Magyar sikerek Hyéresben

Komoly magyar sikereket hozott a Hyéresben rendezett ILCA Európa-bajnokság és nylt Európa Kupa: Vadnai Jonatán negyedik, Éri Mári pedig nyolcadik lett a nagyon erős mezőnyben.

MIKULÁS REGATTÁVAL ROBBAN BE A TÉLI SZEZON BALATONLELLÉN

VITORLAZASMAGAZIN Idén december 3-án nyit Balatonlelle legnagyobb téli rendezvénye, az Adventi Fesztivál, ami több rendezvényből tevődik össze, sőt, a rezsiválság nehézségei ellenére ezen a napon kezdi meg hatodik szezonját a műjégpálya is Balatonlellén. A pálya mellett ahogy az eddigi években, idén is lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya és fakutya bérlés, korcsolya élezés, korcsolya oktatás és számtalan különleges program is. Nem utolsó sorban itt indul az idei, jubileumi Téli Vitorlás Versenysorozat, mégpedig a Mikulás Regattával. -írja Vitorlázz Itthon.hu

Rute du Rhum: Caudreier új rekorddal nyert!

VITORLAZASMAGAZIN Mostantól fogva 6 nap 19 óra 47 perc és 25 másodperc az Atlanti-óceánt átszelő Rum-út (Route du Rhum) vitorlásverseny új időrekordja. A 48 éves francia Charles Caudrelier ennyi idő alatt tette meg a 3542 tengeri mérföldes távot az északnyugat-franciaországi Saint Malo és a Karib-tengeri Guadeloupe között, első sikerét aratva ezzel egy szóló Atlanti-óceáni regattán.

Lezajlott az idei Dér Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Egy napos csúszással indult, de aztán a kellemetlen időjárás ellenére egészen népes mezőnnyel zajlott le az idei év egyik utolsó nagyhajós versenye, a Dér Kupa.

Jön, de csúszik a Dér Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Az eredeti tervektől eltérően nem szombaton, hanem vasárnap rajtol az Orfűi Vitorlás Egyesület és a Compass Sailing Club közösen versenye, a XVI. Dér Kupa a Siófok és Tihany közötti vízterületen.

Jön a Vihar 2.0

VITORLAZASMAGAZIN Felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető. Elsősorban ez a célja az új VIHAR 2.0 rendszernek, amelynek egyebek közt a felhasználóbarát, könnyen használható új hajóregisztrációs adatbázisa előzheti meg az előnyszámításos mezőnyökben időről-időre fellángoló vitákat.

Újabb elképesztő eredmény a Wild Joe csapattól!

VITORLAZASMAGAZIN Ismét remekelt a Wild Joe csapat egy offshore regattán: a Rolex Middle Sea Race-en az idén sem csupán a létszámot növelte, hiszen abszolútban az elismerést érdemlő negyedik helyen futott be az egytestűek mezőnyében Józsa Márton és csapata.

Szuper őszi versenyt hozott a Szüreti Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Kettős győzelmet aratott a Király Zsolt által kormányzott Sponsor Wanted az idei Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékversenyen – legalábbis abban az értelemben, hogy mindkét napon ők végeztek az élen, szombaton ráadásul rekordidővel. De a népes és lelkes mezőny minden tagja remek örömvitorlázásban vehetett részt a csodálatos októberi időben.

Hatalmas nemzetközi verseny Orfűn

VITORLAZASMAGAZIN Hétvégén rendezi az Orfűi Vitorlás Egyesület hazánk legrangosabb nemzetközi rádió-távirányítású modellvitorlás-versenyét a Hungarian IOM Opent. Október 22-23-án a Pécsi-tó ad otthont, nyolc nemzet csaknem harminc versenyzőjét felvonultató regattának.

Edzésben a magyar SSL-csapat

VITORLAZASMAGAZIN Berecz Zsombor világbajnok, olimpiai ezüstérmes vitorlázónk válogatta össze a Star Sailors League (SSL) avagy a Nemzetek Kupája sorozatra a legjobb hazai vitorlázókat.

HAJÓBEMUTATÓ: Wia 450 Cabrio

VITORLAZASMAGAZIN Ha a szépség a részletek és az arányok összhangja, akkor érthető, hogy miért és mitől lett még fenségesebb a Wia zászlóshajója, amely hivatalosan a kenesei Boat Show alkalmával mutatkozik be. A régebben 435-ös típusnév alatt futó modell szűk 60 centiméteres nyújtáson esett át, méghozzá pont ott, ahol a leginkább szükséges. Az eredmény egy még arányosabb és formásabb hajó lett, amely igazi luxusjachtos funkciókat is kínál.

Újabb bronzzal gazdagodott Mathényiék gyűjteménye

VITORLAZASMAGAZIN Pár nappal ezelőtt fejeződött be a repülő hollandisok Garda-tavon megrendezett világbajnoksága, amelyen rendkívüli dolog történt. A többszörös világbajnok Majthényi Szabolcs – Domokos András  párosból Domokos Andrásnak haza kellett utaznia, ezért Horgos Tamás ugrott be a helyére. A három vitorlázó végül harmadik helyen zárta a világbajnokságot. A többi magyar egység pedig egy 13., egy 18., egy 23. és egy 30. helyet szerzett. 

