Súlyos ezreket spórolhat minimális odafigyeléssel

Jelentős különbségek vannak a bankok és számlacsomagok között, ennek nyomán a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehet takarítani – hívta fel a hitelintézetek ügyfelei figyelmét a Magyar Nemzeti Bank. Már online is van lehetőség számlanyitásra.

Makronóm: veszélyben Európa versenyképessége

FIGYELO Kontinensünk eddigi gazdasági fejlődésének alapjai kérdőjeleződtek meg az elmúlt évek válságai nyomán. Az európai versenyképesség megőrzése érdekében a munkahelyteremtést, a legfejlettebb technológiákat és beruházásösztönzést fókuszba helyező gazdaságpolitikára van szükség – olvasható a Makronóm Intézet egyik legutóbbi tanulmányában.

Itt az az okostechnológia, amellyel hatékonyabbá válik az orvosi ellátás

FIGYELO A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását.

Az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott a KiberPajzshoz

FIGYELO KiberPajzs néven tavaly ősszel közös oktatási és kommunikációs együttműködést indított az MNB, a Magyar Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, illetve az ORFK, melyhez hétfőn az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott – közölte a jegybank hétfőn. A digitális pénzügyi bűnözők elleni közös fellépés elengedhetetlen, hogy a fogyasztók az érzelmi manipulálásra és a megtévesztésre alapuló csalási mintázatokat felismerjék. A KiberPajzs együttműködés alapító és csatlakozó szervezetei a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fogtak össze.

Átalakul a hulladék-gazdálkodás Magyarországon

FIGYELO Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Az új szabályozással hazánk nagy lépést tesz a körforgásos gazdaságra történő átállás felé. Az érintett cégeknek alig több mint három hónapjuk maradt a felkészülésre. A változás nemcsak a gyártókat érinti, amennyiben egy vállalat nem tud megfelelni a követelményeknek, akár a tevékenységének felfüggesztésére is számíthat – hívja fel a figyelmet az EY.

Az ingatlanpiac februári kedvence lett a II. kerület

FIGYELO A kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett használt ingatlant vásárolni tavaly, míg az idei eladások alapján 1,4 millió forintra nőtt a négyzetméterár. A vevők főként befektetési céllal vásároltak a kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek ingatlanra 2022-ben a Duna House adatai szerint.

Biodiverzitás és ökoszisztéma kutatás indult Debrecenben

FIGYELO Nemrég hozta létre a Debreceni Egyetem a Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutatóközpont, amelnyek munkájáról beszéltek lapunknak a szellemi műhely vezetői.

A dolgozók 55 százaléka anyagi helyzetének romlására számít

FIGYELO A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 55 százaléka kapott év elején fizetésemelést, az emelés mértéke mintegy a dolgozók felénél nem haladta meg a 10 százalékot, emellett 17 százalék azok aránya, akik ebben az évben egyáltalán nem számítanak fizetésemelésre. A munkavállalók többsége, 55 százaléka úgy véli, hogy idén romlani fog a tavalyihoz képest az anyagi helyzete – derült ki a Trenkwalder február végén elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.

Az Aegon és az OTP elkülönítik orosz részvényalapjaik eszközeit

FIGYELO Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. elkülönítik orosz részvénybefektetési alapjaikon belül a befagyott, illetve a likvid eszközállományt. A befektetési jegysorozatok megosztása nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó. A hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül.

A magyar gazdaság a veszélyek korában is válságálló maradt

FIGYELO A kormány a veszélyekkel szembeni védekezésben és az új kihívásokra való felkészülésben is támogatja a vállalkozásokat – jelentette ki Varga Mihály az Agri-Corn Kft. új beruházásainak átadó ünnepségén, Monostorpályiban. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány célként tűzte ki további új munkahelyek létrehozását, az egyensúlyi mutatók javítását és az energiafüggőség csökkentését, így a magyar gazdaság a következő években is magas ütemben bővülhet.

Kerületi vállalkozóbarát intézkedések

FIGYELO Változó mértékben, de szinte az összes budapesti kerületi önkormányzat növelte a helyi adókból származó bevételeit 2023-ban. Ebből egyre több helyen képeznek alapot a helyi vállalkozások támogatására. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) honlapján összegyűjtötte a kerületek vállalkozóbarát intézkedéseit.

A csőd 630 ezer vállalkozást veszélyeztet a briteknél

FIGYELO A költségek növekedése miatt több százezer brit kisvállalkozás mehet tönkre az idén, több milliárd fontot eltüntetve a világ hatodik legnagyobb gazdaságából.

KPMG: megéri a cégeknek a digitális átállás

FIGYELO Hozzáértő adatelemzőkre, szoftvermérnökökre lenne szükségük a cégeknek, mivel napjainkban a szakemberhiány nehezíti meg leginkább a digitális technológiák alkalmazását. Egyebek mellett ezt állapítja meg a KPMG Global Tech Report 2022 felmérése. A riportból többek között az is kiderült, hogy megérte a cégeknek a digitalizációba fektetni. Emellett választ kaptak azokra a kérdésekre is, hogy a vállalatok miként viszonyulnak a felhőben való adattároláshoz, és a kiber-biztonsági kérdésekhez.

