Vízre szállhatnak az olimpikonjaink?

Egyre jobban körvonalazódik egy Balatonnál töltött időszak és a vízi felkészülés hazai folytatása.

Építsd meg a hajódat! – Kivágós kishajó gyerekeknek és családoknak

VITORLAZASMAGAZIN Kis játékra invitálunk minden gyereket és családot, akik nagyon helyesen betartják a korlátozásokat és otthon töltik az idejüket.

Az MVSZ az olimpiai játékok új időpontjáról: nekünk jó lesz  

VITORLAZASMAGAZIN Kedvező a magyar vitorlázók számára a tokiói olimpia új, 2021 július végi időpontja – adta hírül közleményében a Magyar Vitorlás Szövetség.

Top 10 vitorlás dal – szerintünk

VITORLAZASMAGAZIN Elvonási tüneteink vannak, mert az idén még nem hajózhatunk a Balatonon? Enyhítsük hajós zenék hallgatásával! Összeszedtünk néhány remek vitorlázó dalt – de ha valakinek volna még további ötlete, írja meg! Íme a mi kis listánk!

Petrányi Zoltán: Mitől lesz valaki jó vitorlázó?

VITORLAZASMAGAZIN Minden szezon új kezdet – főleg azok számára, akik még csak most fognak megismerkedni a vitorlázással. Petrányi Zoltán Kékszalag-győztes elsősorban nekik szedte csokorba gondolatait arról, hogy mitől lesz valaki jó vitorlázó, de tanácsait megfontolhatják azok is, akik nem ma kezdték a sportot.

Újra kell tervezni a felkészülést az olimpia halasztása miatt

VITORLAZASMAGAZIN Az MVSZ főtitkára szerint újra kell tervezni a kvótával rendelkező (Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas-testvérek) felkészülési programját a tokiói olimpia elhalasztása miatt.

5 ok, amiért a vitorlázók jól viselik a karantént

VITORLAZASMAGAZIN Alighanem a hajósok küzdhetnek meg a legfelkészültebben a járvány miatt kialakult helyet következményeivel, ők vonulhatnak a legkevesebb lemondás árán önkéntes otthoni karanténba is.

J-osztályos összecsapás komoly károkkal

VITORLAZASMAGAZIN A szó szoros értelemben összecsaptak egymással a csodálatos szuperjachtok.

Lemondták a Princesa Sofia Iberostart

VITORLAZASMAGAZIN Sorra érkeznek a tavaszi világversenyek lemondásáról szóló hírek: bejelentették a március végi Princesa Sofia Iberostar törlését is.

Jolle-kikötőt fejlesztenek Tihanynál

VITORLAZASMAGAZIN Komoly hiányt pótol az a fejlesztés, amelynek köszönhetően hamarosan valóságos jolle-paradicsommá válik Tihany környéke.

Két magyar hölgy egy kutatóhajón

VITORLAZASMAGAZIN Két magyar hölgy is hajóra szállt, hogy segítsenek felhívni a figyelmet a tengerek szennyezésére, és tudományos kutatásokban vegyenek részt a Föld körül.

Mederkotrásra lenne szükség – de miből és hogyan?

VITORLAZASMAGAZIN Tizenhat éve kotorták utoljára a Balaton medrét. Erre állítólag ismét nagy szükség lenne, de egyelőre se pénz, se pedig hajó nincs a feladatra.

Vége a visszaszámlálásnak, nyit a Budapest Boat Show!

VITORLAZASMAGAZIN Csütörtökön a szakmai nappal nyílik az idei Budapest Boat Show, és minden jel szerint ez lesz az elmúlt évek legnagyobb kiállítása. Idén 80 kiállító mutatkozik be, a tavalyinál ezer négyzetméterrel nagyobb területen. Mi kint leszünk, várunk mindenkit a standunknál!

Carapace luxus kétéltű: Némó kapitány nyomában

VITORLAZASMAGAZIN Megálmodták az első luxus kétéltű hajót. A Carapace egy olasz dizájner hölgy műve, és lehet, hogy meg is valósul. Igény persze biztosan lenne rá, de ez még nem feltétlenül magyarázza meg, mire is jó egy ilyen méregdrága játékszer.

