Könyv a várkerti iskoláról

Pintér György, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum munkatársa a körmendi Várkert szélén működő általános iskola történetét dolgozza fel, ezért kéri az egykori várkertis diákokat, hogy ha vannak adataik, fényképeik, dokumentumaik az iskola egykori működéséről, múltjáról, juttassák el azokat a múzeumba. Ezekről nagy felbontású beolvasást készítenek, az eredeti anyagot pedig a tulajdonos visszakapja.

Öten éneklik majd Robbie Williams dalait – Óriási koncert-show-ra készül az Isis Big Band - fotók, videó

VAOL Több mint harminc zenész, öt énekes, három vokalista és nyolc háttértáncos – 28 éves fennállásának eddigi legnagyobb produkciójára készül az Isis Big Band. Az április 23-i Robbie Williams Tribute koncert-showról csütörtökön a Palace Bistróban sajtótájékoztatón árultak el részleteket.

Mese, mese, mátka... címmel új gyermekfoglalkozás indult Récpelakon

VAOL A hosszúnak tűnő téli leállást követően visszatér az élet a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár falai közé. Az épületbe újra beköltöztek a már meglévő egyesületek és szakkörök, emellett pedig újakat is indítanak. Legújabb foglalkozásuk a gyermekeknek szól – a hagyományőrzés jegyében.

Iparos emlékek közt Körmenden - Műhelyélmények a múzeum kiállításán

VAOL A Csaba József Honismereti Egyesület tagjai legutóbbi programjukon a dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumba látogattak el. Bebes Árpád etnográfus-muzeológus a kastély egykori parádés istállójában látható Műhelyélmények – Körmendi iparos emlékek című állandó kiállítást mutatta be a csoportnak. A kiállításban a kovács, a takács, az esztergályos, a mézeskalácsos, a gyertyaöntő, a kötélverő és a kádár mesterség ismerhető meg részleteiben. A tárlat hűen mutatja be, hogy hajdanán milyen munkafolyamatokat igényelt egy-egy mesterség, és ezekhez milyen tárgyi eszközkészletre volt szükség.

NB II.-es női kézilabda-bajnokság: Elhúzott az ETO, kikapott a Szentgotthárd

VAOL Szentgotthárdi VSE–Agrofeed ETO UNI Győr U23 39-47 (21-22). Szentgotthárd, 100 néző, NB II.-es férfi kézilabda-mérkőzés, vezette: Tóbiás R. T., Végh A. 

Ültessünk burgonyát! - A boltok polcain keresett a magyar termék

VAOL Hagyományosan március vége, április eleje a burgonya ültetésének az ideje. Bár országosan, nagyüzemi szinten egyre kevesebben foglalkoznak a növénnyel, a krumpli egyik kiskertből sem hiányozhat.

Tragédia a szomszédos vármegyében: életét vesztette egy nő, aki kizuhant egy társasház ablakán

VAOL Az esettel kapcsolatban felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Nagy sikert aratott a Sárvár Városi Mazsorett Együttes műsora

VAOL „A tánc muzsika a szemnek” - ez volt az egyik mottója a Sárvár Városi Mazsorett Együttes nagy sikerű műsorának szombaton a Zene Házában. A jövőbeli tervekről Csikós Györgyné, az együttes művészeti vezetője nyilatkozott.

Időben riasztott a szén-monoxid-érzékelő Szombathelyen

VAOL Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy szombathelyi házban tegnap délután. A készülék egy Szigligeti Ede utcai ingatlanban szólalt meg.

Megpördült a kamionnal ütköző személyautó Szombathely határában - fotók

VAOL Szerencsére senki nem sérült meg abban a balesetben, ami csütörtök reggel történt Szombathely határában, a 86-os főút várost elkerülő szakaszán.

VAS-FILM – Összeállt a fesztiválzsűri

VAOL Összeállt a vépi VAS-FILM függetlenfilm-fesztivál idei zsűrije. Baranyi Benő, filmrendező, forgatókönyvíró (Zanox – Kockázatok és mellékhatások); Pócsik Andrea kultúrakutató; Gyöngyösi Lilla filmkritikus, a Filmtekercs.hu főszerkesztője és Varga Ákos online tartalomkészítő értékeli az alkotásokat április 22-23-án – adta hírül Meskó Krisztián fő szervező.

Megyei amatőr kosárlabda-bajnokság: véget ért az alapszakasz

VAOL A 9700.hu Ingatlaniroda győzelmével ért véget a megyei amatőr kosárlabda-bajnokság – kezdődik a rájátszás.

