Különlegesen finom gyógymód – a craniosacralis terápia

A craniosacralis terápia tudományos alapokon nyugvó, gyengéd érintéseket alkalmazó módszer, amit dr. John Upledger amerikai orvos dolgozott ki. A manuális eljárások között egyedülállóként nem áll meg a betegségek fizikai szintű kezelésénél, hanem érinti azok érzelmi és mentális tartalmát is, megadva ezzel a teljes gyógyulás lehetőségét.

Vidékfejlesztés a fókuszban

SZABADFOLD Mondhatnánk úgy is, hogy amit az elmúlt 14 évben idehaza nem költöttek a vidékfejlesztésre szánt összegek maximálására, azt 2022–2027 között visszapótolják. Sőt, a kormány a legutóbbi döntésével ezt is bőven megfejeli: e célra a magyar költségvetésből 3272 milliárd forintot akarnak fordítani.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmadik lapszámunkban.

Fametszetek nagymestere volt

SZABADFOLD Gy. Szabó Béla halálának 35. évfordulója alkalmából decemberben tíz erdélyi kiállítás nyílt meg az alkotásaiból. A Kárpát-medence-szerte ismert képzőművész kolozsvári emlékházában jártunk.

Reflektorfényben egy újabb magyar kutató: dr. Lukács Noémi

SZABADFOLD A koronavírus elleni oltóanyagok tisztaságáról is azzal az ellenanyaggal bizonyosodnak meg a gyártók, amit egy sziráki laboratóriumban állítanak elő. Egyetlen méréshez legfeljebb a gramm egymilliomod részére van szükség, és a maga nemében egyedülálló szert nem véletlenül emlegetik világszerte a dsRNS-kimutatás arany sztenderdjeként . Felfedezője, dr. Lukács Noémi külföldön szerzett tudását átadni tért vissza hazájába, nyugdíjasként pedig szülőfalujába.

Fogathajtó- és immár világszinten elismert lovas kaszkadőr

SZABADFOLD Világsztárok dublőreként, lovastrénereként számos szuperprodukcióban vett részt, és nagy álma vált valóra, hogy az újraforgatott Ben Hur kulcsjelenetét az ő szilaj paripáival vették fel. A bugaci ifj. Juhász László csapatával együtt a filmforgatásokon a legkeresettebb lovas kivitelezők közé került.

Megtörni a parasztságot – a feketevágás története

SZABADFOLD Más embernek meg, noha bírt engedéllyel, az állásával kellett fizetnie azért, amiért a kötelezően beszolgáltatott zsírmennyiséget négy kilóval többnek hazudta a valósnál.

Így lehet leegyszerűsíteni 2021-ben a keresőoptimalizálás során a linképítést

SZABADFOLD Hirdetés – Sokan még mindig abban a tévhitben vannak, hogy a keresőoptimalizálás során alkalmazott linképítési technikák közül csak az működik, amikor fizetett tartalomba bújtatunk bele egy visszamutató linket.

Ismét itt a madárinfluenza

SZABADFOLD Megismétlődni látszik a tavalyi eset: szinte napra pontosan ugyanazon a helyszínen bukkant fel idén is a magas fertőzőképességű madárinfluenza a hazai baromfitelepeken. Megint január első hetében, megint Ácson és megint pulykaállományban észlelték. A különbség annyi, hogy tavaly csak 53 ezer állatot öltek le, most viszont 90 ezret.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei második lapszámunkban

Honnan vásároljak tintapatront vagy tonert?

SZABADFOLD Hirdetés – Nagyon sok nyomtatótulajdonos szembesül a vártnál hamarabb azzal a kérdéssel, hogy tulajdonképpen hol is kellene utánpótlást vásárolnia patronból vagy tonerből.

Netmentesen, de okosan

SZABADFOLD Lehet őket félteni, sőt kell is, de egyvalamit nem tehetünk: nem zárhatjuk ki az internetet a gyerekeink életéből, hiszen ma már a neten keresztül tanulnak, szórakoznak, tartják a kapcsolatot a barátaikkal. Ugyanakkor nem szeretnénk,ha a csemeténk folyton a neten lógna. Hogyan csökkentsük balhémentesen a képernyőidőt? – ehhez ad ötleteket Will Geddes brit kiberbiztonsági szakember a Szülők nagy mobilkönyvében.

