Az uniós tormatermés fele magyar

A magyar torma keresett külföldön, és bár a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik, az uniós termelés felét a magyarországi teszi ki.

Szakadékban a repceolaj ára

AGROKEP.VG Tekintve, hogy a repce területe tovább zsugorodik Magyarországon, számunkra is fontos üzenete van annak, hogy a repceolaj ára a pálmaolajé alá esett az Európai Unióban. Erre 25 éve nem volt példa kontinensünkön – hívja fel a figyelmet Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Újra igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

AGROKEP.VG Március 31-éig lehet benyújtani a kérelmet a szőlőültetvényeken megvalósuló, amerikai szőlőkabóca elleni növényegészségügyi védekezés támogatása iránt.

Óriási drágulás volt a gyümölcs- és szőlőültetvényekben

AGROKEP.VG A korábbi évekhez hasonló mértékben, 11 százalékkal drágult 2022-ben a termőföld hektáronkénti átlagára, és átlépte a 2 millió forintos lélektani határt, a szőlő- és a gyümölcsültetvények pedig több mint másfélszeresükre drágultak.

Kisebb az európai almakészlet, mint egy éve

AGROKEP.VG Január 1-jén 4,05 millió tonna alma volt még az európai tárolókban, kicsit kevesebb, mint tavaly – közölte jelentésében a WAPA) (World Apple and Pear Association, Alma- és Körte Világszövetség). 

Újra nő a mangalicaállomány

AGROKEP.VG Nagyböjt előtt még húsevésre buzdít az agrárkormányzat: elindult a mangalicahús fogyasztását ösztönző kampány. A szakmabeliek szerint a tenyésztők átvészelték a legnehezebb időszakot.

Húsz uniós agrárminiszter kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek jelőlésének szigorúbb szabályozását

AGROKEP.VG Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Egyszerre zöldül és modernnizálódik az agrárium az új KAP keretei között

AGROKEP.VG Egyszerre valósulhat meg a hazai gazdaságfejlesztési céloknak megfelelő korszerűsítés és az uniós zöldelvárásoknak való megfelelés az élelmiszer-gazdaságban – mondta egy konferencián Feldman Zsolt agrárállamtitkár.

Új öntözési beruházás segítségével oktathatják a precíziós módszereket Szarvason

AGROKEP.VG Az Agrárminisztérium 800 millió forintos támogatásával készült el egy öntözésfejlesztési beruházás a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szarvasi képzési helyén.

Silány minőségű ukrán liszt ömlik az országba, pang a búzapiac is

AGROKEP.VG Felborította a magyar búza- és lisztpiacot az Ukrajnából érkező import. A Gabonaszövetség feldolgozói tagozatának elnöke szerint a probléma több mint piaci, mivel méréseik szerint az ukrán lisztek nagy része silány minőségű. Az agrártárca már vizsgálódik.

Nem ér véget az óévvel a kamattámogatási program

AGROKEP.VG Az Agrárminisztérium meghosszabbítja a rendkívüli kamattámogatási programot az agrárium szereplői számára.

Agrárjövedelmek: tavaly még hasítottak az egyéni gazdaságok

AGROKEP.VG Csökkenő támogatás mellett tizedével nőtt tavaly az agrárüzemek árbevétele, és a mezőgazdaság jövedelmezősége 12 százalékkal emelkedett.

Csalódtak a gazdák a repcében: nő a búza- és az árpa-vetésterület

AGROKEP.VG Közel egy évtizede nem volt olyan alacsony a repce vetésterülete, mint az idén. Az aszályt nehezen viselte a növény, ezért sokan az idén a némileg jobban teljesítő őszi árpát és búzát preferálják.

Új agrár-NHP bevezetését szorgalmazzák a zöldségtermelők

AGROKEP.VG A fogyasztóknak meg kell barátkozniuk azzal, hogy nem jön vissza az olcsó élelmiszerek kora, a magyar zöldségtermelőknek pedig fejlesztésekkel kell kihasználniuk a geotermikus energia adta helyzeti előnyüket.

