Növekedési pályán az agrárium első „élő laboratóriuma”

2020. január 16. - Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Az ÖMKi idén év elején öt új kutatóval erősít, kísérleteit a talajminőség, a digitális mezőgazdaság és az állattenyésztés területeire is kiterjeszti, és továbbra is úttörő szerepet vállal az agroökológiai gyakorlatok hazai elterjesztésében. 2020-tól az ökogazdákat és az áttérőket támogató szaktanácsadási hálózat központi szervezési feladatait is ellátja.

Ritkább, mint a fehér holló?

AGRARIUMONLINE 2020. január 15. – Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek: 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat.

Környezetbarát és tartós gyümölcsös ládák a mezőgazdaságban

AGRARIUMONLINE Az agráriumban megtermelt árucikkek szállítmányozása igazi kihívás a logisztikai cégeknek. A gyümölcsöket és zöldségeket úgy kell eljuttatni a szupermarketek polcaira és a feldolgozóüzemekbe, hogy frissességük megmaradjon. A disztribúció során ezért speciális gyümölcsös ládákat és raklapokat alkalmaznak. A silány minőségű műanyag szállítóeszközök azonban gyorsan elhasználódnak, így jelentős terhet rónak a környezetre. Cikkünkben bemutatjuk, miként lehet ergonomikus és egyben zöld utakra terelni a logisztikát az agrárszektorban.

Jelentősen emelkedik idén a méhészek és a haszongalamb-tartók támogatása

AGRARIUMONLINE 2020. január 10. – Az Agrárminisztérium jelentős mértékben megemelte a méhészek és a haszongalamb-tartók támogatását. Méhcsaládonként ötszázról ezer forintra nő a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás, a haszongalamb vásárlásához nyújtott támogatásra pedig 2020-ban 100 millió forint a megemelt keretösszeg.

Újabb megállapodás segítheti az agrárkamarai tagok könnyebb boldogulását

AGRARIUMONLINE 2019. január 7. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára gazdasági tevékenységükben is kézzel fogható hasznot hozhat a Kamara és a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetség (VJASZSZ) között létrejött megállapodás.

Ajánlott kukorica hibridek

AGRARIUMONLINE 2019. 12. 27. – Tíz helyszínen, összesen 39 kukorica hibridet teszteltek az elmúlt hónapokban a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A gazdálkodók számára kézzelfogható segítséget nyújtó, tizenharmadik alkalommal megvalósított felmérés eredményeiről egy részletes összefoglaló kiadvány is készült.

Sütőmargarinok célkeresztben: indulhat az ünnepi sütés-főzés

AGRARIUMONLINE 2019. december 17. – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta program idei záró tesztjén az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportját, a sütő- és főzőmargarinokat helyezte a célkeresztbe. A szakemberek 20 termék komplex ellenőrzését végezték el, mely során ezúttal is számos laboratóriumi paramétert mértek, ahogyan a termékek jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. A teszt jóvoltából bebizonyosodott, hogy a sütőmargarinok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek, 9 termék jelölése viszont kívánnivalót hagy maga után.

Egyre több sertéshúst fogyasztanak a magyarok

AGRARIUMONLINE 2019. december 5. – Míg 2015-ben 25,3 kg sertéshúst fogyasztott egy átlag magyar, addig ez a szám 2019-re elérte a 29 kg-t. A vásárlók egyre tudatosabban keresik a minőségi hazai termékeket és szem előtt tartják az egészségtudatos táplálkozás irányelveit is. Többek között ezek derültek ki a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének 276 fogyasztó bevonásával készült felméréséből.

Nincs élhető jövő ökológiai termelés nélkül

AGRARIUMONLINE 2019. december 7. – Miközben bizonyítottan fenntarthatatlan a jelenlegi globális élelmiszer-termelési rendszer, tévhitek terjesztése is gátolja a változást.

Milliárdos fejlesztés a Varga Pincészetnél

AGRARIUMONLINE 2019. november 30. – Palackozási csúcstechnológiás beruházást vettek birtokba Badacsonyörsön, a Varga Pincészetnél.

