Szamárral sakkozni

Akár egy kétségbeesett sikoly. Egy nyílt levélről van szó, amelyet egy végre kinyitott vegán bisztró vezetője intézett Budapest Erzsébetvárosának testülete elé, hogy kétautónyi parkolóhelyet szíveskedjenek megszüntetni, hogy ő azon a területen teraszt létesíthessen. A kiáltást végül meghallották, ám nem áll módjukban segíteni. Erre fel teherautó platóján szervírozzák az ételt!

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonharmadik lapszámunkban!

Nyári tennivalók a kertben

SZABADFOLD Itt a nyár, s ezzel egy sor új kihívás elé nézünk a kertünkben. Beindulnak az új kórokozók és kártevők, de még a tavasszal támadókkal is fel kell venni a küzdelmet. Igen sok az ültetési, növénygondozási feladat is.

Hegy(i)menet – Hörcsög és bélyeg

SZABADFOLD Géza résnyire nyitotta a szemét és kikémlelt az ablakon.

Rezes Judit : Mintha most kezdenének megint rám találni

SZABADFOLD Rezes Juditot az elmúlt néhány évben ritkán lehetett látni színpadon és filmen – és ez nem csak a karantén miatt alakult így. A gyerekvállalást követően mintha ismét kezdenék megtalálni a rendezők. Igaz, a lezárások után bemutatott első magyar film, a Gothár Péter rendezte Hét kis véletlen főszerepét jóval a világjárvány előtt játszotta el. Hogy a bemutatóra ilyen sokat kellett várni? Az nem csupán a véletlen műve.

Ahol a régész és az állatorvos tudománya összekapcsolódik

SZABADFOLD Világviszonylatban is figyelemre méltó módszert fejlesztett ki a régészeti korú lovak használatának megállapítására, melyek akár az eddigi történelmi ismereteinket is felülírhatják. Dr. Bozi Róbert kiskőrösi állatorvos napi munkája után főleg éjszakánként végzi a kutatásait, amelyekre másutt külön intézményeket alapítanak.

2021.06.04.

SZABADFOLD

Egy jelképes madár alakja és a hagyomány

SZABADFOLD Minden kezdet nehéz. Közhely. A magyar természetvédelem ügyére azonban különösen igaz.

Elhunyt Jankovics Marcell

SZABADFOLD Életének 80. esztendejében elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke.

A szadai autós szafari kálváriája

SZABADFOLD Megnyílik végre Magyarország első autós szafariparkja, az állatszeretők nagy örömére, a Pest megyei Szadán. Egy évvel ezelőtt ez volt az újságok és a portálok egyik vezető híre. Az idei májusi napok híradásai között viszont ez olvasható: Megszűnik a szadai szafaripark, mert a falu polgármestere és képviselő-testülete nem támogatja a további működését. Akkor most mi van?

Összehangolódás és a kémia

SZABADFOLD A napjainkban népszerű online társkeresőkben sokan csalódnak, mert a személyes találkozás gyakran nem teljesíti be a várakozásokat. Ezen szeretne segíteni egy új párkereső szolgáltatás, amely az emberek közötti kémiát méri.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonegyedik lapszámunkban!

A királynő és a főisten, avagy Karinthy Frigyes és Böhm Aranka története

SZABADFOLD Juhász Anna irodalmár arról (is) ismerszik meg, hogy divatba hozta a kávéházi kultúra szellemiségét. Ezúttal más feladatot vállalt: az író Karinthy Frigyes és második felesége, Böhm Aranka közös éveiről történelmi-életrajzi filmet készített, amelyet ősszel lehet majd megnézni.

Új időszámítás a járvány után

SZABADFOLD A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke szerint napjainkban nem a család van válságban, hanem az ember.

