Kekszből sosem elég – indul az adventi aprósütemények gyártása

Megédesíti a decemberi reggeleket, feldobja a délutáni kávénkat, lesz mivel kínálni a hirtelen betoppanókat. Meg hát persze ajándéknak is remek, mindegyik.

Egyszerűségében nagyszerű: osztrák linzertorta

VIDEKIZE November végén már minden háziasszonynak a karácsonyon jár az esze, töprengünk az ünnepi menün, az adventi süteményeken. Ma délután vagy este meggyújtjuk az első gyertyát a koszorúnkon.

Mogyorókrém helyett együnk naspolyát!

VIDEKIZE Ha megvoltak az első fagyok, lehet szüretelni a naspolyát. Boltban nemigen árulják, legfeljebb piacokon lehet néha kapni. De ha szorgalmasan járjuk az erdőt-mezőt, találhatunk kivadult példányokat. Igen bőtermő, egy-egy növényről sok kilót szüretelhetünk.

6 ellenállhatatlan fogás céklából

VIDEKIZE A cékla minden porcikája ehető. Az édes, szép színű gumó csakúgy, mint a formás, zsenge levele. Hosszú ideig csak a savanyított, ecetes céklát ismertük, pedig számtalan egyéb módon is használhatjuk a konyhában. Ehetjük nyersen, főzve, sütve, édesen, sósan – sokoldalúan használhatjuk ezt a könnyen hozzáférhető, olcsó zöldségfélét.

A SPAR lett az év egészségtudatos kereskedője

VIDEKIZE Egyre többen vannak Magyarországon, akik valamilyen érzékenységgel rendelkeznek, illetve tudatosabban szeretnének étkezni.

A SPAR lett az év vs kereskedője

VIDEKIZE Egyre többen vannak Magyarországon, akik valamilyen érzékenységgel rendelkeznek, illetve tudatosabban szeretnének étkezni.

Így táplálkozz ősszel, hogy egészséges maradj!

VIDEKIZE A nappalok rövidülésével és a hőmérséklet csökkenésével hajlamosak vagyunk kevesebb figyelmet fordítani az étkezésünkre: sokan egészen tavaszig elfeledkeznek a kiegyensúlyozott és egészséges életvitel ismérveiről.

Tökbuli

VIDEKIZE Nagy, vendégfogadó menünkben a sütőtök játssza a főszerepet. Remek alkalom a tökfaragás közben keletkező felesleges tökbelek hasznosítására. Majdnem minden fogásba került egy kis sütőtök, a levestől a desszertig, és nem a megszokott módon.

Most kell tököt enni – olcsó, finom és nagyon egészséges

VIDEKIZE Az egyik leghálásabb zöldségünk. Több hónapon át kapható, olcsó, nagyon finom, sós és édes ételekhez egyaránt jó alapanyag. Nem kell hűtőszekrényben tartani, szobahőmérsékleten is sokáig eláll (persze ha tehetjük, inkább a hűvös kamrában tároljuk). Többfélét árulnak, a leggyakoribb és általában a legolcsóbb a kanadai sonkatök.

5+1 hiba, amit teafőzés közben elkövethetsz

VIDEKIZE Bár egy csésze tea elkészítése nem tűnik túl bonyolult dolognak, azért van néhány apró baki, amit sokan elkövetünk a készítése során.

Íme a legfinomabb erdei gombák – recepttel

VIDEKIZE Régen volt ennyire száraz nyarunk, porzottak az erdők, alig volt gomba. Csak a legjobb gombavadászoknak telt meg a kosara, a legtöbben üres kézzel távoztak a gyűjtőutakról. Most az őszi esők talán javítanak a helyzeten, talán még ránk mosolyoghat a gombászszerencse.

Süssünk fahéjjal! A legfinomabb fahéjas sütemények

VIDEKIZE A hűvösebb hónapok sztárja a fahéj! Leginkább a sütemények fűszere ez, mutatjuk is a kedvenc receptjeinket!

A sárgarépa egészségesebb, mint gondoltad volna

VIDEKIZE A béta-karotinban, A-vitaminban gazdag sárgarépának rengeteg jó hatása van az egészségre, érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak főzve, hanem nyersen is.

