Mágikus erejű jelek világa

Számok, misztikus jelek, pálcikák és kalligrafikus gyönyörűségek. Vannak, akik állítják, hogy számokkal minden, de tényleg minden leírható. Nem csupán a méretek és távolságok, mértékek és arányok, de még a szerelem is. Ahogyan az idő és a gondolat is. Na, persze…

A túlélésben bízva – nagy bajban a vendéglátás

SZABADFOLD Elsők között érzik meg a koronavírus miatti veszélyhelyzet gazdasági következményeit a vendéglátósok. Aztán a beszállítóik, a húsértékesítők és zöldségtermesztők, vagy akár a kézműves sörfőzdék tulajdonosai, dolgozói kerülhetnek padlóra. Sinágel Józsefék balassagyarmati éttermükbe alig több mint egy hónapja még szakácsokat kerestek, hogy bírják majd a nyári rohamot...

Szezonális vitaminbombák mindenkinek

SZABADFOLD

Gyűlölet és emberség a filmvásznon

SZABADFOLD Hazánkban hivatalosan 1945. április 4-én ért véget a világégés. Az évforduló apropóján kollégáinkat kérdeztük: melyik II. világháborús film a kedvencük? Az érveik között ott sorakozik az emberség, a bajtársiasság és a humor is.

Ez a Szabad Föld ajándéka

SZABADFOLD Egy hónappal ezelőtt kevesen sejtették, hogy mindennapi életünk ilyen mértékű fordulatot vesz. A koronavírus okozta járvány hatására minden megváltozott.

Kavicsok Sorscsinálója

SZABADFOLD Képkocka sorozatunkban most Bornai Tibor mesél.

A Szamos nyomában

SZABADFOLD Felfedezőutunkon öreg gyümölcsösök és elvadult zöld juharfák között vezet az út.

Mire figyeljünk, miről tudjunk a járvány idején?

SZABADFOLD Mindent, a gazdasági, a kulturális, a közösségi életet, az oktatást, az egészségügyi ellátást, a vásárlási szokásokat átírt a koronavírus-járvány. Vagyis a mindennapok rendjét. Az élet a nehézségek ellenére is megy tovább, vészhelyzet idején azonban nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a járványügyi, kormányzati és önkormányzati előírásokat, szabályokat, valamint javaslatokat.

Hazánk legendás tája

SZABADFOLD Megannyi történet, mese fűződik Magyarország ikonikus helyszínéhez! Fontos, hogy a következő nemzedékeknek is megőrizzük!

Többet tudunk, mint egy éve

SZABADFOLD Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány évről évre meghirdeti a Nagy Elsősegély Tesztet. Legutóbb is sokan voltak kíváncsiak arra, vajon tudják-e a helyes választ a legfontosabb egészségügyi és elsősegélynyújtásra vonatkozó kérdésekre.

Modern atyák, akik otthonosan mozognak a világban

SZABADFOLD Elmúltak azok az idők, amikor a szerzetesek elszigetelten éltek, a papok pedig – ódzkodva a modern kor vívmányaitól – megmaradtak a kopottas tradícióknál. Változó világunkban egyes reverendások motorra pattannak, videomegosztón szerepelnek, söröznek a barátaikkal – hiszen ők is emberből vannak. Riportunk olyan extravagáns atyákról szól, akik szinte várják, hogy beszóljanak nekik.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 13. lapszámunkban.

Rendhagyó beszélgetés Palágyi Bélával

SZABADFOLD A kedves olvasó már hosszabb ideje nem láthatta ezt a fotót itt, a sportoldal tetején. Ugyanis az őszes szakállú úr, a sportrovat gazdája, vagyis Palágyi Béla huszonkét esztendő után búcsút intett a Szabad Földnek.

Megélni, megérteni, hinni

SZABADFOLD Év elején bibliai méretű afrikai sáskajárásról számoltak be a lapok, és a hírek még február végén is arról szóltak, hogy képtelenek megfékezni a rovarinváziót. Vannak, akik a végítélet napjainak eljövetelét látják az esemény mögött, miközben lehet, csupán a világ változik.

Virtuális választék, kultúrafogyasztóknak

SZABADFOLD Alig pár napja zártak be a színházak, múzeumok, könyvtárak és a többi kulturális intézmény, de közülük jó néhányan rögvest megszervezték, hogy a vírusjárvány idején, az otthonunkban ne maradjunk élmény nélkül. Az internetes kínálatból ajánlunk figyelmükbe néhányat.

