Együtt emeli a juhhús-keresletet a húsvét és a ramadán

A korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növeli az európai piacon az egyébként is egyre erősödő juhhús-keresletet. A legtöbb könnyű bárány az idén is Olaszországba kerül Magyarországról, de jelentős a francia, a német, a belga és a holland érdeklődés is a magyar bárányok iránt.

Termőföldek hasznosítása: a többlethasználati megállapodás

AGROKEP.VG Az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek megszüntetésére, illetve öröklési szabályok újrahangolására hozott intézkedések hosszú távon hozhatnak majd változást, de addig is valamilyen módon művelni kell ezeket a területeket. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára ennek egyik eszközét az úgynevezett többlethasználati megállapodást mutatja be.

Megújította együttműködését a Vitafort és a Tej Terméktanács

AGROKEP.VG Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A Vitafort Zrt. 2012 decembere óta kiemelt pártoló tagja a Tej Terméktanácsnak.

Győrffy Balázs: itt az idő, hogy a gazdák érvényesítsék akaratukat

AGROKEP.VG Az agrárgazdasági kamara elnöke szerint, soha nem látott összefogás jött létre az európai gazdálkodók között, s mint írta, most jött el az idő, hogy a túlélésük érdekében érvényesítsék akaratukat.

Folytatják tilatkozásaikat az európai gazdák

AGROKEP.VG Nem adják fel az európai gazdák, akik megelégelték, hogy az elmúlt években az Európai Unió bürokratái nem vették figyelembe igényeiket, sőt rendre a számukra versenyhátrányt okozó döntéseket támogattak.

A francia gazdák ismét bevonultak traktorjaikkal Párizsba

AGROKEP.VG A dühös francia gazdák ismét behajtottak traktorjaikkal Párizsba, ezzel is igyekezve rávenni kormányukat, hogy tartsák be ígéreteiket.

A tiltakozó spanyol gazdák több száz traktorral vonultak be Madridba

AGROKEP.VG A gazdák az év eleje óta tiltakoznak Európa-szerte az Európai Uniós intézkedések ellen, a túlzott bürokrácia és az ehhez nem társuló támogatások, illetve a harmadik országokkal kötött megállapodások miat.

Százezer hektárnál nagyobb terület volt belvíz alatt

AGROKEP.VG Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága. A műholdas radarfelvételek alapján ez év január végén közel 116 ezer hektárnyi terület volt érintett – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Módosulnak az anyajuh támogatás feltételei

AGROKEP.VG Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai Tervének első módosításával. 

Mi vár idén a tejárakra?

AGROKEP.VG Hét hónapnyi csökkenés után tavaly szeptemberben kezdtek emelkedni a tejfelvásárlási árak. De mi vár rájuk ebben az évben? Mit mutatnak a nemzetközi trendek? Ezeket a kérdéseket feszegeti cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője.

Megvan a garancia az idei agrártámogatásokra

AGROKEP.VG A magyar kormány elismeri a hazai agrárium jelentőségét: idén is biztosítottak az agrártámogatások, amelyek lendületet adnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésének Csongrád-Csanádbanis – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Lefelé csorog az élelmiszerárindex

AGROKEP.VG Főleg a búza és a kukorica miatt csökkent tovább 2024 januárjában a FAO Élelmiszer-árindexe, ami már 40 hónapja pozitív tartományban van, de emelkedésének üteme lassul. Mi hajtotta felfelé, és mi tolja lefelé az árakat? Ezt elemzi Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője.

A művelési ág változás legfontosabb szabályai

AGROKEP.VG A termőföld minőségi besorolásáról szóló szakmai sorozatunk záró részében a művelési ág módosításáról lesz szó. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára bemutatja például azt, hogy milyen esetekben szükséges a művelési ág megváltoztatása és mikor szükséges földmérő szakember igénybevétele.

Puhább a tervezett uniós mézszabályozás, mint a hazai

AGROKEP.VG Politikai megállapodás született az Európai Unió intézményei között a mézre, a gyümölcslevekre, a lekvárokra és a tejre vonatkozó meglévő előírások felülvizsgálatáról. A magyar szabályozás azonban szigorúbb, mint az EU-ban bevezetésre váró.

