Felhőszolgáltatás: multifunkcionális lehetőségek tárháza

Manapság egyre több, a mindennapi életünkben minket körülvevő tárgy elé került oda az okos jelző. Okos otthon, kávéfőző, hűtő, lámpa – a sort folytathatnánk gyakorlatilag a végtelenségig. Az 1985-ben alakult, magyar tulajdonban álló COMBIT Számítástechnikai Zrt, az Innovatív üzleti felhőszolgáltatások kifejlesztése elnevezésű GINOP projektben viszont egy olyan eszközt és rendszert fejleszt, mely ezeket az okos dolgokat a zárt helyekről a külvilágba viszi.

Értünk dolgoznak a mezőgazdasági járművek

AGRARIUMONLINE 2021. szeptember 1. – Tavasztól őszig számos közúton találkozhatnak a közlekedők mezőgazdasági járművekkel. Annak érdekében, hogy mindkét oldal résztevői biztonságban használhassák az országos utakat és végezhessék munkájukat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) együttműködési megállapodást kötött. A társaságok ennek részeként többek között közös edukációs tartalmakkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést.

Új biológiai védekezéssel kísérleteznek magyar kutatók a parlagfű ellen

AGRARIUMONLINE 2021. augusztus 18. – Új biológiai védekezéssel kísérleteznek magyar kutatók a parlagfű ellen, várakozásuk szerint a parlagfű olajosbogár hatékonyan ritkíthatja a gyomnövényt – jelentették be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK Növi) szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Drónok pásztázták a MATE rizsföldjeit

AGRARIUMONLINE 2021. augusztus 4. – Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepén. A fő cél az, hogy a drónok szemével részletesen fel tudják mérni a fejlődő rizstövek pillanatnyi állapotát, és minél hamarabb ki tudják mutatni, hogy hol bukkanhat fel a rizsföldeket érintő járványos barnulás.

Ökogazdálkodásról első kézből

AGRARIUMONLINE Az ökogazdálkodás szakmai tapasztalatait oszthatták meg egymással a termelők és fogyasztók a donnerskircheni Esterházy biogazdaságban megrendezett Biogazdálkodási napokon. Az augusztus eleji rendezvényre, a Donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof major területén idén több mint 11000 látogató volt kíváncsi. Az öt szervezőpartner, a PANNATURA, az Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL), A BIO AUSTRIA, az Osztrák Mezőgazdasági Kamara (LKÖ) és a Talajkultúra Egyetem nagy sikerként könyvelik el az idei rendezvényen elért látogatottsági adatokat.

Fokozott készenlétben az országos jégkármérséklő rendszer

AGRARIUMONLINE 2021. július 19. – Az előrejelzések szerint várható, hogy az elmúlt hétvégéken jellemző – szupercellákkal, viharokkal, jégesőkkel járó – szélsőséges időjárás ezen a hétvégén is megismétlődhet hazánkban, illetve Európa több országában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer fokozott készenlétben van, és minden esetben bekapcsol, amikor térségi riasztást kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A rendszer általánosságban csökkenti a jégszemcsék méretét, de a szupercellák ellen sehol a világon nem létezik hatékony megoldás.

Néhány éven belül élen járhatunk a biogazdálkodásban

AGRARIUMONLINE 2021. július 18. – Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban. Ez az optimizmus a jelenlegi adatokból nem következne, de jelentős erők mozdultak meg annak érdekében, hogy mégis lehetségessé váljon. Nemcsak uniós stratégia ugyanis az ökológiai gazdálkodás térnyerése, de Magyarország Kormánya is az ügy mellé állt úgy forrásokkal, mint a támogatásokhoz kapcsolódó jogszabályi környezet megteremtésével.

Később érik a meggy a tavaszi hideg miatt

AGRARIUMONLINE 2021. június 22. – Már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben, de nagyobb mennyiségű meggytermés csak a jövő hét közepére várható. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a meggyfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Felminősítették a vállalatot

AGRARIUMONLINE 2021. június 16. – A Scope Rating BB/Stable-re módosította az AXIÁL Kft. minősítését és ezzel egyidőben felminősítette a társaság hosszú lejáratú kilátásait is egy még erőteljesebb BB+ szintre.

Üres műanyag flakonokkal a körforgásos gazdaságért

AGRARIUMONLINE A körforgásos gazdasági modell legfőbb célkitűzése nulla hulladék és az alapanyagok minél magasabb arányú újrahasznosításának elérése bolygónk hosszú távú fenntarthatóságának érdekében. Ezeket a célokat magánemberként is szem előtt tarthatjuk, többek között, amikor vásárolunk, és amikor szelektáljuk a háztartási hulladékainkat.

Szerződéskötés a közös őstermelői igazolvány birtokában

AGRARIUMONLINE Annak érdekében, hogy a korábbi közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők is megfeleljenek az új feltételeknek, június 30-ig be kell nyújtsák a kamarának az ŐCSG alapításáról szóló szerződést.

