5 érdekesség az őszibarackról

A szezon sztárja az őszibarack, érdemes belőle minél többet fogyasztani és a befőzés is erősen megfontolandó. Összegyűjtöttünk 5 érdekességet az egyik kedvenc gyümölcsünkről.

10 tipp a tökéletes sajttortához

VIDEKIZE Elkészítheted ünnepi alkalmakra vagy egyszerűen csak kávé, tea mellé – egy isteni sajttortával mindenkor sikert arathatsz. Nyáron a zselatinos a nyerő, télen inkább a sült változatra fókuszálunk.

Kovászpalacsinta sült vargányával, azaz mi fő a főszerkesztő fazekában?

VIDEKIZE Az erdőjárók jutalma ilyenkor a sok finom, különleges ízű erdei gomba. Én is nagy csodálójuk vagyok, és nem csak enni, gyűjteni is szeretem. A zsákmányt pedig mindig, mindig megmutatom gombavizsálónak!

Van 6 kiváló okunk arra, hogy miért érdemes tökmagot enni

VIDEKIZE A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára.

5 tuti dresszing – avagy így lesz ellenállhatatlan a salátád!

VIDEKIZE A ropogós zöldségekből, tésztából vagy burgonyából készült salátáknak eltérő karaktert adhatsz a különböző dresszingekkel. 5 lehengerlő változatot mutatunk.

Így lesz istenien ropogós a bacon – 3 tipp!

VIDEKIZE A következő módszerekkel olyan finom lesz a sült szalonnád, mint eddig még soha.

Izgalmas receptekkel megjelent a Vidék íze új száma!

VIDEKIZE Az élet kezd visszaállni a régi kerékvágásba, igaz, egyelőre még sok megszorító intézkedéssel. Hiába van vége a karanténnak, változatlanul zárkózottabb életet fogunk élni. Ez sok más mellett azt is jelenti, hogy továbbra is sokkal többen fognak otthon főzni maguknak vagy a családnak, mint az ezt megelőző időszakokban. A Vidék íze június 5-én megjelenő júniusi-júliusi lapszámában sok hasznos receptet kínálunk a mindennapi főzésekhez.

Maradékmentő mentes krémes – azaz, mi sült a főszerkesztő sütőjében?

VIDEKIZE Minden gyakorló háziasszonynak ismerős az a helyzet, amikor mindenből van egy fél üvegnyi vagy egy kis tálkányi mennyiség a hűtőben, már semmire sem jó, de nem akarja az ember kidobni. Na, ilyenkor jönnek a maradékmentő praktikák.

Így lesz tökéletes a rakott krumpli

VIDEKIZE A rakott krumpli az egyik legkedveltebb magyaros egytálétel. Imádjuk jó szaftosan, sok tejföllel, kolbásszal. Esszük a menzán, rendeljük a vendéglőben, és a legtöbb család otthoni étlapján is szerepel ez a kiadós, laktató étel. Most néhány tippel segítünk, hogy még tökéletesebb legyen a család kedvence.

11 baki rizsfőzés közben, amit eddig te is elkövettél

VIDEKIZE A rizsfőzés a legtöbb konyhában gyakori, és viszonylag egyszerű művelet. Ám mégis előfordulnak olyan hibák, amiket könnyű elkövetni, a végeredményt pedig hamar porrá rombolhatják. Mutatjuk, mire érdemes figyelni:

5 ok, amiért a fakanál a kedvenc konyhai eszközünk

VIDEKIZE Nincs konyha, ahol a fakanál ne lenne megtalálható. Sok alternatívája született már a modern korban, mégis a profik, minden műanyag csodakanállal szemben erre esküsznek.

Íme, 5 érdekes tény a sóról, amit még biztosan nem tudtál

VIDEKIZE Minden nap használjuk, de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit és milyet fogyasztunk belőle. Ismerjük meg a sót egy kicsit közelebbről!

Fokhagymás sült cukkini – azaz mi fő a főszerkesztő fazekában?

VIDEKIZE A reggeli a nap legfontosabb étkezése, legalábbis nekem. Nem túl korán, lehetőleg nem is túl későn (hogy még azért pár étkezés beleférjen a napba), hatalmas bögre forró teával vagy kávéval, kiadósan. Ha olyan kedvem van, akkor édesen, ha meg másmilyen, akkor sósan. A hétvégi napokon pedig pepecselősen.

