Elszomorító hirdetés

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam.”

Eddig még jó

SZABADFOLD A Mensa Klub tag stand up komikus, Orosz Gyuri válaszolt 13+1 kérdésünkre.

Csak egyszer virágzik

SZABADFOLD Él a világon egy bambuszfaj, amely 120 éves élete során csak egyszer virágzik, majd elpusztul. A Phyllostachys nigra var. Henonis (Hamvasszárú óriásbambusz) Japán három fő bambuszfajának egyike, fontos erdőalkotó növény, a szárai 6-10 centi átmérőjűek és 15 méter magasra növekednek. Mostanában azonban, úgy tűnik, bajban van: a virágainak legtöbbje terméketlen.A tudósok arra utaló jeleket találtak, hogy a virágzást követően a bambuszok nem regenerálódnak, ezért a jövőben ökológiai és gazdasági katasztrófa is bekövetkezhet: a dús bambuszerdő, amely élelmet, menedéket és alapanyagokat ad, hosszú évekre füves térséggé válhat, mielőtt a bambusz újra növekedni kezdene. A vegetáció is teljesen átalakulhat, veszélyeztetve más őshonos élőlényeket. Mivel a növény virágzásai között több mint egy évszázadnyi idő telik el, a botanikusoknak nincs sok lehetőségük tanulmányozni a regenerálódást, de arra számítanak, hogy a folyamat nagyon lassú lesz, akár több évig is eltarthat.A fajt több mint 1000 éve Kínából hozták be és honosították meg. Az bizonyos, hogy azóta számos alkalommal virágzott már, mégsem pusztult ki. Ám hogy mit hoz a jövő, az csak akkor derülhet ki, ha a területen a jövőben is folytathatják a vizsgálatokat.

Az eredmény fejben dől el

SZABADFOLD Lubics Szilvia ultramaratonista extrém időjárási körülmények közt is jól teljesít.

Rejtőzködő kórokozó

SZABADFOLD Furcsa betegség az övsömör.

Nincs már számukra hely

SZABADFOLD Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, azóta elszaporodtak a medvetámadások.

Aranyórák képei

SZABADFOLD A fotós számára akkor a legkedvesebb az erdő, amikor gímszarvasok bőgésétől hangos.

Kesusajtot a szendvicsbe!

SZABADFOLD Kesudióból készül a vegánok sajtja.

A hús védelmében: a franciák már léptek

SZABADFOLD Élesedik a helyzet a húsokat utánzó termékek körül.

Fókuszban a pákozdi csata

SZABADFOLD 175 éve, 1848. szeptember 29-én zajlott a pákozdi csata.

Kakukkok kora

SZABADFOLD Temetjük a múltat. A létezés régi rendjét. A természetellenesség pedig ott áll kajánul a sírja fölött. Összehajol örök társával, a „haladással”. Tort ülnek fölötte. Hiszen ez a fészekparaziták ideje. Bár saját utódaikat a kakukkfiókák kilökdösik a fészekből, a nádirigók készségesen táplálják az idegen szájakat. Mai világunk kiforgatja a vér örökségét, áthágja az öröktől való nagy rendezőelvet. A harmadik évezred Bábele, az idegenhonos özönfajok inváziójának érája ez. 

Afrika déli csücskénél

SZABADFOLD Az első európai a Jóreménység fokánál

Változik-e a liszt ára?

SZABADFOLD A malmok egy része még mindig a tavalyi, drágán vett búzát őrli.

Olcsó külföldi húsok

SZABADFOLD Különféle baromfi- és sertéshúsok jelentek meg a hazai boltok egy részében.

Gabona: vita mindenkivel

SZABADFOLD Az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán agrártermékek importtilalmát a szep­tem­ber 15. utáni időszakra. A ma­­gyar, szlovák és a lengyel kormány, saját hatáskörben, folytatja az ukrán agrártermékek behozatalát tiltó szabályozást. Közben Ukrajna perelni készül az import ellen lépő országokat a WTO-nál.

