Koronavírus – 37 fertőzött Győr-Moson-Sopronban – 11 halott egy nap alatt és már 895 fertőzött az országban

RábaközPress hetilap – Hírek Csorna és Kapuvár térségéből

KISALFOLD Olvasóinknak ajánljuk Csorna és Kapuvár térségének legfrissebb híreit.

Szobakoncertet adott a Holdviola – videóval

BOON Vonósnégyessel, gyerekkórussal, népzenésszel kiegészülve gondolták újra a tízéves dalt.

Nagyheti szertartások online – Élő közvetítéseket adnak a dómból és a dómparókiáról

VAOL Az osztrák kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedései között szerepel többek között az, hogy nem lehet szentmisét tartani a templomokban, ezért a hívek televíziós és internetes közvetítések által vehetnek részt a nagy­heti szertartásokon – számolt be róla az ORF magyar nyelvű honlapja.

Virtuális turnéra hívják rajongóikat – Hétfőnként láthatók, hallhatók a rézfúvósok

VAOL A Savaria Rézfúvós Együttes a járvány alatt sem hagyja klasszikus dallamok nélkül zenekedvelő közönségét – virtuális turnéra hívja őket, ezáltal betöltve mind a rajongókban, mind az együttesben az elmaradó koncertjeik miatt kialakult űrt.

Ünnepek ünnepe: húsvét

DUOL A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigíliával a katolikus szertartásrendben már kezdetét veszi a húsvét, amely ünnephez számos népszokás is kapcsolódik. A jelenlegi járványhelyzetben ezek nem gyakorolhatóak ugyan, de megemlékezni róluk – így fenntartva folyamatosságukat – szinte kötelező.

Napos időre számíthatunk szerdán Veszprém megyében

VEOL

Kétszáz éve született Jankovics Gyula, akinek a magyarsága ugyanolyan fontos volt, mint a horvátsága

VAOL Csepreg történetében meghatározó személyiség volt az idén kétszáz éve született Jankovics Gyula gróf, akinek jubileu­mán nem lesz közösségi ünnep (legalábbis egyelőre), de nemcsak a horvátok gondolnak rá tisztelettel, hanem a magyarok is.

Két országgyűlési képviselő módosító indítványaként

ZAOL Törvénymódosító indítványt nyújtott be Vigh László zalaegerszegi és Ovádi Péter veszprémi országgyűlési képviselő annak érdekében, hogy a jelenleg a BGE-hez tartozó zalaegerszegi Gazdálkodási Kar a felsőoktatási átalakítás keretében a Pannon Egyetem szervezetébe olvadjon be.

Koronavírus – minden szerdai infó egy helyen

KEMMA Komárom-Esztergom megyében a koronavírus elleni védekezés jegyében számos intézkedést hoznak. Minden fontos infó egy helyen.

Közösségi tereket hoztak létre Dorogon

KEMMA A Schmidt Sándor lakótelep tömbjei közé telepítettek három szaletlit, amelyet a lakók a járványügyi helyzet elmúlásával vehetnek birtokba.

2020.04.08.

SZON

2020.04.08

BEOL

2020.04.08

BOON

2020.04.08.

SZOLJON

2020.04.08.

ZAOL

Natúr kozmetikumok a természetes szépségért

KEMMA Roppant széles választékkal találkozhatunk a natúr kozmetikum palettán is, így semmi nem akadályozhatja meg abban, hogy a lehető legmegfelelőbben ápolja a bőrét.

Bajnokcsapat 1995/96: Besenyőtelek SC

HEOL Harminc év, 30 bajnok, 30 történet. A megyei I. osztályban aranyérmet szerzett csapatokról szóló visszapillantó sorozatunkat az 1995/96-os idényben az élen végzett Besenyőtelek SC gárdájával folytatjuk.

Ötszáz négyzetméteren lángol a nádas Eger és Egerbakta között

HEOL A tűzhöz az egri hivatásos tűzoltók vonultak egy gépjárművel.

DEAC-Hackers: folytatódott a bajnokság

HAON Hétfőn lezárult a K&H Magyar Nemzeti Esport Bajnokság harmadik fordulója, és izgalmas küzdelmekből ezúttal sem volt hiány.

Üzent az Erdősor 12! – „Gondoltam egy darab papír, egy A4-es lap eltűnne ezen a nagy épületen”

SZON Mit keres egy hatalmas, több emeletnyi magasságú szív az Erdősor 12 épületén? A Levadászva megható fotót és szöveget kapott, ami mindent megmagyaráz.

