Sürgető ügy lett a generációváltás

Az idén már ízelítőt kaphattunk abból a változásból, amely a laikusok számára nehezebben, de a gazdálkodóknak sem könnyen felfogható mértékű lehet a mezőgazdaságban és vidéken. Ugyanakkor vannak egyéb megoldást igénylő feladatok a falvakban, hogy még jobb legyen ott élni. Ezekről beszélgettünk Nagy István agrárminiszterrel.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmincnyolcadik lapszámunkban!

Visszapillantás, hagyományteremtés

SZABADFOLD A közösen ápolt örökségben nemzeti erő rejlik. Éltető forrásvize a népnek, mely birtokolja a tájat. A példaadó múlt követőket csábít, maradandó magyar munkára hív.

Sokszínű és ezerarcú

SZABADFOLD Három kiállítás látogatható a Pesti Vigadóban az eucharisztikus kongresszus kísérőkiállításaként. Érdekességük, hogy a nagyközönség által soha nem látott műalkotások is láthatók.

Mi lehet a hosszú élet titka?

SZABADFOLD Blue Zone, vagyis Kék Zóna – így nevezik a szakértők azokat a régiókat, ahol az emberek általában a legtovább élnek a Földünkön.

Egy félresiklott élet a biatorbágyi tragédia hátterében

SZABADFOLD A biatorbágyi viaduktról a mélybe zuhant a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat mozdonya és első hat kocsija 1931. szeptember 13-án éjjel, éjfél után néhány perccel. A 26 méter magasból leforduló vagonokban 22 ember meghalt, 17 pedig súlyosan megsebesült. Ezúttal a 90 évvel ezelőtti események hátterét járjuk körül.

Szertartás, beavatás nélkül…

SZABADFOLD A felnőtté válás hosszú folyamat. A 18. életév betöltésével jogilag nagykorúvá válunk, ami még nem jelenti, hogy valóban felnőttként is éljük az életünket. Fontos azonban, hogy egy eseményt, fordulópontot kinevezzünk a felnőtté válás kezdetének, mert a rítusok segítenek kibontakoztatni az egyéni életutat.

Búcsú a francia sármőrtől

SZABADFOLD Nyolcvannyolc esztendős korában, párizsi otthonában hétfőn elhunyt Jean-Paul Belmondo színész-rendező, a francia és az európai filmművészet meghatározó személyisége. Írásunkban rá emlékezünk.

Fényben fürdő lelkek – földön és vízen

SZABADFOLD Legelőször 1938 pünkösdvasárnapján rendeztek eucharisztikus vízi körmenetet a Balatonon – szombaton pedig megismételték a Tihanyt Balatonfüreddel összekötő hajós zarándoklatot, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

2021.09.10.

SZABADFOLD

Koltai Lajos: Nagy horderejű dolgokban a Jóisten dönt

SZABADFOLD

Diktatúrák ellensége – Márton Áron püspök története

SZABADFOLD Negyvenkét évig tartó püspöksége idején szinte mindvégig fogoly volt: a bécsi döntés után Gyulafehérvár, a kommunista hatalom berendezkedése után a börtön, majdegy évtizedig püspöki rezidenciájának rabja, polgárjogainak visszaadása után immár saját gyengeségének lett foglya. 125 esztendővel ezelőtt született Erdély hős püspöke, Márton Áron.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harminckettedik lapszámunkban!

Vigyázat, ez a penész nem nemes!

SZABADFOLD Napjainkban a szőlőfürtöket, -bogyókat is megfertőzheti a szürkepenész. Ennek a fajnak nagyon örülnek a tokajiak, de nem most, hanem majd egy hónap múlva: az aszúszemek képződéséhez kell a botrítisz, ami most tönkreteheti a fél termést is.

Önfenntartás, értékteremtés Tiszadadán

SZABADFOLD Egy nyíregyházi gyár építéséért felelős külföldi menedzser lakást keresett. Mutattak is neki tucatnyi elegánsabbnál elegánsabb villát a megyeszékhelyen, de egyik sem tetszett neki. Mígnem aztán egy délelőtt Tiszadadára tévedt. És ott megtalálta álmai otthonát. És nem csak ő az egyetlen messziföldről jött házvásárló a faluban!

