A termőföld öröklésének szabályai I.

Bő egy éve már annak, hogy 2023. január 1-től új szabályok léptek életbe a termőföldek öröklésében. Dr. Cseh Tibor András cikksorozatának első részében a termőföld-öröklés új szabályait és a döntési lehetőségeket mutatja be közérthetően az Agrokép olvasói számára.

A kiskérődzők állománya csökkent a leginkább az EU-ban

AGROKEP.VG Közzétette Eurostat EU 2023-as előzetes állatállomány-adatait. Ezek alapján elmondható, hogy az unió állatállomány-létszáma alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A lengyelországi terméskiesés miatt keresik a magyar meggyet

AGROKEP.VG Korán érik idén a meggy is, és a nagy európai termelő lengyeleknél bekövetkezett fagykárok miatt most keresett a magyar meggy a piacon. Az agrártárca és a szakmai szervezetek igyekeznek felfuttatni a belföld fogyasztást is a meggyet népszerűsítő kampánnyal.

Kétszázmilliárd forintos kerettel jelent meg két új pályázat

AGROKEP.VG A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg.

Ismét újszerű megoldásokat keres a NAK programja

AGROKEP.VG Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban fellelhető kihívásokra adott megoldási javaslatait keresi a NAK TechLab agrár startup programja.

Öt eszköz, ami jól jöhet egy műhelyben

AGROKEP.VG Egy mezőgazdasági szerelőműhelynek a felszereltsége alapvetően meghatározza, hogy mennyire hatékonyan és biztonságosan tudják a szerelők elvégezni a napi feladatokat. Ez azért is fontos, mert a mezőgazdasági gépek és berendezések karbantartása kulcsfontosságú. Ebben a cikkben öt olyan eszközt mutatunk be, amelyek nélkülözhetetlenek egy jól felszerelt mezőgazdasági szerelőműhelyben.

Ukrajna már ki is merítette cukorkvótáját

AGROKEP.VG Hullámok hátán ugyan, de a tőzsdei cukorárak tavaly október óta lefelé ereszkednek. Ukrajna öt hónap alatt kimerítette uniós importkvótáját, Fórián Zoltán az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője szerint ezért is érdemes kitekinteni, és a csökkenő ártrendek tartósságát firtatni.

Reklámbotrány árnyékában ünnepelt a tejágazat

AGROKEP.VG Amennyiben nem függeszti fel a tejtermelés ellen hangoló margarinreklámját az egyik ismert gyártó, az Agrárminisztérium is beavatkozik – hangzott el a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A tejágazatnak a nehézségek ellenére is van perspektívája, a beruházási támogatások jó hasznosítása esetén az import is csökkenhet.

Versenyképes, válságálló, fenntartható és gazdabarát uniós agrárpolitika kell

AGROKEP.VG A gazdálkodókat kell az uniós agrárpolitika középpontjába állítani – közölte a Nagy István agrárminiszter.

Tévesek lehetnek az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kérelmekről kiküldött kifizetési döntések

AGROKEP.VG Az érintett gazdák tekintsék tárgytalannak a nemrég kiküldött dokumentumot, hamarosan minden igénylő megkapja az új döntésről szóló határozatot.

Hogyan reagáljunk az emelkedő gabonaárakra?

AGROKEP.VG Április 18-a óta emelkedő trendben vannak a nemzetközi búzaárak, de érdemes megnézni a kilátásokat. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője azt tanácsolja, legyen pontos számításunk terményünk költségéről, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni az eladásról.

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

AGROKEP.VG A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, május 24-ei kezdettel. Ez lehetőséget ad a gazdálkodóknak arra, hogy harminc napig vízjogi engedély nélkül használják öntözésre a vizet, és vízkészlet-járulékot sem kell fizetniük.

Komoly szankciója lehet a kifüggesztés megkerülésének

AGROKEP.VG Július 1-jén lépnek hatályba a Földforgalmi törvény nemrégiben elfogadott módosításai. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára cikkében bemutatja, hogyan kerülhették meg a törvény rendelkezéseit a kifüggesztés szabályainak kijátszásával, kikre vonatkoznak a könnyítések, és milyen kiskapukat zárnak be az új szabályokkal.

