JOG: Adásvételi szerződés házilag

Korábbi lapszámunkban írtunk arról, hogy január elsejétől a hazai hajó adásvételek nagyrésze immár ügyvéd nélkül, két tanús szerződéssel is megoldható. Ez a régóta várt és fontos könnyítés többlet feladatokat is hozott: mostantól a feleknek kell gondoskodniuk arról, hogy formai és tartalmi szempontból is megfelelőek legyenek az iratok. Állandó jogi szakértőnk segítségével csokorba szedtük, mire figyeljünk eközben.

Az igazi mindenes vitorla

VITORLAZASMAGAZIN Szezon végén és szezon előtt mindenki rendszerint vizsgálja a lehetőségeit, hogy vajon milyen vitorlával tudná még egy kicsit fürgébbé tenni a hajóját. A mostanában mind inkább elterjedő könnyűszeles vitorlák, a code zerók és reacherek kézenfekvő opciónak tűnnek – de mi a különbség közöttük, és mitől lesz a reacher egy túrahajón is sokoldalúan használható? Ennek jártunk utána a Qauntum Sails szakértőinek segítségével készült cikkünkben.

175 éves a balatoni hajózás

VITORLAZASMAGAZIN Azt mondják, minden kezdet nehéz. Nos, a balatoni hajózásra ez minden szempontból igaz volt, mégis közel két évszázada élvezhetjük a tavon suhanó hajókat a személy- és teherforgalomban egyaránt. Visszatekintés a 175 éves balatoni hajózás történetére.

Vitorlás etikett: itt az első rész!

VITORLAZASMAGAZIN A kikötőbe, valamint a hajóra érkezés szabályainak bemutatásával kezdődik a hajózás, ezen belül is a vitorlázás illemtanának bemutatásáról szóló rövidfilmsorozat első része, mely a napokban jelent meg.A Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film közös produkciójában az alkotók szándéka az volt, hogy humoros jelenetekkel átszőve, a negatív példákat is megjelenítve mutassák be az Etikai Kódex egyes pontjait.

Rekordokkal zárta a főidényt a BAHART

VITORLAZASMAGAZIN Az év első nyolc hónapja remekül sikerült utasforgalom szempontjából a balatoni hajózási vállalatnak, hiszen bő 75 ezerrel több, csak a főidényben mintegy 360 ezer utast szállítottak.

Hétvégén Balaton Boat Show!

VITORLAZASMAGAZIN Ismét felpezsdül a balatonkenesei Kenese Marina-Port kikötő: szeptember 3-5. között itt lesz Magyarország legnagyobb vízen és vízparton rendezett hajókiállítása, az évek óta egyre több látogatót és kiállítót vonzó Balaton Boat Show. A kiállítás jelentőségét mutatja, hogy az érdeklődők közel 100 hajót nézhetnek meg természetes közegében, a vízen. A kiállítás nem csak rendszeresen vitorlázóknak, hajózóknak nyújt különleges programot, hanem mindenkinek, aki szeret vízközelben lenni, legyen szó a Balatonról vagy a többi magyarországi tóról, folyóról. 

Rekordszámú vitorlás versenyzett az István a Király Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Minden eddiginél több, 74 hajó indult az idén a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben tartott versenyen 194 vitorlázó mérte össze tudását, ami ugyancsak csúcsnak számít.

Hamarosan kezdődik a Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Rengeteg újdonságot, vízi és parti látnivalókat, felejthetetlen időtöltést ígér az idei Balaton Boat Show. A Balatonkenesén 2021. szeptember 3-5. között megrendezésre kerülő rendezvényen a korábbinál nagyobb területen várják azokat, akik érdekelődnek a hajózás és a vízi sportok iránt. A vitorlás és elektromos hajók, kiegészítők és felszerelések nézegetése mellett a látogatók kipróbálhatják a BMW autók és motorok tesztvezetésére is jelentkezhetnek, sőt: akár csobbanhatnak egyet a Balatonban is.

Kereszttűzben az RSM csapat

VITORLAZASMAGAZIN Az 53. Kékszalag történelmi győzelmet hozott az RSM-nek: nem csak győztek, hanem dupláztak is, amire rajtuk kívül eddig csak egy vitorlázó volt képes katamaránnal. A második győzelem azonban nem csak ünneplést és rajongást, hanem kétkedő, győzelmüket relativizálni próbáló felhangokat is hozott. Ezért megkérdeztük Vándor Róbert kormányost, és Kalocsai Zsolt csapatfőnököt, beleállnának-e abba, hogy hozsannázó versenybeszámoló helyett kereszttűzbe vegyük őket ezekkel az állításokkal. Ismervén őket nem meglepetés: beleálltak.

Új időpontban a Szüreti Regatta!

VITORLAZASMAGAZIN A hagyományos, kétnapos rendezvény formájában, október 9-10-én tartják meg az idei Szüreti Regattát.

Már egymillió komputas volt eddig az idén a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Augusztus 29-ig tart a főidény, sűrített menetrendi járatokkal, valamint séta- és programhajó kínálattal. A kompszolgáltatás július közepén érte el a félmilliós utasszámot, július végére pedig már a hétszázezer főt is meghaladta. A személyhajók is népszerűek, az utasok száma július végére elérte a háromszázezer főt, ami ötvenezerrel több, mint egy évvel korábban.

Olimpia: Berecz Zsombor második helyen került az érdemfutamba!

