ÉK-en hószállingózás

Kedden az erősen felhős égből eleinte északon, északkeleten lehet hószállingózás, majd estefelé a nyugaton kezdődik vegyes halmazállapotú csapadék. 0 és +5 fok között alakul a hőmérséklet. Az északkeleti szél gyenge marad.

Esőzés, havazás? Tanácsok hivatásos sofőröknek a téli időszakra!

KOPONYEG PR-tartalom

Városi zöldfelület? Lépjünk ki végre a parkok bűvköréből, hiszen kicsiben is sokat adhatnak!

KOPONYEG A városok zöldfelületeivel kapcsolatosan hajlamosak vagyunk kizárólag a parkokra, a kisebb erdős felületekre, az összefüggő zöldre koncentrálni. Holott jelentős hányadot adnak a kertek is, legyenek bármilyen aprók!

Nemzeti ünnepnapot kapott a faültetés Kenyában

KOPONYEG Sokszor és sok helyen volt már szó róla, hogy a klímakatasztrófa elleni leghatékonyabb fegyverünk a faültetés. A növénytelepítések révén ugyanis nem csak képesek lehetünk megállítani, vagy legalább jelentősen mérsékelni a kialakuló helyzetet, hanem egy sokkal élhetőbb, gazdagabb világot teremthetünk.

Erős szél, ÉK-en hózáporok

KOPONYEG Vasárnap általában többórás napsütésre számíthatunk, de északkeleten maradnak erősen felhő tájak és itt kisebb havazás, hózápor előfordulhat. Délutánig sokfelé lesz erős, olykor viharos az északnyugati szél. Később mérséklődik a légmozgás. Hideg téli időnk lesz: fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Itthon ónos eső és hó, délen tavasz...

KOPONYEG Idehaza is nemsokára érkezik a melegfront, ami a mostani télies, latyakos, csúszós időt felváltja, de cserébe hoz fejfájást, tompaságot és álmosságot, ráadásul mindenzeket elég erőteljesen. Ugyanakkor hoz melegebb időt is. 

24 emberéletet követelt az intenzív villámlás Indiában

KOPONYEG Az, hogy bolygónk egyes részein a csapadék pusztító erővel jelentkezik mára sajnos már egy kicsit sem meglepő jelenség. Gujarat állam esetében pedig ez még inkább igaz, hiszen a területen kifejezetten sok kárt okoznak a heves esőzések, melyek rendszeresen jelentkeznek.

Téli felkészülés: Így készítsd fel a tetődet a hideg hónapokra

KOPONYEG PR-tartalom

Bettina Bulgáriában és Moldovában is követelt halálos áldozatokat

KOPONYEG Bettina nem érte be sem a Krím-félszigettel, sem Görögországgal, de Moszkvával sem, ahol “fekete hóvihart “ okozva fullasztotta káoszba a főváros életét. Menetelése folytatódott Bulgária és Románia területére, illetve a szomszédos régiókba is, ahova november 26-27-én érkezett.

Eső, ÉK-en hó

KOPONYEG Csütörtökön délnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható csapadék: nagyrészt eső, de az északi, északkeleti tájakon - főleg eleinte - havas eső, havazás, ónos eső is előfordul. Eleinte a DK-i, majd az ÉNy-i szél élénkül meg. 0 és 10 fok között alakul a hőmérséklet - délnyugaton lesz a legenyhébb.

Milyen óvintézkedéseket kell betartani a hivatásos sofőröknek a téli időszakban?

KOPONYEG PR-tartalom

A Kongói Demokratikus Köztársaságban már több, mint 1400 épület omlott össze az áradások nyomán

KOPONYEG Nem csak Afrika szarván áztatja a földeket rendkívüli esőzés. A kisfiú a Kongói Demokratikus Köztársaság területére is heves és kitartó csapadékot zúdított, és sajnos már itt sem tudnak mit kezdeni a hatalmas mennyiségű vízzel.

