Szíve egyik csücskével posztolt fotót Riegl Gábor

Bizony nemcsak a celebek emlékeznek meg az állatok világnapjáról.

Ripszám István: ,,Fiatalon hoztam meg a döntést”

BAMA Vendégünk volt Ripszám István, erdőmérnök, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, akivel beszélgettünk többek között a Mecsekerdő főbb tevékenységeiről. A cég foglalkozik délebbi fafajok betelepítésével is, olyan fákat is hoznak pl.: Bulgáriából, Görögországból Magyarországra, amik a melegebb időhöz vannak szokva, mivel az itthoni időjárásra, 2050-re hasonló klímát jósolnak, mint ami most a balkánon van. Arról is szót ejtettünk, hogy mit tudunk tenni mi magunk erdeinkért. A covid helyzetben jelentősen visszaszorult például a szemetelés az erdőkben.

A diákok kiálltak az állatok védelmében! És te? - videó

BAMA A pécsi Széchenyi István Gimnázium idén ismét csatlakozott az IM által meghirdetett Állatvédelmi Témahéthez. Sok esemény mellett a tetőpontot az Állatok Világnapjára (október 4.) időzített demonstráció jelentette, melynek keretében a gimnázium diákjai és tantestülete felvonult a Király utcán át a Széchenyi térig, ahol flashmob jelleggel egy állatfejet formáztak. 

Italiano tart a Ferencvárostól, Stankovic minőségi mérkőzésben bízik

BAMA Dejan Stankovic vezetőedző reményei szerint a Ferencváros nemcsak jó, hanem minőségi mérkőzést akar vívni a Fiorentinával csütörtökön a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában.

Újra felvett szálakkal kapcsolódik a Távol-Kelethez a pécsi építészképzés

BAMA A nemzetközi örökségvédelem állt a közelmúltban a kínai Changchunban megtartott „4x4” Workshop középpontjában, amelyen a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) oktatói is előadást tartottak az építészképzés keretében folyó kutatásokról és tudományos munkáról.

A lehullott faleveleket ideje lenne elkezdeni összegereblyézni – hívja fel a városüzemeltetés figyelmét olvasónk

BAMA A nyárias időjárás ellenére már az őszt idézve hullanak a falevelek – olvasóink remélik, hogy ezt a városüzemeltetés is látja.

Kétségbeesetten keresik a nyomtalanul eltűnt pécsi férfit

BAMA Munkából hazafelé menet tűnt el nyomtalanul a Máltai Szeretetszolgálat dolgozója, aki vasárnap délután indult haza, ám útközben nyoma veszett – adta hírül a Ripost.

A lábai elé utasította egész Európát

BAMA Fantasztikusan szerepelt Olaszországban, az Adriatico-Giovanni Cornacchia stadionban rendezett Masters Atlétikai-bajnokságon Vadász Kitty, a PVSK magasugrója.

Mindenkit várnak a Plazmaadók Éjszakáján

BAMA Október első hetében ünneplik a Nemzetközi Plazmaadó Hetet, amelynek egyik célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy miért van jelentősége a plazmagyűjtésnek. A másik pedig az, hogy megfelelő elismertséget vívjon ki a mások életét megmentő és jóvá tevő plazmadonorok számára. Október 5-én több Bio­Life plazmaközpontban, köztük két pécsiben is megrendezik a Plazmaadók Éjszakáját. 

Nemzetközi konfliktusok? Megoldás lehet a kezelésükre

BAMA A nemzetközi választottbíráskodásról, annak funkcióiról, illetve előnyeiről és hátrányairól zajlott szakmai beszélgetés a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) Pécsen. A programon prof. dr. Varga István, az MCC Magánjog Műhely vezetője, Magyarország korábbi választottbírája és Steffen Hindelang, a University of Uppsala jogászprofesszora vitatta meg gondolatait a téma kapcsán.

Már nem Lőrinc Antal a PEAC edzője

BAMA A PTE-PEAC és Lőrinc Antal, valamint segítője, Schweitzer Norbert útjai elválnak miután ebben az idényben rosszul kezdődött az NB III.-as labdarúgócsapat idénye.

Ne lepődjön meg, ha nagy füstöt lát: tombol a tűz a műanyaggyárban

BAMA Óriási tűz ütött ki a magyar határhoz közeli Eszéken, a város déli kijáratánál található Drava International műanyaggyárban – jelentette a horvát közszolgálati televízió szerdán a katasztrófavédelemre hivatkozva.

