Győri szoláruimból lophatott pénzt egy férfi – Felismeri a tolvajt?

A férfi a szolárium pénzváltó automatájának ajtaját kirántotta, majd onnan készpénzt lopott.

Hétvégi séták Győrben – Három kórház alapítója a győri orvos

KISALFOLD A XIX. századi Európa egyik legkiemelkedőbb gyerekorvosának egykori szülőházán található múlt heti feladványunk. Induljunk el az emléktábla megkeresésére a Rákóczi utcába!

Egymillió gyűlt össze a nyúli családnak

KISALFOLD Hatalmas az összefogás Nyúlon a tűzben házukat elvesztő család megsegítéséért. Korábban beszámoltunk róla, hogy hétvégén jótékonysági családi napot szerveztek a faluban, összesen egymillió forint adomány gyűlt össze, amit személyesen adtak át a Pápai családnak.

Elsőre népszerű a „Sebes-Vág-ta”

KISALFOLD Két éve annak, hogy az egyik képviselő felvetette, jó lenne egy futóversenyt szervezni a vági falunappal egybekötve. Az ötletet tettek követték, a verseny neve pedig a két község nevéből adódóan Sebes-Vág-ta lett.

Lövészverseny és nyílt nap Babóton

KISALFOLD Szombaton 10 órakor a Babóti Sportlőtéren amatőr lövészverseny és nyílt nap lesz.

Háztető felújításán dolgozó munkástól loptak el egy kéziszerszámot Győrben

KISALFOLD Néhány percre hagyta őrizetlenül.

Női kézilabda – A CSZKA ellen készül az Audi ETO – videó

KISALFOLD A mérkőzést vasárnap 16 órától játsszák a győri Audi Arénában.

Kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja Sopronban

KISALFOLD A szeptember végén startoló és egészen november közepéig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz idén is csatlakozott a Soproni Múzeum. A Múzeumi harmónia mottó jegyében zajló fesztiválon számos programot kínálnak Sopronban a feltöltődésre, de kapcsolódva a Hűség évéhez, utazó múzeumi órát és előadássorozatot is kínál a múzeum a népszavazás százéves évfordulóján.

Tervezéssel lesz valóban élményteli a természetjárás

KISALFOLD A túrázás nemcsak fizikai, hanem mentális feltöltődést is ad, ám ahhoz, hogy élményteli legyen a természetjárás, elengedhetetlen a tervezés és felkészülés rá, függetlenül attól, hogy kezdő vagy gyakorlott természetjárók vagyunk-e.

Magyar Diáksport Napja a Rudolf ligetben Mosonmagyaróváron – fotók

KISALFOLD A Magyar Diáksport Napja alkalmából pénteken a mosonmagyaróvári Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai és tanárai részt vettek egy közös sportnapon a Rudolf ligetben. Képriport.

Felborult egy kisteherautó a 83-as főúton Győrszemerénél

KISALFOLD A 61-es kilométernél félpályán halad a forgalom.

Élő hagyományőrzés az alkotás örömével

KISALFOLD Kevés annál örömtelibb pillanat van, mint amikor az ember alkothat valami egészen egyedit – pláne, ha mindezt szerettei, barátai, tanítványai körében teheti meg. A kézművesség mindemellett magában foglalja a szellemi kulturális örökségek élő hagyományőrzését és továbbadását a jövő generációi számára is.

A régészek szóra bírják az ősi tárgyakat, épületeket

KISALFOLD A régészek képesek szóra bírni az ősi tárgyakat és épületeket, esetenként pedig rekonstruálni tudják azokat a kalandos eseményeket is, amelyek során egy-egy lelet vagy leletegyüttes a föld alá került. A régészet láthatóvá és adott esetben kézzel foghatóvá varázsolja a korábban rejtett kincsvilágot, ami puzzledarabként a hatalmas egész kicsiny, de felbecsülhetetlen értékű része.

Megyei közgyűlés – október közepén nyílhatnak meg a TOP Plusz források

KISALFOLD A 2021-27-es uniós tervezési ciklusban a valós igényekhez köthető, arra jó válaszokat adó programot sikerült megyénkben megalkotni - mondta el Németh Zoltán elnök, a közgyűlés mai ülésén.

Kiemelt kutatási projekt fejeződött be a Debreceni Egyetemen

KISALFOLD A PREMED Pharma Kft. és a Debreceni Egyetem (DE) konzorciuma négy éven át tartó, a szaruhártya és a csontszövet mesterséges pótlására irányuló kutatás-fejlesztési projektet valósított meg.

