Modern remete kamerával

Ljasuk Dimitry sajátos karantént választott a Covid-járvány kitörésekor. Elvonult oda, ahol mindig boldog volt: a Tisza-tóhoz, egy egyszerű kunyhóba. A pár hetesnek induló önkéntes remeteségből fél év lett, és játékfilm is született belőle, a mozikban már látható a Jóreménység-sziget. Félelemről, magányról, elengedésről, boldogságról is szó esett beszélgetésünk közben.

Idén is tíz zeneművészeti tehetséget ismert el az MVM

SZABADFOLD Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott harminc év alatti zeneművészt.

Két oroszlán között dobogó szív

SZABADFOLD Az Aranybulla című filmet történelmi sorozat formájában még az idén bemutatják a Duna Médiaszolgáltató csatornáin, mozifilmváltozatát pedig jövő áprilisban tekinthetik majd meg a nézők. A forgatásról, a történelmi filmek szerepéről és II. András alakjáról is kérdeztük Kriskó László rendezőt.

Afrikai átlagnap

SZABADFOLD 13 plusz egyes sorozatunk vendége ezúttal Tóth-Laboncz Attila, rockzenész-pedagógus.

A Flóra-tanya titkai

SZABADFOLD Ám nem minden település változott meg hátrányosan az elmúlt időkben. A Flóra-tanya közelmúltja erről tanúskodik.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenhatodik lapszámunkban

Szoboszló nem zár be!

SZABADFOLD Tömegével zárhatnak be januártól a vendéglátóhelyek, a fürdők és wellness-szállodák – ilyen és ehhez hasonló – de nem minden alap nélküli – előrejelzésekből már elegünk van. Nem fenyegeti ez a veszély Európa legnagyobb fürdőkomplexumát, a reumások Mekkáját, Hajdúszoboszlót.

Kulcs lehet az őszinteség

SZABADFOLD Idén ünnepelte 40. születésnapját Molnár Ferenc Caramel. A Máté Péter-díjas énekes sűrű napokat élt beszélgetésünk idején: feleségével második gyermekük születését várták, miközben – zeneileg vadonatúj kihívást találva magának – épp a Mesterkód című musicalje premierjére készül, gőzerővel zajlanak a próbák. Ha nem énekelne, szívesen lenne pszichológus. Önmagát úgy látja, hogy nem volt rá torzító hatással sem az, hogy a törökszentmiklósi cigánytelepen nőtt fel, sem pedig az, hogy a Megasztár 2. tehetségkutató megnyerésével hirtelen reflektorfénybe került.

Egy percben a dollárbaloldalról

SZABADFOLD Példátlan választási botrány, a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb külföldi beavatkozási kísérlete – akár így is minősíthető az az akció, amelyben az Egyesült Államokból majdnem kétmilliárd forinttal támogatták ismeretlenek a magyar baloldalt az idei választási kampány idején. A Magyar Nemzet most egyperces videóban foglalta össze, mit lehet tudni eddig az ügyről.

Gombászni csak okosan!

SZABADFOLD Az ehető és mérges gombák elkülönítése nem könnyű feladat, ezért a begyűjtött példányokat mindig vizsgáltassuk meg szakértővel!

Kódolt üzenetek

SZABADFOLD Negyven éve került Budapestre, előtte szülővárosában, Jászberényben táncolt. Szinte egész pályája a Magyar Állami Népi Együtteshez kötődik, ahol szólótáncosként kezdte, majd amikor 1996-ban búcsút intett a színpadnak, együttesvezetőként folytatta és azóta irányítja a több mint 70 esztendős társulatot. Nemrég lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Mihályi Gábor táncművész-koreográfussal, a Magyar Művészeti Akadémia tagjával beszélgettünk.

Valós történetek mentén

SZABADFOLD Az 1956-os forradalom ikonikus alakjai nemrég mentek el, de előtte létrehoztak egy újságot, amelyben ránk hagyták szellemi örökségüket. A csak néhány évig megjelenő Igazunk ’56 folyóiratból szemezgettünk: Makovecz Imre, Pongrátz Gergely és Rácz Sándor József élményeiből.

Miért éppen Alaszka?

