Csalódtak a gazdák a repcében: nő a búza- és az árpa-vetésterület

Közel egy évtizede nem volt olyan alacsony a repce vetésterülete, mint az idén. Az aszályt nehezen viselte a növény, ezért sokan az idén a némileg jobban teljesítő őszi árpát és búzát preferálják.

Uniós támogatások: előtérben a hatékonyságnövelés és az agrárdigitalizáció

AGROKEP.VG Négyszeresére növeli a vidékfejlesztési forrásokon belül a következő öt évben beruházásokra elkölthető forrásokat az agrártárca. Fontos fő cél a digitalizáció, az agrárüzemek termelési és energiahatékonyságának növelése.

Van tartalék a tojás kiskereskedelmi árrésében, nem okoz hiányt az ársapka

AGROKEP.VG Nem kell tartani tojáshiánytól, az önellátás 80 százalék feletti, és még a nagy forgalmú ünnepi időszakban is csak az okozhatna hiányt, ha a fogyasztók pánikvásárlásokba kezdenének, aminek a nem hosszú eltarthatóságú tojás esetében nincs értelme.

Gyászos az idei Márton-nap a libatartók számára

AGROKEP.VG Az éves forgalom döntő hányadát adó Márton-napi és karácsonyi szezonra erősen hatnak a madárinfluenza, a takarmányárak és az energiaválság, ezért a libaágazatban drasztikus visszaesésre számítanak.

Közel húszmilliárd jut az őshonos állatfajták megőrzésére

AGROKEP.VG Megszülettek a döntések a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ (helyben történő) megőrzése című felhívás támogatási kérelmeinek 90 százalékáról .

Feldman Zsolt: meghosszabbította az agrártárca a tanyafejlesztési pályázatot

AGROKEP.VG Meghosszabbította az Agrárminisztérium a tanyafejlesztési pályázatot 2023 júniusáig a vidékfejlesztési program keretében – közölte a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Zsanán.

A zöldséget nem elsősorban az aszály drágítja, hanem az energia

AGROKEP.VG Az aszálynál is nagyobb problémát jelentett a szántóföldi zöldségtermesztők számára a költségnövekedés. Különösen az ipari zöldségeket termelők kerültek nehéz helyzetbe, mivel korábban lekötött áron szerződtek a feldolgozókkal.

Emelt összegű támogatási előleget kapnak mától a gazdálkodók

AGROKEP.VG Mától elindult az uniós forrásokhoz kapcsolódó támogatások előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A kincstár összesen mintegy 322 milliárd forintot fizet ki a következő hetekben.

Több lehetőség is van a fenntarthatóbb élelmiszerellátásra

AGROKEP.VG Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, élelmiszerbiztonságunk megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az élelmezési világnapra készülve, amelyet a kenyér világnapjával együtt, október 16-án ünneplünk.

Oroszország jövő év végéig meghosszabbította az élelmiszerimport-embargót

AGROKEP.VG Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. december 31-ig meghosszabbította a 2014-ben bevezetett élelmiszerimport-tilalmat.

Áremelést terveznek a borászok

AGROKEP.VG A korábban szüretelt fajtákat és a fiatal ültetvényeket viselte meg jobban az idei aszály a Kunsági borvidéken – mondta a VG-nek Frittmann János, a borvidéki hegyközségi tanács elnöke, aki szerint elkerülhetetlen a boráremelés.

A legrászorultabbakat előre sorolják az erdőgazdaságok

AGROKEP.VG

Alapvetően változik meg a mezőgazdaság a következő években

AGROKEP.VG A fenntarthatóbb agrárium iránti törekvés az egyetlen helyes út, az ökológiai gazdálkodás pedig az egyetlen ma ismert és nagyüzemi körülmények között is életképes művelési forma – közölte Roszík Péter, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Szupercella okozott nagy károkat Dél-Magyarországon

AGROKEP.VG Megrendítő képeket közöltek a heves jégesővel járó szupercella csütörtöki pusztításáról a FruitVeB belső fórumán a dél-alföldi termelők.