Aszúszemeket is szüreteltek idén a Tokaji borvidéken

AGROKEP.VG Mennyiségi kárt szenvedtek az aszály miatt a tokaji szőlők, de aszúszemeket is tudtak szüretelni idén. Fontos esemény a borvidék életében, hogy elindult a tokaji borok közösségi promóciója. 

Bemutatta a szaktárca a brüsszeli megállapodás részleteit: közel ötezernégyszáz milliárd forint sorsa dőlt el

AGROKEP.VG Az élelmiszeripar megújítását, a mezőgazdaságban pedig az egy hektárra vetített hozzáadott érték emelését tekinti legfontosabb gazdaságfejlesztési prioritásnak az agrártárca.

Vízelvonásos technológiával működő zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át

AGROKEP.VG Átadták az MPM Research Kft. vízelvonásos technológiával működő, Kavali nevű zöldség- és gyümölcsfeldolgozó gyártóüzemét csütörtökön Mórahalmon.

A holland gazdák hűtés helyett azonnal piacra dobnák a sárgarépát

AGROKEP.VG Nagy a bizonytalanság a hűtőtárolók üzemeltetési költségei körül, ezért a termelők többsége azonnal értékesítene.

Egytonnás átlagot hoz a kukorica Békésben

AGROKEP.VG A nem túl optimista várakozásnál is gyengébb lettek a termésátlagok az őszi betakarításon Békés megyében, különösen kukoricából és szójából termett kevés.

Jön a marokkói paradicsom

AGROKEP.VG Marokkó foglalhatja el a drága áram és gáz miatt a termelésüket visszafogó holland paradicsomtermelők helyét az európai piacon.

Ötéves mélyponton az EU sertéshús-termelése

AGROKEP.VG Az Európai Unió sertéshústermelésének becsült értéke júniusban 1,78 millió tonnára, illetve júliusra 1,66 millió tonnára tehető, ami éves szinten 5,7, illetve 8,4 százalékos csökkenést jelent. 

Lisztáremelés után is a túlélésért küzdenek a malmok

AGROKEP.VG Októberben már meglépték a malmok a korábban bejelentett lisztáremelést, az iparág túléléséhez azonban a jövő évtől várható áramárak és a megemelkedett finanszírozási költségek miatt már kormányzati beavatkozásra lehet szükség.

Újabb segítséget kapott a tejelő szarvasmarha ágazat

AGROKEP.VG Sikerrel zárult a tejelő szarvasmarha ágazat állatjóléti támogatásának meghosszabbítása.

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára

AGROKEP.VG A háborús konfliktus hatással van az élelmiszerellátásra, hiszen békeidőben Ukrajna és Oroszország is körülbelül 50-50 millió tonna gabonával és olajos maggal látja el a világpiacot.

A legfontosabb tudnivalók a kisüzemi pályázatról

AGROKEP.VG Ismét megnyitják a kisüzemi pályázatot, melynek beadására 2022. november 17-30. között van lehetőség. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára összefoglalja mindazt, amit a potenciális pályázóknak érdemes tudni.

Háromezer hektár új területtel folytatódik a földértékesítési program

AGROKEP.VG Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre elektronikusan lehet vételi ajánlatot tenni.

Félmillió tonnával emelheti az elérhető takarmány mennyiségét a cirok

AGROKEP.VG A szemescirok alkalmas lehet a kukorica részleges kiváltására, mivel mostohább termőhelyi adottságok mellett és aszályos években is jó hozamokra képes – derült ki egy szakmai fórumon.

Műanyag-újrahasznosító üzem épült Herenden

AGROKEP.VG Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, ahol mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot.

Hamarosan itt az első magyar permetező drón

AGROKEP.VG Első saját fejlesztésű drónja piacra lépését tervezi a győri Széchenyi István Egyetem, ABZ Drone Kft. és az MIB Invest Group Kft. közös cége, az ABZ Innovation Kft.

