Csepp a fülbe: a SwimSeal™ forradalmi megoldása a víz alatti fülvédelemre (x)

A víz és a fül kapcsolata sokak számára kellemetlenségeket és egészségügyi problémákat okozhat, különösen a nyári strandolás és úszás során, vagy télen, amikor medencékben vagy melegebb éghajlatú helyeken természetes vizekben fürdünk. Ilyen helyzetekben gyakran előfordul a külső hallójárat gyulladása, amit a fülben rekedt víz vált ki, mivel felpuhítja a bőrt és utat enged a kórokozóknak. Van azonban egy hatékony megoldás fülünk védelmére: a SwimSeal™ fülcsepp.

Nyári meleg majd egy hidegfront

KOPONYEG Ahogyan tegnap, úgy ma is meleggel és csak kevés csapadékkal kell számolni, sőt, melegből egész héten nem lesz hiány. A csapadék már más lapra tartozik, hiszen szerdán gyenge hidegfront éri el hazánkat.

A kert a biológiai sokféleség mentsvára is!

KOPONYEG A kerttulajdonosok sokszor nem is sejtik, micsoda érték, milyen “fegyver” van a kezükben. A kert ugyanis a biológiai sokféleség megóvásának egy kiemelt bázisa lehet, ehhez pedig még csak nem is kell beruházás, sőt! A biodiverzitás-védelem még spórolást is eredményez.

Narancssárga folyók Alaszkában

KOPONYEG Az alaszkai nyár nem egészen úgy néz ki, mint amihez mi vagyunk szokva, legalábbis egyelőre. Az északi-sarki régiót érinti a legerőteljesebben a felmelegedés és ezalól Alaszka sem kivétel. A nyár pedig egy olyan jelenséget hoz, ami komoly problémák forrása lehet.

Elszórt zápor, sok napsütés

KOPONYEG Vasárnap sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Zápor, zivatar csak elszórtan alakul ki. A délies szél néha megélénkül. 25-26 fok körül alakul a hőmérséklet.

Újabb elektromosautó-gyártó jelenik meg Európában

KOPONYEG Ismét olcsó vetélytárs érkezik az európai elektromos autók piacára. A kiindulási ország most is Kína, és bizony a legtöbb konkurens európai elektromosautó-gyártó számolhat azzal, hogy izzasztó árverseny elébe néz.

Fekáliával hajtott repülő? Majdnem!

KOPONYEG A salakanyagok a természetben nem koncentráltan jelentkeznek, viszont olyan sűrűségben, mint amit a civilizált élet eredményez, már a mérgező kategóriát üti meg. Ezen anyagok tisztítása kötelező, ezért is vannak a szennyvíztisztítók, viszont a folyamat végén visszamaradó szennyvíziszap egyre nagyobb fejtörést okoz a szakembereknek. Egy brit startup elég érdekes megoldással állt elő a probléma kezelésére.

Átláthatatlan jégeső csapott le Yuma kisvárosára

KOPONYEG A tavaszi viharok egyik kísérőjelensége a jégverés, aminek ugyan nem örülünk, de május környékén azért számítunk rá. Persze a mennyiség, illetve a jégverés intenzitása már nem mindegy, erről pedig a coloradói Yuma lakói sokat mesélhetnének.

Csak elszórtan lehet zápor, zivatar

KOPONYEG Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Elszórtan, de délután már szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás és jégeső is lehet. 25 fok körüli nyárias időnk lesz.

Bölényekkel a klímakatasztrófa ellen?

KOPONYEG Az indián regények elengedhetetlen szereplői a bölények. Ezek a hatalmas kérődzők azonban nemcsak az amerikai kontinens sajátjai, Európában is éltek ilyen lények. Mintegy 200 évvel ezelőtt azonban teljesen eltűntek a Kárpátokból. Holott jelenlétükre nagy szükség lenne a klímaváltozás miatt is.

Nagy olajvállalatok nagyot csúsztatnak?

KOPONYEG Furcsának érzi, hogy a klímakatasztrófa kellős közepén még most is arról megy a vita, hogy kell-e a benzin, vagy zöld energiaforrásnak lehet-e tekinteni a földgázt? Ha igen, akkor nincs vele egyedül, az USA több politikusa sem érti a dolgot, a demokraták által közzétett dokumentumok szerint pedig ez nem véletlen.