A havazást fagyok, majd melegedés váltja

KOPONYEG Az északkeleti tájakon élők számára a hétfő reggeli rutin sok helyen kiegészülhetett az elmerülő csodálatban, hiszen hóesésre ébredhettek az emberek. Igaz, cserébe az utak is csúsztak, vagyis azért volt hátránya is a dolognak. 

Mit tegyünk, ha kint a mínuszokban kell dolgoznunk?

KOPONYEG PR-tartalom

10 évig még marad a glifoszfát...

KOPONYEG Nehéz igazságot tenni akkor, mikor tudományos eredmények állnak szemben tudományos eredményekkel. Valami ilyesmi adódott most a Bayer AG egyik legismertebb terméke, a glifozát gyomírtó szerrel kapcsolatosan is. 

2m/s szelet is képes hasznosítani egy új szerkezet

KOPONYEG A zöld energiaforrások minél ügyesebb kiaknázása egy olyan cél, amiért érdemes tenni. Ez még akkor is igaz, ha elsőre talán nem tűnik olyan fontosnak egy-egy ilyen lépés. Ez lehet az érzése az embernek azzal a találmánnyal kapcsolatban is, amire már az ipari szereplők is felkapták a fejüket.

Télies idő fagyos reggellel, hózáporokkal

KOPONYEG Vasárnap felhőátvonulások várhatók, és elszórtan (a nap első felében főleg a Nyugat-Dunántúlon, délután inkább keleten) alakul ki hózápor. Az északnyugati szél sokfelé lesz erős. Télies időnk lesz fagyos reggellel, és délután is csak 0-5 fokkal.

Mintegy 20 víztölcsér táncolt egyetlen nap alatt Salerno partjainál

KOPONYEG Salerno számára mozgalmasan alakult a november vége, kijelenthető ez még akkor is, ha december azért egy picit még messzebb van. Az olaszországi település nyugalmát ugyanis kavargó víztölcsérek zavarták meg.

Kritikus rekordot sikerült felállítani november 17-én...

KOPONYEG Egy olyan adat született november 17-én, amire egyikünk sem lehet büszke, ráadásul erőteljes, sikoltó figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy a baj nagy és nem várhatunk tovább a lépésekkel, most kell drasztikusan tenni a felmelegedés ellen!

2 teherhajót is elsüllyesztett a tomboló vihar Törökországban

KOPONYEG Törökországban súlyos időjárási helyzet alakult ki egy átvonuló viharrendszer miatt, mely többek közt Bulgáriát is érintette. A vihar ezúttal nem csak a szárazföldön, hanem a tengeren is komoly károkat okozott.

Hétvégétől beköszönt a tél!

KOPONYEG Csütörtökön változóan felhős időre számíthatunk, legalább néhány órás napsütéssel. Nem lesz csapadék. A délnyugati szél többfelé megélénkül. Reggel -7 és -2, délután 4 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.

Tartogat még meglepetéseket a 2023-as hurrikánszezon?

KOPONYEG Még tart a 2023-as hurrikánszezon, ami eddig viszonylag nyugodnak mondható - bár ezzel azok mindenképpen vitatkoznának, akik a “kisebb” trópusi viharokat kénytelenek átélni. A szezon egészen november 30-ig tart, de várhatóan csúszni fog.

Méhek nélkül nincs élelem – európai mézes reggeli

KOPONYEG A biodiverzitással kapcsolatosan a legtöbb esetben a méhek kerülnek előtérbe. Kicsit olyanok most ezek a szorgos ki rovarok, mint évekkel ezelőtt az óriás pandák voltak. Kiemeljük őket, koncentrálunk rájuk, holott a biodiverzitás hanyatlása messze nem csak a méhekről szól!

Megújult a Köpönyeg

KOPONYEG Kedves Olvasónk!

A távhőé a jövő? Talán, de nem feltétlen úgy, ahogy most van...

