Kutyaposta – Négylábú barátaink és a nyelvismeret

Hogy ki ne jöjjünk a gyakorlatból: kezdjük az új évet is egy kis kutyológiával, amely okosságot szokás szerint az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatói szolgáltatták. A cí­me ez lehetne: A kutyaagy képes különbséget tenni az emberi nyelvek között.

Érdemes a minőségi halat keresni

SZABADFOLD A hazai halfeldolgozók nem pihennek. Karácsony tájt néztünk utána, hogy a termelői halak miként is jutnak a hálóból az asztalra.

Óvatosan a bizsukkal!

SZABADFOLD A nők előszeretettel egészítik ki az öltözéküket divatékszerekkel, sokszor nem gondolva arra, hogy egyikük-másikuk olyan fémeket is tartalmaz, melyek az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhatnak.

Kézilabda-anyaország

SZABADFOLD Mintegy 1100 erdélyi gyerek vesz részt a Magyar Kézilabda-szövetség utánpótlás-nevelő programjában. A bő két évvel ezelőtt elindított kezdeményezés iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Székelyudvarhelyi edzőtermükbe látogattunk el.

Perpatvarok a Hymnus körül

SZABADFOLD Az irodalomtörténész megpróbálja kinyitni az áporodott szagú gyászházzá vált irodalmi pantheon ablakait – majd’ száz éve így fogalmazott Móricz Zsigmond. Ezt a legendahántást választotta küldetésül és könyvének címéül a szépíró-tanár Milbacher Róbert is.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmadik lapszámunkban!

A búvárszivattyú használata: tippek és tanácsok

SZABADFOLD Hirdetés – Aki kertes házban lakik, jól tudja, hogy egy kertet fenntartani sok munkát és odafigyelést igényel. Az öntözés remek példa erre: a csapadékmentes időszakokban, főleg a nyári hőség idején nekünk kell pótolnunk azt a vízmennyiséget, amely növényeink életbenmaradásához szükséges. Ehhez pedig az egyik legjobb megoldás egy kerti kút használata szivattyúval. Cikkünkben ezért a szivattyúk, ezen belül is a búvárszivattyúk használatához adunk tippeket és tanácsokat.

Kígyóhústól a műmézig – mit ettek katonáink a fronton?

SZABADFOLD A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak. E történetnek már sok részlete ismert, ezért ezúttal néhány érdekességnek járunk utána az élelmezéssel, egy rejtélyes járványbetegséggel és az ellenséges csapatok veszteségeinek az összehasonlításával kapcsolatosan.

Meg kell találni a hivatásunkat

SZABADFOLD A képzési rendszer rugalmasan alkalmazkodott a megváltozott viszonyokhoz: digitális kurzusokat is indítottak változatos témákban.

Madárvédelem a fókuszban

SZABADFOLD Százesztendős a gyakorlati természetvédelem Magyarországon. Hazánkban ez a dátum összefonódik a hazai madárállomány féltő óvásával. Gulyás József (1872–1954) kócsagőr kis-balatoni ladikba szállásával. Jubileumi esztendőt ünnepel tehát a hivatásos zöld szakma. Mártsuk is tintába a lúdtollat, hadd kapjon szárnyra idei első témánk!

Ne nézz hátra, Malacka!

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunkra ezúttal Hadházi László humorista válaszol.

Boldog szép napok

SZABADFOLD Mozgalmas évet zárt a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere: Kossuth-díjat kapott a magyar rockzenében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, megszületett a harmadik unokája, és – szerencsére enyhe tünetekkel – túlesett a Covid-fertőzésen. Nagy Feróval, a nemzet csótányából háromunokás nagypapává szelídült, sokoldalú előadóművésszel bőven volt miről beszélgetnünk.

Honfoglaló hollandok

SZABADFOLD Nincs annál szebb élmény, mint amikor az erdőszélen felbukkan egy albínó szarvas, vagy rájárnak a teraszon rejtegetett dióra a mókusok. Az alföldi tanyavilágban még fellelhető nyugalom és szabadságérzés mágnesként vonzza a külföldieket. Cegléd környékén főleg hollandok vásárolnak ingatlant, számuk megközelíti a háromszázat. Viszonylag zárkózottan élnek, de hiszen ezért jöttek ide.