Még jelentős az alku szerepe az ingatlanpiacon

FIGYELO Töretlen tendenciaként mutatják az alku lehetőségének bővülését az OTP Ingatlanpont legfrissebb használtlakás-értékesítési adatai. Több mint egy éve tart az a folyamat, hogy a vevők a meghirdetéskor kért ár egyre nagyobb részének elengedését tudják elérni. Az elemző ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy e tekintetben is fordulat érik.

Új igazgató a Matild Palace Budapestben

FIGYELO Burak Cecen korábban Shanghai luxuscateringjéért is felelt, most a fővárosi szálloda új Food & Beverage igazgatója.

K&H: tavaly népszerű volt a lakáshitel, a babaváró és a személyi kölcsön

FIGYELO Továbbra is sokan hitelből finanszírozzák a céljaik elérését és ehhez más pénzintézettől is készek hitelt felvenni, mint a számlavezető bankjuk – derül ki a K&H összefoglalójából. A K&H-tól lakáshitelt felvevők 40 százaléka korábban nem a K&H-nál bankolt, a babaváró támogatást igénybe vevők körében pedig 31 százalék volt azok aránya, akik korábban más pénzintézetnél vezették a bankszámlájukat. A személyi kölcsönt felvevők viszont főleg a számlavezető bankjukat preferálják, körükben csak 13 százalék volt az új ügyfelek aránya. A lakossági hitelszerződések darabszámát nézve tavaly a jelzáloghitelek aránya 21 százalékos, a babaváró támogatásoké 14 százalékos, a személyi kölcsönöké pedig 65 százalékos volt – közölte a pénzintézet a figyelo.hu-val.

Gyenge január az építőiparban

FIGYELO Januárban az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene 3,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva, munkanaphatással kiigazítva 5,0 százalék volt a csökkenés a teljesítményben.

Lesz tojás húsvétkor

FIGYELO Húsvétra az árstopnak köszönhetően kiszámítható szinten, 90 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára. Hiányra nem számítanak a piac szereplői, de a bevásárlással nem érdemes az utolsó napokig várni – derül ki az Agroinform.hu elemzéséből. A tojásra vonatkozó árstop kivezetésére ideális lenne a húsvét utáni időszak, mivel a szezonális hatások akadályozzák a tojás árának emelkedését.

Árcsökkentésbe fogtak a diszkontok

FIGYELO Két élelmiszerlánc is csökkentette egyes termékei árát, legalább öt százalékkal, de legnagyobb engedmény a negyven százalékot közelíti – írta a vg.hu.

Sem az ukrán, sem az orosz gazdaság nem sodródott az összeomlás szélére

FIGYELO A már több mint egy éve tartó háború ellenére sem az ukrán, sem az orosz gazdaság nem sodródott az összeomlás szélére, a fő különbség a két állam között az, hogy Ukrajna elsősorban a nyugati támogatásoknak köszönhetően marad életképes, az orosz gazdaság pedig azért nem fog összeomlani, mert Oroszország készült erre a háborúra, készült a nyugati államok reagálására. Az orosz gazdaságot az elmúlt tíz évben arra készítették fel, hogy ha valami feszültség lép fel a nyugati államokkal szemben, az orosz a gazdaság ki tudjon tartani – mondta lapunknak Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

Kiemelkedő eredmények a Hajdu-csoportnál

FIGYELO Az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint az ellátási bizonytalanságok ellenére tavaly több mint harmadával növelte bevételét és 30 milliárd forint árbevételt könyvelt el és pozitív eredménnyel zárta az évet a Hajdu cégcsoport.

A művészet és a szalámis szendvics találkozása

FIGYELO A PICK most induló kezdeményezésével megtalálta a módját annak, hogy az ízek és a design mesterei együtt dolgozhassanak – fiatal grafikus tehetségek terveztek táskákat a témában, májusban pedig a MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak alkotásai által érkezik meg a téliszalámi inspirálta művészet a hétköznapokba.

Tovább bővül a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kerete

FIGYELO A február 1-jén elindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram forgóeszköz- és beruházási hitelei kimerültek, a vállalkozások rövid időn belül lekötötték a kormány által biztosított, rendkívül kedvező kamatozású forrásokat. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság a háború és szankciók sújtotta helyzetben is vitalitást, erőt mutat, sokan akarnak beruházni, fejlődni. A vállalkozások hiteléhsége nagy, a magas kamatok ugyanakkor jelentősen visszafogják a növekedést – áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében.