Bokáig gázoltak a lehullott jégben a Pilisben

KOPONYEG A májusi eső aranyat ér! Már persze abban az esetben, ha ez a csapadék valóban víz, azaz eső formájában érkezik. Mert ha a májusi eső jég alakban toppan be, akkor inkább viszi az aranyat, mint hozza.

7 halottja van a viharnak Texasban

KOPONYEG Jelentős viharrendszerrel volt kénytelen szembe nézni Texas. A zivatarok május 16-án pusztítottak a területen, ahol mintegy 2,2 millió embertől vágták el az áramellátást, emellett pedig legalább 7 életet is követeltek.

Többfelé zivatar a nyárias melegben

KOPONYEG Pünkösd hétfőn a gyakran megnövekvő gomolyokból többfelé alakul ki zápor, zivatar - nagyobb számban a délutáni órákban. Jégeső és felhőszakadás is előfordulhat, viharos széllel. Nyárias meleg lesz 25 fok körüli maximumokkal.

Hajózás zöldítése: vissza a vitorlához

KOPONYEG A hajózást ismét környezetbaráttá tenni egyre fontosabb kérdéssé válik, hiszen az áruszállítás és az utazás terén is egyre nagyobb szeletet követel magának, miközben az egyik legszennyezőbb közlekedési forma, ami csak elérhető. A helyzet nem könnyű, de több technológia is adódik a megoldásra, ráadásul mindet ismerjük is.

Hiába az extra kredit, a repülés nem zöld...

KOPONYEG Az európai fogyasztóvédelmi szervezetek egyértelmű állásfoglalása nyomán több légitársaság is komoly bajba kerül a zöldre festés miatt. Reklámjaikban ugyanis a vásárlókat megtévesztve kecsegtetnek a fenntarthatóság eszméjével a légi közlekedésben.

Parkolókat töltenek meg az eladatlan villanyautók

KOPONYEG Problémássá válik az elektromos autók eladása, hiszen megszűnt az állami támogatás ezen a területen. Mivel az európai gyártók árai nagyon magasak, az eladatlan járművek egyre nagyobb tömegben vannak jelen a parkolókban.

Több hullámban jönnek a záporok, zivatarok

KOPONYEG Pénteken a reggelig tartó záporok, zivatarok után átmenetileg többórás napsütés várható, majd az egyre magasabbra törő gomolyokból ismét többfelé alakulhat ki csapadék, akár felhőszakadás, jégeső. A délkeleti szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. 22-23 fok körül alakul a hőmérséklet.

Jön az eső, de a meleg nem megy sehova

KOPONYEG Az utóbbi napok és hetek már hoztak esőt, aminek hála az ország egy részén már a talaj nedvességtartalma is bíztató, de sajnos nem mindenhol. Nagyjából hazánk fele továbbra is aszályos terület, ez azonban most változik.

Attenborough: a méhlegelők fontosabbak, mint hinnénk!

KOPONYEG A BBC Wild Isles című dokumentumfilm-sorozatának egyik nemrégiben sugárzott epizódjában hangoztatta intelmeit a brit természettudós, rámutatva az olyan rovarok, mint a pillangók, méhek és darazsak ökoszisztémánkban betöltött kritikus szerepére.

Elszórtan már lehet zápor, zivatar

KOPONYEG Szerdán sok napsütésre számíthatunk délutáni gomolyfelhő-képződéssel. Délután elszórtan, de főleg északkeleten alakul ki zápor, zivatar. A délkeleti szél sokfelé lesz élénk. 19-24 fok várható.

Napsütéses, kellemes napok jönnek

KOPONYEG A hét második felében enyhülhet valamelyest az aszályhelyzet, de a hét elején csapadékra csak elszórtan számíthatunk, jelentéktelen mennyiségben.

Hasít a Xiaomi autója, egy kört ver a Teslára is

KOPONYEG A Xiaomi annak idején azzal írta be magát a köztudatba, hogy igen magas minőségű telefonokat gyártott meglepően alacsony árfekvésben. Mára a piac megkerülhetetlen szereplője lett, és bizony új babérokra is tör! 

Már 4 éve fut az Országfásítási program, 46 000 fát ültettek el eddig

KOPONYEG A fa, a növényzet, különösképpen pedig az erdőségek hatalmas értéket képviselnek. Igaz, az öreg erdők jobbak a frissen telepített társaiknál, de még a friss erdők is sokkal többet tesznek értünk, mint a betonozott felületek. 