Baleset a reggeli csúcsban: két autó karambolozott az Árkádnál

BAMA Szerda reggel a pécsi Árkád bevásárlóközpont előtt baleset történt, két kocsi karambolozott. Információink szerint személyi sérülés nem történt. A két sofőr nem tudott megegyezni abban, hogy a balesetet ki okozta, így rendőrt hívtak. A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

Sokkot kaptak a mentésben résztvevők is a velencei busztragédia látványától

BAMA A tragikus balsetben 21 ember, köztük két kisgyermek és a sofőr is meghalt. Nem volt magyar utasa a busznak.

Kamarás: Péterffyék nem tisztelik az időskorú pécsieket

BAMA Péterffy Attila és a baloldali városvezetés nem tiszteli az időskorú pécsieket és folyamatosan az ő kárukra hoz intézkedéseket – hangsúlyozta a Kamarás Péter fideszes önkormányzati képviselő szerdán. Pécsi sajtótájékoztatóján elmondta: 2018-ban a jobboldali városvezetés a Kertvárosi Rendelőintézetet azért hozta létre, hogy a városrészben élő idős embereknek ne kelljen más városrészbe „zarándokolniuk” az orvosi ellátásért.

Bomba robban Pécsen: az improvizációé és a nevetésé

BAMA Berobbantja az Improvokál Társulat október 4-én délután 7 órai kezdéssel a Szabadkikötőt előadásával.

A nyugdíjas egyesület üdvözli a nemzeti oldal új programját

BAMA A pécsi Nyugdíjasok Egyesülete üdvözli a Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető által hétfőn bejelentett hárompillérű programot, amelynek célja, hogy az önkormányzat megfelelő módon gondoskodjon az aktív korukat már hátrahagyó pécsiekről.

Széllel érkezett a hidegfront, de az igazi ősz még várat magára

BAMA Hidegfront érkezik, amely hatására a hőmérséklet csökken, de tartósan ez sem hozza meg a hűvösebb, őszi időt.

A rendőrség is vizsgálódott a versendi képviselő kutyaütős felhívása miatt

BAMA A rendőrség is vizsgálódott egy versendi önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzése miatt, amelyben néhány hete sokak szerint állatkínzásra való felbujtásként értelmezhető felhívást tett közzé.

Napi sudoku - könnyebb verzió

BAMA function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Egy lakás árát vesztette el Tihanyi-Tóth Csaba

BAMA Egy pillanat alatt változott meg minden.

Fegyházbüntetésre ítéltek két kokaincsempészt Pécsen

BAMA Nyolc, illetve négy év fegyházbüntetéssel sújtott a Pécsi Ítélőtábla keddi határozatával két kábítószer-kereskedőt, akik 2021-től több mint három kilogramm kokaint csempésztek értékesítési szándékkal Hollandiából Magyarországra - közölte a bíróság az MTI-vel.

Brüsszel még ebben a ciklusban át akarja erőltetni a migrációs paktumot

BAMA Rétvári Bence megerősítette, Magyarország továbbra is ellenzi a migránsok kvóták szerinti betelepítését.

A tulajdonosok és a bérlők is jól járnak a cserével

BAMA Pécsett jelenleg átlagosan 150 ezer forintot kell fizetni havonta az albérletért, amivel a baranyai megyeszékhely a vidéki egyetemi városok között a dobogós harmadik helyet tudhatja magáénak Debrecen és Győr után.

A gyerek nem árucikk - hívja fel a figyelmet olvasónk

BAMA Itt lenne az ideje, hogy a bevásárlókocsik és kosarak tisztán tartására fokozottabban ügyeljenek a kereskedelmi egységek – vetődött fel a javaslat a DN sms-rovatában.

BL-szereplők előtt pattog majd a labda Pécsen

BAMA Együtt lép asztal mögé a PTE-PEAC Kalo-Méh női és férfi Extraliga asztaliteniszcsapata Pécsett. Előbbi most kezdi meg bajnoki szereplését az idei legmagasabb osztály kiírásában, míg a nemrég még a Bajnokok Ligájában szereplő fiúk már egy sikert követően várják, hogy újabb lépést tehessenek a bajnoki címvédés fel.