Nem játék a szív

SZABADFOLD A szívritmuszavar kialakulása idősebb korban gyakoribb, de sok húszas-harmincas éveiben járó fiatal felnőtt is küzd vele. A betegség több fajtája ismert, eltérő okokkal és tünetekkel, ugyanakkor már számos modern kardiológiai módszer létezik a hatékony kezelésére.

Balaton vs. Horvátország, avagy nyári körkép

SZABADFOLD Megtesszük azt, amit más nem. Elég volt az üres Balaton , drága Balaton felszínes szlogenekből, megnézzük, hogy mi a valóság, sőt személyes élményekre alapozva összehasonlítjuk a magyar tengernél tapasztalt árakat a horvátországi Adria áraival. Vajon mihez képest, és tényleg drága-e a Balaton?

Ne félj, csak higgy!

SZABADFOLD Nagy siker volt a Kossuth rádióban Zsuffa Tünde A reménység oszlopa című hangjáték­sorozata. Folytatása Király a Föld fölött címmel hallható az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtti napokban.

Volt egyszer egy Trianon

SZABADFOLD Az egykor önálló település helyi vonatkozásai is nagy hangsúlyt kapnak az önkormányzat által szorgalmazott, hiánypótló tárlaton. A kiállítás a centenárium évére készült, de a járvány miatt csak idén nyílt meg.

2021.08.27.

SZABADFOLD

Egy kardos családból való edző életútja – Decsi András portréja

SZABADFOLD Erősek voltak a magyar vívók Tokióban. Decsi Andrásnak, a kardvívó-válogatott kapitányának az élete regénybe illő. Egy sorsfordító térdszalagszakadást követően taxizott, krupiéskedett, majd edzősködött Thaiföldön, Hongkongban, Szingapúrban, Kínában és az USA-ban. De ha büszke valamire, az a magyarok sportsikere.

Molnárdinasztia a minőség mellett

SZABADFOLD A negyedik generáció őrli a lisztet a szigetszentmiklósi Szabó Hengermalomban. A történelem megtépázta a családot, de sikerült talpon maradniuk, idomultak a változó időkhöz és piachoz, csak a jól bevált technológiáról és minőségről nem mondtak le. Ma is azokkal a gépekkel őrölnek, amelyek 1865-ben készültek a Ganz gyárban.

Szelídséggel, szeretettel mutatni a világnak: nyitottak vagyunk

SZABADFOLD Az alapvetően katolikus világtalálkozón a vallási eseményeken kívül bőséges kulturális kínálattal várnak minden jó szándékú embert: megszólítják a hitet mélységében megélőket csakúgy, mint azokat, akik még keresik az utat, a találkozást Jézussal.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmincharmadik, ünnepi lapszámunkban!

Fesztivál az egyik legősibb és legelőkelőbb négylábúnak

SZABADFOLD Agárfesztivál volt Nógrád megye kicsi falvában, Ősagárdon. A legendárium szerint Zsigmond király idején errefelé tenyésztették a királyi agarakat. Az itt élőket sokat foglalkoztatta a gondolat, hogyan állíthatnának méltó emléket településük névadóinak, az agaraknak, végül tizenhárom évvel ezelőtt megszületett az Agárfesztivál ötlete. És volt mit nézni.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harminckettedik lapszámunkban!

Sebekkel a túlvilágra

SZABADFOLD Világháborús és szabadságharcos hősi halottak, a román vérengzés áldozatai a munkaszolgálatosok megmentőjével nyugszanak a monori temetőkben. A történetük megőrzésében nagy szerepet játszanak azok a helyi napszámosok , akik egy különös önkéntes munka, a hadisírgondozás megszállottjai.

Több szerepben helyt állni – Süle Katalin portréja

SZABADFOLD A magyar kormány delegáltja az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban,a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tagja, alapító tagja a Batthyány-Schmidt Margit vezette Magyar Női Uniónak. Emellett feleség, két gyermek édesanyja.

2021.08.06.

SZABADFOLD

A nagy nevettetők kultusza örök

SZABADFOLD Bud Spencer és Terence Hill. Talán nincs ember Magyarországon, akinek e nevek hallatán ne ugrana be egy-egy jelenet valamelyik filmjükből. Az örök páros, a nagy nevettetők, akik filmtörténetileg is egyedit alkottak. Több mint ötven éve megunhatatlanok, a sokadik generáció nő fel a filmjeiken, százezrek rajonganak értük a mai napig. A magyar Bud Spencer és Terence Hill rajongói társaság az idén tartotta 16. találkozóját.