Sport és járvány – hogyan tovább?

SZABADFOLD Még az idei nyári olimpiai játékok is veszélybe kerültek a koronavírus-járvány miatt. Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője nem tartja kizártnak, hogy a tokiói olimpiát elhalasztják. Arról is beszélgettünk, milyen helyzetben vannak a magyar doppingellenőrök.

Muzsikál a lelkük is

SZABADFOLD Második alkalommal szerepel a Hangszersimogató nevű gyermek­foglalkoztató a budai Klebelsberg Kultúrkúriában. A 2013 óta együtt zenélő formáció énekesnője Korzenszky Klára, aki négy zenésztársával – Bársony Bálinttal és zenekarával – varázsolja el a gyerekeket az egészen apróktól a kisiskolás korosztályig. A Szabad Föld is ellátogatott a koncertjükre.

Kiszámítható átmenet

SZABADFOLD Akár jól is járhatnak a magyar gazdálkodók azzal, hogy egy, de egyre nagyobb valószínűséggel két év lesz, mire bevezetik az új uniós agrártámogatási rendszert. Az EU vezetői ugyanis nem valószínű, hogy ősz előtt megegyeznének az egész közösség nagy költségvetéséről, s csak ezt követően lehet a Közös Agrárpolitika alapjait elfogadni. De még az is lehet, hogy a koronavírus felgyorsítja az eseményeket. A legfontosabb ügyeinkről Nagy István agrárminiszterrel beszélgettünk.

Éjszakai járat

SZABADFOLD Ismét egy fázós éjszaka. A levegőben szürke pára ölelt mindent, amit ember és természet alkotott.

Utazások – testben és lélekben

SZABADFOLD Erdélyben a Mária-tiszteletünkön túl megéljük a testvériséget, Lengyelországban a feltétel nélküli barátságot is a zarándoklat keretében.

Új megoldások a tejtermelésben

SZABADFOLD Paradigmaváltáson esnek át a hazai tehenészetek is. A fejőrobotok használatával olyan technológia került be az istállókba, amely újraértelmezi a tejtermelést – hangzott el a Precíziós Agrárgazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencián (PREGA).

Ösztönösen, de háttértudással konyhatündérkedjünk

SZABADFOLD Az vagy, amit megeszel. Lenni jó. Enni szintén jó. Olvasni, tanulni és főzni szintén jó. A gyűjtés szenvedély. Tehát ha tehetjük, halmozzunk fel szakácskönyveket.

A női nem külső-belső forradalma

SZABADFOLD Madárkából tigrisek lettek a lányok – panaszolta egy tollforgató 1923-ban. A kivetkőzés már az első világháború előtt kezdődött, amikor a balerinák eldobták a fűzőt, s az 1920-as évekkel elindult a modern kor. Vajon hasonlítottak-e az évszázada élt nők a maiakra?

Petőfi a kitűzőn

SZABADFOLD Hogyan változott a lánglelkű költő nemzeti emlékezetben megőrzött alakja az elmúlt 170 esztendőben? A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Bolyongó üstökös című kama­ra­ki­állí­tásán erre a kérdésre kapunk választ.

A Nemzet Színészei között: Jordán Tamás

SZABADFOLD A szombathelyi Weöres Sándor Színház direktorát, a Kossuth-díjas Jordán Tamást nemrég maguk közé fogadták a Nemzet Színészei.

Felnőtté válás amerikai módra

SZABADFOLD Szívhez szóló történet az álmaikhoz ragaszkodó, szókimondó lánytestvérekről.

Ne csak a kutya vállalja fel a gazdát!

SZABADFOLD Néhány hete volt szerencsém bemutatni a Kutyaposta olvasóinak Soós Gabriellát, aki egy unDOGmatik nevezetű internetes fórumot üzemeltet. Ebben olyan cikkeket, fordításokat és tanulmányokat közöl, amelyek távol állnak a megszokott dogmáktól, s amelyekből mindannyian okosodhatunk.

