A szállodaipar marketingjének fontossága (x)

A szállodaipar a versenyszférába tartozik, ahol a sikeres marketingstratégiai döntések létfontosságúak egy vállalkozás hosszú távú sikerességének biztosítása érdekében. A marketingtevékenységek közvetlen hatással vannak arra, hogy egy hotel mennyire képes megkülönböztetni magát a piacon, mennyire vonzza az új vendégeket és megőrizze a meglévőket.

Weöres Szabi kvalifikált a Vendée Globe-ra!

VITORLAZASMAGAZIN Megvalósította nagy tervét Weöres Szabolcs: a New York-Vendée viadalon begyűjtötte a Vendée Globe-on való induláshoz még szükséges mérföldeket, ezzel eldőlt, hogy ott lesz a szóló földkerülő vitorlásverseny novemberi rajtjánál!

Női sikert hozott az első idei J/70-es verseny a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN A Tóth Virág által kormányzott MaffiJa csapata nyerte a J/70 Tavaszi Flottabajnokság első idei versenyét április harmadik hétvégéjén Révfülöpön.

Magyar sikerek a Nacra 15 Európa bajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Két magyar páros is az aranycsoportban, hét további pedig az ezüst csoportban küzdhetett az Olaszországban rendezett Nacra 15 Európa-bajnokságon.

Komoly változások jönnek a nagyhajós versenyeken

VITORLAZASMAGAZIN Az MVSZ Nagyhajós Bizottsága egy sor változtatást vezet be az idei évtől a nagyhajós versenyeken. Ezek egy része a nevezési díjakhoz, más része a szabályismerethez kapcsolódik. Íme a főbb tudnivalók!

HAJÓBEMUTATÓ: Jeanneau Sun Odessey 350

VITORLAZASMAGAZIN Az idei düsseldorfi hajókiállításon a Jeanneau olyan túravitorlással lepte meg a közönséget, amiből bizonyára fogunk jó néhányat látni magyar vizeken is. A Jeanneau Sun Odyssey 350-es mérete és kivitele tavi használatra is ideális, kényelmi megoldásai, egyszerű használhatósága pedig sokak számára optimális választássá fogják tenni.

Berúgjuk a szezont!

VITORLAZASMAGAZIN A rekordhajszoló maxi trimaránoktól a nyugati irányú földkerülés valamennyi rejtelméig, a Boot Düsseldorf újdonságaitól az Év Hajója választás nyerteseiig rengeteg izgalmas olvasmány a most megjelent Vitorlázás Magazin 2024/1-es számában. Egy kis tartalmi ízelítő.

Kopár újra nekivág

VITORLAZASMAGAZIN Kopár István nemrég töltötte be 71. életévét, de továbbra sem nyugszik. Talán a 66 évesen teljesített Golden Globe Race befutója után megfordult benne, hogy ezután már békésebb programokra adja a fejét. De pihent már eleget, úgy érzi várja még az óceán, egy újabb földkerülés. Ezúttal a nehezebb irányba, nyugat felé hajózva.

Címvédés 29er-ben

VITORLAZASMAGAZIN A tavalyi világbajnokot is megelőzve védte meg a múlt évben szerzett bajnoki címét Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Samu a 29er Eurocup sorozat 2. állomásán, a MedSailing versenyen.

Ezek lettek az Év Hajói

VITORLAZASMAGAZIN Túl vagyunk a hajóipar Oscar-gáláján, a tucatnyi nemzetközi szakújságíróból álló zsűri vizsgált és szavazott, majd a tél végén kihirdette a 2024-es Európai Év Hajója díj nyerteseit. Íme a díjazott újdonságok kategóriánként!

HY 5.0 Fish SC – Egy új világ felfedezése

VITORLAZASMAGAZIN Kipróbáltunk valami tőlünk szokatlant: egy egészen újfajta hajóosztállyal ismerkedtünk meg egy egészen újfajta vízi világban. A Hírös Yacht HY 5.0 Fish SC tökéletes társ volt egy kis kirándulásra a Tisza-tavon. Mindjárt eláruljuk, hogy miért.

TOP10 különös vízi jármű

VITORLAZASMAGAZIN A tíz legkülönösebb vízi járművét válogattuk összemerő önkénnyel, pusztán saját értékítéletünkre hagyatkozva. Vannak köztük zsákutcának bizonyult fejlesztések, legendák homályába veszett hajók és persze olyanok is, amelyek a jövő fejlesztési irányait képviselik a jelenben.

Érdi Mári a tizedik helyen áll az ILCA 6 vébén

VITORLAZASMAGAZIN 46 ország 102 versenyzője küzd az ILCA 6 világbajnokságon Argentínában. Érdi Mári az első két versenynap után az összetett tizedik helyén várja a folytatást.

Érdi Mári második lett a Portugál Nagydíjon

VITORLAZASMAGAZIN Kőkemény, hetven hajót számláló mezőnyben szerzett ezüstérmet ILCA 6-ban a Portugál Grand Prix versenyen a magyar olimpikon.

