Mit miért? – sütési praktikák kezdőknek

A legtöbb recept tele van olyan kifejezéssel, amit vagy pontosan értünk vagy sem, vagy tudjuk hogyan csináljuk és miért vagy sem.

Erdei gomba: Ha bolond, ne vedd meg!

VIDEKIZE Áprilisban még ritkán árulnak friss erdei gombát a piacon, tehát ha ebből készült ételre vágyunk, akkor a termesztettek közül kell válogatni. Szerencsére egész évben jó áron kaphatóak.

Édes útvesztő

VIDEKIZE A húsvéti torták és sütemények által előidézett cukorsokkot túléltük, de most már tényleg oda szeretnénk figyelni a cukorbevitelünk csökkentésére, ha másért nem, a rémisztően gyorsan közeledő bikiniszezon miatt.

Bor-, sör- és szörpkorcsolyák húsvét hétfőjére

VIDEKIZE A frissen sült, ropogós sós apróságoknak mindig nagy a keletje, morzsa sem szokott belőlük maradni. A legtöbb innivaló mellé inkább ezek illenek.

Sonkafőzési praktikák

VIDEKIZE Évről évre másféle sonkát veszünk, egyébként is ki emlékszik már arra, hogy egy évvel ezelőtt hogyan csináltuk. Érdemes újra átvenni.

Benedict tojása: buggyantott történet

VIDEKIZE A Benedict tojása nevű szendvics mára errefelé is igencsak közkedvelt lett. Nem sok minden kell hozzá, mégis nagyon elegáns és laktató ünnepi reggelit rittyenthetünk rövid idő alatt.

Húsvéti vendégváró: így dobhatod fel a menüt

VIDEKIZE Íme, néhány receptötlet előételekhez, főételekhez és desszertekhez, amelyek tökéletesek lehetnek a húsvéti ünnepi menübe, és amelyek után a vendégek megnyalják mind a tíz ujjukat.

Megjelent a Vidék íze magazin márciusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a friss lapszámunk. A böjt végére sok izgalmas húsmentes, sőt, vegán recepttel, a hónap végére eső húsvétra pedig komplett menükkel, különleges kalácsokkal, házi süteményekkel, többféle sós rágcsálnivaló

Hónap végi kedvenc

VIDEKIZE Lehetőleg nem frissen, hanem melegítve, kicsit lepirítva, ecetes vagy kovászos uborkával, esetleg uborkasalátával (ámbár ez kicsit drágítja), mennyei fogás.

Szmötyi vagy mi a szösz

VIDEKIZE Még tisztességes magyar neve sincs. Az angolt meg ki sem tudjuk mondani: smoothie. Pedig már annyira népszerű ez a vitamindús ital, hogy a nagyobb élelmiszerboltokban folyamatosan kapható. De nem érdemes drága pénzen megvenni: otthon sokkal jobbat csinálhatunk, negyed áron.

Mandazi – afrikai fánkkülönlegesség

VIDEKIZE Ha az előző heteket végigfánkoztuk, és a farsang farkára már valami újra vágyunk, érdemes kipróbálni a dél-szudáni háromszögletű fánkocskát.

Megjelent a Vidék íze magazin februári száma!

VIDEKIZE Mától kapható a friss, februári számunk. A farsang végéhez súlyos leveseket, pecsenyéket, húsos káposztákat, fánkokat, a hónap második felére, a böjtös napokhoz pedig izgalmas, húsmentes, laktató salátátkat és köreteket kínálunk. Főztünk megint pár alacsony kalóriatartalmú finom fogást a még mindig fogyókúrázóknak, és sütöttünk sokféle házi süteményt is.

Csípős fűszerekkel a hideg ellen

VIDEKIZE Ilyen cudar hideg időben különösen jólesnek az erősen fűszeres, csípős ételek. Az indiai fogások általában kielégítik ezt a vágyunkat, rengeteg fűszert használnak, és a csípősségre sem lehet panasz.

Csipetkével vagy nélküle?

VIDEKIZE A téli hónapok egyik legkedveltebb levese a bableves. Tartalmas egytálétel, utána már elég egy könnyű tészta. Lehet füstölt hússal és kolbásszal tömött, laza zöldséges vagy valami a kettő között, mindegyik finom és laktató.