Délutántól ragyogó napsütés

KOPONYEG Vasárnap délelőtt a gomolyfelhős égből főleg a dunántúli és középső tájakon fordul elő zápor. Délután aztán észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és ragyogó napsütés várható. Az északkeleti szél többfelé lesz élénk. 19 és 24 fok között alakul a hőmérséklet.

A sok eső segített, de még mindig van aszályos terület idehaza

KOPONYEG Az elmúlt napokban érkezett csapadék, amire sok helyen úgy vártak már, mintha évek óta nem esett volna. Az agrárium helyzete így javult, de azért még most sem tökéletes, egyes területeken még most sincs elég nedvesség. 

A kánikula hőse (x)

KOPONYEG Az álló ventilátor a forró nyári napokon nélkülözhetetlen segítőtárs lehet az otthonainkban és az irodáinkban. Ahogy a naponta frissülő időjárás előrejelzéseket figyeljük, érdemes megismernünk, hogy az álló ventilátor miként segíthet kényelmesebben átvészelni a kánikulát és más extrém időjárási viszonyokat. Ebben az írásban megvizsgáljuk, hogyan válasszuk ki és használjuk ezeket az eszközöket az időjárás függvényében, és milyen szerepet játszanak az energiahatékonyság terén.

Napos, gomolyfelhős

KOPONYEG Pénteken eleinte sok napsütésre számíthatunk, majd megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor inkább csak elszórtan északon alakul ki. Az északkeleti szél néha megélénkül. 22-24 fok körüli kellemes idő várható.

EF3-as tornádó pusztította el egy település 1/3-át Oklahomában

KOPONYEG A tavasz az Egyesült Államok életében a tornádók szezonja. Idén áprilisban, mely a második legintenzívebb hónap a tornádók szempontjából, összesen 300 szörnyeteg tombolt. Volt olyan nap, mikor 140 tornádó kezdett pusztításba. 

Kenya és Tanzánia helyzetét Hindaya rontja tovább a heves esőzéseivel

KOPONYEG Afrikával kapcsolatosan jellemzően a szárazság ugrik be az embereknek, holott egyes területei kifejezetten csapadékosak. Igaz, most Kenya és Tanzánia szenvedi meg erősen az esőt, ahol ekkora mennyiségben csak nagyon ritkán van jelen a csapadék. 

9800 embernek végleg el kell költöznie a Runag vulkán intenzív kitörései miatt

KOPONYEG Nem csitul a Ruang vulkán aktivitása, ez pedig komoly aggodalomra ad okot Indonéziában. A szigetről már kitelepítették a lakosságot, de a közeli szigeten, Tagulandang területén is kitelepítéseket hajtanak végre. 

Záporok, zivatarok

KOPONYEG Kedden erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és délutántól egyre többfelé (de nagyobb eséllyel északkeleten és a Dunántúlon) alakul ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megélénkül. 21-25 fok körül alakul a hőmérséklet.

Végre eljárás indult Robin Hood fájának kivágói ellen

KOPONYEG Ahogyan vannak ikonikus épületek, hidak vagy akár állatok, úgy bizony vannak ikonikus növények is. Ezek közül az egyik legismertebb Robin Hood fája, mely nem csak festői megjelenése miatt közkedvelt. 

Mert beporzók nélkül nem megy - Bécs is csatlakozott a méhek társkereső appjához

KOPONYEG Gondolkozott már azon, hogy milyen nehéz a méhek dolga? Nem csak azért, mert hatalmas távolságokat tesznek meg és rengeteget dolgoznak. Azért is, mert hiába találnak egy hatalmas viráglelőhelyet, az bizony pár nap/hét alatt levirágzik. 

Sok napsütés, elszórt csapadék

KOPONYEG Kedden a ragyogó május végi napsütést délután gomolyfelhők zavarják, de csak elszórtan fordul elő zápor, zivatar. Estefelé az északnyugati szél a Dunántúlon megerősödik. 25-27 fok körüli nyárias meleg lesz.

Drasztikusan csökkent a vándorló halállomány

KOPONYEG Nagyon hasznos dolog a folyószabályozás, a gátépítés, vagy akár a víz elterelése. Legalábbis számunkra, de a vándorló halak szempontjából ez rettenetes helyzetet teremt, ami mellett mára nem mehetünk el szó nélkül. Ezek a halfajok ugyanis fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, emellett jelentős táplálékforrást is képviselnek!

