Biztosítási forradalom

A hagyományos biztosítási területek mellett egyre fontosabbá válnak a személyre szabott termékek. Ezek ma elsősorban a pontosan meghatározható eseményhorizontokhoz kapcsolhatók, a fő vonzerejük pedig az automatizáltság.

A zöldülés nemcsak megéri, de a piaci túlélés záloga is

FIGYELO Áttörést hozhat a zöldenergia-piacon az E.ON és a Solar Markt dekarbonizációs csomagja. A Green Cloud névre hallgató megoldás dedikált hazai naperőművekből biztosítja versenyképes áron, hosszú távú garanciával a független zöldenergiát vállalati ügyfeleknek. A szolgáltatás hátteréről Mécs Imre, a Solar Markt Csoport elnöke és Lehoczki Balázs, az E.ON Energiamegoldások Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

Varga Mihály: Ezt a válságot is sikerrel leküzdjük

FIGYELO Két válság után a harmadikat is sikeresen le fogjuk küzdeni, a magyar gazdaság eredményeit a szankciós válságban is meg kell tartani, ehhez a munkahelyek megvédésére és a vállalkozások támogatására van szükség – mondta Varga Mihály a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén, a 23. Vállalkozók Napján. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitika két válságon már túljutott az elmúlt évtizedben, és a mostani, háborús időszakban is helytáll.

Nem kellenek a lakossági hitelek?

FIGYELO Nagyon gyenge hónapot zárt októberben a lakossági hitelpiac: lakáshitelből nem egészen 60 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások, a babaváró kölcsön kereslete pedig eddigi mélypontjára került.

Változás az MVM Zrt. vezetésében

FIGYELO Az MVM vezetéséhez kapcsolódó feladatokat jelenleg a vezérigazgató-helyettesek látják el, ugyanis a cég eddigi vezetője az Energiaügyi Minisztérium államtitkáraként folytatja munkáját.

Kevesebb új kollégával és cafeteria juttatással terveznek a vállalkozások

FIGYELO Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerő-felvételt tervező cégek aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.

A hitel nem ajándék

FIGYELO Kommunikációs kampányt indít az MNB a karácsonyi és év végi felelős hitelfelvétel támogatására. A pénzügyi fogyasztóvédelmi tematikus honlaptartalmak, kisfilmek, szórólapok, tanácsadás és médiainterjúk célja, hogy körültekintően válasszunk hitelt, ne fölösleges adósságot tegyünk a fa alá. Az ünnepi időszak előtt ugyanis rendszeresen megnő a kis összegű fogyasztási hitelfelvételek száma itthon, és nem biztos, hogy minden ügyfél tudatosan dönt pénzügyei kapcsán.

Húszéves Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője, az MVM Partner

FIGYELO Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve, számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.

Van ingyenes ételfutár?

FIGYELO Új szolgáltatást vezet be a Wolt ételfutár cég. Fix havi díjért havonta és naponta korlátlan mennyiségben szállítanak ki ingyenesen a megrendelőknek. De a kosárértéket szigorúan veszik.

Megvan a Bizottság javaslata: nem adják oda a magyar pénzeket

FIGYELO Brüsszel a várakozásoknak megfelelően javasolja a magyar helyreállítási terv elfogadását és a költségvetési kifizetések befagyasztását. A döntést az Európai Unió Tanácsa hozza majd meg.

Konnektivitás az új kulcsszó a háztartásigép piacon

FIGYELO Új márkát vezet be jövőre a Candy Hoover Magyarország Kft., amely a nagy háztartási gépek kategóriában már egy évtizede piacvezető. A Haier a prémium szegmens meghatározó globális szereplője, amely kifejezetten az okos háztartások fejlesztéséhez köthető kínai hátterű márka, amely Európában is jelen van gyártóbázissal. Többek között ezekről a témákról beszélgettünk a vállalat nyáron kinevezett ügyvezetőjével, Rózsa Mártonnal.

Már folyik az olaj a Mol vecsési kútjából

FIGYELO A próbatermelés zajlik, a Mol jövőre további fúrásokra készül a vecsési területen.

Ez lehetett az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon

FIGYELO A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.