A Tajgetosz-show, a TeatRom Roma Fesztivál és a Nemakarokbeleszólni is jelölt az idei Highlights of Hungary-n!

SZABADFOLD Nyilvánosságra hozták az idei Highlights of Hungary jelöltjeinek listáját.

A curling szerelmese

SZABADFOLD Képkocka-rovatunk utolsó vendége Béres Alexandra, a fitnesz királynője.

Igyunk sok folyadékot, hogy gyógyuljunk…

SZABADFOLD Leginkább a nők életét keserít meg a felfázás, vagyis a húgyhólyag gyulladása, bár olykor a férfiaknál is előfordul.

Bereményi Géza: Az író a saját emlékei médiuma

SZABADFOLD Január 25-én lesz hetvenöt éves, kiadója a születésnapjára időzíti válogatott elbeszéléskötetét. Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író-filmrendezővel beszélgettünk.

Szentek, boldogok vigyáznak rájuk

SZABADFOLD Húsz éve tart a festmények iránti szenvedélye. Gyűjteményében főként vallási témájú alkotások, értékes szentképek találhatók, ami országos viszonylatban is egyedülálló. Mindegyik darabnak külön története van, tulajdonosa órákig tud mesélni róluk. A bajai Bagényi László nekünk is megmutatta a kincseit.

Előkészületek a télies útviszonyokra

SZABADFOLD Nem kell ahhoz méteres hótorlasz vagy farkasordító hideg, hogy az autós roppant kényelmetlenül érezze magát a volán mögött. Viszont némi előre- és belátással sokat segíthet a saját, illetve az utasai biztonságán és komfortérzetén.

Nádudvari nemes

SZABADFOLD Egyszer aztán Baja környékére szólított a munkám, s miután többnapos riportútról volt szó, fotós barátunkkal meg akartuk lepni magunkat egy kis kunsági házi borral...

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a szemüvegkeret kiválasztásakor

SZABADFOLD Hirdetés – Sokan elszomorodnak, amikor kiderül, hogy szemüveget kell hordaniuk, ám erre semmi ok nincs, hiszen a tökéletes látást egy trendi és divatos kiegészítővel könnyedén megoldhatjuk.

Öröm is volt, gond is volt

SZABADFOLD És hogy nem esik, szárazság van, és közben fagy.

Ünnep – királyi módra

SZABADFOLD Ám az idei ünneplés a pandémia miatt számukra is más lesz...

Nincs karácsony Kevin nélkül, avagy ünnepi filmek a léleknek

SZABADFOLD Találós kérdés: mi az, ami oldja a szorongást, megdolgoztatja az agyat, segít előhalászni az emlékeket, erősíti az emberi kapcsolatokat, a kötődést, vagy éppen a békülést? Mielőtt túlságosan mélyenszántó megoldásokon törnék a fejüket, elárulom: a karácsonyi filmekről van szó.

Diótörő – idén a világhálón

SZABADFOLD A járványügyi intézkedések miatt az Operaház intézményeiben is hosszú hetek óta elmaradnak az előadások, csupán az OperaLive-közvetítéssorozat ré­­vén, az interneten keresztül juthatunk élményekhez.

Megjelent a Szabad Föld ünnepi dupla száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 72 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 52-53. dupla számunkban!

2020.12.24.

SZABADFOLD

Együk a friss, hazai halat!

SZABADFOLD A HalPéntek kampánnyal szeretnének ezen a helyzeten változtatni.

Egészséghős masszőr

SZABADFOLD Évek óta elhivatottan dolgozik azon, hogy az egészségkultúra részévé tegye a masszázst, s hirdeti a masszázs gyógyító erejét. Szijártó Nikolett a munkáján túl sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítéséért, ennek is köszönheti, hogy a civil kategóriában a közönség őt szavazta meg 2020 Egészséghősének.

Le a kalappal!

