First Ladyk a középkorban

Kényelmes vagy komoly felelősséggel járó szerep? Mekkora vagyon és birtok felett rendelkezett? Hagyott-e nyomot maga után? Sarolt fejedelem asszonyt és az Árpád-kor királynéit vettük górcső alá.

Tudok bízni másokban

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra ezúttal Gryllus Dániel Kossuth-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, zenész válaszolt.

Minden díj megbecsülés

SZABADFOLD A hagyomány szerint nemzeti ünnepünk alkalmából, lélekemelő ceremónián számos kitüntetés talál gazdára a kultúra és a tudomány területéről. Az idei díjazottak közül egy legendás dalszövegírót, egy animációsfilm-rendezőt és egy költőt mutatunk be.

Lakihegyi csodatorony

SZABADFOLD A rádióhallgató, amikor valamilyen műsorról szó esik, több mindenre gondolhat. Például az elhangzott szövegre, a lejátszott zenére, akár a rádió legendás, egykori stúdiójára a fővárosi Bródy Sándor utcában, vagy az otthoni, esetleg a kocsiban lévő készülékre. Egyvalamire biztosan nem, mégpedig az adóra, amelynek tán legfontosabb része az antenna. Mert antenna nélkül nincs se műsor, se szöveg, se zene… Lakihegyen áll kilencven éve egy igazi műszaki csoda.

Gyógyító rezgések

SZABADFOLD A hangok harmonizáló, egészséget támogató eredményét évezredek óta ismerik és alkalmazzák. A modern kori fizikai kutatások is alátámasztják a hang-, rezgés-, zeneterápia jótékony hatását. Tőzsér Beáta hitelesen képviseli a hangmasszázs és hangfürdő harmonizáló és gyógyító erejét, sőt tapasztalatai és tanulmányai alapján továbbgondolta a módszert, s létrehozta a komplex CranioTisztaHangokkal technikát.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 11. lapszámunkban.

Sokkal több mint katona

SZABADFOLD A huszárság már régen legenda volt, amikor a negyvennyolcas szabadságharc elkezdődött – állapították meg történész beszélgetőtársaink. De hogyan is lett ennyire ismert és népszerű ez a kifejezetten magyar katonai csapatnem? A Károli Gáspár Református Egyetem huszártörténeti kutatócsoportjának munkatársai – Réfi Attila és Süli Attila – erre is választ adnak.

Fel a farral!

SZABADFOLD A várandósságok 3-3,5 százalékában a 37. héten a magzat úgynevezett medencevégű fekvésben helyezkedik el. Magyarországon az esetek szinte mindegyike császármetszéssel végződik. Ennek elkerülésére javasolt a magzat külső megfordítása, amelynek az ellenjavallata csekély, viszont általa az édesanya sokat nyerhet.

Farsangtemetés Székelyföldön

SZABADFOLD A több évszázados népszokások alapján bemutatott rendezvényre Magyarországról is sokan voltak kíváncsiak.

Kóstoló a jövőből

SZABADFOLD Életemben akkor láttam először drónt. Bezzeg most– amiről beszámolok – egy kicsit a jövőbe nézve, a legjobbakat szemlélhettem meg.

Szívszorító emlékek

SZABADFOLD Egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Oroszország katonai hadműveleteket indított Ukrajna ellen.Az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást a menekülőknek és a nélkülözőknek. Adományozói körüknek, a magyar kormány támogatásának és a nemzetközi donoroknak köszönhetően egy év alatt 245 ezer embernek segítettek Ukrajna 20 régiójában és itthon, valamint közel 1700 tonna hazai segélyszállítmányt juttattak célba – összegezte Lehel László elnök-igazgató.

Élete a parasztság sorsa

SZABADFOLD A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja hazánkban már több mint húsz éve február 25-e. 1947-ben ezen a napon hurcolták el a Független Kisgazdapárt vezetőjét a Szovjetunióba, ahol nyolc évet töltött fogságban. Portré Kovács Béláról.

Mindenki maradjon a saját élőhelyén!

