Több mint yachtkikötő – pezsgő klubélet indul Alsóörsön (X)

Épül a Balaton északi partjának egyik legnívósabb, legszebb yacht clubja, az Ypsilon, amely 300 hajóhellyel, gyönyörű környezetben emeli új szintre a kikötői szolgáltatások színvonalát. A 40 láb feletti hajókat is befogadó, katamaránoknak is ideális kikötő külön hellyel szolgál az elektromos hajóknak, és számtalan nívós szolgáltatással várja a hajótulajdonosokat és vendégeiket.

Bali a hajózás szerelmeseinek is tartogat csodákat (X)

VITORLAZASMAGAZIN Bali hallatán sok minden eszünkbe jut – béke, nyugalom, csend, gyönyörű tájak, tengerpart, különleges kultúra, izgalmas gasztronómia. Ezek mindegyikében részünk lehet, ha ellátogatunk erre a csodás indonéz szigetre, ám van még valami, ami miatt megéri egy jól megszervezett Bali nyaralás mellett dönteni.

Ilyen volt a 420-as Ob

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy 28 egység részvételével rendezték meg szeptember 14-17. között a 2023-as 420 Országos Bajnokságot Keszthelyen. 

Balatonra valók: T-26, a Telitalálat

VITORLAZASMAGAZIN Miért állítom, hogy a T-Jolle új T-26-osa pontosan az a hajó, amelyik a legjobban megfelel a Balaton sajátosságainak? Mert elfogult vagyok. Ám, éppen az elfogultságom teszi lehetővé az objektív véleményalkotást. Ruják István rendhagyó hajóbemutatója.

Hi-Tech elektromos modellcsalád Balatonfűzfőről

VITORLAZASMAGAZIN A világ élvonalába tartozó elektromos hajót mutatott be a balatonfűzfői Wia gyár az idei Balaton Boat Show-n. Az 52 láb (vagyis 15,6 méter) hosszú újdonság különleges testkialakításának köszönhetően egyaránt képes rendkívül fürgén közlekedni a vízen, ugyanakkor páratlanul nagy hatótávolsággal is rendelkezik, így nemcsak tavi hanem tengeri használatra is alkalmas lehet.

J24 Eb magyar dobogóval

VITORLAZASMAGAZIN Népes flotta, több mint 42 egység részvételével rendezték meg augusztus utolsó hetében a J24 Európa bajnokságot, amelynek végén magyar versenyző is dobogóra állhatott.

Jön a 28. Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Rengeteg újdonság, köztük fél tucat 40 láb feletti vitorlás is felvonul a Kenese Marina Portban a szeptember 1-3. között rendezett 28. Balaton Boat Show alkalmával Magyarország egyetlen vízen rendezett hajókiállításán.

Magyar arany a 29er világbajnokság U17 Open kategóriájában!

VITORLAZASMAGAZIN Nem várt siker született a Weymouthban megrendezett 29er világbajnokságon: az idén először bevezetett Open kategóriában U17-es világbajnok lett a Spartacus idén összeült párosa: Széll Panna és Schneider Brúnó. A Tóth Attila – Borda Levente páros (SVE) pedig nyolcadik lett a 29er világbajnokságon férfi kategóriában, az U17-es míg mezőnyben a Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András (Kereked VK) kettős ötödik helyen végzett. 

Még 3 INGYENES vízifesztivál van hátra a nyárból

VITORLAZASMAGAZIN Három buli már lement, három még hátravan a BalatOnkoncert ’23 minifesztivál idei programjából. Augusztus elején Fűzfőn egy strandbulival jön a folytatás, aztán Füreden a dübörög tovább és Kenesén zárul a sztárokat felvonultató ingyenes víziszínpados koncertsorozat többek között olyan előadókkal, mint az Első Emelet, az Anna and the Barbies, a V-Tech, a 4F Club, a Happy Gand, Paulina, G.w.M, Keresztes Ildikó az Exotic és a Carbonfools – hogy csak néhányat említsünk a több mint 30 nevet tartalmazó fellépő-listáról.

Itt a kánikula – ne hagyd, hogy tönkre tegye a strandszezont a hallójárat-gyulladás! (X)

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell ahhoz strandra menni, hogy víz menjen a fülünkbe, elég hozzá egy hajmosás is, ám kétségtelen, hogy a nyár kimondottan kedvez a fülgyulladásnak, hiszen ilyenkor az is többet tartózkodik vízben, aki az év nagy részében medence közelébe sem megy. Márpedig minél több időt töltünk medencében, annál nagyobb az esély arra, hogy a víz a hallójáratban rekedve fülgyulladást okozzon.

Itt a kánikula – ne hagyd, hogy tönkre tegye a strandszezont a hallójárat-gyulladás! (X)

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell ahhoz strandra menni, hogy víz menjen a fülünkbe, elég hozzá egy hajmosás is, ám kétségtelen, hogy a nyár kimondottan kedvez a fülgyulladásnak, hiszen ilyenkor az is többet tartózkodik vízben, aki az év nagy részében medence közelébe sem megy. Márpedig minél több időt töltünk medencében, annál nagyobb az esély arra, hogy a víz a hallójáratban rekedve fülgyulladást okozzon.

Ocean Race: Meglékelték az éllovast!

