Vörösmartyra emlékeznek a Művészetek és Irodalom Házában

Mi dolgunk a világon? címmel a Köszönjük Magyarország program keretében ingyenes Vörösmarty versszínházi estet rendeznek január 29-én, szombaton, 18 órakor a Művészetek és Irodalom Házában a költő születésének 220 éves jubileuma alkalmából. Előadják: Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Csörsz Rumen István régi zenész. 

Reális célokat tűz ki a Szentlőrinc

BAMA Szépen nyitotta az idényt a Szentlőrinc labdarúgócsapata az NB II.-ben, amivel megalapozta esélyeit a bennmaradásra. A legfőbb feladat most is ennek a kivívása, minden egyéb csak hab a tortán Kovácsevics Csaba szerint.

Találkozóra várják a férfiakat májusig

BAMA A Szent József-év kapcsán különös figyelmet fordít a Pécsi Egyházmegye a férfiak, apák kulcsfontosságú szerepére a családok vallási életében és egészséges légkörének megteremtésében.

A Tettyéről indult a szombati túra

BAMA A Pécs Városi Természetbarát Bizottság (Városiak) január 29-én, szombaton nyílt túrát tart. Útvonal: Tettye–Irma út–Dömörkapu–Mandulás–Remete-rét–Szentkút. Táv: 10 km. Találkozás: 9.15-kor az vasútállomáson, a 33-as busz 9.30-kor indul. Túravezető: Földes Béla.

Kiállták a próbát a PVSK ifjú atlétái

BAMA Megmérettették magukat a PVSK atlétái két versenyen is. A nyíregyházai nyílt fedett pályás versenyen a 2002-es születésű K. Szabó Gabriella futotta meg egyéni legjobb idejét 3000 méteren, ami ezúttal a bronzéremre volt elég.

Megmarad az egyedi íz a Drabális Barbárok zenéiben

BAMA Pécs Saját stílusukra formálják a 90-es évek legnagyobb slágereit, és táncra perdít a zenéjük szinte mindenkit. A Drabális Barbárok tagjaival beszélgettünk, akik alig két éve alapultak, de már telt házas koncerteket csinálnak.

Nem javulnak a járványadatok Baranya megyében sem

BAMA Nézze meg a grafikonon, hogy alakul a járvány terjedése a megyében.

Olaszország bejelentkezett a 2028-as vagy a 2032-es labdarúgó Eb megrendezésére

BAMA Az olaszok legutóbb 1990-ben rendeztek vébét.

Szikra lesz a FUGA-ban

BAMA A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Formatervezés Tanszéke mester és tanítvány kiállítást rendez Szikra címmel a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A tárlat ma 18 órakor nyílik vezetéssel, és három hétig látogatható.

A menzán is egyensúlyt kell találni - írja olvasónk

BAMA A menzán törekszenek arra, hogy egészséges ételek kerüljenek a gyerekek elé az asztalra. De bizony vannak napok, amikor éhesen érkeznek haza a nebulók az iskolából.

Hivatalos: őket indítja a megyében a Fidesz az idei választáson

BAMA Az egyetlen, a baloldal által eluralt körzetet civil jelölttel hódítanák vissza.

Rossz napok járnak a baranyai drogdílerekre

BAMA Az elmúlt hetekben több drogdíler kezén kattant a bilincs Baranya megyében.

Európa legjobbjai között szerepel a fővárosi állatkert

BAMA A 15. helyen áll a fővárosi állatkert az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján.

Munkálatok kezdődnek a Nagy Imre úton, ideiglenes korlátozásra kell számítani

BAMA A BIOKOM NKft. január 28-án (pénteken) 09:00-tól a Nagy Imre úton, az Aidinger János utcai kereszteződés közelében végez aknafedlap javítási munkálatokat.

Különleges filmeket mutatnak be csütörtöktől a pécsi Apolló moziban

BAMA Ahogy lapunkban már korábban megírtuk, különleges filmélményekben lehet részük mindazoknak, akik csütörtöktől a pécsi Apolló moziba látogatnak el. A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjeit mutatják ugyanis be a 8. Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében.

