Ismeri a tojáscsucsort?

Biztosan, csak nem is tudja, hogy a padlizsánt így is lehet nevezni. Ezt a nagyon vonzó külsejű, fényes, lila zöldséget hívhatjuk még tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak vagy akár vinettának is. Bárhogyan is nevezzük, sokoldalú és finom zöldségféle, számtalan jóízű étel fontos alapanyaga lehet. Adunk pár trükköt a megvásárlásához és a felhasználásához.

Uzsonna a hűtőtáskából

VIDEKIZE Nem akarjuk kigolyózni a lángost meg a sült krumplit a strandmenüből, hisz nem dől össze a világ, ha időnként elcsábulunk. De azért vegyük fel a kesztyűt, és szálljunk mi is versenybe: az otthon, pár perc alatt előkészített házi finomságokkal igenis le lehet győzni a parti büfék kínálatát.

7 tipp, amivel spórolhatsz süteménysütéskor!

VIDEKIZE Most, hogy még alaposabban meg kell néznünk, hogy mire, mennyit költünk, olyan spórolós, újrahasznosítós tippeket hoztunk, amiket sütéskor kiválóan lehet alkalmazni!

Megjelent a Vidék íze augusztusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a legújabb Vidék íze magazin, csupa nyári recepttel. Egyszerű, de finom ételeket ajánlunk, hogy ne kelljen sok időt tölteni a konyhában. Desszertekből is főként sütés nélküli tortákat és pohárkrémeket készítettünk, ezeket a legnagyobb kánikulában sem szenvedés összerakni.

11 könnyű nyári étel, ami jól esik a gyomornak

VIDEKIZE Ha a nyári hőségben valami könnyebb ebédre vágynál, mint a gulyásleves, a pörkölt vagy a rántott hús, akkor a következő receptekkel nem lőhetsz mellé!

Jeges tea – házi jéggel

VIDEKIZE Az őrült kánikulában nagy a keletje a jeges italoknak, a legtöbb háztartásban ücsörög néhány adag jégkocka a fagyasztóban. Van pár trükkünk, hogy lehet feldobni ezeket a fagyos hűsítőket.

Az örök élet titka

VIDEKIZE A kiskerttulajdonosok jól tudják, hogy nyár elején hirtelen hatalmasra nő a zsálya. Ilyenkor láthatjuk a csodás lila virágait is, dísznövényként is jól működne. Használjuk minél többször, hiszen rengeteg a pozitív élettani hatása.

Minden, amit a borsóról tudni érdemes

VIDEKIZE Az édes, apró szemű júniusi zöldborsóval nem versenyezhet semmi, még a legdrágább, legzsengébb fagyasztott változat sem.

Így tároljuk a darált húst, ha otthon készítjük el

VIDEKIZE A darált hús igazi Joker a konyhában, hiszen rengeteg rakott étel elkészíthető vele. Ám nem mindegy, hogy a boltban vesszük, vagy otthon daráljuk, ahogyan az sem, hogy hogyan tároljuk a fagyasztóban!

11 baki rizsfőzés közben, amit eddig te is elkövettél

VIDEKIZE Előfordulnak olyan hibák, amiket könnyű elkövetni, a végeredményt pedig hamar porrá rombolhatják. Mutatjuk, mire érdemes figyelni:

Meglepő, de így hat az egészségünkre a meggy és a cseresznye!

VIDEKIZE Tudták, hogy a hosszú hadjáratokon cseresznyével oltották szomjukat a katonák az ókori Rómában, a meggy kitűnő vesetisztító és vízhajtó, a málnalevéltea pedig enyhíti a reggeli rosszulléteket a várandós nőknél?

6 konyhai trükk, ami biztosan hasznodra lesz főzés közben

VIDEKIZE A neten rengeteg konyhai trükk kering, amik aztán a gyakorlatban vagy beválnak, vagy nem. Az alábbi hat dolog azonban biztosan működik, hiszen a sütés-főzés alapja nem más, mint fizika és kémia. Érdemes őket kipróbálni!

Megjelent a Vidék íze júniusi száma!