VITORLAZASMAGAZIN Váratlan esemény miatt esett ki (legalábbis időlegesen) a versenyből az Ocean Race mostani kiadásában élen álló 11th Hour Racing: az egyik vetélytárs csapat hajója szabályosan meglékelte egy véletlen manőver során.

OR 5. SZAKASZ: Bálnával ütköztek, mégis nyertek!

VITORLAZASMAGAZIN Charlie Enright mosolya úgy ragyogott, akár a hajnali nap sugarai Aarhusban, amikor a 11th Hour Racing legénysége elsőként szelte át az Ocean Race ötödik etapjának célvonalát. Az utolsó óceáni szakaszon megszerzett, dupla pontokat érő győzelmével az amerikai gárda az összetettben átvette a vezetést. A verseny európai záróetapjai előtt a Holcim–PRB szorosan a második, de még a Malizia is nyerhet.

Németh Domonkos aranyérmes a csopaki Finndingi Eb-n!

VITORLAZASMAGAZIN Németh Domonkos nyerte a Csopakon rendezett Finndingi Európa-bajnokságot. A balatonfüredi vitorlázónak, aki február végén Miamiban világbajnoki ezüstérmet szerzett a hajóosztályban, ez pályafutása eddigi legnagyobb sikere.

Vitorlás nap csak nőknek

VITORLAZASMAGAZIN Egésznapos, nőknek, lányoknak szóló ingyenes vitorlás rendezvényt tartanak május 19-én Balatonfüreden, a Kékszalag PORT kikötőben. Az érdeklődők találkozhatnak a vitorlás sportág női képviselőivel, valamint a gyakorlatban is kipróbálhatják a vitorlázást.

GYORSHÍR: A Team Kaáli nyerte a szezonnyitót

VITORLAZASMAGAZIN A Team Kaáli nyerte a Balatoni Évadnyitót, második helyen végzett az RSM, a harmadikon pedig a Prospex-Delta.

Optimist-évnyitó brutális időben

VITORLAZASMAGAZIN Nem volt éppen sétagalopp a lelkes ifjoncok számára az idei év első versenye, ennek ellenére 71 Optimist csatázott kilenc futamban Balatonföldváron, szinte végig esős, hideg időben.

Több mint száz gyerek ismerkedett a vitorlázással

VITORLAZASMAGAZIN Balaton-környéki általános iskolások és gimnazisták ismerkedhetett meg a napokban a vitorlázással Balatonfüreden. Az eseményen részt vett Berecz Zsombor, a sportág legsikeresebb magyar versenyzője, aki Európa- és világbajnoki címei mellett 2021-ben ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián.

Hat agárdi futammal indult a 2023-as kishajós versenyszezon

VITORLAZASMAGAZIN Friss – néha talán túlzottan is friss – szélben rajtolt az Alba Regia Sport Club (ARSC) Évadnyitó I. verseny Agárdon az első áprilisi hétvégén. A hat futamra kiírt verseny minden futamát meg tudta tartani a rendezőség a rajthoz álló osztályok számára.

Életmentő tipp: ezért jó a Balaton app

VITORLAZASMAGAZIN A vízimentők hangsúlyozzák a megfelelő felszerelést, a felkészülést és az életmentő app használatát a biztonság balatoni vízi sportoláshoz.

A Flaar hajója nyerte a BBS Újdonság Pályázatát

VITORLAZASMAGAZIN Egy igazi hazai fejlesztésű és sokoldalúan használható vitorlást, a Flaar 24-est választotta a szakzsűri a Budapest Boat Show Újdonság pályázatának nyertesének.

Ha egy lány a vízesés hátán kerüli a Földet

VITORLAZASMAGAZIN Alaposan megritkult a mezőny a táv kétharmadnál járó Golden Globe versenyen. A múlt század technikájával folytatott versengés sokak szerint a legkomolyabb kihívás a vitorlázás világában, ahol csak a legkeményebb legények maradnak talpon. No és egy nő...

Komoly hajógyár épül Dunavecsén

VITORLAZASMAGAZIN A HES-TDL egy regionális szinten is kiemelkedő hajójavító és -gyártó üzemet létesít Dunavecse területén.

Túl szép, hogy igaz legyen… online átverések a hajós piacon

VITORLAZASMAGAZIN Az elmúlt években többször találkoztam kihagyhatatlannak tűnő hajóvételi lehetőséggel. A használt motorost vagy vitorlást külföldi eladó hirdette. A hajó kiváló állapotnak örvendett, ezt bizonyítandó az eladó számos képet is küldött a leendő vevőnek. A vételár jóval a piaci érték alatt volt, és az eladó még a Magyarországra szállítás költségét is vállalta volna, garanciákkal. Hihetetlen ajánlat! Jobb is, ha nem hisszük el – tanácsolja lapunk állandó jogi szakértője, dr. Csicsely Tamás.

Kikötőhelyek átruházása – lehet vagy hogy lehet?

VITORLAZASMAGAZIN Évek óta jelentős kereslet mutatkozik a kikötőhelyekre, a kínálat az új fejlesztések és a növekvő díjak ellenére sem tudja kielégíteni a piaci igényeket. A hajóvásárlások alapvető kérdése a kikötőhely megszerzése lett, gyakorlatilag mindenütt várólistákkal találkozunk. A meglévő hely jelentős értéknövelő tényező, kérdés azonban, hogy a hajóvásárlással automatikusan jogot szerzünk-e a kikötőhelyre is? Állandó jogi szakértőnk, dr. Csicsely Tamás segítségével jártuk körbe a kérdést.  