SZABADFOLD Nemrégiben volt Alaszka állam hivatalos ünnepe, a National Alaska Day, amelyen megünnepelték, hogy Oroszország 155 éve – 1867. október 18-án – hivatalosan is átadta az Egyesült Államoknak a területet. Ekkor ágyúk sortüzétől kísérve levonták az orosz zászlót, és felvonták az amerikai lobogót.

Kiírták az idei Wekerle Sándor könyvtárbővítési pályázatot

SZABADFOLD A TINTA Könyvkiadó pályázatot ír ki iskolai és közkönyvtárak bővítésére, könyv- és szótárállományuk gyarapítására 50%-os kedvezményes, pályázati áron.

7 növény, amikkel védekezhetsz a csípős rovarok ellen

SZABADFOLD Ha van módunk rá, hogy a csípős rovaroktól természetesen, ráadásul olyan növények segítségével szabaduljunk meg vagy maradjunk távol, amik még a kertünket is szebbé teszik, akkor az a legjobb megoldás lehet. Számos olyan dísznövény, fűszernövény és gyógynövény létezik, amik nem túl vonzóak a darazsak és más csípős rovarok számára. Lássuk őket sorban!

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenharmadik lapszámunkban!

Kenyér és tűz

SZABADFOLD Az ötvenedik évfordulón, 2006-ban ugyanis felhívták telefonon, hogy ne vegyen részt egy rendezvényen, mert nemzetbiztonsági kockázatnak számít.

Holnap jelenik meg a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenkettedik lapszámunkban!

Hogyan válasszunk alkalomhoz illő bort?

SZABADFOLD A borválasztás egyszerre izgalmas kaland, de nehéz feladat is, hiszen ma már olyan sokféle nedű között válogathatunk, hogy könnyen a bőség zavarával találhatjuk szembe magunkat. A döntést azonban nagyban segítheti, ha figyelembe veszünk pár alapvető szempontot, amely iránymutatást ad az aktuális alkalmat, társaságot, célt figyelembe véve. Nézzük, milyen jó tanácsok adnak támaszt abban, hogy a lehető legtökéletesebb bor kerüljön az asztalra!

A lenyűgöző agy

SZABADFOLD Szerinte a mobiltelefonok forradalmasították az életünket, de néha kapcsoljuk ki azokat, és szánjunk időt az emberi kapcsolatok hagyományos ápolására is.

Ifjú kócsagőrök

SZABADFOLD Odakünn most éppen ősz van, a vénasszonyok nyara. Tudod, hogy az otthoniak egész nap a határban vizsláznak, messziről felrebbenő, »aranytollú« foglyot meg ugrásból lőtt nyulat keresve, vagy a gulyakúti érnél várnak vadrécére, amikor a pusztát már ködnevelő este színezi. Neked meg ugyanakkor a kollégiumi asztal fölé hajolva kell raboskodnod. A dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont mú­zeu­mában szabadon lapozgatható az Őszi vizeken cí­mű könyv. Ebből idéztem.

A népszámlálás nem számháború

SZABADFOLD Lasszóval nem lehet keresztényeket fogni, hanem csak azzal a vonzással, hogy az Istennel élni jó – vallja Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita. A Hajdúdorogi Főegyházmegye vezetője arra buzdítja a magyarországi keresztényeket, hogy a népszámlálásnál válaszoljanak a vallással kapcsolatos kérdésre. Mint mondja, ez egyrészt minden embernek segít megérteni, hová is tartozik, másrészt az egyház fontos információkhoz jut a válaszoknak köszönhetően.

Világhódításra kész szupermotor

SZABADFOLD Elektromos meghajtású motorkerékpárt mutattak be Kecskeméten hétfőn. Az egy év alatt megalkotott világraszóló csodajármű a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Neumann János Egyetem hallgatói és oktatói sikeres együttműködésének eredménye.

Ékszerbe zárt történelem

SZABADFOLD Szenvedély, ősiség, természetesség, időtlen érték. Ezek jellemzik Líbor Júlia – a Földanya nevét viselő – Donna Terra ékszer- és ruhamárkáját. Történetmondónak is tartja magát, mert lelket ad a talizmánoknak, általuk regél.

Törekvő tervek

SZABADFOLD Hitler szálláscsinálója? A fasiszta terror magyar­országi meghonosítója? Hazugan sovén? Megpróbáljuk kissé árnyalni a kilencven éve kinevezett miniszterelnökről, Gömbös Gyuláról kialakult képet.

