Elindultak a nyári leértékelések – de még nem látszik

Minden nyáron június közepével indulnak – előbb a ruházati és lábbeli, majd a műszaki cikkek területén – a kiskereskedelemben a nyári leértékelések. Most azonban hiába a labdarúgó Eb, hiába az olimpia, nem látszik a piacon az akciós szezon kezdete. A titok a tanévzáró csúszása lehet.

Friss kutatás: a magyarok fele soha nem sportol

FIGYELO Az életmódunk meghatározza az egészségi állapotunkat. Egy friss kutatásból kiderült, mennyit mozog a magyar, valamint az is, melyik korosztály és hogyan sportol.

Magyar cukrász a világ legjobb fagyi-készítője

FIGYELO Újabb szenzációs magyar cukrászsikerről adott hírt a szakmai ipartestület: Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján – közölte a Magyar Nemzet.

Kölcsönös védelmi egyezményt kötött Oroszország és Észak-Korea

FIGYELO Egyre mélyebb a barátság a két ország között. Putyin a katonai és technológiai együttműködést sem zárta ki – írja a Világgazdaság.

Borágazat: az edukáció segíthet a fiatalok visszaszerzésében

FIGYELO Szeptembertől magyarul és angolul is elérhető borismereti és borkulturális kurzus indul három felsőoktatási intézményben. A BorKatedra – Szeminárium a magyar borról címen induló képzésről és az iparágról beszélt Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek.

Megerősítette az Eximbank befektetésre ajánlott minősítését a Fitch Ratings

FIGYELO A Fitch Ratings június 18-án közzétette legfrissebb jelentését az Eximbankról, amelyben megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós korábbi ’BBB/F-2’ hitelbesorolását, amely összhangban áll a Magyar Állam besorolásával. A szakértői elemzés idén is kiemeli, hogy a hitelintézet stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában.

Hőség: kiadták a másodfokú figyelmeztetést

FIGYELO Magas hőmérsékletre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Számos vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a MÁV-Volán Csoport pedig már ásványvizet oszt az utasoknak – közölte a Világgazdaság.

Új gyógyszerüzem Debrecenben

FIGYELO A most átadott, csaknem 12 milliárd forint beruházással, a Debreceni Egyetem (DE) science parkjában létesült Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzemmel az intézmény a teljes gyógyszeripari innovációs láncban részt tud venni.

Mark Rutte alkut ajánl Orbán Viktornak

FIGYELO Az Ukrajnát támogató NATO-misszióról egyeztetett a holland kormányfő a magyar miniszterelnökkel. A szinte biztos befutó Mark Rutte írásba is adná a támogatásért cserébe, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekben, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását – közölte a Világgazdaság.

Még nincs megállapodás az uniós vezetőkről

FIGYELO Charles Michel szerint a hétfői nem hivatalos munkavacsorának nem az volt a célja, hogy döntés szülessen – közölte a Világgazdaság.

Strandok: ennyivel emelték a jegyárat

FIGYELO Berobban a kánikula, itt az ideje, hogy a csak szezonálisan működő strandok is feltöltsék a medencéiket. A fővárosi fürdők többségét üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek két olyan strandfürdője van, amely csak szezonálisan üzemel. A héten mindkettő megnyílik, a jegyárak viszont újra emelkedtek, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni – írja a Világgazdaság.

Indul a dinnyeszezon – jó lehet az idei termés

FIGYELO Néhány nap múlva megkezdődik az igazi dinnyeszezon, a terület növekedett, és a kedvező időjárás a termés jó minőségét ígéri. Dinnyeháborútól mentes szezonban bíznak a termelők – írja a Világgazdaság.

Az MFOI és az uniós források hatékony lehívása: Interjú Dr. Petri Bernadett ügyvezetővel (x)

FIGYELO Az Európai Unió által kínált közvetlen uniós támogatások kulcsfontosságú eszközök a régiók fejlesztésében és a gazdasági növekedés ösztönzésében. Magyarország eddig is aktívan részt vett az uniós források igénylésében és felhasználásában, ám még mindig van tér a javulásra abban, hogy az ország megkapja a neki járó arányos részt. Dr. Petri Bernadett, az MFOI ügyvezetője és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa kiemelkedő szerepet játszik ebben a folyamatban. Az interjú során részletesen kifejti nézeteit és terveit az uniós források hatékonyabb felhasználására vonatkozóan.

