Véget ért a nagyhajós bajnokság

Változatos volt az idei Nagyhajós Országos Bajnokság, amely vasárnap a díjkiosztóval ért véget. 

Pöffös szélben indult a 420-as világbajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Pöffös, trükkös, forgolódó, közepes erősségű, klasszikus balatoni északi szélben tartották meg a 420-as világbajnokság első napját Alsóörsön. 

Hajókötél a gyártótól!

VITORLAZASMAGAZIN A Galco Kft. Ez a név egy 50 éves kötélgyártó tradíciót jelent. Szinte minden területen, ahol kötelet használnak, megtalálhatók a termékeink. Mi nem csak értünk hozzá, de azt is tudjuk, hogy mire kell odafigyelni, ha professzionálissá fejlesztenénk egy kötél tulajdonságait. Eddig azon dolgoztunk, hogy a világ élvonalába kerülhessünk hajóköteleink minőségével – most ezeket mutatjuk be: A fedélzetre lépnek prémium minőségű vitorlás köteleink, amelyeket itt, Magyarországon gyártunk.

WASZP Games: szárnyaltak a magyarok

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar versenyző a Garda-tavon rendezett WASZP Games-en: Szamódy Tamás kategóriájában negyedik, abszolútban 14., Demjén Olivér 15., abszolútban 44. lett a 148 hajós mezőnyben.

Gyapjas Balázs csapata nyerte az Asso bajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN Nagy csatában sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az Asso osztályban Gyapjas Balázs csapatának: a füredi BYC rendezésében megtartott Nagyhajós Bajnokságon a Proligy nevű egység pontegyenlőséggel, csak a több nyert futamnak köszönhetően utasította maga mögé a Fantomassót.

Különleges előadások a Kékszalag mellett

VITORLAZASMAGAZIN Füreden folytatódik a BalatONkoncert ingyenes minifesztivál-sorozat, amelynek keretében számos zenei programra kerül sor Balatonfüreden, a Tagore sétány előtti vízterületen felállított vízi színpadon. A hétvégén fellép többek között a The Biebers és a New Level Empire – a nézők számára teljesen ingyen.

A KÉKSZALAG ÚTVONALÁT IS ÉRINTIK AZ ÚJ METEOROLÓGIAI MÉRŐÁLLOMÁSOK

VITORLAZASMAGAZIN Balatonszemes, Szigliget, valamint Keszthely térségében kell figyelnie az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnyének, ugyanis ezeken a helyszíneken találhatóak az idén márciusban telepített mérőállomások.

Az Ezüst Szalag is a Team Kaálié let

VITORLAZASMAGAZIN Valósággal tarolt a Virág Flóra által kormányzott Team Kaáli az idén: az Ezüst Szalagon immár az ötödik nagy győzelmét húzta be a csapat.

Út a fedélzetre – vitorlás nyílt nap sérült gyerekeknek

VITORLAZASMAGAZIN A Pető Intézet óvodájába és iskolájában járó sérült gyermekek ismerkedhettek meg a sportággal az Ábrahámhegyen tartott vitorlás nyílt nap keretében. A fiataloknak nem csupán megmutatták a vitorlázás alapjait, hanem testközelből is kipróbálhatták az élményt. A szervezők folytatásban gondolkodnak, a nyár folyamán vitorlástábort terveznek mozgássérült gyermekek részére – írja a VitorlázzItthon.hu

Weöres Szabolcs a Vendée Globe küszöbén

VITORLAZASMAGAZIN Weöres Szabolcs azt a célt tűzte ki magának, hogy második magyarként rajthoz áll a Vendée Globe-on 2024-ben. Ehhez szerzett hajót, megismerte, versenyzésre alkalmassá tette, megtanulta a kezelését, hatalmas munkát beletéve. Most a második versenye előtt áll, a vasárnap rajtoló Vendée Arctic rajtjánál ő is ott lesz. Ez már kvalifikációs verseny a Vendée Globe 2024-re.

Ezt lehet eddigi tudni az idei Kékszalagról

VITORLAZASMAGAZIN Minden eddiginél több indulót várnak a július 14-én, 9.00 órakor rajtoló 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A Regatta az idei esztendőben is több napos vitorlás ünnep lesz, a verseny ideje alatt kiállítókkal, parti programokkal, és óriás kivetítővel várják az érdeklődőket Balatonfüreden.

Ian Ainslie nyerte a dragonosok nagy versenyét

VITORLAZASMAGAZIN Nagyszerű küzdelmet vívtak a Csopak előtt kirakott up and down pályán a Dragon flotta hajói a május végén rendezett idei Johan Anker Kupán, amelyet ezúttal is az EGIS SE rendezett. Komoly párharcok, szoros rajtok és éles befutók jellemezték a küzdelmet.

