Böjte Csaba: Mindünknek feladatot ad a Jóisten

Erdély-szerte nyolcvan gyerekotthonban mintegy kétezer árva vagy félárva gyereket gondoz a Böjte Csaba ferences szerzetes által 1993-ban életre hívott dévai Szent Ferenc Alapítvány. A Kárpát-medencében Csaba testvérként ismert római katolikus pappal a majd' három évtizedes történetről beszélgettünk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 28. lapszámunkban!

Mi az elsődleges: a klímapolitika vagy a hatékonyság?

SZABADFOLD Habár a tagállamok nagy része és az Európai Parlament is támogatja, a Bizottság egyelőre nem tervezi, hogy legalább egy, de inkább két átmeneti év legyen a Közös Agrárpolitika bevezetése előtt. Így viszont nem lesz elég a felkészülési idő. És van más is a háttérben.

Lajtai György: Maga az alkotás a fontos

SZABADFOLD Ilyen még nem volt: a járványhelyzet miatt virtuális térben zajlott az Emmy-díj átadó ünnepsége. Az elmúlt hétvégén az amerikai napi tévésorozatok legjobbjait jutalmazták, júliusban pedig két alkalommal további kategóriákban hirdetnek majd eredményt.

Az idősotthon most is vonzó megoldás

SZABADFOLD Magyarországon a június közepi adatok szerint 34 idősotthonban jelent meg a koronavírus, 915 gondozott fertőződött meg, 133 beteg vesztette életét. Riportunkban utánajártunk, hogy mindezek milyen hatással vannak a várólistákra: csökkent vagy nőtt-e az ellátást igénybe venni szándékozók száma?

2020.07.03.

SZABADFOLD

A fakanál fellegvárában jártunk…

SZABADFOLD A keresztesi fakanál öt éve nógrádikum, de szeretnék elérni, hogy felvegyék a nemzeti értéktárba is.

Mézzel-lélekkel készül az igazi finomság

SZABADFOLD Majd’ ötven évvel ezelőtti találkozás, első látásra szerelem, kitartás, kőkemény és áldozatos munka: ez az útja, hogy az ember a szakmájában – ez alkalommal a mézeskalács-­készítésben – a Népművészet Mestere legyen.

Játékosan készüljünk az új tanévre

SZABADFOLD Az elmúlt hónapok tapasztalatairól, a digitális oktatásban rejlő lehetőségekről és a Telenor HiperSuli kezdeményezésről Koren Balázst, a program szakmai vezetőjét kérdeztük.

Egy igazi varázsló nyomdokain

SZABADFOLD Van-e a levegőnek árnyéka? Mi van a buborékban, ha forr a víz? Miért nem esnek le a felhők? Környezetünkben ezernyi csoda várja, hogy megfejtsük a titkát – vallotta a szerzetes-tanár Öveges József, aki egy életen át igyekezett élményszerűen válaszolni és átadni tudását. A professzor vezérlőelveire épült a vírushelyzet után újra megnyílt Csodák Palotája.

Otthon lenni a Dunán…

SZABADFOLD A James Bond-filmek egyik titka, hogy az akciók nemcsak a földön játszódnak, a 007-es magabiztosan mozog a vízen és a levegőben egyaránt. Tolnay Zoltán hajóskapitány is elmondhatja magáról ugyanezt, hiszen tíz évig repült kereskedelmi pilótaként, jelenleg hajóskapitány a Dunán, a szabadidejét pedig a lovardájában tölti.

Éltethet, de pusztíthat is

SZABADFOLD Minden élőt és élettelent elborító tenger és óceán – ki ne hallott volna már az özönvíz legendájáról? Népek és nemzetek, ősi civilizációk történeteiben fellelhető, isteni büntetésként, a megtisztulás, az újrakezdés szimbólumaként. Miközben özönvíz a bolygónk történetében nem csak egy volt. És alighanem lesz még.

