Hungarikum Díjas lett a szentesi paprika és a szőregi rózsatő is

Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Díjátadó Gálán, Kecskeméten. Vármegyénk értékeit is kitüntették a rendezvényen.

Idén is készíthet Adventi koszorút a csongrádi Nagyboldogasszony Plébánián

DELMAGYAR Plébániánkon december 2-án már hagyományosnak mondható adventi koszorú készítésnek adtunk otthont. A közösségi program nagy érdeklődést mutatott a gyermekek és a szülők körében. Íme egy képi ízelítő az eseményről

Ünnepek alatt megnövekszik a zseblopások száma – Erre fügyeljünk

DELMAGYAR A rendőrség a fővárosi vásárokban kiemelt figyelmet fordít a zseblopások megelőzésére, megakadályozására, valamint a biztonságérzet növelése érdekében állandó civil ruhás bűnügyi és egyenruhás rendőri jelenlétet biztosít a vásárok területén, valamint azok közvetlen környezetében és az oda vezető főbb útvonalakon.

Indul a középiskolások statisztikai versenye

DELMAGYAR  Elstartolt a Központi Statisztikai Hivatal országos középiskolai statisztikai csapatversenye, a STAT WARS. Az első vetélkedőt 2014-ben tartották, az idei már a jubileumi tizedik. A megmérettetés sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsíti a statisztikai kultúrát, és játékosan fejleszti a diákok alapvető statisztikai ismereteit, gondolkodását. A vetélkedőre két korosztályban 2024. január 10-én éjfélig nevezhetnek a négyfős diákcsapatok a www.ksh.hu/statwars weboldalon elérhető jelentkezése lap kitöltésével. A háromfordulós próbatétel dobogós csapatai értékes nyereményekben részesülnek, mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei továbbjutnak az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyre.

Nagy Márton: töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé

DELMAGYAR Töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé, a Standard and Poor's megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlja - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénteken este az MTI-vel.

Hadianyagra spórolva lemondják az újévi ünnepségeket az orosz városok – frissül

DELMAGYAR 654. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Csak a módszertanon múlik, hogyan rangsorolódnak a legjobb középiskolák

DELMAGYAR A számítás módszertana miatt alakulhat át és torzulhat a rangsor – így értékelte lapunknak a középiskolák múlt hét végén megjelent TOP 100-as listáját a Radnóti matematika szakos igazgatója. Kiemelte, ugyanazon adatok alapján készült másik listán mindkét szegedi elit gimnázium jóval előkelőbb helyen szerepel.

Baleset történt Mórahalomnál

DELMAGYAR A karambol miatt lezárták az érintett útszakaszt.

Januártól majdnem tízezer forint lesz a bérlet Szegeden

DELMAGYAR Január elsejétől ismét emel a közösségi közlekedés árain a város. Az általános havi bérlet majdnem 10 ezer forint lesz. Az áremelést azzal indokolták, hogy az elszabaduló infláció mellett a város az állami hozzájárulást már meg sem kapja, a járvány hatására pedig csökkent az utasszám és változtak a közlekedési szokások is.

Ellenállhatatlan kívánság

DELMAGYAR Egy ellenállhatatlan kívánság érkezett a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred egy külszolgálatot teljesítő katonájának gyermekeitől.

Új mozi nyílt Szegeden – Galéria

DELMAGYAR Az újszegedi Délvidék Házban nyitotta meg kapuit pénteken Szeged legújabb mozija, a Kárpátia Filmszínház. A moziterem több mint kétszáz fő befogadására alkalmas, a filmvetítésekhez kapcsolódóan egyéb közösségi programokat is rendeznek.

Hollik István: több mint 15 ezren vettek részt a konzultációról szóló fórumokon

DELMAGYAR Lezárult a nemzeti konzultációról szóló országjárás: az elmúlt közel három hétben megtartott több mint száz fórumon összesen 15 ezernél is többen vettek részt - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában.

Baleset Domaszéken

DELMAGYAR 16 óra 44 perckor jelzett a rendőrség útinformációs applikációja, a RUTIN, hogy baleset történt Domaszéken. A helyszínen fokozott figyelemmel ajánlott a közlekedés. Lassú haladásra kell számítani.