Sikeres Steering the Course napokat zártak a hölgyek

VITORLAZASMAGAZIN A World Sailing Steering the Course nevű nemzetközi női vitorlás fesztiváljának mayarországi rendezvényeként a Magyar Vitorlás Akadémia május 27-én Női Vitorlás Workshopot tartott az érdeklődő hölgyeknek, míg a Magyar Vitorlás Szövetség másnap, május 28-án női csapatoknak szervezett versenynapot az Alsóörs Marinában.

Vadnai Jonatán vezet az ILCA7 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN A május 23-án, hétfőn megkezdődött világbajnokság helyszíne a mexikói Vallartában a  Banderas Bay, ahol 126 laseres küzd egészen május 28-ig, minden napra terveznek futamokat.

Négy futam után Patrik Pollak vezet a balatonföldvári raceboard-vb-n

VITORLAZASMAGAZIN Négy futamot tartottak meg a Balatonföldváron zajló raceboard-világbajnokság első versenynapján, amelynek végén a három futamgyőzelmet arató szlovák Patrik Pollak áll az élen – a legjobb magyar, Sánta Bence a hetedik helyről várja a folytatást.

Jön a Steering the Course!

VITORLAZASMAGAZIN World Sailing idén rekordok megdöntésére törekszik a Steering the Course nevű nemzetközi női vitorlás fesztivállal, miután 2021-es debütáló évében meghódította a világot. Az idei esemény a Föld északi féltekén május 20-29 között zajlik, melynek keretében a sportághoz kapcsolódó tevékenységek ismerhetőek meg. Az egy hetes program célja, minél több lánnyal megismertetni és megszerettetni a vitorlázást, valamint a hozzá kapcsolódó szakágakat. Magyarországon a Magyar Vitorlás Akadémia május 27-én Női Vitorlás Workshopot tart az Alsóörs Marinában, míg a Magyar Vitorlás Szövetség másnap, május 28-án női csapatoknak szervez ugyanott versenynapot – írja a VitorlázzItthon.hu

A Team Kaáli nyerte az évadnyitót

VITORLAZASMAGAZIN Virág Flóráék tesznek érte, hogy mindenki hamar megtanulja a csapat új nevét, hiszen a Black Jack legénysége söpörte be a győzelmet a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjon.

Szombaton évadnyitó!

VITORLAZASMAGAZIN A hagyományoknak megfelelően a Balaton megkoszorúzása után indul Balatonfüredről szombaton az évadnyitó vitorlásverseny.

Elmaradt a bravúr Hyéresben

VITORLAZASMAGAZIN Bár jól indult mindhárom magyar versenyző a Hyéresben rendezett Olimpiai Hét nevű nagyversenyen, végül nem jött össze a bravúr, és egyik laseresünk sem került a legjobb tíz közé, így nem jutottak az éremfutamba.

Három magyar is arany csoportban!

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar vitorlázók a Hyéresben rendezett Olimpiai Héten: Érdi Mári a 12. helyen, Vadnai Jonatán szintén tizenkettedikként, Vadnai Benjamin a 27. helyen jutott a legjobbak közé.

Húsvéti érmek Koperből

VITORLAZASMAGAZIN A 29er Európa Kupa-sorozat újabb állomásán U17-ben Kis-Szölgyémi Soma- Juhász András Sámuel (Kereked Vitorlás Klub Csopak) nyert, összetettben pedig a kiváló 3. helyet érték el. 

Remek magyar szereplés a Trofeo Princesa Sofián

VITORLAZASMAGAZIN Az érdemfutamot megnyerve összetettben a 7. helyen végzett Érdi Mári az április elején rendezett Trofeo Princesa Sofia versenyen Mallorcán az ILCA 6 kategóriában.

Hadihajók a Hadtörténeti Múzeumban – papírból

VITORLAZASMAGAZIN Egy autista fiatal papírhadihajó-kiállítása nyílt meg szombaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a különleges tárlaton valódi hadihajók papírmaséból készült pontos másolatait lehet megtekinteni.

Petíció indult a bojás kikötésért is

VITORLAZASMAGAZIN Több mint 210 vitorlástulajdonos jelezte írásban, hogy szeretné bóján tartani hajóját a Balatonon. A kikötőhelyek ugyanis elfogytak, vagy megfizethetetlenek. Szakértői csapat alakult, hogy feltérképezzék a múltban létező, mára már elfeledett bójázás lehetőségeit.

Július végén lesz a Balaton-átevezés

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton-átevezés, az ország egyik legnagyobb szabadidős vízisport-eseménye július 30-án várja résztvevőit Zamárdiban.

Magyar siker Hyéresben

VITORLAZASMAGAZIN A csopaki Kereked VE 29er lánypárosa erős, néha viharos szélben, öt futam után lett női kategóriában első helyezett a hajóosztály második Európa-kupa fordulóján.

