Több évszázados rejtélyek nyomában

Decemberben ismét elterjedt a hír: megfejthették a Húsvét-szigeten álló kőszobrok titkát. A Science Alert írt erről, de mielőtt elkezdenénk örülni, érdemes figyelni a nyelvhasználatra: megfejthették. Vagyis vagy igen, vagy nem. S mielőtt megkérdeznék, miért ilyen bizonytalan a múlt titkainak feltárása, érdemes elszámolni tízig.

Nem cél mindenkit kiszolgálni

SZABADFOLD Szerzői filmes rendezőnek tartja magát Till Attila, a Propaganda című kulturális portréműsora sem a tömegek kiszolgálásának szándékával készül.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmadik lapszámunkban!

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak a 2. évfolyam harmadik számában.

Monró Pál boldogsága

SZABADFOLD Elmesélem, mikor találkoztam utoljára Monró Pállal. Ehhez, persze, azt is el kell mondanom, hogyan találkoztam vele először.

Felemás esztendőnk volt

SZABADFOLD Vegyes: ha egyetlen szóval jellemezném a 2019-es évet, ez jut az eszembe. Voltak szép eredmények, s szembetalálkoztam olyan problémával, amit nem tudtam megoldani a Szabad Föld Kertjében.

Ennivalóan finom álmok

SZABADFOLD Mosolygós angyalkák hófehér szárnyakkal. Népi motívumokkal díszített csillagok, szívecskék. Arany gyöngyös karácsonyfadíszek, mécsessel kivilágított házikók – mind-mind egyedi alkotás. Elnézve e szépségeket, kíváncsiak lettünk az alkotójukra, s az ő mézeskalácsból szőtt világára.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak a 2. évfolyam második lapszámában

Szent hely Betlehemben

SZABADFOLD Milyen kicsi! Önkéntelenül is ez volt az első gondolatom, amikor beléptem. Persze miért is lenne nagyobb? Azért, mert a képeken úgy ábrázolják? Semmit sem jelent. Valójában egy barlang. Ahol Jézus megszületett.

Másképp jelen lenni

SZABADFOLD Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit – vallotta Széchenyi István. Az emberek többsége nem szeret temetőbe járni, mert ott a saját halála jut az eszébe. Walton Eszter fotográfus biztosan nem tartozik közéjük.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei első lapszámunkban!

Igazi kincsesbánya ez a föld

SZABADFOLD Két fő üzletága van: 1500 hektáron növény-, valamint 180 hektáron alma- és meggytermesztéssel foglalkozik, a növénytermesztési ágazatukra alapozva pedig évente mintegy 110 ezer sertést hizlal és értékesít.

Mit kell tudni a szánhúzó négylábúakról?

SZABADFOLD Gyerekek milliói várják a rénszarvasszánon érkező Mi­kulást és az ajándékait decemberben. Az olyan földhözragadt tényeken pedig, mint hogy miként szánkózik át a forgalmas városon, ha nincs is hó, könnyen átlendül a gyermeki képzelet: akkor bizonyára repül.

Álmom az újra élhető és élő vidék

SZABADFOLD A szegénység szinonimájától vezet-e gyorsforgalmi út a fiatalokat vonzó falvak ideájáig? Az egykor Európa éléskamrájának számító magyar vidék milyen esélyekkel indul az új uniós költségvetési időszak ádáz versengésében? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nagy István agrárminiszterrel, akinek konkrét cselekvési terve van a teremtett környezet megvédésére a klímahisztéria üres lózungjaival szemben.

A sport kapaszkodót nyújt

SZABADFOLD Infarktusszerű tünetek, légszomj, magas pulzus, végtagremegés. Tamás Rita több mint tíz évig küzdött pánikbetegként a felsorolt panaszokkal, de a kitartó munkának, pontosabban a mozgásnak köszönhetően ma már tünetmentes. Küzdelmeit, mélypontjait és győzelmeit másokkal is megosztja az interneten, s most már könyv formájában is.

Egy légtérben vagy külön szobákban?

SZABADFOLD Magyarországon elsőként a multinacionális cégek alkalmazták a más országokban már meghonosodott gyakorlatot, az open office-t, vagyis a nyitott terű irodákat. A cégvezetők azt remélték, hogy így hatékonyabb lesz a dolgozók közötti együttműködés, nagyobb a vállalat iránti elköteleződés.