VITORLAZASMAGAZIN Két újabb negyedik helyet szerezve egy helyezést javított összetettben Berecz Zsombor a tokiói olimpián: a magyar kiválóság a második helyen került az éremfutamba!

Pet-palackok ellen versenyeznek az e-hajósok

VITORLAZASMAGAZIN Hangsúlyos környezetvédelmi üzenettel rendezik meg a jövő héten az immár 10. e-hajós versenyt, a Zöldszalag Regattát Balatonkenesén: A hagyományos csillagtúra mellett lefutják (pontosabban inkább: lekocogják) a Kékszalag távjával felérő teljes tókerülést is, amellyel a zöld hajók növekvő hatótávját szeretnék demonstrálni, és nem mellesleg a 4Ocean számára is adakoznak a vizek tisztításának ügyéért.

Olimpia: Vadnai Benji kemény futamokon van túl

VITORLAZASMAGAZIN Egy 17. és egy 21. helyet szerzett Vadnai Benjamin a laseresek mai futamain.

Olimpia Berecz Zsombi parádésan nyitott

VITORLAZASMAGAZIN Két remek eredménnyel nyitott az olimpián Berecz Zsombor: a finnesek első két futamán egyaránt a második helyen ért célba, és egy ideig még vezetett is a versenyben

Mári máris megvillant, de…

VITORLAZASMAGAZIN Remekül kezdett, a negyedik helyen is állt a versenyben, de végül csak a 19. pozícióból várja a folytatást Érdi Mári a tokiói olimpián.

Kékszalag: Izgalmas verseny végén ismételt az RSM

VITORLAZASMAGAZIN Hatalmas csatát követően az RSM nyerte az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A második helyen mindössze bő két perces hátránnyal a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett meg a balatonfüredi célba. Az RSM megvédte címét, amely legutóbb Litkey Farkasnak sikerült 2017-ben.

Nyaralni készül? Így érdemes bevásárolnia

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – Engedje át magát a feledhetetlen nyári élményeknek a vásárlással töltött idő helyett! A Tescóval most a Balatonon is elintézzük Ön helyett a bevásárlást!

A Kékszalag győztes hajói 5.

VITORLAZASMAGAZIN Az idei Kékszalag-felvezető lapszámunkban nagy fába vágtuk a fejszét: rendhagyó módon a hajók oldaláról közelítve elevenítjük fel a nagy verseny történetét: sorra végigvettük, mikor milyen hajókkal nyerték meg Európa legrégebbi tókerülőjét. A több cikkből álló sorozat egyfajta különleges hajótabló, és nem mellesleg a technika fejlődésének ívét is szemléletesen mutatja be. Sorozatunk ötödik részében az Assók, a klasszikus Liberák és a 11 M One Deisgn hajók következnek.

A Kékszalag győztes hajói 3.

VITORLAZASMAGAZIN Az idei Kékszalag-felvezető lapszámunkban nagy fába vágtuk a fejszét: rendhagyó módon a hajók oldaláról közelítve elevenítjük fel a nagy verseny történetét: sorra végigvettük, mikor milyen hajókkal nyerték meg Európa legrégebbi tókerülőjét. A több cikkből álló sorozat egyfajta különleges hajótabló, és nem mellesleg a technika fejlődésének ívét is szemléletesen mutatja be. Sorozatunk harmadik része az ötvenes és hatvanas évek pangását, a cirkálók fénykorát időszakát mutatja be.

A Kékszalag győztes hajói 2.

VITORLAZASMAGAZIN Az idei Kékszalag-felvezető lapszámunkban nagy fába vágtuk a fejszét: rendhagyó módon a hajók oldaláról közelítve elevenítjük fel a nagy verseny történetét: sorra végigvettük, mikor milyen hajókkal nyerték meg Európa legrégebbi tókerülőjét. A több cikkből álló sorozat egyfajta különleges hajótabló, és nem mellesleg a technika fejlődésének ívét is szemléletesen mutatja be. Sorozatunk második részében a 8R hajókkal foglalkozunk, amelyek legismertebb egysége a Tramontana, amellyel az első és mindmáig egyetlen női győztes, Gordon Evelyn diadalmaskodott.

Félmilliós kompforgalom eddig

VITORLAZASMAGAZIN Félmillióan utaztak a BAHART kompjain július közepéig Szántód és Tihany között, a jelenlegi adatok alapján augusztus közepéig várhatóan egymillióan veszik majd igénybe a balatoni kompokat.

Feltöltött aksikkal megy Enoshimába

VITORLAZASMAGAZIN Harmincöt fok, 90 százalékos páratartalom – ezt kapják telibe a vitorlázók Enosimában. Berecz Zsombor készen áll a harcra az olimpiai aranyért, és bármi is lesz a vége, ha úgy jön ki a vízből, hogy belehalt az utolsó futamba is, elégedett lesz – írja az NSO.hu.

A Kékszalag 6 dimenziója

VITORLAZASMAGAZIN Hat fotós legjobb Kékszalagos képeit mutatjuk be legfrissebb lapszámunkban – és élőben is a nagy verseny ideje alatt a füredi Tagore sétányon kiállítva.

Tortát és friss belsőt kapott a 130 éves Helka

VITORLAZASMAGAZIN Megújult belső térrel, séta- és programhajózási lehetőségekkel várja az idei hajózási szezonban a vendégeket az idén 130 éves Helka kirándulóhajó Keszthelyen. A Balaton matuzsálemét a Bahart 175., jubileumi évében szervezett Road Show keretében köszöntötték egy különleges születésnapi tortával.