Disznótor 1959-ben

VIDEKIZE Szabó Józsefné 1959-ben kiadott kis könyvecskéjén – inkább füzetecskéjén – keresztül kicsit beleláthatunk a több évtizeddel ezelőtti toros szokásokba, miket készítettek, milyen receptek alapján, meg hát hogy mi is volt a toros vacsora ételsora.

Mit egyen, aki nem éhes?

VIDEKIZE Vendégek jönnek-mennek, akkor is szeretnénk őket valamivel megkínálni, ha tudjuk, hogy napok óta sokkal többet esznek az ünnepi trakták miatt, mint amennyit igazából szeretnének. A kávé, a pohár bor vagy üdítő mellé szívesen adunk valami kis harapnivalót. Ezek az apró sós falatkák pont megfelelnek erre a célra, villámgyorsan összedobhatóak.

Stresszmentes ünnepi desszertek

VIDEKIZE Nem mindenki szeret sütni. Viszont karácsonykor mindnyájan szeretnénk különleges finomságokkal meglepni a családot, desszertfronton is. Szerencsére nagyon sokféle sütés nélküli édesség közül válogathatunk, ilyeneknek azok is bátran nekiugorhatnak, akik visszariadnak a bejgli- és a piskótasütéstől.

Csak a száját ne nyissa ki!

VIDEKIZE Az ünnepek közeledtével már minden háziasszony töpreng, mi legyen a karácsonyi étlapon. Sok családnál elképzelhetetlen a menü húsleves nélkül. Mivel ezt is ünnepi ruhába akarjuk öltöztetni, ilyenkor gondolunk az olyan különlegesebb leveshúsokra, mint például a gyöngytyúk.

Hogyan készítsünk luxus gesztenyepürét?

VIDEKIZE Ősz végén, tél elején örökzöld téma a gesztenye házi feldolgozása. Általában ugyan a fagyasztott változatot használjuk a házi desszertekhez, de ilyenkor, ha hozzá tudunk jutni egy adag friss gesztenyéhez, érdemes egyszer megkóstolni az abból készített friss pürét (persze jó sok tejszínhabbal).

Mi fán terem a kardamom?

VIDEKIZE A téli süteményeknél gyakran használunk egzotikus fűszereket, közéjük tartozik az errefelé ritkábban használt kardamom is. Az ilyenkor bőkezűen szórt mézeskalács-fűszerkeveréknek is a része. Érdemes vele összebarátkozni, egy kis egzotikus ízt csempész a süteményekbe, ételekbe.

Laica kancsó: egészség és frissesség minden nap

VIDEKIZE Az ünnepi szezon közeledtével a vásárlók többsége a műszaki cikkek és divatos termékek után szalad, és könnyen elfelejtkezik az egészség fontosságáról. Az idei Black Friday azonban kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a figyelmünket az egészséges életmód felé fordítsuk. Ehhez nyújt segítséget a Laica, az egészség és jólét iránt elkötelezett márka. Kiváló minőségű termékei közül kiemelkedik a Laica kancsó, amely nem csupán egyszerű vízszűrő, hanem forradalmi életmódváltó eszköz.

Örömöt ad és fejleszt a játékkonyha

VIDEKIZE A játékkonyha, amely minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb játék a gyerekek körében, nemcsak szórakoztató, de számos készséget is fejleszt.

Márton-napi libavacsora

VIDEKIZE Az idén szerencsére pont szombatra esik Márton-napja, amikor is erősen javallt a mostanra gömbölyűre hízott vízi szárnyas és a friss újbor fogyasztása.

Ötféle süti egy csapásra

VIDEKIZE Nagyon divatosak ma az amerikai kekszek (cookie-k), szeretjük is őket, de ne feledkezzünk meg a hagyományos ropogtatnivalókról sem. A dióval, mandulával dúsított vajas linzertésztákból sokféle apróságot süthetünk. A töltetlen vagy a lekváros variációk ráadásul sokáig elállnak, napról napra omlósabbak, finomabbak lesznek.

Feltét is jár a hungarikumhoz

VIDEKIZE A főzelék igazi magyaros fogás, más nemzetek étlapján nemigen találhatjuk meg. Sok finom párolt zöldség, kis liszttel vagy keményítővel, esetleg saját magával sűrítve. Persze önmagában unalmas lehet ez a kanalaznivaló, általában adunk hozzá valami feltétet is.

