Szörfös rekord a Keszthely-Kenese távon

Új gyorsasági rekord született a Keszthely-Balatonkenese távon kiírt gyorsasági versenyben a Balatonon. Bors Máté szörfös a légvonalban közel 80 kilométeres távot 1 óra 36 perc alatt teljesítette.

Késsel támadt a vitorlázóra a horgász

VITORLAZASMAGAZIN Új fejezet a vitorlázók és a horgászok örökös ellenségeskedésében: ezúttal fegyveres garázdaságig, sőt, majdnem vérig fajult a vita Alsóörsön.

Napelemes hajót teszteltek a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Elkészült a BME Solar Boat Team új napelemes hajója, és sikeresen vette a hétvégi balatoni tesztet. Czibere Szilárd csapatkapitány és az elektromos csoport vezetője mutatta be a hajó tulajdonságait a likebalaton.hu-nak.

Érdekes eredményt hozott a VG utolsó előfutama

VITORLAZASMAGAZIN Három hölgy és egy magyar építésű hajó (is) villogott a Vendée Globe-ra készülő mezőny nagy részét felvonultató Defi Azimut versenyen.

Önvezérlő hajó indult az Újvilág felé

VITORLAZASMAGAZIN Elindult a világ első kísérleti, önvezérlő hajója az Atlanti-óceánon keresztül. A híres egykori elődjének emléket állítva Mayflower névre keresztelt csoda az angliai Plymouthból futott ki szeptemberben, küldetése, hogy legénység nélkül keljen át a két kontinens között – adta hírül a BBC News alapján az MTI. 

A Principessa nyerte a félszigetkerülőt

VITORLAZASMAGAZIN Mindössze 2 órára is kicsivel több mint 9 percre volt szüksége az Oroszlán Péter kormányozta Principessának arra, hogy teljesítse a Balatonfüred-Tihanyi-szoros-Sajkodi öböl-Tihanyi-szoros-Hajógyári öböl-Balatonfüred távot és megnyerje a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjat.

Dr. Kollár Lajos átadta a hajókormányt

VITORLAZASMAGAZIN A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) csütörtökön este tartotta tisztújító közgyűlését Balatonfüreden, ahol Gerendy Zoltánt ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották meg elnöknek. A szervezetet 2013 óta vezető pécsi érsebész, Dr. Kollár Lajos nem indult jelöltként. Mint azt a professzor, a legendás Tabu nevű hajó kormányosa lapunknak elmondta, amit vállalt, a két ciklus alatt teljesítette, közösen egy jól működő, sikeres szövetséget építettek fel. A professzort az elmúlt időszak értékelésére kértük.

Dobogós lett Mária a Kieler Wochén

VITORLAZASMAGAZIN A világbajnok és az olimpiai bajnok mögött végzett harmadikként a magyar vitorlásversenyző.

Különc versenygép

VITORLAZASMAGAZIN Meglehetősen egyedi koncepció alapján épült ez a különleges maxi: a Sojana egyszerre hosszútávú utazóhajó és rohanógép.

Rekorddal zárt a Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Ha a balatoni hajókiállítás alapján ítéljük meg, hogy mennyire viselte meg a válság a hazai hajóforgalmazást, akkor a helyzet több mint kiváló. Úgy tűnik, soha nem akartak még annyian hajót venni, mint most.

Új helyszínen a Laser Radial világkupa

VITORLAZASMAGAZIN A Görögországba tervezett kontinensbajnokságot végül Lengyelországban rendezik meg október 9. és 16. között. Az Eb-n induló Érdi Mária szép emlékekkel tér vissza Lengyelországba.

Hölgyekkel erősít a NAU330 osztály mezőnye

VITORLAZASMAGAZIN Partneri együttműködés indul a Women On Water Hungary és a Nau330 osztály között.

A gyilkos idő ellenszere

VITORLAZASMAGAZIN Azt hiszik, Kolumbusz béna volt, mert alaposan félrenavigálta hajóit? Mentségéül szolgálhat (az Újvilág felfedezésén kívül) az, hogy hiányzott egy fontos eszköze az útvonaltervezéshez. Nem a GPS (bár az sokat segített volna) – hanem egy pontos óra. Ennek hiányában a 18. századig százezrek veszíthették életüket a tengeren.