Megjelent a Vidék íze októberi száma!

VIDEKIZE Péntektől kapható a Vidék íze friss, ropogós októberi száma. A színes őszi ételeink egyszerű, nem drága alapanyagokból készültek, mégis nagyon finomak és egészségesek. Süteményeinknél a sokoldalú kevert tésztákra összpontosítottunk. Készíthetünk vele ünnepi tortákat és hétköznapi édességeket egyaránt.

Mindenki másként csinálja – az almás pitét is

VIDEKIZE Almás pite nélkül nem múlhat el az ősz. Ahány ház, annyiféle. Van, ahol a puha, foszlós kelt tészta dominál, van, ahol a rengeteg tölteléket éppen megtartja a vékony, ropogós tészta.

Egésznapos sütemények

VIDEKIZE Nem kell hozzá elővenni a gyúródeszkát, szaggatókat, s mosogatnivaló sem sok marad utána. A végeredmény pedig mennyei: szaftos, ízes tészta, mindenféle földi jóval. Aztán egész nap ehetjük, jó reggelinek, remek tízórai, egy kis fagyival vagy tejszínhabbal felturbózva pedig tökéletes desszert a délutáni teához vagy kávéhoz.

Mi lesz ma a tízórai?

VIDEKIZE Nemcsak a gyerekeknek csengetnek be szeptember elsején, hanem nekünk, gondos anyukáknak is. Korábban kelünk, hogy legyen időnk összeállítani a kis uzsonnás dobozokat.

A tepsis ételek a háziasszonyok legjobb barátai

VIDEKIZE A tepsis rakott ételek az elfoglalt háziasszonyok legjobb barátai. Negyedóra alatt bepakoljuk, betoljuk a sütőbe, aztán magától meg is sül, az ég világon semmi dolgunk vele.

Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

VIDEKIZE Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el. Ezért nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet. Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.

4 dolog, amivel helyettesítheted a konyhában a zsírt

VIDEKIZE A sertészsír az elmúlt években újra kedvelt és népszerű főzési alapanyag lett, ezért szinte minden konyhában megtalálható. Ha elfogyott, vagy esetleg táplálkozási okokból keresünk más alternatívát, több lehetőség közül választhatunk.

Rakott, sült, olaszos – 10 zseniális lecsó recept

VIDEKIZE Szezonja van, nagyon hamar elkészül, és nem terheli meg nagyon a gyomrunkat! A lecsó a nyári hónapok slágere, aminek a receptjét kedvünkre variálhatjuk! Hoztunk tíz igazán zseniális verziót. (Kattints az étel nevére a receptért!)

3 ikonikus sütemény, amit el kell készítened

VIDEKIZE Praktikusak, mert egy-két nap állás után a legjobbak, viszonylag egyszerűek, hiszen nem kell cukrászdiploma az elkészítésükhöz, ráadásul nagyon finomak, nem fojtósan szárazak, de nem is émelyítően édes-habosak.

Csillagokban a lángos ára

VIDEKIZE Régen a lángos filléres streetfood volt (ámbár akkor még nem így hívták), ma az egekben van az ára.

Milyen esetekben indokolt a gasztroenterológiai konzultáció?

VIDEKIZE A gasztroenterológiai konzultáció nem csupán abban az esetben indokolt, ha komolyabb tüneteket – úgymint véres széklet, drasztikus súlycsökkenés – tapasztalunk, de abban az esetben is ajánlatos jelentkezni a vizsgálatra, ha az enyhébb szimptómák valamelyikét észleljük a mindennapok során. A hasmenés vagy székrekedés, az indokolatlanul kellemetlen szájszag, a rendszeresen jelentkező haspuffadás is megalapozottá teszik, hogy a kezünkbe véve az irányítást, szakorvos segítséget kérjük.

Mire jó a levendula?

VIDEKIZE Pár éve divatba jöttek az ehető virágok. Közöttük is kiemelt helyet foglal el az illatos levendula, hiszen a különleges íze mellett rendkívül sok jótékony hatással is rendelkezik, szinte gyógyszer.

