A költségvetés is hat a növekedésre

Töretlen a befektetői bizalom Magyarország iránt, amelyet a devizakötvény-kibocsátás sikere is alátámaszt. Ugyanakkor alapvetően továbbra is a forint finanszírozására támaszkodunk, az államadósságot illető stratégiai céljainkban tehát nincs változás – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Teljesen megújul a Hungaroring

FIGYELO Látványos fejlesztés előtt áll a Hungaroring. A mogyoródi célegyenesben – a pálya nyomvonalán kívül – gyakorlatilag minden megújul.

Japánban a deflációval küzdenek

FIGYELO

Megújul a Kelenföldi pályaudvar

FIGYELO

Ismét eladó a vukovári kikötő

FIGYELO Pár éven belül új gazdája lehet a Mohácstól mintegy 80 kilométerre fekvő egyetlen horvát dunai teherhajó-kikötőnek.

Aknavetőgránátok Várpalotáról

FIGYELO Jelentős fejlesztések zajlanak áll a hazai védelmi iparban – nyilatkozta a Figyelőnek a területért felelős kormánybiztos.

Fertőzésszám: harmadik napja folytatódik a tendencia

FIGYELO 531 új koronavírusos megbetegedést igazoltak péntekre.

Mike Pence: A világot egyik válság éri a másik után

FIGYELO

Jövőre kapcsolja le a 3G-t a Telekom

FIGYELO A szolgáltató számára a kivezetés gazdaságosabb hálózatüzemeltetést és optimálisabb frekvenciagazdálkodást eredményez.

Matolcsy György: új világgazdasági rend, új szabályokkal

FIGYELO Napjainkban új szabályokkal, új világgazdasági rend alakul ki, amelyet alapvetően négy kulcsszóval, az új világgazdaság trendjeivel lehet jellemezni, ezek a digitalizáció, a zöld gazdaság elterjedése, a kreativitás mindenoldalú térnyerése és Eurázsia újbóli megerősödése, felemelkedése – emelte ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 59. Közgazdász-vándorgyűlésen, amelyet idén is online rendeztek meg.

Kétszázezernyi volt moratóriumos hitelt már újra törlesztenek

FIGYELO

Nem túl jók az inflációs kilátásaink

FIGYELO

Csütörtökön is 500 felett a fertőzésszám

FIGYELO

2021.09.23.

FIGYELO

Nyílt napok Pannonhalmán

FIGYELO Idén is mosolygós forradalmárokat várnak az ország legősibb tanulmányi műhelyébe, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba, amelynek igazgatója, Juhász-Laczik Albin nemrég nyilatkozott a Figyelőnek. Az iskola két őszi napon megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Ronaldo elfoglalta Messi trónját

FIGYELO A portugál labdarúgó visszavette a vezetést argentin kollégájától.

Lejárat előtt hasznosítják a magyar vakcinafelesleget

FIGYELO Vagy eladjuk, vagy kölcsönadjuk vagy ingyen segítünk olyan államoknak, ahol vakcinahiány van.

Melyik a legjobb befektetés? Összehasonlítottuk őket

FIGYELO Vajon melyik a legjobb befektetés? Ezzel a kérdéssel már rengeteg cikk és írás foglalkozott, az önjelölt guruktól elkezdve a valódi szakemberekig sokan osztják meg velünk tanácsaikat, tapasztalataikat. A rengeteg információ között pedig nehéz eligazodni. Cikkünkben tiszta vizet öntünk a pohárba, és áttekintjük a jól működő befektetéseket.

Equilor: vége az alacsony infláció korszakának

FIGYELO Nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is kihívások elé állítja a monetáris politikát és a kormányokat az egyre fokozódó infláció – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. által rendezett mai sajtótájékoztatón. A pénzromlás mögött – hangzott el – elsősorban a koronavírus-járvány hatásai állnak: a gazdaságok fokozatos újraindulásával a keresleti oldal berobbant, a nyersanyagárak és energiaköltségek lendületesen emelkedtek, ugyanakkor az ellátási lánc zavarai bizonyos szektorokban és területeken megmaradtak.

A Bitcoin még nem az új arany

FIGYELO

Ezzel indokolja az MNB a kisebb emelést

FIGYELO Virág Barnabás, a jegybank alelnöke tartott online sajtótájékoztatót az MNB kamatdöntését követően.