Sorra foglalják le az orosz oligarchák szuperjachtjait

VITORLAZASMAGAZIN Néhány nappal az orosz ukrán háború kitörése után megélénkült a világtengerek luxusjacht-forgalma a Marine Traffic adatai szerint: a Putyinnal jó viszonyt ápoló oligarchák eszesebbei igyekeztek biztonságba helyezni méregdrága játékszereiket. Mint összeállításunkból kiderül: nem sok sikerrel.

Lovagkereszt Detrééknek!

VITORLAZASMAGAZIN A Magyar Érdemrend Lovagkereszt (polgári tagozat) kitüntetését érdemelték ki a Detre testvérek a vitorlázásban elért eredményeik elismeréseként.

25 éves rekordot döntött és újdonságokkal készül a BAHART

VITORLAZASMAGAZIN Az idei szezonban már nem kell sorban állnunk a balatoni személyhajó kikötők pénztárainál. Úgy vásárolhatunk majd otthonról online jegyet a balatoni menetrendi, séta- vagy programhajókra mint például a MÁV esetében. Tihanyba pedig közvetlen hajójáratok is indulnak a főszezonban.

Hamarosan nyit a Budapest Boat Show!

VITORLAZASMAGAZIN A korábbi évek hagyományait folytatva idén is az Utazás kiállítással egy időben rendezik Magyarország legnagyobb hajós találkozóját, ahol a látogatók egy helyen ismerhetik meg a legfrissebb hajós innovációkat és tekinthetik meg a legnagyobb hajómárkák kínálatát. A kiállítás fő témája ezúttal az Olimpia, mely a színpadon és a Programszigeten is fontos szerepet kap. A Budapest Boat Show idei díszvendége a Tisza-tó. A rendezvény ideje alatt a kiállítás stratégiai partnere, a Magyar Vitorlás Szövetség rendhagyó programmal jelentkezik. A sportág szinte minden szegmensét bemutató előadások, valamint beszélgetések várják a nagyközönséget úgy a helyszínen a G pavilon 404D standon, mint az online térben. – írja a Vitorlázz Itthon.hu

Véget ért a 32. Palamós Optimist Trophy

VITORLAZASMAGAZIN A legeredményesebb magyar versenyző, Héder Benedek Barna (Spartacus VE) az 520 hajóból álló mezőnyben a 14. helyen végzett a Palamósban rendezett világversenyen.

Grafénruhát viselnek a Quantum versenyzői

VITORLAZASMAGAZIN Megállapodást kötött a Quantum  Racing és az innovatív vitorlás ruhákat gyártó magyar 878 márka a 2022-2023-as szezonra. Ennek értelmében a Quantum Racing csapatának tagjai a 878 szabadidőruházatát fogják használni a következő két szezonban. A megállapodás részeként a Quantum Sailing a 878 versenyvitorlázást segítő, viselhető technológiai újításait is  használni fogja.

Budapest Boat Show: kiállítás új szerepben

VITORLAZASMAGAZIN Több szempontból is más lesz az idei Budapest Boat Show, mint az eddigiek. A hazai kiállítást ugyanis egyéves kihagyás után rendezik meg egy olyan évben, amikor a környező országok nagy hajósexpói elmaradtak.

Újra algásodik a Balaton

VITORLAZASMAGAZIN Az elmúlt három év egy már elfeledettnek hitt problémával, a Balaton algásodásával szembesítette ismét a tudósokat és a vízügyi szakembereket. November végén elkezdődött a tómeder kotrása. Mire lesz ez elég?

30-asok bajnokai

VITORLAZASMAGAZIN Összesen nyolc futam alapján hirdettek végeredményt a 30-as cirkálók és az Európa 30-asok bajnokságán. Előbbiek versenyét összetettben a Trinidad, utóbbiakét pedig az Ábránd nyerte. 

WS Ifjúsági Világbajnokság, Hága: Sigmond Soma sikere

VITORLAZASMAGAZIN Sigmond Soma tizennegyedik lett a 61 hajós ILCA 6 világmezőnyben , a 19 év alatti vitorlázók legnagyobb versenyén.

ILCA 6 junior EB: Bravó, magyarok!

VITORLAZASMAGAZIN Thesszalonikiben Nagy Bendegúz 19., Sigmond Soma 26. lett 283 induló közül, Vida Róza 35. lett a 106 lány között.

Verseny a hőségben

VITORLAZASMAGAZIN Volt gyenge, közepes és erős szél az öt futam során Földváron. A Nagymágus nyerte a Ripka László Emlékversenyt.

Jön az idei Zöldszalag is!