Veszett rókát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

AGROKEP.VG Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál.

Illetékmentesen földet szerezni? Ezek a szabályai

AGROKEP.VG Az ingatlanszerzés utáni illetékfizetési kötelezettség mindannyiunk számára ismert dolog, termőföldvásárlás esetén viszont más módon kell eljárni, január 1-jétől pedig változnak az illetékmentesség szabályai. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára ezért az illetékfizetés illetve -mentesség eseteit veszi számba. 

Felháborodás Németországban: a mezőgazdaság kimaradt az energiaár-támogatási programból

AGROKEP.VG A német szövetségi kormány döntése értelmében a mezőgazdaságban termelő vállalatokat kizárták a támogatható cégek köréből.

NAK: félreértések vannak az erdőgazdálkodók válságtámogatási lehetőségei körül

AGROKEP.VG Az agrárvállalkozások részére nyújtandó válságtámogatással kapcsolatos rendeletek még nem jelentienekúj támogatási lehetőséget az erdőgazdálkodók számára – írja honlapján az agrárkamara.

Több támogatás jut a szójatermesztőknek

AGROKEP.VG Az eddiginél több támogatás jut a szemes fehérjenövényeknek – mondta Nagy István agrárminiszter, aki szerint a szerint közép- és hosszútávon is megvan a fejlődési potenciál az szójaágazatban.

Indul a Coop Rally

AGROKEP.VG A Coop Rally ráirányítja a figyelmet a hazai gyártásra és a magyar termékekre, és eközben erősíti a bizalmat a termelők és a fogyasztók között – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Moldovai agrártermékek jöhetnek szabadon az uniós piacra

AGROKEP.VG Ideiglenesen liberalizálta hét moldovai mezőgazdasági termék kereskedelmét az Európai Tanács, aminek köszönhetően megduplázódhat a Moldovából érkező agrártermékek mennyisége.

Magyar cég szállított szalmonellás terméket a Nestlenek

AGROKEP.VG Magyarországon bejegyezett külföldi vállalkozástól származott a a belga csokoládéüzemben kimutatott szalmonellafertőzést okozó adalékanyag – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A kertészetek mentesülnek az új e-permetezési napló használata alól

AGROKEP.VG Csak jövőre, és csak a szántóföldi növénytermesztésre vonatkozóan kell használni az új e-permetezési naplót.

Sikkasztott egy hegybíró

AGROKEP.VG

Emelkedő költségek és árak a zöldségpiacon

AGROKEP.VG A tavalyival ellentétben idén kedvező az időjárás, több és jobb minőségű lehet a termés.

Június 20-ig módosíthatók az előzetes ellenőrzésben érintett kérelmek

AGROKEP.VG A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy 2022. június 20-ig van lehetőség az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására.

Tovább terjeszkedik Szerbiában a KITE

AGROKEP.VG A mezőgazdasági beruházások hozzájárulnak ahhoz, hogy az új világ senki által nem kívánt új kérdéseire és kihívásaira is segítsünk megtalálni a választ – hangsúlyozta Szijjártó Péter az Újvidék melletti Csenejen.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát vezet be Vietnám

AGROKEP.VG A vietnami Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium arról számolt be, hogy a következő napokban megkezdi az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina forgalomba hozatalát, hat hónapos védettséggel. 

Idén is csúcsra jár az agrárgép-forgalom

AGROKEP.VG Jelentősen nőtt az első negyedévben az agrárgép- és alkatrészforgalom, amiben az áremelkedésnek most kisebb szerepe volt, a döntő okot a kedvező pályázati lehetőségek és a még meglévő kedvezményes hitelek jelentették. A szakemberek még legalább további két hasonlóan jó negyedévet remélnek.