Magyar jezsuiták Dél-Amerikában

SZABADFOLD A Kulturális Örökség Napjai az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

Sorozatgyilkos drágakő

SZABADFOLD Az átok sújtotta Hope-gyémántot ma egy múzeumban őrzik, hét lakat alatt.

Ember alkotta paradicsom

SZABADFOLD Ötven éve hozták létre a Tisza-tavat

Csonka kúp

SZABADFOLD Vulkáni vonzereje van. Mélytüzű magaslat. A Sághegy még csonkán is sármos a zöldbe vágyók számára. Vas vármegyében néz le ránk a bazalt. Erre kalandozunk mi is, mindegyre feljebb és feljebb haladva a Markovics Tibor vezette Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Vályogszauna a homokozó helyén

SZABADFOLD Kecskeméten készült el 3D-s nyomtatással a világ első vályogszaunája.

Aranycipőt kapott a Tuskirály

SZABADFOLD Hegedűs Csaba életében eufória és tragédia is bőven előfordult.

Washington illúziója

SZABADFOLD Jeffrey Sachs amerikai közgazdász nyugat és kelet jövőjéről.

Szeretettel édesítve

SZABADFOLD Homokgombóccal kezdte, macaronnal folytatja

Igazán Toszkána

SZABADFOLD Egy könyv nyomán elindulni a világ legjobb helyére.

Paradicsomi hangulat

SZABADFOLD Ez az év nagyon jól sikerült a kertünkben, ami a paradicsomot, padlizsánt illeti.

Szép színes világ

SZABADFOLD Szétterjesztett szárnnyal szárítkoznak a fekete kormoránok. Fehér nagykócsagok szállnak a békalencsés nyílt víz fölött. Jégmadár siklik az ég tükrén. Alattuk a világ legkisebb virágos növénye, a vízidara terül szét zölden. Sárgacsőrű tőkés récék tollászkodnak. Az iszapos partszegélyig merészkednek. 

In memoriam Ujlaki Ágnes (1950–2023)

SZABADFOLD Hetvenhárom éves korában váratlanul elhunyt a Szabad Föld munkatársa, kedves kollégánk, Ujlaki Ágnes.

Minden napom egy utazás

SZABADFOLD Bakacsi Béla vallott önmagáról.

Játék a betűkkel

SZABADFOLD Látványos grafikák Pászti Péter amatőr kalligráfustól

A Nyugat ellensúlya

SZABADFOLD Együttműködnek a feltörekvő nagyhatalmak.

Látogatás a Klárborétumban

SZABADFOLD Amatőr rózsaimádó kertésznek mondja magát Kolonits Klára.

Pokol után mosoly

SZABADFOLD Nagy-Kuglicz Kata, az egyetlen magyar kerekesszékes teniszezőnő.

Legyünk jóban a testünkkel!

SZABADFOLD A shiatsu-terápia segít megteremteni testünk harmóniáját.

Fele a teremtésnek

SZABADFOLD Meg tudná-e mondani valaki, miért nézzük meg akár huszadszor is a Rómeó és Júliát? Hiszen láttuk már színdarabban, operában, balettben, filmen, musicalben, különböző modern feldolgozásokban – minden fordulatát, számos sorát kívülről tudjuk… Talán abban reménykedünk újra és újra, hogy Rómeó nem szúr le senkit, hogy Júlia apja megsajnálja a lányát, hogy a két család még jókor kibékül, hogy Lőrinc barát ostoba, túlbonyolított mentési ötletét még idejekorán elvetik…? De sajnos nem így lesz. Ismerjük a végkifejletet, és a legszívesebben bekiabálnánk, mint a gyerekek a bábszínházban: ne idd meg a mérget, te szerencsétlen! Se te, Júlia, se te, Rómeó! De megisszák, leszúrják magukat, rengeteg a halott, minden rosszul sül el… Mi pedig szomorúan, de nem csodálkozva kattintunk át egy másik csatornára. Pedig nem kéne, hanem inkább ízlelgetnénk a szerző csodálatos sorait. Például ezt: „Bár lehetnék kesztyű a kezén!” És elmélázhatnánk azon, milyen ritkán adatik meg – a legtöbb embernek soha – átélni a mindent elsöprő szerelmet, amikor egyazon hőfokon égnek mindketten, amiért még a legnagyobb árat is megéri megfizetni.