Indul a forint reményfutama

FIGYELO Nem látványos, de mégis látható erősödéssel kezdte a hetet a forint. A devizapiacok figyelme a nemzetközi tényezők felé fordulhat ezekben a napokban-hetekben, ami reményt kínál a forintnak, hogy mégis az erősödés irányába törjön ki az év hátralévő részében – olvasható a vg.hu hétfői elemzésében.

Éttermek, szálláshelyek, munkahelyek – a legjobbak kutyásoknak

FIGYELO A Kutyabarát.hu csapata átadta a 2022 legjobb kutyabarát éttermeinek, szálláshelyeinek és munkahelyeinek járó díjakat.

A K&H SZÉP kártya forgalma elérheti a 30 milliárd forintot

FIGYELO Idén év végéig a K&H SZÉP kártyás fizetések összege megközelítheti a 30 milliárd forintot. Ebben három tényező is szerepet játszik: az elfogadóhelyek számának folyamatos bővülése, a tavaszi élelmiszer-vásárlási lehetőség és az alszámlák közötti átjárhatóság. Ez utóbbi úgy tűnik, hogy végleges marad, hiszen a tavaly óta csupán formálisan létező alszámlák meg is szűnnek.

Idén is százmillió forinttal támogat gyermekeket segítő alapítványokat az MVM Csoport

FIGYELO Az MVM Csoport idén tizenötödik alkalommal adta át a gyermekek oktatását, fejlesztését és gyógyítását célzó adományait a Legszebb napom! elnevezésű Élménynap keretében. A rendezvény az elmúlt két évben a pandémia miatt több helyszínen, kisebb létszámban valósult meg, idén viszont újra együtt élhette át közel 800 gyermek a közös játék élményét.

Kettős hatás

FIGYELO Új szemléletet hoz a személyi kölcsön nyújtásába az infláció és az emelkedő energiaárak. A Provident követi az igényeket. Erről kérdeztük Szirmák Botond vezérigazgatót.

Nagy István: cél a zökkenőmentes átállás az új agrártámogatási rendszerre

FIGYELO Véghajrához közeledik az agrártámogatási rendszer átalakítása. Az új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó hazai stratégiai terv elfogadását követően a legnagyobb feladat, hogy az intézményrendszer és a gazdálkodók felkészüljenek a megváltozott feltételekre és az új támogatási formák alkalmazására. Erről Nagy István, agrárminiszter beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A tárcavezető kitért a rendkívüli élelmiszer-inflációra is. Nagy István szerint az áremelkedést egyedül a háborús szankciók feloldása fékezheti meg.

Újabb egymilliárd euróval bővül a BMW beruházás

FIGYELO Épülő járműgyára területén egymilliárd euró beruházással nagyfeszültségű akkumulátorok összeszerelésre hoz létre gyártókapacitását a BMW Debrecenben. Ezzel az ottani beruházások együttes összege meg fogja haladni a kétmilliárd eurót – jelentette be Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, az állam a projektet 13,5 milliárd forinttal támogatja.

Adófizetés devizában

FIGYELO Néhány napon belül dönteni kell arról, ha egy vállalkozás adófizetési kötelezettségeit devizában kívánja teljesíteni – hívja fel a figyelmet a Moore Hungary adótanácsadó cég a figyelo,hu-hoz eljuttatott közleményében. Közölték, hogy a jövő évre vonatkozó bejelentést december 1-jéig kell megtenniük a társaságoknak.

Varga Mihály: erős az érdeklődés a válságkezelés iránt

FIGYELO Az elmúlt napokban többszörös kereslet mellett fogytak a magyar államkötvények – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Minden második internetező találkozott már bankok nevében visszaélő csalóval

FIGYELO Az OTP Bank épp ezért felmérte az internetezők biztonságos bankolással kapcsolatos tudás- és tudatosságszintjét, a kutatásból az is kiderült, hogy ma már többen félnek bármilyen típusú kiberbűnözéstől, mint a közlekedési balesetektől.