Gyáreladások, bezárások a nyugat-európai húsiparban

AGROKEP.VG Az EU-ban tavaly októberig 8 százalékkal zuhant a levágott sertések száma, a sertéshúsexport pedig 20 százalékkal esett vissza. Mivel ez immár trendszerű, a nyugati húsipar elkezdett erre stratégiailag is reagálni. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető szakértője szedte össze a karcsúsításokról szóló híreket.

Hogyan módosítható a föld minőségi besorolása?

AGROKEP.VG Folytatjuk szakmai sorozatunkat a termőföld minőségi besorolásáról és annak módosításáról. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára azt mutatja be, hogy miként módosítható a föld minőségi besorolása, ki kezdeményezheti azt és milyen költségekkel jár majd a kezdeményező számára.

Az új agrárpályázatokkal is segíti az agrártárca a termelői alkalmazkodást

AGROKEP.VG Egyedi alkalmazkodási stratégiát kell kidolgozniuk a mezőgazdasági szereplőknek a talpon maradáshoz, amihez jelentős segítséget nyújt a hazai agrártámogatási rendszer – mondta Feldman Zsolt agrárállamtitkár egy szakmai konferencián.

Tavasszal írják ki a borászati pályázatokat, de jön még pénz a szőlő szerkezetátalakítására is

AGROKEP.VG A fogyasztói igényeket figyelembe véve, alkoholmentes, vagy csökkentett alkoholtartalmú borok előállítására alkalmas technológiák beszerzésére is elnyerhető támogatás.

Jön a drónos gyomírtás és permetezés, valamint az öntözésirányító rendszer

AGROKEP.VG Bár sok ágazatban az önvezetésé, autonóm járműveké, valamint robotoké a főszerep, a mezőgazdaságban kapnak feladatot, de kezelőkre és agrárgépészekre hosszú távon is szükség lesz.

Kukorica fajtakísérletek: sokat számít az előző évi és a betakarítás idején hulló csapadék is

AGROKEP.VG Közzétette a 46 kukoricahibrid teljesítményének vizsgálata alapján készült ajánlati fajtalistát a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tizenhetedik alkalommal szervezett fajtakísérlet az ország 8 eltérő termesztési adottságú pontján zajlott.

Rekordmélységbe zuhant a hajtatott paradicsom ára Hollandiában

AGROKEP.VG Nagy a fluktuáció a fürtös paradicsom árában, amely három hét alatt közel a negyedére esett vissza.

Sötétzöld vágyálmok kontra valóság – a kamara szerint nem finanszírozható a Green Deal

AGROKEP.VG Az európai agrárszervezetek – köztük a magyar agrárkamara – azt várják el az EP-képviselőktől, hogy az Európai Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégia ügyében se a sötétzöld álmok mentén szavazzanak.

Elindult a hajrá az egységes kérelmek beadásában

AGROKEP.VG Már 133 303 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 72 százalékát a kamarai falugazdászok segítségével – ismertette a június 4-ei adatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Újra Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

AGROKEP.VG Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az újraválasztott elnök 2007 óta tölti be az elnöki tisztet.

NAK-Magosz: Idén nem kell mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat fizetni öntözéskor

AGROKEP.VG A klímaszélsőségek, a szomszédunkban dúló háború okozta nehéz gazdasági helyzet, illetve az energia- és az inputanyagárak soha nem látott emelkedése jelentős kihívások elé állítja az agráriumot. A 2022. évi történelmi vízhiány az elmúlt 100 év legnagyobb, mintegy 1000 milliárd forintos aszálykárát okozta. Az energiaárak drasztikus növekedésével idén oly mértékben nőttek volna a vízszolgáltatási díjak, hogy szinte ellehetetlenült volna a jelenleg öntözött 100 ezer hektár vízbiztosítása is. Ezért a kormány úgy döntött, hogy az idei évben az állam teljeskörűen átvállalja a termelőktől a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj megfizetését.