VIDEKIZE Végre dúskálhatunk a gyönyörű friss, színes alapanyagokban. Remek szórakozás és rendkívül hasznos időtöltés a piacozás, a termelői piacokon érdemes beszerezni a hazai salátát, epret, spenótot, újkrumplit, meg a többi szezonális finomságot.

Újra itt a spárga – és újra beszéljünk róla!

VIDEKIZE Nem tudjuk megunni, ahhoz túlságosan rövid a szezonja. Különleges, szelíd ízű, elegáns zöldség. Egyenek belőle minél többet, ha tehetik, tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mindenféle frissességgel, amelyekre most nagy szükségünk van.

Így csempéssz több zöldséget az étrendedbe!

VIDEKIZE Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Sajnos a magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek.

Fodros-bodros gömbölyűség

VIDEKIZE A május a fejes saláta hónapja. Tele vannak vele a piacok, friss, hazai, ropogós, ilyenkor az egyik legfinomabb saláta-alapanyag. Ráadásul olcsó is.

5+1 zseniális trükk a tökéletes palacsintához, amit jó, ha ismersz

VIDEKIZE A palacsintát mindenki szereti, elkészíteni viszont már sokkal kevesebben: van, akinek mindig túl vastag lesz, elszakad, leragad, odakap – ez a többség. És akkor vannak a kiválasztottak, akiknek már az első darab is tökéletesen kerek, tökéletesen vékony, és a megfelelő mértékben barna pöttyös lesz. Most az ő zseniális praktikáikat szemezgettük ki, a Mindmegette.hu Turpisságok ötletdobozából!

Az egyik kedvenc gombánk: Szent György pereszkéje

VIDEKIZE Nagy fordulatszámon pörög a természet, élednek a füvek, a fák, a virágok, meg persze a gombák is. Általában már április végén megjelennek az első májusi pereszkék.

Egy tészta, négy sós finomság a locsolóknak

VIDEKIZE Pogácsa nélkül nincs húsvét. Ha csak egy dolgot sütünk az illatos vízzel, szép versikével bekopogtató fiatalembereknek, az biztosan pogácsa lesz: nagy keletje van ilyenkor, főleg, ha frissen sült, ropogós. Egyszerű tésztát ajánlunk, hozzá többféle formázást – borítékolható a siker.

Melyik sonkát válasszuk?

VIDEKIZE A húsvéti ünnepi asztalunkon a tojás és a kalács mellett mindig ott van a sonka is. Nehéz választani, sokféle árfekvésben sokféle füstölt húsáru kapható. Adunk pár támpontot, hogy a lehető legjobb kerüljön a család elé.

Nemcsak kockáknak: így süss húsvéti kalácsot kenyérsütő gépben

VIDEKIZE Akkor sem kell lemondani a saját készítésű húsvéti kalácsról, ha tényleg csak tíz percünk van rá. Ha van kenyérsütő gépünk, abban is finom sonkához valót süthetünk, és valóban csak egy kicsit kell rá odafigyelni a legelején, utána nyugodtan festhetjük a tojásokat.

Roppan és foszlik: Ez az igazi vajas tészta

VIDEKIZE Nagyon finom édes és sós süteményeket készíthetünk hajtogatott vajas tésztából. Általában készen vesszük, nyilván sokkal időkímélőbb megoldás.

Íme, 5 érdekes tény a sóról, amit még biztosan nem tudtál

VIDEKIZE Minden nap használjuk, de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit és milyet fogyasztunk belőle. Ismerjük meg a sót egy kicsit közelebbről!

Kevert tészta: a legegyszerűbb desszert a világon!

VIDEKIZE Mi, házi cukrászok, imádjuk a kevert tésztákat. Gyorsan elkészülnek, sokszor még a robotgépet sem kell elővenni hozzájuk, és igazán nehéz elrontani ezeket.

10+1 recept, ha van a hűtőben leveles tészta

VIDEKIZE Leveles tésztából készülhetnek kosárkák, lepények, de akár torták is. Gyors ételek csodatevője ez, ha a boltban kapható verziót használjuk.

Így született a majonéz, és így készítheti el otthon!

VIDEKIZE Tojáshoz, burgonyához, szendvicshez is szívesen fogyasztjuk a majonézt. De hogyan született, és milyen ételeknek áll igazán jól ez a szósz?

