Retró menzakaják, amiknek nehéz ellenállni

Nehéz bizony! Főleg akkor, ha otthon készítjük el, és kicsit turbózunk a recepteken. Jöjjenek a kedvelt menzakaják, amiket azért otthon is szívesen fogyasztunk! (Az ételek nevére kattintva eljutsz a receptekhez!)

Ilyen gyakran érdemes a kávéfőzőt tisztítani!

VIDEKIZE Ha naponta használja a kávéfőzőt, akkor nem árt óvatosnak lenni, ugyanis akár a kotyogó, akár a legmodernebb gép is remek táptalaja lehet a baktériumoknak, penésznek.

Most akkor ez citrom vagy narancs?

VIDEKIZE Ilyentájt a legtöbb boltban lehet kapni ezt a különleges citrusfélét. A Meyer citromot a szép narancssárga színéről ismerhetjük fel. Szezonális gyümölcs, most fogyasszuk, most süssünk vele, mert aztán megint várhatunk egy évet.

Disznótor a negyediken

VIDEKIZE A csípős hideggel eljött a disznóvágások ideje is. Ma már persze nagyon kevés háztartásban dolgoznak fel egy egész sertést, de a toros vacsorát egy kis lakásban is nyugodtan megtarthatjuk, minden hozzávalót megkapunk a kedvenc hentesünknél.

Rágcsálnivalók szénhidrát nélkül

VIDEKIZE Sokan diétáznak ilyen vagy olyan okból, és közöttük is jó néhányan azt fogadták meg, hogy alaposan csökkentik a szénhidrátfogyasztásukat.

Maradék féltojások – mi legyen velük?

VIDEKIZE A legtöbb ünnepi süteménybe vagy csak tojásfehérje, vagy csak tojássárgája kell. Bármit csinálunk, az a vége, hogy ott állunk egy csomó fél tojással. Van pár ötletünk, mihez kezdjünk a felesleges fehérjékkel vagy sárgájákkal.

Megjelent a Vidék íze 2022. januári száma!

VIDEKIZE Mától kapható az újságosoknál a legújabb lapszámunk. Többféle remek partiételt ajánlunk az évbúcsúztató mulatsághoz, és sütöttünk is többféle pogácsát, hogy legyen mit falatozni kötelező koccintások mellé. Január a disznóvágások ideje, készült pár laktató és jóízű toros étel is. A hétköznapokra pedig babos ételeket ajánlunk, hússal és anélkül.

Ünnepi menü – Terülj-terülj asztalkám

VIDEKIZE Mi, háziasszonyok már november végén azon töprengünk, az idén mi legyen a karácsonyi menü.

Nélkülözhetetlen trió

VIDEKIZE Minden családban megvannak a karácsonykor kötelező sütemények. A hagyományos diós és mákos bejgli mellett szinte mindenhol készül egy-két tepsis, soklapos édesség is. Kiadósak, sokáig eltarthatóak, és természetesen nagyon finomak.

Ötperces ehető ajándékok

VIDEKIZE Mindig tele vagyunk fantasztikusnál fantasztikusabb tervekkel, aztán majdnem mindig az a vége, hogy rájövünk, már egy fél napunk sem maradt a saját készítésű ajándékok legyártására. Ilyenkor jól jönnek ezek a tényleg csak pár percnyi élő munkát igénylő kis semmiségek, amelyeknek aztán mégis annyira lehet örülni. Mert szépek, finomak, személyre szabottak.

Téli csemege: így készíts sült gesztenyét és gesztenyepürét

VIDEKIZE A szelídgesztenye termése különleges ínyencség. Fagyasztva, bezacskózva ugyan egész évben kapható, de az igaz szezonja most van. A friss szemek zamata utánozhatatlan. Igazi ünnepi desszert lehet belőle, ha évente egyszer-kétszer felvállaljuk a tényleg sok időt igénylő feldolgozásba.

9 göngyölt finomság a haltól a szűzpecsenyéig

VIDEKIZE A göngyölt húsok nagy kedvencek. Az őszi időszakban pedig használhatunk hozzájuk szezonális köreteket és töltelékeket!

Ezért legyen otthon mindig gyömbér!