Janus-arcú folyamatok a hazai lízingpiacon

FIGYELO A Magyar Lízingszövetség idei harmadik negyedéves jelentése igazolta a korábbi piaci prognózisokat. Bár az új finanszírozás 596 milliárd forintot tett ki, és így 16 százalékkal volt magasabb 2021 azonos időszakához képest, ezzel párhuzamosan, a tartósan kedvezőtlen gazdasági környezet hatására a szerződések száma 14 százalékkal csökkent – mondta Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a figyelo.hu-nak. A szövetség ma tartja éves Lízing Szakmai Napját.

Német lapértesülés: 7,5 milliárd eurós forrástól eshet el Magyarország

FIGYELO A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy értesült, az Európai Bizottság szerint Magyarország nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett ígéreteit.

Többlettel zárt az államháztartás a múlt hónapban is

FIGYELO Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere októberben is többlettel zárt, 101,3 milliárd forint lett az aktívum a szeptemberi 181 milliárd forint után – erősítette meg szerdán közzétett részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Minden ötödik magyar mobiltelefonnal tervez fizetni a Black Friday alatt

FIGYELO A hazai fogyasztók elsősorban a gyorsaság és a kényelem, valamint a biztonság miatt részesítik előnyben a mobilfizetést a Visa Mobilfizetési szokások 2022 felmérésének nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük Magyarországra kiterjedő tanulmányának eredményei alapján.

Megjelentek a turisztikai mentőcsomag részletei

FIGYELO A kormány hat olyan célzott intézkedésről döntött, amelyek közel 100 ezer kis- és közepes vállalkozás terheit enyhítik. Az akcióterv részleteit és hatásait sajtótájékoztatón mutatták be.

Szijjártó Péter: már csak nyolc magyar űrhajós-jelölt van versenyben

FIGYELO A 244 jelentkező közül már csak nyolcan vannak versenyben azért, hogy ki legyen a következő magyar űrhajós, az év végére négyre szűkítik le a számukat, a befutót pedig a 2024 végi vagy 2025 eleji misszió előtti hetekben fogják kiválasztani.

Véget ért az olcsó élelmiszerek korszaka

FIGYELO Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából.

Regionális légi közlekedés Bachhal és Mozarttal

FIGYELO Sikeres próbajáratok után december közepén elindíthatja Kolozsvár-Budapest járatát az Aeroexpress Légiforgalmi Zrt. A kis légitársaság fele részben a Budapest Aircraft Services (BASe Airlines) Zrt. tulajdona, de a részvényesek között van Somogyi-Tóth Dániel is, aki nem mellesleg Debrecen város zenei főigazgatója. A próbajárat során az Aeroexpress repülte a Marosvásárhely – Debrecen útvonalat is, ennek menetrendszerűvé tétele azonban legkorábban jövőre lehet aktuális. Somogyi-Tóth Dánielt a Kárpát-medencei regionális légi járatok esélyei mellett saját motivációiról is faggattuk.

Földgáztárolók: 86 százalékos a hazai feltöltöttség

FIGYELO A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka. Az egy évvel ezelőtti mennyiséghez képest november 15-én 19 százalékkal több földgáz volt a tárolókban.

Folyamatosan átszabják a belvárosi parkolást

FIGYELO A VIII. kerületben megszűnik az ingyenesség már az első autóra is, a VII.-ben szigorítanak a másodikra, lépnek a parkolóházak is.

Kőolajat talált a MOL Vecsés határában

FIGYELO A MOL júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni.

Jelentős az otthonteremtő támogatások szerepe

FIGYELO A hitelpiacon tovább folytatódott az ingatlanpiacinál nagyobb mértékű visszaesés. A CSOK-os hitelfelvevők arányának emelkedése arról árulkodik, hogy az otthonteremtés a változások ellenére sem elkerülhető.

Dalolva a diabétesz ellen

FIGYELO Világújdonságként, a cukorbetegségről szórakoztatva oktató musical premierjére került sor novemberben a Budapesti Kongresszusi központban. A mű szövegírója és producere Károlyi Hortenzia, gyakorló diabetológusként határozta el, hogy ezzel a módszerrel is harcol a magyar lakosság egynegyedét érintő, a gazdaság számára is komoly kockázatokat rejtő népbetegség ellen.