Hiába az importstop, nyomottak maradtak a gabonaárak

AGROKEP.VG Nincs árfelhajtó hatása a piacon az ukrán gabona behozatali stopjának, a takarmánykeverők azonban június után kifogynak a korábbi készletekből, így reményeik szerint a tilalom nem tart majd tovább. A gabonatermelők év végéig tartó korlátozásban reménykednek.

Tovább nőtt a támogatott termelői csoportok száma

AGROKEP.VG

Magyarország is részt vesz Dél-kelet Ázsia egyik legnagyobb és legjelentősebb élelmiszeripari vásárán

AGROKEP.VG

Ígéretes szezonra számítanak a magyar szamócatermesztők

AGROKEP.VG A hidegfóliás állományokat most kezdik szedni, így nincs nagy árutömeg a piacon, de már van a boltokban magyar szamóca, kilogrammonkénti ára a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van.

Új sertéspestis-kitörés Lengyelországban

AGROKEP.VG Bár egy kisüzemben találták az első idei kitörést, az igen közel van a német és a cseh határhoz. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ugyanakkor több kedvező hírrel is szolgál a sertéspestis elleni küzdelem frontjáról.

Bezuhant a kígyóuborka ára

AGROKEP.VG Intenzív csökkenést tapasztalhattunk húsvét előtt a kígyóuborka árakban. Február-márciusban még kifejezetten magas, áruhiányt tükröző uborkaárakkal találkozhattak a vevők. 

Szakadékban a repceolaj ára

AGROKEP.VG Tekintve, hogy a repce területe tovább zsugorodik Magyarországon, számunkra is fontos üzenete van annak, hogy a repceolaj ára a pálmaolajé alá esett az Európai Unióban. Erre 25 éve nem volt példa kontinensünkön – hívja fel a figyelmet Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Újra igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

AGROKEP.VG Március 31-éig lehet benyújtani a kérelmet a szőlőültetvényeken megvalósuló, amerikai szőlőkabóca elleni növényegészségügyi védekezés támogatása iránt.

Óriási drágulás volt a gyümölcs- és szőlőültetvényekben

AGROKEP.VG A korábbi évekhez hasonló mértékben, 11 százalékkal drágult 2022-ben a termőföld hektáronkénti átlagára, és átlépte a 2 millió forintos lélektani határt, a szőlő- és a gyümölcsültetvények pedig több mint másfélszeresükre drágultak.

Idén is mentesülnek a gazdálkodók a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj alól

AGROKEP.VG Teljes mértékben mentesíti a kormány a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól az idei esztendőben is – jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Ukrajna gyors ütemben bővíti átrakodó kapacitásait nyugati határán

AGROKEP.VG A jövőt vetíti előre, hogy Ukrajna erőteljesen bővíti nyugati határán az átrakókapacitásait. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője mutatja be, mit jelent ez pontosan.

Ragaszkodnak a tojásoshoz a magyar tésztaevők – nem engednek a 4 és 8-ból

AGROKEP.VG A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a külföldi trenddel ellentétben itthon a 4 és 8 tojásos tészták a legkelendőbbek, emellett folyamatosan erősödik a durum, a teljeskiőrlésű és az úgynevezett funkcionális tészták piaca is.

Gazdaságátadás: még az államtól vásárolt föld is átadható lesz

AGROKEP.VG Komoly érdeklődés kíséri a gazdaságátadás lehetőségét, részben azért is, mert a folyamatot jelentős összegű pályázati forrásokkal is ösztönzik. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára segítségével most azt vizsgáljuk meg, hogy miként adhatók át az államtól vásárolt földek.

A magyar agrárkamara is aláírta az Európai Bizottságnak szóló nyílt levelet

AGROKEP.VG A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Copa tagjaként – aláírókéntcsat lakozott a Von der Leyen bizottsági elnöknek írt nyílt levélhez, amelyben az európai agrátremelők politikájának megváltoztatására szólítják fel az Európai Bizottságot.

Már zajlik az újabb földértékesítési program

AGROKEP.VG Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A területekre 30 napig, azaz 2024. március 12-ig lehet vételi ajánlatot tenni az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén.