Odüsszeusz a páternoszterben

SZABADFOLD Tovarisi, konyec! A rendszerváltás ikonikussá vált plakátjával egyetlen éjszaka ragasztották teli az országot a fiatal értelmiségiek, így hihetetlen gyorsasággal vált ismertté a vastag nyakú, tányérsapkás szovjet katonatisztet hátulról ábrázoló grafika. Alkotója, Orosz István sokoldalú képzőművész valamiféle álelővigyázatos­ságból, inkább a családja megnyugtatása miatt Utisz álnéven jegyezte a plakátot. Azóta is szívesen alkalmazza az ilyesféle rejtőzködést, sőt íróként újabb álnéven publikál. De rájöttünk egy másik csalafintaságra is.

2021.05.21.

SZABADFOLD

Palántázás időzítése

SZABADFOLD A kiültetés, más szóval a palántázás időpontja az ültetendő növényfaj biológiai igényétől (hő) és a termésének a kívánt fogyasztási idejétől függ. Ezek figyelembevételével az alábbi időpontokban palántázhatjuk zöldségnövényeinket.

Medveczky Ilona: Nem cserélnék senkivel

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége ezúttal Medveczky Ilona táncművésznő.

Nincs megállás

SZABADFOLD A kistelepüléseket érintő pilot jellegű oltási kampány is hozzájárul ahhoz, hogy elérjük az ország lakosságának teljes átoltottságát.

Itthon (is) otthon vannak Beloiannisz lakói

SZABADFOLD Az ortodox húsvét hetében hihetetlen történetek, megpróbáltatások, ideológiai és beilleszkedési zavarok közül idézünk fel Magyarország egyetlen görög településének múltjából, illetve mindennapjaiból.

Mikor káros, mikor hasznos a zöldmetszés?

SZABADFOLD Zöldmunkának , azaz zöldmetszésnek nevezzük a tenyészidőszak alatt elvégzett beavatkozásokat, amelyek a gyümölcsfa vegetatív szerveinek az eltávolítását (hajtásválogatás, hajtásvisszacsípés, leveles állapotban végzett metszés) jelenti.

Hatékony a támogatási rendszer

SZABADFOLD Április végéig megérkezett a múlt évre igényelt és elnyert támogatások utolsó részlete is a gazdálkodók számlájára. Így az uniós és a hazai forrásokból összesen csaknem 400 milliárd forint jutott el a termelőkhöz.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizenkilencedik lapszámunkban!

Egyre több az e-autó

SZABADFOLD Az elektromos autó megállíthatatlanul az élre tör, alig egy évtizeden belül számos országban uralni fogja az új autók piacát. Az e-autó egyszerű szerkezet: csak villanymotor és akkumulátor kell hozzá. Ma már szinte nem is számít modern gyártónak, amelyik nem árul efféle járgányt

Nagy uralkodóink nyomában

SZABADFOLD A legújabb kutatásoknak köszönhetően azonban úgy néz ki, hamarosan ismét méltó nyughelyre lelhetnek egykori uralkodóink.

A mi kertünk mozisztárjai

SZABADFOLD Hirdetés – Ki ne emlékezne a jelenetre a Dennis, a komisz című filmből, amelyben Wilson bácsi kertjében 40 évnyi törődésnek köszönhetően épp virágozni készül egy olyan ritka orchidea, amely aztán egy pár másodpercig tartó burjánzás után gyakorlatilag azonnal elhal?

Hegyimenet – A teraszon

SZABADFOLD Nos, uraim, ezt is megértük – mondta Géza kissé elérzékenyülve, két adag AstraZenecával a bőre alatt.

Ne hanyagoljuk a szemvizsgálatot

SZABADFOLD A zöld hályog – orvosi nevén glaukóma – régebben gyakran vezetett látásvesztéshez, ma már azonban a legtöbb esetben hosszú távon is sikeresen kezelhető betegségnek számít.

Aranyszabályok kertészkedőknek – palántázás

SZABADFOLD Gyakran a palántázás nem, illetve nem egészen úgy sikerül, miként szeretnénk: a fiatal növény kipusztul, vagy csak lassan indul fejlődésnek. A kertészkedő pedig bosszankodik, mert a drága pénzért vett, sok ideig és munkával nevelt palántái nem hozták az eredményt. Mi lehet az oka? – vetődik fel a kérdés. Erre keresünk választ cikkünkben.

