A pusztacsói SMA-s kisfiú, Noel pénteken megkapja a gyógyszert

Amiről múlt héten még feltételesen beszélt dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az mostanra bizonyossá vált: az SMA II-es betegségben szenvedő pusztacsói Horváth Noel megkapja a gyógyszert, ami megállítja állapotának romlását.

Hárman lettek az Év vasi emberei – Munkájuk 2020-ban fókuszba került

VAOL Hárman lettek a 2020-as Év emberei: a szavazatok egyenlő arányban oszlottak meg Dr. Schneider Ferenc osztályvezető főorvos és Horváth József pápai prelátus között, a közönségdíjat Márovics Pál, a mentőállomás vezetője kapta. Az okleveleket hétfőn vették át a Megyeházán.

Kiderítettük, hogy a vasiak vágytak-e már az igazi téli időjárásra

VAOL Kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink mit gondolnak egy aktuális témával kapcsolatban, ezért feltettünk egy szavazást az oldalunkra.

Újabb személyeknél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Vas megyében

VAOL Az elmúlt 24 órában összesen 13 betegnél állapították meg a fertőzést megyénkben.

Készülnek már a Köszház nyitására Kőszegen

VAOL Zajlanak a munkák a Jurisics-vár Művelődési Központ kényszerű zárvatartása alatt is.

Prospektusokkal is buzdítanak: vallják meg szlovén gyökereiket!

VAOL Elkészültek és folyamatosan jutnak el a szlovén gyökerű családokhoz azok az információs anyagok, brosúrák, naptárak, amelyek a májusi népszámlálással kapcsolatos teendőikre hívják fel az emberek figyelmét.

Mentsen életeket! – Itt adhat vért a héten Vas megyében január 18 – 24. között

VAOL Ezeken a helyeken várják Vas megyében a véradókat január 24-ig az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint.

2021.01.18.

VAOL

Nagy lépés: az Illés Akadémián belül megalakult a női futball akadémia

VAOL Az elmúlt héten az Illés Akadémia égiszén belül megnyitotta kapuit a Markó Edina szakmai igazgató irányította női futballakadémia.

Szlovénia enyhíthet, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a korlátozásokat

VAOL Szlovénia enyhíthet a szigorításokon, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat – írta a helyi sajtó vasárnap.

További szigorítások lépnek életbe Ausztriában

VAOL Vasárnap élő sajtókonferencián jelentették be, hogy további szigorító intézkedéseket vezet be a kormány, hogy a nagyon magas számok további növekedését megakadályozhassák és időt nyerjenek addig, amíg a lehető legtöbb embert be nem oltják. A lezárást február 7-ig meghosszabbították.

A vadászati felhívás ellenére sokan látogattak ki a Kőszegi-hegységbe

VAOL Szombat délutánig több mint százan látogattak ki a Kőszegi-hegységbe, pedig korábban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. figyelmeztetett: pénteken és szombaton állományszabályozó nagyvad vadászatot taranak. A havas, csúszos útviszonyok miatt most sem ajánlott autóval közlekedni a területen.

Ilyenek az út-és látási viszonyok a közutakon

VAOL Az ország nagy részében havazás várható vasárnap, így nem kizárt, hogy egyes területeket akár 3 cm friss hó is keletkezhet.

Lakberendezés a fenntarthatóság jegyében: bútor raklapból, váza üres üvegből

VAOL Az ökobarát életmód egyre inkább az életünk részévé válik, egyre többen élik környezetbarát módon mindennapjaikat. Ahogy az étkezésben vagy az öltözködésben szinte mindenre találunk zöld alternatívát, úgy a lakberendezésben is egyre népszerűbb a fenntarthatóság.

Az áfacsökkentés is felpezsdítette az ingatlanpiacot – De mi a helyzet Szombathelyen?

VAOL A tavaly októberben bejelentett állami lakásprogram hatására jelentősen nőtt a kínálat az ingatlanpiacon, sok helyen pedig az árak is megindultak lefelé.

35 éve épült a szálló Bükön

VAOL A Danubius Szálloda és Gyógyfürdő Vállalat új, kétszáz szobás, négyszáz személyes szállodát épített Bükön. Az építkezési munkálatokat államközi megállapodások keretében a svéd ABV vállalat végezte, és alig másfél év alatt el is készültek. 35 évvel ezelőtt már a februári nyitásra készülődtek az egy hónapos műszaki átadással.

