Közel tizedével fogták vissza frissgyümölcs-fogyasztásukat a németek

A GfK fogyasztói indexe szerint júniusban a tavalyinál 9 százalékkal kevesebb friss gyümölcsöt vásároltak a németek.

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály

AGROKEP.VG A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Hasznos tudnivalók az aszálykár bejelentéséről

AGROKEP.VG Óriási aszály pusztít, idén tehát kiemelt jelentősége van annak, hogy tisztában legyünk a kárenyhítési rendszer működésével, a kárbejelentés folyamatával és a számítás módszertanával. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára ezeket a szabályokat ismerteti.

Jól húzott az agrárexport

AGROKEP.VG Némileg növekedett és megközelítette az egymilliárd eurót az agrár- és élelmiszeripar termékek külkereskedelmének első negyedévi egyenlege. Az exportált termékek árindexe intenzívebben növekedett az importénál.

Házisertés-állományban észleltek afrikai sertéspestist Lengyelországban

AGROKEP.VG Miután az elmúlt hónapokban elcsendesedett Lengyelországban az afrikai sertéspestis (ASP), júniusban négy ASF-járványt észleltek sertéstelepeken. 

Győrffy Balázs: a meggy mellett lesz végre megfelelő mennyiségű kajszi, jó dinnyeszezont várunk

AGROKEP.VG Indul a hazai gyümölcsszezon – pénteken lesz a Zöldség- és Gyümölcsnap.

Pepó Péter: Ez volt az elmúlt tíz év legjobb döntése

AGROKEP.VG Letették záróvizsgájukat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar osztatlan, ötéves mesterszakon végzett agrármérnök-hallgatói.

Túl a csúcson

AGROKEP.VG Csökken a pálmaolaj világpiaci ára, ami hat az egyéb étkezési olajok piacára is. Mi az oka a mostani árcsökkenésnek, meddig tarthat ez, és mi az ára az erdőirtással előállított terméknek – ezekről ír Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az elektromos vagy a benzines fűnyíró a jobb?

AGROKEP.VG Az örök dilemma: melyik fűnyírótípus a jobb, a hatékonyabb, az ideálisabb? Ez az a kérdés, ami számtalan oldalról megközelíthető, tehát kategorikusan egyik variációról sem jelenthető ki, hogy kétség kívül ez vagy az a jobb. Attól függ, hogy az éremnek melyik oldalát nézzük, és természetesen az egyéni igények is mérvadóak. Csend, béke és megkímélt környezet?

Jól húz az agrárexport

AGROKEP.VG Az első negyedévben az agrártermékek külkereskedelméből adódó többlet megközelítette az egymilliárd eurót.

Mezőgazdasági műanyaghulladék-feldolgozó üzemet adtak át

AGROKEP.VG Új technológiával dolgozza fel a mezőgazdaságban keletkezett műanyag-hulladékot a Green Csoport és a Jager Csoport nemesvámosi beruházásában készült üzem.

Megkezdődött a Gazdálkodók Világszervezetének budapesti közgyűlése

AGROKEP.VG Az esemény második napján a küldöttek megválasztották a WFO új elnökét, alelnökét és ügyvezető elnökségi tagjait.

Kevesebb ipari paradicsom terem az idén

AGROKEP.VG Csaknem egymillió tonnával csökkentette globális ipari paradicsom termés-előrejelzését a WPTC. Magyarországon 100 ezer tonnás termés várható.

Több hazai terméket kínálhat a Tesco

AGROKEP.VG A Tesco ezentúl a saját márkás termékein is használni fogja a Magyar Termék védjegye – egyebek mellett ez is az üzletlánc és a Magyar Termék Nonprofit Kft. megállapodásának eredménye.

A járvány előtti szintre tornázta vissza magát a brit marhahús-export

AGROKEP.VG Márciusban 12 600 tonna friss és fagyasztott marhahúst szállítottak külföldre, ami közel a másfélszerese az egy évvel azelőtti mennyiségnek.

Évtizedek óta nem tapasztalt nehézségekkel néznek szembe a termelők és a feldolgozók

AGROKEP.VG A mezőgazdasági termelőknek és az élelmiszer-feldolgozóknak – így a tejipar szereplőinek is – három évtizede nem tapasztalt mértékű inputanyag-áremelkedéssel, sőt akár ellátási zavarokkal is szembe kell nézniük.

