Mennyi energiát takarítanak meg a cégek?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. megvizsgálta, hogy a vállalkozások hajtottak-e végre energiamegtakarító beruházásokat az utóbbi három évben, s ha igen, ezzel milyen eredményt értek el.

Felelős fogyasztói magatartást kér a Mol

FIGYELO A kínálati oldalon jelentkező nehezítő körülmények ellenére, ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban – áll a Mol közleményében.

Debrecen idén a legdrágább megyeszékhely

FIGYELO A tavalyi átlaghoz képest 28 százalékos áremelkedést mért a használt téglalakások négyzetméterárában az Otthon Centrum a megyei jogú városokban: a legdrágább Debrecen, de nem sokkal olcsóbb Győr és Székesfehérvár sem. Minden használt lakástípusnál – tégla, panel, családi ház – érezhető az áremelkedés.

Ismét terjed a három hónapnyi kaució

FIGYELO Markánsan nyílik az olló a kínálati és keresleti bérleti díjak között Budapesten, miközben egyre több főbérlő kér három hónapnyi kauciót.

Az élelmiszerek drágulása is nagyon fűti az inflációt

FIGYELO Több mint 13 százalékos, éves inflációt mutatott ki júliusra a KSH. Az emelkedő trend megfordulására viszont még egy ideig várni kell.

Szinte teljesen eltűntek a hitelre ingatlant vásárlók

FIGYELO Nagyot változott az elmúlt hónapokban a hazai ingatlanpiac, még akkor is, ha az eladók egy része ezt egyelőre nem hajlandó tudomásul venni. A hitelkamatok emelkedése és a rezsiköltségek módosulása is erősen befolyásolja a piacot, ahol megfordulhat az eddigi kifelé és nagyobba költözés trendje.

Kiszámíthatatlanság, aszály, háború, infláció szorítja a termelőket

FIGYELO Augusztus 17-20 között 31. alkalommal rendezik meg a Farmer-Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárt Debrecenben. A gép-, és fajtabemutatókat tucatnyi tanácskozás, kerekasztal beszélgetés, szimpózium kíséri, amelyeken iránymutató információkra tehetnek szert a résztvevők. Ez idén sem lesz ez másként, a szaktártárca, a kamara a Debrceni Egyetem és a legsikeresebb agrárvállalkozások vezetőinek, képviselőinek részvételével az agrárium valamennyi aktuális kihívása terítékre kerül. Vaszkó László vásárigazgatót egyebek mellett ezekről is kérdeztük.

Mire panaszkodtak idén a fogyasztók?

FIGYELO A karácsonyi ajándékküldéssel kapcsolatos problémák, illetve a távközlési és a közüzemi ügyek vezetik a Budapesti Békéltető Testület idei listáját.

Az utazók döntését is segíti az új szálláshely-minősítés

FIGYELO Magyarországon korábban nem volt érvényben rendeletszintű szabályozás a szálláshelyek kategóriába sorolásáról, a különböző minősítési rendszereken belül önkéntes alapon történt a besorolás. Ezt váltotta fel idén január 1-jétől a kötelező minősítés bevezetése, amelynek alapja az itthon is több mint egy évtizede alkalmazott, nemzetközi Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer.

Robbanás előtt a digitális ügyfélkiszolgálás

FIGYELO A telefonos és a személyes ügyintézés a leggyakoribb a magyarok körében, ugyanakkor nagy a nyitottság a digitális megoldások iránt – derül ki a FaceKom távoli ügyfélszolgálatok használatával kapcsolatos országos reprezentatív kutatásából. A fiatalok nagyobb arányban használják az online megoldásokat, ugyanakkor jól látható digitális szakadék húzódik a lakóhelytípusok és a jövedelmi kategóriák között is.

Már több mint 700-an kértek egyedi, új rendszámot

FIGYELO Több mint 33 ezer új rendszámos autó közlekedik az utakon – tette közzé a hétvégén a Technológiai és Ipari Minisztérium. Az újonnan forgalomba helyezett autók július elsejétől kapnak négy betűs, három számos, címeres rendszámokat.