Básti Juli: Jó, ha tudjuk, honnan jövünk

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége ezúttal Básti Juli színművésznő.

Kullancsszezon küszöbén

SZABADFOLD

Tesztelt paprikamagok

SZABADFOLD Az idei vetési időszak után a hatóság nyilvánosságra hozta annak a tesztnek az eredményét, melynek során a szezonban kiskereskedelmi forgalomban kapható tölteni való paprikavetőmagvakat vizsgálta.

Az autómakettek és a fotó vonzásában

SZABADFOLD Csányi Rudolfot kerekesszékesként is örökmozgónak ismerik a falujában. Két nagy szenvedélye a természetfotózás és a járműmakett-készítés. Az évek során legalább háromszáz kicsi kocsit alkotott meg, leginkább hazai és külföldi rendőrségi verdákat.

Együttműködés határon innen és túl

SZABADFOLD Az utóbbi években egyre több érmelléki gazda termel zöldséget magyarországi konzerv­gyárak és hűtőházak számára. Erdélyi gazdatársulások híján a terményt felvásárló kelet-magyarországi szövetkezetek gazdaintegrációt vállalnak több partiumi település.

2021.06.11.

SZABADFOLD

Jogi esetek – Ki a felelős?

SZABADFOLD A balesetet szenvedett férfi beperelte a munkáltatóját, többek között a keresetveszteség megtérítését, kártérítést és sérelemdíjat kért keresetében.

Megvalósuló álmok – a borászkodás alfája és ómegája

SZABADFOLD Eredetileg cukrásznak tanult, majd felszolgálóból Michelin-csillagos éttermek vezető borszakértője, azaz sommelier-je lett. A pandémia következtében bezártak a luxuséttermek, így Gervai Jánosnak az élete száznyolcvan fokos fordulatot vett: letette a hófehér kesztyűt, és a szőlőjébe vetette magát, kapált, metszett, kötözött, szedett, zúzott, préselt, fejtett, palackozott. És a borainak piacot is kellett találnia.

Máthé Orsolya: A sokféleség a kulcs az alkalmazkodóképességhez

SZABADFOLD Ki mint vet, úgy arat – tartja a mondás, ám egyre több gazdálkodó vallja: ki mit vet, azt (is) arat. Ők azok, akik nem a gazdaboltban vagy a hipermarket tavaszi akciójában vásárolják a hibrid vetőmagokat a kiskerthez. Szívesen vesznek részt a mezőgazdaság biológiai sokféleségét biztosító tájfajták gyakorlati fenntartásában, hasznosításában és terjesztésében.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonkettedik lapszámunkban.

Asztmával élni

SZABADFOLD Az asztmás betegek légútjai szinte folyamatosan gyulladt állapotban vannak, a nyálkahártyájuk védtelenebb a kórokozókkal szemben. Súlyos betegség, nem megfelelő fenntartó kezelés esetén a koronavírus-fertőzés és annak szövődményei fokozott rizikót jelentenek számukra.

Milyennek látjuk egymást, magunkat?

SZABADFOLD Szeretünk kategorizálni és általánosítani, vagy ha nem, hát önkéntelenül is csináljuk. Általában mindenről és mindenkiről kialakult képünk van, amit a neveltetésünk, a személyes élményeink és a média is befolyásol. Sokszor a különböző nemzetek képviselőiről is sztereotípiákban gondolkozunk…

Hegy(i)menet – Mariska néni

SZABADFOLD Géza a maximum fokozatra állította a busz ablaktörlő lapátját, de így is alig látott valamit.

Szerencsés pillanatok, küzdelem a célokért

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége ezúttal Csík János, zenész, énekes.

Csellengők

SZABADFOLD Egy generáció nőtt fel Incze Zsuzsa Csellengők című műsorán, mely 1994-es indulása után nagyon hamar nézettségi rekordot döntött. Sokszor egy falu, város, vagy éppen az ország fogott össze, hogy segítségére legyen a kétségbeesett családoknak, és közös erővel találják meg elveszett szeretteiket.