4 szuper epres tipp, amit érdemes megfogadni a szezonban

VIDEKIZE Elkezdődött a szezonja, most vedd és edd! Ne csak nyersen és süteménynek vagy desszertnek elkészítve fogyaszd, próbálj ki más felhasználási lehetőségeket is!

6 tipp, hogy minden mártás és szósz csomómentes legyen

VIDEKIZE Garantáltan megfelelő állagú és kellően sűrű lesz az ételed, ha mindig a jellegének megfelelő technikát választod. Mutatjuk, melyek ezek.

Ismerd meg jobban a magyarok kedvenc desszertjét, a Túró Rudit!

VIDEKIZE Ha megkérdezünk egy külföldön élő magyart, milyen finomságot hiányol leginkább itthonról, a leggyakoribb válasz egyértelműen a túró rudi. Mintha a magyarsághoz hozzátartozna a túrós-csokis édesség szeretete, pedig korántsem ősi a recept!

Készítsd el te is házilag! Ezért jó, ha joghurtot eszel

VIDEKIZE Habár a tej egészségre gyakorolt hatásairól megoszlanak a vélemények, a joghurtot egyértelműen értékesnek tartja a táplálkozástudomány.

Sütőedény-kisokos: miben süssük a süteményeket?

VIDEKIZE Egyre szélesebb a kínálat sütőedényekből... Összegyűjtöttük, melyik alapanyagnak milyen előnyei és hátrányai vannak!

5 mennyei paradicsomszósz, amitől még finomabb lesz a spagetti

VIDEKIZE A paradicsomszósz egy olyan alapanyag, ami nélkül sokan el sem tudnák képzelni az életüket. És nem csak az olaszokra gondolunk, akiknek specialitása az érett paradicsomból készített mártás, hanem bizony például édesanyákra is a világ minden tájáról, akik nem tudnak elég hálásak lenni ezért a savanykás szószért, ami a legtöbb gyerek kedvence!

Újburgonyás tavaszi zöldségtál – mi fő a főszerkesztő fazekában?

VIDEKIZE Nem vagyunk vegetáriánusok, de nagyon sokszor csak zöldségekre vágyunk, főleg ilyenkor, tavasz végén, amikor kezd zavarba ejtő lenni a bőség a zöldségeseknél. Sok nagy kedvencünk van minden szezonra, a következő májusi összeállítás az egyik legjobb közöttük.

Hagymahatározó kisokos: melyiket mire használd?

VIDEKIZE Amellett, hogy a különböző hagymák nyersen, főve és sütve egyaránt számos étel alapanyagai, rendkívül egészségesek is.

Együnk vadat!

VIDEKIZE Nincs benne hormon-, antibiotikum- és gyógyszermaradvány, nem zsíros, valószínűleg boldog életet élt, és ráadásul még nagyon finom is. A címből már kitalálhattátok, hogy az erdei vadjaink húsáról van szó.

Lakásétterem

VIDEKIZE Játsszatok velünk, egy-egy fogás kedvéért gondolatban bejárjuk Európát.

Terített asztal a rét

VIDEKIZE Az egyik kedvenc beszerzőhelyünkön, a balaton-felvidéki Kinga Kamrájában ilyenkor hatalmas zacskó, harmatosan friss salátakeveréket lehet kapni. A húsvéti étkezéseinknek ez volt a legfinomabb fogása, a legegyszerűbb ételt is a mennyekbe emelte a ropogós zöldséghalmaz. A sokféle zsenge zöld levelet a lehető legegyszerűbben szoktuk ízesíteni – frissen facsart citromlé, só, extraszűz olívaolaj, pici méz vagy sztívia. Egyszerűen nem tudtunk vele betelni.

Így készül a tökéletes madártej!

VIDEKIZE Mindnyájunk kedvenc desszertje három darab alapanyagból, viszonylag gyorsan elkészíthető, és, bár van vele dolog, egy-két jól bevált trükkel a legmacerásabb munkafázis is leegyszerűsíthető!

5 egyszerű tipp ételszag ellen

VIDEKIZE Ki ne szenvendne a lakást átjáró ételszagtól sütés-főzés után? Ezekkel a trükkökkel gyorsan megszabadulhatunk a kellemetlen illatoktól.