Alaszkai fiatalok perelik az államot

KOPONYEG Egyre többször találkozhatunk azzal a gyakorlattal, hogy állampolgárok perlik be országaikat, mert azoknak vezetői egyszerűen nem figyelnek oda eléggé az ő érdekeikre. Ez a klímakatasztrófa kapcsán elszaporodó gyakorlat pedig a legtöbb esetben érthető is, bár a bíróságok egyelőre nem sok esetben adnak helyt az ilyen igényeknek.

Hamuban tárolt energia? Működőképes lehetőség!

KOPONYEG Mára a legnagyobb problémát nem is a tiszta energia megtermelése jelenti, hanem annak megfelelő tárolása. Hiszen a megújulók ellen az egyik legmeghatározóbb érv éppen az, hogy nem állnak rendelkezésre akármikor, nem lehet a termelést egyszerűen ki- és bekapcsolni.

Sok napsütés, csak elszórtan zivatar

KOPONYEG Szombaton sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Elszórtan (főleg a Nyugat-Dunántúlon) fordul elő zápor, zivatar. A délkeleti szél többfelé lesz élénk. 26-27 fok köré melegszik a levegő.

Chilében 74 éve nem látott hideg csapott le

KOPONYEG Az ország 1950 óta nem tapasztalt hideggel szembesül. A fővárosban, Santiagoban ráadásul ez a hideghullám tartósan van jelen, kapcsolódva ahhoz a ritka eseményhez, melyet május 7-én élhettek át Metropolitan régió lakói, ez pedig a havazás.

Ítéletidő: 80 mm eső 2 óra alatt!

KOPONYEG Az elmúlt napok időjárása, mely itthon jelentős jégesőket hozott, nem csak hazánkban van jelen. A lengyelországi ítéletidő heves esőzésekkel és az azokat kísérő kiadós jégesőkkel járt, melyek komoly közlekedési fennakadásokat eredményeztek.

Teniszlabda méretű jég pusztított Kansasban

KOPONYEG Az USA területén is heves zivatarokkal lehetett számolni a pünkösdi hétvégén. Colorado, Kansas és Oklahoma területén is nagyobb mennyiségű esővel, erős széllel és teniszlabda méretű jégveréssel is lehetett találkozni, emellett pedig több tornádót is létrehoztak a viharok.

Többfelé zivatar, zápor

KOPONYEG Szerdán reggelig sokfelé várható zápor, zivatar, akár felhőszakadással, jégesővel. Napözben átmenetileg csökken a felhőzet, majd délutántól ismét előfordul csapadék - ekkor főleg délen és keleten. Megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. 19 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Eső, szél és tornádó Milánóban

KOPONYEG 170 éve nem látott mennyiségben érkezett csapadék Milánóba, de a környező területek sem maradtak ki a heves viharrendszerek tevékenységeiből, melyek nyomán jelentős károkkal és közlekedési fennakadásokkal kellett számolni.

Estétől komoly zivatarrendszer érkezhet!

KOPONYEG Kedden gomolyfelhős időre számíthatunk, és estig inkább csak a dunántúli tájakon alakul ki zápor, zivatar. Késő este aztán délnyugat felől egy kiterjedt zivatarrendszer érheti el az országot. A délkeleti szél megerősödik, estétől a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. 21 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Elöregedő társadalmak és hőhullámok - nem szerencsés kombináció...

KOPONYEG A klímakatasztrófa nem csak a szélsőséges időjárás okán jelent különösen nagy veszélyt az emberiségre. Hozzá kell számolnunk azt a tényt is, hogy a bolygó lakossága erősen öregszik, az idős emberek szervezete pedig sokkal nehezebben küzd meg a hőhullámok okozta terheléssel.

Vasút vagy gigakamionok? A jövő kétséges...

KOPONYEG A közlekedés és a fuvarozás bizony a klímaváltozás egyik legfőbb kiváltó okai, ugyanakkor a civilizáció fennmaradása érdekében lemondani sem tudunk róluk. A lehető legkörnyezetkímélőbb megoldások felé mozdulás nagyon sokat képes javítani a helyzeten, ezek közt pedig előkelő helyen szerepel a vasút.

Nyárias meleg, elszórt zivatarral

KOPONYEG Pünkösd vasárnap a sok napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan zivatar, zápor is előfordul (nagyobb eséllyel reggel a középső tájakon, illetve délutántól bárhol az országban). A délnyugati szél megélénkül. 23 és 29 fok között alakul a hőmérséklet.