Míves kapubejárók – Egy idős hölgy járja Szombathely utcáit

VAOL Jegyzeteket készít arról, hol vannak még igazi kovácsoltvas kerítések vagy épületasztalos által készített bejáratok, míves kapubetétek. Kovács Mária Márta tanárnő 81 éves, és az az ambíciója, hogy a gyűjteményéből könyv legyen.

Még sosem jelentkeztél szépségversenyre? – Itt az ideje, hogy megtedd!

VAOL 2021-ben ismét indul a nagysikerű Tündérszépek verseny, melynek során keressük a megyék legszebb lányait. Ha szeretnéd magad megmérettetni és hazavinni az értékes nyereményeket, de félsz attól, hogy nem felelsz meg az elvárásoknak, olvasd el az alábbiakat, amelyben a leggyakoribb valótlan félelmeket szedtük össze a jelentkezésről.

Polgármesteri évértékelő: tavaly is több milliárd forintot fordíthattak fejlesztésre Sárváron

VAOL Több milliárd forint értékű beruházással gyarapodott Sárvár az elmúlt évben is, amelyet beárnyékolt ugyan a koronavírus-járvány, ám a fejlesztési tervek megvalósítása folytatódik a következő esztendőkben – hangsúlyozta évértékelőjében Kondora István polgármester.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

VAOL Abból kell kiindulnunk, hogy Ausztria is jelentős mértékben érintett a brit koronavírus-mutáció által – jelentette ki Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Pénzbírságból elzárás – a rendőrök Szombathelyen fogták el körözött férfit

VAOL A Szombathelyi Járásbíróság körözte.

A gyerekek, a felnőttek és az osztozás

VAOL A gyerekeknek miért kell osztozniuk, a felnőtteknek pedig miért nem? Ezt a roppant komoly kérdést szegezte nekem egy kamaszlány a minap egy tanácsadáson. Mielőtt tovább olvas, kérem, pár percre gondolkozzon el Ön is, kedves Olvasó azon, hogy vajon mit felelne erre.

Így marad tartós a ruha színe

VAOL A mosási szokásaink nagyban befolyásolják, hogy menynyire maradnak tartósak a textilek, meddig őrzik meg színüket és puhaságukat a ruháink.

Figyeljünk jobban a vízórákra! – Extrém hideg várható, ilyenkor megtörténhet a baj

VAOL A fagy komoly károkat okozhat a nem megfelelően szigetelt és védett vízmérőkben, vízvezetékekben és szerelvényekben. Kisebb csőtörés esetén is több köbméternyi víz folyik el, és ez a felhasználó számláját terheli.

Az elsődleges cél télen, hogy kíméljük az erőforrást a reggeli induláskor

VAOL KÖRKÉP A héten beköszöntött az igazi tél: nemcsak hajnalban, de napközben is számíthatunk már arra, hogy rendszeresek lesznek a mínuszok. A folyamatos hideg idő nemcsak a mi szervezetünkre jelent terhelést, hanem az autónk erőforrására is. Miért fontos odafigyelni a motor felmelegítésére? Van-e értelme a hidegindításnak, és hogy viseli azt az erőforrás?

Az utolsó másodpercekben maradt alul a Körmend

VAOL Végig kiélezett mérkő­zés szerencsétlen végjátéká­ban kikapott az Egis Körmend az Atomerőmű SE-nél az NB I-es kosárbajnokság 19. fordulójában.

Simán nyert a CVSE

VAOL Az extraligás férfi asztalitenisz-bajnokság 10. fordulójának nyitómeccsén a CVSE-Swie­telsky Future FM együttese a vártnál jóval könnyebben nyert a Mezőberény ellen – a vendégek erősen tartalékosak voltak.

Igazi családi gazdaságot visznek Dukán: a nők adminisztrálnak, a férfiak pedig gazdálkodnak

VAOL Nagy könnyebbséget jelent, hogy januártól életbe lépett a családi gazdaságokról szóló törvény, kevesebb lett papírmunkából és adóból is. Az új rendszerről a családjával 230 hektáron gazdálkodó Molnár Zoltánnal beszélgettünk.

Bíróság elé állították az embercsempészt

VAOL Bíróság elé állotta a Sárvári Járási Ügyészség pénteken a bosznia-hercegovinai férfit, akit  kedden tetten értek Vámoscsalád közelében, amint öt szír állampolgárságú személyt szállított  át Magyarországon. Jogellenesen akarták átlépni a magyar-osztrák államhatárt. 

