Interaktív látogatóközpont egy határon átnyúló program keretében

Az INTERREG V-A Magyarország Horvátország Határon átnyúló Együttműködési Program keretén belül „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” című projekt főbb elemei közé tartozik egy interaktív látogatóközpont kialakítása a barcsi Dráva parton.

Nemzetiségi sporthétvégét nyitott meg Soltész Miklós

BAMA Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg a II. nemzetiségi sporthétvégét a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban pénteken Pécsett.

Az önkiszolgáló pénztárakkal sokaknak meggyűlik a baja – panaszolják olvasóink

BAMA – Nem csak az idősebbeket frusztrálják az önkiszolgáló kasszák. Feszültté tesz, ha használom. Mert sietnék, de keresgélnem kel az ábrák közt, hogy a kosárban lévő péksütit megtaláljam. És ha mindez nem lenne elég, miután a blokkot belegyűrtem a zsebembe, és két tele szatyorral a kezemben indulnék ki az autómhoz, a parkolóba, egy sorompó állít meg. Amely csak akkor enged szabad utat, ha a blokkomon lévő vonalkódot beolvassa. Ami szintén nem egyszerű procedúra: előkeresni a zsebből, majd megtalálni a megfelelő távolságot, hogy érzékelje a masina papírfecnin lévő információkat. Idegőrlő – írta egy olvasónk. 

Húsvéthétfőn megtelik a pincesor

BAMA Összeállt az idei Emmausz-járás programja, amely egy máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás.

Lázítás helyett tanítani kellene - fedi fel a problémát olvasónk

BAMA Bár a tanárok döntő többsége – ebben biztos vagyok – mindig, minden körülmények között próbál eleget tenni hivatásának, sajnálattal tapasztalom, hogy a tüntikézésben megfáradt pedagógusok egy része a gyerekekre zúdítja a gyomrukban leülepedett, emészthetetlen gyűlöletüket a rendszer, s legfőképpen Orbán Viktor iránt.

Felbolydult Szalatnak, váratlanul feloszlatta magát a képviselő-testület

BAMA Feloszlatta magát a szalatnaki képviselő-testület, ennek oka a jegyző által megfogalmazottak szerint, hogy a testületi tagok nem tudtak együtt dolgozni.

Elkészült az új pihenő a Mandulás tornapályán

BAMA A Pintér János Parkmegújítási Program keretében 2021 nyarán újult meg a Mandulás tornapálya.

Már ősszel kinyitná kapuit a Kaptár Komlón

BAMA A létesítmény professzionális munkakörülményeket teremt a minőségi szakmai munkához, ezen kívül az évről évre egyre népszerűbb Komlói Amatőr Színházi Találkozó helyigényét is kiszolgálja a jövőben.

Medvehagymára leselkednek

BAMA Nyílt túrát hirdet a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség március 26-án vasárnapra Medvehagyma leső túra elnevezéssel. 

Látványos helyeken haladnak a Dráva folyó mentén

BAMA A Dráva-menti túrasorozat március 25-én szombaton Csokonyavisontára vezet.

Megújulva tér vissza a Magyarország Szépe a Duna képernyőjére

BAMA Megújulva tér vissza a Magyarország Szépe a Duna képernyőjére 2023-ban újra látható a világ legismertebb szépségversenye, a Miss World magyarországi nemzeti versenye, a Miss World Hungary.

Az alsóházi rájátszás legnagyobb csatája következik

BAMA Az előző körben berúgta az alsóházi-rájátszás ajtaját a PTE-PEAC női röplabdacsapata, ami nem is csoda, hiszen Horváth Alexandra együttese ezt a hatost figyelembe véve elsőként végzett az alapszakasz során. Szombaton 15 órától az ugyancsak győzelemmel rajtoló Röpisuli Sportegyesület látogat el Pécsre, így izgalomból nem lesz hiány.

A baranyai agrárkerekasztal tagjai több témát is érintette a fórumon

BAMA Szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai szervezetének meghívására összeültek az baranyai agrárkerekasztal tagjai, hogy ismételten megvitassák a vármegye mezőgazdaságának jelenlegi problémáit és aktualitásait.

Az ír és a dán nagykövet is Pécsen járt, hogy közösen ünnepeljenek

BAMA Évfordulót ül Írország 2023-ban, hiszen ötven évvel ezelőtt, azaz 1973-ban csatlakozott az állam az Európai Unióhoz. Ennek keretében Írország Külügyminisztériuma egy kiállítást állított össze uniós tagságának eddigi időszakáról, amit Pécsre is elhoztak.

Szörnyetegek: rossz szomszédi viszony egy spanyol faluban

BAMA A pécsi Apolló Moziban is megtartott 13. Frankofón Filmnapok keretében március 24-én, este fél 8-kor vetítik Rodrigo Sorogoyen francia-spanyol drámáját, amely a Szörnyetegek címet viseli.