Előnyben a biogazdák a pályázati pénzek elosztásánál

AGROKEP.VG Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés. A különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok.

MBH AgrárTrend Index: most az állattenyésztők optimistábbak, de az általános hangulat is javult

AGROKEP.VG Négyéves története csúcsára ért a tavalyi utolsó negyedévben az élelmiszer-termékpályák szereplőinek várakozásait jelző MBH AgrárTrend Index, ami azt jelzi, hogy a korábbiaknál nyugodtabb évre számítanak az agráriumban. Az optimizmust erősíti, hogy hamarosan kiírják az első uniós támogatási pályázatokat.

Gabonatermés 2023: jó hozamok, alacsony árak

AGROKEP.VG Évszázados összevetésben is kiemelkedő volt tavaly a búza- és a kukoricahozam, de olajos növényekből és burgonyából is több termett a szokásosnál itthon – olvasható ki a KSH kiadványából, amely a főbb növényi kultúrák 2023-as terméseredményeit mutatja be.

Záhonyból szólt Brüsszelbe a magyar gazdák üzenete

AGROKEP.VG Az egész európai mezőgazdaság létét veszélyezteti, hogy az Európai Bizottság újabb egy évre meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kedvezményeket – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett gazdatüntetésen, a záhonyi határátkelőhelyen.

Elégedett az agrártárca és a kamara a jégkármérséklő rendszerrel

AGROKEP.VG Elismerést kaptak az országos jégkármérséklő rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői.

GMO-val szennyezett ukrán vetőmag-szállítmányt foglalt le a Nébih

AGROKEP.VG Ukrajnából származó, GMO-val szennyezett, 40 tonna kukorica vetőmagot foglaltak le a Nébih szakemberei – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Idén sem lesz nagy fellendülés az agrárgéppiacon

AGROKEP.VG A tavalyi jelentős csökkenés után idén sem várható fellendülés a mezőgazdasági gépek piacán. A terménypiaci helyzet meglehetősen borús, és a meghatározó uniós pályázatok is csak jövőre élénkíthetik a forgalmat.

Erősödnek a fenntarthatósági követelmények a mezőgazdaságban

AGROKEP.VG A fenntartható gazdálkodás megteremtése határozhatja meg az agrártermelés jövőjét, amit innovációkkal, és a digitalizációval erősíthetnek a gazdálkodók. A K&H fenntartható agráriumért ösztöndíj-pályázata ilyen megoldásokat keresett.

Beszakadt tavaly a magyar borexport

AGROKEP.VG Azok után, hogy a nagy élelmiszerár-emelkedések idején a borászok csak minimálisan tudtak drágítani, tavaly már számottevő mértékben növelték átadási áraikat. Az export mennyiségi felfutása azonban egyelőre még nagyon messze van – ahogy az átlagár növelése is.

Együttes fellépést javasol magyar társainak az olasz agrár-érdekképviselet

AGROKEP.VG Az Országházban megtartott díszebéden részt vettek a legnagyobb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti, illetve az agrár-élelmiszeripari termékek eredetvédelmére létrehozott Filiera Italia szövetség vezetői.

Győrffy Balázs: könnyítések léptek életbe az erdőgazdálkodóknál

AGROKEP.VG A gazdálkodók erdő vásárlásakor indokolt esetekben mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól, hamarabb juthatnak erdőtervhez, illetve az erdőfelújítási biztosítékként lekötött pénzükhöz és egyéb költségeik is csökkenhetnek.

Az EU 2035-ig szóló előrejelzései

AGROKEP.VG A termelési, szerkezeti és fogyasztási változások várható alakulása mellett egy sor más szempontot is bemutat az EU 2035-ig szóló agrár-előrejelzése. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője ezeket veszi górcső alá és kommentál néhányat.

Látóhatáron belül az ember nélküli mezőgazdaság – Magyarország is tartja a lépést

AGROKEP.VG Sokak aggodalma, hogy a kertészetekben használatos berendezések ügyetlenebbek az embernél, munkájuk nem olyan igényes. A mesterséges intelligencia (MI) a mezőgazdaságban erre is megoldást nyújthat.