Ismét tömegek siklanak a pécsi korcsolyapályán

BAMA Országos viszonylatban is nagy népszerűségnek örvend a pécsi korcsolyapálya, ahova egy év kihagyás után rögtön visszatértek a látogatók, fiatalok és idősebbek is megfordulnak rajta. Évtizedekkel ezelőtt a legnépszerűbb randevúhelyszínnek bizonyult, de közösségi szerepe ma is meghatározó.

Két baranyai tűzoltó is 2021 legjobbjai közé került

BAMA A járványhelyzet miatt a tavalyi év legjobbjai a hagyományoktól eltérően nem az évértékelő értekezlet keretében, hanem szűk körben, hibrid formában megtartott ünnepségen vehették át január huszonötödikén elismerésüket az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól. Az ünnepségen azon kollégák és szervezeti képviselők vettek részt, akik az év folyamán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Érmet érő produkcióval nyitottak a pécsiek

BAMA Kitettek magukért a PVSK és a pécsi Virradat SE cselgáncsozói is a Cegléden rendezett Felnőtt Junior Rangsorversenyen.

A Kodály Központban fogják bemutatni Hoppál Péter könyvét

BAMA Csütörtökön a Kodály Központban tartják Hoppál Péter országgyűlési képviselő A Haza szolgálatában című könyvének bemutatóját.

Repülési engedélyt kapott a szlovák repülő autó

BAMA Megindulhat a légi és közúti közlekedésre is alkalmas, szlovák fejlesztésű hibrid jármű sorozatgyártása.

Zsetonokat gyűjtenek Baranyában a több támogatásért

BAMA Tavaly ősszel 10. alkalommal lehetett pályázni közösségépítő tevékenységek támogatására a Tesco „Ön választ, mi segítünk” programjának keretén belül.

Szerdai programsoroló

BAMA MoziUránia Mozi - Kultik Pécs (Hungária u. 19.): A farkas és az oroszlán (15.15), Pókember 3. – Nincs hazaút (17.15), Dűne (20.00).   

Nincs idő totojázni

BAMA Olyan hangulatban zajlanak a játékok, mintha lelkes kocsmai közönség előtt lökdösnék a golyókat.

Biztonsági öv a buszokon: bírságot is kaphat a szabálysértő utas

BAMA Sokan nem tudják, de az előírások szerint a távolsági autóbuszokon is kötelező a biztonsági öv használata, ha a jármű nem szállíthat álló utasokat. Erre a Volánbusz felhívja a figyelmet a járműben felragasztott piktogramokkal is, ugyanakkor a szabályok betartása mindenkinek a saját felelőssége.

Összefognak a beteg kozármislenyi kisfiú gyógyulásáért

BAMA Egy gyermek világra jötte öröm, boldogság, de sajnos előfordul, hogy viszonylag korán kiderül a betegsége.

Felismerik barátaik hangját a vízilovak

BAMA A vízilovak kommunikációjának megértése érdekében kutatók vadrezervátumban élő állatok hangját rögzítették.

Adatbázis összesíti, hogy ki mentes a tartozástól

BAMA Érdemes a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA-ban) szerepelni! – hívta fel a figyelmet Barlai Krisztina, a NAV Baranya megyei szóvivője.

Lángra kapott egy társasház födémje Pécsen

BAMA A tűzoltók megszüntették a beizzásokat a Szenes utcai társasháznál.

Montell Douglas lehet az első női brit sportoló, aki téli és nyári olimpián is indul

BAMA Montell Douglas bobversenyző bekerült a britek pekingi olimpiára utazó csapatába, így ő az első női brit sportoló, aki részt vehet téli és nyári ötkarikás játékokon is.

Folytatódik a hegyi utak felújítása Siklóson

BAMA Összesen 195 millió forint támogatást nyert a siklósi önkormányzat a Vidékfejlesztési Program keretében nyert pályázatával, melyhez még 10 millió forint önerőt biztosít a város. Ezzel folytatódhat a városvezetés tavaly megkezdett programja, a hegyi utak felújítása. 

Újraindul a NAV ügyfélfogadása

BAMA A bólyi, pécsváradi, sásdi, sellyei, és szentlőrinci NAV ügyfélszolgálaton, az ügyfélfogadás február 1-jével újraindul.

Megérkeztek a legfrissebb baranyai adatok: közel félszáz új fertőzött van

BAMA Nézze meg a grafikonon, hogy alakul a járvány terjedése a megyében.