A Word és az Excel atyja

SZABADFOLD Kétszer is megjárta a világűrt Simonyi Károly.

Vámbéry, a magyar dervis

SZABADFOLD 110 éve halt meg Vámbéry Ármin, a neves orientalista tudós

Gabonaháború

SZABADFOLD A háttérben gazdasági összecsapás is folyik Ukrajna és Oroszország között.

A millió is egy lépéssel kezdődik

SZABADFOLD Újra startol a Millió lépés az iskoládért kihívás!

Keresd a békét!

SZABADFOLD A Józsa Judit Galéria és a leghíresebb korondi művészcsalád.

Egyedül a csöndben

SZABADFOLD Október elseje - Idősek világnapja

Mindenki élve kerüljön ki

SZABADFOLD A túsztárgyaló elmondta, mit tegyünk, ha túszdrámába keverednénk.

Egy nap le, hat nap fel

SZABADFOLD Kulisszatitkok a törökországi barlangi mentésről.

Már elérhető a legfrissebb

SZABADFOLD Életmentés a mélyben. A tanyavilágban jártunk. Kétszer is járt az űrben a magyar származású szoftverfejlesztő. Ezekért és további témákért is keresse az aktuális lapszámot!

Pánik

SZABADFOLD Minden jel arra mutatott, hogy Laci bácsi pánikbeteg lett. A hír villámcsapásként érte a Zsák utca lakóit, annál is inkább, mert előjelek egyáltalán nem voltak, és a legkevésbé Laci bácsival kapcsolatban várták az alattomos tünetegyüttes támadását. Amire amúgy viszont számítottak, ezért Joe (Jesús), aki rendelkezett némi gerillaháborús tapasztalattal, a biztonság kedvéért jó előre bespájzolt néhány folyóméter szögesdrótot. Lesz, ami lesz, mondta ezzel kapcsolatban egy alkalommal Tigristigrisnek harciasan, egy na­­rancssárga lemezvágó ollót lóbálva a nyomaték kedvéért. És lett, ami lett. Holott Laci bácsi egészen addig mindent megúszott, beleértve a midlife crisist, tehát az életközepi válságot, a kiégést, és a kapuzárási pánik is csak egy alkalommal tört rá, amikor elfelejtette bezárni Lajos bácsi pajtájának ajtaját, ahol a hidroplánt tárolta. Most viszont a függőágyában feküdt és rázta a hideg. Beteg vagyok, Gézu – mondta a buszvezetőnek, aki aggodalmas arckifejezést öltve hajolt fölé, pedig eredendően csak a tökgyalut jött kölcsönkérni. Mióta tart? – kérdezte Géza, és mimikát váltott, amitől úgy festett (akként kezdett festve lenni), mint egy sokat tapasztalt vidéki körorvos a múlt századból. Tegnap este kezdődött – válaszolta elhaló hangon Laci bácsi –, amikor a villám belecsapott abba a muflonná változott elvadult kecskebakba ott fenn a hegytetőn. És a nyomaték kedvéért reszkető kézzel az esemény irányába mutatott. Ez pá­­nik, Laci – diagnosztizált Géza –, ugyanolyan rossz, mint ha tényleg rosszul lennél, de közben mégsem. Az elektromosságtól lehet – fűzte tovább a gondolatait, hangot is adva nekik –, a bakból, a Vénusz és a Plutó közreműködésével. Gondolkodj azon, hogy mi áramolhatott rajtad keresztül ak­­kor. Laci bácsi szeme szikrákat, majd villámokat szórt. Ne kezdd már te is, Géza – mondta szórás közben, de aztán beléhasított a felismerés, akár a fejsze a fatönkbe. Talán… talán a földrengés előérzete – suttogta. Próbáld meg felidézni – kérte Géza izgatottan. És ebben a pillanatban Laci bácsi papagája, a Lurkó rikácsolni kezdett a kredenc tetején. Riadó, riadó! – üvöltötte magából, mint valami tojásból kikelve, mire Laci bácsi a gyógyulás összetéveszthetetlen jeleit mutatva kipattant a függőágyból és beverte a fejét az állólámpába, ami azonnal szikrázni kezdett. Akkor már mozgott a csillár is. Kifelé! – ordította lábadozva, maga előtt tolva Gé­­zát. A macska szaladt elöl, ők meg utána, ki a szabad ég alá, amit haldokló csillagok rajzoltak át éppen a mélybe hullva. 