6 tudományosan bizonyított konyhai trükk, ami segíti a főzést

VIDEKIZE A neten rengeteg konyhai trükk kering, amik aztán a gyakorlatban vagy beválnak, vagy nem. Az alábbi hat dolog azonban biztosan működik, hiszen a sütés-főzés alapja nem más, mint fizika és kémia. Érdemes őket kipróbálni!

8 kalácsvariáció húsvétra

VIDEKIZE Sonka, tojás és persze kalács. A húsvéti ünnepi menü elmaradhatatlan ételei ezek.

Ezek a legkoszosabb dolgok a konyhádban

VIDEKIZE Azt mindannyian tudjuk, hogy a konyhai higiéniára fokozottan oda kell figyelni – igyekszünk gyakran felmosni, tisztítani a mosogatót, letörölni a konyhapultot, a főzőlapot stb. Ám vannak olyan felületek is, amikről nem is gondolnánk, hogy mennyi baktériumnak adhatnak otthont és ezért nem foglalkozunk velük eleget, pedig kellene. Máris mutatjuk, mik ezek!

Vírus ellen nincs gyógynövény!

VIDEKIZE A koronavírus-járvány terjedését úgy tudjuk megfékezni, ha betartjuk az előírásokat, és otthon maradunk – ezt üzeni Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember is az olvasóknak.

5 érdekesség a kölesről, amit nem tudott

VIDEKIZE A kuszkusz és a bulgur mellett a köles a legkedveltebb köret az egészséges életmódot követők körében. Nemcsak sokféle ételt készíthetünk vele, hanem rengeteg jótékony hatása is van. Összeszedtük öt pontban, hogy mit érdemes tudni erről a szuperélelmiszerről.

Ilyen gyakran érdemes a kávéfőzőt tisztítani!

VIDEKIZE Ha naponta használja a kávéfőzőt, akkor nem árt óvatosnak lenni, ugyanis akár a kotyogó, akár a legmodernebb gép is remek táptalaja lehet a baktériumoknak, penésznek.

Ilyen gyakran cserélje a fakanalat, vágódeszkát!

VIDEKIZE A konyhai eszközök esetében nem jelölik, hogy meddig használjuk a fakanalat, a szlikonlapátot, vagy a vágódeszkát. Mikor ajánlatos ezeket lecserélni?

Így készíthet omlós, szaftos csirkemellet

VIDEKIZE A csirkemell jó választás akár vasárnapi ebédnek, akár hétköznapi vacsorának, viszonylag olcsó és sokféleképpen elkészíthető. A roston sült csirkemell az egyik legegyszerűbb választás, ha gyors ételt szeretnénk.

Liszt kisokos: mit jelentenek a betűk és a számok a lisztes zacskón?

VIDEKIZE BFF 55, BL 80, TBL 200: a lisztes zacskók oldalán olvasható rövidítések bonyolult szakzsargonnak tűnnek… Segítségünkkel mostantól te is fogod tudni értelmezheti ezeket a kódokat!

Így főzz magadnak fagylaltot!

VIDEKIZE Bátran belevághatsz, ha szereted a hűsítő nyalánkságot. Igazán nem bonyolult, otthoni fagyigéppel pedig még könnyebb az elkészítése.

13 fogás karajból a rántott húson túl

VIDEKIZE Sertéskarajból legtöbbször rántott húst készítünk, pedig sokféleképpen tehetjük izgalmasabbá ezt az ételt, Tölthetjük, süthetjük egészben, de szaftos ragut is készíthetünk belőle.

Így lesz tökéletes a morzsasüti, azaz a crumble!

VIDEKIZE Végy egy sütőtálat, vajazd ki, szórd bele a gyümölcsöt, a tetejére morzsold liszt, vaj és cukor keverékét. Told be a sütőbe, várj fél órát, és már kész is a remek desszert. A crumble – magyarosíthatjuk morzsasütinek – egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírű: 5 perc alatt összeállítható, kiadós és nagyszerű!

Cukkinikisokos: így használd a szezon egyik kedvenc zöldségét

VIDEKIZE Ennek a változatosan felhasználható zöldségnek most van a főszezonja. Grillezve, párolva, bundában vagy töltve egyaránt finom. Milyent érdemes választani? Meddig tárolhatod? Milyen fűszerek illenek hozzá? Most mindenre fény derül!