Jól indult idén a hazai szamócaszezon

AGROKEP.VG Magyarországon az elmúlt években 4,7–6 ezer tonna szamócát – a köznyelvben földiepret – takarítottak be. Szakértők szerint belföldi szamócából idén nem lesz hiány.

Sokkal kevesebb baromfi és sertés került a vágóhídra

AGROKEP.VG

Enyhített a károk mértékén a jégkárelhárító rendszer

AGROKEP.VG A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően kisebb kárt okoztak a tegnapi viharok hazánkban, mint a szomszédos országokban.

A NAK és a FruitVeB állítja: nem szennyezettek a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

AGROKEP.VG Távol állnak a valóságtól azok a cikkek, amelyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek – állítja az agrárkamara és a FruitVeB.

Már jövőre visszaüthet Európa függősége Oroszországtól és Ukrajnától

AGROKEP.VG Komoly aggályokat fogalmazott meg az EU mezőgazdasági piacainak rövid távú kilátásairól szóló legfrissebb előrejelzésében az unió alapvető élelmiszer-biztonságával, valamint a takarmány- és műtrágyaimporttól való függőségével kapcsolatban az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága.

Az AM növelné a kisüzemi halgazdaságok termelőkapacitását

AGROKEP.VG Új nemzeti akvakultúra stratégiai terv készül, amely célul tűzi ki a kisüzemi halászat fejlesztését – mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. A tervet hamarosan elfogadhatják.

A madárinfluenza elleni vakcina kifejlestését szorgalmazzák a mezőgazdasági miniszterek

AGROKEP.VG A mezőgazdasági miniszterek ajánlásokat fogadtak el a madárinfluenza elleni vakcina kifejlesztése és megfelelő terjesztése érdekében.

Innovatív megoldás orvosolhatja a vízproblémákat

AGROKEP.VG A célzott felszín alatti víztározásra, a készletek mezőgazdasági és ivóvíz-utánpótlási célú hasznosítására kerestek és találtak technológiai megoldásokat egy magyar szakemberek vezetésével zajlott és a napokban zárult nemzetközi programban.

Mehet exportra a gabona

AGROKEP.VG Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával – írja szombati számában a Népszava az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján.

Együttműködik a Sió és a méhészeti egyesület

AGROKEP.VG A méhek megóvása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a gyümölcslégyártó Sió-Eckes Kft. és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) – jelentette be a társaság pénteken, a méhek világnapja alkalmából.

Több bort exportáltunk, de kevesebbet fizettek érte

AGROKEP.VG Itthon emelkedtek a hazai borok termelői árai, exportpiacokon viszont kevesebbet fizetnek a magyar borokért.

Bővülnek a KMÉ pályázati lehetőségek

AGROKEP.VG Idén a feldolgozott zöldség- és gyümölcstermékek termékspecifikus leírásainak kidolgozására alakítanak ki munkacsoportokat, hogy több termékpályán legyen lehetséges kiváló élelmiszerminőséget tanúsító védjegy elnyerése.

Lejtőre kerülhet az agrárfinanszírozás

AGROKEP.VG A jelenlegi gazdasági környezetben a mezőgazdaságot finanszírozó bankoknak be kell húzniuk a kéziféket – hangzott el a Világgazdaság Bankszektor 2022 című konferenciájának agrárfinanszírozási kerekasztal-beszélgetésén. 

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban 4.

AGROKEP.VG Mi mindenre érdemes odafigyelnünk az állatok jóléte és termelékenysége érdekében és milyen adatokban érdemes összefüggéseket keresnünk? A válaszokat az ÖMKi szakértőinek írása adja meg.

Odalett a katalán csonthéjas termés háromnegyede

AGROKEP.VG A téli és kora tavaszi súlyos aszályt követően áprilisban özönvízszerű esőzések és jég pusztított Spanyolország déli részén.

Most jön a feketeleves a lisztpiacon

AGROKEP.VG Az aratás után bajban lehetnek a malmok a készletfinanszírozással, ráadásul július elejéig el kell fogadtatniuk liszt átadási árának kétlépcsős, közel 40 százalékos emelését is.

Kiemelt figyelem a magyar élelmiszeriparnak

AGROKEP.VG A koronavírus-járvány után a magyar élelmiszeripar jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt, ezért a kormány célja az innovatív megoldásokat kereső hazai vállalkozások segítése – mondta Erdős Norbert.