Pezsgő nyár a WOW-nál

VITORLAZASMAGAZIN Versenyzési lehetőséggel, kishajós tréninggel és napvédelmi tanácsadással indul a nyár a Women On Water közösségben.

Magyarok az AC-n – Hajóipar és szaktudás

VITORLAZASMAGAZIN Vajon képesek lennénk magyar csapatot indítani az America's Cupon? Ennek jártunk alaposan utána friss lapszámunkban. A cikksorozat következő, teljes terjedelemben közölt része azzal foglalkozik, hogy melyek a szükséges fő elemek egy sikeres America’s Cup csapat felállításához és kitartó működtetéséhez? Szaktudás, szándék és akarat, rengeteg pénz és hosszan, éveken át kitartó támogatás. Vegyük sorra, mivel, hogy állunk! Vizsgáljuk meg először azt, hogy rendelkezünk-e olyan hajóipari háttérrel és szaktudással, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkészítsünk egy versenyképes csúcs-hajót!

Idén is behúzta a Bol d’Or-t a Raffica

VITORLAZASMAGAZIN Az idén is jól kezdett a Raffica csapat: Király Zsolték nyertek egytestű kategóriában a június első hétvégéjén rendezett Bol d'Oron.

Magyarok az AC-n: mi várható a kupa közeljövőjében?

VITORLAZASMAGAZIN Mostani lapszámunkban nem kevesebb, mint 20 oldalnyi terjedelemben járjuk körbe azt a témát, hogy vajon reális lehet-e egy magyar csapatot indítani az America's Cup-on. A 9 cikkből álló sorozat most teljes terjedelemben közzétett része az AC jövőjével foglalkozik.

A hétvégén lesz a Mihálkovics Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Június első hétvégéjén rendezik a Balaton második legrégebbi vitorlás versenye, a Mihálkovics Kupa. A várhatóan népes egytestű mezőny mellett lesz külön katamaránok számára kiírt külön viadal is.

MET Klasszikus Kupa: csúnya időben szép verseny

VITORLAZASMAGAZIN Nem volt éppen szép idő a hétvégén, de gond nélkül lement a Spartacus VE rendezésében a MET Klasszikus Kupa. Rövid összefoglaló.

Izgalmas lehet a Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Pünkösd vasárnap 9 órakor kor rajtol el Balatonföldvárról az idei Helly Hansen Pünkösdi Regatta mezőnye – emlékeztet az MVSZ hivatalos oldalának cikke. A versenyre a csütörtök reggeli adatok szerint már több mint száz egység nevezett, köztük Kékszalag-győztes és -rekorder katamarán, a versenyen debütáló új fejlesztések és persze a klasszikusok.

Új szuperjacht 40 emelet magas árbóccal

VITORLAZASMAGAZIN Megdöbbentően impozáns hajótervet mutatott be a Malcolm McKeon Design.

Támogatókat keresnek a napelemes hajóhoz

VITORLAZASMAGAZIN A Solar Boat Team projektje azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy Magyarországon elsőként építsen meg egy ember által vezetett, napelemes versenyhajót. A továbbfejlesztéshez most szponzorokat keres a főként egyetemistákból álló, lelkes csapat.

HAJÓBEMUTATÓ: 22-es Versenyjolle története és feltámadása

VITORLAZASMAGAZIN Az orrfűi tavon került vízre hosszú idő után először egy gyönyörű Binnenjolle. Az egykor szebb napokat látott (még Kékszalag-győzelemeket is arató), régen még oly’ népszerű hajók történetét elevenítjük fel.

INTERJÚ: Fekete László

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell tengerész nemzet fiának lenni ahhoz, hogy valaki annyi mindent tudjon a hajókról, mint a világon kevesen. Még csak külföldre sem kell mennünk ahhoz, hogy ilyen embert találjunk. Mert itt van közöttünk, sőt, könnyen lehet, hogy valamelyik kikötőben már el is mentünk mellette, ahogy laptopja fölé hajolva elmélyülten dolgozott egy hajó elektronikus rendszerén. Tanulságos beszélgetés egy csodálatos elmével, akinek hozzáértését nem csak a hajósok, hanem a hajógyártók is nagyra tartják.

Látványos flottafelvonulás készül

VITORLAZASMAGAZIN Olyan kivételes eseményt láthatunk a balatonfüredi Tagore sétányról, amelyet legközelebb csak 25 év múlva rendeznek meg. A BAHART és más személyhajózási társaságok hajóinak nagyszabású együttállása és felvonulása az őszi Balaton egyik legérdekesebb látványosságának ígérkezik.

Bajnokot avattak a „finn családban”

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy 64 induló közül, hat futam után Lukács Ákos, az SVSC vitorlázója lett a finn osztály bajnoka az idén. Berecz Zsombor sérülése miatt nem indult.

Lement a 8M OD és Sudár Regatta OB is

VITORLAZASMAGAZIN Sikeresen zajlott le a 2021. évi 8M OD, J/24 és Sudár Regatta Országos Bajnokság amelyet a Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Vitorlás Szövetség szervezett.

Vitorlás etikett – filmsorozaton

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlás etikettről készül filmsorozat a Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film közös produkciójában azzal a céllal, hogy minél több hajós tartsa és tartassa be az illemszabályokat.