KOPONYEG A közlekedés terén igen nagy előrelépéseket láthatunk, még akkor is, ha sokan vitatják ezek szükségszerűségét vagy éppen környezetbarát voltát. Azonban azt mindenképpen érdemes tisztázni, hogy a fűtés - és persze a hűtés - felelősek a károsanyag-kibocsátás egy igencsak jelentős hányadáért, amin a gázfűtés ugyan segít, de nem sokáig tesz eleget a környezeti kihívásoknak...

Hibrid napelem - szélenergia kombót alkotott két francia cég

KOPONYEG A napelemek egyre több vállalat épületének tetejét borítják el, ami alapvetően nagyon jó...

Északkeleten gyakran eső

KOPONYEG Hétfőn délnyugaton változóan, máshol erősen felhős lesz az ég. Északkelet felé haladva egyre többfelé alakul ki gyenge eső, szitálás. A nyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. 10-11 fok köré enyhül az idő.

Kaliforniába légköri folyók érkeznek - számítani lehet a pusztító erejükre is

KOPONYEG Kalifornia jellemzően a szárazság és a vízhiány kapcsán kerül be a hírekbe, ha az időjárásról van...

Ausztráliában 48 új pókfajt fedeztek fel a tudósok

KOPONYEG A klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése miatt sajnos rengeteg elkeserítő hírrel lehet találkozni. Ezek pedig jelentősen képesek rányomni bélyegüket a mindennapjainkra is, elszomorodunk, sokszor kétségbe is esünk miattuk.

Fagyos, télies reggel

KOPONYEG Vasárnap nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főleg északon fordul elő kisebb eső, a hegyekben és az északkeleti határszélen havas eső, hó is...

Ausztrália és Tuvalu megállapodtak - a kis sziget ugyanis lassan elsüllyed a klímakatasztrófa miatt

KOPONYEG Az éghajlatunk változása minden egyes élőlényt érint ezen a bolygón - kiket jobban, kiket kevésbé. Ez igaz az emberek esetében is, hiszen vannak, akik számára ez a változás inkább csak elméleti, nem sokat érzékelnek belőle, míg mások a bőrükön érzik, az életüket gyökeresen változtatja meg.

Kelet-Afrikában pusztít a víz

KOPONYEG Nálunk szokatlanul meleg volt az október, Kelet-Afrikában pedig szokatlanul...

Mal a Fidzsi-szigetek felé halad, és nem lesz kedves

KOPONYEG A déli csendes-óceáni ciklonszezon második nevezett vihara megérkezett a Fidzsi-szigetekhez. A viharrendszer a Mal nevet kapta a szakemberektől, és sajnos várhatóan erős pusztítást visz véghez azokon a területeken, amiket érint.

20 000 facsemetét ültet a MOME

KOPONYEG A MOME, vagyis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy ambiciózus célt fogalmazott meg: 2030-ra hazánk első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé akarnak...

A legfontosabb dolgok, amikre a téli munkavégzés során figyelni kell

KOPONYEG PR-tartalom

Sorozatos robbanásos kitöréseket produkált az Anak Krakatau

KOPONYEG Az Anak Krakatau nem tartozik a nyugodt tűzhányók közé, kitöréseivel rendszeresen borzolja a közelében élők idegeit és sok munkát ad a vulkanológusoknak is. Egy újabb, jelentős kitöréssel lehet számolni a hegy esetében, mely november 26-án kezdődött.

Nem az a kérdés, együnk-e rovarokat – hiszen ez nem is olyan újdonság, mint hinnénk - hanem, hogy hogyan...

KOPONYEG Hatalmas viták alakulnak ki minden egyes alkalommal, mikor az “alternatív” táplálkozási lehetőségek kerülnek előtérbe. Hogy az embereknek fenntartásaik vannak a laborban készült hússal szemben, valahol érthető, de hogy a rovarokkal vajon mi a gond, azt nehezebb megfogni.