Egész évben Balaton – vízparti kalandok télen-nyáron vitorlázás

VITORLAZASMAGAZIN A balatonfüredi Kékszalag PORT-ban egész évben lehetőségetek van arra, hogy a nyári szezonon kívüli hosszú hónapokban is úgy érezzétek: mégis nyár van!  Mindezt természetesen nem az időjárás, hanem az aktív élmények teszik lehetővé.

Hagyományteremtő kikötői adventi vásár Füreden

VITORLAZASMAGAZIN Hagyományteremtő jelleggel rendezik meg 2022. december 10-én szombaton az I. Kékszalag PORT adventi vásárt Balatonfüreden, a Balaton idén átadott kikötőjében. Az ingyenes rendezvényen helyi és környékbeli kézművesek, gasztronómiai szolgáltatók mellett különböző, a vízi sportokhoz kapcsolódó aktivitásokkal, valamint jégvitorlás kiállítással is készülnek a szervezők.

Megcsinálta Szabi az egykezes Transat-versenyt!

VITORLAZASMAGAZIN Magyar vitorlázó először teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni egyszemélyes vitorlásversenyét, az Atlanti-óceán átkelő, négyévente megrendezett Route du Rhum-ot. Weöres Szabolcs (Szabi Ocean Racing) 14 nap 22 óra 19 perc alatt ért végig a légvonalban 3543 tengeri mérföldes távon a franciaországi Saint Malo és a karib-térségi Guadeloupe legnagyobb kikötője, Pointe-á-Pitre között. Ezzel nagy lépést tett célja, a 2024-es Vendée Globe egyszemélyes földkerülő versenyre való kvalifikáció felé.

Kényszerszünet után

VITORLAZASMAGAZIN Két év Covid diktálta kényszerszünet után újra megrendezik a vizisportok egyik legnagyobb európai seregszemléjét, a düsseldorfi Boot kiállítást. A rendezvény igazgatójával Bécsben találkoztunk.

Magyar vitorlázó a Route du Rhum-on!

VITORLAZASMAGAZIN Folytatja a felkészülést a 2024-es Vendée Globe-ra Weöres Szabolcs, újabb kvalifikációs versenyen vesz részt, a november 6-án rajtoló Route du Rhum-on, amelyen magyar vitorlázó még nem állt rajthoz.

Vitorlázók kiáltványa

VITORLAZASMAGAZIN Valóságos kiáltványt tett közzé Szentandrási-Szabó Attila vitorlás Facebook-megmondóember a kis- és túrahajós vitorlázók sérelmeit, kívánságait és érdekeit felsorolva az MVSZ-en belül kitört belviszályok apropóján. Mivel ezek döntő többségét mi is többségi érdeknek tekintjük, megosztjuk a szerző legfontosabb gondolatait, a szövetség belügyeire vonatkozó részek kihagyásával. Lássuk hát a lényeget!

Remek magyar eredmények a 29er páros Európa Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Három arany és egy bronzérem, négy hajónk az abszolút első tízben a 327 egységet megmozgató versenysorozatban – ez a magyar egysége mérlege az október végén a Garda-tavon rendezett 29er páros Európa Kupán.

Ők nyerték a Klasszikus Kupa osztályait

VITORLAZASMAGAZIN Az idén is öt nagyverseny eredményei alapján alakult ki Klasszikus Kupa hajóinak rangsora. A nyertesek: a Glória, a Pannónia, a Betadine, a Kékmadár, a Zarándok, a Grünhilda, a Nemecsek, a Csér, a Vica és a Szeszély.

49er és 49er FX Eb a Balatonon lengyel sikerrel

VITORLAZASMAGAZIN Magyar vizeken először rendeztek nemzetközi versenyt az olimpiai high-performance vitorlázó hajóosztályoknak és mindjárt egy Európa-bajnokságot. A 49er és a 49er FX osztályok október 16-án zárult négynapos balatonfüredi U23 korosztályú Európa-bajnokságán mindkét kategóriában lengyel aranyérem született – mellettük a 49er osztályban harmadik helyet szerzett a magyar-belga kettős állampolgár Arthur de Jonghe ezúttal belga színekben. 13 országból 33 egység 66 versenyzővel vett részt a junior kontinens viadalon.

Az Amerika Kupa legjobb sztorijai

VITORLAZASMAGAZIN Az idén már kaptunk egy kis ízelítőt az America's Cup viadalsorozat izgalmaiból és a nagy versenyre sem kell már sokáig várni. Addig is felelevenítjük, hogy a kupáért folytatott versengés nemcsak remek sportteljesítményeket, hanem emlékezetes és érdekes sztorikat is szült már szép számmal a 170 éves párbaj-sorozat. Ezekből válogattunk néhányat, hogy segítségükkel felvillantsuk, micsoda tradíció is van a technikai fejlődést olyannyira tükröző verseny mögött.

