A recesszió két forgatókönyvét vázolja az Euler Hermes

A leggazdagabbak vagyona több százmilliárddal lett kevesebb két hónap alatt

FIGYELO

A segélyezésnél fontosabb a munkahelyek védelme

FIGYELO

Két százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó

FIGYELO

Hatszázmilliárdos forrással indul a Járvány Elleni Védekezési Alap

FIGYELO

Állják a sarat a bankok

FIGYELO Jelentősen csökkenő, sok esetben megfeleződő fióki, drasztikusan, akár két-háromszorosára is megugró digitális és call center forgalomról számoltak be a Világgazdaságnak banki vezetők, akik a munkaerő átcsoportosításával igyekeznek megfelelni az üzleti csatornák igénybevételében érződő változásoknak. A lakossági területen az elmúlt napokban egyértelműen csökkent a hitelkereslet, ennek visszatértét néhány hónap múlva várják a bankvezetők, akik szerint a vállalati hiteldinamika fenntartásában a kormányfő tegnapi bejelentésében megfogalmazott támogatások segíthetnek.

Újabb mérföldkövek a MÁV elektronikus jegyértékesítési rendszerében

FIGYELO A MÁV eltökélt abban, hogy szolgáltatása minden szempontból igazodjon a mai utasok elvárásaihoz. Az elmúlt években az elektronikus jegyértékesítési rendszere több mérföldkövet is elért, és a közlekedési versenytársai közül kiemelkedik az elérhető jegyvásárlási lehetőségek számában is.

Rendesen lehúzza a brit gazdaságot a járvány

FIGYELO Londoni pénzügyi elemzők szerint naponta csaknem 2,5 milliárd font (több mint ezer milliárd forint) veszteséget okoznak a brit gazdaságnak az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozások.

Kiderült, mennyi osztalékot fizet a Richter

FIGYELO

Újabb négy áldozatot szedett hazánkban a vírus

FIGYELO

Az OTP Bank tovább ösztönzi a digitális szolgáltatások használatát

FIGYELO Az OTP Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását és mindent megtesz a kockázatok csökkentése, a járvány tovább terjedésének megfékezése érdekében. Felelős szolgáltatóként kedvezményekkel és fejlesztésekkel is segíti, hogy az ügyfelek otthonról még könnyebben tudják intézni mindennapi pénzügyeiket.

ITM: munkaszüneti napokon sincs kamionstop

FIGYELO

Forma-1-es istállók segítenek egészségügyi felszerelések gyártásában

FIGYELO

A szabadságolásokat is felborítja a koronavírus

FIGYELO

Jelentősen nőtt a kőolaj világpiaci ára

FIGYELO

Sikeresen zárult a földértékesítési program első üteme

FIGYELO

A felvásárlási láz lökést adott a boltoknak

FIGYELO

Továbbra is áll az Audi Hungária

FIGYELO Két héttel meghosszabbította termelési szünetét az Audi Hungaria.

Nem akadályozza a gabonaszállítást a járvány

FIGYELO A járványügyi helyzet és az ahhoz kapcsolódó intézkedések ellenére is folyamatos az áruforgalom a mezőgazdasági termékek tekintetében. A gabona és más szemes termények szállítása, ki- és betárolása is az év ezen időszakában megszokott módon zajlik. A vasúti forgalomban egyáltalán nem érezni a változást, a közúti fuvarozók is rendben indulnak és érkeznek, a határátkelés jelenleg legfeljebb néhány órás késedelmet jelent a megszokottakhoz képest.

Rengeteg pénzzel segíti a jegybank az állam működését

FIGYELO A jegybank 250 milliárd forint osztalékot befizet a költségvetésbe.

A veszélyhelyzet alatt is bekapcsolja az E.ON a háztartási napelemrendszereket

FIGYELO Az E.ON szakemberei a járványügyi intézkedéseknek megfelelően járnak el minden esetben.

Egyenesbe tették az MKB-t

FIGYELO Egészséges és stabil működés jellemezte az MKB-csoport múlt évét a pénzügyi szolgáltató most közzétett gyorsjelentésének a tanúsága szerint.

