Félszázadik alkalommal rendezik meg a davosi Világgazdasági Fórumot

Matolcsy György: 2022-re meg kellene reformálni az eurót

FIGYELO A jegybankelnök szerint az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség.

Egyre többen állnak ingatlanosnak

FIGYELO

Sokan élnek a személyi kedvezménnyel

FIGYELO Az erősödő adótudatosságnak és a bővülő kedvezményeknek köszönhetően a személyi kedvezményt igénybevevők száma is egyre jobban nő. Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó úgynevezett személyi kedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren – tájékoztatott Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs: Budapest nem csatatér!

FIGYELO A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a budapestieknek hasznos megállapodásokat kötöttek Karácsony Gergellyel.

Van kereslet az autókra hazánkban

FIGYELO A válság előtti szinthez közelít az autókereslet – véli a szakértő.

Horvátország egyre népszerűbb úti cél

FIGYELO Az adatok alapján a legtöbb magyar a Kvarner-öböl valamelyik településén vagy szigetén töltötte az idejét, 191 ezer turista csaknem 916 ezer éjszakát. A második legnépszerűbb úti cél az Isztriai-félsziget volt, a harmadik pedig Split térsége, amitől alig lemaradva Zára (Zadar) térsége következik a sorban.

Elektromos autók gyártására készül Kínában a Fiat Chrysler és a Foxconn

FIGYELO Pénteken kiadott közleménye szerint az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) autóipari konszern elektromos járművek közös fejlesztésének a lehetőségét vizsgálja Kínában a tajvani Foxconn vállalattal létesített közös vállalat keretében.

Január végéig kereshetnek informatikust a cégek a BME-n

FIGYELO Hogy mennyire égetően szükség van informatikusokra, az is jelzi, hogy a témában, azaz a 120 diák elhelyezésében tartott fórumunkon közel 100 döntéshozó jelent meg, 84 céget képviselve.

Egyre népszerűbb ráadásul csökken a kisvállalati adó mértéke

FIGYELO

Januárban vesszük a legtöbb fogyókúrás készítményt

FIGYELO Két számjeggyel ugrik meg a fogyókúrás készítmények forgalma januárban: 2018 decemberéről 2019 januárjára értékben közel 50, mennyiségben pedig 30+ százalékkal fogyott több – derült ki a Nielsen modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. Emellett a kategória éves értékbeli forgalma 2018. december-2019. november között mintegy kétmilliárd forintot tett ki, ami csaknem félmillió csomag készítményt jelent. Ezek közel kétharmada kapszula.

Ömlik a pénz a közvetítésekből

FIGYELO Európa 8 legnagyobb focibajnokságának győztesei kivétel nélkül növelni tudták a bevételeiket az előző szezonban – állapította meg a KPMG Football Benchmark részlegének elemzése. A növekedés főleg a Bajnokok Ligája közvetítési jogából származó pénz újfajta elosztására vezethető vissza, amit éppen az elmúlt szezonban vezetett be az UEFA. A nyolc bajnokcsapat közül, a Juventus kivételével, valamennyi nyereséggel zárta az évet, a legnagyobb bevételre a Barcelona tett szert.

Egyre több biztonsági cég szűnik meg

FIGYELO

Eladósodik a Boeing

FIGYELO Kötvénykibocsátással fedezné a Boeing a 737 Max katasztrófái nyomán egyre növekvő kártérítési igényeket. A nagy versenytárs, kihasználva az amerikaiak kudarcát, duplázná idei megrendeléseit.

Ha már a hóágyú sem segít

FIGYELO Új síbiztosítási konstrukció jelent meg a magyar piacon, amely akkor nyújt kártérítést, ha a pályák részben vagy teljesen zárva tartanak. Az utasbiztosítási piac közben szépen nő Magyarországon, ami részben az online hozzáférésnek lehet köszönhető.

Ez lesz az új világjárvány?

FIGYELO Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO évek óta a legnagyobb fenyegetések között sorolja fel egy új világjárvány lehetőségét. Statisztikailag huszonöt évenként kitör egy-egy jelentősebb pandémia, és immár eltelt egy évtized a legutóbbi óta. A legújabb ijedelmet az esztendő elején, Kínában terjedő fertőzés okozta, ám egyelőre úgy tűnik, nem ez a kórokozó lesz a világjárvány okozója.

