A költészet napjának születésnaposai

Harminchat fokos láz, tiszta szív, csecse becse , hetedik, reménytelenül – ki ne tudná, hogy ezek József Attila szavai?! Minden évben április 11-én az ő születésnapján ünnepeljük a költészet napját – 1964 óta, szovjet mintára. Ugyanezen a napon jött a világra a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is.

Útvesztők a világhálón

SZABADFOLD Az internetjogász és közösségimédia-tréner szerint a gyerekek leginkább az online bántalmazás különböző formáitól szenvednek, míg a felnőtteket főleg adathalászok és csalók próbálják csőbe húzni.

Receptre mindenkinek a nevetést!

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorunkra e lapszámunkban Tompos Kátya színművésznő válaszol.

Ordasok és medvék szomszédságában

SZABADFOLD Ötvenezer hektáros vadászterületen gazdálkodnak a zetelakiak. A székelyföldi erdőkben a Kárpátok minden nagy- és kisvadja megtalálható, a helybélieknek mégis kevés beleszólásuk van a vadgazdálkodásba. Erdészek és vadőrök vendégeiként kóstolhattunk bele a hegyvidéki ember gondjaiba és örömeibe.

Egyedi húsvéti hagyományok

SZABADFOLD De nézzük meg, mi várna ránk Covid nélkül az ünnepen Európa-szerte!

Igenis, megy tovább az élet

SZABADFOLD Talán a Jóisten humora is benne van abban, ahogyan aztán a sorsunk alakult – mondja a hamarosan öt esztendős Miklós édesanyja.

Lovász Irén : végigénekelni az életet

SZABADFOLD Kivételesen értékes művészi pályafutása, a népművészet identitás­megőrző szerepe mellett a népdaléneklés lélekgyógyító és közösségformáló erejét is elhivatottan hirdető, kiemelkedő előadóművészi, kutatói és pedagógiai életműve elismeréséül kapott Kossuth-díjat Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató, érdemes művész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

Mert a haj is fontos!

SZABADFOLD Mindig is a divattól függött, milyen frizurával hódítottak a nők és a férfiak. Ma, amikor zselét és hajlakkot használunk a fürtök rögzítésére, visszatetszőnek tűnik, hogy egyes természeti népek erre a célra agyagot, faggyút vetettek be. Idézzük fel, hogyan alakult a fodrászat históriája a rizsporos parókáig és a gombafejekig!

Ferdinandy György: Megmaradtam örök optimistának

SZABADFOLD Ferdinandy György József Attila-díjas író a koronavírus-járvány miatt floridai lakásában rekedt. Videotelefonon beszélgettünk.

Gyümölcsfáink fejlődése

SZABADFOLD A gyümölcsfa egyéves kortól élete folyamán különböző fejlődési szakaszokon megy át, ami a helyes metszés módját és mértékét is befolyásolja, meghatározza. Ezt a tudást csak akkor sajátíthatjuk el, ha először megismerjük a növény biológiai sajátosságait, igényeit, és ha megtapasztaljuk, miként reagál a metszésre.

Az első újság kiadója: a vezérlő fejedelem

SZABADFOLD A március 27-i Rákóczi-emléknap kapcsán felidézzük, hogy miért előzte meg a korát több tekintetben a vezérlő fejedelem, aki hazánk első újságját adta ki.

A Tengerszem különleges itala

SZABADFOLD Kóstoltak már sült teát? A bánki Tengerszem Panzióban erre is mód nyílik. A családias légkör miatt sok a visszatérő vendég, Hugyecz József harmincévnyi gondos munkája van benne. Több mindennel foglalkozik, a sült tea a legújabb szenvedélye.

2021.03.26.

SZABADFOLD

Közös imára hív Vejkey Imre a koronavírus ellen

SZABADFOLD Nagypéntek reggelétől mindenki imádkozzon a koronavírus elmúlásáért – erre kérte a magyar lakosokat a parlamenti imacsoport KDNP-s vezetője. Vejkey Imre hangsúlyozta: fontos imát mondani az egészségesekért is, hogy ne kapják el a vírust, és megőrizzék lelki békéjüket- írja a Hír TV.

