Brüsszel feláldozhatja Európa versenyképességét

Az Európai Uniónak részt kell vennie az USA-Kína közötti állami támogatási versenyben – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Antalyában.

Elon Musk félti a világot az egykori cégétől

FIGYELO Elon Musk már bíróságon is nekimegy Sam Altmannek és az OpenAI-nak, ezt nemcsak a startup, de a Microsoft is bánhatja. Elon Musk szerint a most már rivális cég összeállt a Microsofttal, ami ellentmond az alapító okirata hitvallásával.

Orbán Viktor ott beszél a világ előtt, ahol még soha – most mindenki Antalyára figyel

FIGYELO A magyar miniszterelnök először szólal fel Törökország diplomácia csúcstalálkozóján. Összeszedtük, mit kel tudni az Antalyai Diplomáciai Fórumról.

Óriási rekordot döntött a magyar exportteljesítmény

FIGYELO Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte, hogy a külkereskedelmi mérleg 3480 milliárd forintos plusszal zárt.

Tarol a luxusórák piacán a Rolex

FIGYELO Elhúzott a világ első számú luxusóragyártója vetélytársaitól. A svájci Rolex piaci részesedésének nagyságára egyetlen más szektorban sincs példa.

Döntöttek a 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat legjobbjairól 

FIGYELO A Magyar Innovációs Szövetség által felkért 31 fős, elismert tudósokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, Csák János bírálóbizottsági elnök képviseletében Bódis László helyettes államtitkár és Kiss Ádám István az NKFIH elnökének vezetésével, meghozta döntését, és kiválasztotta az előző év legjobb, legjelentősebb innovációit.

Matolcsy György: Nagy Márton irányítja a jegybank elleni támadásokat

FIGYELO Kemény üzeneteket fogalmazott meg Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Meghökkentő áremelkedésre lettek figyelmesek az egyik legnépszerűbb, hazánkban is elérhető streamingszolgáltató ügyfelei

FIGYELO A SkyShowtime elsők között feliratkozott felhasználói 999 forintért fizettek elő a szolgáltatásra, a féláras csomag díja azonban nem marad örökké ezer forint alatt.

Bosch-Microsoft együttműködés: új dimenziók a generatív mesterséges intelligenciában a biztonságosabb utakért

FIGYELO Együttműködést között a Bosch és a Microsoft. A cél a generatív mesterséges intelligencia (AI) olyan alkalmazási lehetőségeinek kutatása, amelyek növelik a járművek kényelmét, illetve nagyobb biztonságot nyújtanak a közlekedés minden résztvevője számára.

Szúrja az EU szemét a Microsoft és a Mistral AI megállapodása

FIGYELO A Microsoft és a Mistral AI a héten új megállapodást jelentett be, az Európai Unió pedig rögtön rávetette magát, ugyanis szerinte a redmondi cégóriás egyeduralmat szeretne létrehozni a technológiai iparban.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter mielőbb felhasználná a lefoglalt orosz vagyont

FIGYELO Janet Yellen, az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztere az Orosz Föderáció befagyasztott vagyonának felhasználása kérdésének gyors megoldását szorgalmazta a G20 ülése előtt.

Hangsúlyos egyetemi szerep a nemzetstratégiában

FIGYELO Az egyetemeknek kulcsszerepe van a nemzetstratégia megvalósításában. Egyebek mellett olyan hallgatók képzésével, akik nyitottak a helyi gazdaság igényeire, ismerik a nemzetközi trendeket és mindezt egy kis magyaros fűszerezéssel tálalják – többek között erről beszélt Hankó Balázs felsőoktatási államtitkár a Debreceni Egyetem gazdasági évindító partnertalálkozóján.

Ismét a vevők diktálhatják az árakat a használtautó-piacon

FIGYELO A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon, így három év után újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe. Horváth András azt is elárulta, meddig várjunk a kocsivásárlással.

Tanulás a jövőért: magyar résztvevője is volt a Swiss Talent Fórumnak

FIGYELO 2024. február 20. és 24. között, Svájcban, Nottwil-ben, immár 13. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája a Tanulás a jövőért volt. Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Ágoston Barbara, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiemelt dicséretben részesült diákja képviselhette – közölte a Magyar Innovációs Szövetség.