Mutatjuk a szezon hat legjobb pitéjét

VIDEKIZE A rendes, régimódi háztartásokban mindig volt otthon egy kis házi sütemény, mikor minek volt szezonja. Télen almás, túrós – nyáron meg ami terem a kert végében: ribizlis, meggyes, egreses. Ünnepnapokon habsapkát is kapott, de a hétköznapi, egyszerű tésztás is isteni volt. Ezeket az ízeket keresve megsütöttük a szezon hat legjobb pitéjét, a változatosság kedvéért kereken. Tartsanak velünk, kóstolják meg mindegyiket.

Megjelent a Vidék íze júliusi száma!

VIDEKIZE A friss számunk fő témája a kerti sütögetés. Nagy kerti grillpartinkon többféle sült húst és zöldséget tálalunk a vendégeknek. Ajánlunk mellé hűsítő tortát, és néhány jól szállítható, melegtűrő nyári süteményt. Adunk pár jó ötletet arra is, mit főzzük a sokféle friss zöldségből, mit süssünk a júliusi gyümölcsökből.

Cukkinikisokos: így használd a szezon egyik kedvenc zöldségét

VIDEKIZE Ennek a változatosan felhasználható zöldségnek most van a főszezonja. Grillezve, párolva, bundában vagy töltve a cukkini egyaránt finom. Milyent érdemes választani? Meddig tárolhatod? Milyen fűszerek illenek hozzá? Most mindenre fény derül!

Ezekhez a desszertekhez használhatunk vaníliát

VIDEKIZE Nagyon sok édességbe használunk vaníliát, töltelékekbe, tésztákba, krémekbe. Ilyenkor nyáron a gyümölcsös pitéknek is kihagyhatatlan része.

Gyógyszer helyett egyen cseresznyét!

VIDEKIZE Végre érik a cseresznye, és ez most egy hónapig így lesz, az elején a könnyedebb, pirosabb fajták, a végén pedig a mézédes fekete cseresznye. Nem csak nagyon finom, hanem rendkívül sok jótékony hatással is rendelkezik, együk frissen marékszám, és süssünk-főzzünk vele, használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket.

Ma tényleg minden róluk szól – ma van a nemzetközi gyereknap

VIDEKIZE Míg május első vasárnapja hagyományosan az édesanyáké, az utolsó a gyerekeké, legalábbis Magyarországon. Minden nap körülöttük forog az életünk, de ezen a napon aztán tényleg nagyon odafigyelünk, hogy kedvükre való legyen a program, meg persze az étel is.

Savanykás édesség

VIDEKIZE Régebben nem múlhatott el a kora nyár rebarbarapite és -kompót nélkül, aztán valahogy eltűnt a szemünk elől ez a savanykás, pikáns ízű zöldségféle.

A konyha, és a patika kincse lehet a menta

VIDEKIZE Ezernyi módon felhasználhatjuk a mentát, ami nemcsak finom, de az egészségünkre is jó hatással van.

Süssünk ostyát!

VIDEKIZE Nem a hagyományos molnárkalácsra gondolunk, hanem a nem is olyan régen megismert és megszeretett gofrira. Egy időben mindnyájan vettünk ilyen kis elektromos sütőt, használtuk is jó párszor, aztán volt, hogy évekig elő sem vettük. Érdemes előbányászni a spájz alsó polcáról, mert gyorsan mennyei desszertet tehetünk a család elé.

Ricotta: olyan, mint a túró, csak mégsem

VIDEKIZE Édes, mint a tej, krémes, mint a krémsajt, állaga a lágy túróé. Hasonlít a családtagjaira, de önálló egyéniség. Az olasz ricotta igazán vonzó tejtermék: jóízű, ezerféleképpen használható, takarékos, ráadásul a kalóriatartalma is kellemesen alacsony.

Megjelent a Vidék íze decemberi száma!

VIDEKIZE Mától kapható az újságárusoknál magazinunk friss, karácsonyi száma. Rengeteg ünnepi recepttel, sok-sok süteménnyel, szépséges tortákkal. Ünnepeljenek velünk!

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

VIDEKIZE A Márton-napi lakomához tartozó történelem!

Lúdkásától a ropogós libacombig – 12 főétel Márton-napra

VIDEKIZE Közeleg a Márton-nap ideje hát libát enni! Elhoztuk a kedvenc receptjeinket, amiből kedvedre válogathatsz!

