Erdélyi zakuszka

Mint a lecsó, ahány ház, annyi recept. Egy biztos, az alap sült padlizsán, és megy hozzá paradicsom meg paprika. Már itt is nagyok az eltérések, hogy mindezek sülve vagy párolva vagy nyersen darálva vagy főve turmixolva, stb., stb. Mindenesetre a változatosság gyönyörködtet.

Megjelent a Vidék íze októberi száma!

VIDEKIZE Talán az ősz közepén a legegyszerűbb a főzés, annyiféle friss alapanyag közül válogathatunk a piacokon. Ráadásul már a nagy meleg is tovaszállt a nyárral együtt, nyugodtan bekapcsolhatjuk a sütőt is, jól is esik már a melege. A Vidék íze friss számában rengeteg szezonális receptet ajánlunk, sósat és édeset egyaránt.

Kisasszonyok botlása

VIDEKIZE A Tarte Tatin talán a legismertebb francia sütemény. Ropogós, omlós tészta, krémesre sült alma és bársonyos karamell, csak szeretni lehet. Rengeteg a mindenféle alma, most kell ennek a finom, gyümölcsös pitének nekiugrani.

Szőlőt a sütibe, és a lekvárba? Naná!

VIDEKIZE Készülhet belőle bor, sütemény, de nyersen is felfaljuk vacsorára, vagy uzsonnára. A szőlő az ősz sztárja, de mit kezdjünk ennek a csemegének a különböző fajtáival?

8 mennyei szilvás süti, aminek lehetetlen ellenállni

VIDEKIZE Az alma mellett a szilva az ősz legkedveltebb gyümölcse, amiből nemcsak isteni finom lekvárt készíthetünk, hanem különböző süteményekbe is fel tudjuk használni. Mennyei pitéket, lepényeket, kalácsokat, réteseket süthetünk szilvával. Íme néhány recept kedvcsinálónak.

10 mákos sütemény, ahogy a nagyi csinálta

VIDEKIZE Nyáron a gyümölcsöké a főszerep, de ősszel már a mákkal, a dióval, a sütőtökkel töltjük meg a süteményeinket. Íme 10 igazán házias mákos desszert! (A sütemény nevére kattintva eljutsz a recepthez!)

5 dolog, amit a nagymama sohasem dobott ki

VIDEKIZE Bár eleinte lehet, hogy a kényszer szülte ezeket a spórolós, maradékmentő, újrahasznosításos ötleteket, bizony sok pénzt megtakaríthat velük. Fedezd fel őket újra!

Top 5 magyaros étterem, ahova egyszer be kell ülnöd!

VIDEKIZE Ha nem otthon, akkor hol kapni a legjobb töltött paprikát, hortobágyit, pacalpörköltet, harcsapaprikást, gulyást vagy szalontüdőt? A Dining Guide kalauzból kiderül, melyek hazánk legjobb magyaros éttermei. Mutatjuk a listát!

Mégis van ingyen ebéd

VIDEKIZE Persze a hozzávalókat be kell szerezni, de munka szinte nincs is vele. A hozzávalókat bedobáljuk egy tepsibe, betoljuk a sütőbe, és egy hosszú konyhai műszak helyett lóbáljuk a lábunkat. Fantasztikus pecsenyék következnek, tényleg alig van velük tennivaló, a végeredmény pedig pazar a sok friss zöldségnek, fűszernek, gyümölcsnek köszönhetően.

Ez a tökéletes csevapcsicsa titka!

VIDEKIZE Aki járt már Horvátországban vagy Szerbiában, biztosan kóstolta a híres csevapcsicsát, melyet legtöbbször ajvárral kínálnak déli szomszédaink. És aki kóstolta, garantáltan meg is szerette a kis rudacskákká formázott húspogácsákat.

Ez történik a testünkkel, ha rendszeresen eszünk mogyoróvajat

VIDEKIZE Itthon még mindig nem annyira elterjedt az amerikaiak kedvence, az isteni mogyoróvaj. Most bemutatjuk, miért érdemes megkedvelni!

Íme, 10 házi kenyér recept augusztus 20-ra

VIDEKIZE Augusztus 20-án az új kenyeret is ünnepeljük. Hoztunk néhány receptet, ha esetleg kedve támadna kenyeret sütni!