SZABADFOLD Fürge rókalábak, surranó kis árnyak a kertünkben, sétálgató vaddisznó a Margitszigeten, szarvasok és őzek az utakon – egyre közelebb merészkednek a vadon élő állatok az emberlakta területekhez. Sőt, a legfrissebb hírek szerint egy szürke farkas a napokban Svájcból sétált hazánkba. Földvári Attilát, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársát, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivőjét kérdeztük, hogy mit tegyünk a vadak közelségében.

Tizenkét hónap, tizenkét trikolór

SZABADFOLD A Magyar Trikolór Gálát 17. alkalommal rendezik meg február 27-én, hétfőn 19 órakor a budapesti Honvéd Kulturális Központban.

Védőháló a város felett

SZABADFOLD Anno Kecskemét az országban az elsők között döntött arról, hogy önálló önkormányzati rendészeti szervet állít fel. Az eredmény? Egy élhető, biztonságos város.

Idényjellegű vitaminlöket: a földieper

SZABADFOLD A földieper nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ez a kis, piros gyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek megőrizni a test egészségét és támogatják az egészséges életmódot.

A hely becsülhető, az időpont nem

SZABADFOLD A Törökország délkeleti és Szíria északi részét sújtó, hatalmas erejű földrengések városokat döntöttek romba. A halottak száma meghaladta a harmincezret, és nem tudni, hány holttest van még a romok alatt. Mi a katasztrófa oka? Jelezhetők-e előre a földrengések? Hazánkban előfordulhat-e ilyen erős földmozgás? Kérdéseinkre Kiszely Márta szeizmológus válaszolt, akit a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumában kerestünk fel.

Egy hurkatöltővel kezdődött

SZABADFOLD Huszonkét éve kezdett Parádi Zsolt az antik bútorok és használati tárgyak gyűjtésébe. Ma hatezer négyzetméteres váci telephelyén több ezer régiség, antikvitás és úgynevezett vintage darab sorakozik.

Nagyot álmodnak

SZABADFOLD Nemcsak a magánéletben alkotnak egy párt, hanem a munkában is. Független filmesként, saját produkciós cég égisze alatt hozzák létre műveiket, amelyek több nemzetközi fesztiválon is sikert arattak. Portré a Párizsban élő Goztola Kristina és Halmi Péter művészpárról.

Véres gyertyaszentelő

SZABADFOLD Kegyetlen események zajlottak le a délvidéki Zentán 1849 februárjában, a vérengzések 2-án, éppen gyertyaszentelő napján kezdődtek. Az anyaországi köztudatban kevéssé ismert események erősen megrendítették az ottani magyarságot. A városra törő szerbek ugyanis etnikai alapon irtották ki mintegy háromezer nemzettársunkat.

Tűzben izzó vasvirágok

SZABADFOLD Kihalófélben van a kovácsmesterség, de szerencsére akadnak, akik továbbviszik a múlt örökségét. Gerencsér László édesapjától vette át a stafétát és tartja életben a régi kovácsműhelyt Kecskeméten. Nyolcévesen egy fogathajtó versenyen Fülöp herceg közelébe került, ma pedig híres embereknek is készít magas színvonalú munkákat. Látogatóban jártunk a népi iparművésznél.

Ezt jól kifőzték!

SZABADFOLD A minapi siker jelentős mérföldkő a hazai gasztronómia történetében: a Dalnoki Bence, Széll Tamás, Nyikos Patrik alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjében a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A szakács­szakma Oscar-díját Dánia vihette haza, a második helyezett Norvégia lett.

Oktatás családias légkörben

SZABADFOLD Csúcstechnológia, hallgatóbarát képzés, lovarda, fenntarthatóság – mindez megtalálható a kecskeméti Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán. Miként tudták megduplázni hallgatói létszámukat? Milyen kutatásokat végeznek az egyetemen? Hogyan tűrik a lovak, ha befestik őket? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk dr. Palkovics András dékántól.

Piroska és a juhászok

SZABADFOLD Ott él a pusztán Józsi, a csárdaüzemeltető, aki annyi pirított hagymát púpozott már a cigánypecsenyére, hogy az az égig érne, és Ferkó juhász, aki szíverősítőjét legurítván, meghívott a tanyájára, egy lópatareszelésre.