Ha túltermeljük az áramot, annak ára is lezuhan - nemsokára talán ki is használhatjuk ezt

KOPONYEG Mikor egy szolgáltatás - mely ráadásul szinte az egész országot érinti - meghonosodik valahol, a kezdeti lépésekben előfordul, hogy egységesített árakkal dolgozik. Így volt ez a telekommunikáció terén is, hiába érkezett több cég is a szektorba. A percdíjak egységesek voltak.

ÉNy felől hó és viharos szél

KOPONYEG Szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég, foltokban sűrű ködfoltok alakulnak ki. Eleinte csak északnyugaton, majd délutántól egyre többfelé várható csapadék: eleinte eső, zápor, majd havas eső, hózápor. ÉNy-on pár órás havazás is lehet, az Alpokalján 5-15 cm-es hóval. Estétől egyre többfelé fokozódik viharossá az ÉNy-i szél. 1 és 15 fok közötti értékeket mérhetünk, délen lesz a legnagyobb enyheség.

Jön a csapadék továbbra is, de hogy milyen, az nagyon változó lesz...

KOPONYEG Amennyire vártuk a csapadékot 2 hónappal ezelőtt, annyira kezd belőle elege lenni az embereknek így, december küszöbén. Időjárásunkat mediterrán ciklonok alakítják, amik egymásnak adják a kilincset, ezzel pedig nyakunkba zúdítanak mindent, amit csak tudnak.

Mit tegyünk munkavállalóként, ha szélsőséges időjárási körülmények között kell dolgoznunk?

KOPONYEG PR-tartalom

Fekete havazás volt Moszkvában Bettina nyomán

KOPONYEG Oroszországban létezik egy kifejezés, a “fekete hóvihar”. Ezt az erősen északi tájakon jelentkező havazásra használják, mikor a sűrű hóesés és a szél olyan körülményeket hoz létre, hogy a pelyhek a talaj felett vízszintesen repülve jelentősen lecsökkentik a látótávolságot.

Téli autózási tanácsok: avagy mire figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a baleseteket?

KOPONYEG PR-tartalom

Vörösen izzó folyékony kőzetet lövell az Etna hófödte csúcsa

KOPONYEG Az Etna a maga 3357 méteres magasságával nem nevezhető éppen aprócska hegynek. Méltóságteljesen magasodik környezete fölé, miközben az emberek némi félelemmel nézik a csúcsot, hiszen aktív vulkánról van szó.

Átmeneti napsütés

KOPONYEG  Szerdán a Tiszántúlon borongós marad az idő, és itt hózápor, havas eső még előfordulhat. Az ország nagy részén ugyanakkor többórás napsütésre számíthatunk. A nap első felében még erős lehet az északnyugati szél. Reggel -2, délután +2 fok körül alakul a hőmérséklet.

Ez is elérkezett - megvolt az első -10°C alatti hajnal

KOPONYEG Mikor beköszöntött az ősz, még nem lepődtünk meg azon, hogy nyárias meleg van, hiszen találkoztunk már ilyennel, nem is kevéssel. Mikor októberben is fürdőruhaára lehetett volna vetkőzni, akkor már gyanús volt a dolog.

Leszakadt az ég, erős szél, váratlan vihar? A biztonságos munkavégzés alapjai!

KOPONYEG PR-tartalom

Környezetvédelmi okok miatt tiltottak le egy Toyota reklámot

KOPONYEG Egyre fontosabbá válik a környezetünk védelme és ez mostanra olyan részletekben is megmutatkozik, amikkel alapból nem is számolnánk. Ilyen lehet egy egyszerű reklám is, amit most a Toyota készített és amit Angliában be is tiltottak.

New York beperelte a Pepsi-t a műanyagszennyezés miatt

KOPONYEG A műanyagokkal kapcsolatosan igen vegyesek az emberek érzelmei. Nagy szükségünk van rájuk, hiszen nélkülük az élelmiszercsomagolások nem csak sokkal drágábbak lennének, hanem sokszor nem is lehetne megoldani a biztonságos csomagolást.