Ismét Miskolcról neveztek ki elnökhelyettest az OBH-hoz

BOON Áder János köztársasági elnök 2020. április 7-ével az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesévé nevezte ki Csillám Katalint és Erőss Monikát.

A járvány idején is épülnek az utak és a parkolók Gyulán

BEOL Nem gátolja a koronavírus-helyzet a gyulai beruházásokat.

A korábbi világklasszis kézilabdázó Kovács Péter szerdán hatvanöt éves

ZAOL Ma már elképzelhetetlennek tűnik az óvodás és alsó tagozatos képzések ismeretében, hogy egy később ötszörös világválogatott kézilabdázó csak 14 évesen kezdjen el játszani. Márpedig ez így történt Kovács Péter esetében, sőt még el is tanácsolták először, ám mivel közvetlenül a budapesti Honvéd-pálya mellett lakott, és nagy drukker is volt, hát könyörgött, hogy maradhasson: befogadták.

Szemenyei Jánosék a fülünkbe suttogják a valóságot

BAON A Kis suttogás című dal ötletgazdájával, Szemenyei Jánossal beszélgettünk a jelenlegi helyzetről és a dal létrejöttének körülményeiről.

Pestis, kolera, spanyolnátha egyaránt pusztított Tolnában

TEOL Okkal feltételezhetjük, hogy ezek a pusztító ragályok már a kora középkorban is sújtották a mai Tolna megye területén megtelepült lakosságot.

„Kigyúrt kar, selyem cucc, arany és Mercedes”

HAON Aba-Horváth széthúzást lát a közösségében, az egyházak és állam részéről több látványintézkedést.

Szigorú korlátozások a hajléktalanszállón

VAOL Járvány­ügyi okokból szigorú korlátozásokat vezettek be a szombathelyi hajléktalanszállón és a Kolozsvár utcai Hajléktalanok Otthonában.

Több műszakban, elővigyázatosan dolgoznak a ménesbirtokon

BEOL Határjáráson vett részt a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. kormánybiztosa, Lázár János Kovács Norbert vezérigazgatóval a minap.

Veszprémi Egyetem SC: a tréner nem lát esélyt a folytatásra

VEOL Az első helyen állt az NB II-es női röplabda-bajnokság nyugati csoportjának rájátszásában a VESC, amikor a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a szezont.

Gábor Miklós-díj Görög Lászlónak

BOON Görög László kapta a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat.

Nem érez pánikot a futballista

FEOL A Mol Fehérvár FC középpályása, Georgi Milanov egy bolgár rádiónak nyilatkozott a magyarországi sportolókat érintő koronavírus-helyzetről.

Ingyen fertőtlenítőszert oszt szét a Dél-Békés Mentőcsoport

BEOL Szerdától Mezőkovácsházán személyenként tíz liter fertőtlenítőszert és négy darab védőmaszkot oszt szét a lakosság számára a Dél-Békés Mentőcsoport.

Gépeket adományoz kórházaknak a műszaki áruház

VEOL Kórházaknak oszt szét pályázattal 150 darab mosógépet, szárítógépet és hűtőkészüléket a Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető Vöröskő Kft.

Mit tehetünk, ha a járvány miatt elvesztettük a munkánkat ?

VEOL A koronavírus-járvány miatt emelkedhet a munkanélküliek száma, a kormányhivatal az álláskeresőknek hasznos információkról tájékoztatott.

A száz lelket számláló Ortaházán nagy terveket szőnek

ZAOL A koronavírus- járvány elleni helyi intézkedésekről és a települést érintő jövőbeni fejlesztési tervekről is beszélt Rácz József polgármester, aki február óta tölti be a tisztséget.

Tizenkilencmilliós támogatásból újulhat meg a cáki pincesor

VAOL Tizenkilencmillió forint értékű támogatást ítélt meg a műemléki védelem alatt álló pincesor felújítására Magyarország kormánya. Legkésőbb jövő májusra megújul a nyolc épület.

Rangos elismerést kapott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa

VEOL Magas szintű állami elismerést kapott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Jogi, Igazgatási és Birtokügyi Osztályának vezetője.

Példás összefogás Püspökmolnáriban

VAOL A kialakult járványhelyzet miatt több száz maszk jutott el a hét elején a püspökmolnári lakosokhoz. Mindez társadalmi összefogással és önkormányzati hozzájárulással valósulhatott meg.