Sokáig a lakás dísze lehet a kiváló minőségi hazai mikulásvirág

AGRARIUMONLINE 2019. november 30. – A kedvező időjárásnak köszönhetően kiváló minőségben kapható az időszak kedvenc dísznövénye, a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. Hazánkban nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel.

Rekordlétszám a Bakony Expón

AGRARIUMONLINE 2019. november 11. – A Veszprém Arénában rendezett hatodik Bakony Expo három napján több mint 120 őstermelő és kézműves árulta portékáját. A rendezvény résztvevőinek száma meghaladta a 17 ezret.

A tej legyen a mindennapok része

AGRARIUMONLINE 2019. november 12. – A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amelyeket más forrásból nehéz pótolni. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványi anyag és vitamin forrás a szervezet számára, amelynek a helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel abban az esetben, ha valaki csökkenteni szeretné a tejtermékek fogyasztását.

Az okos gazdáké a jövő

AGRARIUMONLINE 2019. október 30. – Több párhuzamos projektbe kezd hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amelyek lényege a fenntartható gazdálkodás támogatása digitális technológiák alkalmazásával. A többek között talajszkennerrel és talajszenzorokkal végzett kutatások összhangban állnak a Digitális Agrár Stratégia (DAS) céljaival. A digitális forradalom hamarosan gyökeresen átalakítja a mezőgazdazdaságot is. A jövő az okos (öko)gazdáké, új kutatásainkkal számukra dolgozunk ki olyan gyakorlatokat, amelyeket a fenntartható termelés szolgálatába állíthatnak – mondta el az ÖMKi ügyvezetője, Dr. Drexler Dóra.

A vártnál sokkal kevesebb szőlő termett idén

AGRARIUMONLINE 2019. október 20. – Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Nem mindegyik tök az a tök

AGRARIUMONLINE 2019. október 22. – Hazánkban egyre nagyobb divatja van október végén a tökfaragásnak, illetve a sütőtökfogyasztás is népszerű ilyenkor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tökkörképe szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor a kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljanak illetve egyenek tököt. Ugyanis míg a sütőtökök általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Maradék nélkül…

AGRARIUMONLINE 2019. október 16. – Az élelmezési világnapot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, vagyis a FAO egy magyar javaslat alapján 1976 óta minden évben megtartja. Az élelmezési világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, és összefogásra ösztönözzön. Az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is. Erre is gondolunk az élelmezési világnapon, október 16-án.

Nem jogsértő a magyar földtörvény

AGRARIUMONLINE 2019. október 09. – Az Alkotmánybíróság friss döntése egyértelműen kimondja: nem jogsértő a magyar földtörvény; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ahogy eddig, a jövőben is eszerint jár el a földforgalmi ügyekben.

Kora őszi feladatok a kertben

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 27. – Míg a fákról le nem hullanak az utolsó, őszi színekben pompázó falevelek, a kertben mindig akad tennivalónk. Hogy a kertünk tavasszal frissen és egészségesen pompázhasson, készítsük fel növényeinket gondosan a télre. Ehhez profi tippeket ad Beh Mariann, a Stihl kertápolási szakértője.

Nem halogatható tovább a Balaton kutatásának megújítása

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 25. – Egyelőre a kutatók sem tudják, mi okozhatta a nyár végén megfigyelt óriási mértékű algainváziót a Balaton nyugati medencéjében. A Balaton jó ökológiai állapotának biztosításában a vízszintszabályozás kulcsfontosságú, ám ennek kutatása a beígért finanszírozás elmaradása miatt egyelőre nem indulhatott el. Talán a mostani algainvázió kellő figyelmeztetés lesz a döntéshozóknak, hogy nem halogatható tovább a Balaton kutatásának az eddigieknél komplexebb, átfogó megújítása, áll a Nemzeti Víztudományi Program közleményében.

Válassz hazait és csökkentsd az ökológiai lábnyomod!

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 23. – A magyar tej és tejtermékek köztudottan kiváló minőségűek, a Tej Terméktanács számításai alapján mégis évente mintegy 12.000 kamionnyit importál Magyarország. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.