Hogyan süssünk tökéletes tortaalapot?

VIDEKIZE A legfinomabb házi torták alapja általában friss házi piskóta szokott lenni. A kevert tészták a cukrásztudomány legegyszerűbb részéhez tartoznak, mégis kevesen tudnak tökéletes piskótát készíteni. Van pár egyszerű trükk, amit érdemes megismerni és alkalmazni, ha tökéletes tortaalapra vágyunk.

Ősszel is jó a fánk, nem kell megvárni a farsangot

VIDEKIZE Nyáron nemigen sütünk fánkot, nem is kívánjuk sem enni, sem sütni. De most, a hűvösebb őszi idő meghozta a kedvünket.

Gesztenyesütés otthon? Mutatjuk a legjobb tippeket, trükköket!

VIDEKIZE Az ősz és a tél hangulatához hozzátartozik a sült gesztenye páratlan zamata, illata. A frissen sütött forró gesztenye ropogós szélű puha belseje valóban hozzájárul, hogy egy-egy hűvösebb este feledhetetlenné váljon. Mutatjuk a legfontosabb sütési trükköket!

Hogy tisztítod a kotyogóst? Akár tönkre is teheted a kávéfőzőt, ha nem vigyázol

VIDEKIZE Hiába készülnek egyre modernebb kávéfőzők, különféle kapszulás készülékek, vannak akik a jó öreg kotyogósra esküsznek, mert abban a legfinomabb a fekete nedű.

Megjelent a Vidék íze októberi száma!

VIDEKIZE Elérkeztünk az ősz közepére, gazdag és színes a piacok kínálata. Még itt vannak a nyári-nyárvégi zöldségek-gyümölcsök, de megjöttek az őszi kedvencek is, a sütőtök, az alma, a szőlő, a káposzta, meg a többi. Sok egyszerű, szezonális, gyorsan elkészíthető fogást találnak a friss lapszámunkban.

Gyors szendvicskrémek a válogatós gyerekeknek

VIDEKIZE Mostanra kiderült, hogy az egyik nem eszi meg az iskolai reggelit, a másik meg farkaséhesen esik haza az edzésről, szóval szükségünk van pár gyerekbarát, azonnal bekapható finomságra. Ha összedobunk néhány gyors házi szendvicskrémet, és mindig van otthon friss péksütemény vagy kenyér (a legjobb persze a házi), akkor nem fogunk zavarba jönni ilyenkor sem.

Ünnepnap köret, hétköznap főétel – régi falusi krumpliételek

VIDEKIZE Ezeket az olcsó, egyszerű ételeket régebben egytálételként ették, esetleg egy kis tejföllel, pirított hagymával megbolondítva. Ma is követhetjük ezt a hagyományt, persze ne feledkezzünk meg a nagy tál friss salátáról sem. Ünnepnapokon viszont különleges körítésként kínálhatjuk.

Sorakozó, becsöngettek!

VIDEKIZE Kezdődik az iskola. Nemcsak a gyerekeknek ért véget a vakáció, hanem nekünk is: ismét törhetjük a fejünket, mit csomagoljuk tízóraira a lurkóknak. Vége a lustálkodásnak: korábban csöng az óra, hogy legyen idő szépen összepakolni kinek-kinek az uzsonnásdobozkáját. Adunk pár ötletet, ha már unják a szalámis zsömlét.

Megjelent a Vidék íze magazin szeptemberi száma

VIDEKIZE Mától kapható az újságárusoknál gasztromagazinunk legfrissebb, ropogós száma. Ez a szám az iskolakezdés jegyében készült, sok tízóraiötlettel, gyerekbarát meleg fogásokkal, kényeztető édességekkel, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kedvencünk, a tepsis krumpli

VIDEKIZE Ilyenkor átnézzük az ősszel betárolt krumplit, lecsírázzuk, ha kell, és örülünk, hogy van még jó pár kiló belőle. Főleg hónap végén sok olcsó ebéd és vacsora alapanyaga lehet.

Megjelent a Vidék íze áprilisi száma

VIDEKIZE Mától kapható a friss, ropogós számunk, tele tavaszi receptekkel. Paraj, csalán, medvehagyma, spárga, sok zöld újdonság. Adunk ötleteket a húsvéti maradékok (főtt és nyers tojás, sonka) felhasználására, ajánlunk pár egészen különleges palacsintát és almás süteményt.