Templomrombolók kora

SZABADFOLD Volt egyszer egy templom, amelyet hálából emeltek, amiért megbukott a kommunizmus, majd hamar leromboltak, amikor újra hatalomra kerültek a bolsevikok. 1951. szeptember 23-án robbantották fel a Regnum Marianum-templomot Rákosi Mátyás utasítására.

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében

SZABADFOLD Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel. A finanszírozási hátteret mindehhez a hazai vállalatok tőkefinanszírozásában élen járó Széchenyi Alapok biztosítja majd.

Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program

SZABADFOLD A sikeres első kurzus után idén is meghirdeti gyakorlatorientált tehetséggondozó programját a Mediaworks Hungary Zrt. A program során a résztvevők a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadókkal és mentorokkal dolgozhatnak együtt.

A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye

SZABADFOLD A Gymnema Sylvestre egy fásszárú cserje, amely India, Afrika és Ausztrália trópusi esőerdeiben honos. Leveleit évezredek óta használják az ősi indiai gyógyászati ​​gyakorlatban, az ajurvédában – hagyományos gyógyszer különféle betegségekre, beleértve a cukorbetegséget, a maláriát és a kígyómarást. Úgy gondolják, hogy ez a gyógynövény gátolja a cukor felszívódását, ezért a nyugati orvoslás előszeretettel tanulmányozza.

Hívogató kéz a hegyen

SZABADFOLD Már majd’ két éve bárki helyet foglalhat Isten tenyerén , ha van benne elég kurázsi, hogy felkaptasson az Országos Kéktúra útvonalán található, tenyeret formázó kilátóteraszhoz. De hogy került az oda? Ki álmodta meg? A Felsőtoldról és Hollókőről egyaránt megközelíthető, fából készült, rejtélyes alkotás titkát az alatta meghúzódó Farkaskútvölgyben találtuk meg.

Minden nap egy új esély

SZABADFOLD 13 plusz egyes sorozatunkban ezúttal Bényi Ildikó bemondó-műsorvezetőnőt kérdezzük.

Sebész lesz a cukrászból

SZABADFOLD Édes illat úszik körülöttem, ahogy belépek a konyhába, a francia desszert, a macaron készítéséhez már az összes kellék ki van készítve. A szivárvány minden színében pompázó ételfestéktubusok ugyanúgy ott sorakoznak egymás mellett, mint a kiváló minőségű belga csoki vagy az elengedhetetlen mandulaliszt.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harminchatodik lapszámunkban!

Csodát tett a szépség angyala

SZABADFOLD A bőr magyarul beszél – vallotta a felvidéki származású dr. László Ernő, aki a vészterhes időkben emigrált Amerikába. A  szépség angyalának becézett csodadoktor először Budapesten, később New Yorkban lett a világ első sztárbőrgyógyásza, aki elképesztő sikereket aratott személyre szabott kezeléseivel és luxuskategóriás kozmetikumaival.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenhetedik lapszámunkban!

Kalóriaszámítás, esetleg egyéb módszerek vezetnek a hatékony fogyáshoz?

SZABADFOLD Számtalan oka lehet annak, ha valaki le szeretne fogyni: van, aki egy egészségesebb élet reményében kezd neki a diétának, van, aki azért, hogy tetsszen neki, amit a tükörben lát, és persze olyan is akad, aki számára az orvos rendeli el a gyökeres változtatást. És ahány ok, annyi módszer is is létezik, ami hatékony fogyást ígér: étrend-kiegészítők, rendszeres sport, időszakos böjt, kalóriaszámítás – és még sorolhatnánk. De melyik válik be igazán? És melyik egészséges? Az alábbiakban ezt fogjuk körbejárni.

Egyre népszerűbb az otthoni kenyérsütés

SZABADFOLD Egyre többen döntenek úgy, hogy a kenyeret maguk készítik. A trendet nem csak az áremelkedés, hanem a fitt életmódra törekvés is erősíti. Bár a házi sütés időigényes, minden bizonnyal gazdaságosabb és egészségesebb, mint az élelmiszerboltokban kapható termékek fogyasztása. Hogyan süssünk kenyeret saját kezűleg? Milyen eszközökkel készíthetünk ropogós és ízletes péksüteményeket az egész család számára?