2021.05.28.

SZABADFOLD

Két keréken, biztonságban

SZABADFOLD Honfitársaink körében a biciklizés a legnépszerűbb sport – derült ki az Így sportol Magyarország-felmérésből, s ezt bizonyítja az is, hogy a pandémia idején egy időre hiánycikk lett hazánkban a kerékpár.

Cipőápoló bokszfenomén – Gedó György portréja

SZABADFOLD Üzemeltetett elegáns bárt a Váci utcában, majd veszteséges borozót, de pucolt cipőt is 1990-ben a Hősök terén egy Boxoltasson az olympiai bajnokkal táblát kirakva.

A Bezerédi-Duna-ágnál

SZABADFOLD Balczó Bertalan szerint a fejlesztésekhez nélkülözhetetlen a hazai nemzeti parkok igazgatóságainak erős intézményrendszerre.

Középpontban a környezet- és klímavédelem

SZABADFOLD A beérkezett javaslatok a támogatható területek agro­ökológiai szempontú bővítését, illetve az újonnan bevezetendő agroökológiai alapprogramot is támogatják.

Bio vagy nem bio?

SZABADFOLD A környezetbarát, újrahasznosított, csomagolásmentes termékeket árusító üzleteket szeptember végéig ellenőrzik. Elsősorban a megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat után kutatnak a boltokban, web­áruházakban.

A ház elkelt

SZABADFOLD Néha meghirdették a helyi lapban, hogy eladó a ház, bár ezt mindenki tudta. Az egyik ablakban ott volt a telefonszám, amin el lehetett érni az eladót, vagyis Lucát.

Gigantikus virágok, rejtélyes tájak

SZABADFOLD Különleges tárlat nyílt meg a közelmúltban a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban, amit egy hazánkban ritkán emlegetett művész nevéhez köthetünk. Georgia O’Keeffe ugyanis, aki a XX. századi amerikai képzőművészet egyik legismertebb alakja, magyar származású volt.

Lomtalanítási tudnivalók

SZABADFOLD Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár – minden lom hulladék, de nem minden hulladék lom.

Vízen járó kísértetek és legendáik

SZABADFOLD Amikor a minap a panamai bejegyzésű Ever Given óriás konténerszállító hajó keresztbe­fordulva eltorlaszolta a Szuezi-csatornát, az onnan mindössze 10 kilométerre, a part közelében veszteglő MV Amman ismét a figyelem középpontjába került. Modern szellemhajóként négy évig tartott a kálváriája.

A baj megsokszorozta az összefogást

SZABADFOLD Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai hősiesen segítettek:virtuális térbe kényszerült találkozásokkal, élelmiszercsomaggal, fertőtlenítőszerekkel, laptopokkal, vetőmaggal, illetve speciális támogatási formákkal.

2021.05.14.

SZABADFOLD

Mennyi az ideális alvásmennyiség?

SZABADFOLD Negyedszázadon át tartó kutatás szerint: aki idősebb korában éjszakánként hat óránál kevesebbet alszik, nála 20-40 százalékkal növekedhet a demencia kockázata. A napi hét-nyolc órát alvók a legegészségesebbek.

2021 agrárpályázati menetrendje

SZABADFOLD A következő hónapokban sorra jelennek meg az idei agrár- és vidékfejlesztési pályázatok. A termelőknek jó előre fel kell készülniük, mert csak a sikeres és tömeges pályázatok mellett költhető el a sok pénz.

Egy atomrobbanás 1986-ban – és utóhangjai

SZABADFOLD Egy német facebookos például ezt a kérdést dobta fel: vajon mit mondanának a laposföld-hívők és az oltásellenesek, ha ma történne Csernobil? Íme, néhány frappáns válasz: nem történt reaktorbaleset, az egészet Bill Gates találta ki. Vagy: az atomsugarak sem rosszabbak, mint a napsugarak. És végül: nem ismerek senkit, aki a radioaktív sugárzás miatt meghalt.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizennyolcadik lapszámunkban!