Húsvétra fagyi?

VIDEKIZE Miért is ne? Mindenki szereti, nyilván sütés nélküli, és percek alatt összedobható, utána már csak a fagyasztó dolgozik. Az ünnepi jelleget az ízek képviselik: a megszokott csoki-vanília-eper helyett répatorta, tojáslikőr, keksztekercs köszön majd vissza.

Mivel töltselek meg? Rétes-kisokos

VIDEKIZE Tökkel, almával, mákkal, túróval...a rétest ezernyi finomsággal megtölthetjük, de mennyire jól ismerjük ezt a népszerű süteményt?

A legjobb nassolnivalók a legjobb filmekhez

VIDEKIZE Ha egy esős hétvégét sorozatnézéssel töltünk otthon, bekuckózva a kanapéra, akkor muszáj valamit rágcsálni mellé, hogy meglegyen a tökéletes moziélmény.

Szedjünk csalánt, de hogy?

VIDEKIZE Pár nap, és elkezd nőni a csalán a kert végében meg az erdők alján. Sokat olvasunk róla, hogy milyen egészséges, milyen finom, ráadásul ugye ingyen van. Adunk pár praktikus tanácsot, hogyan gyűjtsük be ezeket a csípős zöld leveleket.

Ha így sütöd a szalonnát, nem füstöli be az egész konyhát

VIDEKIZE A füstölt szalonna zsírja elképesztően finom ízt kölcsönöz a magyaros fogásoknak. A hagymát dinsztelhetjük sima sertészsíron is, de akkor lesz igazán finom az étel, ha frissen olvasztjuk ki a szalonnában található zsiradékot. Mutatunk egy praktikát, amivel se leégni nem fog a szalonna, és még a konyha sem telik meg füsttel.

Sós és édes olcsó desszertek gyűjteménye

VIDEKIZE Kevés pénzből is ki lehet hozni egy finom desszertet. Íme néhány sós vendégváró, vagy kellően édes, sütemény, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nem terhelik meg a kosztpénzt.

A tökéletes tépett hús, vagyis a pulled pork titka

VIDEKIZE A tökéletesen elkészített pulled pork egy igazi gasztronómiai kincsnek számít. Ez az omlós, szaftos és elképesztően finom tépett malachús az amerikai barbecue hagyományok egyik legkedveltebb fogása.

Oliebollen – a hollandok nem bonyolítják túl a fánkjukat

VIDEKIZE Anno a CNN Travel a világ 50 legjobb desszertje közé sorolta a hollandok almás-mazsolás fánkocskáját, nyilván nem véletlenül.

Kimondhatatlan nevű francia fánkcsoda

VIDEKIZE A francia cukrásztudomány mindig is lenyűgöző volt. Nagyon jeles képviselője a karamellás fánktorony, a croquembouche. Természetesen francia eleganciával, hiszen nem zsiradékban kisütött tésztából, hanem légiesen roppanós égetett fánkocskákból épül fel.

A legjobb házi pogácsa

VIDEKIZE Minden családnak megvan a saját pogácsareceptje és a pogácsafelelőse, aki a nevezetes ünnepekre megsüti a jól bevált sós süteményt.

Kedvenc csokijaink otthon sütve

VIDEKIZE Az egyesével csomagolt kis csokiszeletek sokunk nagy kedvencei közé tartoznak. Rendes hétköznapokon be is érjük eggyel. Ünnepnapokon viszont elkápráztathatjuk az édesszájú barátainkat és családtagjainkat, ha az imádott édességüket torta- vagy piteformátumban készítjük el.

Megjelent a Vidék íze magazin januári száma!

VIDEKIZE Januárban főleg sertéshús szerepel az étlapunkon, hiszen ez a hónap a klasszikus disznóvágások legfőbb időszaka. Mellette pedig minél egyszerűbb fogásokra vágyunk, hiszen az ünnepek alatt sütöttünk-főztünk eleget, ízekből is sok volt, kis pihenőre vágyunk, mindenféle értelemben.

Csak kellene sütni valami sósat is

VIDEKIZE Dugig van még a hűtő mindenféle készétellel, adad még bőven az adventi kekszekből, ott a fél torta tegnap estéről, és persze a bejgli is kitart még szilveszterig.