Termelővédelmi törvénycsomag: büntetik a késedelmes fizetést

FIGYELO A harminc napon túli késedelmes fizetéseket ezentúl közvetlenül szankcionálják, illetve kötelező elemmé teszik a kockázatmegosztási rendelkezéseket a zöldség-gyümölcs-, a sertés- és a baromfiágazati, valamint a vállalkozási típusú szerződéseknél – derül ki az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagból. A legtöbb új szabály jövő év január 1-jétől lép életbe. Az agrártárca kiadott egy útmutatót a szabályok értelmezésére – közölte a Világgazdaság.

Fagyiárak 2024: körkép a szezon kezdetén

FIGYELO Mára kialakultak a fagyiárak 2024-re, a legtöbb árus 550–600 forint közötti összegért ad egy gombócot. Tavalyhoz képest 10 százalékkal drágább a fagyi, ami infláció alatti áremelkedés. A magyarok nagyon szeretik az ízkombinációkat, a pisztácia és a mangó feljött a csoki, vanília, eper és citrom mellé a fagyis toplistán. Friss fagylaltkörkép a Világgazdaságtól a főszezon kapujában.

Foci-Eb 2024: ezeken a helyeken nézhetjük a meccseket Budapesten

FIGYELO Szombaton délután három órakor először lép pályára a magyar válogatott, Svájc lesz az ellenfél. Ha valaki ki szeretné használni a jó időt, és közösségi élményként szeretné megélni Magyarország meccseit, érdemes kilátogatni olyan helyre, ahol nagy kivetítővel, ital- és ételstandokkal várják a szurkolókat. A Világgazdaság összeállította, hol érdemes kültéren nézni az egy hónapig tartó sporteseményt.

Balaton: elkészült a tragikus haláleseteket is okozó árok térképe

FIGYELO Sok tragikus haláleset megelőzhető lenne, ha a fürdőzők tisztában lennének azzal, hogy a Balaton medrében húzódik egy árok, pár száz méterre a parttól. Főleg a déli parton okozhat bajt, meglepheti a befelé sétáló gyengén úszókat a Balaton.

Donald Trump Jr. Budapesten

FIGYELO Zárt körben tartott előadást Donald Trump, az USA 45. elnökének fia Budapesten. A Világgazdaság bejutott Donald Trump Jr. beszédére. Az amerikai elnök legidősebb fia számos családi történetet is megosztott, de Kínára is kitért.

Felpörgött az építőipar, de még jöhet meglepetés

FIGYELO A márciusi lesújtó építőipari adat után, áprilisban visszapattant a szektor termelése. Az építőipari termelés 15,6 százalékkal nőtt éves bázison. Havi szinten 11 százalékos lett a bővülés. Az áprilisi szerződésállomány azonban aggodalomra adhat okot, mivel a megrendelések fél százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól – közölte a Világgazdaság.

Elindult Budapesten az Uber – ingyenesen lehet kipróbálni

FIGYELO Kardos Eszter szerint több mint háromezer sofőr regisztrált a világ legismertebb autómegosztó szolgáltatásához a magyar fővárosban. Az Uber magyarországi vezetője a Világgazdaságnak adott interjúban többek között arról is beszélt, hogy az állomány független vállalkozókból áll. Az Uber budapesti indulásának örömére különleges promóciókat és kedvezményeket is kínál, többek között díjmentes utazást június 13. és június 30. között.

Sikeres a Baross Gábor hitelprogram

FIGYELO Közel ezer szerződést kötött az Exim Magyarország a záruló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében. A hitelprogram során a leszerződött állományból már 40 milliárd forintnyi folyósításra került sor – közölte a Világgazdaság.

Főpolgármester-választás: újraszámolják az érvénytelen szavazatokat

FIGYELO A Nemzeti Választási Bizottság esti ülésén hozta meg a döntést. Ahogyan arról korábban is írtunk, Vitézy Dávid már napok óta be szeretné nyújtani újraszámlálási kérelmét, mert rendszerszintű rendellenességet tapasztaltak több választókerületben is.

Le Pen még nagyobb győzelmet arathat, mint az EP-választáson

FIGYELO A pénzügyminiszter adósságválságtól tart, a jegybank elnöke világos ígéreteket sürget.

Magyarország már nem tudja megállítani a NATO ukrajnai missziójának az elindítását

FIGYELO Szijjártó közölte, hogy a NATO most egy ukrajnai koordinációjú misszió megindítására készül, a magyar kormány ezt veszélyesnek és feleslegesnek tartja.

Wizz Air bomba: fix jegy és poggyászár egy évig

FIGYELO Egy évig rögzített jegy- és poggyászárat biztosít a Wizz Air a főszezonban is. A havi díjas szolgáltatás előfizetésével sokat spórolhatnak azok, akik a nyári időszakban vagy munkából adódóan rendszeresen utaznak. Foglalás után öt nappal már repülhet is az utas.