Korszakváltás a mezőgazdaságban

AGRARIUMONLINE 2021. június 08. – Idén augusztusra elindul az első, 4 műholdrendszer jeleit továbbító országos lefedettségű mezőgazdasági RTK korrekciós jel szolgáltatás Magyarországon. Az AXIÁL Kft. a meglévő technológia továbbfejlesztését az Európai Űrügynökségnél nyert pályázati támogatással végzi.

Szalmából élelmiszer

AGRARIUMONLINE A gomba, mint élelmiszer egyedülálló a zöldségek között, különleges tápértékkel rendelkező szuperélelmiszer, amelyet a magyar fogyasztók is szívesen fogyasztanak. A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen nem állati eredetű D-vitamin-forrás. Profitáljon a szalma eladásból és támogassa a fenntartható gomba termesztést!

Már elérhetőek a hazai primőr zöldségek a piacokon, üzletekben

AGRARIUMONLINE A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás illetve üvegházi) zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma, sárgarépa – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat!

Kevesebb a külföldi vendégvadász

AGRARIUMONLINE Érzékenyen érinti a hazai vadásztársaságokat a pandémia nyomán kialakult helyzet, a külföldi vendégvadászok zöme ugyanis elmaradt a mögöttünk lévő egy évben. Emellett gondot jelentett az is, hogy a sertéspestis miatt ki kellett lőni az azt terjesztő vaddisznóállomány egy részét.

A biotermékek fogyasztásával a Földünket is óvjuk

AGRARIUMONLINE Napjainkban egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nem csak ízletesek, tápanyagban és vitaminokban gazdagok, hanem megvásárlásukkal a környezet védelméhez is hozzájárulnak. A fenntartható biogazdaságokból származó termékeket választva Földünk, unokáink jövőjét is védjük, hiszen a kevésbé intenzív földhasználatnak köszönhetően a talaj termőképességét és a természetes regenerálódását is jobban meg lehet őrizni. Nézzük, hogy ezen kívül még milyen előnyökkel jár, ha biotermékeket fogyasztunk!

Esély az erősödésre: az MKB Hektár Plusz Termékcsalád

AGRARIUMONLINE A koronavírus-járvány 2021-ben sajnos még mindig része a mindennapjainknak, így hatással van az agrárium szereplőire is. A szektor helyzetéről, lehetőségeiről és a megoldást jelentő hitelekről beszélgettünk Simon Attilával, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával.

Megjelent az öntözési közösségeket támogató felhívás

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – A kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a víztakarékos öntözésen, illetve az öntözött területek növekedésén keresztül a termelés- és jövedelembiztonság, valamint a mezőgazdaság klímaváltozással szembeni ellenálló képességének fokozását. A cél elérését a mezőgazdasági termelők együttműködésével tervezi megvalósítani jelen felhívásban foglalt feltételek mentén.

Talajbaktériumok a növénytermesztés szolgálatában

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – A talajban élő baktériumok seregnyi olyan anyagot termelnek, amelyek mind a növények, mind a talaj szempontjából rendkívül fontosak.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.

A járvány ellenére zavartalan az élelmiszerellátás

AGRARIUMONLINE 2021. március 3., szerda (MTI) – Az élelmiszerellátás, a termelés a járvány ellenére zavartalan, a mezőgazdasági fejlesztések országszerte folytatódnak – mondta az AGROmashEXPO szerdai virtuális megnyitóján a Nagy István agrárminiszter.

Egyben tartaná a gazdaságokat a Magosz

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – Az osztatlan közös tulajdon felszámolására született szabályozás és az állami program csak átmeneti megoldás lehet, ha nem módosulnak az öröklési szabályok – áll a gazdaköri érdekképviselet által kidolgozott javaslatcsomagban, amely az agráröröklés és a gazdaságátadás szabályozásának átalakításáról szól.

Ökológiai gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország a világon. Sokak számára ez talán meglepő, pedig a területi mutatók több ágazatban, így az ökológiai gyümölcstermesztésben is megerősítik, hogy az élen járunk. Az elmúlt években az ökológiai, vagyis bio ültetvények abszolút területmérete alapján Magyarország a világ 12. legnagyobb öko gyümölcstermelő országává vált. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) – hazánk legnagyobb biogazdálkodást kutató intézményeként, a dinamikus növekedés, valamint az EU ambiciózus törekvései (25% ökoterület arány elérése 2030-ig) kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az ökoterületek bővülésével a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás szerepe még inkább felértékelődik.

Különleges eszközökkel vizsgálja a rejtett életmódú kártevők életét a kutató

AGRARIUMONLINE 2021. február 26. – Milyen kárt okoz a mag belsejében az ott fejlődő babzsizsik? Hogyan reagál a hőmérséklet változására egy száron belül telelő moly? És hogyan vizsgálható egyáltalán a rejtett életmódú kártevők mozgási aktivitása? E kérdésekkel kapcsolatban ért el kiemelkedő eredményeket dr. Keszthelyi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campus egyetemi tanára, akinek munkásságát Év kutatója címmel ismerte el az MTA Veszprémi Területi Bizottsága.