Weöres Szabi egy lépéssel közelebb a nagy földkerüléshez

VITORLAZASMAGAZIN Sikeresen teljesítette a Retour á la Base vitorlásversenyt Weöres Szabolcs, aki így eredményes évet zárt a Vendée Globe földkörüli megmérettetésre készülve.

A legjobb négy között a magyar SSL-csapat!

VITORLAZASMAGAZIN Az elődöntőben elért második helyükkel a legjobb négy közé jutottak a magyarok az SSL Világkupán. 

Alternatív megoldás a kikötőgondokra

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell feltétlenül puccos nagy kikötőben, drága pénzért helyet bérelni, hogy valaki vitorlázhasson. Létezik még kedvezőbb árfekvésű alternatíva: a csónakkikötő. Érdemes ilyen helyen hajót tartani? Ezt a kérdést segítünk eldönteni évek óta csónakkikötőben álló szerzőnk tapasztalatainak megosztásával.

Klasszikusok, akcióhősök, jollék, királynők

VITORLAZASMAGAZIN Vajon melyik vitorlás-típus a legideálisabb a Balatonra – vagyis egy sekélyvízű, gyengeszeles, túl hosszú túrákra nem éppen ideális tóra? Ennek igyekeztünk utánajárni Ruják István szakíró segítségével, aki a Magyar Vízek Vitorlásai című könyv szerzőjeként a leginkább szakavatott személy megválaszolni a kérdést. Íme a lista – amely nem rangsor.

Szerednyey Béla balatoni búvóhelye

VITORLAZASMAGAZIN Szerednyey Béla sosem titkolta, hogy nagy rajongója a vitorlázásnak. A siófoki kikötőben horgonyzó hajóján, a Jokey-n rengeteg időt tölt nyaranta.

Saver 750 Cabin Sport: Komfortos mindenes

VITORLAZASMAGAZIN Ha eltekintünk attól, hogy eredetileg nem elektromos hajtásra tervezték a testét, akkor a Saver 750 Cabin Sport tökéletes e-hajó lehet a Balatonra. Paradox módon többek között éppen azért, mert nem kifejezetten erre tervezték…

Invictus GT 280 és TT 280: Luxusjacht kicsiben

VITORLAZASMAGAZIN Különleges jelenség a vízen az Invictus legnépszerűbb modellje, a nálunk elektromos motorral is elérhető GT 280-as. Modern formavilágával és kivételes minőségével, minőségi gélezésével és gyöngyház fényezésével valóságos luxusjacht kicsiben.

Két magyar csapat az L30 bajnokság dobogóján

VITORLAZASMAGAZIN Két magyar csapat is az első három között végzett az L30-as világbajnokságon: a Tranquilo második, a Present Perfect pedig harmadik lett a szlovéniai versenyen.

Hanse 460: Egykezesre szerelt kezes óriás

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton Boat Show egyik sztárja volt a nálunk első alkalommal bemutatott Hanse 460-as. Ruják István kollégának sikerült már ki is próbálnia a hajót – íme, milyen a német gyártó új arculatát meghatározó hajó menetben!

Az Amerika Kupa legjobb sztorijai

VITORLAZASMAGAZIN Az idén már kaptunk egy kis ízelítőt az America's Cup viadalsorozat izgalmaiból és a nagy versenyre sem kell már sokáig várni. Addig is felelevenítjük, hogy a kupáért folytatott versengés nemcsak remek sportteljesítményeket, hanem emlékezetes és érdekes sztorikat is szült már szép számmal a 170 éves párbaj-sorozat. Ezekből válogattunk néhányat, hogy segítségükkel felvillantsuk, micsoda tradíció is van a technikai fejlődést olyannyira tükröző verseny mögött.

Saver 330 WA – Minijacht

VITORLAZASMAGAZIN Új terepre merészkedett az olasz Saver Imbarcazionni a 330 WA-val: az eddig kizárólag 30 lába alatti hajókat készítő szicíliai manufaktúra egy nagyobb osztályba lépett. És a hajót látva úgy tűnik: a sok kishajós tapasztalat remekül jött egy nagyobb modell megtervezésekor is…

Ismét magyar bajnok a Majthényi-Domokos páros

VITORLAZASMAGAZIN A tizennégyszeres világbajnok páros, Majthényi Szabolcs és Domokos András nyerte az SVE szervezésében lebonyolított Repülő Hollandi és Csillaghajó bajnokságot. A Csillaghajósok között Gereben Márton és Gereben Péter (SVE) bizonyult a legjobbnak.

Az ország legjobb hajóit láthatjuk egyszerre hétvégén Balatonkenesén

VITORLAZASMAGAZIN Most hétvégén, szeptember 1. és 3. között rendezik meg Magyarország legnagyobb vízen és vízparton rendezett hajókiállítását, a Balaton Boat Show-t, amelynek – a korábbi évekhez hasonlóan – a balatonkenesei Kenese Marina-Port komplexum ad helyet. Mintegy 100 elektromos, vitorlás és motoros hajót tekinthetnek meg az érdeklődők a kiállításon, ahol mediterrán kikötői hangulat, valamint a kikötő valamennyi szolgáltatása várja az érdeklődőket.

