Üres műanyag flakonokkal a körforgásos gazdaságért

A körforgásos gazdasági modell legfőbb célkitűzése nulla hulladék és az alapanyagok minél magasabb arányú újrahasznosításának elérése bolygónk hosszú távú fenntarthatóságának érdekében. Ezeket a célokat magánemberként is szem előtt tarthatjuk, többek között, amikor vásárolunk, és amikor szelektáljuk a háztartási hulladékainkat.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? Segítünk leadni!

AGRARIUMONLINE A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra. Idő szűkében gyakrabban keressük a gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint hajlamosabbak vagyunk – akár heti rendszerességgel – ugyanazokat a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek plusz kilókhoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is.

Precízebb tápanyagpótlás növényvizsgálatra alapozva

AGRARIUMONLINE A növények tápanyagigényének kielégítéséhez, a minőségi és mennyiségi termelés megalapozásához a talaj vizsgálatán túl egyre inkább teret kap a növények egészségi állapotának, kondíciójának megismerésére irányuló igény is. Ezért válik egyre elterjedtebbé a növényvizsgálat vagy levélanalízis nem csak az állókultúrákban, hanem a szántóföldi növénytermesztésben is.

Javult az agrárium megítélése a járvány idején

AGRARIUMONLINE Kiemelkedő segítséget nyújtanak a falugazdászok az egységes kérelmek benyújtáskor – mutatott rá Szedlák Attila. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, aki arról is beszélt, milyen lehetőségek nyíltak a meg a járvány miatt átalakult fogyasztói szokások nyomán.

Működik a jégkármérséklő rendszer

AGRARIUMONLINE 2021. április 15. – Üzembe helyezte az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A palántaültetés, permetezés, talajelőkészítés ideje májusig

AGRARIUMONLINE Visszavonhatatlanul itt a tavasz, március 21.-e, a tavaszi napéjegyenlőség a természet megújulását hozza magával. Napról napra több fényhez jutnak a növények, átmelegszik a talaj és az elvetett magokban beindul a csírázási folyamat. Jut idő a kert rendbe tételére, amíg a palántaültetés ideje eljön.

Már lehet pályázni a 11 milliárd forintos díjtámogatási keretre

AGRARIUMONLINE A mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás keretösszege minden eddiginél magasabbra, 11 milliárd forintra emelkedett idén. A gazdálkodók április 7. és május 15. között pályázhatnak a támogatásra, mellyel a biztosítások díjának akár 70 százalékát is visszakaphatják utólagos támogatásként. Ehhez azonban fontos, hogy a Magyar Államkincstárhoz benyújtandó kérelemben ne feledkezzenek meg ennek igényléséről sem – hívja fel a figyelmet a Groupama Biztosító.

A hadiipar után a mezőgazdaság az innovatív technológiák egyik legnagyobb felhasználója

AGRARIUMONLINE Drónok, szenzorok, hőkamerák, fejőrobotok, önvezető traktorok, GPS koordináták alapján történő helymeghatározás a növénytermesztésben – mindezek részei annak a technológiai forradalomnak, amely jelenleg is zajlik a magyar mezőgazdaságban. Az utóbbi évtizedre jellemző paradigmaváltásról dr. Húth Balázst, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Elkerülhetetlennek a hús- és tejtermékek árának emelkedése

AGRARIUMONLINE 2021. március 8. – A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt mindenhol komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban.

Elengedhetetlen volt az agrár-felsőoktatás korszerűsítése

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – Az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, amit vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szenátusi ülése után.

A biztosítás szerepe az új kockázatkezelési rendszerben

AGRARIUMONLINE 2021. március 05. – A kiszámíthatatlan időjárási körülmények, a világgazdaság, a különböző járványok káros hatásai egyre bizonytalanabbá teszik a gazdálkodást, a mezőgazdasági termelést. Ezeket a kockázatokat mindnyájan érezzük és azt is tapasztaltuk, hogy a védekezés ellenük szinte lehetetlen.

Új jogszabályok szerint gazdálkodhatnak az őstermelők

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – Az idén életbe lépett, évek óta várt jogszabály bevezetésével megvalósult a korábbi mezőgazdasági működési formák reformja.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. Egy év alatt érezhetően megnőtt a virágkiszállítások száma.