Elkapkodták a másfél milliárd eurós kötvényt – térképes

FIGYELO

Új pályán a magyar kézilabda

FIGYELO A női szakág elkönyvelhetett egy sikertelen világbajnokságot, a férfiak pedig már reálisabb célokkal, de épp versenyben vannak a meglepetés-továbbjutásért. Az közös, hogy mindkét válogatottnál megtörtént a fiatalítás, csakhogy ennek áldozatául esett Kim Rasmussen. Vajon mire jutnak a férfiak?

Külföldi pékáru Szerbiában – térképes

FIGYELO

Örülni kell a pénzügyi forrásbőségnek

FIGYELO A mérlegfőösszegünk ezer milliárd forint körül alakult a múlt évben, és a kihelyezett hitelek állományát is növeltük. Ugyanakkor számunkra nem a mérlegfőösszeg számít elsősorban, hanem a dinamikusan bővülő ügyfélszám. Míg 2012-ben 300 cég ügyletét finanszíroztuk, addig 2019-re már több mint 1700 vállalkozás választotta az EXIM-et pénzügyi partnernek – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában a társaság elnök-vezérigazgatója. 

Hét hírei, idézete, száma

FIGYELO

A sokváltozós képlet

FIGYELO Nehéz helyzetben van, aki meg kívánja becsülni a lakossági hitelpiac idei várható teljesítményét, hiszen számos olyan tényezővel kell számolni, amely valamilyen irányba befolyásolja majd az új kihelyezések alakulását.

Visszafogottabb banki várakozások

FIGYELO Óvatos várakozásokat fogalmaztak meg a lakossági hitelpiac idei alakulása kapcsán a Figyelőnek nyilatkozó bankok, visszaesést ugyanakkor a lakáscélú kölcsönöknél és a fogyasztási hiteleknél sem várnak.

Görögh Dániel

FIGYELO Kodályt ötvözni jazzel merész vállalkozás, a jelek szerint azonban működik. Az idén jön a Kodály Spicy Jazz második nagylemeze. A zenekar javarészt külföldön lép fel, de a social medián keresztül hat a hazai fiatalok zeneszeretetének és zeneértésének megerősítésére – erről, valamint a finanszírozási háttérről beszélgettünk a zenei produkció művészeti vezetőjével és trombitásával.

Legmagasabb uniós minősítés a BVK-nak

FIGYELO A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) jelenleg Európában az egyetlen olyan vállalkozásfejlesztő szervezet, amely mind a mikrohitelezés, mind pedig az innovatív vállalkozásfejlesztés területén megszerezte az unió legmagasabb minősítését – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában a kuratórium elnöke.

Új év, régi problémák

FIGYELO Adminisztratív akadályok hátráltatják az öreg kontinens bankfúzióit. Az ultraalacsony kamatszint és a lomha gazdasági növekedés által sújtott pénzintézetek egyre jobban lemaradnak a parádés profitokat termelő amerikai szektortársak mögött. 

Divat rendszerek felett

FIGYELO Clara – Rotschild Klára címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájában és a közelmúltban felújított Kertészházban az ikonikus szalontulajdonos életéről. A Divatkirálynő a vasfüggöny mögött alcímet viselő tárlat egy rejtélyekkel teli asszonyról mesél.

Új alapokon az állami bormarketing

FIGYELO Az elmúlt időkben az állami bormarketing-tevékenység új alapokra helyeződött: többek között elkészült a magyar bor hivatalos oldala, létrejött egy közösségi ernyőmárka, az év elejétől pedig az Agrármarketing Centrum (AMC) is részt vesz a borpromóciós aktivitásokban. Ezek apropóján beszélgettünk a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kiemelt vezető szakértőjével.

Az export bővülésében bíznak a kkv-k

FIGYELO Kedvezően látják nemzetközi üzleti lehetőségeiket az exporttevékenységet végző vagy tervező európai kkv-k – derül ki az Enterprise Europe Network Kkv-k növekedési kilátásai 2019-20 európai felméréséből.

Visszahívja utazóbögréjét az Ikea

FIGYELO A Troligtvis utazópohár DBP (dibutil-ftalát) kibocsátási szintje meghaladhatja az előírt határértékeket.

Elképesztő mennyiségű készpénz van forgalomban Magyarországon

FIGYELO Decemberben 102,5 milliárd forinttal emelkedett a készpénzállomány, amely így elérte a 6627 milliárd forintot. Ez 8 százalékkal több, mint amennyi 2018 év végén volt. A készpénz többsége a lakosság kezében van.