Jézus-várás idején

SZABADFOLD A karácsony a gyermekeké. Mi, felnőttek az új évet ünnepeljük – így gondolta a krimi nagyasszonya, Agatha Christie. Jól tesszük-e, ha szkeptikusan lemondunk az ünnepvárás, a készülődés varázsáról? Hogyan éli meg az adventet a hívő ember, s miként telhetnek meg tartalommal e hetek?

Az európai gazdálkodóknál betelt a pohár

SZABADFOLD Traktorok sokasága vonult fel több német nagyvárosban, gazdák tízezrei tüntettek. Hasonló a helyzet Franciaországban is. A tiltakozást az éghajlatváltozás mellett egy még fontosabb tényezővel is magyarázhatjuk.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak az idei tizennegyedik lapszámban.

Az épület a leghitelesebb tanú

SZABADFOLD Tíz évig dolgozott építészként, legnagyobb sikereit azonban építészettörténeti kutatásaival érte el. Nem kétséges számára, hogy a száraz műszaki adatok mögött emberi sorsok húzódnak meg, a legegyszerűbb házak is sokat tudnak mesélni. A MOME tanszékvezető egyetemi tanárát, az Ybl-díjas Ferkai Andrást idén Prima Primissima-díjra jelölték.

Díszkivilágítással még gyönyörűbb

SZABADFOLD Hat héttel a Minisztertanács által kitűzött határidő előtt, éppen 55 évvel ezelőtt, 1964. november 21-én adták át a forgalomnak Budapest és az egész ország új kiválóságát, a magyar hídépítők tudásának és szorgalmának nagyszerű emlékét, az Erzsébet hidat, amely öt társával együtt hirdeti: soha többé háborút !

Az egészség kulcsa

SZABADFOLD Regényes életút áll Holecz Ferenc, a repülőmérnökből lett professzor mögött, s egyben mesés is, hiszen Európában egyre terjedő étkezési rendszere, energetizáló termékei, Svájcban végzett diagnosztikai munkája, magnetoterápiája, laboratóriuma, táplálékkiegészítő termékeket gyártó üzeme betegek tízezrein segített már. Olaszul, angolul, németül megjelent sikerkönyvének kiadása magyar nyelven decemberre várható.

Stadionavató II.

SZABADFOLD Magyarország válogatottja 2-1-re kikapott a Puskás Ferenc Stadion, az Aréna avatójának nyitómérkőzésén, november 15-én. A világszínvonalú sportlétesítmény a Népstadion helyére épült, 190 milliárd forintba került: 67 155 férőhelyes, 276 kerekes székest tud fogadni, van benne 27 felvonó és 714 mosdó. Munkatársaink, Markos Mária és Varga Attila ott voltak a nyitómérkőzésen, az ő beszámolóikat olvashatják.

Terítéken a klímakérdés

SZABADFOLD Pánik és tagadás. Klímaváltozás címmel ismeretterjesztő könyvet írt Kovács Róbert. Célja az volt, hogy tények segítségével mutassa meg, miről szól a változás nyomában kialakult vita, s hogy kinek van igaza. A szerző éghajlatkutatást és meteorológiát tanult az ELTE-n, később tudományos íróként, újságíróként az elsők között foglalkozott a globális felmelegedés témakörével.

Idén is tevékeny a Szaloncukor Angyal

SZABADFOLD Míg a karácsonyra készülődve legtöbben töprengünk, hogy a marcipánost, a mogyorósat vagy a zseléset tegyük-e a kosarunkba, sok családban sem szaloncukor, sem ajándék nem kerül a fa alá. A Szaloncukor Angyal kezdeményezés idén már negyedízben igyekszik szebbé tenni a nélkülözők számára az ünnepet.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 48. lapszámunkban!

A csodát magunktól érdemes várnunk

SZABADFOLD Szeretek élni, van benne valami bizsergés – vallja Hozleiter Fanny, vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Mosolyka. Az orvosok nem jósoltak neki hosszú életet. Most film készül a történetéről.

