Apró segítség a természetben

A megújult Fa Book által megszerzett ismeret ellenőrzésére a programban található játékok is segítenek, a felhasználók a fajokhoz és a társulásokhoz rendelt képek felismerésével tesztelhetik ismereteiket.

A tárgyak nem fontosak

SZABADFOLD Képkocka rovatunkban Váradi Ferenc újságíró, rádiós műsorvezető mesél.

A természettel harmóniában él az isteni B.B.

SZABADFOLD Az, hogy Brigitte Bardot vagyok, semmiféle hatalmat nem ad – vallotta be a világ legtöbbet fotózott nőinek egyike, akinek imázsa, stílusa, nemkülönben külseje sokakra ösztönzőleg hatott, valóságos kultusz szövődött a személye köré. Szeptember 28-án lesz 86 esztendős. Munkatársunk levelet kapott tőle.

Karanténnapló

SZABADFOLD Ezrek kerültek abba a helyzetbe Magyarországon, hogy a közvetlen környezetükben koronavírusos személyt találtak. Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, ám a hatósági és az önkéntes karantén sokak számára nehéz helyzetet hozott

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei 39. lapszámunkban!

…arra meg a mogyoró csörög

SZABADFOLD Erdőszélek, napfényes erdei tisztások a mogyoró eredeti élőhelyei, itt gyűjtögették rendszeresen a Kárpát-medencében letelepedett őseink. De már korábbról is ismerték, amire bizonyság, hogy a mogyoró szavunk bolgár-török eredetű.

Egy legenda emlékezete

SZABADFOLD Kétszázhatvan tételben kínálták megvételre Hidegkuti Nándor hagyatékának darabjait: a világhírű labdarúgó segédlevelétől, gravírozott öngyújtójától, a svájci karórájától kezdve a legrangosabb kitüntetésekig. Az egyik legnagyobb kuriózum azonban egy kis füzet volt az Öreg kincsei névvel megtartott árverésen. Az a bizonyos titkos edzésnapló.

Jól végződő rémálom

SZABADFOLD

Kelendő lett a kézműves itóka

SZABADFOLD Nemzetközi felmérés látott a minap napvilágot: az életünk nagy részét megváltoztató koronavírus-járvány, illetve az azzal kapcsolatos intézkedések miben és mennyiben változtattak a szokásainkon, például az italfogyasztáshoz kapcsolódó rutinon.

Kutyák, akik már csak egy kis békére vágynak

SZABADFOLD Sokfelé még mindig él a nézet, hogy ha öreg a kutya, akkor már semmi haszna. Ilyenkor vagy elteszik láb alól, vagy kiviszik a határba és otthagyják.

Megállíthatja a vidék leszakadását a digitalizáció és az e-kereskedelem?

SZABADFOLD Hirdetés – Az internetes kereskedelem hazánkban is a virágzását éli. Úgy tartják, hogy 2019-ben elértük egy újabb csúcsot, ami az előrejelzések szerint csak tovább fog növekedni.

Rejtélyes küldemények

SZABADFOLD Ha valaki idegentől, ismeretlen helyről, külföldről csomagot, borítékot kap, s abban vetőmagot, növényi törmeléket rejtő zacskót talál, ne bontsa ki, a tartalmát ne szórja a szemétbe, ne ültesse el! – figyelmeztet a magyar hatóság.

2020.09.18.

SZABADFOLD

Egészséges és látványos: a zuzmófal

SZABADFOLD Bár a népi gyógyászat már a XVII. században légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére használta a zuzmót, dekorációként csak az utóbbi évtizedekben lett népszerű e sokoldalú növény. Az új trend hazánkban is megjelent, Szabó László és csapata pedig új dizájnt álmodott köré.