Gépesítenek és digitalizálnak a borászok

AGROKEP.VG Továbbra is alacsony áron kelnek el a magyar borok az exportpiacokon, a hazai termékek magasabb polcra helyezéséhez pedig a borászok szemléletváltására, hatékonyságnövelő gépesítésre és digitalizációra van szükség – hangzott el az ágazati szakmai szervezet sajtóbeszélgetésén.

Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban 5.

AGROKEP.VG Másfél éve zajlik a kísérlet, milyen sikerrel alkalmazhatók a digitális megfigyelési múődszerek a lehelőn tartott húsmarháűknál. Az eddig kifejezetten biztató eredményeket mutató kísérlet eddigi tapasztalatait – cikksorozatuk részeként – az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szakértői osztják meg az olvasókkal.

Magyar pezsgők sikerei a 2022-es Decanter World Wine Awards-on

AGROKEP.VG A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői is aranyérmet vihettek haza a világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyéről, mellettük további hét hazai tétel lett aranyérmes.

Legkevésbé a nitrogén-hatóanyagról mondtak le a gazdálkodók

AGROKEP.VG Mennyiségben közel 30 százalékkal esett vissza a műtrágyaforgalom az első negyedévben, de a gazdálkodók így is 72 milliárd forinttal többet költöttek a tápanyag-pótlásra.

A termőföld árverés szabályai: ki, hogyan és mennyivel licitálhat?

AGROKEP.VG A napokban jelent meg az Alkotmánybíróság határozata, mely a termőföldek árverése körében semmisített meg egy jogszabályi rendelkezést. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára ennek apropóján veszi végig a végrehajtási árverések legfontosabb szabályait.

Egy évtized, plusz tíz kiló az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásban

AGROKEP.VG A sertéshús fogyasztását növelő kampányt indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A tíz éve tartó program eredményeként több disznóhúst eszünk.

Lejtőn az olajosok világpiaci ára

AGROKEP.VG Miután a 2022. évi globális szójatermés új csúcsra tört, és a felhasználási igényt is meghaladta, a magas árak fennmaradására nem sok esély volt. Az árcsökkenés a világpiacon az olajosmagok és növényi olajok piacán általánossá vált. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője ennek hátterét és kilátásait tekinti át írásában.

Itt az árstop a tojásra és a burgonyára – ez történt a piacaikon

AGROKEP.VG Féktelen drágulást előzhetett meg a hatósági árazás. A tojás majdnem a duplájára kerül, mint egy éve, a krumpliért a felével kell többet fizetni.

A villányi borászok emelték legnagyobb mértékben áraikat

AGROKEP.VG Nem tört meg a trend, és az összes borkategóriában emelkedtek a termelői árak az év első kilenc hónapjában. Az exportárak mérsékeltebben növekedtek.

Ezeket érdemes tudni az ŐCSG-ről: földhasználat, hitel, elszámolás

AGROKEP.VG Az őstermelőkre vonatkozó adószabályok továbbra is jelentős kedvezményeket biztosítanak az ebbe a kategóriába sorolható termelőknek. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára az ŐCSG-k (őstermelők családi gazdasága) működését érintő kedvezményeket veszi sorba.

Rekordszinten a tej felvásárlási ára

AGROKEP.VG Egy hónap alatt több mint 6 százalékkal emelkedett a nyerstej hazai felvásárlási ára. A szeptemberi adatok az árakban rekordot jelentettek, eközben azonban csökkent a felvásárolt és az exportált tej mennyisége is.

A haszonbérleti szerződés felmondása – Kúriai határozat

AGROKEP.VG Egy rendkívül érdekes és sokakat érintő jogesetet mutat be írásában Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára. Mi történik, ha a korábbi állami tulajdonú föld új, magánszemély tulajdonosa felmondja a haszonbérleti szerződést?

Már megközelíthették a csúcsot a bolti tojásárak

AGROKEP.VG A termelői önköltségnövekedést még nem tükrözik teljes mértékben a fogyasztói árak, de további jelentősebb bolti áremelkedés nem várható – derül ki Pákozd Gergely a Magyar Tojásszövetség alelnökének helyzetelemzéséből.

