Tegyük el télire a paradicsomot, ha esetleg van még

Az idén nem lett túl jó a paradicsomtermés, szépen indult, de aztán mindenki megtámadta nagy erőkkel: poloskák, kártékony lepkék, paradicsomvész, többen arról panaszkodnak, hogy alig van hibátlan paradicsom. Természetesen a nagy szárazság sem kedvezett, aki nem tudott locsolni, az már elbűcsúzhatott a növényektől. MIndenesetre ha van még pár szem, még ha hibás is itt-ott, ezeket a részeket kivágva el tudjuk tenni télire.

Békebeli vajaskifli uzsonnára

VIDEKIZE Mindig gond, hogy mit csomagoljunk tízóraira. A legtöbb gyerek imádja a friss, ropogós kiflit, még magában is. Megmutatjuk, hogy készíthetjük el otthon. Ha esetleg nem fogy el azonnal vagy másnap, le is fagyaszthatjuk, megőrzi a frissességét.

Éttermek a Budai Várban – lenyűgöző gasztro-kínálattal vár Budapest óvárosa

VIDEKIZE A Budai Vár, Budapest egyik legikonikusabb látnivalója, nemcsak a magyar történelem színtere, hanem egy kulturális és gasztronómiai központ is.

Íze remek, eredete bizonytalan, de legalább sütni nem kell

VIDEKIZE Ha sütés nélküli édességekre gondolunk, akkor általában gyümölcsös finomságokban gondolkodunk, pedig gondolni kell a csokoládéimádókra is. Az ő kedvencük a híres kanadai, sütés nélküli csokis kocka lesz.

Csináld, amit szeretsz – szó szerint!

VIDEKIZE Nincs annál jobb, mint amikor az ember azt csinálja, amit szeret. Vagy mégis? Ha mások is szeretik, amit csinál!

Mit adjunk a grillezett húsok mellé?

VIDEKIZE Ropogós salátát és friss kenyeret, persze, de valami szaftos is kéne mellé. Ilyenkor jön a képbe a most már errefelé is igencsak elterjedt csatni vagy relish, ki hogy szereti nevezni, ez a gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készített sós vagy édes vagy pikáns mártás.

A japánok sajttortában is verhetetlenek

VIDEKIZE A japán sajttorta egyszerű és nagyszerű, mint a legtöbb tökéletes sütemény. Tulajdonképpen egy kevert tészta, egyetlen rétegből áll. Önmagában is nagyon finom, de tunningolhatjuk valamilyen öntettel is.

Bazsalikom, a kertek királynője

VIDEKIZE A bazsalikomot, ezt a jellegzetes illatú egyéves fűszernövényt ugyan egész évben használjuk, de a legjobban a könnyű, meleg évszakhoz való ételekhez illik, zöldséges és húsos tésztákhoz, levesekhez, gyümölcsökhöz, salátákhoz.

Remeg, mint a kocsonya

VIDEKIZE A könnyű, nyári, joghurtos-tejszínes-gyümölcsös desszertekhez gyakran használunk valamilyen zselésítő anyagot. Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha pár egyszerű szabályt megtartunk, ezek a sütemények is jól fognak sikerülni.

Otthon készítve jobb, olcsóbb és szórakoztatóbb – házi jégkrémek

VIDEKIZE A gyerekek imádják a fagylaltot, odavannak ezekért a jeges nyalánkságokért. Sok minden szól az otthoni gyártás mellett. Először is nincs benne sem színezék, sem nem kívánt állományjavító, sem több tonna cukor. Ráadásul (főleg, ha esetleg van pár szem saját gyümölcs) alig kerül valamibe. Az elkészítése pedig gyors és nagyon egyszerű.

Fokhagymás hús és krumpli, és mindenki imádja

VIDEKIZE A brassóit mindenki szereti. Eredete a homályba vész, egy a biztos, semmi köze a nevében szereplő erdélyi városhoz. Sokféleképpen készítik, a címben szereplő összetevők mellé általában még jön valami kis szalonna, időnként borsó, paradicsom, paprika. Mi is mutatunk pár változatot.

Angyalok születésnapjára

VIDEKIZE Mi általában hagyományos piskótát sütünk a házi torták alapjaként. Az angolszász országokban viszont sokszor készül egy könnyű kevert tészta, amelyhez csak a tojások fehérjéjét használjuk fel. Pont olyan fehér, mint az angyalok ruhácskája.