Tovább drágultak a lakások – vidéken is egyre többet kell fizetni az ingatlanokért

FIGYELO Ismét többet kell fizetni az ingatlanokért a tavalyi stagnálás után, leginkább a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön drágultak a lakások májusban.

Sereghajtóból élre törhet Dél-Európa

FIGYELO Egyre inkább a mediterrán országoknak áll a zászló, miután Európa erősebb országaiban fokozatosan teret nyernek a populista pártok. A politikai átrendeződés bizonytalanságot szül a befektetők körében, ami Görögország, Spanyolország, Olaszország és Portugália felé irányítja a figyelmüket, főként, hogy Dél-Európa nekiállt a házifeladatának az elmúlt évtizedben.

Szakad az euró, brutális mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

FIGYELO Az EP-választások okozta bizonytalanság minden fronton hatalmas csapást mért a tőkepiacokra.

RENDKÍVÜLI: Macron feloszlatja a nemzetgyűlést, és előrehozott választást ír ki

FIGYELO Az első fordulót június 30-án tartják. Marine Le Pen, az ellenzék vezetője üdvözölte az elnök bejelentését – közölte a Világgazdaság.

Bejött a MOL-nak a „forró kutya“

FIGYELO Több mint 24 millió darab füstölt kolbásszal készült hot-dogot adtak el tavaly a MOL kutakon, ebből tízmilliót Magyarországon, a többit pedig, a környező országokban. A 94 százalékos hústartalmú bükkfán füstölt kolbászokhoz eddig csak az olajcég töltőállomásain lehetett hozzájutni, ám rövidesen valamennyi kiskereskedelmi üzletlánc polcain megjelennek – közölte a MOL.

Szentkirályi Alexandra visszalépése: mi lesz most a szavazólapokkal és mire kell figyelni vasárnap?

FIGYELO A kormánypártok főpolgármester-jelöltje szó szerint az utolsó pillanatban lépett vissza Vitézy Dávid javára, aki az LMP és egy civil szervezet közös jelöltjeként indul a vasárnapi választáson Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester ellen. Csakhogy Szentkirályi Alexandra neve már szerepel a szavazólapokon. A Nemzeti Választási Iroda most elmagyarázta, mit jelent ez a vasárnapi voksoláskor és mire számíthatnak a szavazópolgárok.

Túlárazottnak tartják a balatoni ingatlanokat a vevők

FIGYELO Élénkülésre számítanak a nyaralóingatlanok piacán az ingatlanközvetítők, a Balatonnál ehhez bővülő kínálat várja a vevőket. A tranzakciókat lassítja, hogy a legtöbb tulajdonos a piaci árak fölé pozícionálja eladó ingatlanát. A déli parton 4 százalékkal, az északi parton a hirdetési árnál négyzetméterenként átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb összegért szerződnek a vevők. A kereslet 70 százaléka a használt, az új építésűeknél mérsékeltebb árú lakásokra és házakra irányul a Duna House balatoni piaci riportja szerint.

Vitézy Dávid: aktivistából lett városfejlesztési szakember

FIGYELO Az első győzelem megvan, vasárnap jön a második.

Rendkívüli: a magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret

FIGYELO Történelmi tranzakció, mostantól újra magyar tulajdonban van a Budapest Airport Zrt. A rendkívüli bejelentést ezekben a percekben tette meg a magyar kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium. Bemutatjuk, hogyan jutottunk el a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáig.

A kormány 2024 végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

FIGYELO A kamatstop a bevezetésétől a 2024. június 30-ig terjedő két és fél év alatt összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett a családoknak.

Sör: összeírták az európai árakat

FIGYELO Az alkoholos italokban Budapest olcsónak számít, sör tekintetében az olcsó városok felső határán van. Prágában például tíz centtel olcsóbban lehet sörhöz jutni – bár erről a Világgazdaság szerkesztőségében megoszlanak a vélemények. A Numbeo összeszedte, hol drága, hol olcsó a sörtől másnaposnak lenni – mutatjuk a sörárakat Európában.

Foci-Eb 2024: így juthat tovább a magyar válogatott

FIGYELO Az Európa-bajnokság lebonyolításnak köszönhetően a hat csoportharmadik közül a legjobb négy kvalifikálja magát a nyolcaddöntőbe, így a magyar labdarúgó-válogatottnak van még némi esélye a továbbjutásra. Ugyanakkor a mieink csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik szerint inkább a realitás talaján kellett volna maradni a torna előtt, mert a játékosok valószínűleg túl nagy terhet raktak magukra.