Újra tombol az afrikai sertéspestis Romániában

AGROKEP.VG Közel negyvenezer disznót kellett leölni a romániai Temes megyében, miután az állategészségügyi hatóság megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) kitörését egy sertéstelepen.

Ukrajna befejezte a 2022-es búza- és árpa betakarítását

AGROKEP.VG A gazdák 4,7 millió hektáron takarítottak be búzát, a terméshozam pedig átlagosan 4,1 tonna volt hektáronként.

A szárnyaló tojásárak receptváltásra kényszerítik a francia élelmiszeripart

AGROKEP.VG Rekordárakat ér el a tojás ára Franciaroszágban, de ez a folyamat tapasztalható az egész Unióban és az Egyesült Államokban is.

Egymilliárd frankkal küzd a kávé megmentéséért a Nestlé

AGROKEP.VG A klímaváltozás hatására jelentősen csökkenhet a kávé termőterülete, ez ellen küzdene az élelmiszeripari óriásvállalat.

Feldman: alkalmazkodóképes a magyar állattenyésztés

AGROKEP.VG A magyar állattenyésztés aktuális kihívásokkal való megbirkózásának képességét az elmúlt 150 év is bizonyítja – jelentette ki Feldman Zsolt a KÁN Egyetemi Napok megnyitóján.

Minimálárat kér a lengyel kormánytól a Solidarność

AGROKEP.VG A lengyel Solidarność (Szolidaritás) szakszervezet kilogrammonként 0,7 zloty (60 forint) minimálár meghatározását kéri a kormánytól.

Farkas Sándor: közös bűn az öntözött területek csökkenése

AGROKEP.VG A magyar agrártársadalom képes megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor Szegeden, a közgazdász vándorgyűlésen.

Kétmilliárdos kutatás az egyszer használatos műanyagok kivezetésére

AGROKEP.VG Az egyszer használatos műanyagok kivezetését célző kutatás indult, amely eredményeként csökkenhet a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentése.

A csúcs után a mélybe vetette magát a cukorár a tőzsdéken

AGROKEP.VG A múlt hét csütörtökén évtizedes csúcsra emelkedett cukorár sokakat aggodalommal töltött el, az aggodalmak azonban már másnapra alább hagytak, hiszen meredek korrekciót okozott a gyengülő brazil reál. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjének cukorpiaci elemzése.

Meghátrált a Bizottság: később jön a drasztikus szigorítás a növényvédő szereknél

AGROKEP.VG A növényvédő szerek felhasználásának 2030-ig tervezett 50 százalékos csökkentése visszavetheti az agrártermelést és emelheti az árakat, ezért az EU késlelteti a szabály bevezetését.

Közel tizedével fogták vissza frissgyümölcs-fogyasztásukat a németek

AGROKEP.VG A GfK fogyasztói indexe szerint júniusban a tavalyinál 9 százalékkal kevesebb friss gyümölcsöt vásároltak a németek.

Madárinfluenza: feloldották az összes korlátozást

AGROKEP.VG Miután több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a madárinfluenza vírusát a hazai baromfiállományban, a Nébih elrendelte a még fennálló megfigyelési körzet feloldását Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Új kedvezményes kezességvállalási konstrukció lett elérhető

AGROKEP.VG Július 1-től idén év végéig elérhető az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza. A konstrukciót nem csak mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe.

Jövőre indul az e-Pincekönyv-rendszer

AGROKEP.VG Két ütemben, jövő februártól, illetve augsztustól vezetik be az elektronikus ügyintézést a borászatokban – jelentete be az agrárminiszter.

A versenyképesség megteremtése az egyetemeknek is feladata

AGROKEP.VG A világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek kellenek a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) évzáró ünnepségén.

A meggy mérete dönti el, jó lesz-e a szezon 

AGROKEP.VG Egyelőre kérdés, hogy a későn jött csapadék segített-e a meggynek abban, hogy a szemek elérjék a feldolgozók által elvárt méretet. A termelők az elmúlt két-három év átlagához képest 40-50 százalékos költségemelkedéssel számolnak.

