A legjobb töltött tojások húsvétra

Ha nem megegyezni a család, hogy az idén milyen legyen a kötelező töltött tojás a hidegtálon, akkor készítsünk sokfélét.

Teadélután vegán sütikkel

VIDEKIZE Minden ellenkező híreszteléssel szemben a mentes sütemények igenis nagyon finomak és szépek is lehetnek.

Vegán kihívás

VIDEKIZE Nem könnyű áttérni – akár csak rövid időre is – a növényi étrendre, hiszen a legtöbb megszokott ételünktől el kell búcsúznunk. Sokszor nem is a főétkezések okoznak gondot, hanem a reggeli, hiszen a hagyományos fogásaink kivétel nélkül tartalmaznak valamilyen állati eredetű alapanyagot. Mutatunk pár remek ötletet a pirítóskedvelőknek.

Főzzünk babbal – ezek a legjobb fogások

VIDEKIZE Hiába kezdődik a tavasz, még alapvetően hideg van, nehezebb, laktató ételekre vágyunk. Tökéletes választás lehet ilyenkor valamilyen hüvelyes, például a száraz bab.

Az erős hajhullás okai és kezelése

VIDEKIZE Hajlamosak vagyunk pánikba esni, amint észleljük, hogy hajhullásunk meghaladja azt a szintet, amit még egészségesnek és normálisnak gondolunk.

Van, aki nem szereti, pedig nagyon jót tesz! Gyömbérrel az egészségért

VIDEKIZE Az elsősorban indiai és délkelet-ázsiai ételek fontos alapanyaga itthon is egyre népszerűbb – ráadásul nyáron nagyon hasznos is.

Így készül az igazi Spagetti carbonara

VIDEKIZE A bolognai, valamint a milánói után, a carbonara az egyik legnépszerűbb tésztaétel. Ám sokan tévesen, számos olyan alapanyagot is raknak bele, amire nincs szükség. Nézzük, hogy született ez az étel, és milyen az eredeti recept!

Megjelent a Vidék íze márciusi száma!

VIDEKIZE Már kapható a friss lapszámunk. A húsvét előtti böjt jegyében készültek az ételeink, heti menü magyaros ízvilágú, húsmentes receptekkel. Desszertként csokoládés finomságokat, egyszerű kelt tésztákat, köleses és hajdinás édességeket ajánlunk.

Itt a farsang, áll a bál

VIDEKIZE A farsangi időszakot ma már csak az iskolai jelmezbálok meg a megnövekedett fánksütési kedv jelzi, de régebben ez nem így volt. Sok népszokás kötődött a vízkereszt és a húsvéti böjt közötti időszakhoz, és jó párat közülük még most is megtehetnénk.

Miért éppen kelkáposzta?

VIDEKIZE Tél végére már kezdjük kicsit megunni az ilyenkor kapható zöldségeket, cékla, krumpli, káposzta, répa, aztán megint ugyanez elölről.

Római kömény: füstös íze elvarázsol

VIDEKIZE Mély, füstös íze rögtön az Ezeregyéjszaka csodás világába repít bennünket. Érdemes vele összebarátkozni, egy-egy csipetnyi belőle új dimenzióba emeli a megszokott ételeinket.

Forró téli italok – nem csak síelőknek

VIDEKIZE A téli sportok egyik legjobb része, amikor megpihenünk két lesiklás között, és szép nyugodtan elkortyolgatunk valamilyen melegítő italt. Az esetek zömében ez nem citromos tea, hanem valami forró, alkoholos itóka. Persze semmi nem tiltja, hogy mindezt az otthoni teraszon tegyük meg, egy jó meleg pokrócba burkolózva. Három remek alternatívát mutatunk mindazoknak, akik már unják a forralt bort.

Ezért jó, ha ismered a sárgaborsót

VIDEKIZE A sárgaborsó nemcsak, hogy nagyon olcsó és egészséges, de rengetegféleképpen elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen.

Menü az új év első napjára

VIDEKIZE Két kötelező eleme van ennek napnak: korhelyleves gyógyszerként és valamilyen lencsés fogás, hogy tele legyen az erszényünk 2023-ban is.

Ragyogj! – Január 21-én ünnepel Veszprém és a Bakony-Balaton régió

VIDEKIZE Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen viseli 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek első lépése egy látványos megnyitó show lesz január 21-én.