Ünnepélyes fogadást kapnak a hazatérő olimpikonok

VITORLAZASMAGAZIN Érdi Máriát és a Vadnai-testvéreket ünneplik szeptember elsején Balatonfüreden, a Kékszalag PORT-ban. Érdi Mária a hágai világbajnokságról aranyéremmel tért haza, így megszerezve hazánknak az első női világbajnoki címet és elhozva a 2024-es olimpiai kvótát. A Vadnai-testvérek közül Jonatán szintén az ötkarikás játékokra szóló biztos belépővel érkezett haza Hollandiából.

Nagyhajós nagyverseny változó szélben

VITORLAZASMAGAZIN Igencsak változó szélviszonyok közepette került sor a Balatonfüredi Yacht Club rendezsében augusztus közepén a 2023. évi 11m OD, Sudár Regatta Országos Bajnokságra és Melges 24 Flottabajnokságra, amelynek utolsó két napja kiegészült a Füred Kupa One Design Trophyval is.

Véget ért a Nagyhajós Országos Bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Vasárnap befejeződött az idei Nagyhajós Országos Bajnokság, amelyen 11 hajóosztály 87 csapata indult el.  

Jön a Balaton két nagy e-hajós versenye!

VITORLAZASMAGAZIN Július utolsó hétvégéjén és hetében két elektromos hajóversenyt is rendeznek a Balatonon: jön a Türkiz Regatta és a Zöldszalag! A szervező Balatonfői Yacht Club Gájer Bálint és Havasi Balázs koncerttel is készül a hagyományosan remek hangulatú rendezvényre.    

6 minifesztivál 54 fellépővel ingyen a Balatonon!

VITORLAZASMAGAZIN Hat minifesztivál 4 helyszínen, több mint félszáz fellépővel, víziszínpadokkal és strandbulikkal, méghozzá ingyen – ilyen az idei BalatOnkoncert programosorozat.

Jön az első „ökomenikus” hajóverseny és az elektromos tókerülő

VITORLAZASMAGAZIN Vitorlások és elektromos hajók egyszerre fognak versenyezni a BFYC által szervezett július eleji Remi Champagne Regattán, kicsit később pedig jön a Zöldszalag és a Türkiz Regatta. Az utóbbi két verseny az e-hajósoké, az egyik közülük igazi maraton.

Vízre került Weöres Szabolcs hajója

VITORLAZASMAGAZIN Weöres Szabolcs és a Szabi Ocean Racing projekt újabb mérföldkőhöz érkezett a 2024-es Vendée Globe-ra való felkészülés során. Június 9-én pénteken, több mint 4 hónapos szárazföldi munka után végre megint vízre került a hajó.

Kikötő-boom a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Véget ért a majdnem egy évtizedig tartó kikötőhely-válság a Balatonon: tavaly óta sorra nyílnak az újabb és újabb helyek, és vannak még épülőfélben lévők is. Vajon milyen új helyzetet teremt a keresletiről kínálatira forduló piac? Csökkennek az árak? Érezhető fluktuáció? És aki helyet keres, hol nézzen körül? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Ezüstöt hoztak a címvédők a Melges 24 európai sorozatának első versenyéről

VITORLAZASMAGAZIN Címvédőként érkezett, ezüstéremmel távozott a Melges 24 European Sailing Series sorozat első fordulójáról a magyar Chinook csapat. Az olaszországi Triesztben futott versenyen változatos szelekben futamgyőzelmet is szerezve érték el az összetett második helyét Csoltó Ákosék.

Rekord a Klasszikus szóló Balaton-kerülőn

VITORLAZASMAGAZIN Új rekord született az immár negyedik alkalommal megrendezett Flexfleet Klasszikus szóló Balaton kerülő versenyen, amelyet a Tihanyi Hajós Egylet szervezett: 66 hajó állt rajthoz az idén.

Lakóautós nyaralás (X)

VITORLAZASMAGAZIN Amikor nyaralásról van szó, mindenki másra vágyik. A lakóautós kaland akkor lehet a tökéletes választás számodra, ha szereted a szabadságot és az új helyek felfedezését.

Világkupát nyert Érdi Mári

VITORLAZASMAGAZIN Vezető helyen került az első tíz helyezett számára rendezett dupla pontos futamba ILCA 6-ban a Trofeo Princesa Sofia regattán, méghozzá tizennégy pontos kényelmes előnnyel.

Nem kísértethajó – A feltámadt háromárbócos

VITORLAZASMAGAZIN Roppant furcsa jelenet zajlott le nemrégiben a francia partok közelében: egy bajbajutott túravitorlás vészjelzésére egy több mint kétszáz éve elsüllyedt svéd háromárbócos fahajó érkezett a mentésre. Bemutatjuk az egyáltalán nem is olyan kísérteties vitorlást.