Visszakapták a szent helyet

SZABADFOLD Ismét a természeté lett az ausztráliai Uluru, turisták nem mászhatnak többé rá. Merthogy a hegy már akkor is a déli kontinens őslakóihoz tartozott, amikor a nyugati civilizáció tagjai rátaláltak. De kik is ezek az őslakók, és valóban övék-e a hegy?

A közösségépítés élménye életre szóló

SZABADFOLD Tizenkét gyerek együtt játszik, az erdőben alszanak és döntéseket hoznak. Lehet ebből bármit is tanulni néhány nap alatt? Az Élményakadémián igen. A kisújszállási gyermekotthon lakói idén a Mátrában táboroztak.

Kultúrák találkozása: egy japán harcművész Magyarországon

SZABADFOLD A pécsi Aranyhegyen él a japán szamurájkardvívás nagymestere. Az edzőtermeit nyolcvanöt évesen is működtető Szuzuki Kimijosi jó szusit igen ritkán eszik mifelénk, ám felettébb megkedvelte a cigánypecsenyét. Viszont három évtizede nem érti, hogyan vagyunk képesek megenni a zsíros kenyeret.

Mi állhat a neurológiai eredetű figyelmi problémák mögött?

SZABADFOLD A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart elsősorban a gyermekkor betegségének tartják, holott az érintettek többsége a serdülőkor idején és felnőttként is küzdhet figyelemzavarral, hiperaktivitással, impulzivitással és az ezekből fakadó iskolai vagy szociális problémákkal, amelyek meghatározzák a mindennapjaikat. A L’Oréal– UNESCO A Nőkért és a Tudományért Díj egyik idei kitüntetettje, dr. Bunford Nóra új oldaláról vizsgálja a rendellenességet a fiatalok körében.

Mi lesz velük, ha jön a tél?

SZABADFOLD A biztosítótársaságokhoz milliárdos kárigényt jelentettek be a lakók, de rengeteg volt az olyan ház is, amelyik nem rendelkezett biztosítással.

Újkori hőskultusz

SZABADFOLD Ha kell, a pillantásukkal lézert lövellnek, máskor a világűrből mentik meg a világot. A Marvel Comics képregényfigurái hiába tapossák nyugdíjas éveiket, sikerük nyolcvan éve töretlen. A képregénygyár históriája szorosan összeforrt a műfaj történetével.

Keleten hegyekben áll a gabona

SZABADFOLD Múlt heti számunkban beszámoltunk róla, hogy a gazdálkodói előrejelzések szerint akár harmadával is nőhet az őszi búza hazai vetésterülete. Ha kitekintünk a határainkon túli területekre, aggodalomra okot adó fejleményeket is láthatunk.

Az óráktól a Stradivari-hegedű titkáig

SZABADFOLD Órásból lett elektronikai műszerész, majd a kohászatot otthagyva vándorlegénynek szegődött a hegedűkészítés fellegvárába, az olaszországi Cremonába. Péteri Károly már itthon, először egy miskolci panellakásban kialakított manufaktúrájában készített mesterhegedűket, a közelmúltban pedig Budapesten rendezte be műhelyét. Tradíciót alapított, mert gyermekei is hegedűkészítők.

Pedro pástétomja

SZABADFOLD Szinte már el is feledtem Mateo, a baszk fodrász esetét, aki egy szép napon repülőre szállt, hogy idegenben lássa kedvenc csapata, az Athletic Bilbao mérkőzését, ám végül be kellett érnie a televízió képernyőjével.

A hagyomány összetartó ereje

SZABADFOLD A jászdózsaiak harmincöt éves közösségének hagyományőrző szerepe meghatározó a falu életében.

Irodalomról – egy kicsit másként

SZABADFOLD Nyáry Krisztián könyveiben úgy lapozgathat az olvasó, akár egy családi képesalbumban.

Legnagyobb ellenségem a honvágy

SZABADFOLD A média szívesen turkál Babos Tímea pénztárcájában, de azt valahogy kevesebben irigyelték, amikor melegítőben szobabiciklizett a szaunában, csak azért, hogy bírja a versenyzést a forró Ausztráliában...

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei második lapszámunkban!

A hazai exkluzív női divat megteremtője

SZABADFOLD Személye, megjelenése évtizedeken át védjegy volt. Rotschild Klára a szüleitől szerzett szakmai tapasztalatot, s tehetségét tökélyre emelte, Nyugaton is tudták, ő a keleti blokk divatdiktátora. Életét és munkásságát most kiállítás mutatja be.