Adózás: 2024-től megváltozik az elektronikus számla fogalma

FIGYELO Ahogyan éltünk minden területén, úgy az adózás világában is ellentmondást nem tűrően utat tört a technológia magával hozva a sokszor jelentős adminisztratív terhet okozó információ szolgáltatási kötelezettséget. A PwC Magyarország szakértői szerint elkeseredésre azonban semmi ok: a digitalizációs adatszolgáltatás nem csak nehézséget, hanem számtalan lehetőséget is teremt mind a multinacionális gazdasági társaságok, mind a kis- és középvállalkozások mindennapi működése során.

Rekordév az ipari és logisztikai ingatlanok piacán

FIGYELO A bérbeadások volumene, az új fejlesztések és a vidéken átadott beruházások tekintetében is rekordévet zárt a hazai ipari és logisztikai ingatlanok piaca 2022-ben. A több mint 480 ezer négyzetméter új, bérbeadásra szánt ingatlan 30 százalékát vidéken adták át – hangzott el a 13. Közlekedéslogisztikai Konferencián, Herceghalmon. Az üresedési ráta a bérleti díjak 10–15 százalékos növekedése mellett is rekordalacsony szintre, 4 százalékra csökkent. A várakozások szerint 2023-ban tovább nő a piac, a fejlesztés alatt álló, félmillió négyzetmétert is meghaladó területű ingatlanok több mint 60 százalékára már előbérleti szerződést kötöttek.

Orbán Viktor: Európa hatalmi átszerkesztése zajlik

FIGYELO Európa hatalmi átszerkesztése zajlik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján, A kormányfő egyebek mellett rámutatott, miért van szükség a magyarországi akkumulátorgyárak megépítésére.

Parragh: a gazdaság elemi érdeke, hogy béke legyen

FIGYELO A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdaság évnyitóján a hazai gazdaságpolitikai nagyágyúi szólalnak meg, az eseményt a vg.hu élőben közvetíti.

„Zöldre” váltanánk, de hogyan?

FIGYELO Egyre többekben merül fel a környezetet jelentősen megterhelő tisztítószereket egészségesebb verzióra cserélni, védve az élővizeket, a levegőt és a talajt. Nehéz viszont kiigazodni a környezetvédelem körüli marketingzajban – ehhez kértük Galovtsik Lilla és férje, Kupecz Richárd segítségét, akik nyolc éve foglalkoznak természetes hatóanyagú tisztítószerek fejlesztésével, saját márkájuk a Cleanne.

Nőnap: emelkedett a nők foglalkoztatottsága az elmúlt években

FIGYELO A nők munkaerőpiaci részvétele nem elsősorban esélyegyenlőségi kérdés, az elengedhetetlen a családok anyagi biztonságának megteremtéséhez – írta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa az egyik, a nők foglalkoztatásáról a közelmúltban megjelent tanulmányban. A Szent István Intézet a nők munkaerőpiaci helyzetében való áttörésről publikált friss tanulmányt a Nőnap alkalmából, mely bemutatja be a magyar női foglalkoztatás helyzetét 1900-tól kezdődően, a 2010 utáni fordulatokra fókuszálva.

Ez már nem sci-fi: megjöttek a szuperokos takarító robotok

FIGYELO Okosak, energiatakarékosak és sokszor emberi irányítás nélkül dolgoznak. Világszerte több országot meghódítottak, most Magyarországon a sor.

Itt az inflációs fordulat, csökkenő pályára állt a drágulás

FIGYELO Februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy esztendőben a háztartási energia és az élelmiszerek ellenértéke emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek.

Nemcsak a forgóeszközhitelt, a beruházásit is viszik, mint a cukrot

FIGYELO A nagy érdeklődés miatt az EXIM Magyarország március 6-án felfüggesztette a kérelmek befogadását a Baross Gábor Beruházási Hitel alprogramra is.

Ausztria után Lengyelország a befutó télen a magyaroknál

FIGYELO Minden negyedik magyar Ausztriába ment az idei télen pihenni, de az utasbiztosítások adatait áttekintve izgalmas kalandokban lehetett része néhány honfitársunknak az Egyesült Államokban vagy Reunion szigetén is.

Elemzői vélemények a kiskereskedelmi forgalomról

FIGYELO A jelentős folyóáras növekedés, erős volumencsökkenéssel járt az ágazatban. Mindez az infláció oka.

NTAK: Már közel 20.000 turisztikai vállalkozás regisztrált

FIGYELO A hazai szálláshelyeket követve, július 1-jétől közel 60.000 vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció kezdi meg forgalmi, statisztikai adatai továbbítását a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Közülük eddig közel 20.000-en regisztráltak az NTAK-ba. Annak érdekében, hogy a vállalkozások még a főszezon előtt felkészülhessenek az adatszolgáltatásra, a Magyar Turisztikai Ügynökség önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakot indított.