5 dolog, amit a nagymamák szinte soha nem dobtak ki

VIDEKIZE Bár eleinte lehet, hogy a kényszer szülte ezeket a spórolós, maradékmentő, újrahasznosításos ötleteket, bizony sok pénzt megtakaríthat velük. Fedezd fel őket újra!

Lecsó máshol

VIDEKIZE Mindannyiunknak megvan a magunk kedvenc receptje, szezonban akár hetente többször is az asztalra kerülhet (mert nemcsak ebédre vagy vacsorára, de reggelire is nagyon jó).

Így lesz tökéletes a muffin

VIDEKIZE A könnyen függőséget okozó, veszedelmesen finom falatnyi sütik még tökéletesebbre sikerülnek, ha betartod a szabályokat. Ismerd meg a muffinkészítés fortélyait.

Mitől lesz jó a gombóc és a nudli?

VIDEKIZE A burgonyás tésztából készített gombóc, derelye vagy nudli nagy népszerűségnek örvend az ifjúság körében.

Így tuti, hogy nem lesz zavaros a kovászos uborka leve

VIDEKIZE Ha téged is zavar, hogy a házilag készített kovászos uborkád leve zavaros a kaportól és a kenyértől, akkor mutatunk egy szuper trükköt, amivel ezt megelőzheted!

Dobjuk fel áfonyával! Készítsünk desszertet az egyik legegészségesebb gyümölccsel!

VIDEKIZE Az áfonya remekül feldobja a legegyszerűbb süteményt is. Ha kész vagy valamilyen gyorsan összekavarható kevert tésztát választunk, akkor nagyjából félóra alatt kész is vagyunk a mutatós finomságokkal.

8 dolog, amire még az alufóliát használhatod

VIDEKIZE Talán nem is gondolnád, mennyi mindenre felhasználhatod az alufóliát az otthonodban.

Sós legyen vagy édes? Réteslaptanácsadó

VIDEKIZE Ha valami nagyon egyszerű édes vagy sós süteményre vágyunk, a bolti, készen kapható réteslap a legegyszerűbb megoldást. Ha sós tölteléket rakunk bele, könnyű és egyszerű vacsora, édesen pedig a legnagyobb kedvencek egyike.

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen eszel cukkinit

VIDEKIZE Az egyik kedvenc nyári zöldségünk nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Eheted töltve, sütve, grillezve, a lényeg, hogy fogyassz belőle minél többet!

Egy csokor virág

VIDEKIZE Bár csak pár évtizede ismerjük errefelé, az egyik legközkedveltebb nyári zöldségünk lett a cukkini. Egész nyáron olcsón kapható, könnyen hozzá lehet jutni, a levestől a desszertig számtalan módon felhasználható. A virágja pedig ínyencfalatnak számít.

Ezekkel a praktikákkal tízezreket spórolhatsz a konyhapénzen

VIDEKIZE Ha ezeket a spórolási trükköket beveted, tízezreket spórolhatsz egy hónapban a konyhapénzen.

9 bevált praktika a konyhából, hogy a virágaid szépek legyenek

VIDEKIZE Ki ne szeretné, hogy a növényei folyamatosan virágozzanak, vagy legalábbis a legjobb formájukat mutassák?

5 variáció rizsköretre, ha unjátok a rizibizit!

VIDEKIZE Nem válik unalmassá ez az egyszerűen elkészíthető köret, ha egy kicsit bátrabban fűszerezed és gazdagítod mindenféle extrával!

10 falusi étel, amit mindenki imád

VIDEKIZE Tanyasi ételek, amiknek nehezen tudunk ellenállni, és nem is akarunk!

Így lesz tökéletes a főtt kukorica – 5 lépésben!

VIDEKIZE Nincs nyár főtt kukorica nélkül! A legjobb, ha magad főzöd, mert nem biztos, hogy a strandokon árult csövek frissek, roppanósak, zamatsak. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes!

Borsópraktikák – hogy még finomabb legyen a kedvenc levesünk

VIDEKIZE Nincs biztosabb jele a nyárnak, mint ha megjelenik végre az édes, zsenge zöldborsó a piacokon. Ennek sem hosszú a szezonja, jól ki kell használni, a pár hétben, amíg hozzáférhető, érdemes minél gyakrabban szerepeltetni az étlapon. Ez az a zöldségféle, amelyet általában még a gyerekek is szeretnek.

Így főzz magadnak fagylaltot!