Ahol méltósággal öregedhet meg a hátas

SZABADFOLD Mivel nem sikerült változtatni egyes lótartók gonosz és egyes hivatalok tutyimutyi hozzáállásán, még az is megfordult Rédei Éva fejében, hogy állatmentő misszióját abbahagyja.

2019 – a kellemes meglepetések éve

SZABADFOLD Ha valamelyik gazdálkodó évek múltán felidézné, mire is emlékszik a 2019-es esztendőből, nagy valószínűséggel az afrikai sertéspestist, az időjárást, az agrárdigitalizációt és a munkaerő árát említi.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló minden korosztálynak a 2. évfolyam első lapszámában

Az angolnák titka

SZABADFOLD Hegyi Zoltán tanulságos gondolatai az élet fontos dolgairól: a hétköznapi pillanatoktól az ünnepiekig, fővárostól a falvakig, emberektől a parányokig. A Hegy(i)menet immár online is olvasható.

Ne csak péntekenként együk!

SZABADFOLD A lehalászás kegyetlen munka. Jegesedő vízben állva, órákig húzni-vonni a hálót nem kispályások időtöltése, s ha a természet úgy hozza, egyetlen délután tízezer pikkelyes egyedet kézbe véve szükséges szortírozni. Aki egy ilyet akárcsak végignéz, becsülni fogja az asztalra kerülő halat.

Aki ver, az nem haver

SZABADFOLD Sokszor maguk a gyerekek sem ismerik fel, ha ilyen helyzetbe kerülnek, vagy ha igen, nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

Kinek mondjam el?- Élni és tanulni hagyni…

SZABADFOLD Miért nem engedi egy apa a fiának, hogy gimnáziumban tanuljon tovább? Ujlaki Ágnest erről kérdezi olvasónk...

Gépek az ember szolgálatában

SZABADFOLD Áttörésre lehet számítani a következő években a drónok piacán. A pilóta nélküli repülő eszközök kereskedelmi forgalma minden évben a duplájára nő szerte Európában. Ez nem véletlen, hiszen olyan tevékenységeket végezhetnek el velük, amelyek sokkal több pénzbe kerülnek a hagyományos gépekkel és módszerekkel.

Aki soha nem adta fel

SZABADFOLD Race Machine – versenytársai egyszerűen csak gépnek, versenyző gépnek nevezik Szőnyi Ferencet. Az ultratriatlonista legendának számít maroknyi sporttársa közt. Pedig későn kezdte aktív sportolói pályafutását: 43 évesen ért el egyik pillanatról a másikra óriási eredményeket.

Éves eredmények az agráriumban

SZABADFOLD Nagyjából lezárult az őszi növénytermesztési és kertészeti szezon. Már csak keveset változhatnak a hozamok adatai, így érdemes összefoglalni, milyen eredmények is születtek ebben az évben.

Hagyomány és vadvédelem a középpontban

SZABADFOLD Ami a speciális engedélyekkel megtartott fegyverárverést illeti, 1945 óta bizonyára nem volt még hasonló sem Magyarországon. Az első licitáló, az antik puskaportartót leütő személy Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport jelszóval egy ismert politikus volt.

Ismert, mégis titokzatos emberek

SZABADFOLD Sokszor a látszat alapján ítélünk meg másokat. Ha szépnek és vonzónak látunk valakit, készek vagyunk azt gondolni, hogy az illető okos is. És fordítva is így van: akit egyáltalán nem találunk vonzónak, annak a képességeit hajlamosak vagyunk alábecsülni. De mi a helyzet azokkal, akiknek mindegy, hogy tetszetősek vagy csúnyák, hiszen – mondjuk – híresek?

Átlépte a Dunát a fitoplazma

SZABADFOLD Újabb megyében jelent meg az a szőlőbetegség, ami ellen – a szőlősgazdákkal karöltve – már évek óta szigorú védekezést folytat a hazai növényvédelmi szolgálat. Ráadásul a kórokozó ezzel átlépte a Dunát, ugyanis a Hajós-Bajai borvidéken regisztrálták a baj forrását, az úgynevezett fitoplazmát.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Igényes olvasnivaló minden korosztálynak az idei tizenharmadik lapszámban.