Királyi vendégeknek készült…-ismerd meg a babapiskóta történetét!

VIDEKIZE Az önmagában is finom babapiskótát kávéba, kakaóba, forró csokiba, likőrbe, borba mártogathatod, pohárkrémekbe teheted vagy sütés nélküli tortákhoz is felhasználhatod. De azt tudtad, hogy a népszerű édesség története a középkorig nyúlik vissza?

Az én borsólevesem – azaz, mi fő a főszerkesztő fazekában?

VIDEKIZE Nem is nagyon ismerek senkit, aki ne szeretné ezt a levest, még a zöldséget messze kerülő gyerekeim is szerették, minden korukban. Megmutatom nektek, hogy én mostanában hogy főzöm.

Így készíts cukor- és tartósítószer nélküli isteni befőtteket!

VIDEKIZE Készíts cukor- és tartósítószermentes befőtteket a zamatos nyári gyümölcsökből, hogy a leghidegebb téli napokon is felidézhesd a nyár ízeit!

Tudtad? Ezeknek az ételeknek semmi köze a városhoz, amiről a nevüket kapták

VIDEKIZE Sokféle étel kapta a nevét a származási helyéről, de vajon tényleg mindig így van ez, vagy csak mi gondoljuk? Öt olyan ételt gyűjtöttünk össze, aminek szinte semmi köze sincs a városhoz, amiről elnevezték.

Büszkeség! 3 magyar sütemény is van a világ 50 legjobb desszertje között!

VIDEKIZE Körülbelül egy éve a CNN Travel összeállított egy ötvenes listát a világ legjobb desszertjeiből. A Vidék íze magazinban több hónapja szemezgetünk a listából, hiszen amit ilyen sokan szeretnek, biztosan nem lehet rossz. Magyarként igazán büszkék lehetünk, hiszen több süteménnyel is szerepelünk benne.

Csipsz házilag? Egyszerűbb, mint gondolná!

VIDEKIZE Vannak, akik elképzelhetetlennek tartják az esti tévénézést ropogtatnivaló nélkül. Ám mielőtt a boltban bedobunk néhány csomag csipszet a kosárba, gondoljuk át, hogy nem jobb lenne-e otthon elkészíteni? Nemcsak azért, mert olcsóbb, hanem mert egészségesebb is.

A sárgarépa egészségesebb, mint gondoltad volna

VIDEKIZE A béta-karotinban, A-vitaminban gazdag sárgarépának rengeteg jó hatása van az egészségre, érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak főzve, hanem nyersen is.

Mi legyen a töltelék? Variációk göngyölt húsokra

VIDEKIZE A göngyölt húsok készítésekor nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziádat. Az alábbi adagok négy hússzelet megtöltésére alkalmasak.

Ezekkel az ételekkel enyhíthetjük az allergiás tüneteket

VIDEKIZE Koronavírus-járvány és kijárási korlátozások ide vagy oda, az allergiaszezon sajnos nem marad el és nem kíméli az arra érzékenyeket. Van viszont néhány étel, ami segíthet enyhíteni a tüneteket!

A legeslegjobb túrós pogácsa – mi sül a főszerkesztő sütőjében?

VIDEKIZE Nagyon-nagyon édesszájú vagyok, de néha le tudok mondani egy desszertről. Viszont egy frissen sült pogácsának gyakorlatilag nem tudok ellenállni, és az az igazság, hogy nem már nem is akarok. Tudom, hogy jó páran vagyunk ebben a klubban, egy-egy jó pogácsarecept mindig nagy érdeklődésre tarthat számot.

A legfinomabb levesek és mártások titka: az ízesítő csokor

VIDEKIZE A francia konyha elmaradhatatlan ízesítője, nevezhetjük akár a szakácsok virágcsokrának is, csak éppen ez friss fűszernövényekből készül. A franciáktól egyébként is megéri eltanulni ezt-azt, így vagyunk ezzel az ízesítőcsokorral is.