Egyre kevesebb a gazda Németországban

AGROKEP.VG Számunkra a német mezőgazdaság, de maga a német gazdaság is igazodási pont, így tanulhatunk abból, hogyan változik a német mezőgazdaság szerkezete. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője elemzi a németországi folyamatokat. 

Hackertámadás miatt állította le termelését az egyik mezőgazdasági gépgyártó

AGROKEP.VG A német Lemken mezőgazdasági gépgyártó vállalat leállította a gyártást biztonsági okokból, mert a társaságot hackerek támadták meg.

Vasi beszámoló a búza jelenlegi helyzetéről

AGROKEP.VG Szépen fejlődik a búza Vasban, a szemeknek még pocakosodniuk kell.

Az európaiak nemet mondanak az ukrán gabonadömpingre

AGROKEP.VG Az ukrán termékekre vonatkozó vám- és behozatali korlátok felfüggesztésének meghosszabbításáról döntött az Európai Tanács. Brüsszel eredetileg azzal indokolta az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek szabályozásának lazítását, hogy az orosz–ukrán háború miatt az áruk nem képesek a korábbi szállítási útvonalakon eljutni a harmadik országokba. Az elmúlt másfél év eseményei azonban rámutattak, hogy a brüsszeli törekvések mögötti szándék sokkal inkább az Ukrajnában működő multinacionális agrárvállalatok érdekeinek képviselete, és nem a fejlődő országok élelmiszerellátásának biztosítása volt.

Tűzifával sem verhetik át a magyar embereket

AGROKEP.VG A kormány és a hatóság közös célja, hogy az illegális fakereskedelemtől is megvédjék a magyar fogyasztókat, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a közúti fuvarozókat, a telephelyeket és az online hirdetési felületeket is.

Kiderült, mennyit, mennyiért és hogyan grillezik a magyar

AGROKEP.VG Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok* többsége, akiket leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felmérése.

Használt traktorokat forgalmazott, áfát nem fizetett

AGROKEP.VG Egy használt mezőgazdasági kisgépekkel kereskedő vállalkozás akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzési rendszerén, mivel kiderült, hogy nem vallott be minden áfát, tájékoztatta lapunkat a Tolna vármegyei adóigazgatóság sajtóosztálya.

Europai Bizottság: a bizonytalanság a legbiztosabb az uniós gazdálkodásban

AGROKEP.VG A mezőgazdaságot továbbra is számos olyan, a gazdálkodók által nem befolyásolható események alakítják, mint például az éghajlati és geopolitikai válságok, amelyek továbbra is nyomást gyakorolnak a gazdákra. Ezek hatással vannak a termelékenységre, a kereskedelemre, a fogyasztói keresletre, az árakra és végső soron a gazdálkodók jövedelmére – mutat rá jelentésében az Európai Bizottság.

Megérkezett az USDA kukorica- és búzatermés előrejelzése

AGROKEP.VG Rekordtermést és rekord fogyasztást jelez előre az idei gazdasági évre az USDA búzából, a készletek pedig rekorszintre csökkennek, amit a piac utoljára 2016-ban tapasztalhatott.

A mezőgazdasági termékek kereskedelme 3,2%-kal csökkent

AGROKEP.VG Míg a mezőgazdasági termékek export értéke 2022 és 2023 között változatlan maradt, az import értéke érezhetően csökkent (-6,8%) az Európai Unióban.

Klímavédelem jegyében adóztatná meg és csökkentené az állattartás támogatását a Világbank

AGROKEP.VG A Világbank az állattenyésztők támogatásának csökkentését javasolja, a céll: a klímaváltozás elleni küzdelem. Nagyobb adóval sújtanák az állattartókat, mondván, így beépülhetnek a klímavédelmi költségek a húsok árába.

Hoztak eredményt az európai gazdatüntetések, de az ukrán import továbbra is nagy gondot jelent

AGROKEP.VG A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös Agrárpolitika előírásait. Egyes szabályokban történnek ugyan változások, de más területeken – kiemelten az ukrán élelmiszerimportban – továbbra sincs érdemi előrelépés.