Népes család élén

SZABADFOLD Gróf Széchenyi Istvánt a legnagyobb magyarként tartjuk számon, de ha azt vesszük, hogy tizennyolc gyermekről gondoskodott, akkor a legnagyobb apák egyikének is nevezhetjük. Noha többségük nem volt vér szerinti gyermeke, tisztességgel gondoskodott róluk.

Lélekfürdő a tanösvényen

SZABADFOLD Aki kicsit is ismeri hazánk egyik legsokoldalúbb színésznőjét, rendezőjét, a Jászai Mari-díjjal kitüntetett Pelsőczy Rékát, tudja, hogy a színház mellett a természetvédelem is közel áll a szívéhez. Nem meglepő hát, hogy a Jane Goodall Intézettel közösen egy különleges sétaszínház is a nevéhez fűződik.

„Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem…”

SZABADFOLD Nem kitalált alak, hanem valós személy volt Toldi Miklós, aki valóban Nagy Lajost szolgálta, tényleg élt egy György nevű fivére a király udvarában, és még az is lehet, hogy legyőzte a cseh vitézt. Ezekben a hetekben adják a mozik Jankovics Marcell utolsó munkáját, a Toldi című animációs filmet – mi is az ő alakját járjuk körbe, a mítoszokban és mítoszok nélkül.

Zenével a békéért

SZABADFOLD A Békés megyei Tarhoson és környékén lakók rendhagyó kezdeményezése példát adhat sokaknak, akik a maguk módján szeretnének a mai időkben is a béke mellé állni. Bár a felhívás a csatlakozásra szeptember 1. óta a YouTube videómegosztó csatornán is elérhető, talán nem haszontalan felidézni, milyen mozgalmat indítottak el a tarhosiak John Lennon egyik híres dalának eléneklésével.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenötödik lapszámunkban!

Most mindenki ránk figyel

SZABADFOLD Frank Füredi nevéhez olyan izgalmas magyar nyelvű kötetek fűződnek, mint A célkeresztben: Magyarország, vagy a Célkeresztben a határok. A Kenti Egyetem szociológusprofesszorával felidéztük gyerekkori emlékeit, de szóba került a család szerepe és a történelem ismeretének kérdése is.

Küzdött a sorstalansággal

SZABADFOLD Kertész Imre életműve nem kisajátítható. Ő maga akarta így, és ő maga megtett mindent a kisajátítás ellen, amit tehetett – vallja Balog Zoltán. A Kertész Imre Intézet KultúrArc című sorozatának vendégeként beszélgetett vele Ugron Zsolna művészeti vezető annak apropóján, hogy éppen húsz éve ismerték el irodalmi Nobel-díjjal a munkásságát. A Sorstalanság szerzője első magyar íróként kapta meg az elismerést.

Itt van az ősz, ezek a munkák várnak a kertben

SZABADFOLD Egy kert életében az őszi szezon az egyik legfontosabb időszak. A hideg elleni védekezés, a téliesítés és a következő évre való felkészülés egyaránt elengedhetetlen, ha tavasszal egy szép kertet szeretnénk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvennegyedik lapszámunkban.

Mitológiai szerelemben

SZABADFOLD Szabó Magda olyan, mint a rock and roll: intenzív, radikális és lehengerlő – egy írótársa mondta ezt róla nagyon találóan.

A főhercegnő kriptája

SZABADFOLD A reformáció ünnepe és a halottak napja előtt ellátogattunk a budapesti Kálvin téri református templom kriptájába, ahova több mint száz évig temettek el olyan személyeket, akik ma is példaképül szolgálhatnak.

Amikor az élet felülírja a meséket

SZABADFOLD Nem csoda hát, hogy a helyiek – legyen szó pénzügyi vagy épp energiaválságról – sosem dőltek be a gázfűtés adta csalóka kényelemnek, a legtöbb épület, közintézmény vagy lakóház ma is alkalmas a fatüzelésre.

Határtalan összetartozás

SZABADFOLD A magyar egység, a közös hazában való gondolkodás 1956-ban is megmutatkozott, a szabadságharc megmozgatta határainkon túl élő nemzettársainkat is. Az idegen elnyomással, málenkij robottal, etnikai vérengzésekkel sújtott magyarok is a forradalom mellé álltak.