Júliusi körkép nemzeti parkjainkról

SZABADFOLD Ha nyár, akkor irány a magyar tenger vidéke. Júliusi körképünket kezdjük hát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fejlesztésével.

Könyves Kálmán, a különös magyar uralkodó

SZABADFOLD Kancsal, sánta és púpos volt? Ráadásul dadogott? Keresztény királyként a keresztesek ellen harcolt? Nem hitt a boszorkányokban? És mi köze van a mai magyarok legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyeihez? Könyves Kálmán ritkán tárgyalt, ám annál érdekesebb alakjával foglalkozunk ezúttal.

Betyármúlt, betyárjövő

SZABADFOLD Rózsa Sándoron nem fogott a golyó, mert burokban született. Mára elmondhatjuk, hogy lám, az idő sem hagyott nyomot rajta, rejtélyes alakja újra és újra fölbukkant az évszázadok során. És múltat teremteni talán sikerülhet. Ásotthalmon valami ilyesmivel próbálkoznak. A nevéről elnevezett rendezvény­sorozat évről évre egyre több látogatót vonz, előcsábítja a hagyományőrző betyárokat, Gyula betyár például a majd kétszáz kilométerre lévő Szentendre mellől érkezett.

Tiltott gyümölcsök

SZABADFOLD Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermekünk táplálékallergiás, a beazonosított ételeket teljesen el kell hagyni az étrendből...

2021.09.24.

SZABADFOLD

Beletört a vörösök foga

SZABADFOLD A két világháború között épült összes erődrendszert nemcsak megkerülték, hanem át is törték, legyen szó a francia Maginot-vonalról, a belgiumi Albert-vonalról, a görögországi Metaxas-vonalról vagy a németek által Franciaországban épített Atlanti-falról. Ez alól egyedüli kivétel a magyar Árpád-vonal, a korabeli honvédelem büszkesége, amiről a mai napig alig hallani hazánkban.

Gyengéden is lehet – császármetszés, másképp

SZABADFOLD Nem kell lemondania a háborítatlan szülésélményről annak az édesanyának, akinek a hasi szülés az útja. Létezik ugyanis az úgynevezett gyengéd császármetszés, amely a lehetőségekhez képest igyekszik minél teljesebbé tenni az életadás élményét.

Megújuló vadászkastély vagy élhető település?

SZABADFOLD A helyiek most egy olyan beruházás ellen indítottak petíciót, amely az elkép­zelések szerint részben a turistákat szolgálhatja.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harminchetedik lapszámunkban!

Most ültessünk, érdemes!

SZABADFOLD Bár tavasszal is lehet málnát vagy kerti szamócát ültetni, jobb megtenni mostanában. Már csak azért is, mert az új ágyásba kerülő növényeknek még bőven van idejük megfelelő mennyiségű gyökérzetet ereszteni. Így az eper és a málna szinte biztosan termést hoz már jövő tavasszal.

Véget a Coop Rally

SZABADFOLD A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. csapata nyerte a 15. alkalommal megrendezett, jubileumi Coop Rally-t, amelynek záró díjátadójára csütörtökön este került sor Siófokon. A szakmai rendezvény ebben az évben Magyarország nyugati felén látogatott meg hat meghatározó élelmiszeripari gyártó- és forgalmazó céget, valamint két COOP tagvállalatot.

Paloznak helyi értékei védelmében

SZABADFOLD Szép lassan azt az oldalukat veszítik el a Balaton környéki települések, amiért egykor vonzóak voltak – érvel a Veszprém megyei Paloznak első embere, hogy miért rendeltek el a településen építkezési tilalmat. Egyesek helyeseltek, mások felháborodtak a döntés hallatán, hallhatók már olyan hangok is, hogy belterületen mégis fel kellene oldani a tilalmat.