Felesleges olajban úszik a világ

FIGYELO A szaúdi–orosz kitermelési vita és a járvány súlyos recesszióval fenyegeti Oroszországot. A nyersolajár zuhanása csődhullámhoz vezethet az USA palaolaj-kitermelőinél. Jól járhat viszont Irán, ha sikerül meglovagolnia a várható kínai fellendülést. 

Nem módosul az osztalék

FIGYELO Az olcsóbb frekvenciák ellenére nem módosul a Telekom osztaléka, az alacsonyabb összeget a menedzsment immár a következő aukcióval indokolhatja.

A koronavírus és a szellemi tulajdon kérdései

FIGYELO A most pusztító kórokozó új, sok száz kapcsolódó szabadalom segítheti, egy részük viszont nehezítheti a kutatók, a fejlesztőcégek dolgát mind a gyógyszer-, mind a vakcinafejlesztések során.

Hatalmas bukóban a mobilpiac

FIGYELO Februárban az előző év azonos időszakához képest 38 százalékkal kevesebb okostelefont adtak el világszerte. Összezuhant mind a gyártás, mind a kereslet. De már túl optimisták azok a pár héttel ezelőtti jóslatok is, amelyek 15 százalék körüli visszaesést várnak az első negyedévtől. Vérfürdő után jelentős átalakulás vár a piacra. A Huawei például a decemberi első pozícióról februárra a globális negyedik helyre csúszott.

Zágrábi károk – térképes

FIGYELO

Innovatívan újragondolva

FIGYELO Erősen felértékelődnek a vállalatoknál azok az innovatív megoldások, amelyek valamiképpen hozzájárulnak a fertőzés terjedésének a visszaszorításához.

Szakkönyv, sporttörténet, játék – ajánló

FIGYELO

Zuhanórepülésben az amerikai GDP

FIGYELO Az USA recesszióban van, a kérdés csak az, hogy milyen mélyben. Ha nem söpör végig a fertőzés az országon, az év vége felé jöhet a kilábalás.

Sötét felhők Európa egén

FIGYELO Egy átlagos évben több mint 19 millió gépjármű gördül ki az európai üzemekből. Most azonban a gyárak jelentős részében áll a munka. Az ágazat, mint annyi más szektor, olyan válsággal néz szembe, amelyhez hasonlót még senki sem élt át. Egyes számítások szerint csak Németországban a legnagyobb gyártóknak naponta mintegy 360 millió euróba kerülhet a krízis.

Segít a lengyel üzleti világ

FIGYELO A társadalmi felelősségvállalás jegyében egyre több vállalat vesz részt Lengyel-országban a járvány elleni védekezésben. Mateusz Morawiecki kormányfő internetes bejegyzésben köszönte meg adományaikat, munkájukat. 

Átszabja a piacot a THM-plafon

FIGYELO Gyökeresen átalakítja a személyi kölcsönök piacát a járványügyi helyzet nyomán bevezetett THM-plafon. Az új kihelyezéseknél ugyanakkor elkerülhetetlennek tűnik a megtorpanás.

Rugalmasság és újratervezés

FIGYELO Ki hogyan oldja meg a járvány miatt szükségessé vált részleges vagy teljes leállást? Ez foglalkoztatja ma a cégvezetőket. Erről beszélgettünk a Hammel & Hochreiter ügyvezető igazgatójával.

3000 milliárdos csomagot jelentett be az MNB

FIGYELO Emelkedik az O/N fedezett hitel kamata és az egyhetes fedezett hitel kamata. Emellett 3000 milliárdos új forrást biztosítanak a pénzügyi rendszer védelmére.