NB II.-es női kézilabda-bajnokság: elsöprő lendülettel kézilabdázott a Bük

VAOL Répcelaki SE–Büki TK 20-42 (8-22). Répcelak, 130 néző, NB II.-es női kézilabda-mérkőzés, vezette: Buchesz D. M., Czenki M. 

Keresztény értelmiségiek estje Körmenden

VAOL A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Körmendi Csoportja rendez programot április 4-én, kedden 18 órakor a Batthyány Örökségközpont és Színházterem aulájában, ahol Szent Péter Apostol 2. címmel Kiss Péter szerzetes szentbeszédeit tematizálja az est.  

Ismert nőcsábász vetette ki a hálóját Szabó Zsófira?

VAOL Bókay Gergő Nádai Anikóval és Weisz Fannival is párkapcsolatban volt.

Piros jelzés ellenére hajtott be a vasúti átjáróba egy vasi sofőr, letörte a sorompót, majd elhajtott

VAOL Közleményben tájékoztatták a lapunkat arról, hogy a Vas Vármegyei Főügyészség másodfokú ügyészségként eredményesen indítványozta a büntetés súlyosítását azon vádlott ügyében, akit a Szombathelyi Járásbíróság vádirata alapján eljáró Sárvári Járásbíróság közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt marasztalt el, mert a vádlott egy vasúti átjáróhoz érve nem észlelte a fénysorompó piros jelzését, személygépkocsijával a vasúti átjáróba hajtott, letörte a félsorompót, majd a baleset helyszínét megállás nélkül elhagyta.

Közmeghallgatás a vépi kultúrházban

VAOL Április 24-én, hétfőn 19 órakor tart közmeghallgatást az önkormányzat a művelődési házban. Először beszámoló hangzik el az önkormányzat múlt évi tevékenységéről, gazdálkodásáról, majd helyi közügyeket érintő kérdések kerülnek szóba.

Jó reggelt, Vas vármegye!

VAOL Egy faültetésnél eszembe jutott egy közép-afrikai erdőirtásról szóló hír. A Föld utolsó olyan helyén történt, ahol még sikerült megőrizni a biológiai sokszínűséget. Egyszerűen: ahonnan kapjuk a levegőt. Felfoghatatlan, de egymillió hektárnyit pusztított el a szegénység és az emberi kapzsiság ebből az őserdőből. Ha megsemmisül, globális pusztulás következik. Sajnálkozunk, de erre nincs hatásunk. A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” szép gondolat, de ezt az emberiség kétharmada sajnos még nem hallotta. Mi megtesszük amit kell, elültetünk néhány fát, szelektáljuk a szemetet, gyakrabban ülünk kerékpárra, ezzel hozzájárulunk ahhoz az érzéshez, hogy ha lakhatatlanná válik a bolygó, elmondhassuk: nem mi voltunk.

Napi sudoku - nehezebb verzió

VAOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Játszva tanulhatunk - Új funkcióval bővült a Vas vármegyei értéktár honlapja

VAOL Új funkcióval bővült a Vas vármegyei értéktár honlapja – olvasható a vasmegye.hu oldalon. Az érdeklődők öt különböző játékon tesztelhetik, hogy mennyire ismerik Vas vármegye értékeit. Az új funkció a Vas vármegyei értéktár honlap főoldalán található és indítható a „Kipróbálom” gombra kattintva.

Tavaszi ülés tűzoltóknak

VAOL Tanácsülést szervezett a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a vármegyei önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságok parancsnokainak. Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tájékoztatott az elmúlt időszak eseményeiről, az idei feladatokról. A pályázati lehetőségekről Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes beszélt. Kerek születésnapja alkalmából köszöntötték Kovács Andrást, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnökét.

Képeslap: Viszi a szél a felhőt

VAOL Viszi a szél a napsütötte felhőt, játszik vele, csavargatja az alkony fénysugarain – keni a sárgát bele a kékbe, narancsba, barnába fordítja, mint a piktorok. Veri a vizet, szalad a tó, az ágak vadul integetnek: hello, hello! A nádas hajlása, suhogása némán megbújó kacsákat rejt, vihar lesz. Ha kitombolta magát, megint elsimul minden, és megnyugszik a bennünk élő gyermek: mosolyog álmában, hogy élni jó!

Rendőrségi akció: csatlakozz, és mentsünk meg minden gyereket!

VAOL A Magyar Rendőrség CSAT(T)LAKOZZ! elnevezéssel országos kampányt indított, amelyben felhívja a figyelmet a biztonsági öv, a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára. A kampányhoz a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is csatlakozott.