Maszkban, szülők nélkül – Ilyen lesz a január 23-ai középiskolai felvételi

VAOL A középiskolákban január 23-án tartják a központi írásbeli felvételit.

Idén már nem trükközhet Ungár portálja a helyreigazítási kérelmek átvételével

VAOL Úgy tűnik, véget vetett a helyreigazítási kérelem postai átvételével kapcsolatos trükközéseknek a jogalkotó. Január 1-jével ugyanis módosult a polgári perrendtartás ide vonatkozó része, és a postára adás dátumát kell a helyreigazítási igény megküldésének időpontjaként tekinteni.

35 fővel nőtt a fertőzöttek száma Vas megyében

VAOL Ahogy arról beszámoltunk, 1 513 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és elhunyt 111 beteg Magyarországon.

Ajándékok az alkotó jáki gyerekeknek

VAOL Még decemberben írt ki pályázatot a Jákiak Jákért Egyesület gyerekek számára. A lurkóknak rajzolásra, meseírásra, karácsonyfadísz készítésére nyílt lehetőségük.

Marad-e a maszk és a távolság? – Vasiakat kérdeztünk, mit tartanak meg a járvány alatti rutinból

VAOL A tavaly tavasszal bevezetett korlátozások és javaslatok mára sokaknál a mindennapi rutin részét képezik: a kötelező maszkhasználat, a kézfertőtlenítés, a másoktól való távolságtartás. Arra voltunk kíváncsiak, ezek közül mi épült be annyira olvasóink életébe, hogy az után is tartják magukat hozzá, amikor már nem lesz kötelező.

40 percet késnek a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vonalon utazók

VAOL Egy tehervonat mozdonya meghibásodott.

Ezek a kutyusok szerető gazdira vágynak

VAOL Szeretne egy kutyát? Jó helyen jár! Ismerje meg az Állatvédők Vasi Egyesületének gazdikeresőit!

Szombathelyen és környékén fejleszti hálózatát a Vodafone

VAOL A Vodafone Magyarország – Szombathely vezető vezetékes internet- és TV-szolgáltatójaként – további fejlesztéseket tervez az elkövetkező időszakban a térségben. Ennek részeként a tavalyi év végétől a Greencom vezetékesinternet- és TV-szolgáltató hálózatán is a Vodafone Magyarország nyújt szolgáltatásokat annak érdekében, hogy az ügyfelek még magasabb színvonalú, még modernebb szolgáltatások közül választhassanak. A terjeszkedésnek köszönhetően az ügyfelek még kedvezőbb ajánlatok közül választhatnak, ha az otthoni vezetékes szolgáltatások mellett a mobilszolgáltatásaikat is a Vodafone-tól rendelik meg. A fejlesztések kapcsán Császár Zoltánnal, a Vodafone Magyarország hálózati terjeszkedésért felelős vezetőjével beszélgettünk.

Márffy Bence: A mai fiataloknak kellenek az új ingerek

VAOL Márffy Bence lassan két éve végzett tanárként dolgozik a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában, lapunk hasábjain is többször szerepelt már, legutóbb 2020 végén, amikor tanári fődíjat kapott a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen. Szívvel-lélekkel akarja átadni tudását, neki a tanárkodás nem munka: nagybetűs hivatás. Mint mondja arra törekszik, hogy diákjai élményekkel távozzanak az órájáról.

Vasvári hármasikrek, tanulóvezető borult árokba, nappaliban született kisbaba – Ez történt az elmúlt héten

VAOL Összegyűjtöttük az elmúlt hét nap legfontosabb vasi történéseit, így, ha valamiről lemaradt volna, azt most pótolhatja.

Újabb felújítás indulhat Bükön

VAOL Számos beruházást zártak 2020-ban: a turizmus, a gazdaságfejlesztés és az infrastruktúra mentén is Bükön, ahol tervekkel várják az újabb pályázati lehetőségeket.

Nagy utazás után a Haladás

VAOL Egy nap alatt két felkészülési mérkőzést vívott a Haladás NB II.-es labdarúgócsapata. A vasiak mindkét mérkőzésen 3-0-ra kikaptak.