Bácskai rizses hús, piláf és paella – a legfinomabb rizses fogások a világban

VIDEKIZE A főtt rizs szinte mindennel nagyon finom, legyen az hús, zöldség, hal, tenger gyümölcsei. Nem véletlen, hogy világszerte ismerik és szeretik a rizses húst. Persze ahány ország, annyiféleképpen készítik, fűszerezik, nevezik. Bemutatjuk a legismertebbeket.

4+1 fűszer, ami nem hiányozhat a konyhából

VIDEKIZE Nagymamáink konyhájában több olyan csodafűszer is lapult, amelyekkel a legegyszerűbb ételeket is igazi csemegévé varázsolták.

Mindenmentes sütemények – alternatív megoldások

VIDEKIZE Sokan sokféle diétát követnek, nem esznek tojást, glutént, hozzáadott cukrot, tejet, stb. Persze azért egy kis édességre mindnyájan vágyunk.

Kívül ropog, belül omlós – A Ferdinánd sütemény titka

VIDEKIZE Ragacsos édesség, melynek eredete legalább annyira titokzatos, mint amennyire finom maga a sütemény! A Ferdinánd tekercs nyomában!

13 étel, amit valószínűleg te is rosszul tároltál

VIDEKIZE Kamra, hűtő, fagyasztó, fűszeres polc; örül az ember, ha végre mindennek megvan a helye a konyhában. Ám korán sem biztos, hogy ami nekünk kézenfekvő megoldás, az jó az ételeknek is.

Elektromos grill és autentikus ízek? Igen, lehetséges!

VIDEKIZE

Egészséges és laktató: Gabonagyöngyöt köretnek

VIDEKIZE Régi jó ismerős a hántolt árpa, azaz az árpagyöngy vagy gersli. Egészséges, laktató, egyszerű az elkészítése, ráadásul kifejezetten olcsó.

Megjelent a Vidék íze magazin februári száma!

VIDEKIZE Péntektől kapható az újságárusoknál a friss lap. Csupa kényeztető fogás, hogy a tél vége is jól teljen. Házias, selymes levesek, egyszerű tészták, sütemények. Meg persze fánkok a világ minden tájáról, hiszen a farsangi szezon közepén járunk.

3 ikonikus sütemény, amit el kell készítened

VIDEKIZE Praktikusak, mert egy-két nap állás után a legjobbak, viszonylag egyszerűek, hiszen nem kell cukrászdiploma az elkészítésükhöz, ráadásul nagyon finomak, nem fojtósan szárazak, de nem is émelyítően édes-habosak.

Csillagokban a lángos ára

VIDEKIZE Régen a lángos filléres streetfood volt (ámbár akkor még nem így hívták), ma az egekben van az ára.

Milyen esetekben indokolt a gasztroenterológiai konzultáció?

VIDEKIZE A gasztroenterológiai konzultáció nem csupán abban az esetben indokolt, ha komolyabb tüneteket – úgymint véres széklet, drasztikus súlycsökkenés – tapasztalunk, de abban az esetben is ajánlatos jelentkezni a vizsgálatra, ha az enyhébb szimptómák valamelyikét észleljük a mindennapok során. A hasmenés vagy székrekedés, az indokolatlanul kellemetlen szájszag, a rendszeresen jelentkező haspuffadás is megalapozottá teszik, hogy a kezünkbe véve az irányítást, szakorvos segítséget kérjük.

Mire jó a levendula?

VIDEKIZE Pár éve divatba jöttek az ehető virágok. Közöttük is kiemelt helyet foglal el az illatos levendula, hiszen a különleges íze mellett rendkívül sok jótékony hatással is rendelkezik, szinte gyógyszer.

Mutatjuk a szezon hat legjobb pitéjét

VIDEKIZE A rendes, régimódi háztartásokban mindig volt otthon egy kis házi sütemény, mikor minek volt szezonja. Télen almás, túrós – nyáron meg ami terem a kert végében: ribizlis, meggyes, egreses. Ünnepnapokon habsapkát is kapott, de a hétköznapi, egyszerű tésztás is isteni volt. Ezeket az ízeket keresve megsütöttük a szezon hat legjobb pitéjét, a változatosság kedvéért kereken. Tartsanak velünk, kóstolják meg mindegyiket.