Hármas karambol - öt embert vizsgálnak a mentők

BAMA A Táncsics Mihály utcát teljes szélességében lezárták - adta hírül a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szentgyörgyváry Péternél vendégeskedtek az óvodások

BAMA Az állatok világnapja alkalmából Szentgyörgyváry Péter, a pécsi VOKE Vasutas Művelődési Ház igazgatója otthonában látta vendégül a környékbeli óvoda kisgyermekeit. Állatsimogatásra, az állatokkal való ismerkedésre érkeztek a gyerekek, és a képeken is jól látszik, hogy kellemes perceket töltöttek az intézményvezető állatai között. A Szántó László utcai ház kertjében jelenleg két cicát, kacsákat, tyúkokat, nyulakat, birkákat és egy kecskét tart Szentgyörgyváry Péter és családja. Rozika, a kecske volt a legnépszerűbb az állatok közül, hiszen minden gyerek kezéből evett. Szentgyörgyváry Péter  egyébként az első diplomáját pedagógia szakon, ezen belül óvodapedagógus szakirányon szerezte, megtalálja a közös hangot a gyerekekkel, és az állatokat is szereti.

Amikor mellbe vág a hazai ízek természetessége

BAMA Imádtam gyerekként a vakációkat. Legfőképpen azért, mert Makó mellett, egy viharsarki kis faluban a nagyszüleimnél pihentem ki a tanévet. S itt fővárosi gyerekként minden varázslatos új csoda volt, de legfőképpen a hatalmas kert, ahol szabadon garázdálkodhattam a gyümölcsösben, meg a tyúkhúsleves és a sütemények, a házias ízek rétesben, mákos pogácsában, mézes puszedliben. 

Pandát láttak Pécs belvárosában - videó

BAMA Október negyedik napja nem egy átlagos dátum, hiszen ekkor ünnepeljük világszerte az állatok világnapját. Ebből alkalomból több helyszínen szerveznek rendezvényeket, ebből a megemlékezésből a pécsi Széchenyi István Gimnázium sem maradhatott ki.

Aszfaltozzák a Bárány út egy szakaszát

BAMA A BIOKOM NKft. október 5-én csütörtökön aszfaltozási munkálatokat végez a Bárány út felső részén, az Ángyán János utca csomópont előtti 235 méter hosszú szakaszán.

A helyi kiválóságokat segíti majd a jövőben az alapítvány

BAMA Alapítvány viseli mostantól Rédei Károly, a siklósi polgári iskola néhai igazgatója nevét. Az alapítvány célkitűzése egyebek mellett, hogy támogassa a helyi közművelődésben, oktatásban kiemelkedő munkát végző személyeket, szervezeteket, főként a Rédei Károly Közművelődési Díjjal kitüntetett kiválóságokat. Riegl Gábor polgármester együttműködésével Rédei Károly dédunokája, dr. Rédei Károly megtette az első lépést a célok megvalósításához.

Életeket mentett meg az idei évben az érzékelő

BAMA Egy rádiós nyereményjátéknak köszönhetően újabb otthonok, összesen 5 vált biztonságosabbá Baranyában. Jelenleg tíz ház lakója mondhatja el, hogy otthona veszélytelenebbé vált a szén-monixid ellen a játéknak köszönhetően.

Amerikai szakértő is támogatná a baranyai cidertermelést

BAMA Olvashattak hírportálunkon Gergely Anikóról, aki Abaligeten kezdett cidertermelésbe, illetve a jövő almaborászainak képzését, alapanyagokkal való ellátását is lehetővé teszi. A vele való ismeretség révén járta be vármegyénket Brighid O’Keane, az Észak-Amerikai Cider Intézet ügyvezető igazgatója. Brighiddel már az egyetemi borbirtokon is elbeszélgettünk, most pedig hazájába visszatérve reflektált a Pécsen és környékén szerzett tapasztalatokra.

Jazzhírességek jönnek a Metronóm Jazz Klubba

BAMA A Metronóm Jazz Klubban csütörtök este a Pintér Zoltán Trió Fekete-Kovács Kornél jazztrombitással ad közös koncertet. A Zsolnay Negyed E78 termében 30 év barátságra épülő összjátékkal jelentkezik a szólista és a jazztrió. A repertoárban ismert kompozíciók modern hangzásban csendülnek fel. Az év végén a társaság közös lemezt is megjelentet Standards Forever címmel, melyről több szám elhangzik. 