Saver 330 WA – Minijacht

VITORLAZASMAGAZIN Új terepre merészkedett az olasz Saver Imbarcazionni a 330 WA-val: az eddig kizárólag 30 lába alatti hajókat készítő szicíliai manufaktúra egy nagyobb osztályba lépett. És a hajót látva úgy tűnik: a sok kishajós tapasztalat remekül jött egy nagyobb modell megtervezésekor is…

Ismét magyar bajnok a Majthényi-Domokos páros

VITORLAZASMAGAZIN A tizennégyszeres világbajnok páros, Majthényi Szabolcs és Domokos András nyerte az SVE szervezésében lebonyolított Repülő Hollandi és Csillaghajó bajnokságot. A Csillaghajósok között Gereben Márton és Gereben Péter (SVE) bizonyult a legjobbnak.

Az ország legjobb hajóit láthatjuk egyszerre hétvégén Balatonkenesén

VITORLAZASMAGAZIN Most hétvégén, szeptember 1. és 3. között rendezik meg Magyarország legnagyobb vízen és vízparton rendezett hajókiállítását, a Balaton Boat Show-t, amelynek – a korábbi évekhez hasonlóan – a balatonkenesei Kenese Marina-Port komplexum ad helyet. Mintegy 100 elektromos, vitorlás és motoros hajót tekinthetnek meg az érdeklődők a kiállításon, ahol mediterrán kikötői hangulat, valamint a kikötő valamennyi szolgáltatása várja az érdeklődőket.

Ünnepélyes fogadást kapnak a hazatérő olimpikonok

VITORLAZASMAGAZIN Érdi Máriát és a Vadnai-testvéreket ünneplik szeptember elsején Balatonfüreden, a Kékszalag PORT-ban. Érdi Mária a hágai világbajnokságról aranyéremmel tért haza, így megszerezve hazánknak az első női világbajnoki címet és elhozva a 2024-es olimpiai kvótát. A Vadnai-testvérek közül Jonatán szintén az ötkarikás játékokra szóló biztos belépővel érkezett haza Hollandiából.

Nagyhajós nagyverseny változó szélben

VITORLAZASMAGAZIN Igencsak változó szélviszonyok közepette került sor a Balatonfüredi Yacht Club rendezsében augusztus közepén a 2023. évi 11m OD, Sudár Regatta Országos Bajnokságra és Melges 24 Flottabajnokságra, amelynek utolsó két napja kiegészült a Füred Kupa One Design Trophyval is.

Véget ért a Nagyhajós Országos Bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Vasárnap befejeződött az idei Nagyhajós Országos Bajnokság, amelyen 11 hajóosztály 87 csapata indult el.  

Jön a Balaton két nagy e-hajós versenye!

VITORLAZASMAGAZIN Július utolsó hétvégéjén és hetében két elektromos hajóversenyt is rendeznek a Balatonon: jön a Türkiz Regatta és a Zöldszalag! A szervező Balatonfői Yacht Club Gájer Bálint és Havasi Balázs koncerttel is készül a hagyományosan remek hangulatú rendezvényre.    

6 minifesztivál 54 fellépővel ingyen a Balatonon!

VITORLAZASMAGAZIN Hat minifesztivál 4 helyszínen, több mint félszáz fellépővel, víziszínpadokkal és strandbulikkal, méghozzá ingyen – ilyen az idei BalatOnkoncert programosorozat.

Jön az első „ökomenikus” hajóverseny és az elektromos tókerülő

VITORLAZASMAGAZIN Vitorlások és elektromos hajók egyszerre fognak versenyezni a BFYC által szervezett július eleji Remi Champagne Regattán, kicsit később pedig jön a Zöldszalag és a Türkiz Regatta. Az utóbbi két verseny az e-hajósoké, az egyik közülük igazi maraton.

Vízre került Weöres Szabolcs hajója

VITORLAZASMAGAZIN Weöres Szabolcs és a Szabi Ocean Racing projekt újabb mérföldkőhöz érkezett a 2024-es Vendée Globe-ra való felkészülés során. Június 9-én pénteken, több mint 4 hónapos szárazföldi munka után végre megint vízre került a hajó.

Jön a Kékszalag, íme a részletek!

VITORLAZASMAGAZIN Július elején lesz a Kékszalag Fesztivál, amely a Balaton-parton és a vízen zajlik majd. A vitorlásversenyek a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal és a Classic Round – 24. Izsák Szabolcs Emlékversennyel kezdődnek július 1-jén szombaton, egy nappal később lesz a Kékpántlika. Július 6-án reggel pedig elrajtol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Utóbbinak a versenykiírását most publikálta a rendező Magyar Vitorlás Szövetség.

Idén nem lesz Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN A szervező Túravitorlásklub Elnöksége (TVSK) és a Magyar Vitorlás Szövetség erőfeszítései ellenére a PÜNKÖSDI REGATTÁT a klub 2023-ban sajnos nem tudja megrendezni – közölte Facebook oldalán a TVSK. 

Helyt álltak a magyarok a Garda-tavon

VITORLAZASMAGAZIN 48 nemzet 700 vitorlázója részvételével, a vártnál gyengébb szelekben, hét futam után ért véget a Garda tavon az EurILCA Európa-kupa verseny.