Megjelent a Vidék íze júliusi száma!

VIDEKIZE A friss számunk fő témája a kerti sütögetés. Nagy kerti grillpartinkon többféle sült húst és zöldséget tálalunk a vendégeknek. Ajánlunk mellé hűsítő tortát, és néhány jól szállítható, melegtűrő nyári süteményt. Adunk pár jó ötletet arra is, mit főzzük a sokféle friss zöldségből, mit süssünk a júliusi gyümölcsökből.

Cukkinikisokos: így használd a szezon egyik kedvenc zöldségét

VIDEKIZE Ennek a változatosan felhasználható zöldségnek most van a főszezonja. Grillezve, párolva, bundában vagy töltve a cukkini egyaránt finom. Milyent érdemes választani? Meddig tárolhatod? Milyen fűszerek illenek hozzá? Most mindenre fény derül!

Ezekhez a desszertekhez használhatunk vaníliát

VIDEKIZE Nagyon sok édességbe használunk vaníliát, töltelékekbe, tésztákba, krémekbe. Ilyenkor nyáron a gyümölcsös pitéknek is kihagyhatatlan része.

Gyógyszer helyett egyen cseresznyét!

VIDEKIZE Végre érik a cseresznye, és ez most egy hónapig így lesz, az elején a könnyedebb, pirosabb fajták, a végén pedig a mézédes fekete cseresznye. Nem csak nagyon finom, hanem rendkívül sok jótékony hatással is rendelkezik, együk frissen marékszám, és süssünk-főzzünk vele, használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket.

Ma tényleg minden róluk szól – ma van a nemzetközi gyereknap

VIDEKIZE Míg május első vasárnapja hagyományosan az édesanyáké, az utolsó a gyerekeké, legalábbis Magyarországon. Minden nap körülöttük forog az életünk, de ezen a napon aztán tényleg nagyon odafigyelünk, hogy kedvükre való legyen a program, meg persze az étel is.

Savanykás édesség

VIDEKIZE Régebben nem múlhatott el a kora nyár rebarbarapite és -kompót nélkül, aztán valahogy eltűnt a szemünk elől ez a savanykás, pikáns ízű zöldségféle.

A konyha, és a patika kincse lehet a menta

VIDEKIZE Ezernyi módon felhasználhatjuk a mentát, ami nemcsak finom, de az egészségünkre is jó hatással van.

Süssünk ostyát!

VIDEKIZE Nem a hagyományos molnárkalácsra gondolunk, hanem a nem is olyan régen megismert és megszeretett gofrira. Egy időben mindnyájan vettünk ilyen kis elektromos sütőt, használtuk is jó párszor, aztán volt, hogy évekig elő sem vettük. Érdemes előbányászni a spájz alsó polcáról, mert gyorsan mennyei desszertet tehetünk a család elé.

Ki ne dobd! 5 dolog, amire a főtt tojás héját használhatod

VIDEKIZE Egy olyan tökéletes tápáléknak, mint a tojás, aminek 98%-át hasznosítja a szervezet, miért pont a héja ne lenne tele minden földi jóval? Kidobni tilos! Mondunk rá 5 jó okot, hogy miért.

Köszöntsük az édesanyákat kényeztető nagy családi ebéddel!

VIDEKIZE Minden édesanyának az a legnagyobb öröm, ha együtt lehet a családdal, a gyerekeivel. Az idén május elsejére esik az anyák napja.

10 túrógombóc recept, amiket a nagyi is imádna!

VIDEKIZE A túrógombócot szinte mindenki szereti. Lehet eperrel, pezsgővel, cseresznyével is elkészíteni, de még süthetjük is. 10 szuper variációt hoztunk, amit a nagymama is biztosan imádna.

Megjelent a Vidék íze magazin májusi száma!

VIDEKIZE Már kapható a friss, ropogós, tavasz végi lapszámunk. Különleges, anyák napi vendégfogadó menüvel, többféle csodás epertortával. Szerencsére már sok az új zöldféle, karalábé, spárga, medvehagyma és sóska szerepel az e havi étlapon.