Stadionavató I.

SZABADFOLD A régi stadiont 2016 februárjában kezdték bontani, az új épület tervezője Skardelli György. A mérkőzés előtt Gera Zoltánt búcsúztatták a válogatottól, majd a meccsen az uruguayi Edison Cavani rúgta az első hivatalos gólt, a magyarok közül Szalai Ádám talált be először a hálóba.

Vissza a múltba!

SZABADFOLD Retro tárgyak iránti gyűjtőszenvedélyéből kiindulva írt regényt, s forgat filmet Deák Ferenc. A hajdúszoboszlói gázmező feltárásakor, 1961. augusztus 23-án olyan gázkitörés volt Nagyhegyesen, hogy száz méter magas égő lángoszlopa a húsz kilométerre lévő Debrecenben is nappali fényeket varázsolt az éjszakai égboltra. Ez a történés lett az alapja a rendező filmjének.

Akit vonz a villámlás

SZABADFOLD Ha nem kockáztatsz, nem is nyersz – az amerikai tornádóvadászok bölcselete akár Makovics Kornél mottója is lehetne. A szekszárdi fiatalember várja a vad viharokat, hogy látványos felvételeket készíthessen a villámokról, de érdekli az infrafotózás is.

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Igényes olvasnivaló minden korosztálynak az idei tizenkettedik lapszámban.

Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára

SZABADFOLD Hirdetés – A négy okosbútort egy általános iskolának, egy középiskolának, egy több funkciós oktatási intézménynek, illetve egy egyetemnek ítélte oda a szakmai zsűri.

Több mint négymilliárd forint kiesést is okozhat a BKV-nak a főváros döntése

SZABADFOLD A Fővárosi Közgyűlés által az elsők között meghozott határozat miatt érvénytelenítették a budapesti közlekedési vállalat közbeszerzési eljárását. A cég évi több mint egymilliárd forinttól esik el.

Hivatást találtak Magyarországon

SZABADFOLD Marco és Janneke de Leeuw van Weenen misszionárius. Hollandiából érkeztek, húsz éve élnek Magyarországon. Rólunk, magyarokról (is) mindent tudnak. Nemcsak a nyelvünket és a kultúránkat tanulták meg, a történelmünkkel együtt a problémáinkat is mélyebben ismerik az átlagmagyarnál.

A krimik és a mérgek nagyasszonya

SZABADFOLD Agatha Christie nélkül lehet élni, de nem érdemes – ez a mottója az évente megrendezett kétnapos fesztiválnak, ahol a krimi nagyasszonyának rajongói gyűlnek össze a MOM Kulturális Központban. Az írónő könyveiben 41 mérgezéses gyilkosság fordul elő.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 47 . lapszámunkban!

Megjelent a Mandiner legújabb száma

SZABADFOLD Igényes olvasnivaló minden korosztálynak az idei tizenegyedik lapszámban!

Ha az álmok valósággá válnak…

SZABADFOLD Gyerekfejjel egy nagy, saját várról ábrándozott. Aztán felnőttkorában épített magának: kisebbeket ugyan, de sokat. Jelenleg 38-nál tart a Guinness-rekorder Alekszi Zoltán, a dinnyési vármentő park megálmodója. És még nincs vége!

A szépség és finomság szolgálatában

SZABADFOLD Női cipőket tervez bőrből, idehaza egyedülálló módon. Márkája, a Mandragora design – amely egy különleges növényről kapta a nevét – 2017 óta van jelen a piacon. Művésznők, virágok nevét kapják a finoman megmunkált lábbelik. Gazdájuk, Scherfel Nóra amúgy egy kisfiú boldog édesanyja és a természet szerelmese.

Ma már nem seprűvel közlekednek…

SZABADFOLD Mi, magyarok ugyanis vagy 900 éve úgy tudjuk, hogy boszorkányok pedig nincsenek,Könyves Kálmán királyunk ezt még törvénybe is foglalta.

Mi lesz az itthoni tojással?

SZABADFOLD Sokan már most temetik a hazai tojástermelést, miközben az import tojással riogatnak. Ez az év szinte biztosan a tojásmizériáról, az állatjólétről és -védelemről, a fogyasztókra hivatkozó kereskedelmi nyomásról szól majd az ágazatban.