Folytatódik a napos idő Zalában

ZAOL Szerdán folytatódik a gyönyörű tavaszi időjárás sok napsütéssel, csapadék nélkül.

Online főzőkurzussal jelentkeznek Farkas Richárdék

VAOL A koronavírus-járvány idején sem hagyja gasztroélmény nélkül Farkas Richárd és csapata a fine dining rajongókat: online főzőkurzuson mutatják be egy-egy ismert, könnyen elkészíthető étel pajtás változatát.

Számos plébánia ad lehetőséget, hogy a hívek virtuálisan vegyenek részt a szertartásokon

VAOL Az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány miatti korlátozások nyomán számos plébánia és egyházközség ad lehetőséget hívei számára, hogy virtuális formában, otthonukból vegyenek részt a templomi szertartásokon. Így lesz ez a nagyhéten és húsvétkor is, mutatunk néhány példát, hogy hol és hogyan.

Drogdílert és fogyasztókat is fogtak a tatabányai rendőrök

KEMMA A tatabányai rendőrök hétfőn több kábítószer fogyasztót, és a tiltott szerek árusítóját is elfogták, akinél további kábítószergyanús anyagot találtak.

2020.04.08.

VAOL

2020.04.08

KEMMA

2020.04.08

HEOL

2020.04.08.

NOOL

2020.04.08

HAON

2020.04.08

DUOL

Senki sem állt meg segíteni, a korona vírustól rettegő járókelők közömbösen haladtak tovább

DUOL Kacziba Andi Dunaújvárosban született, jelenleg, Milánóban él. A koronavírus okozta helyzetről ír egy blogot, amelyet megosztunk önökkel:

Házi kedvenceikkel edzenek a DVSE pólósai – Videó

HAON Egy hónapja nem játszott mérkőzést a debreceni együttes, ám a pólósok a vírushelyzet miatt sem álltak le.

Majd’ 19 millióért vesz koronavírus-teszteket Nyergesújfalu

KEMMA Nyergesújfalu önkormányzata több eszközt is vásárol a járvány elleni harchoz, például 18,9 millió forintért 200 koronavírus kimutatására alkalmas gyorstesztet.

A belga Thomas Wils befejezte profi futballkarrierjét – Drukkol a Haladásnak

VAOL Turnhout Befejezte profi labdarúgó-karrierjét a Szombathelyi Haladás volt belga középpályása, Thomas Wils.

A Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának megemlékezése

KISALFOLD Több éves hagyomány, hogy a Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társasága minden évben koszorúzást tart április 8-án, Széchenyi István halálának évfordulóján, a soproni szobránál. Ez idén is így lett volna, de a körülmények közbeszóltak. Az emlékező szavakat ezért lapunkon keresztül juttatja el az érintettekhez, sőt annál is nagyobb közösséghez, Szalay Csaba, az öregdiák társaság elnöke.

Mostantól a Tatabányán is kezelhetnek koronavírusos betegeket

KEMMA A tatabányai Szent Borbála Kórházat is kijelölték járványügyi célokra, ami azt jelenti, hogy mostantól itt is kezelhetnek koronavírusos betegeket.

Aquaticum: megsértették a pályázat titkosságát

HAON A csatolt nyilatkozatokban olyan azonosító adatok voltak, melyek nem lehettek volna ott.

A hévízi orvos a koronavírus-járvány kapcsán Placid atya törvényeit ajánlja bátorításként

ZAOL Ha valaki elcsügged s fél ezekben a vészterhes napokban, figyeljen a Gulágot megjárt és túlélt Placid atyára és azokra a törvényekre, amelyek átsegítették őt és rabtársait az embertelen munkatábor borzalmain.

Átrendezheti az ingatlanárakat a járvány

BAMA Kivárnak az eladók.

Az itteniek nem csak briliáns játékát őrzik, a kiváló embert is

DUOL Immár több mint egy évtizede hagyomány Dunaföldváron, hogy minden év április első napján minden idők legnagyobb magyar futballistájára emlékeznek születésnapján. Ilyenkor a sportolók és Puskás Ferenc tisztelői a Béke tér sarkán álló ház falán 2009-ben elhelyezett emléktábla előtt jönnek össze. 1983-ban ugyanis három hónapig a Budapesti Honvéd és a Real Madrid világhírű labdarúgója ebben a házban lakott feleségével.