Jó az, ami természetes

SZABADFOLD Balaskó Tibort egy ősi táltos szertartás hagyományát felelevenítő esküvőn ismertem meg, ő celebrálta a ceremóniát. A természettel szimbiózisban élő fiatalember nem nevezné magát táltosnak, úgy fogalmaz: a rábaközi tudók ősi magyar tudását – a Yotengrit hagyományait – őrzi és adja tovább.

Élmények, benyomások a világban – és a színpadon

SZABADFOLD A színpadi szereplés hiányát csak részben mérsékli, de szerencsés, hogy az egyik kereskedelmi televízió napi sorozatában szerepel, ezért a pandémiás időszakban is nap mint nap Józan Lászlóért megy a stábot fuvarozó autó.

A katicalány és a csigafiú „gazdája”: Bartos Erika világa

SZABADFOLD Húsz éve írja varázslatos világú mesekönyveit, s pár éve megrajzolta Budapest gyönyörű épületeit is. Az értékteremtést mesterfokon űzve ügyesen kitalált útravalót ír a főváros környékén élő kisgyermekes szülőknek is. A lelki útravalóul szolgáló Brúnó Budapesten sorozat hatodik kötetének megjelenése a napokban várható.

Tengernyi lesz a tengeri? Megéri kukoricát, napraforgót termeszteni

SZABADFOLD Nyárra, ősz elejére akár 20 százalékkal is mérséklődhetnek a szemes termények és a belőlük készült termékek árai. Most azonban még tart a csúcs közeli állapot, ha megfordulni is látszott az eddig felfelé tartó ármozgás.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizenegyedik lapszámunkban

Névre szóló bérlettel, licitálással a vadaspark védelmében

SZABADFOLD A tények mögött viszont sorsok húzódnak meg, kiszolgáltatott embereké és a védtelen állatoké. Az elmúlt egy évből hét hónapot töltött zárva a vadaspark, miközben naponta 170 ezer forint a rezsi.

Fejlesztés és értékőrzés

SZABADFOLD Az agrártárca elismerte a kalocsai járásban létrejött öntözési közösségeket, így a hartai után újabb együttműködés jött létre. Az összefogásból az eddigi legnagyobb taglétszámú öntözési közösség született Magyarországon.

Petőfi és Kína – meglepő kulturális kapcsolat

SZABADFOLD Petőfi Sándor életét kutatja, miközben műveit kínai nyelvre fordítja. Legutóbb a költő szerelmes verseiből állított össze kötetet, és készül a következő válogatásra. Li Zhen Árpád a pekingi egyetemen tanulta a magyar nyelvet, 2000-ben pedig Budapestre költözött.

Az én képernyőm: Bántalmazás az iskolában

SZABADFOLD Ki ne emlékezne a Családi Körre? Húsz éven át, 1974-től 1994-ig segítette, okította a nézőket a legkülönbözőbb pedagógiai, társadalmi kérdésekben.

A szabadság zászlaja alatt

SZABADFOLD A Habsburg-ház rendszeresen kijátszotta, egymás ellen és összeugrasztotta a Kárpát-medence népeit. A Rákóczi-szabadságharc idején még csak a délszláv népeket tudták a magyarok ellen uszítani, 1848-ban már a románok is kegyetlenül mészárolták a fegyvertelen magyar lakosságot biztatásukra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kárpátaljai ruszinok mindvégig kitartottak hazánk mellett, ahogy a szlovákok közül is alig néhány százat lehetett Kossuthék ellen fordítani.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizedik lapszámunkban!

2021.03.12.

SZABADFOLD

Bronzindák, fémvirágok a 20. század első feléből

SZABADFOLD Tiringer Ferenc aranykoszorús műlakatosmester ragyogó fél évszázados munkásságából negyven évet Kecskeméten töltött.

Hegy(i)menet – Tisztes kisipar

SZABADFOLD Géza is volt személyszállító kisiparos. Azaz maszek.

Több nemzedék traumája – a hadifoglyoktól a civil Gulag-rabokig

SZABADFOLD A rendszerváltozásig tabunak számító témáról Makra Mónika történésszel, a Gulag- és Gupvi-kutatók Nemzetközi Társaságának titkárával beszélgettünk.

