Bányasirató Oszlopon

Bezár Magyarország utolsó mélyművelésű bányája is.

Eső helyett választóvizet hoz az év

SZABADFOLD Ősztől teljesen új világ kezdődik a szántóföldi növénytermesztők számára a költségek megtöbbszöröződése és az aszály okozta bizonytalan bevételek miatt. Sok termelő azon töpreng, hogy vessen-e egyáltalán. Az aszály megmutatta, hogy legalább egymillió hektáron kell biztosítani az öntözést Magyarországon, máskülönben megismétlődhet az idei katasztrófa. Petőházi Tamással, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk.

Masszírozott vályogfalak

SZABADFOLD Balatonendrédre legalább öt látnivaló miatt is érdemes elugrani. Mi, természetesen, egy hatodikért keltünk útra… Egy ember vályogvető tanfolyamot hirdetett.

A zene összetartó ereje

SZABADFOLD A Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatóját sikeres pályájáról, közeljövőben megjelenő Omega-könyvéről, a Kádár-korszak fesztiváljairól és terveiről is kérdeztük.

Mentés másként

SZABADFOLD Rendkívüli idők szokatlan döntéseket eredményeznek – így eshetett, hogy a Kárpátaljai népzene-, néptánc- és kézművestábort a szervezők idén tokkal-vonóval átköltöztették Sátoraljaújhelyre. A pörgő szoknyák és a vidám muzsika forgatagában elvegyülve többek közt arra kerestük a választ, lehet-e igazán gyereknek lenni háború idején.

Egy kastély élete

SZABADFOLD Vidám, játékos, időtlen és szórakoztató, tragikusan életszerű – idén Olaszországból, Chiléből, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek az alkotók az Ari Kupsus Galéria nemzetközi művésztáborába. Az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély nyári fényárban úszó, tágas tereit művészek foglalták el, akik rendkívül változatos élményekkel, érzésekkel gazdagodtak.

Mindenkit a varázslat éltet

SZABADFOLD A bűvészeket sokáig a vásárok és búcsúk fellépőiként tartották számon, ám amikor a XIX. század közepén Jean Eugène Robert-Houdin bűvészszínházat nyitott Párizsban, a varázslás színpadi műfajjá lépett elő. A bűvészet ma sem veszített népszerűségéből, sőt, miként a győri Balogh Anna története is bizonyítja, a stand up comedyvel összekötve egészen különleges produkció születhet belőle.

A zöld lista elejére törtünk

SZABADFOLD Krúdy Gyula (1878–1933) írta pályatársának, Milotay Istvánnak (1883–1963) ajánlott cikkében: A Tiszától a Hortobágyig ma is egyik legregényesebb, legérdekesebb, legtörténelmibb része Magyarországnak.

Egy szellemi hurkatöltő

SZABADFOLD Valami nagy mesére vágytam, olyan történetre, amely szinte el sem hihető. És akkor a fővárosban, a Nagykörút és a Dob utca sarkán újra elém jött egy márvány emléktábla a polgári ház sarkán, hogy itt született Lénárd Sándor író. És egy halálozási helyszín Brazíliában, ott is a világ végén, s mindez nem akármilyen életutat sejtetett.

Királylány a tervrajzon

SZABADFOLD Sajó Borbála MMA-ösztöndíjas textiltervezővel, szövőanyag-tervezővel és tanárral beszélgettünk.

Nyári disznóölésen

SZABADFOLD Ugyanakkor akadnak egyre többen olyanok is, akik disznót vágnak születésnapra, ballagásra, szüretre és krumpliszedésre.

Milyen szerepük van az aminosavaknak az egészségünket tekintve?

SZABADFOLD Gyakran hallhatjuk, hogy a szervezet egészséges működése szempontjából elengedhetetlenek a különböző vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak. Emiatt szedünk C-vitamint vagy éppen multivitamin kapszulákat, figyelünk oda a kalcium- és vasbevitelünkre, arra, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumot fogyasszunk és így tovább. De mi a helyzet az aminosavakkal? Ezekről ugyanis kevesebbet beszélünk, pedig létfontosságúak. Nézzük, mit érdemes tudni ezekről!