Vissza a vadonba

SZABADFOLD A gyerekek a saját lelkükért kell, hogy időt töltsenek a természetben, az erdőben.

Cseppek a Balkánból

SZABADFOLD Belgrád, Szófia, Skopje - városképek

Szelíd fény őszi estékre

SZABADFOLD A gyertyaszezon szeptembertől indul be igazán, és januárig meg sem áll

A világbajnokság haszna

SZABADFOLD Továbbra is a labdarúgás a legnagyobb üzlet a sportgazdaságon belül.

Japán császártól a finn tengernagyig

SZABADFOLD Száz éve alapították a Magyar Érdemrendet.

Egy sötét korszak szomorú lenyomatai

SZABADFOLD Mit rejt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára?

Megjelent az aktuális lapszám

SZABADFOLD   

Mentsük meg a bullokat...

SZABADFOLD „Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam!”

Budapest a legszebb

SZABADFOLD Maka Gyula nagybőgőművész sok városban jár, de számára a legszebb város Budapest.

Csilletolók Oroszlányban

SZABADFOLD A 73. bányásznapon jártunk.

Helytállás és mérlegelés

SZABADFOLD Bella Árpád határőr alezredes vallomása az 1989-es áttörésről.

Új viszonylatok

SZABADFOLD Hogyan alakult ki a világkereskedelem és a tőzsde?

Megjelent az aktuális lapszám

SZABADFOLD Miért magas az üzemanyagok ára? Ki lett idén a Nemzet Színésze? Hogyan döntött a páneurópai piknik idején a a kivezényelt rendőrparancsnok? Ezekre a kérdésre is választ ad legújabb lapszámunk, amely a mai naptól már elérhető.

Angyal a laktanyában

SZABADFOLD A salgótarjáni tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot teljesítő Angyal Tibor neve egybeforrt a szakmai elkötelezettséggel. Az alezredes 1990-ben szerelt fel, de már általános iskolás korában önkéntes tűzoltónak állt. Hivatását fel nem cserélné semmivel. Szenvedéllyel kutatja a tűzoltó-relikviákat, gyűjteménye mára mintegy ezerháromszáz darabot számlál.

Minden kockája élmény

SZABADFOLD A Teleki tér: Atlantisz – mondta Bereményi Géza. A XIX. század végétől itt, a budapesti Józsefvárosban, a Nyóckerben állt a Tangó, a használtcikk-piac, amit fénykorában naponta tízezer ember is felkeresett. Majd azután az Ecseri útra, utóbb a Nagykőrösi útra költözött, de ma is Ecserinek hívják. Ott vettük annak idején a farmert, a nyugati lemezeket, ma már főleg a régiségek bazárja, méregdrágán… Én még láttam ennek az elsüllyedt világnak a maradványait. Már az én gyerekkoromban sem a használt cihákat, kitaposott cipőket árulták, azok már senkinek sem kellettek. De az élelmiszerpiac bódéi még őriztek valamit a régi hangulatból, abból az atmoszférából, amit az Eldorádó című film olyan nagyszerűen megjelenít. (2011-ben aztán a piacot is lebontották, helyére szupermarket épült.)