Baleset Makó közelében

DELMAGYAR 16 óra 17 perckor jelzett a rendőrség útinformációs applikációja, a RUTIN, hogy baleset történtMakó közelében a 4414-es úton a 24-es kilométerszelvénynél. A helyszínelés várható időtartama 30 perc. Torlódásra és útlezárásra nem kell számítani. 

Antoni János 90 éves – Ruzsa Roland köszöntötte

DELMAGYAR Antoni János 90 éves lett. Születésnapján köszöntöttem, majd átadtam neki Orbán Viktor Miniszterelnök úr köszöntő emléklapját. Jani bácsival beszélgettem kalandos életútjáról. – írja közösségi oldalán Ruzsa Roland.Élményekben gazdag élete nagy részét, számszerűen közel 50 évet külföldön töltötte. Feleségével 67 (!) évig voltak házasok, 24 évig éltek Ausztráliában, ahol a mai napig a gyermekei és unokái is élnek. Amikor megkérdeztem tőle mi a hosszú élet titka ?! Viccesen csak annyit mondott :

Mikler Roland elmesélte, miről poénkodott a BL-győztes kapussal (videó)

DELMAGYAR A Szeged kapusa felhívta ellenfele, Andreas Wolff figyelmét, hogy hagyja abba a hétméteresek hárítását.

Hétfőn sztrájkmenetrend lép életbe

DELMAGYAR Szentes. December 11-én, hétfőn a Volánbusz Zrt.-nél egész napos figyelmeztető sztrájkot tervez a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet. A Volánbusz a sztrájk jogszerűségétől függetlenül is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat a jogszabályban foglaltaknak megfelelően. A Volánbusz előkészítette a még elégséges szolgáltatást tartalmazó sztrájkmenetrendet. A kimaradó járat a Z3 vonalon a Szentes, Hékéd indulási helyről 7 órától, a Drahos utcai végállomásig közlekedő járat.

Lego kiállítás nyílik a Posta palotában

DELMAGYAR Szeged. Egyedi alkotásokból nyílik Lego kiállítás szombaton a Tisza Lajos körúti Posta palota 3. emeletén. Berendeznek modern városokat működő vonatokkal, lesznek mesés és történelmi témák több százezer Lego kockábl megépítve. A rendezvényen játszósarkot is berendeznek. A kiállítás hétvégén 9 és 18 óra között tart nyitva, héfőtől péntekig csoportokat fogad előzetes bejelentkezés alapján. 

Szegeden szárnyal a kaland

DELMAGYAR Budapest után a napfény városában kínál kalandot a gyerekeknek Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla legújabb közös mesekönyve, a Frida és Gubanc Szegeden. A két főszereplő ezúttal is egy úri kanári és egy vagány veréb párosa, akiknek izgalmas és fordulatos barangolása során madártávlatból tárulnak fel Szeged rejtett értékei.

Fordulat Madeleine McCann-ügyében: hamarosan lezárulhat a nyomozás

DELMAGYAR A kis Maddie esete már 2007 óta nem hagyja nyugodni a világot.

Csongrád-Csanádban is káoszt okozhat a buszos sztrájk

DELMAGYAR Szinte az összes vármegyei buszjáratot érinti a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére hirdetett munkabeszüntetése. A változások felsorolása szinte lehetetlen, de a közlekedési társaság honlapján részletesen megtalálhatók a Csongrád-Csanád vármegyét érintő változások. Lesz olyan járat, amelyik korábban indul, de sok olyan is, ami hosszabb útvonalon közlekedik, vagy éppen ki sem áll a garázsból.

Baleset a Petőfi Sándor sugárúton

DELMAGYAR Koccanás történt Szegeden a Petőfi Sándor sugárút és a Faragó utca sarkán. Emiatt kisebb fennakadásra kell számítani. 

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket

DELMAGYAR Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek – írja a Köpönyeg orvosmeteorológia rovata. 

