Magyar Népviselet Napja: életre kelt a hagyomány a kazári iskolában

Díszes főkötőkből, rakott szoknyákból, gangákból, ingvállakból és színes vállkendőkből nem volt hiány szerdán a kazári Aba Sámuel Általános Iskola tornatermében.

Tündérszépek: bemutatkozik Cintia (fotók)

NOOL Baktai Cintia országos szépségversenyünk egyik indulója. A Tündérszépek során a regionális fordulóban minden nap más-más hölgy mutatkozik be.

Zenthe Ferenc születésnapján megemlékezést tartottak Salgóbányán

NOOL Megemlékezést tartottak Zenthe Ferenc, a népszerű színész születésének 104. évfordulója alkalmából április 24-én a Salgóbányai Erdészház udvarán.

Történelemtudásukról adtak számot a dorogházi diákok

NOOL Történelemtudásukról adtak számot a napokban a dorogházai Móra Ferenc Általános Iskola  8. osztályos tanulói – adták hírül az intézmény közösségi oldalán. Hozzátették: a „Dorogházi betyárok” nevű csapat a berceli Széchenyi István Általános Iskolában megrendezett versenyen vett részt. Az interaktív megyei vetélkedő témái között a kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia kora, a „boldog békeidők”, az I. világháború eseményei, Trianon és a Horthy-korszak is szerepelt. A bejegyzés arra is kitért: az izgalmas kvízekből sokat tanultak a diákok, hasznos ismeretekkel bővítették tudásukat. A csapat tagjai: Róth Szonja, Szilágyi Kata, Kiss Adél és Rezes Balázs voltak. 

Roma vers- és prózamondó versenyt tartottak Gyarmaton, majd' hatvan tanuló részvételével

NOOL A Balassagyarmati Szentháromság Főplébánia Cigánypasztorizációs közössége és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ a Cigány/Roma nemzetiségű vers- és prózamondó versenyt szerdán rendezte meg a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A versenyen közel hatvan általános iskolás diák vett részt.

Halóriás akadt horogra Palotáson, több mint harminc kilót nyom a tőponty!

NOOL A palotási víztározó partján a napokban egy 30 kilogramm feletti ponty akadt horogra. A kifogott halóriás egy különleges címet is magáénak tudhat.

Önkiszolgáló kassza: van, aki szereti, van, aki nem, megoszlik a nógrádiak véleménye

NOOL Eltérő a nógrádi vásárlók között az önkiszolgáló kassza használata. Vannak, akik ki nem állhatják, ugyanakkor olyanok is akadnak, akik nagyobb örömmel fizetnek ezeknél.

Jól szerepeltek a balassagyarmati focista palánták az elmúlt hétvégén

NOOL Ifj. Mátyás Zsolt tanítványai több tornán is szerepeltek az elmúlt hétvégén

Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője Örményország budapesti nagykövetével tárgyalt

NOOL Balla Mihály országgyűlési képviselő a Facebook oldalán számolt be róla, hogy hétfőn a parlamenti irodájában fogadta Őexcelllenciája dr. Ashot Smbatyant, Örményország nagykövetét.

Zenthe Ferenc milyen ember volt a magánéletben? A salgóbányai születésű színészről a fia vall

NOOL Száznégy éve született Salgóbányán Zenthe Ferenc, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki azonban nem e díjak révén lopta be magát a színház- és filmkedvelők szívébe, sokkal inkább őszinte és manírmentes játékával.

Az ergonomikus irodai bútorok előnyei

NOOL Az ergonomikus irodai bútorok fontosságáról mindannyian sokat hallottunk. Azzal azonban nem mindannyian vannak tisztában, hogy mit is jelent tulajdonképpen az ergonomikus kialakítás. Ebben a cikkben összegyűjtöttük ezen bútorok előnyeit. Nézzük tehát, hogy mit érdemes tudni a téma kapcsán.

Drogot cserélt csirkemellért, kutyát kínzott: rács mögé került miattuk a salgótarjáni nő

NOOL A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványára a bíróság letartóztatott egy 40 éves nőt, aki Salgótarjánban új pszichoaktív anyaggal kereskedett, a saját kutyáját pedig súlyosan elhanyagolta.

Így alakul az orvosi készenlét és a gyógyszertári ügyelet ma Nógrád vármegyében – április 24.