Trükkök és fortélyok a kerti grillezéshez

VIDEKIZE Gyönyörű tavaszi időnk van, igyekszünk minél több időt tölteni a szabadban. Még nem jött el a nagy baráti összejövetelek ideje, de szűk családi körben is élvezhetjük a kerti partik hangulatát. Ennek is megvan az előnye, ha kevés embert etetünk, akkor jöhetnek a időigényesebb, bonyolultabb ételek. Lássuk, milyen trükköket, fortélyokat és grillételeket ajánl a Füstös konyhánk főszakácsa, O. Horváth György.

5 koktél “home office”-os vacsorához 

VIDEKIZE A romantikus vacsorákról abban az esetben sem muszáj lemondani, ha az ember nem juthat el egy étterembe. A különleges estét pedig megkoronázhatja egy hangulatos koktélozás. 

Epres finomságok – Megjelent a Vidék íze májusi száma

VIDEKIZE Nehéz időket élünk több hete. A koronavírus-járvány átalakította az életünket. Bezárkóztunk, otthon maradtunk. Akik eddig is rendszeresen főztek, most nyilván még több időt töltenek a konyhában és azok is fakanalat ragadtak, akik eddig kevesebbet főztek. A Vidék íze májusi számában mindkét tábor talál kedvére való receptet.

A tárcsa, a szabadtéri konyha hungarikumja

VIDEKIZE A szép idő beköszöntével megnyitjuk a kerti füstös konyhákat is, elővesszük a bográcsokat, a tárcsákat, a grillrácsokat, a diszkoszokat, a mindenféle izgalmas, sütésre-főzésre alkalmas eszközeinket. O. Horváth György mindent tud ezen a téren. Fogadjátok a szuper tanácsait és receptjeit szeretettel.

Mire használjuk a sajtreszelő 4 oldalát?

VIDEKIZE Sokféle sajtreszelőt lehet kapni a boltokban, de szinte minden háztartásban található egy négyoldalú reszelő. De használjuk-e ennek minden oldalát? Most eláruljuk, hogy mi mindenre jó ez a remek konyhai eszköz.

Immunerősítő és gyógyító növények

VIDEKIZE Mivel nem csak az influenzajárvány tombol, hanem a koronavírus is felütötte a fejét Magyarországon, extra fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk erősítésére.

Drága eper

VIDEKIZE Április 24. péntektől kapható a Vidék Íze májusi száma. Ha ti is annyira szeretitek az epret, mint mi, akkor nagy örömötök lesz új lapszámunkban, ugyanis pontosan tíz epres édességet találtok benne, az egyszerű epres gombóctól a munkás és mutatós epres csodatortákig.

Így termessz zöldséget az erkélyeden

VIDEKIZE Akár a betonrengetegben az ötödik emeleten is lehet konyhakerted, ha van hozzá erkélyed, és persze némi vállalkozó kedved a megvalósításhoz.

7 egyszerű lépés: így süssön otthon ropogós kenyeret!

VIDEKIZE Egyre többen kapnak kedvet az otthoni kenyérsütéshez. A házilag készített kenyér finomabb, mint a bolti, ráadásul az elkészítése egyszerű és rendkívül látványos.

7 jó tanács a pergős rizskörethez

VIDEKIZE Mindig kemény marad, szétfő vagy összeragad? Segítünk, hogy a rizsfőzés ne legyen többé rémálom!

8 hasznos tipp a húsvéti sonkafőzéshez

VIDEKIZE Íme, itt a tökéletes húsvéti sonka titka!

Így tarthatod tovább frissen a gyümölcsöket és zöldségeket

VIDEKIZE A babkonzerv és száraz tészta évekig eláll, de mi a helyzet a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, amik pár nap után tönkremennek? Ha a következő trükköket megfogadod, egy esetleges karanténban sem kell róluk teljesen lemondanod.

9 dolog, amire még a sót használhatod az ízesítésen kívül

VIDEKIZE A só a legsokoldalúbb tagja a fűszerespolcunknak, bár kétség kívül ez a legegyszerűbb is… Szinte minden fűszerkeveréknek elmaradhatatlan összetevője, magában használva pedig már egyetlen csipet is elég lehet ahhoz, hogy előhozza a vágyott ízeket a tojásból, az avokádóból, de még a csokis desszertekből is! Az ízek fokozásán túl a konyhasót, azaz a nátrium-kloridot még rengeteg módon hasznosíthatjuk a konyhában. Íme 9 szuper tipp, nem ételízesítéshez!