Egymillió ember kapta meg az oltást Magyarországon

SZABADFOLD A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek mától léptek életbe- írja a koronavirus.gov.hu.

Rabláncon a protestáns hitért

SZABADFOLD A megjelenteket mind egy szálig halálraítélték. Európa protestáns országaiban hatalmasra nőtt a felháborodás.

Különös párosok – a zseni és a felesége

SZABADFOLD Drágám, te zseni vagy! – mondogatja a szerelmes nő. Azok a feleségek azonban, akik valóban egy zsenihez kötötték az életüket, nehéz feladatra vállalkoztak. Hogyan álltak helyt Stephen Hawking vagy Albert Einstein házastársai? Vajon miért mondta Károlyi Amy, hogy a zsenit nem lehet megnevelni?

Szűréssel a daganatok ellen

SZABADFOLD Bár a hererák a teljes lakosság körében kevésbé gyakori (1-2 százalék), a negyven év alattiak esetében ez a betegség viszi a prímet, 18 és 35 év között a leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés volt.

Barcog, berreg, búg

SZABADFOLD A Nógrádi Vadaspark a legszebb természetbe varázsol bennünket. Igazi élőhelyükön tekinthetők meg a fenséges gím- és dámszarvasok, az őzek, muflonok, vaddisznók. A szenvedélyes főerdész, Villányi Péter a lelke és a mozgatója a park életének.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizennegyedik lapszámunkban!

Hulladéktermelés, avagy pazarlás földlakó módra

SZABADFOLD Környezettudatosabb életmódra és mindenekelőtt értékelvű szemléletváltásra van szükség.

A föld ára felfelé száguld

SZABADFOLD Egy éve messze az inflációs ráta feletti értékben drágult a termőföld, az átlagár már 1,727 millió forint volt hektáronként. A trend töretlen maradhat, mivel az idén felpörög az osztatlan közös földtulajdonok rendezése. Ez azt jelenti, hogy 2,4 millió hektárt érinthet az adásvétel.

Rejtélyes történelem – Ki ölte meg Telekit?

SZABADFOLD Miért nem hallotta a személyzet a pisztoly eldördülését? Ha öngyilkosság történt, miért részesülhetett katolikus temetési szertartásban Teleki Pál? Hova tűnt a halottszemle és a boncolás jegyzőkönyve?

116 éve született a kalandregények „atyja”

SZABADFOLD Tehát a két napba bele kellett férnie apámnak és nekem is, sajnos én már csak az éjszakai órán következtem. De hát mit számított az, amikor Rejtővel a világ költözött a kiságyamba…

Fogyatkozó békanép

SZABADFOLD Mentik már a békákat. Az utakon átkelő, autóktól veszélyeztetett egyedekről van szó, ám ennél nagyobb veszedelem is leselkedhet a hazai kétéltűekre, melyek száma egyre csak fogyatkozik. A miértre keressük a választ.

2021.04.02.

SZABADFOLD

Kutyaposta – Négylábú társaink vetélkedője

SZABADFOLD Ugyebár mindig nagy kihívás a Kutyapostásnak, ha Macskapostásnak csap fel – mégiscsak micsoda dolog az, ha ezek a nyivákoló egyedek bekerülhetnek a szőrös gyerekeknek szánt oldalra –, most azonban ez történik

Mátyásdomb titkai

SZABADFOLD És ez még akkor is így van, ha Rákosi bukását, majd pedig az 1956-os szabadságharc leverését követően politikai megfontolásból a Népszabadság 1957-ben már arról írt, újabb legendák szerint biztos, hogy nem Rákosi, hanem egyenesen Mátyás király lehet a falu névadója.

Játék a természettel – képekben, szavakkal

SZABADFOLD Ismét furcsa tavasznak nézünk elébe, amikor a kényszerű összezártságban élő gyerekes családoknak egyre nehezebben telnek a hétköznapjaik. Rengeteg szülő úgy foglalkozik az apróságokkal, hogy közben távmunkában végzi a feladatát is, így nem csoda, ha a nap végére a kreativitás lankad, amikor a közös játékról van szó.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizenkettedik lapszámunkban!

Tavaszi karbantartás – kertészkedés előtt

SZABADFOLD Kicsit lelassította a fagyok visszatérte a szó szerinti földmunkákat. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy kerti gépeinket, szerszámainkat felkészítsük az idényre.