Elkészült Magyarország Digitális Agrár Stratégiája

AGRARIUMONLINE A Kormány 2019. augusztus 1-én elfogadta a Digitális Jólét Program részeként kidolgozásra kerülő Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (a továbbiakban: DAS). A digitális technológiák nagymértékben hozzájárulnak az agárgazdaság hatékonyságához, ezáltal a jövedelmezőségéhez, az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok minőségének javulásához. A DAS fő célja, hogy bemutassa azokat a területeket, amelyeket fejleszteni kell annak érdekében, hogy a magyar gazdálkodók digitális átállása minél előbb megtörténhessen, ezáltal a termelési potenciál növekedhessen.

Emelkedett a csemegekukorica felvásárlási ára

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 28. – Kifogytak az európai konzervgyárak készletei csemegekukoricából, így a feldolgozók nagyon várják az idei termést, amely a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat hazánkban az elmúlt években átlagosan megtermelt 500 ezer tonnás mennyiségtől. Ennek ellenére Magyarország továbbra is vezető szerepet tölt be csemegekukorica termesztésben a világpiacon.

Egy nap alatt felpörgethetik fejlesztéseiket a hazai agrárpiacot megcélzó startupok

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 22. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 2019. szeptember 22-ig várja azoknak a startupoknak a jelentkezését, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.

Emelkedhet az őszi kalászosok ára

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 13. – Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Támogatási előleg kezességvállalással

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 12. – Az agrárvállalkozások, őstermelők a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert vissza nem térítendő beruházási támogatásuk 50%-os előlegéhez a Start Garancia Zrt. kezességvállalásával is hozzájuthatnak.

Milliárdokat dobunk ki az ablakon a szakszerűtlen tárolás miatt

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 12. – Az elmúlt években, Magyarországon, kisebb ingadozások mellett igazán jó gabona és olajosmag termésről számolhatunk be, egy stagnáló belső felhasználás mellett. A megnövekedett átmenő készletek miatt évek óta telítettek a raktárak.

Nőtt az élő szarvasmarhák kivitele az idén

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 9. – Az élő szarvasmarhák kivitele 22 százalékkal, 22 ezer tonnára nőtt 2019 január és június között az előző év hasonló időszakához képest, és bővült a tejágazatban a savanyított termékek gyártása is – mondta az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Bonyhádon.

Az akciózás nem a termelő érdeke

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 08. – Az olcsóság sosem egyenlő a minőséggel! A dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a felelőtlen áruházi akciókat, fogalmazta meg közleményében a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

Mezőgazdasági gépek az utakon: figyeljünk rájuk!

AGRARIUMONLINE 2018. augusztus 8. – Számítani lehet arra, hogy a nyári aratáskor a megyék útjain lassú, túlzottan nagy, speciális mezőgazdasági járművekkel találkozunk.

Veszprém megyében is népszerűsítik az agrárszakmákat a fiatalok körében

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 6. – Minél több pályaválasztás előtt álló fiatallal szeretnék megismertetni az agráriumban rejlő szépséget.

„Tanuljunk együtt!” – sörkészítési ismeretek

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 5. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának Tanuljunk együtt! szakmai programsorozata változatlan lendülettel folytatódik: szeptemberben a sörkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Őszi káposztarepcére is készül ajánlati fajtalista

AGRARIUMONLINE 2019. július 30. – Bekerült a posztregisztrációs kísérleti programba a második legfontosabb olajnövény, az őszi káposztarepce is, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a jogszabályi felhatalmazás szerint a vizsgálati eredmények alapján 2020-ra ajánlati fajtalistát szeretne összeállítani. Ennek legfőbb célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Emelkedő költségek az agrártermelőknél

AGRARIUMONLINE 2019. július 28. – Júniusban csaknem 30 százalékkal emelkedett a műtrágyaforgalom az előző havihoz képest.

Iskolai edukációs tejkampány

AGRARIUMONLINE 2020. január 15. – Van itthon tej elnevezéssel ismét útnak indította iskolai edukációs kampányát a Tej Terméktanács, amelynek célja a tejfogyasztás népszerűsítése, valamint a tej pozitív élettani hatásainak bemutatása a gyermekek számára.