Vasárnapi családi ebéd

VIDEKIZE Sok családban szombaton vagy vasárnap betoppannak a gyerekek az unokákkal, és együtt ebédel mindenki. A vendégfogadóknak mindig gond, hogy mi legyen a menü, ami elég ünnepi, ami nem teljesen megszokott, de mégis szívesen megeszik a kicsik és a nagyok is.

Tegyünk a lekvárokba is zöldfűszereket!

VIDEKIZE Viszonylag ritkán használunk zöld fűszereket a lekvárokhoz, pedig nagyon jól feldobják ezeket az édes gyümölcsragukat.

Krokant kontra grillázs – hogy tisztán lássunk

VIDEKIZE Sok receptben szerepel grillázs vagy krokant, jó tudni, hogy pontosan mit jelent az egyik vagy a másik. Karamell és dióféle mindkettő, de akkor mi a különbség?

Hogyan lesz tökéletes a tojásos galuska?

VIDEKIZE Májusban szerencsére tele a piac friss, zsenge, ropogós fejes salátával, ilyenkor a legfinomabb. A legjobb kísérője a tojásos galuska. Ha teszünk hozzá bár szelet baconszalonnás, a húsevőknek is rögtön rendkívül vonzóvá válik ez a tavaszi étel. Bármilyen egyszerű, elrontani sem nehéz. Adunk pár tanácsot, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Boldog anyák napját minden édesanyának!

VIDEKIZE Az orgonacsokrok mellett ilyenkor szeretjük meghívni az anyukákat egy jó ebédre. Olyan ételsort állítottunk össze, amely valószínűleg minden hölgynek ízleni fog, apró, finom falatok, könnyedebb húsok, desszertként pedig egy sokféle diétába beilleszthető csupa csoki torta.

Együnk sok zsiradékot, de okosan!

VIDEKIZE Könnyű elveszni a sokféle zsiradék tengerében. Adunk egy kis útmutatót, hogy milyen formában együk, hogy az a hasznunkra is váljék.

Pofonegyszerű spárga, főételnek vagy köretnek

VIDEKIZE A friss spárga is a tavasz, nyárelő örömei közé tartozik. Ha kapunk, nyugodtan együk hetente többször is, hiszen ezt az ízt és állagot az év többi felében nem tudjuk megkapni, sem a fagyasztott, sem a konzervspárga nem hasonlítható a frisshez.

Kedvencünk, a tepsis krumpli

VIDEKIZE Ilyenkor átnézzük az ősszel betárolt krumplit, lecsírázzuk, ha kell, és örülünk, hogy van még jó pár kiló belőle. Főleg hónap végén sok olcsó ebéd és vacsora alapanyaga lehet.

Megjelent a Vidék íze áprilisi száma

VIDEKIZE Mától kapható a friss, ropogós számunk, tele tavaszi receptekkel. Paraj, csalán, medvehagyma, spárga, sok zöld újdonság. Adunk ötleteket a húsvéti maradékok (főtt és nyers tojás, sonka) felhasználására, ajánlunk pár egészen különleges palacsintát és almás süteményt.

Húsvétra fagyi?

VIDEKIZE Miért is ne? Mindenki szereti, nyilván sütés nélküli, és percek alatt összedobható, utána már csak a fagyasztó dolgozik. Az ünnepi jelleget az ízek képviselik: a megszokott csoki-vanília-eper helyett répatorta, tojáslikőr, keksztekercs köszön majd vissza.

Mivel töltselek meg? Rétes-kisokos

VIDEKIZE Tökkel, almával, mákkal, túróval...a rétest ezernyi finomsággal megtölthetjük, de mennyire jól ismerjük ezt a népszerű süteményt?

A legjobb nassolnivalók a legjobb filmekhez

VIDEKIZE Ha egy esős hétvégét sorozatnézéssel töltünk otthon, bekuckózva a kanapéra, akkor muszáj valamit rágcsálni mellé, hogy meglegyen a tökéletes moziélmény.

Szedjünk csalánt, de hogy?