Megint emeltek az alapkamaton

FIGYELO

Csillagkaput kap a Budapest Airport

FIGYELO A STARGATE nagy részben uniós támogatással valósíthat meg Ferihegyen.

A karbonsemlegesség lett az OTP célja

FIGYELO A fenntarthatóságról és a környezettudatosságról tartott sajtótájékoztatót kedden az OTP Bank és a Mastercard.

Családi nappal ünnepli a Schiller Autó Család az új észak-pesti autós centrumának indulását

FIGYELO A Schiller Autó Család új, autós szerviz-, szolgáltató- és márkakereskedés-komplexuma 2021. szeptemberében megkezdte működését. Ennek apropóján szeptember 24-25-én családi napot tartanak az új létesítményben, amelyre nemcsak a jelenlegi és leendő autótulajdonosokat, hanem a család legkisebb tagjait is nagy szeretettel várják a szervezők. A helyszín a Schiller cégcsoport új, észak-pesti központja, amelyet az egykori Hunyadi laktanya és azzal szomszédos területek 9 hektáros egészén alakítottak ki, a váci út 119. szám alatt.

Csúszik a 3-as metró átadása

FIGYELO Ugyan korábban a BKV 2022 végi, majd 2023 eleji befejezéssel kalkulált, jelen állás szerint az utasok majd 2023 tavaszán használhatják ismét a kékmetró teljes vonalát.

Szigorú szabályozás kíséri a síszezont

FIGYELO

Hidegháborút emleget az ENSZ-főtitkár

FIGYELO  Az ENSZ főtitkára hétfőn felszólította az Egyesült Államokat és Kínát, hogy tegyen lépéseket a teljesen működésképtelenné vált kapcsolataik javítása érdekében, egyúttal új hidegháborútól is óvott.

FIFA: tárgyalóasztalhoz kerül a kétévenkénti vb terve

FIGYELO

Nőttek a közvetlentőke-befektetések hazánkban

FIGYELO

Brüsszel jóváhagyta a magyar támogatási térképet

FIGYELO Jövő januártól nem lesznek többé hátrányban a Pest megyei cégek, sőt, ők lesznek a legnagyobb nyertesei a pályázati rendszernek. A regionális támogatás célja az egyes régiók gazdasági leszakadásának megakadályozása, felzárkóztatásuk elősegítése.

Ezer felett a hétvégi fertőzésszám

FIGYELO

Reklámozók hallgatóznak a zsebünkben?

FIGYELO Kaliforniában egy szövetségi bíró bejelentette, hogy az Apple hangvezérelt virtuális asszisztensének esetleges hallgatózása miatt az óriásvállalatnak a bíróságon kell megvédenie magát. Állítólag ugyanis a Siri kikémleli a felhasználók és környezetük beszélgetését, hogy releváns reklámokkal bombázhasson az iPhone.

Egymást is lecsukják

FIGYELO Nincs könnyű helyzetben az a megfigyelő, aki naprakészen szeretné követni a belpolitikai eseményeket északi szomszédunknál. Egymás ellen lépnek fel a bűnüldöző szervek.

Az összeomlás szélén az afgán egészségügy

FIGYELO Afganisztán kapcsán az elmúlt hónapokban főleg az Amerikai Egyesült Államok húsz év katonai jelenlétet követ kivonulásáról, a tálibok villámléptékű hatalomátvételéről és kormányalakításáról, valamint az evakuálásokról szóltak a hírek.

Letartóztatták a függetlenségpárti EP-képviselőt

FIGYELO Őrizetbe vették csütörtökön Olaszországban Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt, aki 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól — közölte ügyvédje.

Európában terjeszkedik az MVM

FIGYELO Már Európa 20 ország villamosenergia-piacán, 11 villamosenergia tőzsdén van jelen az MVM Partner Zrt., az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedő vállalata.

Varga Mihály: 2021 a növekedés jegyében telik

FIGYELO

Így kerüli el az adófizetést az elit

FIGYELO Csak akkor adóznak a dráguló részvények után, ha azokat eladják, ráadásul ennek kulcsa alacsonyabb, mint a munkát terhelő adók. De ha ezt is sokallják, akkor ezt is el tudják kerülni.

