Melegebb, de esősebb idő vár ránk csütörtökön Fejérben

Erős melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet.

Jó reggelt, Fejér vármegye!

FEOL Mindenkinek vannak furcsa szokásai. Az enyém például az, hogyha egyedül vagyok szeretek leülni a földre és elnézni hogyan nyúlik fölém a szekrénysor, az asztal és egyéb berendezési tárgyak. Azt a megnyugtató érzetet adják, mintha egészen apró lennék, szinte gyermek. Elnézelődöm, tűnődöm. Különös, gyerekkoromban mást sem akartam igazán, csak felnőni, most pedig olyan jó időnként kicsinek látszani. Emlékszem, régen sokszor felvettem édesanyám ruháit, felkaptam a retiküljét és azt játszottam, hogy megyek a postára csekket befizeteni, mint ők, a nagyok. Mágikus és izgalmas dolognak tartottam a kötelességeket, felelősséget. Jelenleg, hogy mindez már számomra is valósággá vált, néha arra gondolok, milyen jó lenne, ha még mindig csak játék volna. 

Sikeres volt a 8. Dunai Kék Szalag akció Dunaföldváron

DUOL Egy csodálatos, sportos, tavaszi délután pillanatait idézzük meg. Az esemény, ami szorosan kapcsolódott a víz világnapjához, a Jókai utcai kézilabdapályánál kezdődött. A könnyű, két kilométeres kocogást, bringázást, vagy sétálást vállalók útja a cél- és frissítő állomást biztosító Beszédes József Vízitúra Sportklub csónakházához vezetett. A babakocsival érkezőknek egy kellemes útirányt javasoltak.

Napi sudoku - nehezebb verzió

FEOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Napi sudoku - nehezebb verzió

DUOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Harmadjára is csabai siker

FEOL A női röplabda Extraliga negyeddöntőjében a MÁV Előre SC-ST Solar csapata nem tudta lefékezni a csapai expresszt, így az esélyeseknek megfelelően a Swietelsky-Békéscsaba megnyerte a három győzelemig tartó párharcot, és a bajnokság elődöntőjébe jutott. A Loki az 5.-8.-helyért folytathatja a küzdelmeket.

Pénteken mutatják be Kertész Balázs új kötetét, ami a székesfehérvári káptalan történetéről szól

FEOL Pénteken 16.00 órától a Városi Levéltár és Kutatóintézet Szekfű Gyula terme ad helyet annak a rendezvénynek, amelyen bemutatják Kertész Balázs legújabb könyvét, A székesfehérvári káptalan archontológiája és oklevéladó tevékenysége az Árpád-korban című kötetet. A könyvet Szovák Kornél, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézet igazgatója mutatja be, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

A csákvári, a vértesboglári és a gánti tulajdonosoknak kell jelenteniük!

FEOL Idén esedékes a háromévente kötelező ebösszeírás Csákváron, Gánton és Vértesbogláron. Az összeírást a Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal végzi. Minden ebtulajdonos figyelje a postaládáját!

Komoly célért futottak, az országos döntő volt a tét

FEOL 53 iskola hatszáznál is több versenyzője nyargalt a Palotavárosi tavak melletti telepen, hogy jogot szerezzen a mezei futó diákolimpia országos döntőjén való részvételre. A megyei döntőben a körzeti viadalokon egyéniben az első hat helyen végzett futók versenghettek. A 2012–13-ban született fiúk, illetve lányok 2/1,5 kilométert teljesítettek, a 2010–11-es születésűek 2,5/ 2 kilométert, a 2008–09-esek 4/2,5, a 2006/07-esek 2,5/3, a 2003/05-ösök 5, illetve 3 kilométert futottak a mezőn.

„Főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt” – színházi előadás érkezik Ercsibe

FEOL Herczeg Ferenc felfokozott érzelmekkel kikövezett két felvonásos színműve, a Déryné ifjasszony érkezik az ercsi művelődési házba március 31-én, pénteken.

Közlekedési vetélkedőket tartott a rendőrség Dunaújvárosban

FEOL A Kerékpáros Iskola Kupa és a Kisiskolás Közlekedési Kupa elnevezésű közlekedési vetélkedőket a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában rendezték meg.