Tikkasztó, 44,8°C-os hőséget mértek Brazíliában

KOPONYEG Nálunk egyre inkább a tél veszi át az uralmat – ennek mondjuk már itt volt az ideje. A hajnalok már fagyosak, dér lepi az autókat és a növényeket, de napközben sem megy már a hőmérő higanyszála a 10°C feletti tartományba.

Hózáporok, viharos szél!

KOPONYEG Szombaton markáns hidegfront érkezik, útját erős, néhol viharossá fokozódó északnyugati szél jelzi. Elszórtan alakul ki zápor, hózápor, jégdara zápor. Néhol hózivatar is kitörhet. +5 fok körül alakul a hőmérséklet.

Gigászi kitörést produkált az Ulawun vulkán

KOPONYEG Pápua Új-Guinea a helyszín, az időpont pedig november 20, helyi idő szerint 3 óra magassága. Ekkor fakadt dalra az Ulawun, mely a Csendes-óceáni tűzgyűrű része, és a Bishmark-ív legmagasabb és egyik legaktívabb vulkánja.

Megújuló energiát termelő fa lehet a városok zöld energiájának jövője

KOPONYEG Nem olyan egyszerű megoldani a városi zöld energia termelését, hiszen itt kevés a hely. Szeretnénk a tetőket kertekkel benépesíteni, hogy növeljük a zöldterületet és a biodiverzitást, de akkor a tetőre integrálható napelemeknek és szélenergiát kiaknázó szerkezeteknek nem marad hely. A talajon hasonló a helyzet. De mi lenne, ha a kettőt kombinálnánk?

Kenyában már 46 halálos áldozata van a heves esőzéseknek

KOPONYEG Kenya nagyon nincs egyszerű helyzetben, mivel egészen pár héttel ezelőttig súlyos szárazsággal nézett szembe 23 régiója. A szárazság következtében mintegy 2,8 millió ember még mindig élelmiszersegélyekre szorul.

Halálos áradások már Tanzániában is

KOPONYEG Afrika szarván most nem a megszokott forgatókönyv érvényesül. Itt jellemzően rendkívül nagy a szárazság, nem is véletlen, hogy Etiópia vagy éppen Szomália jellemzően az éhezéssel kapcsolatosan ugrik be a legtöbb embernek.

Ha már volt egy kis hó, hófúvás lett belőle…

KOPONYEG Ha már utolérte magát az időjárás és így, november végére azért már érezni lehet a levegőben a tél illatát, akkor bele is húzott. Jó-jó, egyelőre csak mutatóban kaphattunk havat, ráadásul azt is csak egy rövid időre, de azért az érdeklődést már felcsigázta.

Délen esős

KOPONYEG Kedden erősen felhős, délen borult lesz az ég. Utóbbi tájakon többfelé várható eső. Gyenge marad a légmozgás. 6 és 12 fok között alakul a hőmérséklet.

A távhőé a jövő? Talán, de nem feltétlen úgy, ahogy most van...

KOPONYEG A közlekedés terén igen nagy előrelépéseket láthatunk, még akkor is, ha sokan vitatják ezek szükségszerűségét vagy éppen környezetbarát...

COP28 - érdekes új utak keresése, vagy egyszerűen egy vicc...

KOPONYEG Mit is várhatunk egy olyan klímarendezvénytől, melynek elnökségét egy hatalmas olajvállalat vezetője látja el? Nos, akár még jól is elsülhet a dolog, hiszen nem véletlenül támogatták többen is, hogy Al Jaber szultán foglalja el ezt a pozíciót.

Északkeleten gyakran eső

KOPONYEG Hétfőn délnyugaton változóan, máshol erősen felhős lesz az...

2022-ben egy csillagászati jelenség kiiktatta az ózonpajzsot

KOPONYEG Milyen szörnyű lenne, ha eltűnne az ózonpajzs, ugye? Néhány primitív életformán kívül a kozmikus sugárzás elképesztően romboló erejét az élőlények nem élnék túl, és bolygónk igen rövid idő alatt kietlen, puszta és halott lenne.