NOOL Összegyűjtöttük a nógrádi városokban található orvosi ügyeletek elérhetőségét.

Lomtalanítás

NOOL Lomtalanítást tartottunk a hétvégén a szülői házban. A lakatlan épület szinte érintetlenül őrzi a családi emlékeket. Amikor pincétől a padlásig végigjártam a helyiségeket nosztalgiával gondolva az itt töltött évekre, eszembe jutott: az idő tényleg mindent megszépít. Fiatal daccal sokszor éreztem úgy: nem értenek meg és én majd mindent máshogy csinálok a saját gyerekeimmel. Nem tudom, hogy ez sikerül-e, de ma már sok mindent másként látok. Már akkor éreztem, hogy nem lesz ez olyan könnyű feladat, amikor hozzáfogtunk a feleslegesnek ítélt bútorok és más tárgyak szortírozásához. És elsősorban nem azért, mert a régi foteleket hárman is alig bírtuk el. Minden holmihoz valamilyen emlék kötődik, a régi ruhák, játékok, székek és tányérok eszembe juttatták a gyermekkoromat. Egy élet munkáját szortíroztuk, és hirtelen semmi sem tűnt feleslegesnek. 

A 21-es főúton megnyílt a térség egyik legmodernebb, széleskörű szolgáltatást nyújtó üzemanyagtöltő állomása

NOOL Szurdokpüspökinél, a 21-es főúton, Heves vármegye határától néhány kilométernyire megnyílt a térség egyik legnagyobb és legmodernebb üzemanyagtöltő állomása.

Napi sudoku - nehezebb verzió

NOOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Borult időre számíthatunk szerdán Nógrádban

NOOL Mutatjuk milyen időjárás várható szerdán Nógrád vármegyében!

Tündérszépek: bemutatkozik Annamária (fotók)

NOOL Pócs Annamária országos szépségversenyünk egyik indulója. A Tündérszépek során a regionális fordulóban minden nap más-más hölgy mutatkozik be.

Nemzetközi díjugrató versenyen remekelt a salgótarjáni gimnázium diákja

NOOL Susán Hanna, a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium 9. a osztályos tanulója a közelmúltban vett részt a Linz Ausztria CSI2* Nemzetközi Díjugrató Versenyen, ahol kiváló eredményeket ért el. A Madáchos Hírmondó a közösségi oldalán osztotta meg, hogy az első napon 9. helyen, a második napon 3. helyen, a harmadik napon, a döntőn pedig első helyen végzett a megmérettetésen. 

Népviselet napja: ingyenes tárlatvezetés várta a látogatókat a szécsényi viselettárban (fotók)

NOOL Két évvel ezelőtt a Népviselet napján nyitotta meg kapuit a Kaláris Viselettár Szécsényben. A jeles évforduló alkalmából ingyenes tárlatvezetéssel is kedveskedtek az érdeklődőknek.

Versmondásban remekeltek a karancssági diákok

NOOL Versmondó versenyt szerveztek a napokban a Karancssági I. István Általános Iskolában – számoltak be az intézmény közösségi oldalán. Hozzátették: a megmérettetésen valamennyi résztvevő diák szépen teljesített, közülük is kiemelkedett Csonka Florina Zoé, Márton Mira és Berki Maja, akik első helyezést értek el a különböző csoportokban.  

Két autó ütközött Nőtincsnél, mentőhelikopter is a helyszínre tart

NOOL Baleset történt a 2-es főúton szerda délután, a település közelében – közölte Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Már nagyon várják az unokát a Gáspár családban

NOOL A lányok már elhagyták a családi fészeket, de a szülők nagy szívfájdalma, hogy unoka még nincs kilátásban.

Valaki 60 millió eurót nyert az Eurojackpoton

NOOL Az Eurojackpot nyereményét egy szerencsés szlovén játékos vitte el.

Győzelmi kényszerben a Liverpool, Klopp egy tüsszentésen viccelődött (videó)

NOOL A két városi rivális korábbi csatái során mindig feszült volt a hangulat.

Nyugat-Nógrádban a jobboldali jelöltek a szükséges ajánlások többszörösét gyűjtötték össze

NOOL Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője a Facebook oldalán közzétett videóban ismertette, hogy a kampány elkezdődött és a térségben a Fidesz-KDNP jelöltjei már összegyűjtötték a szükséges ajánlások többszörösét.