Kisgyermekkortól érdemes „zöld szemléletre” nevelni

SZABADFOLD A zöld óvoda programnak immár 1036 tagja van, melyek közül több mint 200 viseli az örökös zöld óvoda címet.

A köznyelv és a tájnyelvek összecsapnak

SZABADFOLD A nyelvi diszkrimináció láthatatlan, mégis nagyon erős. A nyelvjárásban beszélő diákok rosszabb jegyet kapnak azoknál, akik köznyelven fejezik ki magukat – derült ki egy pedagógusok körében végzett kutatásból.

Aba Sámuel nyomában…

SZABADFOLD Ezzel együtt a szőlőkultúra, a borturizmus fellendülése sosem remélt gazdagodást és hírnevet jelentene a falu életében.

A könyvek otthona, avagy könyvtárak szerte a világban

SZABADFOLD Április nem csak a kikelet, hanem a költészet, a könyvek és könyvtárak hónapja is. Az itt bemutatott különleges épületek és a hozzájuk kapcsolódó történetek biztosan meghozzák a kedvünket egy kis virtuális könyvtárbarangoláshoz.

Duna-Dráva Park – a természet negyedszázados múzeuma

SZABADFOLD Az első jelentős természetvédelmi projekt a 2000-es évek közepén valósult itt meg: a gemenci hullámtér egy jelentős részének helyreállítása keretében több mint egymilliárd forintos ráfordítással javíthatták a vizes élőhelyek állapotát.

Telepítés frigópalántával

SZABADFOLD A frigópalánta speciális módon előállított és tárolt szamócapalánta. A nyugalmi időszak kezdetekor (november folyamán), fagymentes időben felszedett, meggyökeresedett – gyökérzetük talajtól, illetve lomblevéltől és indakezdeményektől mentes – indanövények, amelyeket kötegelve, fóliazsákokba helyezve hűtőházakban, 1-2 Celsius-fokon tárolnak.

Szeretek első lenni

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége most Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező.

Élelmiszer is, gyógyszer is a titokzatos spirulina alga

SZABADFOLD Indiánok több ezer éves eledelét, űrhajósok szuperfoodját termesztik egy magyar faluban, a szerb határ mentén. Tiszasziget azonban nemcsak a csodaélelmiszerről híres, amely komoly segítséget nyújthat a gyógysze­részeknek a rák megelőzésében, sőt a gyógyításában is. A településen található az ország legmélyebb pontja, bár ezt már vitatják a Tisza túlsó felén.

Karate Zeon: a KÁRTEVŐK ELLENI HARC művésze

SZABADFOLD Hirdetés – Legyen valaki gazdálkodó, kistermelő vagy hobbi kertész, mindig szembesül azzal a problémával, hogy miként védje meg földjét, kertjét, növényeit a kártevőktől.

Pótolhatatlan a veszteség

SZABADFOLD Pataki Mátyás halálával magas színvonalú munkában kitartó, ötleteiből kifogyhatatlan, emberségében pótolhatatlan fiatalembert vesztett most el a hazai keramikusszakma.

Levél Csíkszeredába

SZABADFOLD Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola és a Charta XXI. Egyesület a múlt évben, a tragikus trianoni döntés századik évfordulóján levélíró pályázatot hirdetett. A díjakról az idén döntöttek, 52 pályázó közül az első díjat a budapesti Szerényi Gábor kapta. Az alábbiakban levelének rövidített változata olvasható.

Vállaj – egy nekünk maradt falu

SZABADFOLD Az első világháború utáni béke­tárgyalá­sokon a románok mohósága nem ismert határt, olyan területeket is maguknak követeltek, ahol soha nem élt román. A trianoni békediktátum kis híján a Nagykároly melletti Vállajt is Romániához csatolta. A vállaji svábok és magyarok azonban a helyi jegyző és a római katolikus lelkész vezetésével túljártak a románok meg a határmegállapító bizottság eszén, s maradtak Magyarországon.