Szabad gazda – Bálint György emlékére

SZABADFOLD Szerencsénkre Bálint György évtizedeken át taníthatott minket. Fontos az is, amit mondott, de ennél is megfogóbb, ahogyan mondta.

A házépítéstől az aranycsinálásig minden érdekli

SZABADFOLD Képkocka rovatunk vendége most Berencsi Attila zenész-képzőművész, akire biztosan sokan emlékeznek a Szerelem első vérig című filmből.

Avarégetés: elméletileg eddig is tiltott volt…

SZABADFOLD Főzni szabad lesz továbbra is, de avart és ágakat égetni az egész ország területén tilos a jövő év elejétől.

Kutyaposta – Mit egyen a kutyakölyök?

SZABADFOLD Néhány jótanáccsal várjuk azokat, akik cseperedő négylábújuk étkezését át szeretnék gondolni.

Édes-savanyú vitaminbomba

SZABADFOLD A piros és fekete ribiszke egyaránt rostban gazdag, bőven van bennük C-vitamin és ásványi só (magnézium, vas, kalcium).

Halkuló hajnali kórus

SZABADFOLD A különböző nemzetközi egyezményeknek köszönhetően napjainkra jelentősen csökkentek a vegyi anyagok gondatlan kezeléséből származó káros környezeti és egészségügyi kockázatok.

Sorsszerű vagy különleges – esküvő, mindenáron

SZABADFOLD A rendhagyó esküvők történetéből kiderül: eleink sem ijedtek meg a háborútól vagy a távolságtól, bátran kitűzték a nagy nap időpontját.

Megkóstolni a hagyományt

SZABADFOLD A nemzeti parki termék tehát nemzeti érték. Önazonosságunk forrása, népi sajátosságaink tárháza.

2020.06.19

SZABADFOLD

Különleges hobbiból családi vállalkozás

SZABADFOLD Hazánkban valószínűleg egyedüli férfiként tölti a szabadidejét hímzéssel a bogyiszlói Rácz Ferenc. Gyerekkorában vett először a kezébe tűt, szenvedélye azonban csak később teljesedett ki. Ma már a világban sok helyen viselik népi motívumokkal díszített ruhadarabjait és tornacipőit.

Kerámiafészek igényes madárnak kiadó

SZABADFOLD Császár Anna egyedi, más és más díszítésű madárlakjaiba már be is költöztek az első, roppant igényes lakók – történt ugyanis, hogy a fecskék több esetben kiegészítették, átépítették a keramikus alkotta fészkeket.

Tartsuk tiszteletben a természete(s)t

SZABADFOLD Az utóbbi tíz évben kilenc százalékkal emelkedett a császármetszések aránya a magyar kórházakban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint. Hiába van elvileg a természetes szülést támogató egységes protokoll december óta, szülészetenként eltérő a gyakorlat.

Segítsünk egymáson – ha nagy a baj

SZABADFOLD Olvasóink segítséget kérnek azoktól, akiknek erre lehetőségük, módjuk van.

Jazzmuzsikával a világ körül

SZABADFOLD Képkocka-sorozatunk vendége most Roby Lakatos, hegedűművész, világzenész.

Mozog a föld ára…

SZABADFOLD A nagy állami földárverések hatása elmúlt, évek óta egyre kisebb mértékben emelkedik a föld ára: tavaly már csak 1,1 százalékkal – derült ki a Takarék Csoport elemzéséből. Az osztatlan közös tulajdon jövő évtől tervezett felszámolása megmozgathatja majd a piacot.

Borozgatás a királynővel

SZABADFOLD Képkocka rovatunkban ezúttal Szilágyi János újságírót kérdeztük...

Nyugalmat és erőt a léleknek

SZABADFOLD Sirámok helyett mégis inkább felemelő gondolatokat tolmácsolunk, határon innenről és túlról.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 24. lapszámunkban!