A megugró ukrán baromfiimport szújra a franciák szemét

AGROKEP.VG Az ukrán csirkehús behozatala az Európai Unióba a második negyedévben éves összevetésben 54%-kal, mintegy 52 000 tonnára ugrott.

Tovább gyorsult az agrárárak emelkedése

AGROKEP.VG Az egy évvel korábbinál átlagosan 50,7 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek termelői ára, az emelkedés üteme 2,4 százalékponttal gyorsult a júniusi 2,9 százalékpont után – derül ki a KSH adataiból.

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály

AGROKEP.VG A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Hasznos tudnivalók az aszálykár bejelentéséről

AGROKEP.VG Óriási aszály pusztít, idén tehát kiemelt jelentősége van annak, hogy tisztában legyünk a kárenyhítési rendszer működésével, a kárbejelentés folyamatával és a számítás módszertanával. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára ezeket a szabályokat ismerteti.

Jól húzott az agrárexport

AGROKEP.VG Némileg növekedett és megközelítette az egymilliárd eurót az agrár- és élelmiszeripar termékek külkereskedelmének első negyedévi egyenlege. Az exportált termékek árindexe intenzívebben növekedett az importénál.

Biztonságosnak tartják az élelmiszereket a magyarok

AGROKEP.VG Egy felmérés szerint a magyar emberek elégedettek a hazai élelmiszerlánc-biztonsággal – ismertette a tavaly őszi reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit az Agrárminisztérium.

Nagyot nőtt a MATE népszerűsége a felvételizők körében

AGROKEP.VG Minden eddiginél többen nyújtották be jelentkezésüket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire – közölte az egyetem.

A termelést lenyomta, az árakat pedig felhúzta az aszály

AGROKEP.VG Az összes haszonnövény termelésének csökkenése és az állattenyésztés visszaesése mellett is 17 százalékkal bővült tavaly a mezőgazdaság kibocsátása, amit a drasztikus áremelkedések okoztak.

Tiltakozik az ólomsörét uniós betiltása ellen a magyar kormány

AGROKEP.VG Felelősen kell gazdálkodni a hazai vad- és erdőállománnyal, hogy megőrizzük a jövő generációi számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 29. FeHoVa megnyitóján. Itt elhangzott, hogy az Európai Bizottság be akarja tiltani az ólomsörét használatát, amivel a kormány nem ért egyet.

Beindult a közös lobbi az ársapkák eltörléséért

AGROKEP.VG A mezőgazdasági termelők, élelmiszerfeldolgozók és a kereskedők is az egy éve bevezetett élelmiszer-árstopok kivezetését szorgalmazzák.

Hiába kérték, nem kapnak védelmet az ukrán gabonadömping ellen a kelet-európai tagországok

AGROKEP.VG Az EU hat keleti tagországának mezőgazdasági miniszterei az agrárminiszterek hétfői brüsszeli ülésén a termelőknek nyújtott kártérítéseket magában foglaló intézkedéseket is sürgettek.

Tovább fejleszt a sikeres évet záró Axiál Kft.

AGROKEP.VG A tavalyi év összes nehézsége ellenére nőtt 2022-ben az Axiál Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A fejlesztések idén sem állnak meg.

Mire és miért jó a búvárszivattyú?

AGROKEP.VG A szivattyúval, annak funkcionalitásával a legtöbben tisztában vannak, mondhatni nincs a témában túl sok újdonság. Viszont a búvár verzió már sokaknál fejtörést okoz. Vajon mire is való pontosan, és miért annyira telitalálatos találmány? Mutatjuk! Merülésre felkészülni!

Megnövelt támogatást kaphatnak az őshonos haszonállatokat tartók

AGROKEP.VG Január végéig pályázhatnak a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ (helyben történő) megőrzésére a gazdálkodók.

