Egy korrekt kiadó jubileuma

A népszerű magyar költő és műfordító, a Kossuth-díjas Baranyi Ferenc révén ismertem meg Kaiser László írót, költőt, kiadóvezetőt. Idestova húsz éve, hogy Feri balatonfüredi könyvbemutatóján, poharazgatás közben Laci a zakója zsebébe nyúlt, elővette új verseskötetét, és dedikálta. Ezzel a gesztussal rajtot vett irodalmi, idővel barátsággá nemesedő kapcsolatunk. Mindeddig tizenhárom könyvemet adta ki az általa 1995-ben alapított kiadó. Azóta több mint 800 művet jelentettek meg.

Megemlékezés és koszorúzás

VEOL Az első és a második világháborúban elhunyt gyulafirátótiakra emlékeznek május 30-án, kedden 17 órakor a gyulafirátóti I. és II. világháborús emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Károlyi Ildikó helytörténeti kutató, közreműködik a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola énekkara. Az esemény esőhelyszíne a helyi Művelődési ház.

Záporokat, zivatarokat hozhat a pünkösdhétfő Veszprém vármegyében

VEOL A hőmérséklet 25°C felett tetőzhet.

Ládi Jánosnak szívügye a tájfutás

VEOL Ládi János, a tájfutóprogram helyi koordinátora, a tizenhatszoros országos bajnok tájfutó immár 55 éve gyűjti eredményeit rövid és középtávon egyaránt. Azonban az utánpótlás-nevelést is szívén viseli, akár maga is elkészíti a tájfutás gyakorlásához az akadályokat, és tájfutás napja helyett tájfutás hetét szervez a gyerekeknek.

Napi sudoku - könnyebb verzió

VEOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Kenyérkészítő műhelyfoglalkozás

VEOL Ismét kenyérkészítő foglalkozást szervez mézeskalácsos műhelyében a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, az érdeklődők június 3-án, szombaton 10 órától kovászos kenyeret gyúrhatnak, süthetnek. Előzetes jelentkezés szükséges.

Együtt ünnepel a két település

VEOL Pedagógusnapi ünnepséget szervez június 2-án, pénteken 14 órakor Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár.

A túrázás szerelmeseinek cseszneki közös kalandozása

VEOL Csak motorossal ne gyere! – hívták játékos pecsétgyűjtő természetjárásra, közös kalandozásra Csesznekre a XV. No Motor szervezői a túrázás szerelmeseit. A legtöbb résztvevő már nem először teljesítette ezt a kihívást, a legkisebbek, a babakocsisok, a karonülők, az apróléptűek Manóköre viszont viszonylag új kezdeményezés a fesztiválon belül, most több mint százan neveztek be rá.

Egészségnap a megelőzés jegyében

VEOL Vérnyomás-, illetve vércukorszintmérésen, valamint demenciaszűrésen is részt vehettek azok, akik ellátogattak az Inotai Tagiskolában tartott legutóbbi egészségnapra.

Pótlóbuszok járnak Balatonkenese és Balatonfüred között jövő keddtől péntekig

VEOL Pályakarbantartást végeznek a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon Balatonkenese és Balatonfüred között május 30-tól június 2-án hajnalig, ezért ezen a szakaszon pótlóbusszal kell utazni – közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján vasárnap.

A múlt értékeinek tiszteletére nevel a Gizella-díjas tanárnő

VEOL 38 éve tanít a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában; mindig is szívügyének tekintette Veszprém helytörténetének megismertetését és népszerűsítését, de dolgozott a veszprémi 4. számú választókerület önkormányzati képviselőjeként is; Veszprém szellemi értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként idén Gizella-díjat kapott a műsor vendége, Némethné Károlyi Jolán.

Rahmanyinov a Zemplénben

VEOL A RévArt Galéria idei nyári első kiállító művésze Lévay Jenő Munkácsy Mihály-díjas képzőművész. A tárlat ünnepélyes megnyitója június 10-én 19 órakor lesz. A kiállítást Pataki Tibor Munkácsy Mihály-díjas képzőművész nyitja meg, július 2-ig látogatható. 

Bajcsy-Zsilinszky Endre emléke előtt tisztelegtek Kővágóörsön

VEOL A Bajcsy-Zsilinszky Endre Szellemi Öröksége Műhely (BZSESZÖM) civil társaság és Kővágóörs Község Önkormányzata immár tizenharmadik alkalommal tartott megemlékezését Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus, újságíró, kivégzett nemzeti ellenálló 2023-as születési évfordulós emléknapjához közel.