Káros gomba a kertben

SZABADFOLD Aki már huzamosabb ideje termeszt paradicsomot a kertjében, elkerülhetetlenül belefutott néhány pofonba. A legnagyobbat csattanhat ezek közül a paradicsomvész adta maflás. Hat év után a Szabad Föld Kertjében sajnos megint tarolt ez a gomba.

Létfontosságú tippek a hosszú élethez

SZABADFOLD Hirdetés – Van egy mondás, miszerint az egészség gazdagság, és amikor elkezdünk eszerint gondolkodni, akkor nyer csak igazán értelmet.

Egyre több mezőgazdasági gépre van szükség

SZABADFOLD A koronavírus-járvány sem akasztotta meg a magyar mezőgazdászok befektetési szándékát: az első félévben a tavalyihoz képest egy százalékkal nőtt a gépekre, berendezésekre fordított összeg, hol­ott egy éve rekordmennyiségű pénzt költöttek e célra.

Erős vidékre van szükség

SZABADFOLD Ennek a működésmódnak a mintaprojektje a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság, amelyet az új irányvonalat, a magyar agrár new deal -t sürgető Lázár János kormánybiztossal és munkatársaival együtt jártunk be.

Hegy(i)menet – Géza és az áldozatok

SZABADFOLD Szereti ezt a padot, üldögél rajta kicsit, különösen ebben az átmeneti időben és ebben az átmeneti állapotban.

Utak és találkozások: Gábor és Berry története

SZABADFOLD Az indiai Rohini Berry és férje, Kovács Gábor tavasztól őszig fogadják meleg szívvel azokat a vendégeket a Káli-medencében, akik a természet lágy ölére, nyugalomra és persze finom, házias ízekre vágynak. Mert Rohini nem csak a currykészítésben első osztályú, mákos süteményeire is sokan esküsznek.

Tanulni, fejlődni, rendezni – New Yorkban

SZABADFOLD Alig múlt húszéves, de már kisfilmeket és színdarabokat rendezett – az óceán túloldalán. A kiskunfélegyházi születésű Endre Dóra 2017 óta él és dolgozik mint rendező, író, színész a világ egyik leginspirálóbb városában, New Yorkban. Néhány hete debütált a legújabb rendezése, a Grudges című színdarab.

Nápolyi is meg amerikai is Milán pizzája

SZABADFOLD Elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy magyar kisvállalkozóról cikkezzenek az Egyesült Államok egyik vezető lapjában, a New York Timesban. A koronavírus-járvány azonban felülírta ezt is – ahogyan sok minden mást, ami elképzelhetetlennek tűnt eddig.

Mindennél jobban akartam a sikert

SZABADFOLD Képkocka rovatunkban most Bogdán Zsolt ökölvívó mesél...

Felmentek az élelmiszerárak, mi lesz az áfával?

SZABADFOLD Egy-egy markánsabb élelmiszer-drágulás idején rendre felmerül: ezt úgy lehetne mérsékelni, hogy a kormányzat csökkenti az adott termékkör adótartalmát, így segítve a fogyasztókat és a legális piaci szereplőket. Az idei gyümölcs- és zöldségárakat látva megint előtérbe került e felvetés. De nézzük, valóban olcsóbb lesz-e egy termék az adómérséklés után?

Minden erővel a bűnözés ellen

SZABADFOLD Kezdettől fogva él bennünk a Jó és a Rossz. Hogy melyik van túlsúlyban? Ha nem tapasztalták volna eddig, nemrégiben egy brit tudós arra az aggasztó következtetésre jutott, hogy az ember, legalábbis nagyobb részben, eredendően rossz. Ez ellen a sötét oldal , egyszersmind a kiberbűnözés ellen küzd Halász Viktor százados.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivalók 40 oldalon családi magazinnal, műsorújsággal az idei 36. lapszámban

Országjárás, zenekari módra

SZABADFOLD Idén 75 éves a MÁV Szimfonikus Zenekar, akárcsak a Szabad Föld. A zenekar hamar az ország egyik legismertebb művészegyüttesévé vált, nemzedékek köszönhetik tagjainak első komolyzenei élményüket. Alkotmányunk ünnepének estéjén őket hallgattam, végre újra élőben.