A zaj a maradak fejlődését is tönkre teszi

KOPONYEG A hangok által keltett terhelés nagyobb veszélyforrás, mint az elsőre gondolnánk. Azzal ugyan tisztában vagyunk, hogy a hallásunkra vagy éppen a pihenésükre komoly nyomást képes gyakorolni, de mostanra az is világossá vált, hogy a zaj a fejlődést is képes befolyásolni - a madarak esetében mindenképpen.

Óriási, de veszélytelen darazsak érkeznek

KOPONYEG Elérkezett a melegebb napok ideje, ezzel együtt pedig a döngicsélés, aminek nem minden esetben örülünk. A szemtelen, sokszor agresszív darazsak ugyanis sok gondot okozhatnak, de májusban egy érdekes, védett és ami talán a legfontosabb, veszélytelen vendéggel is bővülhet a kerti rovarok sora. Ez az óriás-tőrösdarázs.

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Kanadában

KOPONYEG Rendkívül heves és gyorsan mozgó erdőtüzek tombolnak Kanada területén, melyek Brit Kolumbiát és Manitobát érintik, de veszélyben van Alaszka is. Több ezer embert kellett már evakuálni az érintett területekről.

Elszórt zápor

KOPONYEG Csütörtökön délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de zápor csak elszórtan fordul elő. A délkeleti szél többfelé lesz élénk. 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Porvihar követelt áldozatokat Mumbaiban

KOPONYEG Jelentős szél kíséretében csapott le egy hirtelen kialakult porvihar Mumbaira május 13-án. A helyi idő szerint 15:00-kor érkező porvihar két órán keresztül tombolt, ez idő alatt 8 ember halálát okozta, 60 sérültet hagyott maga után.

51°C fölé emelkedett a hőmérő higanyszála Mexikóban

KOPONYEG Nem kevesebb, mint 51,1°C-ot mértek május 9-én Mexikóban, ami egyértelmű májusi melegrekord, de nem sokkal marad el az országban valaha mért legmagasabb hőmérsékleti értéktől sem.

Derűs, kellemes idő

KOPONYEG Kedden ragyogóan napos időre számíthatunk, csapadék nélkül. A keleties szél megélénkülhet. 23 fok körül alakul a hőmérséklet.

Komolyabb hangsúlyt kell kapjanak a dögevők, hiszen nélkülük a vizes élőhelyek is gyorsan tönkremennek!

KOPONYEG A biodiverzitás felértékelődése miatt a tudósok is egyre több olyan állattal kezdenek behatóbban foglalkozni, melyek jelentősége eddig nem volt kellően kiemelve. Világszerte gondot okoz a vizes élőhelyek védelme, holott a természet erről is gondoskodott.

Energiahatékony tégla hulladékból? Igen, és még olcsó is!

KOPONYEG A hulladék, mint olyan a természetben nem értelmezhető fogalom. Semmi sem szemét, mindent fel lehet használni valamire és ez a természetben meg is valósul. Az emberek azonban egyelőre csak törekszenek erre a tökéletességre. 

A május a kullancsoknak is kedvez, nem is beszélve az általuk terjesztett Lyme-kórról - a május a Lyme-kór hónapja

KOPONYEG A május több érdekes kezdeményezésnek is a hónapja., ilyenkor van a no mow may, amely arra bíztat mindenkit, hogy a beporzók védelmében a hónapban felejtsük el a fűnyírást. De a május a Lyme-kór hónapja is egyben. 

Napos, elszórt záporokkal

KOPONYEG Szombaton a többórás napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Gyenge marad a légmozgás. 20-25 fok között alakul a hőmérséklet.

Jégesők romboltak Indiában

KOPONYEG A puszító csapadék hatására több mint 15 000 épületben keletkezett kár.

Németországban már nem lehet otthon autót mosni csak úgy...

KOPONYEG Amint megérkezik a tavasz, az emberek autót is mosnak a kertjükben, portájuk előtt. Ez egyrészt a kocsi szeretetéből adódik - vagy egyszerűen csak tisztának akarják látni -, illetve spórolási szándék is rejtezik mögötte. 

Sok napsütés

KOPONYEG Csütörtökön északkelet felől tovább csökken a felhőzet, sok napsütés várható. Nem lesz csapadék. Az északkeleti szél megélénkül. 19 és 24 fok között alakul a hőmérséklet.