Szorgos tojáskeresőknek! Így gyárthatunk húsvéti édességet házilag

VIDEKIZE Mi kerüljön a nyuszifészekbe? Ha már kötelező a csokitojás, legalább legyen jó minőségű csokoládéból – és a guminyuszikhoz sem kötelező kellék a sok adalékanyag. Ha van egy kis időnk, egy-két óra alatt egy egész kosárnyi csinos húsvéti édességet gyárthatunk.

Rántott, ropogós, ragacsos – 7 tuti csirkeszárny recept

VIDEKIZE A csirkeszárnyat sokan szeretik, hiszen még viszonylag a megfizethető húsok közé tartozik és gyorsan lehet finom sültet készíteni belőle.

Hozzatok tíz kifújt tojást

VIDEKIZE Kisiskolások szülei gyakran kapják ezt a házi feladatot. A gyerekért pedig mindent megteszünk, még akkor is, ha sosem voltunk túlzottan barkácsolós alkatok.

Minyon, a falatnyi csoda

VIDEKIZE A minyonok, ezek a kis egyszemélyes tortácskák hihetetlenül jól néznek ki, és nagyon finomak.

11 szuper tipp, hogy feldobd a krumplipürét

VIDEKIZE Fogytán vagy a receptötleteknek, mégis szeretnél előrukkolni valami izgalmas fogással? Nem kell túlgondolni és vagy bonyolítani: a tört burgonya különféle verziói között biztosan megtalálod a következő kedvencedet, és még a bókokat is besöpörheted!

Megjelent a Vidék íze áprilisi, húsvéti száma!

VIDEKIZE A húsvéttal együtt ismét eljönnek a nagy családi összejövetelek, ahol mindig nagy szerepet kap a terített asztal, a finom házi ételsor és a sok-sok hagyományos sütemény. Friss számunkban számos ötletet találnak mindezekhez.

Így áll össze a tökéletes saláta

VIDEKIZE A saláták esetében nem megengedett az elhanyagolt külső. Jelenlegi ismereteink szerint ezek a legfontosabb fogások: tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Igyekeznünk kell minél vonzóbbá tenni ezeket, így talán nem kell erőszakkal rávenni szeretteinket a fogyasztásukra.

Tavaszi méregtelenítés: léböjt vagy nyerskoszt?

VIDEKIZE Ilyenkor húsvét előtt, tavasszal sokan vesznek egy nagy levegőt, és elhatározzák, hogy egészségesebben fognak táplálkozni, és mindezt egy alapos tisztítókúrával kezdik. Mit is jelenthet ez kicsit konkrétabban?

Ezért érdemes krumplit enni!

VIDEKIZE Az egyik legfontosabb konyhai alapanyagunk a burgonya. Ritkán főszereplő, általában köretként esszük. Tél végén ismét át kell nézni az otthoni készleteket, a hibásakat ki kell dobni, a többit újra és újra le kell csírázni. El kell fogyasztani, mert ripsz-ropsz itt az újkrumpli.

7 egyszerű lépés: így süssön otthon ropogós kenyeret!

VIDEKIZE Egyre többen kapnak kedvet az otthoni kenyérsütéshez. A házilag készített kenyér finomabb, mint a bolti, ráadásul az elkészítése egyszerű és rendkívül látványos.

Kisült már a fánk is

VIDEKIZE A klasszikus, zsiradékban sült kelt tésztás mellett még ezerféle más létezik: süthetjük sütőben, speciális fánksütőben, készíthetjük másféle tésztából.

Narancssárga krumpli

VIDEKIZE Pár éve szinte minden boltban lehet kapni édesburgonyát. Eleinte meglehetősen drága volt, most már sokszor egészen jó áron lehet megvásárolni. Érdemes vele összebarátkozni, mert nagyon sok előnyös tulajdonsága van, az elkészítését és a beltartalmát illetően is.

Miért együnk sok céklát?

VIDEKIZE Ez a szép színű gyökérzöldség nem tartozik a legnagyobb kedvencek közé, pedig szint egész évben kapható, olcsó, ráadásul nagyon egészséges a fogyasztása. Levestől a desszertig sokféle fogás készíthető vele, illetve belőle.