Egykori sümegi diák is tagja a koronavírus elleni vakcina kutatócsoportjának

VEOL Hatékonynak ígérkező vakcina kifejlesztését jelentették be a Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói. A hír az EbioMedicine orvostudományi folyóiratban jelent meg, a védőoltás kifejlesztésének magyar vonatkozása is van.

A betegség és az egészségünk fejben dől el

SZON A külső környezeti hatásokat kivédve tudnánk a legtöbbet tenni az egészségünkért.

A Bocskai iskola is épül-szépül

HAON Ezekben a napokban is zajlik – bruttó 480,8 millió forint pályázati támogatással – a Debreceni Bocskai István Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése.

Kevesen mentek ki az újranyitott mezőberényi piacra

BEOL Kedden Siklósi István, Mezőberény polgármestere tájékoztatott, miszerint a településen továbbra sincs információ koronavírussal fertőzött személyről.

Formálódik az új csapat

FEOL A jövő kihívásaira készül a több fontos változáson áteső Pusztavám Jüllich TC.

Darts: szinte rögtön félbeszakadt a szezon

VAOL Az idei dartsszezon épp csak elkezdődött, bizonytalan időre félbe is szakadt. A Szombathelyi Darts Klub biztató eredményekkel kezdte a különböző bajnokságokat.

Biztosítani szeretnék a természetes állapotot

BAON Elkészítette a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Gemenc fenntartási tervezetét.

Maradjon otthon a Kemmával – házhoz visszük neked a szórakozást

KEMMA A Kemma.hu segít, hogy ne unatkozz otthon. Új sorozatunkban minden nap hozunk öt remek ajánlatot.

Utalványokat adnak Óhídon

ZAOL Az Óhídra külföldről hazatérőket személyes beszélgetéssel sikerült meggyőzni az otthoni karantén jelentőségéről, fontosságáról. Most már nyugalom van a faluban, mindenki megértette, hogy mit jelent a rendkívüli helyzet, mondta Nagy Miklós polgármester.

Védőmaszkot kapnak a pápai idősek

VEOL Korábban beszámoltunk róla, hogy arcmaszkok készítését ajánlotta fel a városnak egy helyi textilipari vállalkozás.

Molnár Sándor Fenyvesi Ottó versét ajánlja

VEOL A közelgő költészet napja alkalmából Molnár Sándor az Utas és Holdvilág Antikvárium vezetője a József Attila-díjas magyar költő, író, szerkesztő, képzőművész Fenyvesi Ottó Maximum rock & roll című verset ajánlja olvasásra.

Teszteld a sakktudásod Gaál Zsókával!

VEOL A tavalyi nagy sikerű játékunkat követően idén is folytatjuk sakksorozatunkat.

Derenk: egy kétszer is kihalt hős falu

BOON Gyalogtúra keretében kereshetjük fel a falu romjait és tehetjük tiszteletünket az egykori derenkiek előtt.

Marx Mária egy türjei kripta feltárásakor jutott arcvédőhöz

ZAOL Sokféle úton-módon lehet beszerezni manapság a koronavírus elleni védekezésben szerepet játszó maszkokat, de Marx Mária néprajzkutató-régész esete minden bizonnyal egyedi.

Varrt az idősotthon lakóinak, és folytatja a munkát a tekenyei Farkas Gyuláné

ZAOL A képviselő-testület egyik tagja, Farkas Gyuláné elhatározta, hogy szájmaszkok készítésével segíti azokat, akik saját maguknak nem tudnak varrni.

Két hét alatt két utca újult meg Toronyban

VAOL Kevesebb mint két hét alatt két utca újul meg a Belügyminisztérium pályázatán nyert 17 millió forintból.

Heti edzéstervekkel készülnek otthonról a folytatásra a dorogi focisták

KEMMA A szövetség felfüggesztett minden, az égisze alá tartozó bajnokságot, így az NB II.-es Dorogi FC futballistái is egyénileg készülnek a folytatásra.

2020.04.08.

SONLINE

2020.04.08.

BAON

2020.04.08

BAMA

2020.04.08.

TEOL

2020.04.08.

VEOL

Jól vizsgázott a Paks II. Zrt. új informatikai rendszere

TEOL Robusztus, hibatűrő, redundáns, képes a jelenlegi és középtávú igények maradéktalan kiszolgálására – így jellemezte a Paks II. Zrt. új, saját informatikai szolgáltatás- és eszközrendszerét Szentgyörgyi Zsolt, a kiépítést végző infokommunikációs osztály vezetője.

Félpályán megindult a forgalom a 6-os számú főúton

DUOL Az Iváncsa térségében történt közúti közlekedési balesetben egy férfi vesztette életét.