Nagyot zuhant a cégek idei profitvárakozása

FIGYELO A nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

A magyarok 26 százaléka gyengének vagy kifejezetten rossznak értékeli a saját lelki állapotát

FIGYELO Egy friss kutatásban a megkérdezettek 80 százaléka szerint nagyon fontos, hogy a mentális egészség prioritást élvezzen az életünkben, ennek ellenére 26 százalék gyengének vagy kifejezetten rossznak értékeli a saját lelki állapotát.

Folytatódik az árzuhanás az egyik legnagyobb élelmiszerboltnál

FIGYELO Egy héttel ezelőtt új szereplő lépett be a kiskereskedelmi láncok közötti árháborúba, a SPAR is meghirdette a maga árcsökkentési programját.

Tartósan magas szinten a foglalkoztatás, de bővülni nem tud – a Figyelő hétindítója

FIGYELO A héten a KSH a februári munkaerőpiaci adatokat közli – a foglalkoztatás 4,7 millió fő körül alakul, viszont egyelőre nem tud tovább bővülni. Az eurozónából több érdekes adat is érkezik, többek között az egy főre jutó, vásárlóerőparitáson számított 2022-es GDP-adatok. Itt kiderül, Magyarország tudta-e folytatni a felzárkózást az uniós átlaghoz. A Fed is kamatot emelhet.

Már most megvásárolhatjuk a jegyeket az áprilisban nyíló Csontváry-kiállításra

FIGYELO Elindult a jegyértékesítés a Szépművészeti Múzeumban jövő hónapban nyíló tárlatra, amely a mester születésének 170. évfordulóját ünnepli.

Debrecenből akar hódítani a Felföldi édességlánc

FIGYELO A tavalyelőtti 4,5 milliárd forinttal szemben az előzetese adatok alapján 2022-ben öt milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el a Felföldi Édességgyártó Kft. A cég több min 90 százalékban exportálja termékeit, ám most mégis úgy döntöttek, hogy egy belföldi kiskereskedelmi hálózat létrehozásával próbálkoznak.

Árnövekedésben Magyarország a második az EU ingatlanpiacán

FIGYELO 2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forintot, mellyel a második helyet foglaljuk el az Európai Unióban az ingatlanárak növekedését tekintve. A kontinens országai közül egyedül Észtország előzi meg hazánkat, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Kevés magánszemély él a fizetési meghagyással

FIGYELO A harmincmillió forint alatti tartozások behajtásának leghatékonyabb módja a fizetési meghagyásos eljárás indítása, ám ezzel a magánszemélyek közül kevesen élnek. A tavaly kezdeményezett fizetési meghagyásos eljárások száma meghaladta a 410 ezret, ezeket főként követeléskezelők, közműcégek, mobilszolgáltatók indították – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Budapest a világ legnagyszerűbb helyei között a Time magazinban

FIGYELO A lap nemzetközi tudósítói által összeállított 50-es listára került be a magyar főváros néhány ikonikus új vagy felújított épületével.

A használt luxusóra jobb befektetés, mint a részvény

FIGYELO Egyre több vásárló szerint a használt luxusóra nem csupán egy drága kiegészítő, hanem kiváló befektetés is. Egyre többen hajlandóak magas felárat fizetni a vezető márkák által gyártott használt modellekért, és arra számítanak, hogy ezeknek az óráknak az értéke tovább emelkedik.

A bankkártyánk is érzi a vágtató inflációt

FIGYELO Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet közleményében a BiztosDöntés.hu.

A használtcikk, mint termék a világhálón is hasít

FIGYELO A ruhák és a számítástechnikai eszközök a legkelendőbbek ebben a kategóriában, de a használt könyvek is felkerültek a dobogóra a magyarok online vásárlói kosarában.

Gazdát cserél a Qualtrics több mint 400 millió részvénye

FIGYELO Az élménymenedzsmentre specializált szoftvercéget mintegy 7,7 milliárd dollárért vásárolja meg az SAP-tól a Silver Lake és a CPP Investments. A tranzakció már csak a szokásos felügyeleti jóváhagyásokra vár.

Tiktokker az ominchanelről: van benne lehetőség

FIGYELO Jilly Krisztina, már akkor is gondolt a jövőre, amikor évekig az egyik legnagyobb kereskedelmi csatorna népszerű sorozatának főszereplői közé tartozott. Az elmúlt időszakban tudatosan megszerzett közösségi média tudását most a mai kor legnépszerűbb platformjának számító Tiktokon is sikeresen hasznosítja.

Tömegbaleset az M1-esen – Rendkívüli előleget nyújtanak a biztosítók a károsultaknak

FIGYELO A Magyar Biztosítók Szövetsége, (MABISZ) valamint a gépjármű felelősségbiztosításban érintett hazai biztosítók rendkívüli előleget nyújtanak az M1-es autópályán szombaton bekövetkezett tömegszerencsétlenség károsultjainak, a jogszabályi kötelezettségeket megelőzve – közölte a MABISZ.