Rántott, ropogós, ragacsos – 7 tuti csirkeszárny recept

VIDEKIZE A csirkeszárnyat sokan szeretik, hiszen még viszonylag a megfizethető húsok közé tartozik és gyorsan lehet finom sültet készíteni belőle.

7 régi kifejezés a konyhából, amit csak kevesen ismernek

VIDEKIZE Ön vajon köztük van?

Polenta és puliszka – így lesz tökéletes a kukoricakása!

VIDEKIZE A polenta, más néven puliszka laktat, egészséges és változatosan elkészíthető – nemcsak köretnek vagy főételnek, hanem snacknek és süteménynek is kiváló. Próbálja ki, ha eddig még nem tette!

10 rakott fogás, amit imádni fog a család

VIDEKIZE 10 variáció rakottasra: van húsos, vega, krumplis zöldbabos, csülkös, keles és káposztás – mindenki talál köztük kedvére valót!

4 zseniális tortaalap sütés nélküli tortákhoz – alaprecepttel!

VIDEKIZE Érdemes kipróbálni midnegyiket, mert nem csak a vajas kekszből készülhet tökéletes tortaalap!

Tökéletes roppanós kovászos uborka – 5 egyszerű lépésben!

VIDEKIZE Most, hogy végre a hőmérőre pillantva is úgy tűnik, hogy itt a nyár, kapjuk elő a legnagyobb befőttesüvegünket, és pakoljunk össze egy adag kovászos uborkát! Máris soroljuk, mi mindenre kell odafigyelni, ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen!

3 ok, amiért a lecsó az egyik legegészségesebb étel a világon

VIDEKIZE A lecsó igazi nyári étel, és mindhárom fontos hozzávalója, a paradicsom, a paprika és a hagyma is igazi ajándék a szervezet számára. Lássuk, miért!

Így tárold az élelmiszereket, hogy frissek maradjanak

VIDEKIZE A zöldségek és a gyümölcsök nagyon egészségesek, finomak, és rengetegféle étel készíthető belőlük. Csak egy gond van velük, hogy viszonylag hamar megromlanak vagy fonnyadttá válnak. Az alábbi egyszerű praktikákkal azonban könnyebb őket tovább frissen tartani.

A tökéletes habcsók titka

VIDEKIZE Kívül roppanós, belül, puha, ragacsos, nyúlós. Habcsók készítéshez nem mer mindenki hozzálátni, ugyanis nem olyan könnyű eltalálni az állagát. Most eláruljuk, hogyan készíthetsz tökéletes habcsókot, amit aztán gyümölcsös desszertek, pudingok vagy krémes sütemények mellé is kínálhatsz, de akár egy bögre forró csokihoz is elmajszolhatsz. Lássuk, hogy lesz a végeredmény igazán szuper!

6 konyhai trükk, ami biztosan hasznodra lesz főzés közben

VIDEKIZE A neten rengeteg konyhai trükk kering, amik aztán a gyakorlatban vagy beválnak, vagy nem. Az alábbi hat dolog azonban biztosan működik, hiszen a sütés-főzés alapja nem más, mint fizika és kémia. Érdemes őket kipróbálni!

Mi a különbség a tejcsokoládé és a tortabevonó között?

VIDEKIZE Mint tudjuk, Gombóc Artúr szerint van kerek, tömör és lyukas, ám valójában a kakaópor- és kakaóvaj-tartalmuk alapján különítjük el az egyes fajtákat.

Íme, 6 kreatív tipp a sütőpapír sütésen túli felhasználására

VIDEKIZE A sütőpapír már akkor is remek szolgálatot tesz, ha rendeltetésszerűen használod. Azonban nem csak a sütéshez jön jól, máskor is nagy segítségedre lehet! Praktikus és ráadásul olcsó is. Máris mutatjuk, hogy mi mindenhez használhatod.

Itt a szezon – 3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét

VIDEKIZE Együnk minél több cseresznyét, mert nemcsak az ízét, de jótékony hatásait is élvezhetjük!