Kiváló köretek karácsonyra -10 recept

VIDEKIZE Milyen köret kerüljön az ünnepi asztalra? Ha egy kis inspirációra van szükséged, nézze meg gyűjteményünket!

Neked csináltam szeretettel

VIDEKIZE Évről évre egyre közkedveltebbek a saját készítésű ehető ajándékok. Jó kapni, mert tudom, hogy az ajándékozó rám szánta az idejét, hogy minőségi alapanyagokból készítsen valami személyre szabott finomságot. Jó adni, mert alkotni szuper, és egyébként is mindig nagy öröm, ha valakinek ízlik a konyhai remekművünk.

Nincs új a nap alatt – régimódi édességek sütés nélkül

VIDEKIZE A mai kapkodós világban nagy divatja van a sütés nélküli édességeknek, de természetesen ez sem mai találmány. A régi kedvencek között is bőven találunk ilyen egyszerűen elkészíthető csemegéket.

Kekszből sosem elég – indul az adventi aprósütemények gyártása

VIDEKIZE Megédesíti a decemberi reggeleket, feldobja a délutáni kávénkat, lesz mivel kínálni a hirtelen betoppanókat. Meg hát persze ajándéknak is remek, mindegyik.

A szerelem mindent legyőz – avagy Rigó Jancsi története

VIDEKIZE Novemberben már sok jó okunk van a sütésre, itt vannak a névnapok, az iskolai ünnepségek, jöhetnek a karácsonyi sütipróbák, mind remek alkalom egy-egy adag különleges édesség elkészítésére. A csokoládérajongók nagy kedvence a Rigó Jancsi, az otthoni elkészítése nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk.

Kapucnis kalács – süssünk kuglófot!

VIDEKIZE A kuglófoknak már a látványa is gyönyörűség. Bármikor jöhet belőle egy jó nagy szelet, reggelire teával, uzsonnára habos kávéval vagy kakaóval, egyébként meg csak úgy, nasinak. Ezerféle változatuk van, lehet élesztős, kevert, készíthetjük glutén-, tej-, sőt tojásmentesen is.

Két és fél évezred csodája: a szőnyeg

VIDEKIZE A szőnyeget akár magunknak vesszük, akár ajándékba, mindig örömet okoz. Karácsonyra a legjobb ajándék lehet egy jól megválasztott darab.

Így marad tovább friss a sajt

VIDEKIZE Érdemes egyszerre mindig csak annyi sajtot vásárolni, amennyit elfogyaszt a család, ugyanis a maradék egy idő után kiszárad, megsavanyodik, illetve megpenészedik.

Márton-napi lakoma receptekkel

VIDEKIZE Az idén péntekre esik Márton-napja, amikor hagyományosan libát kell enni és újbort kell hozzá inni. Érdemes tanulmányozni a vendégfogadó menünket, ha tetszik, a következő napokban bevásárolunk, előkészülünk, és péntek este már jöhetnek is a vendégek a fergeteges vacsorára.

Csipketea, az őszi-téli csodaital

VIDEKIZE Az őszi-téli hónapokban minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy hasznos vitaminokkal töltsük fel a szervezetünket. Persze szedhetünk pirulákat is, de sokkal jobban járunk, ha a szükséges adagnak legalább egy részét természetes módon visszük be a szervezetünkbe.

Kanadai sonkatök, az őszi esték megmentője

VIDEKIZE A kanadai sonkatök kiszorította a nagydobosi tököket. Könnyebb vele dolgozni, és a diétába is beilleszthető, azonban dísztöknek jobb, ha nem használjuk!

Megjelent a Vidék íze magazin novemberi száma!

VIDEKIZE Novemberben sok alkalmunk lesz az ünneplésre. Ma már ugyan a legtöbb család sem libát nem töm, sem bort nem termel, Márton napját azért megüljük, liba- vagy kacsapecsenyével, újborral. Lesz több névnap is, mind jó alkalom a családi és baráti összejövetelekre. A vendégfogadó pecsenyék mellett olcsó és egyszerű, laktató krumplis ételeket ajánlunk a hétköznapokra. Sütöttünk pár csinos aprósüteményt is, hogy adventre már készen álljon a fejünkben az idei sütiétlap is.