Befejeződött Magyarország valaha volt legnagyobb gazdaságfejlesztési programja Afrikában (videó)

DELMAGYAR Szijjártó Péter a másfél milliárd forint kötött segélyhitelből megvalósuló, magyar cég által végrehajtott kiberbiztonsági projekt átadásán hangsúlyozta, hogy mivel Európa biztonsága Afrika biztonságától is erősen függ, ezért Ugandában meghirdették minden idők legjelentősebb afrikai magyar gazdaságfejlesztési programját.

-1 és 4 fok között alakul a hőmérséklet

DELMAGYAR Borult, párás, több helyen tartósan ködös időre számíthatunk. Néhol előfordulhat szitálás, hószállingózás, vagy ónos szitálás. Gyenge marad a délkeleti szél. -1 és +4 fok között alakul a hőmérséklet – írja a Köpönyeg. 

Kerkez Milos mezére lehet licitálni, egy beteg győri kisfiú megsegítése a cél

DELMAGYAR A licit december 1-jén indult a Kisalföldnél és december 17-én, vasárnap 22 órakor zárul. Licitálni a sport@kisalfold.hu levelezési címen lehet név és telefonszám megadásával.

Hidegfronti hatás terhelheti szervezteünket

DELMAGYAR Fronthatás nem terheli szervezetünket. Az arra érzékenyeknél hidegfronti hatásra jellemző tünetek jelentkezhetnek: feszültebbek, idegesebbek lehetnek, romolhat a koncentrációképességük, ami a balesetveszélyt is fokozza. A megfigyelések szerint ilyenkor a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő, görcsös fejfájás alakulhat ki. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. A párás, ködös idő a krónikus légúti betegeknek sem kedvez, panaszaik és tüneteik felerősödhetnek. Készítette: köpönyeg.hu.

Figyeljünk egymásra!

DELMAGYAR A Csongrád-Csanád vármegyei rendőrök folyamatos járőrszolgálatot látnak el a külterületeken és tartják a kapcsolatot az ott élőkkel.

Az óvodából ballagó gyerekek megérzik szüleik félelmeit

DELMAGYAR Az addig megszokott játékországtól köszönnek el tavasszal a nagycsoportos óvodások. A könnyűnek semmiképp sem nevezhető váltásban a pedagógusok mellett a szülőknek jut a legnagyobb szerep.

A csádi elnök üdvözölte az afrikai magyar szerepvállalást

DELMAGYAR Véget ért Szijjártó Péter háromnapos afrikai munkalátogása, amely során Mahamat Déby csádi elnök is fogadta a magyar külgazdasági és külügyminisztert és üdvözölte az afrikai magyar szerepvállalást - tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t.

Októberben is emelkedett a vendégéjszakák száma, a vidékre érkezők egyötöde a Balatonnál pihent

DELMAGYAR A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7 százalékkal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.

Lesodródott az útról egy személygépkocsi Hódmezővásárhelynél

DELMAGYAR A 47-es főút elkerülő szakaszán, Szeged irányába történt a baleset.

Könyvajánló - Karen Swan: Karácsonyi képeslapok

DELMAGYAR Natasha és Rob nagy korkülönbséggel házasodtak a férfi javára, kislányuk, Mabel szinte azonnal jött, így Natasha hamar feladta művészi ambícióit, hogy otthon maradjon vele, és tipikus kertvárosi feleség és anyuka életet éljen. Házassága elég hamar tönkremegy, megviseli őket a sikertelen testvérprojekt. Rob a munkába menekül, Natasha kezd egyre féltékenyebbé és kiégettebbé válni: vajon egy Maldív-szigeteki nyaralás mindent helyrehoz, és eltörli a sírós veszekedések és ajtócsapkodások emlékét? Az egzotikus nyaralásról hazafelé jövet megszakítják a hosszú utazást Bécsben, hogy lányuk pihenni tudjon.  Ám annyira kapkodva indulnak tovább, hogy a plüsstehén, Moolah a bécsi szálláson marad. Másnap Duffy is pont ott száll meg, aki épp Nepálba utazik, egy veszélyes hegyi túrára. A függöny mögött hagyott, koszlott plüssállatka felidézi benne a gyerekkorát, és úgy dönt, a tehenet magával viszi a hegyek közé kabalaállatnak. Natasha kislánya nem tud aludni a plüsse nélkül, így anyja komoly közösségi média-kampányt indít, hogy felkutassa neki azt. 