VITORLAZASMAGAZIN Már csak 17 nap van hátra az idei, immár 11. Zöldszalag Regattáig. Az elektromos hajók minden évben megrendezett nagy versenyére az idén nagyjából 50 hajót várnak a rendezők. A verseny ezúttal is a megszokott helyen az idei évre teljesen megújult Balatonfői Yacht Clubban kap helyet. 

Utazás kutyával – tippek a stresszmentes utazáshoz

VITORLAZASMAGAZIN Nem számít, ki mit mond, a kutyák ma már családtagoknak számítanak. Szóval egyáltalán nem furcsa, hogy vele együtt akarsz nyaralni, és vele akarod tölteni a szabadidődet.

Tramontana-Sennebogen Kupa remek szélben

VITORLAZASMAGAZIN Gyönyörű napsütésben, igazi Trami szélben rajtolt június végén a 2022. évi Tramontana-Sennebogen Kupa 120 hajós mezőnye. Az idei évben megdőlt minden korábbi nevezési rekord annak ellenére, hogy a nevezést technikai problémák nehezítették.

Raffica: 6. győzelem a Bol d’Or-on!

VITORLAZASMAGAZIN Király Zsolt, a Raffica kormányosa bekerült abba az exkluzív, mindössze öt remek vitorlázót magába foglaló társaságba, akik mindannyian hatszor nyerték meg a Bol d'Or Mirabaud regattát, a Genfi tó tókerülő versenyét.

JÖN A IV. BORREGATTA!

VITORLAZASMAGAZIN Újra lesz Borregatta a Balatonon. A vitorlázó borászok és borkedvelő vitorlázók nagypresztízsű versenye hagyományosan rengeteg indulót vonz, így a rendezők az idén is nagy érdeklődésre számítanak. Most először elektromos hajóval is lehet nevezni, a fő szabály, hogy legyen borász a fedélzeten. A regattát színvonalas parti programok és a széles hazai kínálatot felvonultató bormóló emeli a rangos társasági összejövetelek közé.  

A hétvégén Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN 2022 június 4-én rajtol el a Subaru Solterra Pünkösdi Regatta mezőnye a Balatonföldvár előtti vízterületről, a célvonal Keszthelyen lesz. Másnap az Öböl Kupára és a Keszthely Nagydíjra kerül sor, majd Pünkösd hétfőn keszthelyi rajttal Ábrahámhegy a cél, itt zárul a szezon egyik legnépszerűbb vitorlás túraversenye. A verseny házigazdája Keszthely, ahol színes programok, kiállítók, esti koncertek, élő beszélgetések és versenyközvetítés várja a látogatókat.

MESTERHÁRMASSAL NYITOTTA A SZEZONT VIRÁG FLÓRA CSAPATA

VITORLAZASMAGAZIN A korábbi junior világbajnoki helyezett Virág Flóra kormányzásával a Team Kaáli D35-ös katamaránja nyerte az 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíjat, megelőzve a látványosan hajrázó RSM2 legénységét. Az egytestűek között – a Raffica visszalépése után – Cittel Lajos legendás cirkálója, a Sirocco diadalmaskodott.

Patrik Pollak nyerte a balatonföldvári raceboard-világbajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN A pénteki kényszerpihenő után szombaton három futammal fejeződött be a raceboard-világbajnokság Balatonföldváron. Patrik Pollak magabiztosan, a 12 futamból 9-et megnyerve gyűjtötte be a világbajnoki címet a cseh Petr Kucera előtt. A legjobb magyar, Sánta Bence a nyolcadik helyen zárt.

Kucera nyerte a szerdai futamot, de továbbra is Pollak vezet

VITORLAZASMAGAZIN Egy futamot tartottak a balatonföldvári raceboard-világbajnokság szerdai napján, azt viszont erős szélben, ami az eddig a negyedik helyen álló cseh Petr Kucera malmára hajtotta a vizet. Az összetettben továbbra is a szlovák Patrik Pollak vezet.

Megkezdődött a raceboard-világbajnokság a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN A nyitóünnepséggel hivatalosan is elkezdődött a raceboard-világbajnokság Balatonföldváron, amelyen 12 ország 60 versenyzője méreti meg magát.

Vitorláshét nőknek

VITORLAZASMAGAZIN A World Sailing Steering the Course címmel tematikus, nőknek szóló vitorláshetet szervez, melyhez csatlakozásra várta a nemzeti szövetségeket.

Hivatalosan is itt a szezon!

VITORLAZASMAGAZIN Ünnepélyes keretek között nyitották meg május 14-én az idei vitorlásszezont Balatonfüreden. Az ünnepségen a hagyományokhoz híven megkoszorúzták a Balatont, a 126 éves Kishamis fedélzetéről. Az Évadnyitó 878 C.O. Nagydíj 224 hajós mezőnye délben rajtolt el, a regattán elsőként a Virág Flóra kormányozta Team Kaáli futott be, a leggyorsabb egytestű hajót a NR 1-t a versenyen Király Zsolt kormányozta a célba.