A mezőgazdasági termelői árindex nyolc éve nem nőtt akkorát mint tavaly

AGRARIUMONLINE 2021.március 1. – Az időjárás és a járványok mozgatták 2020-ban agrárpiacokat, a magyarországi árakra leginkább a világpiac hatott, miközben a gazdálkodók jövedelempozíciója javult. A mezőgazdasági termelői árak 2020-ban 7,4, a ráfordítások árai viszont mindössze 0,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Így készítsd fel kerti eszközeidet a tavaszi szezonra

AGRARIUMONLINE 2021. február 28. – Az elmúlt időszakban tapasztalt extrém hideg után az időjárás kezdi megmutatni tavaszias arcát, így elérkezett az idő arra, hogy elkezdjük megtervezni, miként hozzuk kertünket a legjobb formájába. A STIHL szakértői szerint mielőtt nekilátnánk az első kerti munkáknak, érdemes meggyőződni arról, hogy eszközeink biztonságosan használhatók-e és probléma nélkül tudták átvészelni a téli leállást.

Tovább nőtt a biotermelés súlya a világban

AGRARIUMONLINE 2021. február 24. – A biogazdálkodásba bevont termőföld nagysága 1,6 százalékkal, 1,1 millió hektárral nőtt 2019-ben az előző évhez képest, és tovább bővült az ökológiai kiskereskedelem is a vizsgált 187 országban – derül ki az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) és a Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) által 2021 februárjában közzétett statisztikai évkönyvből. A kiadvány szerint 2019 végén összesen 72,3 millió hektáron folytattak ellenőrzött biogazdálkodást.

Vége a trágyázási tilalmi időszaknak

AGRARIUMONLINE 2021. február 15. – Amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval nem borított, úgy a nitrátérzékeny területen február 15. után a trágyázás megkezdhető.

Megváltozhat a halak test- és pikkelyalakja a gyógyszermaradványok miatt

AGRARIUMONLINE 2021. február 17. – A természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok befolyásolhatják a halak test- és pikkelyalakját – állapították meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból vett minták alapján. A szemmel nem észrevehető alakmódosulások vizsgálata új típusú adatokkal segítheti a mikroszennyezők környezeti kockázatainak becslését.

Közeleg a tavasz, gondolatban már rendezgetjük az ágyásokat

AGRARIUMONLINE 2021. február 10. – Bár a hideg időben azt érezzük, messze még a tavasz, de azért februártól március közepéig bőven akad tennivaló a kertünkben. Ujhelyy Károly hobbikertész úgy véli, már gondolatban rendezgetjük a virág- és zöldségágyásokat, és a gondos gazdák megteszik az első lépéseket, hogy gazdag termésnek és pompázó virágoknak örülhessenek az év további részében.

Nemzetközi összefogás a hazai élelmiszereink hátrányos megkülönböztetése ellen

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. - A területi kötődésű, hagyományos élelmiszertermékek a hazai és az olasz mezőgazdaságnak is alappillérei. Az EU az élelmiszerek tápértékét egy, a fogyasztók részletesebb informálását mellőző, a termékeket egyoldalúan minősítő élelmiszer-címkézés bevezetését tervezi. Ez a címkézés a nemzeti értékeink részét képező Hungarikum-termékeket, valamint a hazai élelmiszer-előállítók termékeinek döntő többségét kifejezetten hátrányosan érintené, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemzetközi összefogásban is kiáll a hazai élelmiszereink védelméért.

Az erős kezdés

AGRARIUMONLINE 2021. február 5. – A növények optimális fejlődésének, megfelelő kondíciójának, ellenálló képességének alapfeltétele a harmonikus tápláltsági állapot. Sokszor halljuk szakemberek körében, hogy Kinőtt a foga alól. , amikor egy fiatal növényállományt a gyors és egyöntetű fejlődésének köszönhetően, már nem tudják a kártevők számottevően károsítani. Egy vontatott, egyenetlen kelésű növényállományban nem csak a kártevők, hanem ezen időszakban fellépő aszályos periódus vagy hirtelen kialakult belvíz is nagyobb kárt okoz, mint egy gyorsan és egyöntetűen fejlődő állományban.

Itt az új kukorica ajánlati fajtalista

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), illetve a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által életre hívott kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek eredményét idén már 14. alkalommal tekinthetik át az érdeklődők.

Elindult a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – Elindult a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer negyedik pillére, a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer. A termelők már csatlakozhatnak ehhez.

Változások a mezőgazdasági öntözési célú kutak engedélyezésében

AGRARIUMONLINE 2021. február 02. – Az idei évtől a Nemzeti Földügyi Központ illetékes eljárni az öntözési célú kutakkal kapcsolatban.