Ára van a figyelmünknek

SZABADFOLD Manapság megkerülhetetlennek látszik, hogy párhuzamosan több dologgal is foglalkozzunk, vagyis az angol nyelvből átvett divatos kifejezéssel élve: multi­taskin­goljunk. A minket egyszerre bombázó rengeteg inger azonban károsan hat a teljesítményünkre – hívta fel a figyelmet előadásában dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferenciáján.

A Hír Tv visszaszólt az amerikai követségnek

SZABADFOLD

Egy juhászcsalád élete

SZABADFOLD Közben megtudtuk, mire jó az erelő bizsók, fény derült arra, hogyan csapta meg a villám az egykori főállattenyésztőt, és jó néhány somogyi népdalt is megismertünk.

Töretlen hit és jó időzítés

SZABADFOLD Az Egyesült Államokban élő dr. Ács J. Zoltán közgazdászprofesszor a minap a Mathias Corvinus Collegium Budapest Summit című konferenciáján vett részt Budapesten. Szokás őt a vállalkozó szellem keresztapjaként is emlegetni, kutatásai középpontjában az egyéni innováció és a vállalkozásfejlesztés áll.

Federer könnyei

SZABADFOLD Visszavonult a tenisz történetének egyik legsikeresebb és legszerethetőbb egyénisége. El tudják képzelni, hogy volt olyan idő, amikor Roger Federer dobálta az ütőjét a teniszpályán és válogatott káromkodásokkal fűszerezte játékát? Nos, volt ilyen. Igaz, elég régen. Azóta tanúi lehettünk egy bámulatos pályafutásnak, amely az első vereségtől a megdicsőülést jelentő utolsó vereségig számtalan diadalon ívelt át.

Kintről és bentről

SZABADFOLD A mai modern kortárs festészet izgalmas alakja, akinek számos művét állították ki a világ legnagyobb kortárs galériáiban. 2021-ben a világ 400 legjobb portréfestői közé választották.

A másik Balaton

SZABADFOLD Egy kisebb műtét elvégzése után kitelt Margit néni ideje, és gyógyultan bocsátották őt haza az Uzsoki kórházból. Na, akkor merre visszük, hol lakik a néni? – kérdezte udvariasan a mentős. Balatonon lakom, oda, kedveském – jött a válasz. Miután elhagyták a székesfehérvári lehajtót, a néni az ablakon kinézve megszólalt: Nem jó irányba megyünk! Hát a Balaton erre van – győzködték. A tó lehet, de a falu nem.

Ne akarjuk megúszni!

SZABADFOLD Több mint kilenc év telt el azóta, hogy Erőss Zsolt, hazánk máig legeredményesebb hegymászója a Himalája egyik csúcsa, a Kancsendzönga meghódítása után nem tért vissza. Felesége egyedül maradt két kisgyermekükkel. Sterczer Hilda szemszögéből láttatja az akkori eseményeket, az özvegy gyászfeldolgozását vitte vászonra Csoma Sándor rendező a Magasságok és mélységek című, minap bemutatott filmjében. Sterczer Hilda hegy- és falmászóval, a Hópárduc Alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Tanultak és szülnének

SZABADFOLD A magyar fiatalok alapvetően házasságban képzelik el az életüket, többségük két gyermeket szeretne. Hogyan hat az elhúzódó tanulás, a diplomaszerzés a gyermekvállalásra? Mennyire optimisták, és mitől tartanak leginkább a mai fiatalok? Egyáltalán: kit tekinthetünk ma a fiatal korosztályhoz tartozónak? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettünk dr. Székely Leventével, a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézetének igazgatójával.

Látásmódok találkozása

SZABADFOLD Kilencvenéves a Debreceni Fotóklub, amelynek alapítása a később Brazíliában letelepedő fotósként nemzetközi elismertséget szerzett Aszmann Ferenc nevéhez fűződik. Akkoriban, 1931-ben vajon kik tehették meg, hogy kamerájuk legyen, kik fényképeztek egykor, s ki fényképez ma alkotóköri érdeklődéssel, miközben a mobiltelefonok révén a képalkotás ma már mindenki számára elérhető?

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harmincnyolcadik lapszámunkban!

Pletykák kereszttüzében

SZABADFOLD Hosszú évszázadok múltán is hírhedt maradt feneketlen romlottsága . Báthory Annát a XVII. században megvádolták leszbikus viszonnyal, bátyjával folytatott vérfertőző kapcsolattal, gyermekgyilkossággal és úri boszorkánysággal. Mi igaz mindebből?