Béke egy felfordult világban – az 1938-as világtalálkozó emlékezete

SZABADFOLD Szeptember 5. és 12. között zajlik Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – ennek apropóján érdemes egy kicsit visszatekinteni a 34. világtalálkozóra, amelyet szintén hazánkban rendeztek meg 1938-ban. A külföldi zarándokok idejövetelét az akkori körülmények is megnehezítették, a Trianon utáni Magyarország életében azonban óriási jelentőséggel bírt az esemény.

Drága földek – jó befektetések

SZABADFOLD Aki tíz éve tehette és termőföldbe fektette a pénzét, nagyon jól járt. Az azóta megélt válságok sem nagyon hatottak a földpiacra, így szinte megállíthatatlannak tűnik az árnövekedés. 2009 óta akár háromszoros is lehet a drágulás.

A soul királynőjének világa

SZABADFOLD Mostanság nagy divatja lett a világhírű énekesek életéről készített filmeknek, így került vászonra a nehéz sorsú Judy Garland vagy a drog- és alkoholfüggő Amy Winehouse története – ebbe a sorba illeszkedik a Respect című alkotás, amely tisztelgés az őstehetség Aretha Franklin előtt.

2021.09.03.

SZABADFOLD

Kultúrák vonzásában

SZABADFOLD Dharma, az örök körforgás: erről szól a Berettyóújfaluban született Szűcs Péter első, sodró lendületű családregénye. Lapjain olyan, a valóságban is megtörtént személyes drámák és történetek elevenednek meg, amelyeket a szerző utazásai során vagy mint saját családi örökségét ismert meg.

A sarki fényt látni kell!

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra most Sydney van den Bosch válaszol.

Az a régi aratás

SZABADFOLD Perzselő, álmosító hőség telepedett a falura, csak a templom előtt megforduló busz verte fel a csendet meg a port.

Készüljünk elő az őszre a kertben

SZABADFOLD Habár a gyümölcsfák ültetésének az ideje október, ám ehhez a gyümölcsös talaját, a fa helyét most kell gondosan előkészíteni.

Fel kell készülni a csodára

SZABADFOLD Máriával Pomáz külterületén megbúvó, a Mesélő lejtőn lévő otthonának teraszán beszélgettünk, ahol messziről integettek felénk a pilisi hegyek.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmincnegyedik lapszámunkban!

Így ünnepelt Magyarország – anno…

SZABADFOLD A millennium idején – éppen 125 esztendeje – eleink hatalmas nekibuzdulással Budapesten egy világváros körvonalait rajzolták fel. Intézményeket emeltek, s az ünnepségek, melyekre lázas izgalommal készültek, egész évben kitartottak.

Mezítláb a meggymagon

SZABADFOLD Gyönyörű szép kis parkot adtak át játszótérrel Nógrádon a minap. Az ünnepségen mi is ott voltunk, s levetettük a cipőnket: homokoztunk az apróságokkal és végigmentünk a taposóösvényen is.

Honalapító és honvédő

SZABADFOLD A legtöbben talán még mindig az István, a király alapján ítélik meg államalapító uralkodónk személyiségét. A kétségtelenül jó rockopera szerint István nemhogy háborúzni nem akart, a hatalomról is lemondott volna Koppány javára. A valóságban azonban István mind a politikában, mind a csatamezőn minden alkalommal megvédte hazáját és annak érdekeit.

2021.08.20.

SZABADFOLD

Zöldségkertészetek hű krónikása

SZABADFOLD Hihetetlenül gazdag életművének újabb gyöngyszemei kerültek könyvbe. Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész összeilleszti a művészetet és a tudományt, ami régen szétszakadt.

Szatmári András: Éremért mentünk és ezt teljesítettük

SZABADFOLD A tokiói ötkarikás játékokon a vívóversenyek során kardozóink kiemelkedően szerepeltek. Szilágyi Áron – immár harmadszor – győzött az egyéni versenyben, a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású csapat pedig a dobogóra lépve a bronzérmet vehette át. A magyar kardcsapat negyedszázad után hozhatott haza újabb olimpiai medált. Szatmári Andrással az olimpia előtti kusza időkről, a tokiói változó hangulatról és a versenyek alakulásáról beszélgettünk.

2021.08.13.