Gyéríteni kell a vaddisznóállományt

AGRARIUMONLINE 2021. január 22. – A vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv minden eddiginél intenzívebben vonja be az ASP elleni küzdelembe a vadásztársadalmat, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőit, illetve a vadászati hatóságot.

Neked nyolc?

AGRARIUMONLINE 2021. január 22. – Legyen szó tűzifa feldarabolásáról vagy a téli fakivágásról, a téli időszakban fokozott körültekintést igényel a motorfűrészek használata. A szakértőnk összegyűjtötte a tudnivalókat. Nyolc tipp, mire érdemes odafigyelni, ha a téli hidegben használjuk motorfűrészünket

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

AGRARIUMONLINE 2021. január 20. – Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Az egészséges életmód új lépcsője a hazai fejlesztésű zöldségszalámi

AGRARIUMONLINE 2021. január 17. – Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködése révén. Nemcsak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet.

Újra megjelent a madárinfluenza Komárom-Esztergom megyében

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

A hadiipar után a mezőgazdaság az innovatív technológiák egyik fő felhasználója

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Drónok, szenzorok, hőkamerák, fejőrobotok, önvezető traktorok, GPS koordináták alapján történő helymeghatározás a növénytermesztésben – mindezek részei annak a technológiai forradalomnak, amely jelenleg is zajlik a magyar mezőgazdaságban. Az utóbbi évtizedre jellemző paradigmaváltásról dr. Húth Balázst, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Válasszuk a hazait karácsonykor is!

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – A magyar élelmiszerek nemcsak ízletesek és frissek, de hozzájárulnak a gasztronómiai kultúránk, és a gazdálkodási hagyományaink fennmaradásához is. Menjünk ki a piacokra, keressük a hazai termelők portékáit: a magyar halat, a vecsési, hadházi káposztát, a diót, a mákot, a magyar baromfit – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Nincs szükség új őstermelői igazolványra

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Az év végén hatályát vesztő igazolványok helyett nincs szükség új őstermelői igazolvány kiváltására.

Idén is felmérték a kukoricákat

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Összesen 38 kukorica hibridet teszteltek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos posztregisztrációs fajtakísérletében idén. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

Több tíz tonna halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyról

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A karácsonyt megelőzően több tíz tonna élő és feldolgozott halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyi Halgazdaságból – közölte a cég vezérigazgatója.

Megjelent az ültetvénytelepítési pályázat

AGRARIUMONLINE Tizenötmilliárd forintnyi forrással hirdetett pályázatot a Vidékfejlesztési Program keretében az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására az agrártárca.

Kérdések és válaszok a jégkármérséklő rendszerről

AGRARIUMONLINE Az elmúlt évtizedekben a jégeső hatalmas károkat okozott, az időjárás hazánkban is egyre szélsőségesebbé vált. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium együttműködésével 2018-ban kiépítette az Országos Jégkármérséklő Rendszert a gazdák termőföldjeinek, illetve egyéb vagyontárgyak megóvása érdekében. A négy telephelyen dolgozó üzemeltetési kolléga és 986 generátorkezelő munkája nélkül a rendszer nem működhetne hatékonyan.

A modern gombatermesztés a jövőbe való sikeres beruházás

AGRARIUMONLINE Az egészséges élelmiszerek termelésében lehetőséget látó befektetők számára szeretnénk tájékoztatást adni, a gombatermesztésben rejlő befektetések bemutatásával. A Covid alatt az egészséges táplálkozás még jobban felértékelődött, a belső élelmiszerellátás még fontosabbá vált, amely a pandémia alatt is folyamosan növekszik.

Színes segítség a kápia paprika termesztéséhez

AGRARIUMONLINE 2021. április 17. – A szélsőséges időjárási viszonyok között egyre nagyobb problémát jelent a növényeket érő hőstressz és intenzív besugárzás, ami napégést, valamint a termés mennyiségének és minőségének csökkenését eredményezi. E hatások kiküszöbölését segítik a különböző színű árnyékoló hálók, ám hogy melyik szín hogyan befolyásolja a kápia paprika termesztését, azt Ambrózy Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fiatal kutatója vizsgálta meg részletesen.