Gyenge évtized volt a hazai sörgyártásban

FIGYELO Bár itthon az alkoholfogyasztást jellemzően a pálinka és a bor tematizálja, ettől függetlenül a sör közügy maradt, pedig fele akkora az egy főre jutó fogyasztás, mint a cseheknél.

Jövőre is marad az élelmiszerválság

FIGYELO Az ukrán gabonaszállítás újraindítása és a recessziós félelmek miatt csökkentek a globális élelmiszerárak az elmúlt hetekben, de szakértők szerint a szélsőséges időjárás, a magas energiaköltségek és a megugró műtrágyaárak miatt az élelmiszerválság jövőre fokozódhat – állapította meg friss elemzésében a Makronóm Intézet.

Könnyített a kormány a fakitermelés szabályain

FIGYELO “Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni – áll egy friss kormányrendeletben.

Veszélyben a homokhátsági zöldségtermesztés

FIGYELO A Homokhátság kiszáradása súlyosan veszélyezteti az ottani szántóföldi zöldség kultúrákat, ami azért is nagy gond, mert a magyarországi zöldségtermesztés legjelentősebb hányada ehhez a térséghez kötődik – közölte a figyelo.hu-val Acsay Lajos a Vitaricum Kft. cégvezetője. A zöldség-gyümölcs nagykereskedelemben utazó cég első embere szerint a helyzet odáig fajulhat, hogy az ellátás biztosításához jelentős importra lesz szükség.

Víziközművek: egyeztetés az állami szerepvállalásról

FIGYELO A Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégiában foglaltak megvalósítása érdekében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár egyeztetést folytatott az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű társaságok, valamint az önkormányzati szövetségek képviselőivel – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Szénpénz a lengyel háztartásoknak     

FIGYELO Szerda óta zajlik a vita a varsói szenátusban a kormány által kidolgozott és az alsóházban (szejm) már megszavazott fűtési támogatásról. A törvény egyelőre csak a háztartási szénköltség kompenzációjára vonatkozik, de a felsőházi vitán elhangzott javaslatokból és a kormányzati tisztségviselők nyilatkozataiból kiderült, hogy más (szilárd és folyékony) fűtőanyagok használatára is lesz kedvezmény.

Divat a külföldi ingatlanvásárlás a szerbek körében

FIGYELO Tavaly nagy érdeklődést mutattak a szerb állampolgárok a görögországi ingatlanok, főként a lakások iránt, az idén inkább a Trieszt körzetében és a bolgár tengerparton vásárolnak, adta hírül a rtv.rs, a közmédia hírportálja.

A németek visszatartják az Ukrajnának megítélt 8 milliárd eurót

FIGYELO A kijevi adminisztráció egyik tisztségviselője Németországot vádolja az Európai Bizottság (EB) által májusban jóváhagyott makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) nagy részének a visszatartásával.

Visszaesett a kiskernövekedés

FIGYELO A júniusi adatokat (is) az üzemanyag forgalom erősödése támasztotta, de összességében a hónap jóval kisebb növekedés jellemezte, mint a korábbi év nyárelejét. Vélhetően az infláció fogja vissza a forgalmat. A drágulás a folyóár növekedésen sem segített.

Új felfedezés: gyémántszerű anyagok születnek az aszteroida becsapódáskor

FIGYELO Magyar kutatók közreműködésével aszteroida becsapódáskor létrejövő összetett gyémántszerű nanoszerkezeteket azonosítottak.

K&H: csökkenhet a takarékoskodó fiatalok aránya

FIGYELO A 19-29 éves korosztály tagjainak 47 százaléka havi rendszerességgel spórol. Ugyanakkor a rövid távú takarékoskodásban már nyomot hagyott az infláció – ezt mutatja a K&H ifjúsági index.

Orbán Viktor Donald Trumppal találkozott

FIGYELO Orbán Viktor miniszterelnök megérkezett az Egyesült Államokba. Első útja New Jersey-be, az előző, republikánus elnökhöz, Donald Trumphoz vezetett.