A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt

SZABADFOLD Lapunk részt vett az idei AGROmashEXPO rendezvényén is. A jelenlévő érdeklődők találkozhattak Gajdics Ottó főszerkesztővel, Varga Attila főszerkesztő- helyettessel, valamint Németh László lapszerkesztővel.

Ne várjon, amíg késő lesz!

SZABADFOLD Minden évben január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a prevencióra, valamint megismerteti a nőkkel a betegség tüneteit. A méhnyakrák a hölgyeket érintő leggyakoribb daganattípusok egyike.

Eltávozott az isteni Lollo

SZABADFOLD Mindannyian meghalni születtünk, a különbség az az intenzitás, amely mellett az életünkben döntünk – mondta egy interjúban minden idők legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida. A 95 éves korában elhunyt díva kalandokban bővelkedő életet élt.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 3. lapszámunkban!

Szeretni kell, ennyi a titok

SZABADFOLD Természetesen élete párja, Balázs Klári is szóba került, és megtudtuk, hogy az előadóművész korántsem tekinti befejezettnek az életművét.

Nem vesztették el a becsületüket

SZABADFOLD A pokolból visszatérő, túlélő hősöket itthon szégyen és kiközösítés fogadta. A harctéren elesettekre pedig csak szeretteik emlékeztek. Nyolcvan esztendeje történt a doni katasztrófa.

Mindenkinek kellett

SZABADFOLD A Szent Korona története legalább olyan kalandos, mint hazánké. Január 6-án épp 45 esztendeje, hogy hosszú évtizedek után hazatért az Egyesült Államokból. Ez alkalomból nemzeti ereklyénk útjának néhány érdekes epizódját mutatjuk be.

Nem áldozat a kétlakiság

SZABADFOLD A 32 éves versenyző fáradhatatlannak tűnik: két ország között ingázva edz, miközben a magyar tehetséggondozás nagykövete, és egy új kezdeményezéssel igyekszik segíteni élsportolótársait.

Művészettel a boldogságért

SZABADFOLD Amerre nézünk, mindenhol szobrok – a műteremben,az udvaron, a kiállítási térben. Gipszminták,bronzalkotások. Herczeg Ferenc, Munkácsy Mihály, Batthyány Lajos, Fischer Annie. De nemcsak az otthonában, hanem szerte az országban találkozhatunk R. Törley Mária szobrászművész alkotásaival, köztéri és kiállítótermi szobraival, plasztikáival. Aki először tér be egy szobrász műhelyébe, csak ámul, hogy mennyi munka és tervezés előzi meg egy-egy szobor avatását.

Az első és az utolsó mohikán

SZABADFOLD Az urak haja már őszbe vegyül. Igaz, elszálltak az évtizedek, de a tartásuk egyenes, és a munkától ma sem ijednek meg. Tengelyidő sok millió kilométert vezetve, föld alatt töltött idő, hegyeket a felszínre hozva. Sebestyén Lajos az elsők egyike, aki a Magyar Államvasutaknál gőzmozdonyról villany­mozdonyra ülhetett át, míg Rajmon Árpád az utolsó Magyarországon, aki szenet, bauxitot és mangánt kitermelve, föld alatti bányában dolgozhatta le az előnyugdíjhoz szükséges időt.

A sokszínűség ígérete

SZABADFOLD Veszprém és a görögországi Elefszína mellett idén Temesvár Európa kulturális fővárosa. A bánsági nagyváros sokszínűségével nyerte el a zsűri bizalmát. Riportunkban arra keressük a választ, hogy az egykoron magyarok, svábok és szerbek által lakott város mit örökített át a régi multikulturalizmusból.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 12. lapszámunkban.

Nekünk írták a dalt

SZABADFOLD Időutazásra invitál a Zene Háza tematikus kiállítása. Mégpedig egy formabontó jellegűre, amely az ötvenes évek végétől a rendszerváltozásig kíséri figyelemmel a popzene történetét, és október 29-ig látogatható.

Életadó értékek nyomában

SZABADFOLD A lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró kollégiumai – amelyek az 1930-as évek falukutató mozgalmának mintájára jöttek létre – egyre több fiatalt vonzanak. Három egyetem tanárainak és hallgatóinak részvételével a napokban zárult a Pély Kollégium, amely immár a harmincadik a sorban. A kutatás központjában a táj és az itt lakók életlehetőségei álltak.