Örökölt és választott utak

SZABADFOLD Sztankay Orsolya színésznő, idegenvezető, családállító. Olyan budai sétákat vezet, amelyek Kossuth-díjas színművész édesapja, Sztankay István életének fontos helyszíneire kalauzolja a kíváncsi rajongókat. Mindezek mellett éppen újratervezi az életét.

A hasi hízás kockázatai

SZABADFOLD A változókorú nők jelentős része küzd az elhízással. Nem árt odafigyelni ezekben az években, mert a fölösleges kilók javarészt hasi zsír formájában rakódnak le.

Csupa csoda padlás

SZABADFOLD A 9-től 99 éveseknek szóló, félig mese, félig musical 34. esztendeje fémjelzi a Vígszínház repertoárját: idén novemberben tartották A padlás ezredik előadását. Egymilliónál jóval többen láthatták mostanáig csak a Szent István körúti teátrumban. Vajon mi a titka Sztevanovity Dusán meséjének, dalszövegeinek és Presser Gábor zenéjének, hogy találkozásukból 1988 januárjában, Marton László rendezésében megszülethetett a csoda, amely azóta sem kopott meg?

Pali bácsi ajándéka

SZABADFOLD Évek óta nem volt ilyen fehér december. A határ, az erdő, a házak teteje, az utcák és a járdák is fehérbe burkolóztak. Messziről olyan minden, mint a régi fényképeken.

A természet szépségei – selyemre festve

SZABADFOLD Saját útját küzdelmek árán megtaláló alkotó, pályáját végigkísérik a véletlenek. Selyemfestményein az erdélyi táj szépségei, a természet apró csodái tűnnek fel. Zsombori Erzsébet számára a festés naplóírás és terápia is egyben.

Csodavárás a Keletiben

SZABADFOLD Ülnek az utasok a vonaton, akár gongütés után a színházban, kíváncsian az élményre, a találkozásra, amikor a fél ország a reá váró másik felének a nyakába borulhat.

Lánykérés meghitt hangulatban

SZABADFOLD Karácsony szentestéje nem csak a szeretet ünnepe, de a Bálint-nap mellett a legnépszerűbb időpont a lánykérésre is. Aki a meghitt, bensőséges pillanatokra, vagy éppen a tél romantikájára vágyik, most felteheti a nagy kérdést kedvesének a feldíszített fa alatt.

Magyarral javítják a gyenge mézet

SZABADFOLD Kínából származó mézet vagy ahhoz hasonló terméket fogyasztottak az utóbbi néhány évben az unió lakosai 40 százalékban. Mi nem tartozunk közéjük, legalábbis papíron ide kínai méz nem érkezik. De miért is a méz a világon a harmadik legtöbbet hamisított élelmiszer? Ki, hogyan ügyeskedik? Tényleg eltűnhet az akácméz? – ezekről is kérdeztük Brunner Ferencet, a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnökét, az Alba-Méz Kft. vezetőjét.

Megjelent a Szabad Föld év végi dupla lapszáma

SZABADFOLD Izgalmas írások 72 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 51-52., dupla lapszámunkban!

Csecsemőkre veszélyes az új vírus

SZABADFOLD Újabb, légúti megbetegedést okozó vírus terjed a kisbabák körében. Az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermek­gyógyászati Klinikáján kezelt kicsik száma, és egyelőre nincs a fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer.

Miben rejlik a csoda?

SZABADFOLD Magyarországon még soha nem készült karácsonyi film, most viszont ennek is eljött az ideje. Már vetítik a mozikban a Nagykarácsonyt, amit sokan újranézős telitalálatnak neveznek. Az egyik főszereplő Pokorny Lia, aki nem titkolja, hogy szereti átélni a csodavárás élményét.

Ünnepekkor is vigyázzunk egymásra!

SZABADFOLD Egy hét múlva itt a karácsony, amikor jó szokás szerint összejön a család, az ország több pontjáról is érkezhetnek rokonok, barátok.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei ötvenedik lapszámunkban!

Léphet az állam műtrágya-ügyben

SZABADFOLD Stratégiai fontosságú üzemmé minősíthetik a hazai műtrágyagyárakat, így teremtve meg a lehetőségét, hogy a magyar gazdálkodók állami irányítás alatt megfelelő mennyiségben és áron szerezhessék be a növénytermesztéshez nélkülözhetetlen anyagot.