Egyetemi szintű növényvédelmi drónpilotaképzés indul

AGROKEP.VG Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA.

Farkas Sándor: intenzív támadásokat és pofonokat kapott Brüsszeltől az állattenyésztés

AGROKEP.VG A szakmaiatlanság, a tudományos megalapozottság hiánya lett a trend.

Beérett a hazai fóliás eper, olcsóbb a tavalyinál

AGROKEP.VG Kilóját 2400 forintért kínálják, de jellemzően fél kilós kiszerelésben árulták például a szekszárdi piacon, ami így csak 1200 forintot kóstál.

Nagy István: Brüsszel az utolsó szöget is beverte az európai agrárium koporsójába

AGROKEP.VG Brüsszelben változás kell! Újra a gazdálkodókat kell az agrárpolitika középpontjába állítani – mondta Nagy István agrárminszter.

Mi a teendőnk, ha lejár a haszonbérleti szerződés?

AGROKEP.VG A magyar termőföldek közel 50 százalékát haszonbérleti szerződés keretében művelik, így fontos, hogy tisztában legyünk a szerződés létrejöttének és megszűnésének szabályaival. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára cikkében ez utóbbit vizsgálja, bemutatva a várható változásokat.

Lemondott a korrupcióval meggyanúsított ukrán agrárminiszter

AGROKEP.VG Az ukrán agrárminiszterrel szemben a korrupcióellenes ügynökség indított eljárást a napokban, most benyújtotta lemondását.

Nálunk esett a legnagyobb mértékben a frisspiaci zöldség-gyümölcs fogyasztás

AGROKEP.VG A Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó adatai szerint Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Az Európai Unióban is visszaesés figyelhető meg.

Mi termeljük Európa legdrágább szőlőjét és adjuk el a legolcsóbb borát

AGROKEP.VG Mostanában -hogy egyre sötétebb fellegek gyülekeznek az ágazat eddig sem felhőtlen egén- gyakran esik szó a kialakult helyzet okairól, de kicsit kevesebb a megoldási lehetőségekről.

Bezuhatak a faárak: 20 százalékkal csökkent a fűrészáruk ára globálisan

AGROKEP.VG A fűrészáru ára az Amerikai Egyesült Államokban 500 dollár körülire zuhant ezer deszkalábonként. Ez jellemzően akkor forudl elő, amikor a fűrészmalmok már a termelésük visszafogásával készülnek a recesszióra, míg a lakásépítők számára a deszkaárak visszaesése ad mozgásteret, hogy árengedménnyel csalogassák a megfogyatkozott vásárlókat.

Csökkenő árak a terménypiacokon

AGROKEP.VG Alig telt el pár hét, és e rovatban előre jelzett előrejelzéseim máris valósággá váltak – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője a csökkenő árakra utalva. Az árak mozgatóinak kikiáltott hírek most éppen a keresleti szűkülésre vonatkozókra váltottak át.

Jól szerepeltek a hegyes-erős paprikák a Nébih tesztjén

AGROKEP.VG Megnyugtató eredménnyel zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta tesztje, amelyen a hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták.

Új vezetők a NAK-nál

AGROKEP.VG Legutóbbi országos küldöttgyűlésén két új tisztségviselőt is választott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Szólláth Tibor lemondása után környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős új országos alelnököt választottak, illetve új elnöke lett a Kertészeti és Beszállítóipari Országos Osztálynak.

Kezdődik az aratás, a tavalyinál gyengébb hozamok jöhetnek

AGROKEP.VG Kis területen ugyan, de a nagyon korai őszi árpában már elindultak a kombájnok, és ha fölszárad a talaj, hamarosan az őszi búza vágása is megkezdődhet. A szakmabeliek szerint az aratás a szokásosnál gyengébb termést hozhat.

Egy speciális földhasználati kategória: az alhaszonbérlet

AGROKEP.VG A földhasználatra vonatkozó részletes szabályok között érdemes külön foglalkozni az alhaszonbérlettel, amely speciális feladatot tölt be a gazdálkodásban. Ennek részleteit mutatja be cikkében Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Újabb milliárdokról döntöttek

AGROKEP.VG Az elmúlt napokban az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett felhívások kapcsán újabb 171 kérelemre 10,84 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket.