Rendkívüli nap a magyar parlamentben: összeül az országgyűlés – megszólalhat Novák Katalin

FIGYELO Rég volt ennyire zsúfolt napja a magyar parlamentnek, rendkívüli döntések sora következik. Várhatóan Orbán Viktor napirend előtt beszél és Novák Katalin is megszólalhat. Megválasztják az új köztársasági elnököt és a svédek NATO-csatlakozása is lezárul.

Zsákszámra viszik a pénzt Kínába a francia befektetők

FIGYELO A múlt hónapban 4588 új külföldi befektetésű cég jött létre Kínában. Tíz év után a tavlayi volt az első olyan év, amikor az országba irányuló külföldi működőtőke-befektetések értéke csökkent éves összevetésben.

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

FIGYELO Megduplázta árbevételét tavaly a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető. A cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít. Klemm Balázs tulajdonos-vezérigazgató úgy látja, hogy a kiemelkedően sok, összesen hét idei hosszú hétvégének is köszönhetően, rendkívül jó évük lehet a hazai szállodáknak 2024-ben.

Megrohamozták a magyar rajongók Michele Morronét

FIGYELO A szinte kivétel nélkül nőkből álló csoport bekerítette Michele Moronét – írja a Tények.hu alapján az Origo.

Térdre rogyott a német gazdaság, a kilátások sem túl biztatóak

FIGYELO Két negyedév stagnálás után jelentősen csökkent a GDP. Bár a fogyasztás nőtt és az infláció lelassult, a német gazdaságot továbbra is befektetések visszaesése és a gyenge üzleti bizalom fojtogatja.

Cégalapítás a fotelből

FIGYELO Immár lehetséges, hogy nem kell többé kimozdulnunk dolgozószobánkból, minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH Csoport BUPA platformjáról. A megújult BUPA szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozásindításhoz szükséges kényelmes funkciók gyűjteménye: az eredetileg számlázóasszisztensként induló platform ma már a teljes kkv-szektort célozza meg.

Dejan Sztankovics: Ez nagy lecke volt számunkra!

FIGYELO A Ferencváros vezetőedzője önkritikusan nyilatkozott az Olympiakosz Pireusz elleni kiesés után.

Szürke eminenciás lehet Magyarország új köztársasági elnöke – Sulyok Tamás életútja

FIGYELO A Fidesz–KDNP Sulyok Tamást nevezte meg köztársaságielnök-jelöltjeként, aki jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki pozícióját tölti be 2016 óta. Ahol a politikai döntés befolyásolja a jogi döntést, ott meg kell kongatni a vészharangot – így nyilatkozott korábban az államfői tisztség várományosa.

Ma este 233 millió forintot szerezhet a Fradi – és a vendégszektorra is érdemes figyelni

FIGYELO Nemcsak a sporteredményeket, hanem a pénzt is hajszolja minden egyes labdarúgóklub, amely benevez az Európai Labdarúgó-szövetség valamelyik nemzetközi sorozatába. Ma este például a Ferencváros 233 millió forintot érő mérkőzést játszik a görög Olympiakosszal, és ha továbbjut, további súlyos eurómilliókhoz juthat hozzá. Nagy lesz a tét tehát a Groupama Arénában, ahol a vendégszektorra is érdemes figyelni, mert a görög szurkolótábor sem az a csöndes fajta.

Négynapos munkahét – lesz e valaha?

FIGYELO Már van, ahol van, de itthon egyelőre megoldhatatlannak tűnik az intézkedés bevezetése. A Telekom, amely próbálkozott néhány hónapig a lehetséges megoldással, még üzleti kockázatokat lát abban, hogy egymás mellett működjön a négynapos és az ötnapos munkahét.

Javában zajlik az elektromosautó-pályázat: a vállalkozások is látják az előnyöket

FIGYELO A kiírás jól kizárja a nyerészkedőket – mesélte a Világgazdaságnak Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Beszélt arról is, hányan nyújtottak be eddig kérelmet, mire érdemes figyelni jelentkezésnél, és kik nem vehetik igénybe a támogatást. Az adatokból az is jól látszik, hogy a támogatási keretösszeg jó eséllyel nem fog kimerülni március 31-ig.

Márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain

FIGYELO Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere – emlékeztetett szerdai közleményében a MÁV-Volán csoport. A MÁV-Volán tájékoztató oldalt indított, ami minden szempontra kitér az új tarifarendszer kapcsán.