SZABADFOLD A mentősök hathatós segítséget kaptak, a fiatalok pedig életre szóló tapasztalatokat szereztek.

Hangulatos advent, cukros-díszes meseházakkal

SZABADFOLD Újfehértó a világ egyik legvonzóbb helye – ott ugyanis mézeskalácsból fonják a kerítést.

Történelem és politika – szembenézés a múlttal

SZABADFOLD Harmincegy évvel ezelőtt, 1989. december 16-án robbant ki Temesváron a romániai forradalom. A parókiájáról kilakoltatásra ítélt református lelkész felkészült a legrosszabbra. A kommunista hatalommal folytatott harcairól Tőkés Lászlóval beszélgettünk.

A hazáért és a kultúráért – Széchényi Ferenc portréja

SZABADFOLD A hazáért való tenni akarásban rendíthetetlen volt, a magyar kultúra támogatása átszőtte egész életét.

Aki fél, de marad

SZABADFOLD A Magyar hősök. Elfeledett életutak a 20. századból című kiadványban számos méltatlanul elfeledett, bátor embert mutatnak be az olvasók számára.

A rendkívüli helyzetek emberei

SZABADFOLD Otthonízű tortát, pálinkát és kakast neveztek el róla, tavasszal az internetet ellepték a humoros képei – Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a pandémia alatt extrém népszerűségre tett szert. A koronavírus-járvány második hulláma során kollégái rendkívüli testi-lelki terhelés alatt, hősiesen teszik a dolgukat.

Müller Péter: A választás mindig a miénk

SZABADFOLD Bár 85. évében jár, mindennap edzi a testét, mert úgy véli, csakis a test és a lélek harmóniája teszi teljessé az embert. A jelen helyzet túlélésének kulcsa pedig a derű.

Kócsag és kalap, avagy a hazai természetvédelem története

SZABADFOLD A magyar természetvédelem kezdeteinek megíratlan fejezetéről szólunk ez alkalommal.

2021.01.22.

SZABADFOLD

Mitikus és mágikus szerszám: a balta

SZABADFOLD Elődeink már a kőkorszakban is készítettek primitív kőbaltákat. Bár alakjuk és használatuk változott az évezredek folyamán, egyvalami közös bennük: minden nép történetében fontos rituális szerepet töltöttek be.

Ünnepek után, ha túl sok volt a jóból…

SZABADFOLD Vízkereszt után búcsút mondtunk a karácsonyfáknak, s az eltelt ünnepnapokra sokunkat már csak a mérleg vészesen kilengő mutatója emlékezteti.

Földrengés után, újjáépítés előtt

SZABADFOLD Az óév utolsó napjaiban a legerősebb földrengés pusztított Közép-Horvátországban a helyi műszeres mérések történetében, azaz 1909 óta. És azóta is folyamatosak a kisebb rengések. Az Ökumenikus Segélyszervezet Glina település középiskolájának újjáépítésébe kapcsolódik be a célzott adománygyűjtés során befolyt összegből.

Örök szerelem számára a Balaton

SZABADFOLD Új hajókat, kompokat és hatékony, utasbarát balatoni személyforgalmat ígér rövid időn belül a Balatoni Hajózási Zrt. közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója. Veigl Gábor céltudatos és építő vezetőnek tartja magát, továbbá szerencsésnek, amiért a Balatonnál élhet és dolgozhat a régió fejlődése érdekében.

Óriás színes gömbökkel a levegőben

SZABADFOLD A hőlégballonokról Jules Verne kalandos regénye jut eszünkbe: mintha egy mesebeli világ tartozékai lennének. Pedig korántsem azok. Császár Dalma gyerekkora óta hőlégballonozik, majd felnőttként pilóta lett, a Unique Ballonsport Club elnöke.

Szeretetre született: Zoltán Erika

SZABADFOLD Képkocka rovatunk hagyományához híven folytatjuk interjú-sorozatunkat a közélet, a művészvilág ismert szereplőivel. Ezúttal Zoltán Erika volt rovatunk vendége!