Ennyi Porsche egy helyen még nem gyűlt össze az országban (galéria)

VEOL Több mint 200 Porsche-tulajdonos regisztrált a II. Veszprémi Porsche Találkozóra, melyet vasárnap tartanak a Házgyári úton található Balatonkarting telephelyén.

A pünkösdöt ünnepelték Tapolcán

VEOL A Szivárvány Római Katolikus Óvoda és a Batsányi Táncegyüttes pünkösd vasárnapján pünkösdölő játékokat mutatott be a katolikus templom előtti téren.

Életműdíjat adnak át

VEOL Esztergályos Cecília színművész, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező veheti át a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíját, amit Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában adnak át június 9-én este, közli a város honlapja.

Cudar fanyűvők és cuki ökoszisztéma-mérnökök a zirci gátépítők (videó)

VEOL Cudar fanyűvők vagy cuki ökoszisztéma-mérnökök a zirci gátépítők? Mindkét jellemzés igaz a szorgos rágcsálókra. Nem mindenki haragszik rájuk, ez attól függ, kinek mi az érdeke. A Narnia krónikái mese imázsépítő marketinget csinált nekik és komoly végzettségük van folyóvízszabályozásban. Bakonyi hódlesen jártunk kutatókkal.

Házirend a játszótereken

VEOL Tetszetős táblákat helyeztek ki a játszótereken, melyeken a házirend olvasható.

Táskahorgolás

VEOL Táskahorgoló műhelyt tart Kubicsekné Wolf Éva vezetésével június 9-én, pénteken 16 órától a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház.

Napi keresztrejtvény

VEOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Bemutatták tudásukat és iskolájuk értékeit a tapolcai diákok

VEOL A szó szoros értelmében elvarázsolták a főként szülőkből, hozzátartozókból álló közönséget a Bárdos Lajos Általános Iskola tanulói csütörtökön az estébe nyúló kulturális bemutatójukkal. A Tamási Áron Művelődési Központban több mint kétszáz gyerek lépett színpadra, s adott ízelítőt abból a tudásból, amit az iskola nyújtott számukra az elmúlt egy esztendőben.

Az operettfesztivál negyedik napjának programja

VEOL A VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált a Veszprémi Petőfi Színház rendezi meg.

Napi keresztrejtvény

VEOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Hőseinkre emlékeznek a Hősök terén

VEOL Május 30-án, 10 órakor megemlékezést és koszorúzást rendeznek a magyar hősök emléknapja alkalmából Berhidán, a II. világháborús emlékműnél, a Hősök terén.

Selyemfestő műhelyfoglalkozás

VEOL Selyemfestő napot szervez a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház a Napműhellyel együttműködve június 17-én, szombaton 9 és 12, továbbá 13 és 15 óra között. Mindkét foglalkozásra előzetes jelentkezés szükséges. Délelőtt a kontúros technikát, délután a hosszú színátmenetes festési technikát lehet elsajátítani.

Az elcsendesedés bakonybéli dallamai

VEOL A nyugalom zenei ünnepeit jelentik azok a különleges hétvégék, amelyeket a Szent Mauríciusz Monostorban idén Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének ezredik és a bencés monostor újraalapításának negyedszázados évfordulója alkalmából tartanak meg. Lássuk mivel vár a Vallis musicalis, a zenével teli völgy a Bakony szívében!

A Balaton építészete is bemutatkozik nyáron a Várkert Bazárban

VEOL Klasszikus és könnyűzenei koncertek, irodalom, film, tánc és gyerekprogramok várják az érdeklődőket Nyári élményeid címmel a Várkert Bazár júniusban induló és szeptemberig tartó programsorozatában – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a nyári programokról szóló sajtótájékoztatón.

Ne akarj híres lenni, csak mutasd meg önmagad (videó)

VEOL A napokban adták át az Eötvös Károly Megyei Könyvtár új közösségi terét, mely a fiatalokat célozza. Ebből az alkalomból látogatott Veszprémbe Varga Vencel, akit a siker receptjéről kérdeztünk.

Veszprém vezeti a legdrágább albérletek listáját

VEOL A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint áprilisban a lakbérek országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban 1,7 százalékkal nőttek egy hónap alatt, egy év alatt országosan 17 százalékkal, Budapesten 19 százalékkal nőttek a lakbérek – közölte az ingatlanpiaci portál az MTI-vel.

Kiszedik a vetőmagot, megdézsmálják a termést - Gyűjtik az adatokat a vetési varjak károkozásáról

VEOL A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országszerte arra kéri a gazdálkodókat, hogy jelezzék a vetési varjak okozta károkat és újra kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabályok módosítását – jelentette be a kamara.