A lengyeleknek nagyon fáj az ukrajnai import

AGROKEP.VG Mivel az év első kilenc hónapjában kukoricaimportunk a tavalyi 72 ezer tonnáról 734 ezer tonnára ugrott, minket is erősen érint a lengyel uniós agrárbiztos azon kezdeményezése, hogy korlátozni kell Ukrajna EU-ba irányuló kukorica- és baromfihús-exportját – hívja fel a figyelmet cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Magyar borválogatást kínál a Tesco

AGROKEP.VG Három fontos magyarországi borvidék, illetve borrégió, Szekszárd, Balaton és Etyek-Buda borait tartalmazó válogatást állított össze a Wine Concept Zrt.. A borok már elérhetők a Tesco kínálatában.

Uniós támogatások: előtérben a hatékonyságnövelés és az agrárdigitalizáció

AGROKEP.VG Négyszeresére növeli a vidékfejlesztési forrásokon belül a következő öt évben beruházásokra elkölthető forrásokat az agrártárca. Fontos fő cél a digitalizáció, az agrárüzemek termelési és energiahatékonyságának növelése.

Van tartalék a tojás kiskereskedelmi árrésében, nem okoz hiányt az ársapka

AGROKEP.VG Nem kell tartani tojáshiánytól, az önellátás 80 százalék feletti, és még a nagy forgalmú ünnepi időszakban is csak az okozhatna hiányt, ha a fogyasztók pánikvásárlásokba kezdenének, aminek a nem hosszú eltarthatóságú tojás esetében nincs értelme.

Gyászos az idei Márton-nap a libatartók számára

AGROKEP.VG Az éves forgalom döntő hányadát adó Márton-napi és karácsonyi szezonra erősen hatnak a madárinfluenza, a takarmányárak és az energiaválság, ezért a libaágazatban drasztikus visszaesésre számítanak.

Közel húszmilliárd jut az őshonos állatfajták megőrzésére

AGROKEP.VG Megszülettek a döntések a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ (helyben történő) megőrzése című felhívás támogatási kérelmeinek 90 százalékáról .

Feldman Zsolt: meghosszabbította az agrártárca a tanyafejlesztési pályázatot

AGROKEP.VG Meghosszabbította az Agrárminisztérium a tanyafejlesztési pályázatot 2023 júniusáig a vidékfejlesztési program keretében – közölte a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Zsanán.

A zöldséget nem elsősorban az aszály drágítja, hanem az energia

AGROKEP.VG Az aszálynál is nagyobb problémát jelentett a szántóföldi zöldségtermesztők számára a költségnövekedés. Különösen az ipari zöldségeket termelők kerültek nehéz helyzetbe, mivel korábban lekötött áron szerződtek a feldolgozókkal.

Emelt összegű támogatási előleget kapnak mától a gazdálkodók

AGROKEP.VG Mától elindult az uniós forrásokhoz kapcsolódó támogatások előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A kincstár összesen mintegy 322 milliárd forintot fizet ki a következő hetekben.

Több lehetőség is van a fenntarthatóbb élelmiszerellátásra

AGROKEP.VG Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, élelmiszerbiztonságunk megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az élelmezési világnapra készülve, amelyet a kenyér világnapjával együtt, október 16-án ünneplünk.

Oroszország jövő év végéig meghosszabbította az élelmiszerimport-embargót

AGROKEP.VG Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. december 31-ig meghosszabbította a 2014-ben bevezetett élelmiszerimport-tilalmat.

Áremelést terveznek a borászok

AGROKEP.VG A korábban szüretelt fajtákat és a fiatal ültetvényeket viselte meg jobban az idei aszály a Kunsági borvidéken – mondta a VG-nek Frittmann János, a borvidéki hegyközségi tanács elnöke, aki szerint elkerülhetetlen a boráremelés.

A legrászorultabbakat előre sorolják az erdőgazdaságok

AGROKEP.VG

Alapvetően változik meg a mezőgazdaság a következő években

AGROKEP.VG A fenntarthatóbb agrárium iránti törekvés az egyetlen helyes út, az ökológiai gazdálkodás pedig az egyetlen ma ismert és nagyüzemi körülmények között is életképes művelési forma – közölte Roszík Péter, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Szupercella okozott nagy károkat Dél-Magyarországon

AGROKEP.VG Megrendítő képeket közöltek a heves jégesővel járó szupercella csütörtöki pusztításáról a FruitVeB belső fórumán a dél-alföldi termelők.