Többletbevételt hozott a megfelezett iparűzési adó a nagyvárosoknak

FIGYELO Csődhelyzetet egyáltalán nem okozott, ellenben jelentős többletbevételt hozott a legnagyobb városoknak a csökkentett kulcsú helyi iparűzési adó. Az előirányzatokhoz képest beérkező plusz befizetések a szerencsések esetében ellensúlyozhatják a megugró energiaszámlákat – írta a vg.hu.

Kiskarácsony: megindult a garasoskodás

FIGYELO Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21 ezer fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolnak.

Block Buster kiállítások: feltörhetetlen piac

FIGYELO Válságállónak tűnik a block buster kiállítási piac, de az infláció és a gyenge forint némileg behatárolja a rendezők és tulajdonosok lehetőségeit. Itthon kicsit másként működik a piac, mint Nyugat-Európában.

Idén is tíz zeneművészeti tehetséget ismert el az MVM

FIGYELO Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott harminc év alatti zeneművészt.

EU-pénzek: nem lepte meg a kormányt Brüsszel döntése

FIGYELO Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter társaságában tart kormányinfót, miután megszületett Brüsszel ítélete a magyar helyreállítási tervről.

Teherviselő képességének határán a biztosítási szektor

FIGYELO Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke szerint teherviselő képességének határához érkezett a hazai biztosítási szektor. A MABISZ elnöke ezt a biztosítók szövetségének szerdai, budapesti konferenciáján mondta, melynek központi témája a fenntarthatóság volt.

Húszéves Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője, az MVM Partner

GDEHU.HIT.GEMIUS.PL Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve, számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.

Navracsics: az EU-pénzeket odaítéli, de befagyasztja Brüsszel

FIGYELO A magyar kilábalási programot várhatóan elfogadja az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, de Brüsszel azt javasolhatja: függesszék fel az EU-költségvetésből járó pénzek jelentős részének kifizetését – erősítette meg Navracsics Tibor, az EU-pénzekről folyó tárgyalásokért felelős miniszter.

Kire száll a digitális örökségünk?

FIGYELO Örökölhető-e a Facebook-profil, a kriptopénz vagy a felhőben tárolt dokumentum? Bár végrendeletet évek óta egyre többen írnak Magyarországon, de egy új terület, a digitális javak átörökítése nehéz kérdéseket vet fel a jogászok, közjegyzők számára.

Idén is tíz zeneművészeti tehetséget ismert el az MVM

FIGYELO Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott harminc év alatti zeneművészt.

Országos szinten keresettek a garázsok

FIGYELO A rezsicsökkentés módosításának hatása egyáltalán nem érezhető az eladó garázsok piacán. Akinek nincs szüksége meglévő garázsára, a lapunk által megkérdezett szakértő szerint hosszú távon jobban jár, ha bérbe adja.

4 napos bankszünet – a munkabér kifizetéseknél figyelni kell

FIGYELO Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, a 2022. december 1. 22 óra és a december 4. 24.00 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető – közölte a pénzintézet a honlapján.

Zala megye ingatlanárai felfelé kúsznak

FIGYELO Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 80 négyzetméteres otthont átlagosan 18,6 millió Ft-ért lehetett megvásárolni, ugyanekkora ingatlant 2022-ben már csak közel 10 millióval drágábban kaphat a vásárló.

Tíz százalék felett ez eurozóna inflációja

FIGYELO A Figyelő hétindítója

Napelempark építési lendület Romániában

FIGYELO Európa legnagyobb napelemparkja épül fel rövidesen Arad megyében, a román–magyar határ közvetlen közelében. A munkálatok 2023 elején kezdődnek, a megtermelt energiát pedig hosszú távú áramvásárlási szerződések keretében készülnek értékesíteni.

Regionális felelősségtudat

FIGYELO Mol Csoportnak regionális kulcsszerepe van az energiapiacon, ezzel jelentős a felelőssége is az ellátásban. Bacsa György, a Mol Magyarország újonnan kinevezett ügyvezetőjét kérdeztük a társaság startégiájáról és az energiabiztonságról.