SZABADFOLD

Térerő és wifi, avagy kütyükkel a pusztán

SZABADFOLD Rég volt már, amikor a gémeskút állása jelzett a pásztoroknak a pusztai történésekről. Míg az állattartás módja alig változott száz év alatt, ma már a hortobágyi gulyások köldökzsinórja a világhoz a méregdrága mobiltelefon, amit reggeltől estig használnak is.

Befejeződött az idei aratás

SZABADFOLD A címbeli kijelentés sommás, de valóban alig látni már gabonát vágó kombájnokat a földeken. A zab nagy része maradt csak hátra, illetve a gyengébb búza-, rozs- és triticaletáblák. Az eredmény vegyes: akad megye, ahol bőven az országos átlag felettiek a hozamok, míg máshol alatta maradtak.

Erre a Portára sokan visszajárnak…

SZABADFOLD Vitathatatlanul hazánk egyik legszebb tája az Őrség. Az erdőkkel, kaszálókkal borított dimbes-dombos terület Magyarország legnyugatibb csücske, ahol most lakásétteremben is kipróbálhatjuk a helyi ínycsiklandó ízeket.

Miért drága a zöldség?

SZABADFOLD A piacon, élelmiszerboltban járva és az árakat látva sokan az időjárást hibáztatják, s bizony nem alaptalanul.

A Bükki Nemzeti Park és az értékőrzés

SZABADFOLD A tardi helyzet című könyv 1936-ban mutatta be a tájat és a benne élő embert. A szépirodalmi körkép idején még gyerekcipőben járt a gyakorlati természetvédelem hazánkban. Azóta sok víz lefolyt a Tardi-patakon.

Kutyaposta – Nyári négylábúszomorítók

SZABADFOLD Kicsit szégyellem leírni, hogy meleg van, benne vagyunk a szokatlanul meleg nyár közepében, s miként majd’ minden évben, ilyenkor el szoktuk mondani: a hőség komolyan megviseli négylábú társunk életét is.

Ízek, illatok kavalkádja a világ körül

SZABADFOLD A bevásárlóközpontok személytelen monopóliuma egyre inkább háttérbe szorulni látszik a termelői, kézműves piacokkal szemben, melyek utánozhatatlan hangulatukkal, háztáji portékáikkal népszerű turisztikai célpontok is lettek. Lássunk néhányat közülük, hová és miért érdemes betérni nyaralás közben.

Lehet másképp is megélni…

SZABADFOLD Annak a nőnek, aki nem akarja a véletlenre bízni, hogy szép, felemelő szülésélményben legyen része, tisztában kell lennie a lehetőségeivel és a jogaival. A nemrégiben napvilágot látott tájékoztató anyag ebben támogatja a várandós édesanyákat.

Ahol a Jóisten mosolyog…

SZABADFOLD Mi van a boldogan éltek, amíg után? Új kihívások és feladatok, eddig ismeretlen utak, amiket a Rozgics család együtt jár be. Gondozzák a földet, amely életet és otthont ad nekik. Három éve élnek az erdő szélén, szabadon és boldogan.

Az aprók-nagyobbak fogai védelmében

SZABADFOLD Nem elég a fogrontó manóval ijesztgetni a kicsiket, tenni is kell a korai fogszuvasodás megelőzéséért. Szomorú statisztika: mire a gyerekek elérik az óvodás kort, 25 százalékuknak már van lyukas foga, ami leginkább a helytelen táplálkozásnak és a szájápolás hiányának következménye.

Egyre értékesebb a család

SZABADFOLD Gyarapodhat a nemzet. Megduplázódott a házasságkötések száma, a válásoké pedig 60 éve nem volt ilyen alacsony Magyarországon. Figyelmes családpolitikával sikerült elérni, hogy míg 10 évvel ezelőtt 5 tervezett gyermekből 3 született meg, ma már 4 az arány – nyilatkozta lapunknak Novák Katalin családokért felelős miniszter. Beszélt Ferenc pápával való személyes találkozásáról is, amely megerősítette abban, hogy ki kell állni a hit és az emberi méltóság mellett.

Felemelő élmény, közösségben

SZABADFOLD Bátorítást és a reményt hozta el Ferenc pápa Budapestre nemcsak a magyarok, hanem a világ számára szeptember 12-én. Európa szívébe érkezett, így a fővárosban a Szív utca sarkán elhelyezett kivetítő közelében a helyszínt mi is erős szimbólumnak éreztük ahhoz, hogy ha távolról és regisztrálatlanul is, de megéljük a történelmi esemény szakrális és profán mivoltát – egyedülálló szépségét, annak minden emberi esendőségével együtt.