Verseny a körznyezettudatosság nevében

SZABADFOLD Az őszi tanévkezdés után középiskolás tanulókból álló csapatok vethették össze tudásukat Ökocímke – környezetbarát termék témakörben.

Új évi szokások a nagyvilágból

SZABADFOLD Január, Boldogasszony hava a karácsonyi ünnepkör végének időszaka, ám ez idő tájt is számos érdekes szokás alakult ki a nagyvilágban. Míg nálunk az új év kezdetén a jövőt fürkésző jóslásoknak jut fontos szerep, máshol a nagykorúvá válást, az állatok megszentelését vagy éppen a viking gyökereket ünneplik.

A kultúra őrzője: Vencsellei István

SZABADFOLD Nyolcvanhat évesen elhunyt Vencsellei István fotóművész, a Hortobágy, a paraszti világ és Debrecen városának krónikása, aki míg tehette, a sarki henteshez sem ugrott le anélkül, hogy a fényképezőgépe ne lett volna nála. Nemzedékek sorát tanította fotózni. Alig egy éve került be egy Debrecen melletti település idősotthonába, s ez volt életének méltatlan – hiszen a Covid-zárlat miatt a barátai, tanítványai sem látogathatták – utolsó állomása.

Megtartott értékek a múltból

SZABADFOLD Nagyapjának nagyapja takács volt, Hollósi István szerint ezért is van a vérében a varrás iránti szenvedély. Már gyerekként babaruhákat varrt, majd évtizedek múlva a seregélyesi Hímző Szakkör vezetője lett. És csak úgy mellékesen, berendezte a helyi Tájházat.

Page Experience algoritmus 2021 – Reszkessetek SEO-kerülő weboldalak!

SZABADFOLD Hirdetés – A Google Page Experience algoritmus 2021-ben hatalmas változást fog okozni az online szférában, hiszen azok a weboldalak, amelyek nem nyújtanak kiváló felhasználói élményt, elég nagy valószínűséggel mennek majd a süllyesztőbe.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD

Oxigénből ózont!

SZABADFOLD Vojcek doktor szerint az ózongenerátoros eljárás a légtér-fertőtlenítés legolcsóbb és leghatékonyabb módja.

Az ember társa is lehet a különleges ragadozó

SZABADFOLD A legek madara az Európában és Ázsiában honos szirti sas: a legnagyobb és a legerősebb a sasok között, a mesék hőse, az erő és a hatalom jelképe, Belső-Ázsia lovas népeinek egykori legendás solymászó madara.

Öngyilkos civilizáció helyett…

SZABADFOLD A légteret az ember szennyezte be. Neki kell megtisztítania is! A hazai ökológia előfutára, Jócsik Lajos (1910–1980) írta ezt Az öngyilkos civilizáció – A levegő és a víz szennyeződése, a talajerő pusztulása című művében.

Milyen anyag a fleece, és mire használható?

SZABADFOLD Hirdetés – Alkalmas takarók és vánkosok varrására, kabátok készítésére, de lehet belőle pulóver vagy éppen sapka is.

Apró bűnök az óévből

SZABADFOLD A krónikás a Bűnről bűnre rovatban leginkább súlyos vagy tanulságokkal szolgáló esetekről tudósítja az olvasókat, ám ezenkívül számos egyéb bűntett is a tudomására jut. Közülük a most sorra kerülők egyike sem nélkülözi a komikus elemeket.

Veszedelmes mesebeli lények

SZABADFOLD Lássuk, mitől tartunk az öreg kontinensen.

Vagonlakók karácsonya

SZABADFOLD A pályaudvarok vagonjaiban összezsúfolódott magyar menekültekre kemény tél köszöntött 1920 decemberében, az otthonukat elvesztő családok ezen a karácsonyon csak az itt élők együttérzésében bízhattak.

Ellenszélben is sikeres a magyar vidék

SZABADFOLD A világjárvány rámutatott arra is, milyen meghatározó szerepe van hazánk életében a vidéknek, a jól működő agráriumnak. A jövőről gondolkodva sem kerülhetők meg tehát azok a kérdések, amelyek a vidéken élő emberek sorsát, a mezőgazdaság fejlődését érintik. Ezekről beszélgettünk Nagy István miniszterrel.