Egy este James Bonddal

SZABADFOLD Amilyen jellegzetes a kémek kémjének karaktere és az őt megformáló színészek sora, olyannyira maradandók a Bond-filmek slágerei, melyek hamarosan felcsendülnek a Papp László Budapest Sportarénában.

„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re

SZABADFOLD A teljesség igényével számolnak be a nemzeti ünnep eseményeiről, történelmi-, társadalmi-, hazafias vonatkozásairól, összefüggéseiről. A KarcFM-en és a karcfm.hu-n egész nap értékelő-elemző műsorok lesznek majd hallhatók.

Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 10. számunkban.

Fagyűző technikák

SZABADFOLD Az elmúlt hetekben már előre féltem tőle, és a mai napig tartom magam ahhoz, hogy a korábbra várható gyümölcsfavirágzás miatt a következő két hónapban sorra fagykárt szenvedhetnek a fák. Akadnak viszont fogások, melyekkel védekezhetünk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 9. számunkban.

Évtizedek tanítással

SZABADFOLD A tanár nénit keresi? – szólít meg a hátizsákos suhanc, látva, hogy a kapucsengőt nyomkodom. – Itt lakik, tudom, mert két éve még engem is tanított – dicsekszik amolyan grundos, Pál utcai fiús stílusban. – Engem meg kerek 60 esztendővel ezelőtt már ő tanított – vágok vissza kakaskodva, mire nagyot ámul, szeméből kiolvasható: akkor is volt iskola!

Gyakorlat teszi a mestert

SZABADFOLD Tihanyi Tóth Kinga kapcsolatmegmentőként arra törekszik, hogy gyakorlati útmutatással segítsen a hozzá fordulóknak, hogyan álljanak helyt a kritikus szituációkban.

Laci a rengetegben

SZABADFOLD Dalait skandálja a baby boomer, X, Y és Z generáció, mégis azt ígéri, ha újra születne, valóban, de tényleg valóban rock and roll sztár lenne! Lukács László a minap 55 éves lett!

Ha kihal a nyelv, elvész a tudás

SZABADFOLD Lássuk, melyek azok a nyelvek, amelyek pár évtizeden belül a feledés homályába merülhetnek.

Véres farsang

SZABADFOLD Bocskai István előbb kegyetlenül leszámolt a székelyekkel, majd széles szabadságjogokkal látta el őket. Valódiakkal, nem hamisakkal, mint Mihály vajda. Ezúttal a véres farsang néven ismert események és a tizenöt éves háború hátterét vizsgáljuk meg.

Régi lázadók és új álmok

SZABADFOLD A Mandoki Soulmates Magyar képek világszínvonalú albumának dalai zsigerig hatolnak, a szívhez szólnak. Leslie Mandoki úgy fogalmazott, a dalok az emberségről mesélnek: arról, ami összetart és összeköt minket, nem pedig arról, ami szétválaszt és eltávolít egymástól. Németországi stúdiójában értük utol a zenész-producert.

Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 7. számunkban.

Szkopjei anziksz

SZABADFOLD Az élet élet – éljed! Teréz anya élethimnuszának utolsó sora lehetne a hitvallása Észak-Macedóniának. Ez a fiatal ország keresi gyökereit, az identitását, amelyet hosszú évszázadokon át elnyomtak a hódítók. Novák Katalin köztársasági elnök minap hivatalos látogatáson járt a fővárosban, Szkopjében, ahová a Szabad Föld munkatársa is elkísérte.

Útkeresés a közlekedésben

SZABADFOLD Elektromos vagy napelemes rendszerek uralják a jövő közlekedését? Milyen új, alternatív üzemanyagok jelennek meg a piacon? Hol tartanak a nemzetközi és hazai fejlesztések? Egyebek közt ezeket a témákat hozták szóba avatott szakemberek a napokban a kecskeméti Neumann János Egyetemen megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Földadó a paraszt Párizsban

SZABADFOLD Miközben országszerte gőzerővel folyik a hódmezővásárhelyi földadó bevezetése elleni aláírásgyűjtés, aközben ugyancsak gőzerővel folyik az alföldi város polgármesteri hivatalában a földadó befizetésére felszólító kiértesítések nyomtatása. Több mint 2,7 millió magyar földtulajdonos kapkod most levegő után, mert joggal tarthat attól, ha Márki-Zay Péter városának megengedik, hogy szőlőért, szántóért, erdőért pénzt követeljen a tulajdonosoktól, akkor hamarost települések százai követik majd az új módit, ráadásul az elmúlt 100 év legaszályosabb esztendeje után.