VIDEKIZE A gyömbér régi magyar konyha kedvelt fűszere volt, aztán kicsit megfeledkeztünk róla. Érdemes újra felfedezni, és minél gyakrabban használni. Ételbe, italba rakva segít átvészelni a hideg, nedves hónapokat, átmelegít, megerősít, mi több: szerelmi varázsláshoz is tökéletes.

Így lesz tökéltes és habkönnyű a grízgaluska!

VIDEKIZE Azt mondják, hogy akkor tökéletes a grízgaluska, ha nem túl kemény, de nem is esik szét, ha hozzáérsz a kanálla. A megfelelő állagot persze nem egyszerű elérni, de ezzel az alaprecepttel plusz a két apró trükkel biztosan sikerülni fog!

Megjelent a Vidék íze decemberi száma!

VIDEKIZE Nagy erőkkel készülünk a karácsonyra. A friss lapszámban többféle ünnepi menüt találnak. Sok süteményt is sütöttünk, a klasszikus bejgli helyett most másfajta diós és mákos kalácsokat kínálunk. Nagy adventi kekszválogatásunkkal megédesíthetik a várakozás heteit.

Adagolási útmutató: hogyan használjuk a CBD-olajat?

VIDEKIZE Egyre népszerűbbek a CBD-készítmények Magyarországon is, hiszen sokan remek tapasztalatokra tettek szert használatuk révén. Az alkalmazás módjával kapcsolatban viszont többen tanácstalanok. Melyik terméket érdemes választani? Milyen az ideális adagolás? Mikor szedjük: reggel vagy este, étkezés előtt vagy után? Cikkünk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Sütemények Márton-napra

VIDEKIZE Milyen desszerttel koronázzuk meg a Márton-napi lakomát? Lúdláb verziók a pohárkrémtől a tortáig!

5 tipp, hogy lerövidítsd a főzési időt

VIDEKIZE Hoztunk néhány tippet, amivel felgyorsíthatjuk a konyhai műveleteket. Egyszerűek, mint az egyszeregy és értékes perceket spórolhatunk velük.

Reggelire kását

VIDEKIZE Nagyon divatosak a mindenféle csinos kiszerelésben kapható instant kásák. Ez is a szokásos történet: sokkal jobban járunk, ha magunk csináljuk otthon, olcsóbb, finomabb, és pontosan tudjuk, mit is eszünk. Adunk pár hasznos tanácsot hozzá.

Kívül ropogós, belül omlós: így tökéletes a sült kacsacomb

VIDEKIZE A ősz és a közelgő ünnepek egyik kedvenc étele a kacsapecsenye, egészen pontoson a sült kacsacomb, aminek piros-ropogós a bőre, de a húsa olyan omlós, hogy szétolvad a szánkban.

A jó brownie titka

VIDEKIZE A jó brownie kicsit ragacsos, krémes. Ha kiszárítjuk, akkor már egy nyögvenyelős kevert süti lesz belőle. Tehát nagyon oda kell figyelni a sütési időre.

Gáspár Bea megmutatja a tökéletes zserbó receptjét

VIDEKIZE Az egyik legnépszerűbb süteményünk, hagyományosan cukrozott dió és savanykás baracklekvár kerül az omlós tésztarétegek közé, tetejét pedig fényes csokimáz fedi. Nincs igazi szezonja, a cukrászdákban szinte mindig kapható, de leggyakrabban húsvétkor és karácsonykor készítjük.

Így lesz könnyű és foszlós a kalács

VIDEKIZE A hűvös idővel együtt eljött a kelt tészták ideje is, eleget vagyunk már otthon, van időnk összegyúrni, keleszteni, ugrálni körülötte, és jól is esik már nagyon a sütő melege is.

Mennyei őszi desszert: almáspite torta

VIDEKIZE Az ősz kihagyhatatlan desszertje az almás pite. Ezt az egyszerű, házias süteményt elkészíthetjük klasszikusan, de sokan szeretik az amerikai, rácsos pitét is. A Vidék íze videójában egy nagyon egyszerű, kevert tésztás változatot mutatunk, amit tortaformában sütünk meg.