Veszett rókát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

AGROKEP.VG Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál.

Illetékmentesen földet szerezni? Ezek a szabályai

AGROKEP.VG Az ingatlanszerzés utáni illetékfizetési kötelezettség mindannyiunk számára ismert dolog, termőföldvásárlás esetén viszont más módon kell eljárni, január 1-jétől pedig változnak az illetékmentesség szabályai. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára ezért az illetékfizetés illetve -mentesség eseteit veszi számba. 

Felháborodás Németországban: a mezőgazdaság kimaradt az energiaár-támogatási programból

AGROKEP.VG A német szövetségi kormány döntése értelmében a mezőgazdaságban termelő vállalatokat kizárták a támogatható cégek köréből.

NAK: félreértések vannak az erdőgazdálkodók válságtámogatási lehetőségei körül

AGROKEP.VG Az agrárvállalkozások részére nyújtandó válságtámogatással kapcsolatos rendeletek még nem jelentienekúj támogatási lehetőséget az erdőgazdálkodók számára – írja honlapján az agrárkamara.

Több támogatás jut a szójatermesztőknek

AGROKEP.VG Az eddiginél több támogatás jut a szemes fehérjenövényeknek – mondta Nagy István agrárminiszter, aki szerint a szerint közép- és hosszútávon is megvan a fejlődési potenciál az szójaágazatban.

Indul a Coop Rally

AGROKEP.VG A Coop Rally ráirányítja a figyelmet a hazai gyártásra és a magyar termékekre, és eközben erősíti a bizalmat a termelők és a fogyasztók között – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Moldovai agrártermékek jöhetnek szabadon az uniós piacra

AGROKEP.VG Ideiglenesen liberalizálta hét moldovai mezőgazdasági termék kereskedelmét az Európai Tanács, aminek köszönhetően megduplázódhat a Moldovából érkező agrártermékek mennyisége.

Magyar cég szállított szalmonellás terméket a Nestlenek

AGROKEP.VG Magyarországon bejegyezett külföldi vállalkozástól származott a a belga csokoládéüzemben kimutatott szalmonellafertőzést okozó adalékanyag – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A kertészetek mentesülnek az új e-permetezési napló használata alól

AGROKEP.VG Csak jövőre, és csak a szántóföldi növénytermesztésre vonatkozóan kell használni az új e-permetezési naplót.

Több pénz jut a fiatal gazdáknak

AGROKEP.VG Eltörölné a földadó bevezetésének lehetőségét az agrárkormányzat, miután Hódmezővásárhelyen erőteljes tiltakozást kiváltva már bevezették – hangzott el a Magosz ifjúgazda-tagozatának kongresszusán.

MOSZ: Fogy a levegő a termelők körül, veszélyben hárommillió hektár szántóföld hasznosítása

AGROKEP.VG Súlyos pénzügyi gondok akadályozzák a szántóföldi munkák elindítását – állítja közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Végre jó volt a diótermés

AGROKEP.VG Az elmúlt öt év átlagát 140 százalékkal is meghaladhatta a magyarországi termés 2022-ben, a hazai dió olcsóbb lett, az import ára viszont emelkedett.

Közel harmincezer tenyészkacsát kellett kiirtani Hajdúböszörményben

AGROKEP.VG Újabb baromfitelepen jelent meg a madárinfluenza Hajdú-Bihar vármegyében, ezért védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az állategészségügyi hatóság.

Küszöbön a tejárcsökkenés

AGROKEP.VG Az idei második negyedévben az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése megáll, sőt, egyes termékcsoportokban elképzelhető fogyasztóiár-csökkenés is – hangzott el az aktuális Takarék AgrárTrend Indexet bemutató tájékoztatón.