István a Király a Keszthelyi-öbölben

VITORLAZASMAGAZIN Minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben augusztus 20-án várhatóan 200 nevező és 60-70 hajó küzd majd Szekszárdi Borok Nagydíjáért.

Nagyhajós bajnokság többnyire jó szélben

VITORLAZASMAGAZIN Szerencsére az időjárás jól alakult a Magyar Vitorlás Szövetég Nagyhajós Bajnokságán, amelyet augusztus 5-8. között rendeztek meg Balatonfüreden nyolc hajóosztálynak (X-35, Nautic, 33-as, Scholtz 22, Regina, Sudár Sport, 15-ös jolle, B25).

Elektromos SUP-deszkával nyerték a 10. Zöldszalag Regattát!

VITORLAZASMAGAZIN Bár a Zöldszalag Regattát éppen azzal a céllal hívta éltre a szervező Balatonfői Yacht Club, hogy demonstrálják a technika fejlődését, még ők is meglepődtek azon, hogy micsoda fejlődés zajlott le 10 év alatt: immár elektromos hajóra sincs szükség a zöldhajós verseny megnyeréséhez! Az idén ugyanis egy Lampuga típusú e-SUP-pal induló versenyző ért elsőként célba…

Maiden a Balatonon: filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozót szervezett a WOW

VITORLAZASMAGAZIN Különleges vitorlás programra invitál mindenkit 2021. augusztus 6-án pénteken 19:00-tól a Pont Csopak és a Women On Water Hungary: a Balatonon is bemutatják a nagyszerű vitorlás dokumentumfilmet, a MAIDEN-t. Az eseményt nem csak egy szimpla filmvetítésnek, sokkal inkább egy örömteli találkozásnak és komplex programnak szánják a szervezők. Vetítés előtt koncert és fröccsözés, a film után pedig többek között Kopár István és Weöres Márta részvételével beszélgetés is várja a közönséget.

Olimpia: Vadnai Benji 18. lett

VITORLAZASMAGAZIN Egy 21. és egy 25. helyet hozott Vadnai Benjamin számára a Laser hajóosztály (számára) utolsó két futama a tokiói olimpián, ezzel nem jutott tovább a Mdeal Race-be és a 18. helyen zárt összetettben.

Olimpia: Érdi Mári a 13. helyen zárta szereplését

VITORLAZASMAGAZIN Nem sok sikert, de annál több küzdelmet hozott Érdi Márinak a Laser Radial hajóosztály 9. és 10. futama az olimpián: egy 15. és egy 25. helyezéssel nem jutott be a tíz leggyorsabb közé, így a 13. helyen zárta a tokiói szereplését.

Olimpia: Zsombi továbbra is második!

VITORLAZASMAGAZIN Két újabb futam után egy újabb negyedik és egy 9. helyezéssel továbbra is tartja második helyét összetettben Berecz Zsombor a tokiói olimpia finnes mezőnyében. Laserben nem rendeztek futamokat.

Olimpia: Éri Mári hullámvasúton

VITORLAZASMAGAZIN Folytatódott Érdi Mári hullámvasútszerű olimpiai szereplése: az ötödik futamon fantasztikus hajrával harcolta ki a második helyet, a hatodikban viszont a 17. helyen zárt. Összesítésben a 14. helyen várja a folytatást.

Benji remekül bekezdett az olimpián!

VITORLAZASMAGAZIN Szuper rajtott vett Vadnai Benjamin a tokiói olimpián: a magyar versenyző a hetedik helyet szerezte meg az első napon Laser hajóosztályban.

A Kékszalag győztes hajói 7.

VITORLAZASMAGAZIN Az idei Kékszalag-felvezető lapszámunkban nagy fába vágtuk a fejszét: rendhagyó módon a hajók oldaláról közelítve elevenítjük fel a nagy verseny történetét: sorra végigvettük, mikor milyen hajókkal nyerték meg Európa legrégebbi tókerülőjét. A több cikkből álló sorozat egyfajta különleges hajótabló, és nem mellesleg a technika fejlődésének ívét is szemléletesen mutatja be. Sorozatunk hetedik, befejező részében a katamarán-korszak hajói következnek.

Balatoni legendák a női vitorlázásért

VITORLAZASMAGAZIN A hazai vitorlás élet ismert és elismert kormányosai – Cittel Lajos és Soponyai Géza – irányítják a Women On Water (WOW) két zászlóshajóját az idei Kékszalagon, a kampány célja pedig a vegyes, azaz férfi és nő legénységet egyaránt felvonultató csapatok népszerűsítése. Cikkünkben bemutatjuk a két egységet, amelynek fedélzetén a WOW közreműködésével női csapattagok is versenyezni fognak.

A Kékszalag győztes hajói 4.

VITORLAZASMAGAZIN Az idei Kékszalag-felvezető lapszámunkban nagy fába vágtuk a fejszét: rendhagyó módon a hajók oldaláról közelítve elevenítjük fel a nagy verseny történetét: sorra végigvettük, mikor milyen hajókkal nyerték meg Európa legrégebbi tókerülőjét. A több cikkből álló sorozat egyfajta különleges hajótabló, és nem mellesleg a technika fejlődésének ívét is szemléletesen mutatja be. Sorozatunk negyedik részében a nyolcvanas évek elején megjelent Akrosokat mutatjuk be, amelyek a maguk idején majdnem olyan újdonságnak számítottak, mint a majdani Assók... De róluk majd később.