Hogyan szeleteljük fel szépen az egészben sült libát?

VIDEKIZE Csirkénél nagyobb állatot ritkán sütünk egyben. A legtöbb családnak túl nagy, nem is olcsó, és nem is könnyű egy ilyen nagy darab hús ízesítése és sütése. Márton-nap tájékán azért előfordul, hogy úgy döntünk, egy egész hízott libát vagy kacsát sütünk. Megmutatjuk, hogyan tudjuk szépen szeletelni.

5 recept, a palóc ételek kedvelőinek

VIDEKIZE A palóclevest szinte mindenki ismeri, ám nem az ez egyetlen jellegzetes étele a palóc konyhának!

Fahéj, az örök kedvenc – nemcsak finom, egészséges is

VIDEKIZE A fahéj nemcsak azért népszerű, mert egyedülálló ízélményt nyújt, hanem azért is, mert az egészség megőrzésében segítségül hívhatjuk.

Száz százalék csipkebogyó

VIDEKIZE Ingyen van, garantáltan vegyszermentes, ráadásul nagyon finom. Cserébe van vele némi munka, sem a szedése, sem az elrakása nem öt perc. De megéri, mert különlegesen finom lekvárt sorakoztathatunk a kamrapolcra (karácsonyi ajándéknak is szuper lesz).

Reggelire desszertet?

VIDEKIZE Ma már nagyon sokféle kapható készen, kis, egy személyes zacskókban, de mindnyájan tudjuk, hogy ezeknél jóval finomabbakat tudunk otthon készíteni, friss alapanyagokból.

Mi legyen az illatos birssel?

VIDEKIZE A birsalmát nyersen nemigen fogyasztjuk, és ráadásul már hideg tisztaszobánk sincs, ahol sokáig elállna (és közben illatosítana). Tehát általában érdemes rögtön befőzni. A legegyszerűbb és leggyorsabb elrakási módja, ha befőttet készítünk belőle. A vasárnapi pecsenyék ünnepi kísérője lehet.

Rostély kerül a tésztára

VIDEKIZE Mindegyik kicsit más, még a formázás is sokat változtathat az ízen és az állagon, a vékony rácsok ropogósra sülnek, a vastagabbak inkább omlósak.

Miért sárga a mustár?

VIDEKIZE Mivel a mustármag is picit barna, picit sárga, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a mindennapos mártás is az eredeti színét viseli.

Van 6 kiváló okunk arra, hogy miért érdemes tökmagot enni

VIDEKIZE A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára.

Az olasz tésztákkal sosem lőhetsz mellé

VIDEKIZE Tökéletes kollégiumi főtt étel lehet bármelyik, mert nincsenek bennük egzotikus hozzávalók, és az elkészítésükhöz elegendő egy jó nagy serpenyő és egy tésztafőző fazék.

Etessük szőlővel a vendéget!

VIDEKIZE Ha hirtelen ugrik be valaki hozzánk egy kávéra vagy egy italra, szeretjük pár falattal is vendégül látni.

Versek, mesék és erdei finomságok

VIDEKIZE Kisgyermekkortól kezdve mesékben és dalokban mutatjuk be az ott élő állatokat és növényeket a gyerekeknek, hogy közelebb hozzuk őket a természethez. Ahogy egyre inkább városokba, nagytelepülésekbe tömörülnek az emberek, az önfenntartó gazdálkodástól elidegenedünk. Ha valamire szükségünk van, csak elmegyünk a boltba. Pedig mi mindent rejt az erdő!

Mi legyen a paprikával? Íme, a legjobb receptek

VIDEKIZE A megszokott saláta mellett még számos étel készíthető belőlük, ajánlunk pár egyszerű, ám finom fogást.

A házi sütik a legjobbak, ráadásul most még trendiek is

VIDEKIZE Mindig mondtuk, hogy a házi sütik a legjobbak. Ráadásul most még trendiek is. Az a menyasszony szerencsés, akinek sok gyönyörű és jól sütő barátnője van, akik nemcsak koszorúslányként, hanem amatőr cukrászként is remekül beválnak.