Az életünkkel fizethetünk pár másodpercért

SZABADFOLD Néhány hete, vasárnap reggel Niki és Szandi, a kecskeméti testvérpár a nagymamájukkal már hazafelé tartottak a bevásárlásból, amikor az asszony a kocsijával a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott. A Budapestről Szegedre tartó InterCity kettészakította a nő autóját. Ha ilyen hírt hallunk, mindegyre ott motoszkál a fejünkben: a piros jelzés ellenére sokan miért nem állnak meg a sorompóknál, a zebráknál, az útkereszteződéseknél?

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 11. lapszámunkban. 

Futással segíteni, avagy mozogjunk és tegyünk jót!

SZABADFOLD A lila szín visz majd előre – állítja Csesznák Anikó, aki élete első futóversenyére, a Vivicittára készül. Mióta tudom, hogy nem csak magamért futok, szinte szárnyakat kaptam, megsokszorozódott az erőm.

A lélekből író ember – In memoriam Fábián Gyula 1929–2020

SZABADFOLD Személyes hangvételű írással és az életút felidézésével búcsúzunk a Szabad Föld egykori főszerkesztőjétől.

Boldog csigák földje

SZABADFOLD Ha a természet el akarja foglalni a maga helyét, hát el is foglalja...

Közlekedjünk duplaannyi figyelemmel!

SZABADFOLD Alapos előkészület után 1975-ben lépett hatályba a KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása), amely az eltelt évtizedekben 37 kisebb-nagyobb módosításon esett át. Persze a legfontosabb mindmáig a regulák helyes alkalmazása maradt.

Tej vs. növényi ital – melyiket válasszuk?

SZABADFOLD Van a tej és mellette a tejnek nevezett, mesterségesen fehérített, sűrített növényi oldatok, amelyeket a kereskedelemben – sokakat megtévesztve – szintén tejnek neveznek. Nos, az utóbbi termékek meglepő módon váltak divatossá az elmúlt években, sikk a fogyasztásuk annak ellenére is, hogy három-négyszer drágábbak, mint a valódi tejek.

Démonok fogságában

SZABADFOLD Belegondoltak valaha, vajon milyen lett volna Rippl-Rónai József festészete Lazarine és Zorka vagy Márffy Ödöné Csinszka nélkül?! Szerelmi viszonyok, izzó szenvedélyek, magánéleti drámák formálják a festők művészetét. Czigány Dezső esetében mindez tragédiába torkollott: a legendás Nyolcak alapítója – akinek alkotásai napjainkban tízmilliókért cserélnek gazdát – kiirtotta a családját. Az ok ismeretlen. Vagy túlontúl sokrétű.

Karnyújtásnyira a szennyezett víztől?

SZABADFOLD Azt már régóta sejtjük, hogy a szovjet harckocsik karbantartása sok kárt okozhatott a környezetünkben. Azt viszont talán a legtorzabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy legalább ekkora baj forrása lehetett a magyar könnyűipar egykori nagy büszkesége, a PAX toll gyártása is. Pedig a szentendrei vízbázisok elszennyezése a jelek szerint ezekhez a tevékenységekhez köthető, és ma már azzal fenyeget, hogy rákkeltő anyagok kerülhetnek tizenhat település ivóvizébe.

Amikor egy szállodából se ki, se be…

SZABADFOLD Himlőgyanú miatt 1963-ban két hétre vendégeivel együtt lezárták a budapesti Royal Nagyszállodát. Akár egy tengerjáró hajón, úgy éreztük magunkat – mondta az egyik dolgozó a kiszabadulása után az újságíróknak. Napjainkban sajnos ismerős az érzés...

2020.04.03

SZABADFOLD

Ha jól reagálunk, feloldható a konfliktus

SZABADFOLD A düh és az agresszió része az emberi természetnek, de meg lehet szelídíteni – állítja a szakember. Aki gyerekkorában nem tanulja meg kezelni az indulatait, felnőttként kevésbé lesz terhelhető.

Szolgálatban az emberért – fáradhatatlanul

SZABADFOLD Nyugodtan zárnám le az életem, ha menni kellene ebből a világból. Szinte érthetetlen, miért mond egy felnőtt, jó erőben lévő ember ilyesmit, de a pályafutását nézve azt is láthatjuk, hogy többet élt meg, mint sokan. Marosi Antal a kihívások és a szolgálat mellett kötelezte el magát, a történetek mögött az emberi arcokat keresve.