Zöld szemüveg

VITORLAZASMAGAZIN Az idén a szokásosnál kicsit később, augusztus 22-én jött el a túlfogyasztás világnapja – vagyis az a nap, amikor elérjük azt a pontot, amikor felhasználunk minden természeti erőforrást, amit a Föld egy évben meg tud termelni. Onnantól kezdve már hitelbe használunk mindent. Előző lapszámunkban pont erről értekeztünk...

A tragédia, amely megmutatta, mennyire fontos az idő

VITORLAZASMAGAZIN Hatalmas csapás érte a brit flottát 303 évvel ezelőtt: nagyjából kétezer ember és négy sorhajó veszett oda. A tragédia hathatós lépésekre késztette az angol parlamentet, ennek köszönhetően később ezrek menekültek meg.

Hajót külföldről – de hogyan?

VITORLAZASMAGAZIN A szezon vége a hajóeladások legaktívabb időszaka. Megélénkül a használt hajók piaca, a külföldi behozatal és az új hajók eladása is. A szezonzáró hajókiállításokon tudjuk utoljára vízen áttekinteni a kínálatot, kipróbálni és kiválasztani a számunkra ideális típust. Ilyenkor érdemes a nemzetközi használt hajós hirdető oldalakat is aktívan böngészni álmaink hajója után – tanácsolja jogi szakértőnk.

MET Kupa a hétvégén

VITORLAZASMAGAZIN Új időpontban, az augusztus 15-16-i hétvégén, a Balaton klasszikus hajói mérkőzhetnek meg egymással öt futamban, a balatonföldvári MET Klasszikus Kupán.

Kezdődik a nagyhajós bajnokság!

VITORLAZASMAGAZIN Alig egy héttel az 52. Kékszalag rajtja után, holnap indul az idei nagyhajós versenysorozat.

Bor, Balaton, vitorlázás: magyar nyár a maximumon

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A hazai vitorlázás elválaszthatatlan a Balatontól, a tó pedig a kiváló boroktól.

Keszthelytől új verseny? – élő nyomkövetéssel

VITORLAZASMAGAZIN Deja vu – aki látta a tavalyi versenyt, az alighanem ismerősnek találhatja azt, amit ezekben a percekben látunk az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon: Keszthely körül összetorlódott az élmezőny.

Women On Water a Kékszalagon

VITORLAZASMAGAZIN Női kormányos egy csúcskatamarán fedélzetén, a női csapattagokat jelző egyedi WOW zászló, a legjobb fotókért járó értékes különdíjak és Magyarország legnagyobb női vitorlás közösségének támogatása várja a Kékszalagon résztvevő lányokat és nőket!

Magyar e-hajó a tengeren

VITORLAZASMAGAZIN Megtette első tengeri útját egy magyar gyártású elektromos hajó. Gond nélkül kelt át a napokban az Adrián a balatonfűzfői Wia elektromos hajógyár 435-ös sorozatának egyik modellje, hogy elfoglalja állomáshelyét az olaszországi Gradoban.

30 nap múlva 2000 lóerőnyi zöldenergia szabadul el a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Már csak 30 nap van hátra az idei, immár 9. Zöldszalag Regattáig. Az elektromos hajók minden évben megrendezett nagy versenyére az idén nagyjából 50 hajót várnak a rendezők. A szervezés jól halad, az idén várhatóan minden korábbinál nagyobb szabású lesz a verseny.

Kékszalag: kijött a legújabb frissítés?

VITORLAZASMAGAZIN Lehet, hogy ismét frissítették a Kékszalag nevű nagy vitorlás társasjátékot, és lehet, hogy ezt csak az MKB-Prospex Team vette észre. Hogy ez tényleg így van vagy sem, az majd kiderül, az viszont biztos, hogy a csapat olyan útra lépett, amely sokak számára követendő lehet, és amely megváltoztathatja a játékot. Véleménycikkünkben kifejtjük, miért.

Ki nyeri a Kékszalagot?

VITORLAZASMAGAZIN A nyár elején még az is bizonytalan volt, hogy lesz-e az idén Kékszalag – de lesz, bizony, csak más időpontban. A csapatok rögtönzött felkészülési programmal igyekeznek alkalmazkodni. Jósolni nehezebb mint valaha – de az biztos, hogy nem hétköznapi lesz az idei verseny. Ruják István elemzése a Vitorlázás Magazin 2020/4-es számából. 