2020.06.12

SZABADFOLD

Trianonért szelték át az óceánt

SZABADFOLD Ugyan egyszer-kétszer már alámerültem a hazai aviatika őstörténetében, de bevallom: magyar óceánrepülőkről még nem hallottam. Itt volt hát az ideje, hogy utánanézzek. Tartsanak velem, érdemes lesz!

Méder Áron: Erre csak a megszállottaknak szabad vállalkozni

SZABADFOLD Különleges bemutatója lett a Békét és szelet! című dokumentumfilmnek. Mivel a koronavírus-járvány miatt nem tarthattak nyilvános premiert, a másfél órás hajónaplót a legismertebb videomegosztón vetítették le először. Méder Áron 2006 és 2009 között hajózta körbe a Földet, s végig forgott a kamerája is.

Kirándulás a végtelenbe

SZABADFOLD Végre a dinók is eljutottak az űrbe. Ez már önmagában is világhír, de az ennél nagyobb szenzáció csak az, hogy az emberiség történetében a krónikások először jegyezhették fel, hogy egy magáncég embert, sőt embereket juttatott fel a világűrbe. Mert Elon Musk és cége, a SpaceX 2020. május 30-án este valóban történelmet írt.

2020.07.10.

SZABADFOLD

Egy igazán jó négykerekű

SZABADFOLD A Lada-gyár a nyár elején bejelentette, hogy felfüggeszti új autóinak forgalmazását nemcsak Magyarországon, de egész Európában. Nem vásárolhatók meg az ezeröcsik és ezerkecskék utódai, a Novák, Nivák, Samarák. A ralipályákon azonban még ma is tarolnak a kockaautók, és egyre több gyűjtőt is magáénak tudhat az idén ötvenéves autómárka.

Vigyázzunk a vérszívókkal!

SZABADFOLD Évente százezrek halnak meg a zoonózisok – az állatokról emberre terjedő fertőző kórok – következtében. A zoonotikus betegségekre legutóbb a koronavírus hívta fel a figyelmet: nagy valószínűséggel denevérekről terjedt át az emberekre.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 27. lapszámunkban!

A fényszennyezés kora

SZABADFOLD A mesterséges éjszakai megvilágítás egyre nagyobb mértéket ölt világszerte.

Kutyaposta – Egy állatbefogadás története

SZABADFOLD Ha itt, Magyarországon lenne gazdája egy 12 éves, háromlábú kutyusnak, miért viszik ezer kilométerre, az ismeretlenbe, azt sem tudva, kihez kerül?

Hogyan hozzunk létre egy költségvetés lakásfelújítás előtt?

SZABADFOLD Hirdetés – Több okból dönthetünk lakásfelújítás mellett. Ragaszkodunk az eddigi lakhelyünkhöz, viszont korszerűsíteni szeretnénk azt? Új, modern dizájnra vágyunk?

Hegy(i)menet – Vadászbaleset

SZABADFOLD Géza ugyanis mindeközben az élet értelméről mélázott, és arra a következtetésre jutott, hogy az élet értelme maga az élet.

Családi örökség és szolgálat

SZABADFOLD Puskás Kata Szidónia az idén Jószolgálat-díjat kapott a munkájáért.

Hegy(i)menet – Vészvillogó

SZABADFOLD Géza kinyitotta a busz ajtaját, leugrott a lépcsőn, átszaladt az úttesten, feltépte a kertkaput, odarohant a szárítókötél alatt fekvő nőhöz, és letérdelt, hogy megnézze, van-e még benne élet. Nem volt.

Máig élő trauma

SZABADFOLD Többek között erről is beszélgettünk Ablonczy Balázs történésszel, a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport vezetőjével.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 26. lapszámunkban!

2020.06.26.

SZABADFOLD

Fizikailag és mentálisan is készen állni

SZABADFOLD Richárd az erőszak minden formáját elveti, annak dacára, hogy ő maga is fegyveres őrként dolgozik. Aki pedig azt állítja, soha nem fél, az bizonyára hazudik.

A vírus ellen is hasznos?