Visszaesett a munkavállalók optimizmusa

FIGYELO A korábbinál jóval pesszimistábbá vált a magyar munkavállalók hangulata az orosz-ukrán konfliktus és a bizonytalan gazdasági környezet miatt – állapította meg egy felmérés.

Magyar Levente Washintonban: a globális minimumadó egy nagy elefánt a boltban

FIGYELO Washingtonban tárgyal Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kifejtette, magas szintű megbeszéléseket folytat különös tekintettel az utóbbi idők eseményeire, a koronavírus-járványra, az ukrajnai háborúra és az energiaválságra.

Aldi: elindult a magyar termék-hónap

FIGYELO Kilenc hazai gyártó részvételével idén augusztusban is megrendezik a hazai termékek hónapját.

A rémhírek ellenére lehet fürdeni a Velencei-tóban

FIGYELO Az utóbbi napokban terjedő hírek, azaz a Velencei-tó szinte teljes kiszáradását cáfolja a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület tájékoztatása, amely szerint a helyzet valóban súlyos, de a tó strandjai továbbra is kitűnő vízminőséggel várják a vendégeket.

A rezsiszabályok változása átírhatja a lakásfelújítási terveket

FIGYELO Az idei harmadik negyedév elején a lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tervei kissé visszaestek az előző negyedévhez képest, de a korábbiaknál jórészt így is erőteljesebbek. Az Otthonfelújítási program továbbra is népszerű, a felújításra készülő családok fele igénybe venne állami támogatást is – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből.

Orbán Viktor: Brüsszel nem a főnökünk

FIGYELO Nem kibabrálni akarok a többi európaival, hanem hozzá akarom tenni a saját nézeteinket a közös európai döntéshez – tudatta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Ingyen kertmozi a Margitszigeten

FIGYELO Augusztus 2. és 14. között a Margitszigeti Atlétikai Centrum zöld füvén kertmozizhatunk, ráadásul fizetnünk sem kell érte.

Önvezető kocsik és lovasok a horvát KRESZ-ben

FIGYELO Új szabályok léptek életbe a horvátországi utakon. Pontosítják az alternatív járművek használatát, és jelentősen emelkednek a bírságolási tételek. Nagyobb szigorral lépnek fel a fegyelmezetlen vezetők ellen Szlovákiában is.

Nem csupán felesleges időtöltés a számítógépes játék

FIGYELO A NetCoGame JátékosLét kutatássorozatának célja, hogy eloszlassanak bizonyos, a játékokkal kapcsolatban kialakult negatív sztereotípiákat, mint a függőség vagy az agresszív magatartás okozója.

Az MKB Bank átvette a Sberbank Magyarország hitelportfólióját

FIGYELO Megtörtént a Sberbank Magyarország Zrt. v.a. mintegy 330 milliárd forint kitettségű hitelportfóliójának átruházása az MKB Bank Nyrt. részére. A tranzakció 35 000 lakossági és mintegy 3 000 vállalati ügyfelet érint.

VI. kerület: a 30 az új 50

FIGYELO Grazi mintával illusztrálta a Momentum terézvárosi polgármestere a belvárosi sebességkorlátozást.

Több mint 15 tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszából

FIGYELO Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa.

Megugrott a Zwack árbevétele

FIGYELO Több mint másfélszeresére nőtt a Zwack Unicum árbevétele az első üzleti negyedévben.

Kína húzza az elektromos járműipart

FIGYELO Csaknem 5 százalékponttal nőtt az elektromos járművek és plug-in hibridek eladási aránya 2021-ben. Ez azt jelenti, hogy az összes autóeladásból ma 9,5 százalék ilyen gépjármű. Tavaly előtt, 2020-ban még 4,6 százalék volt. Az elektromos járművek térhódítása várhatóan folytatódik, ugyanis a potenciális autóvásárlók 60 százaléka gondolkodik a vételén a hagyományos, robbanómotoros autók helyett.