VIDEKIZE Bátran belevághatsz, ha szereted a hűsítő nyalánkságot. Igazán nem bonyolult, otthoni fagyigéppel pedig még könnyebb az elkészítése.

Így lesz tökéletes a morzsasüti, azaz a crumble!

VIDEKIZE Végy egy sütőtálat, vajazd ki, szórd bele a gyümölcsöt, a tetejére morzsold liszt, vaj és cukor keverékét. Told be a sütőbe, várj fél órát, és már kész is a remek desszert. A crumble – magyarosíthatjuk morzsasütinek – egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírű: 5 perc alatt összeállítható, kiadós és nagyszerű!

Tökéletes roppanós kovászos uborka – 5 egyszerű lépésben!

VIDEKIZE Most, hogy végre a hőmérőre pillantva is úgy tűnik, hogy itt a nyár, kapjuk elő a legnagyobb befőttesüvegünket, és pakoljunk össze egy adag kovászos uborkát! Máris soroljuk, mi mindenre kell odafigyelni, ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen!

Tudtad? A karalábé levele egy igazi vitaminbomba

VIDEKIZE A karalábé gazdag rostokban, magas a C-vitamin- és káliumtartalma, ugyanakkor 10 dkg csupán 40 kalóriát tartalmaz.

A kert végében csipegettük

VIDEKIZE Az igazi jó házi sütikhez nem kell sem különleges alapanyag, sem extra cukrásztudomány. Nyáron igazán könnyű dolgunk van, az egyszerű, ám nagyon finom gyümölcsös piték nagyon finomak, és gyakorlatilag elronthatatlanok (a legrosszabb esetben kanállal esszük, nem villával). Mindenféle bogyós jó hozzá, mindig abból süssünk, ami van a kert végében (vagy a zöldségesnél).

Odaragadt az étel a grillrácsra? Akkor ezt a 6 tippet mindenképp fogadd meg!

VIDEKIZE Ki ne szeretné a hangulatos nyári kerti partikat és a finom grillezett ételeket? Az viszont már kevésbé hangzik jó programnak, mikor a grillrácsra tapadt húsmaradványokat kell lesikálnod, igaz? Most mutatunk néhány praktikát, hogy anélkül süthesd meg a húsokat, hogy azok a grillrácsra tapadjanak és adunk néhány tippet ahhoz is, hogy takarítsd le a sütőt, ha már megtörtént a baj.

Így készül a tökéletes kenyérlángos, langalló

VIDEKIZE Az éhes ember képes akár órákat is sorban állni, hogy megkaparintson egy kenyérlángost, pedig ez az étel is sokkal jobb, ha otthon, házilag készítjük. Videón mutatjuk a receptet.

5 ok, amiért a fakanál a kedvenc konyhai eszközünk

VIDEKIZE Nincs konyha, ahol a fakanál ne lenne megtalálható. Sok alternatívája született már a modern korban, mégis a profik, minden műanyag csodakanállal szemben erre esküsznek.

Füge: kincs az ígéret földjén

VIDEKIZE Különleges gyümölcs errefelé a friss füge. A szerencsés fügebokor-tulajdonosok ilyenkor szüretelhetik a második vagy harmadik termést. Frissen a legjobb, hiszen annyira édes és krémes, hogy már önmagában tökéletes desszert.

Így nem esik szét és nem lesz kőkemény a szilvás gombóc

VIDEKIZE A szilvás gombóc titka a tésztában rejlik. Nem jó, ha olyan kemény, mint egy teniszlabda, az sem jó, ha szétesik, szétfő. Ha ezt a receptet követitek, egy burgonyás, könnyű gombócot fogtok kapni, amiben a fahéj és a szilva dominál.

Hogy született a majonéz?

VIDEKIZE Nem különösebben trendi manapság, de szeretjük. Sok nagy klasszikus salátát, hideg előételt el sem tudunk képzelni nélküle, gondoljunk csak a franciasalátára, a majonézes tojásra, a Waldorf salátára vagy az amerikai káposztasalátára.

Így tedd izgalmasabbá az uzsonnát – 3 tuti recept!

VIDEKIZE Szendvicseket helyett szuper megoldás lehet a wrap, másnéven a tortillatekercs, amibe felhasználhatjuk az előző napi ebéd maradékát, csempészhetünk bele zöldséget, és garantáltan a legválogatósabb gyerek is szívesen befalja!

3 élelmiszer, amit jobb, ha nem mosol meg főzés előtt!