Busz és autó karambolozott Győr szívében – a Szent István úton forgalomkorlátozásra kell számítani

KISALFOLD Szerencsére nem történt súlyos sérülés.

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az autópályák leállósávjaira

KISALFOLD Fokozottan balesetveszélyes, irritálja a többi autóst, és nem utolsósorban tilos az autópályák leállósávjait a torlódás elkerülésére, vagy nem műszaki okból történő megállásra, várakozásra használni. Ennek ellenére egyre többen nem tartják be ezt a szabályt, olvasóink jelzései szerint elsősorban kelet-európai rendszámú járművek állnak félre egyéb profán okokból a száguldó autók mellett. 

A szabadulószobától az űrkutatásig

KISALFOLD Idén szeptember 24-én és 25-én rendezik meg a Kutatók Éjszakát, Sopronban több helyszínen várják az érdeklődőket.

Munkahelyi zaklatás: etikai kódex a megelőzéshez

KISALFOLD Olyan környezetben, ahol a munkatársakat a munkahelyi zaklatás bármilyen formája érinti, nem csak az egyén szenved, hanem a vállalatot is kár éri. A zaklatás objektíven meghatározható cselekmény, független az elszenvedő egyéni érzékenységtől , de még az elkövető szándékossága sem szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen.

Csodálatos tündérmese – újra örömmel mozog a két éve lebénult győri kislány

KISALFOLD Cikkünk után sokan segítettek.

Körvonalazódik az új Fertő-part: készülnek a támfalak, a kikötők medrét kotrással mélyítik – fotók

KISALFOLD A Fertő-part az élmények otthona lesz, olyan családbarát, szabadidős központot alakítanak ki, amely mindenki számára kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd – hangzott el az építkezés csütörtöki sajtóbejárásán. Jelenleg a mélyépítési munkálatokat végzik.

Hétvégi tűnődések (2021/09-25.)

KISALFOLD Aki nincs ellenünk, velünk van. (Mk.9/40.)

Oszlopnak hajtott egy autó Pannonhalmán

KISALFOLD A Petőfi utcában történt a baleset.

Megyei foci – Negyvenen túl is gólerős Vayer Gábor, a Ménfőcsanak támadója

KISALFOLD Nagyszerűen teljesít Vayer Gábor, a megyei első osztályban szereplő Sza-Bi Qualit-Ménfőcsanak támadója, hiszen hat góllal a házi góllövőlista első helyén áll, és az egész mezőnyben csak hárman rúgtak eddig több gólt nála. Az ETO egykori erőssége 44 évesen állja meg a helyét a fiatalok között.

Két nap, két program Vitnyéden

KISALFOLD Pénteken 19 órától a Cigány-tónál ünneplik az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes 25 éves jubileumát.

Női kézilabda – A CSZKA ellen készül az Audi ETO – videó

KISALFOLD A mérkőzést vasárnap 16 órától játsszák a győri Audi Arénában.

Terelik a 9A és 19A buszokat szombaton Győrben

KISALFOLD

A vízbázis védelme miatt kell engedélyeztetni a kerti kutakat

KISALFOLD Becslések szerint több tízezer olyan használatban lévő vagy használaton kívüli kerti kút lehet az országban, amelyet illegálisan építettek az elmúlt évtizedekben. Ezek bejelentési kötelezettségének eredetileg 2020. végéig kellett volna eleget tennie a tulajdonosoknak, az országgyűlés azonban kitolta ezt a dátumot 2023. december 31-ig. Sokan ugyanakkor nem értik, miért szükséges most az adminisztráció, hiszen már hosszú idők óta így öntöznek.

Anyajegyek: Ha változást észlelünk, forduljunk orvoshoz!

KISALFOLD Az anyajegyek az egyik leggyakrabban előforduló elváltozások a bőrön. Már születésünkkor megjelenhetnek rajtunk, az életkor előre haladtával fokozatosan egyre több keletkezhet. Figyelni kell rájuk, ha pedig bármilyen változást tapasztalunk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

Új életet ad a ruháknak Molnár Alexandra Sopronban

KISALFOLD Cipőkészítés során keletkező bőrhulladékot felhasználva fiatalít meg régi ruhadarabokat Molnár Alexandra Sopronban. A dizájner megmutatta divatos ruháit, és megosztotta történetét az olvasókkal.

Idősek világnapja Jánossomorján

KISALFOLD Jánossomorja önkormányzata péntek délután négy órától tartja ünnepi műsorát az idősek világnapja alkalmából.

