Csak a száját ne nyissa ki!

Az ünnepek közeledtével már minden háziasszony töpreng, mi legyen a karácsonyi étlapon. Sok családnál elképzelhetetlen a menü húsleves nélkül. Mivel ezt is ünnepi ruhába akarjuk öltöztetni, ilyenkor gondolunk az olyan különlegesebb leveshúsokra, mint például a gyöngytyúk.

Vadon a legjobb

VIDEKIZE A hagyományos rántott ponty helyett ma már sokszor lazac az ünnepi vacsora főfogása. Nagyon jóízű, nagyon egészséges, szálkamentes hal, nem csoda, hogy ilyen gyorsan megszerettük. Vajon mindenki tudja, hogy tengeri vagy az édesvízi halak közé tartozik?

Süssetek velünk minden nap advent első hetében

VIDEKIZE Minden sütni imádó álma az adventi időszak, teljesen legálisan pepecselhetünk mindenféle apró és nagyobb süteménnyel fél napokon keresztül. Ott van ugye a mézeskalács, amely nélkül el sem tudjuk képzelni az ünnepeket, aztán jönnek hosszú tömött sorban a kekszek, az utolsó héten a nagyágyúk, a zserbó, a bejgli, a gyümölcskenyér, közvetlenül az ünnepek előtt pedig a mézes krémes, a krémes-habos torták, réteges sütemények.

Kávé, csokoládé, mandula – együtt a legjobb

VIDEKIZE Az év végi ünnepek előtt különleges sütemények receptjeit vadásszuk, el akarjuk kápráztatni a vendégeinket.

Keksziskola – mi már az adventre gondolunk

VIDEKIZE A decembert végigsütjük, és ilyenkor már nagyban törjük a fejünket, hogy mi is legyen az idei palettán. A megszokottak mellett általában kipróbálunk minden évben egy-két újdonságot is, főleg az aprósütemények terén, hiszen a kínálótál és az ajándékdoboz akkor szép, ha nagyon változatos. Egy alaptésztából általában sokféle kis apróságot süthetünk.

Örömöt ad és fejleszt a játékkonyha

VIDEKIZE A játékkonyha, amely minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb játék a gyerekek körében, nemcsak szórakoztató, de számos készséget is fejleszt.

Spórolhatunk is a szeletelőgéppel

VIDEKIZE Megkönnyíti a mindennapokat a konyhában az elektromos szeletelőgép, amellyel a kenyértől a felvágottakig sok mindent tetszőleges vastagságú szeletekre vághatunk.

A téli rakottasok titkos fűszere

VIDEKIZE A hideg napokon jól jön a sütő melege is, barátságos, meleg kuckóvá varázsolja a konyhánkat, így egyre többször sütünk valami jó tepsis egytálételt.

Immunerősítő és gyógyító növények

VIDEKIZE Az őszi időszak beköszöntével nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk erősítésére.

Megjelent a Vidék íze magazin novemberi száma!

VIDEKIZE Mától kapható magazinunk friss, ropogós, novemberi száma. Sok szezonális és egyben takarékos fogást kínálunk, megfizethetó Márton-napi liba- és kacsalakomát, többféle sóletet, egyszerű tócsnikat, elfelejtett kukoricás recepteket.

Ismeritek a pohánkát?

VIDEKIZE Ha valami izgalmasabb, újszerűbb köretre vágyunk, elő szokott kerülni a hajdina neve is. Hosszú ideig hétköznapi eledel volt, aztán egy kis időre elfelejtettük.

Ferenc József csemegéjéért ma is odavagyunk

VIDEKIZE A császármorzsa tulajdonképpen egy ropogósra pirított palacsinta, nincs ember, aki ne szeretné. Olcsó, gyors, egyszerű, ezerféleképpen variálható, könnyen készíthető glutén-, cukor- és/vagy tejmentes változatban is. Étteremben ritkán kapható, aki szereti, süsse meg magának.

Franciás finomság

VIDEKIZE A sós pitéket mindenki szereti. Ha készen kapható tésztából csináljuk, még egy gyerek is össze tudja rakni pár perc alatt, és a végeredmény pedig csodás. Tökéletes hétköznapi vacsora lehet egy nagy tál salátával. A maradékot pedig másnap csomagolhatjuk tízóraira (de nemigen szokott belőle maradni).

Laskagomba – az igazi őszi csoda a fa törzsén rejtőzik

VIDEKIZE Észrevehetjük a színes őszi erdőben is, de igazából lombhullatás után szúrja szemünket az erdőben a kései laskagomba.