A munkája a hobbija Az év állatgyógyászati asszisztense díj szombathelyi jelöltjének, Végh Dórának

VAOL A budapesti Murmuczok Oktatási Centrum az állatgyógyászati asszisztensi szakma megbecsülésére, a kisállat-gyógyászati szakasszisztens hivatás elismerésére 2018-ban díjat alapított. A díj elnyerésére az idén egy szombathelyi állatorvosi asszisztens, Végh Dóra is esélyes.

Kőszegen 13-14, Szombathelyen 4-6 centiméteres havat mértek

VAOL Megérkezett Vas megyébe az a hó, ami az autósoknak veszély, az úttakarítóknak munka, a gyerekeknek játék, a kirándulóknak gyönyörködés.

Fehérbe öltözött Szombathely

VAOL Sokan szánkóztak az emlékműnél, hogy kiélvezzék az este lehullott havat, ami ki tudja meddig marad meg.

Két gól elég volt – Hozta a kötelezőt a Haladás VSE

VAOL Az Aramis elleni idegenben kiharcolt kötelező győzelemmel folytatta az NB I-es futsalbajnokságot a listavezető Haladás VSE.

Vasárnap szélre és mínuszokra készülhetünk Vas megyében

VAOL Délutánra -2, -3 fokig melegszik a levegő.

F1: a szezonnyitó változásával az előszezoni teszt is módosul

VAOL A Forma–1 kedden hivatalosan is megerősítette, hogy a járványügyi intézkedések miatt az Ausztrál és a Kínai Nagydíjat is elhalasztják. Ám azzal, hogy a szezonnyitó március 28- án Bahreinben lesz, a csapatoknak lehetőségük nyílik megvitatni az előszezoni teszt helyét és idejét. Brit lapértesülések szerint sikerült is megegyezniük.

Mit tehetünk az egészséges hosszú hajért?

VAOL Sokan fogadták meg év elején, hogy az idén megnövesztik a hajukat. Ez azonban nem egyszerű feladat, rengeteg különböző dologra kell odafigyelnünk. Mit tehetünk az egészséges hosszú hajért?

Nem telt tétlenül a körmendi Lions Klub 2020-as éve

VAOL Nem telt tétlenül a körmendi Lions Klub 2020-as éve. Erről Scheiber Mihály beszélt, aki a klub egyik tagja, emellett pedig a szervezettel szorosan együttműködő Batthyány Strattmann László Kórházért Alapítvány elnöke is.

Rendelet is van a munkahelyi gyermekfelügyeletről – Több vasi városban érdeklődtünk

VAOL Egy hónapja született újabb rendelet arról, hogy milyen szabályok szerint szervezhetik meg a cégek a dolgozók gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. A veszélyhelyzet ideje alatt a munkahelyükre bejáró szülőknek könnyebbséget hozhat a lehetőség.

Szarvassal ütközött egy kisteherautó Sorokpolány közelében

VAOL Szombaton egy futárcég Fiat kisteherautója haladt Sorokpolány közelében, amikor a jármű elé egy szarvas futott.

Meghalt egy gyermek balesetben Ajka-Bakonygyepesnél

VAOL Meghalt egy hétéves gyermek Ajka-Bakonygyepesnél szombaton reggel, amikor összement egy személyautó és egy kamion, tudta meg a veol.hu Csizmadiáné Kucsera Katalin megyei rendőrségi sajtóreferenstől.

28 fővel emelkedett Vas megyében a fertőzöttek száma

VAOL Ahogy arról korábban beszámoltunk, 1438 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 350 587 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Harry Bell nem szerette a bor, mégis a kisfröccs szót tanulta meg először

VAOL A Körmendi Dózsa MTE férfi kosárlabda-csapata a sportág történetének első vidéki bajnoka volt, amikor 1987-ben a Budapesti Honvéd legyőzésével megnyerte az NB I-et. A csapat első tengerentúli kosarasa 1989-ben érkezett a tizenkétezer lakosú nyugat-magyarországi kisvárosba, és játékával egyből belopta magát a vasi szurkolók szívébe. Ez az amerikai játékos Harry Bell volt, aki nagyon hosszú ideje nem szólalt meg a magyarországi médiumokban. Az origo két éve kereste meg őt először, hogy interjút adjon. Idén januárban Szombathelyen találkoztak vele.