Ismét gyógyvizet ad - Javították és kitisztították a termálvízkutat Bükfürdőn

VAOL Közel 50 millió forintból újították fel a Bük-9 jelű termálkutat. Így innen naponta 990 köbméter, 56 Celsius-fokos gyógyvizet nyernek ki. A munkákkal még időben, a húsvéti várható nagy forgalom előtt végeztek.

Március 31-én nyílik a gasztroműhely Oszkóban - beavatnak a likőrkészítésbe

VAOL Likőrt készítenek az oszkói gasztroműhelyben

Szünetelt a szolgáltatás Szombathelyen

VAOL A vízhálózat meghibásodása miatt szünetelt a vízszolgáltatás a 11-es Huszár úton. A helyreállítás miatt a víz elszíneződése előfordulhat, de az az egészségre ártalmatlan.

Megvan a Büki Gyógyfürdő Zrt új vezérigazgatója

VAOL Közgyűlést tartottak csütörtökön a Büki Gyógyfürdő Zrt-nél. Eldőlt: a korábbi helyettes, Cziráki László lett a cég új vezérigazgatója. A posztot április elsejétől tölti be.

Megálmodtak egy babaligetet

VAOL A településen 2020-ban fogalmazódott meg először a gondolat, hogy babaligetet hozzanak létre.

Százhúsz bunyós a körmendi bokszgálán - három vasi klub sportolói léptek ringbe - fotók

VAOL Népes mezőny felvonultató, remekül sikerült bokszgálát rendezett a körmendi Impulzus Crossfitness Teremben a szombathelyi Skorpió Box Club.

Rovarhotelek lesznek a szombathelyi Ezredévi, Pelikán és Brenner parkban, valamint a Csónakázótó környékén

VAOL A városiasodás és a mezőgazdasági tevékenység élővilágra gyakorolt hatását vizsgálja az Ökológiai és Botanikai Intézet több hazai és erdélyi egyetemmel közösen. A kutatás - melynek célja, hogy feltárja az ún. biodiverzitást, tehát az élőlénycsoportok sokféleségét – hetvenkét hazai és erdélyi városban zajlik.

NB II.-es női kézilabda-bajnokság: kikapott riválisától a fehér mezes SZKKA U22

VAOL Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia U22– VKL SE Győr 27-34 (16-18). Szombathely, Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző, NB II.-es női kézilabda-mérkőzés, vezette: Bán-Farkas L., Székely Z. 

Bravúros ötödik hely a kölcseys lányoktól

VAOL Ötödik helyen zárt a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium B kategóriás V-VI. korcsoportos női kézilabdacsapata az országos diákolimpia döntőjében.

NB II.-es női röpi: Nyert a SZoESE, ismét kikapott a Haladás VSE

VAOL Az NB II.-es női röplabdabajnokság felsőházi rájátszásának 2. fordulójában zsinórban másodszor kapott ki a Haladás, míg az alsóházban idegenben tudott nyerni a SZoESE együttese.

Április elsején újra kinyit a Vulkánpark!

VAOL Az újranyitás alkalmából tavaszköszöntő programmal is készülünk a szervezők: a kreatív foglalkozás középpontjában a virágok és a beporzók állnak majd. Az ingyenes programra 10 és 12 óra között várják az érdeklődőket. 

Fészekrakók és fészekrablók

VAOL Húsvéti játék lesz: a település több pontján nyusziváró fészkeket építenek a szervezők, amelyekben apró ajándékokat helyeznek el. A gyerekek térkép segítségével találják meg ezeket, és egy-egy ajándékot választhatnak. A fészekrablók április 10-én 14 órakor a kastély udvarán kapják kezükbe a térképet, amely alapján elindulhatnak a kalandos sétára. Jelentkezni április 6-ig lehet a fészkek „feltöltésére” és „fészekrablónak” is.

A levegőből is ellenőrizték az M1-es autópályát a rendőrök - Főleg a kamionokat figyelték és büntettek

VAOL A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálat helikopterének bevonásával földön és levegőben is ellenőrizték az M1-es autópálya vármegyei szakaszának forgalmát.