Így védekezzünk a megbarnult csalamádé ellen: mutatjuk a trükköt

VIDEKIZE A két legnépszerűbb savanyúság a kovászos uborka és a csalamádé. Az előbbit nem is olyan nehéz elkészíteni, még akár a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte garantált az ízletes végeredmény. A csalamádé sem sokkal nehezebb, ám érzékeny, trükkös étel, mely egy kis odafigyelést igényel.

Reszeld le a főtt tojást, még finomabb lesz tőle az étel

VIDEKIZE A tojás számtalan jótékony tulajdonsággal, pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Sokak számára nem is állhat másból a reggeli, csakis tojásból, ám mint mindenre, egy idő után a rántottára és a tükörtojásra is rá lehet unni.

Mit csináljunk a görögdinnyével?

VIDEKIZE Sok mindent nem tudunk előadni a görögdinnyével, sütni-főzni nem lehet, nyersen esszük. Játszahatunk viszont a darabolásával, készíthetünk belőle többféle sütés nélküli desszertet, csinálhatunk belőle limonádét, vagy akár le is fagyaszthatjuk.

Zöldségragu, amit majdnem mindenki szeret

VIDEKIZE Lássuk be, általában a hús krumplival vagy a tészta a nyerő, ha kedvencekről van szó, nem a zöldségek tarolnak. Kivétel a lecsó, amit nagyon sokan szeretnek.

Házi kenyér stresszmentesen

VIDEKIZE Évszázadokon keresztül otthon sütötték a kenyeret, aztán erről alaposan leszoktunk jó pár évtizedre. Ma viszont újra reneszánszát éli az otthoni kenyérsütés, ennek számos oka van, többek között az is, hogy elképesztően finom tud lenni a jó alapanyagokból, gondosan készített friss kenyérféle. A kovászos kenyér a legjobb és a legmenőbb, de ha valaki úgy érzi, hogy a kovász gondozása és a kovászos kenyér körüli teendők már nem férnek az idejébe, válassza a dagasztás nélküli kenyereket.

Hogyan készül a tökéletes égetett tészta?

VIDEKIZE Nagyon sok sütemény (például képviselőfánk, ekler fánk, stb.) alapja ez a roppanós, könnyű sült tészta. Bár sokan tartanak tőle, tulajdonképpen nem túl bonyolult az elkészítése. Sem az összeállítása, sem a sütési ideje nem vészes, szóval még nyáron is nekiállhatunk a sütésének (ráadásul töltetlenül sokáig eláll, és remekül fagyasztható).

Édes hungarikum a mélytányérban: hűsítő gyümölcsleves

VIDEKIZE Nyáron gyümölcslevest főzünk (illetve sokszor csak kavarunk), legalábbis errefelé. Fűszerekkel, esetleg kis tejszínnel, pár perc alatt készen van.

Az idegerősítő keksz Szent Hildegárd apátnő természetes orvossága

VIDEKIZE Bármikor érezhetjük úgy, hogy túlfeszültek az idegszálaink, hogy segítségre lenne szükségünk. Ilyenkor nem kell rögtön a nyugtatókhoz nyúlni, ugyanis már egyes teák, sőt akár még egy bizonyos édesség is hasznunkra lehet!

Tippek, hogy tiszta és illatos legyen a mosogató

VIDEKIZE Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor rossz szagú a mosogató. A zsíros ételmaradékok illata egy idő után akár az egész lakásban érezhető, így muszáj tenni ellene. Mutatunk néhány olyan trükköt, amivel megszüntethető és megelőzhető a bűz.

A meggymaggal töltött párna természetes fájdalomcsillapító: így készül

VIDEKIZE Javában tart a meggyszezon – ha eddig a szemétbe dobtuk a meggymagokat, ezután ne tegyük! Készítsünk belőlük meggymagpárnát, így felhasználhatjuk gyógyító hatásait.

Megjelent a Vidék íze magazin legújabb, nyári száma!

VIDEKIZE Már kapható gasztromagazinunk friss, ropogós nyári száma, telisteli az évszakhoz illő receptekkel. Sokféle előétel vendégfogadáshoz, laktató saláták, könnyű levesek. Gyors és összetettebb desszertek nyári gyümölcsökkel. Az ínycsiklandó ételek és édességek mellett pedig sok érdekes olvasnivalót is kínálunk.

Megint elöntött minket a cukkini

VIDEKIZE A cukkini az egyik leghálásabb konyhakerti növény, ha egyszer megkapaszkodott egy kis palánta, akkor először is irtózatos növekedésbe kezd, aztán – feltéve, hogy jól érzi magát -, elkezdi ontani előbb a virágokat, majd hamarosan a terméseket is. Minden kiskerttulajdonos ismeri azt a helyzetet, amikor minden vendég egy-egy cukkinival a kezében távozik, akkora a bőség.

Melyik saláta mire jó?