A teljes 13. havi nyugdíj sem lehetetlen jövőre

FIGYELO Nagyot szeretnék sokat adni azoknak, akik vállalnak gyermeket – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Részletek az egyik legnagyobb hazai startup-felvásárlásról

FIGYELO Egy mai konferencián a befektetők színe-java részt vett. Az ágazati szereplők visszatekintettek a hazai kockázati- és magántőke iparág elmúlt három évtizedének főbb eseményeire, kitértek a globális magán-és kockázatitőke trendekre, és olyan, a régióból induló globális sikertörténetekre, mint a Tresorit.

Az európai kötvénypiacra is hatással lesz a német választás

FIGYELO

A GDP öt százaléka megy családtámogatásokra

FIGYELO

Óriási költségei lesznek a zöld átállásnak

FIGYELO Óriási költségei lesznek a zöld átállásnak, a kérdés csak, hogy ki fizeti meg ennek terheit.

Kutatás: hogyan lesznek sikeresek a hazai beszállítók?

FIGYELO A hazai cégek nagy többségének a logisztika (31%), a könyvelés és bérszámfejtés (28%), illetve az építőipari munkák (21%) kapcsán van szüksége alvállalkozókra. A partnerek bevonása során elsősorban a megbízhatóságot és a jó referenciákat értékelik, illetve leginkább ismerettség és ajánlások révén keresnek alvállalkozókat – derül ki a Brillit.com 400 hazai cég körében végzett felméréséből.

Elenyésző az uniós pénzek szerepe a gazdaságban

FIGYELO

Időtálló fejlesztés: a digitalizáció

A leghamarabb megtérülő, és egy vállalkozás esetében gyakran egyben a leginkább időtálló beruházás a jól tervezett, komplex digitális fejlesztés, ami egy évtized alatt sem avul el. Az iparági szakértők véleménye szerint a hazai vállalkozások digitalizációjának kulcsa a felismerés. Ami utána jön: a komplex tanácsadás és a fejlesztés, a minőségi és auditált hazai informatikai beszállítók bevonásával, már a könnyebbik rész. Van vállalkozó, akinek a digitalizáció mutatta be a saját cégét.

Gyorsul a gazdaság

FIGYELO

Ebben sereghajtó Magyarország

FIGYELO Az újrahasznosítási arány nálunk 25-26 százalék, míg az uniós átlag 44 százalék, több országban pedig meghaladja az 50 százalékot.

Kína kétmilliárd adag vakcinát ajánlott fel

FIGYELO

Bizonytalan a távmunka jövője

FIGYELO A munkáltatók aggódnak a távmunka termelékenysége miatt, de legtöbbjük nem invesztál a lehetséges megoldásokba.

Ötszázegy újabb fertőzöttet igazoltak

FIGYELO

Kordában tarthatóak a gázárak

FIGYELO Az Európai Bizottság Fit for 55 célkitűzéséhez kapcsolódó egyik javaslat szerint néhány év múlva csak a megújuló alapú távhő minősülne hatékonynak. Ez nem feltétlenül esik egybe a tagországok nemzeti érdekeivel.

Slágertéma lesz a hőszigetelés

FIGYELO A lakosság 32 százaléka tervez ilyen beruházásba fogni – derül ki az újHÁZ Centrum friss kutatásából.

Az ex-gyarmat tőkepiaca előzi a briteket

FIGYELO A Goldman Sachs szerint szárnyalni fog az indiai tőkepiac a következő 3 év során, elsősorban a digitális gazdaság előretörésének köszönhetően.

A családtámogatások is emelkednek jövőre

FIGYELO A gyed, a hallgatói gyed és a gyod összege is változik a 200 ezer forintos minimálbéremelés miatt – jelentette be Novák Katalin.

Gazdasági kilátások: feltűnt a fény az alagút végén

FIGYELO A Századvég Gazdaságkutató szerint szeptemberben javultak a még mindig borús gazdasági várakozások. A járvány előtti szintet ugyan még nem sikerült elérni, de 2020 április óta a legjobb értékeket regisztrálták.