Az idén inkább csak beszélünk róla, jobb években szedjük is

VIDEKIZE Régen volt ennyire száraz nyarunk, porzottak az erdők, alig volt gomba. Csak a legjobb gombavadászoknak telt meg a kosara, a legtöbben üres kézzel távoztak a gyűjtőutakról. Most az őszi esők talán javítanak a helyzeten, talán még ránk mosolyoghat a gombászszerencse.

Gyerekek a konyhában

VIDEKIZE Főzni jó. Nem csak mert rendkívül praktikus és olcsó módja annak, hogy meleg étel kerüljön az ebédlőasztalra, hanem mert remek időtöltés, kiválóan alkalmas stresszoldásra és végtelen lehetőséget rejt kreativitásunk kibontakoztatására.

Húsmentes hamburger

VIDEKIZE Egyre többen vegetáriánusok vagy vegánok, és a mindenevők táborában is sokan úgy alakítják a heti menüt, hogy legyen benne egy-két teljesen húsmentes nap.

Fűszer kisokos: Mikor, melyiket tegyük az ételbe?

VIDEKIZE A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében.

Erdélyi zakuszka

VIDEKIZE Mint a lecsó, ahány ház, annyi recept. Egy biztos, az alap sült padlizsán, és megy hozzá paradicsom meg paprika. Már itt is nagyok az eltérések, hogy mindezek sülve vagy párolva vagy nyersen darálva vagy főve turmixolva, stb., stb. Mindenesetre a változatosság gyönyörködtet.

Befőzőpraktikák

VIDEKIZE Itt az ideje a szilva eltevésének, most érnek azok az édes, magvaváló fajták, amelyekből a legjobb lekvárok lesznek. Minden recept úgy végződik, hogy végül tiszta, készített, fertőtlenített üvegekbe adagoljuk. Adunk pár tippet, hogyan készítsük elő az üvegeket.

Körtelekvár, ahogy a nagymama készíti

VIDEKIZE Befőzés tartósítószer-mentesen? Egyáltalán nem bonyolult! A Mindmegette séfje, Mészáros Balázs megmutatja, hogyan készül a tökéletes körtelekvár.

Íme, a francia pizza

VIDEKIZE Mindenki imádja a pizzaféléket, biztos siker, ha ezt készítünk a családnak, akár főfogásként ebédre vagy vacsorára, akár rágcsálnivalóként baráti sörözéshez, borozáshoz.

5 dolog, amit soha ne tegyél a mosogatógépbe

VIDEKIZE Bár sokszor egyszerűbb bepakolni a mosogatógépbe a koszos edényeket, mint kézzel suvickolni őket, van néhány olyan konyhai eszköz, amit semmiképp nem érdemes berakni a gépbe.

Fahéj: együk vagy ne együk?

VIDEKIZE Az őszi almás sütemények kötelező kísérője az illatos fahéj. El sem tudjuk nélküle képzelni ezeket a desszerteket. De mértéktelenül ezt sem szabad fogyasztani.

Megjelent a Vidék íze magazin februári száma!

VIDEKIZE Péntektől kapható az újságárusoknál a friss lap. Csupa kényeztető fogás, hogy a tél vége is jól teljen. Házias, selymes levesek, egyszerű tészták, sütemények. Meg persze fánkok a világ minden tájáról, hiszen a farsangi szezon közepén járunk.

Így lesz tökéletes a madártej és a vaníliasodó: angolkrém lépésről lépésre

VIDEKIZE Ez a főzött krém az alapja többek között a madártejnek, a borsodónak, egyes fagylaltoknak, valamint számos sütemény és torta töltelékének.

Sáfrány: a méregdrága ételízesítő

VIDEKIZE Nagyon drága, de szerencsére csak nagyon kevés kell belőle egy-egy ételbe. Gyönyörű sárgára színezi az ételt vagy a süteményt, és utánozhatatlan ízt ad nekik. Kicsit kesernyés, kicsit füstös, különleges aroma. Érdemes visszahozni a gyakran használt fűszerek közé.

Szegények vagy okosok krumplija?