Kutyaposta – Három történet

SZABADFOLD Három levél – mind­­három a legjobb fajtából. (Legjobbnak én azokat a leveleket tartom, amelyek ugyan nem szólnak semmi egetverő dologról, de a legfontosabbról, a szeretetről nagyon is…)

Könyvek, utak, emlékek

SZABADFOLD A Kiskunhalason élő özvegy Juhász Benőné Máriás Erzsébet 93 esztendős, de ez egyáltalán nem látszik rajta. Körülötte rend van, és friss az emlékezete. Tanyáról indult, és fél Európát bejárta, sőt Irkutszkba is eljutott. Életét meghatározták kedves könyvei és a Szabad Föld, melynek 1948 óta olvasója. Épp a keresztrejtvényt fejti, mikor megérkezünk.

A cipők tisztításának legegyszerűbb módszerei

SZABADFOLD HIRDETÉS – Cipőink ápolása és tisztítása épp olyan fontos, mint a megvásárlása, hiszen a helyes gondozással sokat növelhetünk az élettartalmukon. Lábbelijeink gondozása nem csak annak tisztításán múlik, ám nagyon fontos szerepe van benne ezért az alábbiakban a cipők tisztításának legegyszerűbb módszereiről ejtünk pár szót.

Jogi esetek – Bűnszövetség

SZABADFOLD A terheltek idősekre szakosodtak. Az öt férfi vízvezeték-szerelőnek adta ki magát, és párosával csöngettek be idős emberekhez.

Gördülő borsószemek

SZABADFOLD Megannyi fájdalmas és mennyi boldog pillanat! A magánfenntartású borsóházakban a speciális fejlesztésre szakosodott terapeuták évente több száz tartós idegrendszeri betegséggel vagy rendellenességgel született gyermekkel foglalkoznak a személyre szabott programokon, ahol egy apró mosoly is lenyűgöző eredmény.

Sára Sándor emlékére

SZABADFOLD Huszadik alkalommal rendezték meg az idén a Lakiteleki Filmszemlét, melynek résztvevői felavatták Sára Sándor, az 1994-es első filmszemle kezdeményezőjének szobrát. A Kárpát-medence egészéből benevezett 178 alkotás közül november 16–19. között az előzsűri döntése nyomán 34 került a Népfőiskolán a zsűri és a közönség elé.

Humor is kell az élethez

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorunkra ez alkalommal Gór Nagy Mária színművésznő válaszol.

Kígyózó Kiskunság

SZABADFOLD Az élettani sokféleséget a harmadik évezredben számos veszély fenyegeti. Megóvása: lázadás a modern világ ellen. Mindennapos küzdelem a zöldebb jövőért. Ezért is örvendetes, hogy 2022-ben jól indult az új esztendő a Duna–Tisza közéről érkezett híradással.

Pelusból bilire, avagy hogyan lesz a csemete szobatiszta?

SZABADFOLD A pelenka elhagyása a gyermek önállósodásának egyik legfontosabb mérföldköve. Azonban sok édesanya küzd azzal, hogy óvodaköteles korára a gyermeke még nem szobatiszta. Mit tehet a szülő? Mikor és hogyan érdemes elkezdeni a szoktatást? Ennek jártunk utána.

Visszavágtunk a tatároknak

SZABADFOLD A korábbi vereség és pusztítás beárnyékolta a későbbi győzelmet, még akkor is, ha nem volt azonos erejű a két támadás. Amikor a tatárok 1242-ben kivonultak az országból, akkor azzal fenyegették meg hazánk fiait, hogy még visszatérnek. Ez négy évtizeddel később meg is történt, ám ekkor nem ők arattak fölényes győzelmet. A betörő tatár hadaknak csak a töredéke tudott hazatérni.

A cél az értékek és a szépség közvetítése

SZABADFOLD Bonczidai Éva sokoldalú, színes egyéniség, író, szerkesztő, 2021 nyara óta a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője. Magánemberként két iskoláskorú fiúgyermek édesanyja, Farkas Wellmann Endre költő felesége. A magyar kultúra napja kapcsán szilágysági gyökereiről, irodalmi indulásáról és azokról a kihívásokról beszélgettünk, amelyek főszerkesztőként érik, miközben minőségi, színvonalas kulturális lapot hoz létre.