Báthory, aki még a cárt is legyőzte

SZABADFOLD Vagy ne született volna, vagy ha született, örökké élne – tartja egy lengyel mondás Báthory István erdélyi fejedelemről és lengyel királyról. Valóban egyedülálló alakja történelmünknek a 450 éve trónra lépő államférfi: győzelmet aratott Rettegett Iván felett, egyetemet alapított mindkét országában, és a maga korában ritka vallási tolerancia jellemezte.

Miss Energia a négyzeten

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra ezúttal Keleti Éva fotográfus válaszol.

Értéknövelés napelemes rendszerrel

SZABADFOLD Hirdetés – Nem csupán a költséghatékonyság és a környezet védelme szól a napelemes rendszerek telepítése mellett.

Doncsev Toso: Mindhalálig nemzetiséginek maradni

SZABADFOLD Sorsszerűnek mondható, hogy egész életét a magyarországi bolgárok nemzetiségi ügyeinek szentelte, de sokat tett a bolgár–magyar kulturális kapcsolatok elmélyítéséért is.

Hegyi túra, dombokon

SZABADFOLD Az elmúlt hetekben a térség hegyeit vettem sorra, ami sokak számára jelenthet meglepetést, hiszen Szabolcsot és Szatmárt egyáltalán nem a hegyeiről ismeri az ország.

Egyre dráguló baromfihús

SZABADFOLD Úgy tűnik, a baromfiszektor is csatlakozik az általánosnak mondható élelmiszer-drágítók széles csoportjához, habár a termelők és feldolgozók áremelése még messze elmarad a saját költségeik növekedésének mértékétől. Sokan táncolnak vékony jégen.

A Fehér Ház négylábú vendégei

SZABADFOLD Joe Biden amerikai elnök két, menhelyről származó kutyusát rossz magaviselet miatt kitessékelték az elnöki rezidenciáról. Utánajártunk, milyen elődök lakták a Fehér Házat a harapós kedvű kutyusok előtt. Olykor hihetetlen fajtájú és mennyiségű szőrös-tollas barát kíséretében vonultak be az amerikai elnökök és családjaik Washington D. C.-be.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszadik lapszámunkban!

Hazahívó öreg házak

SZABADFOLD Felújítják Tiszadob egyik legöregebb épületét. A tiszai pontonhídhoz vezető utcában lévő százötven éves házban sokáig egy herceg lakott, az ő halála után viszont évekig üresen állt, és kétségessé vált a sorsa. Másfél éve aztán új gazdára lelt Lakatos László szemé­lyében, aki néhány hete hozzáfoghatott a felújításához.

India bűvkörében

SZABADFOLD 13 plusz egyes sorozatunkban ezúttal Gregor Bernadett színművésznőt kérdeztük.

Kutyaposta – Oltassuk-e négylábúinkat?

SZABADFOLD A professzor szerint a mostani koronavírus – habár valószínűleg egy denevér szervezetéből került át az emberbe – mégsem klasszikus értelemben vett zoonózisbetegség.

Ritka madár jelent meg újra

SZABADFOLD Az egyik legnehezebben megfelelhető kvízkérdés lehetne: mi a batla? Ritkán látják még azok is, akik gyakorta járják a természetet. Ám mostanában mintha egyre gyakrabban felbukkanna.

Vírus ellen vérplazmát!

SZABADFOLD Sokat hallunk mostanában a vérplazmáról. Felértékelődött terápiás szerepe a koronavírusos betegek kezelésében, a belőle előállított innovatív készítmények pedig életet menthetnek. Új fogalom van születőben: a plazmázás . Az önzetlen segítők mellett olyanok is akadnak, akik pénzkereseti forrásnak tekintik a lehetőséget.

Hegy(i)menet – Májusi start

SZABADFOLD Lajos bácsinál néhány üveg sör volt egy szatyorban, a nyakában pedig egy sárgás színű óriáskígyó tekergőzött.

Élmények az alpakák közt

SZABADFOLD Markó Judit és férje, Lek János játszóházat működtetett egy fővárosi bevásárlóközpontban. Jól ment nekik. De természethez közelibb helyről álmodtak, ahol a családok a nagyvárosi nyüzsgés után megtalálják a békét és a nyugalmat.