2020.09.04

SZABADFOLD

Gyűjtögetős típus vagyok

SZABADFOLD

Lelkében Afrikával indult útnak

SZABADFOLD Egy gimnáziumi előadás és az abból fakadó megmagyarázhatatlan vágy Afrika iránt sorsdöntővé váltak a győri Könczöl Zsófia életében. Bár arra már nem emlékszik, mely apropóból tartották a könyvtárban a beszélgetést, de arra igen, hogy milyen érzések kavarogtak benne.

Rendhagyó suli menetrend vírusos időkben

SZABADFOLD Várják is meg nem is. Többnyire ez a válasz hangzik el, ha az iskolásokat a vészesen közeledő szeptemberi becsengetésről kérdezzük. Ami bizonyos: szeptember 1-jén a megszokott rendben elkezdődik a tanév, a gyerekek beülhetnek az iskolapadba.

Az úrinő nyaral, avagy mit diktált az illem az 1900-as évek elején?

SZABADFOLD A falatnyi bikinik korában furán hangzik, de százhúsz esztendeje az urak azt találták izgalmasnak, ha a hölgyek gyűrűkkel ékesített ujjai kilátszottak a könyékig érő kesztyűből. Mivel csábították eleink a férfinépet? Hogyan csomagoltak, ha fürdőhelyre indultak? Tanulságos az illemkönyvek nyaralásra vonatkozó tanácsait is fellapozni.

Hogyan lehet egy szájsebészeti műtét teljesen fájdalommentes?

SZABADFOLD HIRDETÉS – A szájsebészeti műtét kifejezés lényegesen rémisztőbb első hallásra, mint azok a beavatkozások, amelyekre utal. Ennek ellenére meghökkentő lehet az az állítás, hogy fájdalom nélkül is elvégezhető egy ilyen kezelés. Cikkünkben annak jártunk utána, hogyan lehetséges mégis, hogy a szájsebészeti műtéteket nem kíséri fájdalom.

Évfordulós hegyhódítás az Alföldön

SZABADFOLD Csepergő esőben másztuk meg a 183 méter magas csúcsot, s bár a fáktól nem láttunk szinte semmit, mégis nagyszerű érzés volt az Alföld legmagasabb pontján állni.

Visszajárnak, repkednek, kommunikálnak: a szellemvilág lényei

SZABADFOLD Ha hiszik, ha nem, szellemek léteznek. Ha ugyanis nem léteznének, egyetlen szót sem ejtenénk róluk; nem mesélnénk történe­teiket tábortüzeknél; nem készülne róluk se film, se könyv.

Csillagvizsgáló is lesz a Bükkben

SZABADFOLD A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legrégebben működtetett szálláshelye 76 millió forintból újult meg, hogy korszerű körülmények között várja a kirándulókat.

Geszti platánok

SZABADFOLD Október 1-jén lezárul az Év Fája szavazás, amelyen a mi fáink is a döntőbe jutottak, és esélyük van a cím elnyerésére. Úgy gondolom, a két vén geszti platán megérdemli, hogy ismét szerepeljen az ország színpadán, mint oly sokszor hajdan, valamikor régen.

A tavasz hírnökének tisztelete

SZABADFOLD Vörs nemcsak a berek gazdag élővilágáról híres, hanem arról is, hogy 14 évig itt fogadták a hazánkba elsőként érkező gólyát.

Sikertörténetek és nehézségek: Marosvásárhely ma

SZABADFOLD A marosvásárhelyi várból gyönyörű kilátás nyílik a város központjára, ahol harminc évvel ezelőtt egymásnak feszültek az indulatok. Hosszú időre meghatározta 1990 véres márciusa e jobb sorsra érdemes település jövőjét. A helyhatósági választásokra készülő város hétköznapjaiba csöppentünk bele.