MAGYAR SZAKEMBER KERÜLHET BE A RENDEZVÉNYIPAR LEGBEFOLYÁSOSABB VÉLEMÉNYFORMÁLÓI KÖZÉ

FIGYELO Az Eventex Awards az idén is összeállítja a rendezvényipar világszinten 100 legbefolyásosabb véleményformálójának listáját. A jelöltek névsorát több mint húszezer iparági szakember szavazata alapján összesítik. Egyedüli magyarként bekerült a jelöltek közé Fazakas F. János, a Visual Europe Group globális stratégiai vezetője.

Erős lesz a szilveszter a turizmusban

FIGYELO A covid időszakában jelentősen felértékelődött a már bizonyított utazási irodák szerepe és ez tovább erősödik, mert az energiaárrobbanás hatására nyugaton is több szolgáltató az átmeneti bezárás mellett döntött – mondta el Zsebők Tamás a Z(s)eppelin Utazási Iroda tulajdonosa, aki növekvő adventi, és kirobbanó szilveszteri foglaltságról számolt be.

48 milliós bírság a K&H Banknak

FIGYELO Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt annak az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, ám kijavításuk elengedhetetlen.

Íme, a 2022-es Év szállása!

FIGYELO Idén közel 15 ezer szálláshely, 500 település és 7300 attrakció mérettette meg magát, valamint 1,6 millió vendégértékelés és hatezer foglaló szavazata segítette a szakmai zsűri döntését.

Nőtt a szeptemberi bruttó átlagkereset

FIGYELO Szeptemberben a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal 504 100 forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt – ismertette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Rozsdamentes acél – hogyan alkalmazzák az élelmiszeriparban?

FIGYELO Feldolgozásuk és csomagolásuk során az élelmiszerek szinte folyamatosan érintkeznek fémekkel. Ahhoz, hogy az ártalmas kemikáliák és más elemek ne jussanak az ételbe, a megfelelő fémek alkalmazása szükséges.

A valódi akciókért lépett a GVH

FIGYELO A Gazdasági Versenyhivatal oktatóvideóval támogatja a kereskedőket a jogszerű árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatban. A videó szorosan kapcsolódik ahhoz a kampányhoz, amit a hivatal az idei Black Friday akciók időszakában indított a közösségi oldalán.

Virág Barnabás: elkerülheti Magyarország a mély recessziót

FIGYELO Tartósan velünk maradhat a 13 százalékos alapkamat, az árstabilitásnak nincsen alternatívája – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián, Budapesten. A jegybankár szerint, habár a negyedik negyedévben és a jövő év első három hónapjában tovább szűkülhet a gazdaság teljesítménye, Magyarország elkerülheti a mély recessziót, és folytatódhat a felzárkózás.

Mennyiért vehet ingatlant az idei labdarúgó vb helyszínén?

FIGYELO Bár Katar méreteit tekintve Magyarország kilencede, az átlagos ingatlanár az arab emírségben a 422 millió forintot is felülmúlja.

Bankholding: 2023 végére 9 százalék lehet az irányadó ráta

FIGYELO Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint az egyre erőteljesebb bázishatások miatt a jövő év elejétől megfordulhat az infláció, amelyre az energiaárak közelmúltbeli meredek csökkenése akár lefelé mutató kockázatot is jelenthet. Az alapkamat csökkentésére a jövő év közepétől lehet számítani, ami az infláció mérséklődésének gyorsulásával nagyobb mértékű is lehet a jövő év utolsó negyedévében, így 2023. év végére 9 százalékra csökkenhet az alapkamat.

OECD: idén még dübörög a magyar gazdaság

FIGYELO A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) 6,0 százalékra emelte Magyarország idei gazdasági növekedési prognózisát az előző, júniusi jelentésben szereplő 4 százalékról.

Hajdúböszörményi az idei Év Vállalkozója

FIGYELO Az országos gála előtti napokban szokás szerint minden megyében kiosztja a helyi Príma, és a helyi Év Vállalkozója díjakat a VOSZ lokális szervezete. A hajdú-bihariak idei díjkiosztójára a hét végén a debreceni Kölcsey Központban került sor, ahol is bejelentették, az Év VÁllalkozója díjat 2022-ben egy hajdúböszörményi egyéni vállalkozó, Hajdú Sándor kapja. A díjazott az elismerést december elején veheti át a Művészetek Palotájában.