Tojásfa díszítést és kalácssütő versenyt tartanak Pusztaszabolcson

FEOL A polgármesteri hivatal előtt álló fa hamarosan húsvéti díszbe öltözve fogadja a helyieket. Feldíszítéséhez bárki csatlakozhat néhány saját kezűleg készített alkotással.

„Hatalmas lelke volt Józsinak, óriási akaraterővel dolgozott”

DUOL A múlt héten tragikus hirtelenséggel elhunyt Pats József festőművész, a dunaújvárosi művészeti élet meghatározó alakja. Pályatársával, Gombos Istvánnal idéztük fel az alkotó munkásságának egy-egy fontos állomását.

Bolondozva ballagnak a belvárosban

FEOL Talán az egyik legkedvesebb hagyomány Székesfehérváron a Bolondballagás, amelyet idén május 3-án, szerdán rendeznek meg a belvárosban.

Ismeretlen terepen

DUOL A Dunaújvárosi Hírlap a könyvkiadók közelmúltban megjelent újdonságaiból, illetve független könyveladási adatok alapján összeállított sikerlistás kötetekből ajánl olvasnivalót.

Tabajdon idén is várják a szavalókat és a krémeseket!

FEOL Néhány évvel ezelőtt vetődött fel az ötlet Tabajdon, hogy a szavalóversenyt kössék össze házikrémes sütő versennyel, hogy arra az időre, amíg a résztvevők és a nézők a zsűri értékelésére várnak, a beszélgetés mellé legyen sütemény is!

Ünnepélyes keretek között adták át a 20 milliós csekket az Alba Innovárnak

FEOL Közel 20 millió forinttal támogatta a Howmet-Köfém Kft. Alapítvány a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítványt, azon belül pedig az Alba Innovár Digitális Élményközpont munkásságát, mely azt tűzte ki célul, hogy megyeszékhelyünk iskoláinak tanóráiba a lehető legmagasabb szintén beleépítsék a digitalizációt, az informatikát és a tudományt.

Megyei tojásfa avató ünnepség Szentivánon

FEOL Az Alsószentiván Községért Egyesület, a Somogy vármegyei Kéthely település ötletéből kiindulva, idén húsvétra felállítja Fejér vármegye tojásfáját.

Tájékoztatás a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendjéről

DUOL Rácalmás Város Önkormányzata a közösségi oldalán osztotta meg a tájékoztatást:

Idén sem marad el a belvárosi szuperspeciál

FEOL A HUMDA Országos Rally Bajnokság első versenyének ad otthont Székesfehérvár, és környéke. Tavaszias frissességgel száguld a hétvégén a rali, és a tereprali hazai mezőnye. A szervezők kiemelten fontosnak tartják a nézők biztonságát.

Közel 10 milliárd forint a taneszközfejlesztésre

FEOL Átfogó taneszközfejlesztésről számolt be az Oktatási Hivatal március 29-én, szerda reggel a Hotel Magyar Királyban.

Érdekességek Petőfi Sándorról

DUOL Történetek, érdekességek, kevéssé ismert tények Petőfi Sándorról címmel tart előadást ma 17 órától Csibri Erika pedagógus a Munkásművelődési Központ színháztermében.

Chicagóban állítják ki a fehérvári múzeum különleges, 3000 éves bronzkori mellvértjét

FEOL Az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városának Természettudományi Múzeumában nyílik meg március 31-én az Európa Első Királyai (First Kings of Europe) című kiállítás, amelynek több magyarországi, valamint székesfehérvári vonatkozása is lesz.

Napi keresztrejtvény

FEOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Napi keresztrejtvény

DUOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Két forduló után a tavaszi szezonban

DUOL Két tavaszi fordulón van túl az asztalitenisz férfi NB I. nyugati csoportjának mezőnye.

A junior-világbajnokságon bizonyíthat Mayer Eszter

DUOL A torna junior világbajnokság csütörtöki megkezdése előtt a Knight Anna, Kutasi Hanna, illetve a Dunaújvárosi KSE sportolója, Mayer Eszter alkotta magyar csapat az amerikaiakkal egy csoportban vett részt a pódiumedzésen.