VIDEKIZE Ilyenkor a legtöbb zöldségesnél kapható még szép, friss csicsóka, ráadásul nem is drága. Érdemes vele megbarátkozni, egyrészt finom, másrészt annyiféle jótékony hatása van, hogy szinte gyógyszernek tekinthetjük.

Hogy a gyerek is megegye

VIDEKIZE Az új év első napján lencsét kell enni, nincs mese. Ettől leszünk 2022-ben is gazdagok. A lencse nagyon sokoldalú alapanyag, sokféle étel készíthető belőle, a levestől a salátákig. Érdemes kikísérletezni, hogy melyik jön be a családnak, örömmel és ne duzzogva egyék az ifjak is az elsején kötelező hüvelyest.

Segítség, elfogytak a sütik!

VIDEKIZE Tegnap a nagy játszásban felfaltuk az összes kész sütemény. Pedig kéne valami kis édesség az ünnepi ebéd végére. Van pár remek desszertreceptünk, nagy valószínűséggel minden hozzávalót meg fogunk találni hozzájuk a hűtőszekrényben vagy a kamrában. Ráadásul pillanatok alatt összedobhatóak, sok élőmunkát nem igényelnek, koncentrálhatunk a karácsony szórakoztatóbb tevékenységeire.

Ünnepi menü – Az idén másként lesz

VIDEKIZE Mi, háziasszonyok már november végén azon töprengünk, az idén mi legyen a karácsonyi menü.

Ünnepi menü – majdnem úgy, mint egykor

VIDEKIZE Mi, háziasszonyok már november végén azon töprengünk, az idén mi legyen a karácsonyi menü. Még azokban a családokban is, ahol hagyományosan ugyanazt főzik minden évben, mert változik a világ körülöttünk. Megérkezik egy-két unoka, valamelyik családtag diétázik, vegán vagy vegetáriánus étrendre tér, sokkal többen leszünk vagy jóval kevesebben. Új sorozatunkban ehhez adunk pár hasznos ötletet.

Egy kanálnyi luxus

VIDEKIZE Az ehető ajándékoknak mindenki örül. Nem csak a megajándékozott, hanem az ajándékozó is, mert összehasonlíthatatlanul jobb a finom meleg konyhában tevékenykedni, mint a zsúfolt áruházakban kajtatni meglepetések után.

Mit hozzon a Mikulás?

VIDEKIZE Családja válogatja, pont mikor, de ötödikén este vagy hatodikán reggel a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, és elhelyez pár apró csomagot a kikészített, fényesre takarított kicsi cipőcskékbe. Mindig gond, hogy mi kerüljön a kis piros csomagokba.

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

VIDEKIZE Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án.

10 paprikás étel a magyaros ízek kedvelőinek

VIDEKIZE A csirkepaprikástól, a halászlén át, megannyi levesig, számos ételt készítünk paprikásan. Összeszedtük a mi 10 kedvencünket! (Kattints az étel nevére a receptért!)

Átugrotok egy pohár borra?

VIDEKIZE A világ legjobb dolgai közé tartozik egy kis baráti fecsegés pár pohárka bor társaságában. Valami harapnivalóra ilyenkor szükség van. Ha nincs időnk egy pogácsa összedobására, de nem bolti csipsszel akarjuk etetni a kedves vendégeket, akkor dobjunk össze egy sajttálat. Imádni fogják.

Trükkök krumplipucoláshoz

VIDEKIZE Süthetjük, főzhetjük, készíthetünk belőle csipszet, vagy pürét. Trükkök és praktikák a krumplipucolásra.

Nem boszorkányság az égetett tészta készítése!

VIDEKIZE Sokan félnek az égetett (forrázott) tésztától, érthetően, hiszen első látásra tényleg kicsit bonyolultnak tűnik. Szokatlan, hogy nem keverjük vagy gyúrjuk, hanem főzzük a tésztát. Érdemes belevágni, mert tulajdonképpen nem sokkal bonyolultabb egy sima piskótánál, és a végén nagyon elegáns sós vagy édes desszertek alapja lehet.

Hogyan készül a rántás?