Bővítik a badacsonytördemici kikötőt

VITORLAZASMAGAZIN A településen erősítik az horgász- és vitorlásturizmust, a strand melletti csónakkikötő bővítésén már dolgozik a helyi horgászegyesület.

Megjelentünk!

VITORLAZASMAGAZIN Hányas a kapitány lába? Nos, ez nem, de rengeteg más érdekes kiderül a 75 éves Sydney-Hobart történetéről a Vitorlázás Magazin legfrissebb, most megjelent 2020/1-es számából. További részletek lejjebb!

Föníciai hajó Amerikában

VITORLAZASMAGAZIN Nagyon tudtak az ókori hajóépítők – ez derült ki egy nemrégiben lezajlott, bátor expedícióból.

Virtuális verseny a Tea Úton

VITORLAZASMAGAZIN Kevesebb, mint 2000 mérfölddel a cél előtt úgy tűnik, Francis Joyonnak jó esélye van megdönteni Giovanni Soldini rekordját a Tea Úton.

Jön a vihar, megbillenhet a Balaton

VITORLAZASMAGAZIN A jövő hét elején ismét viharos szél várható. A délnyugat felől érkező erős légmozgás még a Balaton vízszintjét is megbillentheti az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

Laser vb: még hat futam a végéig

VITORLAZASMAGAZIN A hat kvalifikációs-futam után Vadnai Benjamin a 14. helyen áll, jól hajrázó öccse, Jonatán a 34.-ről várja a pénteki folytatást, a következő hat futamot, vasárnapig.

Hogy lehet egy víziló ilyen csinos? – Southern Wind Kiboko Tres

VITORLAZASMAGAZIN Első ránézésre kevés a hasonlóság egy víziló és Luxusjacht rovatunk mostani sztárja között – a Kiboko Tres mégis a méretes afrikai jószágokról kapta a nevét. Alaposan megvizsgálva pedig nem is annyira érthetetlen a párhuzam, mint elsőre gondolnánk...

Hogyan zajlik a hajóvásárlás?

VITORLAZASMAGAZIN Az ősz mellett a tavasz a hajóeladások legaktívabb időszaka. Ilyenkor megélénkül a használt hajók piaca, a külföldi import és az új hajók eladása is. Éppen ezért állandó jogi szakértőnk, dr. Csicsely Tamás ezúttal azt vette sorra, hogyan zajlik maga a vásárlási folyamat.  

Így maradjunk melegben a hajón

VITORLAZASMAGAZIN Tippek azoknak, akik bármilyen okokból nem utaznak melegebb éghajlatra az európai tél elől, ám továbbra is szeretnének hódolni szenvedélyüknek, és vízre szállnak a mínuszok ellenére.

Stratégiai összefogás a női vitorlázókért

VITORLAZASMAGAZIN Women On Water (WOW) Hungary néven saját közösséget hoztak létre Magyarországon a női vitorlázók. A szervezet stratégiai megállapodást köt a Magyar Vitorlás Szövetséggel (MVSz), aminek elsődleges célja a női vitorlázás térnyerése, a női vitorlázók arányának növelése. E mellett többek között a kommunikációban, a versenyszervezésben, a finanszírozásban is együttműködik a két szervezet.

Épül az új füredi kikötő

VITORLAZASMAGAZIN A decemberben lezajlott szerződéskötés és a terület birtokba adása után újabb mérföldkőhöz érkezett a Balatonfüredi Megállópont megvalósítása. A régi kikötő bontási munkálatainak megkezdésével elindult a kikötő építés.

Jön a tavasz, hív az Adria!

VITORLAZASMAGAZIN Nem tudjuk kivárni, hogy kezdődjön végre a szezon? Akkor irány az Adria! A tavasz kitűnő időszak a tengeri vitorlázótudás (és engedély) megszerzésére, tudásunk frissítésére – és ilyenkor olcsó charterezi is. Szakmai szerzőnk írásából kiderül, mit kínál ilyenkor az Adria.

Kicsúszott a Top 10-ből a magyar egység

VITORLAZASMAGAZIN Keddi két erős szeles futam után a magyar hajó négy futam után a 11. helyen áll Miamiban.