Hazai kutatás eredményei segíthetnek a citromfűtermesztésben

AGRARIUMONLINE 2021. február 20. – A fajtaválasztásnak növényvédelmi szempontból fontos szerepe van, ugyanakkor a betegség-ellenállóságra a gyógynövények nemesítése során jelenleg kevés figyelmet fordítanak. Kovács Gergő, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Szent István Egyetem) doktorjelöltje a napokban megvédett doktori értekezésében a citromfű (Melissa officinalis L.) legfontosabb betegsége, a szeptóriás levélfoltosság elleni védekezés lehetőségeit kutatta, vizsgálva a fajták fogékonyságát, valamint növényi és ásványi eredetű anyagok hatékonyságát szabadföldön és in vitro körülmények között.

Az Agrárminisztérium április 20-án hirdeti meg az új ültetvénytelepítési pályázatot

AGRARIUMONLINE 2021. február 20 – A folyamatosan bővülő piaci igények kielégítéséhez elengedhetetlen a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Pálinkatudomány törkölytől a csipkepárlatokig

AGRARIUMONLINE 2021. február 10. – Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) frissen végzett pálinkamesterei, akik sikerrel teljesítették az ország egyetlen pálinkával foglalkozó, diplomát kínáló képzését az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetben.

Idén hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. – A Mecsekerdő szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak.

Újra adómentes a pálinkafőzés

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. – Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt, tájékoztatott a NAV.

Tudnivalók az osztatlan közös tulajdon rendezésével kapcsolatos eljárásokról

AGRARIUMONLINE 2021. január elsején lépnek hatályba a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény szabályai. A most elinduló eljárásokkal kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze.

Klímatudatos gazdálkodást elősegítő megoldásokat keresnek

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet (ATK TAKI) és Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) partnerségével zajlik az az európai uniós projekt, amely a víz- és tápanyagvisszatartást elősegítő megoldásokat vizsgálja a mezőgazdasági művelés alatt álló kisvízgyűjtő területeken.

Gyakorlatias útmutatók az élelmiszeripari vállalatoknak

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több kiadványt készített az élelmiszeripari vállalkozások számára élelmiszer-higiénia és -biztonság témakörökben.

Kertfelújítást tervez? Ezt az állami támogatást igényelje!

AGRARIUMONLINE 2021. január 27. – Az új családi otthonteremtési támogatások igazán széles körben biztosítanak lehetőséget a családok jólétének fokozására, a kedvezmények között pedig olyan is megtalálható, amelyet a kert felújítására fordíthatnak az igénylők.

Új módszerrel gyorsulhat a gombafertőzések okozta terményhibák azonosítása

AGRARIUMONLINE 2021. január 21. – Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését is. Az egyik ilyen fejlett módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén.

Jövőnek szóló beruházás

AGRARIUMONLINE 2021. augusztus 27. Összesen kétmilliárd forintos beruházást hajtott végre az idén 30 éves fennállását ünneplő bajai Axiál Kft. A megújult alkatrész logisztikai központját augusztus utolsó napjaiban avatták. A társaság a Pénzügyminisztérium a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programján keresztül egymilliárd forintnyi támogatásban részesült. Az avatáson jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter is.

Nehezen indult a 2021-es év, mégis szép lesz a szüret

AGRARIUMONLINE 2021 augusztus 17. – Európa szerte minden évben Magyarország nyitja meg a szüreti időszakot a Csabagyöngye betakarításával. Idén a legkorábban érő szőlőfajta az elmúlt néhány év érési tendenciáihoz képest egy héttel később ért meg a szüretre. Hagyományosan a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora, amely már szeptemberben elérhető lesz a boltok polcain.

A kullancsok kedvenc nyári hónapja az augusztus

AGRARIUMONLINE 2021. auhusztus 18 – Gondolta volna, hogy akárcsak a vámpírok, a kullancsok is kerülik a napfényt? Többek között erre a meglepő kérdésre is választ kaphatunk alábbi cikkünk segítségével, amelyben Dr. Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense kalauzolja el az olvasókat a kullancsok világába.

Innovatív megoldások segítik a természeti erőforrások hatékony használatát

AGRARIUMONLINE 2021. július 21. – A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet online konferenciát tartott. Az AgriData – Innovatív izraeli és magyar megoldások a mezőgazdasági termelésben webinárium a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszált.

Egy hétvége: egymilliárdos mezőgazdasági kár

AGRARIUMONLINE 2021. július 18. – A június utolsó hétvégéjén tomboló viharok nemcsak a lakóingatlanokban, de a mezőgazdaságban is súlyos károkat okoztak. A Groupama Biztosítóhoz közel 600 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, melyeket szakembereik folyamatosan, gyorsított ütemben mérnek fel. A nyári betakarítású növényekkel kapcsolatos bejelentések 80 százalékát már szemlézték, melyek kifizetése is folyamatosan zajlik. Elsősorban a jégeső és a vihar volt felelős a pusztításért, de az aszály sem kíméli a termést.

Űrtechnológia a növénytermesztésben

AGRARIUMONLINE 2021. június 22. – A Nemzetközi Űrállomás DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival közös projektben. Az egyedülálló földmegfigyelési kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.