VIDEKIZE Ma már ugyan kicsit kiment a divatból (a leveseket vagy a bennük főtt áttört zöldségekkel vagy habarással sűrítjük, főzeléket meg már alig eszünk), de van jó néhány közszeretett magyaros étel, amelyekből egyszerűen nem hiányozhat az az állag és az az íz, amit csak a hagyományos magyaros rántással tudunk megadni az ételnek.

Káposzta kisokos és szuper receptek

VIDEKIZE Kínai kel, fejes káposzta, kelbimbó, lila káposzta és kelkáposzta. Melyik mire jó, és milyen őrületesen finom ételeket készíthetünk belőlünk?!

Halloween-parti: 6 ötletes megoldás

VIDEKIZE A fiatalok körében egyre inkább hódít ez az angolszász eredetű mulatság, vagyis a Hollyween parti. Mandulás boszorkányujjak, gumicukor fogsorral díszített muffinok, pókkal dekorált torták.

Így süss otthon gesztenyét – videó!

VIDEKIZE Nem múlhatnak el sült gesztenye nélkül az őszi és a téli hónapok. Ellenállhatatlan illata, puha belseje elengedhetetlen velejárója ezeknek az évszakoknak. Ahhoz, hogy ne csak az utcai árusoktól tudj tökéletes csemegét szerezni, hanem otthon is el tudd készíteni, néhány dologra oda kell figyelned.

Együnk színesen – most például narancssárgát!

VIDEKIZE Ha nem akarunk téli (fél)álomba merülni, akkor próbáljuk minél tovább megőrizni a nyári fitt, felpörgött állapotunkat. Segít benne a vitalizáló narancssárga menü. Már a látványuk is jókedvvel és energiával tölt fel, nem is beszélve a bennük lévő többféle vitaminról és ásványi anyagról.

Megjelent a Vidék íze novemberi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a friss lapszám. Márton- napi menüvel, sok friss szezonális étellel. Keressék az újságárusoknál!

Szeretjük mi a kist?

VIDEKIZE A francia eredetű sós lepény (quiche, ejtsd kis) rendkívül népszerű ma már az egész világon, nem véletlenül. Szeretjük a ropogósra sült tészta plusz pici zöldség, pici hús, pici sajt összeállításokat, mindenféle formában.

10 magyaros étel, ha van otthon kolbász

VIDEKIZE Szeretjük a paprikás kolbászt, de nemcsak felkarikázva, kenyérrel fogyasztva, hanem a vacsorába belesütve, főzve is imádjuk. Hoztunk is tíz receptet kolbásszal!

Lassan érik a birs, tegyük el!

VIDEKIZE A birsalmát nyersen nemigen fogyasztjuk, és ráadásul már hideg tisztaszobánk sincs, ahol sokáig elállna (és közben illatosítana). Tehát általában érdemes rögtön befőzni, ha hozzájutunk egy szép adaghoz.

Lacikonyhától a burgerlángosig – Street Food magyar módra, az elmúlt 200 évben

VIDEKIZE Persze 200 évvel ezelőtt, még senki nem hívta street foodnak a népszerű lacikonyhákat. A gyorsan elkészülő, és az utcán, menet közben is elfogyasztható ételek kínálata sokat változott az elmúlt években, ám most ismét a magyaros gyorsételek hódítanak!

11 tarjás recept, amiből egyet muszáj kipróbálnod hétvégén!

VIDEKIZE A tarját, mondhatni, mindenki szereti, ami nem csoda: éppen a se nem túl zsíros-se nem túl száraz kategóriába tartozik, és igen jól variálható, változatosan fűszerezhető alapanyag – 11 ínycsiklandó példát tudunk hozni, hogy ezt bebizonyítsuk!

Így készíthetsz tökéletes főtt krumplit – lépésről lépésre!

VIDEKIZE Habár a krumpli megfőzése sokak számára a vajas kenyér elkészítésével egyértékű konyhai művelet, azért mégis van, akinek fejtörést okoz, akár a pucolt, akár a héjában főtt változatnak állna neki, hogy mégis mennyi ideig, mennyi és milyen vízzel, mennyi sóval főzze meg?

Megjelent a Vidék íze októberi száma!

