6 sztár, aki sokat tett vitorlázás népszerűsítéséért

Furcsa belegondolni, de igaz: néhány évtizeddel ezelőtt a vitorlázás még közel sem volt olyan népszerű, mint manapság. Bemutatunk néhányat azok közül a hírességek közül, akik sokat tettek azért, hogy divatba hozzák a sportot. Cikkünk a Vitorlázás Magazin 2018/6-os számában jelent meg.

Mi is az, hogy „háttérszolgáltatás”?

VITORLAZASMAGAZIN Nem csak a termék, vagyis maga a hajó paraméterei és minősége számít a vásárláskor, hanem az is, ami mögötte van: a szerviz és a kapcsolódó háttér-szolgáltatások. Ezt annyiszor hallottuk már, hogy elhatároztuk, megnézzük, mi is van egy nagy hajóforgalmazó kulisszái mögött. Bepillantottunk a Bavaria hazai birodalmába, és sok mindent megértettünk. 

RS Feva bajnokság nemzetközi mezőnnyel

VITORLAZASMAGAZIN A tihanyi RS Sailing Center ad otthont július 9-től az egyre népszerűbb utánpótlásnevelő RS Feva osztály 2020. évi magyar bajnokságának, amely egyben Európa Kupa viadal is. A szervezők 25-30 egységre számítanak, köztük hat hajó a Cseh Köztársaságból, egy pedig Szlovákiából érkezik. A versenyen bemutató jelleggel rendeznek futamokat az Európában igen népszerű, számos országban elterjedt RS 500 egytrapézos kétszemélyes hajóknak is, amely nagyságát tekintve a 470-esekkel vethető össze.

Elő-teszteltünk egy elektromos hajót

VITORLAZASMAGAZIN Az autóiparban elterjedt gyakorlat sorozatgyártás előtt tesztelni minden új modellt – de a hajóiparban ez viszonylag ritka. Arra pedig még az autós cégek sem szoktak vetemedni, hogy szakújságírók véleményét kérjék ki egy termékükről még a gyártás előtt. A balatonfűzfői Aqwia azonban megtette ezt, felkérve a Vitorlázás Magazin főszerkesztőjét a cég belépőmodellje, a sorozatgyártásra kerülő 230 CC előtesztelésre .

Hunor és Magor vevőt keres

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A két Adriana 36-os, 25 fő befogadóképességű hajó 23 csomós sebességre képes – és baráti áron kínálják.

Rajtol a VG egyetlen előfutama

VITORLAZASMAGAZIN Ma rajtol el a mezőny a 2020-as Vendée Globe egyetlen hivatalos előversenyén, a Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne nevű meneten, amely öt résztvevő számára létfontosságú – köztük a magyar hajóval induló Armel Triponnak is.

Álmok a szemétdombon

VITORLAZASMAGAZIN Mi lesz a lepusztult hajók sorsa? Ennek jártunk utána Kollmann András remekül illusztrált riportja segítségével legfrissebb lapszámunkban.

Piacon a legnagyobb Vitorlázás!

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál bővebb, 132 oldalnyi tartalommal jelent meg június 30-án a Vitorlázás Magazin 2020/4-es száma. Kellett is a plusz terjedelem, mivel annyi hasznos, praktikus és érdekes olvasmánnyal rukkolunk ki, mint még talán sohasem az eddigi 53 évfolyamunk alatt. Részletek kicsit lejjebb!

Hajólevelek az Adrián

VITORLAZASMAGAZIN Ha a hajónkat hosszabb távon az Adrián tervezzük használni, a vásárláskor az első kérdés, hogy saját, vagy külföldi lobogó alatt tegyük ezt.

Stílusos precizitás – Sealine F430

VITORLAZASMAGAZIN Praktikus szemmel nézve a Sealine újdonsága a kategória legjobbja: 43 lábnyi hajótérben akár három hálókabin, tágas flybridge és kényelmes napozók kaptak helyet rajta.

Itt a vitorlások airbnb-je, ami összehozza a vendéget és a vitorlázót

VITORLAZASMAGAZIN Mit tehet az egyszeri ember, ha vitorlázni szeretne, de nincs vitorlása? A siófoki fiatalember megoldását a sonline.hu írta meg.