Ittas állapotban okozott balesetet egy férfi Sárváron

VAOL Három anyagi káros közlekedési balesetről érkezett bejelentés a Főkapitányságra, amelyből egyet ittas állapotban okozott egy sárvári férfi.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Vas vármegyére, jégesőre is lehet számítani

VAOL Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint általában erősen felhős ég lesz a jellemző, amelyben előfordulhatnak időszakos szakadozások. Délutántól nyugat felől egy csapadékhullám vonul kelet felé, amelyből többfelé várható eső, zápor, addig legfeljebb időszakosan lehet szemerkélő eső. Késő este nyugaton esetleg zivatar is kialakulhat. Több helyen megélénkül, a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödhet a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 20 fok között valószínű, a nyugati tájakon lesz melegebb. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Kívülről látja, amit a vitázók nem - Gyakorlott, tapasztalt pedagógus és mediátor beszélt a konfliktuskezelési stratégiákról

VAOL Fehérpataky Balázs, az MCC Fiatal Tehetségprogramjának igazgatója tartott előadást a konfliktuskezelésről pedagógusoknak a Mathias Corvinus Collegium Szombathelyi Képzési Központjában.

Napi keresztrejtvény

VAOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Magyar kutatók megtalálták az egyik legveszélyesebb daganatos betegség ellenszerét

VAOL Tovább nőhetnek a melanomás betegek túlélési esélyei.

Vasi Magyar Kupa: továbbjutott a Rábapaty, a Király és a HVSE

VAOL Az 5. forduló mérkőzéseivel folytatódott a labdarúgó Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa.

A VOSZ márkát erősítik - Vállalkozói fórumot és taggyűlést tartottak Szombathelyen

VAOL Vállalkozói fórumot és beszámoló taggyűlést tartott szerdán a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vas Vármegyei Szervezete Szombathelyen. A 35 éves VOSZ stratégiai céljait is megismerhették a résztvevők.

Keresztet kaptak a bérmajelöltek

VAOL A kiválasztás szertartása alkalmával kis keresztet kaptak a bérmajelöltek a Nagyboldogasszony Plébánián megtartott szentmisén a hétvégén. A kereszt Jézus Krisztus szenvedésének, Isten tökéletes szeretetének a jele, az elköteleződés szimbóluma – Imádkozzunk a bérmajelöltekért, hogy elköteleződésük számukra is egy életre szóló „igen” legyen – olvasható a plébánia közösségi oldalán.

Itt a tavasz - Egyre több vasi létesítmény is újra megnyitja kapuit a hétvégén

VAOL A tavasz – bár az időjárás néha még becsap bennünket – kétségkívül elérkezett. Vele együtt több létesítmény is újra megnyitja kapuit a hétvégén a látogatók előtt.

Szombathelyi közgyűlés - Személyeskedő beszólások az üzleti tervek vitája során

VAOL Éles szóváltások kísérték az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok üzleti tervéhez kapcsolódó napirendet a csütörtöki közgyűlésen.

Visszaállítják a Zrínyi utca korábbi elnevezését – több mint húsz napirendi pontot tárgyalt a kőszegi képviselő-testület

VAOL Egyesületi beszámolókat fogadtak el a képviselők, székhely-bejegyzésről és iskolák intézmény-átszervezéséről is döntöttek – a csütörtöki képviselő-testületi ülésen ezek is napirenden szerepeltek a Városháza tanácskozó termében.

Borgátára már megérkezett a nyúl

VAOL A húsvét közeledtével a kis település önkormányzata megkönnyíti a lakosság készülődését azzal, hogy összeállít egy kis csomagot hasznos kellékekből, annak érdekében, hogy még gondtalanabb legyen az ünnepre való készülődés. Így bizonyosan kerülhetnek finomságok minden családban az ünnepi asztalra. De hogy az aprónép se maradjon ki az ajándékokból, az itt élő gyermekek számára pedig húsvét hétfőn sárkány reptetés lesz a nyuszis program.

Észak-macedón páros rablássorozata Ausztriában: közel 200 ezer eurót zsákmányoltak

VAOL A páros 2016 óta sorra járta Burgenland és Alsó-Ausztria lakóházait. A 41 és az 50 éves férfi a rendőrség tájékoztatása szerint összesen 195 ezer euró értékben tulajdonítottak el ékszereket és készpénzt.  A Bécsújhely (Wiener Neustadt) mellett lévő Katzendorf településen buktak le; nem meglepő módon ekkor is „munkában” voltak - tájékoztat az ügy részleteiről az orf.at. 

Ebösszeírás Csepregen: a tulajdonos és az állattartó köteles adatokat adni a kutyáról

VAOL Idén vált esedékessé Csepregen az ebek összeírása. A jogszabály szerint az eb tulajdonosa és az állattartója köteles az adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani. 