Ütésig fajult egy közlekedési vita Pécsett

BAMA A Pécsi Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki egy közlekedési vita során erőszakosan lépett fel a másik féllel szemben.

Közgyűlés élőben: mikor küldik el a Tüke Busz Zrt. vezérét?

BAMA Ezt a kérdést is feltették az MSZP-DK tengely által irányított városvezetésnek a keddi közgyűlésen.

Törölközőben mutatta meg magát az Exatlon riportere, Nagy Réka

BAMA Mint az már decemberben kiderült, a szőke szépség váltotta a műsorban Gelencsér Timit.

Baba-mama klubba invitálják az anyukákat Pécsen

BAMA Másfél évvel ezelőtt a Pécsi Egyházmegye Pasztorációs Irodája Baba-Mama Klub indítását kezdeményezte, ám a koronavírus-járvány terjedése az éppen alakuló csoport találkozásait jelentősen nehezítette.

A góllövés nem tartozik a bátaiak erősségeihez

BAMA Különleges focicsapat a bátai olyan szempontból, hogy nem a saját megyéje bajnokságában szerepel, hanem 2012 óta a baranyaiban.

Beszéljünk a szexről!

BAMA Párkapcsolati előadásra várják az érdeklődőket az Ifjúsági Házban pénteken 18 órakor. Izgalmas a téma, a szexről lesz szó, hogy miként tudunk erről a párunkkal kommunikálni. Előadók: Henter Laura és Simon-Tajdina Balázs. Maszk használata kötelező.

Megmarad az egyedi íz a Drabális Barbárok zenéjeiben

BAMA Pécs Saját stílusukra formálják a 90-es évek legnagyobb slágereit, és táncra perdít a zenéjük szinte mindenkit. A Drabális Barbárok tagjaival beszélgettünk, akik alig két éve alapultak, de már telt házas koncerteket csinálnak.

Megmenekült a végrehajtástól a siklósi uzsorás áldozata

BAMA Az ügyész keresete alapján a Siklósi Járásbíróság januárban megszüntette az elítélt uzsorás áldozata ellen indított végrehajtást.

Csollány Szilveszter örökké példakép lesz

BAMA A napokban elhunyt Csollány Szilveszter Baranya megyében is nagy népszerűségnek örvendett, 2010 júniusában az olimpiai bajnok tornászról nevezték el a Pécs-Vasasi Általános Iskola tornatermét.

A héten a komlói buszváró is megnyílik az utasok előtt

BAMA Véget ért a buszpályaudvar próbaüzeme, most péntektől már a váróteremnek, jegypénztáraknak, nyilvános mosdóknak, irodáknak helyet adó főépület is megnyílik az utazóközönség előtt.

Csütörtöki programsoroló

BAMA Mozi Uránia Mozi - Kultik Pécs (Hungária u. 19.): Szexfantáziák (16.15), Gyűlölök és szeretek (18.30), Veszélyes (20.30). 

Vajon mikorra készülhet el a pécsi élményfürdő?

BAMA A baloldali polgármesteri biztos most már azt mondta, nem sietnek.

Button szerint Hamilton nem vonul vissza

BAMA A Mercedes sztárja az előző szezon zárófutamának az utolsó körében bukta el a vb-címet Verstappennel szemben.

Kicsik és nagyok is korizhatnak

BAMA Továbbra is várják a jeges sportok kedvelőit a Kozármislenyi Műjégpályán. Hétköznap délelőttönként a Janikovszky Éva Általános Iskola diákjai számára tartják fenn a használat jogát, az intézmény tanulói díjmentesen csúszhatnak a jégen. A nagyközönség számára hétköznap délután négytől hétig, illetve hétvégénként tíztől délig, majd délután egytől háromig, illetve négytől hétig van nyitva a korcsolyapálya.

A szövetség válaszára vár a PMFC

BAMA Elhalasztaná a PMFC labdarúgócsapata a Szentlőrinc elleni vasárnapi NB II.-es tavaszi nyitányát, mert ismét felütötte a fejét a betegséghullám a keretben. 