A Beneteau újdonsága az Év Családi Hajója

VITORLAZASMAGAZIN A Beneteau újdonsága, a 30.1-es nyerte el a Legjobb Európa Yacht díjat családi kategóriában.  

Újra kellene gondolni a motorhasználat szabályzását?

VITORLAZASMAGAZIN Mind többen pedzegetik, hogy észszerű keretek között, megfelelő szabályok közé szorítva talán újra kellene gondolni a balatoni motorhasználat kérdését. Magazinunk korábbi főszerkesztőjének vitaindító cikke a közgondolkodás és a perbeszéd elindítását szeretné elérni a kérdésről. Íme, miről is van szó!

Itt az idei versenynaptár!

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál több, összesen 188 versenyt szervez az idén a Magyar Vitorlás Szövetség.

Kiépül a Balaton-Fekete-tenger hajóút

VITORLAZASMAGAZIN A Sió csatornán és a Dunán keresztül akár a Fekete-tenger is elérhetővé válik a Balatontól – és persze fordítva. A most indult fejlesztés nem csak a folyami hajózásnak jelenthet komoly lökést.

Jön a Szilveszteri Regatta

VITORLAZASMAGAZIN A Szilveszteri Regattával folytatódik a téli vitorlásverseny-sorozat a Balatonlellén, a BL Yachtclub szervezésében. A pályaverseny rajtja: december 31-én, délelőtt 10 órakor. Két futamban küzdenek egymással a versenyzők. Ahogyan a sorozat előző állomásán, a Mikulás Regattán, ezúttal is Open kategóriában indulhatnak a regattán. A Szilveszteri Regatta díjait ezúttal is a Magyar Vitorlás Szövetség biztosítja.

Elrajtolt a 75. Sydney-Hobart

VITORLAZASMAGAZIN Szokás szerint Karácsony másnapján elrajtolt az utolsó idei nagy vitorlásverseny, a Sydney-Hobart.

Finn Gold Cup: Zsombi lendületben

VITORLAZASMAGAZIN A 3. helyen kezdi a szombati medálfutamot Berecz Zsombor Melbourne-ben, miután pénteken a tervezett 3-ból csak kettő futamot rendeztek meg a finnesek világbajnokságán.

Zéró vírus, sok olvasmány – piacon a 2-es lapszám!

VITORLAZASMAGAZIN A standokon a Vitorlázás Magazin 2020/2-es száma – amelyben egy sort sem írtunk a járványról. Helyette viszont annyi érdekes és hasznos olvasmányt zsúfoltunk bele, amennyit csak tudtunk. Rövid lapajánló.

Valódi szemle vagy csupán hajóleltár a műszaki vizsga?

VITORLAZASMAGAZIN Kötelező nyűg, vagy valóban szükséges műszaki ellenőrzés a hajók vizsgája? Vajon mire alkalmas a hazai hajószemle? Elkerülhető a vizsgáztatással a saját felelősség? Különböznek-e a külföldi példák? Erről elmélkedik lapunk korábbi főszerkesztője, Dénes D. István a vitorlazzithhon.hu oldalon közzétett vitaindító jegyzetében.

Tavaszi revízió – mit nézzünk át vízretétel előtt?

VITORLAZASMAGAZIN Még el sem kezdődött a szezon, de máris van dolog a hajóval: itt a tavaszi revízió ideje. Hasznos lehet átismételnünk, mit és hogyan kell ilyenkor elvégeznünk. Szakértőnk, Nádasdy András az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztja meg olvasóinkkal.

Kollár Lajos: Júniusban már talán vitorlázhatunk

VITORLAZASMAGAZIN

Edzés otthon? Így csinálja Érdi Mári

VITORLAZASMAGAZIN A kialakult helyzet az élsportolóknak is feladja a leckét. Érdi Máriát, tokiói olimpiai kvótás vitorlázónkat kérdeztük, hogyan oldja meg a napi edzéseket, miután egy elmaradt spanyolországi versenyről hazautazva önkéntes karanténba vonult.