Pulykát öl a madárinfluenza

AGRARIUMONLINE 2020. január 13. – Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állatokat állami kártalanítás mellett leölik. Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

Újabb sikeres évet zárt a „Tanuljunk Együtt!”

AGRARIUMONLINE 20120. január 10. – Immár harmadik éve szervezi meg a kamara élelmiszeripari igazgatósága több Magyarországon nagy hírnévnek örvendő egyetemmel, intézettel karöltve a Tanuljunk Együtt! programsorozatot.

Méhészeti egyesület: nem zártak jó évet a méhészek

AGRARIUMONLINE 2020. január 9. (MTI) – Nem zártak jó évet a méhészek, az árak nyomottak és a tavalyi termés csak közepes lett – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Kiegészült az erdészeti gépberuházások támogatási pályázata

AGRARIUMONLINE 2019. december 19. – A napokban kiegészült a VP5-8.6.1-17 Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások elnevezésű felhívás, a már működő benyújtási felület használatáról összeállított segédlettel.

Biharugra „elesett”, ASP-t igazolt a Nébih egy vaddisznóban

AGRARIUMONLINE 2019. december 9. – A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, de pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd.

Magyar irányítás alá került a Glencore Agriculture csehországi leányvállalata

AGRARIUMONLINE 2019 októberétől a magyarországi Glencore Agriculture csoport ügyvezetője, Juhász Csaba irányítja a cseh leányvállalatot is.

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

AGRARIUMONLINE 2019. december 5. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Partnerségben a bankkal: Innováció, együttműködés, siker

AGRARIUMONLINE Az agrárium lelke a gondos gazda, a lélek tükre pedig maga a gazdaság. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Szabó Lajos és az általa vezetett Hódagro Mezőgazdasági Zrt., a Magyarország legszebb birtoka 2019 elnevezésű verseny döntősei között szerepelt Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában és emellett különdíjban is részesült.

Ezek a kukoricák ajánlottak

AGRARIUMONLINE 2019. november. 30. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Közös erővel a magyar agrárium erősítéséért

AGRARIUMONLINE 2019. november 12. – Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Hús mellé merlot

AGRARIUMONLINE 2019. november 7. - A merlot kékszőlő világnapját, november 7-ét immár kilencedik éve ünnepeljük. A Magyarországon is kiemelt népszerűségnek örvendő gyümölcsös ízvilágú ínycsiklandó ital kapcsán sok borkedvelő csak a gyümölcsösségét és lágy karakterét emeli ki, pedig sok érdekesség is kapcsolódik a fajtához. Íme, a Bognár Pincészet kisokosa a nemzetközi Merlot Day apropóján!

Előre csomagolt sárgarépákat vizsgált a Nébih

AGRARIUMONLINE 2019. október 30. – Előre csomagolt sárgarépákat vizsgált a legújabb Szupermenta teszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal szakemberei összesen 11 terméket ellenőriztek, amelyek között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt. Továbbá bio és hagyományos termesztésű, valamint esztétikailag kifogásolható termékek is kerültek a Nébih kosarába.

Tízezer liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zároltak

AGRARIUMONLINE 2019. október 29. – Több hatósági ellenőrzés során összesen mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfű terméket vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból és vettek hatósági zár alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Zala megyei vállalkozásnál. A szakemberek elrendelték az érintett élelmiszerek forgalomba hozatalának tilalmát és visszahívását is. A Parlagfű+ és Cseppecske+ néven forgalmazott termékeket – darabonként 50 ml-es fogyasztói kiszerelésben – számos bioboltban, valamint az interneten is árusította a cég.

Sejti mennyi élelmiszert pazarol? Most megtudhatja!

AGRARIUMONLINE 2019. október 21. – Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.

A komposzt a legősibb talajjavító

AGRARIUMONLINE 2019. október 14. – A környezettudatos otthon egyik alapja, hogy komposztálunk. A háztartásban és a kertben keletkezett szerves hulladék újrahasznosításával sokkal kevesebb (akár 25%-kal kevesebb) hulladékot dobunk ki a szemetesbe, ezzel óvjuk környezetünket.