Minden nap lecsó

VIDEKIZE Nyár közepétől a tél elejéig általában bőven van paprika, paradicsom és hagyma, kinek a kiskertben, kinek az üzletekben. Alapétel lett a lecsó, hiszen az előzőeken kívül sok minden nem kell hozzá. Jól tudjuk, hogy ezt a nagyon egyszerű ételt minden házban másként főzik.

Ismeri a tojáscsucsort?

VIDEKIZE Biztosan, csak nem is tudja, hogy a padlizsánt így is lehet nevezni. Ezt a nagyon vonzó külsejű, fényes, lila zöldséget hívhatjuk még tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak vagy akár vinettának is. Bárhogyan is nevezzük, sokoldalú és finom zöldségféle, számtalan jóízű étel fontos alapanyaga lehet. Adunk pár trükköt a megvásárlásához és a felhasználásához.

Ezért csodazöldség a cukkini

VIDEKIZE Húsz-harminc éve alig ismertük, ma már alig van olyan kiskert, amelyben nincs néhány bokorral belőle. Bőtermő, finom, egészséges, nem is hizlal, miért is ne szeretnénk.

Erdei sötét trombiták: ezt kell tudni a trombitagombáról

VIDEKIZE Nem minden gomba néz ki gombának: e sajátos világban a legváltozatosabb színű és formájú élőlényekkel találkozhatunk. A trombitagomba sem szokványos megjelenésű – furcsa külleme azonban kiváló ízeket rejteget.

Jön a család, mit főzzünk vasárnap?

VIDEKIZE Annyira jó körbeülni a nagy asztalt a kertben, és hosszasan eszegetni, beszélgetni, iszogatni. Egy-egy ilyen alkalomra ajánljuk az alábbi nyári menüt. Fél óra alatt nem készül el, de azért úgy válogattuk össze az ételeket, hogy ne kelljen egész nap a konyhában ácsorogni.

Házi jégkrém – megalkuvások nélkül

VIDEKIZE Nehéz ellenállni a jeges édességek csábításának. Sajnos a készen kaphatóak egyrészt rengeteg olyan összetevőt alkalmaznak, amelyeket nem igazán szeretnénk megenni, másrészt irdatlan mennyiségű kalória van bennük. Sokkal jobban járunk, ha mi gyártjuk otthon a jégkrémet, minőségi alapanyagokból, adalékok nélkül, észszerű édesítéssel.

Ripsz-ropsz édességek réteslapból – nem hagyományos módon

VIDEKIZE A készen kapható réteslapokból villámgyorsan süthetünk finomságokat. Ha már unjuk a hagyományos felcsavart változatot, akkor válasszunk valami különlegesebb formátumot.

Így kombináld a sót a mézzel – elképesztő a végeredmény

VIDEKIZE Érdemes kipróbálni a más összeállításokat is, nagyon izgalmas a csokoládé vagy a méz is sóval.

Csináljunk otthon fagyit! Trükkök és receptek

VIDEKIZE A fagyi gázi készítése egyáltalán nem bonyolult, a legtöbb sütemény ennél több időt és cukrásztudományt igényel.

Csiperke kint is, bent is

VIDEKIZE Aki azt állítja, hogy soha nem találkozott csiperkegombával, az vagy füllent, vagy rossz a memóriája. Hiszen mindenhol jelen vannak: erdőn, mezőn, parkokban, de a boltok polcain is ott gömbölyödnek a fehér vagy barna labdacsok.

Mivel locsolgassuk a szép zöld leveleket?

VIDEKIZE A ropogós friss saláták önmagukban is finomak, de azért jobban szeretjük, ha kerül rá valami ízes öntet is. Sokfélét kapni készen is, de erre is igaz az, amit mindig szoktunk mondani, otthon is elő tudjuk állítani, tartósítószermentesen, pont a szájunk íze szerint, és ráadásul jóval olcsóbb is lesz, mint a készen kapható társaik. Az összeállításuk pedig általában tényleg öt perc.

Egy, kettő, három és tűz: indul a lekváros szezon!

VIDEKIZE Ha teljes választékot szeretnénk a kamrában, akkor ideje elővenni a befőző felszerelést, és belevágni a munkába. Az otthon főzött lekvárnak nincs párja. Nem csak azért, mert pont a szájunk íze szerint ízesítjük, édesítjük, alakítjuk, de ebben garantáltan nem lesz semmi olyasmi, amit nem szeretnénk megenni, nincs apró betűs, nemkívánatos összetevő.