Koronavírus: a hajógyártók szerint nincs ok aggodalomra

VITORLAZASMAGAZIN A német Hanse csoport központi közleményben, a balatonfűzfői Aqwia Kft. pedig Facebook-csatornáján nyugtatja az esetleg aggódó vásárlókat, hogy a kialakult helyzetben is zavartalan a gyártás, és a munkavállalók is biztonságban vannak.

HAJÓBEMUTATÓ: Bali Catspace – Tényleg nagyterű

VITORLAZASMAGAZIN Azt mindig is tudtuk, hogy a katmaránok akkor is nagyok belül, ha kívül nem. Na de hogy ennyire? A Catana-csoporthoz tartozó Bali 2020-as újdonsága valósággal sokkolóan tágas és kényelmes.

Elmarad a genovai kvótaszerző világkupa-forduló

VITORLAZASMAGAZIN Az utóbbi napok olaszországi történéseit figyelve már várható volt a bejelentés: elmarad a genovai kvótaszerző világkupa. Június 30-ig lehet megrendezni az indulási jogot osztó eseményt.

Dragon: maradt az elnökség

VITORLAZASMAGAZIN Újraválasztott a Magyar Dragon Szövetség éves közgyűlésén a tagság a korábbi elnökséget. Az egyik legaktívabb nagyhajós osztályszövetséget továbbra is Náray Vilmos elnök és ifj. Kozma László titkár vezeti, munkájukat Homola László támogatja küldöttként.

SailGP: letették a névjegyüket a britek

VITORLAZASMAGAZIN Az INEOS UK nyerte a SailGP idei bajnokságának első fordulóját Ausztráliában.

Kékszalag: korai verseny, korai bejelentés

VITORLAZASMAGAZIN Már főszponzora is van az idén szokatlanul korán rendezett Kékszalagnak – jelentették be a Raiffeisen Bank Zrt. és a Magyar Vitorlás Szövetség vezetői a Budapest Boat Show-n rendezett ünnepélyes aláírás után.

Az Év Újdonságai a Budapest Boat Show-n

VITORLAZASMAGAZIN Hetedik alkalommal hirdette meg az idén az Újdonság Pályázatát a Budapest Boat Show. Íme az idei nyertesek!

Hajóméretek: tényleg mindig a nagyobb a jobb?

VITORLAZASMAGAZIN Gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis, milyen vitorlás hajó felel meg leginkább a Balatonra. Két szokásos válasz létezik, az egyik az amilyen neked kell , a másik pedig az attól függ . Ez a második az, amelyik aztán rengeteg további kérdést szül. Körüljártuk azt a kérdést, hogy vajon tényleg jobb-e a nagyobb – és ha igen, akkor miért.

Húsz százalékkal nőhet az elektromos hajók iránti kereslet

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy 25 százalékkal növelte gyártókapacitást a hazai elektromos hajók piacát vezető Aqwia Kft., hogy meg tudjon felelni az e-hajók iránti rohamos kereslet-növekedésnek. A Wia hajókat készítő balatonfűzfői gyár jövőre is hasonló mértékű bővítést tervez. Várakozásaik szerint idén 15-20 százalék körüli mértékben nőhet az elektromos hajók piaca Magyarországon.

Sokkal nagyobb lesz az idei Budapest Boat Show-n!

VITORLAZASMAGAZIN Jövő héten csütörtökön nyílik meg az idei Budapest Boat Show, és minden jel szerint ez lesz az elmúlt évek legnagyobb kiállítása. Február 27. és március 1. között 80 kiállító mutatkozik be, a tavalyinál 1.000 négyzetméterrel több területen. A kiállítók összesen 36 márkát, köztük több először bemutatkozót mutatnak be a látogatóknak, akik mintegy 130 vitorlás, motoros és elektromos hajót ismerhetnek meg és járhatnak be.

Zsombi ezüstöt hozott Palma de Mallorcáról

VITORLAZASMAGAZIN A magyar világbajnok finnes felkészülési versenyen előzte meg a londoni bronzérmest és végzett a junior világbajnok mögött.

Botlottak egy kicsit Vadnaiék a Laser vébén

VITORLAZASMAGAZIN Nem tudtak javítani a magyarok a Laser Standard világbajnokságon az első három futamban, az aranycsoportban.