Gátőr fiából tengerész

SZABADFOLD Az I. világháborúban, akkori nevén a Nagy Háborúban nemcsak magyar huszárok, gyalogosok, tüzérek, utászok szolgáltak, hanem tengerészek is. Lucza János és Fábián László helytörténészként feldolgozta a szabolcsi, szatmári matrózok történetét, köztük a kemecsei Bátori Mihályét.

Az apai példa ereje

SZABADFOLD Tanyán született, majd pedagógus lett. Aztán Kiss János nyugdíjasként visszatért a földhöz. Először szőlőt, dinnyét termesztett, később hagy­mát, paradicsomot, ma het­vennyolc évesen családi gazdálkodóként gabonából, s olajos növényekből él.

Mi rejtőzik a szemü(n)kben?

SZABADFOLD Gyakran a szavaknál többet fejeznek ki a szemek. Számos érzelem és benyomás csak a szemkontaktuson keresztül tükröződik. A műalkotásokon ábrázolt tekintetek ugyanolyan erővel képesek érzelmek közvetítésére és a nézővel való kapcsolattartásra. A különböző korok művészeinek ennek kifejezésére megvoltak a sajátos eszközeik.

Borzalmak idején

SZABADFOLD A történelem egyik szörnyű, 20. századi időszakát bemutató kötet pontosan azért született, hogy tanuljunk a múltunkból.

2020.03.27.

SZABADFOLD

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak az idei 13. lapszámban

Kihagyhatatlan „ajánlat” – több százezer forintos csalás

SZABADFOLD Idős hölgy lépett be a kozmetikai szalonnak nevezett magánlakásba. Ingyenes ránctalanító kezelést ígértek az arcára, telefonon győzködték, hogy ilyen gyors és hatékony megoldással még biztosan nem találkozott. A hölgy azonban a helyszínen gyanúsnak találta a kezelést .

Labdával felszerelve Szegedtől Katalóniáig

SZABADFOLD Képkocka sorozatunkban most Nagy László válogatott kézilabdázónk vendégeskedett...

Szépséges látnivalók és ízletes édességek egy helyen

SZABADFOLD Soha nem fordult elő, hogy szőlő­ültetvénynek szánt területet nevezzenek meg az UNESCO-világörökség részeként, márpedig 1999-ben a Bordeaux-tól mintegy harmincpercnyi autóútra elterülő Saint-Émilionnal és a környékével ez történt.

„Mindent kibír az ember, hogy a gyermeke egészséges legyen!”

SZABADFOLD A fájdalom mélyebbre ereszti a gyökerét az emberi lélekben, mint az öröm – vallja Kádas Mária, aki a nyolcvanas években mintegy három esztendőt töltött Szibériában a kislányával, hogy a veleszületett láb- és kézrendellenességét hosszú és fájdalmas beavatkozásokkal hozzák rendbe. Az ott töltött időszakról napló született, amely most orosz fordításban is megjelent.

A Mediaworks közleménye a jelenlegi rendkívüli helyzetben

SZABADFOLD Az alábbi közlemény mindazokat érinti, akik szeretnének átutalásos fizetési módra váltani.

Jogi esetek – Azt gondolta, figyelik

SZABADFOLD Félreértés vagy félrevezetés? Nem mindegy, hogy bírósági ügy kerekedik-e belőle vagy sem...

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak az idei 12. lapszámban.

Repülő drágakövek bűvkörében

SZABADFOLD Két hónapig kell várni a csodára: ennyi idő alatt lesz a fekete hernyóból színpompás pillangó. Külföldön már elterjedt, míg hazánkban még csak néhányan foglalkoznak lepketenyésztéssel. Egyikük Modróczki Tibor.

Mi lesz a sorsod, erdélyi kopó?

SZABADFOLD Nagy vitát kavart az ebtenyésztők és a vadászok között egy törvénymódosító javaslat. Az előterjesztést egyelőre vissza is vonták, pedig az erdélyi kopó népszerűsítése érdekében kívántak változtatni a jogszabályon. Erre azért is szükség lenne, mert a magyar vizsla kivételével nem túl sok születik hazánkban a magyar vadászkutyafajtákból.

Híres magyarok, akik a film világában éltek

SZABADFOLD Kettős portrékönyv jelent meg nemrég Korda Sándor (Alexander Korda) és Vajna András György (Andy Vajna) világhírű magyar filmproducerekről. Szerzője Pataki Éva Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró-rendező, aki Mészáros Mártával közösen olyan filmeket alkotott, mint a Napló szerelmeimnek vagy az Aurora Borealis. Az utóbbi években több regényt is írt.