Mentes piték, hogy mindenki ehessen belőle

VIDEKIZE Délutáni traccsparti a lányokkal? Szülinap vagy névnap? Menő dolog saját sütésű édességgel betoppanni, de mindig van valaki, aki nem ehet mindenből. Minden probléma megoldható. Mutatunk három nagyon finom süteményt, egy gluténmenteset, egy vegánt (tehát tej- és tojásmenteset), valamint egy cukormenteset. Nem csak diétázóknak.

Az olasz tésztákkal sosem lőhetsz mellé 2.

VIDEKIZE A bolognai spagetti, Norma tésztája és a pasta fagioli után még három nagyon kedvelt változatot mutatunk be. Mindegyikben az a fantasztikus, hogy spártai körülmények között is tökéletesen elkészíthetőek.

Hogy ronthatjuk el a kedvenc ételeinket?

VIDEKIZE Ha mi akarunk főzni, kezdő szakácsként rém bonyolultnak érezhetjük a legegyszerűbb rántott hús, brassói vagy paprikás csirke elkészítését.

A hétköznapok pecsenyéje

VIDEKIZE A darált hús nem az ünnepi lakomák alapanyaga, hét közben viszont nagyon jó szolgálatot tesz. Könnyen beszerezhető, olcsó, gyorsan elkészül, laktató.

Mit kezdjünk a szilvával? 3 tipp az ősz kedvencéhez!

VIDEKIZE Készülhet belőle lekvár, szósz, de aszalhatjuk is. A szilva igazi jolly joker a konyhában, csak ismernünk kell a megfelelő eljárásokat.

Sütitől az italokig – Így használjuk ősszel a levendulát

VIDEKIZE A nyár ugyan véget ért, a karakteres levendula ízét azonban nem kell nélkülöznünk az őszi hónapokban sem. Összegyűjtöttük a legegyszerűbb recepteket, melyeket elkészíthetünk levendulával!

Útravaló az iskolába

VIDEKIZE A megszokott sonkás, sajtos vagy szalámis szendvicsek helyett néha érdemes a kicsiknek dobozba csomagolni pár színes falatot, örülni fognak a változatosságnak, és a csinos csomagolás meghozza a kedvüket a falatozáshoz.

Megjelent a Vidék íze áprilisi száma!

VIDEKIZE Március 24-étől már kapható az újságárusoknál a vadonatúj számunk. Sok húsvéti recepttel, ajánlunk többféle előételt, levest, főfogást és desszertet.

Mit kell tudnia egy szakácsnak? Jooble: a konyhai kisegítőtől a szakácsig vezető útról

VIDEKIZE Szakács szakma – miért érdemes Magyarországon szakácsnak lenni? Egyszerű, vagy megterhelő új munkát találni ebben a szférában? A Jooble választ ad a legnépszerűbb kérdésekre.

Nem is gondolnád, hol készítettek először bécsi szeletet – a rántott hús története!

VIDEKIZE Talán sokan nem tudják, hogy a bécsi szeletnek hívott étel receptje Milánóból érkezett a császárvárosba. Ugyan nem Bécsben született, azonban itt lett az osztrákok nemzeti ételévé, amelyet a Monarchia idején a magyarok is megszerettek.

Mit együnk a vajas kenyerünk mellé?

VIDEKIZE Íme pár vitamindús és tényleg filléres ötletünk, hogy mivel dobjuk fel a szendvicseinket:

Elfeledett zöldségünk, a paszternák

VIDEKIZE Nem végtelen a téli zöldségek kínálata, így hát kifejezetten örülünk a paszternák felbukkanásának, ezzel is színesebb lesz a paletta. A középkorban még az egyik leggyakoribb, vadon is megtermő zöldségféle volt. Érdemes ismét felvenni a repertoárba, hiszen rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul még finom is.

Gőzölgő hagyomány

VIDEKIZE Ünnepi asztalok első fogása, lábadozók erősítője, átfagyottak melegítője. Nincs jobb egy kis húslevesnél, főleg ilyen zegernyés időben. Most úgyis sokat vagyunk otthon, van idő a lassú levesfőzéshez, mert úgy lesz a legjobb, ha nem kapkodjuk el.