Hogyan nyissuk szét a húst?

VIDEKIZE A sok friss tavaszi, nyár eleji alapanyag tálcán kínálja magát, hogy töltsük meg velük a pecsenyéinket.

Táncosnők habkönnyű desszertje

VIDEKIZE Végre elkezdődik a friss gyümölcsök szezonja, nincs egyszerűbb hétvégi desszert a habcsóktortánál. Édes, roppanósra sült tojáshab, rajta lágy tejszínhab, azon pedig az aktuális friss gyümölcs.

Mire jó a csalán, és mit készíthetünk belőle?

VIDEKIZE A csalán magától nő, rengeteg van belőle, finom és egészséges, bio is, mégis alig fogyasztjuk. Pedig az íze pont olyan, mint a zsenge spenóté. Ráadásul tele van hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Barátkozzunk össze vele!

A szerelem mindent legyőz – avagy Rigó Jancsi története

VIDEKIZE Novemberben már sok jó okunk van a sütésre, itt vannak a névnapok, az iskolai ünnepségek, jöhetnek a karácsonyi sütipróbák, mind remek alkalom egy-egy adag különleges édesség elkészítésére. A csokoládérajongók nagy kedvence a Rigó Jancsi, az otthoni elkészítése nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk.

Kapucnis kalács – süssünk kuglófot!

VIDEKIZE A kuglófoknak már a látványa is gyönyörűség. Bármikor jöhet belőle egy jó nagy szelet, reggelire teával, uzsonnára habos kávéval vagy kakaóval, egyébként meg csak úgy, nasinak. Ezerféle változatuk van, lehet élesztős, kevert, készíthetjük glutén-, tej-, sőt tojásmentesen is.

Két és fél évezred csodája: a szőnyeg

VIDEKIZE A szőnyeget akár magunknak vesszük, akár ajándékba, mindig örömet okoz. Karácsonyra a legjobb ajándék lehet egy jól megválasztott darab.

Így marad tovább friss a sajt

VIDEKIZE Érdemes egyszerre mindig csak annyi sajtot vásárolni, amennyit elfogyaszt a család, ugyanis a maradék egy idő után kiszárad, megsavanyodik, illetve megpenészedik.

Márton-napi lakoma receptekkel

VIDEKIZE Az idén péntekre esik Márton-napja, amikor hagyományosan libát kell enni és újbort kell hozzá inni. Érdemes tanulmányozni a vendégfogadó menünket, ha tetszik, a következő napokban bevásárolunk, előkészülünk, és péntek este már jöhetnek is a vendégek a fergeteges vacsorára.

Csipketea, az őszi-téli csodaital

VIDEKIZE Az őszi-téli hónapokban minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy hasznos vitaminokkal töltsük fel a szervezetünket. Persze szedhetünk pirulákat is, de sokkal jobban járunk, ha a szükséges adagnak legalább egy részét természetes módon visszük be a szervezetünkbe.

Kanadai sonkatök, az őszi esték megmentője

VIDEKIZE A kanadai sonkatök kiszorította a nagydobosi tököket. Könnyebb vele dolgozni, és a diétába is beilleszthető, azonban dísztöknek jobb, ha nem használjuk!

Megjelent a Vidék íze magazin novemberi száma!

VIDEKIZE Novemberben sok alkalmunk lesz az ünneplésre. Ma már ugyan a legtöbb család sem libát nem töm, sem bort nem termel, Márton napját azért megüljük, liba- vagy kacsapecsenyével, újborral. Lesz több névnap is, mind jó alkalom a családi és baráti összejövetelekre. A vendégfogadó pecsenyék mellett olcsó és egyszerű, laktató krumplis ételeket ajánlunk a hétköznapokra. Sütöttünk pár csinos aprósüteményt is, hogy adventre már készen álljon a fejünkben az idei sütiétlap is.