NAK-segédlet a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigényléshez

AGROKEP.VG A mezőgazdasági termelők által a gazdálkodáshoz felhasznált gázolaj visszaigénylésének szabályait foglalta össze honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Gyorsuló ütemben emelkednek az agrárárak

AGROKEP.VG Áprilisban átlagosan 45,7 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban, a márciusihoz képest 8,3 százalékponttal gyorsult a drágulás üteme – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Megúszta a viharokat a meggy

AGROKEP.VG Nem okozott jelentős károkat a meggyültetvényekben az elmúlt hetek esős-viharos időjárása – közölte a FruitVeB.

Milliárdokat csalt el egy csirkefarmok korszerűsítésével ügyeskedő beruházói kör

AGROKEP.VG Csaknem 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai vissza nem térítendő támogatást tett zsebre egy csirkefarmok korszerűsítésével ügyeskedő beruházói kör.

Hajdú-Bihar megyét is elérte a madárinfluenza

AGROKEP.VG A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Hajdú-Bihar megyében. Az érintett állomány felszámolása már gyanú alapján megtörtént.

Maradnak az aknák az ukrán tengeri gabonaexport útjában

AGROKEP.VG Nem hozott konkrét eredményt az ukrán gabona lehetséges exportjáról folytatott orosz–török külügyminiszteri tárgyalás. A tengeri szállítás lehetősége adott ugyan, de az aknamentesítési munkák miatt hónapok múlva indulhatna csak az első szállítmány.

Szerdán újra tárgyalnak az ukrán gabona exportjáról – piacbefolyásoló hírek jönnek

AGROKEP.VG Törökországban, a fekete-tengeri gabonaszállításokban stratégiai helyzetben lévő országban tesznek kísérletet az ENSZ képviselői arra, hogy a június 8-ai tárgyaláson meggyőzzék az orosz felet, tegye lehetővé az ukrán gabona exportját. A tét óriási, s hogy miért, ezt mutatja be cikkében Fórián Zoltán az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Veszteségbe vitte a költségnövekedés a Mars Magyarország kisállateledel-gyártót

AGROKEP.VG Az alapanyag- a munkabér- és az energiaköltségek drasztikus emelkedését nem tudta ellensúlyozni a Mars Magyarország kisállateledel-gyártó.

Nagy István: megértette a szakma, hogy most kell fejleszteni a versenyképességünket

AGROKEP.VG A négy évvel ezelőttitől jelentősen eltérő helyzetben kezdi második ciklusát Nagy István agrárminiszter, aki elmondta, hogy bár nehezek a körülmények, a történelmi léptékű támogatás és a gazdálkodók szemléletváltása lehetőséget ad a trendfordulóra, az uniós versenytársak utolérésére.

Új agrár-NHP bevezetését szorgalmazzák a zöldségtermelők

AGROKEP.VG A fogyasztóknak meg kell barátkozniuk azzal, hogy nem jön vissza az olcsó élelmiszerek kora, a magyar zöldségtermelőknek pedig fejlesztésekkel kell kihasználniuk a geotermikus energia adta helyzeti előnyüket.

Aszúszemeket is szüreteltek idén a Tokaji borvidéken

AGROKEP.VG Mennyiségi kárt szenvedtek az aszály miatt a tokaji szőlők, de aszúszemeket is tudtak szüretelni idén. Fontos esemény a borvidék életében, hogy elindult a tokaji borok közösségi promóciója. 

Bemutatta a szaktárca a brüsszeli megállapodás részleteit: közel ötezernégyszáz milliárd forint sorsa dőlt el

AGROKEP.VG Az élelmiszeripar megújítását, a mezőgazdaságban pedig az egy hektárra vetített hozzáadott érték emelését tekinti legfontosabb gazdaságfejlesztési prioritásnak az agrártárca.