Feladta a Guyader Bermudes Regattát a magyar induló

VITORLAZASMAGAZIN A fedélzeti elektronikai rendszer hibája miatt kénytelen volt feladni a Vendée Globe egyik nemhivatalos kvalifikációs versenyének tekinthető Guyader Bermudes Regattát Weöres Szabolcs. Pedig remekül kezdett...

Újdonságokkal tér vissza a Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Három napos vitorlás örömünnep lesz az idei Pünkösdi Regatta, amelynek szervezői számos újdonsággal készülnek mind a vízen, mind a parton. A Túravitorlás Sportklub évtizedes hagyományokra visszatekintő túraversenyének névadó támogatója 2022-ben a Subaru első, teljesen elektromos meghajtású autója, a Solterra. Keszthely város házigazdaként állt az esemény mellé, és helyet biztosít a keszthelyi mólónál a Pünkösdi Regatta Vitorlás Falu kiállítóinak és eseményeinek – írja a Vitorlázz Itthon.hu

Új meteo-állomások a Balatonban

VITORLAZASMAGAZIN Négy új műszer magasodik mostantól szigetként a Balaton vizében. 10 percenként szolgáltatják a meteorológiai és vízminőségi adatokat a szakembereknek és nekünk.

Bite Pál a 11. helyen végzett a Gardán

VITORLAZASMAGAZIN Guinness rekord-versenyen, a világ legnépesebb mezőnyében, több mint 900 ifjúsági induló közül Bite Palkó (Balatoni YC) a 11. lett, ezzel megverte az optimistes mezőny több mint 98%-át. Jó teljesítményét mutatja, hogy az arany csoportban is tudott futamot nyerni, valamint egy 3. helyet is begyűjtött.

Jól mentek a magyar dragonosok San Remoban

VITORLAZASMAGAZIN Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata a 14., Gömbös Lórándék a 27. helyet szerezték meg a 61 induló között a San Remoban rendezett Dragon Európa-bajnokságon.

Óceán-átkelés napenergiával

VITORLAZASMAGAZIN Partot ért az Atlanti-óceán túlfelén az első vezető nélküli, tisztán megújuló energiával hajtott kísérleti hajó, a Mahi Two.

Amerika Kupa döntő Európában

VITORLAZASMAGAZIN Hosszas vívódás után eldőlt: Barcelonában rendezik meg a 2024-es Amerika Kupa-döntőt.

6 érv, miért kellene több kikötő a Balatonra

VITORLAZASMAGAZIN Online petíciót indított és több mint 2000 aláírást gyűjtött össze egy lelkes vitorlázó és közösségimédia-motor annak érdekében, hogy legalább azok a kikötőépítések megvalósuljanak, amelyek már előkészítés alatt állnak, de különböző okok miatt elakadtak. Szentandrási Szabó Attilát arra kértük, 6 pontban fejtse ki, miért volt szükség erre az akcióra.

IDÉN ÚJRA BORREGATTA!

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlások mellett elektromos hajók is indulhatnak az idén a Balaton talán legelegánsabb versenyén a BFYC rendezésében június végén.

Kikötőgondok: minden hely elkelt és mind drágul is

VITORLAZASMAGAZIN Továbbra is drámai a helyzet a kikötőhelyeket illetően a Balatonon, de idén talán beindul némi mozgás. Hiába készül el nagyjából félezer új hely, ez biztosan nem lesz elég és a rohamos drágulási tendenciát sem töri meg. Az ínséget nemcsak az okozza, hogy mind több a hajó a Balatonon, hanem az is, hogy az újak egyre nagyobbak. Kikötői helyzetképünk következik.

Tengeri iskolahajóra lehet jelentkezni

VITORLAZASMAGAZIN Tengeri vitorlázási lehetőséget biztosít tagszervezetei részére a Magyar Vitorlás Szövetség és a Pomerániai Vitorlás Szövetség annak az együttműködésnek a keretében, amelyet nemrég jelentett be az MVSZ.

Az ukrán háború tengeri áldozata

VITORLAZASMAGAZIN Félig elsüllyesztettek a spanyol partok közelében egy szuperjachtot, amelynek tulajdonosa vélhetően egy orosz fegyverkereskedő. Az áldozatokkal nem járó süllyesztési kísérletet a hajó főmérnöke, egy ukrán hazafi hajtotta végre.

Izgalmas évkezdés 49-er FX-ben

VITORLAZASMAGAZIN Negyedik helyen zárta az olimpiai osztályoknak rendezett versenyt a Szabó Roni Oszkár – Csébfalvi András páros a második Portugal Grand Prix-n.

Hat magyar optimistes az arany csoportban Palamósban!