Így lesz tökéletes a töltött szalagos fánk

VIDEKIZE Itt a farsang, ilyenkor elengedhetetlen, hogy megtanuljunk szalagos fánkot sütni. Farkasinszki Ildikó egy csokis, vaníliás és lekváros töltelékkel töltött habkönnyű szalagos fánkot sütött a Mindmegette.hu konyhájában, mutatjuk is, hogyan.

Retró menzakaják, amiknek nehéz ellenállni

VIDEKIZE Nehéz bizony! Főleg akkor, ha otthon készítjük el, és kicsit turbózunk a recepteken. Jöjjenek a kedvelt menzakaják, amiket azért otthon is szívesen fogyasztunk! (Az ételek nevére kattintva eljutsz a receptekhez!)

Mire jó a római kömény?

VIDEKIZE A római köménynek annyira jellegzetes az aromája, hogy még a gyakorlatlan kóstolók is rögtön megérzik, hogy valami furcsa fűszer került az ételbe. Mély, füstös íze rögtön az ezeregyéjszaka egzotikus világába repít bennünket. Érdemes vele összebarátkozni, egy-egy csipetnyi belőle új dimenzióba emeli a megszokott ételeinket.

Ezért csodazöldség a cukkini

VIDEKIZE Húsz-harminc éve alig ismertük, ma már alig van olyan kiskert, amelyben nincs néhány bokorral belőle. Bőtermő, finom, egészséges, nem is hizlal, miért is ne szeretnénk.

Erdei sötét trombiták: ezt kell tudni a trombitagombáról

VIDEKIZE Nem minden gomba néz ki gombának: e sajátos világban a legváltozatosabb színű és formájú élőlényekkel találkozhatunk. A trombitagomba sem szokványos megjelenésű – furcsa külleme azonban kiváló ízeket rejteget.

Jön a család, mit főzzünk vasárnap?

VIDEKIZE Annyira jó körbeülni a nagy asztalt a kertben, és hosszasan eszegetni, beszélgetni, iszogatni. Egy-egy ilyen alkalomra ajánljuk az alábbi nyári menüt. Fél óra alatt nem készül el, de azért úgy válogattuk össze az ételeket, hogy ne kelljen egész nap a konyhában ácsorogni.

Házi jégkrém – megalkuvások nélkül

VIDEKIZE Nehéz ellenállni a jeges édességek csábításának. Sajnos a készen kaphatóak egyrészt rengeteg olyan összetevőt alkalmaznak, amelyeket nem igazán szeretnénk megenni, másrészt irdatlan mennyiségű kalória van bennük. Sokkal jobban járunk, ha mi gyártjuk otthon a jégkrémet, minőségi alapanyagokból, adalékok nélkül, észszerű édesítéssel.

Ripsz-ropsz édességek réteslapból – nem hagyományos módon

VIDEKIZE A készen kapható réteslapokból villámgyorsan süthetünk finomságokat. Ha már unjuk a hagyományos felcsavart változatot, akkor válasszunk valami különlegesebb formátumot.

Így kombináld a sót a mézzel – elképesztő a végeredmény

VIDEKIZE Érdemes kipróbálni a más összeállításokat is, nagyon izgalmas a csokoládé vagy a méz is sóval.

Csináljunk otthon fagyit! Trükkök és receptek

VIDEKIZE A fagyi gázi készítése egyáltalán nem bonyolult, a legtöbb sütemény ennél több időt és cukrásztudományt igényel.

Csiperke kint is, bent is

VIDEKIZE Aki azt állítja, hogy soha nem találkozott csiperkegombával, az vagy füllent, vagy rossz a memóriája. Hiszen mindenhol jelen vannak: erdőn, mezőn, parkokban, de a boltok polcain is ott gömbölyödnek a fehér vagy barna labdacsok.

Mivel locsolgassuk a szép zöld leveleket?

VIDEKIZE A ropogós friss saláták önmagukban is finomak, de azért jobban szeretjük, ha kerül rá valami ízes öntet is. Sokfélét kapni készen is, de erre is igaz az, amit mindig szoktunk mondani, otthon is elő tudjuk állítani, tartósítószermentesen, pont a szájunk íze szerint, és ráadásul jóval olcsóbb is lesz, mint a készen kapható társaik. Az összeállításuk pedig általában tényleg öt perc.