Nem hallgatni, beszélni

SZABADFOLD Mező Gábor kutató-újságíró tényfeltáró munkája több területet érint, és még messze nem ért véget. Köteteinek címe is mind jelzi hatalmas vállalását: Nyilasból kommunista besúgó, A média lenyúlásának titkos története, Ellopni a lelket, megtörni a testet. Több mint nyolc éve dolgozik a Rákosi- és a Kádár-korszak hátterének megismertetésén: hogy ne csak a némaság és a bizonytalan emlékek vegyenek körül bennünket.

Nincsenek elérhetetlen álmok

SZABADFOLD Több mint negyven év elteltével újabb mérföldkövéhez érkezett a magyar űrkutatás és űrtevékenység: zajlik a második magyar űrhajós kiválasztása. Mely kritériumoknak kell megfelelnie? Milyen jövő vár az űrmedicinára? Prof. dr. Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszék egyetemi tanára válaszol a kérdéseinkre.

Pincék, présházak, paloták

SZABADFOLD A Balaton környéki szőlőhegyek beépítése visszafordíthatatlan folyamat, amely nem csak a bortermelés minőségét veszélyezteti – véli dr. Laposa József tájépítész, borász. Az Év Balatoni Háza pécselyi rendezvényén tartott előadásában arra is kitért, már csak nagyon erős jogi szabályozással és ellenőrzéssel lehetne a hagyományos szőlőhegyeket megmenteni az utókornak.

Se medve, se békacomb

SZABADFOLD Száz éve város Salgótarján. Oly erős iparral bírt, hogy még Amerikában is jegyezték a vasmű részvényeit, s mi maradt belőle mára? A világ változásainak mérője a főtéren álló Karancs Szálló, amely jól jelképezi a hanyatlást. Évtizede üres már. Odatették. Ha omladozna is, elvinni már nem lehet. Mementó.

Ébredező Tisza-part

SZABADFOLD Tíz-tizenöt éve azonban meredeken zuhanni kezdett a látogatók száma, s egyre többen bocsátották áruba a nyaralójukat is. Mostanában viszont fordulni látszik a trend, Ugornya megint kezd divatba jönni.

A magyar sorspuszta

SZABADFOLD Móricz Zsigmond nevezte így a Hortobágyot. E fátum úgy hozta, hogy egykori nagy vizes élőhelyeink több mint 90 százalékát a nagy folyószabályozásokkal, lecsapolásokkal mára elveszítettük

Nevess a szíveddel!

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunk vendége most Abaházi Csaba, a Sing Sing együttes egykori frontembere, rádiós műsorvezető.

Véget ér az online őrület?

SZABADFOLD Legfontosabb célja, hogy letisztítsa a generációkról az igaztalan sztereotípiákat, valamint feltárja értékeiket. Könyve abban segíthet, hogyan értsük meg egymást.

Futballünnep téli nyárban

SZABADFOLD A sporttársadalom – az olimpia után – második legjelentősebb versenyét, a labdarúgó-világbajnokságot eddig nyaranta rendezték meg, ám ezúttal a téli nyárban zajlanak majd az események Katarban. E hét végétől bolygónkon százmilliók kísérik figyelemmel a mérkőzéseket.

Színrészegségben alkotott

SZABADFOLD Január 15-ig látogatható a Vaszary – Az ismeretlen ismerős című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A számos stílusban alkotó képzőművész festményei között úgy tűnhet, egyfajta időutazáson veszünk részt.

Szívvel és ésszel

SZABADFOLD Volt egy farmom Afrikában – írta meg csodálatos regényét Karen Blixen dán bárónő. Van egy boltom Afrikában – mondhatja Balázs-Fülöp Emese, aki nem írásban, hanem fényképezőgéppel örökíti meg élete regényét. Az Erdélyből útnak induló fiatal nő a fotózás mellett arra tette fel az életét, hogy ahol tud segít. Sokan számíthatnak rá.

Egy kutya nem kerti dísz

SZABADFOLD Tizenhat évet kellett arra várnia a Szekszárdi Kutyamenhelyet működtető alapítványnak, hogy újra méltányos együttműködést kössön Szekszárd városával a befogott kóbor állatok elhelyezésére és gondozására. Ez év elejétől, a köznyelvben csak kóborkutya-rendeletnek nevezett szabályozás szerint a korábbi 15 helyett 45 napig kell tartani az állatot – az elaltatás előtt, ezért a szerződés a menhely és jó néhány eb túlélését jelenti.