Hogyan ne kössünk adásvételi szerződést? II.

AGROKEP.VG Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára folytatja azoknak a jogi buktatóknak a bemutatását, melyek egy földvásárlás során a leggyakrabban felmerülhetnek.

Győrffy Balázs: a legnagyobb baj, hogy politikai támogatást kapott a sötétzöld gondolkodás

AGROKEP.VG Az európai parlamenti többség és az Európai Bizottság előre láthatta, hogy az az irány, amelyet követ, zsákutcába viszi az uniós agráriumot, csak azzal nem számoltak, hogy a gazdálkodók a sarkukra fognak állni – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje.

Orbán Viktor: Csak a béke! – A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

AGROKEP.VG Változásra van szükség a brüsszeli politikában, mert túl azon, hogy az ukrán gabona tönkreteszi az európai gazdákat, a háború és a szankciók miatt Európa gazdasága hanyatlik, a zöldátállás egy katasztrófa, özönlenek a migránsok a határokon át, a bűnözés növekszik, egyre több az erőszak, a genderpropagandával pedig átnevelnék a gyerekeinket – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Naklapnak.

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

AGROKEP.VG Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Hogyan ne kössünk adásvételi szerződést? I.

AGROKEP.VG A magyar földforgalmi szabályozás Európában az egyik legszigorúbb, és még a jogban járatos kollégákkal is előfordul, hogy a szerződést a kormányhivatal elutasítja. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára ilyen buktató hibákat mutat be, kitérve a legfrissebb jogszabályi változásokra is.

Csúcsra jár az ukrán gabonaexport

AGROKEP.VG A fekete-tengeri kikötők átbocsátása szinte biztosan a legmagasabb havi exportvolument biztosított, mint a konfliktus bármely más időszakában, beleértve a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés (BSGI) keretében elért mennyiséget is.

Már érezhető az országfásítás hatása

AGROKEP.VG Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az Országfásítási Program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el – közölte közösségi oldalán Nagy István, agrárminiszter.

Két héttel jár előrébb az eperszezon

AGROKEP.VG Lejjebb mentek az árak a piacokon és az útszéli árusoknál is, miután már tömegesen megjelent a szabadföldi szamóca. A korai érés az árakban is meglátszik, és nyomja a piacot az is, hogy a magyar eper mellett még jelen van a görögországi gyümölcs is.

Óriási programkínálattal indul a Nemzeti Parkok Hete

AGROKEP.VG Pénteken indul a Nemzeti Parkok Hete.

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

AGROKEP.VG Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője. Ha e két tényező nyomása enyhül, és ez kiegészülve az EU felé való további sodródással, akkor jelentős exportpotenciál fog felépülni a szomszédunkban. Kell-e ettől félnünk? Gondoljuk át közösen!

Brutálisan túlpakolt járműben szállította a romlott húst – lebukott

AGROKEP.VG Több mint negyven százalék súlytöbblettel közlekedett az a jármű, amit Csongrád-Csanád vármegyében állítottak meg a NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei.

Az alkalmazások körének bővítése kompresszor alkatrészek segítségével

AGROKEP.VG A kompresszorok ugyan jellemzően egyetlen feladatra alkalmasak, az általuk előállított sűrített levegő alkalmazási lehetőségei már jóval szélesebbek. Ezek spektrumát pedig még továbbk képesek bővíteni a különböző alkatrészek és kiegészítők.

Világraszóló sikert ért el egy magyar lovas a Lipicai stadionban

AGROKEP.VG Szentirmai Ferenc Quandro Blue PS-sel megnyerte a világkupát.

Ismét emelkedik a búza ára

AGROKEP.VG Az oroszországi fagyok miatt kisebb termésre számítanak, ezért a búza ára ismét emelkedik az európai árutőzsdén.

Magasabb jövedéki adó visszatérítés jár a gázolaj után

AGROKEP.VG A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május 1-től a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető adó mértéke 90 százalékra emelkedik. A magyar kormány ígéretének megfelelően a gabonaágazat helyzetének javítását célzó ötpontos intézkedéscsomagjának egyik elemeként döntött a jövedéki adó visszatérítés növeléséről – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

AGROKEP.VG Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Mi áll a háttérben? – erről szól Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértőjének írása.