SZABADFOLD Hatásos lehet a koronavírus elleni védekezésben a K-vitamin – állítják holland tudósok, akik kapcsolatot vélnek felfedezni a K-vitamin hiánya és a Covid–19 okozta elhalálozások között.

104 évesen is egészségesen

SZABADFOLD Kozma Zsuzsanna rendületlenül járja az ország óvodáit, és nemcsak megmozgatja a gyerekeket, hanem az egészséges életmódról is beszélget velük. A magyar fitneszbajnok szerint ez az egyetlen módja annak, hogy felnőjön egy nemzedék, amelyik egészségtudatosabban él, mint a szüleik, nagyszüleik generációja.

A vevő védelmét szolgálják

SZABADFOLD A vásárlók helyzetét erősíti az a kormányrendelet, amely szerint habár a közeljövőben a kötelező jótállás (köznyelven: garancia) csak a tízezer forintnál drágább tartós fogyasztási cikkekhez jár, viszont az időtartama az ár növekedésével együtt meghosszabbodik. A mó­dosítások – az érintettek számára szükséges felkészülési idő garantálásával – 2021. január elsejével lépnek hatályba.

Játék a műfajokkal, minden rendű és rangú olvasónak

SZABADFOLD A foltos petymeg, az okapi, a csótány és a piros zsiráf étrendjéről szóló játékos, szóforgató verses meséi után Sütiországba vitte el kiskorú és felnőtt olvasóit. Nem cuki plüssállatok és nem daliás királyfiak vagy legkisebb szegénylegények a költő verses meseregényeinek hősei, hanem hétköznapiak és nagyon is mindenfélék. Ahogy megszólaltatójuk, Keresztesi József is nyitott a világra, műfajokra.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 25. lapszámunkban!

A futball legjei I.- Lionel Messi

SZABADFOLD Sokféle út vezet a sikerhez. Legtöbbször a tehetséget és a szorgalmat, valamint a kitartást szokták emlegetni, de tény, olykor az sem árt, ha valaki jókor van jó helyen. A labdarúgásban a hírek manapság két ikonról, két sztárról szólnak. Az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo példája mutatja, hogyan születnek a legendák.

Kutyaposta – Felelősek vagyunk értük…

SZABADFOLD A felelős állattartás napjával egy új állatvédelmi jeles nap született. Kimondták: minden állatnak joga van a boldog élethez és a kegyes halálhoz.

Rendhagyó búcsú Sztálintól

SZABADFOLD Minap társaságban Brumi bácsit emlegettük, aki már éppen ötven éve nincs köztünk. Miről nevezetes az író, újságíró, szerkesztő Bodó Béla? Többek között arról, hogy megrendelte Sztálin halálát. Azért némelyest előzményes volt a megrendelés...

Jól variálható tálbavaló

SZABADFOLD A saláta a házi kerteknek is hálás növénye; a szélsőségesen rossz talajok kivételével mindenütt megterem.

Hegy(i)menet – Géza és az eltévedt golyó

SZABADFOLD Géza kényelembe és egyúttal szolgálatba helyezte magát, és gázt adott.

Árnyékemberek

SZABADFOLD Magas szintű nyelvtudás, széles körű műveltség, kiváló memória, stressztűrő képesség – minimum ennyi készség szükséges ahhoz, hogy valakiből tolmács váljék. Mióta világ a világ, e szakma képviselői fontos összekötő szerepet töltöttek be a különböző származású, kultúrájú emberek, csoportok kapcsolatában.

A színpadi lét: pillanatok sokasága

SZABADFOLD Ötvenkét éve áll reflektorfényben. Beírta nevét a kaposvári színház aranykönyvébe, pályája során kiváló rendezőkkel, szenzációs partnerekkel dolgozhatott. Kilenc mozifilmet forgatott. Nemrég választotta meg a közönség a Halhatatlanok Társulata örökös tagjává. Koltai Róbert színművésszel beszélgettünk.