A futballcipők kiválasztása: Útmutató a tökéletes párhoz (X)

VITORLAZASMAGAZIN A futball az egyik legnépszerűbb sport világszerte, és ahhoz, hogy a játékot a lehető legjobban élvezhessük, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Ezen belül is kiemelt fontosságú a megfelelő futballcipő kiválasztása, hiszen ez közvetlenül befolyásolja a teljesítményt, a kényelmet és a sérülések megelőzését. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a tökéletes futballcipő kiválasztásakor.

Magyar arany Optimistben

VITORLAZASMAGAZIN Több, mint 500 egységet számláló optimistes mamutversenyen diadalmaskodott Palamos-on Gereben Barnabás (Spartacus VE) a kategóriájában, az abszolút sorrendben pedig legjobb magyarként a 40. helyen végzett.

Idén újjáéled a Vitorlásbál

VITORLAZASMAGAZIN Különleges eseményre gyűlhetnek össze a vitorlázás szerelmesei február 24-én a Budapest Marriott Hotel dísztermében: a több évtnyi szünet után most először újra megrendezendő Vitorlásbál elegáns tavaszváró találkozóként és nemhivatalos előszezon-ünnepélyként csábítja a sportág szereplőit és hódolóit.

Minden, amit a vitorlás kabátokról tudni kell

VITORLAZASMAGAZIN  A vitorlás élet télen sem áll meg, annyi már a fagymentes kikötő a Balatonon is, hogy néha több hajó van vízen decemberben, mint augusztusban. És persze az Adria is ilyenkor indul be. De a tél más kihívásokat jelent, mint a nyári jó idő, utánajártunk hát, milyen meleg holmit érdemes ilyenkor viselnünk.

Érdi Mári lett az Év Női Sportolója!

VITORLAZASMAGAZIN Az Év Vitorlázója címet számtalan alkalommal nyerte már el Érdi Mária, most azonban az Év Női Sportolója díjat is kiérdemelte – miközben egyébként stílszerűen éppen az ILCA 6 világbajnokságon hajt a győzelemért Argentínában.

Magyar sikerek az ILCA 4 Európa Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Lackó Sára (BY) aranyérmet szerzett a lányok között az ILCA 4 Európa Kupán, míg a fiúk között Héder Benedek (SVE) 7., Rácz Mihály (PRO) 9. lett.

Egy lépéssel közelebb került Szabi a Vendée Globe-hoz

VITORLAZASMAGAZIN Sikeresen teljesítette a Retour á la Base vitorlásversenyt Weöres Szabolcs, aki így eredményes évet zárt a Vendée Globe földkörüli megmérettetésre készülve.

Újdonságok a Cannes Yachting Festivalról

VITORLAZASMAGAZIN A Cannes Yachting Festival az elmúlt évek során egyre nagyobb és fontosabb szereplővé nőtte ki magát az európai hajóexpók sorában, már-már a düsseldorfi kiállítás babérjait veszélyezteti. A gyártók egyre több és látványosabb újdonságokat vonultatnak fel ott – így volt ez az idén is. A legérdekesebbek közül szemezgettünk.

A keleti fejlődés sodrásában – állás Kisvárda környékén (X)

VITORLAZASMAGAZIN Hazánk területi egyenlőtlenségei elsősorban gazdasági és munkaerőpiaci szempontból ütköznek ki. Ebben a tekintetben a keleti régiók korábban erős lemaradást mutattak, ám az utóbbi évek elhozták a felzárkózás és az egyértelmű fejlődés időszakát.

Futamot nyert a magyar SSL-csapat

VITORLAZASMAGAZIN Küzdelmes, de sikeres versenynapot zárt a magyar csapat Las Palmasban, az SSL Világkupa második napján, hiszen kemény küzdelemmel futamgyőzelmet szereztek a fiúk.

Grafitálom

VITORLAZASMAGAZIN Igencsak kigondolkodott a szokásos hajótervező dobozból a Grafito nevű tanulmány alkotója – ami nem is csoda annak tudatában, hogy nem is hajótervező az illető. Az eredmény azonban egy csoda lett – vagyis inkább lenne…

A Balaton rejtélyes szélviszonyai

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton, Európa egyik legnagyobb tava, nem csupán a nyaralók paradicsoma, hanem meteorológusok számára is izgalmas tanulmányi terület. A tó időjárása számos sajátossággal rendelkezik, melyek közül kiemelkednek az északnyugatról lecsapó szélviharok, amelyek gyakran veszélyhelyzetek forrásai is lehetnek. Ezeket a viharokat a helyiek gyakran Balaton bóra néven emlegetik, utalva azok hirtelen és erős természetére.