Jobban bővülhettünk volna a helyreállítási forrásokkal

FIGYELO Magyarország az előző évben jóval az uniós átlag feletti, 4,6 százalékos gazdasági növekedést ért el. Amennyiben megkaptuk volna a nekünk járó helyreállítási forrásokat, a magyar gazdaság növekedése meghaladta volna az 5 százalékot – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása előtt Brüsszelben.

Pénzügyi programot indít az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident

FIGYELO A Provident Pénzügyi Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet átfogó programot indít a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok pénzügyi tudatosságának növelésére, esélyt adva ezáltal életkörülményeik javítására.

Újból kamatot emelhet az Európai Központi Bank – a Figyelő hétindítója

FIGYELO Idehaza az építőiparról illetve az iparról kapunk részletesebb adatokat, míg az eurozónában az infláció és az alapkamat a fő kérdés. Bár az infláció az eurózónában már tetőzött, az összetevők kettős irányúak, mert amíg a magas energiaárak a bázisba épülve segítik az infláció fékeződését, azonban az élelmiszerek drágulása az előzetes adatok szerint fokozódott és ezzel 15,0 százalékot ért el. a zónán belül Lettországban a legmagasabb az infláció, a legkisebb pedig Luxemburgban.

Nő az európai gazdaság hátránya

FIGYELO A háború kitörése és az energiaválságot mélyítő szankciós politika következményeként egyre nagyobb hátrányba kerül az európai gazdaság, amely több területen már korábban is csak cammogott az Egyesült Államok mögött. A Magyar Nemzetnek Santo Martin, a Makronóm Intézet vezető elemzője nyilatkozott.

Jó növekedési lehetőséget is rejt az elavultság

FIGYELO Az épületvillamossági piac meghatározó szereplői a tavalyi energiaárrobanás, a jelentős forint árfolyamgyengülés és a kiemelkedő infláció kihívásai ellenére is jó évet zártak, 2023-ra pedig az energiatakarékos és zöld megoldások piacának bővülésével számolva, növekedést terveznek. Ez derült ki azon a kerekasztal beszélgetésén, ahol a szegmens több meghatározó gyártójának és kereskedőjének menedzserei képviseltették magukat.

E-járművek töltése: óriási ugrás előtt a piac a KPMG szerint

FIGYELO Hatalmas üzleti lehetőség rejlik az elektromos járművek töltésében az ilyen autók iránt megugrott keresletnek köszönhetően. A globális befektetői érdeklődés egyre nő, az előzetes kalkulációk szerint 2022 végéig 2,3 milliárd dollár áramlott a szektorba – állapítja meg elemzésében a KPMG.

A Balaton északi és déli partján is a kis lakásokat keresik

FIGYELO A Balaton déli partján az alacsonyabb, az északi parton pedig a három-négy emeletes új építésű társasházi lakások a jellemzőek, a tó mindkét partján a kisebb alapterületű lakásokat keresik inkább. Veszprém vármegye a tó közelsége, a fejlesztések, valamint a falusi csok miatt kedvelt célpont – írta a Magyar Nemzet.

Vörös szőnyeg Debrecenben, ambiciózus tervek a VOSZ-ban

FIGYELO A magyar KKV-k első számú érdekképviselete kíván lenni, bő három év múlva 75-80 ezer vállalkozást szeretne soraiban tudni az idén 35 éves VOSZ. Többek között erről beszélt Eppel János elnök a szervezet Hajdú-Bihar vármegyei tagszervezetének közgyűlésén.

Az ingatlanpiac fordul, de a Balaton marad

FIGYELO Bár az egyik legkedveltebb hazai célpont, a Balaton partján is a megszokottnál jóval nehezebben indul a lakáspiaci főszezon. Noha erősen visszaesett a kereslet, az OTP Ingatlanpont szakértői látják az életjeleket is. Ugyanakkor úgy vélik, az eladók még csak most kezdik az alkalmazkodást az új helyzet adta feltételekhez.

Több mint 50 év még, hogy megszűnjön a bérszakadék

FIGYELO Továbbra is jelentős a nemek közötti egyenlőtlenség a munkahelyeken: ha a nők átlagbérét az OECD-országokban a férfi munkavállalókéval azonos szintre emelnék, az évente több mint 2 ezer milliárd dollárral növelné a nők keresetét.

Újra találkoztak a feltörekvő vállalatok és a befektetők A BÉT Xmatch keretein belül

FIGYELO Immár hatodik alkalommal rendezte meg a Budapesti Értéktőzsde zártkörű szakmai rendezvényét, a BÉT Xmatch-et. Az eseményen ezúttal is a hazai tőkepiaci ökoszisztéma szereplői voltak jelen, akiknek négy társaság tartott prezentációt. A 2019 novembere óta rendszeresen megszervezett eseménnyel a BÉT lehetőséget nyújt a feltörekvő vállalkozások számára, hogy bemutatkozzanak a befektetők, tanácsadók, és egyéb érintett szereplők előtt.