Új kártevő jelent meg Magyarországon, a kajszilevéltetű

AGRARIUMONLINE 2021. június 21. – A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói hagyományos morfológiai és genetikai úton is azonosították a tettest , amely 2020 tavaszán soha nem tapasztalt levéltetű-kártételt okozott hazánk számos régiójában. A kajszilevéltetű (Myzus mumecola) első magyarországi megjelenését a Journal of Plant Diseases and Protection szaklapban közölték.

Kihirdették „Az év szaktanácsadója” díj nyerteseit

AGRARIUMONLINE Kihirdették Az Év Szaktanácsadója díj nyerteseit 2021. június 9-én. Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara másodszor hirdette meg a pályázatot, melynek célja azon szaktanácsadók elismerése, akik kiemelkedően, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva végzik a munkájukat.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? Segítünk leadni!

AGRARIUMONLINE A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra. Idő szűkében gyakrabban keressük a gyorsan elkészíthető, de kevésbé friss és vitamindús ételeket, valamint hajlamosabbak vagyunk – akár heti rendszerességgel – ugyanazokat a fogásokat elkészíteni, mert azokat legalább vita nélkül, biztosan megeszi a gyerek. Ezek a tényezők sok családban vezettek plusz kilókhoz nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is.

Precízebb tápanyagpótlás növényvizsgálatra alapozva

AGRARIUMONLINE A növények tápanyagigényének kielégítéséhez, a minőségi és mennyiségi termelés megalapozásához a talaj vizsgálatán túl egyre inkább teret kap a növények egészségi állapotának, kondíciójának megismerésére irányuló igény is. Ezért válik egyre elterjedtebbé a növényvizsgálat vagy levélanalízis nem csak az állókultúrákban, hanem a szántóföldi növénytermesztésben is.

Javult az agrárium megítélése a járvány idején

AGRARIUMONLINE Kiemelkedő segítséget nyújtanak a falugazdászok az egységes kérelmek benyújtáskor – mutatott rá Szedlák Attila. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, aki arról is beszélt, milyen lehetőségek nyíltak a meg a járvány miatt átalakult fogyasztói szokások nyomán.

Működik a jégkármérséklő rendszer

AGRARIUMONLINE 2021. április 15. – Üzembe helyezte az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A palántaültetés, permetezés, talajelőkészítés ideje májusig

AGRARIUMONLINE Visszavonhatatlanul itt a tavasz, március 21.-e, a tavaszi napéjegyenlőség a természet megújulását hozza magával. Napról napra több fényhez jutnak a növények, átmelegszik a talaj és az elvetett magokban beindul a csírázási folyamat. Jut idő a kert rendbe tételére, amíg a palántaültetés ideje eljön.

Már lehet pályázni a 11 milliárd forintos díjtámogatási keretre

AGRARIUMONLINE A mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás keretösszege minden eddiginél magasabbra, 11 milliárd forintra emelkedett idén. A gazdálkodók április 7. és május 15. között pályázhatnak a támogatásra, mellyel a biztosítások díjának akár 70 százalékát is visszakaphatják utólagos támogatásként. Ehhez azonban fontos, hogy a Magyar Államkincstárhoz benyújtandó kérelemben ne feledkezzenek meg ennek igényléséről sem – hívja fel a figyelmet a Groupama Biztosító.

A hadiipar után a mezőgazdaság az innovatív technológiák egyik legnagyobb felhasználója

AGRARIUMONLINE Drónok, szenzorok, hőkamerák, fejőrobotok, önvezető traktorok, GPS koordináták alapján történő helymeghatározás a növénytermesztésben – mindezek részei annak a technológiai forradalomnak, amely jelenleg is zajlik a magyar mezőgazdaságban. Az utóbbi évtizedre jellemző paradigmaváltásról dr. Húth Balázst, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Elkerülhetetlennek a hús- és tejtermékek árának emelkedése

AGRARIUMONLINE 2021. március 8. – A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt mindenhol komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban.

Elengedhetetlen volt az agrár-felsőoktatás korszerűsítése

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – Az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, amit vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szenátusi ülése után.

A biztosítás szerepe az új kockázatkezelési rendszerben

AGRARIUMONLINE 2021. március 05. – A kiszámíthatatlan időjárási körülmények, a világgazdaság, a különböző járványok káros hatásai egyre bizonytalanabbá teszik a gazdálkodást, a mezőgazdasági termelést. Ezeket a kockázatokat mindnyájan érezzük és azt is tapasztaltuk, hogy a védekezés ellenük szinte lehetetlen.

Új jogszabályok szerint gazdálkodhatnak az őstermelők

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – Az idén életbe lépett, évek óta várt jogszabály bevezetésével megvalósult a korábbi mezőgazdasági működési formák reformja.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. Egy év alatt érezhetően megnőtt a virágkiszállítások száma.