Hivatalos: Budapestre érkezik a svéd miniszterelnök

FIGYELO A svéd NATO-csatlakozás rafitikálása előtt érkezik Magyarországra Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint Orbán Viktorral fog egyeztetni a svéd kormányfő, a találkozó során olyan témákat vitatnak meg, mint Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés.

Mélypontra került tavaly a lakásépítési kedv

FIGYELO Majdnem tizedével kevesebb lakóingatlan készült el tavaly, mint egy évvel korábban, a tervezett lakások és családi házak számában azonban még ennél is nagyobb mértékű, 39 százalékos visszaesést mértek – derül ki a KSH ma reggel közzétett lakásépítési jelentéséből. Eszerint az építési kedv leginkább a községekben és a fővárosban esett vissza, ahol több mint 40 százalékkal kevesebb lakás építését tervezték 2023-ban, mint az előző évben.

Itt a jó hír: jön a kamatmenetes hitel

FIGYELO A gazdasági növekedés helyreállításához elengedhetetlen a hitelezés felpörgetése, ám a magas kamatkörnyezetben ez egyelőre nem működhet. A kormány ezért az elmúlt időszakban több programmal is igyekezett segíteni a vállalkozások helyzetén. Most újabb lépés készül, a második negyedévtől 130 milliárd forintnyi kerettel kedvező hitelprogram nyílik meg a kis és közepes cégek előtt. Sőt, már az ezt követő intézkedés is előkészítés alatt áll.

Az aszályos év ellenére nagyot nőtt a magyar állattartók eredménye

FIGYELO Az elmúlt év az állattenyésztőké volt a mezőgazdaságban, miközben a 2022-es részletes adatokból az is kiderül, hogy az aszály ellenére a növénytermesztők is nyereséget tudtak termelni. Amíg a jövedelemtöbblet túlnyomó többsége a dunántúli régióban a növénytermesztésből, addig az ország keleti részén az állattenyésztésből származott.

Luxusórákkal játszott piramisjátékot, és óriásit bukott az Instagram-sztár

FIGYELO A használt luxusórákkal kereskedő Antony Farrernek egy Instagram-oldalra és pókerarcra volt szüksége ahhoz, hogy az ügyfeleit átverve virágzó üzletet építsen fel.

Balatoni város lett 2023 legnépszerűbb vidéki turisztikai célpontja

FIGYELO Országos átlag feletti eredménnyel zárta a tavalyi évet a siófoki turizmus.

Jövő héten nyit az Utazás kiállítás, Bulgária a díszvendég

FIGYELO Bulgária lesz a jövő héten nyitó Utazás kiállítás külföldi díszvendége, a belföldi pedig Gyula és Békés vármegye – jelentették be a szervezők. A Hungexpo turisztikai vásárán másfél száz kiállító újdonságai mutatkoznak be, a vásárhoz idén is kapcsolódik a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és az E-bike Test & Show. A szakmai nappal nyitó kiállításhoz konferencia is társul, ahol az idei labdarúgó-Európa-bajnokság turisztikára gyakorolt hatása és az elmúlt évek gazdasági-turisztikai számainak elemzése lesz a téma.

Magyar falu program: sok kisbolt menekült meg a bezárástól

FIGYELO A Magyar falu programban 2021-ben meghirdetett, 50 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően Magyarországon mintegy 1400 településen sikerült megmenteni a kisboltokat – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Bács-Kiskun vármegyei Újteleken.

Orbán Viktor: ha Donald Trump visszatérne, véget vetne a háborúknak

FIGYELO Az egész világnak, de Magyarországnak különösen fontos, hogy véget érjen a szomszédban zajló háború, mondta egy fórumon Orbán Viktor.

Orbán Viktor ott beszél a világ előtt, ahol még soha – most mindenki Antalyára figyel

FIGYELO A magyar miniszterelnök először szólal fel Törökország diplomácia csúcstalálkozóján. Összeszedtük, mit kel tudni az Antalyai Diplomáciai Fórumról.

Bővülés jeleit mutatja a gazdaság, de közelebbről nézve árnyaltabb a kép

FIGYELO Bár egyre több az új rendelés és a termelés is nő, a foglalkoztatás terén visszaesésről számoltak be a beszerzési menedzserek.

Varga Mihály: a magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat

FIGYELO Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar költségvetés helytállt az elmúlt évek válságaiban, valamint, hogy ma már egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben.