Így lehet hatékony az őszi betakarítás

SZABADFOLD Hirdetés – A szeptemberi hónappal megkezdődött a szezonális zöldségek és gyümölcsök szüretelése, valamint a takarmánynövények betakarítása.

Válogassunk szőlőfajtáink közül!

SZABADFOLD Ezúttal a kései csemegékkel foglalkozunk részletesebben.

Nemcsak a memóriazavarok árulkodnak róla…

SZABADFOLD Az Alzheimer-kór Európában több mint hétmillió, hazánkban közel 200 ezer embert érinthet közvetlenül, s évszázadunk közepére a Földön a becslések szerint 135 milliónyian lesznek. Az Alzheimer-kór világnapját szeptember 21-én tartjuk, melynek célja felhívni a figyelmet a betegség járványszerű terjedésének veszélyére és a társadalmi összefogás szükségességére.

Észérvekkel a vírustagadással szemben

SZABADFOLD Miközben napról napra rekordot dönt az új koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, a vírusszkeptikusok fennen hirdetik, hogy a járványveszély csupán hisztéria, a Covid–19 betegség nem veszélyesebb az influenzánál, sőt maszkellenes tüntetést is szerveztek. Mi a véleménye minderről Kiss István professzornak, a Pécsi Tudományegyetem epidemiológusának?

Magnóra vett beszélgetés

SZABADFOLD Érdemes tudni, hogy a magántitok jogosulatlan megismerésének bűncselekményét csak szándékosan lehet elkövetni (véletlenül nem).

Próbatételek ifjú harcosok és amazonok számára

SZABADFOLD Kettő az egyben: izgalmas tárlat és ka­land­játék várja azokat, akik november 1-jéig ellátogatnak a Vajdahunyad várának legújabb interaktív kiállítására. A látogatók bátorságukat, tudásukat és érzékeiket próbára téve egy középkori lovagi küldetés részesei lehetnek.

A fenntartható fejlődés és a hagyomány szelleme

SZABADFOLD Tizennyolc év telt el az első Tanyakollégium kezdete és kilenc a második befejezése óta, amely után 2011-ben a kormányzat meghirdette a Tanyaprogramot. A Lakiteleki Népfőiskola és az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (IKoN) szervezésében most újraindul az egyetemi és főiskolai hallgatók részvételével zajló kutatás, ezúttal Csatári Bálint Tanyakollégium néven.

Hun lovasok alakjai a bőrön

SZABADFOLD A tetoválás az önkifejezés része, egyfajta kommunikáció a testünkkel. Komoly művészeti ág, bár az utóbbi húsz évben meglehetősen felhígult a szakma. De ebben is ott vagyunk a világ legjobbjai között. A komoly tetoválásokat hónapokig tervezi és több hét alatt készíti el egy tetoválóművész, mint például Sárközi Zsolt.

Üzletasszonyoktól az édesanyákig

SZABADFOLD A befolyás valakinek az a kivételes képessége, helyzete, hogy sokat tehet, elérhet, elintézhet. Nyaranta két magazin is közzéteszi a legbefolyásosabb hölgyek névsorát, akik közül most többeket bemutatunk összeállításunkban.

Ég benned a vágy egy újabb utazásra? 4 tipp, hogy csökkentsük az utazási lázat járvány idején

SZABADFOLD Hirdetés – A turizmusnak kampó – ez a szívszorongató mondat hangzott el 2020 márciusában, és akkor még kevesen hittük el, hogy otthonunk falai közt kényszerülünk maradni hosszú hetekre.