Mákos és diós pozsonyi kifli – süsd úgy, mint egy igazi cukrász!

VIDEKIZE A karácsonyi bejglik mellől nem maradhatnak el a pozsonyi kiflik sem, hiszen a tészta és a töltelék ugyanaz, csak a formázás más. Mutatunk pár trükköt, hogy a profik hogyan csinálják.

Vadon a legjobb

VIDEKIZE A hagyományos rántott ponty helyett ma már sokszor lazac az ünnepi vacsora főfogása. Nagyon jóízű, nagyon egészséges, szálkamentes hal, nem csoda, hogy ilyen gyorsan megszerettük. Vajon mindenki tudja, hogy tengeri vagy az édesvízi halak közé tartozik?

Süssetek velünk minden nap advent első hetében

VIDEKIZE Minden sütni imádó álma az adventi időszak, teljesen legálisan pepecselhetünk mindenféle apró és nagyobb süteménnyel fél napokon keresztül. Ott van ugye a mézeskalács, amely nélkül el sem tudjuk képzelni az ünnepeket, aztán jönnek hosszú tömött sorban a kekszek, az utolsó héten a nagyágyúk, a zserbó, a bejgli, a gyümölcskenyér, közvetlenül az ünnepek előtt pedig a mézes krémes, a krémes-habos torták, réteges sütemények.

Kávé, csokoládé, mandula – együtt a legjobb

VIDEKIZE Az év végi ünnepek előtt különleges sütemények receptjeit vadásszuk, el akarjuk kápráztatni a vendégeinket.

Keksziskola – mi már az adventre gondolunk

VIDEKIZE A decembert végigsütjük, és ilyenkor már nagyban törjük a fejünket, hogy mi is legyen az idei palettán. A megszokottak mellett általában kipróbálunk minden évben egy-két újdonságot is, főleg az aprósütemények terén, hiszen a kínálótál és az ajándékdoboz akkor szép, ha nagyon változatos. Egy alaptésztából általában sokféle kis apróságot süthetünk.

Örömöt ad és fejleszt a játékkonyha

VIDEKIZE A játékkonyha, amely minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb játék a gyerekek körében, nemcsak szórakoztató, de számos készséget is fejleszt.

Spórolhatunk is a szeletelőgéppel

VIDEKIZE Megkönnyíti a mindennapokat a konyhában az elektromos szeletelőgép, amellyel a kenyértől a felvágottakig sok mindent tetszőleges vastagságú szeletekre vághatunk.

A téli rakottasok titkos fűszere

VIDEKIZE A hideg napokon jól jön a sütő melege is, barátságos, meleg kuckóvá varázsolja a konyhánkat, így egyre többször sütünk valami jó tepsis egytálételt.

Immunerősítő és gyógyító növények

VIDEKIZE Az őszi időszak beköszöntével nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az immunrendszerünk erősítésére.

Megjelent a Vidék íze magazin novemberi száma!

VIDEKIZE Mától kapható magazinunk friss, ropogós, novemberi száma. Sok szezonális és egyben takarékos fogást kínálunk, megfizethetó Márton-napi liba- és kacsalakomát, többféle sóletet, egyszerű tócsnikat, elfelejtett kukoricás recepteket.

Ismeritek a pohánkát?

VIDEKIZE Ha valami izgalmasabb, újszerűbb köretre vágyunk, elő szokott kerülni a hajdina neve is. Hosszú ideig hétköznapi eledel volt, aztán egy kis időre elfelejtettük.

Ferenc József csemegéjéért ma is odavagyunk

VIDEKIZE A császármorzsa tulajdonképpen egy ropogósra pirított palacsinta, nincs ember, aki ne szeretné. Olcsó, gyors, egyszerű, ezerféleképpen variálható, könnyen készíthető glutén-, cukor- és/vagy tejmentes változatban is. Étteremben ritkán kapható, aki szereti, süsse meg magának.

Franciás finomság

VIDEKIZE A sós pitéket mindenki szereti. Ha készen kapható tésztából csináljuk, még egy gyerek is össze tudja rakni pár perc alatt, és a végeredmény pedig csodás. Tökéletes hétköznapi vacsora lehet egy nagy tál salátával. A maradékot pedig másnap csomagolhatjuk tízóraira (de nemigen szokott belőle maradni).