A könyvekhez nyúltunk a járvány alatt

FIGYELO

Elindult a Banki Véradók Hete

FIGYELO Idén is közös véradással hívják fel a figyelmet a Banki Véradók Hetén a társadalmi felelősségvállalási programok fontosságára a magyarországi pénzintézetek – közölte a Magyar Bankszövetség.

Németországban is vizsgálat indult az Allianz ellen

FIGYELO A német biztosító vezérigazgatója elismerte, hogy nem ment minden tökéletesen az alapkezelőknél .

Megépült Közép-Európa legnagyobb konferenciaközpontja

FIGYELO

Erre kell figyelni parkolóhely vásárláskor

FIGYELO Bajba kerülhet, aki társasházi autóbeállót vásárol.

Nyáron is pörgött a használtautó-piac

FIGYELO Sok vásárló az új autók áremelkedése és az egyre súlyosabb chiphiány miatt jelentősen megnőtt szállítási határidők miatt most a használtautó-piacon keresi következő autóját.

Javul a magyar gazdaság külső egyensúlya

FIGYELO Továbbra is tetemesek a jegybanki tartalékok.

Emmy-gála: a Netflix és az Apple TV vitte a prímet

FIGYELO A korona kapta a legjobb drámai sorozat, a Ted Lasso a legjobb vígjátéksorozat, A vezércsel pedig a legjobb mini- vagy antológiasorozat díját a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 73. Emmy-gálán.

Még tovább drágulnak az élelmiszerek

FIGYELO Nemcsak a kávé, hanem a cukor, a kukorica, a narancs és a hús világpiaci ára is növekedhet a brazíliai időjárás miatt. A kávépiacon a brazil arabica mellett a vietnami robusta is drágul.

Energiaár-robbanás Romániában

FIGYELO A kormányválság által sújtott Romániában jelentős aggodalmat keltett, hogy a villamos energia és a gáz átlagban 21 százalékkal megdrágult. De félő, hogy a gáz télen 80 százalékkal kerül majd többe, mint egy évvel korábban. A kormány tűzoltásba kezdett, több millió szociálisan rászoruló fogyasztó rezsiszámlájába bepótol. Emellett parlamenti vizsgálóbizottság alakult a drágulás okainak feltérképezéséről. 

Csak a reformok segíthetnek Románián

FIGYELO A belpolitikai küzdelmek szertefoszlathatják a román gazdaság biztató lehetőségeit.

Tovább nőtt a természetes fogyás

FIGYELO

Az európai klubok sem akarnak kétévente vb-t

FIGYELO

Öt év alatt megduplázódtak az ingatlanárak

FIGYELO Míg egy fővárosi használt lakás ára 98 százalékkal emelkedett, az országos átlagos nettó bérek visszafogottabban, 66 százalékkal nőttek.

Szabadtéri galéria a Köröndön

FIGYELO Mintha egy óriási albumban állna, a látogatót úgy veszik körbe a főváros emblematikus terén elhelyezett kortárs festmények, fotók a Túl... című szabadtéri tárlaton, amely október végéig megtekinthető. Negyven művész negyvenféle válaszát láthatjuk a kurátor által meghatározott remény , kiút hívószavakra, amelyekkel a mára kívánt reflektálni, továbblépésre és -gondolkodásra késztetve.

Sárvárról érkezik a Magyar Fürdőszövetség új elnöke

FIGYELO Komoly – műszaki fejlesztésre fordítható – kormányzati támogatásra számíthatnak a következő években a fürdők.

Egymilliós fizetés alatt nem lehet vezetőt találni

FIGYELO

Agrárpályázati dömping következik

FIGYELO Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat, a költségemelkedéseket pedig várhatóan a keretösszegek emelkedésével ismeri el – jelentette be Nagy István.

A laborhús DiCaprio új biznisze

FIGYELO A színész régóta foglalkozik a környezet- és klímavédelem kérdéseivel és problémáival, most két olyan húskészítményeket készítő vállalkozást támogat, amelyek az állatok leölése nélkül, laboratóriumi körülmények között állítanak elő marhahúst.

Nehezített pályán a vetőmagexport

FIGYELO A termelés fennakadásáról kevesen számoltak be, a pandémia okozta nehézségek mégis oda vezettek, hogy jelentősen csökkent a kivitel – állapította meg Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke. A növekvő verseny miatt új stratégiára van szükség.