A Fekete Gólyák végül simán nyertek

DUOL A női kézilabda NB II-es felnőtt bajnokság délnyugati csoportjában az élmezőnyhöz tartozó Szekszárdi Fekete Gólyáktól szenvedett vereséget a legutóbbi fordulóban a DKKA több hiányzót nélkülöző U22-es együttese.

Gánton és immár a Tátra csúcsán is megemlékeztek világutazó Molnár Robiról

FEOL A liptói Tátra egyik, 2000 méternél magasabb csúcsán immár egy fénykép őrzi a világutazó, tájfutó Molnár Róbert emlékét. A fájdalmasan korán elhunyt sportemberről nemrég Gánton, egy tájfutó versenyen is megemlékeztek.

Felemás eredményekkel zártak (galéria)

FEOL Az NB III 28., hétközi fordulójában az Iváncsa KSE győzött a PTE-PEAC ellen, és továbbra is vezeti csoportját, míg hazai pályán kapott ki a Bicskei TC, és a Móri SE, a PAFC II. pedig ikszelt Érden.

Továbbra is letartóztatásban az idős házaspárt kirabló két férfi

DUOL A Fejér Vármegyei Főügyészség többszörösen minősülő rablás bűntette miatt indítványozta két férfi letartóztatása meghosszabbítását, akik az alapos gyanú szerint 2023. február 2-án, Móron kiraboltak egy idős házaspárt.

Közlekedési vetélkedőt rendeztek a Móricz Zsigmond Általános Iskolában

DUOL Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság kezdeményezésére szervezik meg év mint év azt a felmenő rendszerű megmérettetést, amelyen a közlekedéssel kapcsolatos ismereteikről bizonyíthatnak az általános iskolás tanulók.

Több mint ezer motorosnak szervez vezetéstechnikai tréninget a HUMDA

DUOL Idén már hét állomásra látogat el a HUMDA nagy sikerű motoros közlekedésbiztonsági rendezvénysorozata, a Moto Safety. A résztvevők az ország hét különböző pontján fejleszthetik képességeiket és szerezhetnek gyakorlatot éles helyzetekben szakértő instruktorok segítségével. Az első, április 7-i Pécsett megrendezendő tréningre április 1-től 5-ig lehet jelentkezni a humdamotosafety.hu oldalon.

Fegyelmi ügyek a megye I.-ben

FEOL Az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága Fegyelmi Bizottsága több ügyben is döntött.

Környezetszépítő napot szerveznek Kőszárhegyen

FEOL Két helyszínen is várják szombaton egész nap mindazokat, akik szeretnének tevőlegesen is részt venni a település még szebbé varázsolásában.

Határvadász-toborzás Fejér vármegyében

FEOL A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folyamatosan várják a határvadász hivatás iránt érdeklődőket megyeszerte.

Egyre látványosabb a haladás

DUOL – Hidat, jövőt építünk. Rekordidő, legnagyobb hazai hídépítési projekt, különleges betonozási technológia. Így épül a huszadik magyar Duna-híd szerkezete – írta közösségi oldalán Süli János, aki a héten látogatott ki a paksi oldalra megtekinteni az építkezést – írta társ­lapunk a www.teol.hu portál.

Teljes a Mol Fehérvár FC szakmai stábja

FEOL A Mol Fehérvár FC bejelentette, hogy az új vezetőedző, Bartosz Grzelak stábjához csatlakozik Patric Jildefalk.

Nyitott napok az óvodai beiratkozás előtt Dunaújvárosban

FEOL Hamarosan elérkezik az óvodai beiratkozás időpontja Dunaújvárosban is, előtte azonban a szülők és a gyerekek még két napon bepillantást nyerhetnek a város intézményeinek működésébe és megismerkedhetnek az óvónőkkel is.

Történelem és hagyomány a palackokban Móron

FEOL Kiváló borokkal és barna palástos hagyományőrzőkkel ismerkedhettek meg a Lamberg pincében azok, akik elmentek a Brindisi Szent Lőrinc Borrend bemutatkozó estjére. A borkóstoló egy nagy sorozat utolsó eleme volt, de az élet folytatódik a pincében, méghozzá egy áprilisi koncerttel.