Valentin nap, a szerelmesek napja

VIDEKIZE Hála a sok amerikai filmnek, ma már nálunk is elterjedt a Valentin- (Bálint-) nap ünneplése, az egymást szerető párok megajándékozzák egymást valami aprósággal, és ilyenkor kijár egy valami ünnepi étkezés is: ágyba vitt reggeli, délutáni különleges kávézás, esti gyertyafényes vacsora, kinek mi fér bele az idejébe és a kedvébe.

Feketén, cukorral vagy mézzel? Teaokosító

VIDEKIZE A hideg téli hónapokban jó sok teát iszunk, szükségünk van a forró italokra. Ma már nálunk is sokféle finom teafüvet lehet kapni, és sokat tudunk az elkészítési módokról is.

Itt a kenyér, itt a só, hurkát enni csuda jó!

VIDEKIZE A belsőségek a megosztó élelmiszerek közé tartoznak: vannak, akik rajonganak értük, mások lehetőleg minden ilyesmit nagy ívben elkerülnek. A hurkát viszont szinte mindenki szereti, ropogósra sülve, mustárral, friss kenyérrel. A változatosság kedvéért néha készíthetjük másként is: pikáns mártással, nokedlivel, vagy feldobhatjuk vele a megszokott rakott burgonyát is.

Leves göndör tésztával

VIDEKIZE Ha már kicsit unjuk a hazai klasszikusokat, érdemes a világ más tájai felé elkalandozni, legalábbis gondolatban, ízekben. A híres ráment pont ilyen időkre találták ki.

Hogyan használjuk a római tálat?

VIDEKIZE M már kevés otthonban találunk igazi sütőalkalmatosságot, pedig milyen jó lenne, ha télen a helyiség felfűtéséhez használt kályhában ingyen süthetnénk meg az ebédre vagy a vacsorára valót, nem kéne hozzá külön gázt vagy villanyt használni. Addig is, míg ilyen mesebeli, kemencés házba költözhetünk, gyakorolhatunk a konyhai tűzhely sütőjében.

5 étel, amiről nem gondoltad volna, hogy lefagyasztható

VIDEKIZE A mélyhűtőben lapuló, jégkrémnek álcázott pörköltmaradékok spórolós időkben jó szolgálatot tesznek. Tudtad, hogy a készételeken túl az alábbi alapanyagok is bátran jégre tehetők?

Ha a vendég csak úgy csipegetne

VIDEKIZE A legtöbb ember még szilveszterre sem heveri ki a karácsony körüli lakomák nehéz ételeit, nem vágyik csülökre az év utolsó napján sem. Ha ilyen vendégeinek jönnek, dobjunk össze egy egyszerű sajttálat, többféle csinos és ínycsiklandó falattal.

Megettük az összes bejglit, de kéne valami édesség

VIDEKIZE Nehéz a karácsonyi fogyasztást kiszámolni, sokszor még januárban is pakolgatjuk az egyre száradó süteményeket, máskor meg hipp-hopp elfogy minden.

Glutén, laktóz, tojás: dióhéjban a leggyakoribb élelmiszer-intoleranciákról és allergiákról

VIDEKIZE 15-20 éve még alig néhányaknak volt ismerős ez a kifejezés: élelmiszer-intolerancia. Ma sajnos sokan küzdenek ezzel enyhébb vagy súlyosabb mértékben. Az intolerancia egyébként latin eredetű szó, eredeti jelentése türelmetlenség, kiállhatatlanság. Az élelmiszer-intolerancia gyakoribbá válásának hátterében lehet sejteni a megváltozott életmódot, az egészségtelenebb táplálkozást, az élelmiszerek minőségének romlását és még sok egyebet. A fontos az, hogy a különböző intoleranciákkal együtt is egészséges, teljes életet lehet élni. Egyre több olyan élelmiszer érhető el, ami bátran fogyasztható olyanok számára is, akik akár a gluténre, akár a tojásra vagy a laktózra érzékenyek. E háromból a tojás egy kicsit kakukktojás (még ha tyúk tojta is), mert allergiát okoz és nem érzékenységet. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be részletesebben, kitérve arra is, hogy milyen lehetőségek adottak ezek helyettesítésére. Jó hír, hogy ma már sok alternatíva közül válogathatunk a boltokban, míg néhány évtizeddel korábban ez még nem volt magától értetődő.