VITORLAZASMAGAZIN Héder Benedek Barna (Spartacus VE) hatodikként jutott be a legjobbak közé mai, szombati két futamgyőzelme után. Nehéz időjárási körülmények közt 520 optimistes küzdött máig öt csoportban, vasárnaptól pedig már a döntő futamokra kerül sor a 32. Palamós Optimist Trophy regattán.

Hajókatalógus: Bavaria C45

VITORLAZASMAGAZIN Rövid kivonat ízelítőül a Vitorlázás Magazin Hajókatalógus Extra Különkiadványából – egy a 175 hajóbemutató cikk közül.

Hidrogénhajtású szuperhajót épít a Sanlorenzo

VITORLAZASMAGAZIN A Siemens Energy segítségével különleges meghajtással rendelkező szuperhajót épít az olasz Sanlorenzo. A 2024-re elkészülő luxusjacht hidrogén üzemű hajtásláncot kap.

Változó motorszabályzás: Húsz lóerőig jogsi nélkül

VITORLAZASMAGAZIN Az év elején újabb fontos változás történt a hajós jogszabályokban: immár 20 lóerős motorral felszerelt csónakot is vezethetünk hajólevél és kishajó vezetői engedély nélkül. A törvénymódosítás január közepén lépett életbe. A szabályváltozásból a Balatonon elsősorban az elektromos hajóforgalmazók és gyártók profitálhatnak.

A hétvégén rajtol a Csillagtúra!

VITORLAZASMAGAZIN Augusztus 13-án rajtol el ismét a Balaton legrégebbi teljesítménytúra versenyeinek egyike, a Csillagtúra. 

Családi nappal népszerűsítették a vitorlázást

VITORLAZASMAGAZIN Rengeteg ember került közelebb a vitorlázáshoz, köszönhetően a Magyar Vitorlás Szövetség és partnerei, támogatói által szervezett családi napnak, amelynek keretében számtalan vízi és parti program várta az érdeklődőket július közepén.

Több mint száz kalóz versenyzett

VITORLAZASMAGAZIN A Kalóz hajóosztály cseppet sem vesztett népszerűségéből – erről tanúskodnak a Procelero SE által július 21-24 között megrendezett két verseny nevezési számai. A juniorok kontinensbajnokságára 4 nemzet 33 párosa nevezett, míg a Magyar Nyílt Kalóz Bajnokságon 3 nemzet 71 hajója indult.

Lezárult az 54. Kékszalag

VITORLAZASMAGAZIN Összesen 516 hajó nevezett be a július 14-én csütörtök reggel Balatonfüredről induló, majd július 16-án szombaton reggel véget érő 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A végeredmény szerint az induló hajók csaknem 90 százaléka ért be a szombati limitidő lejártáig, ami kiemelkedő arány és a Kékszalag-történelem egyik legjobbja.

Lezajlott a fiatalok „Kékszalagja”, a Kékpántlika

VITORLAZASMAGAZIN Vasárnap a gyerekek, fiatalok kapták a főszerepet a Balatonfüred előtti vízterületen: itt rendezte meg a Magyar Vitorlás Szövetség a 15. Kékpántlika – EGIS Nagydíjat. Öt hajóosztályban (Nacra 15., RS Feva, Optimist, 29er, 420) mérték össze tudásukat kedvező, a szombati bő 20 csomós szélnél valamivel gyengébb szélben – szép számú közönség előtt.

Prospex-Delta Team: 6 év, 4 hajó és 3 dobogó

VITORLAZASMAGAZIN Hat év alatt négy új hajó. Ez a tény önmagában a győzni akarásról szól. És ezalatt a hat év alatt három dobogós hely a Kékszalagon. Az elsőség azonban még várat magára... Beszélgetés dr. Kaiser Kristóffal, az idén vízre bocsájtott Prospex-Delta katamarán kormányosával.

Újabb csalódást hozott Szabinak a VG-kvalifikáció második felvonása

VITORLAZASMAGAZIN Nem alakult jól a második kvalifikációs próbálkozás sem a 2024-ben rajtoló Vendée Globe-ra készülő Weöres Sabolcs számára: a magyar vitorlázó nem sokkal a rajt után a billenthető tőkesúlyrendszer meghibásodása miatt kénytelen volt kiállni a Vendée Arctiqe versenyről.

200-220 nevezőt várnak az alsóörsi 420-as világbajnokságra

VITORLAZASMAGAZIN A 420-as osztály legjobb vitorlázói Alsóörsön adnak egymásnak randevút augusztus 5. és 13. között – itt tartják ugyanis a hajóosztály világ vezető ifjúsági hajóosztályának világbajnokságát, amelyre az előzetes visszajelzések alapján 200-220 indulópárost vár a szervező Balatoni Yacht Club.

Jön a Bahart Regatta első fordulója!