Laskagomba – az igazi őszi csoda a fa törzsén rejtőzik

VIDEKIZE Észrevehetjük a színes őszi erdőben is, de igazából lombhullatás után szúrja szemünket az erdőben a kései laskagomba.

Így védekezzünk a megbarnult csalamádé ellen: mutatjuk a trükköt

VIDEKIZE A két legnépszerűbb savanyúság a kovászos uborka és a csalamádé. Az előbbit nem is olyan nehéz elkészíteni, még akár a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte garantált az ízletes végeredmény. A csalamádé sem sokkal nehezebb, ám érzékeny, trükkös étel, mely egy kis odafigyelést igényel.

Reszeld le a főtt tojást, még finomabb lesz tőle az étel

VIDEKIZE A tojás számtalan jótékony tulajdonsággal, pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Sokak számára nem is állhat másból a reggeli, csakis tojásból, ám mint mindenre, egy idő után a rántottára és a tükörtojásra is rá lehet unni.

Mit csináljunk a görögdinnyével?

VIDEKIZE Sok mindent nem tudunk előadni a görögdinnyével, sütni-főzni nem lehet, nyersen esszük. Játszahatunk viszont a darabolásával, készíthetünk belőle többféle sütés nélküli desszertet, csinálhatunk belőle limonádét, vagy akár le is fagyaszthatjuk.

Zöldségragu, amit majdnem mindenki szeret

VIDEKIZE Lássuk be, általában a hús krumplival vagy a tészta a nyerő, ha kedvencekről van szó, nem a zöldségek tarolnak. Kivétel a lecsó, amit nagyon sokan szeretnek.

Egész évben medvehagyma

VIDEKIZE Tavasz közepén nem nehéz egy nagy csokor illatos medvehagymalevélhez hozzájutni, de az év többi részében is néha jó lenne ezzel ízesíteni a rántottánkat vagy a pogácsánkat.

Helyek, amiket érdemes felfedezni, ha Budapestre látogatsz

VIDEKIZE Budapest egy olyan város, amely rengeteg látnivalót, programot és gasztronómiai élményt kínál a látogatóinak.

Brigitte Bardot kedvenc kalácsa

VIDEKIZE A francia tengerparig nyaralóhelyről elnevezett apró kalács tényleg az egyik legfinomabb ebben a műfajban. Maga a tészta különlegesen finom, puza és foszlós (köszönhetően a rengeteg vajnak), a narancslikőrös krém pedig végképp ellenállhatatlanná teszi.

Almafára a sonka csontját!

VIDEKIZE Rendkívül változatosak a régi húsvéti népszokások, ehhez az ünnephez különösen sok hiedelem társult. Összegyűjtöttünk belőlük egy jó nagy csokorral.

Vegán sajthelyettesítő

VIDEKIZE Ma már többféle sajthelyettesítőt lehet kapni, más kell a szendvicsbe, más a pizzára, és megint más a mindenféle rakott ételek ízesítéséhez.

A hagymák csodálatos gyógyhatásai

VIDEKIZE A vöröshagymának és a fokhagymának annyi jótékony hatása van, hogy a népi gyógyászat hosszú ideje alkalmazza mindkettőt, különféle teákban, cseppekben, megelőzésre és bajok orvoslására egyaránt.

Lusta szakácsok kedvence

VIDEKIZE Tíz-tizenöt perc alatt összerakjuk, aztán csak betoljuk a sütőbe, és egy jó időre elfeledkezünk róla. Utána már csak a kínálás meg a dicséretek bezsebelése van hátra.

Bécsi rozmaring, a télen is zöld fűszer

VIDEKIZE Ha friss ízekre vágyunk, és nem a szupermarket polcáról akarjuk leemelni a zöld fűszerünket, akkor viszonylag szűk körből válogathatunk a kertünkben ilyenkor. A rozmaring és a kakukkfű mellett szépen zöldell egész télen a csombor is (ha évelő fajtát ültettünk).

Pár nap múlva kezdődik a húsvét előtti nagyböjt

VIDEKIZE Hamvazószerda az idén február 14-re (Bálint napjára) esik, innentől indul a húsvét előtti nagyböjt.

Így lesz tökéletes a szalagos fánk

VIDEKIZE A farsangnak kötelező kelléke a fánk. Sokfélét ismerünk, mindegyiket szeretjük, de általában a hagyományos magyar szalagos fánkot szeretnénk megsütni.