Közmeghallgatást tartott a települési képviselő-testület

DUOL A településvezetők összegezték az elmúlt év eredményeit, és vázolták az idei terveket. A polgároknak lehetőségük volt arra, hogy közvetlenül feltehessék a témákhoz kapcsolódó kérdéseiket és észrevételeiket. Az elhangzottakat Rauf Norbert polgármester foglalta össze számunkra.

Elment sokak volt igazgatója

FEOL Megérkezett a szomorú hír, hogy 85 éves korában elhunyt Katona Sándor, az Ikarus Móri Gyárának főmérnökből lett igazgatója.  A gyár a környék legnagyobb ipai üzeme volt, így Katona Sándor, a vezetői székben töltött másfél évtizednek köszönhetően százak igazgatója lehetett. Nemcsak az üzem területén volt ismert a neve, ugyanis a 80-as évek második felében öt esztendeig a móri térség országgyűlési képviselője is volt. A közismert és megbecsült vezetőtől, a család közleménye alapján, április 1-én délelőtt 9.30 órakor vesznek végső búcsút a móri Kálvária temetőben.

Önbizalom-növelő program az idén érettségizőknek

DUOL Egy tavaly végzett felmérésükre alapozva kínál ingyenes önbizalom-növelő programot érettségizőknek egy vezetőképzéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó cég.

A boltokban csak kapkodja a fejét az ember

DUOL Csak kapkodom a fejem a boltokban. Árverseny van a multik között, hogy minél olcsóbban kaphassuk meg portékáikat. Aztán ott benn a boltban ezt valahogy kevésbé érzékelem. A tej, a vaj, a kenyér, a zöldségek, gyümölcsök ára alig-alig, vagy egyáltalán nem változik. Persze, van honnan hová csökkenniük, hiszen az elmúlt fél évben tartósan magasak voltak. Aztán azt sem értem, miért olyan „egyformán”, mozognak az árak felfelé, vagy – láss csodát – épp lefelé, hiszen azért a multik költségei sem egyszerre változnak. Mondhatjuk, igen, ez a piac, de az is lehet, hogy ezt kartellezésnek (is) hívják? Mindenesetre tuti: az árak igen, a profit azonban – úgy tűnik – nem változik.

Napi sudoku - könnyebb verzió

FEOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Napi sudoku - könnyebb verzió

DUOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Négy megszerzett pont a fordulóban

DUOL A Dunaújváros PASE utánpótlás-labdarúgócsapatai összesen négy pontot szereztek az elmúlt heti bajnoki fordulóban, ahol az U19-ben nem rendeztek kört.

Milliókat lehetett nyerni: kihúzták a Skandináv lottó nyerőszámait

FEOL Jövő héten már 330 millió forint lesz a tét.

Két személyautó ütközött a 6-os főúton

DUOL Karambolozott két személyautó a 6-os főút 73-as kilométerénél, Dunaújváros térségében, a baracsi bekötőnél – tájékoztatott a katasztrófavédelem. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, írja a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az előző évek munkáját dicséri a klubok történelmi szereplése

DUOL Dunaújváros A hazai női klubvízilabda történelmet írt azzal, hogy az Eurokupa döntőjét a Fradi és az UVSE vívja, a Bajnokok Ligája pénteken kezdődő négyes fináléjában pedig ott van a Dunaújváros, ami Bíró Attila szövetségi kapitánytól sem várt, ám óriási teljesítmény. Ahogy az itt pallérozódó fiatalok újabb generációja kopogtathat majd a válogatott kapuján – a DFVE múlt heti hazai bajnokija után ezekről is beszélt a szakvezető, aki ismét készségesen adott interjút lapunknak.

Óperenciás versenyen jutottak tovább

FEOL A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban kedden délután nyolcvanhárom gyermek szerepelt az Óperenciás Fejér vármegyei mesemondó verseny elődöntőjén.Az 1-8. osztályosoknak kiírt versenyen három korcsoportban értékelt a zsűri, és összesen huszonhárom gyermek jutott tovább a március 31-ei, pénteki döntőbe, amelyet ugyancsak a házban rendeznek. Az ifjak szépen szerepeltek, többen mondtak ismert íróktól meséket, és népmese is volt szép számmal.  