VIDEKIZE Talán az ősz közepén a legegyszerűbb a főzés, annyiféle friss alapanyag közül válogathatunk a piacokon. Ráadásul már a nagy meleg is tovaszállt a nyárral együtt, nyugodtan bekapcsolhatjuk a sütőt is, jól is esik már a melege. A Vidék íze friss számában rengeteg szezonális receptet ajánlunk, sósat és édeset egyaránt.

Kisasszonyok botlása

VIDEKIZE A Tarte Tatin talán a legismertebb francia sütemény. Ropogós, omlós tészta, krémesre sült alma és bársonyos karamell, csak szeretni lehet. Rengeteg a mindenféle alma, most kell ennek a finom, gyümölcsös pitének nekiugrani.

Szőlőt a sütibe, és a lekvárba? Naná!

VIDEKIZE Készülhet belőle bor, sütemény, de nyersen is felfaljuk vacsorára, vagy uzsonnára. A szőlő az ősz sztárja, de mit kezdjünk ennek a csemegének a különböző fajtáival?

8 mennyei szilvás süti, aminek lehetetlen ellenállni

VIDEKIZE Az alma mellett a szilva az ősz legkedveltebb gyümölcse, amiből nemcsak isteni finom lekvárt készíthetünk, hanem különböző süteményekbe is fel tudjuk használni. Mennyei pitéket, lepényeket, kalácsokat, réteseket süthetünk szilvával. Íme néhány recept kedvcsinálónak.

10 mákos sütemény, ahogy a nagyi csinálta

VIDEKIZE Nyáron a gyümölcsöké a főszerep, de ősszel már a mákkal, a dióval, a sütőtökkel töltjük meg a süteményeinket. Íme 10 igazán házias mákos desszert! (A sütemény nevére kattintva eljutsz a recepthez!)

5 dolog, amit a nagymama sohasem dobott ki

VIDEKIZE Bár eleinte lehet, hogy a kényszer szülte ezeket a spórolós, maradékmentő, újrahasznosításos ötleteket, bizony sok pénzt megtakaríthat velük. Fedezd fel őket újra!

Mire jó a római kömény?

VIDEKIZE A római köménynek annyira jellegzetes az aromája, hogy még a gyakorlatlan kóstolók is rögtön megérzik, hogy valami furcsa fűszer került az ételbe. Mély, füstös íze rögtön az ezeregyéjszaka egzotikus világába repít bennünket. Érdemes vele összebarátkozni, egy-egy csipetnyi belőle új dimenzióba emeli a megszokott ételeinket.

Így hódította meg a világot a csörögefánk

VIDEKIZE Vajon honnan ered, és mégis hány éves a csörögefánk?

13 fogás karajból a rántott húson túl

VIDEKIZE Sertéskarajból legtöbbször rántott húst készítünk, pedig sokféleképpen tehetjük izgalmasabbá ezt az ételt, Tölthetjük, süthetjük egészben, de szaftos ragut is készíthetünk belőle.

5 érdekesség a kölesről, amit nem tudott

VIDEKIZE A kuszkusz és a bulgur mellett a köles a legkedveltebb köret az egészséges életmódot követők körében. Nemcsak sokféle ételt készíthetünk vele, hanem rengeteg jótékony hatása is van. Összeszedtük öt pontban, hogy mit érdemes tudni erről a szuperélelmiszerről.

Salátától a főételig – Szerencsét hozó receptek lencsével

VIDEKIZE Hozzon nekünk gazdagságot és szerencsét a lencse! Főzelék, leves, főétel, vagy saláta? Mindenre van egy ötletünk!

Karácsonyi forrócsoki-parti

VIDEKIZE Az egész napos pizsamás bulit a legjobb egy nagy bögre forró csokival kezdeni. Édes, habos, kényeztető. Remekül lehet utána legózni, társasjátékozni, új könyvekben elmélyedni.

Díszítsük együtt!

VIDEKIZE Nagyon divatosak a házilag készített retró karácsonyfadíszek, külön öröm, ha ehetőek is.

Mi legyen a töltelék? Variációk göngyölt húsokra

VIDEKIZE A göngyölt húsok készítésekor nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziádat. Az alábbi adagok négy hússzelet megtöltésére alkalmasak.