Tudás helyett érzelem

AGROKEP.VG Az idei év várható piaci fejleményeivel kapcsolatos félelmek jogosak, az élelmiszer-értékláncban látható ármozgások miatt nap mint nap sok kérdés merül fel.  Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető megpróbál egyfajta átfogó képet festeni arról, mire is számít az Erste agrárműhelye.

Tavalyi az aszály, most a túl sok víz a probléma

AGROKEP.VG A talaj már nem képes felvenni több vizet, a szokatlanul enyhe időjárás pedig a kártevőknek és a kórokozóknak kedvez.

Ki minősül helyben lakó szomszédnak?

AGROKEP.VG Idén év elejétől megváltoztak bizonyos szabályok a termőfölddel kapcsolatos jogszabályokba. Mit kell tudni a helyben lakó szomszéd elővásárlási és előhaszonbérleti jogáról az új jogszabvályi környezetben? Ezeket ismerteti Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Más pályán a húsmarhatartók és a tejtermelők

AGROKEP.VG A tejtermelők át tudták hárítani költségnövekedéseiket a vevőkre, a piac stabil maradt, ezért az ágazat összességében jövedelmezően működött, míg a húsmarhatartók jobban megszenvedték az aszályt és a takarmányárak emelkedését.

Az új KAP-ban is maradnak, de átalakulnak az állatjóléti támogatások

AGROKEP.VG Az Agrárminisztérium önkéntes és ösztönző jellegű programokon keresztül sarkallja a gazdálkodókat arra, hogy a mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez igazítsák – ahogyan az az új közös agrárpolitikában követelmény.

Drága lesz a karácsonyi hal, de lesz hazai kínálat

AGROKEP.VG Körülbelül 50-60 százalékkal kell többet fizetni a karácsonyi halért, mint egy évvel korábban, de az ellátás a termelés jelentős visszaesése ellenére is biztosított.

Egy évtized, plusz tíz kiló az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásban

AGROKEP.VG A sertéshús fogyasztását növelő kampányt indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A tíz éve tartó program eredményeként több disznóhúst eszünk.

Lejtőn az olajosok világpiaci ára

AGROKEP.VG Miután a 2022. évi globális szójatermés új csúcsra tört, és a felhasználási igényt is meghaladta, a magas árak fennmaradására nem sok esély volt. Az árcsökkenés a világpiacon az olajosmagok és növényi olajok piacán általánossá vált. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ennek hátterét és kilátásait tekinti át írásában.

Itt az árstop a tojásra és a burgonyára – ez történt a piacaikon

AGROKEP.VG Féktelen drágulást előzhetett meg a hatósági árazás. A tojás majdnem a duplájára kerül, mint egy éve, a krumpliért a felével kell többet fizetni.

A villányi borászok emelték legnagyobb mértékben áraikat

AGROKEP.VG Nem tört meg a trend, és az összes borkategóriában emelkedtek a termelői árak az év első kilenc hónapjában. Az exportárak mérsékeltebben növekedtek.

Ezeket érdemes tudni az ŐCSG-ről: földhasználat, hitel, elszámolás

AGROKEP.VG Az őstermelőkre vonatkozó adószabályok továbbra is jelentős kedvezményeket biztosítanak az ebbe a kategóriába sorolható termelőknek. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára az ŐCSG-k (őstermelők családi gazdasága) működését érintő kedvezményeket veszi sorba.

Rekordszinten a tej felvásárlási ára

AGROKEP.VG Egy hónap alatt több mint 6 százalékkal emelkedett a nyerstej hazai felvásárlási ára. A szeptemberi adatok az árakban rekordot jelentettek, eközben azonban csökkent a felvásárolt és az exportált tej mennyisége is.

A haszonbérleti szerződés felmondása – Kúriai határozat

AGROKEP.VG Egy rendkívül érdekes és sokakat érintő jogesetet mutat be írásában Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára. Mi történik, ha a korábbi állami tulajdonú föld új, magánszemély tulajdonosa felmondja a haszonbérleti szerződést?