Kivezetik a papíralapú „hajós jogsikat”

VITORLAZASMAGAZIN Érvényességi idejük lejártával modern, kártya alapú okmányra kell cserélni a 2014 előtt kiállított belvízi és a 2016 előtti tengeri kedvtelési célú engedélyeket – derül ki a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont hirdetményéből.

Két magyar bronz a Nacra 15 vb-ről

VITORLAZASMAGAZIN Litkey Árpád vitorlázó szakedző nevéhez már számos mérföldkő fűződik a magyar vitorlázásban. Az általa létrehozott és vezetett PÖFF SE sikeressége megkérdőjelezhetetlen. Célja a vitorlázás megszerettetése és egy életen át tartó kapcsolat kialakítása a sporttal.

Pöffös szélben indult a 420-as világbajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Pöffös, trükkös, forgolódó, közepes erősségű, klasszikus balatoni északi szélben tartották meg a 420-as világbajnokság első napját Alsóörsön. 

Hajókötél a gyártótól!

VITORLAZASMAGAZIN A Galco Kft. Ez a név egy 50 éves kötélgyártó tradíciót jelent. Szinte minden területen, ahol kötelet használnak, megtalálhatók a termékeink. Mi nem csak értünk hozzá, de azt is tudjuk, hogy mire kell odafigyelni, ha professzionálissá fejlesztenénk egy kötél tulajdonságait. Eddig azon dolgoztunk, hogy a világ élvonalába kerülhessünk hajóköteleink minőségével – most ezeket mutatjuk be: A fedélzetre lépnek prémium minőségű vitorlás köteleink, amelyeket itt, Magyarországon gyártunk.

WASZP Games: szárnyaltak a magyarok

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar versenyző a Garda-tavon rendezett WASZP Games-en: Szamódy Tamás kategóriájában negyedik, abszolútban 14., Demjén Olivér 15., abszolútban 44. lett a 148 hajós mezőnyben.

Gyapjas Balázs csapata nyerte az Asso bajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN Nagy csatában sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az Asso osztályban Gyapjas Balázs csapatának: a füredi BYC rendezésében megtartott Nagyhajós Bajnokságon a Proligy nevű egység pontegyenlőséggel, csak a több nyert futamnak köszönhetően utasította maga mögé a Fantomassót.

Különleges előadások a Kékszalag mellett

VITORLAZASMAGAZIN Füreden folytatódik a BalatONkoncert ingyenes minifesztivál-sorozat, amelynek keretében számos zenei programra kerül sor Balatonfüreden, a Tagore sétány előtti vízterületen felállított vízi színpadon. A hétvégén fellép többek között a The Biebers és a New Level Empire – a nézők számára teljesen ingyen.

A KÉKSZALAG ÚTVONALÁT IS ÉRINTIK AZ ÚJ METEOROLÓGIAI MÉRŐÁLLOMÁSOK

VITORLAZASMAGAZIN Balatonszemes, Szigliget, valamint Keszthely térségében kell figyelnie az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnyének, ugyanis ezeken a helyszíneken találhatóak az idén márciusban telepített mérőállomások.

Az Ezüst Szalag is a Team Kaálié let

VITORLAZASMAGAZIN Valósággal tarolt a Virág Flóra által kormányzott Team Kaáli az idén: az Ezüst Szalagon immár az ötödik nagy győzelmét húzta be a csapat.

Út a fedélzetre – vitorlás nyílt nap sérült gyerekeknek

VITORLAZASMAGAZIN A Pető Intézet óvodájába és iskolájában járó sérült gyermekek ismerkedhettek meg a sportággal az Ábrahámhegyen tartott vitorlás nyílt nap keretében. A fiataloknak nem csupán megmutatták a vitorlázás alapjait, hanem testközelből is kipróbálhatták az élményt. A szervezők folytatásban gondolkodnak, a nyár folyamán vitorlástábort terveznek mozgássérült gyermekek részére – írja a VitorlázzItthon.hu

Weöres Szabolcs a Vendée Globe küszöbén

VITORLAZASMAGAZIN Weöres Szabolcs azt a célt tűzte ki magának, hogy második magyarként rajthoz áll a Vendée Globe-on 2024-ben. Ehhez szerzett hajót, megismerte, versenyzésre alkalmassá tette, megtanulta a kezelését, hatalmas munkát beletéve. Most a második versenye előtt áll, a vasárnap rajtoló Vendée Arctic rajtjánál ő is ott lesz. Ez már kvalifikációs verseny a Vendée Globe 2024-re.

Ezt lehet eddigi tudni az idei Kékszalagról

VITORLAZASMAGAZIN Minden eddiginél több indulót várnak a július 14-én, 9.00 órakor rajtoló 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A Regatta az idei esztendőben is több napos vitorlás ünnep lesz, a verseny ideje alatt kiállítókkal, parti programokkal, és óriás kivetítővel várják az érdeklődőket Balatonfüreden.