Ünnepi menü – vegán módra

VIDEKIZE Mi, háziasszonyok már november végén azon töprengünk, az idén mi legyen a karácsonyi menü. Még azokban a családokban is, ahol hagyományosan ugyanazt főzik minden évben, mert változik a világ körülöttünk. Megérkezik egy-két unoka, valamelyik családtag diétázik, vegán vagy vegetáriánus étrendre tér, sokkal többen leszünk vagy jóval kevesebben. Új sorozatunkban ehhez adunk pár hasznos ötletet.

Hogyan süssünk otthon gesztenyét? Hasznos tippek és trükkök

VIDEKIZE A papírstaniclibe csomagolt forró gesztenye ellenállhatatlan illata, édes ízes és ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul ahhoz, hogy egy-egy őszi-téli nap feledhetetlenné váljon.

Csíp, de legalább melegít

VIDEKIZE Csípős, fűszeres ételekre vágyunk ilyenkor, hogy jól átforrósítsanak a zimankós napokon. Tudják, hogy a paprika csípősségét nemcsak rendkívül szubjektív szavakkal, elvörösödő fejjel, hanem számokkal is ki lehet fejezni?

Gyógynövények légúti panaszokra a bükki füvesember patikájából

VIDEKIZE A koronavírussal továbbra is együtt kell élnünk, ám a felső légúti betegségek szezonja is megérkezett. Szabó Gyuri bácsi most a nátha, az influenza és a bronchitis tüneteinek enyhítésére ajánl remek természetes megoldásokat.

Hogyan készítsünk otthon kókuszpelyhet?

VIDEKIZE Jönnek az ünnepek, elkezdjük átgondolni a menüt, töprengünk, hogy mit és hol fogunk beszerezni. Sok ünnepi édességhez használunk kókuszpelyhet. Mivel ilyenkor sok helyen kapni kókuszdiót, nem is drága, érdemes kipróbálni a házi változatot.

Így készül a legfinomabb birsalmasajt

VIDEKIZE A birsalmasajt az egyik legjobb dolog, ami a legendás múltú birssel csak történhet a konyhában. Nem véletlen, hogy régóta készítik a világ számos táján, és napjainkban újra egyike lett az egészséges, újrafelfedezett és sokféle módon készíthető, tálalható finomságnak.

Érző szív, durva külső

VIDEKIZE Nem igazán vonzó ennek a gyümölcsnek a külseje: éretlenül sem hívogat a csúnya sárga gubacs, éretten pedig kifejezetten riasztó a horpadozó, barna, rücskös héj, a szottyosság, a fura alak.

Ki libát nem eszik az éhezik?

VIDEKIZE Ha máskor nem is, Márton-napon és környékén igyekszünk libát vagy kacsát tenni az asztalra. Ha túl nagynak találjuk az 5-10 kilós hízott szárnyasokat, akkor válasszuk valamelyik kisebb alkotórészét. Combot, mellet, szárnytövet, mindegyikből más-más étel készíthető, de egyik jobb, mint a másik.

Tepertős finomságok a levestől a pogácsáig

VIDEKIZE Nem diétás, de rettentően finom a tepertő. Készülhet belőle pogácsa, de még a krumplis tésztához is használhatjuk!

Kísértetek éjszakája

VIDEKIZE Jó egy kicsit borzongani. Az angolszász kultúra beáramlásának hála, mi is már sokféle kelléket átvettünk az október végi Halloweenből. Sok háznál vigyorgó tökök világítanak éjszakánként, a nagyáruházak édességes pultjain megjelennek a habcukorból készült fogsorok, a denevéres rágógumikészletek. A kicsit nagyobb gyerekekkel dobjunk össze pár rémisztő süteményt.

Receptek a füstölt sajt szerelmeseinek!

VIDEKIZE Töltelékek, sós vendégvárók, vagy tepsis finomságok remek hozzávalója lehet a füstölt sajt! Elhoztuk a kedvenc receptjeinket.

Mókuscsemegék

VIDEKIZE Ha már muszáj nassolni az esti tévé vagy a baráti traccsparti mellé, akkor legalább időnként érdemes a csipszek és a bonbonok helyett valami egészségesebb változatot keresni.