Megjelent az új Ökogazdálkodási Cselekvési Terv

AGRARIUMONLINE Az Európai Bizottság tegnap (2021.03.25) adta ki az EU fenntartható mezőgazdasági stratégiájába illeszkedő Ökogazdálkodási Cselekvési Tervet. A tervben többek között az Európai Unió mezőgazdasági területeinek 25%-os arányú ökológiai átállásához (2030-ig), valamint az ökotermékek keresleti és kínálati piacának további bővítéséhez szükséges iránymutatások és konkrét intézkedések szerepelnek.

Enyingre került az ezredik FraKomb magágykészítő

AGRARIUMONLINE Az AXIÁL Kft. által forgalmazott ezredik FraKomb magágykészítőt Umenhoffer Péter, az vállalat marketingigazgatója adta át az Enyingi Agrár Zrt. vezérigazgatójának, Szávay Gábornak. A szűk körű házi ünnepségen jelen volt a gyártó Framest Kft. ügyvezető igazgatója, Nyárádi Attila is.

A bolygónk legfontosabb élőlényei

AGRARIUMONLINE Ötvenmillió éve élnek a Földön a méhek, és nem csak a mézet, a méhviaszt köszönhetjük nekik, hanem a növényvilág 63 százalékának beporzásáért is ők felelnek. Napjainkban azonban már veszélyeztetett fajnak számítanak, nagy felelősségünk, hogy óvjuk-védjük őket és persze az is, együnk minél több mézet, amivel az egészségünkért is teszünk, és nem mellesleg a hiányszakmává váló méhészek munkáját és megélhetését is támogatjuk.

Huszonegyedik századi ügyintézés a borágazatba

AGRARIUMONLINE 2021.március 6. – A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Jelentős változások a földforgalmi törvényben

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – Több módosítás lépett életbe az elmúlt időszakban a földforgalmi törvény tekintetében – hívta fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

Vadvilág világnapja

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – A vadon élő állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek nemzetközi kereskedelmének éves világpiaci forgalma napjainkban eléri a 160 milliárd amerikai dollárt és évente több százmillió egyedet érint a világon – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium a vadvilág szerdai világnapja alkalmából.

Megjelentek a vadkárok felmérését célzó útmutatók

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Közzétette a szakértői munkacsoportok által összeállított egységes vadkárfelmérési és értékelési útmutatókat az Agrárminisztérium. Ezek sokat segíthetnek abban, hogy a vadkárok összegszerű meghatározása objektívebb alapokon, egységes normák szerint történjen.

Virtuális kiállítás, valós díjak

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Tekintettel arra, hogy a Kormány március 15-ig meghosszabbította a COVID-19 járvány miatt elrendelt korlátozásokat, a Hungexpo március 3-6. között a virtuális térben rendezi meg az AGROmashEXPO kiállítást, Magyarország legnagyobb agrárgépipari rendezvényét. A kiállítást március 3-án videóüzenetben nyitotta meg dr. Nagy István agrárminiszter. A megnyitón adták át a kiállítás termék díjait. A díjakat átadja dr. Feldman Zsolt az Agárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója.

Ápolják az örökséget

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – Együttműködési lehetőségekről tartott értekezletet Mosonmagyaróváron az Óvártej Zrt.-nél Dr. Nagy István, agrárminiszter; Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Budapest és Pest megye területi felelőse; Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke; Stefania Speziani, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara főtitkára és Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. ügyvezető igazgatója.

A magyar tudásra és agrártechnológiára komoly igény mutatkozik

AGRARIUMONLINE 2021. február 26. – A Kubai Köztársaság csökkentené élelmiszer-ellátásának nemzetközi kitettségét, ezért agrár-élelmiszeriparának fejlesztéséhez segítséget kért a hagyományosan erős magyar mezőgazdaságtól. Kuba magyarországi nagykövete ennek kapcsán tett látogatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), feltérképezni a lehetséges technológia- és tudástranszfert, valamint az ottani magyar beruházási lehetőségeket.

Megnövekedett hatékonyság

AGRARIUMONLINE 2021. február 22. – A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által végzett átfogó teszt során a CLAAS traktorok CEMOS rendszere egyértelműen bizonyította kiváló képességét a hatékonyság növelésére. A talajmunkák során akár 21 százalékos optimalizálási lehetőséget állapítottak meg.

Megnyílt az új tanyafejlesztési pályázat

AGRARIUMONLINE 2021. február 20. – Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a közösségi oldalán közzétett videóban.