Ian Ainslie nyerte a dragonosok nagy versenyét

VITORLAZASMAGAZIN Nagyszerű küzdelmet vívtak a Csopak előtt kirakott up and down pályán a Dragon flotta hajói a május végén rendezett idei Johan Anker Kupán, amelyet ezúttal is az EGIS SE rendezett. Komoly párharcok, szoros rajtok és éles befutók jellemezték a küzdelmet.

Sikeres Steering the Course napokat zártak a hölgyek

VITORLAZASMAGAZIN A World Sailing Steering the Course nevű nemzetközi női vitorlás fesztiváljának mayarországi rendezvényeként a Magyar Vitorlás Akadémia május 27-én Női Vitorlás Workshopot tartott az érdeklődő hölgyeknek, míg a Magyar Vitorlás Szövetség másnap, május 28-án női csapatoknak szervezett versenynapot az Alsóörs Marinában.

Vadnai Jonatán vezet az ILCA7 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN A május 23-án, hétfőn megkezdődött világbajnokság helyszíne a mexikói Vallartában a  Banderas Bay, ahol 126 laseres küzd egészen május 28-ig, minden napra terveznek futamokat.

Négy futam után Patrik Pollak vezet a balatonföldvári raceboard-vb-n

VITORLAZASMAGAZIN Négy futamot tartottak meg a Balatonföldváron zajló raceboard-világbajnokság első versenynapján, amelynek végén a három futamgyőzelmet arató szlovák Patrik Pollak áll az élen – a legjobb magyar, Sánta Bence a hetedik helyről várja a folytatást.

Jön a Steering the Course!

VITORLAZASMAGAZIN World Sailing idén rekordok megdöntésére törekszik a Steering the Course nevű nemzetközi női vitorlás fesztivállal, miután 2021-es debütáló évében meghódította a világot. Az idei esemény a Föld északi féltekén május 20-29 között zajlik, melynek keretében a sportághoz kapcsolódó tevékenységek ismerhetőek meg. Az egy hetes program célja, minél több lánnyal megismertetni és megszerettetni a vitorlázást, valamint a hozzá kapcsolódó szakágakat. Magyarországon a Magyar Vitorlás Akadémia május 27-én Női Vitorlás Workshopot tart az Alsóörs Marinában, míg a Magyar Vitorlás Szövetség másnap, május 28-án női csapatoknak szervez ugyanott versenynapot – írja a VitorlázzItthon.hu

A Team Kaáli nyerte az évadnyitót

VITORLAZASMAGAZIN Virág Flóráék tesznek érte, hogy mindenki hamar megtanulja a csapat új nevét, hiszen a Black Jack legénysége söpörte be a győzelmet a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjon.

Szombaton évadnyitó!

VITORLAZASMAGAZIN A hagyományoknak megfelelően a Balaton megkoszorúzása után indul Balatonfüredről szombaton az évadnyitó vitorlásverseny.

Elmaradt a bravúr Hyéresben

VITORLAZASMAGAZIN Bár jól indult mindhárom magyar versenyző a Hyéresben rendezett Olimpiai Hét nevű nagyversenyen, végül nem jött össze a bravúr, és egyik laseresünk sem került a legjobb tíz közé, így nem jutottak az éremfutamba.

Három magyar is arany csoportban!

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar vitorlázók a Hyéresben rendezett Olimpiai Héten: Érdi Mári a 12. helyen, Vadnai Jonatán szintén tizenkettedikként, Vadnai Benjamin a 27. helyen jutott a legjobbak közé.

Húsvéti érmek Koperből

VITORLAZASMAGAZIN A 29er Európa Kupa-sorozat újabb állomásán U17-ben Kis-Szölgyémi Soma- Juhász András Sámuel (Kereked Vitorlás Klub Csopak) nyert, összetettben pedig a kiváló 3. helyet érték el. 

Megcsinálta Szabi az egykezes Transat-versenyt!

VITORLAZASMAGAZIN Magyar vitorlázó először teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni egyszemélyes vitorlásversenyét, az Atlanti-óceán átkelő, négyévente megrendezett Route du Rhum-ot. Weöres Szabolcs (Szabi Ocean Racing) 14 nap 22 óra 19 perc alatt ért végig a légvonalban 3543 tengeri mérföldes távon a franciaországi Saint Malo és a karib-térségi Guadeloupe legnagyobb kikötője, Pointe-á-Pitre között. Ezzel nagy lépést tett célja, a 2024-es Vendée Globe egyszemélyes földkerülő versenyre való kvalifikáció felé.

Kényszerszünet után

VITORLAZASMAGAZIN Két év Covid diktálta kényszerszünet után újra megrendezik a vizisportok egyik legnagyobb európai seregszemléjét, a düsseldorfi Boot kiállítást. A rendezvény igazgatójával Bécsben találkoztunk.

Magyar vitorlázó a Route du Rhum-on!

VITORLAZASMAGAZIN Folytatja a felkészülést a 2024-es Vendée Globe-ra Weöres Szabolcs, újabb kvalifikációs versenyen vesz részt, a november 6-án rajtoló Route du Rhum-on, amelyen magyar vitorlázó még nem állt rajthoz.