Ausztráliában 48 új pókfajt fedeztek fel a tudósok

KOPONYEG A klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése miatt sajnos rengeteg elkeserítő hírrel lehet...

100 évben csak egyszer történik olyasmi, ami most Szomáliában zajlik

KOPONYEG Szomália rendszerint az aszály miatt kerül be a hírekbe, ami nem is csoda, hiszen Afrika szarván ez igencsak jellemző jelenség. Most azonban két időjárási jelenség is összejátszott abban, hogy ez jelentősen megváltozzon - és ez igen ritka, egy évszázadban talán egyszer történik ilyesmi az ENSZ leírása alapján.

Ausztrália és Tuvalu megállapodtak - a kis sziget ugyanis lassan elsüllyed a klímakatasztrófa miatt

KOPONYEG Az éghajlatunk változása minden egyes élőlényt érint ezen a bolygón - kiket jobban, kiket...

Viharos szél, lehűlés

KOPONYEG Szombaton a Tiszántúlon az erősen felhős égből még többfelé lehet gyengülő eső. Máshol többórás napsütés valószínű felhőátvonulásokkal, elvétve záporral. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz erős, olykor viharos. A csúcshőmérséklet 7 fok körül alakul.

Mal a Fidzsi-szigetek felé halad, és nem lesz kedves

KOPONYEG A déli csendes-óceáni ciklonszezon második nevezett vihara megérkezett a...

Érkezik a Leonidák maximuma

KOPONYEG Így, karácsony előtt a legtöbbekben már megfogalmazódott a gondolat, mit is szeretnének ajándékba kapni. A tárgyak és élmények hatalmas mennyisége miatt a Jézuskának jól jön a segítség, amit a természettől meg is kap.

A fánk, a csoki vagy a fagyi finomabb, mint egy friss gyümölcs... Tényleg, vagy csak ezt akarják, hogy higgyük?

KOPONYEG Van egy igen érdekes elképzelés, mely jelentős mértékben járul hozzá az elhízáshoz, ezzel együtt a szív és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és más hasonló bajok kialakulásához. Ez pedig nem más, mint hogy azt gondoljuk: az ultrafeldolgozott élelmiszerek ízletesebbek, mint a többi.

Kemény fagyok

KOPONYEG Hétfőn a kevés napsütés mellett délnyugat felől egyre vastagabb fátyolfelhőzet érkezik. Estétől elvétve szállingózhat a hó. A déli, délkeleti szél néha megélénkül. Reggel -7, délután +1 fok körül alakul a hőmérséklet.

Hatékony energiatároló kerülhet megépítésre idehaza

KOPONYEG A szélenergia kiaknázása idehaza egy jó ideje elakadt. Most felröppentek a hírek, hogy ez változni fog, ami igaz is, de nem abban az időtávban, ahogyan sokan reménykedtek benne. A szélerőművek telepítésére sajnos 2029 még várni kell.

Elszabadult egy 1000 milliárd tonnás monstrum, mely katasztrófával fenyeget az óceánon

KOPONYEG Még 1986-ban történt egy esemény az Antarktisz területén, melynek hatása mostanra “érett be”. Akkor a Flichner-self jégtábláról leszakad egy darab, mely nagyon sokáig az óceán fenekéhez tapadva egyhelyben állt, azaz nem okozott gondokat.

Bettina ahol jár, nyomában hó, eső és halál vonul

KOPONYEG Bettina egyre és egyre nagyobb gondokat okoz Európa keleti felén, de nem tesz kivételt Törökországgal sem. Az idény 12. Nevezett vihara pusztít most a régióban, és a szezon még csak szeptemberben indult...

Eső és köd

KOPONYEG Pénteken borult időre számíthatunk, északon sokfelé, délen szórványosan esővel. Sűrű ködfoltok is képződnek. A hőmérséklet tág határok között, 1 és 15 fok között változik, délen lesz a legenyhébb idő. Az északias szél megélénkül.