Közel kerülni ahhoz, aki teremtett

SZABADFOLD Szimbolikusan a történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról rajtol az Egy vérből vagyunk elnevezésű futás. Jótékonykodjunk, adjunk vért és hívjuk fel a figyelmet a határon túli magyarokkal való összetartozásra – ezzel a hitvallással hirdette meg az eseményt a nemzeti összetartozás évében Gui Angéla. A karitatív futónagykövet szerint a Teremtő azzal áldotta meg, hogy mer nagyokat álmodni.

Elhunyt Jiří Menzel

SZABADFOLD Nyolcvankét éves korában meghalt az Oscar-díjas cseh rendező, aki idehaza a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio című filmekkel lett igazán ismert a nagyközönség előtt.

Hiteles előrejelzések

SZABADFOLD Hajdan Pannóniát Jupiter villámokat szorító sasmadara uralta, Róma dunai tartománya is büszkén viselte az égi jelenségek isteni szimbólumát.

Múltunk tanúsága: Pétermonostora

SZABADFOLD Húsz esztendeje még csak egy bokrok között megbúvó halom volt, ám a csaknem egy évtizede tartó régészeti feltárásnak köszönhetően mára kiderült: a hely a Duna–Tisza-közi térség legjelentősebb kereskedelmi, gazdasági és kulturális központjának számított. Az Árpád-kori bazilika és kolostor, valamint a mongolok által letarolt, több ezer fős város ritka középkori pillanatképet őriz. Munkatársaink a bugaci ásatáson jártak.

Versenyt futni az idővel

SZABADFOLD Trinn Tamás, közismert nevén Parkinson Fater 48 éves volt, amikor az orvos közölte vele, hogy Parkinson-kóros, vagyis reszkető bénulásban szenved. Miközben semmije nem remegett. Csak a lelke, amikor meghallotta a diagnózist.

Környezetkímélő robotfűnyírók mentesítenek a munka alól

SZABADFOLD Hirdetés – Az egészséges és gondozott pázsit szemet gyönyörködtető látvány, igazán komfortos érzést nyújt a kertben tartózkodóknak. A rendszeres fűnyírás azonban sok erőfeszítésbe kerül, ráadásul nem mindig sikerül olyanra az eredmény, amilyet elképzeltünk. Egy robotfűnyíró vásárlása környezetbarát és emberkímélő megoldás, hiszen végre nem kell órákat tologatni a hangos és nehéz gépet a kertben.

Nem várúr akart lenni…

SZABADFOLD A soproni épület a Bagolyvár elnevezést pedig az egyik erkélytartó gerendára elhelyezett, kitömött bagolyról kapta.

Felmentek az élelmiszerárak, mi lesz az áfával?

SZABADFOLD Egy-egy markánsabb élelmiszer-drágulás idején rendre felmerül: ezt úgy lehetne mérsékelni, hogy a kormányzat csökkenti az adott termékkör adótartalmát, így segítve a fogyasztókat és a legális piaci szereplőket. Az idei gyümölcs- és zöldségárakat látva megint előtérbe került e felvetés. De nézzük, valóban olcsóbb lesz-e egy termék az adómérséklés után?

Oltóanyag-verseny a világban

SZABADFOLD

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas olvasnivalók 40 oldalon családi magazinnal, műsorújsággal az idei 36. lapszámban

A foci szeretete örök

SZABADFOLD A száriak egyszer nagyon győztek, s ez a győzelem adta erő máig megmutatkozik a faluban. Esténként tele a sportpálya, sokan járnak a fociedzésekre, és több generáció rúgja együtt vagy külön a bőrt. Hajrá, Szár! Hajrá, foci! Hájó, Tatek, Bendzsó, Bimbó, Albi és a többiek, le a kalappal előttetek!

2020.09.04

SZABADFOLD

Esély a boldogságra

SZABADFOLD A szereplők nem csupán a vakolattal és a vízvezetékkel viaskodnak, hanem a fájdalmas tragédia emlékeivel és a saját múltbéli sérelmeikkel is.