Vitorlázók kiáltványa

VITORLAZASMAGAZIN Valóságos kiáltványt tett közzé Szentandrási-Szabó Attila vitorlás Facebook-megmondóember a kis- és túrahajós vitorlázók sérelmeit, kívánságait és érdekeit felsorolva az MVSZ-en belül kitört belviszályok apropóján. Mivel ezek döntő többségét mi is többségi érdeknek tekintjük, megosztjuk a szerző legfontosabb gondolatait, a szövetség belügyeire vonatkozó részek kihagyásával. Lássuk hát a lényeget!

Remek magyar eredmények a 29er páros Európa Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Három arany és egy bronzérem, négy hajónk az abszolút első tízben a 327 egységet megmozgató versenysorozatban – ez a magyar egysége mérlege az október végén a Garda-tavon rendezett 29er páros Európa Kupán.

Ők nyerték a Klasszikus Kupa osztályait

VITORLAZASMAGAZIN Az idén is öt nagyverseny eredményei alapján alakult ki Klasszikus Kupa hajóinak rangsora. A nyertesek: a Glória, a Pannónia, a Betadine, a Kékmadár, a Zarándok, a Grünhilda, a Nemecsek, a Csér, a Vica és a Szeszély.

49er és 49er FX Eb a Balatonon lengyel sikerrel

VITORLAZASMAGAZIN Magyar vizeken először rendeztek nemzetközi versenyt az olimpiai high-performance vitorlázó hajóosztályoknak és mindjárt egy Európa-bajnokságot. A 49er és a 49er FX osztályok október 16-án zárult négynapos balatonfüredi U23 korosztályú Európa-bajnokságán mindkét kategóriában lengyel aranyérem született – mellettük a 49er osztályban harmadik helyet szerzett a magyar-belga kettős állampolgár Arthur de Jonghe ezúttal belga színekben. 13 országból 33 egység 66 versenyzővel vett részt a junior kontinens viadalon.

Finn OB rendhagyó módon Agárd helyett a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Utoljára 1998-ban rendeztek Finn OB-t Balatongyörökön – de most ismét a Balatonra került az egyébként hagyományosan ötévente Agárdon rendezett bajnokság. Beszámoló az idei nagy versenyről.

Bemutatjuk az idei szóló Balatonkerülő győztesét

VITORLAZASMAGAZIN Fazekas Gábor bizonyult a leggyorsabb szóló tókerülőnek az idén. A Spartacus szólóvitorlázója Tantál nevű Pauger P26 8mOpen hajójával lett első. Interjú a győztessel a különleges verseny kihívásairól.

31 sztárral hajózták körbe a Balatont

VITORLAZASMAGAZIN Összesen 270 hajóúttal szállították a 31 fellépő zenekar tagjait az idén először megrendezett BalatONkoncert-sorozat vízi színpadára – ami nagyjából annyit tesz, mintha másfélszer körbehajózták volna a tavat a sztárokkal a szervezők. Mindemellett még 9-10 autó súlyának megfelelő felszerelést is meghajókáztattak a 18 napos minifesztivál miatt. A 40 ezres nézősereg csak a műsorokat élvezhette, de a rendezők most közzétett összesítésének segítségével betekintést adunk a kulisszák mögé.

Komoly mezőny a Félszigetkerülőn

VITORLAZASMAGAZIN A viszonylag kedvezőtlennek ígérkező időjárás ellenére szép nagy mezőny érkezett a szombaton 10-kor rajtoló Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjra 

Egészségtippek: Reflux diéta: hogyan étkezzünk, ha mar a torkunk

VITORLAZASMAGAZIN Fájdalmas nyelés, keserű szájíz: a reflux egy elég alattomos betegség, ami sajnos emberek millióinak életét keseríti meg. Ha nincs komolyabb egészségügyi probléma a háttérben, tudatos étkezéssel is sokat segíthetünk magunkon. Szinte minden második felnőtt tapasztal rendszeresen átmeneti gyomorégést. Ha Önt is érinti, ezt a cikket mindenképpen olvassa el!

Támogassuk együtt a legnagyobb küzdőt!

VITORLAZASMAGAZIN Példaértékű kezdeményezést indított a Vitorlás Tudattágítás blog: a most induló Optimist Bajnokság legkeményebben küzdő versenyzőjének különleges gyűjtést szerveztek. Alább az eredeti felhívás.

30-asok bajnokai

VITORLAZASMAGAZIN Összesen nyolc futam alapján hirdettek végeredményt a 30-as cirkálók és az Európa 30-asok bajnokságán. Előbbiek versenyét összetettben a Trinidad, utóbbiakét pedig az Ábránd nyerte. 

WS Ifjúsági Világbajnokság, Hága: Sigmond Soma sikere

VITORLAZASMAGAZIN Sigmond Soma tizennegyedik lett a 61 hajós ILCA 6 világmezőnyben , a 19 év alatti vitorlázók legnagyobb versenyén.

ILCA 6 junior EB: Bravó, magyarok!