Ahol a természet az úr

SZABADFOLD A bölényborjú rám se ránt: anyját-apját maga mellett látva pontosan tudja, élőlény, ezen a földön, őt nem támadhatja meg.

Hőseink emlékezete

SZABADFOLD Huszadik alkalommal rendezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) katonák, hagyományőrzők, honvéd középiskolások és polgári személyek részvételével azt a túrát, amellyel a Donnál harcoló 2. Magyar Hadsereg hőseire emlékeznek. A menetelés az ország tizenegy különböző helyszínén zajlik majd.

Díszek ajándékba

SZABADFOLD Salánki Anikó tárcája immár online is olvasható.

Megszépíteni a közös pillanatokat

SZABADFOLD Juliska nénit az elfekvőben ápolták. Karácsonyra meg akart gyógyulni, hogy az ünnepet a szerettei körében tölthesse. Egyik délután műfenyőt, gyertyákat és egy családi képet talált az ágya melletti asztalkáján. Ekkor tudatosult benne, hogy nem fogják hazavinni karácsonyra. Vészesen kezdett romlani az állapota… Riportunk a krónikus belgyógyászati osztályok hétköznapjaiba enged betekintést.

A stíluskirálynő

SZABADFOLD Rózsás ruhában, túl a hetedik X-en… Merész választásnak tűnik, de ha a divat nagyasszonya, Anna Wintour ezt hordja, hát fontoljuk meg. Ő az, aki mindig tudja, mi a módi, hiszen maga diktálja azt. Most ünnepli a 70. születésnapját, de közben az ifjú nemzedéknek oszt tanácsot az amerikai Vogue magazin oldalain.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow

SZABADFOLD Magyarország legnagyobb agráripari találkozópontja a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, input anyagok, díjnyertes termékek, technikai innovációk és színvonalas szakmai programok egy helyen.

Test és lélek harmóniája

SZABADFOLD A sugárzó tehetség nem húz falakat, hanem kinyitja és odaadja magát a közönségnek – ez a gondolata olvasható Rost Andrea honlapjának mottójaként. Kettős jubileumot ünnepel: harminc éve lépett először operaszínpadra és huszonöt esztendeje debütált a milánói Scalában. Ebből az alkalomból a Kossuth-díjas szopránénekes december 22-én a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet, ahol legnagyobb szerepeit idézi meg.

Régi és új összhangzata

SZABADFOLD Úgy is megőrizhetjük a magyar népművészet értékeit, hogy a méltóságukból ne veszítsenek, mégis idomuljanak a mai világhoz – véli Katrics Krisztina, az Örökség Alkotóműhely szellemi vezetője. Olyan országbemutatókat álmodott meg, melyekben megújuló öltözködéskultúránk mellett az illat is helyet kapott.

Szeretlek: azt jelenti, érted vagyok

SZABADFOLD Vele beszélgetünk szabadságról, egyenlőségről, testvériségről, valamint az áldozatvállalás fontosságáról.

Megjelent a Szabad Föld dupla lapszáma

SZABADFOLD Izgalmas írások, ezúttal 48 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 51-52. lapszámunkban!

Megjelent a Mandiner legújabb, ünnepi száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivaló most száz oldalon, minden korosztálynak!

Készüljünk fel a télre az autóban is

SZABADFOLD Bámulom a térfigyelő kamera videofelvételét, s alig hiszek a szememnek: a kocsik sorra hajtank rá a vasúti felüljáróra, majd ott számosan megpördülnek. A szerencsésebbek valahogy megússzák, de többen is neki-nekicsapódnak a korlátnak, hogy aztán a sofőrök kárvallottan vegyék szemügyre járgányuk sebhelyeit.

Különleges edzés – férfiaknak

SZABADFOLD Kriston Andrea intimtorna módszere sok nőnek segített már az önismeret útját járni, számos szervi problémát eredményesen kezelni. Azt azonban kevesebben tudják, hogy már férfiaknak is indít tanfolyamokat, diákoknak, kisiskolásoknak is tart az egészséges intimitást segítő foglalkozásokat. Ezúttal a férfi tréningről beszélgettünk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 50. lapszámunkban!