Százéves szovjet szárnyakon

SZABADFOLD A szovjet szakma munkáját nagyban befolyásolta a szigorúan átideologizált politikai környezet, a gazdasági haszonelvűség materializmusára épülő rendszer.

Üvegbe zárt fantázia

SZABADFOLD A művészi kivitelezésű üvegtárgyak mindig őriznek valami titokzatosat, vonzót, amitől jóval többek, mint a házunk, irodánk csillogó dekorációi. A különleges formákban, a színekben, a rétegek megtervezésében alkotója egész lénye benne él. Nincs ez másképp Bartus Béla üvegművész esetében sem.

Digitális dzsungelben

SZABADFOLD A koronavírus-járvány óta egyre több gyereket és felnőttet szippant be a digitális világ. Sokan azt gondolják, nem kell aggódni, a pandémia után e téren is minden visszaáll a régi kerékvágásba. A szakember szerint elkerülhetetlen a szülői kontroll.

Megváltó dzsessz – Gáspár Károly portréja

SZABADFOLD Gáspár Károly a hazai dzsesszélet egyik meghatározó szereplője. Zongoristaként rádióműsort is vezet és szakmai kritikus. Ezek kiemelkedő szerepek, de ezúttal nemcsak a zenei pályájáról vallott, hanem a hitről és a próbatételekről is, például arról, amikor hónapokig úgy járt be egy hatemeletes szállodaépületbe zongorázni, hogy nem volt vendég, csak ő, egy recepciós meg egy pincér.

2021.05.07.

SZABADFOLD

Isten veled, távirat!

SZABADFOLD Legyűrte a távirat jelentőségét a telefon, a fax, az e-mail és a mobiltelefonon továbbítható SMS.

3 módszer, amivel csökkenthető az élelmiszerpazarlás

SZABADFOLD Hirdetés – Ételt kidobni több okból is kellemetlen. Szerencsére van néhány módszer, amivel csökkenthető az élelmiszer pazarlás.

Játékosan segíthetünk

SZABADFOLD A szervezet nagyrészt adományokból működik. Egyik legsikeresebb adománygyűjtő kezdeményezésük a Társasmaraton, amelybe idén – részben szerkesztőségi, részben baráti összefogással – mi is beszálltunk.

A röntgensugár atyja és Ivan Ivanovics

SZABADFOLD A Szovjet Tudományos Akadémián előadást tart Kuklin professzor: A röntgenkészüléket nem a német imperializmus és a burzsoá dekadencia tipikus képviselője, Conrad Röntgen találta fel 1895-ben, hanem több mint száz évvel korábban egy Ivan Ivanovics nevű kozák gárdatiszt. Megdönthetetlen bizonyíték van a kezünkben! A szentpétervári hadi levéltárban megtaláltuk a feleségéhez 1769-ben írott levelét, amely így kezdődik: »Átlátok rajtad, te büdös kurva…«

Egyesült erővel a király ellen – a Wesselényi-összeesküvés

SZABADFOLD Jóval a felkelés kitörése előtt elveszítették három vezetőjüket, majd fegyveres küzdelmük hamvába holt. 350 éve, 1671. április 30-án végezték ki a Wesselényi-féle összeesküvés vezéralakjait.

Mándoki László: Közös értékeket keressünk

SZABADFOLD Mándoki László nekünk, Leslie Mandoki a világnak. A magát mindmáig pesti srácnak tartó zenész és producer megfogadta édesapja tanácsát, aki azt mondta: Éld az álmaidat, ne álmodd az életedet! Mivel nem kaphatott útlevelet, ezért kalandos úton, menekülve hagyta maga mögött a kommunista diktatúrát. A menekülttáborban nem vették komolyan, amikor kijelentette, hogy olyan világsztárokkal fog együtt zenélni, mint Jack Bruce, Al Di Meola, Ian Anderson. Elérte a célját. Nemrégiben pedig a Magyar képek címet viselő online koncerttel hozta el nappalinkba a világsztárokat.