Gondolatok a szentek földjéről

SZABADFOLD A járvány időt ad arra a családoknak, hogy többet legyenek együtt. Továbbá az imára, a Biblia olvasására, arra, hogy leereszkedjünk a mélybe, ahol a csend megcsendül, ahol Isten kristálytiszta hangja megszólal – véli dr. Székely János szombathelyi megyés püspök. Készítsünk a szívünkben jászolt a Gyermekké lett Istennek, aki érkezik.

Manók és tündérek – csupa szeretetből

SZABADFOLD A régi korok emberei sokkal finomabban hangolódtak a láthatatlan világra, mint mi magunk, hitték, hogy a tündérek, manók köztük járnak. Török Eszter – vagy ahogyan sokan ismerik: Csutka Eszti – nagymamájának és egy nem mindennapi papnak köszönheti tehetsége kibontakozását: erdei manókat és tündéreket kelt életre csuhéból.

Merre mozdul az agrárpolitika?

SZABADFOLD Rosszul számolt az amerikai mezőgazdasági minisztérium, nem vonja vissza a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló javaslatát az Európai Unió Bizottsága, és a kontinenst ­érintő környezetvédelmi tervekről lesz hatástanulmány – hangsúlyozta Frans Timmermans, az Európai Unió Bizottságának alelnöke.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 51. lapszámunkban!

Teljes erőbedobással a vírus ellen

SZABADFOLD Dr. Karikó Katalin biokémikus, a német BioNTech cég alelnöke mesélt felfedezéséről a Szabad Földnek.

Négylábúak akcióban

SZABADFOLD És nem feledjük Bogáncsot, a nyájőrző pulit, és persze Frakk, a macskák réme se maradjon a sorból…

Lélekmelengető delikátesz a város szélén

SZABADFOLD A német apától, magyar anyától a németországi Magdeburgban született férfi évek alatt megteremtette boltjában, pékségében, teraszbárjában a sanzonzenés, olasz dalos, balatonos életérzés receptúráját.

Új lendület a magyar agráriumnak – Őstermelők, családi gazdaságok: egyszerűbb működés, kedvezőbb adózás

SZABADFOLD Hirdetés – Jövő évtől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások.

Tetőtől talpig harcművész felszerelésben

SZABADFOLD Aki szeretne szamurájpáncélba bújni, számoljon azzal, hogy a korhű öltözék huszonöt kilót nyom, és zártsága miatt a viselőjét már tíz perc után alaposan megizzasztja. Kodák Csaba eredeti kivitelezésű, hordható páncéljainak híre már Japánba is eljutott.

Dacolva a világgal

SZABADFOLD Az Európai Filmakadémia öt díját is vitte Pawel Pawlikowski filmje, többek közt megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezőnek járó díjat is.

Többszörösen nevezetes nap

SZABADFOLD 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a később nemzeti himnuszunkká lett verse, a Hymnus kéziratát. De ezen a napon emlékezünk Weöres Sándorra és Cseh Tamásra is.

Könnyítsük meg a mindennapokat

SZABADFOLD Járvány idején is lehetünk találékonyak, előnyünkre fordítva e bizonytalansággal teli időszakot. Nemcsak a szakember gondolja így, hanem történelmi példák sora bizonyítja,hogy nincs lehetetlen.

Divatcikk, egyben jelkép is: a melltartó

SZABADFOLD A kényszerű otthonmaradás nem kedvez a divatnak és az igényes öltözködésnek sem. A melltartó egész biztos az egyik olyan ruhadarab, amit a nők elsőként hagytak el a viseletükből odahaza. Végérvényesen azonban kár lenne leírni, így hát következzen e női ruhadarab diadalmenetéből néhány divattörténeti mérföldkő.

Szeretet, emlékek és biztos hit

SZABADFOLD Új, 13 plusz egy kérdéses interjú-sorozatunk második vendége Horgas Eszter fuvolaművész volt.