Merre visz a Zöld Megállapodás?

SZABADFOLD Egyre több fontosabb részlet lát napvilágot abból a tervezetből, amelyet az Európai Bizottság állított össze a közösség 2030-ig tartó időszakára vonatkozó környezet- és klímapolitikája alapját jelentő Zöld Megállapodásról. Szakértők szerint az elképzelések végrehajtása az ­európai mezőgazdasági termelés nagyfokú és elfogadhatatlan visszaesését okozhatja.

Levelek a frontról – rejtett emlékek

SZABADFOLD Szomorú levelezést talált Tigyi Istvánné az idei tavaszon. Rokonának felmenője küldte a több mint ötven tábori levelezőlapot az I. világháború Császári és Királyi 68. Gyalogezred katonájaként.

Uralkodókhoz méltó virág

SZABADFOLD Kert rózsa nélkül? Lehet, no de milyen az a kert, amit nem ragyog be a virágok királynője?

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Igényes olvasnivaló minden korosztálynak a 24. lapszámban.

A lelkünkhöz közeli csodaország

SZABADFOLD Aki volt már a csíksomlyói búcsúban, azt mondja, oda minden magyarnak el kell jutnia legalább egyszer. A legtöbben Észak-Erdélyen át megyünk, de évekkel ezelőtt ott ülhettem a Csíksomlyó expresszen, amely akkor Dél-Erdélyen át haladt. Életem talán legfölemelőbb, legemlékezetesebb utazása volt.

Sorsok és a kultúrák találkozása

SZABADFOLD Különleges életút adatott Szidiropulosz Archimédesznek, aki két hazában, egy igazsággal él immár sok éve Budapesten. A történész, szociológus, tanár a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány egyik alapító tagja és a Trianoni Szemle főszerkesztője, aki számára a XX. század Trianont jelenti.

Isten nyomában, megtörhetetlenül

SZABADFOLD A református egyházat is szétszakították a trianoni határok, korábban elképzelhetetlen próbatételek elé állítva a közösséget. Most először készült átfogó film a Kárpát-medencei reformátusok hányattatásairól.

A hazától a hazáért

SZABADFOLD Idén először adományozzák oda egy férfi és egy női jelöltnek a 2019-ben megalapított gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjakat.

Nem válságálló a mezőgazdaság

SZABADFOLD Az idei esztendő nem a siker éve lesz a magyar agráriumban. Vélhetően nem jönnek csődhullámok, de a gazdálkodói jövedelmek szinte biztos, hogy elmaradnak a megszokottól – többek között ezek a megállapítások hangzottak el a Takarékbank tájékoztatóján.

Visszaszámolás a kultúrában is

SZABADFOLD A világ legkiválóbb művészeit, legizgalmasabb alkotóit hozta el estéről estére a nézők otthonába a Müpa Home. A március 25-e ótatartó online közvetítéssorozat a Recirquel Cirkusz az éjszakában című előadásával zárult vasárnap este.

A kakukktojás igazi gazdája

SZABADFOLD A fészekparazita madárnak titulált kakukk csempészi, pontosabban tojja a fészekbe a tojását, s hogy biztos legyen annak kikeltetésében, nemegyszer felfalja a gazdamadár tojásainak egy ré­­szét.

A vásárló védelméért dolgoznak

SZABADFOLD Az ellenőrzés hatására még több hamisított, lejárt, netán veszélyes tétel előtt bezárulhatnak a kiskapuk.

Kamaszként már bejárt a Pannónia Rajzfilmstúdióba

SZABADFOLD Képkocka rovatsorozatunk vendége ezúttal Cakó Ferenc filmrendező, grafikusművész.

A fekete leves, amit a történelem során többször is betiltottak

SZABADFOLD Hirdetés – A kávé szinte mindenütt gyorsan népszerűvé vált, ahol megismerték az emberek. A hatóságok azonban nem mindig álltak kedvezően a fogyasztásához.