Vegyes csapatokkal a Kékszalagon

VITORLAZASMAGAZIN Két ismert zászlóhajóval népszerűsíti a női vitorlázókat és a vegyes csapatokat a Women On Water Hungary (WOW) a július 22-én Balatonfüredről rajtoló 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. Az egyik legismertebb balatoni cirkáló, a 75-ös cirkáló Sirocco és a Soponyai Géza építette Nautic 44 CR típusú vitorlás, az Avatar egyaránt nőkkel a fedélzeten vág neki Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyének. A szervezet arra bíztatja a versenyen résztvevő vegyes csapatokat, hogy tűzzék ki a WOW magenta zászlóját a hajójukra, ha nőkkel/lányokkal együtt, vegyes csapatokban, vagy tisztán női csapatokkal indulnak el a tókerülőn. 

Magyar siker a junior Finn világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Három magyar versenyző osztozhatott a Finn Silver Cup, vagyis a junior világbajnokság első három helyén. A győztes Németh Domonkos lehengerlő szériát mutatott be: 9 futamot is megnyert a 11-ből.

Hurrászalag, hurráolimpia – az idei 4-es számunk tartalmából

VITORLAZASMAGAZIN Megjelent a Vitorlázás Magazin 2021/4-es száma – íme egy kis összefoglaló arról, hogy milyen témákkal foglalkozunk a Kékszalagot középpontba állító legfrissebb számunkban.

Magyarok az America’s Cup-on: ezt mondják az ászok

VITORLAZASMAGAZIN A magyar America’s Cup csapat létrehozásának ötletét hangsúlyozottan gondolat-kísérlet jelleggel nekiszegeztük a magyar vitorlás sport három talán legeredményesebb alakjának. Az olimpiai Finn dingi osztályban világ- és kétszeres Európa-bajnok Berecz Zsombornak, a Repülő Hollandiban tizenháromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Majthényi Zsombornak és természetesen az ötszörös földkerülő, szólóvitorlázó, Vendée Globe 5. és 8. helyezett Fa Nándornak.

Megdőlhet a Kékszalag rekordja – indulók tekintetében legalábbis

VITORLAZASMAGAZIN Az idén is hatszáznál is több hajót várnak a július 22-én, reggel kilenc órakor rajtoló 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra – hangzott el az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szervező MVSZ szerint programok tekintetében lesznek ugyan változások, de ami nem változik, hogy a versenyzőknek a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred távot kell teljesíteniük, ami légvonalban 155 kilométeres távolság, de a szélviszonyok alakulásának megfelelően, ennél sokkal több is lehet. A tavalyi versenyt a Vándor Róbert kormányozta RSM 2 katamarán nyerte. A győztes legénység is közel 18 órát töltött a vízen, hiszen a szél nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz. Tavaly 535 hajó nevezett, 27 hajóosztályban.

Nagyon ment a Wild Joe a Rolex Giraglián

VITORLAZASMAGAZIN Ismét remekelt a Wild Joe: Józsa Márton csapata példásan helytállt a mezőnyben, és a hajó ideális szélviszonyok közepette a mezőny leggyorsabbja tudott lenni, volt, amikor 26 csomós sebességgel száguldottak.

Martin Fischer az America’s Cup kulisszatitkairól

VITORLAZASMAGAZIN Hogyan épül fel egy Amerika Kupás csapat, mik a felkészülés legfontosabb tanulságai, és vajon mennyire jelent már meg a vitorlázás csúcskategóriájában a mesterséges intelligencia? – többek között ezekkel a kérdésekkel igyekeztünk a Prada Pirelli csapat technikai gurujával, Martin Fischerrel beszélgetve feltérképezni egy esetleges magyar csapat lehetőségeit.

Megújult a Balaton zászlóshajója

VITORLAZASMAGAZIN Kék színű szőnyeg, új kárpit a székeken, átalakult felső fedélzet és vadonatúj motorok. Befejeződött az 550 fő befogadására képes Szent Miklós hajó felújítása.

Élményvitorlázás a Mihálkovics Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Ragyogó napsütés, majd másnap felhők és az azzal járó 10-12 csomós szél fogadta az 53. Mihálkovics Kupa – Internorm Nagydíj népes mezőnyét. A 128 nevező egység idén először versenyezhetett hamisítatlan vitorlázó időben a Balatonon, ezért nemcsak az értékes díjak, hanem az élmények miatt is csupa mosolygós arcot láthattunk a díjkiosztón.

Újraértékelték a balatoni kikötőket

VITORLAZASMAGAZIN A Magyar Vitorlás Akadémia NKft. május hónapban elvégezte a Balaton körüli Vitorláskikötők újraminősítését a Kék Csillag Kikötőminősítési rendszerben. Az adatok kiértékelése után szembetűnő, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően több Marina legalább egy szinttel magasabb kategóriába került. A felmérésben hangsúlyos pontok a kikötési lehetőségek, a szolgáltatások színvonala és a természetvédelem.  

Megjelent az idei harmadik lapszám!

VITORLAZASMAGAZIN Friss lapszámunk fő témája elég sok mást háttérbe szoríthat – hiszen azt jártunk körbe, hogy vajon elképzelhető lenne-e összerakni egy Magyar csapatot az America’s Cup-ra? De írunk még sok minden másról is... Rövid tartalmi kivonat.