Nem frissítik többé a Windows 7-et

FIGYELO A Windows 7 rendszer további használata nem kizárt ugyan, de a készülék sebezhetőbbé válik a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben a biztonsági frissítések hiányában.

KSH: Nőtt az ipari termelés novemberben

FIGYELO A KSH adatai az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Sok vita várható még az uniós költségvetésről

FIGYELO A szakértő szerint a legnehezebben elfogadott uniós költségvetés lehet a mostani.

Tavaly is pörgött a használtautó-piac

FIGYELO Tavaly 15,6 százalékos emelkedéssel 10 éves rekordot jelentő, 157 906-ra nőtt az új autók piaca az előző évhez képest, a használt autók adásvétele pedig 6,1 százalékkal több, 810 920 tranzakcióval járt a Datahouse Kft. adatai szerint – közölte a Használtautó.hu.

A Mol nélkül kérdőjeles a további részvényrali

FIGYELO Mol felemelkedésére van szükség ahhoz, hogy a BUX index 2020-ban is az élvonalban végezzen, persze az OTP- és a Richter-részvények legalább szinten maradása mellett.

Milliárdos hiány az ausztrál idegenforgalomban

FIGYELO Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy kormánya 76 millió ausztrál dolláros (15 milliárd forint) pénzcsomagot állított össze a bozóttüzek miatt alaposan visszaesett idegenforgalom újraélesztésére.

Franciásodik a Netflix

FIGYELO Párizsban nyitott új irodát a Netflix, a népszerű streaming-szolgáltató francia nyelvű filmek és sorozatok készítését tervezi.

Emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány

FIGYELO Mintegy 32 milliárd forintból emeli a kormány a területi közigazgatásban dolgozók bérét, legalább 10, de átlagosan 18 százalékkal, és a cafeteria-rendszert is újra bevezetik áprilistól a területi közigazgatásban – közölte a Miniszterelnökség szombaton.

A GVH 125 milliós bírságot sazbott ki tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért

FIGYELO A vizsgálatban feltártak alapján a reklámokban valótlanul tulajdonítottak a terméknek különleges fűtési képességeket, mint a termék forradalmi thermo-kerámia technológiával készült, pillanatok alatt felfűthet egy szobát.

Menczer: Négyszer annyi beruházás jött mint tíz éve

FIGYELO

Vezetőváltás a Hunguest Hotels élén

FIGYELO

Európai összevetésben is lassult a lakásár-növekedés Magyarországon

FIGYELO

Brit start-up vállalatba fektetett dollármilliókat a Hyundai-Kia

FIGYELO

Megvan a Főkert új igazgatója

FIGYELO

Tövig nyomták a gázpedált a német prémiumgyártók

FIGYELO Miközben a Daimler és a BMW még azon vitatkozik, hogy melyikük gyártotta tavaly a legtöbb robbanómotoros kocsit, a színfalak mögött már a klímabarát gépjárművek piacára készülnek a vezető német márkák is.

Tárgyalásokkal enyhülhet az iráni–amerikai feszültség

FIGYELO Washington folyamatosan veszít befolyásából a térségben, most éppen Irakban. Donald Trump amerikai elnök felvetette az iráni atomegyezmény felújítását – Teherán egyelőre nem zárkózik el.

Erősödik a Generali Szlovéniában – térképes

FIGYELO

Be kell tartani a szabályokat!

FIGYELO A magyarországi pénzügyi intézmények döntő része tisztán játszik, ám a szabályok ellen vétő szereplők egyre súlyosabb szankciókra számíthatnak – nyilatkozta a Figyelőnek az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke. Szerinte – mint azt a jegybank új felügyeleti stratégiája is jelzi – a fenntarthatóság, a fogyasztóvédelem és a digitalizáció lesz a pénzügyi felügyelet fókuszában a következő fél évtizedben.

Ismét vízhez juthatnak a FuturAqua részvényesei

FIGYELO Heteken belül piacra kerülhet a FuturAqua kriptodevizája, a watereum, és hamarosan megkezdődhet az ásványvíz palackozása is.

Brexit – szabad az út

FIGYELO A törvényhozás megszavazta Boris Johnson miniszterelnök brexitjavaslatát – Nagy-Britannia így január 31-én elhagyja az Európai Uniót.