Különleges filmeket mutatnak be csütörtöktől a pécsi Apolló moziba

BAMA Ahogy lapunkban már korábban megírtuk, különleges filmélményekben lehet részük mindazoknak, akik csütörtöktől a pécsi Apolló moziba látogatnak el. A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjeit mutatják ugyanis be a 8. Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében.

Ukrajnáért szól az imádság

BAMA A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösségei is világszerte csatlakoznak Ferenc pápa felhívásához. Az egyházfő minden közösséget, egyházat és jóakaratú embert arra kér, hogy imádkozzanak Ukrajna békéjéért, a világban dúló háborúk megszűnéséért. Ettől a felhívástól vezérelve január 26-án, este fél héttől a pécsi Ferences templomban kerül sor a közös imádságra, melyre a szervezők minden érdeklődőt várnak, felekezettől függetlenül.

Egy kannibál és egy gyilkos is megszökött a pszichiátriáról

BAMA A két eset között csupán néhány nap telt el és a történtek több kérdést is felvetnek a francia kórház biztonsági rendszerével kapcsolatban. A kannibál nem sokkal szökése után megtámadott egy embert, de szerencsére nem történt személyi sérülés.

Megtekinthetők az irodák

BAMA Csütörtökön a lakosok megtekinthetik a Villányi Közös Önkormányzati Hivatal megújult épületének belső helyiségeit. Akik szívesen élnének a bejárás lehetőségével, azokat 13 órára várják a hivatalhoz.

Csütörtöktől lehet a választási kérelmeket benyújtani

BAMA A választópolgárok az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be.

Bármely nemzet esélyt kaphat a felemelkedésre

BAMA „A világ függőleges” – legalábbis Abishur Prakash kanadai geopolitikai szakértő és jövőkutató szerint. E címmel jelent meg könyve, melynek bemutatóját múlt szerdán tartották a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) szervezésében.

Jól jött a kényszerszünet a PEAC csapatának

BAMA Most lehet egyet fújni, de a következő hetekben sorsdöntő mérkőzések várnak az NKA Universitas PEAC NB I.-es női kosárlabdacsapatára. Az alapszakasz hajrájában több élcsapattal is találkozik Csirke Ferenc együttese, a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében pedig a Győrön át vezet az út a legjobb négy közé.

A négy nagyvad köré épülnek a programok

BAMA Az idén rendhagyó módon, sokkal nagyobb létszámú érdeklődőt vonzó vadhúspromócióba kezd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Baranya Megyei Szervezete. Tavasszal négy különböző városban szerveznek gasztronómiai bemutatókat.

Nincs idő totojázni

BAMA Olyan hangulatban zajlanak a játékok, mintha lelkes kocsmai közönség előtt lökdösnék a golyókat.

Varga Judit: a migráció vonatkozásában a szolidaritás egyebek mellett a külső határok védelmét jelenti

BAMA Többek között a határkerítés építésével, amelyhez Magyarország továbbra is uniós finanszírozást igényel – mondta a miniszter.

A legszebb téli képeket várják

BAMA Varázslatos tél címmel hirdetett fotópályázatot az Újpetrei Általános Iskola az intézmény tanulóinak, valamint Újpetre, Kiskassa, Pécsdevecser, Peterd és Palkonya felnőtt lakosainak. 

A nagy hideg komoly veszélyt jelenthet a nélkülözőknek

BAMA Tűzifával segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat a téli időszakban a rászorulókat. A rendkívüli hidegre tekintettel a krízishelyzetekben lévőkre való fokozott odafigyelésre is felhívják a figyelmet.

A buszon enni balesetveszélyes - figyelmeztet olvasónk

BAMA Nem szabad a buszon enni, ezt többen is kifogásolták a DN Postabontás és sms-rovataiban az utóbbi napokban - olvasható a levélben.

Kiteljesedhet a téli élményfürdő Harkányban

BAMA A Harkányi Gyógyfürdő ősszel megnyitott Harka Vízivilágát egyre több család fedezi fel. A forgalmi adatok is azt mutatják, hogy a vendégek a téli hónapokban nem csak a gyógymedencéket keresik, hanem az élményfürdőzésre kiválóan alkalmas medencéket is.