Íme, 6 kreatív tipp a sütőpapír sütésen túli felhasználására

VIDEKIZE A sütőpapír már akkor is remek szolgálatot tesz, ha rendeltetésszerűen használod. Azonban nem csak a sütéshez jön jól, máskor is nagy segítségedre lehet! Praktikus és ráadásul olcsó is. Máris mutatjuk, hogy mi mindenhez használhatod.

A jó csirke titka – inkább kevesebbet, de jobbat

VIDEKIZE Mindegy, hogy csirkepaprikást, pörköltöt, sültet, vagy levest akarunk készíteni a csirkéből, ezeket az alapszabályokat érdemes betartani, mielőtt megvesszük a húst!

Egyszerűségében nagyszerű: osztrák linzertorta

VIDEKIZE November végén már minden háziasszonynak a karácsonyon jár az esze, töprengünk az ünnepi menün, az adventi süteményeken. Ma délután vagy este meggyújtjuk az első gyertyát a koszorúnkon.

Mogyorókrém helyett együnk naspolyát!

VIDEKIZE Ha megvoltak az első fagyok, lehet szüretelni a naspolyát. Boltban nemigen árulják, legfeljebb piacokon lehet néha kapni. De ha szorgalmasan járjuk az erdőt-mezőt, találhatunk kivadult példányokat. Igen bőtermő, egy-egy növényről sok kilót szüretelhetünk.

6 ellenállhatatlan fogás céklából

VIDEKIZE A cékla minden porcikája ehető. Az édes, szép színű gumó csakúgy, mint a formás, zsenge levele. Hosszú ideig csak a savanyított, ecetes céklát ismertük, pedig számtalan egyéb módon is használhatjuk a konyhában. Ehetjük nyersen, főzve, sütve, édesen, sósan – sokoldalúan használhatjuk ezt a könnyen hozzáférhető, olcsó zöldségfélét.

A SPAR lett az év egészségtudatos kereskedője

VIDEKIZE Egyre többen vannak Magyarországon, akik valamilyen érzékenységgel rendelkeznek, illetve tudatosabban szeretnének étkezni.

A SPAR lett az év vs kereskedője

VIDEKIZE Egyre többen vannak Magyarországon, akik valamilyen érzékenységgel rendelkeznek, illetve tudatosabban szeretnének étkezni.

Így táplálkozz ősszel, hogy egészséges maradj!

VIDEKIZE A nappalok rövidülésével és a hőmérséklet csökkenésével hajlamosak vagyunk kevesebb figyelmet fordítani az étkezésünkre: sokan egészen tavaszig elfeledkeznek a kiegyensúlyozott és egészséges életvitel ismérveiről.

Tökbuli

VIDEKIZE Nagy, vendégfogadó menünkben a sütőtök játssza a főszerepet. Remek alkalom a tökfaragás közben keletkező felesleges tökbelek hasznosítására. Majdnem minden fogásba került egy kis sütőtök, a levestől a desszertig, és nem a megszokott módon.

Most kell tököt enni – olcsó, finom és nagyon egészséges

VIDEKIZE Az egyik leghálásabb zöldségünk. Több hónapon át kapható, olcsó, nagyon finom, sós és édes ételekhez egyaránt jó alapanyag. Nem kell hűtőszekrényben tartani, szobahőmérsékleten is sokáig eláll (persze ha tehetjük, inkább a hűvös kamrában tároljuk). Többfélét árulnak, a leggyakoribb és általában a legolcsóbb a kanadai sonkatök.

5+1 hiba, amit teafőzés közben elkövethetsz

VIDEKIZE Bár egy csésze tea elkészítése nem tűnik túl bonyolult dolognak, azért van néhány apró baki, amit sokan elkövetünk a készítése során.

Íme a legfinomabb erdei gombák – recepttel

VIDEKIZE Régen volt ennyire száraz nyarunk, porzottak az erdők, alig volt gomba. Csak a legjobb gombavadászoknak telt meg a kosara, a legtöbben üres kézzel távoztak a gyűjtőutakról. Most az őszi esők talán javítanak a helyzeten, talán még ránk mosolyoghat a gombászszerencse.