Folytatja remeklését a PSN a portugáliai Világkupán

BAMA Csütörtök este trióban mérettették meg magukat a PSN ifjú aerobikosai a 2023-as első Világkupa- és Open verseny miután Miklós Eszter egyéniben elsőként jutott a fináléba. Ezúttal Pintér Rea Athina és Böhönyei Bálinttal kiegészülve a negyedik helyet érte el, így a fináléban lesz esélye javítani.

Hidegfront váltja fel az eddigi kellemes, napsütéses időt

BAMA Pénteken napközben egy melegfront alakítja az időjárást, majd estére egy hidegfront érkezik északnyugat felől.

Pénteki programajánló

BAMA Színház

Bambi-díjas búcsúzó

BAMA A politikai korrektség köntösébe bújtatott, valójában a különbözőséget elviselni képtelen, egyre hangosabb szubkultúra végezte ki képletesen a német színekben futballozó, török bevándorló család gyermekeként született tehetséget.

Napi sudoku - könnyebb verzió

BAMA function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

A Szigeti utat érintő munkálatok jelentősen nehezítik a közlekedést – jelezték olvasóink

BAMA – Épp a Tüzér utcán haladtam volna a Szigeti út irányába, amikor az útlezáráshoz a szükséges táblákat kitették. Fordultunk is vissza az autókkal, többen is, kisebb káoszt okozva. Tartok attól, hogy hatalmas fennakadások lesznek ezen a környéken a csúcsforgalomban. Minden délután errefelé megyek haza, mindig hatalmas a forgalom. Hogy mostantól mi várható, el se merem képzelni – írta olvasónk. 

Olvasónk úgy gondolja: szebbé tenné az új vásárcsarnokot az óra

BAMA A Postabontás rovatban valaki azt írja, hogy az óra a vásárcsarnokból nem hiányzik.

Folytatják a bravúros szereplését: Böhönyei Bálint is minden várakozást felülmúlt

BAMA Napról napra jönnek a nagyszerű eredmények hírei Portugáliából: szerdán Miklós Eszter az UP 2 női egyéni első helyén lépett a fináléba a Világkupán, majd csütörtökön trióban Pintér Rea Athinával és Böhönyei Bálinttal az oldalán 4. helyen kvalifikált a döntőbe. 

Még közel sincs vége a pécsi közlekedési felfordulásnak

BAMA Nem akármilyen táblaerdőt pakoltak ki azért, hogy a Szigeti úti feltúrások miatt eltereljék a forgalmat. A környéken már most is dugók nehezítik a közlekedést, de nemsokára még erre is rátesznek egy lapáttal. A munkálatokkal naponta 4–5 métert haladnak előre.

Erősített a hajrára a Misleny

BAMA Mindent megtesz annak érdekében a HR-Rent Kozármisleny, hogy ismét mérkőzéseket tudjon nyerni a labdarúgó NB II.-ben, s kiharcolhassa a bennmaradást. Ennek érdekében még egy játékossal bővítették a keretet.

A pécsi egyetem matematikai játéka rangos elismerésben részesült

BAMA Kiemelt elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem és a Piatnik Budapest Kft. együttműködésében megvalósult Dienes Mathlab matematikatanítási társasjáték kifejlesztéséért a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat keretében.

Az iskolai erőszak került középpontba a programsorozat nyitó alkalmán

BAMA Szemléltető rendőrségi programokkal várták a jelzőrendszer tagjait a főkapitányság bűnmegelőzési kollégái - tette közzé a rendőrség a honlapján.

Elismerték az állatorvos magas szintű tudományos munkáját

BAMA Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia állatorvos, a Prophyl Kft. ügyvezető igazgatója részére, a magyar állategészségügy fejlesztését támogató magas színvonalú és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként.

Egyáltalán tudja a polgármester, hogy mit ír alá?

BAMA Kinevezésekor talán még párttársai hittek abban, hogy a busás megbízási pénzért majd valamit tényleg csinál is a pécsi innovációs biztos, de ahogy telt-múlt az idő, csak-csak nem volt látható, hogy van-e 25 milliót érő haszna a munkájának. Eleinte még csak úgy tűnt, hogy félállásra, aztán mintha már csak negyedállásra, vagy még annyira se redukálta volna a biztosi megbízással járó tevékenységet, amit végül nemrég inkább egy az egyben abbahagyott.

Jöhet egy utolsó tánc, ahol van még miért remekelni

BAMA Utolsó köréhez érkezett a női kosárlabda élvonalbeli bajnokság alapszakasza, de a baranyai együtteseknek ezúttal sem lesz könnyű dolguk. A még nyeretlen PINKK-Pécsi 424 idegenben, a TFSE vendégeként próbál szerencsét, míg az NKA Universitas PEAC hazai környezetben a listavezető Sopront fogadja. Mindkét összecsapást szombaton 18 órakor rendezik.