Akik megkapták az oltást: Dr. Kiss Csaba, háziorvos

SZABADFOLD December 26-án hazánkban is elkezdtek oltani a Pfizer BioNTech Covid–19-vakcinával. Dr. Kiss Csaba kótaji háziorvos, aki nyáron maga is átesett a fertőzésen, az első orvosok között volt, akik megkapták Nyíregyházán a védőoltást.

Családi örökség – kulturális kincs a határon túl

SZABADFOLD Az egyik leghíresebb magyar történelmi családnak, a Telekieknek Erdély-szerte gyönyörű kastélyai voltak. Hanyatlásukat Trianon okozta: a legtöbb műemlék épület gazdát cserélt, és mára romossá vált. A két kivétel helyszínén, a Máramaros megyei Koltón és a székelyföldi Gernyeszegen jártunk.

Újabb lendületet kap idén az NHP Hajrá

SZABADFOLD Hirdetés – Az eredeti keretnél nagyobb összeget szán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra, hogy kedvező finanszírozási eszközökkel segítse a hazai vállalkozásokat.

Az elhagyatottság jelképei, avagy bejgli a szellemházban

SZABADFOLD Bezártak a szállodák, éttermek, leálltak a repülőjáratok, mégis, soha nem látott népszerűségnek örvend a turizmus egyik válfaja, az urbex, azaz a városi felfedezés. Míg az emberek nagy része a pálmafás tengerpartról álmodozik, egyre többen húznak bakancsot, és a városi, falusi hanyatlás nyomait keresve elhagyott kastélyokat, gyárakat, épületeket keresnek fel.

2021.01.15.

SZABADFOLD

Jogot a szabadsághoz – a mádéfalvi veszedelem

SZABADFOLD A székely nép szabadságküzdelmei hosszú évszázadokra nyúlnak vissza. Ennek egyik legtragikusabb példája a Habsburg-hadak által elkövetett tömegvérengzés 1764 januárjában, Madéfalván. A gyászos eseményeknek szomorú következményei lettek. Tömegek vándoroltak ki Erdélyből a Kárpátokon túlra, a székelység pedig még ma is szabadságjogaiért küzd nap mint nap.

Maradhat az extrém magas ár

SZABADFOLD Rossz hírt adott közre az előző hetekben az egyik legnagyobb elemzőcég a magyar állattenyésztőknek. Ugyanakkor, ha beválik a következő két évre vonatkozó előrejelzés, a növényter­mesztők örülhetnek: tartósan magas maradhat a kukorica ár

Marton Éva: A hang központját megtalálni a legnehezebb

SZABADFOLD Tizenöt éve végleg hazatért, tíz éve intett búcsút a színpadnak. Marton Éva Kossuth-díjas operaénekessel, a Nemzet Művészével beszélgettünk.

Minden idők nagy játékosai

SZABADFOLD A focilegendák számomra hárman vannak. Tudom, hogy több más csodált, rajongott, ikonná vált futballistát – és nem labdarúgót, mert a kettő nem ugyanaz – is említhetnék, de a legek legjei hárman vannak. Puskás, Pelé, Maradona.

Tudnivalók az otthoni ápolásról, koronavírus esetén

SZABADFOLD Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa az egyetem Universitas televíziójának videós tájékoztatójában.

2021.01.08.

SZABADFOLD

Bizakodással várt változások Hévizen

SZABADFOLD De nem adják fel, terveznek, fejlesztenek és reménykednek.

Szárnyakon érkező szeretet

SZABADFOLD Sebesült madarakkal, sérült kistestűekkel foglalkozni nem csak léleksimogató misszió, Lehoczky Krisztián, a mályi madárember számára sajátos életforma, életszemlélet is.

2020 legbolondosabb kutatási eredményei

SZABADFOLD Hogyan változtatja meg a hélium a krokodilok hangját? Lehet-e következtetni a személyiségünkre a szemöldökünk alapján? Készíthető-e kés a fagyott ember ürülékéből? Ilyen és ehhez hasonló őrült kutatások nyerték el idén a tudósok citromdíjaként is emlegetett IgNobelt.

Segíteni a segítőkön – avagy Etesd a dokit!