Vitorlázás és jóga

VITORLAZASMAGAZIN Nemcsak nyáron fontos számunkra a vitorlás sport szeretete és az aktív életmód: fontosnak tartjuk, hogy a vitorlázás nélkül töltött időszakban is egészségesen éljünk és felkészüljünk a következő szezonra. A vitorlázás szempontjából csendesebb hónapok remek alkalmat nyújtanak a sport kihívásaira való fizikai és mentális felkészülésre, egyúttal a szükséges képességek, készségek fejlesztésére. A Women On Water Hungary partnere, a MERU Sportcare támogatásával újabb cikkben nyújthatunk betekintést nektek az egészséges test és lélek megőrzésének egyik legkíméletesebb, ugyanakkor kimagaslóan hatékony mozgásformájának alapjaiba: ismerkedjetek meg a jóga jótékony hatásaival!

Hajós programok a pünkösdi hosszúhétvégére

VITORLAZASMAGAZIN Számos hajózási szolgáltatással és megújult hajóparkkal várja a vendégeket a pünkösdi hosszúhétvégén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART). A társaság idén ünnepli a balatoni hajózás 175. évfordulóját, a jubileumi évben nagyszabású rendezvénysorozat indul.

Az RSM nyerte az évadnyitót

VITORLAZASMAGAZIN A tavalyi Kékszalag győztes RSM katamarán futott be elsőként, 14:19:00 – kor az idei évadnyitó vitorlásversenyen. Másodikként a New Black Jack, harmadikként pedig a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett célba.

Gyerekjátékok lettek Király Zsolt százezres sapkájából

VITORLAZASMAGAZIN A veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház gyerekosztályának támogatására támogatására árverezték el a Raffica kormányosának sapkáját.

A „kétéltűek” titka, avagy a félig sikló hajótestek filozófiája

VITORLAZASMAGAZIN A sikló és az úszótestű hajók előnyös tulajdonságait ötvözik az olyan úgynevezett félig sikló testtel készülő elektromos hajók, mint amilyenek a Stickl Yachts gyárt. De ha ezek valóban minden téren jobbnak tűnnek, akkor miért nem gyárt mindenki ilyeneket? Ennek jártunk utána újabb technikai elemzésünkben.

Magyar siker a Finn Masters Eb-n

VITORLAZASMAGAZIN Hazai győzelem született Tihanyban a Finn Masters Európa-bajnokságon. Az első két nap után a második helyen álló Lukáts Ákos harmadik napi versenyzésével az élre állt és miután a verseny utolsó napján nem volt futamokra alkalmas szél, megnyerte az Eb-t. Így az egy hete megnyert magyar bajnoki cím mellé begyűjtötte a Masters Európa-bajnokság első helyét is.

Hogyan állítsuk össze a megfelelő vitorlakészletet?

VITORLAZASMAGAZIN Itt a nyár vége, ami a hajózásban általában a legjobb rendelési időszakot jelenti, nem csak a hajókra, de a vitorlákra is most lehet elcsípni a legjobb kedvezményeket. Nem beszélve arról, hogy a most megrendelt vitorlák garantáltan megérkeznek a következő szezon kezdetére. A Quantum Sails szakembereinek közreműködésével szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az megfelelő vitorlakészlet összeállításához. 

A maxikkal készül csatázni a Wild Joe

VITORLAZASMAGAZIN A legnagyobb versenyjachtok, a maxik világbajnokságára készül a mediterrán versenyeken sikert sikerre halmozó magyar csapat.

Tíz futammal ment le a 25-ös jollék bajnoksága

VITORLAZASMAGAZIN A Fabatka nyerte a 25ös Jolle országos bajnokságát, miután mind a tíz kiírt futamot sikerült megtartani a TVSK rendezte ábrahámhegyi versenyen. Különdíjat kapott az Orion, amely a – Yardstick nélkül számolt – abszolút értékelésben volt a legjobb.

INTERJÚ: Berecz Zsombor: „Valami bekapcsol, ha hátul vagyok”

VITORLAZASMAGAZIN Az olimpiáról hazatérő Berecz Zsomborral az érkezése után beszélgettünk Csopakon, Procelero SE kikötőjében, többszáz barát és szurkoló társaságában.

Idén is felvonulnak a klasszikus autók és hajók

VITORLAZASMAGAZIN A hétvégén rendezik meg a klasszikus hajókat felvonultató Tabu kupát, amely előtt szokás szerint veteránautós felvonulás is lesz pénteken Aliga és Almádi között.

Magyar junior-siker a Garda-tavon

VITORLAZASMAGAZIN Bányai Attila (Callberg Sportiskola) szerezte meg az RS Aero 5 hajóoszály Európa-bajnoki címét mind összetettben mind juniorban kategóriában a Garda-tavon július 31-augusztus 6. között megrendezett RS Aero Európa-bajnokságon.

Elektromos tókerülő rekord született

VITORLAZASMAGAZIN Hat hajóból álló flotta kerülte meg a Balatont az első Türkiz Regattán  

Olimpia: Berecz Zsombor történelmi jelentőségű ezüstöt szerzett

VITORLAZASMAGAZIN Minden idők legjobb magyar vitorlázó eredményét érte el Berecz Zsombor a tokiói olimpián. Zsombi megígérte, hogy küzdeni fog – és meg is tette, hiszen megnyerte az éremfutamot! Ennél többet nem tehetett az aranyért, amelyről éppen csak lemaradva végül a második helyre rangsorolták az összetettben.