VIDEKIZE Pár nap, és elkezd nőni a csalán a kert végében meg az erdők alján. Sokat olvasunk róla, hogy milyen egészséges, milyen finom, ráadásul ugye ingyen van. Adunk pár praktikus tanácsot, hogyan gyűjtsük be ezeket a csípős zöld leveleket.

Ha így sütöd a szalonnát, nem füstöli be az egész konyhát

VIDEKIZE A füstölt szalonna zsírja elképesztően finom ízt kölcsönöz a magyaros fogásoknak. A hagymát dinsztelhetjük sima sertészsíron is, de akkor lesz igazán finom az étel, ha frissen olvasztjuk ki a szalonnában található zsiradékot. Mutatunk egy praktikát, amivel se leégni nem fog a szalonna, és még a konyha sem telik meg füsttel.

Sós és édes olcsó desszertek gyűjteménye

VIDEKIZE Kevés pénzből is ki lehet hozni egy finom desszertet. Íme néhány sós vendégváró, vagy kellően édes, sütemény, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nem terhelik meg a kosztpénzt.

A tökéletes tépett hús, vagyis a pulled pork titka

VIDEKIZE A tökéletesen elkészített pulled pork egy igazi gasztronómiai kincsnek számít. Ez az omlós, szaftos és elképesztően finom tépett malachús az amerikai barbecue hagyományok egyik legkedveltebb fogása.

Oliebollen – a hollandok nem bonyolítják túl a fánkjukat

VIDEKIZE Anno a CNN Travel a világ 50 legjobb desszertje közé sorolta a hollandok almás-mazsolás fánkocskáját, nyilván nem véletlenül.

Kimondhatatlan nevű francia fánkcsoda

VIDEKIZE A francia cukrásztudomány mindig is lenyűgöző volt. Nagyon jeles képviselője a karamellás fánktorony, a croquembouche. Természetesen francia eleganciával, hiszen nem zsiradékban kisütött tésztából, hanem légiesen roppanós égetett fánkocskákból épül fel.

A legjobb házi pogácsa

VIDEKIZE Minden családnak megvan a saját pogácsareceptje és a pogácsafelelőse, aki a nevezetes ünnepekre megsüti a jól bevált sós süteményt.

Kedvenc csokijaink otthon sütve

VIDEKIZE Az egyesével csomagolt kis csokiszeletek sokunk nagy kedvencei közé tartoznak. Rendes hétköznapokon be is érjük eggyel. Ünnepnapokon viszont elkápráztathatjuk az édesszájú barátainkat és családtagjainkat, ha az imádott édességüket torta- vagy piteformátumban készítjük el.

Megjelent a Vidék íze magazin januári száma!

VIDEKIZE Januárban főleg sertéshús szerepel az étlapunkon, hiszen ez a hónap a klasszikus disznóvágások legfőbb időszaka. Mellette pedig minél egyszerűbb fogásokra vágyunk, hiszen az ünnepek alatt sütöttünk-főztünk eleget, ízekből is sok volt, kis pihenőre vágyunk, mindenféle értelemben.

Csak kellene sütni valami sósat is

VIDEKIZE Dugig van még a hűtő mindenféle készétellel, adad még bőven az adventi kekszekből, ott a fél torta tegnap estéről, és persze a bejgli is kitart még szilveszterig.

Megjelent a Vidék íze szeptemberi száma!

VIDEKIZE Mától kapható friss, ropogós őszi lapszámunk. A szeptemberi iskolai becsöngetéssel együtt kezdődik ismét a napi tízóraigyártás. Sok ötletet adunk ehhez, tartalmas, izgalmas szendvicseket, valamint édes és sós péksüteményeket kínálunk. A havi menüt a gyerekek kedvenceiből állítottuk össze. Főztünk még sok olcsó kedvencet, és készítettünk pár csodás desszertet is.

Ráérős villásreggelik

VIDEKIZE Ma ismét nagy divat a hétvégi ráérős, délelőtti eszegetés, nevezzük bárminek is az étkezést. Sokféle fogás, édesek és sósak, családtagokkal, barátokkal, üzletfelekkel. Nagyon kellemes és nagyon szórakoztató program.

Házi pékek lettünk, sokan

VIDEKIZE Nagy divatja van a házi kenyérsütésnek. Az igazán menők kovászos péktermékekben utaznak, de változatlanul sütünk azért időnként élesztővel is, nem mindig van idő és energia a kovászos alkotások pátyolgatására. Akár így, akár úgy készül, a frissen sült házi kenyerek mindig nagyon finomak, érdemes belevágni.