Mentes piték, hogy mindenki ehessen belőle

VIDEKIZE Délutáni traccsparti a lányokkal? Szülinap vagy névnap? Menő dolog saját sütésű édességgel betoppanni, de mindig van valaki, aki nem ehet mindenből. Minden probléma megoldható. Mutatunk három nagyon finom süteményt, egy gluténmenteset, egy vegánt (tehát tej- és tojásmenteset), valamint egy cukormenteset. Nem csak diétázóknak.

Az olasz tésztákkal sosem lőhetsz mellé 2.

VIDEKIZE A bolognai spagetti, Norma tésztája és a pasta fagioli után még három nagyon kedvelt változatot mutatunk be. Mindegyikben az a fantasztikus, hogy spártai körülmények között is tökéletesen elkészíthetőek.

Hogy ronthatjuk el a kedvenc ételeinket?

VIDEKIZE Ha mi akarunk főzni, kezdő szakácsként rém bonyolultnak érezhetjük a legegyszerűbb rántott hús, brassói vagy paprikás csirke elkészítését.

A hétköznapok pecsenyéje

VIDEKIZE A darált hús nem az ünnepi lakomák alapanyaga, hét közben viszont nagyon jó szolgálatot tesz. Könnyen beszerezhető, olcsó, gyorsan elkészül, laktató.

Mit kezdjünk a szilvával? 3 tipp az ősz kedvencéhez!

VIDEKIZE Készülhet belőle lekvár, szósz, de aszalhatjuk is. A szilva igazi jolly joker a konyhában, csak ismernünk kell a megfelelő eljárásokat.

Sütitől az italokig – Így használjuk ősszel a levendulát

VIDEKIZE A nyár ugyan véget ért, a karakteres levendula ízét azonban nem kell nélkülöznünk az őszi hónapokban sem. Összegyűjtöttük a legegyszerűbb recepteket, melyeket elkészíthetünk levendulával!

Útravaló az iskolába

VIDEKIZE A megszokott sonkás, sajtos vagy szalámis szendvicsek helyett néha érdemes a kicsiknek dobozba csomagolni pár színes falatot, örülni fognak a változatosságnak, és a csinos csomagolás meghozza a kedvüket a falatozáshoz.

Zöld zöldségek a kertből, amiktől olvadnak a plusz kilók

VIDEKIZE Az egészséges életmód alappillérei a zöldségek. Frissen, nyersen, párolva, grillezve, akár önmagukban, akár köretként a mindennapi étrend elengedhetetlen részei. Egy diéta során érdemes a szokottnál is nagyobb hangsúlyt fektetni a fogyasztásukra, különös tekintettel azokra, amelyek magas víz- és rosttartalmuk miatt nemcsak egészségesek, de még a fogyást is felgyorsítják.

Megjelent a Vidék íze szeptemberi száma!

VIDEKIZE Már kapható a friss számunk. Fókuszunkban ebben a hónapban az iskolakezdő gyerekek állnak, sok-sok olyan receptet találnak a szeptemberi számunkban, amelyek egyszerűek, viszonylag olcsóak, táplálóak, és nagy valószínűséggel szívesen meg is eszik majd a gyerekek. Főztünk még pár tartalmas bográcsost a szüretelőknek, és sütöttünk rengeteg gyümölcsös süteményt, réteseket, pitéket, ezeket akár tízóraira is csomagolhatjuk.

Süssünk otthon kenyeret!

VIDEKIZE Évek óta nagyon trendi az otthoni kenyérsütés, ezen belül is a kovászos változat éli nagy reneszánszát. Nagyon szeretjük a kovászos kenyereket, finomak, egészségesek, de nagy eltökéltség és gyakorlat kell az elkészítésükhöz (a virgonc kovász mellett). A dagasztás nélküli kenyerekkel jóval könnyebb bánni, két ilyet ajánlunk.

Főtt kukorica tíz perc alatt

VIDEKIZE Imádjuk a főtt kukoricát, de nincs kedvünk órákig főzni, és közben fűteni az egyébként is túl meleg konyhát. Van egy jó hírünk: ha jó az alapanyag, akkor tényleg tíz perc alatt elkészül.

Uzsonna a hűtőtáskából

VIDEKIZE Nem akarjuk kigolyózni a lángost meg a sült krumplit a strandmenüből, hisz nem dől össze a világ, ha időnként elcsábulunk. De azért vegyük fel a kesztyűt, és szálljunk mi is versenybe: az otthon, pár perc alatt előkészített házi finomságokkal igenis le lehet győzni a parti büfék kínálatát.