Egzotikus zarándokúton

SZABADFOLD Az alsószemerédi plébános egy 24 fős társaság egyetlen magyar tagjaként, kiváló arányérzékkel tudósít a körülötte zajló eseményekről.

A műkarácsonyfák manapság számos formában léteznek. Ismeri mindet?

SZABADFOLD Az idő előtti vásárlás és részben a karácsonyi készülődés most tényleg megéri.

Révész vagyok két világ között

SZABADFOLD Sámán, táltos, baksa, tudó ember – megannyi kifejezés arra, aki képes kapcsolódni a szellemvilággal. Kovács László, alias Fehérholló Öskü látogatásunk során segített eloszlatni az ehhez kapcsolódó misztikus elképzeléseket. A sámán is ember, olyan ember, aki ezt a szolgálatot választotta hivatásul.

Második élet

SZABADFOLD Ő az egyetlen magyar fotográfus, aki a hazai helyzetről hitelt érdemlően tudósított. A Magyar Sajtófotó-pályázaton, ahogy a sok Oscart begyűjtő filmekre is mondják – minden díjat vitt, a napokban pedig Capa-nagydíjas lett.

Így leszünk biztonságban az élet különböző területein

SZABADFOLD Szinte mindenki szereti a biztonságot, az állandó, megszokott dolgokat. Viszont ironikusan az életben semmi sem biztos, csak az, hogy a világ folyamatosan változik. Az alábbi 5 példa jól mutatja azt, hogy annak, aki biztosra szeretne menni, milyen furcsaságokra kell odafigyelnie, ha nem akar kellemetlen meglepetéseket.

Katonának lenni a legnemesebb hivatás

SZABADFOLD Nem csak a könyvről beszélgettünk, szó esett Zrínyi Miklós hadtudományi írásairól, a félelem természetéről, és még a mostari Öreg híd egyik kövét is a kezembe foghattam.

A bemattolt kastély

SZABADFOLD És ha ez sikerül is, a szétszéledt szakembergárda helyett kit vesznek fel pincérnek, szakácsnak, szobakisasszonynak?

Édes hazám, isten veled!

SZABADFOLD Hollandiában letelepedő magyarok és Magyarországra költöző hollandok lenyűgöző, korábban soha el nem mesélt és lejegyzett történetei sorjáznak a mikebudai tanyavilágban élő holland írónő könyvében. Maria Douwes nekünk is mesélt a legemlékezetesebb találkozásairól.

Természetközeli gyereknevelés – közeli természet nélkül

SZABADFOLD Reggelente boldogan csicsergő madarak, a nyitott ablakon beáradó frissességtől csípős levegő, a kert végében hűs kis patak, a veteményesben szabadon lengedező bio napraforgók… A nyaranta katlanná váló betonrengetegben az autók zaját hallgatva egyre többen álmodoznak a természetközeli életmódról.

A sokszögletű kerek erdő

SZABADFOLD Vajon miként lehetséges, hogy két egymás mellett növekedett tölgyfa egyikéért, felhasogatva 120 ezret is elkérnek köbméterenként, míg a másikért meg, amelyiknek csak a hatósági áras kupacban jutott hely, igaz, hasítatlanul, 30 ezernél sem kell többet fizetni?

Afrika bűvkörében

SZABADFOLD Az orrszarvúk hajnala – ezzel a címmel jelent meg rendszeres szerzőnk, Balogh Boglárka legújabb kötete. A könyvvel az öt évvel ezelőtt tragikus balesetben meghalt magyar ökológusnak, Gyöngyi Krisztiánnak állított emléket felesége, Bedő Orsolya emlékei alapján. Kolléganőnkkel (kivételesen tegeződve) beszélgettünk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenegyedik lapszámunkban!

Mivel érdemes befedni a teraszt?

SZABADFOLD Más kérdés, hogy legtöbbünk azért nem annyira nomád, hogy a szakadó esőt vagy a tűző napsütést elviselje. A kerti bútoroknak is hosszabb az élettartamuk, ha nem esik rájuk az eső, vagy süt rájuk teljes UV-bedobással a nap.