Nem akárhogyan tért vissza a pályára a Rolling Stones

BAMA Fülledt nyár, London, hangos zene. A Hyde Parkban adott nem mindennapi koncertet a Rolling Stones, ami egy igazi történelmi, diadalmas visszatérés volt. Ennek a fellépésnek lehetünk szem- és fültanúi október 5-én délután fél 7-es kezdéssel a pécsi Uránia Moziban.

A fájdalom nem jó előjel

BAMA Házigyermekorvosi ügyelet: Pécs és kistérsége települései lakosai számára: hétköznap 17.00 órától reggel 7.00 óráig; szombat, vasárnap és ünnepnapokon 0.00–24.00 óráig: Pécs, József Attila u. 7. Tel.: 06-72/515-104 (PTE – Gyermekgyógyászati Klinika).

Azt hazudta, hogy boltba megy, így tudott megmenekülni fogva tartójától

BAMA A Siklósi Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki börtönből való szabadulása után volt élettársát és gyermekeit féltékenységből fogva tartotta – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben.

Fontos a szemek vizsgálata - vélekedik olvasónk

BAMA Október a Látás Hónapja.

Fogynak az Ukrajnának adható nyugati fegyverek

BAMA 588. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Napi sudoku - nehezebb verzió

BAMA function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Keményet villantott Szabó Franciska

BAMA Szabó Franciska bármikor, bármilyen körülmények között megörvendezteti rajongóit egy sokat mutató fotóval, vagy egy kemény, edzős videóval.

Izgalmas szomszédvári rangadónak indult, de a végén már nem volt kérdés

BAMA Jól kezdte a szomszédvári rangadót az NKA Universitas Pécs női kosárlabdacsapata, de az idő haladtával az agresszívan védekező Szekszárd felőrölte ellenfelét, így a végére már nem maradt kérdés.

Kitört a futball-láz, majd bemutatkozott az aranylabdás labdarúgó kiállítása

BAMA Focifesztivált és falunap keretein belül évtizedek után ismételten kitört a futball-láz Felsőszentmártonban, köszönhetően Hátsó füves futballmentő túrának. A nagy napon bemutatkozott a hercegszántói Albert Flórián-kiállítás, de megmérkőzött egymással a Szabad Föld-kupa két egykori győztese is.

Tolvai Reni nem sokat hagy a képzeletnek: hatalmas melleit egy apró bőrpánt takarja csak

BAMA Az énekesnő egyre többet mutat magából az Instagram-oldalán, ahogyan azt legújabb fotója is bizonyítja.

Valótlanságot állít az iskolai adományok felhasználásáról a baloldali sajtó

BAMA Több sajtótermékben is félrevezető és pontatlan információk jelentek meg a köznevelési intézményeknek felajánlott adományokról – fogalmazott közleményében a Klebelsberg Központ.

Motorok hangjától lesz hangos a város

BAMA A napsugár pozitív hatása nemcsak a növényekre, a hangulatunkra van jó hatással, hanem a jó idő kicsalogatja az utakra a motorosokat is. Hagyományosan minden év tavaszán megrendezi a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület a szezonnyitó, majd ősszel a szezonzáró pécsi motorosgurulást. 

Háború: még segíthetünk a rászorulóknak

BAMA Önkéntesként segíti a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézetének munkatársa, dr. Szabó Zoltán a Szekszárd 2020 Egyesület munkáját.  

Csobbanásra fel! Megnyílt az új tanuszoda Szentlőrincen - videó és galéria

BAMA Dupla volt az öröm Szentlőrincen október 4-én, ugyanis két új fontos helyszín átadására került sor: a Szentlőrinci Egységes Gyógy­pedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola és Kollégium (EGYMI) új óvodai szárnyának avatását követően a pazar látványt nyújtó, kétmedencés tanuszodát adták át.

Többször is beavatkoztak a rendőrök - még mindig tilos a driftelgetés

BAMA

Csaknem négyszázan térnek másfél hét múlva a busók földjére

BAMA Nehéz elhinni, de az idei évben alapításának már 30. évfordulóját ünnepli a Pécsi Ritmikus Gimnasztika Egyesület. 