VIDEKIZE Ma már szerencsére nagyon sokféle fejes salátát lehet kapni, még a kisebb élelmiszerüzletekben is. A klasszikus fejes saláta mellett ott kínálja magát többféle fodros-bodros zöld gömbölyűség.

A fekete bors jótékony hatásai

VIDEKIZE A tisztaság fél egészség, de ugyanennyire fontos az is, hogy változatosan és megfelelően táplálkozzunk, ugyanis ha figyelmet fordítunk arra, hogy mit eszünk, sok betegség kialakulását megelőzhetjük.

Ezért vártuk a júniust – végre itt az édes, friss zöldborsó!

VIDEKIZE A nyár eleji zsenge zöldborsóból főzött levesnek egyszerűen nincs párja, ilyenkor nehéz ennél finomabbat tenni az asztalra. Szerencsére még az általában leveselutasító gyerekek is szívesen kanalazzák. Sokféleképpen főzhetjük, hagyományosan, rántva, staubolva, habarva, pürésítve, nehéz eldönteni, hogy melyik a finomabb.

Nagy nyári ebédek elengedhetetlen része

VIDEKIZE Ha vasárnap készül egy jó nagy fazék húsleves, biztosan főzünk a főtt hús mellé valamilyen egyszerű mártást is, nyáron különösen, hiszen rengeteg féle alapanyag áll ilyenkor rendelkezésre. Tulajdonképpen nem is kell ilyenkor főfogás, hiszen a leves meg a sok mártással fogyasztott hús után (főleg, ha még egy kis főtt krumpli is ment mellé), biztosan nem fér már belénk semmi a desszerten kívül.

Holnap gyereknap, ideje készülni!

VIDEKIZE Május utolsó vasárnapja hagyományosan a gyerekek napja. Ilyenkor érdekes programok várják a kicsiket, otthon pedig elkészíthetjük nekik a kedvenceiket.

Gömbölyű malachát

VIDEKIZE A nagy nyári grillezéseken a szokásos szaftos tarja mellett sokszor sütünk valamilyen ízletes pecsenyét sertéskarajból vagy szűzből is. Ezek a sertés legértékesebb, leggyorsabban elkészülő részei.

Gazdaságos eperlekvár – nem kell mindig pontos recept!

VIDEKIZE Indul a lekvárszezon. Az eperlekvár az éléskamrák kincse, sosincs elég belőle. Az eperszezon hossza erősen függ az időjárástól. Május elején még nagyon drága a gyümölcs, aztán szép lassan csökkenni kezd az ár, de ha túl sokáig várunk, akkor egy hosszabb esős időszak elmoshatja a befőzendő szemeket. Nehéz eltalálni a megfelelő időpontot. Mindenesetre pár üveggel azért tegyünk el, legyen mivel kényeztetni magunkat (meg a családot) a sötét, téli reggeleken.

Boldog anyák napját!

VIDEKIZE Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Ha tehetjük, ilyenkor meglátogatjuk az édesanyákat, nagymamákat. A legjobb, ha az egész család összegyűlik, ezzel szerezhetjük a legnagyobb örömet nekik. Összeállítottunk egy nagy vendégfogadó menüt, kivételesen most a lányoknak, asszonyoknak kedveztünk, női kedvencekből válogattuk a fogásokat.

A legtutibb méregtelenítő teák, ha kitisztítanád a szervezetedet

VIDEKIZE A méregtelenítés során nemcsak a testünkben lévő méreganyagoktól szabadulhatunk meg, de a felesleges kilók is gyorsan leolvadhatnak rólunk. Ha kedvet kapnál a tisztítókúrához, a következő teákat mindenképp érdemes beszerezned!

Krampampuli, a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen szereplője

VIDEKIZE A tél és a karácsony nem csak az ünnepekről, hanem rengeteg finomságról is szól, a sült gesztenyétől kezdve a lángoson át a forró italokig minden hívogatja az embert.

Megjelent a Vidék íze magazin decemberi száma

VIDEKIZE Mától kapható a friss ünnepi számunk, sok-sok ünnepi levessel, főétellel és süteménnyel. Adunk pár receptet a rohanós hétköznapokra is.

Fanyar vitaminbomba

VIDEKIZE A legutolsó friss gyümölcsünk, a birs, ez érik a legkésőbb a hazaiak közül. Fanyar, illatos, nyersen nemigen fogyasztható. Viszont nagyon sokféle finomság készíthető belőle, főzve vagy sütve, jellegzetes, erőteljesen íze remekül illik az őszi gyümölcsökhöz, zöldségekhez, meg az ilyenkor szokásos nehezebb ételekhez is.

Mi legyen a tökkel? Mentsük meg a maradékot

VIDEKIZE A tökszezonban szinte mindig van valami kis maradék sütőtök a hűtőben, ezt a zöldségfélét nehezebb adagolni, mint mondjuk az apró szemű burgonyát.