Hétvégén rajtol az Évadnyitó

VITORLAZASMAGAZIN Május második hétvégéjén rendezik az idei Évadnyitót. Az MVSZ azt kéri, hogy aki még nem regisztrálta a hajóját, mielőbb tegye meg. Fontos továbbá, hogy változik a rajteljárás. 

Vadnai Jonatán 13. lett a Trofeo Princesa Sofián

VITORLAZASMAGAZIN Az idény első, mind a tíz olimpiai hajóosztály számára megrendezett Világkupa viadalán Vadnai Jonatán a 13. helyen végzett.

Elindult az idei hajózási szezon

VITORLAZASMAGAZIN Nagyszombaton elindult a BAHART idei első járata, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a 2023-as hajózási szezon. A vállalat az idén is folytatja a tavaly elindított dinamikus modernizációt, és a hajóflotta megújulása mellett a frissen végzett hajós munkaerő is fedélzetre lép tavasszal. Folytatódnak a rév- és a személyhajó-kikötők tervezései, valamint a frissen megnyitott, új arculattal ellátott vitorláskikötők felkészítése a szezonra.

Ismét elindult a viharjelzés

VITORLAZASMAGAZIN Mi sem jelzi jobban azt, hogy már tényleg közeleg a szezon mint az, hogy elindul a tavi viharjelzés Magyarországon. És ez végre megtörtént az idén is...

Minden, ami tavasszal kell…

VITORLAZASMAGAZIN Hajó a sufniból, Szélábécé mindenkinek, Jégbe fagyva és eltemetve, Ha egy nő egy vízesés hátán kerüli meg a Földet – íme néhány idei első lapszámunk változatos cikkeinek címei közül. Egy kis ízelítő a friss magazinból.

Magyar siker a 29er EK első versenyén!

VITORLAZASMAGAZIN A Kereked színeiben versenyző Kis-Szölgyémi Soma/Juhász András Sámuel páros nyerte U17-ben és abszolútban is a spanyolországi Port Balísban rendezett 29er szkiffek Európa-kupa sorozatának idei első versenyét.

Mégis hajózhatunk itthon horvát jogsival!

VITORLAZASMAGAZIN Egy kacifántos bírósági eljárás után újra elfogadottak a horvát ICC okmányok. Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a lakcímkorlátozást, a korábbi ügyeket felülvizsgálják. Minderről lapunk állandó jogi szakértője, dr. Csicsely Tamás számol be cikkében.

Kék sál-rekord szültett

VITORLAZASMAGAZIN Immár hagyomány, hogy télen is rendeznek egy nem hivatalos Kékszalagot: a Kék sál versenyt, amely a nyári tókerülő fagyos párja, és akadnak olyan elszánt vitorlázók, akik végigküzdik a távot. Sőt, az idén új rekord is született.

Haranghy Csaba az MVSZ új elnöke

VITORLAZASMAGAZIN Megválasztották a Budaörsön rendezett tisztújító közgyűlésen a Magyar Vitorlás Szövetség új elnökét. A testületet a következő ciklusban Haranghy Csaba vezeti.

Vitorlás partyval kezdték az évet Szegeden

VITORLAZASMAGAZIN Az idén sem maradt el a tiszai hajósok évnyitó rendezvénye: a Szegedi Vitorláskikötőben vízre szálltak a vitorlázás szerelmesei az év első napján, hogy együtt ünnepeljék meg az új szezon kezdetét.

Szárazföldi sebességrekord vitorlással

VITORLAZASMAGAZIN Megdöntötte a vitorlás járművel felállított szárazföldi sebességrekordot az Emirates Team New Zealand: 22 csomós széllel 222,4 km/h-s tempót értek el guruló szánkójukkal.

Magyar sikerek Hyéresben

VITORLAZASMAGAZIN Komoly magyar sikereket hozott a Hyéresben rendezett ILCA Európa-bajnokság és nylt Európa Kupa: Vadnai Jonatán negyedik, Éri Mári pedig nyolcadik lett a nagyon erős mezőnyben.

Szabi Ocean Racing – Frontról frontra délnyugat felé

VITORLAZASMAGAZIN Egy hete rajtolt a Route du Rhum – Destination Guadeloupe szóló Atlanti-óceán átkelő vitorlásverseny, amelynek győztese, Charles Caudrelier már be is ért a célba. Weöres Szabolcs első magyarként rajtolt a valaha volt legnagyobb, 137 hajót számláló mezőnyben. Hét versenynap elteltével Szabi a teljes táv hozzávetőleg 40 százalékát tette meg, menete stabil, kedve jó, küzdőszelleme töretlen, arra koncentrál, hogy behozza a hajót a Gaudeloupe-i célba.

Elrajtolt a Route du Rhum!

VITORLAZASMAGAZIN Viharjelzés miatt a tervezetthez képest háromnapos csúszással, de elrajtolt szerdán az Atlanti-óceánt átszelő Route du Rhum (Rum-út) szóló vitorlásverseny mezőnye. A Guadeloupe szigetéig tartó 3542 tengeri mérföldes tengeri kalandnak 138 hajós mezőny vágott neki, és idén először magyar résztvevőnek is szurkolhatunk: Weöres Szabolcs egy, a Földet már többször megkerült hajóval fogta be a szelet.