Texasban is áradnak a folyók, amihez még jégeső és tornádók is társulnak

KOPONYEG Az emberek szeretnek a víz közelében élni, így a folyók partjai és a tengerpartok is különösen kedvelt lakóhelyek. Itt azonban számolni kell azzal, hogy a víz időről - időre átveszi az uralmat. 

Itt a május, dugjuk el a fűnyírót! Indul a no mow may!

KOPONYEG Ha itt a tavasz az emberek kényszeresen rángatják elő a fűnyírókat a fészerből, beröffentik és szitkozódva, izzadva vágják a füvet hétvégén, miközben a szomszédokkal is veszekednek, mert hangos a motorzaj. 

Olcsó fúziós reaktor született egy amerikai startup keze nyomán

KOPONYEG  Az energiatermelésben nem lehet visszafordulni, nem térhetünk vissza a jelentős károsanyag-kibocsátással járó rendszerekhez. Ugyanakkor sajnos egyelőre képtelenek vagyunk a megújuló energia termelési és tárolási gondjainak kielégítő megoldására. 

Nyárias meleggel indul a hét

KOPONYEG Hétfőn sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Kicsi az esély csapadékra. A délnyugati szél nagy területen lesz élénk, néhol erős lökések is lehetnek. 25 fok körüli nyárias meleggel indul a hét.

10 perces töltési idő egy elektromos autó esetében? Nem is hangzik rosszul!

KOPONYEG Az elektromos autózás térnyerése egyre erőteljesebb, még akkor is, ha továbbra is vannak táborok, melyek elkötelezettek a hagyományos hajtásláncok iránt. Ugyanakkor a hatótávpara továbbra is jelen van. 

3 halálos áldozatot követelt egy tornádó Iowa-ban

KOPONYEG Tornádójárvány alakult ki Iowa területén, mely jelenség érintette Nebraska és Illinois államokat is. A május 21-én kialakult időjárási anomália eddig 3 halálos áldozatot követelt és több tucat sérültje van.

Sok napsütés, akár 30 fok!

KOPONYEG Hétfőn sok napsütésre, nyárias időre számíthatunk. A délután megnövekvő gomolyokból elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Gyenge marad a szél. 24 és 30 fok közé melegszik a levegő.

Az ételpazarlás ellen lép fel az AI

KOPONYEG Az élelmiszerpazarlás egyike a legsürgetőbb problémáknak. Egyrészt a világ egy része jelenleg is éhezik, vagyis elképesztő luxus, hogy a másik fele ételt dob ki. Másrészt pedig számolnunk kell azzal a ténnyel is, hogy a klímakatasztrófa egyik fő mozgatórugója az élelmiszertermelés, amit azonban kiiktatni nem lehet. Mégis, az ételpazarlás megszüntetése révén nagyon sokat tehetnénk a klímáért is!

Madártoll cserélt gazdát rekordáron

KOPONYEG Érdekes, hogy egyes állatokat akkor értékelünk igazán, amikor már nem tehetünk értük semmit. Igaz, ekkorra már a természet nem “gyárt” több értékes részletet ezekről az állatokról, vagyis minden részük felértékelődik.

A forró éjjelek növelik a stroke kockázatát

KOPONYEG A klímaváltozással szaporodik az úgynevezett trópusi éjszakák száma is. Ilyenkor a hőmérő higanyszála nem süllyed 20°C alá, a szervezetünk pedig nem képes olyan hatékonyan pihenni. Ennek pedig következményei vannak.

Záporok, zivatarok

KOPONYEG Pénteken gomolyfelhők zavarják a napsütést és többfelé várható zápor, zivatar (reggel főleg a középső tájakon, napközben inkább északon és keleten). A hőmérséklet csúcsértéke 20 és 26 fok között alakul. A délkeleti szél zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

Majmok hullanak a fákról Mexikóban

KOPONYEG Nincsenek könnyű helyzetben a Mexikó területén élő bőgőmajmok. Ezeknek a lényeknek ugyanis meg kell küzdeniük az erdőtüzek jelentette veszéllyel, miközben életterük egyre csökken, élelem és vízszerzési esélyeik egyre romlanak. Most pedig még az emberi tevékenység okán szélsőségessé váló hűhullámok is komoly károkat okoznak a majmok között.

31 fokig emelkedett a hőmérséklet pünkösdkor

KOPONYEG Szépen alakult a pünkösd – a viharokat leszámítva –, vasárnap és hétfőn is kellemes, nyárias melegben lehetett részünk. Ez a meleg pedig már egyeseknek sok is lehetett, hiszen pünkösd hétfőn a hőmérő higanyszála bizony 30°C fölé emelkedett.