TOP 10: A legnépszerűbb charterhajók

VITORLAZASMAGAZIN Itt a tavasz – és ha itthon még hűvös van vitorlázni, akkor irány a tenger! Illetve előbb egy charter cég, hogy hajót béreljünk. De vajon milyet? Ez persze alapvetően ízlés és pénztárca kérdése, de segíthet az is, ha tudjuk, mások milyen hajót választanak. Íme, a tavalyi év legnépszerűbb egytestű charterhajóinak Top 10-es listája!

Nyugdíjas zászlóshajó – Használthajó-teszt: Hanse 505

VITORLAZASMAGAZIN Az 508-as tavalyi bemutatásáig ez volt sok adriai (és persze, néhány balatoni) vitorlázó álomhajója – kipróbáltuk hát, milyen is a Hanse előző zászlóshajója az 505-ös.

Támogatás a Balatonon kívüli vitorlázásra

VITORLAZASMAGAZIN A Balatonon kívüli vitorlázók is juthatnak pénzhez – ezt jelzi, hogy nyolc olyan egyesület kap az idén támogatást a Magyar Vitorlás Szövetségtől, amely nem a magyar tenger mellett működik.

Jön a Farsangi Regatta!

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell tavaszig várni az első nagyobb versenyre: hétvégén rendezik a Farsangi Regattát. Beöltözni ér ám!

Legendás hajók nyomában

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlázás története a kezdetek óta a legendás hajók történeteként is felfogható. Nincs ez másképp az utóbbi száz évben sem, amióta már a sajtó is világgá kürtöli az egyes híres hajók és kapitányaik történtét. Utánajártunk, mi lett a sorsuk az ikonikus vitorlásoknak.

Szolgálatba állt az első úszó atomerőmű

VITORLAZASMAGAZIN Csucskföldön állt üzembe a különleges atomhajó.

Új eszközöket kapott a Magyar Vitorlás Akadémia

VITORLAZASMAGAZIN Ismét mérföldkőhöz érkeztek a Magyar Vitorlás Akadémia (MVA) pályázati forrásból megindított eszközbeszerzései. Ezúttal hét darab új kisbuszt adtak át a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) tagszervezetei részére, amelyek a balatoni megállópontokban állnak szolgálatba, közölték a szövetség illetékesei.

Küzdelmes nap Miamiban

VITORLAZASMAGAZIN A prognózisoknak megfelelően kitartott az erős szél a világkupa versenyen, Gyapjasék számszakilag a keddinél kicsit jobb eredményt értek el, de így is veszítettek pár helyet.

52. Kékszalag: itt a versenykiírás

VITORLAZASMAGAZIN Az 52. Kékszalag versenykiírása már elérhető a hunsail.hu versenynaptárában.

Nyit a Boot Düsseldorf

VITORLAZASMAGAZIN A hétvégén nyitja meg kapuit a világ legnagyobb hajókiállítása. A Boot Düsseldorfon mintegy kétezer kiállító termékeit csodálhatjuk meg

Takkot vált a hajóipar

VITORLAZASMAGAZIN Egyre népszerűbbek a katamaránok és a kisméretű motorosok, a kényelem a legfőbb igény. A versenyhajók egyre extrémebbek lesznek, mind többet szerelnek fel emelőszárnyakkal. A vákuuminjekciós technológia pedig egyre szélesebb körben terjed. A hajóipar trendjeit a Beneteau hazai képviseletének vezetője foglalta össze lapunk számára.

Hajtós év vége Máltán

VITORLAZASMAGAZIN A múlt év utolsó napjaiban nemzetközi csapattal edzőtáborozott Máltán Vadnai Benjamin és Jonatán. Bár a magyar élversenyzők versenyzők ezúttal kihagyták, volt magyar résztvevő a hagyományos Palamós-i Christmas Race-en is.

Eladó az alternatív szuperjacht

VITORLAZASMAGAZIN A nemrég bemutatott Lexus luxusjacht árának alig több mint harmadáért kínálja eladásra tulajdonosa a formabontó Adastra trimaránt.

Közeledik a Budapest Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Mi a jó a télben a vitorlázók számára? Nos, mondjuk az, hogy nemsokára itt a februári Budapest Boat Show! Íme a legújabb információk a seregszemléről!