Kisbolt kategóriába kerülhetnek a magyar webshopok

FIGYELO Nagyon kevés magyar webshop exportál a környező, vagy régiós országokba, holott a hazai háttéripar és a vállalkozások mérete is képessé tenné őket a külkereskedelemre. Ha ez így marad, a nemzetközi cégek egész egyszerűen felfalják a magyar piacot és az itteni webshopok a kisbolt kategóriába kerülnek.

LEO: új elnök a szervezetnél

FIGYELO A Covid és az energiaárrobbanás időszakában a korábbinál is fontosabb az épülettulajdonosokkal való szoros együttműködés és a transzparencia – tartja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) most megválasztott elnöke.

Háromszor több női vezetőre volna szükség Magyarországon

FIGYELO Tizenkét cég hazai első számú vállalatvezetőjével indít figyelemfelhívó programot a Hungarian Business Leaders Forum. A “Vállalatvezetők az egyensúlyért elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a női döntéshozók jelenlegi, 10,5 százalékos aránya 2026-ra itthon is elérje az uniós szinten elvárt, minimum 33 százalékot.

Az önálló 5G hálózatok átalakíthatják a vállalati konnektivitást

FIGYELO A virtualizált, felhő-központú képességek bevezetésével az önálló 5G maghálózatokra való áttérés nagyobb eszközsűrűséget, megbízhatóságot és késleltetést tesz lehetővé, valamint megnyitja az utat a fejlett vállalati alkalmazások előtt. Az ún. standalone (SA) 5G hálózatok olyan változásokat eredményeznek, amelyek mellett a vezeték nélküli technológia korábbi fejlődése elhanyagolhatónak tűnik. Bár a számok még képlékenyek, a Deloitte Global várakozásai szerint az ilyen hálózatokba beruházó mobilhálózat-üzemeltetők száma idén megduplázódik.

Satuféket nyomott az ipar, a GFM szerint csak átmenetileg

FIGYELO Havi szinten masszívan 5,1 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás hazánkban. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint lendületet kap majd a következő hónapokban az ágazat.

Elkezdődött a PÉNZ7 rendezvénysorozata

FIGYELO Idén március 6-10. között rendezik meg a kilencedik PÉNZ7 eseménysorozatát az iskolákban, amelynek nyitó rendezvényét hétfőn Budapesten, a Magyar Fejlesztési Bank székházában tartották. Az idei PÉNZ7 fókuszában a Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság , valamint a Gondolkozz és vállalkozz! témák állnak.

Ebben nem éri meg az influenszerekre hallgatni

FIGYELO Anyagilag is biztosan jobban jár az, aki szakmai segítséget kérve tájékozódik arról, hogy számára milyen arcápolási termék a leghatásosabb, de itthon még kevesen választanak ezen elv alapján, szívesebben hallgatnak ismerősökre vagy influenszerekre.

Horgászjátékot hív vissza az Ikea fulladásveszély miatt

FIGYELO Az IKEA arra kér minden vásárlót, aki BLÅVINGAD többszínű horgászjátékot (cikkszám: 10526506) vásárolt, hogy ne használja tovább a terméket, és vigye vissza bármelyik áruházukba, ahol visszakapja a termék teljes vételárát.

Felülvizsgálják üzleti stratégiájukat a cégek

FIGYELO A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek. A megkérdezett kis cégek negyede új piacok és üzleti területek bevonásával, 23 százalékuk a működési költségek csökkentésével, míg 22 százalékuk az alkalmazottak bérének növelésével szeretné ellensúlyozni a jelenlegi gazdasági helyzet hatásait – derült ki a Magyar Bankholding több mint 700 kisvállalkozás megkérdezésével történt reprezentatív kutatásából.

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

FIGYELO Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből. A babaváró hiteleseknek az igazolások benyújtása válhat egyszerűbbé – írja a Bank360.hu.

Gázerőművi kapacitások is kellenek a növekvő energiaszükséglet biztosításához

FIGYELO További gázerőművek építésére is szükség van a 2030-ig jelentősen növekvő hazai villamosenergia-szükséglet biztosításához, a megfelelő mennyiségű földgáz különböző beszerzési forrásokból biztosítható lesz. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ettől függetlenül harmadik atomerőműre is szükség van, mert vannak olyan időszakok, amikor az időjárásfüggő megújuló technológiák nem termelnek energiát.

A 18-21 évesek fele nem érti, mi a mesterséges intelligencia

FIGYELO A napi többórányi szörfözés a közösségi oldalakon még nem ad versenyképes tudást a munkaerőpiacon.

Az Oscar-gáláról érkezett a sztárséf: főzeléket kóstolt Budapesten

FIGYELO A legnagyobb amerikai filmes díjátadó gáláját követő fogadás menüjét évtizedek óta jegyző sztárséf, Wolfgang Puck ismét a magyar gasztronómiával ismerkedett.