Süssünk fahéjjal! A legfinomabb fahéjas sütemények

VIDEKIZE A hűvösebb hónapok sztárja a fahéj! Leginkább a sütemények fűszere ez, mutatjuk is a kedvenc receptjeinket!

A sárgarépa egészségesebb, mint gondoltad volna

VIDEKIZE A béta-karotinban, A-vitaminban gazdag sárgarépának rengeteg jó hatása van az egészségre, érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak főzve, hanem nyersen is.

Megjelent a Vidék íze októberi száma!

VIDEKIZE Péntektől kapható a Vidék íze friss, ropogós októberi száma. A színes őszi ételeink egyszerű, nem drága alapanyagokból készültek, mégis nagyon finomak és egészségesek. Süteményeinknél a sokoldalú kevert tésztákra összpontosítottunk. Készíthetünk vele ünnepi tortákat és hétköznapi édességeket egyaránt.

Mindenki másként csinálja – az almás pitét is

VIDEKIZE Almás pite nélkül nem múlhat el az ősz. Ahány ház, annyiféle. Van, ahol a puha, foszlós kelt tészta dominál, van, ahol a rengeteg tölteléket éppen megtartja a vékony, ropogós tészta.

Egésznapos sütemények

VIDEKIZE Nem kell hozzá elővenni a gyúródeszkát, szaggatókat, s mosogatnivaló sem sok marad utána. A végeredmény pedig mennyei: szaftos, ízes tészta, mindenféle földi jóval. Aztán egész nap ehetjük, jó reggelinek, remek tízórai, egy kis fagyival vagy tejszínhabbal felturbózva pedig tökéletes desszert a délutáni teához vagy kávéhoz.

Mi lesz ma a tízórai?

VIDEKIZE Nemcsak a gyerekeknek csengetnek be szeptember elsején, hanem nekünk, gondos anyukáknak is. Korábban kelünk, hogy legyen időnk összeállítani a kis uzsonnás dobozokat.

Az első apró növénykék

VIDEKIZE A szabadtéri zöldségekre még várni kell, de a csírák máris a rendelkezésünkre állnak. Sok helyen kaphatóak, de a vállalkozókedvűek otthon is könnyedén termeszthetik maguknak. Tavaszi fáradtság ellen kiválóak, hiszen ezek a csinos kis apróságok rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Megédesítjük a délutáni kávénkat

VIDEKIZE Rendes háztartásban mindig van otthon egy kis keksz, kávé-tea mellé annyira jólesik egy-egy szemet elropogtatni. Persze vehetünk is, de azért az otthoninak nincs párja. Mutatunk pár nagyon egyszerű és ízletes variációt, fémdobozba zárva sokáig elállnak (főleg, ha kicsit eldugjuk az édesszájú családtagok elől).

Dióhéjban a reflux diéta alapszabályairól

VIDEKIZE A reflux diéta, mint azt az elnevetése is hűen tükrözi, speciális, kímélő étrendet jelent, amivel a pácienseknek abban az esetben kell élniük, ha a szóban forgó betegségben szenvednek.

Vendégfogadás böjt idején

VIDEKIZE Hús nélkül is gazdag terített asztallal várhatjuk a barátokat, rokonokat. Úgy állítottuk össze a kínálatot, hogy mindenki találjon fogára valót.

Alternatív megoldások a sütésben – mit mivel helyettesíthetünk?

VIDEKIZE A böjt idején egyszerűbb süteményeket sütünk, előtérbe kerülnek az ettől-attól mentes sütemények. A hagyományos édességek alapanyagai természetesen kiválthatóak, lecserélhetőek, de azért ez nem mindig egyszerű, hiszen a helyettesítők általában nem pontosan úgy viselkednek, mint az eredeti hozzávalók.

Krumplis tészta – de nem úgy

VIDEKIZE Nem a kedvenc, paprikás-krumplis tésztánkról lesz szó, hanem azokról az édes és sós tésztákról, amelyekbe főtt krumpli is kerül. Szeretjük ezeket a vastag tésztás ételeket, töltve, pirítva, édesen, sósan, mindenhogyan. Ennek az elkészítésének is megvannak az apró kis trükkjei.

Hogyan lesz tökéletes a rántott hús?