Összekötve, örökre

SZABADFOLD Személyes hangú családi emlékmorzsákkal idézzük meg Ruttkai Éva alakját.

Vesztesek háborúja

SZABADFOLD Személyes tragédiák jellemzik a kárpátaljai családok életét – mondja lapunknak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője hangsúlyozza: a kényszersorozás a háború velejárója, az orosz–ukrán háborúnak nem lesz valódi győztese, és bár jól felszereltek, a nyugati tankok sem sebezhetetlenek.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 5. számunkban!

Konténerek vízen és szárazföldön

SZABADFOLD Bíró Koppány Ajtonnyal, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) főtitkárával beszélgettünk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 4. számunkban!

Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow

SZABADFOLD Négy napos rendezvénysorozattal várja idén az érdeklődőket az agráriumot bemutató AGROmashEXPO. Szakmai bemutatók, pódiumbeszélgetések kínálata, az izgalmas PREGA AgRobot Show, valamint egy különlegesség, a Lengyel–Magyar Agrár – Élelmiszeripari Innovációs fórum is része a programoknak.

Az elfelezett alma

SZABADFOLD Borzok, rókák, őzek kísérik Horváth Zsoltot az erdők sűrűjében, amint ő csillaghullásos, napfelkeltés lesre igyekszik. A drónfotós szokatlan perspektívából mutatja meg a természet csodáit: elfelejtett folyómedrek, madárlátta motívumok, építészeti különlegességek elevenednek meg alkotásain.

Júniusig lehet pályázni

SZABADFOLD Az agrártárca megtoldotta az öntözésfejlesztési pályázatokra jelentkezés határidejét, ugyanis 20 milliárd forint megmaradt a most kifutó konstrukcióban.

Lakás vagy ház? Így dönthetünk egyszerűen

SZABADFOLD Az ingatlanvásárlás nem egyszerű döntés, hiszen általában hosszú távra tervezünk vele, ezért nagyon megfontoltan és minden apró részletet mérlegelve kell választanunk. Mielőtt konkrétan elkezdjük a keresést, érdemes határozottan megfogalmazni a leendő élettérrel kapcsolatos igényeket: elsődlegesen például azt, hogy lakást vagy inkább családi házat keresünk-e.

Megjelent a Szabad Föld januári első száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei második lapszámunkban!

A jászberényiek a guruló dollárokról: Szégyen! Kapják a pénzt, semmit nem csinálnak! Majd mi eldöntjük, ki vezesse a várost! – videó

SZABADFOLD Időközi önkormányzati választást tartanak Jászberényben január 15-én, Márki-Zay Péter pedig az ATV-ben jelentette be, hogy amerikai pénzekből is támogatják a jelenleg hivatalban lévő jobbikos polgármestert, Budai Lórántot. Vannak azonban, akik nem kérnek a guruló dollárokból – írja az Origo.

Aranylázban Argentína

SZABADFOLD És tudták, hogy az argentinok a feltalálók napját egy magyarra emlékezve jelölték ki? Meg azt, hogy Buenos Airesben, Misionesban és Chacóban is több tízezer magyar származású argentin él?

Megjelent a Szabad Föld januári első száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei első lapszámunkban!

Világsztárok behívója

SZABADFOLD Hegedűs László évtizedeken át hozta Magyarországra a legnagyobb világsztárokat és zenekarokat. Angol üzletemberek segítségével hívta életre a Multimédia nevezetű koncertszervező cégét. Legnagyobb rendezvényük a Metallica és az AC/DC közös moszkvai fellépése volt 1991-ben, amelyen hivatalosan is 850 ezren gyűltek össze, és ezzel az esemény be is került a Guinness Rekordok Könyvébe. Kalandos életútjának hozadéka a Queen Magyarországra hozatala is.