5 érdekesség a margarinról, amit nem tudtál

VIDEKIZE Hidrogénezéssel készül a margarin és tele van transzzsírsavakkal? Esetleg műanyag, így egyáltalán nincs tápértéke? Bár Magyarországon közkedvelt élelmiszernek számítanak a margarinok, számos városi legenda és tévhit övezi ezeket a termékeket. Most összeszedtük azt az öt tényt, amelyről talán még a legnagyobb margarinfogyasztók sem tudtak.

Így lesz tökéletes a tojásos nokedli

VIDEKIZE A tojásos nokedli hamisítatlan tavaszi, kora nyári fogás, aminek sokan nem mernek nekikezdeni, inkább a nagyinál vagy az anyukájuk asztalánál eszik. Ha betartasz néhány alapszabályt, és nem csukod be közben a szemed a félelemtől, hogy vajon sikerül-e, a nagymamád sem fog belekötni a tojásos nokedlidbe!

Pácoljunk vagy sem? Újabb trükkök a kerti grillezéshez

VIDEKIZE A grillrácson, tárcsán sütött húsok zamatát erősen befolyásolja, hogy előtte pácoltuk-e, és ha igen, mennyi ideig, mivel, és hol. O. Horváth György összefoglalja, mi mindenre érdemes figyelni, hogy a hétvégi sütögetések a lehető legfinomabban alakuljanak.

Ezért kéne gyakrabban búzafüvet fogyasztanunk

VIDEKIZE A búzafű az a frissen kihajtott búza, ami még csak sziklevele jelenik meg. Pár napos hajtásait leszedve, majd préselve nyerhetjük ki belőle a búzafű levét. Boltban is megvásárolható lé, por, illetve kapszula formájában, ám ha mégis úgy döntünk, hogy magunk, saját háztartásunkban termeljük, fontos, hogy mindenképpen le kell préselni fogyasztás előtt. Növényi rostjait az emberi gyomor nem, vagy csak nagyon nehezen tudja megemészteni.

8 tény a csalánról, amivel jó, ha tisztában vagy

VIDEKIZE Lehetséges, hogy a csalánról elsőként a természetjárás közben előforduló kellemetlenség, a csaláncsípés jut eszedbe. Pedig a növénynek rengeteg jótékony hatása is van, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazod. Máris mutatjuk, mik is ezek!

Receptbeküldés játék játékszabályzata

VIDEKIZE Vidék Íze magazin – receptbeküldés játék játékszabályzata.

Egy, két, há! Egy-két hét, és indul a befőzési szezon!

VIDEKIZE Az eperlekvár a lekvárok királynője. Az idén különösen édesek a gyönyörű piros szemek. A több ezer forintos ára miatt most még csak csemegének majszoljuk, de egy-két hét, és már lehet is befőzni. Most még van idő receptet keresni, elgondolni, hogy az idén miket készítsünk ebből a finom gyümölcsből a kamrába.

Ínycsiklandó bikinimenü: Alakbarát receptek diétához

VIDEKIZE Az idén is lesz nyár, sőt, talán hamarabb is jön, mint máskor. Még nem késő, ha egy kis alakkorrekcióra szorulunk a fürdőruhaszezon előtt. Pár hetes diéta csodákat tehet. Friss, májusi számunkban sok segítséget kapnak, remek alakformáló recepteket kínálunk.

6 szuper tipp, hogy egy hibátlan levest főzz

VIDEKIZE Ha megfogadod a tanácsainkat, kihozhatod az alapanyagokból a legjobbat, és elégedetten dőlhetsz hátra a lakmározás után.

Köszöntsük finom ételekkel is az édesanyákat

VIDEKIZE Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Sajnos sokukat csak virtuálisan ölelhetjük meg, és a kötelező orgonacsokrot sem adhatjuk át, hiszen a járvány miatt még a közeli rokonaink közül is csak azokkal találkozunk, akikkel egy fedél alatt élünk. De egy jó telefonos beszélgetés is nagy örömet tud szerezni. Ha pedig elmúlnak ezek a nehéz idők, akkor majd pótoljuk az elmaradt virágokat és együttlétet. A szűk családban viszont feltétlenül köszöntsük fel az édesanyákat, vegyünk le egy kis terhet a vállukról legalább ezen a napon, ma mi kényeztessük őt.

Őzragu kétszer – Mi fő a főszerkesztő fazekában?