Belép a snack piacra a legnagyobb hazai üdítőital gyártó

FIGYELO Vertikális portfólió fejlesztésbe kezdett a Coca-Cola HBC Magyarország; a legnagyobb hazai üdítőital gyártó az összesen 80 milliárd forint értékű snack piacon teszteli legújabb keksz márkáját.

9 alkalommal kel életre Yoko Ono-performansz Budapesten

FIGYELO Yoko Ono, a legismertebb kortárs japán képzőművész és zenész, John Lennon felesége, akinek 30 fontos műve még soha nem szerepelt egyszerre magyarországi tárlaton. Most vasárnap A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono címmel nyílik kamarakiállítása Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Veszprém is indulhat az Európa legfelkapottabb úticélja címért

FIGYELO Budapest és Hévíz korábbi sikerei után, a jövő évi verseny esélyesei közé Veszprémet is beválasztották – Magyarország legnépszerűbb úti céljaként.

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

FIGYELO A geszti kastély kertjében című festmény 160 millió forintról indul az aukción, ekkora összeggel eddig csak egyetlen klasszikus festmény nyitott a magyar műkincspiac történetében: Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe, amely végül rekordáron, 460 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria tavalyi árverésén.

Drágulnak a gumiabroncsok is

FIGYELO Miközben nyáron még a prémium kategória vitte a prímet a gépjárműabroncs piacon, most érezhetően, többen is olcsóbb termékekre váltanak – fejti ki Becser Zoltán a Marso kft ügyvezető igazgatója. Kifejtve: a kereskedők felkészültek, áruhiány biztosan nem lesz a piacon.

Változás az MVM Zrt. vezetésében

FIGYELO Az MVM vezetéséhez kapcsolódó feladatokat jelenleg a vezérigazgató-helyettesek látják el, ugyanis a cég eddigi vezetője az Energiaügyi Minisztérium államtitkáraként folytatja munkáját.

Aranyat ér manapság aranyat venni

FIGYELO Felértékelődött az arany és szerepe a klasszikus befektetési lehetőségek között, közvetve az orosz–ukrán háború is kifizetődő befektetési formává teszi. Az eladott 999,9 ezrelék tisztaságú nemesfém mennyisége és a forgalom növekedése alapján az arany árfolyamának emelkedésére lehet számítani, pedig korábban stagnálásra és értékcsökkenésre is volt már példa.

Megerősített GDP-szám: az ING szerint zsugorodunk

FIGYELO A megerősített GDP-számmal Magyarország belépett a technikai recesszió előszobájába, mivel várakozásunk szerint a negyedik negyedévben tovább zsugorodik majd a GDP a harmadik negyedévhez képest is – mondta a Figyelőnek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Idén is százmillió forinttal támogat gyermekeket segítő alapítványokat az MVM Csoport

FIGYELO Az MVM Csoport idén tizenötödik alkalommal adta át a gyermekek oktatását, fejlesztését és gyógyítását célzó adományait a Legszebb napom! elnevezésű Élménynap keretében. A rendezvény az elmúlt két évben a pandémia miatt több helyszínen, kisebb létszámban valósult meg, idén viszont újra együtt élhette át közel 800 gyermek a közös játék élményét.

VÁLASSZUK A HAZAI HALAT KARÁCSONYRA!

FIGYELO A halászati ágazat már javában készül a karácsonyi szezonra, a hazai haltermelés közel 40%-a ilyenkor kerül az asztalra. Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL).

VÁLASSZUK A HAZAI HALAT KARÁCSONYRA!

FIGYELO A halászati ágazat már javában készül a karácsonyi szezonra, a hazai haltermelés közel 40%-a ilyenkor kerül az asztalra. Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL).