Válságálló szuperjacht

VITORLAZASMAGAZIN Meg se kottyant a járványválság a világ vezető luxushajógyártóinak: a Damen Yachting például pont a napokban jelentette be, hogy újabb egység került vízre a cég Amels 200-as sorozatgyártású hibrid-csodájából.

Ezzel a különös bárkával nyírják a hínárt

VITORLAZASMAGAZIN Több balatoni strandon és hajósok körében is nagy érdeklődést keltett egy furcsa úszó jármű, amely egyszerre emlékeztet egy önjáró motoros fűnyíróra és egy 19. századi, lapátkerekes gőzösre. Nos, ez vágja a hínárt.

Nevettek is és sírtak is Kaiser Kristófék a hétvégén

VITORLAZASMAGAZIN Könnyed eleganciával húzta be a Horváth Boldizsár emlékversenyt is az MKB-Prospex Team – majd a verseny után bemutattak egy látványos (de szerencsére nem súlyos) bukfencet a hajóval.

Képeken a Vendée Arctique rajtja

VITORLAZASMAGAZIN Elrajtolt az ősszel induló Vendée Globe szóló földkerülő egyetlen idei előversenye, a Vendée Arctique, amelyen az egész mezőny felvonult. Íme néhány remek kép a rajtról!

Kékszalag: elindult a visszaszámlálás

VITORLAZASMAGAZIN Biztosan lesz verseny és díjkiosztó, de a parti rendezvények sorsa továbbra is bizonytalan, ugyanakkor a rendező Magyar Vitorlás Szövetség vezetői optimisták, ha rekordot nem is feltétlenül, de sok hajót várnak az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra – derült ki a rendezvény első hivatalos sajtótájékoztatóján.

Zöld tűzijáték lesz a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN A zöld nagyjából ötven árnyalata vonul fel augusztus 21-én a Balaton keleti medencéjében, hiszen nagyjából félszáz hajóból álló flottát és 250-300 fős legénységet vár a szervező Balatonfői Yacht Club az elektromos hajók nagy futamára, a 9. Zöldszalag Regattára.

Mári tarol az MVM Flottabajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Kettőből kettő futamot nyert meg Érdi Mári az idén már kilencedik alkalommal megrendezett MVM Flottabajnokságban.

A hét nővér, avagy a balatoni 40-es cirkálók

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton igazi királynői a cirkálók – még ha kevés is van belőlük. Dióhéjban bemutatjuk a méltatlanul ritkán említett 40-es klasszikusokat.

Jön a fiatalok viadala!

VITORLAZASMAGAZIN A Laser, a Laser Radial, a Laser 4.7, az  Optimist és az RS Feva osztályokban versenyző fiatalok mérik össze tudásukat péntektől a Balatonfüred, Alsóörs, Siófok, Zamárdi és Tihany közötti vízterületen a BYC Kupán.

Őszi Pünkösdi Regatta – ez lett a végeredmény

VITORLAZASMAGAZIN Szuper idővel, változatos széllel és izgalmas csatákkal zajlott a tavaszi koronavírus-helyzet miatt szeptember végére halasztott Őszi Pünkösdi Regatta. Összefoglaló a második nap után.

Pünkösdi Regatta változatos szélben, sok indulóval

VITORLAZASMAGAZIN Megtréfálta az időjárás az Őszi Pünkösdi Regatta résztvevőit: a várt erős szél csak a rajt előtt fújt mintegy 15-20 percig, utána a több mint 150 résztvevő leállós-pöffös, néhol igen gyenge, néhol 12-15 csomós szélben haladt Keszthely felé. Összesen százötvenen álltak rajthoz az első napon.

Lazán hozta Zsombi a Finn Ob-t is

VITORLAZASMAGAZIN A világ- és az Európa-bajnoki cím után az országos bajnokságot is simán bezsákolta Berecz Zsombor. A második helyre végül Kaiser Kristóf jött be a végig remekül küzdő Németh Domonkos előtt.

Új elnöke lett a TVSK-nak

VITORLAZASMAGAZIN Két év után töltötte be az elnöki tisztséget a Túravitorlás Sportklub: Siklósi Máté utódja Náray Vilmos lett.

Ezért van még ilyen meleg? Klímaváltozás a Balatonnál

VITORLAZASMAGAZIN Úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás magával hozza az évszakok átrendeződését. Elképzelhető, hogy a közeljövőben nem csak nyáron nyaralunk a tónál, hanem szeptemberben és októberben is? A meteorológiai megfigyelések szerint akár ez is előfordulhat. A szélsőségekre azonban biztosan fel kell készülni.