Lelkében Afrikával indult útnak

SZABADFOLD Egy gimnáziumi előadás és az abból fakadó megmagyarázhatatlan vágy Afrika iránt sorsdöntővé váltak a győri Könczöl Zsófia életében. Bár arra már nem emlékszik, mely apropóból tartották a könyvtárban a beszélgetést, de arra igen, hogy milyen érzések kavarogtak benne.

Örökre magyarok

SZABADFOLD Nem véletlenül időzítették nemzeti ünnepünkre a Puskás musical Erkel színházi előbe­mu­tatóját.

Kedves Ágnes lettem

SZABADFOLD Manapság főként a családon belül előforduló konfliktusokról írnak nekem. Sokszor nem is tanácsért, csupán véleményért.

Hogyan lehet egy szájsebészeti műtét teljesen fájdalommentes?

SZABADFOLD HIRDETÉS – A szájsebészeti műtét kifejezés lényegesen rémisztőbb első hallásra, mint azok a beavatkozások, amelyekre utal. Ennek ellenére meghökkentő lehet az az állítás, hogy fájdalom nélkül is elvégezhető egy ilyen kezelés. Cikkünkben annak jártunk utána, hogyan lehetséges mégis, hogy a szájsebészeti műtéteket nem kíséri fájdalom.

Ugyanazt akarták az élettől

SZABADFOLD Ötvenöt év, húsz gyerek, harminckettő unoka, négy dédunoka. Ha számokban kellene bemutatni Lukács Ernőéket, ezek a legbeszédesebbek. De ami a számok mögött van, az jelenti a lényeget: szerelem, kemény munka, kitartás és jókedv.

A teljes élethez nekik mikrofon kell

SZABADFOLD Egymillió-kétszázezer fo­rint. Ennyi pénz kell ahhoz, hogy a Nagyothalló Gyerekekért Alapítvány – Jó ügyekért felelős követeivel, az Új Nap – Új remények kampány keretében – megvalósíthassa az álmát. Nem álmodnak nagyot, mindössze hat csíptetős mikrofont szeretnének vásárolni.

Ősi mítoszok bűvkörében

SZABADFOLD Az Arany Érdemkereszt polgári tagozatával nemrég kitüntetett Toót-Holló Tamás egyszerre igazgatja főszerkesztőként a Magyar Nemzet dolgait, kutatja a magyar nép mesekincsét, s alkot a néprajzzal, a zenével sokféleképpen eljegyzett filozofikus kalandregényeket. Sokoldalúságáról a jelen beszélgetés is tanúskodik.

Apró dolgok öröme, bánata

SZABADFOLD Mintha botanikus kertben lennénk – mondogatták Somodi Kálmánnak és feleségének, Ilonka néninek a vendégek. Szinte mindenből volt egy kevés a rákospalotai kertben, akár a paradicsomban. Nemrég azonban több növény is elpusztult egyetlen éjszaka alatt. Az idős asszony meggyőződése, hogy lemérgezték őket.

2020.09.25.

SZABADFOLD

Varázsoljunk dzsungelt az üvegbe!

SZABADFOLD Ha a floráriumot nem éri közvetlen napfény,és nem locsoljuk túl, akár évekig gyönyörködhetünk apró trópusi növényeinkben.

Az értékállóság jelképe, amely „lázat” is okozott…

SZABADFOLD Ami a pénzügyeket illeti, a feje tetejére állt a világ. A befektetők VIX-, azaz félelemindexe megnőtt, ismét olyan eszközökbe teszik a pénzüket, amelyek több ezer éve bevált módszernek bizonyultak válságok idején. Ezek egyike az arany: a 2000 dolláros unciánkénti árfolyamot is átlépte augusztusban. Nézzük, hogy e ritka kinccsel miként is zabolázta meg a világ a mindenkori gazdasági rendszert az ókortól napjainkig.