VITORLAZASMAGAZIN Június 11-én, Fonyódon rajtol az első futam a Yacht Charter Guru és a Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesülettel közös rendezésében. Így a BAHART Regatta és a Kormorán Kupa mezőnye együtt, a hagyományos Kormorán útvonalon vitorlázik majd a szombati túraversenyen, és közösen vesznek részt a futamot követő parti eseményeken.

Hamarosan jön az éjszakai rohanás!

VITORLAZASMAGAZIN Idén ötödjére vághat neki a mezőny az egyetlen balatoni éjszakai vitorlás versenynek. A június 11-én rendezendő Ezüst szalag távja ezúttal is Földvár-Györök-Földvár lesz.

Magyar siker az olimpiai ILCA7 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Vadnai Jonatán a 6. Benjamin pedig a 26. lett az igencsak népes mezőny részvételével megtartott ILCA7 világbajnokságon Mexikóban.

Rekordnevezés várható a hétvégi 54. Mihálkovics Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál nagyobb szabásúnak ígérkezik a 2022. május 28–29-én megrendezendő 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíj, mind maga a verseny, mind a vízparti programok és a nyeremények szempontjából.

Új Sarkkör-kerülő rekord született!

VITORLAZASMAGAZIN Megdöntötte az egykezes Antarktisz-kerülés eddigi rekordját az ausztrál Lisa Blair, aki 92 nap és 18 órás idejével bő 10 napot borotvált le az eddigi csúcsból.

Magyar bronz a Finn Gold Cup-on!

VITORLAZASMAGAZIN A harmadik helyen végzett Németh Domonkos a 17 nemzet 110 finnes versenyzőjének részvételével rendezett Finn Gold Cup-on a Garda tavon, Malcesinében. A győztesnek járó színarany kupát a holland Pieter-Jan Postma, az ezüstérmet a finn Oskari Muhonen vihette haza. Legjobb fiatal finnesünk, a THE-YKA versenyzője, Németh Domonkos abszolútban harmadik, de a 23 év alattiak versenyében első lett, megvédte U23 világbajnoki címét, ezért övé lett újra a Silver Cup.

Nyaralás tervezése 2022-ben: az idei év népszerű célpontjai

VITORLAZASMAGAZIN Jaj úgy élvezem én a strandot – szól a felejthetetlen sláger. Na, de vajon hol? Itthon vagy külföldön? És ha túl a határon, akkor melyik az a tengerpart, ami a legvonzóbb? Hova indulnak átlagosan a legtöbben, és mit diktál a nyaralási trend az idei esztendőben? Azonnal mutatjuk!

Szép mezőny és jó verseny a szóló Balatonkerülőn

VITORLAZASMAGAZIN Tekintélyes mezőny, mintegy 65 hajó vágott neki az idei egykezes Balatonkerülő versenynek, amelyet szokás szerint a THE rendezett. A Flexfleet Klasszikus Szóló győztese Fazekas László lett.

Május végén jön a Mihálkovics Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Idén is Balatonföldváron rendezik meg a Mihálkovics Kupa – Opel Nagydíjat május utolsó hétvégéén. A verseny szervezői a profi versenyrendezés mellett kiemelkedő díjazással és szórakoztató programokkal várják a túravitorlázást kedvelőket.

Új hajómárka a hazai piacon: itt a Solaris!

VITORLAZASMAGAZIN Újabb elit vitorlás márkával bővült a hazai kínálat: immár nálunk is elérhetőek a Solaris Yachts nagyteljesítményű, sportos luxusvitorlásai a Pannon Yacht forgalmazásában. A minőségi vitorlások gyakorlatilag mind egyediek, mivel a tulajdonosok saját ízlésére és technikai szükségleteire szabják az új hajókat.

Látványos stadionversenyt szerveznek

VITORLAZASMAGAZIN Sailing CapeCup elnevezéssel egy újszerű versenyszéria bemutatkozó vitorlás sprintversenyét rendezik meg június 16. és 19. között Alsóörsön a BalatonGreen Fesztivál keretében.

Szezonkezdő tennivalók: Vitorlák, kötélzet, felszerelés

VITORLAZASMAGAZIN Hivatalosan is itt a tavasz. Az első vitorlázás általában az egyik legjobb élménye egy szezonnak, de hogy tényleg minden rendben legyen, érdemes egy kicsit türelmesnek lenni és a hajónk felkészítését, átnézését időben elkezdeni. Ehhez nyújt egy kis segítséget az alábbi lista, amit a Quantum Sails szakemberei sok-sok szezonkezdés tapasztalatai alapján állítottak össze. Cikkünk a Vitorlázás Magazin nemrég megjelent, 2022/2-es számának nagy szezonkezdő összeállításában szerepel, amelyben több másik írásban is foglalkozunk a tavaszi tennivalókkal.