VIDEKIZE Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk, mert elszaporodnak rajta a baktériumok, vagy ront az állagukon Mutatunk néhány élelmiszert, amit nem feltétlenül kell megmosnod – sőt!

Szilva kisokos – melyik fajtából készül a legjobb lekvár és melyikből legyen pálinka?

VIDEKIZE Már megint hull a szilva a fáról! Nem mindegy azonban, hogyan, mikor és milyen fajtát vásárolunk vagy szedünk nyers fogyasztásra vagy lekvárfőzéshez.

Így lesz tökéletes a szilvás gombóc

VIDEKIZE Vannak, akik természetesnek veszik, hogy a nagymamájuk házilag gyúrja a szilvás gombóc tésztáját, de a legtöbben nem vagyunk ilyen szerencsések, és csak a kissé fojtós, jellegtelen, fagyasztott változatot ismerjük. Én is ezt ettem egész gyerekkoromban, és sosem értettem a dögunalmas ízű gombócok népszerűségét egészen addig, míg egyszer el nem készítettem úgy, ahogy kell , friss alapanyagokból. Ekkor vált világossá előttem, mégis miért is olyan népszerű ez a kultétel. Íme néhány tanács Déri Szilvi bloggertől, alias Házisáfránytól!

Fagyit kérek!

VIDEKIZE A gyerekek bármennyi fagyit meg tudnának enni egy meleg nyári napon. Ha nem akarjuk cukorral, állományjavítókkal, aromákkal tömni, akkor jobban járunk, ha kitalálunk valami otthoni megoldást. A banánfagyi gyors, egészséges, pillanatok alatt elkészül, és még finom is.

4 különleges szilvalekvár, amivel feldobhatjuk a sütiket!

VIDEKIZE Szezonja van a szilvának, amiből mennyei lekvárokat készíthetünk! Ha valami újdonságot pakolna a kamra polcaira, akkor ezeket ajánljuk!

Mindent az égetett tészta elkészítéséről

VIDEKIZE Ekler, képviselő fánk, profiterol... Csak néhány népszerű édesség, amely égetett tésztából készül. Hoztunk néhány tanácsot, hogy mindenkinek sikerüljön a tökéletes égetett tészta!

4 ok, hogy most azonnal igyál meg egy kefirt

VIDEKIZE Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Így készíts házilag aszalt gyümölcsöt és zöldséget

VIDEKIZE Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban?

Így lesz istenien ropogós a bacon – 3 tipp!

VIDEKIZE A következő módszerekkel olyan finom lesz a sült szalonnád, mint eddig még soha.

Diétás és nagyon finom: ezért egyél minél több édesburgonyát

VIDEKIZE Bár édesburgonyának is hívjuk, valójában nem a burgonyafélék családjába tartozik ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, a batáta.

Így tehetjük tönkre a krumplipürét – 7 dolog amire figyelni kell!

VIDEKIZE Nézzük, melyek azok az alapvető hibák, amelyeket készítésekor elkövethetünk.

9 spórolási trükk, ami jól jöhet süteménysütéskor

VIDEKIZE Olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy esetleg mások is jó hasznát veszik majd egy-egy általatok kipróbált, jól bevált trükknek.

Megjelent a Vidék íze augusztusi száma!

VIDEKIZE Sok jó kánikulai recepttel megjelent a Vidék íze friss száma. Könnyű mediterrán fogások, jó néhány sütés nélküli desszert, pár sokszor kipróbált bográcsos étel. Ajánlunk még szuper könnyű, jóízű nyári leveseket és laktató salátákat, bármelyik megfelel ilyenkor ebédre vagy vacsorára, hiszen nem kívánjuk a nehéz ételeket.

10 gyors vacsora, amit a gyerekek imádni fognak

VIDEKIZE Nem tudom! - mondogatják nekünk a gyerekek, ha megkérdezzük, hogy mit ennének vacsorára.

10 ebéd csirkéből, ami 45 perc alatt elkészül

VIDEKIZE Ezekkel a csirkés receptekkel, még 60 percet sem kell a konyhában töltenie, és mennyei vacsorát varázsolhat az asztalra.

Kánikula ellen fagyival

VIDEKIZE A nagy hőségben desszertként valami jó, hűvös édességre vágyunk. Egy jó fagyinál vagy jégkrémnél nincs is jobb ilyenkor. Adunk pár remek receptet a házi változatokhoz.