Megszólal a cigánylélek

SZABADFOLD Két éve megkapta a WOMEX-életműdíjat, tavasszal pedig a Kossuth-díjat. Lakatos Mónikával beszélgettünk.

Medallon Premium-mal nincs több kapálás

SZABADFOLD Környezetünkben a kártevők és kórokozók mellett megjelennek a gyomok is, ezért már a kezdetektől fontos a rendszeres irtásuk. Gyümölcsösökben vagy lakott területen, temetőkben, vízzel nem borított árokparton, kiskertben, de még a ház körül térkővel borított felületeken is találkozhatunk velük.

A pápák is emberek

SZABADFOLD Néhány éve pedig két gyermekükkel együtt Pécs városában telepedtek le. Azóta a vatikáni gazdatiszt már a mezőtúri bivalyrezervátum jószágigazgatója.

Titkok tudója – Hieronymus Bosch világa

SZABADFOLD Különös emberi alakok, fantasztikus lények a képzeletbeli tájban? Szólások festménybe zárva? Sátáni sötétség és paradicsomi boldogság? Mindez ott van a több mint 550 éve született Hieronymus Bosch képein, melyek a budapesti Szépművészeti Múzeumban láthatók.

Álomutazás a Marsra

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunkra ezúttal Zalán Tibor költő, író, drámaíró válaszol.

Befagyott váll gyógyítása

SZABADFOLD A vállízület fokozatos elmerevedése, az éjszakai nyugalmat zavaró erős fájdalom érzete a befagyottváll-szindróma jelei lehetnek. Ezekkel mielőbb szakorvoshoz kell fordulni, mert az elhanyagolt állapot visszafordíthatatlan funkcióvesztéssel jár.

Minden magyar otthona

SZABADFOLD Pár héttel később azért látogattunk el Esztergomba, hogy lássuk, mit jelent ez a változás a hétköznapokban.

Lélekkel a békéért

SZABADFOLD Tucatnyi ember hal meg naponta azért, mert keresztény, és a vallásüldözések 80 százaléka keresztényekkel szemben történik – hangsúlyozza dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, biztonságpolitikai szakértő. A tizenegy keresztény felekezetet tömörítő Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkárától pünkösd ünnepe kapcsán azokra a kérdésekre is választ kaptunk, hogy visszafordítható-e az európai keresztény közösségek számának csökkenése, miért alakult ki nézeteltérés az ortodoxok között, és milyen pünkösdi várakozásaink lehetnek a háborúval kapcsolatosan.

6 módszer, amivel a legkisebbek is imádni fogják a fogmosást

SZABADFOLD Tipegőknél és óvodásoknál egyaránt nehéz lehet a fogmosásra való nevelés, de nem reménytelen. Szülőként tudjuk, hogy ilyen korú gyermekeket nehéz lekötni, főleg ha számukra unalmas tevékenységről van szó, így az egyetlen megoldás, hogy izgalmassá kell varázsolnunk a mindennapi fogmosást. Hogyan? Ehhez adunk most tippeket – az egészséges és ápolt fogakért.

Nagyenyedi örökség

SZABADFOLD Négyszáz éves a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. A kerek évfordulóra sok országból hazakészülnek a véndiákok. Az eredeti szépségében felújított épületegyüttes falain belül a négy évszázad történelmi öröksége elevenedik meg. Tanárokkal, tanulókkal és véndiákokkal beszélgettünk.

Segítség a baromfisoknak

SZABADFOLD A lúd- és kacsatenyésztők számára létfontos­ságú lesz az új támogatási forma, különös tekintettel a madárinfluenza elleni védekezésre.

Kovács Klaudia: Főnixként kell újraéledni

SZABADFOLD Első dokumentumfilmjéért nyolc fesztiváldíjat kapott. Új nagyjátékfilmjének témája saját történetét meséli el. Kovács Klaudia rendezővel beszélgettünk.

Több mint hasfájás

SZABADFOLD Burrill Bernard Crohn amerikai gasztroenterológus 1932-ben írta le azt a gyulladásos bélbetegséget, melynek a névadója lett. A Crohn-betegség elsősorban a 20–40 éves fiataloknál alakul ki, de nem ritka gyermekkorban és 60 év felett sem. Magyarországon körülbelül 20 ezerre tehető az érintettek száma.