Nem lesz olcsó a szülőknek a nyári táboroztatás

FIGYELO Drágább nyárra készülnek idén a szülők, ugyanis egyre költségesebb és időigényesebb feladat tartalmas programokat szervezni a szünidős gyermekeiknek. A legtöbb szülőnek az anyagiak előteremtése okozza a legnagyobb fejtörést, ugyanakkor a munkahelyeknek csak minimális százaléka segíti anyagilag a szülőket – írja a Világgazdaság.

Őshonos kontra invazív: a csuka nem győzi

FIGYELO Az invazív halfajok agresszív terjeszkedése esetenként már a tógazdaságok profitját is veszélyezteti. Az idegenhonos fajokkal való együttélés a ragadozók közül leginkább a csukára lehet veszélyes, különösen akkor, ha ívóhelyeit lelegelik a növényevők, ivadékait pedig, felfalják a törpeharcsák – többek között erről is szó volt a Haltudományi Társaság XX. Konferenciáján.

Rántottából világrekord

FIGYELO A világ legnagyobb tojásrántottáját akarja feltálalni a nagyérdeműnek a szárnyas biznisz egyik legnagyobb hazai képviselője pénteken Debrecen. A Tranzit Csoport szakácsai és kuktái a rekordmennyiségű ételhez 75 ezer tojás kívánnak felhasználni. A tervezett sütési idő négy óra.

Balaton – öt ingyenes minifesztivál idén

FIGYELO A BalatON koncert ingyenes programsorozata öt minifesztivállal vár idén mindenkit Balatonkenesétől Balatonfüredig. Lesz vízi színpad, egyes helyszíneken pedig a szüreti fesztiválokba is belekóstolhatnak a koncertezni vágyók. Ötven előadó öt helyszínen vár mindenkit a nyáron.

Toborzó-kampány a terület-védelmi ezredekbe

FIGYELO Tartalékos toborzást hirdetett a honvédelmi miniszter Magyarországon. Hazánkban már 7 tartalékos ezred működik a hivatásos katonák mellett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a tartalékosoknak évi egy hét kiképzésen kell részt venniük, ezért évi bruttó 600 ezer forintot kapnak.

Szinte biztosan behúzza a kéziféket az MNB

FIGYELO Akár be is fejezheti az idei kamatvágásokat most kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a legutóbbi kamatdöntése óta ismét kaotikusabb helyzetbe találta magát. A forint elmúlt hetekben látott gyengülése és a FED tétovázása miatt a jegybank mozgástere vészesen beszűkült elemzők szerint – közölte a Világgazdaság.

Júliusban indul az otthonfelújítási program

FIGYELO Hétfőn megjelent a pályázati kiírás, július elsejétől lehet benyújtani a kérelmeket. Az otthonfelújítási program 108 milliárd forintos keretösszegéből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések – közölte a Világgazdaság.

Teljes átalakuláson esik át az egyik legnagyobb benzinkút-hálózat

FIGYELO Teljes megújuláson esnek át az OMV benzinkutak. A kiskereskedelmi egységek hét országban, köztük hazánkban is átalakulnak. A dizájn mellett az OMV magát a márkát is átalakítja, nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntartható energiára és életmódra – közölte a Világgazdaság.

Világsztár szerepel egy új magyar ivóvíz dobozán

FIGYELO Aludobozos, szűrt ivóvizet dob piacra a Hell – írja a Magyar nemzet.

A világ 20 legdrágább sportja

FIGYELO Egyes sportok űzése csak a felső tízezer számára megengedhető. Az alábbiakban a Világgazdaság összeszedte a világ legdrágább sportjait, amelyekhez nem árt igazán vagyonosnak lenni, ugyanis ezeknél az átlagemberek labdába sem rúghatnak.

Vízügy: levonul az áradás

FIGYELO A Duna vízszintje ugyan még magas, de már túl van a tetőzésen. Fokozatosan csökken a folyó vízszintje. Az egyre kevesebb csapadék miatt a Rába gyorsabban apad. Az áradó folyókhoz kivezényelt vízügyi szakemberek nagy része már hazamehetett – közölte a Világgazdaság.

Olaf Scholz ősszel kiírhatja az előre hozott választásokat

FIGYELO A kérdés már nem az, hogy a német koalíció túlél-e, hanem az, hogy meddig húzza. Hiába nem akar Olaf Scholz előre hozott választásokat, ez már nem rajta múlik.