7 tipp, amivel spórolhatsz süteménysütéskor!

VIDEKIZE Most, hogy még alaposabban meg kell néznünk, hogy mire, mennyit költünk, olyan spórolós, újrahasznosítós tippeket hoztunk, amiket sütéskor kiválóan lehet alkalmazni!

Megjelent a Vidék íze augusztusi száma!

VIDEKIZE Mától kapható a legújabb Vidék íze magazin, csupa nyári recepttel. Egyszerű, de finom ételeket ajánlunk, hogy ne kelljen sok időt tölteni a konyhában. Desszertekből is főként sütés nélküli tortákat és pohárkrémeket készítettünk, ezeket a legnagyobb kánikulában sem szenvedés összerakni.

11 könnyű nyári étel, ami jól esik a gyomornak

VIDEKIZE Ha a nyári hőségben valami könnyebb ebédre vágynál, mint a gulyásleves, a pörkölt vagy a rántott hús, akkor a következő receptekkel nem lőhetsz mellé!

Jeges tea – házi jéggel

VIDEKIZE Az őrült kánikulában nagy a keletje a jeges italoknak, a legtöbb háztartásban ücsörög néhány adag jégkocka a fagyasztóban. Van pár trükkünk, hogy lehet feldobni ezeket a fagyos hűsítőket.

Az örök élet titka

VIDEKIZE A kiskerttulajdonosok jól tudják, hogy nyár elején hirtelen hatalmasra nő a zsálya. Ilyenkor láthatjuk a csodás lila virágait is, dísznövényként is jól működne. Használjuk minél többször, hiszen rengeteg a pozitív élettani hatása.

Minden, amit a borsóról tudni érdemes

VIDEKIZE Az édes, apró szemű júniusi zöldborsóval nem versenyezhet semmi, még a legdrágább, legzsengébb fagyasztott változat sem.

Így tároljuk a darált húst, ha otthon készítjük el

VIDEKIZE A darált hús igazi Joker a konyhában, hiszen rengeteg rakott étel elkészíthető vele. Ám nem mindegy, hogy a boltban vesszük, vagy otthon daráljuk, ahogyan az sem, hogy hogyan tároljuk a fagyasztóban!

11 baki rizsfőzés közben, amit eddig te is elkövettél

VIDEKIZE Előfordulnak olyan hibák, amiket könnyű elkövetni, a végeredményt pedig hamar porrá rombolhatják. Mutatjuk, mire érdemes figyelni:

Meglepő, de így hat az egészségünkre a meggy és a cseresznye!

VIDEKIZE Tudták, hogy a hosszú hadjáratokon cseresznyével oltották szomjukat a katonák az ókori Rómában, a meggy kitűnő vesetisztító és vízhajtó, a málnalevéltea pedig enyhíti a reggeli rosszulléteket a várandós nőknél?

6 konyhai trükk, ami biztosan hasznodra lesz főzés közben

VIDEKIZE A neten rengeteg konyhai trükk kering, amik aztán a gyakorlatban vagy beválnak, vagy nem. Az alábbi hat dolog azonban biztosan működik, hiszen a sütés-főzés alapja nem más, mint fizika és kémia. Érdemes őket kipróbálni!

Megjelent a Vidék íze júniusi száma!

VIDEKIZE Végre dúskálhatunk a gyönyörű friss, színes alapanyagokban. Remek szórakozás és rendkívül hasznos időtöltés a piacozás, a termelői piacokon érdemes beszerezni a hazai salátát, epret, spenótot, újkrumplit, meg a többi szezonális finomságot.

Újra itt a spárga – és újra beszéljünk róla!

VIDEKIZE Nem tudjuk megunni, ahhoz túlságosan rövid a szezonja. Különleges, szelíd ízű, elegáns zöldség. Egyenek belőle minél többet, ha tehetik, tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mindenféle frissességgel, amelyekre most nagy szükségünk van.

Így csempéssz több zöldséget az étrendedbe!

VIDEKIZE Napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Sajnos a magyarok ennél sokkal kevesebbet esznek.