A mezőgazdasági termelői árindex nyolc éve nem nőtt akkorát mint tavaly

AGRARIUMONLINE 2021.március 1. – Az időjárás és a járványok mozgatták 2020-ban agrárpiacokat, a magyarországi árakra leginkább a világpiac hatott, miközben a gazdálkodók jövedelempozíciója javult. A mezőgazdasági termelői árak 2020-ban 7,4, a ráfordítások árai viszont mindössze 0,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Így készítsd fel kerti eszközeidet a tavaszi szezonra

AGRARIUMONLINE 2021. február 28. – Az elmúlt időszakban tapasztalt extrém hideg után az időjárás kezdi megmutatni tavaszias arcát, így elérkezett az idő arra, hogy elkezdjük megtervezni, miként hozzuk kertünket a legjobb formájába. A STIHL szakértői szerint mielőtt nekilátnánk az első kerti munkáknak, érdemes meggyőződni arról, hogy eszközeink biztonságosan használhatók-e és probléma nélkül tudták átvészelni a téli leállást.

Tovább nőtt a biotermelés súlya a világban

AGRARIUMONLINE 2021. február 24. – A biogazdálkodásba bevont termőföld nagysága 1,6 százalékkal, 1,1 millió hektárral nőtt 2019-ben az előző évhez képest, és tovább bővült az ökológiai kiskereskedelem is a vizsgált 187 országban – derül ki az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) és a Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) által 2021 februárjában közzétett statisztikai évkönyvből. A kiadvány szerint 2019 végén összesen 72,3 millió hektáron folytattak ellenőrzött biogazdálkodást.

Vége a trágyázási tilalmi időszaknak

AGRARIUMONLINE 2021. február 15. – Amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval nem borított, úgy a nitrátérzékeny területen február 15. után a trágyázás megkezdhető.

Megváltozhat a halak test- és pikkelyalakja a gyógyszermaradványok miatt

AGRARIUMONLINE 2021. február 17. – A természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok befolyásolhatják a halak test- és pikkelyalakját – állapították meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból vett minták alapján. A szemmel nem észrevehető alakmódosulások vizsgálata új típusú adatokkal segítheti a mikroszennyezők környezeti kockázatainak becslését.

Közeleg a tavasz, gondolatban már rendezgetjük az ágyásokat

AGRARIUMONLINE 2021. február 10. – Bár a hideg időben azt érezzük, messze még a tavasz, de azért februártól március közepéig bőven akad tennivaló a kertünkben. Ujhelyy Károly hobbikertész úgy véli, már gondolatban rendezgetjük a virág- és zöldségágyásokat, és a gondos gazdák megteszik az első lépéseket, hogy gazdag termésnek és pompázó virágoknak örülhessenek az év további részében.

Nemzetközi összefogás a hazai élelmiszereink hátrányos megkülönböztetése ellen

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. - A területi kötődésű, hagyományos élelmiszertermékek a hazai és az olasz mezőgazdaságnak is alappillérei. Az EU az élelmiszerek tápértékét egy, a fogyasztók részletesebb informálását mellőző, a termékeket egyoldalúan minősítő élelmiszer-címkézés bevezetését tervezi. Ez a címkézés a nemzeti értékeink részét képező Hungarikum-termékeket, valamint a hazai élelmiszer-előállítók termékeinek döntő többségét kifejezetten hátrányosan érintené, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemzetközi összefogásban is kiáll a hazai élelmiszereink védelméért.

Az erős kezdés

AGRARIUMONLINE 2021. február 5. – A növények optimális fejlődésének, megfelelő kondíciójának, ellenálló képességének alapfeltétele a harmonikus tápláltsági állapot. Sokszor halljuk szakemberek körében, hogy Kinőtt a foga alól. , amikor egy fiatal növényállományt a gyors és egyöntetű fejlődésének köszönhetően, már nem tudják a kártevők számottevően károsítani. Egy vontatott, egyenetlen kelésű növényállományban nem csak a kártevők, hanem ezen időszakban fellépő aszályos periódus vagy hirtelen kialakult belvíz is nagyobb kárt okoz, mint egy gyorsan és egyöntetűen fejlődő állományban.

Itt az új kukorica ajánlati fajtalista

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), illetve a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által életre hívott kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek eredményét idén már 14. alkalommal tekinthetik át az érdeklődők.

Elindult a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – Elindult a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer negyedik pillére, a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer. A termelők már csatlakozhatnak ehhez.

Változások a mezőgazdasági öntözési célú kutak engedélyezésében

AGRARIUMONLINE 2021. február 02. – Az idei évtől a Nemzeti Földügyi Központ illetékes eljárni az öntözési célú kutakkal kapcsolatban.

Gyéríteni kell a vaddisznóállományt

AGRARIUMONLINE 2021. január 22. – A vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv minden eddiginél intenzívebben vonja be az ASP elleni küzdelembe a vadásztársadalmat, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőit, illetve a vadászati hatóságot.

Neked nyolc?