Magyar részvétellel zajlik a XV. Erdészeti Világkongresszus Szöulban

AGROKEP.VG Magyarország kiemelt szerepet szán az erdőknek a klímaváltozás elleni fellépésben – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár Szöulban, a XV. Erdészeti Világkongresszus alkalmából. A hat évente megrendezett szakmai eseményen több mint tizenkétezer résztvevő foglalkozik az erdők kezelésének globális kérdéseivel.

Moldovai agrártermékek jöhetnek szabadon az uniós piacra

AGROKEP.VG Ideiglenesen liberalizálta hét moldovai mezőgazdasági termék kereskedelmét az Európai Tanács, aminek köszönhetően megduplázódhat a Moldovából érkező agrártermékek mennyisége.

Magyar cég szállított szalmonellás terméket a Nestlenek

AGROKEP.VG Magyarországon bejegyezett külföldi vállalkozástól származott a a belga csokoládéüzemben kimutatott szalmonellafertőzést okozó adalékanyag – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A kertészetek mentesülnek az új e-permetezési napló használata alól

AGROKEP.VG Csak jövőre, és csak a szántóföldi növénytermesztésre vonatkozóan kell használni az új e-permetezési naplót.

Sikkasztott egy hegybíró

AGROKEP.VG

Emelkedő költségek és árak a zöldségpiacon

AGROKEP.VG A tavalyival ellentétben idén kedvező az időjárás, több és jobb minőségű lehet a termés.

Június 20-ig módosíthatók az előzetes ellenőrzésben érintett kérelmek

AGROKEP.VG A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy 2022. június 20-ig van lehetőség az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására.

Tovább terjeszkedik Szerbiában a KITE

AGROKEP.VG A mezőgazdasági beruházások hozzájárulnak ahhoz, hogy az új világ senki által nem kívánt új kérdéseire és kihívásaira is segítsünk megtalálni a választ – hangsúlyozta Szijjártó Péter az Újvidék melletti Csenejen.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát vezet be Vietnám

AGROKEP.VG A vietnami Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium arról számolt be, hogy a következő napokban megkezdi az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina forgalomba hozatalát, hat hónapos védettséggel. 

Idén is csúcsra jár az agrárgép-forgalom

AGROKEP.VG Jelentősen nőtt az első negyedévben az agrárgép- és alkatrészforgalom, amiben az áremelkedésnek most kisebb szerepe volt, a döntő okot a kedvező pályázati lehetőségek és a még meglévő kedvezményes hitelek jelentették. A szakemberek még legalább további két hasonlóan jó negyedévet remélnek.

Gépesítenek és digitalizálnak a borászok

AGROKEP.VG Továbbra is alacsony áron kelnek el a magyar borok az exportpiacokon, a hazai termékek magasabb polcra helyezéséhez pedig a borászok szemléletváltására, hatékonyságnövelő gépesítésre és digitalizációra van szükség – hangzott el az ágazati szakmai szervezet sajtóbeszélgetésén.

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban 5.

AGROKEP.VG Másfél éve zajlik a kísérlet, milyen sikerrel alkalmazhatók a digitális megfigyelési múődszerek a lehelőn tartott húsmarháűknál. Az eddig kifejezetten biztató eredményeket mutató kísérlet eddigi tapasztalatait – cikksorozatuk részeként – az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szakértői osztják meg az olvasókkal.

Magyar pezsgők sikerei a 2022-es Decanter World Wine Awards-on

AGROKEP.VG A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői is aranyérmet vihettek haza a világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyéről, mellettük további hét hazai tétel lett aranyérmes.

Legkevésbé a nitrogén-hatóanyagról mondtak le a gazdálkodók

AGROKEP.VG Mennyiségben közel 30 százalékkal esett vissza a műtrágyaforgalom az első negyedévben, de a gazdálkodók így is 72 milliárd forinttal többet költöttek a tápanyag-pótlásra.

A termőföld árverés szabályai: ki, hogyan és mennyivel licitálhat?

AGROKEP.VG A napokban jelent meg az Alkotmánybíróság határozata, mely a termőföldek árverése körében semmisített meg egy jogszabályi rendelkezést. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára ennek apropóján veszi végig a végrehajtási árverések legfontosabb szabályait.