VITORLAZASMAGAZIN Thesszalonikiben Nagy Bendegúz 19., Sigmond Soma 26. lett 283 induló közül, Vida Róza 35. lett a 106 lány között.

Verseny a hőségben

VITORLAZASMAGAZIN Volt gyenge, közepes és erős szél az öt futam során Földváron. A Nagymágus nyerte a Ripka László Emlékversenyt.

Jön az idei Zöldszalag is!

VITORLAZASMAGAZIN Már csak 17 nap van hátra az idei, immár 11. Zöldszalag Regattáig. Az elektromos hajók minden évben megrendezett nagy versenyére az idén nagyjából 50 hajót várnak a rendezők. A verseny ezúttal is a megszokott helyen az idei évre teljesen megújult Balatonfői Yacht Clubban kap helyet. 

Utazás kutyával – tippek a stresszmentes utazáshoz

VITORLAZASMAGAZIN Nem számít, ki mit mond, a kutyák ma már családtagoknak számítanak. Szóval egyáltalán nem furcsa, hogy vele együtt akarsz nyaralni, és vele akarod tölteni a szabadidődet.

Tramontana-Sennebogen Kupa remek szélben

VITORLAZASMAGAZIN Gyönyörű napsütésben, igazi Trami szélben rajtolt június végén a 2022. évi Tramontana-Sennebogen Kupa 120 hajós mezőnye. Az idei évben megdőlt minden korábbi nevezési rekord annak ellenére, hogy a nevezést technikai problémák nehezítették.

Raffica: 6. győzelem a Bol d’Or-on!

VITORLAZASMAGAZIN Király Zsolt, a Raffica kormányosa bekerült abba az exkluzív, mindössze öt remek vitorlázót magába foglaló társaságba, akik mindannyian hatszor nyerték meg a Bol d'Or Mirabaud regattát, a Genfi tó tókerülő versenyét.

JÖN A IV. BORREGATTA!

VITORLAZASMAGAZIN Újra lesz Borregatta a Balatonon. A vitorlázó borászok és borkedvelő vitorlázók nagypresztízsű versenye hagyományosan rengeteg indulót vonz, így a rendezők az idén is nagy érdeklődésre számítanak. Most először elektromos hajóval is lehet nevezni, a fő szabály, hogy legyen borász a fedélzeten. A regattát színvonalas parti programok és a széles hazai kínálatot felvonultató bormóló emeli a rangos társasági összejövetelek közé.  

A hétvégén Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN 2022 június 4-én rajtol el a Subaru Solterra Pünkösdi Regatta mezőnye a Balatonföldvár előtti vízterületről, a célvonal Keszthelyen lesz. Másnap az Öböl Kupára és a Keszthely Nagydíjra kerül sor, majd Pünkösd hétfőn keszthelyi rajttal Ábrahámhegy a cél, itt zárul a szezon egyik legnépszerűbb vitorlás túraversenye. A verseny házigazdája Keszthely, ahol színes programok, kiállítók, esti koncertek, élő beszélgetések és versenyközvetítés várja a látogatókat.

MESTERHÁRMASSAL NYITOTTA A SZEZONT VIRÁG FLÓRA CSAPATA

VITORLAZASMAGAZIN A korábbi junior világbajnoki helyezett Virág Flóra kormányzásával a Team Kaáli D35-ös katamaránja nyerte az 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíjat, megelőzve a látványosan hajrázó RSM2 legénységét. Az egytestűek között – a Raffica visszalépése után – Cittel Lajos legendás cirkálója, a Sirocco diadalmaskodott.

Patrik Pollak nyerte a balatonföldvári raceboard-világbajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN A pénteki kényszerpihenő után szombaton három futammal fejeződött be a raceboard-világbajnokság Balatonföldváron. Patrik Pollak magabiztosan, a 12 futamból 9-et megnyerve gyűjtötte be a világbajnoki címet a cseh Petr Kucera előtt. A legjobb magyar, Sánta Bence a nyolcadik helyen zárt.

Kucera nyerte a szerdai futamot, de továbbra is Pollak vezet

VITORLAZASMAGAZIN Egy futamot tartottak a balatonföldvári raceboard-világbajnokság szerdai napján, azt viszont erős szélben, ami az eddig a negyedik helyen álló cseh Petr Kucera malmára hajtotta a vizet. Az összetettben továbbra is a szlovák Patrik Pollak vezet.

Megkezdődött a raceboard-világbajnokság a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN A nyitóünnepséggel hivatalosan is elkezdődött a raceboard-világbajnokság Balatonföldváron, amelyen 12 ország 60 versenyzője méreti meg magát.

Vitorláshét nőknek

VITORLAZASMAGAZIN A World Sailing Steering the Course címmel tematikus, nőknek szóló vitorláshetet szervez, melyhez csatlakozásra várta a nemzeti szövetségeket.

Hivatalosan is itt a szezon!

VITORLAZASMAGAZIN Ünnepélyes keretek között nyitották meg május 14-én az idei vitorlásszezont Balatonfüreden. Az ünnepségen a hagyományokhoz híven megkoszorúzták a Balatont, a 126 éves Kishamis fedélzetéről. Az Évadnyitó 878 C.O. Nagydíj 224 hajós mezőnye délben rajtolt el, a regattán elsőként a Virág Flóra kormányozta Team Kaáli futott be, a leggyorsabb egytestű hajót a NR 1-t a versenyen Király Zsolt kormányozta a célba.