Vámvita: Kína válaszlépésekkel fenyeget

FIGYELO Fogadásokat lehet kötni arra, meddig maradnak a kínai villanyautókra júliustól bevezetendő uniós büntetővámok. Peking ugyanis jelezte, hogy arányos válaszlépéseket tesz, és a Kereskedelmi Világszervezetet kéri fel döntőbírónak a vámvitában. Az egyeztetések eközben megkezdődtek, a német gazdasági miniszter Kínában próbál békét kötni.

Tisza-tó: a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót venni

FIGYELO Árrobbanás lehet néhány éven belül a Tisza-tónál, ahol ma még a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót venni. A Budapestről autópályán egy-másfél óra alatt megközelíthető, vagyis szinte balatonnyi távolságra fekvő térség természetközeli környezetével és megfizethető áraival, fejlődő infrastruktúrájával lehet nyerő.

Ebben a vármegyében igen olcsón lehet ingatlanhoz jutni

FIGYELO Az ingatlanárak tekintetében egyik legolcsóbb térségnek számít Békés vármegye, a határ menti ingatlanok jóval kevesebbe kerülnek, mint a román oldalon, ráadásul az Aradig tartó autópálya-kapcsolat miatt meg is érheti az ingázás. Az orosz–ukrán háború ugyancsak keresletnövelő tényezőnek bizonyult, az eladók fele euróban is közzéteszi a kínálati árat.

NGM: piaci áron vásárolta vissza a repteret az állam

FIGYELO Továbbra is jelennek meg tényszerűtlen, dezinformációt tartalmazó írások a reptér visszavásárlása kapcsán, amelyek tárgyi tévedéseken alapulnak. Ezeket teszi helyre a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Rendkívüli: több száz millió euróra büntették meg Magyarországot

FIGYELO Az Európai Unió Bírósága kötelezi Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot amiatt, hogy nem teljesítette a bíróság egyik ítéletét – közölte a Világgazdaság.

Fuvarozás: megfojtja a vasutat a pályadíj emelése

FIGYELO Szeptembertől 14,5 százalékkal nő Magyarországon a vasúti pályák használati díja. A Világgazdaságnak nyilatkozó fuvarozók és érdekképviseletük a magasabb pályadíj szélsőségesen káros hatásáról és a külföldön hozzáférhető támogatások hazai hiányáról nyilatkoztak. A szaktárca az inflációkövetésre, a MÁV és a GYSEV költségeiben történő állami szerepvállalásra és arra mutatott rá, hogy a hazai pályadíjak Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Átadták Az Utazó-díjakat

FIGYELO

Megérkezett Budapestre Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

FIGYELO Leszállt Stoltenberg gépe Budapesten.A NATO-főtitkár korábban azt mondta, hogy megoldást akar találni a magyar kormányfővel.

Vitézy Dávid nagyon készül valamire – csütörtökig újabb fejezetéhez ér a főpolgármester-választás

FIGYELO Kérdés, hogy a Budapestért folyó küzdelemben elveheti-e Karácsony Gergelytől a főpolgármesteri címet. A főváros a választások legkiélezettebb csatatere. Vitézy Dávid továbbra is lát esélyt a győzelemre, de el fogja fogadni a vereséget is.

Orbán Viktor: ezért nem lehetett Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje

FIGYELO A miniszterelnök hosszú interjúban beszélt a választásokról, Magyar Péterről és Vitézy Dávidról. Az utóbbiról elmondta, hogy többek között azért nem lehetett a kormánypárt jelöltje, mert több személlyel, például Lázár Jánossal is voltak mély konfliktusai.

Választások 2024: Giorgia Meloni – kevesebb ideológia és több pragmatizmus kellene

FIGYELO Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Róma jelentősebb és nagyobb szerepet játszhat az unió jövőjében. Hozzátette: nem ideologikus, inkább pragmatikusabb uniós politikára van szükség, amely nem avatkozik bele a magánemberek életébe.

Ezeket a jelölteket választották meg a budapesti kerületek polgármestereinek

FIGYELO Nem sok helyen sikerült leváltani a regnáló polgármestereket Budapesten, de a képviselő-testületekben azért vannak változások. Összeszedtük, hogyan és kik irányíthatják a 23 budapesti kerületet a következő öt évben.

Túlterhelt turisztikai fellegvárak: lehet csökkenteni a nyomást

FIGYELO Van megoldás a túlterhelt turisztikai fellegvárak, a túlturizmustól szenvedő városokra nehezedő tömegnyomás enyhítésére. Sikeres az osztrák példa: a Bécs és az Alpok között kialakított pufferzónába, a Wiener Alpenbe irányították a turisták figyelmét, mely egyre hatékonyabban vezeti el a tömegeket a két turistaparadicsomról. A túlturizmus nem betegség, csak tünet, de van rá orvosság.