Sunbeam 29.1: Sekélyebb vizekre

VITORLAZASMAGAZIN A felső-ausztriai Sunbeam tavaly kápráztatta el a vitorlázókat forradalmian új tavi hajójával, a 32.1-gyel. A folytatás várható volt, és lapzárta előtt kaptuk meg a kisebb testvér, a 29.1 első számítógépes képeit és előzetes műszaki leírását.

Felújítás a vitorláson: 4 javítás, amely saját kezűleg is elvégezhető (X)

VITORLAZASMAGAZIN Kevés ahhoz fogható élmény van, mint mikor a vitorlásunkkal szeljük a habokat. De az éremnek mindig két oldala van: nincs gondtalan hajózás, rendszeres karbantartás és szükségszerű felújítás nélkül. A komplex szerelési feladatok, például az algagátló réteg felhordása vagy a hajótest polírozása, szakember segítségét igényli. Azonban az egyszerűbb felújítási munkálatokat akár saját kezűleg is elvégezhetjük. Cikkünkben bemutatjuk az egyedül is kivitelezhető hajó felkészítési feladatokat!

Héder Benedek Barna az ILCA 4 bajnoka

VITORLAZASMAGAZIN A Balatonfüreden kezdődött ILCA 4 országos bajnokság Tihanyban fejeződött be október 8-án. Íme a győztesek!

Több mint yachtkikötő – pezsgő klubélet indul Alsóörsön (X)

VITORLAZASMAGAZIN Épül a Balaton északi partjának egyik legnívósabb, legszebb yacht clubja, az Ypsilon, amely 300 hajóhellyel, gyönyörű környezetben emeli új szintre a kikötői szolgáltatások színvonalát. A 40 láb feletti hajókat is befogadó, katamaránoknak is ideális kikötő külön hellyel szolgál az elektromos hajóknak, és számtalan nívós szolgáltatással várja a hajótulajdonosokat és vendégeiket.

Kétszeres sztárhajó: Johnny Depp és J. K. Rolling jachtja

VITORLAZASMAGAZIN Sok szép hajó van a világon, de kevés az olyan, amely nem is egy, hanem két világsztár birtokában is volt már. Az eredetileg Amphitrite néven épült modern klasszikus nem illik a vadonatúj csodák sorába, retró stílusa mégis különlegessé teszi. És persze a tulajdonosaik is…

Az Oyster új világa

VITORLAZASMAGAZIN Stílszerűen, a saját hajójának felújításával villantotta meg az Oyter Yachts új tulajdonosa, hogy milyennek képzeli el a luxusmárka jövőbeli hajóinak belterét. Nem meglepő módon még pazarabbnak…

Magyar hajót jelöltek az Év Európai Jachtja díjra

VITORLAZASMAGAZIN A hazai fejlesztésű és gyártású hajót, a Flaar 24 vitorlást jelölték az Év Európai Jachtja (European Yacht of the Year – EYOTY 2024) díjra. Magyar hajót eddig egyszer, 2018-ban ért hasonló megtiszteltetés és akkor is a Flaar Kft. egyik modellje, az M37-es volt a kiválasztott, amely a legjobb három közé jutott a speciális hajó kategóriában.

55 ezer néző, 54 koncert és 500 kör hajóval

VITORLAZASMAGAZIN A hazai zenei világ fele játszott a BalatONkoncert keretében az idén – és szinte mindenki a vízen! Összesen félszáz hajós koncertet tartottak az idei nyáron a Balatonon.

Megvan két olimpiai kvóta vitorlázásában

VITORLAZASMAGAZIN Érdi Mári harmadik helyen került a vasárnapi éremfutamba, Vadnai Jonatán 19., a nemzetek sorrendjében 14. lett a Wold Sailing Világbajnokság utolsó előtti napján, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek.

Újra csapatban versenyeztek az OPésok

VITORLAZASMAGAZIN Augusztus 14-től 16-ig rendezték meg az Optimist csapatbajnokságot a Kékszalag PORT-ban. Makai Péter a versenyvezetője rutinos csapatával kiváló versenyt rendezett a gyerekeknek.

Tíz futammal zárult az RS Feva Országos Bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Hat klub, 22 egysége indult és tíz levitorlázott futam után hirdettek eredményt az augusztus elején tartott 2023. évi RS Feva Országos Bajnokságon.

Viharjelzés miatt csúszik a Kékszalag rajtja!

VITORLAZASMAGAZIN A várható kedvezőtlen időjárás miatt a szokásos 9-ről délelőtt 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtját – közölte a szervező Magyar Vitorlás Szövetség szerda délután a verseny honlapján.

Az RSM nyerte a Fehér Szalagot

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton keleti medencéjében megrendezett Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat az RSM csapata nyerte meg, a versennyel párhuzamosan a klasszikus hajóknak kiírt 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyen pedig a Lillafüred 75-es cirkáló ért elsőként a célba. Ezzel a két versennyel megkezdődött az egyhetes Kékszalag Fesztivál.

Csoda az Ocean Race-en: helyrepofozták az 11th Hour hajóját!