Könnyes keresztelő

SZABADFOLD Máriapócson, ahol már háromszor könnyezett a kegyképekre festett Mária, a napokban megkeresztelték az ukrajnai menekült gyermekeként Magyarországon született Haiash Fannikát.

Stratégiai lépések kellenek

SZABADFOLD A nehéz időkben jön leginkább jól a segítség. A következő időszakra ez kiemelten igaz a mezőgazdaságban, különösen az állattenyésztésben. Úgy tűnik, a támogatásokkal nem lesz gond e téren.

Árspirál kezdődhet

SZABADFOLD Aki eddig azt sem tudta, hogy keleti szomszédunk, Ukrajna mezőgazdasága egyáltalán létezik, most bizony naponta hallja a hírekben, tapasztalja a saját pénztárcáján, a boltok árlistáin, hogy mekkora erőt jelent. Az ukrán agrártermelés egy részének kiesése világélelmezési gondot jelent.

Erdő helyett újságpapír

SZABADFOLD Tavasz van. Beköszöntött a jó idő. Üljünk képzeletben kerékpárra, induljon a szellemi Giro d’ Italia.

Mindenkit szeretni

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége ezúttal Gáspár Károly, zongorista, zeneszerző.

Toportyán a kanyarban

SZABADFOLD Volt, aki messziről érkezett, és olyan is, aki több mint százéves kerékpárt cipelt magával. A Giro d’Italia egyik vidéki helyszínén jártunk, és csodabogarakkal is találkoztunk.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei tizenkilencedik lapszámunkban!

Itt a nyár, irány a kert!

SZABADFOLD Bár még a tavasz első hónapjaiban sem hisszük, hogy lesz még idén napsütés, de végre megérkezett a nyár! Eljött a kerti partik és a békés vasárnapi kávézások ideje a szabadban. Egy hosszú, meghitt beszélgetés a csillagos nyári égbolt alatt pedig sokkal kellemesebb, ha teljes kényelemben tölthetjük. Lássuk, milyen kerti bútorokkal varázsolhatjuk kertünket földi paradicsommá!

Milyen módszerekkel védhetjük az ízületeinket a nem kívánt sérülésektől?

SZABADFOLD Az ízületek az egymással szomszédos csontokat összekötő fontos elemek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a mozgáshoz. Az ízületek felelnek a mozgás irányáért, terjedelméért, de még a rugalmasságáért is, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk védelmükről, hogy minél tovább élvezhessük a szabad mozgás örömét.

Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig

SZABADFOLD Miféle vadkan lehetett az: német, pogány vagy Habsburg? Vagy valóban egy fenevad végzett Imre herceggel és Zrínyi Miklóssal? És hol halt meg II. Lajos? Hihetünk a szemtanúknak? Három rejtelmes tragédia ismert körülményeit tárjuk fel.

Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?

SZABADFOLD A hitelfelvétel mindig nagy odafigyelést igényel, mert komoly, a jövőnket és jövedelmünket érintő kérdésről van szó. És mint mindent az életben, ezt is lehet jól és nagyon rosszul csinálni. Nem csak a hitelfelvétel teljes folyamatát kell megértenünk, és sok időt rászánva kiválasztanunk a nekünk leginkább megfelelő terméket, hanem az aktuális változásokra is oda kell figyelnünk, ha az előbbi csoportot szeretnénk erősíteni.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonkilencedik lapszámunkban!

Hadjárat a Szentföldre

SZABADFOLD Kudarcként értékelhetjük, ha egy király épségben hazahozza seregét egy több ezer kilométeres hadjáratról? Háború helyett ereklyék gyűjtésével foglalkozott II. András a Szentföldön? Hogyan vette ki részét a feladatból a többi európai uralkodó? Megannyi kérdést vet fel az egyetlen magyar keresztes hadjárat.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonnyolcadik lapszámunkban!

Páratlan, mert nincs párja

SZABADFOLD Nos, nézzünk hát vissza; ha nem is 40, de több mint 400 évre, ha mindent tudni akarunk a hírös város híres topánkájáról.

Kalapok a derbyn

SZABADFOLD A századik magyar galoppderbi nem volt akármilyen esemény, igazi paripák vágtattak az elismerésért. Dráma és öröm a fogadóknál, a kalapverseny díjaiért pedig egy mesterien válogatott hölgykoszorú versenyzett.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonhetedik lapszámunkban!