Tegyél ecetet a krumpli főzővizébe és csodát látsz!

VIDEKIZE Ha szereted a burgonyát, biztosan tudod, hogy vannak kifejezetten főzésre ajánlott fajták. Ám könnyen előfordulhat, hogy nincs otthon ilyen, amikor szükséged lenne rá. Mutatjuk, hogy milyen egyszerűen megakadályozhatod, hogy a krumpli kásás legyen.

Görög olvasó angyalbakanccsal, avagy a Jókai-bableves története

VIDEKIZE A hideggel együtt megjön a bablevesevési kedvünk is, éhesen hazaesve nagyon jól tud esni egy nagy tányér, forró, tartalmas, laktató kanalaznivaló. A bablevesek királya a Jókai-bableves, minden van benne, ami szemnek és szájnak ingere.

Hónap végén süssünk tócsnit

VIDEKIZE Ha ez a terv vacsorára, senkit nem kell hívogatni, mindenki ott fog tolongani a konyhában meg az étkezőben. Ez az az étel, amit mindenki imád, még akkor is, ha tele van olyan zöldségekkel, amiket alapesetben nem esznek meg.

Ánizs, de melyik?

VIDEKIZE Hasonlít az illatuk meg az ízük, ugyanaz a nevük, pedig még csak nem is rokonok. Ti kiigazodtok az ánizsok között?

Fura kis gombacsoport

VIDEKIZE Ebben ez évben nem lehetett panaszra okunk, a hozzáértők rengeteg erdei gombát szedhettek a nyár első, csapadékos felében. De akkor sem kell beérni a termesztett csiperkével (ámbár az is nagyon finom), ha hiányzik az eső vagy a szaktudás, hiszen ma már elég sokféle egzotikus gombát árulnak a nagyáruházak, nem is különösebben drágán. Ha belefutunk, vegyünk egy-egy tálcával, kóstoljuk meg.

Házi kürtőskalács sütőben sütve

VIDEKIZE Nincs fesztivál vagy vásár frissen sült kürtőskalács nélkül, a finom, karamellás, fahéjas édes illat még azokkal is megkívántatja, akik nem is szeretik az édességeket.

Rájárnak a rókák is

VIDEKIZE Augusztus végén, szeptember elején a vörös bundás ragadozó nem a tyúkólak körül sündörög, hanem beköltözik a sombokrok alá, és a lepotyogott, édes, szaftos, apró gyümölcsöt eszi, mondhatni mértéktelenül. Általában annyi a termés, hogy mi is nyugodtan szedhetünk pár kilót, marad az erdei lakóknak is bőven.

Miért pont 32-szer?

VIDEKIZE Ezek a szép, szelíd őszi napok a legjobbak egy nagy baráti bográcsozáshoz, még nem kell pulóver, de nem is kapunk hőgutát a tűz mellett. Az egyik leggyakoribb szabad tűzön készített ételünk pedig a slambuc, azaz a bográcsos krumplis tészta.

Ahány ház, annyi lecsó – a sokféleség üdítő

VIDEKIZE Nagyobb létszámú kerti partira csak akkor tervezzünk lecsót, ha nyitottak és kulturáltak a résztvevők, egyébként hangos veszekedésbe fog torkollni az elkészítés módja. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, milyen állapotban kerülnek bele a hozzávalók ebbe az egyszerűségében nagyszerű zöldségraguba. Mennyi ideig főzzük, szárazra vagy tocsakosra, menjen-e bele pirospaprika, virsli, kolbász, hogy csak a sarokpontokat említsük.

A tökéletes almás pite nyomában

VIDEKIZE Nekem vékony tészta kell és rengeteg töltelék, te azt szereted, ha a puha, édes tésztában csak egy csíknyi alma van. Nekem az a jó, ha ropog, te meg valami krémesre vágysz. Nincs igazság, mindenki másként szereti. Adunk pár ötletet a tésztához és a töltelékhez egyaránt.

Hogyan készül a főzött krém?

VIDEKIZE Nagyon sok édességhez használunk vaníliakrémet, például tortákhoz, fagylaltokhoz, pohárkrémekhez, süteményekhez. Sokszor főzős pudinggal helyettesítjük, de azért lássuk be, hogy ez tényleg csak gyenge pótszer. Ha tökéletes desszertre vágyunk, bele kell vágnunk a főzött krémek elkészítésébe. Ajánlunk néhány nyári receptet is, amelyekhez ilyen krémeket használtunk.