Egy, kettő, három és tűz: indul a lekváros szezon!

VIDEKIZE Ha teljes választékot szeretnénk a kamrában, akkor ideje elővenni a befőző felszerelést, és belevágni a munkába. Az otthon főzött lekvárnak nincs párja. Nem csak azért, mert pont a szájunk íze szerint ízesítjük, édesítjük, alakítjuk, de ebben garantáltan nem lesz semmi olyasmi, amit nem szeretnénk megenni, nincs apró betűs, nemkívánatos összetevő.

Hogyan nyissuk szét a húst?

VIDEKIZE A sok friss tavaszi, nyár eleji alapanyag tálcán kínálja magát, hogy töltsük meg velük a pecsenyéinket.

Táncosnők habkönnyű desszertje

VIDEKIZE Végre elkezdődik a friss gyümölcsök szezonja, nincs egyszerűbb hétvégi desszert a habcsóktortánál. Édes, roppanósra sült tojáshab, rajta lágy tejszínhab, azon pedig az aktuális friss gyümölcs.

Mire jó a csalán, és mit készíthetünk belőle?

VIDEKIZE A csalán magától nő, rengeteg van belőle, finom és egészséges, bio is, mégis alig fogyasztjuk. Pedig az íze pont olyan, mint a zsenge spenóté. Ráadásul tele van hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Barátkozzunk össze vele!

Tésztafőzés kisokos – Nem csak kezdőknek

VIDEKIZE Nemcsak kezdő háziasszonyoknak, de rutinos társaiknak is jól jönnek az alábbi tanácsok, hogy tökéletes legyen a tészta!

Házias ételek a vendéglő asztalán: mitől más, mint otthon?

VIDEKIZE Az igazi vidéki vendéglők asztaláról ma sem hiányozhatnak a régi klasszikusok. Húsleves, csirkepaprikás és persze a rántott hús sült krumplival mindig megtalálható valamilyen formában a legtöbb étlapon. Ezek a házias fogások valamiért nem mennek ki a divatból és mivel mindig van rájuk kereslet, maradnak kínálatban. De mi az oka annak, hogy soha nem pont olyanok, mint otthon?

Mire jó a turbolya? 3 szuper recept, amiben használhatjuk

VIDEKIZE A zamatos turbolya nálunk vadon is megterem, főleg akácosokban lehet vele összefutni, de nagyobb, kissé elhanyagolt kertekben is gyakran találunk belőle pár bokorral. Levelének a formája nagyon hasonlít a petrezselyeméhez, de az íze egészen más, édeskés, ánizsos.

Imádod a hamburgert? Így lesz tökéletes, ha otthon készíted

VIDEKIZE Imádják a gyerekek, de szereted pontosan tudni, miből készül? Csinálj nekik házit! Ha készen vásárolod hozzá a bucit, tényleg gyorskaja lesz!

Gyereknek nem való!

VIDEKIZE A világ sok táján a karácsonyhoz kötődik, nálunk a húsvét itala ez az édes, sűrű, vaníliaillatú ital. Alkoholtartalma nem magas, igazi kontyalávaló, ámbár sok édesszájú férfi is szívesen kóstolgatja. Ha kiskorú van a házban, készítsük el nekik alkohol nélkül, tehát főzzünk egy híg vaníliaszószt.

Michel Roux: Tojásvarázs – avagy mindent a tojásról

VIDEKIZE Megjelent Michel Roux, az ikonikus séf Tojásvarázs című könyve. Több mint 130 remek recept, közel 300 oldalon. A könyvben található receptek könnyen elkészíthetők, rövid összetevőlisták, szép fényképek, egyértelmű leírások segítik a házi szakácsokat.

Ezzel az 5 étellel előzheted meg a szívbetegséget

VIDEKIZE Szívbarát finomságokért nem kell feltétlenül a gyógyszertárba menni. Íme öt étel, amivel jót tehetünk a szívünknek.