A sportos napszemüveg márka, amely meghódította a világot: Oakley

FIGYELO Ritkaság, hogy egy kifejezetten sport napszemüvegek gyártására specializálódott cég termékei meghódítsák a divatvilágot. A motocross-tól az utcáig – az Oakley története.

Még egy ország nemet mond a TikTokra

FIGYELO Hasonlóan más nyugati országokhoz, Új-Zéland is megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló alkalmazás használatát a törvényhozási képviselők és dolgozók informatikai eszközein.

Az Aegon és az OTP is elkülönítik a befagyott orosz alapjaikat

FIGYELO Az Aegon Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. elkülönítik orosz részvénybefektetési alapjaikon belül a befagyott, illetve a likvid eszközállományt. A befektetési jegysorozatok megosztása nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó. A hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül.

Stabil pénzügyi eredménnyel zárt az Audi

FIGYELO Az Audi Hungaria a kihívások ellenére stabil eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet – közölték az éves sajtótájékoztatón, ahol ismertették: a vállalat a tavalyi évben 8,436 milliárd euró árbevételt ért el és összesen 220 millió euró értékű beruházást hajtott végre.

Ösztöndíjprogram magyar női gazdálkodóknak

FIGYELO A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági vállalat és a Magyar Női Unió bejelentette a TalentA 2023 oktatási és támogatási programjának magyarországi indulását.

Még szavazhatunk 2022 legkiválóbb magyar teljesítményeire

FIGYELO Michelin-csillagos séf, extrémsportoló és balatoni keszegsütő is szerepel a Highlights of Hungary idei jelöltjei között. A 2022 legkreatívabb magyar teljesítményeit kereső versenyben március 22-ig szavazhatunk a listán lévő személyekre, közösségekre.

Varga Mihály: A magyar bankrendszer stabil

FIGYELO A magyar bankrendszer a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes, ezt a legutóbbi hitelminősítői értékelések is megerősítik – jelentette ki Varga Mihály Kolozsváron, miután a helyi gazdasági és üzleti élet szereplőivel egyeztetett

Egy év alatt átlagosan több, mint harminc százalékkal növelte a munkavállalói béreket a Budapest Airport

FIGYELO Az idénre szánt béremelés első ütemét előrehozta, a Budapest Airport, a dolgozók ezzel a tavaly őszi bérükhöz képest átlagosan több mint 17 százalékkal magasabb fizetést visznek haza, egy év alatt pedig átlagosan több mint 30 százalékkal nőttek az alapbérek a vállalatnál.

Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Pénzmúzeum első évét

FIGYELO A 2022. március 15-én megnyílt intézmény első 10 hónapjában kiemelkedően sok, 67 000 látogatót fogadott. A sikeres startot a múzeum március 15. és 19. között négynapos rendezvénysorozattal ünnepli.

Robbie Williams, Guns N’Roses, Depeche Mode – Budapest idén is világsztárok célkeresztjében

FIGYELO A legnagyobb hazai koncertszervező cégnek már 2025-re is van lekötött foglalása – árulta el lapunknak a Live Nation ügyvezetője, Borsos László. Beszélt arról is, hogy Bécs miért jár előttünk, illetve, hogy alacsonyabb ÁFA-kulccsal még több nemzetközi sztárt lehetne Magyarországra hozni.

Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére

FIGYELO A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves vármegyei helyszíneken. A fejlesztések hozzájárulnak a beruházás-ösztönzést és munkahelyteremtést középpontba helyező iparpolitikai célok eléréséhez, a belföldi áramtermelés fokozásával erősítik Magyarország energiaszuverenitását.

A borász, aki a Filmművészetin végzett

FIGYELO A somlói családi birtok tulajdonosa, Tomcsányi Árpád hisz a több lábon állásban, a környezetünk aktív megfigyelésében és abban, hogy ha hagyjuk, a bor elkészíti önmagát. Egyre inkább úgy érzi, a borászat ürügy arra, hogy elmondja, miként gondolkodik a világról.

Nyolcmilliárdos ösztönzőcsomag és kilencmilliárdos beruházás a Debreceni Egyetemen

FIGYELO Az alapítványi és az egyetemi vezetés szerint egyértelműen a modellváltásnak és az azzal együtt járó teljesítményfinanszírozásnak köszönhető, hogy öt év alatt összességében közel nyolcmilliárd forinttal tudják növelni a doktorandusz hallgatók ösztöndíját és nemzetközi kutatások, publikációk támogatását a Debreceni Egyetemen (DE).

Mától a Balatoni Kör éttermeiben indul a tavaszi kóstolás

FIGYELO A tó környékén egész évben nyitva tartó szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogó egyesület, a Balatoni Kör a nagyszabású, évente három-négy alkalommal megtartott Kóstold Körbe eseménye mellé most kisebb, tavaszi programsorozatot indít.