Az ünnepek után nem árt az odafigyelés: tegyünk könnyebb, vitamindús ételt az asztalra

VAOL Az ünnepek elteltével sok háziasszonynak elege van a sütés-főzésből, a gyomrunknak pedig az evésből. Mészáros Ili fiatal nyugdíjast, az egészséges táplálkozás elkötelezett hívét kérdeztük: mit és hogyan együnk, hogy újra a régi formánkat hozzuk?

Írjunk ültetési tervet!

VAOL Bár a természet téli álmát aluszsza, a kerttulajdonosoknak most is akad tennivalója. A január a tervezés időszaka, és elkezdhetjük a tavaszi előkészületeket is.

A kormány pótolja a kieső iparűzésiadó-bevételt – Vasi településvezetőket kérdeztünk

VAOL A kormány kifizeti az önkormányzatoknak az elvesztett iparűzési adó összegét.

Marie Kondo hasznos tanácsokat, tippeket ad a home office-hoz

VAOL Marie Kondo: Joy at Work című könyvében ezúttal a munkakörnyezet rendszerezését veszi górcső alá, remek ötleteket adva az otthonról dolgozóknak. A tippek ezúttal sem szimpla rendrakásról szólnak, ideológiát is kap az olvasó: a rend miatt nemcsak hatékonyabbak leszünk, de jobban is fogunk örülni a munkánknak.

Hazait a Herényi Heti Piacon

VAOL A Herényi Heti Piac 18. vásárnapján tartott sajtótájékoztatón hangsúlyt kapott a hazai termelők támogatása. Emellett szóltak a szervező Herényi Kulturális Egyesület jövőbeli terveiről.

Régi álom: 600 millióból megújulhat a moziépület Körmenden

VAOL Hatszázmillió forintot nyert el egy pályázaton a körmendi önkormányzat: teljesen megújulhat a korábbi moziépület – mondta el Bebes István polgármester. Régi vágyuk teljesül ezzel a beruházással a körmendieknek.

Három vasi a Highlights Hungary jelöltjei között

VAOL Három Vas megyei is van a legkiválóbb magyar teljesítményeket felkaroló Highlights of Hungary idei jelöltjei között.

Kedvezmények: lökést adnak az építőiparnak – Az egyik szombathelyi Tüzép vezetőjét kérdeztük

VAOL Egyelőre nem látszik, hogy nagyon elszállnának idén az építőanyagárak, de biztosat még korai mondani a szakember szerint, aki elárulta azt is, tavaly a kényszerűségből otthon maradók lakásfelújításai adták a megrendelések zömét.

Az idősek és a karanténba került emberek is kérhetik az önkéntesek segítségét Szombathelyen

VAOL Az idősek mellett a hatósági karanténba került emberek is kérhetnek segítséget a bevásárláshoz, a gyógyszerkiváltáshoz és a kutyasétáltatáshoz. Az önkéntesek munkáját az önkormányzat koordinálja.

Összeütközött két autó Szombathelyen

VAOL Anyagi káros baleset történt pénteken reggel Szombathelyen, a 11-es Huszár úton, amikor két autó ütközött össze.

Sütés-főzés: mentőöv koronavírus idején

VAOL A koronavírus-járvány első hulláma alatti bezártság hatására előkerültek az önmagukat pék-cukrász-szakács címkével felbélyegző háziasszonyok, unatkozó és munkába járni nem tudó férfiak és nők.

Nem hagyják, hogy megálljon a kulturális élet Répcelakon

VAOL A Répcelaki Művelődési Otthon és Könyvtár mindig szorgos csapata a zárvatartás idején sem tétlenkedik. Ezúttal könyv-házhozszállítással és zenés estékkel színesítik a helyiek életét.

Egy kis ízelítőt kapott a télből Vas megye

VAOL Látványos hózáporra ébredt csütörtök hajnalban Vas megye. Az alacsonyabban fekvő területeken mindössze 2-3 centiméternyi hullott a fehér csodából, a Kőszegi-hegység magasabb részein ennél több is esett.

Megújult úton a szőlőhegyre Felsőcsatáron

VAOL Péntek délután dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő avatta fel a megújult Arany János utcát.

Egy éven keresztül több, mint 200 embertől csalt ki pénzt három férfi

VAOL A Szombathelyi Járási Ügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás miatt emelt vádat azzal a férfival és két bűnsegédével szemben, akik 2019 júniusától 2020 májusáig terjedő időben 206 sértettnek okoztak összesen 20,8 millió forintot meghaladó kárt.