Gyöngyösön bejelentették a harmadik helyi fertőzöttet

HEOL A legfrissebb adatok szerint Gyöngyösön három új koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván.

Díszbe öltözött Vokány húsvét előtt, híre ment a színekben játszó falunak

BAMA

Sterbik Árpád valószínűleg befejezi aktív pályafutását

VEOL Sterbik Árpád egy, a Kossuth rádiónak adott interjúban kijelentette, még ha folytatják is a szezont, valószínűleg már nem láthatják a kapuban a szurkolók.

Egri borászok és vendéglátósok is segítik a kórház dolgozóinak ellátását

HEOL Az Egri Borműhely és az alakuló Eger Lions Club a lakosság közreműködését kéri az erejükön felül teljesítő egészségügyi dolgozók segítésében.

A mentés nem show-műsor – Ne fotózzuk, videózzuk a betegeket!

KISALFOLD A technológia fejlődésével ma már mindenkinek a táskájában, zsebében lapul legalább egy olyan eszköz, amivel fényképezhetünk vagy videózhatunk. A mentők azt kérik, ezeket hagyjuk meg a szép pillanatoknak.

A Vas Népe szerdai számában: elbocsátás fertőzésgyanú miatt

VAOL A Vas Népe szerdai számában olvashat arról, hogy koronavírus gyanúja miatt elküldtek egy munkavállalót, akinek jánosházi otthonáról hétfőn (április 6-án) vették le a karanténtáblát.

Az óvodásnak és elsősnek is online kell beiratkoznia

SONLINE Személyes találkozás nélkül zajlik az idei beiratkozás valamennyi óvodában és általános iskolában. Ezekben a napokban a szülők e-mailben, telefonon és a Kréta-rendszerben írathatják be gyermeküket a kiválasztott intézménybe. Elsőként a nem körzetes óvodákba, iskolákba iratkozhatnak be.

Elhalasztott esküvők, fehérvári zugkocsmák és koronavírus Ecuadorban – Ízelítő a Fejér Megyei Hírlap szerdai számából

FEOL A Fejér Megyei Hírlap szerdai számában bemutatunk fehérvári zugkocsmákat, majd a koronavírus ecuadori pusztításáról is beszámolunk.

Megyénkben is visszaesett az érdeklődés a sonka és a tojás iránt

SZOLJON Nyakunkon a húsvét, a korábbi években ilyenkor már sorban álltak a vásárlók a sonkáért, tojásért.

Drónvideó: Csak egy kicsit csendesedett el Miskolc

BOON Kollégánk megnézte a felhők közül, hogy mi a helyzet Miskolc utcáin kijárási tilalom idején.

A ZTE FC azt tervezi, hogy a jövő héten edzésbe áll

ZAOL Egyelőre nincs konkrétum arról, hogy mikor folytatódhat a labdarúgó NB I. sorozata. A tulajdonosok és a MLSZ elnökének egyeztetése megtörtént, ezt követheti majd a döntés meghozatala. A ZTE FC a jövő héten szeretné elkezdeni a közös edzéseket, legalábbis ha a járványügyi helyzet nem romlik.

Idős szomszédaira is vigyáz a salgótarjáni színház művésze

NOOL A Zenthe Ferenc Színház közkedvelt művészének, Albert Péternek is fáj a szíve az elmaradt előadások miatt.

Online edzenek az ajkai aerobikosok

VEOL Online edzéseket tart a Viva Fitnesz SE Ajka edzője a járványveszély idején.

Boros Viktória otthonában tud készülni az Európa-bajnokságra

VAOL Eredetileg ez a hét volt a kitűzött időpontja a moszkvai súlyemelő-Európa-bajnokságnak, amelyen indult volna Boros Viktória is. A kontinensviadalt júniusra halasztották, a Haladás VSE válogatottja pedig otthonában próbál edzésben maradni.

Ingyen utazhatnak a gyógyszerészek is

BOON A gyógyszerészek és asszisztensek is ingyenesen vehetik igénybe a miskolci tömegközlekedési eszközöket.

A Majdnem Dekameron sorozat keddi alkotásai

VAOL Egy ima a XX. századi freskón elmerengve.

Szájmaszkokat készít most a foltvarró

TEOL Például a postásoknak, például a kereskedelmi dolgozóknak, például az idős­otthon lakóinak. Ide ötvenet, oda nyolcvanat, amoda százharmincat.