Zöld hangyavadász

SZABADFOLD Csekély számú ennyire egyértelműen zöld, nálunk is fészkelő madár él körülöttünk, mint a 2022-es esztendőre az Év Madarának választott zöld küllő.

Szomjoltók testnek és léleknek

SZABADFOLD Kevésbé érezzük magunkat szomjasnak a téli, hűvös időszakban, ezért hajlamosak vagyunk hanyagolni a vízfogyasztást. De létezik néhány egyszerű praktika, amellyel csökkenthetjük a dehidratáltság kockázatát.

Diófaország tájain

SZABADFOLD Arrafelé mind a mai napig alig találni olyan portát, ahol ne lenne legalább egy diófa, a piacokon, üzletekben vásárolt csonthéjas zöme azonban ma már Beregben, Szatmárban is a nagyüzemi módszerekkel művelt gyümölcsöskertekben terem.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei második lapszámunkban!

Öreg fák szerelmese

SZABADFOLD Amikor Takács Márton fiatal kutató a sopronhorpácsi kastélyparkba készült, hogy felmérje az ottani famatuzsálemet, még nem volt autója, ezért busszal utazott Győr-Moson-Sopron megyébe. Az egykori iskolaigazgatót kellett megkeresnie, akihez azonban csak egy cím vezetett. A kutató becsöngetett, a bácsi kiszólt: Nem veszek semmit! Csengetett még egyszer: Mondtam már, hogy nem veszek semmit! Harmadjára sikerült is bemutatkoznia. Maga az, aki a fákat jött kutatni? Nem egy fiatalembert képzeltem a famatuzsálemek kutatójának. Ez csak egy a 11 éven át tartó terepi munka sok szereplője és története közül. Kiderült, korántsem a kutyák a fő ellenlábasai a dendrológusnak, és az is, hogy miért olyan különleges a balkányi óriás mamutfenyő.

Taktikával és bátorsággal, avagy mit tudtak a kalandozó magyarok?

SZABADFOLD A kalandozások kifejezésből arra is következtethetnénk, hogy az ősmagyar férfiak ötletszerűen könnyed társasutazásokat szerveztek, amelyekről temérdek szuvenírrel tértek haza. A valóságnak ez korántsem felel meg. Jól megtervezett és igen hatékony katonai akciókról van szó, ahogyan az alább részletezett brentai csata mutatja, az egyik győzelem következményeként Észak-Itália negyedszázadon keresztül fizetett adót a magyaroknak.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei első lapszámunkban!

Illés Fanni: Szeretek így élni

SZABADFOLD Ha Isten mindenkit a saját képmására teremtett, akkor ez rám is igaz – ez a mottója Illés Fanninak, aki nyáron 100 méteres mellúszásban a tokiói paralimpia SB4 kategóriájában aranyérmet szerzett. Tiszteletre méltó józanság és vagányság jellemzi a 30 éves bajnoknőt, aki üdítő szókimondással képviseli a fogyatékossággal élő emberek ügyét, és igyekszik sokkal nyitottabbá tenni a többségi társadalmat.

Különleges pillanatok

SZABADFOLD A kulisszák mögé enged betekintést Trokán Nóra első fotóalbumának mintegy 200 fekete-fehér művészi felvételén keresztül. Megmutatja, milyen átváltozás, ráhangolódás, egyszersmind kis csoda is történik a színészekkel este hattól hét óra hét percig, az előadás kezdetéig.

Édes versengések

SZABADFOLD A legendás ízekhez gyakorta legendás történetek is társulnak, egyik-másik eredeti receptúra tulajdonjogáért például az idők során perre menő versengés folyt. Hogy miért éppen az alábbi édes kreációk kerültek az étlapunkra? Novemberben elhunyt a tiramisù atyja, a Mozart-golyót gyártó egyik cég pedig a minap jelentett csődöt. Csöppnyi vigasz az édes ízek kedvelőinek, hogy idén is megemlékezhettünk a Sacher-torta világnapjáról.

A pandémia figyelmeztet és tanít

SZABADFOLD Bár a Covid megjelenésével a világ egyik pillanatról a másikra a feje tetejére állt, senki nem számított arra, hogy a kötelező karantén és a kijárási korlátozás több hasznára lesz a Földnek, mint eddig bármilyen klíma- vagy környezetvédelmi egyezmény.