A nyári konyha nélkülözhetetlen fűszere – a kapor

VIDEKIZE A kapor megosztó fűszernövény, pedig sokféle ételt el sem tudunk nélküle képzelni. Gondoljanak csak a kovászos uborkára vagy a tökfőzelékre, kihagyhatatlan belőlük ez az ízesítő.

Hogyan tegyünk el lekvárt tartósítószer nélkül?

VIDEKIZE Érik rengeteg gyümölcs, nagy kincs, főleg, ha saját, vegyszermentes. Amit nem eszünk meg frissen, el kell tenni télire. A legegyszerűbb lefagyasztani, de mégis az üvegben történő tartósítást ajánljuk. Bár a befőzés jóval nagyobb munka, mint a fagyasztóba tevés, ha már egyszer üvegbe kerültek a termések, gyakorlatilag bármeddig elállnak, nem kell hozzá sem áram, sem gép.

Elérkezett a fekete gyümölcsök ideje is

VIDEKIZE Augusztusra már garantáltan megérik a szeder és az áfonya is, sokak kedvenc bogyós gyümölcsei. Amellett hogy nagyon finomak (akár nyersen, akár desszertekben), rengeteg jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek. Együnk hát jó sokat belőlük!

Ha túl sok az uborka, tegyük el télire!

VIDEKIZE Az idén a sok esőnek köszönhetően remek az uborkatermés, a kiskerttulajdonosok szinte naponta szüretelnek. Sok el is fogy egy jó szendvics mellé nyersen ropogtatva vagy a hétvégi rántott hús mellé salátaként, de még így is rengeteg marad. Adunk pár ötletet, hogyan mentsük át a termést az uborkaszegény téli, tavaszi hónapokra.

Házi fagyival a kánikula ellen – melyiket válasszuk?

VIDEKIZE A forró nyári napokon nincs jobb desszert egy jó nagy adag jéghideg édességnél. Mint a legtöbb dolog esetében, itt is sokkal jobban járunk, ha nem készen vesszük, hanem magunk állítjuk elő.

Kovászos uborka – nélküle el sem tudjuk képzelni a nyarat

VIDEKIZE Remekül feldobja a legegyszerűbb zsíros kenyeret, paprikás krumplit, de a vasárnapi rántott hús mellé is mennyei. Ma már másként csináljuk.

Ha sok a zöld fűszerünk, csináljunk belőle pesztót!

VIDEKIZE Az olasz pesztó már rég bevonult az alapanyagaink közé, csodálatos, friss ízű mártás. Remek tésztával, húsokkal, salátákba, sós süteményekbe egyaránt. Ez az olajos zöldségpaszta nagyon sokféleképpen variálható, az alap bazsalikom helyett más zöld fűszernövények is szóba jöhetnek, az ízesítések száma pedig végtelen.

Így lett magyar „szuperélelmiszer” a kajszibarack

VIDEKIZE Nem csupán finom és egészséges, de megszámlálhatatlan jótékony hatása van és a szépségápolás szuperfegyvere is, mi az? A kajszibarack.

Ilyen gyakran cserélje a fakanalat, vágódeszkát!

VIDEKIZE A konyhai eszközök esetében nem jelölik, hogy meddig használjuk a fakanalat, a szlikonlapátot, vagy a vágódeszkát. Mikor ajánlatos ezeket lecserélni?

Kilyuggatott zsemle

VIDEKIZE A lyukas, tömör tésztájú, kerek bagel tökéletes választás egy kiadós reggelihez vagy akár ebédhez is, már egy darabbal is nagyon jól lehet lakni. Nem csak frissen jó, másnap is finom még. Kell a gyártásához némi vállalkozókedv, de megéri.

7 régi kifejezés a konyhából, amit csak kevesen ismernek

VIDEKIZE Ön vajon köztük van?

Gyerekbarát ételek virslivel

VIDEKIZE A rohanós hétköznapokon sokszor kevés idő és energia jut a vacsorafőzésre. Ha tartunk otthon a fagyasztóban egy csomag virslit, mindig van menekülési útvonal. Ráadásul a gyerekek általában szeretik a virslit és az ezzel készülő ételeket, mivel jóízű és nem túl fűszeres. Adjunk melléjük zöld salátát, így a zöldségbevitel is rendben lesz.

Mi legyen a rebarbarával?

VIDEKIZE Tavasz végén, nyár elején a piacokon gyakran kaphatóak kisebb-nagyobb rebarbarakötegek, legtöbbször kistermelők asztalánál. Ez is maximálisan szezonális finomság, májusban és júniusban van, utána meg várhatunk rá egy évet, hacsak el nem teszünk pár adagot lekvárként vagy kompótként, kereskedelmi forgalomban nemigen kapható. Pikáns, savanykás íze remekül kiegészíti sok más gyümölcs vagy zöldség ízét, de húsok mellé is remekül illik.