Vízelvonásos technológiával működő zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át

AGROKEP.VG Átadták az MPM Research Kft. vízelvonásos technológiával működő, Kavali nevű zöldség- és gyümölcsfeldolgozó gyártóüzemét csütörtökön Mórahalmon.

A holland gazdák hűtés helyett azonnal piacra dobnák a sárgarépát

AGROKEP.VG Nagy a bizonytalanság a hűtőtárolók üzemeltetési költségei körül, ezért a termelők többsége azonnal értékesítene.

Egytonnás átlagot hoz a kukorica Békésben

AGROKEP.VG A nem túl optimista várakozásnál is gyengébb lettek a termésátlagok az őszi betakarításon Békés megyében, különösen kukoricából és szójából termett kevés.

Jön a marokkói paradicsom

AGROKEP.VG Marokkó foglalhatja el a drága áram és gáz miatt a termelésüket visszafogó holland paradicsomtermelők helyét az európai piacon.

Ötéves mélyponton az EU sertéshús-termelése

AGROKEP.VG Az Európai Unió sertéshústermelésének becsült értéke júniusban 1,78 millió tonnára, illetve júliusra 1,66 millió tonnára tehető, ami éves szinten 5,7, illetve 8,4 százalékos csökkenést jelent. 

Lisztáremelés után is a túlélésért küzdenek a malmok

AGROKEP.VG Októberben már meglépték a malmok a korábban bejelentett lisztáremelést, az iparág túléléséhez azonban a jövő évtől várható áramárak és a megemelkedett finanszírozási költségek miatt már kormányzati beavatkozásra lehet szükség.

Újabb segítséget kapott a tejelő szarvasmarha ágazat

AGROKEP.VG Sikerrel zárult a tejelő szarvasmarha ágazat állatjóléti támogatásának meghosszabbítása.

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára

AGROKEP.VG A háborús konfliktus hatással van az élelmiszerellátásra, hiszen békeidőben Ukrajna és Oroszország is körülbelül 50-50 millió tonna gabonával és olajos maggal látja el a világpiacot.

A legfontosabb tudnivalók a kisüzemi pályázatról

AGROKEP.VG Ismét megnyitják a kisüzemi pályázatot, melynek beadására 2022. november 17-30. között van lehetőség. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára összefoglalja mindazt, amit a potenciális pályázóknak érdemes tudni.

Háromezer hektár új területtel folytatódik a földértékesítési program

AGROKEP.VG Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre elektronikusan lehet vételi ajánlatot tenni.

Félmillió tonnával emelheti az elérhető takarmány mennyiségét a cirok

AGROKEP.VG A szemescirok alkalmas lehet a kukorica részleges kiváltására, mivel mostohább termőhelyi adottságok mellett és aszályos években is jó hozamokra képes – derült ki egy szakmai fórumon.

Műanyag-újrahasznosító üzem épült Herenden

AGROKEP.VG Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, ahol mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot.

Hamarosan itt az első magyar permetező drón

AGROKEP.VG Első saját fejlesztésű drónja piacra lépését tervezi a győri Széchenyi István Egyetem, ABZ Drone Kft. és az MIB Invest Group Kft. közös cége, az ABZ Innovation Kft.

A megugró ukrán baromfiimport szújra a franciák szemét

AGROKEP.VG Az ukrán csirkehús behozatala az Európai Unióba a második negyedévben éves összevetésben 54%-kal, mintegy 52 000 tonnára ugrott.

Tovább gyorsult az agrárárak emelkedése

AGROKEP.VG Az egy évvel korábbinál átlagosan 50,7 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek termelői ára, az emelkedés üteme 2,4 százalékponttal gyorsult a júniusi 2,9 százalékpont után – derül ki a KSH adataiból.