Olimpia: két újabb remek futam után őrzi 3. helyét Zsombi

VITORLAZASMAGAZIN Egy harmadik és egy ötödik helyet szerzett Berecz Zsombor a finnesek mai olimpiai futamain, ezeknek köszönhetően őrzi az összetett harmadik helyét, és még csökkent is a lemaradása az éllovasok mögött!

Olimpia: küzdős napjuk volt a magyar vitorlázóknak

VITORLAZASMAGAZIN Nem a mai volt a magyar vitorlázók legkiemelkedőbb napja az olimpián: Vadnai Benjamin egy 17. és egy 21. helyet szerezve a 18. helyen áll összetettben, Érdi Mári egy 11. és egy 14. hellyel a 15., míg Berecz Zsombor két küzdelmes futamon a 6. és a 7. helyet szerezte meg, ezeknek köszönhetően az összetett 3. helyén várja a folytatást.

Olimpia: küzdős nap Vadnai Benjamin mögött

VITORLAZASMAGAZIN Bár a második versenynap első futamán alig másfél másodperccel az első mögött ért célba a laseresek mezőnyében Vadnai Benjamin, a gyakorlatban ez a 15. helyet jelentette – ami jól jelzi, milyen szoros a mezőny. A következő két futamon sem sikerült előrelépni, így Benji az összetett 17. helyén várja a folytatást.

Benji vezetett egy ideig a harmadik futamon!

VITORLAZASMAGAZIN A második helyen vette az első bóját, majd vezetett is egy rövid ideig a Tokiói Olimpia harmadik futamán Vadnai Benjamin. Sajnos, a futam vége nem sikerült ilyen jól, de a magyar versenyző a 9. helyről várhatja a folytatást.

ÖTKARIKÁS VITORLÁZÁS: A legsikeresebb olimpiánk jöhet

VITORLAZASMAGAZIN Bár kevesebb vitorlázónk jutott ki a halasztott tokiói olimpiára mint amennyi Rióba utazott öt évvel ezelőtt, minden okunk megvan rá, hogy optimisták legyünk a várható eredményekkel kapcsolatban. A mai élsportoló gárda sokat fejlődött és ereje teljében van, talán az éremszerzés sem csak álom. Megkockáztathatjuk, hogy a legsikeresebb olimpia elé nézünk vitorlás szempontból…

A Kékszalag győztes hajói 6.

VITORLAZASMAGAZIN Az idei Kékszalag-felvezető lapszámunkban nagy fába vágtuk a fejszét: rendhagyó módon a hajók oldaláról közelítve elevenítjük fel a nagy verseny történetét: sorra végigvettük, mikor milyen hajókkal nyerték meg Európa legrégebbi tókerülőjét. A több cikkből álló sorozat egyfajta különleges hajótabló, és nem mellesleg a technika fejlődésének ívét is szemléletesen mutatja be. Sorozatunk hatodik részében immár a nem is olyan régmúlt hajóival foglalkozunk – ebben a részben kezdődik a Liberák és a Lisa valamint Litkey Farkas diadalútja...

53. Kékszalag: a színpad kész, jöhet az előadás – minden infó egy cikkben

VITORLAZASMAGAZIN Több mint ötszázan neveztek már az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra, amely csütörtökön 9 órakor rajtol el Balatonfüredről – közölte a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára a tókerülő versenyt megelőző szerdai balatonfüredi sajtótájékoztatón. A címvédő RSM csapata azt írta a start előtti napon a közösségi oldalán, hogy a betervezett munkát 100 százalékban elvégezték, a legénység és hajó egyaránt készen áll a regattára.

A Kékszalag a kezdetektől napjainkig

VITORLAZASMAGAZIN Lassan 90 (egészen pontosan 87) éves múltjával a Kékszalag nem csak a legrégebbi hazai vitorlásverseny, hanem Európában is a legrégebbiek egyikének számít. Bár az első versenyen még csak 21 hajó állt rajthoz, manapság már a félezer hajós mezőny is megszokottnak számít. A hajókat ugyan még mindig a szél hajtja, de maga a vitorlázás nagyon megváltozott az idők során. Egy valami azonban nem: maga a verseny, amely 87 éve ugyanakkor és ugyanakkora távon zajlik. Cikkünkben visszatekintünk a hőskorba.

Kékszalag-győztes hajók 1

VITORLAZASMAGAZIN Az idei Kékszalag-felvezető lapszámunkban nagy fába vágtuk a fejszét: rendhagyó módon a hajók oldaláról közelítve elevenítjük fel a nagy verseny történetét: sorra végigvettük, mikor milyen hajókkal nyerték meg Európa legrégebbi tókerülőjét. A több cikkből álló sorozat egyfajta különleges hajótabló, és nem mellesleg a technika fejlődésének ívét is szemléletesen mutatja be. Sorozatunk első részében a 30-as cirkálókkal, a 22-es versenyjollékkal és persze a korszak meghatározó hajójával, a Rabonbánnal foglalkozunk.

Vadászgépet találtak a Balatonban

VITORLAZASMAGAZIN Egy, valószínűsíthetően II. világháborús, a Magyar Királyi Légierőben szolgáló Messerschmitt Me 109-es vadászgép roncsait találták meg a Balatonban a Magyar Honvédség katonái. A gép pontos azonosítása és teljes kiemelése után a szolnoki repülőmúzeumban, a RepTárban találhat méltó helyet.