AGRARIUMONLINE 2021. január 22. – Legyen szó tűzifa feldarabolásáról vagy a téli fakivágásról, a téli időszakban fokozott körültekintést igényel a motorfűrészek használata. A szakértőnk összegyűjtötte a tudnivalókat. Nyolc tipp, mire érdemes odafigyelni, ha a téli hidegben használjuk motorfűrészünket

AM: a Natura 2000 területeket népszerűsíti a Hortobágyi Nemzeti Park fejlesztése

AGRARIUMONLINE 2021. augusztus 17. – A nemzeti parkok kiemelt feladata, hogy bemutassák és a nagyközönséggel megismertessék a természeti értékeket. Az igazgatóságok az operatív programok keretében megvalósuló fejlesztések 13 százalékát, majdnem 5 milliárd forintot fordítanak a természetvédelmi bemutató infrastruktúra fejlesztésére – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára Hortobágyon, a Natura 2000 területek bemutatását segítő projekt zárórendezvényén a tárca keddi közleménye szerint.

Lítiumsók segíthetnek a méhatka elleni küzdelemben?

AGRARIUMONLINE 2021. augusztus 9. – Ígéretes kísérleteket folytatnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértői a méhatka elleni védekezéssel kapcsolatban. A kutatások szerint a lítiumsók közül elsősorban a lítium-klorid megfelelő használata csökkentheti az ázsiai méhatka kártételét, amelyről az Insects nemzetközi szaklapban közöltek új eredményeket.

Zöldebb és hatékonyabb lehet az agrárium

AGRARIUMONLINE Táblagépről irányítható csúcstechnológiás gépek, műholdas helymeghatározás – csak két példa arra, hogy az átalakuló agráriumban milyen megoldások jelentek meg, amelyek segítségével hatékonyabbá vált az ágazat. Ráadásul most 250 millió forintos állami támogatásból kaphatnak az agrárvállalkozások digitalizációs fejlesztései újabb lökést, amely iránt jelentős az érdeklődés – közölte a magyar piac egyik legnagyobb agrárgép-forgalmazója, az AXIÁL. Ráadásul a high-tech agrárgépekben az Európai Űrügynökség támogatta magyar megoldással pontosabbá válik a műholdas helymeghatározás, így pedig egészségesebbek lehetnek az élelmiszerek is.

A kajszitermés négyötödét elvitte a tavaszi fagy

AGRARIUMONLINE 2021. július 20. – A tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt idén – térségenként változóan – a kajszitermés 70-95 százalékos kiesése várható, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A klímaváltozás miatt hosszabb távon mindenképp szükséges új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a termesztés korszerűsítése.

Hazai kutatók eredményei alapján tehető biztonságossá a gombatermesztés

AGRARIUMONLINE 2021. július 19. Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően.

Összefogással a hazai kukoricatermelőkért

AGRARIUMONLINE 2021. június 22. – Hazánk kukoricatermesztése évszázados múltra tekint vissza, napjainkra az Európai Unió meghatározó exportőr országává váltunk. Versenyképességünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy a termelők a megfelelő támogatás mellett innovatív megoldásokkal és naprakész tudással rendelkezzenek. A most megalakult Kukorica Kör egy olyan szervezet, mely az alapító tagok részvételével a hazai kukoricatermelő gazdák érdekeinek képviseletét, szakmai programok szervezését, illetve szakmai tudásuk bővítését tűzte ki célul.

Az erdők segítenek az aszály ellen

AGRARIUMONLINE 2021. június 17. Az erdők alkotják a Föld legösszetettebb ökoszisztémáját, amelyeknek egyrészt döntő és a jövőben növekvő szerepük van az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelemben, másrészt ez a probléma őket is mind erősebben érinti. A víz visszatartása az erdőkben azonban megoldást kínál az egyre gyakoribb aszályokkal küzdő társadalmak számára – mutatott rá Dr. Gribovszki Zoltán, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának professzora az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapján.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

AGRARIUMONLINE Egy év kényszerű kihagyás után rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Megjelent az ültetvénytelepítési pályázat

AGRARIUMONLINE Tizenötmilliárd forintnyi forrással hirdetett pályázatot a Vidékfejlesztési Program keretében az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására az agrártárca.

Kérdések és válaszok a jégkármérséklő rendszerről

AGRARIUMONLINE Az elmúlt évtizedekben a jégeső hatalmas károkat okozott, az időjárás hazánkban is egyre szélsőségesebbé vált. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium együttműködésével 2018-ban kiépítette az Országos Jégkármérséklő Rendszert a gazdák termőföldjeinek, illetve egyéb vagyontárgyak megóvása érdekében. A négy telephelyen dolgozó üzemeltetési kolléga és 986 generátorkezelő munkája nélkül a rendszer nem működhetne hatékonyan.

A modern gombatermesztés a jövőbe való sikeres beruházás

AGRARIUMONLINE Az egészséges élelmiszerek termelésében lehetőséget látó befektetők számára szeretnénk tájékoztatást adni, a gombatermesztésben rejlő befektetések bemutatásával. A Covid alatt az egészséges táplálkozás még jobban felértékelődött, a belső élelmiszerellátás még fontosabbá vált, amely a pandémia alatt is folyamosan növekszik.