Megjelent a Vidék íze júniusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható magazinunk friss, nyári száma. Nagy kerti partit csapunk, tartalmas bográcsossal, többféle grillezett hússal, izgalmas pohárdesszertekkel. Sütöttünk-főztünk a szezon újdonságaiból: a zsenge borsóból kivételesen nem levest és főzeléket, hanem más, különlegesebb fogásokat, újkrumpliból tepsis rakottasokat, friss tökből és kelkáposztából többféle főzeléket. Készült többféle gyümölcsös házi sütemény is, hiszen érik már lassan a ribizli, a málna, a barack.

Az a jó, ha gömbölyű

VIDEKIZE Szömörcsögöt minden család asztalára! Ki ne szeretné a gombócokat? Édesen, sósan, magában, levesben, szószban, egyik jobb, mint a másik. Bornemissza Anna régesrégi szakácskönyvéből is mutatunk három XVII. századi változatot, a rejtvényfejteni szerető olvasók kedvéért.

Olvadó gyönyörűség

VIDEKIZE A CNN Travel a világ legjobb ötven édessége közé beválasztotta Dél-Amerika kedvenc süteményét, a Tres Leches Cake nevű finomságot. Bár egy végtelenül egyszerű, sokféle tejjel locsolgatott kevert tésztáról van szó, és szerintünk is ott a helye a legjobbak között.

Milyen sütik kerüljenek a piknikes dobozba?

VIDEKIZE Kirándulni jó. Ilyenkor még jobb. A legjobb pedig megpihenni az üde zöld tisztásokon, és a kis gyaloglás után farkaséhesen rávetni magunkat a hátizsákban hozott hazaira.

Hogyan készítsünk luxus gesztenyepürét?

VIDEKIZE Ősz végén, tél elején örökzöld téma a gesztenye házi feldolgozása. Általában ugyan a fagyasztott változatot használjuk a házi desszertekhez, de ilyenkor, ha hozzá tudunk jutni egy adag friss gesztenyéhez, érdemes egyszer megkóstolni az abból készített friss pürét (persze jó sok tejszínhabbal).

Mi fán terem a kardamom?

VIDEKIZE A téli süteményeknél gyakran használunk egzotikus fűszereket, közéjük tartozik az errefelé ritkábban használt kardamom is. Az ilyenkor bőkezűen szórt mézeskalács-fűszerkeveréknek is a része. Érdemes vele összebarátkozni, egy kis egzotikus ízt csempész a süteményekbe, ételekbe.

Laica kancsó: egészség és frissesség minden nap

VIDEKIZE Az ünnepi szezon közeledtével a vásárlók többsége a műszaki cikkek és divatos termékek után szalad, és könnyen elfelejtkezik az egészség fontosságáról. Az idei Black Friday azonban kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a figyelmünket az egészséges életmód felé fordítsuk. Ehhez nyújt segítséget a Laica, az egészség és jólét iránt elkötelezett márka. Kiváló minőségű termékei közül kiemelkedik a Laica kancsó, amely nem csupán egyszerű vízszűrő, hanem forradalmi életmódváltó eszköz.

Örömöt ad és fejleszt a játékkonyha

VIDEKIZE A játékkonyha, amely minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb játék a gyerekek körében, nemcsak szórakoztató, de számos készséget is fejleszt.

Márton-napi libavacsora

VIDEKIZE Az idén szerencsére pont szombatra esik Márton-napja, amikor is erősen javallt a mostanra gömbölyűre hízott vízi szárnyas és a friss újbor fogyasztása.

Ötféle süti egy csapásra

VIDEKIZE Nagyon divatosak ma az amerikai kekszek (cookie-k), szeretjük is őket, de ne feledkezzünk meg a hagyományos ropogtatnivalókról sem. A dióval, mandulával dúsított vajas linzertésztákból sokféle apróságot süthetünk. A töltetlen vagy a lekváros variációk ráadásul sokáig elállnak, napról napra omlósabbak, finomabbak lesznek.

Feltét is jár a hungarikumhoz

VIDEKIZE A főzelék igazi magyaros fogás, más nemzetek étlapján nemigen találhatjuk meg. Sok finom párolt zöldség, kis liszttel vagy keményítővel, esetleg saját magával sűrítve. Persze önmagában unalmas lehet ez a kanalaznivaló, általában adunk hozzá valami feltétet is.

Hogyan süssünk tökéletes tortaalapot?

VIDEKIZE A legfinomabb házi torták alapja általában friss házi piskóta szokott lenni. A kevert tészták a cukrásztudomány legegyszerűbb részéhez tartoznak, mégis kevesen tudnak tökéletes piskótát készíteni. Van pár egyszerű trükk, amit érdemes megismerni és alkalmazni, ha tökéletes tortaalapra vágyunk.