A harcosság rendben volt, a figyelem már kevésbé

BAMA Nagyjából negyed órán át űzte egymást a Szombathelyi KKA U19 és a Mohácsi TE 1888 nőikézilabda-csapata az NB I. B. 14. fordulójában, de ott elkezdtek lemaradni Rittlingerék. A kialakított három-négygólos előnyüket szinte végig tudták tartani a hazaiak, akik így meg is tartották a két pontot.

Komoly sérülés miatt nem utazhat az olimpiai bajnok cseh hódeszkás

BAMA A műtéte után még bízott a gyors felépülésben.

Schmall Rafael olykor 30 órát készül rá, de mindig „lehozza” a csillagokat az égről

BAMA Kaposfő-Pécs A szabadtéri lovarda közepén egyensúlyoz egy gémeskút, miközben az égből rázuhan egy üstökös. A puszta közepén magányosan nyújtózkodó fát szivárványként öleli körül a Tejút. Efféle borzongatóan szép asztrotájképeket alkot Schmall Rafael, akivel a művészeti ág fortélyairól beszélgettünk.

Bizderi belekóstolt a nemzetközi fociba

BAMA Baranya megyében kilencven aktív labdarúgó-játékvezető van jelenleg, közülük négy nő. Az országos keretnek három hölgy a tagja, ők rendszeresen kapnak küldést idehaza a legmagasabb női osztályokba, sőt egyikük FIFA-bíróként működik nemzetközi mérkőzéseken is.

Farsangra készül már a vajszlói óvoda

BAMA Farsangi bált tartanak a Vajszlói Aprófalva Óvodában – a járvány miatt idén csak a gyerekek és az óvodai dolgozók vesznek részt a programon február 25-én délelőtt.

Súlyos baleset: kamion és személyautó ütközött össze Babarc közelében

BAMA Kedd reggel egy kamion és egy személyautó karambolozott Babarcnál.

Orbán Viktor: a baloldal beengedné a migránsokat

BAMA Közösségi oldalán üzent a miniszterelnök.

Méltatlan vita zajlik a villányi gyógyszertár körül

BAMA Kilenc hónapja nem működik gyógyszertár Villányban, miután annak üzemeltetője tavaly áprilisban váratlanul elhunyt. Jelenleg két fél pereskedik a fiókgyógyszertár nyitásához szükséges létesítési engedélyért.

Négy évre súlyosbították annak a komlói férfi börtönbüntetését, aki rátámadt a volt börtönőrére

BAMA Négy év börtönbüntetést szabott ki a Pécsi Törvényszék arra a komlói férfira, aki rátámadt a volt börtönőrére a mecseki városban tavaly júliusban - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) csütörtökön az MTI-vel.

Ököllel intézte ügyeit egy férfi a komlói városházán

BAMA A rendőrök eljárást indítottak a 35 éves komlói férfi ellen.

KÉSZ: Karácsony Gergely kérjen bocsánatot!

BAMA Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítja fel Karácsony Gergely főpolgármestert a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ).

Hulladék kapott lángra egy pécsi garázsban

BAMA Tűz ütött ki egy pécsi garázsban. A Károly utcában felcsapott lángokat a tűzoltók rövid időn belül elfojtották.

Csollányi Szilveszter örökké példakép lesz

BAMA A napokban elhunyt Csollány Szilveszter Baranya megyében is nagy népszerűségnek örvendett, 2010 júniusában az olimpiai bajnok tornászról nevezték el a Pécs-Vasasi Általános Iskola tornatermét.

Táncházas történeteket várnak egy ünnepi kötet összeállításához

BAMA Táncosokat, zenészeket, kézműveseket kérnek, hogy küldjenek nekik rövid történeteket, fotókat, dokumentumokat.

„Soha nem felejtem el a gázolaj szagát”- Kilencen haltak meg az M7-esen történt buszbalesetben

BAMA Hajnalonként a tragédia időpontjában, 4:50-kor ébred Krupich János, az augusztusban történt szabadbattyáni buszbaleset túlélő sofőrje, aki eddig táppénzen volt, de már szeretne újra dolgozni. A közlekedési katasztrófa következtében összesen kilencen veszítették életüket.

Filmvetítéssel indul a program

BAMA Szombaton a polgármesteri hivatal házasságkötő termében nyitják meg a Véméndi Egészségprogram idei eseményeinek sorát. Egészségprogram filmklubra várják az érdeklődőket, amikor is dr. Drábik János 100 évvel Trianon után című dokumentumfilmjét vetítik le, szombaton 15.30, vasárnap pedig 14 órai kezdettel.