Polenta és puliszka – így lesz tökéletes a kukoricakása!

VIDEKIZE A polenta, más néven puliszka laktat, egészséges és változatosan elkészíthető – nemcsak köretnek vagy főételnek, hanem snacknek és süteménynek is kiváló. Próbálja ki, ha eddig még nem tette!

3 tipp a tökéletes bableveshez!

VIDEKIZE Az őszi-téli időszakban érdemes felhasználni a betárazott babjainkat és összeütni egy tartalmas, gazdag bablevest, ami után elég egy jó túrógombóc vagy palacsinta, és máris komplett az ebéd!

5+1 villámgyors gabonaköret, ha már unod a sült krumplit

VIDEKIZE Ezekkel a villámgyorsan elkészíthető gabonaköretekkel változatosabbá teheted az étrended.

5 tuti tipp sütőtökhöz – a vásárlástól a feldolgozásig

VIDEKIZE Október-november vitathatatlan sztárja a sütőtök: sütve, főzve, édesen, sósan egyaránt imádjuk. Ismerd meg a legfontosabbakat a vásárlásáról és elkészítéséről!

Hogyan főzzünk csipkebogyólekvárt?

VIDEKIZE Az idén különösen gyönyörűek a vadrózsa bogyói, hatalmasra nőttek és vérpirosak. Már most lehet gyűjteni. A legegyszerűbb, ha megszárítjuk teának. De a bátrak és időmilliomosok lekvárt főznek belőle. Csodálatos ajándék lehet egy-egy apró üvegcse belőle.

A tökéletes resztelt máj titka 8 lépésben

VIDEKIZE Pontosan tudod, milyen értékes táplálék a máj, szereted is, de otthon nem készíted, mert soha nem puhul meg? Eláruljuk, hogyan csináld a resztelt májat, hogy ne legyen kemény.

A tökéletes piskóta titka

VIDEKIZE Sosem árt, ha van egy jó piskótarecept a tarsolyunkban, pár tojásból, pici lisztből és cukorból pillanatok alatt készen van a könnyű és finom alaptészta, amit aztán bármilyen lekvárral vagy krémmel tölthetünk.

Így készül a tökéletes kenyérlángos, langalló

VIDEKIZE Az éhes ember képes akár órákat is sorban állni, hogy megkaparintson egy kenyérlángost, pedig ez az étel is sokkal jobb, ha otthon, házilag készítjük. Videón mutatjuk a receptet.

5 ok, amiért a fakanál a kedvenc konyhai eszközünk

VIDEKIZE Nincs konyha, ahol a fakanál ne lenne megtalálható. Sok alternatívája született már a modern korban, mégis a profik, minden műanyag csodakanállal szemben erre esküsznek.

Füge: kincs az ígéret földjén

VIDEKIZE Különleges gyümölcs errefelé a friss füge. A szerencsés fügebokor-tulajdonosok ilyenkor szüretelhetik a második vagy harmadik termést. Frissen a legjobb, hiszen annyira édes és krémes, hogy már önmagában tökéletes desszert.

Így nem esik szét és nem lesz kőkemény a szilvás gombóc

VIDEKIZE A szilvás gombóc titka a tésztában rejlik. Nem jó, ha olyan kemény, mint egy teniszlabda, az sem jó, ha szétesik, szétfő. Ha ezt a receptet követitek, egy burgonyás, könnyű gombócot fogtok kapni, amiben a fahéj és a szilva dominál.

Hogy született a majonéz?

VIDEKIZE Nem különösebben trendi manapság, de szeretjük. Sok nagy klasszikus salátát, hideg előételt el sem tudunk képzelni nélküle, gondoljunk csak a franciasalátára, a majonézes tojásra, a Waldorf salátára vagy az amerikai káposztasalátára.

Így tedd izgalmasabbá az uzsonnát – 3 tuti recept!

VIDEKIZE Szendvicseket helyett szuper megoldás lehet a wrap, másnéven a tortillatekercs, amibe felhasználhatjuk az előző napi ebéd maradékát, csempészhetünk bele zöldséget, és garantáltan a legválogatósabb gyerek is szívesen befalja!