Virág Flóráék bronzot nyertek Portugáliában

VITORLAZASMAGAZIN Virág Flóráék a harmadik helyen végeztek a Nacra 17 Grand Prix-n.

Felújították a Rangert

VITORLAZASMAGAZIN Befejeződött a Ranger felújítása. A munkát a holland Vitters Shipyard cégezte el, majdnem egy évet dolgoztak a 41,5 méteres J-osztályos csodán.

Caffari: Így kezeld az elszigeteltséget!

VITORLAZASMAGAZIN Természetanya megnyomta a reset gombot – írta Facebook csatornáján Dee Caffari vitorlásversenyző, aki számos hasznos tippel szolgál azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük az elszigeteltséget.

Vitorlázás a kijárási korlátozás alatt: mit lehet és mit nem?

VITORLAZASMAGAZIN Lehet vitorlázni a kijárási korlátozás ideje alatt? Vízre tehetjük a hajókat? Vonulhatunk önkéntes karanténba a hajónkon? Többek között ezeket a kérdéseket jártuk körbe magazinunk állandó jogi szakértője, dr. Csicsely Tamás segítségével.

Autógyártók hajócsodái

VITORLAZASMAGAZIN Egyáltalán nincs egyedül az autógyártók között Lexus a Vitorlázás Magazin 2020/1-es számában bemutatott különleges luxusjachtjával, hiszen szinte minden jelentősebb márka készített már hajót vagy legalábbis hajóterveket. Ezeket részben korábban már bemutattuk, de immár érdemes tablóra tenni az egész kollekciót. Íme!

Kékszalag: áprilisban dönthetnek a halasztásról

VITORLAZASMAGAZIN Április közepén hozhat döntést a Magyar Vitorlás Szövetség a Kékszalag elhalasztásáról. Az évadnyitót biztosan nem tartják meg. A járvány még jobban összekovácsolhatja a hazai vitorlázókat, a lemondott olimpia viszont nehéz helyzetbe hozta az olimpikonjainkat. Holczhauser András főtitkár a vitorlazzitthonnak adott interjújában a kialakult helyzetet elemezte.

5 remek tengeri daysailer

VITORLAZASMAGAZIN Nem csak a nagyobb hajókra igaz, hogy hódít a retró: a kisebb vitorlásoknál is egyre inkább újra divatba jönnek a klasszikus formák. Be is bizonyítjuk öt olyan remek kishajóval, amelyek minden kikötőben elismerő pillantásokat kapnak.

Elhalasztják az idei vitorlásszezont

VITORLAZASMAGAZIN Határozatlan időre elhalasztják a 2020. évi versenyszezont – erről döntött a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége. A Balatoni Vízirendészti Kapitányság tájékoztatása szerint az egészségügyi vészhelyzetet kihirdető kormányrendelet értelmében egyetlen – korábban már engedélyezett – vízirendezvény sem tartható meg, hiszen ott sem szervező, sem résztvevő, sem pedig néző nem tartózkodhat.

HAJÓBEMUTATÓ: Bavaria C42 – Sztárjátékos

VITORLAZASMAGAZIN Hosszú várakozás előzte meg a Bavaria újdonságának bemutatását – de nem hiába. A C42-es mindennel rendelkezik, ami ahhoz kell, hogy kategóriája egyik legjobb hajója legyen. Íme, az első benyomásaink róla!

A koronavírus veszélyezteti Gyapjasék olimpiai kvalifikációját

VITORLAZASMAGAZIN Elmaradhat az olaszországi koronavírus-helyzet miatt az olimpiai kvalifikációs versenyként is szolgáló genovai világkupa forduló. De ha meg is tartják, akkor sem lesz könnyű a dolguk a Gyapjas-testvéreknek.

Műanyag dekkborítás: jobb, mint az igazi?

VITORLAZASMAGAZIN Egy szépen felújított hajópadlózatnak számos előnye van: kellemesebbé teszi a fedélzeten töltött időt és jól mutat a fotókon. De az esztétikum nem minden. Ha a tavasz közeledtével dekkfelújítást tervezünk a hajón, érdemes figyelni arra is, hogy a fedélzet lehetőleg legyen vízálló, ne csússzon és ellenálljon az erős UV-fénynek. Ezek eléréséhez már minőségi fahatású műanyagok és megfizethető technológiák állnak rendelkezésre.