Nagyot ugrott az Erste Csoport profitja, bőven jut a részvényeseknek is belőle

FIGYELO Közel 38 százalékkal nőtt 2023-ban az Erste Group Bank AG nettó nyeresége, miközben a hitel- és betétállomány is emelkedett. A George nevű online platformot már hozzávetőleg tízmillió ügyfél használja. Az igazgatóság 2,70 eurós, részvényenkénti osztalék kifizetésére tesz javaslatot.

Jó hír az autó tulajdonosoknak: nem kell sietni a gépjárműadó befizetésével

FIGYELO Könnyítés jön a gépjárműadó fizetésben. Mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint az a könnyítés.

Addig kárognak a tőzsdei varjak, míg ki nem pukkan az MI lufi?

FIGYELO Kétesélyes a mesterséges intelligencia sztori. Ha az ágazat nem tud pénzt szórni a befektetőknek, akkor megindulhat a korai piaci szereplők tőzsdei rostálása.

Megtörte a csendet Milák Kristóf

FIGYELO A 24 éves sportoló azt mondta, szüksége volt az elmúlt időszak hosszabb pihenőjére. Milák Kristóf címvédőként ugorhat medencébe Párizsban.

Kedvező jeleket lát a magyar gazdaságban az NGM

FIGYELO A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítménynövekedés a fogyasztás helyreállásának egyik jele – állapította meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a Központi Statisztikai Hivatal közölte, hogy jelentősen nőtt a hazai turisztikai szálláshelyek forgalma az év elején.

Egyre szorosabb a magyar-koreai együttműködés – 1000 milliárd forint értékű befektetés

FIGYELO 2021-ben Dél-Korea volt a legnagyobb magyarországi befektető 1000 milliárd forint értékű befektetéssel.

Svédország a NATO-csatlakozással búcsút mond a semlegességnek

FIGYELO A NATO-csatlakozással Svédország nemzeti identitása drámaian átalakul, a Balti-tenger pedig a NATO ellenőrzése alá kerül – írja a Világgazdaság.

Szerdától változik az üzemanyagok ára

FIGYELO Csökkenésnek indul a hazai üzemanyagok ára, derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is kisebb lesz, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. A benzinért bruttó három forinttal kell kevesebbet fizetni, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó tíz forinttal esik – közölte a Magyar Nemzet.

Ryanair: nagyot drágulhat nyáron a repülés

FIGYELO A Boeing a vártnál kevesebb megrendelt repülőgépet tud leszállítani a Ryanairnek júniusig. Az ír fapados emiatt szűkös kapacitással repülhet a forgalmas nyári szezonban, a jegyárak pedig 10 százalékkal drágulhatnak.

Óriási botrány lett abból, hogy kihagyott egy meccset Lionel Messi

FIGYELO Sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot csapata, az Inter Miami egyik ázsiai edzőmeccsén Lionel Messi, emiatt népharag zúdult rá, valamint klubjára. A megdöbbentő reakciók után az Inter Miami közleményben kért elnézést.

Csaknem megduplázódtak az energiaárak Németországban

FIGYELO Egy háromfős családnak 40 százalékkal kell többet fizetnie az energiáért Németországban. Elsősorban a fűtést és az áramszolgáltatást érinti a nagymértékű növekedés. Az elmúlt időszakban nőtt az infláció, az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is.

Lottónyertes: így fizeti ki a rekordösszeget a Szerencsejáték

FIGYELO Eddig soha nem látott főnyereményt, több mint hat és fél milliárd forintot vihet haza az ötöslottó nyertese. Csakhogy ennek szigorú szabályai vannak. Ráadásul az óra is ketyeg, a lottónyeremény ugyanis nem áll rendelkezésre örökké – írja a Világgazdaság.

Nyolcmillió dollár értékű Jean Dubuffet gyűjtemény kerül kalapács alá a Sotheby’s-nél

FIGYELO Mary és George Bloch gyűjteményének elárverezése az utóbbi évek sikerágazatát, a teljes műgyűjtemények aukcióinak sikeres hullámát lovagolja meg. A művekért akár hárommilliárd forint bevételre is szert tehet a Sotheby’s.