Irodalmi verseny nyugdíjasoknak

VEOL Nyugdíjasok számára szervezett három fordulós online  irodalmi vetélkedőt az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klubok Veszprém Vármegyei Egyesülete, amelynek díjátadó ünnepségét május 25-én tartották a padragkúti művelődési házban. A résztvevőket Paulics István elnök köszöntötte, aki elmondta,  a pandémia idején tartották először az online versenyt, amelynek akkora sikere volt, hogy hagyományt teremtenek abból. Az idén Móricz Zsigmond és  Petőfi Sándor munkássága valamint a Himnusz volt a téma. A feladatok megoldására 12 település 22 nyugdíjas klubjából 42 irodalomkedvelők jelentkezett. A feladatokat összeállító Paksa Rudolf az értékelésről szólva elmondta, hogy az azokat hibátlanul megoldó Schwarcz Vilmosné (Ajka, Egészségügyi nyugdíjas klub) és Szabó Jenőné (Ajka, Jó Szerencsét nyugdíjas klub) szerezte meg az első helyezést. Egy hibával a második helyen végzett Szalai Katalin (Ajka, Egészségügyi nyugdíjas klub), Fejes Katalin (Balatonfüred, Pedagógus klub), valamint Poór Istvánné (Halimba, Kortalanok nyugdíjas klub). A harmadik helyen megosztva hatan végeztek, ők két hibával oldották meg a feladatokat. Kovácsné Kóger Judit, Soósné Gödöny Terézia és Németh Zsuzsanna az ajkai Egészségügyi nyugdíjas klub tagja, valamint Katona Lászlóné Orbán Etelka (Veszprém, Fegyveres erők klub), Kárpáti Antalné (Ajka, Önkormányzati Nyugdíjas Klub) és Vajainé Szijártó Margit (Halimba, Kortalanok nyugdíjas klub) kapott oklevelet és ajándékot. 

Egy autó – két parkolóhely

VEOL Mondhatjuk, hogy megszokott, de ez azért annyira nem jó.

Város- és gyermeknap a badacsonytomaji strandon

VEOL Vidám, könnyed műsorral kezdődött szombaton a város- és gyermeknap a badacsonytomaji strandon, amelyet délután, a tavalyihoz hasonlóan, meglátogatott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő.

A Fény útja

VEOL A passiójátszás 30 éves jubileuma tiszteletére új Passió készült János evangéliuma szerint, amelynek középpontjában az újjászületés és nem a szenvedés áll – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Májusfa és felújítások Balatonedericsen

VEOL Az első hagyományteremtő pünkösdi májusfa-kitáncolást tartották szombaton a Szent József Római Katolikus Közösségi Ház udvarán.

Az operettfesztivál harmadik napjának programja

VEOL A VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált a Veszprémi Petőfi Színház rendezi meg.

A veszprémi Juhász Zoli meghódítja a budapesti szíveket is

VEOL A veszprémi Juhász Zoltán, az Ancient Spaceships énekes/gitárosa újabb és újabb sikereket ér el.

Érezni és átélni a Szentlélek ünnepét

VEOL Isten Lelke sokszor úgy működik közöttünk, hogy magunk is meglepődünk, mondta Zsednai Józsefné várpalotai evangélikus lelkész, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye espereshelyettese.

Brutális módon akarta csökkenteni az autósforgalmat utcájában

VEOL A férfi az úttest felett keresztben egy drótkötelet feszített ki, ezzel akadályozva a gépjárműforgalmat.

Az elektromos autózásé lesz-e a jövő?

VEOL Az elmúlt 25 évben jelentős technikai változáson esett át a gépkocsigyártás. Nyerges Balázs, a Marsal' Kft. kereskedelmi igazgatója szerint azonban még mindig tartogat számunkra meglepetést, és azzal együtt sok kérdést vet fel a fejlődés.

Legendás Kraftwerk interjú! Augusztusban Veszprémben is láthatjuk őket!

VEOL A felvétel 1998-ban forgott a brazíliai Rio de Janeiroban, ahol a lelkes, de annál kevésbé szakmaibb kérdésekkel érkező újságíró folyamatosan beleszalad a Kraftwerk-alapító Florian Schneider (†) zsákutca-válaszaiba, de hát magának csinálja a bajt.