Jé, de szuper! – A Ranger J5 története

VITORLAZASMAGAZIN Szólhatnak a hírek bármilyen csodálatos high-tech új hajóról, azért mindig olyankor hördülünk fel a leghangosabban az elragadtatottságtól, amikor egy-egy klasszikus hajóról hallunk valamit. Legutóbb a Ranger szerepelt az internetes hírcsatornákon (nálunk is), abból az apropóból, hogy alapos felújításon esett át. Kihasználjuk az alkalmat, és felelevenítjük a legendás J-osztályos szépség történetét.

Hivatalosan is megnyílt a hajókiállítás

VITORLAZASMAGAZIN Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója és dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke ma 14 órakor hivatalosan is megnyitotta a 29. Budapest Boat Show-t, amely az előző éveknél is nagyobb kiállítói létszámmal büszkélkedhet. A Magyar Vitorlás Szövetség szokás szerint saját kitelepülési helyszínén várja az érdeklődőket a G pavilonban a színpad közelében.

Rázós utazás – Az IDEC Sport új rekordja a Tea Úton

VITORLAZASMAGAZIN Alig két évig tartott ki az olasz Giovanni Soldini és a Maserati maxi trimarán rekordja a klipperek egykori leghíresebb útvonalán, a Hongkong és London közötti Tea Úton: Francis Joyon és az IDEC Sport legénysége februárban jó négy napot javított az időn.

Gyapjasék bronzérmet szereztek a vébé edzőregattáján

VITORLAZASMAGAZIN Futamgyőzelmet, második és harmadik helyet is szerezve olimpiai és világbajnoki érmeseket is megelőztek az SVE vitorlázói.

Jön az ötödik Nemzeti Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Idén már ötödik alkalommal rendezi meg a BAHART a Nemzeti Regattát, Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. A kétnapos családi fesztiválon színes programokkal, ingyenes koncertekkel és izgalmas versenyekkel készülnek a szervezők.

Ilyen lehet a jövő kutatóhajója

VITORLAZASMAGAZIN Merész, de roppant látványos formavilágot tükröző hajótervvel állt elő egy fiatal dizájner. Az Aliante nem a luxusjachtok már-már megszokott egyenruháját kapná – és nem is luxusjacht lenne!

Az olimpiához igen, a vb élmezőnyéhez nem került közelebb Benji

VITORLAZASMAGAZIN Nagy céljához, az olimpiai induláshoz közelebb került, de a kitűzött célját, a TOP 15-ös finist nem érte el Vadnai Benjamin a most lezárult Laser Standard világbajnokságon.

Ilyen volt a vihar a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Bejött az előrejelzés: a viharos szél valóban megbillentette a Balaton vizét, a Keszthelyi-öböl egyes részeiről a víz a tó másik végére, a keleti medencébe került. A Likebalaton.hu jelentése a jelenségről és a vihar által okozott károkról videókkal, képekkel.

Benji remekelt a Laser Standard vb-n

VITORLAZASMAGAZIN A 2. nap is Vadnai Benjáminnak sikerült jobban a két magyar közül Melbourne-ben, a Laser Standard világbajnokságon.

Hajónapló – Mediterrán katamarán-túra 2.

VITORLAZASMAGAZIN A mediterrán térség csodáiról számol be új hajónapló-sorozatunkban Csicsely Tamás, akit olvasóink magazinunk jogi szakértőjeként ismerhetnek.

Berecz Zsombor harmadik a világranglistán!

VITORLAZASMAGAZIN Eddigi legjobb pozíciójában áll a Wold Sailing nemrég közzétett, legfrissebb világranglistáján a magyar világbajnok finnes.

A vihar vetett véget a téli túrának

VITORLAZASMAGAZIN A tomboló szélvihar vetett véget a Hidegen Légió téli vitorlástúrájának. Azért a lefújás előtt még volt alkalom piknikezni egyet a tavon.