Jogi esetek – Hajtott tovább

SZABADFOLD Fontos tudni, hogy a körülmények szerencsés alakulása nem szolgálhatja a KRESZ szabályait megszegő, a baleset helyszínét segítségnyújtás szándéka nélkül elhagyó személy érdekeit.

Veséink a fókuszban

SZABADFOLD Ha egyáltalán össze lehet hasonlítani az embert kínzó különféle fájdalmakat, a vesekő okozta gyötrelem biztosan az elsők között szerepelne. Szerencsére a kövek nagy része spontán kiürül, amelyik pedig nem, attól ma már egyre modernebb módszerekkel képes megszabadítani a pácienst az orvostudomány.

Szörnyű történetek szerzőnői

SZABADFOLD Kevés nő adta a fejét krimik írására, de közülük néhányan sokra vitték. Gondoljunk csak Agatha Christie könyveire, melyekből csaknem minden évben megjelent egy. Sokakat érdekel, milyen életet éltek a gyilkosságokban tobzódó írónők. Békés háziasszonyok voltak, akik titkon mérget kevertek?

A szerelem iskolája: „ha szerelmesekből pajtásokká leszünk, az megöli a vágyat”

SZABADFOLD Dr. Hevesi Krisztina az ország legismertebb és legszexisebb szexuálpszichológusa.

Szezonváltás küszöbén

SZABADFOLD Évszakok jönnek-mennek, s habár az utóbbi években ezek a váltások nem túl markánsak, azért néhány szempontot mindig érdemes figyelembe venni – miként most, a tavasz közeledtével is

2021.03.19.

SZABADFOLD

A vadvilág védelme közös ügy

SZABADFOLD Nyolc esztendeje ünnepeljük glóbuszunk vadon élő állat- és növényvilágát.

Szívünk felett hordjuk

SZABADFOLD Arra pedig végképp nem gondolunk, hogy e különleges iparművészeti technikát a mesterek évezredek óta ékszerek és értékes használati tárgyak készítéséhez használják.

Vásárlás és vírushelyzet

SZABADFOLD Elindult a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A szigorítások bejelentése után azonban nem következett be az egy évvel ezelőtti vásárlási roham, így még időlegesen sem alakult ki semmiből hiány. A kereskedőknél azonban még lehetnek problémák.

A tepertős pogácsa diadalútja

SZABADFOLD Brüsszelben születtek a sokat bírált szabályok, pár hete azonban jelentős mértékben enyhítettek az előírásokon.

Kutyaposta – Elismerés a terápiás kutyának

SZABADFOLD Elsőként nyerte el egy négylábú házi kedvenc a People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) brit állatvédelmi és jótékonysági szervezet érdemrendjét.

Ökotudatosság és kézművesség egysége

SZABADFOLD A már csaknem egy éve tartó járvány alatt sokunknak át kellett gondolnunk a mindennapokat, hogy a karantén idején mivel foglalkozzunk, mi az, ami feltölt, előrevisz.

Folytatni a missziót – a Károlyi-örökség

SZABADFOLD Bármerre járt a világban, magyarságát megőrizte, de nem tudott annyit tenni a szülőhazájáért, amennyit szeretett volna. Lesz alkalma bepótolni, hiszen még csak kilencvenéves lesz.

Tökéletes fantáziavilág kicsiknek és nagyoknak

SZABADFOLD Mostanában háromdimenziós mesevilágokat készít, amire világszerte nagy a kereslet, mert a koronavírus-járvány óta még jobban vágyunk a mesékre, a manókra, a tündérekre és a titkokra.

Metszési kisokos

SZABADFOLD A gyümölcstermesztésben minden gyümölcsfát és gyümölcstermő bokrot a telepítés után nevelni szükséges, ennek megfelelően metszésben kell részesíteni.

Szabaduljunk a pluszkilóktól!

SZABADFOLD Ám tetézi a bajt, hogy a Covid–19-megbetegedésben – az életkor és a krónikus betegségek mellett – a túlsúly is kockázati tényező.