Jeges nyalánkság kisokos

VIDEKIZE A nagy hőségben a fagyi a legjobb desszert. A felhasznált alapanyagoktól függően többféle édes hűsítő között válogathatunk.

4 érdekesség a paradicsomról, amit jó, ha tudunk!

VIDEKIZE C-vitaminban és likoponban gazdag superfood, és bizony nem csak piros létezik belőle. Íme néhány érdekes adat a paradicsomról!

Menta és zsálya – a nyár kedvelt zöldfűszerei

VIDEKIZE Milyen ételek állnak jól a zsályának, és a mentának? Hogyan nevelgessük őket a teraszon, mire figyeljünk? A tanácsok mellé recepteket is hoztunk!

Tippek, hogy tökéletes legyen a lekvár és a befőtt

VIDEKIZE Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon, hiszen a zamatos finomságokat érdemes tartósítani a téli napokra.

Piros kása (Rote Grütze)

VIDEKIZE

Íme a tökéletes sült csirke titka

VIDEKIZE A csirke igazi jolly joker, ha húsételekről van szó. Bár önmagában nincs benne semmi izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és gyorsan elkészül. Ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, jól jöhet néhány jól bevált tipp, amelyet bármikor bevethetünk.

Szépséges szomjoltók

VIDEKIZE Mindig érdemes arra odafigyelni, hogy eleget igyunk, de nyáron, melegben különösen fontos. Ha unják a vizet, semmi esetre se cukros, szénsavas üdítőket válasszanak, inkább készítsenek házi limonádét. Fantasztikusan finomak, frissítőek, és még egészségesek is, ha nem cukrozzuk agyon.

Megjelent a Vidék íze júliusi száma!

VIDEKIZE Friss számunkban pont azt főztük, amit ilyentájt szoktak a magyar konyhákban. Sok-sok lecsót például, amit reggel-délben-este tudunk enni. Végre összetrombitálhattuk a baráti kört egy jó nagy kerti partira, szuper grillezős receptekkel készültünk. Édességként pedig a szezon legfinomabb gyümölcseiből sütöttünk egyszerűbb és összetettebb süteményeket.

10 álomsütemény, ha imádod a cseresznyét

VIDEKIZE A cseresznye édes és ropogós, de mennyire finom, ha süteménybe rakjuk! Piték, torták, piskóták kiegészítője, ami nélkül nincs június!

Itt a szezon – 3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét

VIDEKIZE Együnk minél több cseresznyét, mert nemcsak az ízét, de jótékony hatásait is élvezhetjük!

Felejtse el a leveskockát! Ezekkel ízesítsen!

VIDEKIZE Nagy divatja van a házi ételízesítőknek, jogosan. Természetesen a boltik között is találunk tartósítószer- és ízfokozószer-menteseket, de otthon is nagyon könnyen elkészíthetjük a saját változatunkat.

Befőzőpraktikák

VIDEKIZE Itt az ideje a szilva eltevésének, most érnek azok az édes, magvaváló fajták, amelyekből a legjobb lekvárok lesznek. Minden recept úgy végződik, hogy végül tiszta, készített, fertőtlenített üvegekbe adagoljuk. Adunk pár tippet, hogyan készítsük elő az üvegeket.

Körtelekvár, ahogy a nagymama készíti

VIDEKIZE Befőzés tartósítószer-mentesen? Egyáltalán nem bonyolult! A Mindmegette séfje, Mészáros Balázs megmutatja, hogyan készül a tökéletes körtelekvár.

Íme, a francia pizza

VIDEKIZE Mindenki imádja a pizzaféléket, biztos siker, ha ezt készítünk a családnak, akár főfogásként ebédre vagy vacsorára, akár rágcsálnivalóként baráti sörözéshez, borozáshoz.

5 dolog, amit soha ne tegyél a mosogatógépbe

VIDEKIZE Bár sokszor egyszerűbb bepakolni a mosogatógépbe a koszos edényeket, mint kézzel suvickolni őket, van néhány olyan konyhai eszköz, amit semmiképp nem érdemes berakni a gépbe.

Fahéj: együk vagy ne együk?

VIDEKIZE Az őszi almás sütemények kötelező kísérője az illatos fahéj. El sem tudjuk nélküle képzelni ezeket a desszerteket. De mértéktelenül ezt sem szabad fogyasztani.