Színes segítség a kápia paprika termesztéséhez

AGRARIUMONLINE 2021. április 17. – A szélsőséges időjárási viszonyok között egyre nagyobb problémát jelent a növényeket érő hőstressz és intenzív besugárzás, ami napégést, valamint a termés mennyiségének és minőségének csökkenését eredményezi. E hatások kiküszöbölését segítik a különböző színű árnyékoló hálók, ám hogy melyik szín hogyan befolyásolja a kápia paprika termesztését, azt Ambrózy Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fiatal kutatója vizsgálta meg részletesen.

Megjelent az új Ökogazdálkodási Cselekvési Terv

AGRARIUMONLINE Az Európai Bizottság tegnap (2021.03.25) adta ki az EU fenntartható mezőgazdasági stratégiájába illeszkedő Ökogazdálkodási Cselekvési Tervet. A tervben többek között az Európai Unió mezőgazdasági területeinek 25%-os arányú ökológiai átállásához (2030-ig), valamint az ökotermékek keresleti és kínálati piacának további bővítéséhez szükséges iránymutatások és konkrét intézkedések szerepelnek.

Enyingre került az ezredik FraKomb magágykészítő

AGRARIUMONLINE Az AXIÁL Kft. által forgalmazott ezredik FraKomb magágykészítőt Umenhoffer Péter, az vállalat marketingigazgatója adta át az Enyingi Agrár Zrt. vezérigazgatójának, Szávay Gábornak. A szűk körű házi ünnepségen jelen volt a gyártó Framest Kft. ügyvezető igazgatója, Nyárádi Attila is.

A bolygónk legfontosabb élőlényei

AGRARIUMONLINE Ötvenmillió éve élnek a Földön a méhek, és nem csak a mézet, a méhviaszt köszönhetjük nekik, hanem a növényvilág 63 százalékának beporzásáért is ők felelnek. Napjainkban azonban már veszélyeztetett fajnak számítanak, nagy felelősségünk, hogy óvjuk-védjük őket és persze az is, együnk minél több mézet, amivel az egészségünkért is teszünk, és nem mellesleg a hiányszakmává váló méhészek munkáját és megélhetését is támogatjuk.

Huszonegyedik századi ügyintézés a borágazatba

AGRARIUMONLINE 2021.március 6. – A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Jelentős változások a földforgalmi törvényben

AGRARIUMONLINE 2021. március 5. – Több módosítás lépett életbe az elmúlt időszakban a földforgalmi törvény tekintetében – hívta fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

Vadvilág világnapja

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – A vadon élő állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek nemzetközi kereskedelmének éves világpiaci forgalma napjainkban eléri a 160 milliárd amerikai dollárt és évente több százmillió egyedet érint a világon – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium a vadvilág szerdai világnapja alkalmából.

Megjelentek a vadkárok felmérését célzó útmutatók

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Közzétette a szakértői munkacsoportok által összeállított egységes vadkárfelmérési és értékelési útmutatókat az Agrárminisztérium. Ezek sokat segíthetnek abban, hogy a vadkárok összegszerű meghatározása objektívebb alapokon, egységes normák szerint történjen.

Virtuális kiállítás, valós díjak

AGRARIUMONLINE 2021. március 3. – Tekintettel arra, hogy a Kormány március 15-ig meghosszabbította a COVID-19 járvány miatt elrendelt korlátozásokat, a Hungexpo március 3-6. között a virtuális térben rendezi meg az AGROmashEXPO kiállítást, Magyarország legnagyobb agrárgépipari rendezvényét. A kiállítást március 3-án videóüzenetben nyitotta meg dr. Nagy István agrárminiszter. A megnyitón adták át a kiállítás termék díjait. A díjakat átadja dr. Feldman Zsolt az Agárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója.

Ápolják az örökséget

AGRARIUMONLINE 2021. március 1. – Együttműködési lehetőségekről tartott értekezletet Mosonmagyaróváron az Óvártej Zrt.-nél Dr. Nagy István, agrárminiszter; Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Budapest és Pest megye területi felelőse; Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke; Stefania Speziani, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara főtitkára és Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. ügyvezető igazgatója.

A magyar tudásra és agrártechnológiára komoly igény mutatkozik

AGRARIUMONLINE 2021. február 26. – A Kubai Köztársaság csökkentené élelmiszer-ellátásának nemzetközi kitettségét, ezért agrár-élelmiszeriparának fejlesztéséhez segítséget kért a hagyományosan erős magyar mezőgazdaságtól. Kuba magyarországi nagykövete ennek kapcsán tett látogatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), feltérképezni a lehetséges technológia- és tudástranszfert, valamint az ottani magyar beruházási lehetőségeket.

Megnövekedett hatékonyság

AGRARIUMONLINE 2021. február 22. – A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által végzett átfogó teszt során a CLAAS traktorok CEMOS rendszere egyértelműen bizonyította kiváló képességét a hatékonyság növelésére. A talajmunkák során akár 21 százalékos optimalizálási lehetőséget állapítottak meg.