Japán módszer – mi is az a tempura?

VIDEKIZE Igazából nyáron szeretünk bő olajban sütni, sarkig tárjuk az ablakokat, vagy kimegyünk a teraszra sütögetni, szóval meg tudjuk akadályozni, hogy olajszag terjengjen a lakásban. A nyári zöldségekhez nagyon jól illik a japán mártótészta, a tempura, sokkal könnyebb lesz a bunda, mintha hagyományos panírt (liszt, tojás morzsa) használnánk.

A világ legjobb aprósüteménye

VIDEKIZE A CNN Travel összeállított egy ötvenes listát a világ legjobb süteményeiből. Szerepel benne egy dél-amerikai csodálatos kis apróság is: sűrű karamellkrémmel töltött kekszecskék. Érdemes vele összeismerkedni, mert elképesztően finom.

Térdig járunk a padlizsánban

VIDEKIZE A nyár közepétől általában nagyon olcsón vehetünk padlizsánt. Aztán ott állunk vele, hogy mit is készítsünk belőle. A krémet már kicsit unjuk, a muszaka macerás, és nem fogunk grillezni a héten. Ha egyszerre megsütünk egy nagyobb adagot, akkor a héten többféle fogás is készülhet belőle, szinte percek alatt.

Nyaralós reggeli itthon

VIDEKIZE Utazunk itthon, külföldön, mindenfelé. Mindenütt eszünk reggelit, egyrészt, mert finom, másrészt kell az energia az egész napi nyaraláshoz. Aztán hazaérve olyan jólesik felidézni a kalandokat, amelyekhez szorosan hozzátartoznak az ízek is. A nyári emlékekből raktuk össze a nagy vasárnapi reggelinket.

Lakóautós nyaralás: Szabadság és kaland

VIDEKIZE A lakóautós nyaralás egyre népszerűbb választás azok körében, akik szeretik a kalandot és az önállóságot. A lakóautózás lehetőséget ad arra, hogy kötetlenül megismerd Európa legszebb helyeit.

Megjelent a Vidék íze magazin júliusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a friss, ropogós nyári számunk, tele zsenge zöldségekkel, gyümölcsökkel, ínycsiklandó ételekkel a hétköznapokra és az ünnepekre. Hagyományos vasárnapi menü a családnak, villámgyors sós falatok a haveroknak, sütés nélküli desszertek az ilyenkor is édességre vágyóknak.

A jó vidéki gasztronómia alapja a kiváló mezőgazdaság!

VIDEKIZE Úgy tartják, a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön. E szerint is kell cselekedni, élni az életünket. Ehhez pedig a földek, a természet és a környezetünk ápolására is szükség van.

Rakjad egymás tetejére – pite lesz?

VIDEKIZE Elég kaotikus a helyzet pitefronton, nagyon sokféle süteményt szoktak így nevezni. Ezzel egyébként nincs baj, szerencsére nagyon finom egy tésztaréteggel, kettővel, fedve, nyitva, rácsosan, kit érdekel az elnevezése?

Zsenge zöldborsó, de milyen?

VIDEKIZE Az idén remek a borsótermés, jót tett neki a sok májusi eső. Van némi összevisszaság az elnevezésükben, segítünk kiigazodni benne. De bármelyik fajta is, ilyenkor a legfinomabbak a zsenge, zöld szemek.

Időutazás egy tortával

VIDEKIZE Folyamatosan változik a házi sütemények divatja, időnként felkap valamit a közízlés, mindenki azt süti, aztán el is felejtjük, mert jön az újabb hullám.

Francia csodafegyver: a galette

VIDEKIZE Ömlik ránk a friss magyar gyümölcs, egyszerre érik a cseresznye, a meggy, többféle bogyós. Ha házi sütit akarunk velük sütni, van pár egyszerű megoldás. Az egyik a galette, a francia gyümölcsös lepény. Tényleg összedobható pár perc alatt, alig van vele munka, és nagyon, nagyon finom.