Horvátországban már most nyárias idő van!

KOPONYEG Már most kellemes idő van délnyugati szomszédunknál. Ha valaki korai nyaraláson gondolkozik, lassan el lehet indulni a horvát tengerpartra.

A klímaváltozás az agyat is tönkre teheti

KOPONYEG Az éghajlatváltozásnak megvannak a maga egészségügyi aspektusai is, hiszen az extrém hőhullámok bizonyíthatóan egyre több áldozatot követelnek. De természetesen a nagy melegek egyes betegségek nagyobb elterjedésének is kedveznek, a pára, vagy éppen az aszály szintén hatással lehet az egészségünkre. Most azt is bizonyították, hogy a klímakatasztrófa az agyunkra is negatív hatást gyakorol.

Érkeznek a “lehetetlen” hőhullámok

KOPONYEG Sajnos tisztában vagyunk vele, hogy az ember által előidézett klímakatasztrófa bizony komoly áldozatokat követel. A hőhullámokat elnevezni már egy ideje tervben van – ezzel igyekeznek jobban felhívni rájuk a figyelmet, akárcsak a ciklonok esetében -, most pedig több olyan hőhullámot is regisztráltak, melyek “lehetetlenek”.

A medúzák lehetnek a jövő óceánjainak urai

KOPONYEG A klímaváltozás is egy olyan folyamat, melyhez a természet, annak lényei igyekeznek alkalmazkodni. Ez egyeseknek nem igazán sikerül, mások azonban nagyon is ügyesen használják ki az adódó lehetőségeket. Ezen lények közt szerepelnek a medúzák is, melyek elterjedése és egyedszáma egyes tudósok szerint elképesztő méreteket is ölthet.

Másodpercek alatt tölthető elektromos autó?

KOPONYEG Az elektromobilitás terjedésének több gátja is van, ezek közt szerepel a töltési idő is. A kutatások középpontjában is ez az egyik legfontosabb tényező, és eredményeket is sikerül felmutatni. Ha nem lítiumban, hanem nátriumban gondolkodunk, akkor elérhető, hogy egy elektromos jármű teljes töltési ideje kevesebb, mint 1 percet vegyen igénybe.

Búcsúzzunk az avokádótól is...

KOPONYEG Az éghajlatváltozás hatásai nem csak a szélsőségessé váló időjárásban mutatkoznak meg. A legfontosabb avokádó termelő országok is kénytelenek szembenézni azzal, hogy akár 40%-kal is visszaeshet a termelésük az éghajlatváltozás hatására.

Nyárias meleg sok napsütéssel

KOPONYEG Szombaton a hajnali, reggeli ködfoltok feloszlása után sok napsütésre számíthatunk kevés fátyolfelhővel. Esetleg északkeleten lehet elvétve zápor. 25 fok körüli nyárias meleg lesz. A szél gyenge marad.

Vége a haláltáncnak: Venezuelának nincs gleccsere

KOPONYEG Venezuela mostantól nem rendelkezik hivatalosan gleccserrel. Ennek oka, hogy a Humboldt-gleccser kiterjedése 2 hektár alá zsugorodott, így pedig már nem üti meg a kategóriához szükséges paramétereket.

143 halálos áldozat a brazíliai esőzések miatt

KOPONYEG A Rio Grande do Sul államot érintő esőzések nem csillapodnak. A folyók vízszintje mostanra kritikus szintet ért el, az áldozatok száma pedig egyre emelkedik. Most 143 halálos áldozatról számolnak be a hatóságok, de több mint 100 embert továbbra is keresnek.

Otthonunk éghajlat-szabályozója (x)

KOPONYEG  

“Hideg lávafolyam” ölt a Marapi lejtőin

KOPONYEG A Marapi vulkán környékét érő heves monszunesők következtében pusztító lahárok alakultak ki a hegyen, melyek lezúdulva már 43 halálos áldozatot követeltek, miközben a hatóságok továbbra is keresnek 15 embert.

Több száz halálos áldozat Afganisztánban

KOPONYEG A heves esőzések hatására május 10-ig pár nap leforgása alatt 315 ember vesztette életét, mintegy 1600 sérülttel lehet számolni. Sok ezer ház omlott össze Afganisztán több tartományában, iskolák és mecsetek is sérültek.