SZABADFOLD A második hullám idején ismét akcióba lendültek, hogy Etesd a dokit! 2 elnevezésű projektjükkel segítsenek.

Hálás vagyok az életemért

SZABADFOLD Karantén ide vagy oda, Kovács Ákos most is alkotómunkával tölti a napokat, értelmes feladatokat keres. Ugyanakkor a szerző-előadóművész az elcsendesülésre, a befelé figyelésre több lehetőséget kapott az idei advent alkalmával, mint korábban. Egyszer a versei nyomán a szakrális szerelmi líra egyik utolsó képviselőjének nevezték.

Milliónyi fenyő

SZABADFOLD Hajósruhában dolgoznak, de vitorláson még nem jártak, és a megélhetésük épphogy remélhető.

Jézus születése – hagyomány és történelem

SZABADFOLD Valós történelmi személy volt?Milyen bizonyítékaink vannak erről?Hogyan lehetséges az, hogy Krisztus születésétől számítjuk az időt, de a Megváltó Kr. e. 7-ben született? Karácsony ünnepén Jézus születésének történelmi hátterét vizsgáljuk meg.

Segítenek eligazodni az emlékek

SZABADFOLD Úgy gondolja, a társadalom többsége a kiszolgáltatottság ellenére is a reménység felé fordul, gyógyulásért fohászkodik és imádkozik, mert hisz, hinni akar.

Hagyományaink örökében

SZABADFOLD Az év utolsó hónapjához és a karácsonyi ünnepkörhöz mindig is számos hagyomány, népszokás, babona és étel kapcsolódott. Sokra közülük már alig emlékszünk, ám szerencsére egyik-másik még élénken él a köztudatban.

Támogassuk gyermekeinket tudatosan

SZABADFOLD Hirdetés – Szülőként gyermekeink testi-, lelki- és szellemi jóléte az egyik legfontosabb számunkra, ezért pedig mindent meg is teszünk.

Így válasszunk mosógépet

SZABADFOLD Hirdetés – Néhány évtizeddel ezelőtt a mosógépeket csaknem egy emberöltőre választottuk, a mai gépekkel azonban nincs ekkora szerencsénk, átlagosan 10 évente le kell cserélnünk őket. Utánajártunk, milyen szempontokra érdemes figyelni, hogy a számunkra leginkább megfelelő gépet vásárolhassuk meg.

2020.12.18.

SZABADFOLD

Frisshúsban a SPAR a legkedveltebb kiskereskedelmi lánc

SZABADFOLD A Scores Group piackutatása szerint a kiskereskedelmi láncok közül a SPAR Csoport áruházait kedvelik a legtöbben, ha hústermék vásárlásáról van szó. A lakosság minőségi ellátása érdekében a SPAR több mint 15 éve saját húsüzemet is működtet Magyarországon.

7+1 tipp a jó bébiszitter kiválasztásához

SZABADFOLD Hirdetés – Jó bébiszittert nem egyszerű manapság találni. A következő tippekkel segítek, hogyan válasszunk segítséget gyermekünk mellé.

Szárazvirágból, hitből és emberségből

SZABADFOLD Tolnán, Kiss Géza szárazvirág-kötészetében egész évben ezrével készülnek a grincsfák, adventi koszorúk, egyéb kompozíciók, hogy Európa és a világ messzi tájaira is eljussanak. Az Erdélyből elszármazott üzletember ízig-vérig humanista: virágüzemében hátrányos munkaképességű alkalmazottaknak biztosít munkalehetőséget.

Legnagyobb tőke a lelkierő

SZABADFOLD Felszolgálóként dolgozik, saját keresete van, és mindent megtesz azért, hogy megvalósuljanak az álmai. Alig várja, hogy vőlegényével saját lakásba költözzön, és önálló életet élhessenek. Szalay Anna Lilla és párja Down-szindrómások.

Egyre népszerűbbek a vadhúsok

SZABADFOLD Harmincöt éve hozták létre a bőszénfai szarvasfarmot. Sokszínű tevékenységük egyike a tenyésztés és a húsfeldolgozás – ennek kapcsán jutott eszünkbe: miért is kerül horribilis összegekbe a szarvashús?