Már megközelíthették a csúcsot a bolti tojásárak

AGROKEP.VG A termelői önköltségnövekedést még nem tükrözik teljes mértékben a fogyasztói árak, de további jelentősebb bolti áremelkedés nem várható – derül ki Pákozd Gergely a Magyar Tojásszövetség alelnökének helyzetelemzéséből.

Újra tombol az afrikai sertéspestis Romániában

AGROKEP.VG Közel negyvenezer disznót kellett leölni a romániai Temes megyében, miután az állategészségügyi hatóság megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) kitörését egy sertéstelepen.

Ukrajna befejezte a 2022-es búza- és árpa betakarítását

AGROKEP.VG A gazdák 4,7 millió hektáron takarítottak be búzát, a terméshozam pedig átlagosan 4,1 tonna volt hektáronként.

A szárnyaló tojásárak receptváltásra kényszerítik a francia élelmiszeripart

AGROKEP.VG Rekordárakat ér el a tojás ára Franciaroszágban, de ez a folyamat tapasztalható az egész Unióban és az Egyesült Államokban is.

Egymilliárd frankkal küzd a kávé megmentéséért a Nestlé

AGROKEP.VG A klímaváltozás hatására jelentősen csökkenhet a kávé termőterülete, ez ellen küzdene az élelmiszeripari óriásvállalat.

Feldman: alkalmazkodóképes a magyar állattenyésztés

AGROKEP.VG A magyar állattenyésztés aktuális kihívásokkal való megbirkózásának képességét az elmúlt 150 év is bizonyítja – jelentette ki Feldman Zsolt a KÁN Egyetemi Napok megnyitóján.

Minimálárat kér a lengyel kormánytól a Solidarność

AGROKEP.VG A lengyel Solidarność (Szolidaritás) szakszervezet kilogrammonként 0,7 zloty (60 forint) minimálár meghatározását kéri a kormánytól.

Farkas Sándor: közös bűn az öntözött területek csökkenése

AGROKEP.VG A magyar agrártársadalom képes megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor Szegeden, a közgazdász vándorgyűlésen.

Kétmilliárdos kutatás az egyszer használatos műanyagok kivezetésére

AGROKEP.VG Az egyszer használatos műanyagok kivezetését célző kutatás indult, amely eredményeként csökkenhet a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentése.

A csúcs után a mélybe vetette magát a cukorár a tőzsdéken

AGROKEP.VG A múlt hét csütörtökén évtizedes csúcsra emelkedett cukorár sokakat aggodalommal töltött el, az aggodalmak azonban már másnapra alább hagytak, hiszen meredek korrekciót okozott a gyengülő brazil reál. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének cukorpiaci elemzése.

Meghátrált a Bizottság: később jön a drasztikus szigorítás a növényvédő szereknél

AGROKEP.VG A növényvédő szerek felhasználásának 2030-ig tervezett 50 százalékos csökkentése visszavetheti az agrártermelést és emelheti az árakat, ezért az EU késlelteti a szabály bevezetését.

Közel tizedével fogták vissza frissgyümölcs-fogyasztásukat a németek

AGROKEP.VG A GfK fogyasztói indexe szerint júniusban a tavalyinál 9 százalékkal kevesebb friss gyümölcsöt vásároltak a németek.

Madárinfluenza: feloldották az összes korlátozást

AGROKEP.VG Miután több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a madárinfluenza vírusát a hazai baromfiállományban, a Nébih elrendelte a még fennálló megfigyelési körzet feloldását Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Új kedvezményes kezességvállalási konstrukció lett elérhető

AGROKEP.VG Július 1-től idén év végéig elérhető az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza. A konstrukciót nem csak mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe.

Jövőre indul az e-Pincekönyv-rendszer

AGROKEP.VG Két ütemben, jövő februártól, illetve augsztustól vezetik be az elektronikus ügyintézést a borászatokban – jelentete be az agrárminiszter.