10 mennyei almás desszert

VIDEKIZE Az alma ugyan őszi gyümölcs, és inkább ilyenkor van szezonja az almás pitének, lepénynek, de egész évben készíthetünk mennyei desszertet ebből a zamatos gyümölcsből. Kiváló alapanyag morzsasütihez, réteshez és kevert sütikhez is.

Anyu, mi lesz a tízórai?

VIDEKIZE Vészesen közeledik a becsöngetés, szerdán már szeptember elseje. Ismét főhet a fejünk, mit csomagoljunk az aprónépnek tízóraira. Tartalom- és tápanyagdús legyen, bírja a gyűrődést, és legyen vonzó a csemete számára, hogy meg is egye, ne a kukában végezze. Javaslunk pár kipróbált receptet.

Megjelent a Vidék íze szeptemberi száma!

VIDEKIZE Mától kapható az újságárusoknál magazinunk friss száma.

Így lesz tökéletesen omlós és finom a sertésszűz

VIDEKIZE Egyben és szeletnek is gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, de alacsony zsírtartalma miatt könnyen kiszárad, ha nem vigyázol.

Érdekességek a paradicsomról

VIDEKIZE Az idén szerencsére remek a paradicsomtermés, örülhetnek a kiskerttulajdonosok, mert bőven van mit szüretelni. Amit meg nem eszünk meg frissen, érdemes elrakni, többek között azért is, mert nem csak a nyers, de a főtt paradicsom is tele van antioxidánsokkal

Így főzd be a paradicsomot télire!

VIDEKIZE Ha augusztus, akkor paradicsombefőzés! Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot – cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Augusztus 20. – az új kenyér ünnepe?

VIDEKIZE Jövő pénteken három napos hétvégénk lesz, augusztus 20. munkaszüneti nap, Magyarország nemzeti és hivatalos állami ünnepe. Sok mindent ünnepeltünk már ezen a napon az elmúlt évszázadokban, többek között az új búzából őrölt lisztből sütött új kenyeret is.

4 tipp, ha van a mélyhűtőben egy doboz vaníliafagyi

VIDEKIZE Az egyszerű vaníliafagylalt a megfelelő hozzávalókkal társítva remek alapanyaga lehet egy-egy nyári ínyencségnek.

A hat legjobb nyári sütés nélküli torta

VIDEKIZE Mennyei desszertek sütés nélkül. Pont erre van szükségünk a forró napokon, hiszen semmi kedvünk fűteni az amúgy is túl meleg konyhát. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel gyorsabb és egyszerűbb egy ilyen torta, mint a hagyományos.

3 ok, amiért a lecsó az egyik legegészségesebb étel a világon

VIDEKIZE A lecsó igazi nyári étel, és mindhárom fontos hozzávalója, a paradicsom, a paprika és a hagyma is igazi ajándék a szervezet számára. Lássuk, miért!

Nyáron is jó a mák

VIDEKIZE Szó nincs arról, hogy csak az őszi-téli hónapokban lehetne mákos süteményeket enni. Bejglit ugyan ritkán sütünk augusztusban, viszont a legtöbb gyümölcs ízéhez nagyon jól illik ez az olajos mag. Próbálták már szilvával vagy szederrel?

6 tipp, hogy minden mártás és szósz csomómentes legyen

VIDEKIZE Garantáltan megfelelő állagú és kellően sűrű lesz az ételed, ha mindig a jellegének megfelelő technikát választod. Mutatjuk, melyek ezek!

Zöldbabokosító

VIDEKIZE Július közepén, végén már megjelenik a piacokon, és jó sokáig, az ősz végéig élvezhetjük a friss, ropogós zöldbabot. Erre is igaz, ami a legtöbb zöldfélére, nagyon egyszerű a fagyasztott termékek használata, de ízben verhetetlen a frissen szedett. Ebből is a szezonjában érdemes jóllakni. Savanykás íze egyébként is jól illik a nyári menükbe.

5 praktika, mellyel tízezreket spórolhatsz a konyhapénzen

VIDEKIZE Ha ezeket a spórolási trükköket beveted, tízezreket spórolhatsz egy hónapban a konyhapénzen.

Kis fűszerhatározó

VIDEKIZE A legegyszerűbb étel is fantasztikus zamatot kap, ha megbolondítjuk egy kis zöld fűszerrel. Lehetőleg frissel, mert úgy az igazi. Bemutatjuk az errefelé leggyakrabban használt ízesítőket, és adunk pár ötletet is, hogy milyen ételekhez használhatják.