Klímasemleges gyümölcslégyártó

AGRARIUMONLINE 2021. február 17. – Az Eckes-Granini Csoport és leányvállalatai (Magyarországon a SIÓ-Eckes) 2021-től egész Európában klímasemlegesek lettek, mivel teljes mértékben ellensúlyozzák károsanyag-kibocsátásukat. A hitelesített kompenzáció érdekében a teljes cégcsoport csatlakozott a brazíliai Portelben folyó nemzetközi klímavédelmi programhoz, amellyel évente a becslések szerint 17.872 hektár trópusi esőerdő megóvását támogatja az Amazonas-medencében.

Virtuális évértékelő

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. – Bár a 2021. évi AgrárgépShow elmaradt, de az AXIÁL Kft. ezúttal is megrendezte hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját. A virtuális keretek között megszervezett eseményen Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője értékelte a vállalat 2020. évi teljesítményét, valamint jövőbeni terveit is megosztotta a közönséggel.

Hatékony és versenyképes tudásközponttá válik a MATE

AGRARIUMONLINE 2021. február 1. – A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mai napon történő megalakulásával fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai agrárképzés és agrár-felsőoktatás – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület, így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére. A sajtórendezvény keretében ünnepi nyilatkozat aláírására is sor került.

Nemzetközi összefogás a hazai élelmiszerek hátrányos megkülönböztetése ellen

AGRARIUMONLINE 2021. február 3. – A területi kötődésű, hagyományos élelmiszertermékek a hazai és az olasz mezőgazdaságnak is alappillérei. Az EU az élelmiszerek tápértékét egy, a fogyasztók részletesebb informálását mellőző, a termékeket egyoldalúan minősítő élelmiszer-címkézés bevezetését tervezi. Ez a címkézés a nemzeti értékeink részét képező Hungarikum-termékeket, valamint a hazai élelmiszer-előállítók termékeinek döntő többségét kifejezetten hátrányosan érintené, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemzetközi összefogásban is kiáll a hazai élelmiszereink védelméért.

Családi gazdaságok reformja – mit kell tenni az érintett gazdálkodóknak?

AGRARIUMONLINE 2021. január 1-jén hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló törvény. A szabályozás eredményeképpen pedig az érintettek innentől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tovább tevékenységüket. Cikkünkben összefoglaljuk az új rendszerbe történő átlépéssel kapcsolatos tudnivalókat, illetve tennivalókat.

Túlzók a növényvédő szerekkel szembeni aggodalmak

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – Az Európai Unióban elharapódzott a növényvédő szerekkel szembeni, jellemzően indokolatlan ellenérzés. Márpedig az élelmiszerként szolgáló növények folyamatosan ki vannak téve járványos megbetegedéseknek is; ha nem védekezünk megfelelően, az az élelmiszer-ellátást veszélyeztetheti, illetve unión kívüli, ellenőrizetlen élelmiszerek beáramlását eredményezheti. Az észszerű növényvédelemre szükség van, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a fogyasztókban is ezt kívánja tudatosítani.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő takarónövényt?

AGRARIUMONLINE 2021. február 1. – A takarónövények kiválasztása és a keverékek összeállítása legalább akkora figyelmet és előrelátást igényel, mint a haszonnövények technológiájának megtervezése. A takarónövényeknek rengeteg előnyük van, azonban ezek sem tesznek csodát. A megfelelő faj vagy keverék megtalálásához mindenképpen szükséges, hogy tisztában legyünk a céljainkkal és problémáinkkal, világosan lássuk, hol és mikor tudjuk a takarónövényeket alkalmazni és kipróbáljunk néhány lehetőséget, vagyis tapasztalatot szerezzünk.

Praktikus tanácsok a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakulásához

AGRARIUMONLINE 2021. január. 22. – Az osztatlan közös tulajdonok egyszerűsített rendezésére az erdőterületek vonatkozásában is megnyílt a lehetőség az év elején hatályba lépett új jogi szabályozással. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyedi tanácsadással is segíti az erdőgazdálkodókat a leghatékonyabb megoldások alkalmazásában.

A jövőálló agrárium kialakításában vállalnak kulcsszerepet

AGRARIUMONLINE 2021. január 20. – Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalását folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén dolgozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). A terveknek komoly lendületet ad, hogy az elmúlt évben a szervezet tagságot nyert az Európai Élő Laboratóriumok Hálózatában (ENoLL). A jelenleg tizenkét kutatási területen, több mint száz termelői partnerrel együttműködő hálózat olyan témákat ölel fel, ahol a fenntarthatóság és a versenyképesség egymás mellett kap helyet, így alkotva jövőálló termelési rendszereket. A kutatóintézet az agroökológiai módszereket alkalmazó, minősített ökológiai területek növekedése mellett, a hazai bio élelmiszer feldolgozás bővülését és a biotermékek piacának szélesedését is várja 2021-ben.