Megválasztották az MVSZ új elnökségét

VITORLAZASMAGAZIN Az egyedüli jelöltként induló Gerendy Zoltánt, a Balatonfüredi Yacht Club eddigi vezetőjét választotta a Magyar Vitorlás Szövetség elnökévé a testület közgyűlése.

Mári a Kieler Wochén hajrázik

VITORLAZASMAGAZIN Berecz Zsombor Európa bajnoki győzelme után most Érdi Máriért szoríthatunk egy másik nagy európai versenyen. A fiatal magyar tehetség simán dobogó-esélyes.

Még lehet pályázni a Kulcs-Soft támogatására

VITORLAZASMAGAZIN Több mint 5 millió forinttal támogatja egy alapítványon keresztül a hazai vitorlázó-utánpótlást a Kulcs-Soft. A támogatásokra még lehet jelentkezni. Íme a részletek!

Bali István, az RSM fenegyereke – interjú

VITORLAZASMAGAZIN Nagyon rosszul viseli a kudarcot. Zavarta, hogy hiába a sok erőfeszítés és áldozat, a hajó mellett, a műhelyben töltött éjszakák… sokáig nem jöttek az eredmények. De éppen ez adott plusz motivációt Bali Istvánnak, az RSM2 technikai vezetőjének ahhoz, hogy minden eddiginél keményebben odategye magát az idei Kékszalagon. Az eredményt ismerjük: az RSM Sailing Team tizedik nekifutásra megnyerte a díszes Herendi trófeát. Igazi csapatmunka volt, az alázat diadala – mondja a Vitorlázás Magazinnak a Bali Racing alapítója, akinek szakmai tudása nélkül ez a siker aligha lett volna lehetséges.

Szigorítás az ICC vizsgák elfogadásában

VITORLAZASMAGAZIN A horvát hatóságok által kiadott ICC hajóvezetői engedélyek elfogadásának kérdése régóta foglalkoztatja a hajós és a szakmai közvéleményt. Az ügyben a vízirendőrség, a hajózási hatóság és a bíróságok álláspontja is eltért az elmúlt években. Eddig.

Megjelent az 5-ös lapszám!

VITORLAZASMAGAZIN Melyik a világ legdrágább vitorlása? Milyen botrány volt az Amerika Kupás előkészületek során? Kik az esélyesek a Vendée Globe megnyerésére? Kik és mik a vitorlázók fő ellenségei? Mit tehetünk a hínár ellen? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Vitorlázás Magazin most megjelent, 2020/5-ös lapszámának sok érdekes cikke. Ízelítő a tartalomból.

Zöldet is nyert a Kékszalag-győztes

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál nagyobb flotta vágott neki az augusztus 21-én rendezett 9. Zöldszalag Regattának. Az elektromos hajók keleti medencében rendezett csillagtúrája szoros versenyt hozott: volt olyan kategória, ahol négyórányi út után alig 5 másodperc döntött egy dobogós helyezésről! A verseny sztár-résztvevője az idei Kékszalag győztese, Vándor Róbert volt, aki a kék mellé a zöld szalagot is begyűjtötte az idén a legnagyobb hajók kategóriájában.  

A vitorlázók 10+1 főellensége

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlázás nem éppen zavartalan dolog. A hajós életet és a hajós életét számtalan kisebb-nagyobb kódolt buktató nehezíti. Összeszedtük a legbosszantóbb, legveszélyesebb nyűgöket és listába foglaltuk őket. Aki régóta hajózik, az ráismer ezekre, aki csak most ismerkedik a sporttal, az jó ha tudja, mire készüljön.

Kecses szépség a Perini Navitól

VITORLAZASMAGAZIN Így terveznek luxusjachtot – mutatja be videóján a Perini Navi a kecses és káprázatos újdonsága, az X/Y 47m E-volution példáján.

5 NAP MÚLVA RAJTOL A LEGZÖLDEBB BALATONI VERSENY

VITORLAZASMAGAZIN Az idén is színes programokkal várja a szervező Balatonfői Yacht Club az augusztus 20-22-én rendezendő 9. Zöldszalag Regatta résztvevőit és az érdeklődőket. Az elektromos hajók 9. nagyversenyén lesz minden, ami csak kell ahhoz, hogy ne csak a vízen élvezze mindenki az e-hajósok éves seregszemléjét, hanem a parton is. A verseny előestéjén jazzkoncerttel, vízjátékkal és lángshow-val szórakoztatják a közönséget és az indulókat, a verseny után pedig fergeteges buli lesz két este is! 