A hónap növénye: a gímpáfrány

DELMAGYAR A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje minden hónapban megválasztja a hónap növényét, decemberben a megtisztelő titulust a gímpáfrány nyerte el.

Pick Szeged: plüss- és gólzáporral zárták az évet – GALÉRIA

DELMAGYAR Az ünnepi hangulatban sem lazított az OTP Bank-Pick Szeged, amely Nagy Martin 40%-os védési hatékonyságával és Gleb Kalaras nyolc góljával 39–29-re győzte le magyar bajnokin a Budakalászt a Pick Arénában. Folytatás február 10-én itthon a Ferencváros ellen.

Erőt meríthet Csongrád az elmúlt 100 évből

DELMAGYAR A városi rangját az évszázadok alatt többször elveszítő, majd mindig visszaszerző Csongrád idén ünnepli 100. évfordulóját újbóli várossá válásának. A 100 éve újra város Csongrád című rendezvényen a Művelődési Központban ünnepelték a kerek születésnapot, ami nem csak a múltidézésről szól, a jövőnek is üzenetet hordoz.

Lapunk megtalálta az ismét támadó fosórémet

DELMAGYAR Újra akcióba lépett a szegedi fosórém, aki még 2021 májusában tette híressé a szegedi Nagyáruházat és környékét az országos sajtóban.

Máig lezáratlan a Lakos-ügy

DELMAGYAR Akár a köztársasági elnökhöz is fordulhatnának a szentesiek az 1946. március 7-én meggyilkolt városi rendőrkapitány, Lakos József ügyében. Az eset máig lezáratlan, érdemes újra elővenni és feltárni a szálakat. Az erre a gondolatra épült kerekasztal-beszélgetésen a Koszta József Múzeumban egy, a témában jártas újságíró és egy történész, valamint leszármazottak osztották meg ismereteiket és véleményüket.

ÚtOn: Tele vannak az utak, a belvárosban csak lépésben lehet haladni

DELMAGYAR Péntek lévén mindenki elő vette az autóját. Tele vannak az utak. Belvárosban lépésben lehet csak haladni, tele van a Dóm tér környéke, Boldogasszony sugárút, Oskola utca, Stefánia, Széchenyi tér környéke. Tisza Lajos körúton is mind két irányban araszolás van az Anna kút és a klinikák közötti szakaszon, nagykörúton és a külső körúton is sűrű a forgalom. Városból kifelé és befelé is minden fő úton erős a forgalom. – tudtuk meg a Rádió Taxi Három munkatrsaitól.

Tűz ütött ki a népszerű karácsonyi vásáron, többen megsérültek (videó)

DELMAGYAR Az emberek pánikba estek, fejvesztve menekültek.

Irodalmi pályázatot hirdettek

DELMAGYAR Szeged. December végéig várják a verseket és a prózai szövegeket – novellákat, esszéket, interjúkat, riportokat – a Somogyi-könyvtár által meghirdetett pályázatra, amelynek apropóját az Íróklub működésének 15 éves évfordulója alkalmából megjelenő Antológia adja. A pályázók két témakörben nevezhetnek: „nevelők és neveltek”, valamint „világunk és országunk, hogy én látom” kategóriában. A szervezők 6-8 oldalas műveket várnak A/5-ös méretben. A pályázat jeligés. A jelige tulajdonosát és adatait (név, postacím, e-mail cím, telefonszám) a pályázatra beküldött jeligés írás mellékleteként kell elküldeni a titkarsag@sk-szeged.hu e-mail címre, tárgyként megjelölve: irodalmi pályázat. A nevezési díj írásonként háromezer forint, amely összeget a nevezési határidő napjáig kell átutalni a Somogyi-könyvtár 12067008-00103054-00100008 bankszámlájára. Az utalásnál a megjegyzésbe be kell írni: irodalmi pályázat. A nevezési díjért az Antológiába bekerülő írások szerzői tiszteletpéldányt kapnak. A beküldési határidő december 31., az első három helyezett 30, 20 és 10 ezer forint díjazásban részesül, valamit különdíjakat is kiosztanak. 