A házasság megszűnése: mit jelent ez a gazdaságra nézve?

AGROKEP.VG Mi történik a házasság megszűnése után, hogyan, milyen speciális szabályok alapján kell rendezni a földügyeket, illetve hogyan működtethető tovább a családi gazdaság a válás után? Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára ezeket a kérdéseket válaszolja meg.

A tavalyinál jóval nagyobb almatermésben reménykednek a termelők

AGROKEP.VG Az elmúlt évek fagyos és aszályos időjárása miatti terméskiesések után idén után idén jobb termésre számítanak az almatermelők. Az ültetvények területének csökkenése viszont nem áll meg.

Újabb agrár- és élelmiszeripari beruházási támogatásokról döntöttek

AGROKEP.VG A nemzeti kiegészítő finanszírozás révén eddig 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, a napokban pedig újabb 400 projekt kap 171,5 milliárd forintot.

Két év alatt négyszázmilliárd forint támogatást ítéltek oda az állattartó telepek korszerűsítésére

AGROKEP.VG Tavaly természeti és gazdasági károk is sújtották az állattenyésztési ágazatot, a csökkenő kibocsátást pedig állami segítséggel igyekeztek enyhíteni – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén.

Új szabályok a vételár vizsgálatánál

AGROKEP.VG Miben változtak május 1-jétől a termőföld adásvételekor az ármeghatározás szabályai, hogyan állapítják meg a helyben kialakult árakat, azokat hogyan kell figyelembe venni, és mennyiben lehet tőlük eltérni – ezekre a kérdésekre is megadja a választ dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.  

Már lehet jelentkezni az agrárkamara termékkeresőjébe

AGROKEP.VG Hamarosan elindul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termékkereső szolgáltatása.

Megvédené a vidék értékeit az agrárgazdasági kamara

AGROKEP.VG A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja a vidék értékeinek megőrzéséért indított európai polgári kezdeményezést.

Döntött a kormány: újabb háromszázmilliárd forint megy vidékfejlesztésre

AGROKEP.VG Kormányhatározat jelent meg a friss Magyar Közlönyben a Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegének emeléséről.

Fokozottan ellenőrzi az ukrán gabonaszállítmányokat a NAV

AGROKEP.VG

Visszaállítanák a kvótákat az ukrán gabonára a közép-európai tagállamok

AGROKEP.VG Uniós szintű beavatkozás nélkül nem kezelhető az Ukrajnával szomszédos tagállamok problémája, amelyet a vámmentesen az EU-ba érkező ukrán gabona okoz – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

A magyar agrárium számára kiemelten fontos a japán piac

AGROKEP.VG A miniszter a gazdasági együttműködés területén a sertéshúsban, szárnyasokban, kacsában, mézben és a medical foodban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelme.

Biztonságosnak tartják az élelmiszereket a magyarok

AGROKEP.VG Egy felmérés szerint a magyar emberek elégedettek a hazai élelmiszerlánc-biztonsággal – ismertette a tavaly őszi reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit az Agrárminisztérium.

Nagyot nőtt a MATE népszerűsége a felvételizők körében

AGROKEP.VG Minden eddiginél többen nyújtották be jelentkezésüket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képzéseire – közölte az egyetem.

A termelést lenyomta, az árakat pedig felhúzta az aszály

AGROKEP.VG Az összes haszonnövény termelésének csökkenése és az állattenyésztés visszaesése mellett is 17 százalékkal bővült tavaly a mezőgazdaság kibocsátása, amit a drasztikus áremelkedések okoztak.

Tavasszal érkeznek a vidékfejlesztési pályázatok

AGROKEP.VG A kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását fenntartja az Agrárminisztérium a jövőben is – közölte Farkas Sándor parlamenti államtitkár a IX. Zsendülés Kertészeti Konferencián. A szegedi rendezvényen számos aktuális és égető kertészeti kérdésre, gazdaságfejlesztési dilemmákra keresték a választ az ágazat legnevesebb szakemberei.