Tovább nőtt az infláció

FIGYELO Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – adta hírül a KSH. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

FIGYELO Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatti speciális kifizetéseit.

Legalább egymillióval csökkent Románia lakossága

FIGYELO

Oktatási intézmények száloptikai fejlesztése

FIGYELO Több mint 637 millió forint oktatási informatikai gerinchálózat fejlesztési munkát nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium – közölte a Delta Technologies Nyrt. hétfőn az MTI-vel.

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

FIGYELO Október elsején egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre.

Fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Ryanair

FIGYELO A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.

Zöldebb lesz a közösségi közlekedés Miskolcon is

FIGYELO Tíz új, környezetkímélő autóbusszal bővült a helyi közlekedési cég járműparkja.

Egyesülnek a Magyar Bankholding alapkezelői

FIGYELO Bejegyezte a cégbíróság az MKB-Pannónia Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő egyesülését.

Vállalkozási támogatással csábítják haza a románokat

FIGYELO Tizenhatmillió forintnyi (200 ezer lej) vissza nem térítendő összeggel ösztönzik hazai vállalkozásra a külföldön élő román állampolgárokat.

Magyar gázhelyzet: megfelelő ütemű a tározók feltöltése

FIGYELO Augusztus 1-jére az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Startup és fenntarthatóság

FIGYELO A startup szektorban kulcsszerepet kap a fenntarthatóság: a Start it @K&H inkubátorban működő csapatoknak már 90 százaléka figyelmet fordít rá működése és termékeinek fejlesztése során. Ez azonban jelenleg inkább a természeti erőforrások fenntartható kezelését jelenti, míg a társadalmi kérdések háttérben maradnak.

Iskolakezdés: dupla családi pótlék érkezik augusztusban

FIGYELO A családok iskolakezdéssel járó kiadásainak csökkentése a kormány célja a dupla augusztusi családi pótlék utalásával.

Equilor Alapkezelő: új idők jönnek az ingatlanpiacon

FIGYELO Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.

Nincs gáz, drágul az áram

FIGYELO Júniusban az orosz gázszállítások csökkentésének hatására megemelkedtek a gázárak, ami a villamosenergia-árak emelkedését okozta Európában – tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi villamosenergia-piaci jelentéséről csütörtöki közleményében.

MAGYAR KÖZÚT: új menedzsment

FIGYELO A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdonosi jogait az új kormány megalakulását követően immár az Építési és Beruházási Minisztérium gyakorolja. Az új tulajdonos döntése értelmében augusztus 1-jétől az újonnan létrehozott Igazgatóság elnöke Bartal Tamás.

Infarktusveszély a forróságban: máshogy működhetnek a gyógyszerek

FIGYELO Bizonyos vérnyomáscsökkentők és véralvadásgátlók a nagy melegben infarktust okozhatnak – idézi Kai Chent, a Yale School of Public Health Epidemiology Tanszékének adjunktusát az Index. Megelőző lépés lehet a hűtött helyeken tartózkodás.

Napelem-pályázatok: kihirdették az első 500 nyertest

FIGYELO Sorra születnek meg a támogatói döntések a lakossági napelemes pályázat első ütemében beérkezett rekordmennyiségű kérelmekről – Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Lelassult kissé a használt kocsik importja

FIGYELO Június után a múlt hónapban is csökkent a Magyarországra behozott használt személyautók száma, amely részben a forint árfolyamával is magyarázható.

Kevesebb energiát használt fel Németország

FIGYELO Több tényező együttes hatása nyomán érezhetően csökkent az energiafogyasztás az év első felében Németországban.

A könyvelők többsége árat emel a katából kilépőknek

FIGYELO A könyvelők átlagosan 5 és 20 ezer forint közötti áremeléssel terveznek a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata) kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik esetében – derült ki a Billingo online számlázó által július végén elvégzett felmérésből, amelyet mintegy ezer könyvelő töltött ki.