Több lesz a Rudi

AGRARIUMONLINE 2019. október 1. – Bővítette gyártókapacitását a mátészalkai FrieslandCampina Hungária Zrt. Mátészalkán. Szautner Péter, vezérigazgató, Nagy István agrárminiszter és Hanusi Péter (fidesz-KDNP) polgármester (b-j) felvág egy Túró Rudit mintázó tortát a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai tejüzemében megvalósult kapacitásbővítő beruházás átadásán. A Túró Rudit is előállító holland tulajdonú cég másfél milliárd forint értékű saját forrásból bővítette gyártó- és csomagolókapacitását.

A pálinkafőzés adómentességéért továbbra is fellép a kormány

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 25. (MTI) – A kormány az Európai Unió (EU) minden fórumán fellép azért, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés – mondta Tállai András.

NAK: 150-200 ezer hektáron öntöznek Magyarországon

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 24. – Magyarországon mintegy 150-200 ezer hektáron zajlik öntözéses gazdálkodás, ez uniós összehasonlításban és a magyar lehetőségekhez képest is kevés, mivel 400 ezer hektáron lenne igény az öntözésre – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Bepillantást engedtek az életükbe

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 20. – A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. 15 év után újra Nyitott Napot rendezett Abdán és Lébényben. A látogatók számos érdekességet tudhatnak meg a nap során. Lébényben traktor és eszközbemutatót tartottak, Abdán a gyárat látogathatták meg az érdeklődők. Magyarországon először volt látható a 2017-ben az Agritechnica kiállításon ezüstérmes FlieglBüffel rendfelszedő átrakókocsi. A cég székhelyén magasraktárat is avattak.

Elkészült a halfogyasztást ösztönző „Kapj rá!” mobil alkalmazás

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 28. – Az agrártárca bemutatta a halfogyasztást ösztönző Kapj rá! kampány keretében kifejlesztett mobil alkalmazást, amelyet a felhasználók ingyen tölthetnek le – közölte az Agrármarketing Centrum szerdán az MTI-vel.

Felmérés a borfogyasztási szokásainkról

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 28. – EGYÜTT BOROZUNK 2019 – TRENDKUTATÁS néven átfogó online felmérést indít a Borháló Borkereskedés a magyar vevők borvásárlási és borfogyasztási szokásairól.

Kevesebb és drágább lesz az idei alma

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 22. – Mintegy 450-500 ezer tonna almatermés várható Magyarországon idén. A mennyiségcsökkenés főleg az alternancia és a szélsőséges időjárás következménye. Az alma hasznosítási irányok közötti megoszlása várhatóan ebben az évben is 1/3 étkezési és 2/3 ipari alma lesz.

„Elengedhetetlen a mezőgazdaságban a versenyképesség további erősítése”

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 12. – Jelentősen megnőtt a hazai mezőgazdaság szereplőinek beruházási hajlandósága, ezért fontos, hogy a banki finanszírozást kedvezményes kezességvállalással is lehet támogatni.

Apránként fejlődő családi borgazdaság

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 12. – Ceglédhez mindig is hozzátartozott a szőlőtermesztés és a borászat, a környék egyik legismertebb borásza pedig egyértelműen Kökény Benő lett, aki a családi gazdaságban már több mint harminc éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A szakember gazdálkodó családban nőtt fel és bár apja állatorvosnak szánta, számára nem volt kérdés, hogy a mezőgazdasági technikumot végezze el. Eleinte a mezőgazdaság nem elsődleges tevékenység volt, de állatokat tartva kiegészítésként mindig kötődött hozzá.

Példaértékű hazánk élőállat-szállítási szabályozása

AGRARIUMONLINE Üdvözölte Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Gyakoribb szélsőséges időjárás és a nagyméretű jégeső

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 9. – Napjainkban egyre többször hallunk Európa számos országában tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyokról. Az elmúlt hónapokban gyakoribbá váltak a villámárvizek, (rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék), a zivatarokkal érkező viharos erejű széllökések és a nagyméretű jégdarabok kialakulása, amelyek hatalmas pusztításokat okoztak.