Egyensúlykeresés Romániában

FIGYELO A 2020-as év is várhatóan az egyensúlyteremtés jegyében telik majd gazdasági szempontból Romániában, de nagy kérdés, hogy az októberi bizalmatlansági indítvánnyal menesztett szociáldemokratákat követő, húszszázaléknyi parlamenti mandátummal kormányzó Nemzeti Liberális Pártban (PNL) meglesz-e a kellő elszántság és bátorság a népszerűtlenebb intézkedések meghozatalához. Az is kérdéses, hogy az ország nem fullad-e politikai válságba, hiszen alighogy novemberben hatalomra kerültek, s nyert az államfőjelöltjük is, Johannis elnök és a liberálisok máris az előre hozott választások előidézésében reménykednek.

Colectiv-bűnök Romániában

FIGYELO Több mint négy évvel a 65 halálos áldozatot követelő  bukaresti diszkótűz után hirdették ki az első bírósági ítéleteket. A romániai egészségügyet pedig változatlan eszköztelenségben találná egy hasonló katasztrófa.

Személyi hírek

FIGYELO

Megérte tartani a devizát

FIGYELO Jól jártak azok a kisbefektetők, akik euróban vagy dollárban tartották tavaly a megtakarításaik egy részét. A készpénzben és betétben tartott deviza mennyisége viszont mindössze 5 százalékkal emelkedett 2019 első három negyedévében.

Újabb lehetőségek a községek felzárkózására

FIGYELO Eddig mintegy tízezren igényelték a falusi CSOK-ot (családi otthonteremtési kedvezmény), amelyet most januártól még tovább bővít a kormányzat. Ötmillió forintnyi kiadásig a számlák áfatartalma visszaigényelhető a meglévő, saját falusi házak bővítése, korszerűsítése, felújítása esetén is. Emellett a Magyar Falu Program útépítései és egyéb infrastruktúra-fejlesztései is gőzerővel folytatódnak: ezekre további 162,5 milliárd forint jut.

Vendéglátóhely-dömping Horvátországban – térképes

FIGYELO

Pontosítja az erdőnyilvántartást az NFK

FIGYELO Összefogja az erdészeti nyilván-tartásokat és irányítja az erdőgazdálkodás szabályozását a fél éve működő Nemzeti Földügyi Központ.

Erős szereplő lesz az OTP Szlovéniában

FIGYELO Az OTP Bank lezárta az SKB Bank felvásárlását, s ezzel a szlovén piacon is megjelent – közölte a múlt héten Ljubljanában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, és további terveket is ismertetett.

Pravoszláv ellenségeskedés

FIGYELO A montenegrói új egyházügyi törvény fagyos viszonyt eredményezett Podgorica és Belgrád között az ortodox karácsony napjaiban. Mindenki a kedélyek csillapodását reméli, de várhatóan megmarad a feszültség a két országban ez évben esedékes parlamenti választásokig.

Előzünk a széles sávon

FIGYELO Egyre többet netezünk, de még nem annyit, mint az uniós átlag, ugyanakkor a széles sáv elérésében jobbak vagyunk, mint a legtöbb tagország – derül ki a legfrissebb statisztikából. Az államnak és a vállalkozásoknak is van még hova fejlődniük a digitalizáció terén.

A fogyasztóvédelem összesen 730 millió forint büntetést osztott ki 2019-ben

FIGYELO Keszthelyi Nikoletta ismertette, hogy tavaly 30 ezer panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez, ez arányaiban az elmúlt években tapasztalt nagyságrendnek megfelelő.

KSH: 4,8 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

FIGYELO A belföldi vendégek száma 2,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal emelkedett. A vendégszám 473 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma közel 995 ezer volt.

Új mozdonyokért pályázik a MÁV

FIGYELO A 90 darab két- és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony és az üzemben tartásukhoz szükséges eszközpark beszerzésével lehetővé válik a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállomány megújítása.

Egymilliárd forintból mobil víztisztító rendszer

FIGYELO A fejlesztés elsősorban a vegyi szennyezés kiszűrésére szolgál, álló- és folyóvizekben. A prototípust december óta Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik. A gyártási tervek is rendelkezésre állnak, így megrendelés esetén megkezdhetik a gyártást.

Ismét drágul a liszt és a kenyér

FIGYELO A Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az emelési kényszer tényezői közül a legfontosabb az alapanyag ára.