Légitaxi jelenti a jövőt az emírségekben, ez pedig környezetbarát megoldás

KOPONYEG Az Egyesült Arab Emirátusok nem éppen az olcsó megoldások elkötelezett hívei, azonban a környezettudatosság számukra is fontos. Ez pedig különösen igaz Rász el-Haima emírség esetében. 

Ragyogó napsütés

KOPONYEG Hétfőn ragyogó napsütésre számíthatunk kevés fátyolfelhővel. Nem lesz eső. A keleties szél megélénkül. 19 és 25 fok közötti kellemes tavaszi idő várható.

Görögország betiltja a fenékhálós halászatot a védett vizeiben

KOPONYEG A tengerek védelme kiemelt jelentőségű kellene legyen, de egyelőre sajnos csak keveset teszünk ezért. Az EU a tagállamoknak javasolta, hogy 2030-ra hagyjanak fel a fenékhálós halászat gyakorlatával, de eddig erre a felvetésre nem sok reagálás érkezett. 

Fekáliával szennyezett víz a strandokon? Sajnos nem csak az angoloké a probléma...

KOPONYEG Az egyre erőteljesebb viharokkal egyre nagyobb mennyiségű eső érkezik lokálisan. Az hagyján, hogy ez időszakosan villámáradásokat hoz, de azzal is számolni kell, hogy a megnövekedett vízmennyiség bizony a szennyvízre is hatással van – ami pedig közegészségügyi probléma. 

Los Angeles megyében épül a világ legnagyobb vadátjárója

KOPONYEG Los Angeles megye egy igencsak sűrűn lakott régió, legalábbis, ha a városokat nézzük. A területen pedig hatalmas a járműforgalom, ezt autópályák sora szolgálja ki, melyek nem egyszer akár 8 sávosak is lehetnek. 

Történetének legpusztítóbb áradását éli át Rio Grande do Sul

KOPONYEG Brazíliában, Rio Grande do Sul államban történelmi léptékű áradásokkal kénytelenek szembenézni az emberek. A heves esőzések villámáradásain túl a folyók vízszintje soha nem látott mértéket ért el, emiatt pedig már április 29-én áradásokkal lehetett számolni. 

Idehaza északon néhol 11°C volt kedden, miközben délen 27°C-os meleg volt az úr

KOPONYEG Kedden megérkezett az előre jelzett hidegfront. Bár tudtuk, hogy nem hoz majd nagy lehűlést, és hogy a hét második felére már újra kellemes, 28°C körüli maximumokkal lehet majd számolni, azért változást bőven hozott a front. 

Haitin az áradások, a földcsuszamlások, a politikai zűrzavar és a kolera egyszerre támad...

KOPONYEG Haiti mindennapjait egy jó ideje uralja a hatalmas esőzések sora. Ez pedig komoly gondokat képes okozni, ahogyan az most is történt áradások és jelentős földcsuszamlások formájában. 

Többfelé lehet csapadék

KOPONYEG Szerdán az erősen felhős égből főleg az ország déli, délnyugati felén alakul ki eső, zápor, akár zivatar. Északon kisebb a csapadék esélye, de elszórtan itt is lehet zápor. Az északi, északkeleti szél megélénkül. 15 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.

Hét elején nyár, aztán tavasz és esőzések

KOPONYEG Anyák napját és a rá következő hétfőt is a legtöbb helyen idehaza kellemes, nyárias melegben tölthettük. A leégés is a pakliban volt, hiszen a Nap ereje már megvan, hiába május elejét látunk a naptárban. 

Idegenhonos hal akadt horogra a Balatonban

KOPONYEG  Az idegenhonos fajok megjelenése egyik területen sem kívánatos. Az persze alapvetően jó, hogy az élet terjeszkedik, de az idegenhonos fajok sajnos kiszorítják a hazaiakat, ezzel pedig jelentős, visszafordíthatatlan változásokat idéznek elő a biodiverzitásban is. 

Újabb betegséggel kapcsolódnak össze a mikro és nanoműanyagok

KOPONYEG A mikro és nanoműanyagok tekintetében ma már nem lehetünk elnézőek. Sajnos mostanra a világ minden egyes pontján megjelentek, kikerülhetetlenül, tartósan az életünk részévé váltak. 

Nyárias vasárnap

KOPONYEG  

Felhasználási feltételek | Adatvédelem | Süti tájékoztató | Süti beállítások