Megnyílt az új tanyafejlesztési pályázat

AGRARIUMONLINE 2021. február 20. – Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a közösségi oldalán közzétett videóban.

Klímasemleges gyümölcslégyártó

AGRARIUMONLINE 2021. február 17. – Az Eckes-Granini Csoport és leányvállalatai (Magyarországon a SIÓ-Eckes) 2021-től egész Európában klímasemlegesek lettek, mivel teljes mértékben ellensúlyozzák károsanyag-kibocsátásukat. A hitelesített kompenzáció érdekében a teljes cégcsoport csatlakozott a brazíliai Portelben folyó nemzetközi klímavédelmi programhoz, amellyel évente a becslések szerint 17.872 hektár trópusi esőerdő megóvását támogatja az Amazonas-medencében.

Virtuális évértékelő

AGRARIUMONLINE 2021. február 9. – Bár a 2021. évi AgrárgépShow elmaradt, de az AXIÁL Kft. ezúttal is megrendezte hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját. A virtuális keretek között megszervezett eseményen Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője értékelte a vállalat 2020. évi teljesítményét, valamint jövőbeni terveit is megosztotta a közönséggel.

Hatékony és versenyképes tudásközponttá válik a MATE

AGRARIUMONLINE 2021. február 1. – A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mai napon történő megalakulásával fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai agrárképzés és agrár-felsőoktatás – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület, így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére. A sajtórendezvény keretében ünnepi nyilatkozat aláírására is sor került.

Nemzetközi összefogás a hazai élelmiszerek hátrányos megkülönböztetése ellen

AGRARIUMONLINE 2021. február 3. – A területi kötődésű, hagyományos élelmiszertermékek a hazai és az olasz mezőgazdaságnak is alappillérei. Az EU az élelmiszerek tápértékét egy, a fogyasztók részletesebb informálását mellőző, a termékeket egyoldalúan minősítő élelmiszer-címkézés bevezetését tervezi. Ez a címkézés a nemzeti értékeink részét képező Hungarikum-termékeket, valamint a hazai élelmiszer-előállítók termékeinek döntő többségét kifejezetten hátrányosan érintené, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nemzetközi összefogásban is kiáll a hazai élelmiszereink védelméért.

Családi gazdaságok reformja – mit kell tenni az érintett gazdálkodóknak?

AGRARIUMONLINE 2021. január 1-jén hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló törvény. A szabályozás eredményeképpen pedig az érintettek innentől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tovább tevékenységüket. Cikkünkben összefoglaljuk az új rendszerbe történő átlépéssel kapcsolatos tudnivalókat, illetve tennivalókat.

Túlzók a növényvédő szerekkel szembeni aggodalmak

AGRARIUMONLINE 2021. február 2. – Az Európai Unióban elharapódzott a növényvédő szerekkel szembeni, jellemzően indokolatlan ellenérzés. Márpedig az élelmiszerként szolgáló növények folyamatosan ki vannak téve járványos megbetegedéseknek is; ha nem védekezünk megfelelően, az az élelmiszer-ellátást veszélyeztetheti, illetve unión kívüli, ellenőrizetlen élelmiszerek beáramlását eredményezheti. Az észszerű növényvédelemre szükség van, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a fogyasztókban is ezt kívánja tudatosítani.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő takarónövényt?

AGRARIUMONLINE 2021. február 1. – A takarónövények kiválasztása és a keverékek összeállítása legalább akkora figyelmet és előrelátást igényel, mint a haszonnövények technológiájának megtervezése. A takarónövényeknek rengeteg előnyük van, azonban ezek sem tesznek csodát. A megfelelő faj vagy keverék megtalálásához mindenképpen szükséges, hogy tisztában legyünk a céljainkkal és problémáinkkal, világosan lássuk, hol és mikor tudjuk a takarónövényeket alkalmazni és kipróbáljunk néhány lehetőséget, vagyis tapasztalatot szerezzünk.

Praktikus tanácsok a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakulásához

AGRARIUMONLINE 2021. január. 22. – Az osztatlan közös tulajdonok egyszerűsített rendezésére az erdőterületek vonatkozásában is megnyílt a lehetőség az év elején hatályba lépett új jogi szabályozással. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyedi tanácsadással is segíti az erdőgazdálkodókat a leghatékonyabb megoldások alkalmazásában.

A jövőálló agrárium kialakításában vállalnak kulcsszerepet

AGRARIUMONLINE 2021. január 20. – Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalását folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén dolgozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). A terveknek komoly lendületet ad, hogy az elmúlt évben a szervezet tagságot nyert az Európai Élő Laboratóriumok Hálózatában (ENoLL). A jelenleg tizenkét kutatási területen, több mint száz termelői partnerrel együttműködő hálózat olyan témákat ölel fel, ahol a fenntarthatóság és a versenyképesség egymás mellett kap helyet, így alkotva jövőálló termelési rendszereket. A kutatóintézet az agroökológiai módszereket alkalmazó, minősített ökológiai területek növekedése mellett, a hazai bio élelmiszer feldolgozás bővülését és a biotermékek piacának szélesedését is várja 2021-ben.