Fertőtlenítési útmutatóval segíti az állattartókat a Nébih

AGRARIUMONLINE 2021. január 20. – Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével. A gazdasági haszonállattartó telepek megfelelő fertőtlenítése ugyanis a biztonságos élelmiszer előállítás egyik legfontosabb alapfeltétele, egyúttal a komoly gazdasági kárral járó állatbetegségek megelőzésének kulcsa.

Bács-Kiskun megyében is megjelent a madárinfluenza

AGRARIUMONLINE 2021. január 18. – Újabb területen, Bács-Kiskun megyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett kerekegyházi nagy létszámú tojótyúkállomány felszámolása már folyamatban van és a hatóság a további ilyenkor szükséges intézkedéseket is elrendelte. A kereskedelmet érintő információk folyamatosan frissülnek a Nébih oldalán.

Újra megjelent a madárinfluenza Komárom-Esztergom megyében

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

Nagyvállalatok és startapok adnak lendületet a hazai agráriumnak

AGRARIUMONLINE 2021. január 5. – A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A 3 hónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.

Válasszuk a hazait karácsonykor is!

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – A magyar élelmiszerek nemcsak ízletesek és frissek, de hozzájárulnak a gasztronómiai kultúránk, és a gazdálkodási hagyományaink fennmaradásához is. Menjünk ki a piacokra, keressük a hazai termelők portékáit: a magyar halat, a vecsési, hadházi káposztát, a diót, a mákot, a magyar baromfit – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

2021-től indul az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek megosztása

AGRARIUMONLINE 2021. január 1-jén lép hatályba az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásának kereteit tartalmazó törvény (2020. évi LXXI. törvény a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről).

Idén is felmérték a kukoricákat

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Összesen 38 kukorica hibridet teszteltek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos posztregisztrációs fajtakísérletében idén. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

Okos hibridek a gyakorlatban

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek. Napjaink kihívása megfelelni a fenntartható és eredményesebb gazdálkodásnak.

Szerződéskötés a közös őstermelői igazolvány birtokában

AGRARIUMONLINE Annak érdekében, hogy a korábbi közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők is megfeleljenek az új feltételeknek, június 30-ig be kell nyújtsák a kamarának az ŐCSG alapításáról szóló szerződést.

Korszakváltás a mezőgazdaságban

AGRARIUMONLINE 2021. június 08. – Idén augusztusra elindul az első, 4 műholdrendszer jeleit továbbító országos lefedettségű mezőgazdasági RTK korrekciós jel szolgáltatás Magyarországon. Az AXIÁL Kft. a meglévő technológia továbbfejlesztését az Európai Űrügynökségnél nyert pályázati támogatással végzi.

Szalmából élelmiszer

AGRARIUMONLINE A gomba, mint élelmiszer egyedülálló a zöldségek között, különleges tápértékkel rendelkező szuperélelmiszer, amelyet a magyar fogyasztók is szívesen fogyasztanak. A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen nem állati eredetű D-vitamin-forrás. Profitáljon a szalma eladásból és támogassa a fenntartható gomba termesztést!

Már elérhetőek a hazai primőr zöldségek a piacokon, üzletekben

AGRARIUMONLINE A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás illetve üvegházi) zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat!

Kevesebb a külföldi vendégvadász

AGRARIUMONLINE Érzékenyen érinti a hazai vadásztársaságokat a pandémia nyomán kialakult helyzet, a külföldi vendégvadászok zöme ugyanis elmaradt a mögöttünk lévő egy évben. Emellett gondot jelentett az is, hogy a sertéspestis miatt ki kellett lőni az azt terjesztő vaddisznóállomány egy részét.

A biotermékek fogyasztásával a Földünket is óvjuk

AGRARIUMONLINE Napjainkban egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nem csak ízletesek, tápanyagban és vitaminokban gazdagok, hanem megvásárlásukkal a környezet védelméhez is hozzájárulnak. A fenntartható biogazdaságokból származó termékeket választva Földünk, unokáink jövőjét is védjük, hiszen a kevésbé intenzív földhasználatnak köszönhetően a talaj termőképességét és a természetes regenerálódását is jobban meg lehet őrizni. Nézzük, hogy ezen kívül még milyen előnyökkel jár, ha biotermékeket fogyasztunk!