Nagy Márton: Az infláció velünk marad, nehéz évtized elé nézünk

FIGYELO Az európai versenyképesség hanyatlása miatt Magyarország nehéz évek, sőt nehéz évtized elé néz, de elkerülhetjük a recessziót – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a MABISZ konferenciáján, ahol jelezte, hogy az állam nem elégedett a hazai agrárbiztosítási piac teljesítményével, ezért fizikailag is be fog lépni, hogy a konszolidációt elősegítse. A magas infláció tartósan velünk maradhat, 1-2 évig biztosan .

A gazdasági boom Debrecen kultúráját is átformálja

FIGYELO A nagy nyugat-európai és kelet-ázsiai befektetések nemcsak soha nem látott gazdasági fellendülés ígéretét hordozzák Debrecenben, hanem új, eltérő kultúrájú közösségek érkezését is. Erre és a megváltozott energia árakra reagálva szervezi át kulturális intézményrendszerét a város – erről kérdeztük Puskás Istvánt Debrecen alpolgármesterét.

Bécs turizmusa a pandémia előtti szintre erősödött

FIGYELO A világjárvány után először sikerült ismét túllépni a 10 milliós küszöböt: a legfrissebb statisztikák szerint idén az első tíz hónapban az osztrák fővárosban 10,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken.

A harmadik negyedévben növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank

FIGYELO Mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, amely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.

Húszéves Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője, az MVM Partner

FIGYELO Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.

Új naperőművet épített az MVM Debrecenben

FIGYELO

Lendületben a hazai beruházások: 7,7 százalékos a növekedés

FIGYELO A fejlesztések volumene 2022 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,7, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,9 százalékkal emelkedett. Az élénkülést a háztartások, illetve a vállalkozások dinamikus aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés fejlesztései csökkentek – derül ki a KSH friss jelentéséből.

Biztosítási forradalom

FIGYELO A hagyományos biztosítási területek mellett egyre fontosabbá válnak a személyre szabott termékek. Ezek ma elsősorban a pontosan meghatározható eseményhorizontokhoz kapcsolhatók, a fő vonzerejük pedig az automatizáltság.

Az olcsó élelmiszer kora lejárt

FIGYELO Már 2021-ben is gyorsult, 2022-ben pedig rekordsebességre kapcsolt a kenyér és a pékáruk drágulásának üteme. Az évtized közepétől tavalyig ennek mértéke összességében ötvenszázalékos volt, mostanra viszont közelíti, sőt, meg is haladja a száz százalékot.

Ha sportol a gyerek: több legyen a bíztatás, kevesebb a kritika

FIGYELO Lassan egy hete zajlik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság, amely sok fiatal számára jelenthet plusz ösztönzést, motivációt a sporthoz. Ha egy családban versenyszerűen sportol a gyerek, az számos kihívást tartogat a szülőknek is. Időnként nehéz rájönni, mi lehet a legjobb reakció, mivel segíthetünk vagy ronthatunk egy helyzeten – versenyen, edzésen. Erre hozunk 10 tippet!

Lázár János patriota gazdaságra voksol

FIGYELO A beruházásoknak, az építés szabályozásának és a közlekedésnek patriota, de növekedés, felzárkózás fókuszú gazdaságpolitikát kell szolgálnia. A cél az, hogy magyar alapanyagból, magyar szaktudással, magyar munkából magyar profit szülessen, az egy főre eső GDP pedi, tíz éven belül közelítse az európai átlagot. Többek között erről beszélt Lázár János építésügyi és beruházási miniszter csütörtökön Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozói fórumán.

 Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

FIGYELO A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának 2022. évi jelentős átalakulásáról tett közzé rövid tanulmányt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentés szerint az Európába irányuló amerikai LNG-szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022. első hét hónapjában.

BÉT50: immár a hetedik alkalommal

FIGYELO Bemutatta a pénzügyi-tőkepiaci szakma, valamint a média képviselői számára a Budapesti Értéktőzsde a ’BÉT50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete’ című kiadványsorozat legújabb, hetedik kötetét, amelynek nyomán a BÉT50 közösség közel 350 tagot számlál. Az EY szakmai támogatásával készült publikáció prezentálása immár tradicionálisnak tekinthető, a hazai gazdasági élet legmeghatározóbb szereplőit felsorakoztató vállalati csúcstalálkozón, a BÉT50 konferencián került sor.