Újra diadalmaskodott a CVSE, nem kímélte a SZoESE a Sopront

VAOL Az NB II.-es férfi kosárlabda-bajnokság 13. fordulójában 46 pontos kiütéses győzelmet aratott a SZoESE a Soproni Tigrisek ellen, míg a Celldömölk nehéz meccset nyert meg Kozármislenyben.

Megismétlődhet a Homok útihoz hasonló fairtás Szombathelyen?

VAOL Nem támogatta a baloldali közgyűlési többség azokat a módosító javaslatokat, amiket a Fidesz-KDNP frakció tagjai tettek a favédelmi terv jelentősebb szigorítása és szankcionálása érdekében. Amit a polgármester előterjesztett, nem akadályozza meg, hogy még egyszer megismétlődhessen a Homok úti fairtáshoz hasonló eset - hívták fel a figyelmet.

Döntetlent játszott az Illés Akadémia U14 - Nem sok babér termett a szombathelyi csapatoknak

VAOL Az első osztályú utánpótlás labdarúgó-bajnokságok legutóbbi fordulójában csak az Illés Akadémia U14-es csapata szerzett pontot.

Kisvárosok vezetői találkoztak Répcelakon

VAOL Az 5000 fő alatti kisvárosok polgármesterei és jegyzői találkoztak Répcelakon szerdán. A találkozón jutott idő a tapasztalatcserére és egy kis városnézésre is.

Pályaépítési munkák miatt átszállással, vonatpótló busszal kell közlekedni Szentgotthárdnál

VAOL Pályaépítési munkák miatt 2023. április 3-tól (hétfő) április 07-ig (péntek) naponta 9:45-től 15:15-ig Szentgotthárd–Fehring–Gleisdorf állomások között vágányzári menetrend lesz érvényben. 

Elhunyt Csehi polgármestere

VAOL Elhunyt Nagy László, Csehi község polgármestere 2023. március 29-én. A helyi önkormányzat a saját halottjának tekinti, és a temetéséről már intézkedett. 

Fejlemények az iskolai bombariadók ügyében: visszavont beismerő vallomás, feljelentés kényszervallatás miatt

VAOL Az elmúlt hetekben öt alkalommal érkezett bombával fenyegető elektronikus üzenet zalaegerszegi oktatási intézményekhez.

NB II.-es női kézilabda-bajnokság: Alul maradt a Sárvár Mosonmagyaróváron

VAOL Mosonmagyaróvári KC U22–Sárvárfürdő Kinizsi SE 30-20 (16-12). Mosonmagyaróvár, 40 néző, NB II.-es női kézilabda-mérkőzés, vezette: Jáger T. G., Poller Z. 

NB II.-es női kézilabda-bajnokság: verte az Ajka a Celldömölköt

VAOL KK Ajka–Celldömölki VSE 37-29 (19-14). Ajka, 100 néző, NB II.-es női kézilabda-mérkőzés, vezette: Bánfi I., Bazsó G. 

Építkezés miatt lesz útlezárás Körmenden - Mutatjuk a részleteket

VAOL A Szabadság téren kivitelezési munkák miatt útlezárásra kerül sor: a Mikes Kelemen utca keleti bejáratánál ma reggel 8 órától április 4-én, 16 óráig. A Szabadság tér felől kötelező balra haladási irány lesz érvényben. A Mikes Kelemen utca nyugati végénél történő behajtás csak a lakók számára megengedett.

Napi sudoku - könnyebb verzió

VAOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Futsal Magyar Kupa: sima HVSE-győzelem

VAOL A futsal Magyar Kupa negyeddöntőjének első meccsén a Haladás VSE biztos előnyre tett szert az Aramis vendégeként nyert 6-2-re.

A gyümölcsös kitölti a mindennapokat - Eddig még nem okozott nagy károkat a fagy, de kritikus hetek jönnek

VAOL Almát, meggyet termeszt és pár éve a „szedd magad” eper-termesztésben élen jár a vármegyében, a saját termelésből gyümölcsleveket is készít - Janzsó László családi gazdálkodó kapta a “Vas vármegye mezőgazdaságáért”- díjat a március 15-i forradalom- és szabadságharc emlékére rendezett vármegyei megemlékezésen.  

Gálázott az ETO: helytállt az SZKKA a Győr ellen a kupában - fotók

VAOL A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében gálázva jutott a legjobb négy közé a Győr az SZKKA ellen.

Horvátországi dallamok: Közös daloskönyvet jelentetett meg Narda és Muraszerdahely önkormányzata

VAOL Közös daloskönyvet jelentetett meg Narda és Muraszerdahely önkormányzata. A kötetben a gradistyei horvátok kulturális hagyományait kívánják írásban is továbbörökíteni.