VITORLAZASMAGAZIN Miközben az Ocean Race három hajósra fogyatkozott mezőnye Franciaország nyugati partjainál ráfordult a Vizcayai-öbölre, az 11th Hour Racing a hajón elvégzett javítások után megkezdte a verseny utolsó szakaszát. Charlie Enright és legénysége még a dupla pontokat érő Atlanti-óceáni szakasz (Leg 5) megnyerése után sem volt annyira boldog, mint azokban a percekben, amikor – három nappal a mezőny után – végre elhagyhatta a holland vizeket.

A Prospex-Delta nyerte az Ezüstszalagot

VITORLAZASMAGAZIN A győztes vitorlás 6 óra 15 perc 53 másodperc alatt tette meg a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár távot a Spartacus Vitorlás Egylet idén hatodik alkalommal megrendezett éjszakai túraversenyén.

A hűtőszekrény a vízen is nélkülözhetetlen (x)

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlázás nem csak a szél és a hullámok megismeréséről szól, hanem arról is, hogyan biztosítjuk a kényelmet és a mindennapi szükségleteket a vízen. A hűtőszekrény kulcsfontosságú szerepet játszik ebben, különösen a hosszabb utakon, ahol az élelmiszerek frissességének megőrzése elengedhetetlen. Az alábbi sorokban megvizsgáljuk, milyen hűtőszekrény típusok ideálisak a hajókra, milyen szempontokat kell figyelembe venni a választásnál, és hogyan tarthatjuk meg ezeket az eszközöket a legjobb állapotban.

Jó kezdést hozott a francia az Olimpiai Hét

VITORLAZASMAGAZIN Érdi Mári (MVM SE) hetedik, Vadnai Jonatán (BYC) tizedik lett az év második Világ kupa versenyén, a hyéres-i Francia Olimpiai Héten, amelyet aranycsoportos versenyek nélkül zártak a szervezők.

Jön a Balatoni Évadnyitó

VITORLAZASMAGAZIN Május második hétvégéjén rendezi a Magyar Vitorlás Szövetség a Balatoni Évadnyitó versenyt, ami a Balatonon a vitorlás szezon kezdetét jelzi. Az egyik legnépszerűbb nagyhajós versenyen a rajthoz állók több újítással is találkozhatnak. 

Figyelem, adóellenőrzések jöhetnek a céges hajóknál!

VITORLAZASMAGAZIN Az új hajóeladások jelentős része céges vásárlás, ami adózási okokból töretlenül népszerű. Az utóbbi időben sajnos több olyan adóellenőrzésről is hallottunk, ahol a NAV megkérdőjelezte a gazdasági célú használat és üzemeltetés jogszerűségét, vizsgálva a hajózási engedélyek meglétét. Mint sejthető, sajnos a tulajdonosok jelentős része csak részben teljesíti a kötelező törvényi előírásokat, és ez hosszú távon komoly pénzügyi kockázatot jelent minden érintettnek. Dr. Csicsely Tamás ügyvéd, hajós szakjogász írása.

4 magyar érem a Repülő Hollandi vb-n

VITORLAZASMAGAZIN Remek eredményekkel kezdték az évet Repülő Hollandi hajóosztályban a magyarok: összesen négy párosunkat is éremmel térhetett haza a floridai St. Petersburgban rendezett világbajnokságról.

Arkena Ultim Challenge: Caudrelier keservesen könnyű győzelme

VITORLAZASMAGAZIN Öt-hat napos előnnyel az élen száguldva látszólag könnyű menet megnyerni egy versenyt. Még akkor is, ha az egy szóló földkerülő, amelyet a világ leggyorsabb többtestű vitorlásaival futnak. A VOR-győztes Charles Caudrelier azonban igenis megdolgozott a győzelemért.

A futballcipők kiválasztása: Útmutató a tökéletes párhoz (X)

VITORLAZASMAGAZIN A futball az egyik legnépszerűbb sport világszerte, és ahhoz, hogy a játékot a lehető legjobban élvezhessük, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Ezen belül is kiemelt fontosságú a megfelelő futballcipő kiválasztása, hiszen ez közvetlenül befolyásolja a teljesítményt, a kényelmet és a sérülések megelőzését. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a tökéletes futballcipő kiválasztásakor.

Elképesztő magyar eredmények az ILCA 6 Eb-n

VITORLAZASMAGAZIN Egy arany és egy ezüstérmet szerzett a magyar csapat az ILCA 6 Európa bajnokságon. A győzelmet Érdi Mári, a második helyet Vadnai Jonatán szállította, Vadnai Benjamin pedig egy ötödik helyet húzott be.

Boot Düsseldorf: Hidegindítás

VITORLAZASMAGAZIN Január az év leghidegebb hónapja, mégis fontos a vitorlázók számára, hiszen ilyenkor rendezik meg Európa legnagyobb, és legtöbb újdonságot felvonultató kiállítását, a Boot Düsseldorf-ot. Új hajókból idén sem volt hiány, ezekből gyűjtöttük össze egy híján egy tucatot.