Bezuhant a vízi szállítás

FIGYELO Kevesebb árut és rövidebb úton fuvaroztak tavaly Magyarországon 2021-hez képest, leg-nagyobb mértékben, 26 százalékkal a vízi szállítás esett vissza, de csökkent a vasút és közút teljesítménye is, elsősorban a háborús helyzet és az aszály miatt. Az intermodális forgalom, amelynél több szállítási mód kombinációjával jut el a célállomásra az áru, ugyanakkor bővülni tudott – derült ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) felméréséből.

Akkumulátoros energiatárolók telepítését támogató program indulhat tavasszal

FIGYELO Az Energiaügyi Minisztérium iparági konzultáción mutatta be a korszerű hálózati energiatárolók létesítését ösztönző pályázatot közel száz érdeklődőnek 2023. március 9-én, Budapesten. A programban a tervek szerint vissza nem térítendő beruházási támogatás és bevételkompenzáció nyerhető el ipari méretű akkumulátorok telepítéséhez és legalább 10 éves üzemeltetéséhez. Az új tárolókapacitások erősítik az ellátásbiztonságot, lehetővé teszik a megújuló energiaforrások kiegyensúlyozottabb, a fogyasztáshoz jobban igazodó hasznosítását is.

Gazdasági Évnyitó: gyorsulhat a felzárkózás, bővülhet a magyar gazdaság

FIGYELO A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is megrendezte a Gazdasági Évnyitó elnevezésű rendezvényét, amelyen a miniszterelnök mellett a részt vevő gazdasági miniszterek is arról beszéltek, hogy a következő években gyorsulhat a konvergencia, ehhez azonban a gazdaság finanszírozási struktúrájának megújítására is szükség van, emellett továbbra is olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely vonzóvá teszi Magyarországot a külföldi működőtőke számára.

MÁTÓL MICHELIN AJÁNLÁSSAL RENDELKEZŐ ÉTTERMEKBEN IS OLCSÓBBAN EHETÜNK

FIGYELO Március 9. és 19. között összesen 157 étterem kínálja kifejezetten az Országos Étterem Hétre összeállított, 3 fogásos menüsorait kedvező, fix áron a regisztráló vendégeknek. A résztvevő éttermek között Michelin-ajánlású és Bib Gourmand díjazottak is szerepelnek.

28 emelet, 194 tárgyaló – így működik a jövő irodaháza, a MOL Campus

FIGYELO Tavaly év végén adták át Budapest legmagasabb irodaházát, a MOL Campust. Az elmúlt 2 hónap alatt a felhasználók már saját maguk is megtapasztalhatták, hogy milyen is a jövő irodaháza. A 28 emeletes, nettó 86 ezer négyzetméter alapterületű épület nemcsak a méretei miatt rendkívüli: a 2500 munkavállalót, valamint a látogatókat a legmodernebb technológiák segítik. A Visual Europe Group és a Streamnet által tervezett és szállított, különleges technikai eszközökből álló rendszer középpontjában a felhasználó áll

Új transzferár szabályozás

FIGYELO Az új transzferár szabályozás 2022. december 31-től hatályos, és az új módosítások egy részét már a 2022. adóévre is alkalmazni kell.

Több tucat atomerőművet épít Kína

FIGYELO Kína energiamixének mindössze öt százalékát teszi ki az atomenergia. Peking atomerőművek építésével tornázná fel ezt az értéket 2050-re 18 százalékra.

Ismét kemény hangot ütött meg Matolcsy György

FIGYELO Elblicceltünk egy válságot, fájó az elmaradt oktatási és egészészségügyi reform – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Parlamentben, szerinte gazdaságpolitikai műhibák miatt bomlott meg az egyensúly.

KiberPajzs az internetes csalások ellen

FIGYELO Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk az online térben elkövetett csalási módszerekkel, ezért az ilyen típusú bűncselekmények visszaszorítása érdekében KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság. Annak érdekében, hogy a digitális térben se váljanak áldozattá az emberek, az ORFK, a Magyar Bankszövetség és a NBSZ Nemzeti Kibervédelmi Intézet kedden, 2023. március 7-én közös sajtótájékoztatón számolt be az újabb típusú online csalásokról és az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeiről.

Bajba kerülhet a brit cégpiac

FIGYELO Az Egyesült Királyságban a vállalkozások jelentős része veszélybe kerülhet. A szigetországban csődhullámtól tartanak.

Bankfelvásárlás Sopronban

FIGYELO A hollandiai székhelyű Trive Financial Holding felvásárolta a Sopron Bankot, új üzletággal bővítve meglévő globális befektetési és hitelezési tevékenységét.

Beszakadt a kiskeradat

FIGYELO Jónak semmiképp sem nevezhető, de egyáltalán nem meglepő a januári kiskereskedelmi forgalmi adat. Tavaly összességében még sikerült növekedést elérni az ágazatban, most januárra kissé kifogyott a szufla a piacból.