5 természetes módszer, ami segít megőrizni a férfi egészséget 40 éves kor felett is

SZABADFOLD Felmérések és tanulmányok sokasága igazolja, hogy a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd valamilyen szintű merevedési problémával. Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy százmilliókat érint a szexuális együttlét élvezetét és minőségét nagyban csökkentő funkciózavar, az erektilis diszfunkció.

A haza bajnoka, Szent László

SZABADFOLD Június 27-én ünnepeljük Szent Lászlót, aki 945 éve lépett trónra, és 830 éve, hogy szentté avatták. A lovagkirály rendet teremtett az országban, valamint védte az országhatárainkon túl az egyházat, a nőket és a magántulajdont is.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonötödik lapszámunkban!

Pásztortánc cifraszűrben

SZABADFOLD Meglehetősen szürke, esős időben tartották meg Hortobágyon az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozót. Amikorra végre kisütött a nap, már előkerültek a pányvás botok, karikás ostorok, mert időre lasszózták a jószágot, és javában rotyogtak a bográcsokban a pusztai ételek is.

Mozsár, tarack és társai

SZABADFOLD A tűzfegyverek használata gyökeresen megváltoztatta a hadviselést, jól tudta ezt Napóleon, Bem apó, de már Mátyás király is. Ezúttal a XIV. századtól az 1848–49-es szabadságharcig tekintjük át ennek néhány példáját.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonnegyedik lapszámunkban!

A falusi ács hálás fia

SZABADFOLD Hogyan lesz egy bakonyi fiúból pesti történész? Miért kellett doktori végzettséggel Skóciában mosogatóként dolgozni? Milyen a kapcsolata a szülőfalujával? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Nyári Gábortól, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatójától.

Egymásra utalva

SZABADFOLD Naturam expellas furca, tamen usque recurret – írta Horatius (i. e. 65–8). római költő. Magyarán: a természet visszatér, ha vasvillával űzöd is el. Meglehet. Mindenesetre az sem árt, ha műanyag világunkban teszünk is érte valamit.

Érdek és szerelem

SZABADFOLD Zrínyi Ilona több évvel idősebb volt második vőlegényénél, családja messze dicsőbb múltra tekinthetett vissza, mint Thököly Imre, aki ráadásul evangélikus volt, és a törökkel cimborált. Zrínyi Ilona mégis hozzáment. Éppen 340 esztendeje.

Nagyenyedi örökség

SZABADFOLD Négyszáz éves a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. A kerek évfordulóra sok országból hazakészülnek a véndiákok. Az eredeti szépségében felújított épületegyüttes falain belül a négy évszázad történelmi öröksége elevenedik meg. Tanárokkal, tanulókkal és véndiákokkal beszélgettünk.

Ha ellenség a magyar

SZABADFOLD Mennyivel kevesebb kárpátaljai magyar menekült volna el otthonából az elmúlt hónapokban, ha csupán 50 kilométerrel arrébb húzódna a határ? A trianoni békediktátum nem csak egy fájdalmas emléke a nemzetnek: 3-4 millió honfitársunk 102 éve, hogy napi szinten megéli következményeit.

Mindig jelzett a belső órája

SZABADFOLD Hatvanévnyi játék után 2021-ben végleg visszavonult a színpadtól paloznaki otthonába. Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el. 

Mindegyikük különleges

SZABADFOLD Hazánkban 1931 óta ünnepeljük a gyermeknapot. Akkor még Gyermek Hétnek hívták, 1950 óta azonban egy napig, május utolsó vasárnapján tartjuk. Célja, hogy felhívja a világ figyelmét a gyermekek jogaira, helyzetére. Bár mindegyik gyermek különleges a maga nemében, akadnak olyanok, akik különös tulajdonságaik vagy velük született tehetségük miatt világszerte ismertté váltak. Köszöntsük ezúttal velük e jeles napot!

A mi kertünk mozisztárjai

SZABADFOLD Ki ne emlékezne a jelenetre a Dennis, a komisz című filmből, amelyben Wilson bácsi kertjében 40 évnyi törődésnek köszönhetően épp virágozni készül egy olyan ritka orchidea, amely aztán egy pár másodpercig tartó burjánzás után gyakorlatilag azonnal elhal? Vajon mi az oka annak, hogy úgy várjuk a növényeink virágzását, mint egy nagy eseményt, mint Wilson bácsi a különleges orchideájának nyílását?