Ünnep a szívekben

SZABADFOLD Nagy ünnep, ha az ember harangszentelésen vehet részt. Gombos Miklósnak és a fiának, Ferencnek rengeteg jut belőle, mégis mindegyikre emlékeznek. Mert nincs is szebb a harangöntőknek, mint a kezük között született harang első kondulása.

Téliesítsünk a kertben

SZABADFOLD Megjöttek a fagyok, s habár nem lehetetlen, de már igen kevés földforgatással járó munka akad a kertben. Eljött az ideje a rendrakásnak, a téliesítésnek.

A vándormuzsikus útja

SZABADFOLD Vándormuzsikus, mesejátszó, gólyalábas. Csupa olyan foglalatosság, amihez a magyar népi hagyományok tisztelete mellett nagy adag lelkesedés is szükségeltetik. A kiskunfélegyházi Gulyás László karácsonykor a saját csoportjával betlehemezni szokott, aminek során szívszorító élmények részesévé válik.

Embertől emberig

SZABADFOLD Berta Tibor dandártábornokot idén tavasszal szentelték tábori püspökké. A jelmondata: Szolgatársak vagyunk az Úrban. Úgy gondolja tehát, hogy ez egy csapatmunka a katonalelkészek közösségével. A katolikus püspökkel az életútja mellett arról is beszélgettünk, mi a feladata egy tábori lelkésznek, ha a katonáknak lelki támaszra van szükségük, mert elszakította őket a családjuktól karácsony idején egy külföldi misszió.

Betlehemi jelenetek

SZABADFOLD A hangulatos kis ünnepi kiállítás január 7-ig látogatható délelőtt 10 és délután fél 5 között.

Alföldszállást nem lehet elfelejteni

SZABADFOLD Aki tanyán nőtt fel, örökké a szívében őrzi. Amikor a 88 esztendős Szijártó János felhívott Szekszárdról, azzal kezdte, hogy a tanyákról szeretne beszélgetni velem. Szülőföldjéről, a Decshez tartozó Alföldszállásról, ahol 24 éves koráig élt, s ahol valaha sok család boldogult, most pedig egyetlen ember lakik.

Kovács Emőke: Legyen a kultúra szenvedély

SZABADFOLD Az adventi készülődés hangulatában beszélgettünk Kovács Emőke történésszel a téli Balatonnal kapcsolatos kutatásairól, a balatoni megfigyelési ügyekről és arról, hogy többgyermekes édesanyaként hogyan áll helyt, valamint miként segíti őt a hit ereje a mindennapokban is.

Nem árt gondolni a pótvizsgára!

SZABADFOLD Tillárom, haj, jól megy a sora, akinek a járvány alatt jár(t) le a kocsija műszaki vizsgája, mert a vészhelyzet idején nem kötelező a hivatalos teszteltetés. (De külföldre nem autózhat vele.) Ám a hejehuja sem tart örökké: nem árt már most gondolni a nem oly távoli jövőre.

Áldás az utazóknak

SZABADFOLD Csendes oázisként mindennap nyitott ajtókkal várja a betérőket a hajó formájú kápolna az elmúlt időszakban megélénkülő repülőtéri forgalom zajában. Sokan érkeznek ide, és nincsenek kevesen azok sem, akik rácsodálkoznak az imaszobára. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér református lelkésze biztonságpolitikával is foglalkozik, és már az iraki kurdok földjén is járt. Krasznai Andreával beszélgettünk.

Mi használható depresszió esetén: mit mondanak a kutatások?

SZABADFOLD HIRDETÉS – A népi gyógyászatban évszázadokon át alkalmazták a kendert, a múlt század elején még a magyar patikákban is fellelhetőek voltak a belőle készült tinktúrák és egyéb készítmények. A kannabisz hírnevét azonban alaposan megtépázta, amikor szinte a világ minden országában betiltották pszichotróp hatású összetevője, a THC (delta-9-tetrahidrokannabinol) miatt. De mi is az a CBD?

Rizsfőző nem csak rizsfőzésre

SZABADFOLD Hirdetés – Az utóbbi időben gyakran hallhatunk a rizsfőzőkről.