Akár még ingyen is kaphatnak állami kezességet a magyar vállalatok

FIGYELO Jelentős segítséget vár a kormány azoktól a hazai garanciaintézményektől, amelyek a vállalkozói hitelekkel támogatják a gazdasági növekedés fellendítését. Ezek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., valamint a Start Grancia Zrt., amely a nagyobb, egymilliárd forint fölötti hitelügyletekért vállal készfizető kezességet.

Bombasztikus évkezdet: kiugró hozamok a nyugdíjra gyűjtőknél

FIGYELO Van olyan nyugdíjpénztár, ahol február közepén már 6,2 százalékos pluszban állt az egyik portfólió.

Orbán Viktor: én tettem javaslatot Sulyok Tamásra

FIGYELO A gyermekvédelmi rendszer teljes átvilágítására készül a kormány, itt most rendet kell tenni , mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő szerint a kegyelmi ügyben egyetlen lehetséges válasz születhetett volna, hogy nem, ezért megbomlott a nemzet egysége. Azt mondta, bár mindig vérzik a szíve Novák Katalin lemondása miatt, de a köztársasági elnök nem tehetett mást. Az új államfő pedig alkalmas arra, hogy helyreállítsa a nemzet egységét.

Koncessziós partnerrel termelne geotermikus energiát Debrecen

FIGYELO Geotermikus energiával is csökkentené a szén-dioxid kibocsátást és zöldítené iparát Debrecen – tájékoztatott Papp László polgármester. A kutatófúrásra alkalmas tőkeerős koncessziós partner keresése már elkezdődött, és folynak a tárgyalások az így megtermelhető hő-, illetve villamosenergia értékesítéséről is.

Nagy Márton megosztotta az uniós biztossal, hogyan kezelnék a munkaerőhiányt

FIGYELO A nemzetgazdasági miniszter a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztossal egyeztetett, többek között a magyar munkaerőpiaci helyzetről. A kormány azt szeretné elérni, hogy a 15-64 évesek jelenleg is uniós átlag (ami 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább, 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. A munkaerőhiányt a belső munkaerő-tartalékok aktivizálásával kezelnék.

Már a kezdés előtt rekordokat dönt az F1-es idény

FIGYELO Soha annyi futam és akkora nevezési díj nem volt, mint az idén. Már a kezdés előtt rekordokat dönt tehát a 2024-es évad, amely júliusban ér majd el az átalakuló Hungaroringre – még éppen a nyári olimpia előtt.

Péntektől csökken a dízel üzemanyag ára Magyarországon

FIGYELO Hosszú idő óta újra csökken az üzemanyag nagykereskedelmi ára. Összességében azért továbbra sem szívderítő a helyzet a benzinkutakon.

Mihalek Zsuzsát is díjazták a BAFTA-gálán

FIGYELO A legjobb látványtervezésért díjazták Londonban Mihalek Zsuzsát a Szegény párákban végzett munkájáért. A magyar szakember Shona Heath és James Price társaságában nyerte el a BAFTA-díjat.

Kezd magára találni az európai autópiac

FIGYELO Decemberben még kismértékben csökkent az Európai Unióban forgalomba helyezett autók száma, de januárban már magára talált a piac. A tavalyi év utolsó hónapja meglepetés volt, hiszen 16 hónap bővülés után történt egy 3,3 százalékos visszaesés. Ez nem egy negatív trend kezdete volt, hiszen januárban ismét 12 százalékot meghaladó mértékben nőtt a piac.

Egyedi lakáshitel-kamatok: milliós spórolás a családnak

FIGYELO Zuhanó kamatok, kedvező lakástámogatások: aki ma szeretne lakáshitelt igényelni, sokkal kifizetődőbb módon teheti ezt meg, mint akár fél évvel ezelőtt. Mennyit spórolhat az, aki most dönt az egyedi, közvetítőn keresztül elérhető lehetőség mellett?

Szuperolcsó autót dobott piacra a BYD

FIGYELO Hétfőn került a kínai szalonokba a BYD új modellje, a Qin Plus DM-i szedán plug-in hibrid változata. Az autó átszámolva négymillió forintba kerül, amivel szinte megfelezi az általános piaci árakat.

Hol a legkönnyebb vállalkozást alapítani Európában

FIGYELO Bár Nagy-Britannia továbbra is kedvenc maradt, az elmúlt években Bulgária is felkűzdötte magát a rangsor tetejére. Vállalkozást alapítani bonyolult, időigényes és drága folyamat lehet, ám ebben az öt európai országban a leendő üzletembereknek sokkal könnyebb a dolguk, ezt gyűjtötte össze a Világgazdaság.