Így grillezz gombát

VIDEKIZE Ha valaki vegán, az nem jelenti azt, hogy a közös nyári sütögetésen kizárásos alapon csak a grillsajt jár neki!

Strandmenü otthon

VIDEKIZE Mi az, amit szinte minden balatoni büfében lehet kapni? Hát a sült hekk. Ezt a halat garantáltan nem a tóban fogták, hiszen tengeri uszonyosról van szó. Mindez nem zavar bennünket, nagy-nagy népszerűségnek örvend. Ha a saját medence mellett tóparti hangulatba ringatnánk a családot, készítsük el otthon ezt a kultikus ételt.

8 ellenállhatatlan málnás desszert

VIDEKIZE Az eper után a nyár másik kedvenc gyümölcse a málna. A málnát magában is nagyon szeretjük, a szerencsésebbek a kertjükben a bokorról szüretelhetik. Az eperhez hasonlóan ezt a piros gyümölcsöt is sokféle desszertbe használhatjuk. Mennyei sütiket, fagyikat készíthetünk málnával.

Vacsora az apartmanban

VIDEKIZE Nyaralunk. Egész nap a strandolunk, a reggeli után napközben elég egy kis gyümölcs, szendvics, keksz, de estére farkaséhes lesz mindenki. Minden este nem mehetünk étterembe, kell pár gyors recept a csomagba, amelyeket szinte tábori körülmények között is el lehet készíteni, és a hozzávalók beszerzése sem megoldhatatlan feladat.

7 csirkemellből készült étel, ha nem tudod mit főzz hétvégén

VIDEKIZE A csirkemellből viszonylag gyorsan készíthetünk laktató ebédet. Szeretjük rántva, töltve, fűszeresen, rakottasan, sőt még finom pörkölt is készülhet belőle. Íme néhány ötlet a hétvégi ebédhez.

8 tipp, amire a citromot használhatod az étkezésen kívül

VIDEKIZE A legtöbben persze azt hiszik, hogy ízesítésre vagy egészségmegőrzésre használhatják, pedig ha okosan kihasználod a gyümölcs rejtett erejét, igazi környezetbarát házi tündérré változhatsz.

Így lesz tökéletes a tócsnid – 2 tuti alaprecepttel!

VIDEKIZE Hívhatod tócsninak, rösztinek vagy lepcsánkának, a lényegen nem változtat: így is, úgy is finomak, egyszerűen elkészíthetők, és mindnek reszelt krumpli az alapja.

Gombaokosító: Ízletes vargánya, az urizáló ínyencfalat

VIDEKIZE Nincsenek díszes gúnyái, sem drága ékszerei, és szellemesen társalogni sem szokott – mégis úrigombának nevezik még ma is néhány helyen.

Mennyei desszertek kánikulára, pikáns ribizlivel, természetesen sütés nélkül

VIDEKIZE A nyárral megérkezett a villámgyors pohárkrémek ideje is. Az étkezések végén nagyon jólesik pár édes falat, többre nem is vágyunk. Most a kicsit mostohagyerekként kezelt ribizli lett a sütés nélküli desszertjeink főszereplője. Egyszerre édes és savanykás, nagyon jól illik a habok és krémek mellé.

4 ok, hogy minden nap egyél málnát

VIDEKIZE Egy könnyed, nyári délutánt egy maréknyi frissen szedett málnával bármikor tökéletessé varázsolhatsz! Ráadásul a gyümölcs nem csak finom, de az egészségedre és a szépségedre is pozitív hatással van!

A vörös finomság – Hűsítő gyümölcslevesek gyűjteménye

VIDEKIZE Eper, málna, cseresznye és meggy! Ez az időszak bővelkedik vérvörös finomságban, amiből mennyei gyümölcslevesek készíthetünk! Íme néhány tuti recept!

Így készíts tökéletes kovászos uborkát!

VIDEKIZE Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk nélkül! Elő hát a legnagyobb befőttesüvegeddel, ha néhány napig nem várható eső!

Minél apróbb, annál jobb

VIDEKIZE A zsenge újkrumpli az egyik legfinomabb nyár eleji ínyencség. Minél kisebbek a szemek, annál lágyabb, krémesebb, persze annál nehezebb is a tisztítása. Most kell sokat enni belőle, mert az ezekben a hetekben felszedett első kis gumócskák a legjobbak.