Az idén is rekordot hozhat a Hiventures

FIGYELO Teljesítette a kezdeti stratégiai céljait a 2017 óta működő Hiventures Zrt., hiszen az alapítás óta eltelt időszakban Európa legaktívabb tőkebefektetőinek egyikévé vált – nyilatkozta a Figyelőnek Katona Bence, a társaság vezérigazgatója.

Megtörik az állampapírok egyeduralma?

FIGYELO Megugrik idén az infláció, minimálisra csökken a MÁP+ reálhozama.

Az oltatlanok elfelejthetik a táppénzt

FIGYELO Ha karanténba kerülnek a koronavírus miatt. A kritikusok szerint ez olyan, mintha kötelezővé tennék az oltást, hiszen sokan nem engedhetik meg a kiesést.

Sokakat le fog taglózni a moratórium vége

FIGYELO

Több százmilliárdot csoportosítottak át

FIGYELO Több mint háromszáz milliárd forintot mozgatott meg a kormány a költségvetésen belül. Ezúttal az egyetemek kapták a legnagyobb összeget.

Pályázati botrány Nógrád megyében?

FIGYELO Három hónappal a közbeszerzési eljárás indítása előtt szerződött a projektre vonatkozó felelős műszaki vezetői feladatok ellátására a későbbi nyertes ajánlattevő és alvállalkozója – olvasható a Közbeszerzési Hatóság honlapján.

Itt vannak a zöld hitel részletes feltételei

FIGYELO

Már készítik elő az szja-visszatérítéseket

FIGYELO A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy 2022 februárjában minden érintett megkapja az őt megillető személyi jövedelemadó-visszatérítést.

A mesterséges intelligencia veszi át a sebkezelést

FIGYELO

Több milliárd dolláros üzlet lett a focijátékból

FIGYELO

OECD: Európa jobban teljesít

FIGYELO Erősen felfelé módosította az euróövezetre vonatkozó gazdasági előrejelzését az OECD.

Hazánk szempontjából is sorsdöntő a német választás

FIGYELO

Remek tőzsdei bemutatkozással nyitott a lemezkiadó

FIGYELO

Öt fertőzött hunyt el keddre

FIGYELO

Egy hazai cég szövetsége a Microsofttal

FIGYELO A gyártási területet megfigyelő magyar rendszer jutott friss lehetőséghez, melynek révén a hazai startup rendszerét használó vállalatok rövidesen gépeiket, berendezéseiket is folyamatosan diagnosztizálhatják. A Microsoft for Startups Programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.

A kisgyerekek beoltására buzdít a Pfizer

FIGYELO Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.

Legyen továbbra is Magyarország az első

FIGYELO Orbán Viktor beszédével nyitott a Parlament őszi ülésszaka.

A karantén után sem pang a futárok élete

FIGYELO A rendelt ételt legszívesebben készpénzmentesen fizették a vásárlók, az online fizetések aránya minden hónapban meghaladta a 80 százalékot.

Kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában

FIGYELO Hétfőtől már csak négy járás zöld besorolású Szlovákiában, négy járásban pedig ismét kijárási korlátozásokat vezetnek be.

Elérhető közelségben a félmilliós átlagfizetés

FIGYELO A gazdasági nehézségek ellenére sem akadt el a bérfelzárkózás. Sőt egyre több szektorban már kifejezetten versenyképes fizetésekkel találkozhatunk.

Putyinék megőrizhették a parlamenti többséget

FIGYELO Az Egységes Oroszország több mint 300 mandátumra számíthat a 450-ből, ami azt jelenti, hogy megőrizte alkotmányozó többségét.

Itt is az újratölthető a menő

FIGYELO Az elektromos járművek megjelenésének pillanatától az egyik legizgalmasabb gazdasági téma a közlekedés elektronizálása és az emisszió, vagyis a járművek károsanyag-kibocsátásának a csökkentése. Ma már nem az a kérdés, miként lehet megoldani a problémát, hanem az, hogy mikorra.

Elismerési dilemmák

FIGYELO Oroszország, Kína, azonkívül Irán és más muszlim országok várhatóan elismerik az új tálib rezsimet valamilyen formában. A Nyugatnak azonban ehhez fel kellene adnia korábbi értékalapú megközelítését.