Ősszel is jó a fánk, nem kell megvárni a farsangot

VIDEKIZE Nyáron nemigen sütünk fánkot, nem is kívánjuk sem enni, sem sütni. De most, a hűvösebb őszi idő meghozta a kedvünket.

Gesztenyesütés otthon? Mutatjuk a legjobb tippeket, trükköket!

VIDEKIZE Az ősz és a tél hangulatához hozzátartozik a sült gesztenye páratlan zamata, illata. A frissen sütött forró gesztenye ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul, hogy egy-egy hűvösebb este feledhetetlenné váljon. Mutatjuk a legfontosabb sütési trükköket!

Hogy tisztítod a kotyogóst? Akár tönkre is teheted a kávéfőzőt, ha nem vigyázol

VIDEKIZE Hiába készülnek egyre modernebb kávéfőzők, különféle kapszulás készülékek, vannak akik a jó öreg kotyogósra esküsznek, mert abban a legfinomabb a fekete nedű.

Megjelent a Vidék íze októberi száma!

VIDEKIZE Elérkeztünk az ősz közepére, gazdag és színes a piacok kínálata. Még itt vannak a nyári-nyárvégi zöldségek-gyümölcsök, de megjöttek az őszi kedvencek is, a sütőtök, az alma, a szőlő, a káposzta, meg a többi. Sok egyszerű, szezonális, gyorsan elkészíthető fogást találnak a friss lapszámunkban.

Gyors szendvicskrémek a válogatós gyerekeknek

VIDEKIZE Mostanra kiderült, hogy az egyik nem eszi meg az iskolai reggelit, a másik meg farkaséhesen esik haza az edzésről, szóval szükségünk van pár gyerekbarát, azonnal bekapható finomságra. Ha összedobunk néhány gyors házi szendvicskrémet, és mindig van otthon friss péksütemény vagy kenyér (a legjobb persze a házi), akkor nem fogunk zavarba jönni ilyenkor sem.

Ünnepnap köret, hétköznap főétel – régi falusi krumpliételek

VIDEKIZE Ezeket az olcsó, egyszerű ételeket régebben egytálételként ették, esetleg egy kis tejföllel, pirított hagymával megbolondítva. Ma is követhetjük ezt a hagyományt, persze ne feledkezzünk meg a nagy tál friss salátáról sem. Ünnepnapokon viszont különleges körítésként kínálhatjuk.

Sorakozó, becsöngettek!

VIDEKIZE Kezdődik az iskola. Nemcsak a gyerekeknek ért véget a vakáció, hanem nekünk is: ismét törhetjük a fejünket, mit csomagoljuk tízóraira a lurkóknak. Vége a lustálkodásnak: korábban csöng az óra, hogy legyen idő szépen összepakolni kinek-kinek az uzsonnásdobozkáját. Adunk pár ötletet, ha már unják a szalámis zsömlét.

Megjelent a Vidék íze magazin szeptemberi száma

VIDEKIZE Mától kapható az újságárusoknál gasztromagazinunk legfrissebb, ropogós száma. Ez a szám az iskolakezdés jegyében készült, sok tízóraiötlettel, gyerekbarát meleg fogásokkal, kényeztető édességekkel, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Újságpapír és szódabikarbóna: így nem lesz többé büdös a szemetes

VIDEKIZE Ha büdös a kuka, a konyhában sosem lesz kellemes illat. Mivel folyamatosan újratermeljük a szemetet, szinte elkerülhetetlen, hogy a kuka bekoszolódjon, ám van egy rendkívül egyszerű és olcsó trükk, amivel szagtalaníthatjuk a konyhai szemetest.

Porcsin, a legegészségesebb gyomnövény: ne irtsd, inkább tedd a salátába

VIDEKIZE Akinek van veteményese, biztosan találkozott már a kövér porcsinnal, mely szinte a legnagyobb melegben is képes életben maradni. Sokan megpróbálnak tőle megszabadulni, pedig igazi, kincset érő növény, melyet nyugodtan meg is ehetünk.

5 tuti dresszing – avagy így lesz ellenállhatatlan a salátád!

VIDEKIZE A ropogós zöldségekből, tésztából vagy burgonyából készült salátáknak eltérő karaktert adhatsz a különböző dresszingekkel. 5 lehengerlő változatot mutatunk.

Kövirózsa, az elfeledett gyógynövény

VIDEKIZE A kövirózsa nagyon kedvelt növény, ami ráadásul nem is igényel folyamatos odafigyelést. A sziklakertekből nem hiányozhat a kövirózsa, de régen nemcsak lent, hanem bizony fent, a háztetőkön is megtalálhattuk.