KGFB, kárrendezés: számos hiba a Magyar Posta Biztosítónál

FIGYELO Az MNB egy jegybanki vizsgálat nyomán 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszere, az informatikai biztonság, a kiszervezések, a kárrendezés, illetve az ügyféltájékoztatás kapcsán felmerült hiányosságok miatt.

3 tipp, hogy a bevitt vitaminokat hasznosítani is tudja a szervezetünk

FIGYELO A vitaminok fontossága mindenki számára ismert, és jószerivel azt is tudjuk, hogy hogyan juthatunk hozzá a legfontosabbakhoz. Nem ennyire magától értetődő azonban, hogy ezek a vitaminok nem úgy hasznosulnak, mint az elfogyasztott ételek, hiszen szükségük van egyfajta bázisra ahhoz, hogy megfelelő módon felhasználhassa őket a szervezetünk.

Már termel a kecskeméti Mercedes gyár új présüzeme

FIGYELO Megkezdődött a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár mintegy 23 ezer négyzetméteres új présüzemében, amely helyben készült alkatrészekkel látja el mind a Magyarországon készülő kompakt gépjárműveket, mind pedig a vállalat globális termelési hálózatának gyárait.

Két évtizede nem volt ekkora omlás a PC-piacon

FIGYELO Nem fogynak a személyi számítógépek, szenved a HP, a Dell és a Lenovo. Csak az Apple szárnyal, bár ott is gyanús, hogy a szállítási problémák miatt elhalasztott kereslet dobta meg a negyedéves számokat.

Adathalászati kísérlet miatt figyelmeztet a Takarékbank

FIGYELO Az utóbbi időszakban megszaporodtak a Takarékbank ügyfeleit célzó adathalász kísérletek, amelyek során a csalók személyes adatokat próbálnak megszerezni. Az adathalászok legújabb módszere, hogy a Google és a Bing keresőjében hirdetik csaló oldalaikat. 

Tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak

FIGYELO Az árstabilitás elérésének nincsen alternatívája – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács mai kamatdöntő ülését követően tartott online háttérbeszélgetésen. Bár konkrétumot nem mondott a várható inflációs csúcsról, annyit azért elárult: Kellemetlen meglepetések vannak még a pakliban. Utalt az élelmiszerárak további emelkedésére.

Nem változott a jegybanki alapkamat

FIGYELO Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

Fontos tényező a hazai kitermelésben a vecsési kőolaj

FIGYELO A hazai kitermelésen belül jelentős részarányt képvisel a MOL által Vecsés közvetlen közelében talált kőolajkészlet, azonban az importarányt nem képest csökkenteni – tudta meg lapunk.

A fiatalok harmada zöld pénzügyi megoldásokra váltana

FIGYELO A fiatalok számára sokkal fontosabb a fenntarthatóság, mint az idősebb generációnak, ez a tudatosság a pénzügyi szolgáltatások választásában viszont egyelőre kevésbé mutatkozik meg. A fiatalok harmada ezzel együtt szívesen váltana zöld megoldásra bármilyen pénzügyi termék esetében – derült ki a Magyra Bankholding megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást

FIGYELO Miközben hétről hétre drágulnak a lakáshitelek, a bankok is mind inkább megválogatják, hogy kit, milyen összeghatárig hiteleznek. Emiatt egyre többen tapasztalják, hogy nem hitelképesek, vagy ha kapnak is kölcsönt, a szükségesnél kisebb összegre számíthatnak.

Két új minisztériummal bővül a kormányzati struktúra

FIGYELO Az orosz–ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladat-megosztási struktúrában – áll a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatban.

Gyerekmenüt kell készíteniük a világ legjobb szakácsainak

FIGYELO A magyar csapat a hét hat napját egy speciálisan felszerelt konyhában tölti, ahol a szokásos módon felváltva tartanak előkészítő, valamint időre főző napokat a Bocuse d’Or lyoni döntőjére készülve. A világ legrangosabb szakácsversenyének világdöntőjét kétévente rendezik meg Franciaországban, idén egészen formabontó témával is készülnek.