Megjelentünk!

VITORLAZASMAGAZIN Megjelent a Vitorlázás Magazin 2022/2-es száma. Íme, miről írunk részletesen!

A Kékszalag szürke lova – Új hajót mutatott be a Prospex-Delta Team

VITORLAZASMAGAZIN Alig egy szezon után ismét hajót váltott a Prospex-Delta Team: a D35-ösről egy saját terveik szerint továbbfejlesztett AC45-ösre ülnek át az idei Kékszalagra készülve.

9 tuti app a vízre

VITORLAZASMAGAZIN Alig több mint egy évtized alatt a hajózási alkalmazások – mind az okostelefonokon, mind a táblagépeken – teljesen átalakították, megváltoztatták a szokásainkat. Íme egy remek gyűjtemény a leghasznosabb, legfontosabb hajós applikációkból!

Megkerült az Endurance

VITORLAZASMAGAZIN Majdnem 107 évvel az eltűnése után megtalálták Ernest Shackleton hajóját, amellyel a Déli-sarkon tervezett expedíciójára indult.

Menekülőre véve? A hajóipar a háború árnyékában

VITORLAZASMAGAZIN Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy csupán felhőátvonulást jelent, vagy tartós borút hoz a hajóiparra az orosz-ukrán háború. Az ellátási láncok széttöredezése a gyártást, az egzisztenciális pánik az értékesítést nehezítette meg. Ugyanakkor vannak olyan vélemények és tapasztalatok is, amelyek derűlátásra adnak okot. Paradox módon ezek pont a vásárlók végletes borúlátásán alapulnak. Piaci elemzésünk a háború hatásairól.

Vadnai Jonatán nyert a horvát Laser bajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Kilenc nemzet húsz vitorlázója között lett első a március 6-án, Splitben véget ért versenyen.

Gyakrabban járnak a kompok

VITORLAZASMAGAZIN A tavasszal élénkülő forgalomhoz szabja március 11-től a menetrendjét a BAHART.

Balatonra valók és oroszrulett hajóval – megjelent az idei első lapszámunk

VITORLAZASMAGAZIN Egy igazán balatoni hajóval, a Beneteau 34.1-es képével a címlapon jelent meg az idei első Vitorlázás Magazin, amelyben nem ez az egyetlen ideális tavi hajó, hiszen új sorozatunkban bemutatjuk a Reginákat is. Bőséges terjedelemben és több cikkben is foglalkozunk a változó motorszabályzással, áttekintjük a hazai hajópiacot, de olvasmányainkból kiderül az is, hogy a Monarchiának is volt egy Titanicja , valamint az is, hogy miként kell oroszrulettet játszani hajóval. Egy kis tartalmi ízelítő friss lapszámunkból!

7+1 dolog, amit nézzünk át tavasszal

VITORLAZASMAGAZIN Ha el akarjuk kerülni, hogy a vitorlázóidőnket a kikötőben töltsük különféle szerelési munkálatokkal foglalatoskodva, akkor nem árt ezeket még a szezon kezdete előtt, kényelmesen, a parton elvégezni. Egy kis összefoglaló, hogy mit nézzünk át tavasszal.

A Wia CC nyerte a BBS újdonság pályázatát és különdíját

VITORLAZASMAGAZIN A Wia CC nyerte az idén a Budapest Boat Show Újdonság Pályázatának első helyezését hajó kategóriában, és ez a hajó kapta meg a Legjobb Hazai Fejlesztés különdíját is. Ez utóbbit egyébként immár másodszor érdemelte ki a balatonfűzfői elektromoshajógyártó, hiszen 2016-ban az akkor bemutatott új modellpaletta kapta meg a BBS különdíját – tudatta közleményében a gyártó.

Megtalálták Cook kapitány felfedezőhajóját

VITORLAZASMAGAZIN Ausztrál régészek megtalálták annak a brit hajónak a roncsait, amellyel James Cook kapitány felfedezte Ausztráliát. A kutatók megállapításaikat arra alapozták, hogy egyeztették a maradványok szerkezeti részleteit és alakját az eredeti tervrajzokkal.

Magyar siker népes nemzetközi optimist-mezőnyben

VITORLAZASMAGAZIN Hatalmasat ment Héder Benedek Barna (Spartacus VE) a spanyolországi Torreviejában, a 14. Trofeo Euromarina nemzetközi Optimist versenyen. A 14 magyar induló közül még Bite Pál Előd (Kereked VE) került be az arany csoportba, 17. lett.

Megvan mikor lesz az idei Kékszalag!

VITORLAZASMAGAZIN Készül az idei versenynaptár, a Magyar Vitorlás Szövetség közzétette a legfontosabb versenyek időpontjait. Már hivatalos az is, hogy mikor lesz a Kékszalag.