Ezekkel az ételekkel enyhíthetjük az allergiás tüneteket

VIDEKIZE Itt az igazi tavaszi jó idő, és vele együtt megérkezett az allergiaszezon is, ami sajnos nem kíméli az arra érzékenyeket. Van viszont néhány étel, ami segíthet enyhíteni a tüneteket!

Megjelent a Vidék íze májusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a vadonatúj, friss lapszámunk, a hónap végi gyereknapra való tekintettel sok-sok olyan recepttel, amelyek biztosan beletartoznak az apróságok kedvencei közé. Megnyitottuk a kerti szezont is, pár tartalmas bográcsos egytálétellel, és persze sütöttünk-főztünk a májusi zöldségekkel, gyümölcsökkel, már gazdagon termő zöldfűszerekkel.

Gondolatban már nyaralunk

VIDEKIZE Már a nyáron jár az eszünk: mikor és hová megyünk? S persze azon is, hogy mit eszünk ott. Az egész napi strandolás után jól megéhezünk estére.

Mit miért? – sütési praktikák kezdőknek

VIDEKIZE A legtöbb recept tele van olyan kifejezéssel, amit vagy pontosan értünk vagy sem, vagy tudjuk hogyan csináljuk és miért vagy sem.

Egész évben medvehagyma

VIDEKIZE Tavasz közepén nem nehéz egy nagy csokor illatos medvehagymalevélhez hozzájutni, de az év többi részében is néha jó lenne ezzel ízesíteni a rántottánkat vagy a pogácsánkat.

Helyek, amiket érdemes felfedezni, ha Budapestre látogatsz

VIDEKIZE Budapest egy olyan város, amely rengeteg látnivalót, programot és gasztronómiai élményt kínál a látogatóinak.

Brigitte Bardot kedvenc kalácsa

VIDEKIZE A francia tengerparig nyaralóhelyről elnevezett apró kalács tényleg az egyik legfinomabb ebben a műfajban. Maga a tészta különlegesen finom, puza és foszlós (köszönhetően a rengeteg vajnak), a narancslikőrös krém pedig végképp ellenállhatatlanná teszi.

Almafára a sonka csontját!

VIDEKIZE Rendkívül változatosak a régi húsvéti népszokások, ehhez az ünnephez különösen sok hiedelem társult. Összegyűjtöttünk belőlük egy jó nagy csokorral.

Vegán sajthelyettesítő

VIDEKIZE Ma már többféle sajthelyettesítőt lehet kapni, más kell a szendvicsbe, más a pizzára, és megint más a mindenféle rakott ételek ízesítéséhez.

A hagymák csodálatos gyógyhatásai

VIDEKIZE A vöröshagymának és a fokhagymának annyi jótékony hatása van, hogy a népi gyógyászat hosszú ideje alkalmazza mindkettőt, különféle teákban, cseppekben, megelőzésre és bajok orvoslására egyaránt.

Lusta szakácsok kedvence

VIDEKIZE Tíz-tizenöt perc alatt összerakjuk, aztán csak betoljuk a sütőbe, és egy jó időre elfeledkezünk róla. Utána már csak a kínálás meg a dicséretek bezsebelése van hátra.

Bécsi rozmaring, a télen is zöld fűszer

VIDEKIZE Ha friss ízekre vágyunk, és nem a szupermarket polcáról akarjuk leemelni a zöld fűszerünket, akkor viszonylag szűk körből válogathatunk a kertünkben ilyenkor. A rozmaring és a kakukkfű mellett szépen zöldell egész télen a csombor is (ha évelő fajtát ültettünk).

Pár nap múlva kezdődik a húsvét előtti nagyböjt

VIDEKIZE Hamvazószerda az idén február 14-re (Bálint napjára) esik, innentől indul a húsvét előtti nagyböjt.

Így lesz tökéletes a szalagos fánk

VIDEKIZE A farsangnak kötelező kelléke a fánk. Sokfélét ismerünk, mindegyiket szeretjük, de általában a hagyományos magyar szalagos fánkot szeretnénk megsütni.

Miért fontos egy házon a homlokzat?

VIDEKIZE Amikor házépítésről van szó, az embernek millió dolgot át kell gondolnia, hiszen a végső cél minden esetben az, hogy egy lakályos és időtálló otthont építsen, amely az időjárási viszontagságoknak is hatékonyan ellen tud állni.