Amit érdemes tudni a hitelekről: legfontosabb tények és tévhitek a vállalkozások számára

SZABADFOLD Hirdetés – Az NHP Hajrá továbbra is kedvező lehetőséget kínál a vállalati finanszírozásra.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei kilencedik lapszámunkban!

2021.03.05.

SZABADFOLD

Környezetvédelemre nevelni a legkisebbeket

SZABADFOLD A megfigyelés és az utánzás útján elsajátított környezetkímélő és környezetvédő magatartás korán beépülhet a személyiségbe.

Romhalmaz vagy emlékház?

SZABADFOLD Az emlékidézés ötlete azonban veszélybe került.

2021.04.09.

SZABADFOLD

Egyre többen érkeznek – ikertestvérek évei

SZABADFOLD A kései gyermekvállalás és az olyan orvosi technikák, mint a lombikbébi-eljárás, a harmadával növelték az ikerszülések arányát az 1980-as évek óta eltelt évtizedekben.

A kastély ősz rabja

SZABADFOLD Találtam egy álomházat, mondtam otthon Németországban, s letettem az asztalra az épületről készült fényképeket.

Minden válság kapukat is nyit

SZABADFOLD A Pécsi Katolikus Egyházmegye főpásztora szerint nem úgy kell tekintenünk a vírusra, mint Isten büntetésére, hanem úgy, mint óriási lehetőségre, hogy utat találjunk emberségünkhöz és Istenhez.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizenharmadik lapszámunkban!

Generációkon átívelő ostyagyártás

SZABADFOLD Száztizenhét éve vágott bele Ziegler József a kenyérsütésbe, s a műhelyben lassan az ötödik generáció veszi át a stafétabotot. A Ziegler ostyák világszerte népszerűek, ahogyan a saját fejlesztésű ostyasütő gépek is.

Támadnak a gombák, ideje védekezni

SZABADFOLD Aki már küzdött levélsodródásban szenvedő barackfával, tudja, hogy akár másfél hónapig is eltart, mire a növény megszabadítható a gombától.

Autóvásárlási kisokos

SZABADFOLD Használt autót vásárolni leginkább zsákbamacska, de ebből a szerencsejátékból jól is kijöhetünk. Rovatunk tippjei segíthetnek a sikeres választásban.

Isten kegyelmének ajándékai

SZABADFOLD Féléves misszió Peru egyik szegénynegyedében, négy év cigánypasztoráció és drogosok rehabilitációja Borsodban, valamint a katolikusok kihívásainak kutatása Írországban. Néhány mozzanat Vénusz Edina életéből, aki tavaly óta a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium és Technikum igazgatója.

Drágítanak a hentesek

SZABADFOLD Aki vásárolt mostanában sertéshúst, észrevehette, hogy átlagosan kilónként nagyjából 100 forinttal mentek fel az árak. Ennek okát Németországban és Kínában kell keresni.

Nincsen ciki

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorunkra most Pesty László filmrendező, producer válaszol.

Életmentés két keréken

SZABADFOLD Vérlovagoknak hívják magukat, ami eléggé vérfagyasztóan hangzik. Pedig emberéletek megmentéséhez is szükséges munkát végeznek, motorkerékpárokkal segítik a sürgősségi vérszállítást.

Kócsagőrök nemzedékei a magyar tengernél

SZABADFOLD Hazánkban az első természetvédelmi őr a Balatonkilitiből elszármazott Gulyás József volt.

Ne türelmetlenkedjünk!

SZABADFOLD Sokakat megcsalhatott a korai tavasz, ezért már nekiláttak a pázsit ápolásának. Holott jobb várni a most következő időszakig, mire elmúltak a fagyok, stabilan enyhe az idő, és a füvek is fejlődni kezdenek.

Mobiltelefonnal ajtót nyitni? Miért ne?

SZABADFOLD Az okosotthon célja, hogy megkönnyítse az ott élők életét, és kényelmesebb, biztonságosabb, s nem utolsósorban takarékosabb legyen.

Szeretet és kitartás nélkül nem megy

SZABADFOLD Magyarország háromszáz Biztos Kezdet Gyerekházából a kecskeméti az egyetlen, amelyik a helyi önkormányzat támogatásával végzi misszióját. E programban hátrányos helyzetű családokkal foglalkoznak, céljuk, hogy a gyerekek szociális kompetenciái erősödjenek, kevesebb hátránnyal érkezzenek az oktatási intézményekbe, ott sikeresebben boldoguljanak, majd jobb életük legyen.