Esély az erősödésre: az MKB Hektár Plusz Termékcsalád

AGRARIUMONLINE A koronavírus-járvány 2021-ben sajnos még mindig része a mindennapjainknak, így hatással van az agrárium szereplőire is. A szektor helyzetéről, lehetőségeiről és a megoldást jelentő hitelekről beszélgettünk Simon Attilával, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával.

Megjelent az öntözési közösségeket támogató felhívás

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – A kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a víztakarékos öntözésen, illetve az öntözött területek növekedésén keresztül a termelés- és jövedelembiztonság, valamint a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenálló képességének fokozását. A cél elérését a mezőgazdasági termelők együttműködésével tervezi megvalósítani jelen felhívásban foglalt feltételek mentén.

Talajbaktériumok a növénytermesztés szolgálatában

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – A talajban élő baktériumok seregnyi olyan anyagot termelnek, amelyek mind a növények, mind a talaj szempontjából rendkívül fontosak.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.

A járvány ellenére zavartalan az élelmiszerellátás

AGRARIUMONLINE 2021. március 3., szerda (MTI) – Az élelmiszerellátás, a termelés a járvány ellenére zavartalan, a mezőgazdasági fejlesztések országszerte folytatódnak – mondta az AGROmashEXPO szerdai virtuális megnyitóján a Nagy István agrárminiszter.

Egyben tartaná a gazdaságokat a Magosz

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – Az osztatlan közös tulajdon felszámolására született szabályozás és az állami program csak átmeneti megoldás lehet, ha nem módosulnak az öröklési szabályok – áll a gazdaköri érdekképviselet által kidolgozott javaslatcsomagban, amely az agráröröklés és a gazdaságátadás szabályozásának átalakításáról szól.

Ökológiai gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország a világon. Sokak számára ez talán meglepő, pedig a területi mutatók több ágazatban, így az ökológiai gyümölcstermesztésben is megerősítik, hogy az élen járunk. Az elmúlt években az ökológiai, vagyis bio ültetvények abszolút területmérete alapján Magyarország a világ 12. legnagyobb öko gyümölcstermelő országává vált. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) – hazánk legnagyobb biogazdálkodást kutató intézményeként, a dinamikus növekedés, valamint az EU ambiciózus törekvései (25% ökoterület arány elérése 2030-ig) kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az ökoterületek bővülésével a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás szerepe még inkább felértékelődik.

Különleges eszközökkel vizsgálja a rejtett életmódú kártevők életét a kutató

AGRARIUMONLINE 2021. február 26. – Milyen kárt okoz a mag belsejében az ott fejlődő babzsizsik? Hogyan reagál a hőmérséklet változására egy száron belül telelő moly? És hogyan vizsgálható egyáltalán a rejtett életmódú kártevők mozgási aktivitása? E kérdésekkel kapcsolatban ért el kiemelkedő eredményeket dr. Keszthelyi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campus egyetemi tanára, akinek munkásságát Év kutatója címmel ismerte el az MTA Veszprémi Területi Bizottsága.

Hazai kutatás eredményei segíthetnek a citromfűtermesztésben

AGRARIUMONLINE 2021. február 20. – A fajtaválasztásnak növényvédelmi szempontból fontos szerepe van, ugyanakkor a betegség-ellenállóságra a gyógynövények nemesítése során jelenleg kevés figyelmet fordítanak. Kovács Gergő, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Szent István Egyetem) doktorjelöltje a napokban megvédett doktori értekezésében a citromfű (Melissa officinalis L.) legfontosabb betegsége, a szeptóriás levélfoltosság elleni védekezés lehetőségeit kutatta, vizsgálva a fajták fogékonyságát, valamint növényi és ásványi eredetű anyagok hatékonyságát szabadföldön és in vitro körülmények között.

Az Agrárminisztérium április 20-án hirdeti meg az új ültetvénytelepítési pályázatot

AGRARIUMONLINE 2021. február 20 – A folyamatosan bővülő piaci igények kielégítéséhez elengedhetetlen a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Pálinkatudomány törkölytől a csipkepárlatokig

AGRARIUMONLINE 2021. február 10. – Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) frissen végzett pálinkamesterei, akik sikerrel teljesítették az ország egyetlen pálinkával foglalkozó, diplomát kínáló képzését az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetben.