A farhát nem egyenlő a nélkülözéssel

BAMA Központi téma lett az utóbbi napokban a csirkefarhát – vannak, akik a nélkülöző kisnyugdíjasokkal azonosítják ezt a húsféleséget, fontosnak tartom azonban, hogy ezt a kérdést tisztába tegyük, írta olvasónk.

Idén is folytatódnak a munkálatok a baranyai utakon

BAMA Az eredetileg tervezett ezer kilométerhez képest negyedével több útszakasz rendbetétele készült el vagy legalább kezdődött meg 2021-ben.

Kiállítás nyílik a zselici faluról

BAMA A Goethe Intézet és a Csorba Győző Könyvtár Nemzetiségi Ellátó Központja szervezésében Egy magyar falu – Ein ungarisches Dorf címmel nyílik kiállítás csütörtökön, a Tudásközpont 1. emeletén. A kiállítás anyagát kommunikáció szakos hallgatók gyűjtötték Szentlászlón, amikor is beköltöztek a zselici faluba, hogy megismerkedjenek a vidéki élettel. A megnyitón köszöntőt mond Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója és Pasztorek Zoltán, Szentlászló polgármestere. A kiállítást dr. Evelin Hust, a Goethe Intézet igazgatója nyitja meg. A projekt és a kiállítás szakmai hátterét Bogár Zsolt, a kiállítás kurátora mutatja be. Az érdeklődőket 16 óra 30-kor várják a megnyitóra. 

Megnyitná a mohácsi gólcsapot a támadó

BAMA Mohács Nagy űrt tölthet be a Mohács labdarúgócsapatában Csernik Zsombor, aki az NB III.-as megyei riválistól érkezett annak reményében, hogy gólokkal járul hozzá a pirosak bennmaradásához. Ma 17.00-kor láthatják is a csatárt a mohácsiak a Paks II. elleni edzőmeccsen.

Orbán Viktor: nekünk a gyermek az első! (videó)

BAMA A miniszterelnök közösségi oldalán osztott meg újabb videót.

A Sevilla kölcsönvette Anthony Martialt a Manchester Unitedtől

BAMA A spanyol klub honlapjának keddi közleménye szerint a megállapodás vételi opciót nem tartalmaz.

Ők már bejutottak a megyei fordulóba, esélyesek a Tündérszépek koronájára

BAMA Javában zajlik az előválogatás a Tündérszépek 2022-es szépségverseny mezőnyébe. Baranya megyéből is harminc lánynak van lehetősége arra, hogy versenybe szálljon a csodálatos nyereményekért. A nevezési lehetőség március 22-ig tart, az előválogató folyamatosan zajlik. Mutatunk néhány lányt, akik már tudják, hogy a kivételes harminc között vannak.

Mesebeli gyerekszoba házilag

BAMA Minden gyerek arra vágyik, hogy varázslatos világ vegye körül. Persze egy gyerek bármilyen környezetbe képes elképzelni mindenféle csodát, de miért ne adhatnánk neki ehhez egy kis segítséget? Alkossunk saját mesevilágot a gyerekszobába egyszerű ötletekkel.

Online ünnepelt idén az iskola

BAMA A Szigetvári Zeneiskola is megemlékezett a magyar kultúra napjáról. Az intézmény 1998 óta folyamatosan rendezvényekkel tisztelgett e napon, a járvány miatt azonban utoljára 2020-ban volt lehetőség nyilvános koncertre, mely során Végh János Nagy szimfónia, kis gyerekeknek című művét tolmácsolták. Idén a zeneiskola Facebook-oldalán tett közzé alkalmi videóösszeállítást. Az említett Végh mű I. tételét, illetve A zene az kell című dalt osztották meg, mely az iskola jubileumi hangversenyén hangzott el élőben.

Korcsolyázni lehet a járdákon - panaszolja olvasónk

BAMA Pécsett az Ótemető és Szőlő utca sarkára, hiába kértük, sajnos nem helyeztek ki síkosság-mentesítő anyagot.

