A KAP Stratégiai terv elfogadásában bízik az agrártárca

Az uniós szabályoknak és törekvéseknek, valamint a magyar termelők elvárásainak is megfelel a magyar KAP Stratégiai Terv – állítja Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára.

Sörpiac: a prémium- és az alkoholmentes kategória növekszik a leginkább

AGROKEP.VG Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől – közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

Fokozódik Románia élelmiszer-importfüggősége

AGROKEP.VG Bár Románia az ötödik legnagyobb, 13,5 millió hektárnyi mezőgazdasági termőterülettel rendelkezik az Európai Unióban, egyre nagyobb mértékben szorul élelmiszerimportra.

Több mint három milliárdos fejlesztés a Tolnatej Zrt.-nél

AGROKEP.VG Az Agrárminisztérium (AM) 1,8 milliárd forintos támogatásával 3,6 milliárd forintos tejipari és borászati beruházás valósul meg Szekszárdon.

Pályázat jön a műtrágya kiváltására

AGROKEP.VG A 2027.ig rendelkezésre álló forrásokról, egy, a gazdálkodóknak szóló tájékoztató kiadványról és a műtrágya-helyzetről is beszélt sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter.  

NAK: jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

AGROKEP.VG A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig (F2F) és Biodiverzitás stratégiája.

Műtrágyaár-csökkenésnek örülhetnek az amerikai gazdálkodók

AGROKEP.VG A karbamid ára ebben januárban csökkent, úgy látszik a piac alkalmazkodik a telt raktárakról szóló jelentésekhez, jelezve, hogy a várt hiány nem fog bekövetkezni.

Cél, hogy hazai tulajdonú cégek alkossák az élelmiszerellátás gerincét

AGROKEP.VG A koronavírus-járvány alatt felértékelődött az önellátás képessége, ezért a kormány célja, hogy az élelmiszerellátás gerincét a hazai tulajdonú vállalatok alkossák – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek a francia prioritások az uniós elnökségük idején

AGROKEP.VG A Copa-Cogeca szokásos havi Agrárpolitikai ülésén meghívott vendég volt Virginie Jorissennel, a Francia Uniós Állandó Képviselet mezőgazdasági vezetője, aki a soron következő Francia Elnökség prioritásairól számolt be a tagságnak- közölte a nak.hu.

Enyhén emelkedtek a sertésárak decemberben

AGROKEP.VG A behozott sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Válságjelek és csökkenő terület az európai burgonyaágazatban

AGROKEP.VG Termőterület-csökkentéssel reagálnak a spanyol és olasz burgonyatermelők a költségnövekedésekre.

Nagy István: 2022-ben a magyar vidék, a gazdák és az agrárium sorsa is a tét

AGROKEP.VG Az elkövetkezendő évek sikerének kulcsa a gazdák kezében van, ugyanis szükség van a partnerségükre, arra, hogy megmutassák erejüket – mondta a teol.hu-nak Nagy István agrárminiszter. 

Magas volt a novemberi agrárár-emelkedési adat is

AGROKEP.VG Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után – közölte a KSH.

Bővültek a védett természeti területek

AGROKEP.VG Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter.

Friss forrás az agrárágazati civil szervezeteknek

AGROKEP.VG Hatvanmillió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek az Agrárminisztérium.

Nőtt az európai almakészlet

AGROKEP.VG A kedvező termésnek köszönhetően majdnem 7 százalékkal több az alma az európai tározókban, mint egy éve – közölte a FruitVeB.

A termelők szerint a kereskedelmi láncoknak kell lemondani árrésük egy részéről

AGROKEP.VG Valószínűleg a kereskedelem lesz kénytelen csökkenteni az árrését a szerdán bejelentett csirkemell-ármaximalizálás következményeként – vélik a baromfipiacon.

Február 1-jétől él az élelmiszer-árstop

AGROKEP.VG Február 1-jétől az október 15-ei árszinten rögzíti hat alapvető élelmiszer árát a kormány.

Ott kampányolt a miniszter a húsfogyasztás ellen, ahol évente 70 millió állatot vágnak le

AGROKEP.VG A húsfogyasztás – azon belül is különösen a marhahúsé – csökkentésére szólította fel a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter honfitársait a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében.