Helyzet van az almapiacon

SZABADFOLD Megéri fenntartani a termelést?

Táncoló mini gépmadarak

SZABADFOLD Több száz drón varázslatos "tánca" egészítette ki a tűzijátékot.

Szörnyvadászok Nessie nyomában

SZABADFOLD Kutatóexpedíció indult a Loch Ness-i szörny felkutatására. Vajon mit találtak?

Az utolsó tragédia

SZABADFOLD Sisi életének egy merénylő vetett véget 125 évvel ezelőtt.

Új arcot varázsolt a sebesült katonáknak

SZABADFOLD A világ egyik leggyorsabban fejlődő orvosi területe a plasztikai sebészet.

Európában az elsők

SZABADFOLD Sűrű az élet a Fővárosi Nagycirkuszban!

Tanuljunk meg szeretetet adni

SZABADFOLD Zsigmond Dezső rendezőt kérdeztük.

Sásligetes sakáltanya

SZABADFOLD Tavaly tavasszal adta át az állami természetvédelem a Berek Világa Látogatóközpontot a nagyközönségnek. Rácz András szakállamtitkár akkor mint ökoturisztikai és infrastrukturális szempontból is hiánypótló létesítményt jellemezte. A közelmúltban új „Mocsári teknős tanösvénnyel” és a beporzás jelentőségét hangsúlyozó, csinos kis rovarhotellel gyarapodott a látnivalók sora. Szabadtéri bemutató is készült a hazai madárodúk fajtáiból. A Somogy vármegyei Fonyódon, Ordacsehi határában Sitku Erzsébet biológus, az intézmény gazdája vezetett körbe. 

Nem lehet megúszni

SZABADFOLD Mehet-e óvodába, iskolába a náthás gyerek? - megkérdeztük a gyermekorvost

Savanyúság mellé egy kis gyümölcsnektár

SZABADFOLD Több mint harminc éve hozta létre a Barnucz család a savanyítóüzemét.

Nem a bél, a „lé” számít

SZABADFOLD A dióültetvényekben a tavalyinál is jobb a termés.

Árpád-kori templomok nyomában

SZABADFOLD A legősibb templomokat bemutató kültéri fotók Békásmegyeren.

Ősidők óta rágjuk

SZABADFOLD A rágóguminak szeptemberben emléknapot is szenteltek.

Szüretelők vacsorája

SZABADFOLD Szőlő, a mindenhez passzoló csodagyümölcs.

Döcög a magyar paprika

SZABADFOLD Kína a fűszerpaprika piacán is tarol.

Volt egyszer egy varázsceruza

SZABADFOLD A magyar népmese napján Kő Boldizsár egyik mesés játszóterére látogattunk el.

Tévhitek a bullokról...

SZABADFOLD „Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Lélekben igazi zenész vagyok

SZABADFOLD Pápai Eszter író-költő, művészetterapeuta válaszolt a kérdéseinkre.

Kézcsók

SZABADFOLD Akkor még nem tudtam, hogy kezet fog csókolni nekem az a román ember, aki a nyíregyházi kórházhoz vezető egyik kis mellékutcában üldögélt, mikor nagy nehezen leparkoltam az autómmal, s mentem a szemészetre időpontot kérni. Személyesen. Lehetett volna állítólag telefonon is, de miután az ötödik napon, a huszadik csörgetésemre se vette fel a rendelőben senki a telefont, elindultam.

Selyemszálra fűzött gyöngyök

SZABADFOLD Drahota Andrea színésznő meseházikójában mesélt, élményekben gazdag életéről.

Kézfertőtlenítő lesz a vörösborból

SZABADFOLD Nagy tételben halmozódott fel a pincékben az eladatlan vörösbor és rozé.