Az év beszéde: a miniszterelnök kijelöli az irányt

FIGYELO Jubilál a magyar kormányfő, aki a 25. évértékelő beszédét tartja szombat délután. Orbán Viktor előadása rendkívüli jelentőségű, ugyanis választ adhat a legfontosabb kérdésekre és politikai, gazdasági célokat tűzhet ki. A Világgazdaság is élőben tudósít az eseményről.

Gulyás Gergely: Varga Judit és Novák Katalin azt tették, amit ebben a helyzetben kellett

FIGYELO Rendkívüli időpontban, pénteken délután fél háromtól tartott kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely.

Nagy Márton: Európai szintű elektromosautó-vásárlás ösztönző támogatást kell indítani

FIGYELO A tárcavezető hangsúlyozta: a támogatásnak termék-szintig kellene lemennie, mivel az általános intézkedések kora lejárt. A közelgő EU-elnökség során ezért a magyar kormány eltökélt célja lesz egy átfogó EV-támogatási dosszié megnyitása.

Debrecenben fejlesz a TEVA rákellenes készítményt az USA piacára

FIGYELO Debreceni fejlesztésű rákellenes készítményt vezetett be az USA piacaira a TEVA. Az izraeli gyártó ezzel először lépett magyar innovációs eredménnyel a tengerentúli piacra – derül ki a Teva Gyógyszergyár Zrt. közleményéből.

Kiderült, miért jött Budapestre a világ egyik legszexibb sztárja

FIGYELO Michéle Morrone egy szempillantás alatt vált világsztárrá és szexszimbólummá a 365 nap című filmnek köszönhetően, amelyben a főszereplőt, Massimo Torricellit alakítjka. A hatalmas vonzerővel rendelkező színészt állítólag mostanra már olyan legendák közé sorolják, mint Brad Pitt, George Clooney vagy Pierce Brosnan.

Ferihegyi reptér: rászállt a Budapest Airportra az EU csalás elleni hivatala

FIGYELO Több száz millió eurós kölcsön ügyében zajlik nyomozás, amelyet a Budapest Airportnak folyósítottak. Az Európai Beruházási Bank egyik volt vezetője különösen jól járhatott a tranzakcióval.

Ismét egy asztalhoz ülnek a magyar gazdaságpolitika nagyágyúi

FIGYELO Mozgalmas év van a hazai gazdasági kormányzás mögött, így lesz miről beszélnie Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki jövő hét hétfőn a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos gazdasági évnyitóján ismertetheti az idei év kihívásait. Az esemény ezúttal is a jegybankelnök nélkül kerül megrendezésre, ami az elmúlt napok üzengetése után nem meglepő.

Nagy Márton: Már más a főnököm, hála Istennek!

FIGYELO 2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek! – nyilatkozta az ATV kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, miután Matolcsy György személyes támadást indított egy mai konferencián ellene. A jegybankelnöknek címezve azt is közölte: A megjelent bírálatokban a ciklikus, rövid távú elemeket összekeverik a hosszú távú, fundamentális elemekkel.

Vlagyimir Putyin: nukleáris fegyvereink készenlétben állnak

FIGYELO Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország helyzetéről és az orosz-ukrán háború aktualitásairól is megosztja gondolatait.

Donald Trumppal találkozhat jövő héten Orbán Viktor

FIGYELO A hírek szerint a két politikus Mar-a-Lago-ban találkozik egymással. Amennyiben igazak az értesülések, Donald Trump március 8-án látja vendégül Orbánt.

Hatvanezer dollár felé közelít a bitcoin, 2020 óta nem teljesített ilyen jól

FIGYELO A kriptodeviza ralijából félnek kimaradni a befektetők, ez egyre feljebb hajtja az árfolyamot.

Görög bankok, luxuscégek és innováció – ezekkel kaszálnak nagyot idén a profik

FIGYELO Az Accorde görög részvényalapjával és a Generali amerikai vállalatokba, illetve innovatív cégekbe fektető alapjaival is 10 százalék feletti hozamokat érhettek el szűk két hónap alatt a befektetők.