Vízicirkusz a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Ifj. Richter József mindig kitalál valami újat. A pandémia alatt egy szafariparkot hozott létre Szadán, most pedig vízi cirkuszt alapított a Balatonon.

Az RSM titok

VITORLAZASMAGAZIN Sokan voltak az idei Kékszalag hozzáértőbbnek számító nézői között, akik még 15 óra sem volt elég megszokni a gondolatot, hogy az RSM megnyeri a versenyt. Pedig igen, az AC45-ös és a csapat beérett, felért a csúcsra. Mi a titok a siker mögött? Ennek járt utána e cikk szerzője.

Kékszalag: itt a dobogósok utáni sorrend

VITORLAZASMAGAZIN Az RSM nyert, a Black Jack második, az MKB-Prospex Team pedig a harmadik lett a Kékszalagon – de mi a sorrend mögöttük? Mutatjuk!

Gyorsjelentés a Kékszalagról élő nyomkövetéssel

VITORLAZASMAGAZIN A versenytáv nagyjából 40 százalékánál, Fonyódnál a Kenese óta az élen álló RSM2 vezeti az 52. Raiffeisen Kékszalag Nagydíj mezőnyét a Prevital és a Racing Django előtt. Élő tracking link a cikkben.

Ilyen idő lesz a Kékszalagon

VITORLAZASMAGAZIN A megváltozott időpont nem változtatta meg jelentősen a verseny időjárását. Az OMSZ előrejelezése szerint a szerdán átvonuló enyhe hidegfront után enyhén szeles napok jönnek.

Őszies versenynap a nyár közepén

VITORLAZASMAGAZIN Brutális időjárási viszonyok közepette került sor az EGIS Kupa – Lám Dezső emlékverseny első három futamára. Rövid beszámoló.

Magenta zászlókat felvonni!

VITORLAZASMAGAZIN Egész nyáron át tartó akciókkal hívja fel a figyelmet a lány és nő vitorlázók jelenlétére és teljesítményére a hazai női vitorlázókat tömörítő Women On Water Hungary. A WOW KÜLDETÉS program keretében a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben díjazzák a legaktívabb és legeredményesebb versenyzőket: a legsikeresebb felnőtt és ifjúsági vitorlázó lányok értékes különdíjakban és elismerésekben részesülnek a szezon végén. Emellett a női taggal, tagokkal versenyző nagyhajós vitorlás csapatokat arra bíztatják, hogy tűzzék ki a magenta színű WOW zászlót a hajójukra, ezzel is kiemelve a nők részvételét a vitorlázásban!

Lemondott az MVSZ elnöksége

VITORLAZASMAGAZIN A mielőbbi tisztújítás lehetőségének megteremtése érdekében a 4 éves mandátum lejárta előtt lemondott a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége.

6 sztár, aki sokat tett vitorlázás népszerűsítéséért

VITORLAZASMAGAZIN Furcsa belegondolni, de igaz: néhány évtizeddel ezelőtt a vitorlázás még közel sem volt olyan népszerű, mint manapság. Bemutatunk néhányat azok közül a hírességek közül, akik sokat tettek azért, hogy divatba hozzák a sportot. Cikkünk a Vitorlázás Magazin 2018/6-os számában jelent meg.

Virág Flóra is „ringbe száll” a Kékszalagon

VITORLAZASMAGAZIN Újabb esélyest írhatunk fel a kis listánkra az idei Kékszalag lehetséges dobogósai közé: Virág Flóra katamarán versenyző viszi a The Red Extreme 40-est az idei nagy viadalon – jelentette be a Women on Water Hungary.

Okoshajók és okos hajósok – néhány hasznos app

VITORLAZASMAGAZIN Adatgyűjtés és mesterséges intelligencia a hajózásban.

007-es vitorlások

VITORLAZASMAGAZIN Az új James Bond-filmre még várni kell, de azt már tudjuk, hogy lesz benne egy vitorlás hajó. De vajon milyen vitorlásokon ült még a világ leghíresebb titkosügynöke? Ennek jártunk utána a Vitorlázás Magazin 2020/3-as számában megjelent cikkünkben, amelyet teljes terjedelmében közreadunk.  