Milyen szezonális téli munkákra jelentkezhetünk?

KOPONYEG PR-tartalom

Bettina a Krím után Görögországban is látogatást tett

KOPONYEG A tomboló viharrendszer, mely letarolta a Krím-félszigetet tovább vándorolt a szárazföldi régiók és Görögország irányába. A Bettina névre keresztelt vihar még erősödött is, hiszen 144 km/h-ás széllökéseket is regisztráltak benne a szakemberek.

Repkednek a mínuszok, de a munka nem csinálja meg magát - tippek a téli szezonra!

KOPONYEG PR-tartalom

Érkezik az első tóhatású havazás a Nagy Tavakhoz, akár méteres hóréteget hagyva maga után

KOPONYEG A Nagy Tavak környékére minden télen érdemes figyelni, mert igen érdekes természeti jelenségeket lehet itt megfigyelni - bár ezeket át is élni jellemzően már nem olyan jó dolog. Most három viharrendszer találkozásának lehetünk tanúi, melyek egy jelentős rendszerré olvadnak össze a tavak felett.

A Balkánt tarolja a hóvihar, amit mi épp megúszunk

KOPONYEG A szállingózó hóesés és a kellemetlen hideg idehaza is megjelent, igaz, nem mindenhol. A havazás inkább csak az északkeleti régiókban volt jellemző, máshol az esővel lehetett számolni, cserébe az esőáztatta részeken nem volt olyan hideg.

Nagy eső, ÉK-en akár havazás

KOPONYEG  Kedden borult lesz az ég, csak estétől csökken északnyugat felől a felhőzet. Sokfelé várható kiadós eső, az északkeleti határszélen és az Északi-középhegység csúcsain havazás, havas eső is előfordulhat. Eleinte a déli, majd az északnyugati szél erősödik meg. 0 és +7 fok között alakul a hőmérséklet.

Bécs forrásvízzel helyettesítené a fűtés terén a gázt

KOPONYEG Az igazán nagy szó, ha a talajban, mélyen olajat találunk? Hát, most már nem igazán. Sokkal jobb, ha például forró vizet fedezünk fel. Ez történt nem is olyan régen Bécsben, pontosabban a város alatt 3 km-es mélységben.

Elszórt csapadék: Északon hó, máshol eső

KOPONYEG Hétfőn nyugat, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és elszórtan alakul ki gyenge csapadék: északon, északkeleten hószállingózás, hózápor; délen eső, zápor. A déli, délnyugati szél délutántól megélénkül. +1 és +7 fok között alakul a hőmérséklet.

Sokszor nem is tudjuk, milyen pusztító jelenségek vannak jelen bolygónkon...

KOPONYEG Nehéz pontos képet kapni arról, hogy a klímakatasztrófa egyes területeken milyen pusztításra képes. Ennek egyik legzavaróbb oka, hogy sok esetben az országoknak egyszerűen nincsen arra pénze, hogy a megfelelő eszközökkel rögzítse a kiugró értékeket - így pedig sem felkészülni nem tudnak ezekre, sem megfelelően védekezni ellenük.

Alaszkában halálos földcsuszamlás történt, mely egy autópályát is érintett

KOPONYEG Alaszka egyes részein egyelőre nem a havazás jelent gondokat, hanem az eső. A heves esőzések a talajt is elfolyósítják, aminek a következtében most Wrangell város közelében alakult ki jelentős földcsuszamlás, mely sajnos halálos áldozatokat is követelt.

Vagy a fosszilis energiahordozók mennek a süllyesztőbe, vagy mi... COP28

KOPONYEG Nemsokára indul a nagyon is vitatott 28. COP konferencia, melynek elnökségét az Egyesült Arab Emirátusok olajvállalatának elnöke látja el. Ez pedig lehet jó, lehet rossz, de a társaság terjeszkedési szándékait tekintve inkább nevetséges.