Amit a megfelelő sövényvágó kiválasztásához tudni érdemes…

SZABADFOLD A sövényvágó egy elengedhetetlen eszköz a kertgondozás során. A megfelelő sövényvágó kiválasztása hozzásegíthet ahhoz, hogy a kertünk mindig ápolt és rendezett megjelenést mutasson. Ennek érdekében érdemes körültekintően megválasztani a készüléket. A következőkben bemutatjuk, mely szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során.

Vesszőbálák a kazánban

SZABADFOLD A jelenlegi árak mellett minden településen nagy feladat a közintézmények felfűtése. Visontán alternatív energiaforrást találtak: a javarészt szőlészettel foglalkozó vidéken a szőlőtőke levágott vesszőjét, a venyigét hasznosítják e célra.

Erdélyben is kell falugazdász

SZABADFOLD A budapesti Agrárminisztérium támogatásával működik Erdélyben a hatvankét falugazdászt tömörítő hálózat, amely több ezer magyar gazda szaktanácsadását látja el.

Számvetés szürke fényekben

SZABADFOLD Tizenvalahány évig a magyar rendszer­változás következményeit fényképezte a nyugati lapoknak. Benkő Imre útját emellett is évtizedeken át fényképezett nagy esszék, sikeres kiállítások, nívós kötetek jellemzik: Ózd, Ikrek, Utak, Arcok, Kína. És ha az ember nyolcvanéves lesz, szükséges egyfajta számvetés.

Bakelitország rejtelmei

SZABADFOLD A bakelit a bolhapiacok, olykor az aukciók slágere is, és sokak annak ellenére őrzik a boldogult ifjúkorukban vásárolt korongokat, hogy nincs min lejátszani őket.

Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás

SZABADFOLD A terv kritikusai szerint ekkora területet az intenzívebb gazdálkodásból kivonva az unió nem lenne képes elegendő mennyiségben élelmiszert termelni. Magyarország vállalta, hogy 2027-ig eléri a 10%-ot, most 6% felett állunk, vagyis a mai 340 ezer hektárt kellene bő 500 ezerre emelni.

Nők a hadszíntéren

SZABADFOLD A háborús hírekben, filmekben a nők többnyire a hagyományos szerepekben – sebesülteket gondozó ápolónőként, hadianyaggyárban dolgozó munkásként – tűntek fel. Akadtak azonban olyan lányok és asszonyok is, akik a háború poklát a csatatéren élték át. A nőnap közeledtével női haditudósítók és fotográfusok munkásságát idézzük fel.

Híres magyar szobácska

SZABADFOLD A bécsi tartomány arany érdemjelét vehette át Fodor Mária, az osztrák fővárosban található Ilona Stüberl magyar étterem tulajdonosa. A kitüntetést a város életében évtizedeken át jelentős szerepet játszó vállalkozóknak ítélik oda. A vendéglátást különösen érintő drámai éveket jelzi az is, hogy az elismerést már két éve bejelentették, de csak a Covid-járvány elmúltával, a napokban adták át.

Családbarát szemlélettel

SZABADFOLD A Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018 óta ítéli oda az év Családbarát Kórháza címet. Az elismerést 2021-ben az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő nyerte el, majd ezután a Családbarát kórházi innovációk – járvány idején pályázat díját is megkapta. Vajon mitől családbarát egy kórház? – kérdeztük Sebők-Tóth Kata kommunikációs vezetőt.

Időutazás egy kávé mellett

SZABADFOLD Sokszor nincs is annál jobb a hideg vagy esős időben, mint beülni egy meleg kávéházba, forró feketét szürcsölni, és a barátokkal beszélgetni vagy egy könyvvel a kezünkben hátradőlni, s élvezni a hely varázsát.

Király a javából

SZABADFOLD Nyolcévesen már érsek volt és jegyben járt, tizenöt évesen királlyá választották, pedig nem csörgedezett uralkodói vér az ereiben. Mégis pontosan tudta, hogyan kell uralkodni. Hunyadi Mátyás 580 éve született.