Szárnyra kapott a netes vásárlások piaca a járvány hatására

FIGYELO Bár március közepén kevesebben rendeltek online, a hónap végére szárnyalni kezdett a netes rendelések piaca és egyre szívesebben végzik a magyarok webshopon keresztül a napi bevásárlást. A higiéniai árucikkek megrendeléseinek száma csaknem megnégyszereződött, a szórakoztató elektronikai cikkek online vásárlása pedig megduplázódott a hónap végére, csak a luxuscikkek iránti kereslet csökkent drasztikusan az elmúlt hetekben. Sok kereskedőt az online értékesítés menthet meg, amely az új webshopok számának növekedésében is tapasztalható – többek között ez is kiderül az egyik fulfillment webshop logisztikával foglalkozó cég, az iLogistic.hu elemzéséből, amely során partnereik márciusi eladási adatait vizsgálták meg.

Elektronikus útra terelik a forgalmat a pénzügyi közvetítők

FIGYELO

Nem mindenki mehet biztosra, aki hitelt venne fel

FIGYELO

Tovább bővült az ipari termelés

FIGYELO

Téthelyzetben a vállalatok

FIGYELO Ki, hogy és miként oldja meg a járvány miatt szükségessé vált részleges, vagy teljes leállást? Ez foglalkoztatja ma a cégvezetőket. Erről beszélgettünk Kristóf Györgyivel, a Hammel & Hochreiter ügyvezető igazgatójával a Figyelő április 2-i számában.

Az OTP szakértői választ adnak a babváró hitelekkel kapcsolatos kérdésekre

FIGYELO A Kormány bizonyos lakossági és vállalati hitelekre fizetési moratóriumot hirdetett a járványhelyzet miatt. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján sok ügyfelet érdekel, hogy az új szabályok hogyan érintik a meglévő és az új Babaváró hiteleket. Az OTP Bank szakértői összegyűjtötték ezekre a válaszokat.

Hétfőtől ingyen parkolhatunk

FIGYELO

Reagált a Fidesz frakcióvezetője a közös teherviselés elleni támadásokra

FIGYELO Kocsis Máté a Facebook-oldalán írt választ a közös teherviselést támadó ellenzékieknek.

Magyarországon Budapest válhat gócponttá

FIGYELO

Kevesebb aranyat vásároltak a jegybankok

FIGYELO

Biztonságosabb kézbesítési módot vezet be a Magyar Posta

FIGYELO

Új módszerrel veszik fel a küzdelmet a járvánnyal szemben

FIGYELO A kanadai Medicago géntechnológiai kutatólabor március 13-án bejelentette, hogy egy ma még újnak számító, innovatív módszerrel kísérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény – közölte a Philip Morris International (PMI), amely résztulajdonosa a biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó cégnek.

Vigyázni kell a sérülékeny csoportokra

FIGYELO

Készen állna a gyártásra az Alkaloida

FIGYELO

Kevesebbet késtek a hazai vállalkozások a számlák kifizetésével tavaly

FIGYELO Az átlagos késedelem mértéke a kiskereskedelemben volt a legalacsonyabb, 10 nap, míg a művészet, szórakoztatás, szabad idő területén a legmagasabb, majdnem 23 nap – derül ki a Bisnode kutatásából.

Januárban 20 százalékkal nőtt a német fertőtlenítőszer-export

FIGYELO Az év első hónapjában az import 9 százalékkal maradt el a 2015-2019-es periódus átlagától.

Új alapokra kerülnek az állami cégek

FIGYELO Az állami vállalatok közül a közszolgáltató cégek vannak most a legnehezebb helyzetben, a válság pedig egyes társaságok jövőjét teljesen új alapokra helyezi majd – mondta a Figyelőnek adott interjúban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetője. Bártfai-Mager Andrea hangsúlyozta azt is: az állami vagyon értéke jelenleg mintegy 18 ezer milliárd forint, s ebből 6 ezer milliárd a 2010 és 2018 közötti növekmény .