2021.09.17.

SZABADFOLD

Nemzeti parkjaink hete

SZABADFOLD A világ első nemzeti parkját köztudomásúlag Amerikában alapították.

Minden ember eredendően jónak születik…

SZABADFOLD Negyvenöt éves pályája során egyaránt megélt magaslatokat és mélységeket is. Sokféle műfajban és szerepkörben láthattuk. Lovas színészként igazi katarzisban van része az előadásokon. Mondják rá, hogy görög nő magyar szívvel , bár egy időben visszavágyott ősei földjére. Nemrég egy amerikai filmsorozatban forgatott. Vagányság és őszinteség jellemzi a derűs, mosolygós Papadimitriu Athinát.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harminchatodik lapszámunkban

Agytornászok rejtélyes társasága

SZABADFOLD A hazánkban mintegy négyezer tagot számláló szervezet tagja lehet bárki, aki a hivatalos intelligenciateszten elér egy bizonyos szintet: ami csupán az emberek két százalékára jellemző.

A Hortobágy határában

SZABADFOLD Nagyállattartó kulturális örökségünk ikonikus otthona azóta is tovább végzi a természetvédelmi célú területkezelést a Hortobágyi Nemzeti Park birtokain.

Tüskés szépségek vonzásában

SZABADFOLD Úgy ezer kaktusz­fajtát nevel az erdélyi Tóth házaspár Kügypusztán. A piacos növények iránt nagy az érdeklődés. Sokan dísznövénynek vásárolják, de nő a kaktuszok szerepe a gyógyászatban is.

Felfelé mozgó terményárak

SZABADFOLD A sajtó szinte hetente számol be arról, hogy egyre csak emelkednek az árak. De mi más határozná meg a mezőgazdaság jövedelmezőségét, mint a bevétel alakulása? Márpedig ez most kedvez a növénytermesztőknek.

Árverési legek – legendás emlékek

SZABADFOLD Az árverések történetében nem csak a műtárgyak hoznak busás hasznot azoknak, akik a kalapács alá küldik értékeiket. A rajongók, gyűjtők, fanatikusok is jelentős szereplői a hírességek emléktárgyaiért vívott licitharcnak. Ők bármennyit képesek kifizetni a legabszurdabb dolgokért is, jól tudva, hogy az egykori tulajdonos neve az aranynál maradandóbb befektetés. Fogak, hajak, gatyák – a licitre kerülő tárgyaknak csak a fantázia szabhat határt.

Növényvédelmi adalékanyagok

SZABADFOLD Folytatjuk a növényvédelemről szóló sorozatunkat, ezúttal a 3. résszel.

Az alvázra is vigyázni kell…

SZABADFOLD Harminc-negyven évvel ezelőtt, új autója átvételét követően a boldog tulajdonos – a közeli benzinkút útba ejtése után, hogy egyáltalán hazajusson, mert szinte üres tankkal kapta meg a kocsiját – másnap az alvázvédő kisiparosnál kezdte a napot, hogy a kocsija alsó részeit jól lekenjék valamilyen sötét kulimásszal. Ettől aztán nem is rohadt úgy, mint a többieké.

Feltűnő feledékenység

SZABADFOLD Az időskor rettegett betegsége az Alzheimer-kór, ám nem mindig a szellemi leépülés az oka annak, ha elfelejtjük, miért léptünk be a spájzba vagy hová tettük le a kulcsunkat.

Tisztelettel a természet iránt

SZABADFOLD Az ökoturizmus, zöldturizmus kifejezésekkel egyre gyakrabban találkozunk, mert a fenntarthatóság témaköre napról napra jobban foglalkoztat mindannyiunkat. Ráadásul a Covid megjelenésével a zsúfolt helyeket elkerülve, legtöbbünk, ha teheti, a természetben keresi a kikapcsolódást.

Énekel a címlap

SZABADFOLD Közös énekléssel lepte meg a Szabad Föld olvasóit Petrás Mária és Tóth Gabi. Itt a Szabad Föld online felületén, valamint lapunk Facebook-oldalán is látható az a videofelvétel, amelyen együtt éneklik A fényes nap immár lenyugodott kezdetű archaikus csángó imát (Estéli ima).