Markáns lehűlés kezdődik

KOPONYEG Péntek reggelre párás lesz a levegő, főleg délnyugaton sűrű köd is képződhet. Napközben észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és eleinte elszórt eső, majd délutántól zápor, hózápor fordulhat elő. Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik. 6 és 11 fok között alakul a hőmérséklet.

Elképesztően heves áradások Dominika történetének legnagyobb esőzése után

KOPONYEG November 19-re a heves esőzések már szinte semmit nem kímélnek a Dominikai Köztársaság területén. November 17-óta érkezik hatalmas mennyiségben a csapadék, mely vasárnap rekordot is döntött.

Így készülj fel a munkára télen!

KOPONYEG PR-tartalom

Szeles, nagyrészt napos

KOPONYEG Szerdán a reggeli párásság megszűnése után általában többórás napsütésre számíthatunk, de a középső tájakon még gyakran lesz erősen felhős az ég, és itt zápor, vagy hózápor is előfordulhat. 4 és 10 fok között alakul a hőmérséklet. Az északi szél sokfelé megerősödik.

Elég változékony lesz az idő a hét elején…

KOPONYEG  

Délen esős

KOPONYEG Kedden erősen felhős, délen borult lesz az...

Hibrid napelem - szélenergia kombót alkotott két francia cég

KOPONYEG A napelemek egyre több vállalat épületének tetejét borítják el, ami alapvetően nagyon jó dolog. Azonban igaz, hogy a termelés esős időben és télen jelentősen visszaesik, vagyis mindenképpen fejlesztésre szorul. Ebben látott lehetőséget a Segula Technologies, illetve a Wind my Roof.

COP28 - érdekes új utak keresése, vagy egyszerűen egy vicc...

KOPONYEG Mit is várhatunk egy olyan klímarendezvénytől, melynek elnökségét egy hatalmas olajvállalat vezetője látja...

Kaliforniába légköri folyók érkeznek - számítani lehet a pusztító erejükre is

KOPONYEG Kalifornia jellemzően a szárazság és a vízhiány kapcsán kerül be a hírekbe, ha az időjárásról van szó. Esetleg a rettenetes nagy melegek jöhetnek még szóba, most azonban éppen a rendkívüli csapadékmennyiség az oka, hogy foglalkoznak vele a lapok.

2022-ben egy csillagászati jelenség kiiktatta az ózonpajzsot

KOPONYEG Milyen szörnyű lenne, ha eltűnne az ózonpajzs,...

Fagyos, télies reggel

KOPONYEG Vasárnap nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és főleg északon fordul elő kisebb eső, a hegyekben és az északkeleti határszélen havas eső, hó is lehet. Reggel szinte országos fagy lesz: -7 és +1 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Délutánra +7 fok köré melegszik a levegő.

100 évben csak egyszer történik olyasmi, ami most Szomáliában zajlik

KOPONYEG Szomália rendszerint az aszály miatt kerül be a hírekbe, ami nem is csoda, hiszen Afrika szarván ez igencsak jellemző...

Kelet-Afrikában pusztít a víz

KOPONYEG Nálunk szokatlanul meleg volt az október, Kelet-Afrikában pedig szokatlanul csapadékos. Ráadásul nem is csak egy országban, hanem több területen is kiterjedt áradásokkal és földcsuszamlásokkal kellett számolni az októberi és novemberi esőzések kapcsán.

Viharos szél, lehűlés

KOPONYEG Szombaton a Tiszántúlon az erősen felhős égből még többfelé lehet gyengülő...

20 000 facsemetét ültet a MOME

KOPONYEG A MOME, vagyis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy ambiciózus célt fogalmazott meg: 2030-ra hazánk első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé akarnak válni. Ezt pedig komolyan is veszik, hiszen nagy léptékű erdőtelepítésbe kezdtek.

Érkezik a Leonidák maximuma

KOPONYEG Így, karácsony előtt a legtöbbekben már megfogalmazódott a gondolat, mit is szeretnének ajándékba...