Elrajtolt a Vendée Arctique

VITORLAZASMAGAZIN Először láthattuk egyben az idei Vendée Globe mezőnyét a négy hónap múlva induló szóló földkerülő egyetlen idei hivatalos előfutamán, a Vendée Arctique versenyen. Íme a rajt videón!

Mári tarolt az MVM Flottabajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Minden futamot megnyert, így összetettben is győzött Laser Radial osztályban Érdi Mári az MVM Flottabajnokságán.

A Nanushkának fújt a Fehér Szalagon

VITORLAZASMAGAZIN A Fehér Szalag bebizonyította, hogy ha gyenge szél lengedez, akkor elemében van Váradi Szabó Jánosék Ventilo 28-asa: a Nanushka csapat simán nyert. Mögötte a magazinunk médiatámogatását is élvező MKB-Prospex Team, majd Litkey Farkas Previtalja futott be.

Jön a Fehér Szalag!

VITORLAZASMAGAZIN A hétvégén rendezik meg a Kékszalag főpróbájának is tekinthető nagy versenyt, a Fehér Szalagot, amelyen hagyományosan a teljes élmezőny rajthoz szokott állni.

A New Black Jack behúzta a Tramontanát

VITORLAZASMAGAZIN A New Black Jack nyerte abszolútban az idei Tramontana-Sennebogen Kupát. Remek a versenyről a galériában!

Átadták a második Tengeri Sast

VITORLAZASMAGAZIN A 81 méteres hajó szinte repül a három árbóc 3500 négyzetméternyi vitorlájával.

Illik Ákos nyerte a szóló Balatonkerülőt

VITORLAZASMAGAZIN Illik Ákos nyerte a Nelson Flottalízing nevú Flaar 26-ossal a jubileumi, 20. szóló Balatonkerülő versenyt. Idén 16 hajó vágott neki a távnak.

Gyapjasék vezetnek a 29er nagyversenyen

VITORLAZASMAGAZIN Sok izgalmat hozott a 29er Európa Kupa és országos bajnokság: a tokiói olimpiára készülő Gyapjas testvérpárt szorongatja a Jeney/De Jonghe páros.

Magyar siker északi vizeken

VITORLAZASMAGAZIN Roppant küzdelmes verseny után, az osztálya második és az összetett nyolcadik helyen ért célba Juhász György Kolibri nevű Flaar 26-os hajójával a Silverrudder nevű regattán.

Finn Ob: Berecz Zsombor vezet, Kaiser Kristóf a harmadik

VITORLAZASMAGAZIN A világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor vezet a hazai Finndingi bajnokságon. A mai, harmadik versenynapnak Németh Domonkos vághat neki a második helyről, Kaiser Kristóf pedig a harmadik helyen áll.

Október 20-án zárul a pályázat a BAHART-kikötőkre

VITORLAZASMAGAZIN Komoly anyagi és egyéb kötelezettségvállalások feltételeivel adja külső üzemeltetésbe vitorláskikötőit a Bahart. A társaság közleménye szerint bővülhetnek a kikötők és sor kerülhet a régóta esedékes fejlesztésekre is. A cég egyfordulós, nyilvános pályázat keretében 15 éves, határozott idejű szerződés alapján kívánja használatba adni a tulajdonában álló 11 vitorláskikötőt, 2021. január 1-jei kezdettel.

Nagy versenyt hozott az idei Cruiser bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Rendkívül szoros küzdelem jellemezte az idei Cruiser bajnokság mind a 8 futamát. Két Hanse – a Kispanda és az Offroad 2.0 – egy Bavaria (a Triton) és egy Dufour (az Inyama) küzdött a dobogós helyezésekért.

A három Fife – az elegancia művészei

VITORLAZASMAGAZIN Három generáción át készítették a világ talán legszebb vitorlásait a skót hajóépítők leghíresebb műhelyében. A Fife név a 19. század végén és a 20- század elején egyet jelentett az elegáns és gyors hajókkal – és ugyanazt jelenti mindmáig is. De kik is voltak ezek a zseniális mesterek? Ennek járt utána szerzőnk.

Berecz Zsombi Európa bajnok!

VITORLAZASMAGAZIN Berecz Zsombor nyerte a lengyelországi Gdyniában megrendezett Finn dingi Európa-bajnokságot, így a világbajnoki címe után, immáron a kontinens legjobbjának is mondhatja magát.