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonegyedik lapszámunkban!

Jól jött az eső és a meleg

SZABADFOLD A tél vége és a tavasz eleje is úgy indult, hogy megint gondot okoz az időjárás a szántóföldeken.

Mindennapjainkra világít rá a néprajz

SZABADFOLD A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem néprajzos képzését a szakemberek a legjobbnak tartják a Kárpát-medencében, sok diák Magyarországról is itt tanul. Több évtizedes kényszerszünet után az 1990-ben újraindított képzés alapemberének számító Keszeg Vilmos kolozsvári egyetemi tanárral mezőségi és aranyosszéki kutatásairól és a néprajzképzés mai kihívásairól beszélgettünk.

Táncos lábú bagi gyerekek

SZABADFOLD Van, aki két és fél évesen kezdte, az együttes legidősebb tagja pedig most 83 éves. Nemzedékek táncolnak együtt a Bagi Muharay Elemér Népi Együttesben, ahol a gyerekek kicsi koruktól egy igazi közösséghez tartoznak.

Ezeket kell beszerezned a szép gyep érdekében

SZABADFOLD Az a szép zöld gyep! Ez a téma annyira központi szerepet játszik, hogy még a filmalkotókat is megihlette többek között, de amúgy könyvek, sőt dalok is szólnak arról, hogy mennyi örömöt szerezhet egy csodaszép gyepszőnyeg. Na igen, de azért ennek az álomnak a megvalósítása nem feltétlenül annyira egyszerű. Szerencsére azért nincs mitől tartani, mert megfelelő eszközparkkal a háttérben nem jelenthet kihívást mondjuk a fűnyírás.

Macskák után lovak

SZABADFOLD Ritka dolog, hogy egy animáció kultuszfilm lesz, márpedig a Macskafogó az lett, sőt eljutott az Oscar-díj előszobájába is. Megalkotója nevét olyan filmekhez, sorozatokhoz kapcsolhatjuk, mint a Gusztáv, a Mézga család, a Pumukli, a Dr. Bubó. Ternovszky Béla nemrég Kossuth-díjat kapott.

Harcban a családdal is

SZABADFOLD Géza nagyfejedelem 997-es halála után fia, István óriási feladat előtt állt. Folytatni kívánta apja politikáját, vagyis a pogány magyarok törzsszövetségéből egy központosított keresztény államot akart alkotni. Minden áron!

Egy színes üveggolyó

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra e számunkban Gyémánt László festőművész válaszol.

Második csapás, avagy mi lesz Hévíz sorsa?

SZABADFOLD Tekinthetjük-e hazánk külföldiek által második leglátogatottabb települését, Hévíz városát az orosz–ukrán háború egyik gazdasági károsultjának? Közvetve és némi túlzással, igen. De Isten mentsen máris temetni a térséget, hiszen ameddig a világhírű tőzegtóban megcsillan az ólomezüst víztükör, addig, legalábbis a szorgos hévízieknek, lesz mit a tejbe aprítaniuk.

Csökkenő műanyag-felhasználás

SZABADFOLD Mintegy 13,5 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel a Regnum húsüzem tálcás húsáruinak csomagolásához 2022-ben. A SPAR-csoport számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, ezért évek óta több lépcsőben csökkenti a műanyag-felhasználást a termékek gyártásánál, illetve a kiskereskedelmi folyamatokban.

Imádom, hogy nő vagyok

SZABADFOLD 13 plusz egyes kérdéscsokrunkra ezúttal Zsedényi Adrienn (Zséda) válaszol.

Minőségi térkő a kert díszítéséhez

SZABADFOLD Ha igényes kertet szeretnénk, amire jó érzés ránézni, akkor azt is alaposan át kell gondolni, hogy milyen díszítőelemeket használunk. A kertépítés során ugyanis nemcsak az általunk választott növények helyének kijelölésére és ültetésére kerül sor. 