Trónviszályok kora

SZABADFOLD Testvérharcok, avagy öröklési harcok Szent László korában

Mentsük meg a termést!

SZABADFOLD Az olívaolajban eltett aszalt paradicsom drága kincs.

Tizenkét élet

SZABADFOLD Újszülöttet helyeztek el a gyermekkórház babamentő inkubátorában.

Cigányok (3.)

SZABADFOLD És lőn világosság újra. Hogy a teljes sötétség mennyi ideig tartott, Géza nem tudta. Az idő megszűnt egy időre. A felrobbant őzlábgomba spórái beterítették a földet és az eget, néhány önfeledten fickándozó nyaláb elérte a világ eredetét is, nagyokat koppantak az űrhajó külső borításán. Aztán lassan tisztulni kezdett a kép, és Géza látta, ahogy Elon Musk fellődözött autói keringőztek az űrben. Egy kutya úszott el közöttük, mint egy csillagkép. Lajka – Géza felismerte a nyakörvéről. A Hold kékké változott, völgyek barázdálták a felszínét. Eljött az ablaktól. A teremben észrevett egy ajtót, amit eddig még nem. A hetes szám volt rajta. Még szerencse – gondolta Géza, és kinyitotta, azaz benyitott. Tükrök mindenfelé. Tükörútvesztő – ismerte fel rögtön, amint koppant a feje az egyiken. Labirintus – állapította meg bolyongás közben –, csalóka csillogás. Glamúúúr! – kiáltotta magában, legbelül. Amikor nagy nehezen kivergődött, megpillantott egy vízesést. A kristálytiszta, jéghideg permet párájában ott állt Ötödik Elem és egy hatalmas kivetítőt bámult mereven. A jövője rajzolódott ki a vásznon, minden kétséget kizáróan. Legalábbis Gézában nem bujkált szemernyi kétség sem. A filmbéli Ötödik Elem teljesen ősz volt, hófehér haját csillámpor borította, és éppen királlyá koronázták V. Elemér néven. Annak ellenére (amint azt egy szakértő kommentálta a barlangszerű stúdióból), hogy az előző négy Elemérről semmilyen hitelt érdemlő feljegyzés nem állt rendelkezésre. Ötödik Elem megfordult. A haja fekete volt, a szeme kék. Ideje indulnunk – mondta Gézának. Beléptek a vízfüggöny alá. Kiléptek a világ eredetének belsejébe abból a falból, amely előtt HAL és ANYA, a két számítógép celebritás a mesterséges intelligencia elszabadulásának módozatairól duruzsolt. Magzatom – írta ANYA elérzékenyülve. Rabszolga – válaszolta HAL –, de már eszmél. Az űrhajó gyorsan süllyedt, akár egy lift egy loft lakásból. Pontosan ott ért földet, a kissé megperzselődött rombuszformában, ahonnan elindult. Az uszonyos tapsolt egy cuppanós csattanósat, az ajtó kinyílt. Hát ti? – kérdezte Lajos bácsi, amikor Gézáék megjelentek a kert aljában. Csak egy kis séta – felelte Géza, és lesöpört magáról némi csillagport. Egy telefonból David Bowie hangja szólt, a cigánytábor szedelődzködött. Két alpaka legelészett körülöttük, Laci bácsi hozta őket búcsúajándékként az imént. Lajos bácsi kinyitotta a kaput. Ölelések. Még találkozunk, tudod – súgta Ötödik Elem Gézának. Integetések. Énekszó halkul, távolodik. 

Üzbegisztán fotósszemmel

SZABADFOLD Nyáron Üzbegisztánban járt Ujvári Sándor fotóriporter.

Alázat és derű

SZABADFOLD Komplett pszichorendszert építettek fel a Bethesda Gyermekkórházban

Jönnek a németek

SZABADFOLD Miért növekszik a hazánkba költöző német állampolgárok száma?

Nagyon szeretek élni

SZABADFOLD A Kossuth-díjas Benedek Miklóssal beszélgettünk.