Egyedülálló borüzleti képzés indul a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

AGROKEP.VG Borüzletimenedzser-képzés indít ősszel a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI).

Termőföld árverésénél nem lehet feltétel a 20 kilométeren belüli lakóhely

AGROKEP.VG

Veszteséges maradt a Grand Tokaj

AGROKEP.VG Az államtól tavaly augusztusban a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványhoz került Grand Tokaj 700 millió forint alá szorította éves veszteségét.

Kitört a házisertések között az afrikai sertéspestis Németországban

AGROKEP.VG Baden-Württembergben megjelent az afrikai sertéspestis a házi sertések állományában.

Új feladat az agrártárcánál a kereskedelem felügyelete

AGROKEP.VG A hazai élelmiszerek arányának növelését is szolgálja, hogy a kereskedelem felügyelete az Agrárminisztériumhoz került – mondta Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese a Magosz közgyűlésén.

Felértékelődik a nemesítés: a fajtaoltalom befektetés a jövő mezőgazdaságába

AGROKEP.VG A hazai növénynemesítők több mint egymilliárd forintos támogatást kaptak az elmúlt időszakban a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft-n keresztül.

Jelentősen megugrottak a mezőgazdasági termelői árak

AGROKEP.VG Miközben a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is jelentősen drágultak, a ráfordítási árak – főként a műtrágyák (195%) és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz áremelkedése miatt – 37 százalékkal nőttek.

Győrffy Balázs az Országgyűlésben is megköszönte a gazdák NAK melletti kiállását

AGROKEP.VG

Küszöbön az ukrán áruk uniós piaci vámmentessége

AGROKEP.VG Az Európai Parlament egy évre felfüggesztette az ukrán árukra vonatkozó vámtételeket, de a döntést még az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A haszonbérleti szerződés megszűnése

AGROKEP.VG Miként a haszonbérleti szerződés megkötésekor, annak megszüntetésekor is szigorú jogszabályi kötelezettségeknek kell eleget tennünk. Ezeket mutatja be az Agroképnek írt cikkében Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára.

Már harminc százaléknál tart az éves nyerstej-áremelkedés

AGROKEP.VG A tejpiacon egyes feldolgozott termékeknél már le is hagyta a fogyasztói árak emelkedésének üteme a nyerstej felvásárlási árának drágulását,

Magyar-kirgiz együttműködés a vetőmag-előállításban

AGROKEP.VG Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és a kirgiz Vetőmag Szövetség.

Tovább növekedett tavaly a KITE – jutott bőven osztalékra

AGROKEP.VG Árbevételét 20,3, adózott eredményét 21,6 százalékkal tudta növelni tavaly a nádudvari KITE Zrt. A forgalomnövekedésben jelentős szerepe volt a műtrágya áremelkedésnek, de az értékesített mennyiség is bővült.

A szárazság hátráltatta a tavaszi munkákat – tovább csökken a cukorrépa-terület

AGROKEP.VG Az elmúlt évhez hasonlóan több mint kétmillió hektáron tervezik tavaszi kultúrák művelését a gazdálkodók, miközben a cukorrépa-, a burgonya- és a dinnyeterület folyamatosan csökken.

Ötmilliárdot igényelhetik a juh- és kecsketartók

AGROKEP.VG Május 16-ától egészen egy hónapon át lehet benyújtani támogatási kérelmeket az 5 milliárd forintos keretösszegű kiskérődző állatjóléti támogatásra.

Kapkodnak a precíziós átállást segítő forrásokért a gazdálkodók

AGROKEP.VG Versenyképességi és fenntarthatósági szempontok egyszerre indokolják a mezőgazdaság fejlesztését – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a PREGA megnyitóján.

Megjelent a madárinfluenza-hatás a baromfipiaci adatokban

AGROKEP.VG Csökkent Magyarországon a baromfivágások száma, és kevesebb volt az export is az év elején, amit a szakértők a madárinfluenza miatt termeléskorlátozások hatásának tudnak be.

Egekben a búza és a takarmánykukorica ára

AGROKEP.VG A takarmánykukorica ára majdnem 70 százalékkal ugrott meg.

Drágább az élet: csökkentik a hús- és halfogyasztásukat a britek

AGROKEP.VG A brit vásárlók kevesebb húst, halat és baromfihúst vásárolnak, ezzel próbálnak meg spórolni, miután egyre súlyosbodik a szigetországban a megélhetési válság.