Idén hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. – A Mecsekerdő szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak.

Újra adómentes a pálinkafőzés

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. – Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt, tájékoztatott a NAV.

Tudnivalók az osztatlan közös tulajdon rendezésével kapcsolatos eljárásokról

AGRARIUMONLINE 2021. január elsején lépnek hatályba a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény szabályai. A most elinduló eljárásokkal kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze.

Klímatudatos gazdálkodást elősegítő megoldásokat keresnek

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet (ATK TAKI) és Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) partnerségével zajlik az az európai uniós projekt, amely a víz- és tápanyagvisszatartást elősegítő megoldásokat vizsgálja a mezőgazdasági művelés alatt álló kisvízgyűjtő területeken.

Gyakorlatias útmutatók az élelmiszeripari vállalatoknak

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több kiadványt készített az élelmiszeripari vállalkozások számára élelmiszer-higiénia és -biztonság témakörökben.

Kertfelújítást tervez? Ezt az állami támogatást igényelje!

AGRARIUMONLINE 2021. január 27. – Az új családi otthonteremtési támogatások igazán széles körben biztosítanak lehetőséget a családok jólétének fokozására, a kedvezmények között pedig olyan is megtalálható, amelyet a kert felújítására fordíthatnak az igénylők.

Új módszerrel gyorsulhat a gombafertőzések okozta terményhibák azonosítása

AGRARIUMONLINE 2021. január 21. – Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését is. Az egyik ilyen fejlett módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén.

A magyar szőlő szaporítóanyag-előállítás jövőjéről online

AGRARIUMONLINE 2021. január 20. A minap rendezték a digitális térben a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia, melyert a Szent István Egyetem, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége közösen szervezett.

Itthon is fellendülhet a dollármilliárdokat érő rovarfehérje üzlet

AGRARIUMONLINE 2021. január 20. – A társadalmi, illetve környezeti hatást teremtő vállalkozásokba fektető Impact Venturestől kapott seed befektetésből 2022-re egy napi 6 tonnás élő lárva kapacitású, automatizált fekete katonalégy tenyésztő és feldolgozó üzem épül, mellyel a régió meghatározó rovaripari vállalkozásává válhat a Grinsect. A tőkebevonással a rovarfehérjét előállító vállalkozás célja a kapacitásbővítésen túl az értékesítés fellendítése, a további hazai és nemzetközi terjeszkedés, valamint korunk egyik legégetőbb problémája, a környezeti terhelés jelentős csökkentése.

Veszélyben a honfoglalás-kori lófajta

AGRARIUMONLINE 2021. január 18. – A források szerint mintegy 3000 évre tekint vissza annak a lófajtának a története, amely nemrég bekerült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták közé. Az akhal-teke, ami még honfoglaló őseinkkel került a Kárpát-medencébe, mára jelentősen megfogyatkozott számban található csak meg Magyarországon: mindössze 68 egyedet számol a hazai főtörzskönyvben nyilvántartott tenyészkanca állomány.

A hadiipar után a mezőgazdaság az innovatív technológiák egyik fő felhasználója

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Drónok, szenzorok, hőkamerák, fejőrobotok, önvezető traktorok, GPS koordináták alapján történő helymeghatározás a növénytermesztésben – mindezek részei annak a technológiai forradalomnak, amely jelenleg is zajlik a magyar mezőgazdaságban. Az utóbbi évtizedre jellemző paradigmaváltásról dr. Húth Balázst, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Nagyvállalatok és startapok adnak lendületet a hazai agráriumnak

AGRARIUMONLINE 2021. január 5. – A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A 3 hónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.

Nincs szükség új őstermelői igazolványra

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Az év végén hatályát vesztő igazolványok helyett nincs szükség új őstermelői igazolvány kiváltására.

2021-től indul az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek megosztása

AGRARIUMONLINE 2021. január 1-jén lép hatályba az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásának kereteit tartalmazó törvény (2020. évi LXXI. törvény a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről).

Több tíz tonna halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyról

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A karácsonyt megelőzően több tíz tonna élő és feldolgozott halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyi Halgazdaságból – közölte a cég vezérigazgatója.

Okos hibridek a gyakorlatban

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek. Napjaink kihívása megfelelni a fenntartható és eredményesebb gazdálkodásnak.