Hogy ne legyen unalmas a főzelék

VIDEKIZE Nagyon szeretjük a főzelékeket, de csak feltéttel. A nem túl fűszeres, lágy textúrájú étel kíván maga mellé valami ropogósat, fűszeresebbet, laktatóbbat, így lesz komplett az étkezés.

Keleti gyönyörűség – kulfi

VIDEKIZE A nagy nyári kánikulában különösen jólesik a jéghideg desszert, sütemény helyett fagyit és jégkrémet eszünk. Errefelé meglehetősen ismeretlen a kulfi, ez az indiai jégkrém, pedig a CNN Travel anno beválasztotta a világ legjobb 50 desszertjébe. Érdemes összeismerkedni vel.

Minden kertész álma

VIDEKIZE Az elmúlt években tört be igazán hozzánk is a pak csoj, azaz a bordás kel. Picike, káposztaszerű zöldség, nagyon sokoldalú felhasználhatósággal. Egzotikumként tekintünk rá, pedig a kiskertekben is könnyen termeszthető.

Nem csak a maci szereti

VIDEKIZE A málna az egyik kedvenc gyümölcsünk. Üde, friss, egyszerre édes és picit savanykás, nyersen is remek, desszertekben pedig egyenesen csodálatos. Nem kell hámozni, magozni, darabolni, pont falatnyi méretekben kapjuk a természettől.

Hogyan lesz tökéletes a citrommáz?

VIDEKIZE Sok egyszerű kevert tészta vagy keksz csodálatos kiegészítője a citrommáz. A tömény édessége remekül ellensúlyozza a pikáns gyümölcsök ízét, ráadásul kifejezetten mutatós is ez a szép, fehér, ropogósan törő vékony máz.

Virágok íze – használjuk bátran a levendulát!

VIDEKIZE Gyönyörű a színe, isteni az illata – de vajon szeretnénk-e enni is? A válasz egyértelműen igen, hiszen gyógynövény, sok jótékony hatással. De nem mindegy, hogy mibe és mennyit teszünk belőle.

Friss, zsenge, egészséges és ingyen van: szedjünk csalánt!

VIDEKIZE Friss, zsenge, abszolút ingyen van, és ha jó helyen szedjük, nem lesz benne semmiféle vegyszer sem. Csupa vitamin és ásványi anyag, nem is hizlal, finom is, több csalánt kéne ennünk.

Igazi csoda az élesztő: számtalan betegség orvosolható vele

VIDEKIZE Az élesztő a magyar konyha egyik alappillére. Enélkül a kelt tésztákat lehetetlenség elkészíteni, ám nem csak sütés során hasznosíthatjuk ezt az egyszerű alapanyagot.

Újkrumplipucolási kisokos

VIDEKIZE Sok helyen árulnak tisztított, zacskózott gumókat, de nem javasoljuk a használatukat, a héj nélküli ácsorgás során elveszítik a beltartalmuk és ízük nagy részét.

Egy örökéletű retro sztár: a Százszorszép bonbonos doboz

VIDEKIZE A mindennapjainkat továbbra is áthatja a retro reneszánsza. Generációk számára sokat jelentő kultikus darab a Százszorszép bonbon doboza is. Sokunknál gyerekkori emlék, a hetvenes, nyolcvanas években sok polcon ott állt a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás, doboz (a legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett). A Stühmer Százszorszépe azt a rendhagyó esetet példázza, amikor a csomagolás bizonyos értelemben túlmutat a termék belső tartalmán és örökéletűvé válik. A szép doboz készítéséért ma már a Stühmer kreatív gyártópartnere, a csomagolástervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Sz. Variáns felel.

Tudtad? Ettől nem olvad el a porcukor

VIDEKIZE A porcukor kedvelt cukrászati hozzávaló, amellyel nemcsak édesítjük a süteményeket, hanem díszítőelemként is használjuk. Ám gyakori, hogy a szép cukorszórás néhány órán belül megolvad a desszert tetején, elcsúfítva a legszebb remekművet is. Most eláruljuk, mitől marad csoda szép a cukorréteg!

Így lesz tökéletes és omlós a pitetészta

VIDEKIZE A gyúrt omlós tészta ideális alap kiadós édes és sós töltelékek alá. Kevés hozzávalóból egykettőre összeállítható, ráadásul a felhasználásig a hűtőben tárolható. Érdemes egyszerre több adagot készíteni belőle, ha kedvenced a pitetorta és a quiche.

Mesélő ízek: Eredetileg kelt tésztából készült mindenki kedvence, a muffin

VIDEKIZE Talán egyetlen süteménynek sincs akkor rajongótábora, mint a muffinnak. Nem véletlenül lopta be magát a szívekbe: elkészítése gyerekjáték, variációinak száma végtelen.