Nem csak a versenyzők, a bírák életét is felborította a járvány

VITORLAZASMAGAZIN Bár nem versenyző, jelenleg nagyban készülne az olimpiai szereplésre. A koronavírus-járvány azonban az ő sportágának a versenyprogramját is alaposan felborította, a tokiói játékokat csak jövőre rendezik meg, az év legtöbb viadalát törölték vagy elhalasztották. Most kezd visszatérni a vízre az élet.

Új YS-számítás: itt vannak a részletek!

VITORLAZASMAGAZIN Azt már tudtuk, hogy az idei szezonra új YS-számítással készült az MVSZ a hajók pontosabb és igazságosabb besorolása érdekében. Most kiderültek a részletek is.

Indulhatnak a vitorlástáborok

VITORLAZASMAGAZIN Javában készülnek az idei nyárra a vitorlásiskolák – derül ki abból a körképből, amelyet a Vitorlazzitthon.hu készített. Folyamatos az érdeklődés a hazai kluboknál olyannyira, hogy számos helyen már csaknem be is teltek a turnusok. A táborok szervezői számos biztonsági intézkedést is bevezetnek, valamint még gyakoribbá teszik a helyszíneken a fertőtlenítést.

Megkésett szezonnyitó

VITORLAZASMAGAZIN Ha a szokásosnál később is, de végül hivatalosan is megnyitották a 2020-as vitorlás szezont. A ceremóniára szokás szerint Balatonfüreden került sor.

Június 20-án jön az első nagyhajós túrverseny

VITORLAZASMAGAZIN Az eredeti időpontban, vagyis június 20-án rendezik meg az idei év egyik első nagyhajós túraversenyét, a Tramontana-Sennebogen Kupát.

Zöld katamarán

VITORLAZASMAGAZIN Páratlan kényelmet, a legkorszerűbb technológiát és tökéletesen zöld hajtásláncot kínál a Deadelus Yacht tanulmánya.

Az Ezüst szalag lesz az év első vitorlásversenye

VITORLAZASMAGAZIN Idén harmadszor rendezi meg június 6-7-én a Spartacus Vitorlás Egylet a nagyhajós mezőny egyik legizgalmasabb erőpróbáját, a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár éjszakai túraversenyt: az Ezüst szalag az év első hazai vitorlásversenye lesz.

Elindult a balatoni vitorlás élet

VITORLAZASMAGAZIN Sokan kimerészkedtek a tóra és az edzések is elindultak a legtöbb klubban.

Új magyar hajó készül a Balatonra

VITORLAZASMAGAZIN 26 lábas hajótípust fognak gyártani Tönkő Gábor műhelyében. A teljesen hazai tervezésű vitorlás a Balatonon bárhol kiköthető, gyors és kényelmes lesz.

Újabb meglepő formájú IMOCA került vízre

VITORLAZASMAGAZIN Felgyorsult a Vendeé Globe egykezes földkerülő versenyre a felkészülés, vízre került egy új, meglepő formájú repülő hajó.

Gladiatorok a magyar vizeken!

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A vitorlázás legjobb kiegészítő sportja az állva evezés, mert akkor is a vízen lehetsz, ha nincs jó szél.

Ma szörfös délelőtt után jó vitorlázó idő várható

VITORLAZASMAGAZIN Az OMSZ előrejelzése szerint a mai hidegfront átvonulásában lehet egy leállás délután, akár vitorlásról is nézhetjük a naplementét.

Hol tudunk először kávézni egy kikötő teraszán?

VITORLAZASMAGAZIN Nyílnak a teraszok és a vendéglátók, készülődnek a nyitásra a balatoni kerthelységek és a kempingek is. A működési módok még nincsenek véglegesen tisztázva.

3 hasznos tipp: így válasszunk vitorlás cipőt

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A hamarosan kezdődő szezon kitűnő apropó arra, hogy megvizsgáljuk a vitorlázáshoz használt ruhatárunkat, és beszerezzük, amire szükség van. Ennek az egyik kulcseleme a vitorlás cipő.

Vitorlással jött haza Kubából egy osztály, mert nem volt repülőjárat

VITORLAZASMAGAZIN Egy kétárbócos szkúnerrel tért haza Kubából a Karib-tengeri tanulmányútjáról egy holland diákcsoport azok után, hogy a koronavírus-járvány miatt töröltek minden repülőjáratot.