Miért fontos egy házon a homlokzat?

VIDEKIZE Amikor házépítésről van szó, az embernek millió dolgot át kell gondolnia, hiszen a végső cél minden esetben az, hogy egy lakályos és időtálló otthont építsen, amely az időjárási viszontagságoknak is hatékonyan ellen tud állni.

Csicsóka, az édes orvosság

VIDEKIZE Eljött a csicsókás ételek ideje. Az ünnepek és a nagy lakomák után szeretnénk egészségesebben, olcsóbban és egyszerűbben étkezni. Ez a helyes, göcsörtös kis gumó minden feltételnek megfelel.

A ropogós japán bunda titkai

VIDEKIZE Imádjuk a bundázott bármit, igaz a mondás, hogy errefelé mindent is kirántanak. A hagyományos bunda errefelé a liszt, tojás, morzsa hármasa, ezt szokták esetleg ezzel-azzal turbózni.

Indulhat a buli

VIDEKIZE Mi tegyünk a szilveszteri büféasztalra? Ilyenkor a sok kötelező koccintás miatt az édességek kicsit háttérbe szorulnak, a sós falatok játsszák a főszerepet. Készítsünk többféle színes, kívánatos harapnivalót az italok mellé, ne üres gyomorba érkezzen több pohárka alkohol.

Mit is kellene ennünk december 24-én?

VIDEKIZE Nyilván minden háziasszony már rég összeállította a mai menüt, hiszen december eleje óta tervezgetünk, egyeztetünk a családdal, mostanra kialakult a végső ételsor. Sok családnál ez mindig ugyanaz, máshol folyamatosan változik, mint ahogy általában maguk a családok is. Régebben kötöttebb volt a karácsonyi étrend, jelentősége volt az egyes fogásoknak.

Ha így főzöd, biztosan nem ragad össze a tarhonya

VIDEKIZE Egy jó tarhonya a magyaros ételek, de leginkább a pörköltek klasszikus velejárója. Ha te is szereted ezt a köretet, de valami oknál fogva mindig összeragad a végén, akkor jó helyen jársz, már mutatjuk is a megoldást erre a problémára.

A legtutibb méregtelenítő teák, ha kitisztítanád a szervezetedet

VIDEKIZE A méregtelenítés során nemcsak a testünkben lévő méreganyagoktól szabadulhatunk meg, de a felesleges kilók is gyorsan leolvadhatnak rólunk. Ha kedvet kapnál a tisztítókúrához, a következő teákat mindenképp érdemes beszerezned!

Krampampuli, a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen szereplője

VIDEKIZE A tél és a karácsony nem csak az ünnepekről, hanem rengeteg finomságról is szól, a sült gesztenyétől kezdve a lángoson át a forró italokig minden hívogatja az embert.

Megjelent a Vidék íze magazin decemberi száma

VIDEKIZE Mától kapható a friss ünnepi számunk, sok-sok ünnepi levessel, főétellel és süteménnyel. Adunk pár receptet a rohanós hétköznapokra is.

Fanyar vitaminbomba

VIDEKIZE A legutolsó friss gyümölcsünk, a birs, ez érik a legkésőbb a hazaiak közül. Fanyar, illatos, nyersen nemigen fogyasztható. Viszont nagyon sokféle finomság készíthető belőle, főzve vagy sütve, jellegzetes, erőteljesen íze remekül illik az őszi gyümölcsökhöz, zöldségekhez, meg az ilyenkor szokásos nehezebb ételekhez is.

Mi legyen a tökkel? Mentsük meg a maradékot

VIDEKIZE A tökszezonban szinte mindig van valami kis maradék sütőtök a hűtőben, ezt a zöldségfélét nehezebb adagolni, mint mondjuk az apró szemű burgonyát.

Tegyél ecetet a krumpli főzővizébe és csodát látsz!

VIDEKIZE Ha szereted a burgonyát, biztosan tudod, hogy vannak kifejezetten főzésre ajánlott fajták. Ám könnyen előfordulhat, hogy nincs otthon ilyen, amikor szükséged lenne rá. Mutatjuk, hogy milyen egyszerűen megakadályozhatod, hogy a krumpli kásás legyen.