Gácsér a lépcsőn

SZABADFOLD Ember és állat barátsága időtlen is lehet. Mert az állatok nem felejtenek. Történetünk erről (is) szól...

Kegytárgyak másképp

SZABADFOLD Krisztus gótikus vagy Krisztus barokk? Krisztus egyetemes, kortalan és transzcendens – véli Lenzsér-Mezei Kata. Budapest ad majd otthont szeptember 13–20. között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, az építész-ötvösművész ez alkalomból készített reprezentatív monstranciát. A különleges szentségmutató és további liturgikus tárgyak a fővárosi E-Galériában láthatók.

Ki is lehet lőni a halrabló madarat

SZABADFOLD Amíg korábban a horgászok és halászok jobbára csak ijesztgették őket, a kárókatonák ide-oda ingáztak a természetes vizek és a halastavak között. Eközben nemegyszer megesett, hogy egy-egy halastavat megszállva hatalmas pusztítást vittek végbe a halállományban.

Szelíd és békés, mégsem élhet nyugodt életet

SZABADFOLD Az elefántok intelligenciájuknak, tanulékonyságuknak és belátásuknak köszönhetően évezredek óta állnak az ember szolgálatában. Pontos feljegyzések nincsenek arról, mikortól alkalmazták őket akár a harcban, akár a mezőgazdasági munkában, de annyi bizonyos, hogy az első szelídített állatok az Indus-völgyében jelentek meg, majd innen terjedtek el Dél-Ázsia-szerte.

Merre tovább, doktor úr?

SZABADFOLD Önironikus, összefoglaló jellegű alkotás született Szabó István új munkájával: ez a Zárójelentés .

Értékőrzés játékos formában

SZABADFOLD Bocsi Éva pályázatra, kiállításokra készít, s öltöztet népviseletbe babákat. A figurácskák egyediek, arcvonásaik a faluban lakókkal őriz hasonlóságot.

Ahol Isten és ember szót ért egymással

SZABADFOLD Húszéves a Bartók Táncszínház. A jubileumi előadásra bibliatörténetet állítottak színpadra Dunaújvárosban, Mózes és Dávid király történetét. A riportban azonban feltűnik Cicero és Széchenyi is – igaz, nem úgy, ahogyan arra a legtöbben számítanának.

Nőket is fenyegethet

SZABADFOLD A szívinfarktust sokan még mindig a férfiak betegségének tartják, holott a számok azt mutatják, hogy a keringési problémák jóval több nőt érintenek. A női infarktus tünetei azonban kevésbé jellegzetesek, ezért gyakran nem ismerik fel idejében a bajt.

Éledő természet, biztató jelek

SZABADFOLD Idén – kis túlzással – elmaradt a tél. Március közepéig már nem is várható nagyobb havazás, illetve fagy. A január óta tartó enyhe idő megbillentette a korábban megszokott természeti eseményeket: a növények legalább két héttel előrébb tartanak.

Jogi esetek – Jó erkölcsbe ütközik

SZABADFOLD Idős korban könnyebb kihasználni az ember jóhiszeműségét. Példa erre az alábbi történetünk is...

Orvoshiány, megoldások nélkül

SZABADFOLD Nem feltétlenül róható a magyar egészségügy számlájára az egyre szaporodó tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A friss diplomásokat nem vonzza a vidék, mert ahol kevés a betegszám, ott a megélhetés is rizikós. A legtöbb helyen helyettesítéssel enyhítik a gondokat.

Összefoglaló a járványról

SZABADFOLD Megvan az első magyar koronavírus genom. Ez miért olyan fontos mérföldkő a kutatók számára? Vajon jó ötlet lenne-e szabadjára engedni a kórokozót, hogy kialakuljon a nyájimmunitás? Egyáltalán: eltűnhet-e valamikor, vagy beláthatatlan ideig velünk marad a Covid–19? Kérdéseinkre prof. dr. Nagy Károly virológus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára válaszol.