Végre újra a játéké lehet a főszerep

BAMA Két, egyaránt szépítésre vágyó együttes csap össze a vízilabda OB I. szombati körében Szegeden , ám a papírforma ezzel együtt is a házigazdák javára billen a PVSK-val szemben.

Itt a tavaszi lomtalanítások időszaka - írják olvasóink

BAMA Itt a tavaszi lomtalanítások időszaka, ennek mikéntjére is vonatkoznak azonban szabályok - hívják fel a figyelmet olvasóink.

Vonzóbbá teszik a fejlesztések Szederkényt a fiatalok számára

BAMA Hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására Szederkényben, a Szederkény mozgásban - sport és rekreáció minden korosztálynak elnevezésű projekt megvalósítására.

Nagy vadat ejtenének hazai terepen a pécsiek a megyei III. osztályú bajnokságban

BAMA Az előző fordulókban bebizonyosodott, hogy még csak a legpikánsabbnak ígérkező találkozókat sem lehet könnyelműen kiválasztani a megyei III. osztályú bajnokságban, ugyanis a rangadóknak induló párharcokból kiütés lett. 

Kigolyózhatják az egyik legnagyobb esélyest

BAMA Gyakorlatilag kiütheti az aranyéremért folytatott versenyből a listavezető Ócsárd a Himesházát, ugyanis a két együttes között már jelenleg is kilenc pont van, de amennyiben Sütő László legénysége az AutóCity Volkswagen Megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság hétvégi körében begyűjti a győzelmet egyik legfőbb üldözőjének otthonában, akkor tetemes előnyre tesz szert. 

Amikor a műfajok keverednek, akkor mindig valami különleges születik

BAMA Március 23. és 26. között a főszerep a franciáké, hiszen zajlik a 13. Frankofón Filmnapok a pécsi Apolló Moziban. Március 24-én, délután fél 6-os kezdéssel vetítik A gáláns indiák című dokumentumfilmet.

Az elmúlt héten negyvennyolc baleset történt vármegyénk útjain

BAMA Baranya közútjain március 13-a és 19-e között összesen 48 baleset történt, amelyek közül 43 anyagi kárral járt, öt esetben pedig személyi sérülés is történt. Két baleset könnyű, kettő súlyos sérüléssel végződött, egy baleset során pedig egy járművezető a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A terelő útvonal nem szerencsés - emeli ki olvasónk

BAMA Felháborítónak találom, hogy az Uránvárosból induló buszok terelő útvonalon közlekednek keleti irányban, a Tüzér utcában felkanyarodva a Szigeti útra.

Debreczeni Zita a kórházból posztolt, megsérült a kisfia

BAMA Nem tudni, pontosan mi történt.

Napi keresztrejtvény

BAMA function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Novák Katalin: addig van magyar jövő, amíg vannak gyermeket vállalók Magyarországon

BAMA Addig van magyar jövő, amíg vannak olyanok, akik gyermeket vállalnak Magyarországon - mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kaposváron.

A szurkolók öröme az érmeknél is többet ér

BAMA A pécsiek közönségkedvence mesélt.

Gálázva biztosította be első helyét az NKA Pécs

BAMA Ahogyan arra számítani is lehetett, az NKA Pécsnek nem okozott nagyobb gondot a Nagykőrös az NB I. B. utolsó előtti fordulójában. A sikerrel pedig bebiztosították az egyetemisták, hogy a jövő vasárnapi városi rangadó kimenetelétől függetlenül az első helyen zárják az alapszakaszt, s így a legelőnyösebb helyről kezdhetik a rájátszást is.

Tűzoltók kisértek ki egy embert az égő házból Mekényesen

BAMA Egy szoba égett.

Lángokban állt egy melléképület Sombereken

BAMA A tűzoltók a József Attila utcában fékezték meg a lángokat.

Szombati moziműsor

BAMA Uránia Mozi - Kultik Pécs (Hungária u. 19.): Shazam 2. – Az istenek haragja (szo: 18.00, v: 16.10), 65 (v: 18.30), John Wick: 4. felvonás – Hagakure (szo: 15.00, szo-v: 20.20).  

Mini zsibvásárt rendeznek aranyosgadányi kultúrház udvarában

BAMA Kamrák kincseiből, cipőkből, ruhákból és egyéb különböző használati tárgyakból szombaton (március 25.) 13 órától mini zsibvásárt tartanak Aranyosgadányban, a kultúrház udvarában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a falubeliek.