A kamara szerint a Jéger működése már idén is csökkentette jégkárokat

AGROKEP.VG Már az idei védekezési szezon első heteiben többször is be kellett indítani az agrárkamara által működtetett országos jégkármérséklő rendszert – közölte az agrárkamara.

Szigorodik a termőföld művelésből való kivonása

AGROKEP.VG Elfogadta az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, mellyel több agrártárgyú jogszabályt is módosítottak. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára az ennek részeként változott termőföldvédelmi törvény művelésből való kivonásra vonatkozó új szabályait mutatja be.

Már az üzletek polcain a Szentkirályi Magyarország betétdíjas PET-palackajai

AGROKEP.VG A Szentkirályi Magyarország az elsők között kezdte meg a DRS (Deposit Return System), vagyis a kötelező visszaváltási rendszer szerinti italcsomagolások gyártását és értékesítését.

Manipulatív gabonaárak

AGROKEP.VG Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó – írja gabonapiaci elemzésében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője. A tömegcikkeknél pedig pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az árváltozásból van pénz. Az elmúlt heti áremelkedést is ennek fényében kell értékelni.

Duplázódhat a de minimis támogatás összege

AGROKEP.VG A tagállami szakminiszterek többsége támogatta a német agrárminiszter felvetését, hogy 25 ezerről, 50 ezerre emeléjék a de minimis támogatásokat.

Miközben a repce tovább drágul, a gabonaárak meredeken esnek

AGROKEP.VG A múltheti jelentős áremelkedés után, e hét elején meredek árcsökkenés indult a gabona árában. Ezzel párhuzamosan a repce ára tovább drágult.

Új támogatásokra pályázhatnak az állattenyésztők

AGROKEP.VG Két teljesen új címen igényelhető támogatással segíti a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium, összesen 22 milliárd forint keretösszeggel. A pályázatokat június elején hirdetik meg.

Az oliva durva drágulása és a cukor miatt ugrott meg az EU agrár- és élelmiszer-kereskedelmi többlete

AGROKEP.VG Idén januárban az Európai Unió agrár- élelmiszeripari exportja elérte a 18,4 milliárd eurót, az import értéke 13,4 milliárd euró volt.

Mekkorát szól a szója?

AGROKEP.VG Miközben a megváltó növényeket keresgetjük, rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is ugyanazok jutnak az eszébe, esetleg hamarabb is reagálnak. Így vagyunk ezzel a szója esetében is – írja Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője.

Rövidesen már botokban a magyar eper

AGROKEP.VG A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.

Tovább erősítette relatív pozícióját a MATE

AGROKEP.VG A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem idén is 151-200. helyezést ért el a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds 2024-es agrártudományi ranglistáján.

Tejágazati együttműködést erősített meg a terméktanács és a Tetra Pak

AGROKEP.VG Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A cég 2012 májusa óta kiemelt pártoló tagja a terméktanácsnak.

Termelővédelem: kötelező lesz a kockázatmegosztás, büntetik a késedelmes fizetést

AGROKEP.VG A harminc napon túli késedelmes fizetéseket ezentúl közvetlenül szankcionálják, illetve kötelező elemmé teszik a kockázatmegosztási rendelkezéseket a zöldség-gyümölcs-, a sertés- és a baromfiágazati, valamint a vállalkozási típusú szerződéseknél – derül ki az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagból. A legtöbb új szabály jövő év január 1-jétől lép életbe. Az agrártárca kiadott egy útmutatót a szabályok értelmezésére.

Jövő héten már indul a dinnyeszezon

AGROKEP.VG Várhatóan jövő hét péntektől kezdik szállítani a magyar görögdinnyét a Lidl Magyarorszűág áruházaiba, és július 1-jétől már csak magyar dinnye lesz a kínálatban. Akkortól indul az export is.

Vége a globális élelmiszerár-csökkenésnek

AGROKEP.VG Immár 44 hónapja emelkednek a globális élelmiszerárak, ezen belül éppen két évig lassuló ütemet láttunk, ami az elmúlt három hónapban határozottan megtört – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ, -Elemzés vezető agrárszakértője, aki mindezeket a hazai inflációs adat tükrében elemzi.