Fókuszban a betegbiztonság

SZABADFOLD Zökkenőmentesen indult el az új egységes alapellátási ügyeleti rendszer február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében. Az ország többi részén egyelőre az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet.

Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 8. számunkban.

Irány a száz év!

SZABADFOLD A Fővárosi Nagycirkusz az orosz–ukrán háború kitörése óta nem csak befogadja és teljes ellátásban részesíti az Ukrajnából menekült artistaművészeket és növendékeket, hanem rendszeres fellépési lehetőséget is biztosít számukra. Március közepéig az ukrán Corona Circus társulat Jégkirályság című műsora látható – ebben a kilencszeres Guinness-rekorder, érdemes művész Rippel Ferenc és Rippel Viktor képviseli a magyar szakmát. Emelőszámukban a csodaszarvas nyomába eredő Hunor és Magor ereje és kitartása elevenedik meg.

Tapintható sötétség

SZABADFOLD Lekapcsolják a villanyt és teljes sötétségben zajlik az előadás. A szereplők látássérültek, a földön ülő közönséget látók alkotják. Ebben a rendhagyó színházban a megértést a hangok, az illatok, az ízek és a tapintások segítik. A budapesti Vakrepülés Színtársulatnál jártunk.

Medvékkel táncoló

SZABADFOLD A 13 plusz egyes rovatban ezúttal Szilágyi Istvánt, a hazai állatvédelem egyik ismert képviselőjét kérdeztük.

Az utolsó kárpótlás

SZABADFOLD Egy hely volt az országban, ahol nem történt igazi kárpótlás. Mégpedig az egykori Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén, egészen pontosan Solymáron és Pilisszentivánon. A jóvátételre várók ügye harminc évig húzódott, mígnem 2021 végén a parlament elfogadott egy csak az eset kezelését és lezárását lehetővé tevő törvényt. Tavaly tavasz óta napjainkig követte a Szabad Föld a kompenzációs eljárás alakulását.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 6. számunkban!

Derék emberek városa

SZABADFOLD Balassagyarmat – óh, hogy szeretem! / Legszebb ott volt fiatalon életem, / Ott nem bántott talán még semmi se / (S ha bántott, rögtön gyógyult a sebe). Szabó Lőrinc, a modern magyar líra nagy költője kezdi így a Tündérváros című versét, s elhihetjük: nem véletlenül emlékszik gyermekkorának Ipoly menti tündérvárosára e szép szavakkal.

Ringlik és gombok

SZABADFOLD Tudják, mi a ringli? Fémből, csontból való karika, gyűrű. Ez kell ruhához, bútorhoz. Hol lehet venni, ha elveszett? Például gombbehúzó üzletben. Amiből ma már alig akad. Régen több volt. Csak be kellett vinni egy vékony textil- vagy bőrdarabot, bútorkárpitot, és készen is lett hozzá a kerek vagy szögletes kiegészítő. Kádár Ferencék budapesti üzletében ma sincs ez másképp.

Ládába már vethetünk

SZABADFOLD Eljött az első zöldségmagok vetésének ideje. Nem kint, a kertben, hanem a konyhában.

Aludna végre egy jót?

SZABADFOLD Életünk fontos része az alvás: biológiai szükséglet. A világ legegyszerűbb dolgának tűnik, hiszen csupán a szemünket kell hozzá becsukni, ennek ellenére sokan küzdenek alvásproblémákkal. A miértekről Koczó Leventét, a SomnoCenter Alvászavar Központ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák

SZABADFOLD A meleg szobában, a kényelmes kanapén üldögélve Te csak a készülődés izgalmára és a kalandos fárasztásra tudsz gondolni? Ha a téli hónapokban sem hagy nyugodni a horgászszenvedélyed, ideje engedelmeskedni a vizek hívó szavának! A januári, februári horgászat egyik titka kétségkívül a csalizásban rejlik. A Sneci most eloszlatja a kételyeket a hideg vízi etetéssel kapcsolatban, olvass tovább!

Használjuk a hideget

SZABADFOLD A hűvössel való fokozatos találkozás, a túllégzés és a mentális fókusz a három alappillére a Wim Hof holland extrém sportolóról elnevezett módszernek. Általa bizonyos betegségek leküzdhetők, erősíthető az immunrendszer, a testi épség mellett lelki egészséget, kiegyensúlyozottságot is kölcsönöz.

Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér

SZABADFOLD A saját tapasztalatai: a válás, édesanyja hosszú betegsége, a karrierválság, a pandémia miatti bezárkózás együtt ösztönözték arra Sipos Ágotát, hogy ötven fölött változtasson az életén, és leporolja, felfrissítse a régi korok népszerű hivatását. A balatonfűzfői társalkodónő legfőbb üzenete: a kapcsolat érték.

Protokoll síron innen és túl

SZABADFOLD Tavaly két olyan különleges haláleset is történt, amelyhez kiemelt protokolláris szintű temetés tartozott. II. Erzsébetet királyi, XVI. Benedeket pedig a pápai protokoll szerint helyezték örök nyugalomra. Gáspár Ágnes protokollszakértőt kérdeztük a két szomorú eseményről és a protokoll napjainkban betöltött szerepéről.

Az ötvöskirály koronája

SZABADFOLD Az akkor Kossuth-díjjal elismert, később tragikus sorsú művészt az egyik tanítványával és barátjával, Krach Ernővel idéztük meg, aki 62 évvel ezelőtt állt először a mester szolgálatára.

Hirdetés feladás az újságok hasábjain túl

SZABADFOLD Az apróhirdetések komoly tradíciókkal bírnak. Az napi- és hetilapok erre dedikált hasábjain a mai napig is megjelennek különféle témájú hirdetések, sőt, kizárólag apróhirdetéssel foglalkozó lapok is elérhetők. Haladni kell azonban a korral és nyitni az újabb megoldások felé. Az online tér például erre is remek lehetőség.

Reflux-diéta: a savas refluxot enyhítő ételek

SZABADFOLD A savas refluxszal együtt élni nehéz és gyakran érezhetjük úgy, hogy csupán néhány egyszerű ételen kell élnünk, amelyek nem súlyosbítják tovább az állapotunkat. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy vannak bizonyos ízletes ételek, amelyek nemhogy nem váltják ki a tüneteket, de még segíthetnek is enyhíteni azokat?

Bankárok grófja

SZABADFOLD A Batthyányak története több évszázados múltra tekint vissza, és szorosan összefügg a magyar történelemmel. Gróf Batthyány Ádám ennek az ősi, főnemesi családnak a leszármazottja. Nagy­apja a szegények orvosaként szá­montartott Batthyány-Stratt­mann László herceg volt, valamint közvetlen a rokonság közte és a mártírhalált halt Batthyány Lajos miniszterelnök között is.

Háború Bezenyén

SZABADFOLD Bezenye begurult! Történt ugyanis, hogy a szeretet ünnepére a falu képviselő-testületének Jézuskája egy több mint 100 telekből álló szlovák lakópark építési engedélyét tette a község karácsonyfája alá. A sokkoló önkormányzati ajándék láttán a többségében horvát nemzetiségű lakosság egyik öreg bölcse, Laci bácsi csak annyit mondott: Ötszáz éve a török elől menekültünk ide horvát földről a magyar Bezenyére, innen meg, úgy látszik, a szlovákok fognak majd bennünket elkergetni!

Női kigombolható pulóver őszre – nézd meg az ajánlatainkat!

SZABADFOLD Habár az őszi hőmérséklet gyakran kedvező számunkra, néha még a 20 fokot is eléri, ugyanakkor nem felejthetjük el azt, hogy az esték hűvösek és reggel amikor elmegyünk otthonról, érdemes magunkkal vinni még egy vastagabb ruhadarabot. Ilyenkor fontos a réteges öltözködés és kiváló megoldás lehet az őszi napokra a kigombolható női pulóver. Nézd meg az ajánlatainkat az őszi szezon idejére, a kigombolható női pulóverrel!

Aki megelőzte Pasteurt

SZABADFOLD Louis Pasteur kémikus, mikrobio­lógus a XIX. században több új eljárást is kidolgozott, amelyek jelentős változásokat hoztak az orvoslásban: védőoltásokat fejlesztett ki a veszettség és a lépfene ellen, az immunizálással tömegek életét tudta megmenteni.