Tavaly is csökkentek Kínában az autóeladások

FIGYELO Tavaly már a második egymást követő évben csökkentek az autóeladások Kínában az autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) hétfői közleménye alapján.

Ismét csökkent a cégek száma

FIGYELO Több mint 5 százalékkal több céget alapítottak, és 3,6 százalékkal kevesebb cég szűnt meg tavaly, mint az előző évben, azonban ez sem volt elég, hogy 2019-ben megforduljon a magyar cégek számának évek óta megfigyelhető csökkenése – derül ki a Bisnode cégcsoport legfrissebb adataiból.

Tízszázalékos drágulással nyitott az albérletpiac

FIGYELO A tavaly január óta bekövetkezett drágulás annak is köszönhető, hogy Magyarországon jelentősen növekedett a bérszínvonal.

Trump ügyvédei szerint alkotmányellenes az impeachment

FIGYELO Alkotmánysértőnek minősítette a kongresszusi vádeljárásban (impeachment) a Donald Trump ellen megfogalmazott vádakat az amerikai elnök védelmét ellátó jogászcsoport, amely úgy foglalt állást, hogy az eljárás beavatkozást jelent az idei választásokba, és durva támadást intéz az amerikai polgárok szabad választáshoz fűződő joga ellen.

Varga Mihály: a magyar gazdaság továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

FIGYELO A tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak a pénzügyminiszter óvatosan optimista várakozása szerint. Ennek érdekében a kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül – mondta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Varga Mihály.

A McDonald’s is pumpálta a magyar gazdaságot

FIGYELO A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat közölte – az étteremlánc.

Tovább növeli tőkerészesedését Magyarország a NBB-ben

FIGYELO A hozzájárulást követően 60 millió euró összegű alaptőke részesedésével (17,2 százalék) Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bank második legnagyobb részvényesévé vált.

Továbbra is növekszik a műszaki cikkek globális piaca

FIGYELO A növekedést a telekommunikáció (+3 százalék), a háztartási kisgépek (+8 százalék) és a háztartási nagygépek (+2 százalék) fogják generálni. Az előrejelzések szerint az IT, az irodatechnika és a szórakoztató elektronikai termékek értékesítése stabil marad, szinte változatlan az előző évhez képest.

Több mint 65 ezer nyelvvizsgadíjat térített meg az állam

FIGYELO

A vállalkozások megerősítésén dolgoznak

FIGYELO

Tarlós István: a vészhelyzet kifejezéssel óvatosabban kellene bánni

FIGYELO

Lejtmenetben a PSA

FIGYELO

Tíz százalék felett a netes kereskedelem

FIGYELO Nem kerülhető ki a kiskereskedelemben a webes jelenlét, és az is lehet, hogy a szektor cégeinek a koncentrációját vagy befektetéseit az internetes vásárlások előretörése indítja be.

Generációváltás zajlik a cégeknél

FIGYELO A 2012-es mélypont után ismét erősödött a Mergers & Acquisitions (M&A) magyar piaca, az akkori félmilliárd dollár után 3-4 milliárdos méretet mutat. A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda adatai szerint a felfutásban szerepet játszik az is, hogy generációváltás miatt sokan értékesítik a vállalataikat.

Kormányzati jogalkotás

FIGYELO TERVEZETT VÁLTOZÁSOK / Oktatás, egészségügy, igazságügy, gazdaság, agrárium, civil szervezetek – szinte minden területen tervez változtatásokat a kabinet a következő fél évben.

Hongkongban vezetik be részvényeiket a kínai techcégek

FIGYELO Hongkong Kína számára kapu a Nyugat felé.  Így nem léphet fel következmények nélkül az ottani zavargásokkal szemben. 

Duna-busszal ingáztatnák a somorjaiakat

FIGYELO Katamaránokkal javítaná Pozsony és környéke közlekedési helyzetét a szlovákiai szakminiszter, Érsek Árpád. A Most–Híd szlovák–magyar párt listavezetője alig másfél hónappal a parlamenti választások előtt dobta be ezt az egyébként leporolt, szépen hangzó tervet, amellyel a csallóközi magyarok körében szeretné növelni pártja népszerűségét, és átcsábíthat szavazókat riválisától, a Magyar Közösségi Összefogás néven induló szervezettől. 

Fekete arany

FIGYELO

Be kell tartani a szabályokat!