Határvadász toborzás lesz több helyszínen

DUOL A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folyamatosan várják a határvadász hivatás iránt érdeklődőket megyeszerte.

A tavalyi győztes vívja a fehérvári kosártorna első mérkőzését

FEOL Ezúttal a korábbi, januáritól jócskán eltérő, március végi időpontban, csütörtöktől kerül megrendezésre a Szent István Kupa, utánpótlás kosártorna Székesfehérváron. Újdonság, hogy közös csapatot indít a két, helyi akadémia, az Alba Fehérvár és a DKKA.

Íme a 13. Fehérvári Versünnep mentorjai és mentoráltjai

FEOL Kiderült kik azok a művészek, akik mentorálni fogják azt a 12 diákot, akik a 13. Fehérvári Versünnep döntőjébe jutottak.

Egy új barátság bontakozik a szemünk láttára

FEOL A két ország és azon belül a két település, Fehérvár és Kranj kapcsolatáról is tárgyalt szerdán Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete és Cser-Palkovics András polgármester.

Ismerkedési napokat tartanak

DUOL Ismerkedési napokat tartanak a Dunaújvárosi Óvoda tagóvodáiban március 29-én, 30-án és 31-én, szerdán, csütörtökön, pénteken azzal a céllal, hogy az óvodai beíratás előtt rövid betekintést nyerjenek a szülők az óvodai nevelésbe, az óvodák életébe, megismerkedjenek a dolgozókkal. A szerdai és csütörtöki napon 9–11 és 15–16.30 között, pénteken pedig 9–11 óra közötti időpontban várják az érdeklődőket. Kérik a szülőket, a három nap alatt minél több óvodát látogassanak meg, egy oviba csak egyszer menjenek el, és egy gyermeket csak egy szülő kísérjen el. Azt is kérik, hogy váltócipőt is vigyenek a felnőttnek és a gyermeknek egyaránt. 

Megküzdöttek egymással a VilágnyelvÉsz csapatok a Hétvezérben

FEOL Olyan gyerekek versenyeztek, akiknek az idegen nyelv már általános iskolában sem idegen. A Hétvezérben tartott tanulmányi versenyen 111 tanuló dolgozott 37 csapatban, hogy feljusson a kategóriánként felállított dobogóra. A viadal szabályai megújultak, de a gyerekek lelkesedése a régi volt.

Tűz volt egy asztalosműhelyben Bicskén

FEOL A Kölcsey utcában oltották a lángokat a tűzoltók.

Tűz volt Székesfehérváron

FEOL Az Eötvös utcában csaptak fel a lángok.

A szén-monoxid-érzékelő jelzett

DUOL Egy családi ház fürdőszobájában a kombinált gázkazán mellett lévő szén-monoxid-érzékelő jelezte a mérgező gáz jelenlétét március 27-én délután Bodajkon. Az épületben hárman tartózkodtak, rögtön értesítették a katasztrófavédelmet, és kinyitották az ablakokat. A móri önkormányzati tűzoltók a nyílászárók becsukása után méréseket végeztek, amelynek során a műszer megemelkedett szén-monoxid-koncentrációt jelzett. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt. 

Támogatást kapott a székesfehérvári polgárőrség az MLSZ-től

FEOL A Székesfehérvári Városi Polgárőrség rendszeresen biztosítja a Fejér Megyei I. osztályú labdarúgó bajnokságban szereplő (jelenleg a hetedik helyen álló) Ikarus-Maroshegy csapatának hazai mérkőzéseit Székesfehérváron, a maroshegyi Mezővári József sportpályán. 

Továbbra is letartóztatásban az idős házaspárt kirabló két móri férfi

FEOL A Fejér Vármegyei Főügyészség többszörösen minősülő rablás bűntette miatt indítványozta két férfi letartóztatása meghosszabbítását, akik az alapos gyanú szerint 2023. február 2-án, Móron kiraboltak egy idős házaspárt.

Fejér vármegye évfordulós emlékei

FEOL Megindult az élet, tárgyalások, értekezletek követték egymást Fejérben 50 évvel ezelőtt. Ezekről tudósított a március 29-i Fejér Megyei Hírlap.