Őstermelőket is érintő ellenőrzéseket tartanak

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 5. – Az ellenőrző hatóságok nyáron kiemelt ellenőrzéseket tartanak, ezért érdemes minden érintettnek mielőbb aktualizálni őstermelői adatait, érvényesíteni őstermelői igazolványát és fontos vezetni az értékesítési betétlapot is.

Szigorú kontrollt vár el a szakma a Mercosur-megállapodás kapcsán

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 08. – Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. Az agrárium szereplői szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek.

Pozitív várakozás jellemzi az agrárvállalkozásokat

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 5. – Bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat a beruházások relatív magas szintje és az agrártermékek iránti emelkedő kereslet miatt – derült ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Vízen járó traktorok a göcseji mezőgazdaságigép-találkozón

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 3. – Izgalmasabbá tette az időjárás a VI. göcseji mezőgazdaságigép-találkozót, a versenyek egy része a kora délután leszakadt zápor miatt ugyanis teljesen felázott talajon zajlott. A Barlahidán tartott, szombati rendezvényen 58 traktoros próbálta ki magát valamelyik versenyszámban.

Hektáronként 5,25 tonna őszi búza várható

AGRARIUMONLINE 2019. július 29. – Az őszi búza 90 százalékának betakarítása már megtörtént, a termésátlag országosan 5,25 tonna körül alakul hektáronként – közölte az Agárminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Szeged-Szőregen.

A hazai burgonyafajták jövőjéről tanácskoztak

AGRARIUMONLINE 2019. július 26. - Az idén már harmincadik alkalommal rendezték meg július 25-én az országos és nemzetközi burgonyatanácskozást, valamint fajta-, növényvédelmi és technológiai bemutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Gyulaitanyai Fajtakísérleti Állomásán.

Hajdú-Bihar megyében is megjelent a madárinfluenza

AGRARIUMONLINE 2020. január 15. – Egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma január 14-én. A vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték.

Új komplex talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében

AGRARIUMONLINE 2020. január 10. – A mezőgazdaságot is érintő klímaváltozás egyik legnagyobb kihívásának, az aszálynak a leküzdését segítheti egy új hazai komplex talajkezelési technológia, három magyar mikrobiológiai készítmény együttes használatával.

Van lehetőség a hatékony védekezésre

AGRARIUMONLINE 2020. január. 10. – Időjárás tekintetében a 2019-es év sem kímélte a mezőgazdasági termelőket, sosem volt még példa arra, hogy egy szezonon belül minden időjárási kockázat előforduljon.

A zárlat a madárinfluenza megelőzésének záloga

AGRARIUMONLINE 2019. december 30. – Szórványosan továbbra is előfordult idén magas patogenitású madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál Európa több országában. Legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára!

Töretlen a beruházási kedv

AGRARIUMONLINE 2019. december 19. – Korszakváltás küszöbéhez érkezett a magyar mezőgazdaság, mert a gazdák megértették, hogy csak akkor lehetnek versenyképesek, ha fejlesztenek – hangoztatta Nagy István agrárminiszter Sárváron, a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével és alkatrész-ellátásával foglalkozó Axiál Kft. új telephelyének átadó ünnepségén.

Bormesterek találkozója üzemavatóval és díjátadóval a Somlón

AGRARIUMONLINE 2019. december 7. – A Tornai Pincészetben 2002 óta minden év november végén megrendezik az András napi Bormester Találkozót, a tudomány és a szakma újborkóstolóval egybekötött konferenciáját, és ekkor adják át a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjakat is. Ez alkalommal még egy különleges esemény zajlott: felavatták a pincészet új szőlőfeldolgozóját, amely egyedülálló megoldásokkal garantálja boraik alapanyagának minőségét.