Tovább drágul az európai földgáz

FIGYELO Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése: egyrészt jelentősen csökkent az orosz forrás, másrészt üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-export kapacitása – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi gázpiaci riportjából.

Támogatott képzések a Tungsram elbocsátott dolgozóinak

FIGYELO A Tungsram még áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A csoportos létszámleépítésben érintettek személyre szabott, álláskeresést ösztönző képzésben, átképzésben vehetnek részt.

Mentőöv a vállalkozásoknak

FIGYELO A hét közepétől már regisztrálhatnak a Széchenyi Kártya Program MAX hitelek iránt érdeklődő vállalkozások. A hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célzó, államilag támogatott hitelprogram keretében hitelcéltól függően 0,5-3,5 százalékos, a futamidő alatt végig fix kamattal juthatnak forráshoz a cégek – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői.

Vlagyimir Putyin: atomháborút nem szabad kirobbantani

FIGYELO Egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyen összecsapást soha nem szabad kirobbantani – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Atomsorompó Egyezmény 2022-es konferenciájához intézett videóüzenetében.

Jól alakul a horvát turisztikai szezon

FIGYELO Az év első hét hónapjában 10,3 millió turista látogatott Horvátországba és 54,3 millió vendégéjszakát töltöttek el: a vendégek száma 60 százalékkal, a vendégéjszakáké 46 százalékkal volt több, mint tavaly ugyanebben az időszakban – közölte a horvát turisztikai minisztérium.

Szijjártó: a nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell

FIGYELO A nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell, ehhez pedig újra kell indítani a nagyhatalmak közötti párbeszédet – írta Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter, amelyet annak alkalmából tett közzé, hogy New Yorkban összeül az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciája.

KSH: Budapesten nagyot ugrott a tervezett lakások száma

FIGYELO 2022 I. félévében 9133 új lakás épült, 6,8%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 715 volt, 16%-kal több, mint 2021 azonos időszakában – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján.

41 milliós büntetés a Raiffeisennek

FIGYELO 41,25 millió forint bírságot szabott ki az MNB a Raiffeisen Bankra, amiért az továbbra sem rendelkezik a megfelelő pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésére szolgáló rendszerrel – írja az MTI.

Mi történt a tőzsdén júliusban?

FIGYELO A továbbra sem enyhülő globális gazdasági nehézségek ellenére a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX index jelentős mértékben korrigált júliusban – a 41 805,3 pontos záróérték 6,5 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

Budafoki választás: ellenzéki mandátumból kormánypárti lett

FIGYELO A valasztas.hu adatai szerint Budapest XXIII. kerületében (Budafokon) a Fidesz-KDNP jelöltje, Krieger Krisztina nyerte az időközi önkormányzati képviselő választást.

Nem jön az orosz olaj Magyarországra

FIGYELO Felfüggesztették a kőolaj exportját a Barátság vezeték déli szakaszán keresztül.

Vezető beosztású munkatársak állnak be a futószalag mellé

FIGYELO A Qantas ausztrál légitársaság arra kéri a vezető beosztású munkatársait, hogy három hónapig álljanak be a futószalag mellé, és dolgozzanak rakodóként az óriási munkaerőhiány miatt.

Tonnákban mérhető a weboldalak karbonlábnyoma

FIGYELO Bár a digitalizációra zöld megoldásként tekintünk, minden digitális folyamat termel karbont. A fenntartható jövő ezért nem képzelhető el a digitális marketingtevékenységek – például a weboldalak – racionalizálása nélkül – állítják a szakértők.

Vízen, ételen, programon spórolnak a táborokban

FIGYELO Növekszik a nyári gyerektáborokra érkező panaszok száma – publikálta a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A családok a beígért programok elmaradása vagy éppen a napi négyszeri étkezés kettőre csökkentése miatt reklamálnak, de olyan esetről is beszámoltak, ahol a kézműves foglalkozásokon csak úgy vehettek részt a gyerekek, ha vittek magukkal felszerelést, miközben erről előzetesen nem tájékoztatták őket.