Kálmánkereső, avagy mi lapult a páncélszekrény mélyén?

SZABADFOLD Az én mozimat (nevezzük Kálmánkeresőnek) – ugyan nem kamerával, hanem tollal és papírral – a napokban készítettem a helyszínen, a másikat, a Hőskereső címűt a filmrendező-operatőr testvérpár: a Miklauzic fivérek forgatták részben ugyanitt, 2013-ban. Kezdődjék hát a vetítés!

„Itt is magyarok éltek…” – emlékőrzés, múltidézés Aknaszlatináról

SZABADFOLD Nyíregyháza főterén régi iratokat lapozgatunk Bocskay Istvánnal. Született nyíregyházi, s eddigi hetvenöt évét is itt élte le. Mi azonban most máramarosszigeti, aknaszlatinai, temesvári okmányokat, leveleket tanulmányozunk.

Budapest visszavár: idén fedezzük fel újra a nemzet fővárosát!

SZABADFOLD Hirdetés – Bár az idei nyár valószínűleg nem olyan lesz, mint a többi, a kikapcsolódásról szerencsére nem kell lemondanunk – sőt most még nagyon messzire sem kell mennünk érte.

Kárenyhítés az agráriumban

SZABADFOLD A parlament a minap elfogadta a mezőgazdasági krízisbiztosításról szóló jogszabályt, így már négy lábon áll az ágazat kockázatmérséklését szolgáló rendszer. A piaci zavarok okozta veszteségek kompenzálása 2021-től indulhat el.

Guinnes-rekord és egyben megkapó műemlék

SZABADFOLD Negyven nyáron keresztül építette anno székesfehérvári várát Bory Jenő szobrász-építész, saját tervei és fantáziája alapján, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.

Gyümölcsbor-készítési kisokos

SZABADFOLD Néhány fontos alapinformációval szolgálunk vállalkozó kedvű olvasóink számára, akik felhasználnák az első látásra már nem felhasználható, mégis jó gyümölcsöket.

Nemcsak a nők küzdenek vele…

SZABADFOLD Magyarországon nagyjából 300 ezer meddő ember él, a felmérések szerint minden hetedik nemzőképes korú pár fogamzásképtelen. A meddőség jelentős népesedéspolitikai kihívás.

Vissza a természetbe – angolszász módra

SZABADFOLD Az vagy, amit megeszel. Lenni jó. Enni szintén jó. Olvasni, tanulni és főzni szintén jó. A gyűjtés szenvedély. Tehát ha tehetjük, halmozzunk fel szakácskönyveket.

A tánc és a szobrászat az élete

SZABADFOLD A legenda szerint egy asztalfiókban vitték haza a csengeri piacról az újszülött Erdélyi Tibort, aki asztalos-restaurátor, fafaragó, népi szobrász, majd táncos, koreográfus lett. Feleségével harminchárom éven át oktatta a magyar táncot Japánban, s jóvoltukból a Távol-Keleten sokan megismerték a gulyásleves fogalmát. Idén lett Kossuth-díjas.

Hegy(i)menet – Vészvillogó

SZABADFOLD Hallom, te találtad meg azt a nőt, akit lelőttek a kertjében.

Visszaút a természetbe

SZABADFOLD Három hölgy és hét férfi, hogy aztán – a vész múltával – a fiesolei Palmieri-villából Firenze városába visszatérve meséiket elmeséljék.

Hatalmas terekkel megáldott új lakások Budapesten

SZABADFOLD Hirdetés – Amikor elkezdünk, nézelődni egy-egy új építésű lakás vagy lakópark után, könnyen elveszhetünk az erre specializálódott weboldalakon, hála az ingatlanpiac hatalmas kínálatnak.

A futball legjei II.-Cristiano Ronaldo

SZABADFOLD Sokféle út vezet a sikerhez. Legtöbbször a tehetséget és a szorgalmat, valamint a kitartást szokták emlegetni, de tény, olykor az sem árt, ha valaki jókor van jó helyen. A labdarúgásban a hírek manapság két ikonról, két sztárról szólnak. Az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo példája mutatja, hogyan születnek a legendák.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak az idei 25. lapszámban.