Kamattámogatással is ösztönzik a beruházásokat

AGROKEP.VG Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket, így az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében – hangzott el az OTP Agrár Gálán.

Szemléletformálásra nyertek uniós támogatást agrárszervezetek

AGROKEP.VG Az agrárgazdálkodók szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás.

Nemzeti kincsünk és büszkeségünk a muraközi ló

AGROKEP.VG A muraközi ló génmegőrzési program keretében évente több mint 12 millió forinttal támogatott projekt sikerének köszönhetően mára 60 tenyésztő és 217 ló tartozik a program felügyelete alá.

Közösen tüntettek a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar gazdák

AGROKEP.VG A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a gazdák azonnali megoldást követelnek az Európai Bizottságtól az elmúlt hónapokban, években felhalmozódott problémákra.

Politikai darálóban a Zöld Megállapodás

AGROKEP.VG Az utcára vonulás nem szokása a gazdáknak. Ha ezt mégis ilyen sokan és sok helyen megteszik, akkor komoly baj van. Mivel a magyar agrárium számára is súlyos következmények és üzenetek fogalmazódnak meg, ilyen sorsdöntő időkben értenünk kell, merre változik a keretrendszer. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője elemez.

Újabb állami földeket hirdettek meg eladásra

AGROKEP.VG Következő üteméhez érkezett az állami földértékesítési program, melyben ezúttal tíz hektár alatti területeket hirdették meg. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára összefoglalja az eljárás legfontosabb szabályait, cikkében pedig megtalálható a meghirdetett területek listája is.

Húsipari fejlesztéseket ígért az államtitkár

AGROKEP.VG Az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni – jelentette ki Nobilis Márton a VI. Húsipari Szakmai Napon.

Hogyan határozzuk meg a haszonbért a szerződésben?

AGROKEP.VG A hazai mezőgazdasági termelők által megművelt föld nagy arányban bérelt terület. Kulcskérdés tehát a bérleti díj megállapítása, Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára cikkében ennek szempontjait veszi sorra.

FeHoVa: Nem odázható el a túlszaporodott nagyvadállomány gyérítése

AGROKEP.VG A vadhús népszerűsége is megerősíti az agrárkormányzatot abban, hogy megvizsgálja a műhúsgyártás és -forgalmazás betiltásának lehetőségét – mondta Nagy István agrárminiszter a 30. FeHoVa megnyitóján. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a vadászati védegylet elnöke ugyanitt arról beszélt, hogy a vadkárok rendezésében nem cél a peres ügyek generálása, mert azzal csak a jogászbizniszt támogatnák.

Ursula von der Leyen visszavota a SUR rendeletet

AGROKEP.VG

A Magosz és a NAK is tiltakozik az uniós tervek ellen

AGROKEP.VG A gazdaköri érdekképviselet és az agrárkamara is határozottan elutasítja az Európai Bizottság minap előterjesztett intézkedését, amellyel újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli teljesen szabad behozatalát.

Rekord burgonyaárat hozott a január vége a lengyeleknél

AGROKEP.VG Az elmúlt tíz év árait magasan meghaladó szintre emelkedett a burgonya ára Lengyelországban, és nem is látszik, hogy mi vethetne véget a drágulásnak.

Nagy István ismét bevezetné a kvótákat az ukrán agrártermékekre

AGROKEP.VG Meg kell védeni az európai mezőgazdasági termelést és kereskedelmet – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter.A tárcavezető szerint ugyanis az EU továbbra is nyitva hagyná a határokat az ukrán agrártermékek előtt.

Tovább bővült a Kukorica Kör Egyesület

AGROKEP.VG Sikeres volt a Kukorica Kör Egyesület által meghirdetett termelési verseny, és új pártoló tag is csatlakozott az egyesülethez – hangzott el az egyesület által az AGROmashEXPO kiállításon tartott rendezvényen.

Jobbegyeneseket kaptak a növénytermesztők, a terület egy részén alternatív kultúrákat kellene termelni

AGROKEP.VG Csak hatékony termeléssel lehet versenyezni az orosz és ukrán árukkal a gabonák és az olajos növények piacain, de az is biztos, hogy részben más növények termesztésére kell átállni – hangzott el a gabonatermesztők érdekképviselete által szervezett konferencián.