VIDEKIZE Arra gondoltunk, hogy minden héten bemutatok egy-egy fogást az előző hét menüjéből. Olyat, ami nagyon ízlett mindnyájunknak, és emellett még sikerült le is fényképezni, mielőtt felfaltuk volna. Tartsatok velünk ezen a kacskaringós úton.

Ezért jó, ha ismered a sárgaborsót

VIDEKIZE A sárgaborsó nemcsak, hogy nagyon olcsó és egészséges, de rengetegféleképpen elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen.

Így süss tökéletes sült csirkét!

VIDEKIZE A csirke igazi jolly joker, ha húsételekről van szó. Bár önmagában nincs benne semmi izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és gyorsan elkészül. Ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, jól jöhet néhány jól bevált tipp, amelyet bármikor bevethetünk.

Nem is gondolnád, hol készítettek először bécsi szeletet – a rántott hús története!

VIDEKIZE Talán sokan nem tudják, hogy a bécsi szeletnek hívott étel receptje Milánóból érkezett a császárvárosba. Ugyan nem Bécsben született, azonban itt lett az osztrákok nemzeti ételévé, amelyet a Monarchia idején a magyarok is megszerettek.

„A fél karomat odaadtam volna, ha egy ilyen bolt van a közelünkben!” – Kinga Kamrájában jártunk

VIDEKIZE Januári számunkban szerepelt a balaton-felvidéki Kinga Kamrája. Tényleg minden van, aminek lennie kell egy jó kis falusi kamrában: füstölt áruk, sokféle szalonna, kolbász, töpörtyű, kézműves sajtok, savanyúságok, idényzöldségek. A járványügyi megszorítások miatt az üzlet ajtajában folyik az értékesítés, de a kínálat ugyanaz, és a kiszolgálás is pont ugyanolyan szívélyes, mint amihez hozzászoktunk.

Mit főzzünk a kertben?

VIDEKIZE A koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt alapvetően otthon vagyunk. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van saját kertünk, akkor bőven van időnk és lehetőségünk a szabadtéri sütés-főzésre.

Így lesz tökéletes a kemény tojás – 4 pofonegyszerű főzési praktika

VIDEKIZE Mindig túlfőzöd a tojást, és egy kínszenvedés meghámozni? Most eláruljuk a tökéletes kemény tojás 4 titkát!

4 extra tipp húsvéti kalácshoz

VIDEKIZE A húsvét elképzelhetetlen sonka, torma, tojás és fonott kalács nélkül. Varázsoljuk még finomabbá a bevált receptet!

5 laktató töltött krumpli – próbáljon ki egyet hétvégén!

VIDEKIZE A héjában sült burgonyát mindeni szereti, pláne fűszeres olvasztott vajjal és sült szalonnával. Az élvezeteket azonban fokozhatjuk, ha megtöltjük a krumplit juhtúróval, gombával, vagy akár tükörtojással.

5 étel, amit soha ne tegyünk a mikróba

VIDEKIZE A mikrohullámú sütőnek számos előnye van, ám vannak olyan ételek, amelyeket tilos betenni a mikróba, mert felrobbannak, vagy a belőlük kiáramló gőz okozhat problémákat.

Húsvéti fogások – Megjelent a Vidék Íze áprilisi száma

VIDEKIZE A Vidék íze április magazinjából izgalmas desszerteket, főételeket készíthet el a családdal. Olvasson bele a tartalomba, lapunkat pedig keresse az újságosoknál!

A tökéletes rántotta 6 titka

VIDEKIZE A rántotta az egyik legkedveltebb tojásos reggeli. Ám bármennyire is tűnik elronthatatlannak, olykor előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre. Segítünk, hogy ne kövesse el hibákat.

7 mennyei túrótorta, amiből egy szelet nem elég

VIDEKIZE Igazi jolly joker édességnek számít a túrótorta. Készülhet sülve, sütés nélkül, gyümölcsösen vagy zselésen, épülhet keksz- vagy piskótaalapra.

Húsmentes fogások a böjtre – Megjelent a Vidék Íze márciusi száma!

VIDEKIZE A húsvét előtti időszak a böjt jegyében telik. Ennek fényében sok húsmentes, vegán és vegetáriánus fogással készültünk olvasóinknak a márciusi Vidék íze magazinban! Olvasson bele a tartalomba, lapunkat pedig keresse az újságosoknál!