Palotaforradalom a legnagyobb német banknál

FIGYELO A Deutsche Bank munkavállalói fellázadtak a szigorúbb otthoni munkavégzési szabályok miatt.

Hűtőházakban rekedt a szőregi rózsa

FIGYELO Legfeljebb májusig tárolható gazdaságosan az a mintegy hetvenezer rózsatő, ami jórészt az egyik nyugat-európai vevő felszámolása miatt maradt az Agrirose Kft. hűtőházaiban Ha addig sem tudják eladni, kénytelenek lesznek megsemmisíteni a híres szőregi rózsákat – tudta meg a Figyelő Tóth Viktor tulajdonostól.

Újra Budapestre jön az Uber

FIGYELO A cég a Főtaxival partnerségben lépne a fővárosi piacra. Ezzel a lépéssel Budapest az európai nagyvárosok közül az elsők között lesz, ahol ilyen együttműködést alakít ki az Uber. A vállalat részben azzal indokolja a döntését, hogy tavaly majdnem 100 ezer alkalommal nyitották meg az alkalmazását a magyar fővárosban annak ellenére, hogy a szolgáltatás nem is volt elérhető itt.

Az új köztársasági elnök első beszéde– Sulyok Tamás elmondta mire készül

FIGYELO Sulyok Tamás megfogalmazta mottóját: tisztességesen élni, mást nem bántani, mindenkinek megadni, ami őt illeti. A kegyelmi ügyekben teljes transzparencia jön.

Ismét elfoglalták Brüsszelt a traktorok – betonakadályokkal és szögesdróttal védik az Európai Unió épületét

FIGYELO A támogatások nyolcvan százalékt a nagygazdaságok kapják, a kis családi vagy közepes vállalkozásoknak szinte semmi sem marad.

Budapesti albérletpiac: Újlipótváros és Újbuda a legdrágább

FIGYELO Ideális esetben a lakbérek nem haladják meg az adózás előtti jövedelem harmadát egy népszerű hüvelykujjszabály szerint. Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. Az V. kerületben a legmagasabb az arány, ott 44 százalékos ez a mutató, a XV-ben pedig a legolcsóbb 24 százalékos eredménnyel.

Céges születésnap jótékony hatású tortával

FIGYELO Különleges módját választotta a hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának támogatására egy kommunikációs ügynökség és egy desszertszalon, amikor megalkották azt a tortát, amelynek megvásárlásával bárki az ügy segítőjévé válhat – adta hírül a Világgazdaság.

Több ezer Suzuki Vitarát és S-Crosst hívnak vissza

FIGYELO A tavalyi év végén bizonyos Vitarákban és S-Crossokban a bal hátsó fékcső a gyártás során megsérülhetett, mely a fékhatás csökkenéséhez vezethet, ezért a Suzuki Motor Corporation úgy döntött, hogy visszahívási kampányt indít. Ebben 4878 autó érintett, Magyarországon 269 – közölte a Világgazdaság.

Kivonul a Pepco Ausztriából, történelmi váltás a MÁV és a Volán járatain, újabb együttműködés Kínával – heti összefoglaló

FIGYELO Hetvenhárom üzletét bezárja és kivonul Ausztriából a Pepco. Csaknem egy hét múlva másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain, bővül az ország és a vármegyebérletek elfogadottsága, egyszerűsödik a tarifarendszer. Kína a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is támogatja Magyarországot, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának fogadott fia pedig orosz állampolgárságot szerez.

Putyin, a terminátor: bevetjük a mesterséges intelligenciát, csúcstech lett az atom

FIGYELO Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Oroszország stratégiai nukleáris fegyvereinek csaknem száz százalékát modernizálta, megkezdte a Cirkon rakéták sorozatgyártását, és befejezi más csapásmérő rendszerek tesztelését.

Nagyobb a baj, mint hittük

FIGYELO Hosszú távon végzetes is lehet, ha műanyag flakonokból iszunk, azt pedig a szakértők egyáltalán nem ajánlják, hogy egy-egy palackot újra felhasználjunk. Ma már rengeteg alternatíva létezik, sokan mégis inkább a kényelmes, ám káros utat választják.

Őrült kurafi és hollywoodi cowboy – így becézik egymást a világ urai

FIGYELO Őrült kurafinak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt Joe Biden amerikai elnökegy kampányeseményen miközben a klímaváltozásról beszélt. Biden szavaira válaszolva Dmitrij Peszkov azzal válaszolt, hogy a kijelentés az Egyesült Államokat alacsonyítja le és csak egy gyenge kísérlet arra, hogy Biden egy hollywoodi cowboy szerepében tisztelegjen.