A Kékszalag a sétányon

VITORLAZASMAGAZIN Ha távol vannak a vízen történő események, nézd meg őket közelebbről a Kékszalag idején a füredi Tagore sétányon! A Vitorlázás Magazin különleges kiállítással készült az idén: az ingyenesen látogatható köztéri galériánkban hat fotós 12 remek képén mutatjuk be a nagy verseny különböző arcait.

Zöld hajók a Kékszalag távján

VITORLAZASMAGAZIN Kenese-Keszthely oda-vissza, vagyis lényegében a Kékszalag távjával felérő teljes tókerülés elektromos hajóval? Igen, lehetséges! Ezt fogják bebizonyítani az első e-hajós távolsági túra résztvevői. A legkitartóbb balatoni elektromos hajósok ugyanis a Balatonfői Yacht Club szervezésében augusztus első hétvégéjén lezajló Zöldszalag Regatta előtt egy különszámban is próbára tehetik magukat: a Balaton körbehajózásával kiérdemelhetik a Türkiz Grand Tour jelvényt, amely a hajójukra ragasztva igazolja, hogy ők már megcsinálták a Kékszalag teljes távjával felérő túrát.

Magyarok az AC-n: Versenyzők, vitorlás csapat

VITORLAZASMAGAZIN A magyar America's Cup-részvételt gondolakísérletként vizsgáló cikksorozatunk újabb része a hajó után a csapatról szól. Az eredményes magyar Amerika Kupás szereplés nélkülözhetetlen eleme a megfelelő csapat, a jó vezető és legénység. Vajon ezen a téren hogy állunk? Végiggondoltuk, és megkérdeztük az AC futamait szakértőként közvetítő Kékszalag-győztes Vándor Róbert és Kaiser Kristóf véleményét is. Véletlenül mindketten szereztek már tapasztalatokat AC-hajókkal – még ha nem is épp olyanokkal, amelyekkel manapság versenyeznek. Íme, mire jutottunk.

Magasabb fokozatra kapcsol a Balatoni Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Megnövelt területen várják a látogatókat Magyarország legnagyobb vízi és vízparti kiállításán

Már a 10. elektromos hajóversenyt rendezik az idén

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál több indulóra számít a rendező Balatonfői Yacht Club az idei Zöldszalag Regattán. A 10. versenyre meglepetésekkel készülnek a szervezők.  

Az MKB-Euroleasing-Prospex nyerte az éjszakai rohanást

VITORLAZASMAGAZIN Nehéz, taktikus és szoros versenyben nyert az Ezüst szalagon az MKB--Euroleasing-Prospex Team az RSM és a Black Jack előtt – vagyis a Vitorlázás Magazin médiatámogatását élvező három csapat került dobogóra.

Laser ranglista verseny sok indulóval

VITORLAZASMAGAZIN Tekintélyes, mintegy 73 fős Laser mezőny állt rajthoz az MVM SE rendezésében zajló jubileumi 10. Laser Flottabajnokságon. Az időjárás ezúttal nem könnyítette meg a versenyrendezők dolgát, a hétvégére beköszöntő kánikula mellett sajnos nem sok szél maradt a három napos Ranglista verseny lebonyolításához.

Álmodjuk magunkat az America’s Cup-ra!

VITORLAZASMAGAZIN Mertünk egy nagyot álmodni. Arról, hogy milyen hatalmas dicsőség lenne, ha egy magyar csapat is részt vehetne a világ legfejlettebb vitorlás versenyén, az America’s Cup-on. Nagy álom ez, hiszen ebben a jelenlegi pillanatban aligha állunk készen erre. Mégis érdemes végig gondolni a dolgot. Ezt tettük idei 3-as lapszámunkban mintegy 9 cikkben, különböző aspektusból vizsgálva a kérdést.

VG: változóban az emberi tényező – Gladiátorokból médiasztárok

VITORLAZASMAGAZIN Számos új vonása volt a nemrégiben lezárult 2020-/21-es Vendée Globe-nak. Az egyik legérdekesebb ezek közül az volt, hogy a hajók, a felszerelések és a versenyzőket segítő szolgáltatások rohamos fejlődése alapvetően megváltoztatta a szóló földkerülő kihívást is. A klasszikus, a kezdeti felálláshoz képest a versenyzők élete kényelmesebbé vált, sőt, bizonyos értelemben a szerepük is csökkent az eredményességben.

A Fifty-Fifty nyerte a Pünkösdi Regattát

VITORLAZASMAGAZIN A Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte a nem éppen nyárias időben lezajlott Pünkösdi Regattát az RSM és az MKB-Euroleasing-Prospex előtt. Képes beszámoló.

Új szabályokat vezet be az MVSZ

VITORLAZASMAGAZIN Sok olyan változás lépett életbe, vagy lép majd életbe a jövőben, ami figyelemre méltó és a vitorlázók érdekeit képviselve, akár a sporttársak, osztálykapitányok javaslatai alapján került átgondolásra, bevezetésre. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb szabálymódosításokat – adta hírül a Magyar Vitorlás Szövetség.

Az RSM nyerte az évadnyitót

VITORLAZASMAGAZIN A tavalyi Kékszalag győztes RSM katamarán futott be elsőként, 14:19:00 – kor az idei évadnyitó vitorlásversenyen. Másodikként a New Black Jack, harmadikként pedig a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett célba

Újszerű filmmel népszerűsítik a vitorlázást

VITORLAZASMAGAZIN Látványos, romantikus, a Balatonról szól, ugyanakkor megismerhetjük, hogyan is vitorlázhatunk a legnagyobb tavunkon.