Nem a városé a Sínpár sor

November végén keresték meg lapunkat a Klebelsberg-telepi Sínpár sor lakói azzal, hogy szerintük járhatatlan az útjuk. Nyáron poros, télen, esős időben balesetveszélyes, a lakók azért fordultak a Délmagyarországhoz, mert évek óta csak ígéreteket kaptak járható út helyett.

Öt körözött autót fogtak Csanádpalotán

DELMAGYAR A magyar rendőrök az olasz, a norvég, a német és a belga hatóságok által körözött személyautókat foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

Megkezdődhet a héten a Szőke Tisza kiemelése a tápéi kikötőben

DELMAGYAR Megérkeztek azok az egyedileg gyártott ballonok a tápéi kikötőbe, amik segítségével a partra vontatják majd a lapátkerekes gőzöst. A romjaiban is impozáns látványt nyújtó hajót két csörlő segítségével húzzák ki a rámpára. A mentőakció leglátványosabb szakasza ezen a héten kezdődik.

Baleset Ásotthalom és Mórahalom közt

DELMAGYAR Személyi sérüléses baleset történt az 55-ös számú főút 26-os kilométerszelvényében, Ásotthalom és Mórahalom között.

Nálunk maradnak a felhők és a nedves időjárás

DELMAGYAR Hétfőn borongós, párás, helyenként ködös időre ébredhetünk, néhol még szállingózhat a hó, majd napközben mindenhol megszűnik a csapadék, a déli-délkeleti tájak kivételével többfelé felszakadozhat kissé a felhőzet, és időnként a nap is kisüthet.

Kulturális kavalkád az Agórában

DELMAGYAR Minden a kultúráról szólt szombat délután a Városi Kulturális Piacon. Több mint harminc szegedi kulturális intézmény, valamint civil egyesület mutatkozott be az Agórában.

Sétáló, horgászó kilátogatók

DELMAGYAR A Vásárhelyhez tartozó mártélyi üdülőterület, a Tisza-holtág tavasszal, nyáron, kora ősszel él, megtelik emberekkel, pihenő családokkal és baráti társaságokkal. Télen kihaltabb, csendes, festői szépségű, és azért mindig vannak sétálók, horgászók. Kellemes kikapcsolódást nyújt a fagyok idején is.

Az apostolok cselekedeteire összpontosít az ökumenikus imahét

DELMAGYAR Az ökumenikus imahét vasárnaptól egy héten keresztül országosan megmozgatja a híveket – hangsúlyozta Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára.

Nagytőke fejlődni akar

DELMAGYAR A Szenteshez közeli Nagytőke polgármestere, Szénászky Zsolt egy év alatt két választást nyert: az elsőt, az időközit 2018 decemberében, a másodikat tavaly októberben. Szeretné vonzóvá tenni, fejleszteni a falut.

Nyolc éves a makói Hagymatikum

DELMAGYAR Ezer pohárnyi édes süteményből összeállított óriástortával lepte meg vendégeit a hét végén a makói Hagymatikum. Az ok: a Makovecz Imre tervezte fürdő nyolc éves.

Már íjászkodhatnak is az ásotthalmi erdészetis diákok

DELMAGYAR Bár a mínuszokban, ködben épp nem nagy élmény, de ettől a tanévtől íjászkodni is lehet az egyik szakkörön az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnáziumban.

Még nem gyűlt össze a teljes összeg Zsüli műtétjére

DELMAGYAR Néhány héttel ezelőtt megírtuk, hogy a 13 éves szegedi Antalfi Zsüliett Tifaninak egy súlyos autoimmun betegsége van, progresszív szisztémás szklerózis.

Illegális bevándorlás – Gumicsónakkal próbált Magyarországra jutni öt szír határsértő

DELMAGYAR Gumicsónakkal próbált a Tiszán keresztül Magyarországra jutni öt szír határsértő. A rendőrök három embert feltartóztattak, két társukat még keresik – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

A megyében is jól fogható az év hala

DELMAGYAR A Tisza folyó mellett az atkai, a mártélyi és a gyálai holtág is jó süllőzőhelynek számít Csongrád megyében, a rendszeres telepítéseknek köszönhetően szépen fogható a 2020-as év hala. 2018-ra már van végleges adat is, több mint 62 mázsát zsákmányoltak a pecások horgászvizeinkben.

Tovább erősödik a migrációs nyomás a déli határszakaszon – Fotók

DELMAGYAR A szárazföld mellett már a vízen is egyre több illegális migráns próbál Magyarországra jutni a déli határszakaszon. A migrációs nyomás pedig folyamatosan erősödik. Erről Németh Szilárd államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese beszélt Szegeden hétfőn.

Idős szüleit akarta megölni

DELMAGYAR A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki többek között házi készítésű robbanóanyaggal próbált elégtételt venni régi sérelmein.

A biztosítás fontosabb, mint a sífelszerelés

DELMAGYAR Nyáron is fontos az utasbiztosítás, ám még inkább az télen: egy síbaleset helikopteres mentéssel csődbe viheti a családot. Összegyűjtöttük, hogy szerződéskötés előtt mit gondoljuk át, mire érdemes rákérdeni és minek nézzünk utána a neten.

Bessenyei Ferencre emlékeztek a vásárhelyi szülőházánál

DELMAGYAR Koszorúzást rendezett az önkormányzat Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, Hódmezővásárhely díszpolgára szülőházánál, a Fűzfa utca 6. szám alatt.