Hazafiságból jeles

SZABADFOLD Milyen alapon formált igényt a nemrég még velünk egy államot alkotó Ausztria magyar területekre? Miközben színmagyar területeket elcsatoltak Trianonban, a vegyes lakosságú Sopronban és környékén miért írtak ki népszavazást? Miért szavazott rengeteg német ajkú Magyarország mellett? A 100 évvel ezelőtti soproni népszavazásra emlékezünk.

Találkozás a Jóistennel

SZABADFOLD Száznál is többen gyűltek össze a budai Várkert Bazár szomszédságában található Csendes-lépcsőhöz meghirdetett rapid randira a halottak napja és az advent közötti időszakban. Aki ezen az eseményen megjelent, tudta, hogy a nagy találkozás tétje a legkomolyabb kapcsolódás, amely létrejöhet az ember lelkében.

Kicsi vagy tágas – melyik női kézitáska most a trendi?

SZABADFOLD Hirdetés – Mind tudjuk nagyon jól, egy táska sokkal többet jelent egy nő számára, mint egyszerű tároló alkalmatosság. A táska kiegészítő, egy csinos kis darabja a saját személyiségünk kifejeződésének. Legyen tél vagy nyár, viseljünk topot vagy sokzsebes kabátot, a táska sosem maradhat el. Felmerül a kérdés: milyen táskát válasszunk? Mi a divat manapság?

A vaspótlás minden életkorban fontos

SZABADFOLD Szervezetünk egészséges működéséhez létfontosságú nyomelem a vas. A hiánya világszerte 500-600 millió ember vérszegénységét okozza, 80 százaléka a nőket érinti, de veszélyeztetettek a csecsemők, a kisgyerekek, a serdülő lányok, az idősek és a vegetáriánusok is.

Majd elvisz a krampusz!

SZABADFOLD A Mikulás eredetileg Myra (ma Demre városa Törökországban) III–IV. században élt püspökének, Szent Miklósnak a népies alakja, akinek számos országban – kisebb-nagyobb eltérésekkel – megtalálhatjuk a megfelelőjét. Patás, szarvas, szőrös segítői, a krampuszok is szinte mindenütt felbukkannak, azonban a tulajdonságaik – a Mikuláséval ellentétben – jelentősen megváltoztak az évek során, hiszen a XVII. században még gyermekrablóként vagy az alvilág szolgáiként tartották őket számon.

Kováts Gergely Csanád: Minden vágyam egy saját társulat

SZABADFOLD Ötször választották a világ legjobb show-táncosának Kováts Gergely Csanádot, aki szombat esténként a TV2 Dancing with the Stars című tehetségkutató műsorban zsűrizett, immár második éve. A 41 éves táncművész igazi energiabomba, aki koreografál, rendez és tanít is.

Tizenöt éve hiányzik

SZABADFOLD Már másfél évtizede nincs köztünk a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar ember, Puskás Ferenc. Öcsi bácsit 2006. november 17-én, 79 évesen igazolták le az égi válogatottba. A szomorú évforduló kapcsán országszerte, sőt határainkon túl is tartottak megemlékezéseket.

Hová vezet a drágulás?

SZABADFOLD Ami az állattartóknak a rekordot verdeső gabonaár, az a növénytermesztőknek a műtrágya. A különbség annyi, hogy míg gabonából és más takarmány-alapanyagból semmiféle hiány nem volt és nincs is, addig a műtrágyából valódi hiány is felverhette az árakat. Félő, hogy sokan felhagynak némely növény termesztésével.

Megnyitotta kapuit az Agromashexpo

SZABADFOLD HIRDETÉS – 2022. január 26-tól 29-ig négy napon át közel kétszáz kiállító mutatkozik be az AGROmashEXPO-n, négy pavilonban Magyarország legjelentősebb agráripari találkozópontján. Ez alkalomból mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, input anyagok, díjnyertes termékek, technikai innovációk és színvonalas szakmai programok kínálata várja az érdeklődőket a megújult Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

A mediterrán finomságok világnapja

SZABADFOLD Míg a nápolyiak a pizzáért rajonganak, addig Milánóban rizottót főznek, Szicíliában arancinót sütnek, Toscanában pedig a kenyérsalátára esküsznek. Lássuk az ikonikus ételeket és eredetüket.

Velem maradt egy töltény

SZABADFOLD 13 plusz egyes sorozatunk vendége ezúttal Király Farkas író-költő, kérdéseinkre ő válaszol.