Bosszú Aradért

SZABADFOLD Ferenc József 1853. február 18-án, déli 12 óra és 13 óra között szokásos napi sétára ment szárnysegédjével, O’Donnel ezredessel. Épp megállt, hogy megfigyelje az egyik bástyáról a lent gyakorlatozó katonákat, amikor Libényi János, egykori aradi szabólegény nyakon szúrta.

Holnap jelenik meg a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei negyvenedik lapszámunkban!

Van is fürdő meg nincs is

SZABADFOLD Az elsők között zárta be kapuit szeptembertől a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő. A nyaralótelepen körbejárva azonban reménykedő emberekkel találkozunk, akik rendületlenül bíznak abban, hogy a bezárás csak ideiglenes, és lesz még itt vidám fürdőélet.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harminckilencedik lapszámunkban!

Legszebb perceink

SZABADFOLD Mennyi szépséget és mennyi élményt kapunk tőlük! Egyikük élénk színekkel, múltból átörökített motívumaival létrehozott kerámiáival, nagyméretű képeivel és ő -ző tájszólásával varázsolja el közönségét, másikuk autentikus népzenével és annak modern köntösbe öltöztetett változataival hódítja meg rajongóit. Már a közös találkozásra készülve kiderült, életükben sok a párhuzamos élmény. Megkapó őszinteséggel vallanak például arról, milyen alázattal tűrik a rájuk mért sorsot, mindkettőjüknek éppen azt a kezét érte súlyos sérülés, amelyet az alkotáshoz használnak. Mesélnek a művészetük révén átélt legszebb perceikről is. Páros interjú Kósa Klára keramikussal és Csík János népzenésszel.

Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?

SZABADFOLD Amennyiben valaki kedvet kapott a programhoz, de több információra van szüksége, az alábbi összeállításban elolvashatja a leggyakoribb kérdéseket és az azokra adott válaszokat.

Lúdas Matyi – fóliában

SZABADFOLD A mese azonban változott mára, igaz, hogy az utóbbi években a lúdtartókra is rájár a rúd, de a szegény libáknak is megvan a maguk baja.

Felújítás, kérdőjelekkel

SZABADFOLD A Gödöllői Török Ignác Gimnázium az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került. A tanévben is folytatódik az épület – nyáron megkezdett – felújítása, és ez diák, tanár, szülő számára egyaránt nehézségeket jelentett az elmúlt napokban. Utánajártunk, milyen várakozásai vannak az iskola vezetésének.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei harminchetedik lapszámunkban!

Majdnem végzetes apadás

SZABADFOLD A hírekkel ellentétben nem száradt ki a Velencei-tó. Sőt, köszöni, jól van. És mutatós is. Mert a következő sajtóhírek terjedtek el a Velencei-tó állapotáról augusztus végén: A kikötőben szárazra került csónakjaival pocsolyaszerű látványt mutat. Hol a kacsaúsztatóvá csökkenő vízszint, hol a haltetemek jelzik, valami nagyon nincs rendben. Nem segített a kevés csapadék, egy centit emelkedett a víz. Annyit ért az eső, mint halottnak a csók. El is maradtak a fürdőzők, és ez sokak számára nagy érvágást jelentett.

Fellélegzett Európa

SZABADFOLD Éppen 325 évvel ezelőtt zajlott le Zentánál az a csata, ami hazánk csaknem teljes egészét megszabadította a török uralom alól. A katonai pályától eltanácsolt hadvezér, Savoyai Jenő sokadik győzelmét aratta a török felett magyar földön, a békekötéseknél mégsem foglalkoztatta a magyar érdek.

Bogártól a Repülő Tigrisig

SZABADFOLD Összeállításunkban írunk a zöldenergia mind teljesebb alkalmazásáról a kecskeméti Mercedes-gyárban, a Volvo munkagépeihez szabadon telepíthető napelemes töltőkről, a Volkswagen Repülő Tigriséről, a légi közlekedés és az 5G-mobiltechnológia kapcsolatáról.

Kötelez a hely szelleme

SZABADFOLD A Kis-Balaton a magyar természetőrzés bölcsője. Idén nyáron lett százesztendős e hivatás. Jelképes helyszíne tehát hazánk zöld múltjának. Ezt őrzi és fejleszti tovább az Agrárminisztérium.