Meggyújtják a második adventi gyertyát

DELMAGYAR Makó. Ma, szombaton délelőtt 10 és délután 2 között az Infopontban – előzetes regisztráció után, belépődíj ellenében – karácsonyi bonbonokat lehet készíteni. Délután 4-kor a Makovecz téren a Mesélő Bőrönd interaktív gyermekműsora, a Kis fenyő szórakoztatja a közönséget, a jégszobor-faragó műsor pedig 5-kor kezdődik. Vasárnap délután 4-kor gyújtják meg a második gyertyát a Makovecz téri adventi koszorún, beszédet Molnár Viktor, a vállalkozói szövetség elnökségi tagja mond, a koszorút Stefán Zoltán lelkész áldja meg. Fellép a Makói Általános Iskola két kórusa és a Ritmus táncegyüttes. Közben állatsimogató várja a gyerekeket, jön a Mikulás és lehet vonatozni.

Galériát nyitott a festőművész

DELMAGYAR Mórahalom. Csütörtök este új színfolttal gazdagodott a város, megnyitotta kapuit Kovács Anikó festőművész galériája a Cacao Clubban. Mint Nógrádi Zoltán polgármester közölte, egy ilyen színes, vidám egyéniség életszemléletét, munkáinak bemutatását örömmel támogatja a város. A városvezető bízik abban, hogy sok gyermek, fiatal lesz majd kíváncsi a festményekre, hiszen aki ilyen szinten elsajátítja az alkotóművészet bármely ágát, azzal mások számára is örömet okoz.

Szegeden járt a Miniszterelnökséget vezető miniszter - Galéria

DELMAGYAR Őrizzük a múlt borzalmait, hogy megőrizzük a jövőt – írta a szocialista államigazgatás működését bemutató Komócsin-múzeumszoba látogatókönyvébe Gulyás Gergely miniszter és helyettese, Panyi Miklós államtitkár, közölte a kormányhivatal. Hozzátették, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken munkalátogatásra érkezett a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalba, ahol a térség demográfiai és infrastrukturális helyzetéről, valamint a vármegyében rejlő gazdasági lehetőségekről tájékoztatta őt Salgó László főispán.

Orbán Viktor Argentínába utazott az elnöki beiktatásra

DELMAGYAR Kétnapos programja során a magyar miniszterelnök több kétoldalú tárgyalást is folytat majd Argentínában, és külön egyeztet Jair Bolsonaróval, Brazília korábbi elnökével is.

Végre hírt adott magáról: így van most a Nemzetiben megsérült színésznő

DELMAGYAR Szász Júlia az Instagram-oldalán írt az állapotáról.

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői

DELMAGYAR A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) országos fórumán értékelték az idei szezont az idegenforgalmi vállalkozások, egyöntetű véleményük alapján a SZÉP-kártyára nagy szüksége van a turizmusnak, annak eredeti koncepciója szerint - közölte a kamara az MTI-vel.

Újabb 2 százalékponttal csökkent az infláció

DELMAGYAR A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a kormány novemberre már 8 százalék alá, 7,9 százalékra szorította vissza az áremelkedés mértékét. Nagy Márton az adatok alapján pénteki közleményében kijelentette, hogy az infláció csökkentése jó ütemben halad, ami lényeges segítséget jelent a családok és a gazdaság számára egyaránt.

Komoly probléma az unióban a migráció

DELMAGYAR Csongrád-Csanád vármegyében egy embert akadályoztak meg a rendőrök csütörtökön, hogy illegálisan átlépje a magyar határt – közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság.

Hamis örökség ígéretével csapott be egyházi személyeket

DELMAGYAR A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki nemlétező örökség ígéretével ejtett tévedésbe különböző vallási felekezethez tartozó sértetteket és okozott kárt nekik.

Úgy tűnik, két év után sem rendeződött Janicsák Veca és volt férje kapcsolata

DELMAGYAR Miután a házasok bejelentették, hogy 10 év után külön folytatják, szépen lassan kiestek a csontvázak is a szekrényből.