Meghozzák a tavaszt a madaraink

SZABADFOLD Egyre több bíbicet, pacsirtát, barázdabillegetőt látni: hazatérő madaraink is jelzik a tavaszt.

Ültessünk – de figyelemmel!

SZABADFOLD Nagy a forgalom a faárudákban, itt a szezonja a fák és cserjék telepítésének. Nem mindegy azonban, hogy miként tesszük. Íme, néhány tanács.

Titkos tölgyes

SZABADFOLD Gyakran eszembe jut az a novemberi nap. Merthogy azóta tartozom valakinek a rejtett tölgyessel...

Hegy(i)menet – Géza és a Maci néni

SZABADFOLD Géza nem hitt a szemének, amikor az utastérben megpillantotta a medvét.

Ásó, kapa, derékfájás – Mit tehetünk ellene?

SZABADFOLD A tavaszi napsütés a szabadba csábít: sétálni, túrázni, kerékpárra pattanni, kiszellőztetni a fejünkből a sötét és hideg téli napokat. Eljött a kertészkedés ideje is, előkerül az ásó, a kapa, a gereblye, a permetezőgép, és velük együtt megannyi munka.

Marosvásárhelyen természetessé vált a kétnyelvűség

SZABADFOLD Magyarok és románok nagy reményekkel várják Székelyföld legnagyobb városának megújulását. Az új polgármesterrel beszélgettünk.

Romhányi József emlékezete – Verslábak humortopánban

SZABADFOLD Szerintem nincs ma olyan magyar felnőtt, aki ne mosolyodna el, ha szóba kerül Máris szomszéd, a két kőkorszaki szaki, a botcsinálta ezermester Mekk Elek vagy Bubó doktor. Sziporkázó szellemesség és hihetetlen nyelvi lelemény jellemezte a száz éve született Romhányi József munkáit.

Barta Sylvia: Boldoggá tesz, ha látom mások örömét

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra most Barta Sylvia válaszol.

Kutyaposta- Bemutatkozik a sinka

SZABADFOLD Sokan csak magyar dingónak nevezik, nem hasonlít egyetlenegy más őshonos terelőkutyára sem, mégis úgy dolgozik a juhok között, hogy az csoda.

Nagybetűs nők közössége

SZABADFOLD A hölgyeknek szóló blog létrehozói közös célért küzdenek és összefűzi őket a barátság is.

Érdekes kerti tippek

SZABADFOLD Sok, mondhatni zavaróan sok kis ötletről olvashatunk nem csak külföldi, de a hazai internetes oldalakon is, sőt az újságokban szintén.

Szavazati jog és fakanál

SZABADFOLD Régebben ünnepeljük a nőnapot, mint ahogyan a gyengébbik nem világszerte választójogot kapott. Az elszánt háziasszonyok Angliában tüntetésekkel, az USA-ban pedig ínycsiklandó receptekkel próbálták elérni a szavazás jogát.

Vége a legnehezebb időknek a piacon?

SZABADFOLD Ez azért jó a magyar gazdálkodóknak, mert – miként szinte egész Európában, úgy itthon is – a né­met árak alakítják a piacot.

Jogi esetek – Furfangos csaló

SZABADFOLD

Egyfajta igazság létezik

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra ezúttal Bánsági Ildikó színművésznő válaszol.

Mernye és a muzsikáló út

SZABADFOLD Vagyis a naponta erre autózó néhány ezer – olykor néhány tízezer – gépkocsi szinte kivétel nélkül lepengeti a nótát. Elképzelhető, hogy a Republic slágere mára agyára ment az itteni települések lakóinak? Nos, megnéztük.

Hogyan védekezhetünk az autótolvajok ellen?

SZABADFOLD Szívből remélem, olvasóink közül csak nagyon kevesen élték meg autójuk feltörését és kifosztását. Dermesztő érzés, ami ellen a mechanikus és elektronikus védelemmel sokat tehetünk, de olcsóbb megoldások is sokat segíthetnek.