Közel egymilliárd hungarikumokra

AGROKEP.VG A tavalyihoz hasonlóan az idén is 930 millió forint keretösszeggel támogatják a hungarikumok népszerűsítését három célterületen – közölte Nagy István agrárminiszter.

Kötelező a permetező drónok típusminősítése

AGROKEP.VG Egy tavaly december 1-jén hatályba lépett agrárminiszteri rendelet szerint lehetővé vált a permetező drónok típusminősítése, amit a gyártó, illetve a forgalmazó köteles kezdeményezni.

Ismét elérhető lesz az ültetvénytelepítési támogatás

AGROKEP.VG A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, ültetvények telepítését támogató felhívást a tervek szerint márciusban újranyitja az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető.

Itt vannak a pontos adatok arról, mennyivel vagyunk lemaradva az uniós átlagtól a zöldség- és gyümölcsfogyasztásban

AGROKEP.VG Részletes adatokat közölt az Eurostat az uniós polgárok egészségtudatosságáról, amelyből a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokások is kiderülnek.

Hogyan kössünk haszonbérleti szerződést 2022-től?

AGROKEP.VG A gazdálkodók számára kiemelten fontos földügyi szabályok változtak meg év elején. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára cikkében ezek közül a haszonbérleti szerződésekre vonatkozó újdonságokat mutatja be.

Konszolidálódás vagy vihar előtti csend a sertéspiacon?

AGROKEP.VG Karácsonyra enyhén emelkedtek az unióban a sertés referenciaárak és a volatilitás is alább hagyott. Az ünnepek után viszont ismét a kereslet csökkenés volt érzékelhető.

Több alma termett tavaly az unióban

AGROKEP.VG Az Európai Bizottság becslése szerint tavaly 11 619 ezer tonna alma termett az Európai Unióban.

A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán mutatta be autonóm traktorját a John Deere

AGROKEP.VG A világ legjelentősebb szórakoztató elektronikai vásárán, a CES 2022-n Las Vegasban a John Deere egy autonóm 8R traktort mutatott be.

Madárinfluenza miatt öltek le közel 36 ezer baromfit Lähdenben

AGROKEP.VG A magas madárinfluenza jelenlétét egy önellenőrzés során mutatták ki, majd ezt a hatóság is megerősítette.

Lehet pályázni az őshonos állatfajták megőrzését segítő támogatásra

AGROKEP.VG Az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi támogatáshoz képest – átlagosan 50 százalékkal nőtt. 

Elhunyt a Parmalat alapítója

AGROKEP.VG Calisto Tanzi, a Parmalat 2003-as nagy port kavart csődje miatt elítélt alapítója 83 éves volt.

Tőkebevonást tervez a Marton Genetics

AGROKEP.VG Bár megvan a szaktudás és a genetikai háttér, mégis jelentős piaci hátrányban vannak a hazai szereplők a vetőmagpiacon a külföldiekkel szemben, amiből sokat lehet lefaragni tőkeinvesztícióval, valamint az erős bázisként majdan működő, Martonvásárra tervezett zöldmezős beruházású vetőmagüzemmel – mondta a VG-nek adott interjújában Sándorfy András, a Marton Genetics cégcsoport ügyvezető igazgatója.

Fegyveresek fosztották ki az ENSZ raktárait Szudánban

AGROKEP.VG Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) felfüggesztette működését Szudán Észak-Dárfúr nevű tartományában.

Rezsicsökkentés a kis- és közepes agrárvállalkozásoknak is

AGROKEP.VG Közel száztízezer mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozás számára is elérhetővé vált a rezsicsökkentett energiaár – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A virslipiacon jól áll a sertéságazat

AGROKEP.VG A szilveszteri virslidömpingben is a legnépszerűbb a sertésből készült termék, illetve éves virslifogyasztáunk ötöde kötődik az év utolsó napjához – derül ki az agrárkamara összefoglalójából.

Agromashexpo első napja képekben

AGROKEP.VG Megnyílt a 40. AGROmashEXPO és a 10. AgrárgépShow a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban szerdán.