VIDEKIZE Gyerekkorunk óta imádjuk, gyakran készítjük is, a legtöbb családban rántott hús sül a hétvégén. A bundás húsok elkészítésének is megvannak az apró kis trükkjei, amelyeket érdemes alkalmazni, hogy még jobb legyen ez a rendkívül közkedvelt fogás.

6 egyszerű trükk, hogy gyorsabban elkészüljön az ebéd

VIDEKIZE Bármennyire szeret is az ember főzni, olykor jól jön, ha nem kell túl sok időt a konyhában tölteni. Íme néhány bevált praktika!

6 tipp a tökéletes sajtkrémleveshez

VIDEKIZE Hűvös napokon felmelegít egy selymes sajtkrémleves. Főételnek is beillik, ha valamilyen betéttel tartalmasabbá teszed vagy cipóban tálalod.

A világ egyik legjobb és legegyszerűbb süteménye

VIDEKIZE A CNN Travel összeállított egy ötvenes listát a világ legjobb desszertjeiből. A sok csodás édesség között ott szerepel egy szerény kis kevert tészta is.

Állati eredetű termékek nélkül is lehet finom?

VIDEKIZE Végigettük a karácsonyt meg a szilvesztert, megvolt az újévi lencse is csülökkel, most még a legelszántabb húsevők is vágynak valami húsmentes, könnyedebb fogásra. Állati eredetű hozzávalók nélkül is remek, fűszeres, ízes ételeket lehet készíteni, szó nincs ízetlen salátákról, unalmas kásákról.

Egészséges köretek tészta és krumpli helyett

VIDEKIZE Krumpli helyett, különleges köretek is kerülhetnek az asztalra. Mutatjuk őket, természetesen szuper receptekkel együtt!

Megjelent a Vidék íze magazin január-februári száma!

VIDEKIZE Mától kapható az újságárusoknál a legfrissebb számunk, sok-sok téli recepttel. Találnak benne egy remek disznótoros vacsoramenüt, többféle lencsés ételt, lassan készülő húsleveseket, gyorséttermi kedvenceket. Szilveszterre többféle pogácsát, farsangra fánkokat sütöttünk.

Karácsonyi menü – utolsó pillanatban, gyorsan, takarékosan

VIDEKIZE Nem feltétlenül akarjuk elkölteni az egyhavi fizetésünket a szentesti vacsorára. Régóta tudjuk, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is fantasztikus fogásokat készíthetünk. Gazdaságos ajánlatunk valószínűleg mindenkinek ízleni fog. Mellesleg háziasszonybarát, hiszen előre elkészíthető a nagy része. Desszertnek pedig tökéletes lesz a bejgli.

Karácsonyi menü 3. – Ünnepeljen velünk!

VIDEKIZE Nem egyszerű az ünnepi menü összeállítása. Finom, szép és különleges fogásokat szeretnénk tenni az asztalra, de persze csupa olyasmit, amit szeret mindenki. Most végre elkészíthetjük a munkásabb, drágább leveseket, húsokat, desszerteket is, persze alaposan végig kell gondolni, hogy mikor és mit csinálunk, mit lehet előkészíteni, hogy ne a konyhában töltsük ezeket a nevezetes napokat. Karácsonyig minden vasárnap mutatunk egy-egy ünnepi menüsort, csupa kedvencből összeállítva.

Karácsonyi menü 2. rész – Ünnepeljen velünk!

VIDEKIZE Nem egyszerű az ünnepi menü összeállítása. Finom, szép és különleges fogásokat szeretnénk tenni az asztalra, de persze csupa olyasmit, amit szeret mindenki.

Ünnepelj velünk ezzel a karácsonyi menüvel

VIDEKIZE Nem egyszerű az ünnepi menü összeállítása. Finom, szép és különleges fogásokat szeretnénk tenni az asztalra, de persze csupa olyasmit, amit szeret mindenki.

Ricotta: olyan, mint a túró, csak mégsem

VIDEKIZE Édes, mint a tej, krémes, mint a krémsajt, állaga a lágy túróé. Hasonlít a családtagjaira, de önálló egyéniség. Az olasz ricotta igazán vonzó tejtermék: jóízű, ezerféleképpen használható, takarékos, ráadásul a kalóriatartalma is kellemesen alacsony.