Már nyolc SMA-beteg kisgyermek kapja a Zolgensma-készítményt

KISALFOLD Már nyolc SMA-beteg kisgyermek kapja meg az államilag támogatott Zolgensma-készítményt, ezzel pedig világelsők lettünk a 700 millió forintba kerülő génterápiás gyógyszer állami finanszírozásában.

Értékelt az ezredes Csornán

KISALFOLD Ülésezett a csornai önkormányzat képviselő-testülete.

Miért választottak le a győri vasútállomás parkolóiból hat helyet a taxisoknak? Utánajártunk

KISALFOLD Olvasónk érdeklődött lapunknál, hogy mi az oka annak: a győri vasútállomás amúgy is zsúfolt parkolójából leválasztottak helyet a taxisoknak? Így még nehezebb megállniuk a vonathoz érkezőknek.

Napi húsz új beteghez közelít a koronavírus fertőzöttek száma Győr-Moson-Sopron megyében

KISALFOLD Az elmúlt 24 órában 19 embert szervezetében azonosították a vírust.

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az autópályák leállósávjaira

KISALFOLD Fokozottan balesetveszélyes, irritálja a többi autóst, és nem utolsósorban tilos az autópályák leállósávjait a torlódás elkerülésére, vagy nem műszaki okból történő megállásra, várakozásra használni. Ennek ellenére egyre többen nem tartják be ezt a szabályt, olvasóink jelzései szerint elsősorban kelet-európai rendszámú járművek állnak félre egyéb profán okokból a száguldó autók mellett. 

Idősotthonok, nyugdíjasházak: magas a kihasználtság

KISALFOLD Rendkívül magas a hazai bentlakásos idősotthonokban és nyugdíjasházakban a férőhelyek kihasználtsága, kevés a szabad kapacitás, azok eloszlása egyenetlen, és állandó változást mutat. A gondozási szükségletek megállapítása után történő elhelyezésre van, ahol több hónapot, esetleg évet kell várni, pedig egyre több az olyan idős ember, akiről a család nem tud, vagy a házi segítségnyújtás keretén belül nem lehet gondoskodni. 

Hogyan írjunk ütős Facebook-posztot?

KISALFOLD Az üzleti céllal is facebookozók közül ki ne találkozott volna a szöveg – vagyis inkább poszt – írás nehézségeivel, amik abból adódtak, hogy minél rövidebben kellett minél frappánsabban fogalmazni. A lényeg, hogy felkeltsük a kijelzőn lefelé görgető emberek figyelmét, de ahogy megyünk előre az időben, úgy egyre kevesebb erre a helyünk és az időnk is.

Rajzpályázat a nyárról

KISALFOLD Rajpályázatot hirdet az újkéri önkormányzat a helyi gyermekeknek a legjobb és legizgalmasabb nyár témakörben.

2021.09.25.

KISALFOLD

Megnyílt a Győri Fotóklub Egyesület kiállítása a Győr Plazában – fotók

KISALFOLD A kiállítás október végéig látogatható.

Megyei foci – Negyvenen túl is gólerős Vayer Gábor, a Ménfőcsanak támadója

KISALFOLD Nagyszerűen teljesít Vayer Gábor, a megyei első osztályban szereplő Sza-Bi Qualit-Ménfőcsanak támadója, hiszen hat góllal a házi góllövőlista első helyén áll, és az egész mezőnyben csak hárman rúgtak eddig több gólt nála. Az ETO egykori erőssége 44 évesen állja meg a helyét a fiatalok között.

Játékbirodalom a Zichy Palotában – Életre kell az esti mesék világa Győrben – fotók

KISALFOLD Macik, babák, és egy ismerős versike várja a látogatókat.

Többet magunkról Mosonmagyaróváron

KISALFOLD Hatodik évadát kezdte a Flesch Szalon csütörtök este 6 órától a Grecsó fivérek estjével.

Egyelőre segédmotoros kerékpárnak minősül az e-roller

KISALFOLD Bár a KRESZ igazából még mindig nem ismeri az elektromos roller fogalmát, az általában 20-25 km/h-ás sebességre képes kétkerekűt évről évre egyre többen használják, és nő a bérelhető e-rollerek száma is.

Magyar Diáksport Napja a Rudolf ligetben Mosonmagyaróváron – fotók

KISALFOLD A Magyar Diáksport Napja alkalmából pénteken a mosonmagyaróvári Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai és tanárai részt vettek egy közös sportnapon a Rudolf ligetben. Képriport.