TÖBB MILLIÓ FORINTOT KAP, HA EZEKBE A MEDITERRÁN ORSZÁGOKBA KÖLTÖZIK

FIGYELO Európa-szerte óriási probléma, hogy a nagyvárosoktól távolabb eső települések elnéptelenednek az elvándorlás vagy a lakosság elöregedése miatt. Ezt a mesés Olaszország és Spanyolország többek között úgy próbálja meg orvosolni, hogy gyönyörű településeinek némelyike komoly összeget ajánl fel annak, aki életvitelszerűen odaköltözik.

Száz helyet ugrott a Debreceni Egyetem a QS világranglistán

FIGYELO Csaknem száz helyet lépett előre és ezzel bekerült a TOP 600-ba a QS nemzetközi rangsorán a Debreceni Egyetem. A neves angol rangsorkészítő Quacquarelli Symonds által vizsgált több mint 1500 intézmény listáján ez az 574. helyet jelenti, amivel dobogós a honi felsőoktatási intézmények között, a külföldi hallgatók arányában és a nemzetközi kutató-hálózatokban vállalt szerep alapján pedig, a legjobb magyar egyetem lett a QS legfrissebb listáján – közölte az unideb.hu

A barcelonai Disfrutar lett a világ legjobb étterme

FIGYELO A csúcséttermek öt legjobbja közül három spanyol.

Így alakulhat idén a világgazdaság az elemzők szerint (x)

FIGYELO Az EXIM exportspecifikus tényezőkre és várható tendenciákra irányuló szakmai kiadványa, az Export-Őr friss száma szerint a világgazdaság teljesítménye 2023-ban a vártnál ellenállóbbnak bizonyult. Ennek következtében az idei növekedési kilátások összességében felfelé módosultak az elmúlt félévben: a 2023-ban mért 3,2 százalékos bővülést követően a globális GDP-növekedés 2024-ben is a 3,1-3,2 százalékos sávban alakulhat. Bár a fejlettebb országokban már számottevően csökkent az áremelkedés mértéke, a globálisan meghatározó jegybankok a monetáris kondíciók lazítását várhatóan az idei év nyarán-őszén kezdhetik majd meg, amennyiben azt a gazdasági adatok és fejlemények is lehetővé teszik.

FTC- Névadó szponzor az MBH Bank

FIGYELO A Fradi Élmény program és a Groupama Aréna Skyboxának névadó szponzora lett a hitelintézet.

Még nem látszik a nyári leértékelések hatása

FIGYELO Minden nyáron június közepével indulnak a kiskereskedelemben – előbb a ruházati és lábbeli, majd a műszaki cikkek területén – a nyári leértékelések. Most azonban hiába a labdarúgó-Eb, hiába az olimpia, nem látszik a piacon az akciós szezon kezdete. A titok a tanévzáró csúszása lehet – közölte a Világgazdaság.

Hétvégén is velünk marad a hőség

FIGYELO Csütörtökön 28 és 36 fok között alakul a hőmérséklet csúcsértéke, délkeleten lehet forróság. Pénteken 38 fokos hőség is érkezhet.

Beköszöntött a motoros szezon

FIGYELO Tavalyhoz hasonlóan idén is egyértelműen növekedett a használt motorok iránti érdeklődés, de vajon melyik márkák és modellek a legnépszerűbbek?

Felújítás az M7-esen: tortúra lesz nyáron lejutni a Balatonra

FIGYELO Nem sok jóra lehet számítani a nyáron az M7-es autópályán, ahol a vakáció alatt is lesznek felújítások, annyira leromlott a pálya állapota – közölte a Világgazdaság.

Foci-Eb 2024: ma sok minden eldőlhet a magyar csoportban

FIGYELO A Svájctól elszenvedett 3-1-es vereséget követően a magyar labdarúgó-válogatottnak szerdán a házigazda németek ellen bravúros pontszerzésre van szüksége ahhoz, hogy a saját kezében maradjon a sorsa az Európa-bajnokságon. A csoport másik meccsén Skócia küzd a továbbjutás minimális esélyéért Svájc ellen. A B jelű kvartettben két nullapontos csapat, Hollandia és Albánia küzd első pontjaiért.

Arany: újabb árfolyamcsúcsok jöhetnek

FIGYELO A sárga nemesfém jegyzését a jegybankok felvásárlása az elmúlt években többször is újabb és újabb csúcsokra tolta, a lendület pedig egyelőre nem csillapodik. Az arany iránti keresletnek több oka is van – írja a Világgazdaság.