Két százalékos volt az államháztartás GDP-arányos hiánya 2019-ben

FIGYELO A kormányzati szektor hiánya 958 milliárd forint, a GDP 2,0 százaléka volt 2019-ben. Az egyenleg 2018-hoz viszonyítva GDP-arányosan 0,1 százalékponttal lett kedvezőbb – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Zuhanás lesz Romániában is – térképes

FIGYELO

Élelmiszer-gazdasági javaslatok a járványhelyzetben

FIGYELO Számos javaslatot fogalmazott meg a koronavírus-pandémia kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Közgazdasági Társaság. Előbbi például kamatmentes-hitel-programot, konkrét támogatásokat, adó-, illetve járulékfizetési moratóriumot szorgalmaz, utóbbi – még formálódó – ötletei között a lakossági gyorssegély és a napi fogyasztási limit is felmerült.

Dél-Európa koronakötvényt akar, észak viszont nem

FIGYELO A koronakötvény, a közös adósság francia ötletét továbbra is elutasítják az északi tagállamok. A Volkswagen jegybanki segítséget kér. A Fednek az amerikai kongresszus megengedte, hogy önkormányzati kötvényeket is vegyen.

Nem hátrál meg a ceglédi ipponkirály

FIGYELO Az olimpiai ezüstérmes dzsúdós, Ungvári Miklós első reakciója az volt az olimpia elhalasztásának hírére, hogy visszavonul, a sokkból ocsúdva viszont már korántsem biztos, hogy nem láthatjuk Tokióban versenyezni. Az októberben a 40-et betöltő sportember tízgyermekes családban nőtt fel, így a karantén idejére is vannak hasznos tippjei.

Digitális, közösségi segítség a tanároknak, szülőknek, tanulóknak

FIGYELO Digitális oktatás, otthon oktatás, távoktatás – e fogalmak nem pontosan ugyanazt jelentik, de aki már próbálta csemetéjével bármelyiket, az tudja: nagy kihívásról van szó. Így hát teljes a kavarodás mostanság a számítógép elé kényszerült szülőkben, gyerekekben és tanárokban egyaránt. Szerencsére van pár jó kezdeményezés, önkéntesen segítik a pedagógusokat is.

Vírus és földpiac – térképes

FIGYELO

Rubold Ödön

FIGYELO Súlyzózik, fut, kerékpározik – kitűnően feltalálja magát a váratlanul beállt színházi holt szezonban. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész tizenöt éves, minden színházjáró számára emlékezetes nemzetis szereplése után húszéves kitérőt tett. 2017-es visszatérését követően a szakmai jövőjét is a Nemzeti Színházban reméli kiteljesedni.

Optimista a jegybank

FIGYELO A központi bank beszámolója alapján 2020-ban a magyar gazdaság saját erőből két-három százalékkal tud növekedni, a pénzromlási ütem három százalék körül alakulhat, s kitart a két számjegyű bérdinamika is.

Peking válságból kovácsol előnyt

FIGYELO Kínában már lecsengett a fertőzés, így járvány-készletek és orvosi berendezések exportjával igyekszik növelni befolyását. 

Vásárlók iskolája

FIGYELO Keleti szomszédunkban egyelőre nem tartják indokoltnak az alapélelmiszerek árának a korlátozását. Reális a koronavírus-járvány következtében élénkülő feketepiaci veszély, vagy a vásárlói igények piaccsillapítási funkciót is képesek lesznek betölteni?

Cél a járványgörbe laposítása

FIGYELO Folyamatosan újabb, az emberek közötti érintkezés lehetőségét csökkentő intézkedésekkel védekezik az ország a járvány ellen. A kijárási korlátozásnál nagyobb szigor bevezetése részben annak a függvénye, betartjuk-e a jelenlegi szabályokat. Egyelőre igen.

Vírusviták

FIGYELO Új formában lángolt fel egy régi vita az eurózónában: a déli államok az északiak aktív pénzügyi hozzájárulását követelik. A koronavírus-járvány ijesztő gyorsasággal tette nyilvánvalóvá, hogy mennyire sérülékeny az eurózóna gazdasága, hosszú és a borúlátó forgatókönyvek szerint elhúzódó recesszióra kell számítani, ha a járvány tombolását nem sikerül a nyár közepére megállítani.