Feladta a Guyader Bermudes Regattát a magyar induló

VITORLAZASMAGAZIN A fedélzeti elektronikai rendszer hibája miatt kénytelen volt feladni a Vendée Globe egyik nemhivatalos kvalifikációs versenyének tekinthető Guyader Bermudes Regattát Weöres Szabolcs. Pedig remekül kezdett...

Újdonságokkal tér vissza a Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Három napos vitorlás örömünnep lesz az idei Pünkösdi Regatta, amelynek szervezői számos újdonsággal készülnek mind a vízen, mind a parton. A Túravitorlás Sportklub évtizedes hagyományokra visszatekintő túraversenyének névadó támogatója 2022-ben a Subaru első, teljesen elektromos meghajtású autója, a Solterra. Keszthely város házigazdaként állt az esemény mellé, és helyet biztosít a keszthelyi mólónál a Pünkösdi Regatta Vitorlás Falu kiállítóinak és eseményeinek – írja a Vitorlázz Itthon.hu

Új meteo-állomások a Balatonban

VITORLAZASMAGAZIN Négy új műszer magasodik mostantól szigetként a Balaton vizében. 10 percenként szolgáltatják a meteorológiai és vízminőségi adatokat a szakembereknek és nekünk.

Bite Pál a 11. helyen végzett a Gardán

VITORLAZASMAGAZIN Guinness rekord-versenyen, a világ legnépesebb mezőnyében, több mint 900 ifjúsági induló közül Bite Palkó (Balatoni YC) a 11. lett, ezzel megverte az optimistes mezőny több mint 98%-át. Jó teljesítményét mutatja, hogy az arany csoportban is tudott futamot nyerni, valamint egy 3. helyet is begyűjtött.

Szabi Ocean Racing – Frontról frontra délnyugat felé

VITORLAZASMAGAZIN Egy hete rajtolt a Route du Rhum – Destination Guadeloupe szóló Atlanti-óceán átkelő vitorlásverseny, amelynek győztese, Charles Caudrelier már be is ért a célba. Weöres Szabolcs első magyarként rajtolt a valaha volt legnagyobb, 137 hajót számláló mezőnyben. Hét versenynap elteltével Szabi a teljes táv hozzávetőleg 40 százalékát tette meg, menete stabil, kedve jó, küzdőszelleme töretlen, arra koncentrál, hogy behozza a hajót a Gaudeloupe-i célba.

Elrajtolt a Route du Rhum!

VITORLAZASMAGAZIN Viharjelzés miatt a tervezetthez képest háromnapos csúszással, de elrajtolt szerdán az Atlanti-óceánt átszelő Route du Rhum (Rum-út) szóló vitorlásverseny mezőnye. A Guadeloupe szigetéig tartó 3542 tengeri mérföldes tengeri kalandnak 138 hajós mezőny vágott neki, és idén először magyar résztvevőnek is szurkolhatunk: Weöres Szabolcs egy, a Földet már többször megkerült hajóval fogta be a szelet.

Vadnai Joni negyedik lett az ILCA 7 francia bajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN A november 14-21. között megrendezendő Európa-bajnokság helyszínén tartották a francia nemzeti bajnokságot, amely így gyakorlatilag az EB előversenyének volt tekinthető. Vadnai Jonatán remekül ment, éppen csak lecsúszott a dobogóról a hamarosan kezdődő EB előtt.

Ilyen volt az idei Rudi Trans négykezes

VITORLAZASMAGAZIN A beígért esős időjárás ellenére komoly létszámú mezőny nevezett az idei XVII. Rudi Trans 4kezes EAST versenyre. 67 hajó és két fős legénysége vállalta, hogy mielőbb megpróbálják teljesíteni a nem rövid versenytávot. Az indulók az alap YS-I.-II.-III. hajóosztályokon kívül még YS Open, 8M Open és BAV32 osztályokba tudtak nevezni. Az utóbbi kettő ranglista versenyként is kezelte a 4kezest.

HAJÓBEMUTATÓ: HY 5.0 Fish SC – Egy új világ felfedezése

VITORLAZASMAGAZIN Az októberi remek idő lehetőséget kínált arra, hogy kipróbáljunk valami szokatlant: egy egészen újfajta hajóosztállyal ismerkedtünk meg egy egészen újfajta vízi világban. A Hírös Yacht HY 5.0 Fish SC tökéletes társ volt egy kis kirándulásra a Tisza-tavon. Mindjárt eláruljuk, hogy miért.

Érdi Mári ötödik lett az ILCA6 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Az első nap után összetettben az élen állt, az érdemfutamnak pedig a második helyről vághatott neki Érdi Mári az ILCA 6 hajóosztály Texas partjai előtt rendezett októberi világbajnokságon. A magyar vitorlázó végül az ötödik helyen zárt.