FIGYELO A magyarországi pénzügyi intézmények döntő része tisztán játszik, ám a szabályok ellen vétő szereplők egyre súlyosabb szankciókra számíthatnak – nyilatkozta a Figyelőnek az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke. Szerinte – mint azt a jegybank új felügyeleti stratégiája is jelzi – a fenntarthatóság, a fogyasztóvédelem és a digitalizáció lesz a pénzügyi felügyelet fókuszában a következő fél évtizedben.

Egyre okosabban

FIGYELO Áttörés nem, de határozott, erős evolúció azért kiolvasható a 2020-as, ismét Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show, azaz a CES megakiállítás friss trendjeiből, újdonságaiból.

Eladó a patinás porcelángyár

FIGYELO A Nemzeti Vagyonkezelő pár hete újra eladásra hirdette meg a Hollóházi Porcelángyár Kft.-t, amelyet a 2008-as válság céggyilkos hatásaitól végül 2011-ben mentett meg a kormányzat. Az azóta állami tulajdonosa által sikerrel rendbe rakott, a keleti végeken működő vállalat relatíve egészséges, bár a 2018-as eredményei lehetnének jobbak is.

Mindennapi szellemi betevő

FIGYELO Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten három különleges zenei produkciót ajánlunk szíves figyelmükbe.

Leállt az Északi Áramlat II. építése

FIGYELO Legalább egy évvel csúszik a Németországba orosz gázt szállító vezeték átadása az amerikai szankciók miatt. 

Tovább erősödik az idén a magyar agrárium

FIGYELO Tavaly három százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye, ebben az évben pedig a kormány tovább erősíti az ágazatot és folytatja a vidékfejlesztést – mondta Nagy István agrárminiszter a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján.

A luxusmárkák egyetemistákból élnek

FIGYELO A nyugaton tanuló kínai egyetemisták egyre befolyásosabb fogyasztói csoportot képeznek a luxusmárkák számára. Nincsenek filléres gondjaik, tehetős szüleik befektetésnek tekintik a tanulmányaikat, és nem sajnálják tőlük a bőséges apanázst.

Reform vagy tűzoltás?

FIGYELO Az ágazat iránt érdeklődők figyelmét először egy karácsony előtt született kormányhatározat, majd az a tény kelthette fel, hogy évindító sajtótájékoztatóján a miniszterelnök hosszabban foglalkozott az egészségügyi kérdésekkel. Reform készül a szektorban, vagy csak tűzoltás zajlik? – merül fel a kérdés. A lehetőségeket járjuk körbe.

Loftdivat Lengyelországban

FIGYELO Az egykori ipari létesítmények, üzemek, erőművek, hajógyárak, sörfőzdék, raktárak közösségi térré, áruházzá, irodává vagy lakássá való átépítése az utóbbi években urbanisztikai trenddé vált a lengyel nagyvárosokban is. Łódź, Varsó és Gdańsk képezi az elitet, de a kisebb városokban szintén gyakori az ilyen beruházás. 

Vizsgálja a GVH a Sága felvásárlását

FIGYELO Az elmúlt napokban a sajtóban napvilágot látott, felektől származó piaci adatok azonban nem egyeznek az összefonódás-bejelentés során a hatósággal közölt adatokkal, ezért a GVH az eltérések tisztázása érdekében hivatalból eljárást indított.

Nőtt az Audi Hungaria gyártási eredménye

FIGYELO A vállalat 1 millió 370 ezer 316 benzinmotort, 508 ezer 59 dízel-, valamint 90 ezer 367 darab elektromos motort gyártott.

KSH: Lassuló ütemben növekedett az építőipar termelése

FIGYELO Novemberben mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett éves összevetésben: az épületeké 8,0 százalékkal, az egyéb építményeké 5,7 százalékkal.

Újabb elbocsátások az Opelnél

FIGYELO

KSH: tavaly 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak

FIGYELO A KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a szeszes italok, a dohányáruk, az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.

2020-ban is folytatódik és bővül a falusi otthonteremtési támogatás

FIGYELO 2020-ban is folytatódik és bővül a falusi otthonteremtési támogatás, január elsejétől ötmillió forintos összeghatárig áfa-visszatérítési támogatás jár a kistelepüléseken építkezőknek – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Nőtt a beruházások érteke a mezőgazdaságban

FIGYELO Eredményes évet zárt a magyar agrárium – közölte Nagy István.