Dübörög a Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Talán minden korábbinál nagyobb közönségérdeklődés kíséri az idei Balaton Boat Show-t: már a pénteki szakmai napon is rengetegen látogattak ki az egyetlen hazai vízi hajókiállításra.

Hétvégén jön a 25. Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN 75 kiállító, 80 vízen és vízparton bemutatott hajó, több mint 10 premier

A pompás Aquarius

VITORLAZASMAGAZIN Lenyűgöző videót találtunk a Royal Huisman egyik káprázatos csodájáról: íme a kétárbócos, hatalmas, de kecses Aquarius. Érdemes megnézni!

Elmarad a cannes-i hajós seregszemle

VITORLAZASMAGAZIN Két héttel a nyitás előtt jelentették be a szervezők, hogy elmarad a Cannes Yachting Festival. Az ok az járványhelyzet romlása Franciaországban.

6+2 nélkülözhetetlen fedélzeti cucc

VITORLAZASMAGAZIN A szabadidős hajózás ma már jóval túlmutat azon, hogy az ember kimegy a kikötőből, és vitorlázik, ha fúj a szél, és fürdik, ha nem. Aki ugyanis sok időt tölt a fedélzeten, komfortra, kiegészítő lehetőségekre és biztonságra vágyik. Ezt a hajóipar szereplői is felismerték, sorra rukkolnak elő különböző kényelmi extrákkal. Összeszedtük a kedvenceinket.

HAJÓBEMUTATÓ: Antila 24.4 – Kicsiben nagy

VITORLAZASMAGAZIN Vajon mi a pláne abban, hogy az Antila alávágott nem egészen két lábnyit a modern sorozatát indító 26-osnak, és kihozta a 24.4-est? Mit tud egy mai szemmel jóformán mininek számító daysailer? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy próbavitorlázás keretében.

A Balaton egyetlen ágyúnaszádja

VITORLAZASMAGAZIN A Hableány a Balaton egyik legfiatalabb és legidősebb hajója egyszerre. Hogyan lehetséges ez? És mit keresnek ágyúk egy lapátkerekes gőzösön? Ezt meséljük el a likebalaton.hu cikke alapján.

A legnagyobbak szemléje – Jön a 25. Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN A járványhelyzet szürke bizonytalansága ellenére úgy tűnik: fényesen süt a nap a hajóiparra, hiszen rengeteg újdonság, köztük fél tucat 40 láb feletti vitorlás is felvonul a Kenese Marina Portban a szeptember 4-6 között rendezett Balaton Boat Show alkalmával. Egészségügyi óvintézkedések biztosan lesznek, a szervezők kockáztatnak, a résztvevők nem.  

Mit tanulhat a hajózás az autóipartól?

VITORLAZASMAGAZIN Nem először mutatunk rá a hajózás és az autózás közötti szoros kapcsolatra, ezúttal azt vizsgáljuk meg, hogy az alternatív hajtások és az önvezető rendszerek terén a különböző típusú járművek milyen közös utakon járnak.

Az RSM nyerte a Kékszalagot

VITORLAZASMAGAZIN Évekig készültek rá, keményen dolgoztak és rengeteg kudarcot éltek meg, de végül feljutott a csúcsra az RSM: Vándor Róberték nyerték az 52. Raiffeisen Kékszalag Nagydíjat.

Milyen telefon bírja a vitorlázást?

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A mobiltelefon hajózás közben is ott van velünk – még szép -, de milyen telefon az ideális a vitorlázáshoz?

Egis Kupa – jó versenyt hozott a folytatás

VITORLAZASMAGAZIN A viharos nyitónap után sokkal kellemesebb körülmények között került sor az Egis Kupa – Lám Dezső Emlékverseny második napjára. Beszámoló.

Lady Gita – Úszó nyaraló a szomszédból

VITORLAZASMAGAZIN Nem feltétlenül kell a világ végére utaznunk, ha egy igazán elegáns luxushajón szeretnénk nyaralni – a szomszédos Horvátország kikötőiben is akadnak káprázatos csodák. Például ez a remek úszó nyaraló, a Lady Gita.