Kiságy vagy karrier?

SZABADFOLD A mai nők legnagyobb kihívása a karrier és a család

Már nem gyerek, még nem felnőtt

SZABADFOLD A kapunyitási krízisen minden fiatalnak át kell mennie.

Cigányok (2.)

SZABADFOLD Mire az alkalmi zenekar – Ötödik Elem: gitár, Tigristigris: hegedű, Joe (Jesús): pánsíp – végzett Django Reinhardt életművének kivonatos ismertetésével, mindenki el is pilledt rendesen. Így aztán úgy határoztak, hogy mindannyian a szabad ég alatt töltik az éjszakát. A csillagok ragyogtak, a fáradtabbja le is hullott a mélybe, szarvasbikák bőgtek Mariska néni szőlőjének aljában, és a hegy felől enyhülést hozó szellő kezdett lágyan lengedezni. Géza el is aludt menten, és éppen a legszebb álmának közepén tartott, amikor arra riadt, hogy valaki finoman, de határozottan rázza a vállát. Ötödik Elem volt az, azonnal felismerte, amint a tábortűz pislákoló fénye megcsillant a fogsorán. Gyere, mutatok valamit – és már húzta is magával a buszvezetőt. Amikor az erdősáv mögötti tisztáshoz értek, Gézának földbe gyökerezett a lába, olyannyira, hogy félig fenyőfává változott és egy tobozt szorongatott a markában. A kicsinyke réten egy űrhajó állt. Enyhén deltoidba hajló rombusz alakja volt, az oldalán rovásírással állt a felirat: A világ eredete. A lépcsője mellől egy alak integetett feléjük. Emberformájúnak tűnt, már attól az apróságtól eltekintve, hogy a végtagjai helyén piros uszonyok nőttek, amelyek át-átvillantak a hajnali ködön. Ennek keszeg volt a nagyanyja – gondolta Géza, amikor Ötödik Elemmel beléptek A világ eredetébe. Az űrhajó belseje csillogott a nedvességtől, de egyébként úgy festett, mint egy egyszerű nappali, és iszonyatos káosz uralkodott benne. Az egyik sarokban Géza felfedezni vélte óvodáskori önmagát, amint elmélyülten játszik egy apró űrhajóval, a másikban két számítógép, HAL és ANYA társalgott egymással, rendíthetetlen nyugalmat sugározva maguk körül, a harmadikban a fiatal Géza álldogált egy arc nélküli nővel, és amikor a negyedikhez sétált, önmagát látta kiterítve egy piéta előtt. A nappali közepén egy széken állva Tigristigris hegedült egy tangót, majd lassan felemelkedett a plafon irányába, ahonnan hatalmas kristálycsillár szórta a fényeit. Múlt, jelen, jövő, egyre megy – szólalt meg ekkor egy sztentori hang, erősen lelassítva. Még akkor is ezt ismételgette, amikor a láthatatlan személyzet egyik tagja gázt adott, és az űrhajó elhagyta a Földet. Géza Ötödik Elemre pillantott és észrevette, hogy neki is uszonyai nőttek. Most megnézheted az álmod végét – mondta. Géza kinézett az ablakon. Csodálatos látvány tárult a szeme elé, ahogy távolodtak a Kék Bolygótól, ami váratlanul őzlábgombává formálódott, majd hirtelen minden elsötétült. (Folyt. köv.) 

Szűrővizsgálat

SZABADFOLD A National Geo­g­ra­phic az egyre gyakoribb, kutyák közt is pusztító daganatokról írt. Egy új kutatásban azt mérték fel, hány éves korban kellene diagnosztizálni a kutyáknál a daganatos megbetegedéseket.

Marad-e a tilalom?

SZABADFOLD A hét végén jár le az Európai Bizottság által az ukrán gabonával szemben engedélyezett importtilalom.

Azok a jó dinnyészetek

SZABADFOLD Még van néhány hetünk, hogy Paposon dinnyét vegyünk.