Egykori Forma-1-es technika a vízen

VITORLAZASMAGAZIN Volt idő, amikor a brutálisan nagyteljesítményű motorok gyártása vagány dolognak, nem pedig környezetszennyező bűnnek számított, és ez nem csak a közutakra volt igaz. Ma már kevesen emlékeznek rá, de a Ferrari is két motorcsónakot fejlesztett egykor. Ez az előző lapszámunkban megjelent cikk felvezeti a következő, február 18-án megjelenő magazinunk részletes összeállítását az autós cégek hajóipari fejlesztéseiről.

A 15. helyen zártak Gyapjasék Miamiban

VITORLAZASMAGAZIN Csak egyetlen futam maradt az utolsó napra Miamiban, így összesen 7 futammal zárult a verseny, magyar hajó az utolsó napon 2 helyet lépett előre.

Ezek lettek az Év Hajói

VITORLAZASMAGAZIN Idén is megválasztotta a nemzetközi szakzsűri a Boot Düsseldorf nyitónapján az idei év legjobb európai vitorlásait öt kategóriában. Íme a győztesek!

Dobogós helyen nyitottak Miamiban Gyapjasék

VITORLAZASMAGAZIN A nyitónapon gyengébb szélben kitűnően kezdett a magyar egység, 8. és 3. helyekkel a harmadik helyen tartózkodnak.

Dübörög Európa legnagyobb hajókiállítása

VITORLAZASMAGAZIN A hétvégén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Európa legnagyobb hajókiállítása, a Boot Düsseldorf.

Összefogás a női vitorlázókért

VITORLAZASMAGAZIN Saját közösséget hoznak létre egy nemzetközi szervezet égisze alatt a hazai női vitorlázók. A Women On Water (WOW) Hungary célja, hogy elősegítse a nők részvételét a vitorlássportban, népszerűsítse a hölgyek körében a vitorlázást, mint szabadidős tevékenységet, és ösztönözze a lányokat a vitorlázás elkezdésére.

Itt az idei kompmenetrend!

VITORLAZASMAGAZIN A Balatoni Hajózási Zrt. a kompközlekedést – a személyhajózási szolgáltatásoktól eltérően – az év minden napján lehetővé teszi a Balaton északi és déli partja között. Íme a 2020 évi menetrend.

Ezek lettek a legjobb klubok 2019-ben

VITORLAZASMAGAZIN Két, egymástól független rangsor alakult ki az egyesületek között, tagjaik tavalyi eredményei alapján. 2019-ben a nemzeti osztályok alapján számított rangsorban a TVSK, a World Sailing osztályok eredményei alapján számított rangsorban pedig a BYC lett a legeredményesebb vitorlázó klub.

21. lett a magyar hajó a Sydney-Hobarton

VITORLAZASMAGAZIN Nagyszerű eredményt produkált az Ormándlaki Áron által vezetett magyar csapat a 75 Rolex Sydney-Hobart versenyen: az abszolút 21 helyen értek célba a 157 hajót számláló mezőnyben.

75. Sydney-Hobart: az élboly csatája

VITORLAZASMAGAZIN Hozott mindent a jubileumi, 75. Sydney-Hobart, ami csak az ínyenc drukkereknek kell: mesteri taktikai győzelmet, egy régi meccs visszajátszását és kemény csatát a harmadik helyért. Mi magyarok pedig most először a befutóban is izgulhattunk egy piros-fehér-zöld zászló alatt vitorlázó hajóért: Ormándlaki Áron TP52-ese a remek 21. helyen ért célba a másfélszázas mezőnyben.

Bronzérmet hozott Zsombi Ausztráliából

VITORLAZASMAGAZIN Viharos szélben, hatalmas hullámok hátán és alatt óriásit vitorlázott Berecz Zsombor a Finndigi világbajnokság 6. napján. Az éremfutamon másodiknak ért célba, amivel megőrizte a dobogós helyét, de holland riválisát nem tudta megelőzni.  

Triplán hibrid Újhajnal

VITORLAZASMAGAZIN A nem is olyan távoli jövő zöld hajóinak új generációját képviseli a nemrégiben bemutatott Project NewDawn, amely elegyíti a vitorlás és a motoros jachtok formai megoldásait és hajtásláncait.