A tökéletes pörkölt titka 6 lépésben

VIDEKIZE Mi a jó pörkölt titka? Omlós hús és sűrű szaft. Bizonyára sokan kapásból ezt válaszolják erre a kérdésre. Hagyományos magyaros ételünk elkészítése igazán nem bonyolult, de akár bográcsban, akár lábosban főzzük, nem árt odafigyelni pár apróságra, hogy a hús omlós, a szaft pedig sűrű legyen.

3 zseniális szendvics, amit ki kell próbálnod!

VIDEKIZE Hajlamosak vagyunk kényszermegoldásként tekinteni a szendvicsre. Akkor kerül terítékre, ha a praktikum ezt diktálja, mert jól szállítható, nem kell melegíteni és evőeszköz sem kell hozzá. Pár országban hatalmas a kultusza, néhány ötletet érdemes ellesni tőlük.

5 tipp, hogy tökéletes legyen a fasírtod

VIDEKIZE Fasírtot készíthetünk darált sertés- vagy marha-, de akár pulykahúsból, sőt, ezek keverékéből is nagyon finom! A masszát azonban megfelelően fel kell lazítani – most megmutatjuk, mit használhatsz hozzá!

Büntetlen élvezetek

VIDEKIZE Ilyen-olyan fontos okok miatt nem ehetünk cukrot, glutént, tejterméket, tojást stb. Vágyunk viszont a kényeztető kis édességekre.

Mi legyen a reggeli a böjt alatt?

VIDEKIZE Benne járunk a nagyböjtben. Ha lecserélnék pár hétre a szalonnás-kolbászos tojásrántottát, van pár remek, és tényleg nagyon finom ötletünk a sós reggelit kívánók számára.

Ez a tejfölös karfiolleves lesz a család kedvence

VIDEKIZE Ha szereted a karfiolt, próbáld ki ezt a zöldséges-tejfölös karfiollevest, amely amellett, hogy nagyon finom, egészséges és laktató is. Íme a recept videón.

10 laktató étel, ha van otthon bab

VIDEKIZE Laktató, és igazán finom magyaros ételeket készíthetünk babból. Levestől a főzeléken át, egészen a tésztás finomságokig hoztunk recepteket.

Megjelent a Vidék íze 2022. márciusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a friss, ropogós lapszám, sok színes, ínycsiklandó böjti recepttel. Halas fogások vasárnapra, pár zöldséges csirke a nem böjtölők számára. Egészséges édességek, ropogós reggeli kekszek, pihe-puha túrós-tejfölös lepények – ezeket sütjük ebben a hónapban.

Reggeli Valentin-napra

VIDEKIZE Az idén hétfőre esik február 14., a hét első munkanapján nem biztos, hogy lesz kedvünk egy szív alakú szerelmes reggelivel pepecselni. De nyugodtan áthelyezhetjük szombatra vagy vasárnapra, biztosan akkor is élvezetes lesz a kétszemélyes csipegetés.

Napsugaras napindító: így készíts otthon lattét!

VIDEKIZE Ámbár mi, magyarok általában egy jó erős feketével kezdjük a napot, a hozzáértők azt javasolják, hogy a reggeli ital inkább egy pohár víz vagy tea legyen, és majd csak tíz körül igyunk egy felpörgető italt. A hagyományos kávé helyett néha kényeztessük magunkat valamilyen különleges itallal.

Sötét és hideg délutánok megédesítője: a svéd fahéjas csiga

VIDEKIZE Ha valaki, akkor a skandinávok biztosan tudják, hogyan lehet túlélni a hosszú, sötét, hideg téli napokat. Egyik fontos fegyverük az édes, foszlós fahéjas csigájuk. Emblematikus sütemény, a CNN Travel besorolta világ legjobb 50 édessége közé.

Ilyen gyakran érdemes a kávéfőzőt tisztítani!

VIDEKIZE Ha naponta használja a kávéfőzőt, akkor nem árt óvatosnak lenni, ugyanis akár a kotyogó, akár a legmodernebb gép is remek táptalaja lehet a baktériumoknak, penésznek.

Most akkor ez citrom vagy narancs?

VIDEKIZE Ilyentájt a legtöbb boltban lehet kapni ezt a különleges citrusfélét. A Meyer citromot a szép narancssárga színéről ismerhetjük fel. Szezonális gyümölcs, most fogyasszuk, most süssünk vele, mert aztán megint várhatunk egy évet.