Csicsóka, az édes orvosság

VIDEKIZE Eljött a csicsókás ételek ideje. Az ünnepek és a nagy lakomák után szeretnénk egészségesebben, olcsóbban és egyszerűbben étkezni. Ez a helyes, göcsörtös kis gumó minden feltételnek megfelel.

A ropogós japán bunda titkai

VIDEKIZE Imádjuk a bundázott bármit, igaz a mondás, hogy errefelé mindent is kirántanak. A hagyományos bunda errefelé a liszt, tojás, morzsa hármasa, ezt szokták esetleg ezzel-azzal turbózni.

Indulhat a buli

VIDEKIZE Mi tegyünk a szilveszteri büféasztalra? Ilyenkor a sok kötelező koccintás miatt az édességek kicsit háttérbe szorulnak, a sós falatok játsszák a főszerepet. Készítsünk többféle színes, kívánatos harapnivalót az italok mellé, ne üres gyomorba érkezzen több pohárka alkohol.

Mit is kellene ennünk december 24-én?

VIDEKIZE Nyilván minden háziasszony már rég összeállította a mai menüt, hiszen december eleje óta tervezgetünk, egyeztetünk a családdal, mostanra kialakult a végső ételsor. Sok családnál ez mindig ugyanaz, máshol folyamatosan változik, mint ahogy általában maguk a családok is. Régebben kötöttebb volt a karácsonyi étrend, jelentősége volt az egyes fogásoknak.

Különleges tízórai különleges gyerekeknek

VIDEKIZE Ha a gyerek valamit nem fogyaszthat, különösen oda kell figyelni, hogy kívánatos és ínycsiklandó legyen az uzsonnája, ne érezze magát számkivetettnek. Olyan jól csomagolható ínyencfalatokat találtunk ki a diétázó apróságoknak, hogy irigykedni fognak rájuk a többiek.

A világ legdrágább fűszerével ízesítve

VIDEKIZE A CNN Travel összeállított egy ötvenes listát a világ legjobb desszertjeiből. Sok egyéb finomság mellett szerepel benne egy iráni fagylaltkülönlegesség is. Még tart a nyár, készítsük el ezt az igazán különleges, varázslatos keleti ízeket felsorakoztató jeges csemegét,

Pálcikás házi jégkrémek, kicsiknek és nagyoknak

VIDEKIZE Szeretjük a pálcikás jégkrémeket, a könnyű, gyümölcsös változatok pillanatok alatt elkészíthetőek otthon, gyakorlatilag nulla költséggel, pár szem gyümölcsből, ízesítőanyagokból, nem érdemes készen venni.

Padlizsán hússal vagy anélkül

VIDEKIZE Benne járunk a padlizsánszezon közepén, olcsó, finom, laktató, ezt kell enni, minél gyakrabban. Klasszikus vegetáriánus fogások alapja, de hússal elkészítve is nagyon finom. Készítsünk vegyes padlizsántálat, mindenki megtalálhatja majd rajta a kedvencét.

Megjelent a Vidék íze magazin augusztusi száma!

VIDEKIZE

Neked is bebőrösödik a puding teteje? Ezzel a trükkel garantáltan nem lesz többé problémád

VIDEKIZE A puding felülete könnyen bebőrösödhet, ha levegővel érintkezik és ezt a hártyát nem szívesen esszük meg. Mutatunk egy pofonegyszerű trükköt, amivel elkerülhető a puding bebőrösödése.

Indiánok desszertje?

VIDEKIZE Pohárkrémként egészen biztosan nem fogyasztották, de minden más formában viszont igen. Sokáig csak indiános ifjúsági regényekben találkozhattunk a tápióka (vagy manióka) nevű zöldségfélével, azt sem tudtuk, hogy néz ki. Ma már többféle formában is kapható, barátkozzunk meg vele.

Megunhatatlan kedvencünk

VIDEKIZE Mindenki imádja a pizzát, a kicsiknek üdítővel, a nagyoknak hideg sörrel, a legkényeztetőbb ételek egyike. Lehet persze rendelni is, de jóval olcsóbb, ha mi magunk sütjük otthon. A tészta nem ördöngösség, feltétként pedig azt tehetünk rá, amit szeretünk (és persze ami épp van otthon). Most három különleges változatot ajánlunk.