Matolcsyék vágtak egyet a kamatokon

FIGYELO Megtartotta a kamatdöntő ülését a jegybank monetáris tanácsa, ahol a várakozásoknak megfelelően vágták tovább a kamatokat. A döntésnél azonban most sokkal fontosabb lesz, hogy mit üzen a piacoknak a jegybank. Benne van a pakliban ugyanis, hogy ez volt idén az utolsó kamatvágás – közölte a Világgazdaság.

M44-es: megkezdődik a gyorsforgalmi út tervezése

FIGYELO Kiválasztották az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és a méhkeréki erdélyi határ közötti útvonalának tervezőjét. Mintegy 43 kilométernyi szakasz épül egyebek mellett öt különszintű csomóponttal, vasúti felüljárókkal és egy Körös-híddal – közölte a Világgazdaság.

Foci-Eb 2024: bemutatkozott a snickométer

FIGYELO Szlovákia bravúrgyőzelmet aratott Belgium legjobbjai ellen a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A belgáktól két szabálytalan gólt is elvettek, a másodiknál debütált egy új eszköz, a snickométer – írja Világgazdaság.

Üzemanyag: már keddtől emelik a benzin és a dízel árát

FIGYELO Egymást érik a bejelentések az üzemanyag-drágulásról. Másfél hete emelik az üzemanyag árát, pedig előtte két hónapon át tartott a csökkenés – köözlte a Világgazdaság.

Olcsóbb lesz a gázszállítás belföldön októbertől

FIGYELO Október 1-jétől a jelenleginél alacsonyabban határozta meg a hazai földgázrendszer használatának díjait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, és közölte az új árkedvezményeket is. Az intézkedés segíti erősíteni a belföldi gázszállítás versenyképességét – közölte a Világgazdaság.

Görögország csökkenti a hajóforgalmat a népszerű szigeteken

FIGYELO A lépéssel a turisták mennyiségének szabnak gátat.

Hőség: újabb nyári rekordok dőlhetnek meg idén

FIGYELO Egyre gyakrabban találkozhatunk melegrekordokkal. A csúcshőmérsékletek megdőlése és a különböző éghajlati jelenségek megjelenése kapcsán a szakértők felhívják a figyelmet a Föld felmelegedésére, amely komolyabb és tudatosabb környezeti odafigyelést igényel Európában.

Megerősítette adósság-besorolásunkat a Fitch Ratings

FIGYELO Megerősítette péntek éjjel közzétett döntésében Magyarország adósságbesorolását a Fitch Ratings. A hitelminősítő változatlanul befektetésre ajánlja hazánkat – közölte a Világgazdaság.

Választás 2024: megszületett a döntés, ki Budapest új főpolgármestere

FIGYELO Ugyan az önkormányzati választások már vasárnap véget értek, péntek kora estig nem lehetett biztosan tudni, ki szerezte meg a mandátumot, hogy öt évre Budapest főpolgármester legyen. Most viszont eldőlt, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid vezetheti-e a fővárost 2029-ig.

MÁV: máshogy fogunk utazni a nyáron

FIGYELO A nyári tanítási szünet előtt öt héttel, május közepén elindult a MÁV-Start előszezoni menetrendje, a társaság már ez idő alatt is gyakoribb vonatközlekedéssel, bővített kerékpár-szállítási lehetőséggel segítette a Balaton megközelítését. Közzétette, hogyan módosítja a nyáron a vasúti és a buszos utazási kínálatát – közölte a Világgazdaság.

Választások 2024: még egy nagyvárosban lesz újraszámolás

FIGYELO Péntek reggel döntött a területi választási bizottság, Győrben is újra számolják a szavazatokat – közölte a Világgazdaság.

A Mercedes hazájában is pályára lép a magyar válogatott

FIGYELO A Szoboszlai Dominik vezette nemzeti tizenegy 60 ezer néző előtt Stuttgartban két meccset is játszik.

Kormányinfó: itt vannak a friss bejelentések

FIGYELO Magyarországot mintegy 80 milliárd forintra megbüntette az Európai Unió Bírósága. A kormányinfón erre is reagált Gulyás Gergely.

Nyugdíj: fontos határidő közeleg

FIGYELO Fontos nyugdíj-határidő közeleg, ebben a hónapban ugyanis még a tavalyi feltétek szerint is kérhető a nyugdíj megállapítása. A szakértő szerint a tavaly nyugdíjkorhatárt elért személyeknek érdemes megfontolni, hogy a múlt évi feltételeket, vagy az ideit válasszák. Mire érdemes figyelni?