Érdi Mári nyert az ILCA 6 vb aranycsoportjában

VITORLAZASMAGAZIN Az aranycsoportban nyert, összesítésben pedig végül a hetedik helyen végzett a 46 ország 102 indulója közül a női egyszemélyes olimpiai hajóosztály világbajnokságán a magyar vitorlázó.

Mári már a negyedik helyen áll az ILCA 6 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Vegyesen alakult az Argentínában rendezett ILCA 6 világbajnokság döntőjének első két futama Érdi Mári számára: egy negyedik és egy 46. hellyel volt fent is és lent is. A gyenge eredményét azonban szerencsére kiejthette, így a negyedik helyen várja a folytatást.

Hajók a szomszédból: látogatás a Lago műhelyében

VITORLAZASMAGAZIN Tavaly mutattuk be Hans Spitzauer osztrák vitorlázó világbajnok és olimpikon nagyszerű daysailer hajóját, a Lago26-ot. A hajóépítő idén meghívott bennünket wiener neustadt-i végszerelő műhelyébe, hogy megnézzük hol készülnek

Fehér Boróka és Fehér Szonja világbajnoki bronzérmes!

VITORLAZASMAGAZIN A brazíliai Ifjúsági világbajnokságon 29er osztályban álltak dobogóra a Kereked VK lányai.

A magyar csapat nyerte az SSL Világkupát!

VITORLAZASMAGAZIN Izgalmas, gyenge szeles futamban győztek, és hozták el a világbajnoki aranyat Berecz Zsombor vezetésével a Sámánok Las Palmasban, az SSL Gold Cup döntőjében.

Elképesztő formában tarol a magyar csapat az SSL Világkupán

VITORLAZASMAGAZIN A negyeddöntőben szerzett két futamgyőzelem után csoportelsőként várta a duplapontos szakaszzárót a magyar csapat az SSL Világkupán. És a 20-30 csomós szélben rendezett aranycsoportos viadalt is megnyerték a Sámánok!

Tovább jutott a magyar SSL-csapat!

VITORLAZASMAGAZIN A vasárnapi dupla pontos arany futamban, végig vezetve, parádés vitorlázással, az első helyen végeztek a Sámánok Las Palmasban.

Wia 520: VILÁGSZÍNVONALÚ ZÁSZLÓSHAJÓ BALATONFŰZFŐRŐL

VITORLAZASMAGAZIN A világ élvonalába tartozó elektromos hajót mutatott be a Wia a Balaton Boat Show alkalmával. A fűzfői gyár új zászlóshajója nemcsak látványos formatervével és az első példány hupikék színével tűnik ki a tömegből, hanem technikai megoldásaival is.

Körbe a Balatonon Finn dingivel

VITORLAZASMAGAZIN Körbe túrázni a Balatont nem olyan nagy dolog, sokan megcsinálták már. De szép korban és Finn dingivel talán azért kevesebben. Ruják István visszatért egykori olimpiai hajóosztályához és megtett egy maratoni kört, felidézve a daysailing és a vitorlázás igazi szellemét. Élménybeszámoló egy kettős utazásról.

A Fifty-Fifty győzelmének kulcsa

VITORLAZASMAGAZIN Négy Kékszalag-győzelemmel (amelyek közül a legfrissebb az idei), és négy rekorddal a magyar fejlesztésű Fifty-Fifty immár több mint tíz éve az a hajó, amelyet meg kell(ene) vernie annak, aki győzni szeretne. És ha erős szél van, akkor ez szinte lehetetlen. Részletesen bemutatjuk a rekordhalmozót.

Flaaros TOP3 a Szóló Balatonkerülőn

VITORLAZASMAGAZIN Összesen 19 hajó vágott neki az idei Szóló Balatonkerülőnek, amelyen az előző évekhez hasonlóan most is együtt indultak a 8 méteres és a 11 méteres hajók. Az első három helyen három Paloznakon épült hajó ért célba.

Csoda két testen

VITORLAZASMAGAZIN Igazán lenyűgöző hajót tervezett a Malcolm McKeon Yacht Design: az mm751 katamarán-tanulmány a jövő formavilágát villantja fel.

Bali a hajózás szerelmeseinek is tartogat csodákat (X)

VITORLAZASMAGAZIN Bali hallatán sok minden eszünkbe jut – béke, nyugalom, csend, gyönyörű tájak, tengerpart, különleges kultúra, izgalmas gasztronómia. Ezek mindegyikében részünk lehet, ha ellátogatunk erre a csodás indonéz szigetre, ám van még valami, ami miatt megéri egy jól megszervezett Bali nyaralás mellett dönteni.

Ilyen volt a 420-as Ob

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy 28 egység részvételével rendezték meg szeptember 14-17. között a 2023-as 420 Országos Bajnokságot Keszthelyen. 