Nincs limit az állami vagyonnál

FIGYELO Az állami vállalatok közül a közszolgáltató cégek vannak most a legnehezebb helyzetben, a válság pedig egyes társaságok jövőjét teljesen új alapokra helyezi majd – jelentette ki lapunknak adott interjújában a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetője, aki hangsúlyozta azt is: az állami vagyon értéke jelenleg mintegy 18 ezer milliárd forint, s ebből 6 ezer milliárd a 2010 és 2018 közötti növekmény .

Pánik a filmiparban

FIGYELO A koronavírus hosszú távon is komoly csapást mérhet a moziiparra. A videótárak viszont, ha a válság nem húzódik el hosszan, akár nyerhetnek is a mostani krízisen.

Az MKB videóchattel csökkentené a személyes ügyintézéseket

FIGYELO Az MKB Bank elindítja MKB VideóBANK szolgáltatását, amelynek használatával az ügyfelek videóchaten keresztül tudják intézni ügyeik egy részét – közölte kedden a bank. A banki tanácsadók személyesen, a legmodernebb digitális technológia eszközeivel állnak így az ügyfelek rendelkezésére.

A Visa Alapítvány 210 millió dollárral segít

FIGYELO

70 százalékos állami jövedelemkiegészítést jelentettek be

FIGYELO Történelmi akcióterv – így jellemezte az újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket Palkovics László, amiket a miniszter kedd délelőtt jelentett be. Ebben a többi között állami jövedelemátvállalás, a felsőoktatásban tanulók továbbá a turizmus megsegítése is szerepel.

A kevés autó miatt könnyebben mennek az útfelújítások

FIGYELO

Rendkívül erős évkezdés a turizmusban

FIGYELO Több mint 20 százalékkal nőtt az árbevétel, és csaknem 10 százalékkal a vendégéjszakák száma februárban, a koronavírus-járvány betörése előtt a kereskedelmi szálláshelyeken.

A robogók csaknem felére nem kötnek kötelező felelősségbiztosítást

FIGYELO Becslések szerint több mint félmillió robogó üzemel Magyarországon, de a törvényi előírás ellenére csaknem felükre nem kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást üzembentartóik – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Orbán: 2,7 százalék lesz az idei költségvetési hiány

FIGYELO

Jól funkcionál a jegybank módszere

FIGYELO

Pár nap alatt 110 000 liter MOL Hygit szállított ki MOL Lub

FIGYELO A gyártás megkezdését követő első pár nap alatt 110 000 liter MOL Hygi kéz- és felületfertőtlenítőt szállított ki a MOL Lub az ország különböző pontjaira. Cél a járvány terjedésének lelassítása, ezért első körben a koronavírus elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó intézményeknek szállít a MOL a termékből, amely mostmár újabb kiszerelésekben is elérhető. A tömeges, kereskedelmi célú kiszállítás csak ezt követően kezdődhet meg – olvasható a MOL közleményében.

A nagy sportligák a szezon folytatásáról tárgyaltak az amerikai elnökkel

FIGYELO

A Standard & Poor’s megerősítette az országok államadós-besorolásait

FIGYELO

Járványhelyzetben szükséges a közös teherviselés

FIGYELO

Ronaldo egymilliárd dollárt keresett pályafutása alatt

FIGYELO

3 millió felett az azonnali átutalások száma

FIGYELO

500 ezer forint pluszjuttatás az egészségügyi dolgozóknak

FIGYELO

Márciusban jelentősen csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

FIGYELO Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított márciusi árindex februárhoz viszonyítva jelentős mértékben süllyedt.

Nem mindenki kíván élni a moratórium lehetőségével

FIGYELO Már több mint 12 ezer ügyfél jelezte a CIB Banknál, hogy nem szeretne élni a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló kormányrendeletekben foglalt hiteltörlesztési moratóriummal. A bank elektronikus csatornáit használó lakossági ügyfelei online is nyilatkozhatnak, ha nem akarják igénybe venni a törlesztési haladékot.