Átmeneti lehetett a pezsgőfogyasztás csökeknése

AGROKEP.VG A koronavírus-járvány 2020-ban 9 százalékkal vetette vissza a pezsgőfogyasztást, tavaly viszont már nem esett tovább a forgalom.

Több mint három milliárdos fejlesztés a a Tolnatej Zrt.-nél

AGROKEP.VG Az Agrárminisztérium (AM) 1,8 milliárd forintos támogatásával 3,6 milliárd forintos tejipari és borászati beruházás valósul meg Szekszárdon.

A fenntarthatósági kritériumok konzerválhatják a régi uniós tagországok eddigi előnyeit

AGROKEP.VG Olyan globális – és egyes elemeiben valós fenntarthatósági érvekkel alig alátámasztható – sztenderdeket akarnak adni a klíma- és környezetvédelemben, ami elsősorban a versenytárs fejlődő országoknak fáj – állapítják meg az OTP Agrár szakértői az új KAP rendszerrel kapcsolatban.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

AGROKEP.VG Január végéig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét.

Brutálisan nőtt a német bioélelmiszerek forgalma

AGROKEP.VG A bioélelmiszerek forgalma Németországban az elmúlt években folyamatosan nőtt, 2020-ban 22 százalékkal bővült és elérte a 15 milliárd eurót.

Éves szinten 13 százalékos áremelkedés a nyerstejpiacon

AGROKEP.VG Folytatódott a tej felvásárlási árának emelkedése decemberben, miközben a nyertejexport – bár jelentősen magasabb ár volt a sport piacon – csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Februárban elfogyhat az akácméz

AGROKEP.VG Aggódva várják a méhészek a 2022-es szezont. Az előjelek nem a legjobbak, sokan tartanak a késői fagyoktól.

Ezekért lobbiztak közösen az agrárkamara, a Magosz és a szakmai szervezetek

AGROKEP.VG Összefoglalta az agrárkamara, hogy a szakmai szervezetekkel közösen milyen eredményeket ért el a 2017-es kamarai választások óta.

Megtévesztő lehet az alacsony gázkibocsátást igazoló USA-marhahús-tanúsítvány

AGROKEP.VG A marhák alacsony gázkibocsátását igazoló tanúsítvány körüli vita borzolja a kedélyeket az USA-ban, miközben kutatók már az alapos étrendváltozásról beszélnek.

Mától él a helyi piacok fejlesztése pályázat újabb szakasza

AGROKEP.VG A nyolcadik szakasz következik a Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszköz fejlesztése című felhívásban, amelyre 2022. január 18. – 2022. február 1. között adható be pályázat.

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban

AGROKEP.VG A magyar élelmiszergazdaság megújulásának és fenntarthatóságának egyik nagy lehetősége az ökológiai gazdálkodás, amelynek állattenyésztési aktualitásait mutatja be a ÖMKi kutatóinak cikke.

Szőlőfeldolgozóval bővít a Balaton Agrár Zrt.

AGROKEP.VG Szőlőfeldolgozó üzemet épít a Balaton Agrár Zrt. Ordacsehiben, a cég a mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint támogatást nyert.

A műtrágyaáraktól a földbérleti díjakig – tovább szorít a világban az input-árprés

AGROKEP.VG Számos probléma gerjeszti a vihart a műtrágya-piacon, amely következtében a világpiacon rekordárakra számítanak. A vetőmag- és vegyszerárak is emelkedni fognak.

Kiterjeszti a hatóság állatgyógyászati készítményt árusítók bejelentési kötelezettségét

AGROKEP.VG A bejelentési, majd egy új, uniós logó közzétételi kötelezettség azokra vonatkozik, akik webáruházban értékesítenek nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket.

Csökkent a búza ára a nemzetközi piacon

AGROKEP.VG Az új termésbecslések nyomán az év elején csökkent a búza ára.

Járványhatások befolyásolhatják idén is az agrárhelyzetet

AGROKEP.VG Bár nehezen tervezhető a mezőgazdaság jövője, a magyar termelők helyzetén sokat javíthatnak a fejlesztési források.