Balatonra valók: T-26, a Telitalálat

VITORLAZASMAGAZIN Miért állítom, hogy a T-Jolle új T-26-osa pontosan az a hajó, amelyik a legjobban megfelel a Balaton sajátosságainak? Mert elfogult vagyok. Ám, éppen az elfogultságom teszi lehetővé az objektív véleményalkotást. Ruják István rendhagyó hajóbemutatója.

Hi-Tech elektromos modellcsalád Balatonfűzfőről

VITORLAZASMAGAZIN A világ élvonalába tartozó elektromos hajót mutatott be a balatonfűzfői Wia gyár az idei Balaton Boat Show-n. Az 52 láb (vagyis 15,6 méter) hosszú újdonság különleges testkialakításának köszönhetően egyaránt képes rendkívül fürgén közlekedni a vízen, ugyanakkor páratlanul nagy hatótávolsággal is rendelkezik, így nemcsak tavi hanem tengeri használatra is alkalmas lehet.

J24 Eb magyar dobogóval

VITORLAZASMAGAZIN Népes flotta, több mint 42 egység részvételével rendezték meg augusztus utolsó hetében a J24 Európa bajnokságot, amelynek végén magyar versenyző is dobogóra állhatott.

Jön a 28. Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Rengeteg újdonság, köztük fél tucat 40 láb feletti vitorlás is felvonul a Kenese Marina Portban a szeptember 1-3. között rendezett 28. Balaton Boat Show alkalmával Magyarország egyetlen vízen rendezett hajókiállításán.

Magyar arany a 29er világbajnokság U17 Open kategóriájában!

VITORLAZASMAGAZIN Nem várt siker született a Weymouthban megrendezett 29er világbajnokságon: az idén először bevezetett Open kategóriában U17-es világbajnok lett a Spartacus idén összeült párosa: Széll Panna és Schneider Brúnó. A Tóth Attila – Borda Levente páros (SVE) pedig nyolcadik lett a 29er világbajnokságon férfi kategóriában, az U17-es míg mezőnyben a Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András (Kereked VK) kettős ötödik helyen végzett. 

Még 3 INGYENES vízifesztivál van hátra a nyárból

VITORLAZASMAGAZIN Három buli már lement, három még hátravan a BalatOnkoncert ’23 minifesztivál idei programjából. Augusztus elején Fűzfőn egy strandbulival jön a folytatás, aztán Füreden a dübörög tovább és Kenesén zárul a sztárokat felvonultató ingyenes víziszínpados koncertsorozat többek között olyan előadókkal, mint az Első Emelet, az Anna and the Barbies, a V-Tech, a 4F Club, a Happy Gand, Paulina, G.w.M, Keresztes Ildikó az Exotic és a Carbonfools – hogy csak néhányat említsünk a több mint 30 nevet tartalmazó fellépő-listáról.

Itt a kánikula – ne hagyd, hogy tönkre tegye a strandszezont a hallójárat-gyulladás! (X)

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell ahhoz strandra menni, hogy víz menjen a fülünkbe, elég hozzá egy hajmosás is, ám kétségtelen, hogy a nyár kimondottan kedvez a fülgyulladásnak, hiszen ilyenkor az is többet tartózkodik vízben, aki az év nagy részében medence közelébe sem megy. Márpedig minél több időt töltünk medencében, annál nagyobb az esély arra, hogy a víz a hallójáratban rekedve fülgyulladást okozzon.

Itt a kánikula – ne hagyd, hogy tönkre tegye a strandszezont a hallójárat-gyulladás! (X)

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell ahhoz strandra menni, hogy víz menjen a fülünkbe, elég hozzá egy hajmosás is, ám kétségtelen, hogy a nyár kimondottan kedvez a fülgyulladásnak, hiszen ilyenkor az is többet tartózkodik vízben, aki az év nagy részében medence közelébe sem megy. Márpedig minél több időt töltünk medencében, annál nagyobb az esély arra, hogy a víz a hallójáratban rekedve fülgyulladást okozzon.

Ocean Race: Meglékelték az éllovast!

VITORLAZASMAGAZIN Váratlan esemény miatt esett ki (legalábbis időlegesen) a versenyből az Ocean Race mostani kiadásában élen álló 11th Hour Racing: az egyik vetélytárs csapat hajója szabályosan meglékelte egy véletlen manőver során.

OR 5. SZAKASZ: Bálnával ütköztek, mégis nyertek!

VITORLAZASMAGAZIN Charlie Enright mosolya úgy ragyogott, akár a hajnali nap sugarai Aarhusban, amikor a 11th Hour Racing legénysége elsőként szelte át az Ocean Race ötödik etapjának célvonalát. Az utolsó óceáni szakaszon megszerzett, dupla pontokat érő győzelmével az amerikai gárda az összetettben átvette a vezetést. A verseny európai záróetapjai előtt a Holcim–PRB szorosan a második, de még a Malizia is nyerhet.

Felhasználási feltételek | Adatvédelem | Süti tájékoztató | Süti beállítások