Közösen szednek szemetet az erdőkürtiek

NOOL A településen is szemétgyűjtési akciót tartanak – közölte Szebenszkiné Palik Katalin, a falu polgármestere Facebook-oldalán.

A salgótarjáni iskola is részt vett a hulladékért virágot akcióban

NOOL A Semmelweiss Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézménye a közösségi oldalán tette közzé, hogy április 22-én, hétfőn, A Föld napja alkalmából az iskola is részt vett a hulladékért virágot akcióban Salgótarjánban. Az eseményen több leadott elektronikai és veszélyes hulladékért cserébe egy-egy cserép virágot kaptak a tanulók, amelyeket haza is vihettek. 

Ezt vetíti szerdán a balassagyarmati Madách Mozi – április 24.

NOOL Ha egy kis mozi a ma délutáni vagy esti kikapcsolódás, akkor mutatjuk a kínálatot.

Kezdődik a rájátszás a vármegye egyben

NOOL A rájátszás első fordulóját rendezik szombaton a vármegyei első osztályban.

TeSzedd! A Balassagyarmati Tankerületi Központ dolgozói is jó példát mutattak

NOOL Mint arról portálunkon beszámoltunk a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Somssich Gabriella dandártábornok és Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármesterének kezdeményezésére a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024. akcióhoz csatlakozva hulladékgyűjtést szerveztek hétfőn Nógrádon. A hagyományteremtő kezdeményezéshez pedig csatlakoztak a Balassagyarmati Tankerületi Központ munkatársai is.

Zenthe Ferenc ma 104 éve született, emlékét örökké őrzik a nógrádi szívek

NOOL Éppen 104 évvel ezelőtt, 1920. április 24-én a Nógrád megyei Salgóbányán látta meg a napvilágot Zenthe Ferenc. Az általa megformált felejthetetlen karakterek és jelleme méltán emelték a legnagyobb színészek sorába. Emléke sosem merül feledésbe.

Napi sudoku - könnyebb verzió

NOOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Gál Kinga: sokatmondó, hogy az EP elutasította a NatCon ellehetetlenítésének ügyéről javasolt vitát

NOOL Gál Kinga végezetül szerint változás kell Brüsszelben, mert csak ez tud ebben a "teljesen felborult értékrendű" politikai világban rendet tenni.

Kiegyensúlyozott kapcsolatokat épít az erőszakmentes kommunikáció a bátonyi szakember szerint

NOOL Sokat javíthatunk emberi kapcsolataink minőségén, ha szavainkat tudatosan megválasztva erőszakmentes kommunikációra törekszünk. A szemléletet bárki elsajátíthatja, annak lényegét kéthetente klubfoglalkozás keretében Bátonyterenyén is megismerhetik az érdeklődők. Az összejöveteleket Sőregi Katalin vezeti, a módszer alapjairól vele beszélgettünk.

Jótékonysági hangversenyt szerveztek a nógrádi rendőrök nemzeti kegyhelyünkön

NOOL A napokban a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezett jótékonysági rendezvényt Szent György nap alkalmából Mátraverebély-Szentkúton – számolt be közösségi oldalán Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere.  Hozzátette: a vendégeket dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány és Orosz Lóránt kegyhelyigazgató köszöntötte. Az ünnepi műsorban a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai és diákjai léptek fel. A városvezető bejegyzése arra is kitért, hogy jótékonysági est kedvezményezettje a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége.

Cered ebben a ciklusban is jól teljesített a honatya szerint

NOOL A kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője folytatta körútját. Becsó Zsolt ezúttal Cereden tett látogatást.

Tacskók és gazdáik találkoznak szombaton Szécsényben

NOOL A Boldogabb Gyermekkor Egyesület rendezésében tartják meg az I. Palócföldi Tacskótalálkozót április 27-én, szombaton 10 órától Szécsény belvárosában, amelyre kutyával és kutya nélkül érkezőket is várnak.

Ősszel nyílik meg a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása (videó, galéria)

NOOL Már épül, és a tervek szerint szeptemberben nyílik meg a Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb, mintegy háromezer műtárgyat bemutató állandó kiállítása.