Tornyai János világa tovább él

DELMAGYAR A Tornyai János emlékév zárásaként nyílt meg a festőművész nevét viselő múzeumban az Hommage á Tornyai János című időszaki kiállítás.

Nyomravezetői díj – még mindig 200 ezret ér a kriptatolvaj

DELMAGYAR Lassan három éve annak, hogy valamilyen bűncselekmény miatt nyomravezetői díjat ajánlott fel a megyében a rend­őrség. Közben viszont több díjkitűzést is visszavontak.

Könyvjelzőt is hímeznek

DELMAGYAR Alapjában véve gyerekprogram az Alsóvárosi Tájházban ma 10 órakor kezdődő Tájházi Kincskereső, de bátran csatlakozhatnak felnőttek is a kézműves-foglalkozáshoz, amelynek aktuális témája a hímzés.

A természettudományokkal ismerkedhettetk a végzősök

DELMAGYAR A Szegedi Tudományegyetem minden negyedik hallgatója a Természettudományi és Informatikai Karra jár.

A legoltáribb esküvő kiállítás

DELMAGYAR A legoltáribb jelzőt kapta a hetedik szegedi esküvő kiállítás az Árkádban, ahol 50 kiállító várta a fiatal párokat.

Mindent a rózsákról

DELMAGYAR

Művészet, melyet nem biztos, hogy értünk, de legalább szép – Galéria

DELMAGYAR Képeken a város utcáin talált matricák.

Tanulságos év Földeákon

DELMAGYAR Sikeres, ugyanakkor sok szempontból tanulságos volt a 2019-es év Földeákon a falu polgármestere, Hajnal Gábor szerint. A község lakói most a sportcsarnok épülését várják.

Főleg borongós, párás hétvégénk lesz

DELMAGYAR Hétvégére többnyire marad a köd és a pára.

Egyre közelebb a szegedi fallabdázó, Vas Máté a visszatéréshez

DELMAGYAR Jól halad a december elején megoperált szegedi fallabdázó, Vas Máté rehabilitációja, így minden bizonnyal pályára léphet a Vidux Tisza Squash SE-ben a szombati csapatbajnoki fordulóban. A térdműtétje után a rendszeres gyógytorna és 11 hónapos kislánya, Zoé segítette a felépülésben.

ÚtOn: Sűrű a forgalom a városban

DELMAGYAR Erős a forgalom a bevezető utakon.

Hamarosan indul az Év párja 2019 fotópályázatunk!

DELMAGYAR Játsszatok velünk! Idén is útjára indítjuk Az év párja 2019 elnevezésű esküvői fotópályázatunkat, melynek győztesei értékes nyereményekkel gazdagodnak.

B. Élthess Eszter visszavonta a Bessenyei-díj névhasználatát

DELMAGYAR Botrányba fulladt a tegnapi hódmezővásárhelyi ünnepség. A XII. Bessenyei Ferenc-díj átadón, a színészóriás özvegye visszavonta a díj alapításakor a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását.

Februárban folytatódik a körforgalom építése

DELMAGYAR Tavaly novemberben kezdte el építeni a kivitelező cég az Etelka sori körforgalmat, amely az új fedett sportuszoda jobb megközelítését segíti, így az év végén szakaszosan több helyen is le volt zárva az útszakasz egy-egy része.

Háromezerkétszázan felvételiztek a megyében

DELMAGYAR

Holtestet találtak a tűzoltók egy kiégett kazánházban Makón

DELMAGYAR Egy férfi holttestét találták meg egy kiégett kazánházban a tűzoltók szombaton Makón – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Új előírások a foglalkoztatásban

DELMAGYAR A foglalkoztatás területét szabályozó munka törvénykönyvének változtatását hozta az egyik 2019. évi törvény. Találunk köztük a kismamák részmunkaidős foglalkoztatását könnyítő új előírásokat, emelkedik a kiszabható bírságok összege és szigorúbb lesz a versenytilalmi megállapodás.

Változóban a vallások is

DELMAGYAR A vallási intézményeknek komoly szerepük van a világban Máté-Tóth András szerint. Vasárnap van a Vallások Világnapja, a valláskutató szerint az emberek többsége hisz Istenben.

Géllel is riasztják a galambokat

DELMAGYAR Megkeseríthetik a galambok az erkéllyel rendelkező szegediek életét, de elég hozzá egy fémredőny is, hogy kellemetlenkedjenek. Megkérdeztük, milyen hatékony módszerekkel élhet ellenük a lakosság.

Nagydobosi, a tökök királya

DELMAGYAR Nyersen 180–350 forint adják a sütni való tököt a piacon, „konyhakészen” 650-ért mérik kilóját. Szabolcs mellett Csongrád megyében termelik a legnagyobb területen, több mint 300 hektáron, a hozama elérheti a 40-60 tonnát is. Kitűnő téli vitaminforrás.

Jéri Tamás gyorsított koronglövészetben lett a legjobb Thaiföldön, már 3. a világranglistán

DELMAGYAR Újabb földrészt hódított meg a csanyteleki koronglövész, Jéri Tamás, akit 2016-os Európa- és világbajnoki címe után lapunk Az év férfi sportolójának választott akkor Csongrád megyében. Most Ázsia-bajnok lett gyorsított kategóriában, 2020-ra pedig komoly tervei vannak.

Lakásméretű istálló lángolt Kiskunmajsán – Fotók

DELMAGYAR Mire a tűzoltók odaértek, a szomszédok már igyekeztek megfékezni a tüzet.