Emojik: A hangulatjelek megfűszerezik az üzeneteinket

KISALFOLD Naponta több tízmilliárdnyi digitális piktogramot, azaz hangulatjelet használunk a közösségi médiában, az emojik elképesztő gyorsasággal meghódították a világot az elmúlt két évtizedben, szinte dőlnek ránk a tevékenységekről és hangulatokról posztoláskor. Komplex érzelmek körülírása helyett csak beillesztünk belőlük néhányat, megszínesítik az életünket, ugyanakkor országonként és generációnként elég különbözőek a felhasználók által kedvelt kis színes ábrák.

A kávézás kifinomult művészete

KISALFOLD Egyre inkább teret hódítanak hazánkban is a különböző pörkölésű kávék, sokan már hobbiból is végeznek el barista tanfolyamot. Csóka Richárd mixer, barista véleménye szerint, fontos megismerni a felhasznált alapanyagokat, a készítésre és fogyasztásra szánt idővel akár otthonunkban is élvezhetjük a minőségi kávézás élményét.

Nem mindig tükrözi személyiségünket az otthonunk

KISALFOLD Mutasd meg az otthonod, és megmondom, hogy ki vagy! Bár ez a mondás többnyire fedezi a valóságot, de nem minden esetben. Gyürü Veronika lakberendezővel a berendezési tárgyakról, a harmóniáról, a kiegészítők adta lehetőségekről és a legújabb trendekről.

A túrázás illemtana

KISALFOLD Egyre többen és többet kirándulunk, de a természetjárásnak is vannak olyan időtlen, nemtől és kortól független illemszabályai, amit érdemes betartani. El kell fogadnunk, hogy mi csak vendégek vagyunk a természetben, ha kirándulunk a cél az, hogy a viselkedésünkkel minél kevesebb nyomot hagyjunk a turistautakon, mintha ott sem lettünk volna.

Utoljára gurul a város Mosonmagyaróvár

KISALFOLD Az idei utolsó Gurul a város programot péntek délután 5 órakor szervezik: indulás az UFM Arénától.

Magas kőris csemete Széchenyi emlékére

KISALFOLD A soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társasága magas kőrisfa csemetét ültetett a gróf születésének 230. évfordulója alkalmából a Lenck-villa kertjében kedd délután.

A lovak a mi suttogóink

KISALFOLD A coaching szó mára bekerült a napi szóhasználatunkba: ha életünk valamely területén megakadunk, érintse az családi vagy munkahelyi kapcsolatainkat, karrierünket, vagy bármely mást, gyakran kapjuk tanácsul, hogy keressünk fel egy life vagy business coach-t. Ő aztán, mint egy jó edző vagy mint személyes edzőnk, igyekszik végigvezetni minket egy folyamaton, amelynek végén remélhetőleg ott a megoldás. Ami viszont talán nem annyira szokványos, ha ez a folyamat lovak segítségével zajlik, ráadásul úgy, hogy lovagolni sem kell hozzá tudnunk.

Péter lábbal vezet személyautót – Hazánkban először Győrben engedték forgalomba a speciális járművet – videó, fotók

KISALFOLD Filmbe illő történet, ahogy egy vámosszabadi mozgáskorlátozott fiatalember megvalósította az álmát. Keller Péter jogosítványt szeretett volna, ám hagyományos módon erre nem volt lehetősége. Egyetlen pillanatra sem adta fel azonban a reményt, hite töretlen maradt. Előbb speciális kocsit vásárolt Németországban, aztán pár hónap alatt megtanulta lábbal vezetni az egyedi Skodát.

Kulcsos gyerekek: Biztonságban legyen és tudjon segítséget kérni! 

KISALFOLD A kulcsos gyerekek ma már nem hordják nyakukban madzagon a lakáskulcsot, ahogy 20-30-40 évvel ezelőtt, de ma is nagyon sokan vannak, akik egyedül, szülői felügyelet nélkül töltik a napjaikat. Hogyan készítsük fel őket lelkileg erre a helyzetre? Mit tehetünk, hogy biztonságban tudjuk őket, amíg nem vagyunk velük? A helyzet a mai szülők esetében sem volt egyszerű, de nem megoldhatatlan napjainkban sem, ha tudatos és fokozatos rá- és felkészülés előzi meg a gyermek egyedül otthon maradását.  

Kalácsfesztiváltól koncerteken át szüreti mulatságig – Mutatunk tizenkét tuti megyei programot a hétvégére!

KISALFOLD Győrtől Vitnyédig érnek a hétvégi programok.