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály

AGROKEP.VG A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

Hasznos tudnivalók az aszálykár bejelentéséről

AGROKEP.VG Óriási aszály pusztít, idén tehát kiemelt jelentősége van annak, hogy tisztában legyünk a kárenyhítési rendszer működésével, a kárbejelentés folyamatával és a számítás módszertanával. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára ezeket a szabályokat ismerteti.

Jól húzott az agrárexport

AGROKEP.VG Némileg növekedett és megközelítette az egymilliárd eurót az agrár- és élelmiszeripar termékek külkereskedelmének első negyedévi egyenlege. Az exportált termékek árindexe intenzívebben növekedett az importénál.

Házisertés-állományban észleltek afrikai sertéspestist Lengyelországban

AGROKEP.VG Miután az elmúlt hónapokban elcsendesedett Lengyelországban az afrikai sertéspestis (ASP), júniusban négy ASF-járványt észleltek sertéstelepeken. 

Győrffy Balázs: a meggy mellett lesz végre megfelelő mennyiségű kajszi, jó dinnyeszezont várunk

AGROKEP.VG Indul a hazai gyümölcsszezon – pénteken lesz a Zöldség- és Gyümölcsnap.

Pepó Péter: Ez volt az elmúlt tíz év legjobb döntése

AGROKEP.VG Letették záróvizsgájukat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar osztatlan, ötéves mesterszakon végzett agrármérnök-hallgatói.

Túl a csúcson

AGROKEP.VG Csökken a pálmaolaj világpiaci ára, ami hat az egyéb étkezési olajok piacára is. Mi az oka a mostani árcsökkenésnek, meddig tarthat ez, és mi az ára az erdőirtással előállított terméknek – ezekről ír Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Az elektromos vagy a benzines fűnyíró a jobb?

AGROKEP.VG Az örök dilemma: melyik fűnyírótípus a jobb, a hatékonyabb, az ideálisabb? Ez az a kérdés, ami számtalan oldalról megközelíthető, tehát kategorikusan egyik variációról sem jelenthető ki, hogy kétség kívül ez vagy az a jobb. Attól függ, hogy az éremnek melyik oldalát nézzük, és természetesen az egyéni igények is mérvadóak. Csend, béke és megkímélt környezet?

Jól húz az agrárexport

AGROKEP.VG Az első negyedévben az agrártermékek külkereskedelméből adódó többlet megközelítette az egymilliárd eurót.

Mezőgazdasági műanyaghulladék-feldolgozó üzemet adtak át

AGROKEP.VG Új technológiával dolgozza fel a mezőgazdaságban keletkezett műanyag-hulladékot a Green Csoport és a Jager Csoport nemesvámosi beruházásában készült üzem.

Megkezdődött a Gazdálkodók Világszervezetének budapesti közgyűlése

AGROKEP.VG Az esemény második napján a küldöttek megválasztották a WFO új elnökét, alelnökét és ügyvezető elnökségi tagjait.

Kevesebb ipari paradicsom terem az idén

AGROKEP.VG Csaknem egymillió tonnával csökkentette globális ipari paradicsom termés-előrejelzését a WPTC. Magyarországon 100 ezer tonnás termés várható.

Több hazai terméket kínálhat a Tesco

AGROKEP.VG A Tesco ezentúl a saját márkás termékein is használni fogja a Magyar Termék védjegye – egyebek mellett ez is az üzletlánc és a Magyar Termék Nonprofit Kft. megállapodásának eredménye.

A járvány előtti szintre tornázta vissza magát a brit marhahús-export

AGROKEP.VG Márciusban 12 600 tonna friss és fagyasztott marhahúst szállítottak külföldre, ami közel a másfélszerese az egy évvel azelőtti mennyiségnek.

Évtizedek óta nem tapasztalt nehézségekkel néznek szembe a termelők és a feldolgozók

AGROKEP.VG A mezőgazdasági termelőknek és az élelmiszer-feldolgozóknak – így a tejipar szereplőinek is – három évtizede nem tapasztalt mértékű inputanyag-áremelkedéssel, sőt akár ellátási zavarokkal is szembe kell nézniük.