Minden a régiben lesz hamarosan?

SZABADFOLD Csatát már nyertünk, de háborút még nem a vírussal szemben.

Na de hány éves Amálka?

SZABADFOLD Attól a naptól kezdve csak Amálka volt a téma, aki naponta sétált, kalapkája hetykén ült frissen fésült kis kontyán, harang alakú szoknyája az évszaknak megfelelő színben libbent utána.

Rendhagyó rend az alma materekben

SZABADFOLD A tanév utolsó két hetére újra megnyíltak az iskolák kapui, és bölcsődébe, óvodába is járhatnak a kicsik. A tapasztalatok szerint egyelőre sehol nincs telt ház.

Ragadozók

SZABADFOLD Fogalma sem volt arról, mit tegyen. Nem akart ő bántani senkit, legkevésbé a nyulat. Ő csak pénzt akart keresni.

Újragondolt élet a növényvilág védelmében

SZABADFOLD Szeresd az embert, légy alázatos a termőföld iránt, élj a hivatásod talentumaival a jó cél és a fejlődés érdekében! – ez az életmottója a hódmezővásárhelyi Sipos Józsefnek, aki egy személyben agrármérnök, növényorvos, kertészeti tanácsadó, tanár és méhész.

Így csatlakoztasd az új mosógépedet!

SZABADFOLD Hirdetés – Ha felmerül egy új mosógép vásárlása, nincs könnyű dolgod, amikor választani kell. Nagyon sok ugyanis a különböző igényeket kielégítő mosógép, a széles kínálatban pedig könnyű elveszni.

Zseni vagy veszedelmes ember?

SZABADFOLD A mentálisan beteg embereknek gyakran kell megbélyegzéssel szembesülniük. De nem csak nekik. Bárkire rákerülhet a stigma, aki testi-lelki problémája, külleme, vallása alapján más, mint a többiek, kilóg a sorból. Mert az ember már csak ilyen: tart az ismeretlentől.

Motorizáció és környezet – megoldást jelenthetnek az elektromos járművek?

SZABADFOLD Hirdetés – Ahogy a motorizáció fejlődik, úgy jelent egyre nagyobb gondot a légkör szennyezettsége. De vajon van-e erre megoldás?

Nomád napok a méhkaptár mellett

SZABADFOLD Ez a május azonban csendesebben telt a Lajosmizse környéki tanyavilágban: a korai fagy és a csapadékos májusvége nem kedvezett a méheknek.

Három kofferben elfért mindene

SZABADFOLD A század elejének hű krónikása volt Hunyady Sándor, aki a kávéházak, kastélyok és cselédputrik világáról írt maradandót. Elbeszélései világirodalmi gyöngyszemek, trianoni témát feldolgozó drámájából pedig hollywoodi film készült, amelyet 1923-ban a The New York Times is méltatott.

Gyermekfelügyelet extrákkal, avagy tábor a vírus idején

SZABADFOLD Két hónap bizonytalanság után végre fellélegezhettek a szülők: nemcsak napközis, hanem ottalvós táborokba is mehetnek nyáron a gyerekek. A koronavírus-járvány miatt számos család került nehéz anyagi helyzetbe, de az érintett gyerekeknek nem kell lemondaniuk az élményekről. Több szervező is minimalista tábort kínál nekik.

Ellenfél, de nem ellenség a másik versenyző

SZABADFOLD Az élményeken túl 15-15 millió forintért folyt a küzdelem a TV2 Exatlonjában, ahol 109 versenynapon át küzdöttek a versenyzők, a végső döntőkig összesen 1888 futamot teljesítettek. A női versenyzők között a legidősebb játékosnak számító, a Kihívók csapatában szereplő 44 éves Belényi Beával beszélgettem.