Rendhagyó életforma és hitvallás

SZABADFOLD Természet, környezetvédelem, sport, alkotás – ezek határozzák meg a profiljukat. Rendszeresen tartanak szemétszüretet, hulladékszobraikat sokan megcsodálják. A dunaföldvári AztaKeservit Értékőr Egyesület tagjai olyan életformát választottak, amit semmivel nem cserélnének fel.

Elvárások útvesztőjében

SZABADFOLD Katonadolog – hallják kiskoruktól fogva a fiúk, amikor valami bajuk esik. Hamar megtanulják, hogy az igazi férfi kemény, nem mutatja ki az érzelmeit. Felnőttként is nehezükre esik kifejezni az érzéseiket vagy segítséget kérni, pedig ez a magatartás károsan hat az egészségükre.

Magfogási útmutató

SZABADFOLD Szerencsések voltunk mi, kertészek ezzel a nyári meleggel. Meglehet, máris véget ér, de a legtöbb kerti terményünk szinte az augusztusra jellemző intenzitással hozza a termését. A legtöbbjénél találunk egészséges, nem kényszerérett zöldséget, amiből most kell magot fognunk.

Az idő majd engem igazol

SZABADFOLD Mivel megtagadták eredményeinek publikálását, a doktor hátat fordított nekik. Azóta is szabadúszó, hamarosan könyve jelenik meg.

Megjelent a Szabad Föld új száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal az idei 38. lapszámban!

Jellegzetes hangú vadászmadár

SZABADFOLD Legfontosabb apróvadunk a fácán, s egyben a jelen és a jövő első számú vadászmadara is.

Értékek megmentése, álmok megélése

SZABADFOLD Mi történik akkor, ha valakinek már nagyon fiatalon valóra válik a gyerekkori álma?Mi várhat még rá azok után? Besztercán Kornél mindig is mozdonyvezető szeretett volna lenni. Vágya korán teljesült, 12 évig vezettea vonatokat főállásban. A közlekedésmérnök május elsejétől az idén 72 éves Széchenyi-hegyi Gyermekvasút vezetője.

A zarándoklás szakértője

SZABADFOLD Banka Roland több mint hét éven át volt nomád vándor szamarával, Rocinantéval a Szent Jakab-út útvonalán az Ibériai-félszigeten. Dolgozott zarándokszállásokon, ha kellett, utcazenélt, élt kommunákban, hol egyedül, hol párban, és rengeteg barátot szerzett. Mindezek ellenére legnagyobbrészt egyedül volt a szamárral és a gondolataival. Ezért (is) indult zarándokútra.

Holtversenyben befutók vagyunk a parton

SZABADFOLD Spenót tigrismogyoróval, csontkukac paprikás-lisztes golyóval, fokhagymás tésztácska hússal, pálinkába áztatott kukorica – á la carte ezüstösen csillogó halféléknek: keszegnek, pontynak, süllőnek, sügérnek, törpeharcsának a Maconkai-víztározónál. Ötvenhat, egyenként háromfős csapat mérte össze a tudását a versenyen. Erdei Zsolt ökölvívó beetetett, Reviczky Gábor színművész pedig azt is hidegvérrel tűrte, hogy a halak leússzanak a horogról.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal az idei 37. lapszámban

2020.09.11

SZABADFOLD

Tánclépésben a szabadság felé

SZABADFOLD Farkas Renáta táncoktató a küldetését megtalálva öt éve segít az útkeresőknek.

Elég volt az illegális hulladéklerakatokból

SZABADFOLD A zöldek szerint az ilyen – eltűnő cégek, otthagyott veszélyes anyagok – esetekre pénzügyi garanciákat kellene megkövetelni a hulladékkal foglalkozó társaságoktól, hogy csődbűntett esetén ne mi álljuk a számlát.

Vigyázzunk rá, egyre kevesebb a kékvércse

SZABADFOLD Fokozottan védett, könnyed röptű madarunk a gyepes területek felett szitáló ragadozó.