Megjelent a Vidék íze decemberi száma!

VIDEKIZE Mától kapható az újságárusoknál magazinunk friss, karácsonyi száma. Rengeteg ünnepi recepttel, sok-sok süteménnyel, szépséges tortákkal. Ünnepeljenek velünk!

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

VIDEKIZE A Márton-napi lakomához tartozó történelem!

Lúdkásától a ropogós libacombig – 12 főétel Márton-napra

VIDEKIZE Közeleg a Márton-nap ideje hát libát enni! Elhoztuk a kedvenc receptjeinket, amiből kedvedre válogathatsz!

Hogyan szeleteljük fel szépen az egészben sült libát?

VIDEKIZE Csirkénél nagyobb állatot ritkán sütünk egyben. A legtöbb családnak túl nagy, nem is olcsó, és nem is könnyű egy ilyen nagy darab hús ízesítése és sütése. Márton-nap tájékán azért előfordul, hogy úgy döntünk, egy egész hízott libát vagy kacsát sütünk. Megmutatjuk, hogyan tudjuk szépen szeletelni.

5 recept, a palóc ételek kedvelőinek

VIDEKIZE A palóclevest szinte mindenki ismeri, ám nem az ez egyetlen jellegzetes étele a palóc konyhának!

Fahéj, az örök kedvenc – nemcsak finom, egészséges is

VIDEKIZE A fahéj nemcsak azért népszerű, mert egyedülálló ízélményt nyújt, hanem azért is, mert az egészség megőrzésében segítségül hívhatjuk.

Száz százalék csipkebogyó

VIDEKIZE Ingyen van, garantáltan vegyszermentes, ráadásul nagyon finom. Cserébe van vele némi munka, sem a szedése, sem az elrakása nem öt perc. De megéri, mert különlegesen finom lekvárt sorakoztathatunk a kamrapolcra (karácsonyi ajándéknak is szuper lesz).

Reggelire desszertet?

VIDEKIZE Ma már nagyon sokféle kapható készen, kis, egy személyes zacskókban, de mindnyájan tudjuk, hogy ezeknél jóval finomabbakat tudunk otthon készíteni, friss alapanyagokból.

Mi legyen az illatos birssel?

VIDEKIZE A birsalmát nyersen nemigen fogyasztjuk, és ráadásul már hideg tisztaszobánk sincs, ahol sokáig elállna (és közben illatosítana). Tehát általában érdemes rögtön befőzni. A legegyszerűbb és leggyorsabb elrakási módja, ha befőttet készítünk belőle. A vasárnapi pecsenyék ünnepi kísérője lehet.

Rostély kerül a tésztára

VIDEKIZE Mindegyik kicsit más, még a formázás is sokat változtathat az ízen és az állagon, a vékony rácsok ropogósra sülnek, a vastagabbak inkább omlósak.

Miért sárga a mustár?

VIDEKIZE Mivel a mustármag is picit barna, picit sárga, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a mindennapos mártás is az eredeti színét viseli.

Van 6 kiváló okunk arra, hogy miért érdemes tökmagot enni

VIDEKIZE A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, jelentős mennyiségű egészséges zsírt, magnéziumot, cinket biztosít a szervezet számára.

Az olasz tésztákkal sosem lőhetsz mellé

VIDEKIZE Tökéletes kollégiumi főtt étel lehet bármelyik, mert nincsenek bennük egzotikus hozzávalók, és az elkészítésükhöz elegendő egy jó nagy serpenyő és egy tésztafőző fazék.

Etessük szőlővel a vendéget!

VIDEKIZE Ha hirtelen ugrik be valaki hozzánk egy kávéra vagy egy italra, szeretjük pár falattal is vendégül látni.

Versek, mesék és erdei finomságok

VIDEKIZE Kisgyermekkortól kezdve mesékben és dalokban mutatjuk be az ott élő állatokat és növényeket a gyerekeknek, hogy közelebb hozzuk őket a természethez. Ahogy egyre inkább városokba, nagytelepülésekbe tömörülnek az emberek, az önfenntartó gazdálkodástól elidegenedünk. Ha valamire szükségünk van, csak elmegyünk a boltba. Pedig mi mindent rejt az erdő!