Újabb nagy ellenfél életét kell megkeseríteni

BAMA Egy siker bármelyik csapatnak nagy lökést adhat, de egy óriás ledöntése heteken át kitartó adrenalin löketet biztosíthat. Ugyan a Sport36-Komló férfikézilabda-csapata sokáig nem ünnepelhette a Tatabánya elleni sikert, az NB I. 19. fordulójába átmentheti azt az extázist, amiben azon a mérkőzésen játszott. Ha pedig az kijön szombaton 18.00-tól a Balatonfüred ellen egy újabb nagy skalpot szerezhet.

Medvehagyma, piros retek, zöldhagyma a pultokon

BAMA Egyre több rendezvénynek ad otthont a pécsi vásárcsarnok. Tavasszal érkezik egy könyvvásár, majd könyvdedikálás veszi át a stafétát, a sort egy különleges tavaszi fesztivál zárja, ahol a főszereplők a borok, fűszerek és az ételek lesznek.

Zarándoklat indul Máriagyűdről Bólyba

BAMA Böjti Megbékélés zarándoklat indul Műriagyűdről Bólyba március 25-én szombaton. A zarándoklat a máriagyűdi templomtól indul 8.30-kor. A zarándoklatot Varga Tamás bólyi zarándok és Besencziné Tóth Erika a Mária út önkéntese vezeti. A zarándoklat Bólyban szentmisével zárul. 

Tizenkilenc helyszínen népszerűsítették a határvadász-képzést Baranyában

BAMA A rendőrök továbbra is várják a szerződéses határvadász hivatás iránt érdeklődőket.

Minden felajánlás számít, kis idő ráfordításával nagy segítséget nyújthatunk

BAMA A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát.

Folytatódik a nyugati kerékpárút építése a Szigeti úton

BAMA Folytatódik a nyugati kerékpárút építése a Szigeti úton, ami lezárásokkal jár. A munkálatok előkészítése már a hét elején elkezdődött, kihelyezték a táblákat, kiépítették az ideiglenes buszmegállót.

Csoboth nem szeppent meg a lehetőségtől

BAMA Ahogyan korábban megírtuk, Marco Rossi behívta a pécsi Csoboth Kevint is a magyar labdarúgó-válogatottba az Újpest színeiben nyújtott teljesítményét elismerve. Azonban nem csak annyit látott benne a szövetségi kapitány, hogy megnézze edzésen is, hogyan mozog együtt Szoboszlaiékkal, Észtország ellen esélyt is adott neki, hogy élesben megmutassa, mit várhatunk tőle.

Megmenekült a Pécsi Harmadik Színház: sikerrel zárult a Színházmentő akció

BAMA A Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció sikerrel zárult, és a támogatási kampány végéig, vagyis március 23-án éjfélig – a kampány szabályától eltérően a számlánkra való közvetlen utalással érkező támogatásokkal együtt – 21.316.023 forintot eredményezett. Köszönetet mondunk mindenkinek, aki mellénk állt, akinek része volt bármilyen módon abban, hogy ma kijelenthetjük: bizakodva nézhetünk a jövőbe - áll a színház közleményében.

Lelőtte feleségét, majd magával is végzett egy férfi Mohácson (videó)

BAMA Egy mohácsi férfi 2023. március 23-án 23 óra 51 perckor arról tett bejelentést a rendőrségre, hogy lelőtte a feleségét, és magát is meg fogja ölni. A rendőrök azonnal a helyszínre indultak, majd a házhoz érve megpróbálták elérni a férfit, azonban a kapcsolatfelvétel sikertelen volt. 

Több útlezárás is nehezíti a közlekedést pénteken

BAMA Baranya útjai mindenütt szárazak, a látási körülmények megfelelőek.

Péntek, mozi, popcorn - mi kellhet még?

BAMA Uránia Mozi - Kultik Pécs (Hungária u. 19.): Shazam 2. – Az istenek haragja (16.10), 65 (18.30), John Wick: 4. felvonás – Hagakure (20.20).  

Egészen furcsán pénzelték a polgármester biztosát

BAMA A pécsi közgyűlés késői óráján vallotta be Péterffy Attila polgármester, hogy félretette a „korrupció meleg­ágyának” elkerüléséről szóló elveit, és úgy igazolta le személyesen a 25 millióba kerülő innovációs biztos munkáját.

Napi sudoku - nehezebb verzió

BAMA function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Brooklynban fülelte le az FBI a miskolci álrendőrt

BAMA Hétmillió forintnyi eurót és értékes órákat raboltak el társával egy miskolci házból.

Nem tudta szorossá tenni a derbit a PEAC

BAMA Megtett mindent azért a PEAC női kézilabdacsapata, hogy a csütörtök esti NB I. B-s baranyai rangadón hangulatba hozza a szurkolókat. Igazi, amerikai stílusú atmoszférát hoztak létre a Brass Band zenészei és a cheerleaderek. Ilyen körítés mellett pedig a játékosok sem maradhattak adósak a szívvel, lélekkel, akarattal.