Már öt amerikai államban haltak meg tehenek a madárinfluenza miatt – emberekre is átterjedt a vírus

AGROKEP.VG A Reuters beszámolója szerint, már öt amerikai államban pusztultak el madárinfluenzával fertőzött tehenek.

Drágult a szamóca a lengyel nagybani piacokon

AGROKEP.VG Az ipari felvásárlás fellendülése elszívta az étkezési áru piacáról a feldolgozóiparba szánt tételeket, ennek tulajdonítható a drágulás.

Újabb amerikai gazdát fertőzött meg a madárinfluenza

AGROKEP.VG A mezőgazdasági dolgozó felső légúti fertőzésről számolt be, köhögéssel, valamint duzzadt és irritált szemekkel jelent meg az órvosi vizsgálaton. A dolgozó vírusellenes szert kapott, és otthon maradt.

Itt a tavaszi fagykár bejelentésének határideje

AGROKEP.VG Az Államkincstár felhívta a gazdálkodók figyelmét arra, hogy már csak néhány nap áll rendelkezésre a tavaszi fagykárok agrárkár-enyhítési rendszer keretében történő bejelentésére.

Közel 20 ezer hektárnyi termőföldet kínál megvételre az állam

AGROKEP.VG Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

AGROKEP.VG Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kedden, Tokajban a II. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján.

Kiverte a biztosítékot egy margarinreklám a Tej Terméktanácsnál

AGROKEP.VG Újabb nemtelen támadás érte a hazai állati termékpályát. Ezúttal a tejtermékek, közülük is a vaj került célkeresztbe. Az egyik legismertebb margaringyártó legutóbbi reklámkampányában használt *hagyjuk békén a teheneket , illetve skip the cow* szlogenek, valamint a reklámban használt megjelenítés felveti a jogszabálysértés lehetőségét, de mindenképpen etikátlan.

Jobb lesz a tavalyinál a francia cseresznyetermés

AGROKEP.VG Az Agreste 2024-es termésre vonatkozó első prognózisa szerint 37,7 ezer tonna cseresznyét takaríthatnak be az idén.

Az innovatív csávázás segíthet a fenntartható gazdálkodásban

AGROKEP.VG A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez – állítja Tóth Elemér, a Corteva Agriscience fejlesztőmérnöke. A cégnél a csávázószerek fejlesztése során is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok.

A baromfitermelők is véget vetnének az uniós kettős mércének

AGROKEP.VG Az EU önellátó baromfitermékekből, nincs szükség a kétes eredetű importra – mutatott rá a BTT és a NAK.

Kiderült hányan túráznak Magyarországon: a vidék gazdaságát is elősegítik

AGROKEP.VG A túrautak és a nemzeti parkok jót tesznek a gazdasági növekedésnek. A túrázás nem csupán a mozgás egyik legnépszerűbb formája, hanem számos pozitív társadalmi és gazdasági hatással rendelkező tevékenység.

Közvetlenül az Európai Parlamenti választások előtt terveznek megademonstrációt a gazdálkodók

AGROKEP.VG Június 4-én, vagyis közvetlenül a június 6-9-i európai választások kezdete előtt tartanak megademonstrációt a nyugat-európai gazdák a belga fővárosban.

Árcsökkenés és forgalomnövekedés a műtrágyapiacon

AGROKEP.VG Több tápanyagot juttattak ki a gazdálkodók az idei tavaszi munkák idején, mint egy évvel ezelőtt, de kevesebbet fordítottak növényvédelemre. A műtrágyák árcsökkenése általában folytatódott, de egyes készítmények ára a tavalyi utolsó negyedévihez képest már növekedett.

Alacsony árakra panaszkodnak a lengyel szamócatermelők

AGROKEP.VG A szamócaállmányok fejlődése kissé megtorpant, de félő, hogy a feldolgozóipar lanyha kereslete miatt igen alacsony árakkal számolhatnak az idei eperszezonban a termelők.

Örökölhető-e az elővásárlási ranghely?