Kimondottan télies idővel indul a hét Vas megyében, havazás is várható

VAOL

Ökumenikus imahét kezdődik országszerte

VAOL Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek – ez a témája a január 17-én kezdődő ökumenikus imahétnek, melyen János evangéliuma alapján szólnak az igehirdetések országszerte.

Új lendülettel a térségért

VAOL Mozgalmasnak ígérkező év áll a Muraba Európai Területi Társulás (ETT) előtt. Már elkészítették az ez évi terveket, amelyekben a már megkezdett tevékenységek folytatása és néhány új kezdeményezés is helyet kapott a határ menti együttműködések területén.

Nusi a jótékony felajánlásával a pusztacsói SMA-s kisfiú, Noel kezelését támogatja

VAOL Egy igazi csupaszív közösségi ember a faluban Vass Annamária Nusi, aki az életét arra tette fel, hogy másokat támogasson. A gyerekkora inspirálta erre, olyan Mamát kapott a sorstól, hogy megfogadta: mindent jót viszonozni fog, segít, akinek tud, a maga eszközeivel.

Már versenyeznek a dobók

VAOL A nagy hidegben is helytálltak a Szombathelyi Dobó SE – Németh Pál Dobóakadémia idei első versenyén, a téli dobóverseny-sorozat első fordulójában indulók.

A szociális szféra dolgozóit tesztelték Vas megyében

VAOL Három helyszínen tesztelték Vas megyében hétvégén a szociális szféra dolgozóit: Szombathelyen, Körmenden és Sárváron. Az antigén gyorsteszthez az orrnyálkahártyáról vettek mintát.

Árokba csapódott egy autó Lukácsháza közelében

VAOL Irányíthatatlanná vált a jármű.

Megkapták a vakcinát a hegyfalui idősek otthonában

VAOL Az oltási tervnek megfelelően az egészségügyi dolgozók oltása mellett Vas megyében is zajlik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása; szombaton a hegyfalui intézményben jártunk.

Újabb 32 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Vas megyében

VAOL Ahogy arról korábban hírt adtunk, 1241 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 351 828 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorú, mégis segítőkész vezető a Markusovszky kórház gazdasági igazgatója

VAOL Majdnem ötven éve az egészségügyben dolgozik, 21 éve a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatója Csuka Lajosné. Szakmai felkészültségében nagy szerepe volt annak, hogy az egészségügy gazdasági- pénzügyi ismereteinek megszerzését az alapoktól kezdte.

Tóth Csaba festőművész életművét impozáns képes albumba foglalta a Szülőföld Kiadó

VAOL Isten és a világ címmel jelent meg a Vasszécsenyben élő Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész életművét számba vevő, festményeivel illusztrált kötet a Szülőföld Kiadónál az elmúlt év végén.

Fiatalos a csapat, az átlagéletkor mindössze huszonöt év a kámi önkéntes tűzoltóknál

VAOL Közel másfél évszázados múltra tekint vissza a Kámi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A fiatalos csapat nem csak a település egyik motorja, elszántan vonulnak minden káresethez – vallják: azért vannak, hogy segítsenek.

Egy ideje már nem csak saját felhasználásra termel a nádasdi Kutrovácz házaspár

VAOL Hatalmasat fordult a Kutrovácz házaspár élete azzal, hogy néhány hónap híján három éve örökbe fogadtak egy kislányt. Megváltozott helyzetük alapélelmiszerek otthoni készítésére és minőségi táplálkozásra is több teret adott. Egy ideje már nem csak maguknak termelnek, és remélik, szemléletet is tudnak formálni.

Érdemes vetni egy pillantást a porpáci vasútállomásra

VAOL Egy terület vagy település ismertségét, jelentőségét sok esetben földrajzi pozíciója határozza meg. Mint a Vas megyei Porpácét.

Háború és földrengés után, a csapások földjén – Helyszíni riport Horvátországból

VAOL A Baptista Szeretetszolgálat csoportja egy hétig dolgozott a horvátországi földrengés helyszínén, segédkezett a helyreállítási munkálatokban, adományokat osztott, felmérést végzett, hogy megteremtse a tartós segélyezés feltételeit egy petrinjai bázis működtetésével és fejlesztésével. Az alábbiakban Tihanyi Tamás kommunikációs munkatárs beszámolóját közöljük.