Áder János kitűzte a választások időpontját

AGROKEP.VG

Milánóhoz közel is felbukkant a sertéspestis

AGROKEP.VG Egy elhullott vaddisznóban azonosították a vírust. A fertőzés nagy csapást jelenthet az olasz hústermelők számára a hústermékek behozatalának esetleges blokkja miatt.

Sportösztöndíjat ad élversenyző hallgatóinak a MATE

AGROKEP.VG Harminc sikeres fiatal sportoló nyerte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) új ösztöndíját, mellyel az élsportban és a tanulmányokban is kiemelkedő tehetségeket támogat az intézmény, összesen 13,9 millió forinttal.

Kisállat ivartalanítást támogató akció indul

AGROKEP.VG Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van.

Baktériumpusztító csomagolást fejlesztettek

AGROKEP.VG Egy iológiailag lebomló, és az emberre veszélyes mikrobákat elpusztító élelmiszer-csomagolóanyagot fejlesztett a szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja.

Akár kétszeresére is megemelkedhetett a MATE dolgozóinak bére

AGROKEP.VG A érfejlesztési hullám második lépcsőjére lépett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2022. januárjában.

Sörgyártókra is rászállt a versenyhatóság

AGROKEP.VG A nemzeti versenyhatóság két nagy hazai gyorsétterem-lánccal és három sörgyárral szemben is vizsgálatot indított.

Jogszabályi változásokat hozott a január a vadgazdálkodóknak

AGROKEP.VG Januártól módosult a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló, illetve az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló törvény számos rendelkezése.

Drasztikus erdőirtás a Brazíliában

AGROKEP.VG Az erdőirtás a 2000-es évek elején tetőzött, majd csökkenésnek indult. Azonban Jair Bolsonaro elnök hatalomra jutása óta egyre csak nőtt.

Jóval az ötéves átlag felett az osztrák zöldségtermés

AGROKEP.VG A kedvező őszi időjárásnak köszönhetően a késői szezonkezdet ellenére is kiemelkedően jó lett a 2021-es osztrák zöldségtermés.

Szárazságtűrő növények termeszthetőségét megalapozó kutatás zárult

AGROKEP.VG A következő években lehet árbevétel-növelő hatása a most zárult 1,6 milliárd forintos támogatást kapott projektnek.

Fagyasztott zöldség-boom Lengyelországban

AGROKEP.VG Bár 2021-ben csökkent a szabadföldi zöldségtermés Lengyelországban, a fagyasztott zöldségfélék mennyisége jelentős mértékben nőtt.

Így változtak a Földforgalmi törvény előírásai

AGROKEP.VG A haszonbér aránytalanságának eseteiről is rendelkezik a Földforgalmi törvény módosítása – hívta fel a figyelmet tájékoöztatásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Nagy István agrárminiszter újévi köszöntője (videó)

AGROKEP.VG Erősítsük meg szövetségünket, hogy mindenki nyertese lehessen az előttünk álló esztendőnek.

Átmeneti lehetett a visszaesés a pezsgőpiacon – interjú a Törley ügyvezetőjével

AGROKEP.VG Idén már megközelíthetik a 2019-es pezsgőértékesítési szintet, ami egy járvány sújtotta évben kiváló eredmény lehet, jövőre pedig a piacnövelés a cél – mondta a VG-nek adott interjújában Csekei Gábor, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezetője.

Az agrárszakképzésből kikerülők közül kevesen tervezik a jövőt szakmájukban

AGROKEP.VG Jelentősen csökkent az idénymunkások száma a mezőgazdaságban, miközben az agrár- és élelmiszeripari állandó foglalkoztatottak száma nőtt. A mezőgazdasági szakképzésben tanulóknak pedig csupán bő harmada tervezi, hogy végzés után a szakmában helyezkedik el.

Környezeti és gazdasági érdek a műtrágya kiváltása

AGROKEP.VG trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő, új támogatási konstrukciót készít az agártárca – közölte Nagy István agrárminiszter.

Gyenge termés, lanyha kereslet, magas árak a mézpiacon

AGROKEP.VG A gyenge tavalyi termés után kevés a méz a belpiacon, de nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel.