Az ön földje az ön jövője

SZABADFOLD Bérházi lakást vagy kertes házat többnyire könnyű eladni, különösen, amikor szárnyal az ingatlanpiac – ez esetben közvetítő nélkül is elboldogulhatunk. A helyzet azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű, ha földet szeretnénk eladni. Ehhez kevés a lelkesedés, és az sem elegendő, hogy tájékozódunk a különböző hirdetési portálokon.

Híd a kultúrák között

SZABADFOLD Immár méltó helyén látogatható Budapesten az Ötvenhatosok terén a 250 ezer darabos gyűjteménnyel büszkélkedő Néprajzi Múzeum, amely 33 ezer négyzetméteres belső terével eleve rendhagyónak tekinthető. És akkor még nem beszéltünk a többi leg -ről, így a hétezer négyzetméteres nagyságú tetőkertről vagy a kiállítások kincseiről. A nemrég elkészült épületben jártunk.

Lőrincz Tamás: Mindent a birkózástól kaptam

SZABADFOLD Sikerült a Lőrincz testvérek nagy álma: éppen egy évvel ezelőtt a tokiói olimpiáról mindketten éremmel jöttek haza. Az idősebbik fiú a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában a legfényesebb medált érdemelte ki, emellett a magyar birkózásban minden idők legeredményesebb versenyzőjeként jegyzik. Nemrég a 20. Múzeumok Éjszakájának szóvivőjeként tűnt fel a versenyzéstől visszavonuló, de a sportág érdekében tovább tevékenykedő Lőrincz Tamás.

Dinnyés kilátások

SZABADFOLD Milyen a jó dinnye? Magyar – a válasz egyszerű és logikus, még akkor is, ha valaki nem várja ki a hazai termés megjelenését, és a piacon, boltokban már májusban-júniusban vesz im­­portból valót és rálel finomra.

Balatoni bandukolás

SZABADFOLD Mi a Balaton? Víz, csupa víz, széles, csillogó, lebegő víz, hatalmas víz, mindenütt víz, egészen a világ végéig, s egészen a mélység fenekéig. A szagát is érezték: hűvös, lágy szagát. A tikkadt nyár megfürdette szemüket a Balatonban. Kodolányi János (1899–1969) írói világa ez. Benne: a magyar tenger hullámverése.

Tanyákon talált csodák

SZABADFOLD Kivételesen gazdag néprajztudományi pályát futott be, a tanyavilág históriájáról, a gazdálkodó emberek életmódjáról szépirodalmi igényességgel írott könyvei alapműnek számítanak. Kisgyerekként kezdte felfedezni a vásárhelyi puszták csodáit, szeme előtt zajlott le a hagyományos paraszti társadalom tönkretétele is. Személyes megközelítés, érzékeny hang, lélekemelő történetek jellemzik néprajzi és szocioantropológiai tevékenységét, amiért idén Széchenyi-díjat kapott. A 83 esztendős Szenti Tiborral hódmezővásárhelyi otthonában beszélgettünk.

Eljött a nők ideje

SZABADFOLD Háromszáz évvel ezelőtt, 1722. június 30-án a magyar országgyűlés elfogadta a Pragmatica Sanctiót, amely kimondta a Habsburg-dinasztia nőági örökösödését. Hogy is történt ez pontosan? És miért volt ez jó nekünk, magyaroknak?

Testközelben a természet: így figyeld meg a vadállatokat

SZABADFOLD A vadon élő állatok megfigyelése történhet hobbiból, puszta érdeklődés kielégítéseképpen, de meghatározott okokból is. Például, ha tudni szeretnénk, hogyan jutnak be a vadállatok az elkerített udvarunkba, szeretnénk meghatározni védett fészkek elhelyezkedését, esetleg az állatok által használt útvonalakat, a megfigyelés hasznunkra válhat. A modern technika, valamint az emberi jelenlét egyaránt hasznos adatokkal szolgálhat. Megfigyelés személyesen – hogyan csináljuk?

Megbélyegzés egy életen át

SZABADFOLD Számos kérdésünkre választ ad Galambos István történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) Hivatalának munkatársa.

Életképek a pusztáról

SZABADFOLD Ádám és Katalin az ópusztaszeri tanyavilágban találtak otthonra. Mindig is az volt az álmuk, hogy természetközelben éljenek és állattartással foglalkozzanak. A hobbifotós édösanya fényképezőgépével dokumentálja a család hétköznapjait. A legjobb pillanatokat megosztja a közösségi oldalán is.