Kettős magyar siker az L30-asok között

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar csapatok az EUROSAF L30 Európa bajnokságon: a Tranquilo az aranyérmet, a Present Perfect az ezüstöt hozta haza Sanremoból.

Megvan, kik nyerték az idei 29ER magyar bajnokságát

VITORLAZASMAGAZIN Az Európa Kupa fordulót az olasz világbajnoki ezüstérmes Demurtas-Santi páros nyerte, az ezüst a magyaroknak, a bronz az ír van Steenberge testvérpárnak jutott.

Bajnok lett a Nyári Mikulás

VITORLAZASMAGAZIN Kiváló versenyben, tíz remek futamban dőlt el az elmúlt héten Balatonföldváron a bajnoki cím sorsa a Dragon és a Folkboat osztályokban. A Dragon osztály bajnoka a Nyári Mikulás lett Gömbös Lóránd kormányzásával, a legénységi tagok Horgos Tamás, Bartos Zoltán és Lukáts Csaba voltak. A Folkboat osztályban a Natalie győzedelmeskedett, a csapat: Kovács János kormányos, Mészáros Ákos és Faragó Gábor.

Kiderült, ki nyerte az idei 70-es cirkáló bajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN Izgalmas és kemény versenyben győzött Jordán Balázs és csapata a Pannóniával az idei 70-es cirkáló bajnokságban. A második az Irokéz, a harmadik az Anna.

Az első képek a Hanse 510-esről

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton Boat Show forgatagában pénteken délelőtt még egy elforgatott molinón takargatták, aztán délután megmutatták a Hanse újdonságát, az 510-est. Immáron tucatnyi képen is megcsodálhatjuk. Íme!

Ilyen volt az idei Artesz Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Balatonfüred előtti vízterületen véget ért a 25. ARTESZ KUPA. A négynapos regatta egyben a KALÓZ osztályban JUNIOR MAGYAR BAJNOKSÁG is volt.

Véget ért a nagyhajós bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Változatos volt az idei Nagyhajós Országos Bajnokság, amely vasárnap a díjkiosztóval ért véget. 

A hétvégén rajtol a Csillagtúra!

VITORLAZASMAGAZIN Augusztus 13-án rajtol el ismét a Balaton legrégebbi teljesítménytúra versenyeinek egyike, a Csillagtúra. 

Családi nappal népszerűsítették a vitorlázást

VITORLAZASMAGAZIN Rengeteg ember került közelebb a vitorlázáshoz, köszönhetően a Magyar Vitorlás Szövetség és partnerei, támogatói által szervezett családi napnak, amelynek keretében számtalan vízi és parti program várta az érdeklődőket július közepén.

Több mint száz kalóz versenyzett

VITORLAZASMAGAZIN A Kalóz hajóosztály cseppet sem vesztett népszerűségéből – erről tanúskodnak a Procelero SE által július 21-24 között megrendezett két verseny nevezési számai. A juniorok kontinensbajnokságára 4 nemzet 33 párosa nevezett, míg a Magyar Nyílt Kalóz Bajnokságon 3 nemzet 71 hajója indult.

Lezárult az 54. Kékszalag

VITORLAZASMAGAZIN Összesen 516 hajó nevezett be a július 14-én csütörtök reggel Balatonfüredről induló, majd július 16-án szombaton reggel véget érő 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A végeredmény szerint az induló hajók csaknem 90 százaléka ért be a szombati limitidő lejártáig, ami kiemelkedő arány és a Kékszalag-történelem egyik legjobbja.

Lezajlott a fiatalok „Kékszalagja”, a Kékpántlika

VITORLAZASMAGAZIN Vasárnap a gyerekek, fiatalok kapták a főszerepet a Balatonfüred előtti vízterületen: itt rendezte meg a Magyar Vitorlás Szövetség a 15. Kékpántlika – EGIS Nagydíjat. Öt hajóosztályban (Nacra 15., RS Feva, Optimist, 29er, 420) mérték össze tudásukat kedvező, a szombati bő 20 csomós szélnél valamivel gyengébb szélben – szép számú közönség előtt.

Prospex-Delta Team: 6 év, 4 hajó és 3 dobogó

VITORLAZASMAGAZIN Hat év alatt négy új hajó. Ez a tény önmagában a győzni akarásról szól. És ezalatt a hat év alatt három dobogós hely a Kékszalagon. Az elsőség azonban még várat magára... Beszélgetés dr. Kaiser Kristóffal, az idén vízre bocsájtott Prospex-Delta katamarán kormányosával.

Újabb csalódást hozott Szabinak a VG-kvalifikáció második felvonása

VITORLAZASMAGAZIN Nem alakult jól a második kvalifikációs próbálkozás sem a 2024-ben rajtoló Vendée Globe-ra készülő Weöres Sabolcs számára: a magyar vitorlázó nem sokkal a rajt után a billenthető tőkesúlyrendszer meghibásodása miatt kénytelen volt kiállni a Vendée Arctiqe versenyről.