Nem mindegy, hogy hova és hogyan helyezzük ki a fenyőfát

VAOL Nem mindegy, hogy hova és hogyan helyezzük ki az elszállításra váró karácsonyfákat. A részletekről a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél (STKH) és a Szova Zrt.-nél érdeklődtünk – utóbbinál hiába.

Ittas járművezetőkkel szemben intézkedtek a rendőrök Vas megyében

VAOL Egy férfival és egy nővel szemben indult büntetőeljárás.

Szombaton felhős égboltra, hófúvásokra számíthatunk Vas megyében

VAOL A légmozgás mérsékelt marad.

Az északi sarkkör felett novembertől egészen januárig nem kel fel a nap

VAOL Az északi sarkkör felett novembertől januárig nem kel fel a nap, de a helyiek nemcsak túlélik a telet, hanem egyenesen élvezik. Erre a megállapításra jutott Kari Leibowitz, a Stanford tudósa egy tanulmányútja során, amikor a norvégok télről alkotott gondolkodásmódját vizsgálta.

Ezeradagos étterem Körmenden

VAOL Körmend várossá nyilvánítása óta sok új létesítménnyel gazdagodott az első években. 1981 januárjában újabb állomásához érkezett a belváros fejlesztése. Ekkor adták át azt az épületet, amelyben az ezeradagos Centrál étterem és fiatal házasok otthona kapott helyet.

Bajánsenyétől délre a domboldal egy része Fazék vagy Fazék-föld néven szerepel a régi térképeken

VAOL Ha kimegyünk a helyszínre, hamarosan felfedezzük az agyaggödröket is. Talán 100-200 is van belőlük, s a terület átnyúlik a határ túloldalára, Domaföldére is.

2021.01.16.

VAOL

Módosításokkal folytatódik a röplabda NB II

VAOL Folytatódik az NB II-es röplabdabajnokság, a vasiak közül egyelőre a Haladás VSE női csapata számára. Módosították a lebonyolítást, csökkentették a csapatok számát.

Paks–Körmend derbi pénteken

VAOL Az NB I.-es kosárlabda-bajnokság 19. fordulójában pénteken Paksra látogat az Egis Körmend kosárcsapata. Az ASE elleni találkozó nagy küzdelmet hozhat, hiszen a Körmend negyedik, a Paks ötödik a tabellán. A mérkőzés 18 órakor kezdődik.

Anyakönyvi hírek Szombathelyről

VAOL Szokásunkhoz híven beszámolunk az elmúlt időszak boldogabb és szomorú anyakönyvi eseményeiről.

Megújul a nagyon rossz állapotban lévő hivatali épület Magyarlakon

VAOL Áprilistól megkezdődhet a már nagyon rossz állapotban lévő önkormányzati hivatal épületének felújítása. Az erre a célra benyújtott Magyar falu program pályázaton, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő közbenjárásával a falu csaknem 29 millió forintot nyert.

Életbe lépett a kötelező regisztráció, mielőtt Ausztriába lépünk – mutatjuk az összes fontos dokumentumot, infót

VAOL Január 15-től, azaz péntektől kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lépett életbe mindenki számára, aki Ausztriába utazik. Kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, ingázók, átutazók, a halaszthatatlan családi okból (például temetés) beutazók. A szabály tehát nem vonatkozik a kenyerüket nyugati szomszédunknál kereső ingázókra.

Egy kutya megfulladt a körmendi lakástűzben

VAOL Pénteken reggel tűz keletkezett Körmenden, a Bartók Béla lakótelep egyik társasházának harmadik emeleti lakásában.

Havazás, szél – Ilyen idő lesz pénteken Vas megyében

VAOL Pénteken a hőmérséklet -3°C és 1°C között alakul.

Bronzérmet ért a szombathelyi versenyző három futamgyőzelme

VAOL A nehéz körülmények ellenére értékes bronzéremmel zárta a 2020-as – kurtára, furcsára sikeredett – országos ralikrosszbajnokságot az 1400 köbcentiméteres autók kategóriájában az újperinti Kenesei Gábor.

Virtuálisan vissza az ókori Savariába!

VAOL Szombaton délután az ókori Savariába, Isis istennő templomába, az Iseum központi épületébe látogathat el az érdeklődő közönség a Savaria Múzeum online felületein.