Lusták desszertje – az azték zsálya

VIDEKIZE A kánikulai napokon is szívesen eszünk édességet, de a lehető legkevesebb időt szeretnénk rászánni. Könnyű, gyümölcsös pohárkrémek alapja lehet a chiamagból kevert puding, nem kell főzni, csak időt kell neki hagyni, hogy megduzzadjon.

Ezt a kék penészt szeretjük

VIDEKIZE A salátaszezon közepén járunk. Nagyon sokszor a dresszinges zöldségekre teszünk még valamilyen sajtot, ez gyakran valamilyen kék penészes sajt, egy kevés belőle is remekül feldobja a legegyszerűbb salátát is.

Tejmentes sajt? Igen!

VIDEKIZE A vegán módon étkezőknek sokszor nem a hús vagy a tojás hiányzik a legjobban, hanem a tejtermékek, azon belül is a sajtféleségek.

Megjelent a Vidék íze magazin júniusi száma!

VIDEKIZE Tele vannak a piacok friss hazai gyümölcsökkel és zöldségekkel, több héttel is előtte jár a természet a megszokottnak, van miből válogatni. Igyekeztünk mindenféle újdonságot felhasználni, izgalmas fogások készültek tökből és cukkiniből, főztünk pár zöldborsós ételt, sütöttünk mentával, cseresznyével, rebarbarával. És hogy a legfontosabbat el ne felejtsük: megnyitottuk az idei grillszezont!

Párizsi – az elveszett ártatlanság

VIDEKIZE Régen teljesen elfogadott tízórai volt a párizsis zsemle, ma már inkább sonkafélét teszünk a szendvicsekbe. Pedig a legtöbb gyerek (és sok felnőtt is) nagyon szeretné a nem túl fűszeres, nem túl zsíros rózsaszín felvágottat. Nem kell kerülni, csak meg kell találni a minőségi alapanyagból készülteket.

Hogyan lesz tökéletes a palacsintánk?

VIDEKIZE Itt a jó idő, tárva lehet ablak, ajtó, meg is jött a palacsintasütési kedvünk. Nem sikerül mindig mindenkinek, amilyen egyszerű, olyan könnyű elrontani is. Adunk pár tanácsot, hogy tökéletes palacsintákat kerüljenek ki a kezeink közül.

Anyu, ne gyere ma a konyhába!

VIDEKIZE Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Orgonával, saját gyártású apró ajándékokkal meg egy kis kényeztetéssel. Olyan menüsort állítottunk össze, amelyet apa és a gyerekek együtt el tudnak készíteni, és el tudják vele kápráztatni az erre a napra a konyhaszolgálat alól felmentett anyát. Sok sikert hozzá!

Így termessz zöldséget az erkélyeden

VIDEKIZE Akár a betonrengetegben az ötödik emeleten is lehet konyhakerted, ha van hozzá erkélyed, és persze némi vállalkozó kedved a megvalósításhoz.

Így tehető még kényelmesebbé a vidéki élet

VIDEKIZE Egyre többen hagyják hátra a nyüzsgő és sokszor megterhelő városi életvitelt és döntenek a nyugalmas, természetközeli és emberi léptékű vidéki lét mellett.

Erdei gomba: Ha bolond, ne vedd meg!

VIDEKIZE Áprilisban még ritkán árulnak friss erdei gombát a piacon, tehát ha ebből készült ételre vágyunk, akkor a termesztettek közül kell válogatni. Szerencsére egész évben jó áron kaphatóak.

Édes útvesztő

VIDEKIZE A húsvéti torták és sütemények által előidézett cukorsokkot túléltük, de most már tényleg oda szeretnénk figyelni a cukorbevitelünk csökkentésére, ha másért nem, a rémisztően gyorsan közeledő bikiniszezon miatt.

Bor-, sör- és szörpkorcsolyák húsvét hétfőjére

VIDEKIZE A frissen sült, ropogós sós apróságoknak mindig nagy a keletje, morzsa sem szokott belőlük maradni. A legtöbb innivaló mellé inkább ezek illenek.

Sonkafőzési praktikák

VIDEKIZE Évről évre másféle sonkát veszünk, egyébként is ki emlékszik már arra, hogy egy évvel ezelőtt hogyan csináltuk. Érdemes újra átvenni.