Varjú a bölcsek trónján

SZABADFOLD Hogyan képes kinyitni a varjú a tik-takos doboz fedelét a finom falatért? Meg lehet simogatni? Laczkó Orsolya, a Tüskéshátú Madártanoda alapítója rendhagyó természetismeret-órát tartott egy zuglói általános iskolában. Orsi civilben sok mindent kipróbált, egyet azonban mindig biztosan tudott: gyerekekkel és állatokkal szeretne foglalkozni.

Esküvő Toszkánában

SZABADFOLD Annak a szerelmespárnak, aki járt már Toszkánában, titkon biztosan megfordult a fejében: vajon milyen lenne a romantikus olasz vidéken kimondani a boldogító igent?

Gólok és gondolatok

SZABADFOLD Újságolom barátaimnak a minap, hogy Monokra készülök Kulimár Jánoshoz. Akkor vigyél magaddal háromnapi hideg élelmet, javasolták, mert onnan nem könnyen szabadulsz. A volt futballkapus, később NB I-es futballbíró, sportelnök, fesztiváligazgató, költő, lapszerkesztő, könyvkiadó és üzletember ugyanis annyi történetet ismer, hogy köteteket lehetne megtölteni velük. Tehát háromnapi hidegélelem – vizet nem muszáj vinni! Azzal tele van a háza.

Csonttörők Nagytarcsán

SZABADFOLD Úgy kezdődött, hogy egy nagytarcsai vállalkozónak nem indult az autója. Mire hosszas keresgélés után a lemerült helyett sikerült beszerezni Budapestről az új akkumulátort, kiderült, a harmadik szomszédjában ezzel foglalkoznak, csak éppen nem ismerték egymást. Találkozni kellene kicsinek, nagynak, falusinak, városinak, vállalkozónak, magánszemélynek mielőbb és gyakrabban, gondolta emberünk, és egy kézműves sörmárka gyártójának képviseletében nyomban randevúra hívta a falu apraját-nagyját, valamint a térség összes lakóját és több mint 200 vállalkozóját egy bikarodeóval megkoronázott vurstliba. Aztán törtek is a csontok…

Itt az ellenszer?

SZABADFOLD Egyetem és fertőtlenítési, tisztítási megoldásokban jártas cég fogott össze.

Ma kinyit az Arcanum adatbázisa, ingyen belenézhet az összes újságba!

SZABADFOLD A Szabad Föld régi számait is elolvashatja előfizetés nélkül

A megtelt falu csodája

SZABADFOLD Az idei mézillatú májusban esett meg a csoda, amikor is egy Komló melletti sváb falucska első embere hivatalos oldalukon jelentette be: Szalatnak megtelt! Minden háznak ismét van gazdája.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszonkettedik lapszámunkban!

Balkonnövények táplálása

SZABADFOLD Fontos, hogy ne várjuk meg növényeink hiánytüneteinek jelentkezését, hanem lombtrágyázással és tápoldatos öntözéssel pótoljuk a tápanyagokat.

Deák Bill Gyula: Mindhalálig blues, hajrá Fradi!

SZABADFOLD Deák Bill Gyula jövőre ünnepli hetvenötödik születésnapját, amelyre egy nagy jubileumi koncerttel készül a Papp László Sportarénába. Az Artisjus-díjas bluesénekes nemrég vehette át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje állami kitüntetést. A rajongók által csak Kapitánynak becézett művész a sok nehézség ellenére ma is igen aktív, újra koncertezik, és új dalokat vesz fel egy új album elkészítéséhez.

Napló a fogságból

SZABADFOLD Horthy Miklósné 1944 novembere és 1945 decembere között, mondhatni a II. világháború legválságosabb hónapjaiban három vékony füzetbe jegyezte fel naplóját. A kézirat évtizedekig elfelejtve hevert Portugáliában, majd egy dél-angliai garázsban. Érdekes részletek derültek ki arról, miként élte meg az eseményeket a kormányzó felesége.