Görög olvasó angyalbakanccsal, avagy a Jókai-bableves története

VIDEKIZE A hideggel együtt megjön a bablevesevési kedvünk is, éhesen hazaesve nagyon jól tud esni egy nagy tányér, forró, tartalmas, laktató kanalaznivaló. A bablevesek királya a Jókai-bableves, minden van benne, ami szemnek és szájnak ingere.

Hónap végén süssünk tócsnit

VIDEKIZE Ha ez a terv vacsorára, senkit nem kell hívogatni, mindenki ott fog tolongani a konyhában meg az étkezőben. Ez az az étel, amit mindenki imád, még akkor is, ha tele van olyan zöldségekkel, amiket alapesetben nem esznek meg.

Ánizs, de melyik?

VIDEKIZE Hasonlít az illatuk meg az ízük, ugyanaz a nevük, pedig még csak nem is rokonok. Ti kiigazodtok az ánizsok között?

Fura kis gombacsoport

VIDEKIZE Ebben ez évben nem lehetett panaszra okunk, a hozzáértők rengeteg erdei gombát szedhettek a nyár első, csapadékos felében. De akkor sem kell beérni a termesztett csiperkével (ámbár az is nagyon finom), ha hiányzik az eső vagy a szaktudás, hiszen ma már elég sokféle egzotikus gombát árulnak a nagyáruházak, nem is különösebben drágán. Ha belefutunk, vegyünk egy-egy tálcával, kóstoljuk meg.

Házi kürtőskalács sütőben sütve

VIDEKIZE Nincs fesztivál vagy vásár frissen sült kürtőskalács nélkül, a finom, karamellás, fahéjas édes illat még azokkal is megkívántatja, akik nem is szeretik az édességeket.

Rájárnak a rókák is

VIDEKIZE Augusztus végén, szeptember elején a vörös bundás ragadozó nem a tyúkólak körül sündörög, hanem beköltözik a sombokrok alá, és a lepotyogott, édes, szaftos, apró gyümölcsöt eszi, mondhatni mértéktelenül. Általában annyi a termés, hogy mi is nyugodtan szedhetünk pár kilót, marad az erdei lakóknak is bőven.

Miért pont 32-szer?

VIDEKIZE Ezek a szép, szelíd őszi napok a legjobbak egy nagy baráti bográcsozáshoz, még nem kell pulóver, de nem is kapunk hőgutát a tűz mellett. Az egyik leggyakoribb szabad tűzön készített ételünk pedig a slambuc, azaz a bográcsos krumplis tészta.

Ahány ház, annyi lecsó – a sokféleség üdítő

VIDEKIZE Nagyobb létszámú kerti partira csak akkor tervezzünk lecsót, ha nyitottak és kulturáltak a résztvevők, egyébként hangos veszekedésbe fog torkollni az elkészítés módja. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, milyen állapotban kerülnek bele a hozzávalók ebbe az egyszerűségében nagyszerű zöldségraguba. Mennyi ideig főzzük, szárazra vagy tocsakosra, menjen-e bele pirospaprika, virsli, kolbász, hogy csak a sarokpontokat említsük.

A tökéletes almás pite nyomában

VIDEKIZE Nekem vékony tészta kell és rengeteg töltelék, te azt szereted, ha a puha, édes tésztában csak egy csíknyi alma van. Nekem az a jó, ha ropog, te meg valami krémesre vágysz. Nincs igazság, mindenki másként szereti. Adunk pár ötletet a tésztához és a töltelékhez egyaránt.

Hogyan készül a főzött krém?

VIDEKIZE Nagyon sok édességhez használunk vaníliakrémet, például tortákhoz, fagylaltokhoz, pohárkrémekhez, süteményekhez. Sokszor főzős pudinggal helyettesítjük, de azért lássuk be, hogy ez tényleg csak gyenge pótszer. Ha tökéletes desszertre vágyunk, bele kell vágnunk a főzött krémek elkészítésébe. Ajánlunk néhány nyári receptet is, amelyekhez ilyen krémeket használtunk.

A nyári konyha nélkülözhetetlen fűszere – a kapor

VIDEKIZE A kapor megosztó fűszernövény, pedig sokféle ételt el sem tudunk nélküle képzelni. Gondoljanak csak a kovászos uborkára vagy a tökfőzelékre, kihagyhatatlan belőlük ez az ízesítő.