Vadnai Joni negyedik lett az ILCA 7 francia bajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN A november 14-21. között megrendezendő Európa-bajnokság helyszínén tartották a francia nemzeti bajnokságot, amely így gyakorlatilag az EB előversenyének volt tekinthető. Vadnai Jonatán remekül ment, éppen csak lecsúszott a dobogóról a hamarosan kezdődő EB előtt.

Ilyen volt az idei Rudi Trans négykezes

VITORLAZASMAGAZIN A beígért esős időjárás ellenére komoly létszámú mezőny nevezett az idei XVII. Rudi Trans 4kezes EAST versenyre. 67 hajó és két fős legénysége vállalta, hogy mielőbb megpróbálják teljesíteni a nem rövid versenytávot. Az indulók az alap YS-I.-II.-III. hajóosztályokon kívül még YS Open, 8M Open és BAV32 osztályokba tudtak nevezni. Az utóbbi kettő ranglista versenyként is kezelte a 4kezest.

HAJÓBEMUTATÓ: HY 5.0 Fish SC – Egy új világ felfedezése

VITORLAZASMAGAZIN Az októberi remek idő lehetőséget kínált arra, hogy kipróbáljunk valami szokatlant: egy egészen újfajta hajóosztállyal ismerkedtünk meg egy egészen újfajta vízi világban. A Hírös Yacht HY 5.0 Fish SC tökéletes társ volt egy kis kirándulásra a Tisza-tavon. Mindjárt eláruljuk, hogy miért.

Érdi Mári ötödik lett az ILCA6 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Az első nap után összetettben az élen állt, az érdemfutamnak pedig a második helyről vághatott neki Érdi Mári az ILCA 6 hajóosztály Texas partjai előtt rendezett októberi világbajnokságon. A magyar vitorlázó végül az ötödik helyen zárt.

Kettős magyar siker az L30-asok között

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar csapatok az EUROSAF L30 Európa bajnokságon: a Tranquilo az aranyérmet, a Present Perfect az ezüstöt hozta haza Sanremoból.

Kétszeres sztárhajó: Johnny Depp és J. K. Rolling jachtja

VITORLAZASMAGAZIN Sok szép hajó van a világon, de kevés az olyan, amely nem is egy, hanem két világsztár birtokában is volt már. Az eredetileg Amphitrite néven épült modern klasszikus nem illik a vadonatúj csodák sorába, retró stílusa mégis különlegessé teszi. És persze a tulajdonosaik is…

Az Oyster új világa

VITORLAZASMAGAZIN Stílszerűen, a saját hajójának felújításával villantotta meg az Oyter Yachts új tulajdonosa, hogy milyennek képzeli el a luxusmárka jövőbeli hajóinak belterét. Nem meglepő módon még pazarabbnak…

Magyar hajót jelöltek az Év Európai Jachtja díjra

VITORLAZASMAGAZIN A hazai fejlesztésű és gyártású hajót, a Flaar 24 vitorlást jelölték az Év Európai Jachtja (European Yacht of the Year – EYOTY 2024) díjra. Magyar hajót eddig egyszer, 2018-ban ért hasonló megtiszteltetés és akkor is a Flaar Kft. egyik modellje, az M37-es volt a kiválasztott, amely a legjobb három közé jutott a speciális hajó kategóriában.

55 ezer néző, 54 koncert és 500 kör hajóval

VITORLAZASMAGAZIN A hazai zenei világ fele játszott a BalatONkoncert keretében az idén – és szinte mindenki a vízen! Összesen félszáz hajós koncertet tartottak az idei nyáron a Balatonon.

Megvan két olimpiai kvóta vitorlázásában

VITORLAZASMAGAZIN Érdi Mári harmadik helyen került a vasárnapi éremfutamba, Vadnai Jonatán 19., a nemzetek sorrendjében 14. lett a Wold Sailing Világbajnokság utolsó előtti napján, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek.

Újra csapatban versenyeztek az OPésok

VITORLAZASMAGAZIN Augusztus 14-től 16-ig rendezték meg az Optimist csapatbajnokságot a Kékszalag PORT-ban. Makai Péter a versenyvezetője rutinos csapatával kiváló versenyt rendezett a gyerekeknek.

Tíz futammal zárult az RS Feva Országos Bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Hat klub, 22 egysége indult és tíz levitorlázott futam után hirdettek eredményt az augusztus elején tartott 2023. évi RS Feva Országos Bajnokságon.

Viharjelzés miatt csúszik a Kékszalag rajtja!

VITORLAZASMAGAZIN A várható kedvezőtlen időjárás miatt a szokásos 9-ről délelőtt 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtját – közölte a szervező Magyar Vitorlás Szövetség szerda délután a verseny honlapján.

Az RSM nyerte a Fehér Szalagot

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton keleti medencéjében megrendezett Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat az RSM csapata nyerte meg, a versennyel párhuzamosan a klasszikus hajóknak kiírt 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyen pedig a Lillafüred 75-es cirkáló ért elsőként a célba. Ezzel a két versennyel megkezdődött az egyhetes Kékszalag Fesztivál.

Csoda az Ocean Race-en: helyrepofozták az 11th Hour hajóját!