Nagy Márton a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokról

FIGYELO Kettős diszkriminációs rendszert alakítana ki az unió a kínai elektromos autógyártókat sújtó büntetővámokkal, ugyanis azok nemcsak Kínával, hanem az egyes gyártókkal szemben is diszkriminatívak – állítja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Irgalmatlan vámot vet ki Brüsszel a kínai autókra, a BYD is köztük van

FIGYELO Brüsszelben gyorsan döntöttek a kérdésről. Számos elektromosautó-gyártónak megemelték a vámtarifáját. Kína azonnal jelezte, hogy kész a megtorlásra.

Nemcsak a torkukra, hanem az esőkabátjukra is szükségük lehet a magyar szurkolóknak Kölnben

FIGYELO Az itthoninál hűvösebb, csapadékosabb időjárás ígérkezik szombaton Észak-Rajna–Vesztfália legnagyobb városában.

Nem számít amerikai kamatvágásra a piac

FIGYELO Ha a szerda reggeli friss inflációs jelentés kedvezőtlen lesz, akkor valószínű, hogy a jegybankárok többsége legfeljebb egy idei kamatvágást jelez, míg kedvező adatok esetén szélesebb tábora lehet a két kamatvágás prognózisának. Elemzők úgy vélik, a medián egy- vagy kétvágásos értéke egyúttal a kamatcsökkentési periódus startjának időpontjára is erős jelzést ad.

Foci-Eb 2024: erős kezdőcsapattal áll fel konzuli tizenegyünk a szurkolókért

FIGYELO Konzulok segítik a magyar szurkolókat a pénteken kezdődő németországi Európa-bajnokság ideje alatt.

Foci-Eb 2024: az esélyeket latolgatta az UEFA elnöke

FIGYELO A németek győzelmére fogad az UEFA-elnök a 2024-es Európa-bajnokságon. Aleksander Ceferin szerint a Nationalelf annak ellenére rendkívül erős válogatott, hogy az elmúlt években a pályán mutatott teljesítménye ezt nem igazolja. A magyar válogatott június 19-én Stuttgartban mérkőzik meg a német válogatottal.

Minden idők legnagyobb küzdelme folyt Budapestért – ez a végeredmény, de nem biztos, hogy így is marad

FIGYELO A 2024-es önkormányzati választás egyik legfontosabb kérdése, hogy ki nyer Budapesten, Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid? Az urnazárástól számítva kilenc óra alatt megszületett a végeredmény, amely azonban nem hivatalos.

Választás: a részvétel máris rekordot döntött

FIGYELO Magyarországon is megkezdődött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választása vasárnap. A részvétel a szavazás első órájában rekordot döntött, és ha ez így marad a nap folyamán, az megerősíti: a magyar választók ezen a szavazáson kiemelkedően nagynak tartják a tétet.

Stratégiai kérdés, hogy magyar kézben legyen a reptér

FIGYELO A turizmus területén működő több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) üdvözli a reptér megvásárlását és a nemzetközi forgalom nagymértékű növekedését várja az ország első számú repterének többségi állami tulajdonba kerülésétől.

Szoboszlai csapata 23 játékost már kiszemelt magának az Eb-n

FIGYELO A nagy nemzetközi tornák fontos munkát jelentenek a játékosmegfigyelőknek, szinte mindig vannak olyan játékosok, akik itt hívják fel magukra a figyelmet. Szoboszlai Dominik klubja, az angol Liverpool többtucatnyi játékost néz a foci-Eb-n mint potenciális igazolást.

Olyan ütemben csökken Japán lakossága, hogy a tokiói városháza is beszállt a házasságközvetítésbe

FIGYELO A japán főváros önkormányzata aktívan beszállt a magányosok összeboronálásába. A tokiói városháza rendezvényeket szervez, külön honlapon látja el tanácsokkal a szerelmeseket, most pedig társkereső alkalmazást fejleszt.

Rendkívüli bejelentés: visszalépett Szentkirályi Alexandra

FIGYELO Visszalépett a kormánypártok főpolgármester-jelöltje, egyben arra kérte minden támogatóját, hogy Vitézy Dávidra szavazzanak. Számára továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről – Szentkirályi Alexandra ezzel indokolta a döntését – közölte a Világgazdaság.

Szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait Szlovákia és Magyarország

FIGYELO Bár Robert Fico még lábadozik, Nagy Márton Szlovákiába utazott, hogy szorosabbra fűzze a gazdasági kapcsolatokat a két ország között. A nemzetgazdasági miniszter többek között arról is beszélt, hogy Magyarország és Szlovákia egyaránt a béke pártján állnak.

Felhasználási feltételek | Adatvédelem | Süti tájékoztató | Süti beállítások