Kiút a válságból

SZABADFOLD Fél évük van rá, de vélhetően a legtöbb sertéstenyésztő a legrövidebb időn belül él a lehetőséggel és felveszi az állami támogatás mellett igényelhető hitelt. A túlélésük múlhat ezen, ugyanis egyelőre nem látszik rendeződni az egész unióra jellemző piaci válság.

Az okostárgyaké a jövő?

SZABADFOLD Egy év kényszerű kihagyás után újra megnyitotta kapuit a világ legnagyobb szórakoztató­elektronikai kiállítása, a Consumer Electronics Show (CES). A Las Vegas-i eseményen az önvezető autók és a robotok mellett az űrutazás állt a középpontban, de számos olyan innováció is felbukkant, ami pár év múlva jó eséllyel a háztartásunkba költözhet.

Forgács a talpon

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra e számunkban ifj. Richter József artista, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója válaszol.

Mire jó az ezüstpermet?

SZABADFOLD Hollandiában ezüsttel permeteznek az üvegházakban. Ez nem úri huncutság, hanem a takarékosság jegyében született újítás.

Tigris az öklön, avagy hogyan vágjunk bele a felújításba?

SZABADFOLD A kormány támogatja a gyermeket nevelő családok lakásfelújítását – gondoltam, hiba lenne a lehetőséggel nem élni. A többi már orosz rulettnek bizonyult: sikerül-e megtalálni a megfelelő kivitelezőt, keseríti-e az életünket a hitelfelvételben kezdő banki ügyintéző, találunk-e olcsó szállodát Budapesten a felújítás idejére, csúszik-e a banki kifizetés? Végül jutott mindenből...

A félig bevert szeg titkai

SZABADFOLD Valóban Florida lett volna a neve, és ha igen, akkor miért nem? A legutóbb szárnyra kapó hírek szerint pedig már nem is szálloda, hanem munkásszálló és kollégium lett az egykor kiemelkedő presztízsű hotelből.

Foglaló nyújtása ingatlan vásárlása esetén

SZABADFOLD Gyakorló ügyvédek számára jól ismert helyzet, amikor az ügyfél betoppan az irodába és közli, hogy talált egy lakóingatlant, megállapodott az eladóval és foglalót is fizetett, majd elővesz egy kockás papírra írt átvételi elismervényt, melyen szerepel a foglaló összege valamint jó esetben a vételár… és ennyi.

Családjainkról, családjainknak

SZABADFOLD Bizony, a család egyszerre jelenti a gyermekvárás és születés csodáját, a világra való ismételt rácsodálkozást, az egymásra utaltságot, a törődést, a szeretetet, a büszkeséget, és sokszor a fájdalmat, a lemondást, az elengedést, a megküzdést, a veszteséget is.

Indul a vita

SZABADFOLD December végéig kell Magyarországnak benyújtania az új Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos magyar stratégiatervet Brüsszelnek. A terv elkészült, a napokban került nyilvánosságra, megkezdődhet a tár­sadalmi vitája.

Apró bűnök krónikája

SZABADFOLD Miként az elmúlt esztendőben, az idén is átnyújtjuk olvasóinknak az óév során összegyűjtött –  enyhébb és derűsebb – bűntetteket megörökítő válogatásunkat.

Milyen a megváltott világ?

SZABADFOLD Az egyre elértéktelenedő világban az erős istenhit mellett a közösség szolgálata és mások felkarolása jelenti a színművésznő és atya számára a küldetést.

Királyi karácsonyok

SZABADFOLD Mitől lehet boldog egy király ünnepe? Hunyadi Mátyást legnagyobb uralkodóink között tartjuk számon, és ez a róla ismert, december 25-i tényekből is megmutatkozik. Ugyanis volt, hogy győzelmet aratott Jézus születése napján, volt, hogy oroszlánokat kapott ajándékba, máskor pedig egészen vízkeresztig tartó lakodalmat ült.

Kárászy Szilvia: Nem szabad félni

SZABADFOLD Kárászy Szilvia zeneszerző, zongorista, sokoldalú összművésszel a befelé forduló, csendes adventi időszakban beszélgettünk a karácsonyról, gyásza megéléséről, a zene csodálatos erejéről, szívének kedves hangszereiről. Szó esett még a Kárászy-szalonról és arról is, hogy mi adhat erőt az embernek a nehéz időkben.