Hideg télies nap, ahogy annak decemberben lennie kell

DELMAGYAR Szombaton borult, párás, néhol egész nap tartósan ködös idő lesz. Szitálás, hószállingózás bárhol előfordulhat. Gyenge marad a szél. Reggel -3, délután +1 fok körül alakul a hőmérséklet.

Ezt jósolja Európa főboszorkánya az év hátralévő részére az egyes csillagjegyeknek

DELMAGYAR A kártyalapok nyugodt időszakot jósolnak az év végére.

Elveszítette az idei utolsó hazai meccsét a Kosársuli

DELMAGYAR A korábbi vásárhelyi edző által irányított Békéscsaba nyerte a péntek esti rangadót a Hódtói sportcsarnokban.

Alig lehet ráismerni Keleti Györgyire (videó)

DELMAGYAR Az egykori modellről nemigen lehetett hallani az utóbbi időben, de most visszatért, és azt mondja: a botoxot receptre kellene felíratni a negyven feletti nőknek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtését támogatja az MBH Bank

DELMAGYAR Közös adományozásra hívja a bankkártyával vásárlókat az MBH Bank és a Mastercard karitatív kampánya, amelynek során a bankkártyás vásárlások után növeli az Ökumenikus Segélyszervezetnek adományozott összeget a két vállalat.

Az Egyesült Államok megvétózta a tűzszünetet szorgalmazó határozattervezetet – frissül

DELMAGYAR Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

Minden csak rajtuk múlik

DELMAGYAR A tavaszról előrehozott első, összességében a 18. forduló zárja az őszi szezont a labdarúgó NB II.-ben. A Szeged-Csanád GA vasárnap 17 órától a Szent Gellért Fórumban a Kazincbarcikát látja vendégül.

Több mint 100 millió forintot kaphat az SZKT

DELMAGYAR A villamos és trolibusz közlekedés zavartalan biztosítása érdekében, az önkormányzati tulajdonban lévő vasúti és a felsővezetékpálya korszerűsítésére több mint száz millió forintot adna még idén a város a Szegedi Közlekedési Társaságnak

Megújult a palotai kultúrház

DELMAGYAR Még üresen áll, de már takarítják a Kelemen László Művelődési Ház épületét. Teljes körű felújításával a napokban, azaz az eredetileg tervezett határidőn belül készült el a kivitelező, a szegedi Generál Pont Kft. Már a műszaki átadás-átvétel is megtörtént.

Ismét működik a bankkártyás fizetés

DELMAGYAR Frissítés: 

Blokkokból és tükörmozaikokból is alkotott már ruhakölteményt Orosz Diána

DELMAGYAR Pultosból lett jelmeztervező asszisztens Orosz Diána, a Szegedi Nemzeti Színház ruhafelelőse. Színházi munkája mellett saját darabokat is tervez, különleges alapanyagokból készített, extravagáns ruhakölteményeit a fővárosi nagyközönség is megcsodálhatta már.

Délmagyar podcast: kimaradt trolik a Piszkavasban

DELMAGYAR Ismét jelentkezik a Piszkavas, a Délmagyar szerkesztőségi podcastja. Gidró Kriszta főszerkesztő, Majzik Attila szerkesztő, és Suki Zoltán újságíró ezúttal egyebek mellett a szegedi tömegközlekedés furcsaságairól, és a baglyokról is beszélgetnek. Persze némi komolytalanság is belefért az adásba. 

Baleset Szentesen

DELMAGYAR 15 óra 58 perckor jelzett a rendőrség útinformációs applikációja, a RUTIN, hogy baleset történt Szentesen a Kossuth téren. A helyszíni szemle várható időtartama 30 perc. A helyszínen torlódás, útlezárás nincs. 

Papucsok, pénztárcák és úszógumik a mórahalmi fürdő talált tárgyak osztályán

DELMAGYAR A szabályzat szerint egy hónapig őrzik a talált tárgyakat a mórahalmi fürdőben. Törölközőket, papucsokat, nyáron gyerekholmikat hagynak el leggyakrabban, de találtak már pénztárcát is, benne több százezer forintnyi euróval.