Ungvári Miklós: Szeretett sportágamtól még egy évet kaptam

SZABADFOLD Sok olimpikon karrierjének végét jelentheti az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy évvel elhalasztotta a tokiói nyári olimpiai játékokat. A dilemma nagy, és minden sportoló másként éli meg. Ungvári Miklóssal, a londoni olimpia ezüstérmes dzsúdósával beszélgettünk arról, milyen is a jelen és mit hozhat a jövő.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 14. lapszámunkban  

Változó életkörülmények: nagyobb megterhelés

SZABADFOLD Az elmúlt napokban 20 Celsius-fokot csökkent a hőmérséklet, a bimbózó tavasz hirtelen téli zimankóra váltott, ami sokunkat megvisel. Mindezt tetézi a tavaszi fáradtság, a vírushelyzet miatti aggodalom, s ráadásképp e hét végén az óraátállítás. Hogyan tehetjük könnyebbé szervezetünk számára ezt a stresszes időszakot? – kérdeztük dr. Pintér Ferenc meteogyógyásztól.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak a lap idei 14. számában!

Kiscsibékre várva…

SZABADFOLD Téliesre fordult az idő, amikor e sorokat papírra vetem, de a szárnyasokat nem lehet megállítani, miként az igazi állattartókat sem! Hajnali öt előtt az egész környék madárfüttytől hangos, ám a kinti trillákkal nálunk az előszobából beszűrődő csipogás versenyez.

Jogi esetek – Munkáltatói utasítás

SZABADFOLD

Rejtőzködő madár – vitatott vadászat

SZABADFOLD

Nyugdíjszámítás 2020-ban: erre lehet számítani idén

SZABADFOLD Hirdetés – Letészem a lantot. Nyugodjék – olvashatjuk Arany János elhíresült sorait. Arany, a költészet eszközeivel, jól ragadja meg a nyugdíjba vonulás letargikus érzését.

A megállíthatatlan mókamester

SZABADFOLD Hadházi László nem mindig vicces, főleg akkor nem, amikor pszichológus felesége megosztja vele az aznap hallott rémtörténeteit. Ezért is áll két lábbal a földön.

Kutyaposta – Micsoda csoda érzékszerv!

SZABADFOLD Egy friss felfedezés négylábú kedvenceink orráról: ezek szerint van nekik hatodik érzékük is.

Ültessünk hazai fajtákat!

SZABADFOLD Habár a kajszibarack nem honos a Kárpát-medencében, már évszázadokkal ezelőtt ismert és kedvelt volt az itt élő népek körében.

Szélhámosok, vajákosok kíméljenek!

SZABADFOLD Kuruzslók, sarlatánok mindig is voltak, vannak, lesznek, mert a hiszékeny emberek szívesen fordulnak bárkihez, aki azt ígéri, hogy segít bajaikon, leveszi vállukról a terheket. A kormány törvénymódosítással vette fel a harcot velük szemben: az új büntetőjogi törvénycsomag már nemcsak az orvoslást, de az alternatív gyógymódokat és a pszichoterápiát is védi a sarlatánoktól.

Azok a messze tűnt nyolcvanas-kilencvenes évek…

SZABADFOLD Így láttuk mi a rendszerváltoztatás korát – a Magyar Nemzeti Múzeum Közös időnk ’89-90 című kiállítása anyagának zömét szó szerint mi, látogatók hordtuk össze. Az intézmény felhívására ugyanis a múlt év során folyamatosan gyűltek a tárgyak, fényképek, plakátok, iratok és történetek… Bár a múzeum időközben minap bezárt, emlékezzünk azokra az időkre együtt!

Táj és haza

SZABADFOLD A természet utánozhatatlan adottságaival csak arra vár, hogy az ember harmóniára leljen benne. Nekünk pedig vigyáznunk kell rá...

A közösség tart meg bennünket

SZABADFOLD Jelenleg a járványügyi előírások miatt otthon kell maradni. Négy fal közé szorulunk, és teljesen megváltozik az életünk.

Útszélen szerénykedő gyógyítók

SZABADFOLD Jól tartja hadállásait a békéscsabai Réthy Béla legendás pemetefű-cukorkája a gyógycukrok egyre terebélyesedő piacán.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 12. lapszámunkban.

Fecskéket újra az eresz alá!

SZABADFOLD Óvni kell ezeket a hasznos kis énekesmadarakat, mert egyre kevesebb van belőlük.

A magyar kultúra nyomában

SZABADFOLD Ezúttal Kaiser Ottó fotóművész a vendégünk a Képkocka-sorozatunkban.