AGROKEP.VG Egy család életében mindig tragikus esemény egy hozzátartozó halála, de vajon mi a teendő ilyenkor a termőföldekkel? Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára az e tárgykörben is módosuló földpiaci szabályozás örökléssel kapcsolatos elemeit mutatja be cikkében.

Öt év alatt kétharmadával növekedett a mezőgazdaság hitelállománya

AGROKEP.VG Nagy István: kiemelt cél a magyar mezőgazdaság versenyképességnek erősítése.

Kecskesajtban látnak fantáziát Felsőzsolcán

AGROKEP.VG Megnyitották a régió első önkormányzati sajtboltját a Miskolc melletti városban, Felsőzsolcán.

Börtöntehenek a legjobb magyar haszonállatok között

AGROKEP.VG Magyarország egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításán, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron ismét remekeltek a büntetés-végrehajtás haszonállatai.

Németország: harmadával csökkent egy év alatt a zöldségek átlagára

AGROKEP.VG Jelentősen visszaesett az import zöldségek átlagára a német szupermarketekben. Ennek oka ugyanakkor elsősorban a tavalyi magas bázis.

Ennek az Aldi hírnek most minden húsimádó örülni fog, de a vegák is jól járnak

AGROKEP.VG Friss húsok és fagyasztott hústermékek árát csökkenti az Aldi.

Beállt a szakma mögé az MBH Bank

AGROKEP.VG Szövetségben az agráriummal: közösen ad választ a piac kihívásaira a szakmai szervezetekkel az MBH Bank.

Brutális: több mint 11 ezres sertéstelepen tört ki az afrikai sertéspestis – az összes állatot levágják

AGROKEP.VG Afrikai sertéspestis tört ki Romániában egy Olt megyei sertéstelepen. A 11 ezer sertést számláló farmon lévő állatokat kivétel nélkül levágják.

Magyarok indították útjára és világmozgalom lett: a méhek napja

AGROKEP.VG Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal tartotta meg április 30-án a Méhek Napja rendezvényt. A méhek napjáról azóta a világ számos pontján emlékeznek meg.

KAP: Ezekre az engedményekre kényszerítették Brüsszelt a gazdák

AGROKEP.VG A Közös Agrárpolitikában több könnyítést fogadott el az Európai Parlament engedve az év eleje óta tartó gazdatüntetések nyomásának. A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra vonatkozó több szabály is változik.

Optimistábbak az agrárcégek, kamattámogatás társulhat a beruházási forrásokhoz

AGROKEP.VG Az előző negyedévinél kissé, az egy évvel ezelőttinél pedig sokkal kedvezőbbnek látják kilátásaikat az agrártermékpályák szereplői az MBH Bank trendindexe szerint. Hogy ez ne romoljon, esőre viszont még nagy szüksége lenne a szántóföldeknek.

Ukrajna a mezőgazdasági kérdések listájával hivatalosan is megkezdte az EU-csatlakozási tárgyalásokat

AGROKEP.VG A mezőgazdasági témák felvetésével de facto megkezdőtek Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai. Az ügy pikantériája, hogy az első megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese vett részt, miután a minisztert éppen a napokban vádolták meg egy korrupciós ügyben.

A napokban ünnepli születésnapját az ország legidősebb rizstermesztője

AGROKEP.VG Az ország legidősebb rizstermesztője Gyomaendrődön végzi munkáját.

Kicsit szigorítottak, de ismét megszavazták az ukrán termékek vámmentességét

AGROKEP.VG Az Európai Parlaent balliberális többsége ismét cserben hagyta az európai gazdákat, az év eleje tartó uniós szintű gazdatüntetések ellenére újra megszavazták az ukrán termékek vámmentes unióba engedését.

Csökkentek a zöldségárak, szorul ki az import

AGROKEP.VG Az egy évvel korábbinál olcsóbbak lettek a zöldségek a nagybanin és a piacokon is, csupán egy-két fajtánál érzékelhető drágulás az egy évvel korábbihoz képest. Az árcsökkenés folytatódhat a hazai termékek megjelenésével.

Felhasználási feltételek | Adatvédelem | Süti tájékoztató | Süti beállítások