Új funkciókkal segítették a felvételizőket

DELMAGYAR Szeged. Új funkciókkal bővült a a Szegedi Tudományegyetem pontszámító kalkulátora – tájékoztatott az SZTE közleményében. A kalkulátor segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését. Az új funkciók között a több mentett kalkuláció lehetőséget biztosít az adott számításhoz megadott adatok mentésére. Ezzel a jelentkezők több szakra is el tudják tárolni a megadott tanulmányi eredményeiket, így könnyebben össze tudják hasonlítani a felvételi stratégiákat, ami a sikeres felvételi egyik kulcsa. A kalkulátor információs linkekkel is bővült, így a felvételizők egy kattintással elérhetik az ösztöndíjakról, a képzésekről, a kollégiumokról és az egyetem szolgáltatásairól összegzett információkat. A kiszámított összpontszám áttekintését pedig egy új kényelmi funkció, a mindent kinyit gomb segíti, így a pontszámítás részleteit egy kattintással megtekinthetik a jelentkezők.

100 forintért is lehet most könyvet venni

DELMAGYAR Szeged. Szépséghibás és akciós könyvvásárt tartanak szombaton a TIK-ben. Az érdeklődőket több mint 15 ezer különféle könyvvel várják 9 órától, a legolcsóbb kötetek már 100 forinttól beszerezhetők. A könyvvásár 10 órakor nyit, és a készlet erejéig, de legkésőbb 17 óráig tart. A helyszínen bankkártyával is lehet fizetni.

Ingyenes játékokat osztanak karácsonyra

DELMAGYAR Szeged. A Mátrix Közhasznú Alapítvány bohócdoktor csapata szerte az országban 5000 kisgyermeknek juttat használt, de még jó állapotú játékokat. Az önkéntesek jóvoltából több ezer kirakó, kártya, társasjáték, plüssfigura, építőkocka, kisautó, baba, írószer- és ceruzakészlet várja a gyerekeket, amelyekből gyermekenként 2-3 játékot lehet választani. Szegeden szombaton 10 és 12 óra között, az Árpád téren várják a 3-12 éves korú gyerekeket és szüleiket. A játékok mellé a kicsik kapnak szaloncukrot, csokoládét, illetve lehet találkozni a Mikulással és fotózkodni a bohócdoktorokkal.

Böjte Csaba életét bemutató könyvvel debütál a Hitel Kiadó

DELMAGYAR A József Attila-díjas Csender Levente három év utazás, beszélgetés és kutatómunka eredményeként írta meg a Fényből és sárból című kötetet. December 12-én este 6 órakor könyvbemutatón találkozhatnak az érdeklődők Csaba testvérrel és a szerzővel, a beszélgetés után dedikálásra is lehetőség lesz.

Veszélyes ellenfélhez utazik az SZTE-Szedeák

DELMAGYAR Újabb idegenbeli meccsel folytatja a szezont a férfi kosárlabda NB I./A csoportjában az SZTE-Szedeák. Nikola Lazics csapata a 12., eddig hazai pályán nyeretlen Paks vendége lesz.

Baleset nehezíti a közlekedést a Temesvári körúton

DELMAGYAR Baleset történt Szegeden a Temesvári körút 66-os számú helyszínén. A helyszínen fokozott figyelemmel közlekedjenek, torlódás várható. Az érintett szakaszon lassú haladás lehetséges – írja a RUTIN. 