Tegyünk a májunk védelméért

SZABADFOLD A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Gyakori betegség, amit ha nem kezelnek, komolyabb májbetegség vagy egyéb egészségügyi probléma is kialakulhat belőle. A túlsúly tizedének leadása már képes csökkenteni a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javítani az állapoton.

Rejtett szépségek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

SZABADFOLD Vonósnégyes, főúri pompa, kastélypark. Haydn hangolta Hanság.

Nem mindegy, hogy globális vagy lokális a zöldítés…

SZABADFOLD Magyarország és a hozzá hasonlóan pesszimistán vélekedő uniós tagországok igazát látszik igazolni egy friss hatástanulmány. Azt vizsgálták, vajon milyen hatással járhat a bevezetni tervezett uniós politika, az úgynevezett Zöld Megállapodás (Green Deal)?

Egy elfeledett diadal

SZABADFOLD Hunyadi Jánosról, a déli harangszóról és az 1456. évi nándorfehérvári győzelemről már mindenki hallott. De ki ismeri a hős Tallóci Jován nevét? Ki hallott róla, hogy 1440-ben hét(!) hónapon át ostromolta a szultán Nándorfehérvárt? Végül aknát ásatott, hogy bejusson az erősségbe, de azt a védők rárobbantották csaknem húszezer mohamedánra…

Bizakodnak a gazdák

SZABADFOLD Jó startot vett néhány éve a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, de még nagy lemaradást kell pótolnia. Nem csak a nyugati gazdálkodókhoz, de több kelet-közép-európai országhoz képest is hangsúlyos a hátrányunk. A gazdák viszont optimisták.

Balkezesek ünnepe

SZABADFOLD Ma már nem éri őket hátrányos megkülönböztetés, nem néznek rájuk ferde szemmel, sőt a kutatások szerint bizonyos sport­ágakban sikeresebbek, mint jobbkezes társaik. Immár negyvenöt éve augusztus 13-án tartják meg a balkezesek nemzetközi világnapját.

Testvérviszály után a csúcson

SZABADFOLD Az ő idejében alkotott Anonymus, és az ő korából maradt fenn egyik legrégibb nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés.

Út a teknőtől a mosógépig

SZABADFOLD A mai nagymamák még emlékeznek rá: ha nagyon tiszta konyharuhára vagy pelenkára vágytak, azt bizony gyakran kifőzték. Távolt állt ez a régi nagymosás napokig tartó, gerincet hajlító, fejet fájdító műveletétől, de fáradságosabb volt, mint ma bekapcsolni az automata mosógépet. Állítólag már az első nő is mosónő volt.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmincegyedik lapszámunkban!

Hegy(i)menet – Burgundi marha

SZABADFOLD Géza nézte, ahogy a kert végében elfolyó úton hangtalanul suhannak a dodzsemek. Csupa villanyautó.

Katinka közelről – beszélgetés a film rendezőjével

SZABADFOLD Második éve forog a Katinka című életrajzi dokumentumfilm, amely a tokiói ötkarikás játékok végéig követi nyomon a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka sport- és magánéletét. A rendező megbízatása egy mély és őszinte alkotásra szólt arról, hogyan lett a négyéves bajai kislányból a mai Iron Lady, milyen út vezetett ehhez az elképesztő sikersorozathoz. Pálinkás Norberttel beszélgettünk.

Tiszta szívből örülni tudni a legapróbb dolgoknak is

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége Esztergályos Cecília színművésznő.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmincadik lapszámunkban!

Marcel Proust hagyatéka

SZABADFOLD Bár alig van «tanítványa» vagy kizárólagos követője, minden mai regényíró köszönhet néki valamit – írta róla Gyergyai Albert. Az emlékezés és az áradó mesélőkedv képviselője, Marcel Proust éppen 150 éve született.

Nemcsak az ínyencek kedvence a csiga

SZABADFOLD Az éticsigáról sokunknak a gyermekkori mondókák kedves nyálkás állatkája jut eszünkbe. Kékesi Attila másként gondolt rá: a csigapetékből kaviárt, a nyálkából gyógyhatású készítményt állított elő.