Vérszívók a sárkányodúban

SZABADFOLD Denevérek és barlangok: lédús legendák és hátborzongató hiedelmek. A vérszívókról és tűzokádókról szőtt meséken túli izgalmas valóságba kirándulunk most.

Szonármentes horgász szezon következik!

SZABADFOLD Idéntől egész évben tilos a halradarozás a közép-tiszai természetvédelmi területen. Eddig csak a november elejétől március közepéig tartó vermelési időszakra vonatkozott a rendelkezés. A hír hallatán beindult az adok-kapok, két táborra szakadt a pecások közössége. Egyesek diszkriminatívnak tartják az intézkedést, mások örülnek a szigorításnak.

Csak figyelmesen az energiával!

SZABADFOLD Édesapám gyerekkorában is nagyon szeretett olvasni, s az Orosháza melletti tanyán az apja többször is rajtakapta, hogy lefekvés után elaludt a nyitott könyv mellett. Nagypapám szelíden korholta: – Fiam, ha nagyon elálmosodnál, hamar csavard le a lámpát, mert fölösen fogyik a petró!

Segít a fény, ha jön a front

SZABADFOLD Kinek a feje fáj, kinek a vérnyomása szökik az egekbe vagy éppen zuhan alá, míg másoknak az idegei feszülnek pattanásig. Az időjárás változásait sokan megérezzük. Hogyan hatnak a meteorológia frontok az életünkre, s miként enyhíthetünk a panaszainkon? – kérdeztük dr. Pintér Ferenc meteogyógyászt, a Meteo Klinika igazgatóját.

Fókuszban a nők helyzete – világszinten

SZABADFOLD A nemzetközi nőnap közeledtével új megvilágításba került a nők és a zöld átállás viszonya.

Rejtett üzenetek képbe komponálva

SZABADFOLD A XIX. század a magyar polgári nemzetállam kialakulásának időszaka volt. Ugyan 1848 előtt is megnyilvánult a művészetekben a nemzeti öntudat erősödése, ez a folyamat a forradalom és szabadságharc után indult meg igazán. Az osztrák cenzúra miatt leginkább szimbólum­rendszereket használva születtek felejthetetlen alkotások. A Magyar Nemzeti Galéria művészet­történésze, Prágai Adrienn Terézia kalauzolta a Szabad Föld olvasóit.

Doktor a fronton – Lumniczer Sándor portréja

SZABADFOLD Az orvosoknak helye a zászlóalj mögött van puskalövésnyire – vallotta az 1848–49-es forradalom és szabadságharc orvos hőse, egészségügyi főnöke, Lumniczer Sándor. Világosnál az utolsók közt tette le az orvosi táskáját és a kardját.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak az idei 11. számban.

Műanyagpalackokban fulladozó vizeink

SZABADFOLD Ismét szemetet gyűjtöttek a Tisza felső szakaszán. A Vásárosnamény és Tiszaszalka közti terület súlyosan szennyezett, a PET Kupa hulladékgyűjtő szakemberei már évek óta tudják, hogy a Magyarországra befolyó vizek jelentős mennyiségű szemetet, műanyag hulladékot hoznak magukkal, így a térség megtisztítása évről évre komoly munkát jelent – nem csak itt, de a Tisza egész szakaszán.

Egy óra boldogság, pedagógusoknak

SZABADFOLD Országjárásra indult a Boldogságóra program, mely azt szolgálja, hogy a pedagógusok, a gyerekek és a szülők is derűsebben, elégedettebben élhessék meg a mindennapokat. A turné első állomása egy egri iskolában volt, ahol Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeutát faggattuk.

Teniszpályáról a manézsba: ifjabb Richter József portréja

SZABADFOLD Hat éve még ellenfelek voltak a küzdelemben és megosztva kapták, most pedig már egymás oldalán, mint férj és feleség nyerték el a rangos elismerést: ifj. Richter József és Merrylu Richter.

Játszva tanulni és kihívást keresni

SZABADFOLD Sokoldalú tehetsége határtalan szorgalommal párosul. Dr. Dusek László tanár úr Tápiószentmártonban a napokban töltötte be a nyolcvan évet, de ma is rengeteget dolgozik. Könyvet ír, vetélkedőket szervez, túrákat vezet, párjával vendégházat működtet. Egész életében hű maradt a szülőfalujához, de híre mára messze túlnőtt annak határain.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 10. lapszámunkban.