Milyen nyarat zárt a Retro Könyvvásár? Márkus István mesélt nekünk

BAMA A Király utca 9-es szám alatti hangulatos Retro Könyvvásár már beépült a köztudatba, és a nyarakat se tudjuk nélküle elképzelni, és milyen mozgalmas nyár áll a Retrovárium mögött. Erről, valamint az elkövetkezendő hónapokról beszélgettünk Márkus Istvánnal, a Csorba Győző Könyvtár munkatársával.

Rangos elismerésben részesültek a pécsi egyetem gyermekorvosai

BAMA A Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGYT) éves szakmai elismeréseit a szervezet háromnapos keszthelyi nagygyűlésén vehették át a kitüntetettek a közelmúltban. A PTE Klinikai Központ gyermekorvosai közül hárman is elismerésben részesültek – olvasható az Univ Pécsen.

Felhasználták a hazai versenyt a felkészülésre

BAMA  Megmérették magukat a PVSK tájfutói a PTE Orvostudományi Karának sportági szakosztálya által rendezett Csermely Vilmos Emlékversenyen. A megmérettetést a Mecsekben, a Fehér-kút környékére szervezték, ahol gyakorlatilag a Vasút versenyzői hazai pályán tesztelhették képességeiket. Jó eredményeket is ért el a PVSK, hiszen két bajnoki cím mellett egy ezüst és négy bronz került az egyesülethez. 

Terményszárító ég Baksán, nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók

BAMA Információnk szerint lángok csaptak fel Baksán, Rádfapusztán, ahol egy terményszárító ég. Több tűzoltókocsi lett riasztva, akik a helyszínre érkezve elkezdték a tüzet oltani. Amint többet megtudunk, frissítjük cikkünket. 

A dobogó tetejére verekedték magukat

BAMA Taroltak a Junior és Ifjúsági Magyar Bajnokságon a baranyai versenyzők. A komlói Tegyünk Többet Baranyáért Egyesület és a PVSK sportolói is újabb trófeákkal gazdagodtak. 

A TV2 magabiztosan vezeti a főműsoridős nézettségi versenyt

BAMA Az elmúlt 12 hónapban kiemelkedő nézettségi eredményeket ért el a TV2. Ez többek között annak köszönhető, hogy az október 4-én 26. születésnapját ünneplő TV2 tavaly a kiemelten fontos őszi tévés főszezonban átvette a vezetést főműsoridőben is, és az októbert már mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, A18-49, A4+) első helyen zárta a nézettségi versenyben.

„Ebben benne van az én felelőségem is” – nyilatkozatcsokor az elbukott rangadó után

BAMA Izgalmas szomszédvári rangadóra számítottak sokan, de a Szekszárd hazai környezetben az idő haladtával felülmúlta az NKA Universitas Pécs női kosárlabdacsapatát az élvonalbeli bajnokság legutóbbi játéknapján.

Kaszálás miatt félpályás útzár lesz Kozármislenynél

BAMA Ezeken az utakon érdemes figyelni.

Szerdai programsoroló

BAMA Színház 

Napi keresztrejtvény

BAMA function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Hatalmas műholdat fedeztek fel, ami az ég legfényesebb csillagait is elhalványítja

BAMA És ez csak az első a felküldendő százból.

Koltai Arnold: ,,Mindig aktív voltam a hallgatói életben

BAMA Vendégem volt Koltai Arnold, a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Szolgáltatási Központ igazgatója. Koltai Arnoldnak 2015-ben szavazott bizalmat a Hallgatói Bizottság, azóta dolgozik a Pécsi Tudományegyetemen. Az egyetem szenátusa 2021- októberében alapította meg a HSZK-t, amely a kollégiumok működtetésével, tehetséggondozással, rendezvényszervezéssel, hallgatói szolgáltatásfejlesztéssel, diákszervezetekkel, hallgatói sajtóorgánumok kiadványozásával foglalkozik. Arnold korábban a Hallgatói Önkormányzat elnöke volt.

Botrány: nem tudták meghallgatni a cégvezetőket Pécsen

BAMA Az öt főből álló pénzügyi bizottság három baloldali tagja nem jelent meg a keddi ülésen, aminek következtében nem is tudták érdemben megkérdezni a városi cégek vezetőit arról, hogy miként gazdálkodtak a rájuk bízott közvagyonnal.