Mit tud az a startup, amelyre a Meta kivetette hálóját?

FIGYELO Piaci értesülések szerint a Facebookot is üzemeltető Meta szemet vetett az AdHawk startupra, és heteken belül felvásárlási ajánlatot is tehet a cégért. A vállalkozás szemkövetési technológiák fejlesztésével foglalkozik, amelyek elengedhetetlenek a kiterjesztett- és a virtuális valóság-szemüvegek gyártásához.

Szentendre kap okoszebrát

FIGYELO A Generali a Biztonságért Alapítvány egy – rendőrségi statisztikák alapján összeállított – 13-as listából szavaztatta meg, hova kerüljön az ország következő okoszebrája, amelynek következtében remélhetőleg elkerülhetőek lesznek a gyalogosgázolások.

Júliusi többlet az államháztartásban

FIGYELO Az első félévben az éves hiánycél 91,7 százaléka teljesült, ez most javult.

Duna House: töretlen az ingatlanok áremelkedése

FIGYELO Az ingatlanok áremelkedése még mindig töretlen, az enyhébb nyár után aktívabb őszi szezonra számít a Duna House.

Így lehetne olcsóbb a szigetelőanyag

FIGYELO Még egy hetük van a vizsgáltba bevont szereplőknek, hogy véleményezzék a versenyhivatal javaslatait.

Megfékezi a pénzügyi szolgáltatások drágulását a szerb jegybank

FIGYELO Díjtételeik visszafogására kényszerítené a helyi pénzügyi szolgáltatókat a szerb jegybank.

Mol: jól megy a szekér

FIGYELO Kimagasló eredményeket ért el a Mol-csoport a második negyedévben – derül ki a társaság ma közzétett jelentéséből.

Növekedés a turizmusban

FIGYELO A vendégéjszakák száma 2021 júniusához képest több mint másfélszeresére nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

MNB: 2025-ig legyenek a bankok zöld működésűek

FIGYELO A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt várja el a hazai hitelintézetektől, fióktelepektől, hogy 2025-ig álljanak át a zöld működésre, azaz azonosítsák, mérjék, kezeljék, felügyeljék és hozzák nyilvánosságra az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat.

Orbán Viktor Dallasban: szövetségesre kell találnunk egymásban

FIGYELO “Össze kell hangolni csapataink mozgását, mert ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznünk. Azért vagyok itt, hogy elmondjam, össze kell fogni – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök Dallasban az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) konferenciáján.

Megújult a Déli összekötő vasúti híd

FIGYELO Átadták a megújult déli összekötő Duna-hidat Budapesten. A projekt kivitelezésének költsége nettó 36 milliárd forint volt. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával valósult meg.

Mitől lesz mobilfüggő a gyerek?

FIGYELO Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva, az izgő-mozgó gyerek többet fog mobilt használni – derül ki az ELTE Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor legújabb kutatásából, amelyben a viselkedésproblémák és a túlzott digitális eszközhasználat összefüggéseit vizsgálták a kutatók.

Dolgoznak a vetőmaghiány elkerülésén

FIGYELO A rendkívüli aszályhelyzet következtében kialakult alacsonyabb termésátlagok és gyengébb minőség miatt a kalászos vetőmagok minősítésénél enyhítéseket vezetett be az agrártárca a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács javaslatára, ezzel véleményük szerint elkerülhető lesz a vetőmaghiány – közölte a szakmai szervezet csütörtökön az MTI-vel.

TIM: a nagycsaládosoknak földgáz-kedvezmény jár

FIGYELO Mivel eddig sok nagycsaládos nem használta ki a gázfogyasztási kedvezményt, felhívjuk a figyelmüket, hogy havi szinten több tízezer forintot takaríthatnak meg, ha nem mulasztják el az igénylést beadni a kormányablakban – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Árcsökkenés a benzinkutakon

FIGYELO Újra csökken a benzin és a gázolaj ára is csökken péntektől – írja a holtankoljak.hu

Jelentősen növekvő árbevételt vár a Richter

FIGYELO Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a Richter nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz – mondta Orbán Gábor vezérigazgató a gyógyszeripari vállalat második negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Pelosi látogatás: forrósodik a helyzet Tajvanon

FIGYELO A kínai figyelmeztetések ellenére megérkezett ma Tajvanra Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök. Ő 25 éve az első amerikai politikus, aki a szigetországba látogat. Kína saját részének tekinti Tajvant és provokációnak tartja az amerikai politikus útját.