Az AutoWallis kötvényt bocsát ki

FIGYELO Az AutoWallis Nyrt. kötvényt bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjának (nkp) keretében – közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Erős lejtmenetbe került a használtautó-import

FIGYELO Az elmúlt hónapban 12,3 százalékkal kevesebb használt autó került forgalomba, mint tavaly márciusban. Mivel a válság kiteljesedése nem érintette a teljes hónapot, ezért a JóAutók.hu az utánpótlás kiapadása és a visszaeső kereslet együttes hatására a következő hónapokban jóval erőteljesebb, akár 50 százalékot is meghaladó visszaesést valószínűsít a használtautó-behozatalban a tavalyi adatokhoz képest.

A Toyota a lengyel válságban – hírek

FIGYELO

Lélegeztetőgépen a Waberer’s

FIGYELO A járványügyi hitelmoratóriummal és az adózási könnyítésekkel csak időt nyert a tartósan veszteséges Waberer’s. A jelenlegi helyzetben már a cég rendezett tőzsdei kivonulása is részsiker lenne.  

Vám és vírus kereszttüzében

FIGYELO Bizalmatlansági indítvány végzett Albin Kurti kabinetjével, alig nyolc héttel a kinevezése után. Koalíciós partnere lázadt fel ellene, és kihátrált mögüle az Egyesült Államok. Elemzők szerint veszélyes taktikájának köszönheti a villámgyors kudarcot. Az albán többségű ország tizennyolc éve kiáltotta ki a függetlenségét, de Szerbia még mindig a saját tartományának tekinti. Egy ideje azonban Belgrád (titokban) hajlandónak mutatkozik arra, hogy területcserével oldja fel az EU-integrációját gátló patthelyzetet.    

Papírra terelt békéltetés

FIGYELO Átmenetileg szünetelteti a személyes meghallgatásokat a koronavírus-járvány miatt a Pénzügyi Békéltető Testület, és írásban folytatják le az eljárásokat. Tavaly több mint 2600 meghallgatást tartott a fórum.

2020.04.02

FIGYELO

Rekordok után fékezhet a lízingpiac

FIGYELO A múlt évben összesen 740 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a magyarországi lízingcégek, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi volument.

Komolyan kell venni a járványt

FIGYELO Rendkívül sok fog múlni a járvány kezelésének a sikerén, ez pedig nemcsak kormányzati, hanem össztársadalmi feladat is. A kabinetnek a következő időszakban minden erőforrást az egészségügyre kell összpontosítania – mondta az általunk megkérdezett író, biztonságpolitikai szakértő.

Gigantikus összegű akcióterv jön

FIGYELO Április második hetében ismerteti a kormány annak a gazdaságélénkítési akciótervnek a részleteit, amellyel újra lehet indítani a hazai gazdaság leállt motorjait.

A válságban is segítik ügyfeleiket a lízingcégek

FIGYELO A lízingtársaságok egyetértenek a moratóriummal, de az ügyfeleik közül, aki megteheti, annak érdemes továbbra is fizetnie lízingtartozásának részleteit, ellenkező esetben a futamidő hosszabbodik, az eszköz később lesz az övé – mondta a Figyelőnek a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Járványszerűen terjednek a tévhitek

FIGYELO A közösségi média az egészségügyi tévhitek leghatékonyabb és leggyorsabb terjesztője volt eddig is. A koronavírus körüli dezinformációknak számos súlyos következménye lehet. A WHO az egyik legnagyobb kihívásnak a hamis információk és a félelem leküzdését tartja.

Személyi hírek

FIGYELO

A kis cégekért aggódnak a szerbek – térképes

FIGYELO

Gyógyszer vagy vakcina?

FIGYELO A gyógyítás mind több területén erősödik a hagyományos megoldásokkal szemben a biotechnológia. A világ vezető gyógyszergyártói sorra fordulnak e szegmens felé, és nem kizárt, hogy a koronavírusok elleni küzdelem egyik megoldása is a fehérje típusú készítményekben, az úgynevezett biologikumokban van elrejtve. Az USA-ban 28, az EU-ban pedig 33 százalék körüli a biotechnológián alapuló produktumok aránya a forgalomba kerülő gyógyszereken belül.

A hét hírei, idézete, száma

FIGYELO