Küszöbön az új növényegészségügyi szabályozással összefüggő végrehajtási rendelet megjelenése

AGRARIUMONLINE 2019. december 7. – A napokban várható a vizsgálatköteles károsítókat és a termékek forgalmazására vonatkozó listákat is tartalmazó EU-s végrehajtási rendelet megjelenése. A jogszabályban megjelenő mellékletek az Európai Unió 2019. december 14-től alkalmazandó növényegészségügyi rendszerének fontos pillérei lesznek, éppen ezért az általuk deklarált változásokról és a témához kapcsolódó egyéb információkról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján folyamatosan tájékoztatjuk az érintetteket.

Összefogás a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért

AGRARIUMONLINE 2019. december 3. – Együttműködési megállapodást írt alá a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), valamint Pilismarót önkormányzata a Pilisi Bioszféra Rezervátum fejlesztéséért, az azzal kapcsolatos feladatok összehangolásáért. Az együttműködés célja az ember és a természet összhangjának megteremtése, a környezeti nevelés, az ökoturisztikai szolgáltatások bővítése, valamint a természeti értékek megőrzése. A DINPI és a Parkerdő célja, hogy minél több hasonló megállapodást kössenek a Pilisi Bioszféra Rezervátum területén található 16 település önkormányzatával a további fejlesztések érdekében.

Partnerségben az MKB Bankkal: Innováció, együttműködés, siker

AGRARIUMONLINE Az agrárium lelke a gondos gazda, a lélek tükre pedig maga a gazdaság. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Szabó Lajos és az általa vezetett Hódagro Mezőgazdasági Zrt.,a Magyarország legszebb birtoka 2019 elnevezésű verseny döntősei között szerepelt Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában és emellett különdíjban is részesült.

Mezőgazdasági összeírást tart a KSH

AGRARIUMONLINE

A gyep felkészítése a télre

AGRARIUMONLINE 2019. november 12. – A gyepápolás az egyik legfontosabb őszi feladat a kertben, ha jövő tavasszal egészséges, fagykároktól mentes pázsitot szeretnénk. Nem mindegy milyen tápanyagokkal látjuk el a gyepet, mint ahogy az sem, hogy mikor és hogyan végezzük az idei utolsó fűnyírást.

A fenntartható mezőgazdaságért

AGRARIUMONLINE 2019. nov. 12. A fenntarthatóság eszméje csak akkor válhat a termelők hétköznapi valóságává, ha gazdaságilag is megvalósítható megoldások születnek, ehhez pedig szükség van az innovációra, a digitalizációra és a megfelelő szabályozó környezetre.

Magyar sajt a világ legjobbjai között

AGRARIUMONLINE 2019. október 20. – Újabb hazai termékre lehetünk méltán büszkék, ugyanis egy magyar sajt került a legjobbak közé az egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyen.

Így védd meg a kerti kisgépedet!

AGRARIUMONLINE 2019. október 30. – Ma a legtöbb kerti gép kétütemű vagy négyütemű motorral működik. Annak érdekében, hogy minél tovább megtarthassuk állapotukat, érdemes különleges figyelmet fordítani karbantartásukra. Cikkünkben a STIHL műszaki és szervizszakértői segítenek hasznos tippekkel és tanácsokkal, hogy a gépei tartósan és üzembiztosan működhessenek.

Több mint 2,2 tonna növényvédő szert foglalt le a hatóság

AGRARIUMONLINE 2019. október 17. – Több mint 2,2 tonna összmennyiségű, számos szempontból problémás növényvédő szert találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzletben. A termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból. A bírság akár milliós is lehet.

Jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások

AGRARIUMONLINE 2019. október 14. – Az erdőtelepítések ösztönzése érdekében a Vidékfejlesztési programban megnövelték az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló és az ehhez kapcsolódó erdőápolási támogatások összegét és időtartamát.

Pestet is „bevette” a sertéspestis

AGRARIUMONLINE 2019. október 1. – Afrikai sertéspestis fertőzést mutattak ki Pest megyében elhullott vaddisznókban.

Támogatni kell a gazdákat ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kihívásait jól kezeljék

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 25. – Nem kérhetjük a gazdákat, hogy a társadalmi elvárásoknak megfelelően járuljanak hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez, ha nem adunk nekik ehhez támogatást – mondta Nagy István.