Az atomenergia kivezetése miatt szinte teljesen az orosz gáztól függ Németország

BAMA Az atomenergia fokozatos kivonásáról szóló két évtizedes döntés ahhoz vezetett, hogy Németország ma már jobban függ az orosz gáztól, mint a legtöbb szomszédja – nemcsak a fűtés, hanem az áramtermelés területén is. Az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) egyik vezető politikai munkatársa szerint ha Németország a megkezdett úton halad, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy teljes mértékig kiszolgáltatottá válik. A német kormány ennek ellenére nem változtat az álláspontján.

A kitelepített németekre emlékeztek a faluban

BAMA Megemlékezést tartottak Hidason az 1946 és 1948 között elhurcolt helyi német ajkú lakosokról.

Bor- és pálinkaversenyt szerveznek

BAMA A pogányi önkormányzat idén is megszervezi a Pogányi Bor- és Pálinkaversenyt. 

Két középpályást igazolt a PMFC

BAMA Meggyőzte a PMFC szakmai stábját a próbajátékán Nikitscher Tamás, aki a középpálya több részén is bevethető.

Nem talált legyőzőre Bartha Panna

BAMA Jobb évkezdésről aligha álmodhatott volna Bartha Panna, aki a tunéziai tornán kettős sikert aratott. Ezzel közelebb került az idei évre kitűzött céljaihoz, hiszen szeretné bebiztosítani egyre előkelőbb ranglista-helyezésével a junior Grand Slam-tornák főtáblás szereplését.

Ezüstérmet szerzett a gimnázium kosárlabdacsapata

BAMA A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziumának csapata a második helyet szerezte meg a Kosárlabda Diákolimpia Székesfehérváron rendezett országos döntőjén. Merkl Barnát beválasztották a torna legjobb 5 játékosa közé.

Baranya megyében is bízhatunk a bő termésben

BAMA Igazi arcát mutatta a tél szombaton, Vince napján: a szőlősgazdák a hagyományokat tartva, a bő termésben reménykedve áldást kértek a szőlővesszőikre.

Gyerekekről szólt a délelőtt

BAMA Családbarát délelőttön vehettek részt azok, akik ellátogattak a hétvégén a Pécsi Kulturális Központba. Számos eseménnyel készültek a szervezők: ezúttal huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Pécsi Társasjáték Délutánt játékos közösségi programokkal. 

Túlórázva sem nyertek a PEAC férfi röplabdásai

BAMA Túl sokszor inkább a biztonsági megoldások mellett döntött a PTE PEAC férfi röplabdacsapata, ez pedig kevésnek bizonyult a hétvégi ötszettes NB II.-es összecsapáson a Dág KSE ellen.

Megérkeztek a legfrissebb baranyai adatok: közel félezer új fertőzött van

BAMA Nézze meg a grafikonon, hogy alakul a járvány terjedése a megyében.

Szijjártó: aki az orosz-magyar kapcsolatok ellen beszél, rosszat akar a magyaroknak

BAMA "Mindazok akik az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztése ellen beszélnek, rosszat akarnak a magyar embereknek" - közölte közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter, aki az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti február 1-jei találkozó előkészítő tárgyalásairól osztott meg képeket.

A héten is lehet vért adni

BAMA Az Országos Vér­ellátó Szolgálat erre a hétre is szervezett külső helyszínen véradásokat. Ma 9-től 13 óráig a pécsváradi művelődési házban, és 13.30-tól fél ötig a lánycsóki népházban, csütörtökön 10-től 13 óráig a hosszúhetényi művelődési házban, szombaton 10–13 óráig a baranyahidvégi faluházban nyújthatják karjukat az önkéntesek.

Belerúgtak a magyar nyugdíjas-társadalomba - írja olvasónk

BAMA Kevésbé tisztelt uraim! Még akkor is, ha önök közül néhányan hajdanán elvtársnak hívatták magukat, tájékoztatom önöket, hogy a rendszerváltás előtt, annak folyamatában és az azt követő időszakokban itt Pécsett magam – egy egyetemi és egy főiskolai végzettséget igazoló diplomámmal – és az általam irányított osztályom kiszolgálta a hatalomban levőket, azaz önöket is, persze csak a hatályos büntetőjogi törvények szigorú betartása és betartatása alapján.