200-220 nevezőt várnak az alsóörsi 420-as világbajnokságra

VITORLAZASMAGAZIN A 420-as osztály legjobb vitorlázói Alsóörsön adnak egymásnak randevút augusztus 5. és 13. között – itt tartják ugyanis a hajóosztály világ vezető ifjúsági hajóosztályának világbajnokságát, amelyre az előzetes visszajelzések alapján 200-220 indulópárost vár a szervező Balatoni Yacht Club.

Jön a Bahart Regatta első fordulója!

VITORLAZASMAGAZIN Június 11-én, Fonyódon rajtol az első futam a Yacht Charter Guru és a Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesülettel közös rendezésében. Így a BAHART Regatta és a Kormorán Kupa mezőnye együtt, a hagyományos Kormorán útvonalon vitorlázik majd a szombati túraversenyen, és közösen vesznek részt a futamot követő parti eseményeken.

Hamarosan jön az éjszakai rohanás!

VITORLAZASMAGAZIN Idén ötödjére vághat neki a mezőny az egyetlen balatoni éjszakai vitorlás versenynek. A június 11-én rendezendő Ezüst szalag távja ezúttal is Földvár-Györök-Földvár lesz.

Magyar siker az olimpiai ILCA7 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Vadnai Jonatán a 6. Benjamin pedig a 26. lett az igencsak népes mezőny részvételével megtartott ILCA7 világbajnokságon Mexikóban.

Rekordnevezés várható a hétvégi 54. Mihálkovics Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál nagyobb szabásúnak ígérkezik a 2022. május 28–29-én megrendezendő 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíj, mind maga a verseny, mind a vízparti programok és a nyeremények szempontjából.

Új Sarkkör-kerülő rekord született!

VITORLAZASMAGAZIN Megdöntötte az egykezes Antarktisz-kerülés eddigi rekordját az ausztrál Lisa Blair, aki 92 nap és 18 órás idejével bő 10 napot borotvált le az eddigi csúcsból.

Magyar bronz a Finn Gold Cup-on!

VITORLAZASMAGAZIN A harmadik helyen végzett Németh Domonkos a 17 nemzet 110 finnes versenyzőjének részvételével rendezett Finn Gold Cup-on a Garda tavon, Malcesinében. A győztesnek járó színarany kupát a holland Pieter-Jan Postma, az ezüstérmet a finn Oskari Muhonen vihette haza. Legjobb fiatal finnesünk, a THE-YKA versenyzője, Németh Domonkos abszolútban harmadik, de a 23 év alattiak versenyében első lett, megvédte U23 világbajnoki címét, ezért övé lett újra a Silver Cup.

Nyaralás tervezése 2022-ben: az idei év népszerű célpontjai

VITORLAZASMAGAZIN Jaj úgy élvezem én a strandot – szól a felejthetetlen sláger. Na, de vajon hol? Itthon vagy külföldön? És ha túl a határon, akkor melyik az a tengerpart, ami a legvonzóbb? Hova indulnak átlagosan a legtöbben, és mit diktál a nyaralási trend az idei esztendőben? Azonnal mutatjuk!

Szép mezőny és jó verseny a szóló Balatonkerülőn

VITORLAZASMAGAZIN Tekintélyes mezőny, mintegy 65 hajó vágott neki az idei egykezes Balatonkerülő versenynek, amelyet szokás szerint a THE rendezett. A Flexfleet Klasszikus Szóló győztese Fazekas László lett.

Május végén jön a Mihálkovics Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Idén is Balatonföldváron rendezik meg a Mihálkovics Kupa – Opel Nagydíjat május utolsó hétvégéén. A verseny szervezői a profi versenyrendezés mellett kiemelkedő díjazással és szórakoztató programokkal várják a túravitorlázást kedvelőket.

Új hajómárka a hazai piacon: itt a Solaris!

VITORLAZASMAGAZIN Újabb elit vitorlás márkával bővült a hazai kínálat: immár nálunk is elérhetőek a Solaris Yachts nagyteljesítményű, sportos luxusvitorlásai a Pannon Yacht forgalmazásában. A minőségi vitorlások gyakorlatilag mind egyediek, mivel a tulajdonosok saját ízlésére és technikai szükségleteire szabják az új hajókat.

Látványos stadionversenyt szerveznek

VITORLAZASMAGAZIN Sailing CapeCup elnevezéssel egy újszerű versenyszéria bemutatkozó vitorlás sprintversenyét rendezik meg június 16. és 19. között Alsóörsön a BalatonGreen Fesztivál keretében.

Szezonkezdő tennivalók: Vitorlák, kötélzet, felszerelés

VITORLAZASMAGAZIN Hivatalosan is itt a tavasz. Az első vitorlázás általában az egyik legjobb élménye egy szezonnak, de hogy tényleg minden rendben legyen, érdemes egy kicsit türelmesnek lenni és a hajónk felkészítését, átnézését időben elkezdeni. Ehhez nyújt egy kis segítséget az alábbi lista, amit a Quantum Sails szakemberei sok-sok szezonkezdés tapasztalatai alapján állítottak össze. Cikkünk a Vitorlázás Magazin nemrég megjelent, 2022/2-es számának nagy szezonkezdő összeállításában szerepel, amelyben több másik írásban is foglalkozunk a tavaszi tennivalókkal.