Madárinfluenza: feloldották az összes korlátozást

AGROKEP.VG Miután több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a madárinfluenza vírusát a hazai baromfiállományban, a Nébih elrendelte a még fennálló megfigyelési körzet feloldását Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Új kedvezményes kezességvállalási konstrukció lett elérhető

AGROKEP.VG Július 1-től idén év végéig elérhető az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza. A konstrukciót nem csak mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe.

Jövőre indul az e-Pincekönyv-rendszer

AGROKEP.VG Két ütemben, jövő februártól, illetve augsztustól vezetik be az elektronikus ügyintézést a borászatokban – jelentete be az agrárminiszter.

A versenyképesség megteremtése az egyetemeknek is feladata

AGROKEP.VG A világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek kellenek a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) évzáró ünnepségén.

A meggy mérete dönti el, jó lesz-e a szezon 

AGROKEP.VG Egyelőre kérdés, hogy a későn jött csapadék segített-e a meggynek abban, hogy a szemek elérjék a feldolgozók által elvárt méretet. A termelők az elmúlt két-három év átlagához képest 40-50 százalékos költségemelkedéssel számolnak.

NAK-segédlet a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigényléshez

AGROKEP.VG A mezőgazdasági termelők által a gazdálkodáshoz felhasznált gázolaj visszaigénylésének szabályait foglalta össze honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Gyorsuló ütemben emelkednek az agrárárak

AGROKEP.VG Áprilisban átlagosan 45,7 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban, a márciusihoz képest 8,3 százalékponttal gyorsult a drágulás üteme – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Megúszta a viharokat a meggy

AGROKEP.VG Nem okozott jelentős károkat a meggyültetvényekben az elmúlt hetek esős-viharos időjárása – közölte a FruitVeB.

Milliárdokat csalt el egy csirkefarmok korszerűsítésével ügyeskedő beruházói kör

AGROKEP.VG Csaknem 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai vissza nem térítendő támogatást tett zsebre egy csirkefarmok korszerűsítésével ügyeskedő beruházói kör.

Hajdú-Bihar megyét is elérte a madárinfluenza

AGROKEP.VG A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Hajdú-Bihar megyében. Az érintett állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént.

Maradnak az aknák az ukrán tengeri gabonaexport útjában

AGROKEP.VG Nem hozott konkrét eredményt az ukrán gabona lehetséges exportjáról folytatott orosz–török külügyminiszteri tárgyalás. A tengeri szállítás lehetősége adott ugyan, de az aknamentesítési munkák miatt hónapok múlva indulhatna csak az első szállítmány.

Szerdán újra tárgyalnak az ukrán gabona exportjáról – piacbefolyásoló hírek jönnek

AGROKEP.VG Törökországban, a fekete-tengeri gabonaszállításokban stratégiai helyzetben lévő országban tesznek kísérletet az ENSZ képviselői arra, hogy a június 8-ai tárgyaláson meggyőzzék az orosz felet, tegye lehetővé az ukrán gabona exportját. A tét óriási, s hogy miért, ezt mutatja be cikkében Fórián Zoltán az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Veszteségbe vitte a költségnövekedés a Mars Magyarország kisállateledel-gyártót

AGROKEP.VG Az alapanyag- a munkabér- és az energiaköltségek drasztikus emelkedését nem tudta ellensúlyozni a Mars Magyarország kisállateledel-gyártó.

Nagy István: megértette a szakma, hogy most kell fejleszteni a versenyképességünket

AGROKEP.VG A négy évvel ezelőttitől jelentősen eltérő helyzetben kezdi második ciklusát Nagy István agrárminiszter, aki elmondta, hogy bár nehezek a körülmények, a történelmi léptékű támogatás és a gazdálkodók szemléletváltása lehetőséget ad a trendfordulóra, az uniós versenytársak utolérésére.

Újranyitják a tavaszi fagykárok megelőzését szolgáló pályázatot

AGROKEP.VG Június 15-étől nyílik lehetőség a támogatási igények beadására a tavaszi fagykárok megelőzését biztosító berendezések beszerzésére.

Nem érdemes megszokások alapján termelni

AGROKEP.VG Megnyitotta kapuit az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvénye, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezúttal is a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen rendezte meg.