Százezer forint közelében forog a búza

AGROKEP.VG A globális búzatermés a novemberi várakozásoknál több, a kukorica mennyisége viszont kevesebb lehet a legfrissebb előrejelzések szerint. Itthon a termények ára 47, illetve 44 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Jól pörög a konzervipari export

AGROKEP.VG A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára.

Új európai hússzövetség alakul

AGROKEP.VG Több nyúlhús-termelő összefog egy egységes uniós szintű szövetség létrehozása érdekében.

Saját gyümölcsöskertről álmodik egy Pest megyei óvoda

AGROKEP.VG A Tesco “Ön választ, mi segítünk pályázatának keretében most bárki segíthet nekik abban, hogy megvalósíthassák az elképzelésüket.

A baromfipiacon nem az árstop a kérdés, hanem hogy lesz-e elég hazai csirke a polcokon

AGROKEP.VG Elfogytak a tartalékok a baromfiágazatban, így a terméktanács szerint – az élelmiszerárstopról függetlenül – csak a feldolgozói átadói árak emelése adhat csak lehetőséget a termelőknek juttatott felvásárlási árak emelésére, ezzel pedig költségnövekedéseik kompenzálására.

Továbbra sem népszerű a növénytermesztés továbbtanulni akaró fiatalok körében

AGROKEP.VG Százból több mint ötvenen szeretnének szakmát szerezni: harmincegyen szakképző iskolában, huszonnégyen pedig technikumban/szakgimnáziumban tanulnának tovább. 

Élelmiszerárstop: nem várható áruhiány és importdömping, védi a beszállítókat a szabályozás

AGROKEP.VG Nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak az élelmiszerár-rögzítés, a rendelkezés alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Nem tartanak az árstop miatti árcsökkenéstől a sertéstartók

AGROKEP.VG Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árstop – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke.

Ha nem is otthon, de jól komposztálható a kidobott karácsonyfa

AGROKEP.VG Az elégetésnél jobb hasznosítása az elkülönítetten begyűjtött fenyőfáknak a komposztálás – állítja Aleksza László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense.

Újabb legalább százezer hektárral nőhet a biogazdálkodás területe

AGROKEP.VG Drexler Dóra a Figyelőnek részletesen beszélt a közérdeklődésre leginkább számot tartó kutatásaikról, köztük az úgynevezett On-farm hálózatukról.

Nagy európai zöldség-gyümölcs-áfakörkép – a lengyelek nulláznak

AGROKEP.VG Az Európai Unió 2021. december 7-én módosított áfa-irányelve a tagállamok számára minimálisan 15 százalékos általános áfakulcsot határoz meg, de lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5 százalékos), vagy szupercsökkentett (5 százalék alatti, akár 0 százalék rátát alkalmazzanak – írja áfakörképében a FruitVeB.

A malmosok is a kereskedők árrésének csökkentésével látják keresztülvihetőnek az árstopot

AGROKEP.VG A liszt árstopja a kereskedelmi árrés csökkenésével működhet – állítja Lakatos Zoltán., a Gabonaszövetség alelnöke.

Ismét pályázhatnak telepfejlesztésre az állattartók

AGROKEP.VG Februárban újranyílik a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című pályázati felívás.

Kergemarhakór miatt Ázsia felfüggesztette a kanadai marha importját

AGROKEP.VG Ismét felbukkant a szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadása (BSE), most egy kanadai marhában.

Közel a megvalósuláshoz a franciák madárinfluenza elleni védőoltása

AGROKEP.VG A francia mezőgazdasági miniszter nem lát más megoldást az országot súlyosan érintő madárinfluenza kezelésére, mint vakcinát fejleszteni ellene. Ennek helyszíneit és protokollját már meg is határozták.

Növényvédőszer-maradékot találtak a citrusfélékben

AGROKEP.VG A hatóság kiemelten ellenőrzi a citrusfélék növényvédőszermaradék-tartalmát, de a fogyasztók teljes biztonsága érdekében ugyanilyen fontos a felelős vállalkozói magatartás és a fokozott önellenőrzés is.