Világversenyen méretteték meg a magyar sajtokat

AGROKEP.VG A Norvégiában megrendezett World Cheese Awards-on összesen 11 hazai sajt ért el dobogós helyezést.

Szoftverhiba miatt veszélyben a termelők támogatásai

AGROKEP.VG A MOSZ szerint az elektronikai rendszer hiányosságai miatt nem tudják teljesíteni adatszolgáltatási kötelezettségüket az állam felé..

Kötelező lesz tájéoztani a vevőket a kisebb kiszerelésről

AGROKEP.VG A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.

Az állattenyésztés hasznosíthatja az élelmiszer-hulladékot

AGROKEP.VG Újra előkerült az ötlet, hogy konyhai hulladékkal is lehetne etetni a haszonállatokat, ami gazdaságosabbá tenné az állattenyésztést, csökkentené a takarmányelőállítás ökológiai lábnyomát, nem mellesleg pedig ez jó módszer lenne az élelmiszerpazarlás csökkentésére is.

Századvég: a termékláncon belüli egyenlőtlenségek jellemzik a tejágazatot

AGROKEP.VG Egyenlőtlenségek tapasztalhatók a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők között – írja tejágazati elemzésében a Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

Állami földek értékesítése: így lehet élni az elővásárlási joggal

AGROKEP.VG A tíz hektár fölötti területek értékesítésével folytatódik az állami földértékesítési program. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára cikksorozatának második részében az elővásárlási szabályokat ismerteti.

Támogatott beruházást adtak át a Krisna-völgyben

AGROKEP.VG Átadták a somogyvámosi Krisna-völgy járgányházát. Nagy István agrárminiszter szerint a hagyomány, a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás a stratégiai jelentőségű kérdések.

Beértek a jó időben indított beruházások a Master Good cégcsoportnál

AGROKEP.VG Konszolidált árbevételét több mint másfélszeresére, adózott eredményét pedig bőven a dupláját meghaladó mértékűre növelte tavaly a névadó Master Good Kft.-ből, a Baromfi Coop Kft.-ből. és a Sága Foods Zrt.-ből álló cégcsoport.

Módosulhat a szövetkezeti törvény

AGROKEP.VG Kósa Lajós fideszes képviselő nyújtott be módosítókat a szövetkezeti tövényhez és a hozzá kapocsolódó polgári törvénykönyvi rendelkezéseket is átalakítaná.

Nem született döntés az ukrán gabona okozta belső piaci válság elhárításáról

AGROKEP.VG Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Jakab István: Magyarország kiáll Ukrajna mellett, de a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítását kéri

AGROKEP.VG

Meglepő ötletekkel állt elő a GVH a tejpiacon érzékelhető infláció csökkentése érdekében

AGROKEP.VG Társadalmi konzultációra bocsátotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét.

További szigorítások az ukrán gabonák ellenőrzésében

AGROKEP.VG Bevetik az EKÁER-t is.

Az uniós tormatermés fele magyar

AGROKEP.VG A magyar torma keresett külföldön, és bár a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik, az uniós termelés felét a magyarországi teszi ki.

Több pénz jut a fiatal gazdáknak

AGROKEP.VG Eltörölné a földadó bevezetésének lehetőségét az agrárkormányzat, miután Hódmezővásárhelyen erőteljes tiltakozást kiváltva már bevezették – hangzott el a Magosz ifjúgazda-tagozatának kongresszusán.

MOSZ: Fogy a levegő a termelők körül, veszélyben hárommillió hektár szántóföld hasznosítása

AGROKEP.VG Súlyos pénzügyi gondok akadályozzák a szántóföldi munkák elindítását – állítja közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Végre jó volt a diótermés

AGROKEP.VG Az elmúlt öt év átlagát 140 százalékkal is meghaladhatta a magyarországi termés 2022-ben, a hazai dió olcsóbb lett, az import ára viszont emelkedett.