Északkeleten továbbra sem enyhül az aszály

AGROKEP.VG Az elmúlt heti záporok, zivatarok után a folytatásban sem lesz eseménytelen időjárásunk, de a hétvégén a csendesebb esők lesznek a jellemzőbbek.

Kitört a házisertések között az afrikai sertéspesti Németországban

AGROKEP.VG Baden-Württembergben megjelent az afrikai sertéspestis a házi sertések állományában.

Itt vannak az első fotók a Magosz országos közgyűléséről

AGROKEP.VG A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége ma tartotta országos közgyűlését, ahol a meghívott vendégek köszöntői mellett Jakab István, a szervezet elnöke értékelte az elmúlt időszak munkáját és a választásokat.

Oroszország kész humanitárius célból átengedni az ukrán gabonaszállító hajókat – de!

AGROKEP.VG Oroszország kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnát elhagyó élelmiszerszállítóknak a szankciók feloldásáért cserébe – idézte Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettest szerdán az Interfax és a Reuters.

Méheket vetnek be a környezeti állapot vizsgálatára

AGROKEP.VG A növekvő környezetszennyezés és a fenntarthatósági törekvések miatt a tiszta környezet megteremtése és megőrzése napjainkban már nemcsak elhivatott civil szervezetek célkitűzése, hanem a vállalatok, intézmények számára is fontos küldetés lett – legalábbis ezt kommunikálják.

Továbbra is ömlik az arzén a Sajóba

AGROKEP.VG Nagy István agrárminiszter közölte, első hivatalos külföldi útja Szlovákiába vezet, Pozsonyban Ján Budaj környezetvédelmi miniszterrel a Sajó folyón kialakult tartós környezetszennyezés témájában egyeztet.

Gőzerővel indulhat az építkezés a Bezenye és Hegyeshalom határában lévő Lajtania Parkban

AGROKEP.VG A 330 hektáros területeten a német FAKT AG három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre.

Rekord részvétel az agrárkamarai választáson

AGROKEP.VG A részvétel közel kétszer akkora volt, mint a legutóbbi, 2017. évi kamarai választásokon.

Hektikus zöldségárak a Budapesti Nagybani Piacon

AGROKEP.VG Az idén itthon a szokásosnál később indult a spárgaszezon, amelyre továbbra is jellemző, hogy a hazai fogyasztás alacsony, a termés nagyobb részét az exportpiacokon értékesítik, az idén magasabb árakon az előző évinél.

Az adalékmentes és a kovászos kenyerek iránt nő a kereslet

AGROKEP.VG Tízből hat magyar naponta vásárol kenyeret, és egy átlagos háztartásnak 1,6 kilogramm a heti kenyérfogyasztása – derült ki a JÓkenyér megbízásából készült országos online kutatásból.

Nagy István: bizakodásra ad okot a tavaszi vetésterület növekedése

AGROKEP.VG A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Jobb minőségű gabonát ígér egy nemzetközi kutatás

AGROKEP.VG Jobb minőségű búza előállításának új módjáról számolt be egy ausztrál tudósok által vezetett nemzetközi tanulmány.

Megugrott az ukrán gabona magyarországi vasúti tranzitforgalma

AGROKEP.VG A többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics – Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához.

Ébresztőt fújt a NAK a sötétzöldeknek

AGROKEP.VG Az Európai Bizottság nem veszi komolyan az orosz-ukrán háború agráriumra gyakorolt globális hatásait, és még mindig sötétzöld álomvilágban él.

A háború miatt az agrárgépek ára is emelkedik

AGROKEP.VG Kiderült miben segíthet a KITE a háború árnykában és a digitális átállás pályázat megvalósítási időszakában.

Részben a magyar termelők pótolhatják a hiányt a biotermékek piacán

AGROKEP.VG Ukrajna és Oroszország meghatározó termelője Európában a legkülönbözőbb szántóföldi növényeknek is, különösen a búzának és az olajos magvaknak.

Jelentős szerep jut az Ökológiai gazdálkodásnak is az új Közös Agrárpolitikában

AGROKEP.VG íAz ökológiai gazdálkodás témában megtartott éves ágazati szakmai napon a jelenlévők áttekintették a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A fókuszban ezúttal az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) című stratégiai dokumentum állt.