Ősgabona lisztekkel állt elő az ÖMKi

AGROKEP.VG Hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona lisztek kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Futnak a piac után a malmok, miközben a búzapiacon kaszálhatnának

AGROKEP.VG Kifizetődőbb lenne gabonakereskedőnek állniuk a malmoknak, amelyek ugyan folyamatosan emelik átadási áraikat, de eddig a búza áremelkedését sem tudták kompenzálni, miközben egyéb költségeik az is egekbe szöktek.

Vízgazdálkodási és környezettechnológus alapszak indul

AGROKEP.VG Hiánypótló vízgazdálkodási képzést indít a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara.

Rossz hír a marihuána fogyasztóknak: mérgező nehézfémek a kannabiszban

AGROKEP.VG Egy tanulmány szerint a kannabisznövények, amelyeket többek között az ipari kender, az orvosi marihuána és a kannabidiol (CBD) olaj előállítására használnak, képesek felszívni a nehézfémeket a talajból.

Már novemberben megrendelhették a karácsonyi ajándékokat a magyarok

AGROKEP.VG Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött decemberben a kiskereskedelmi forgalom.

Régi pompájában tündököl a mosonmagyaróvári vár közvetlen környezete, a vársétány és a várkapu

AGROKEP.VG A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának otthona, a mosonmagyaróvári vár felújítását követően közvetlen környezete, a vársétány és a várkapu is megújult.

Közel kétszázezer csirkét vágtak le a madárinfluenza miatt Hollandiában

AGROKEP.VG Az elmúlt hónapokban gyorsan terjedt egész Európában a madárinfluenza, amelynek vírusát gyakran a vadon élő madarak terjesztik.

Magyarország jól járhat a tartósan magas élelmiszerárakkal

AGROKEP.VG A zöldségtermesztésen, a tej-, és a jó minőségű takarmány-előállításon kívül a jelenlegi krízis ellenére a sertéságazat is perspektivikusnak tekinthető Magyarországon – mondta Kapronczai István, az OTP Bank agrárszakértője.

Ezt jósolják az amerikai agrárgazdaságnak az idei évre

AGROKEP.VG Ebben az évben is számolni kell a magas nyersanyagárakkal, nem várható jelentős visszaesés a mezőgazdasági üzemek költségeiben és magas marad az élelmiszer-infláció.

Közel 40 ezer tyúkot vágtak le Bulgáriában

AGROKEP.VG Egy dél-bulgáriai falu két gazdaságában ütötte fel a fejét a magas patogenitású madárinfluenza vírus. Április óta ez a második járvány a faluban, akkor még ennél is több állat esett áldozatul.

Fél évig nyitott a kamat- és költségmentes hitel a sertéstartóknak

AGROKEP.VG A sertéságazat számára nyújtott intézkedéscsomag újabb eleme válik elérhetővé, amivel az agrártárca enyhíteni kívánja a sertéspiaci nehézségeket. Az erre vonatkozó miniszteri rendelet már megjelent.

Máris megszavazták az idei év halát

AGROKEP.VG A Magyar Haltani Társaság honlapján megadott három jelöltre december 31-én délig 4155 szavazat érkezett, ez alapján alakult ki a végeredmény.

Cselekvésre szólították az EU-t a nagy ipari energiafogyasztók

AGROKEP.VG Ötszörösére emelkedtek az energiaárak az elmúlt hónapokban, a szén-dioxid ára pedig megháromszorozódott az év eleje óta. Az iparág képviselői gyors cselekvésre szólították fel az EU vezetőit.

Mit tanultunk idén?

AGROKEP.VG Ellentmondásos, de sikeres évet zárt idén a mezőgazdaság, amikor különösen fontos, hogy levonjuk a tanulságokat. Évzáró cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ezt teszi.

Légli Ottó: nem emelkedett kellő mértékben a szőlő és a bor ára

AGROKEP.VG Az ismétlődő járványhullámokon kívül igazán nagy és váratlan eseményt nem hozott a 2021-es év a szőlész-borász szakmában, viszont a szőlő és a bor ára sem emelkedett érdemben.