Így előzhetjük meg a kikötői viharkárokat

VITORLAZASMAGAZIN Nem elég a hajót felkészítenünk a szezonra, a kikötést is érdemes biztonságosabbá tenni. Elég volt körülnéznünk néhány kikötőben, hogy azt tapasztaljuk: mintha a gondosság megállt volna az algagátlásnál – rengeteg elhasználódott, arra nem alkalmas kötelet láttunk a hajók rögzítésére. De vajon hogyan helyes és jó a kikötés? Ezt ismételjük át a Vitorlázás Magazin 2020/4-es számának cikkében.

Bajnokokat avattak az RS Feva osztályban

VITORLAZASMAGAZIN Nehezen, de azért összejött hat futam a hétvégén rendezett RS Feva Európa Kupán, így bajnokot is avattak.

Mi is az, hogy „háttérszolgáltatás”?

VITORLAZASMAGAZIN Nem csak a termék, vagyis maga a hajó paraméterei és minősége számít a vásárláskor, hanem az is, ami mögötte van: a szerviz és a kapcsolódó háttér-szolgáltatások. Ezt annyiszor hallottuk már, hogy elhatároztuk, megnézzük, mi is van egy nagy hajóforgalmazó kulisszái mögött. Bepillantottunk a Bavaria hazai birodalmába, és sok mindent megértettünk. 

RS Feva bajnokság nemzetközi mezőnnyel

VITORLAZASMAGAZIN A tihanyi RS Sailing Center ad otthont július 9-től az egyre népszerűbb utánpótlásnevelő RS Feva osztály 2020. évi magyar bajnokságának, amely egyben Európa Kupa viadal is. A szervezők 25-30 egységre számítanak, köztük hat hajó a Cseh Köztársaságból, egy pedig Szlovákiából érkezik. A versenyen bemutató jelleggel rendeznek futamokat az Európában igen népszerű, számos országban elterjedt RS 500 egytrapézos kétszemélyes hajóknak is, amely nagyságát tekintve a 470-esekkel vethető össze.

Elő-teszteltünk egy elektromos hajót

VITORLAZASMAGAZIN Az autóiparban elterjedt gyakorlat sorozatgyártás előtt tesztelni minden új modellt – de a hajóiparban ez viszonylag ritka. Arra pedig még az autós cégek sem szoktak vetemedni, hogy szakújságírók véleményét kérjék ki egy termékükről még a gyártás előtt. A balatonfűzfői Aqwia azonban megtette ezt, felkérve a Vitorlázás Magazin főszerkesztőjét a cég belépőmodellje, a sorozatgyártásra kerülő 230 CC előtesztelésre .

Hunor és Magor vevőt keres

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A két Adriana 36-os, 25 fő befogadóképességű hajó 23 csomós sebességre képes – és baráti áron kínálják.

Rajtol a VG egyetlen előfutama

VITORLAZASMAGAZIN Ma rajtol el a mezőny a 2020-as Vendée Globe egyetlen hivatalos előversenyén, a Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne nevű meneten, amely öt résztvevő számára létfontosságú – köztük a magyar hajóval induló Armel Triponnak is.

Álmok a szemétdombon

VITORLAZASMAGAZIN Mi lesz a lepusztult hajók sorsa? Ennek jártunk utána Kollmann András remekül illusztrált riportja segítségével legfrissebb lapszámunkban.

Piacon a legnagyobb Vitorlázás!

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál bővebb, 132 oldalnyi tartalommal jelent meg június 30-án a Vitorlázás Magazin 2020/4-es száma. Kellett is a plusz terjedelem, mivel annyi hasznos, praktikus és érdekes olvasmánnyal rukkolunk ki, mint még talán sohasem az eddigi 53 évfolyamunk alatt. Részletek kicsit lejjebb!

Hajólevelek az Adrián

VITORLAZASMAGAZIN Ha a hajónkat hosszabb távon az Adrián tervezzük használni, a vásárláskor az első kérdés, hogy saját, vagy külföldi lobogó alatt tegyük ezt.

Stílusos precizitás – Sealine F430

VITORLAZASMAGAZIN Praktikus szemmel nézve a Sealine újdonsága a kategória legjobbja: 43 lábnyi hajótérben akár három hálókabin, tágas flybridge és kényelmes napozók kaptak helyet rajta.

Itt a vitorlások airbnb-je, ami összehozza a vendéget és a vitorlázót

VITORLAZASMAGAZIN Mit tehet az egyszeri ember, ha vitorlázni szeretne, de nincs vitorlása? A siófoki fiatalember megoldását a sonline.hu írta meg.