Karácsony a nagyvilágban

SZABADFOLD Jézus születése központi helyet foglal el a keresztény ünnepek között, járjunk akár Ázsiában, Latin-Amerikában vagy az öreg kontinensen. Minden nemzet saját rituáléival és szokásaival teszi különlegessé a várakozás e szent időszakát.

A láma útja, avagy vásár Ónodon

SZABADFOLD Budán egyszer volt kutyavásár, Ónodon viszont minden évben tizenkétszer, mégis olyan érzése van a bámésznépnek, mintha a világ minden kincsét itt akarnák rásózni. A lókupecek szemébe nem érdemes belenézni, viszont kezet foghatunk azzal az emberrel is, aki fél Európát virgáccsal látja el – na, tessenek csak eztán jól viselkedni!

Fehér lepel

SZABADFOLD A keleti régió egyik legnagyobb alföldi festőjének tartott alkotó konok elszántsággal, szinte önmaga erejéből futotta be nemzetközi magaslatokba ívelő pályáját.

Mire jó az agyarkapa?

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunkra e lapszámunkban Péreli Zsuzsa textilművész válaszol.

A tánc nyelvén beszélnek

SZABADFOLD Húszéves a Nemzeti Táncszínház, a hazai táncművészet otthona.

Gombapanoráma – Őzlábtól a császárig

SZABADFOLD Ez alkalommal Vas megye délnyugati sarkában járunk képzeletben. Erdőkkel és ligetekkel tarkított vidéken. Hazánk nyugati kapujának védelmére hajdan őrállókat telepítettek honfoglaló őseink. Innen ered a táj neve.

Tehermentesítsük a testet!

SZABADFOLD A szándékosan vállalt étkezési szünetet régóta használják vallási és gyógyítási célokra. Elménkre és testünkre egyaránt jótékony hatást gyakorol, ezért is érdemes karácsonyi böjtöt tartani.

Föld alól a felhők közé

SZABADFOLD Egy laptársunk szerint Hanák Tímea, az ország első, és Európa egyetlen hídmesternője bombanő . S mivel a hivatkozott cikk szerzője maga is egy hölgy, erősen bizakodva indultam útnak… A 80 méteres szakadék fölé épített híd vitathatatlanul egyedülálló mérnöki alkotás, amelynek építése során Magyarországon addig nem ismert csúcstechnikát alkalmaztak.

A nagydobosi sütőtök titka

SZABADFOLD A sütőtök pedig lehet parázs, lehet krémes, lehet lisztes, lehet leves – mindegyik változat elsőrangú. De csak akkor, ha idejében kerül földbe a mag, a termést pedig gondosan szelektálják. Meg ha a magot a határ nyugati felébe vetik.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenkilencedik lapszámban.

Mi kerül most ünnepekkor a bejglibe?

SZABADFOLD Az idén megtermett mák jó minőségű, ám az idei diótermesztés nehézségeiről egész évben írtunk.

Kicsiben is vitézek! – jubilál az Operaház Gyermekkara

SZABADFOLD Hol a Bohémélet vásárában csavarognak és papírmasé árukat méregetnek, hol a Carmenben verekednek – és gyerekfejjel az operák színpadán énekelnek, legendás művészek társaságában. A Magyar Állami Operaház Gyermekkarát tavaly köszönthettük volna az 50. születésnapja alkalmából, ám az ünneplés a Covid-járvány miatt idén őszre csúszott.

Vadludak szárnycsapásai

SZABADFOLD Amatőr természetbúvárok, fotósok, madarászok és egy pohár forralt borral a kezükben a tópart fövenyén sétálók néhány ezer fős csapata várta a vízre behúzó több mint 60 ezer lúd rekordszámú seregét november végén.

A csillagok gyermekei vagyunk

SZABADFOLD Kialakulhatott-e élet a Földön kívül, és átköltözhetünk-e egy másik bolygóra, ha úgy tetszik? Mi az a kozmikus lottóötös?

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvennyolcadik lapszámunkban!

Vásárlással szavazunk

SZABADFOLD Online kampányt indított az ökocímke fontosságáról az Agrárminisztérium. Célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos vásárlás jelentőségére.