Mindennél jobban akartam a sikert

SZABADFOLD Képkocka rovatunkban most Bogdán Zsolt ökölvívó mesél...

Nem várúr akart lenni…

SZABADFOLD A soproni épület a Bagolyvár elnevezést pedig az egyik erkélytartó gerendára elhelyezett, kitömött bagolyról kapta.

Minden erővel a bűnözés ellen

SZABADFOLD Kezdettől fogva él bennünk a Jó és a Rossz. Hogy melyik van túlsúlyban? Ha nem tapasztalták volna eddig, nemrégiben egy brit tudós arra az aggasztó következtetésre jutott, hogy az ember, legalábbis nagyobb részben, eredendően rossz. Ez ellen a sötét oldal , egyszersmind a kiberbűnözés ellen küzd Halász Viktor százados.

Etesd a bestiát!

SZABADFOLD Az vagy, amit megeszel. Lenni jó. Enni szintén jó. Olvasni, tanulni és főzni szintén jó. A gyűjtés szenvedély. Tehát, ha tehetjük, halmozzunk fel szakácskönyveket.

Üzenet a festményben

SZABADFOLD Rembrandt egy ritka önarcképe rekordáron kelt el a közelmúltban a londoni Sotheby’s online árverésén. A festmény számos kérdést vet fel a holland festővel kapcsolatosan.

A foci szeretete örök

SZABADFOLD A száriak egyszer nagyon győztek, s ez a győzelem adta erő máig megmutatkozik a faluban. Esténként tele a sportpálya, sokan járnak a fociedzésekre, és több generáció rúgja együtt vagy külön a bőrt. Hajrá, Szár! Hajrá, foci! Hájó, Tatek, Bendzsó, Bimbó, Albi és a többiek, le a kalappal előttetek!

Gyűjtögetős típus vagyok

SZABADFOLD Képkocka rovatunkban ezúttal Dr. Kaáli-Nagy Géza, szülész-nőgyógyász mesél az életéről...

Két kenyér egy pár

SZABADFOLD Azon a szombaton is ilyen szép késő nyári nap volt, amikor megismerte Annuskát, a feleségét.

Rendhagyó suli menetrend vírusos időkben

SZABADFOLD Várják is meg nem is. Többnyire ez a válasz hangzik el, ha az iskolásokat a vészesen közeledő szeptemberi becsengetésről kérdezzük. Ami bizonyos: szeptember 1-jén a megszokott rendben elkezdődik a tanév, a gyerekek beülhetnek az iskolapadba.

Az úrinő nyaral, avagy mit diktált az illem az 1900-as évek elején?

SZABADFOLD A falatnyi bikinik korában furán hangzik, de százhúsz esztendeje az urak azt találták izgalmasnak, ha a hölgyek gyűrűkkel ékesített ujjai kilátszottak a könyékig érő kesztyűből. Mivel csábították eleink a férfinépet? Hogyan csomagoltak, ha fürdőhelyre indultak? Tanulságos az illemkönyvek nyaralásra vonatkozó tanácsait is fellapozni.

Kedves Ágnes lettem

SZABADFOLD Manapság főként a családon belül előforduló konfliktusokról írnak nekem. Sokszor nem is tanácsért, csupán véleményért.

Évfordulós hegyhódítás az Alföldön

SZABADFOLD Csepergő esőben másztuk meg a 183 méter magas csúcsot, s bár a fáktól nem láttunk szinte semmit, mégis nagyszerű érzés volt az Alföld legmagasabb pontján állni.

Ugyanazt akarták az élettől

SZABADFOLD Ötvenöt év, húsz gyerek, harminckettő unoka, négy dédunoka. Ha számokban kellene bemutatni Lukács Ernőéket, ezek a legbeszédesebbek. De ami a számok mögött van, az jelenti a lényeget: szerelem, kemény munka, kitartás és jókedv.