VITORLAZASMAGAZIN Miközben az Ocean Race három hajósra fogyatkozott mezőnye Franciaország nyugati partjainál ráfordult a Vizcayai-öbölre, az 11th Hour Racing a hajón elvégzett javítások után megkezdte a verseny utolsó szakaszát. Charlie Enright és legénysége még a dupla pontokat érő Atlanti-óceáni szakasz (Leg 5) megnyerése után sem volt annyira boldog, mint azokban a percekben, amikor – három nappal a mezőny után – végre elhagyhatta a holland vizeket.

A Prospex-Delta nyerte az Ezüstszalagot

VITORLAZASMAGAZIN A győztes vitorlás 6 óra 15 perc 53 másodperc alatt tette meg a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár távot a Spartacus Vitorlás Egylet idén hatodik alkalommal megrendezett éjszakai túraversenyén.

Sail GP: Sebastian Vettel vízre száll!

VITORLAZASMAGAZIN Újabb ígéretes gárdával bővül a Sail GP-sorozat mezőnye, miután Németország két sportcsillaga, a négyszeres F1-es világbajnok Sebastian Vettel és a kétszeres olimpiai bronzérmes vitorlázó, Erik Heil bejelentette, hogy csapatot indítanak a világkörüli vitorlás Grand Prix-sorozatban.

Kihelyezett KAV-iroda Balatonfüreden

VITORLAZASMAGAZIN Május 1. és szeptember 30. között ismét várja ügyfeleit a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont kihelyezett hajós ügyfélszolgálati irodája Balatonfüreden, a Balatonfüredi Yacht Clubban. Az iroda újbóli megnyitásával a hajózási szezonban a déli part mellett a Balaton északi partján ismét lehetőség nyílik a képesítésekkel, vizsgákkal és képesítő okmányokkal, valamint a hajós és tengerész szolgálati könyvekkel kapcsolatos ügyintézésre.

Hivatalosan is megnyitották a szezont

VITORLAZASMAGAZIN Megtartották a hagyományos Vitorlabontót Balatonfüreden, a Vitorlás téren. Az ünnepség keretében a Himnusz hangjaira felhúzták a nemzeti lobogót az 1896-ban épült idén 126 éves Kishamis árbocára, majd hagyományainkhoz híven a Balaton megkoszorúzása következett a vitorlás fedélzetéről. A hagyományoknak megfelelően a vitorlásévad a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett Évadnyitó Vitorlásverseny startpisztolyának eldördülésével vette kezdetét.

Újabb klasszikus hajó érkezett a Balatonra

VITORLAZASMAGAZIN Ünnep, ha a Balatonra új fa cirkáló érkezik, most ez ismét megtörtént. Kis törlesztés az egyre növekvő adósságból. Önmagában is megállásra késztető látványosság vitorlás hajó közúti szállítása, különösen, ha klasszikust látunk tréleren. Ez még a Balaton környékén sem mindennapos látvány. Az izgalom múlt pénteken vette tetőpontját, amikor az Északi-tengerről egyenesen Balatonfüredre, a Balatonfüredi Yacht Club udvarára, földrajzilag éppen a magyar hajógyártás szülőhelyére begördült a vontatmány – számolt be róla a hunsail.hu.

Hamarosan indul a versenyszezon – íme a menetrend

VITORLAZASMAGAZIN Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége a 17/2023(03.10.) sz. határozatával elfogadta a 2023. évi versenynaptárat, amiben összesen 180 verseny található.

Tavaszi szezonnyitó a Kékszalag Portban

VITORLAZASMAGAZIN Első alkalommal rendeztek tavaszi szezonnyitót és kézműves vásárt a Balaton legújabb kikötőjében, a Kékszalag PORT-ban. A rendezvényen külön hangsúlyt fektettek szervezők a családokra, valamint a gyermekekre, akik vitorlás pecsétgyűjtő játékok keretében ismerkedhettek meg a sportággal, és mérettették meg tudásukat. A látogatók mindeközben helyi és környékbeli kézművesek termékei közül válogathattak.

Most kezdődik a versenyszezon

VITORLAZASMAGAZIN A hivatalos vitorlásszezont elindító Balatoni Évadnyitóra májusig még várni kell, de az egyesületek szervezésében megkezdődnek a versenyek. Nézzük, mire számíthatunk április első hétvégéjén.

Érdi Mári bronzérmet szerzett a kontinensviadalon

VITORLAZASMAGAZIN Újabb világversenyen szerzett bronzzal gyarapította már amúgy is tekintélyes gyűjteményét Érdi Mári az olaszországi Andorában megrendezett ILCA kontinensbajnokságon. A férfi mezőnyben pedig Vadnai Jonatán Európa-bajnoki nyolcadik, bátyja Vadnai Benjamin pedig a 23. helyen végzett.

Napelemes hajók versenye a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Különleges, a nemzetközi vizeken már ismert hajós versenysorozat egyik állomásának ad otthont augusztusban a Balaton: nálunk rendezik a napelemes elektromos hajók bajnokságának egyik versenyét.

Leégett egy jacht a Dunán

VITORLAZASMAGAZIN Kigyulladt egy hajó az Óbudai-sziget déli részénél, az Árpád híd közelében kedd délután. A III. kerületi tűzoltóság munkatársai több mint egyórás megfeszített munkával eloltották a lángokat.