Ökológiai pályára állítanák a magyar mezőgazdaságot

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 24. – Az Európai Unió néhány éven belül vezeti be a tudományos kutatásban paradigmaváltást hozó Living Lab fogalmat, hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban már 2012-ben megelőzte a trendet az on-farm hálózat rendhagyó struktúrájának felépítésével. A gazdák önkéntes részvételén alapuló projekt uniós támogatást nyert.

Hibásan jelölt ketchupok

AGRARIUMONLINE 2019. szeptember 17. – Ketchupokat vizsgáltak a legújabb Szupermenta teszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hivatal munkatársai összesen 38 terméket vontak ellenőrzés alá, amelyek közül 19 tartósítószerrel, 19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült. A vizsgálat 25 ketchup esetében tárt fel kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat.

A Vidékfejlesztési programban bővült az erdőtelepítések támogatása

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 28. – Az erdőtelepítések ösztönzése érdekében a Vidékfejlesztési programban megnövelték az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló és az ehhez kapcsolódó erdőápolási támogatások összegét és időtartamát – mondta Nagy István agrárminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Lőrinc nem vet véget a dinnyeszezonnak

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 26. – Idén is elindította a Nyár, dinnye, szeletem szlogen alatt futó dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A magyar termőterületek sokszínűségének, a gazdálkodók termelési gyakorlatának vevői igényekhez történő igazodásának köszönhetően több, mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon, így még szeptember közepéig lehet jó minőségű gyümölcsöt kapni a piacokon és áruházakban.

Nem csak pálinkának való…

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 21. – Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, 28,7 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Megkezdődött Európa ide első szürete – hazánkban

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 12. – A hideg tavasz miatt késik Európa, és ezzel együtt hazánk első szürete, ezzel együtt is elsőként Európában a Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését.

Hagyma információs bank létrehozásával stabilizálnák az ágazatot

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 12. – Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés. A hazai termelők – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségével – a jövőben hagyma információs bankot kívánnak létrehozni, ezzel és technológiai fejlesztésekkel is javítva az importtal szembeni arányon, a hazai ellátásbiztonságon.

Repce posztregisztrációs fajtakísérlet

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 12. – Elindult a szervezése az idén első alkalommal meghirdetett őszi káposztarepce posztregisztrációs kísérletnek.

A kovásszal készült kézműves Szerencse Tarsoly lett az év kenyere

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 8. – Bemutatták a 2019. évi Szent István napi kenyeret az államalapításunk nemzeti ünnepének sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Börtön járhat az élelmiszerhamisításért

AGRARIUMONLINE

Megóvnák a disznót a sertéspestistől

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 5. – Július végén megjelent az országos főállatorvos 2/2019-es határozata az afrikai sertéspestis magyarországi felszámolására vonatkozó mentesítési tervéről. A dokumentum részletesen tartalmazza az érintett szereplők (például vadászok, állattartók, állatorvosok) teendőit, egyúttal hatályon kívül helyezi a témára vonatkozó korábbi, 3/2018-as főállatorvosi határozatot.

Szakmákat „kóstolgattak”

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 5. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve, összesen 360 általános iskolás diák számára szervezte meg a Szakmakóstoló hét nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhatott a leendő munkaadókkal, és betekintést nyerhetett abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

Uniós oltalom alatt a Rögös Túró

AGRARIUMONLINE 2019. augusztus 05. – A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által összeállított és benyújtott bejegyzésre vonatkozó kérelem értékelése után, az Európai Bizottság döntése alapján hagyományos különleges termék védettséget kapott a Rögös Túró .

Felmérik az élelmiszerfogyasztási szokásokat

AGRARIUMONLINE 2019. július 29. – Mintegy 2700 személy bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hatóság. A kutatás célja, hogy képet kapjunk arról, a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez.

Csökken a méhészek száma

AGRARIUMONLINE 2019. július 24. – Az elmúlt egy-két évben csökkenni kezdett a méhészek száma, mert egyre nehezebb méheket tartani – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán.