Veszélyben a honfoglalás-kori lófajta

2021. január 18. – A források szerint mintegy 3000 évre tekint vissza annak a lófajtának a története, amely nemrég bekerült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták közé. Az akhal-teke, ami még honfoglaló őseinkkel került a Kárpát-medencébe, mára jelentősen megfogyatkozott számban található csak meg Magyarországon: mindössze 68 egyedet számol a hazai főtörzskönyvben nyilvántartott tenyészkanca állomány.

Újra megjelent a madárinfluenza Komárom-Esztergom megyében

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

A hadiipar után a mezőgazdaság az innovatív technológiák egyik fő felhasználója

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Drónok, szenzorok, hőkamerák, fejőrobotok, önvezető traktorok, GPS koordináták alapján történő helymeghatározás a növénytermesztésben – mindezek részei annak a technológiai forradalomnak, amely jelenleg is zajlik a magyar mezőgazdaságban. Az utóbbi évtizedre jellemző paradigmaváltásról dr. Húth Balázst, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Válasszuk a hazait karácsonykor is!

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – A magyar élelmiszerek nemcsak ízletesek és frissek, de hozzájárulnak a gasztronómiai kultúránk, és a gazdálkodási hagyományaink fennmaradásához is. Menjünk ki a piacokra, keressük a hazai termelők portékáit: a magyar halat, a vecsési, hadházi káposztát, a diót, a mákot, a magyar baromfit – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Nincs szükség új őstermelői igazolványra

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Az év végén hatályát vesztő igazolványok helyett nincs szükség új őstermelői igazolvány kiváltására.

Idén is felmérték a kukoricákat

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Összesen 38 kukorica hibridet teszteltek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos posztregisztrációs fajtakísérletében idén. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

Több tíz tonna halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyról

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A karácsonyt megelőzően több tíz tonna élő és feldolgozott halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyi Halgazdaságból – közölte a cég vezérigazgatója.

A talajművelési gyakorlat módosíthatja a szőlőtőkék alatti élővilágot

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát. Ezt a kérdést járta körül Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója, aki kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat.

A talajban rejlik a szatmári szilva titka

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – Magyar Termék védjegyet kapott az egyedi technológiával készülő lekvár.

Útmutatóval is segíti a NAK az élelmiszeripari vállalkozások önellenőrzési rendszerének kialakítását

AGRARIUMONLINE 2020. december 17. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Önellenőrzés a gyakorlatban címmel készített kézikönyvet az élelmiszeripari vállalkozások számára. A kiadvány az előírt önellenőrzési rendszer kialakításában nyújt segítséget, erősítve a minőségi élelmiszer-előállítást.

Magas minőségű rovarfehérje magyar vállalkozótól

AGRARIUMONLINE 2020. december 17. – Különösen válságállónak bizonyul a Grinsect mezőgazdasági vállalkozása, hiszen 2020-ban a pandémiás krízis ellenére meghatározó mérföldköveket ért el a rovarfehérje gyártó cég. Közel két éves tervezés és fejlesztés után elkészült a Csongrád-Csanád megyében található fekete katonalégy-tenyésztő kisüzemük, mára pedig az övék az első és eddig egyetlen, engedéllyel rendelkező rovarfehérje előállító üzem Magyarországon.

Az ünnepekkor is folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás

AGRARIUMONLINE 2020. december 14. – Az élelmiszer-előállító vállalkozások termelése folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszerellátást, az a koronavírus-járvány második hulláma idején is biztosított. Az üzletek, piacok – az óvintézkedésekben előírtak szerint – nyitva vannak, ünnepi kínálattal és árubőséggel állnak a vásárlók rendelkezésére. Emellett a házhozszállításoknak is nagy szerepe lehet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ünnepi körképéből.

Megismerhetik a tej élettani hatásait

AGRARIUMONLINE 2020. december 16. – Több mint 35 ezer kisiskolás gyermeknek nyílt lehetősége részt venni a Tej Terméktanács közel négy éve megújult, modern élményparkkal működtetett iskolai edukációs programsorozatában.

Új alapokra került az őstermelői- és a családi gazdálkodói rendszer

AGRARIUMONLINE 2020 december 15. – Jövőre már kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a NAKlapnak.

Milyen műtrágyát szeretnének a növények?

AGRARIUMONLINE 2020. december 15. – Ha tavasszal, nyár végén vagy ősszel vidéken autózik az ember, szinte bizonyosan találkozik műtrágyaszóróval felszerelt traktorokkal, ahogy a táblák felé tartanak. Akit érdekel a mezőgazdaság elgondolkodik azon, hogy vajon mit szórnak és milyen mennyiségben?

Újabb három évig folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai

AGRARIUMONLINE 2020. december 14. Az Európai Friss Kalandok programot 2018-ban indította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránti keresletet. Az első három év idén ér véget, de 2021-től újabb hároméves periódust nyert meg a NAK francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködve, így folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai.

Jelentősen mérséklődött a jégkárbejelentések aránya

AGRARIUMONLINE 2020. december 14. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett, három éve működő országos jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaság mellett a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvja. Ez a rendszer az egyik pillére az agrárkormányzat által 2012 óta kiépített mezőgazdasági kockázatkezelési rendszernek, mely Európa legjobbjai közt van.

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

AGRARIUMONLINE 2020. december 04. – Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Az importsertés nyomja mélyre az árakat

AGRARIUMONLINE 2020. december 3. – Elsősorban az import hatására tovább esett az élő sertés ára, ami a magas kukorica- és szójaárakkal tetézve sok termelőnek már önköltség alatti értékesítést jelent – írta a Világgazdaság.

Ennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a magyarok!

AGRARIUMONLINE 2020. december 3. – Bár tudjuk, hogy mennyire fontos a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mégis jóval kevesebbet fogyasztunk belőlük, mint kellene. Mi, magyarok ebben a tekintetben különösen alul teljesítünk, legalábbis ezt mutatják az elmúlt évek statisztikái.

Így készítsük fel a kertünket a fagyokra

AGRARIUMONLINE 2020. november 26. – A tél már a nyakunkon, a kertünkben azonban még mindig várnak ránk olyan last minute feladatok, amelyeket az első fagy beköszönte előtt el kell végeznünk – erre hívják fel a figyelmet a STIHL kertápolási szakértői.

Új vezető a cég élén

AGRARIUMONLINE 2020. november 01-től a Limagrain Magyarországi Fióktelepének új ügyviteli vezetője (Country Manager) Csengődi Péter.

Európában is egyedülálló a magyar jégkármérséklő rendszer

AGRARIUMONLINE 2020 november 12. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett, három éve működő országos jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaság mellett a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvja. Ez a rendszer az egyik pillére az agrárkormányzat által 2012 óta kiépített mezőgazdasági kockázatkezelési rendszernek, mely Európa legjobbjai közt van.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

AGRARIUMONLINE Gödöllő, 2020. november 12. – Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Borászati beruházási program indul

AGRARIUMONLINE 2020. november 2. – A szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó gépek vásárlására 2020. november 2-ával közel 3,4 milliárd forintos, több ütemben megnyíló támogatási lehetőség érhető el a borászatok számára.

Útmutató az öntözéses szolgalom megalapításához

AGRARIUMONLINE 2020. október 30. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) útmutatót készített az öntözési szolgalom megalapításában érdekeltek számára. Ez a kamara honlapján elérhető.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

AGRARIUMONLINE 2020. október 21. – A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben. Bár meghatározó jelentőségük lehet a rovaregyüttesek kialakításában, így az almakártevők gyérítésében is, meglepően kevés ismerettel rendelkezünk szerepükről a gyümölcsültetvények táplálékhálózatában. A Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetének munkatársai most lezárult kutatásukban ennek a kérdéskörnek jártak utána.

Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

AGRARIUMONLINE 2020. október 21. – A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon terem belőle.

Miben rejlik a baktériumos talajoltás lényege?

AGRARIUMONLINE 2020. október 20. – Az európai zöld megállapodás (EU Green Deal) súlyos elvárásokat tervez, melyeket 2030-ra kell teljesíteni. 50 százalékkal tervezi csökkenteni a növényvédőszerek és 20 %-kal a műtrágyák használatát. Ugyanakkor nagy gondot kell fordítani a talaj termőképességének megtartására, a tápanyagvesztés elkerülésére. Előirányozza, hogy 2030-ig a mezőgazdasági területek 25 %-án ökológiai gazdálkodás valósuljon meg. Nyilvánvalóvá válik, hogy egyre több biológiai módszert kell használnunk.

Mi a teendő, ha jogszerű földhasználat igazolásáról szóló felszólítást kapunk?

AGRARIUMONLINE 2020. október 15. – Szeptember végétől azoknak a gazdálkodóknak, ahol nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a benyújtott 2020. évi egységes kérelmükben szereplő területek jogszerű földhasználata, ott a Magyar Államkincstár (MÁK) felszólító végzést küld számukra.

Talajmikrobákkal a jobb szüretért

AGRARIUMONLINE 2020. október 8. – A szőlőtermesztés sikerét (ahogy az összes kultúrnövény termelésének eredményességét) számos tényező határozza meg. A fajta, az éghajlat és a termesztésmód mellett talán a legfontosabb faktor a talaj minősége. Ezt jól tudja minden szőlőtermelő, de az már korántsem ennyire köztudott, hogy a talajban nemcsak az élettelen tényezők fontosak, hanem legalább ekkora jelentőségük van a talajlakó mikrobáknak, főként a gombáknak, de a baktériumoknak és a vírusoknak is. Geml József és az Eszterházy Károly Egyetemen alapított Lendület-kutatócsoportja pontosan e talajlakó mikroorganizmusok és a szőlő viszonyát tanulmányozza, hogy megérthessük, tevékenységük hogyan befolyásolja a növény jóllétét – és ezen keresztül a bor minőségét.

Maradtak a termésátlagok

AGRARIUMONLINE 2020. október 8 – Összesen 48 őszi búza fajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt végeredményéről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

Fokozatosan élénkül a kínai vasúti konténerforgalom

AGRARIUMONLINE 2020. szeptember 29. – Menetrendszerű vasúti árufuvarozási összeköttetés jött létre a szárazföldi Selyemúton Magyarország és Kína között, valamint kétszámjegyű növekedést mutat a tengeri, a görög és egyes adriai kikötőkből a Rail Cargo Terminal – BILK-re indított intermodális forgalom is. A Rail Cargo Operator – Hungaria kezelésében és a Rail Cargo Hungaria üzemeltetésében közlekedő konténervonatok száma augusztusban már meghaladta a tavalyi év azonos időszakának volumenét, és szeptemberben tovább növekedett.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is

AGRARIUMONLINE 2020. szeptember 29. – Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

Újra megjelent a madárinfluenza Komárom-Esztergom megyében

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

Nagyvállalatok és startapok adnak lendületet a hazai agráriumnak

AGRARIUMONLINE 2021. január 5. – A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A 3 hónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.

Válasszuk a hazait karácsonykor is!

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – A magyar élelmiszerek nemcsak ízletesek és frissek, de hozzájárulnak a gasztronómiai kultúránk, és a gazdálkodási hagyományaink fennmaradásához is. Menjünk ki a piacokra, keressük a hazai termelők portékáit: a magyar halat, a vecsési, hadházi káposztát, a diót, a mákot, a magyar baromfit – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

2021-től indul az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek megosztása

AGRARIUMONLINE 2021. január 1-jén lép hatályba az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásának kereteit tartalmazó törvény (2020. évi LXXI. törvény a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről).

Idén is felmérték a kukoricákat

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Összesen 38 kukorica hibridet teszteltek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos posztregisztrációs fajtakísérletében idén. Az objektív felmérés eredményeit minden gazdálkodó számára elérhetővé tették a szervezők.

Okos hibridek a gyakorlatban

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek. Napjaink kihívása megfelelni a fenntartható és eredményesebb gazdálkodásnak.

A talajművelési gyakorlat módosíthatja a szőlőtőkék alatti élővilágot

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát. Ezt a kérdést járta körül Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója, aki kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat.

Januártól kedvezőbben adóznak a családi gazdaságok

AGRARIUMONLINE 2020 december 18. – A családi gazdaságokról szóló, 2020. évi CXXIII. törvény révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. A jogszabály új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja az őstermelőkre vonatkozó szabályokat, a családi gazdaságokat, egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert.

Útmutatóval is segíti a NAK az élelmiszeripari vállalkozások önellenőrzési rendszerének kialakítását

AGRARIUMONLINE 2020. december 17. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Önellenőrzés a gyakorlatban címmel készített kézikönyvet az élelmiszeripari vállalkozások számára. A kiadvány az előírt önellenőrzési rendszer kialakításában nyújt segítséget, erősítve a minőségi élelmiszer-előállítást.

Különleges tojás kismamáknak

AGRARIUMONLINE 2020. december 17. – Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

Az ünnepekkor is folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás

AGRARIUMONLINE 2020. december 14. – Az élelmiszer-előállító vállalkozások termelése folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszerellátást, az a koronavírus-járvány második hulláma idején is biztosított. Az üzletek, piacok – az óvintézkedésekben előírtak szerint – nyitva vannak, ünnepi kínálattal és árubőséggel állnak a vásárlók rendelkezésére. Emellett a házhozszállításoknak is nagy szerepe lehet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ünnepi körképéből.

Minden, amit a Balaton algáiról tudni akar

AGRARIUMONLINE 2020. december 16. – Mire véljük, ha zöldes trutymó jelenik meg kedvenc tavunk felszínén? Mi köze mindennek a Balaton vízállásához? És mit szólnak mindehhez a halak? Cianobaktériumok, zöldalgák és kovamoszatok a tófenéken, a vízben, a felszínen és a parti köveken: Vörös Lajos, az ÖK Balatoni Limnológiai Intézet kutatójának összefoglaló írása az mta.hu számára.

Új alapokra került az őstermelői- és a családi gazdálkodói rendszer

AGRARIUMONLINE 2020 december 15. – Jövőre már kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a NAKlapnak.

Csúcsokat döntöget a műtrágyagyár

AGRARIUMONLINE Az idei év kiemelkedően jól alakult a Bige cégcsoport számára és egyik legsikeresebb évét zárja a Nitrogénművek Zrt. – jelentette be a társaság tulajdonosa. Bige László a Vidék Magazinnak adott interjúban elmondta: a pandémia miatt egy dolgozótól sem váltak meg, sőt: csapatuk új szakemberekkel, mérnökökkel, jogi vezetővel, gazdasági és kereskedelmi felsővezetőkkel bővült. A COVID-19 ellenére növelni tudták a gyártást, és bővíteni a disztribúciós csatornáikat. A jelentős export piacaikon erősödtek és új piacokra is adtak el. A társaság termelése közel felét mintegy 13 európai országba értékesíti – árbevételének fele exportból származik –, Magyarországon hozzávetőleg 10 ezer partnerük van. Ez a széles spektrumú földrajzi diverzifikáció megszünteti a függőséget bármely piactól.

Újabb három évig folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai

AGRARIUMONLINE 2020. december 14. Az Európai Friss Kalandok programot 2018-ban indította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránti keresletet. Az első három év idén ér véget, de 2021-től újabb hároméves periódust nyert meg a NAK francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködve, így folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai.

Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát

AGRARIUMONLINE 2020. december 04. – Csak a dunavecsei Zöldi Kertészet munkatársai tudják, mi teszi olyan finommá a mákjukat, az általuk alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok. A százéves múlttal büszkélkedő családi vállalatban jelenleg öt fiútestvér irányítja a munkát, céljuk pedig az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és igazán ízletes zöldségeket termeljenek. A mák kuriózumnak számít a kínálatukban, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot.

Válaszd a BIO-t és a hazait!

AGRARIUMONLINE 2020. december 04. – Az adventi időszakban, előkerülnek kedvenc ünnepi ételeink receptjei. Nagymamánk főztjéből tudjuk, és amióta hódít a magyar gasztronómia, hogy csak igazán jó alapanyagokkal főzhetünk tápláló és ízletes ünnepi menüt. Mi kerüljön a terített karácsonyi asztalra, ha egészséges élelmiszerekre és különlegesen finom ízekre vágyunk? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatába az ország minden részéről és határon túlról is csatlakoznak a legkiválóbb magyar biogazdák. Tapasztalatuk, elkötelezettségük és hitvallásuk méltán mondatja velük, hogy ünnepekre, de hétköznapokra is érdemes a garantált bio minősítésű, magasabb kvalitású hazai alapanyagokat és élelmiszereket vásárolni. A kutatás-fejlesztés során megismert partnereik a termőföld, a természet és a földművelés szeretetével gazdálkodnak. Hétrészes kisfilm sorozatuk megmutatja, kik ők és miért választották hivatásuknak, hogy a legjobb hazai alapanyagokat termeljék meg ökológiai gazdaságukban.

Agrárszakma iránytű segíti a pályaválasztást

AGRARIUMONLINE 2020. december 04. - Agrárszakma iránytű címmel készített kiadványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mely az új szakképzési rendszer mezőgazdasági és élelmiszeripari képzéseit mutatja be.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

AGRARIUMONLINE 2020. december 1. - A közelmúltban több európai országban is azonosították, elsősorban vadmadarakban, a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ezért dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!

Mi fán terem az erdő?

AGRARIUMONLINE 2020. november 26. – Az erdő a szépség forrása és a természetes körforgás nélkülözhetetlen eleme. Kiemelt érdeklődés kíséri a Mi fán terem az erdő? elnevezésű, társadalmi célú, közösségi média kampányt, amelyet az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával indított. Célja az erdei életközösség szolgáltatásainak széles körű megismertetése. E mellet a kampány arra is felhívja a figyelmet, hogy az erdő megóvása, gyarapítása közös érdekünk, felelősségünk.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban

AGRARIUMONLINE 2020. november 25. Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Nőtt a Corteva Agriscience árbevétele az első kilenc hónapban

AGRARIUMONLINE 2020. november 12., – A Magyarországon is jelen lévő, globális mezőgazdasági cég, a Corteva Agriscience növelte az árbevételét és az eredményét az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy az árbevétele a harmadik negyedévben csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – mondta a Corteva közép-európai régiójának igazgatója a társaság online sajtóeseményén csütörtökön.

Különleges fajtateszteken bizonyíthat a biobúza

AGRARIUMONLINE 2020. november 4. - Hiánypótló kutatási hálózatot indított el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint vetőmagforgalmazó cégek és kiemelkedő hazai gabonakutató- és nemesítő központok bevonásával, gazdák közreműködésével. Ökológiai gazdálkodási körülmények között, szántóföldi kisparcellás kísérletekben tesztelik a biotermesztés számára ígéretes hazai és nemzetközi búzafajtákat. Az idén októberben, országosan hét helyszínen, több mint 20 búzafajtával indított tesztek eredményei segíteni fogják a gazdákat abban, hogy a térségükben legjobban teljesítő fajtákat válasszák ki saját, ökológiai művelésbe vont területeikre. A szakemberek abban bíznak, hogy a kutatás – az ÖMKi 2012 óta működő on-farm fajtakísérleteivel együtt – tovább erősíti a termelők sikeres átállását az ökológiai termesztésre, amelynek egyik alapvető feltétele a termőhelyhez alkalmazkodó, ellenálló fajták megválasztása. További cél, hogy minél több egészséges, szermaradványoktól mentes biobúzaliszt kerülhessen a pékségekbe és a hazai fogyasztók asztalára.

Adjuk meg a módját!

AGRARIUMONLINE 2020. november 1. – Egyre többen tudják: a pálinkát nem hűtve kell fogyasztani. De milyen pohárból kínáljuk? Milyen a jó pálinka? Mi a különbség az almatermésűek és a csonthéjasok ízvilága közt? A minőségi pálinkafogyasztást segíti a NAK új, ingyenes kiadványa.

A modern technológiát alkalmazó vállalkozások hozzájárulhatnak a vidéki gazdálkodás versenyképességéhez

AGRARIUMONLINE 2020. október 29. – A modern technológiát alkalmazó és alkalmazni képes vállalkozások hozzájárulhatnak a sikeres és tudásalapú vidéki gazdálkodás versenyképességéhez – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Kisrécsén, az egyedülálló technológiával kiépített Cravo-növényház bejárásán, a Hivekovics családi gazdaságban.

Hatékonyabbá teszi a növénytermesztést a nitrátrendelet módosítása

AGRARIUMONLINE 2020. október 18. – A gazdálkodók hatékony munkavégzése elől gördít el akadályt a nitrátrendelet most megjelent módosítása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mintegy két éve kezdett egyeztetéseket az érintett szervezetekkel, kutatóintézetekkel, segítve a szükséges üzemi kísérleteket, ennek is köszönhető a szabályozás kedvező változása.

A sertéspestis németországi megjelenésének hatása a magyar ágazatra

AGRARIUMONLINE 2020. október 21. – Az afrikai sertéspestis németországi megjelenésétől régóta tartottak az ágazat képviselő, nemcsak Németországban, de hazánkban is. Mi történik, ha az egyik legnagyobb európai exportőr nem szállíthat tovább a minden mennyiséget megvásárló távol-keleti piacokra? Újra ránk öntik az olcsó import hús? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Sertéságazati Monitoring Bizottsága a helyzet értékelése és a szükséges lépésekre történő javaslattétel érdekében minden csütörtökön reggel megbeszélést tart az ágazat meghatározói szereplőinek részvételével. A bizottság tagjai a termelők és a feldolgozók nevében egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai (hazánkban felnevelt és feldolgozott sertésből készült) sertéshúst és hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Takarónövényezés okosan – lépésről lépésre

AGRARIUMONLINE 2020. október 19. – A takarónövények alkalmazásának gyakorlata majdnem olyan összetett, mint egy-egy fő növényünk termesztéstechnológiája. Szerencsére mind a műveletek sorrendje, mind a megfelelő fajok kiválasztása terén rendelkezünk már elegendő tapasztalattal ahhoz, hogy ne kelljen a vakszerencsére bíznunk a hasznos és könnyen kezelhető zöldítés megvalósítását.

Poloska: a számuk már sok(k)!

AGRARIUMONLINE 2020. október 14. – Egyre több alkalommal találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, akár a legkisebb résen is képesek átjutni. Miért nőtt meg ennyire a ezeknek a rovaroknak a száma az elmúlt tíz évben és mit tehetünk ellenük?

Egyre több tojást esznek a magyarok

AGRARIUMONLINE Budapest, 2020. október 6. – Egyre több tojást esznek a magyarok évről évre, ugyanakkor kicsit csökkent a belföldi tojástermelés, pedig az ország határain belül működő élelmiszer-előállítás, vagyis a biztonságos hazai termelés kiemelten fontos. Ezt a koronavírus megjelenése is bizonyította, hiszen a krízisek alatt az emberek még inkább az olcsó és tápanyagdús élelmiszerek felé fordulnak.[1] Mivel mindig a rövid ellátási láncú, regionálisan megtermelt élelmiszer a fenntarthatóbb a külföldről hozott hasonló áruval szemben, a magyar tojás megvásárlása nemcsak abban segít, hogy ne szálljanak el a tojásárak itthon, hanem abban is, hogy együtt védjük meg a Földet. A tojás a jövő élelmiszere, hiszen a legfenntarthatóbban előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás – hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) a Tojás Világnapja alkalmából (2020. október 09.) készített animációs kisfilmjében.

Idén is sok kárt előzött meg a jégkármérséklő rendszer

AGRARIUMONLINE 2020. október 6. – Szeptember végén zárult az idei védekezési szezon, addig átlagosan heti négy napon kellett bekapcsolni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkármérséklő rendszerét. Az ország közel ezer pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvta a mezőgazdaság mellett. A koronavírus miatt csökkenő repülőgép-forgalom a rendszer működésére negatívan hatott: sokkal kevesebb meteorológiai adatot szolgáltattak a légi járművek az előrejelzésekhez, emiatt a tervezetthez képest a hatóanyag-felhasználás is nőtt.

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

AGRARIUMONLINE 2020. szeptember 29. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére idén tartanak meg első alkalommal.

Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

AGRARIUMONLINE 2020. szeptember 28 – Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés. Boncz Péter, a Praktiker szakértője hónapokra bontva ad sorvezetőt az őszi kertészkedéshez.

A hadiipar után a mezőgazdaság az innovatív technológiák egyik fő felhasználója

AGRARIUMONLINE 2021. január 6. – Drónok, szenzorok, hőkamerák, fejőrobotok, önvezető traktorok, GPS koordináták alapján történő helymeghatározás a növénytermesztésben – mindezek részei annak a technológiai forradalomnak, amely jelenleg is zajlik a magyar mezőgazdaságban. Az utóbbi évtizedre jellemző paradigmaváltásról dr. Húth Balázst, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Nagyvállalatok és startapok adnak lendületet a hazai agráriumnak

AGRARIUMONLINE 2021. január 5. – A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A 3 hónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.

Nincs szükség új őstermelői igazolványra

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – Az év végén hatályát vesztő igazolványok helyett nincs szükség új őstermelői igazolvány kiváltására.

2021-től indul az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek megosztása

AGRARIUMONLINE 2021. január 1-jén lép hatályba az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásának kereteit tartalmazó törvény (2020. évi LXXI. törvény a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről).

Több tíz tonna halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyról

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A karácsonyt megelőzően több tíz tonna élő és feldolgozott halat szállítanak a boltokba naponta a Hortobágyi Halgazdaságból – közölte a cég vezérigazgatója.

Okos hibridek a gyakorlatban

AGRARIUMONLINE 2020. december 19. – A precíziós növénytermesztés hatékonyságának növelése új kihívásokat jelent a mezőgazdasági kutatásban és a gazdálkodásban egyaránt. A precíziós műszaki fejlesztések jelentős energia és anyagmegtakarítást eredményeztek. Napjaink kihívása megfelelni a fenntartható és eredményesebb gazdálkodásnak.

A talajban rejlik a szatmári szilva titka

AGRARIUMONLINE 2020. december 18. – Magyar Termék védjegyet kapott az egyedi technológiával készülő lekvár.

Januártól kedvezőbben adóznak a családi gazdaságok

AGRARIUMONLINE 2020 december 18. – A családi gazdaságokról szóló, 2020. évi CXXIII. törvény révén 2021 januárjától kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. A jogszabály új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja az őstermelőkre vonatkozó szabályokat, a családi gazdaságokat, egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert.

Magas minőségű rovarfehérje magyar vállalkozótól

AGRARIUMONLINE 2020. december 17. – Különösen válságállónak bizonyul a Grinsect mezőgazdasági vállalkozása, hiszen 2020-ban a pandémiás krízis ellenére meghatározó mérföldköveket ért el a rovarfehérje gyártó cég. Közel két éves tervezés és fejlesztés után elkészült a Csongrád-Csanád megyében található fekete katonalégy-tenyésztő kisüzemük, mára pedig az övék az első és eddig egyetlen, engedéllyel rendelkező rovarfehérje előállító üzem Magyarországon.

Különleges tojás kismamáknak

AGRARIUMONLINE 2020. december 17. – Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

Megismerhetik a tej élettani hatásait

AGRARIUMONLINE 2020. december 16. – Több mint 35 ezer kisiskolás gyermeknek nyílt lehetősége részt venni a Tej Terméktanács közel négy éve megújult, modern élményparkkal működtetett iskolai edukációs programsorozatában.

Minden, amit a Balaton algáiról tudni akar

AGRARIUMONLINE 2020. december 16. – Mire véljük, ha zöldes trutymó jelenik meg kedvenc tavunk felszínén? Mi köze mindennek a Balaton vízállásához? És mit szólnak mindehhez a halak? Cianobaktériumok, zöldalgák és kovamoszatok a tófenéken, a vízben, a felszínen és a parti köveken: Vörös Lajos, az ÖK Balatoni Limnológiai Intézet kutatójának összefoglaló írása az mta.hu számára.

Milyen műtrágyát szeretnének a növények?

AGRARIUMONLINE 2020. december 15. – Ha tavasszal, nyár végén vagy ősszel vidéken autózik az ember, szinte bizonyosan találkozik műtrágyaszóróval felszerelt traktorokkal, ahogy a táblák felé tartanak. Akit érdekel a mezőgazdaság elgondolkodik azon, hogy vajon mit szórnak és milyen mennyiségben?

Csúcsokat döntöget a műtrágyagyár

AGRARIUMONLINE Az idei év kiemelkedően jól alakult a Bige cégcsoport számára és egyik legsikeresebb évét zárja a Nitrogénművek Zrt. – jelentette be a társaság tulajdonosa. Bige László a Vidék Magazinnak adott interjúban elmondta: a pandémia miatt egy dolgozótól sem váltak meg, sőt: csapatuk új szakemberekkel, mérnökökkel, jogi vezetővel, gazdasági és kereskedelmi felsővezetőkkel bővült. A COVID-19 ellenére növelni tudták a gyártást, és bővíteni a disztribúciós csatornáikat. A jelentős export piacaikon erősödtek és új piacokra is adtak el. A társaság termelése közel felét mintegy 13 európai országba értékesíti – árbevételének fele exportból származik –, Magyarországon hozzávetőleg 10 ezer partnerük van. Ez a széles spektrumú földrajzi diverzifikáció megszünteti a függőséget bármely piactól.

Jelentősen mérséklődött a jégkárbejelentések aránya

AGRARIUMONLINE 2020. december 14. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett, három éve működő országos jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaság mellett a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvja. Ez a rendszer az egyik pillére az agrárkormányzat által 2012 óta kiépített mezőgazdasági kockázatkezelési rendszernek, mely Európa legjobbjai közt van.

Eljött a téli karbantartás ideje

AGRARIUMONLINE 2020. december 04. – December elején drasztikusan lecsökken azon házkörüli munkák száma, amelyekhez kerti gépekre van szükség. Éppen ezért eljött az ideje annak, hogy elvégezzük az eszközök karbantartási feladatait. Az általános tisztítás mellett fordítsunk különösen nagy figyelmet arra, hogy a benzinmotoros gépeknél az üzemanyagokat minden esetben távolítsuk el, és egy kannában szállítsuk el olyan helyre, ahol befogadják, illetve gondoskodnak a további tárolásáról. Ezt ugyanis tavasszal már semmiképpen sem szabad újra felhasználnunk.

Leginkább otthon főzött párlatot iszunk

AGRARIUMONLINE 2020. december 3. – Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje, december 6. pedig a magyar pálinka napja, érdemes tehát ezekben a napokban megemlékeznünk erről a hungarikumról, ha másképp nem, egy koccintással. Tölthetjük a poharunkba a jól megszokott szilvát, barackot vagy éppen körtét, de ma már egészen különleges alapanyagokból is készítenek pálinkát, és párlatot még sütőtökből vagy éppen répából is. De mit mutatnak a trendek, melyiket isszuk a legszívesebben?

A tavaszi fagy és a jégeső okozta idén a növénykárok 87%-át

AGRARIUMONLINE 2020. december 3. – A koronavírus-járvány ellenére a gazdák egész évben keményen dolgoztak, a szélsőséges időjárási jelenségek azonban idén is komoly kihívások elé állították őket. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a legnagyobb károkat a mezőgazdaságban a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták. Jó hír, hogy a magyar gazdák egyre tudatosabbak, a vagyoni jellegű károk biztosítása is egyre elterjedtebb körükben. Idén a 7 milliárd forintra emelt állami mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás keretből az utóbbi évekhez képest kiemelkedő mértékű, 64%-os díjvisszatérítést kapnak a gazdák a legelterjedtebb A típusú növénybiztosítások esetében.

Túlzóak a növényvédő szerekkel szembeni aggodalmak

AGRARIUMONLINE 2020. november 26. – Az Európai Unióban elharapódzott a növényvédő szerekkel szembeni, jellemzően indokolatlan ellenérzés. Márpedig az élelmiszerként szolgáló növények folyamatosan ki vannak téve járványos megbetegedéseknek is; ha nem védekezünk megfelelően, az az élelmiszer-ellátást veszélyeztetheti, illetve unión kívüli, ellenőrizetlen élelmiszerek beáramlását eredményezheti. Az ésszerű növényvédelemre szükség van, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a fogyasztókban is ezt kívánja tudatosítani.

Ezeket a növényeket ültesse a télen is csodálatos kertért

AGRARIUMONLINE 2020. november 26. – Sokan azt gondolják, a kert csak tavasszal vagy nyáron tudja virágos arcát mutatni, pedig számos olyan őszi növény van, amelyet ha az első fagyok előtt elültetünk, alapjaiban tudják meghatározni téli kertünk, balkonunk, vagy erkélyünk hangulatát. Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője három csodás növény mellett teszi le a voksát.

AM: megnyílt a legkisebb gazdálkodókat segítő vidékfejlesztési pályázat

AGRARIUMONLINE 2020. november 12. – Az Agrárminisztérium (AM) a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési programban 15 000 eurónak megfelelő forintnyi, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére – közölte az AM szerdán az MTI-vel.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

AGRARIUMONLINE 2020. november 19-én második alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár technológiai rendezvénye – ezúttal online. Az eseményen az állattartásban használt döntéstámogató rendszerekről tartanak izgalmas előadásokat a témában jártas meghívott szakértők, innovátorok és vállalkozók.