Wallenberg titokzatos otthona

SZABADFOLD Ez a ház reprezentálja a XX. századot.

Nemcsak a búbos a szíve csücske

SZABADFOLD A magyar ember még mindig szeret a tűz közelében üldögélni – állítja Pap Lajos, a balatonendrédi kemenceskanzen megálmodója. A kemence időtlen idők óta része az életünknek, Pap Lajos szerint ez olyan érték, amelyet meg kell őrizni. Ezért is boldogan adja át több évtizedes tudását bárkinek, aki igényt tart rá.

Embernek megmaradni

SZABADFOLD Czakó Gábor Kossuth-díjas író, képzőművész és publicista szépírói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként elnyerte a Nemzet Művésze díjat. Az alkotóval békásmegyeri otthonában beszélgettünk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 49. lapszámunkban!

A képzett kutya tudja, hol kell keresni…

SZABADFOLD Fűszeres illatú és intenzív ízű a szarvasgomba, fejedelmi étek. Horvátországban van egy városka, ahol olyan sok terem ebből a finomságból, hogy méltán rendeznek fesztivált a tiszteletére. Igaz, ehhez előbb rá kell találni a gombára.

Látogassunk el Kárpátaljára!

SZABADFOLD Mostanában több olvasónk is jelezte, hogy szeretne eljutni Kárpátaljára. Mi az idén nemegyszer jártunk ott: tapasztalataink megosztásával igyekszünk segíteni az utazásra készülőknek.

Hogyan alakul az uniós agrárpolitika?

SZABADFOLD Két, egymással szervesen összefüggő politikai játszma határozza meg a következő években az Európai Unió tagországaiban élő mintegy 20 millió, közvetlenül a mezőgazdasággal foglalkozó ember életét. Az egyik az Egyesült Királyság kiválása, a másik az új uniós vezetés felállása és elhúzódva kezdődő munkája.

Gyors és célszerű házi megoldások

SZABADFOLD Néhány jól ismert és olcsó szerrel visszavarázsolhatjuk háztartásunk tisztaságát, lett légyen szó a konyhában, vagy a bútorokon, ruhákon esett foltokról.

Vízen innen, sporton túl

SZABADFOLD Többek között vízre száll Storcz Botond is, az Ötpróba kajak-kenu nagykövete, akivel tokiói ötkarikás esélyeket latolgattunk és vadvízi evezőspályáról ábrándoztunk.

Kinek mondjam el? – Túlzott aggodalom

SZABADFOLD Néha egy életen át sem sikerül jól értelmezni szeretteink motivációit. Ujlaki Ágnest most egy ilyen témában kérdezi olvasónk.

Januártól többe kerül az édesség

SZABADFOLD

A rejtőzködő alkotó

SZABADFOLD Minden korszaknak megvannak a maga titokzatos figurái. Közéjük tartozik az utóbbi évtizedek egyik legfigyelemreméltóbb angol művésze, Banksy.

Mikor van itt az ideje kiszállni?

SZABADFOLD Egyre tovább élünk, és természetes, hogy amíg csak tehetjük, ragaszkodunk a megszokott kényelmünkhöz. Így van ez a közlekedésben is, ezért mind több idős vezetővel találkozhatunk az utakon. Nehéz eldönteni, hogy meddig biztonságos a volán mögé ülni, különösen, ha a korosodáshoz még kezdődő demencia is társul.

Beszélnek rólunk: a Szabad Föld a Karc FM műsorában

SZABADFOLD Minden érdeklődő olvasónk figyelmébe ajánljuk F. Tóth Benedek kollégánk nyilatkozatát a lapról a Karc FM Spájz című műsorában.

Alázattal és hittel a pályán: Trokán Péter

SZABADFOLD Hetven felett még jobban vigyáz az egészségére, kicsit visszább vett a fiatalos hévből.

Kinek mondjam el?- Együtt vagy mégsem…?

SZABADFOLD Ujlaki Ágnes ezúttal egy együttélés nehézségei kapcsán írja le gondolatait. Avagy: megváltozhatunk-e valaha egy kapcsolat kedvéért?

Legyen a tánc mindenkié

SZABADFOLD Eldöntötte, hogy idősekkel és fogyatékossággal élőkkel fog foglalkozni, és bebizonyítja, hogy a tánc nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is mindenkié.