Ezeket érdemes mérlegelni lakásvásárlás előtt

FIGYELO A lakásvásárlás hosszú távú elköteleződés, így alaposan meg kell fontolni: hogyan változnak az ingatlanárak és a bérleti költségek, mekkora hitelt bír el a jövedelmünk, milyen karrier, jövőbeli kilátások elé nézünk, milyen időintervallumra szeretnénk lekötni magunkat.

Nem éri meg elveszíteni a védettségi igazolványt

FIGYELO Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelete szerint a jövőben a védettségi igazolvány pótlásáért, cseréjéért 3000 forintot kell fizetni.

Hihetetlen olcsó Európa az amerikai turistáknak

FIGYELO Sok amerikai a dollárhoz képest olcsó euró miatt rég nem látott utazási kedvvel indul útnak Európába, ugyanis 20 év óta először egyenlő egy euró egy dollárral.

Meghosszabbította az MVM a mérőórák bediktálásának határidejét

FIGYELO Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítja – olvasható ma a cég honlapján.

Alig csillapodik a hiteléhség a lakosságnál

FIGYELO Májushoz képest ugyan fogyott a lendület júniusban a lakossági hitelpiacon, még mindig erős a kereslet a kölcsönök iránt. Az első fél év pedig újabb rekordot hozott a lakáshitelek új szerződéseinél.

Támogatás elektromos teherszállító kerékpárokra

FIGYELO 2022. augusztus 1-jén már az ötödik szakasza nyílt meg az elektromos teherszállító kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak.

Messze még a csúcstól a lengyel légitársaság

FIGYELO A LOT Polish Airlines előrejelzése szerint az idén harmadával kevesebb utast szállítanak, mint a rekordévnek számító 2019-ben, értesült a money.pl gazdasági portál.

Jelentősen drágultak az egyetemi városok

FIGYELO Érezhetően emelkedtek mind a bérleti, mind a lakásárak az egyetemi városokban. Budapesten az V. kerületben a legdrágább a lakások négyzetmétere. Vidéken Gödöllő a legdrágább, Miskolc a legolcsóbb egyetemi város – derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből.

Napi kiadásra is költöttek az extra pénzből a gyermekesek

FIGYELO A K&H biztos jövő felmérése szerint az szja-visszatérítésre jogosult családok átlagosan 596 ezer forint extra bevételhez jutottak. A visszatérítés összegének harmada a mindennapi kiadásokra megy el, további 33 százalék a megtakarításokat gyarapítja.

Az Easyjet az európai repülőtereket okolja a veszteségei miatt

FIGYELO Johan Lundgren, az Easyjet vezérigazgatója szerint az európai repülőterek, köztük London Gatwick és az amszterdami Schiphol munkaerőhiány miatti kapacitáskorlátozásai 133 millió angol fonttal rövidítették meg a cégét az elmúlt negyedévben, ezért kompenzációt követel az érintett légikikötőktől.

Vízválasztó hónapok jönnek a lakáspiacon

FIGYELO Egyrészt kiderül, hogy az új rezsiszabályoknak mely lakóingatlanok lesznek a nyertesei, illetve vesztesei. Emellett az is eldől, hogy a jövőre megmaradó állami támogatások szinten tudják-e tartani a keresletet, ami most csökken a dráguló hitelkamatok miatt.

Elbukott a tatai hotelberuházás elleni népszavazás

FIGYELO Érvénytelen lett a tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda megépítése ellen kezdeményezett helyi népszavazás.