Múzeumban mérték össze tudásukat városuk múltjáról és jelenéről a pásztói diákok

NOOL Megmérettették magukat a Mikszáth Kálmán Gimnázium tanulói a napokban történelemből a Pásztó Múltja és Jelene című vetélkedőn, amelynek a múzeum adott otthont – közölte az intézmény Facebook-oldalán.

Karancs-Medves: szombaton ismét teljesítménytúrára vár a 30 éves ZÚTE

NOOL A Zöld Út Természetjárók Egyesülete (ZÚTE) idén is megrendezi a Karancs-Medves teljesítménytúrát Salgótarjánban és környékén. A április 27-i esemény során a résztvevők négy különböző távon, 15, 20, 35 és 50 kilométeren tesztelhetik kitartásukat, illetve gyönyörködhetnek a környék természeti értékeiben.

Átlagon felüli béremelést jelentett be az óvodai dolgozóknak Balassagyarmat polgármestere

NOOL Az országos átlag feletti béremelést kapnak a balassagyarmati óvodapedagógusok– jelentette be minap a város polgármestere, Csach Gábor.

Régészeti kutatásokkal ismerkedhetnek a tariak, terítéken a Cserhát

NOOL A Magyar Nemzeti Kincsei címmel tartanak előadást a településen április 25-én, csütörtökön 16 órakor – közölte a helyi könyvtár Facebook-oldalán.

A Jászberény már túl nagy falat volt a Salgótarjáni KSE számára

NOOL Az elmúlt héten folytatódott az NB I/B Piros csoportjának rájátszása az SKSE számára.

Közösen gyűjtenek hulladékot a környezet megóvásáért Karancskesziben

NOOL Karancskeszi önkormányzata a Karancs Természetjáró és Védő Egyesülettel együttműködve idén ismét csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz. A szervezők a hulladékgyűjtésre várják az önkénteseket, akiknek kesztyűt és zsákot is biztosítanak majd. Az esemény április 25-én, csütörtökön, 8.30 órakor kezdődik a Karancskeszi Civil Ház (régi hivatal) épületénél. A helyi művelődési ház a közösségi oldalán tájékoztatta közelmúltban a lakosságot a szemétgyűjtési programról. 

Ezt vetíti szerdán a salgótarjáni Kultik Mozi – április 24.

NOOL Ha egy kis mozi a ma esti kikapcsolódás, akkor mutatjuk, hol mit láthattok.

Nem vagyunk egyformák...

NOOL Havonta kétszázezer forintot költ magára egy fiatal nő, szerinte ettől lesz jó édesanya. A közösségi oldalt pörgetve akadt meg a szemem ezen a mondaton és nem álltam meg, hogy végig ne olvassam az írást. Már arra a kijelentésre is felszaladt a szemöldököm, hogy a külföldön élő hölgy trófeafeleségnek tartja magát, és mint ilyen, mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobban nézzen ki. Elmondása szerint a szülést is teljes sminkben tervezte, de belátta, hogy elkenődhet a szemfesték, így csak műkörmöket rakatott! Emlékeim szerint én örültem, ha újdonsült édesanyaként eljutottam a fürdőbe és hajat tudtam mosni. De hát, nem vagyunk egyformák. Szerencsére...

Rendhagyó történelemórát tartott a tari plébános a bátonyterenyei középiskolásoknak

NOOL Különleges előadás színesítette a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium első évfolyamos rendész tanulóinak napját. A kilencedikes diákok rendhagyó történelemóra során érdeklődve hallgatták Csonka Csaba tari plébános szavait.

Napi keresztrejtvény

NOOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Két személyautó ütközött össze Dejtár közelében

NOOL Baleset történt kedden, az esti órákban a 22-es út és a 2201-es út kereszteződésében, a település közelében.

Kékfény: mozgalmasan teltek az elmúlt napok a nógrádi egyenruhások számára

NOOL Eseménydús hetet tudhatnak maguk mögött szűkebb hazánk rendőrei és tűzoltói. Podcast-adásunkban a legfontosabb történésekből számolunk be.

Matematikából jeleskedett az országos versenyen a pásztói gimnazista

NOOL Immár ötvenedik alkalommal rendezték meg a Hancsók Kálmán nevét viselő matematikaversenyt Mezőkövesden, amelyen a Mikszáth Kálmán Gimnázium diákja is részt vett.