Benedict tojása: buggyantott történet

VIDEKIZE A Benedict tojása nevű szendvics mára errefelé is igencsak közkedvelt lett. Nem sok minden kell hozzá, mégis nagyon elegáns és laktató ünnepi reggelit rittyenthetünk rövid idő alatt.

Húsvéti vendégváró: így dobhatod fel a menüt

VIDEKIZE Íme, néhány receptötlet előételekhez, főételekhez és desszertekhez, amelyek tökéletesek lehetnek a húsvéti ünnepi menübe, és amelyek után a vendégek megnyalják mind a tíz ujjukat.

Megjelent a Vidék íze magazin márciusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a friss lapszámunk. A böjt végére sok izgalmas húsmentes, sőt, vegán recepttel, a hónap végére eső húsvétra pedig komplett menükkel, különleges kalácsokkal, házi süteményekkel, többféle sós rágcsálnivaló

Hónap végi kedvenc

VIDEKIZE Lehetőleg nem frissen, hanem melegítve, kicsit lepirítva, ecetes vagy kovászos uborkával, esetleg uborkasalátával (ámbár ez kicsit drágítja), mennyei fogás.

Szmötyi vagy mi a szösz

VIDEKIZE Még tisztességes magyar neve sincs. Az angolt meg ki sem tudjuk mondani: smoothie. Pedig már annyira népszerű ez a vitamindús ital, hogy a nagyobb élelmiszerboltokban folyamatosan kapható. De nem érdemes drága pénzen megvenni: otthon sokkal jobbat csinálhatunk, negyed áron.

Mandazi – afrikai fánkkülönlegesség

VIDEKIZE Ha az előző heteket végigfánkoztuk, és a farsang farkára már valami újra vágyunk, érdemes kipróbálni a dél-szudáni háromszögletű fánkocskát.

Megjelent a Vidék íze magazin februári száma!

VIDEKIZE Mától kapható a friss, februári számunk. A farsang végéhez súlyos leveseket, pecsenyéket, húsos káposztákat, fánkokat, a hónap második felére, a böjtös napokhoz pedig izgalmas, húsmentes, laktató salátátkat és köreteket kínálunk. Főztünk megint pár alacsony kalóriatartalmú finom fogást a még mindig fogyókúrázóknak, és sütöttünk sokféle házi süteményt is.

Csípős fűszerekkel a hideg ellen

VIDEKIZE Ilyen cudar hideg időben különösen jólesnek az erősen fűszeres, csípős ételek. Az indiai fogások általában kielégítik ezt a vágyunkat, rengeteg fűszert használnak, és a csípősségre sem lehet panasz.

Csipetkével vagy nélküle?

VIDEKIZE A téli hónapok egyik legkedveltebb levese a bableves. Tartalmas egytálétel, utána már elég egy könnyű tészta. Lehet füstölt hússal és kolbásszal tömött, laza zöldséges vagy valami a kettő között, mindegyik finom és laktató.

Disznótor 1959-ben

VIDEKIZE Szabó Józsefné 1959-ben kiadott kis könyvecskéjén – inkább füzetecskéjén – keresztül kicsit beleláthatunk a több évtizeddel ezelőtti toros szokásokba, miket készítettek, milyen receptek alapján, meg hát hogy mi is volt a toros vacsora ételsora.

Mit egyen, aki nem éhes?

VIDEKIZE Vendégek jönnek-mennek, akkor is szeretnénk őket valamivel megkínálni, ha tudjuk, hogy napok óta sokkal többet esznek az ünnepi trakták miatt, mint amennyit igazából szeretnének. A kávé, a pohár bor vagy üdítő mellé szívesen adunk valami kis harapnivalót. Ezek az apró sós falatkák pont megfelelnek erre a célra, villámgyorsan összedobhatóak.

Stresszmentes ünnepi desszertek

VIDEKIZE Nem mindenki szeret sütni. Viszont karácsonykor mindnyájan szeretnénk különleges finomságokkal meglepni a családot, desszertfronton is. Szerencsére nagyon sokféle sütés nélküli édesség közül válogathatunk, ilyeneknek azok is bátran nekiugorhatnak, akik visszariadnak a bejgli- és a piskótasütéstől.

Felhasználási feltételek | Adatvédelem | Süti tájékoztató | Süti beállítások