Glutén, laktóz, tojás: dióhéjban a leggyakoribb élelmiszer-intoleranciákról és allergiákról
15-20 éve még alig néhányaknak volt ismerős ez a kifejezés: élelmiszer-intolerancia. Ma sajnos sokan küzdenek ezzel enyhébb vagy súlyosabb mértékben. Az intolerancia egyébként latin eredetű szó, eredeti jelentése türelmetlenség, kiállhatatlanság. Az élelmiszer-intolerancia gyakoribbá válásának hátterében lehet sejteni a megváltozott életmódot, az egészségtelenebb táplálkozást, az élelmiszerek minőségének romlását és még sok egyebet. A fontos az, hogy a különböző intoleranciákkal együtt is egészséges, teljes életet lehet élni. Egyre több olyan élelmiszer érhető el, ami bátran fogyasztható olyanok számára is, akik akár a gluténre, akár a tojásra vagy a laktózra érzékenyek. E háromból a tojás egy kicsit kakukktojás (még ha tyúk tojta is), mert allergiát okoz és nem érzékenységet. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be részletesebben, kitérve arra is, hogy milyen lehetőségek adottak ezek helyettesítésére. Jó hír, hogy ma már sok alternatíva közül válogathatunk a boltokban, míg néhány évtizeddel korábban ez még nem volt magától értetődő.