Hős várvédőink

SZABADFOLD Budát másfél századon túl bírta a török, s azért Magyarország volt, s Magyarország lesz, ha mindjárt az önkény zsoldosai néhány napra bitorolnák is hazánk fővárosa birtokát – szólt az Országos Honvédelmi Bizottmány kiáltványa 1849-ben. Annak eredtünk nyomába, miért éppen május 21-én tartjuk a magyar honvédelem napját.

Gólyales a kócsagok között

SZABADFOLD Kele idén minden eddiginél korábban érkezett meg Afrikából a vörsi templom előtti gólyafészekbe. A téli berekben jártunk. A Kis-Balaton, Nagyberek vidékén, ott, ahol számtalan Fekete István-történet játszódik, és ahol az első kócsagőr tevékenysége nyomán 100 éve megszületett a magyar természetvédelem. És ahol 270 madárfaj él.

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma

SZABADFOLD Izgalmas írások 40 oldalon, műsorújsággal, családi magazinnal, az idei huszadik lapszámunkban!

Azok a csodás szárnyak

SZABADFOLD A lenszállal összekötött és viasszal megerősített tollaival az égbe repülő Ikarosz nem hitte el – hiába intette apja, Daidalosz –, hogy ha túl magasra ér, a Nap sugarai majd megolvasztják a viaszt, a tollak szétrepülnek, s ő a tengerbe zuhan. Pedig ez történt. Mondhatnám, e görög mondával tulajdonképpen az Ikarus gyár történetét olvasták fentebb. Ők is a Naphoz, vagyis hát a világhír közelébe igyekeztek, s ők is a mélybe zuhantak. Igaz, ott nem volt semmilyen tenger – szárazföldön esett meg a dolog…

Fájdalmasan a hazáról

SZABADFOLD Véletlen lenne, vagy a sors keze, hogy néhány nap leforgása alatt két olyan különleges színházi produkciót is láttam, újranéztem, amelyeket napjaink történelmi jelentőségű eseményei átkereteztek? Történetek és tragédiák mélyebben a húsba vágnak, amikor a szomszédunkban háború dúl.

Szeretettel, törődéssel

SZABADFOLD Az emberiség történetének évezredei alatt földrészektől, kultúráktól függően a legkülönfélébb nézetek születtek arról, mit értünk a család fogalmán, s vajon hogyan kell felépíteni. Legyen bár megalakulásának gyökere monogámia, többnejűség, netán többférjűség, egy dolog minden nép hitében közös: a vér szerinti vagy választott rokonság alapja a szeretet, a törődés, az együtt boldogulás lehetősége.

Tánc a falu körül

SZABADFOLD Görbeország – ez a címe Mohos Zsófia fotográfus kötetének. A kimagasló tehetségű, MMA-ösztöndíjas alkotó életfeladatának tekinti, hogy megörökítse a magyar néphagyományokat. Érdeklődésének középpontjában azok az asszonyok állnak, akik nemcsak megőrzik viseletüket, hanem hordják is. Fényképezőgépével, türelmével, hosszas beszélgetéseivel megnyitja a szíveket is.

Híd, amely összeköt

SZABADFOLD Most azonban feltámadt a remény, szabaddá vált az út egy új híd felépítéséhez.

Zöld tintával írva

SZABADFOLD A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság őrzi tovább értékeit. Munkatársai 2022 áprilisának végén ritka vendégre, vörös ásólúdra bukkantak a Kis-Sárréten.

Élvezzük a jó időt a kültéri kerti padokon

SZABADFOLD A legjobb kerti padok tekintetében a klasszikus fa bútoroktól a dekoratív fém ülőgarnitúrákig és praktikus tárolópadokig igen széles a hazai online boltok kínálata. Ha úgy nézzük, a kerti pad egy nélkülözhetetlen elem, függetlenül attól, hogy kompakt változatot keres kis teraszhoz, vagy egy modern opciót, amely egész évben tökéletes kültéri ülőhelyet biztosít, amikor úgy dönt, hogy hosszabb időt szeretne a szabadban tölteni.

Dinasztiák nyomában

SZABADFOLD Ismét jelentőset léphet előre a történettudomány: azonosították két Árpád-házi király csontmaradványait. Arcrekonstrukciók segítségével megismerhetjük, hogyan néztek ki egykori uralkodóink. Továbbá új eredmények születtek a Hunyadiak származásával kapcsolatosan.