Napi sudoku - nehezebb verzió

VEOL function initPuzzle() { var params = { SUBMITMETHOD:'POST', PROGRESS : '' , ROOTIMAGES: '' }; jQuery('#CrosswordCompilerPuz').CrosswordCompiler( CrosswordPuzzleData, null, params ); } További játékainkhoz kattintson ide!

Képlet osztálykirándulásokhoz

VEOL A város intézményei megoldották a Zirc Képletet, azaz összefogva kedvezményes látogatási lehetőségeket, játékos foglalkozásokat kínálnak osztálykirándulást tervezőknek. Az együttműködésben részt vesz a Regulyversum, amelyet tavaly az év kiállításának választottak, a Bakonyi Természettudományi Múzeum, az arborétum, a műemlékkönyvtár és az apátság. Látnivalóik megszorozhatók Magyarország legmagasabban fekvő városával, az eredményhez még hozzáadhatók túralehetőségek, kézműves foglalkozások, sörházi diákmenü, termelői piac kínálata, 1,5 milliárd kilogramm oxigén. Kivonni belőle csak a stresszt és a rohanást kell, így az egyenlőségjel után odaírható: rejtekutak rengetegének, a Bakonynak a fővárosa. 

Lefocizta riválisát, de nem jutott előnyhöz a Veszprém

VEOL Az NB III-as bajnok Veszprém a mérkőzés jelentős részében jobban játszott, mint NB II-es ellenfele, de nem született gól a másodosztályú szereplésért zajló osztályozós párharc első felvonásán vasárnap, Ajkán.

Asztmatikus tüneteket, fulladást is okozhat a fűfélék nagy pollenszórása

VEOL Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján.

Erőt kaptok

VEOL „Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt a föld végső határáig.” (ApCsel 1,8)

Balatonfüreden tizenhetedik alkalommal nyitották meg a Magyar Nemzeti Parkok Hetét

VEOL Nagy István agrárminiszter gondolatai az esemény kapcsán.

Fotósorozat az ezerarcú Balatonról

VEOL Nyolcszáz fotón mutatja meg a Balatont és a Fonyódi-hegyet Szabó Dezső Munkácsy-díjas képzőművész, akinek Landscape címmel nyílt kiállítása a Művészetek Háza – Dubniczay-palotában pénteken.

Szorongás ellen

VEOL A tapolcai Testi-lelki Egészségfejlesztési Központ 8 alkalmas zárt kiscsoportos foglalkozást hirdet a szorongás és a pánik elleni megküzdés témájában mentálhigiénés szakember vezetésével. A kéthetente tartandó, másfél órás foglalkozások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A balatoni szálláshelyek is megtelte a hosszú hétvégén

VEOL Újra megteltek május utolsó hosszú hétvégéjén a vízpartok és strandok országszerte, pünkösdre több mint 420 ezer vendégéjszakát foglaltak le a magyarországi szálláshelyekre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Bringatároló a húszemeletesnél: ráférne egy felújítás

VEOL Jönnek a várva várt modern elektromos kerékpárok, ám megérne egy kis figyelmet a húszemeletesnél található bringatároló is, állított meg egy ott élő a napokban.

Példaként említik az országban az ajkai zeneiskolát

VEOL Hangversennyel, azt követően tanár-diák találkozóval ünnepelte fennállása hatvanadik évfordulóját a Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola május 26-án a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében. A program fővédnöke Kocsár Miklósné Herboly Ildikó volt.

Játszóteret kaptak a somlóvásárhelyi gyermekek

VEOL Közel 10 millió forintból sikerült játszóteret kialakítani az óvodás gyermekeknek, melyet májusfa-kitáncolással egybekötött átadóval avattak fel.

A sport és az Ipari az élete

VEOL Kobán László, az Ipari igazgató-helyettese vár reggel az iskola bejáratánál. Miközben az irodája felé invitál, kérem, mutassa meg a kedvenc helyeit a suliban.

Nem akármilyen meccset játszottak a Fradival

VEOL Izgalmas, az utolsó pillanatig nyitott meccsen maradt alul a Balatonfüredi KSE a kézilabda NB I 2022/2023-as szezonjának utolsó fordulójában.

Délvidéken szervezett kosárfonó-tanfolyamot a Hagyományok Háza

VEOL A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság szervezésében kosárfonó tanfolyam indult Temerinben.

Pünkösd vasárnap sok napsütésre számíthatunk Veszprém vármegyében

VEOL Pünkösd vasárnap sok napsütésre számíthatunk, gomolyfelhőkkel. Délután főleg a délkeleti tájakon alakul ki zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. 25 fok körüli nyárias meleg lesz - írja a koponyeg.hu.