Ketyeg az óra, hamarosan dönteni kell az új köztársasági elnök személyéről

FIGYELO Orbán Viktor miniszterelnök szerint az átmeneti időszakot minimálisra kell szorítani, mert így illik egy erős kormányzópárthoz. Vagyis már nincs sok ideje a Fidesz–KDNP-nek, hogy megnevezze jelöltjét, mivel hétfőn ismét összeül a parlament, és addigra ki kell teríteni a kártyákat. A Világgazdaság most ismét felidézi, hogy milyen eljárást követően áll munkába Magyarország új köztársasági elnöke.

Több mint 655 ezer forint a bruttó átlagkereset Magyarországon

FIGYELO Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt. 2023-ban a bruttó átlagkereset Magyarországon 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 393 700 forintot ért el.

Megtakarítás: új szolgáltatást vezet be a Revolut Magyarországon

FIGYELO Új megtakarítási lehetőséggel jelent meg a Revolut Magyarországon. A szolgáltatást először a magyar ügyfeleknek nyitja meg. A megtakarítási számla konstrukciója nem is tűnik rossznak.

Alig egy hét maradt a kötelező díj befizetésére

FIGYELO Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.

Százmilliárdokat kapnak a napokban a Prémium Magyar Állampapír tulajdonosok

FIGYELO A nagy kérdés most az, hogyan döntenek az újrabefektetésről a megtakarítók – teszi fel a kérdést a Világgazdaság.

Háromszázezer fő bevonását tervezi a Kormány a munkaerőpiacra

FIGYELO Hatalmas vállalás teljesítésére készül az Orbán-kormány, amely nem kisebb feladat, mint amit az egymillió új munkahely létrehozása jelentett. A gazdasági teljesítmény fokozásához mozgósítani kell a munkaerőpiaci tartalékot. Ez mintegy háromszázezer főt jelent – közölte a Magyar Nemzet.

Traffipaxinvázió várható a magyar utakon

FIGYELO Hamarosan elérheti a kétszázat az országszerte kihelyezett Trafiboxok száma. Az újfajta mobil sebességmérők kisebbek és trükkösebbek is a hagyományos traffipaxoknál.

Kedden lesz az áfabevallás beadási határideje

FIGYELO A havi bevallók február 20-ig, a negyedévesek április 22-ig, az éves bevallók pedig majd jövőre nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-rendszeren keresztül.

A profit a lényeg: tetőzik a technológiai cégek elbocsátási hulláma

FIGYELO A technológiai ipar 2024-es tömeges elbocsátási hulláma nem mutatja a lassulás jeleit, a szektor számos nagyvállalata épp ezen a héten jelentett be létszámleépítést.

Brutális összeg megfizetésére ítélték Trumpot

FIGYELO A New York-i bíróság 354,9 millió dollár, azaz a pénteki dollár árfolyamon számolva több mint 128 milliárd forintnak megfelelő összeg megfizetésére kötelezte egy polgári ügyben Donald Trumpot a bankok megtévesztése miatt.

Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok

FIGYELO A munkavállalók egészségének és jogszerű foglalkoztatásának elősegítése miatt ezért érdemben emelkednek a munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti szabálytalanságok bírságtételei 2024. március elsejétől.

Budapest Airport: kiemelkedő számokkal indította az évet a ferihegyi reptér

FIGYELO A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér több mint 1,1 millió utast regisztrált 2024 első hónapjában, a légiáru-forgalma pedig 18 074 tonna volt. Az utóbbi azért kiemelkedő, mert 38,8 százalékkal meghaladta a tavaly januári adatokat, ami azt jelenti, hogy a cargoüzletága rekorddal nyitotta az évet. A ferihegyi légikikötő visszaállamosításán dolgozó magyar kormány tehát örülhet a számok láttán, már csak az a kérdés, hogy februárban bekövetkezik-e a gazdaságtörténeti jelentőségű visszavásárlás.

Irreális fizetési igényekről panaszkodnak a magyarországi cégek

FIGYELO Hiába a képzett jelöltek és a szakemberek hiánya, a cégek szerint irreális, hogy a bérek kövessék az inflációt.