Ezüsttel kezdte az évet Németh Domonkos

VITORLAZASMAGAZIN A Finn Gold Cup-on, azaz a Finn dingi osztály világbajnokságán, Miamiban született meg a magyar vitorlássport első idei nemzetközi sikere.

Kishajós viziturisztikai megállópontok Füreden és Keszthelyen

VITORLAZASMAGAZIN Kishajós víziturisztikai megállópontok létesültek Balatonfüreden valamint Keszthelyen, amelyeket tavasszal már birtokba is vehetnek a látogatók – hangzott el a Balatoni Megállópontok létesítése projekt záróünnepségén Balatonfüreden. A balatonfüredi, központi létesítmény számára a város Önkormányzata biztosított helyet, a Balatonfüredi Camping területén. A fejlesztés keretében új sétányt is létesítettek, ugyanis a látogatók az új, 140 férőhelyes kikötőnek, víziturisztikai szabadidőközpontnak és kajak-kenu pontnak is otthont adó Kékszalag PORT-ot a Kékszalag-sétányon keresztül tudják megközelíteni. Keszthelyen a frissen létesült Kajak-Kenu Pont a Keszthelyi Yacht Kikötő melletti Libás strandon, a város keleti részén várja a látogatókat.

A franciák is ringbe szállnak a 37. Amerika Kupáért

VITORLAZASMAGAZIN Váratlan bejelentéssel kezdte az évet a francia K-Challenge Racing: Stephane Kandler és Bruno Dubois vezetésével és szervezésével ringbe szállnak a 37. Amerika Kupáért folytatandó küzdelembe. A nevezés nem csak kacsa: az America’s Cup rendezői is megerősítették a hírt.

Megvannak az év vitorlázói

VITORLAZASMAGAZIN A versenyengedélyes sportolók és az elnökség szavazatai alapján eldőlt, hogy kik lettek 2022-ben az Év Vitorlázói és az Év Ifjúsági Vitorlázói.

MIKULÁS REGATTÁVAL ROBBAN BE A TÉLI SZEZON BALATONLELLÉN

VITORLAZASMAGAZIN Idén december 3-án nyit Balatonlelle legnagyobb téli rendezvénye, az Adventi Fesztivál, ami több rendezvényből tevődik össze, sőt, a rezsiválság nehézségei ellenére ezen a napon kezdi meg hatodik szezonját a műjégpálya is Balatonlellén. A pálya mellett ahogy az eddigi években, idén is lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya és fakutya bérlés, korcsolya élezés, korcsolya oktatás és számtalan különleges program is. Nem utolsó sorban itt indul az idei, jubileumi Téli Vitorlás Versenysorozat, mégpedig a Mikulás Regattával. -írja Vitorlázz Itthon.hu

Rute du Rhum: Caudreier új rekorddal nyert!

VITORLAZASMAGAZIN Mostantól fogva 6 nap 19 óra 47 perc és 25 másodperc az Atlanti-óceánt átszelő Rum-út (Route du Rhum) vitorlásverseny új időrekordja. A 48 éves francia Charles Caudrelier ennyi idő alatt tette meg a 3542 tengeri mérföldes távot az északnyugat-franciaországi Saint Malo és a Karib-tengeri Guadeloupe között, első sikerét aratva ezzel egy szóló Atlanti-óceáni regattán.

Lezajlott az idei Dér Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Egy napos csúszással indult, de aztán a kellemetlen időjárás ellenére egészen népes mezőnnyel zajlott le az idei év egyik utolsó nagyhajós versenye, a Dér Kupa.

Jön, de csúszik a Dér Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Az eredeti tervektől eltérően nem szombaton, hanem vasárnap rajtol az Orfűi Vitorlás Egyesület és a Compass Sailing Club közösen versenye, a XVI. Dér Kupa a Siófok és Tihany közötti vízterületen.

Jön a Vihar 2.0

VITORLAZASMAGAZIN Felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető. Elsősorban ez a célja az új VIHAR 2.0 rendszernek, amelynek egyebek közt a felhasználóbarát, könnyen használható új hajóregisztrációs adatbázisa előzheti meg az előnyszámításos mezőnyökben időről-időre fellángoló vitákat.

Újabb elképesztő eredmény a Wild Joe csapattól!

VITORLAZASMAGAZIN Ismét remekelt a Wild Joe csapat egy offshore regattán: a Rolex Middle Sea Race-en az idén sem csupán a létszámot növelte, hiszen abszolútban az elismerést érdemlő negyedik helyen futott be az egytestűek mezőnyében Józsa Márton és csapata.

Szuper őszi versenyt hozott a Szüreti Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Kettős győzelmet aratott a Király Zsolt által kormányzott Sponsor Wanted az idei Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékversenyen – legalábbis abban az értelemben, hogy mindkét napon ők végeztek az élen, szombaton ráadásul rekordidővel. De a népes és lelkes mezőny minden tagja remek örömvitorlázásban vehetett részt a csodálatos októberi időben.

Hatalmas nemzetközi verseny Orfűn

VITORLAZASMAGAZIN Hétvégén rendezi az Orfűi Vitorlás Egyesület hazánk legrangosabb nemzetközi rádió-távirányítású modellvitorlás-versenyét a Hungarian IOM Opent. Október 22-23-án a Pécsi-tó ad otthont, nyolc nemzet csaknem harminc versenyzőjét felvonultató regattának.