Csökkenthető a hazai halgazdálkodás természetes vizekre gyakorolt hatása

AGRARIUMONLINE 2020. november 4. – A hazai halgazdálkodási létesítmények ökológiai hatása a velük összeköttetésben lévő vízfolyásokra könnyen minimalizálható lenne a Szent István Egyetem kutatóinak eredményei szerint. Minderre egy több éven át tartó, nemzetközi pályázat keretében végzett kutatómunka során derült fény, melynek fókuszában a szakértők vízminőségi vizsgálatai és halállomány-felmérései álltak.

Hűtési technológiákról tart szakmai programot az agrárkamara

AGRARIUMONLINE 2020. október 30. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a TANULJUNK EGYÜTT! című programsorozat keretében ingyenes szakmai eseményt rendez, amelyen az iparág szereplői megismerhetik, hogyan javítható a termékek minősége a vákuumtechnika segítségével.

Krizantém: a koronavírus miatt kevesebbet termesztettek, de nincs hiány belőle

AGRARIUMONLINE 2020. október 30. – A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolják, de a – teniszlabda nagyságú – közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény. Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Míg harminc évvel ezelőtt szinte csak a cserepest vásárolta a magyar lakosság, az utóbbi években már 70 százalékban a vágott krizantém a kelendő.

Az őstermelői kedvezményes adózásba tartozhat a falusi és agroturizmus

AGRARIUMONLINE 2020. október 25. – Kibővül az őstermelők tevékenységi köre a kiegészítő tevékenységekkel, amelyek között lesznek falusi és agroturisztikai tevékenységek is, mint erről már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara híreiből is értesülhettünk, amelyet már a kormány elé terjesztettek.

A koronavírus hatása az európai országok mezőgazdaságában

AGRARIUMONLINE 2020. október 21. – A COVID-19 járvány ellenére az EU mezőgazdasági termelői és agrárszövetkezetei elkötelezettek a biztonságos, jó minőségű és tápláló élelmiszerek folyamatos ellátásának fenntartása mellett az állampolgárok számára az egész EU-ban, ezáltal biztosítva az élelmezésbiztonságot. Ebben az összefüggésben létfontosságú megteremteni a feltételeket e tevékenység folytatásához. Ennek érdekében be kell vezetni minden olyan intézkedést, amely megóvhatja és garantálja a piacok és a mezőgazdasági tevékenység működését. Megfelelő eszközökkel és megfelelő finanszírozással kell felszerelni a Közös Agrárpolitikát az ilyen mértékű válság hatásainak jelenbeli és középtávú kezelésére.

Áldozatosan kezelik a magánerdőket

AGRARIUMONLINE A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) a szokásos éves nagyrendezvényét szeptember végén tartotta, Ópusztaszeren.

Ezt ne hagyd ki!

AGRARIUMONLINE

Népszerű őszi csemege a sütőtök

AGRARIUMONLINE 2020. október 8. – Hagyományosan népszerű az október-novemberi időszakban a sütőtökfogyasztás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tökkörképe szerint évről évre egyre több sütőtök fogy; a boltok, árusok nagy többségben hazai árut kínálnak, ami zömmel a Tiszántúlon terem.

Ma is kézzel szedik

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 30. – A kávé a legtöbbet forgalmazott alapanyag, évente több, mint 110 millió zsákkal értékesítenek belőle világszerte. Október 1-én ünnepeljük a kávé világnapját.

Továbbra sem kell spájzolni!

AGRARIUMONLINE 2020. szeptember 25. – A koronavírus járvány első hullámakor bizonyította a magyar élelmiszeripar, mezőgazdaság, hogy hosszú távon, folyamatosan képes biztosítani a lakosság élelmiszer-ellátását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: továbbra sem kell majd aggódni amiatt, hogy hiány lenne az alapvető élelmiszerekből.

Vár az Újhelyi Piactér!

AGRARIUMONLINE Sátoraljaújhely Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 211 058 763 forintos támogatásával valósította meg a Helyi gazdaságfejlesztés Sátoraljaújhelyen című projektet (TOP-1.1.3-15-BO1-2016-00011). A program keretében három területen történt jelentős infrastrukturális és technológiai fejlesztés: a zöldségpiac fejlesztésének következő ütemeként a helyi ős- és kistermelők, valamint a vásárlók igényeinek figyelembe vételével javítottuk a piac infrastrukturális feltételeit, továbbá megépült egy hűtőház a térségben megtermelt zöldség, gyümölcs alapanyagok hosszú távú tárolásának érdekében, illetve megtörtént a helyi termékeket felhasználó – közétkeztetést biztosító – két legnagyobb főző- valamint egy melegítőkonyhájának korszerűsítése és kapacitásbővítése is.