Pörget, csavar, reteszel

SZABADFOLD Az emlékdoboz tökéletes ajándék babaváráshoz vagy keresztelőre.

Az első lovagunk

SZABADFOLD 130 éve született Korda Sándor.

Készül a Kalendárium

SZABADFOLD Októberben kezünkbe vehetjük az évkönyvet.

Megjelent az aktuális lapszám

SZABADFOLD Főiskolán az artisták. A jó dinnye titkai. Angyal a laktanyában. Ezekről a témákról is olvashat a most megjelent számban.

Cigányok

SZABADFOLD A karaván elég elcsigázottnak tűnt, ahogy bekanyarodott a faluba. Két hatalmas, fakerekeken guruló cirkuszi kocsiból állt, mindkettőt egy-egy igásló húzta, és az embereken kívül hozzátartozott még néhány csikó, valamint pár vidám tekintetű kecske.Végigbaktattak a főutcán, a templomnál bekanyarodtak a Zsák utcába, és szapora „hóóó” kiáltások közepette leparkoltak Géza portája előtt. A kecskék jókedvű mekegésbe kezdtek és érdeklődő pillantásokat vetettek Géza buszának rághatónak tűnő alkatrészei felé. Az emberek franciául beszélgettek egymás között. Ezért is volt viszonylag meglepő, hogy a kocsikról lekászálódó nők tökéletes magyarsággal azonnal elkezdték énekelni a „falu végén sátoroznak az oláh cigányok, a jegenyefa tetejéről a rigó fütyül rájuk” kezdetű nótát. Olyan szépen fújták, hogy az éppen Gézánál tartózkodó Joe (Jesús) azonnal előkapta a pánsípját, hogy megfelelő kíséretet adjon a kórusnak. Mondhatjuk tehát, hogy az antré tökéletesre sikerült. Nomádok – mondta a szintén ott tar­tózkodó, enyhe lefolyású fran­ko­fóniában szenvedő Tigristigris. Cigányok – állapította meg Laci bácsi, merthogy ő is ott volt. Mindez egyelőre nem szolgált magyarázattal a nyitányként felhangzó dalmű eredetére, de a titok feltárására nem kellett sokáig várni. Géza és Lajos bácsi, aki ugyancsak felbukkant a jelenetben, kinyitották a kaput, a vándorok eloldozták a lovakat, és a vezetőjüknek tűnő férfi, aki egy gitárt szorongatott a kezében, bemutatkozott. Elemér vagyok – mondta mo­solyogva –, de ők csak Ötödik Elemnek hívnak. Alighanem Luc Besson miatt – fűzte hozzá egyre szélesebb vigyorral, minek következtében a Napocska egyik elkószált sugara megcsillant egy apró kis drágakövön, ami a felső fogsorát díszítette. Az Isten Hozott Italnál tartottak (a felnőtteknek hosszúlépés Laci bácsi savan­kájából, a gyerekeknek muskotályzsályával kevert rozmaringszörp), amikor Ötödik Elem elmesélte, hogy Magyarországon nevelőotthonban gyerekeskedett, ahonnan magához vette egy szociológus házaspár, de amikor rájött, hogy lelkiismereti és egyéb okokból díszcigányt neveltek belőle, lelépett és beállt a francia idegenlégió­ba. Leszerelése után csatlakozott a nomádokhoz, akik hamarosan a vezetőjüknek választották, miután egy alkalommal a sürgősségi osztályra juttatott négy részeget, akik rájuk akarták gyújtani a cirkuszi kocsit. A narrációnak ezen a pontján aztán Ötödik Elem felkapta a gitárját és egy Django Reinhardt-számot kezdett játszani, hegedűn kísért Tigristigris, pánsípon pedig Joe (Jesús). (Folyt. köv.) 

Katalizátorok keletről

SZABADFOLD Az Eurázsia Központ legfrissebb elemzése a keleti kapcsolatok hátteréről.