Dalok

DELMAGYAR Nem tudom, hogy vannak vele, de amikor már november végén karácsonyi dalok dőlnek ránk a rádiókból, nem is beszélve az üzletekről, akkor én kicsit kiakadok. Ahogy akkor is, ha már novemberben megjelennek a karácsony „díszbe”, de leginkább giccsbe öltöztetett boltok. Nyilván szükség van ezekre, nincs is problémám egyikkel sem, csak az időzítés kicsit korai nekem, meg szerintem még sok mindenki másnak is. Most viszont legalább egy jó hírrel szolgálhatok! Vagyis nem én, hanem a Magyar Távirati Iroda, onnan jött a hír. Van Magyarországon egy szervezet, az Artisjus, amelyik a legnagyobb szerzői és lejátszási zeneadatbázissal rendelkezik. És közölték egy nagyszerű hírt: a magyar karácsonyi dalok közül a Piramis együttes Ajándék című dala vezeti a toplistát. A Piramis nekem mindig is furcsa volt kicsit, de emellett zseniális. Ők úgy lázadtak annak idején, hogy fel sem tűnt, mégis valahogy az jött le róluk, hogy jobban utálják az egész rendszert, mint a támogatott kortársaik. De ez csak egy kis kitérő volt. Már a tagok nevei is sokat elárulnak arról, hogy mekkora zenekar is volt. Az együttest Som Lajos basszusgitáros, Köves Miklós dobos, Závodi János gitáros alapították 1974-ben. Majd csatlakozott hozzájuk Gallai Péter billentyűs és énekes. Az ötödik tag Lévay Tibor billentyűs lett, az ő kiválása után, 1975-ben csatlakozott Révész Sándor, aki szerintem az egyik legzseniálisabb magyar énekes. A magyar karácsonyi zene toplistáján a második egyébként Katona Klári Legyen ünnep, a harmadik pedig Zséda A szürke patás című száma lett.

Néhány óra alatt több bűncselekményt is elkövetett

DELMAGYAR A szegedi rendőrök előállították azt a helybéli férfit, aki bűncselekmények egész sorát követte el néhány óra alatt – írja a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

Kempó: megküzdöttek az érmekért

DELMAGYAR Nemzetközi kempó világkupát rendeztek Törökbálinton, amelyen a szegedi Fekete Harcos Önvédelmi SE Ronin Dojójának harcosai is elindultak. A klub az eredmények alapján a legjobb edzőtermek rangsorában a 65 indulóból a 19. helyen végzett, hiszen összesen 10 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzérem jutott az egyesületnek, ráadásul mind a 18 érmet és még további három helyezést is a küzdelmi számokban szereztek meg a sportolók. A versenyzők vezető mestere, a HunKempoKai vezetője, Lovász Gábor is aktívan vett részt a medálgyűjtésben.

Szélműves koncert és táncház lesz Pusztaszeren

DELMAGYAR Gyere ki a hora! címmel szombaton 18 órától koncert és táncház várja a pusztaszerieket és a faluba érkezőket a sportteremben. Az elnevezés nem elírás, egy szójáték, ugyanis a hora a körben, összekapaszkodva járt lánctáncok gyűjtőneve. Ezekkel találkozhatunk az este folyamán. A tavalyi siker után idén is a Szélműves zenekar garantálja a jó hangulatot. Képzett, kiváló zenészek alkotják az együttest, és a tudásuk profizmussal párosul. Egyedi zenei stílusukkal, kísérletezve, vagánysággal, mégis alázattal, szeretettel és óvón nyúlnak a moldvai csángó népzenéhez.

Városszerte élénkül a forgalom

DELMAGYAR Élénkül a forgalom főleg a bevezető főutakon vannak már nagyon sokan. Az Algyői úton, a Sándorfalvi úton és a Dorozsmai úton befelé alakulnak a sorok. A Bajai úton, a Szabadkai úton és a Budapesti úton is alakulnak a sorok kifelé és befelé egyaránt. A Szőregi úton araszolás van befelé, tele van a Temesvári körút és a lámpáknál alakulnak a sorok. A Belvárosi híd előtt is minden irányból sor van illetve a híd is megtelt, emiatt lépésben lehet haladni a belváros felé, de a Híd utca, Kelemen utca is tele van. Az Aradi vértanúk terénél is torlódik a forgalom. A Bertalan hídon is alakul a sor  de még mindig gyorsabb rajta az átjutás. Sokan vannak a Szilléri sugárúton, a Felső Tisza-Parton és a rakparton. A Tisza Lajos körút is végig tele van mind a két irányban, de a nagykörúton, külső körúton is tele vannak a sávok, csak úgy mint a sugárutakon. Torlódás van a lámpás körforgalomnál és a Boldogasszony elején is. A Fő fasoron még lámpás irányítás van a munkálatok miatt , illetve a Fecske utca is még fel van marva. Sok a biciklis az utakon, sajnos nagyon sok a jelzés, hogy világítás nélkül közlekednek ami nagyon veszélyes!