BAHART reorganizáció

VITORLAZASMAGAZIN Mit nyerhetnek a vitorlázók? Drágább kikötőhelyek, több széles és nagy hajó, vagy jobb kiszolgálás és versenyhelyzet a szolgáltatók között?

Nagy versenyek csatlakoznak a Virtual Regatta helyszíneihez

VITORLAZASMAGAZIN A Trofeo Princesa Sofia Iberostar és a genovai Hempel világkupa után a Medemblik Regatta és a Semaine Olympique Francaise, a legnagyobb olimpiai vitorlás versenyek is bejelentették, csatlakoznak az e-vitorlázáshoz.

2021-re halasztják a Rolex Giraglia Cup-ot

VITORLAZASMAGAZIN 1953. óta még sose maradt el a mediterrán vitorlásverseny, jövőre június 11-19. tartják meg a tradicionális offshore összecsapást. A magyar Wild Joe rendszeres résztvevője a 240 mérföldes regattának, 2010-ben az összes futam alapján mért kobinációt meg is nyerte.

Elindítják a Vendeé Globe-ot 2020-ban

VITORLAZASMAGAZIN A vírus gazdaságra is kiterjedő pusztító hatására a franciák már az újrakezdéssel reagálnak, tervezik az egyszemélyes földkerülő novemberi elindítását.

A 124 éves Kishamis csapata is segít a pandémiás időkben, történetet mesélnek

VITORLAZASMAGAZIN A Kishamis a hazai vitorlázás élő története, a legöregebb megvitorlázott hajó a tavon, de talán még Európa belvízein is. A hajó egy időkapszula, kapitánya a balatoni jacht vitorlázás szimbóluma és a legénység május elsején elvisz minket egy időutazásra, online megosztják az évszázados hajóról készült filmet.

Ötletek, elfoglaltságok a karantén idejére

VITORLAZASMAGAZIN Mivel tudjuk elütni az időt otthon egy jó vitorlázás helyett? Tippek családi időtöltéshez.

Földkerülő nagypapi – Szerencse, ragasztószalag és filozófia

VITORLAZASMAGAZIN Nyugati irányban kerülte meg a földet az az ausztrál nagypapa, aki immár a legidősebb tengerész, aki kikötés nélkül tette meg a nagy utat. A leghasznosabb eszköze a ragasztószalag volt, és út közben az ember és a természet törvényein töprengett. Ízelítő a Vitorlázás Magazin 2020/2-es számából.

Minek fizessek, ha elmarad a szezon?

VITORLAZASMAGAZIN Ha Tokióban felzendül a himnusz, nem csak az összes nagyhajós, de az egész ország fog egyszerre felüvölteni könnyek között.

Válságálló szuperjacht

VITORLAZASMAGAZIN Meg se kottyant a járványválság a világ vezető luxushajógyártóinak: a Damen Yachting például pont a napokban jelentette be, hogy újabb egység került vízre a cég Amels 200-as sorozatgyártású hibrid-csodájából.

Ezzel a különös bárkával nyírják a hínárt

VITORLAZASMAGAZIN Több balatoni strandon és hajósok körében is nagy érdeklődést keltett egy furcsa úszó jármű, amely egyszerre emlékeztet egy önjáró motoros fűnyíróra és egy 19. századi, lapátkerekes gőzösre. Nos, ez vágja a hínárt.

Nevettek is és sírtak is Kaiser Kristófék a hétvégén

VITORLAZASMAGAZIN Könnyed eleganciával húzta be a Horváth Boldizsár emlékversenyt is az MKB-Prospex Team – majd a verseny után bemutattak egy látványos (de szerencsére nem súlyos) bukfencet a hajóval.

Képeken a Vendée Arctique rajtja

VITORLAZASMAGAZIN Elrajtolt az ősszel induló Vendée Globe szóló földkerülő egyetlen idei előversenye, a Vendée Arctique, amelyen az egész mezőny felvonult. Íme néhány remek kép a rajtról!

Kékszalag: elindult a visszaszámlálás

VITORLAZASMAGAZIN Biztosan lesz verseny és díjkiosztó, de a parti rendezvények sorsa továbbra is bizonytalan, ugyanakkor a rendező Magyar Vitorlás Szövetség vezetői optimisták, ha rekordot nem is feltétlenül, de sok hajót várnak az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra – derült ki a rendezvény első hivatalos sajtótájékoztatóján.

Zöld tűzijáték lesz a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN A zöld nagyjából ötven árnyalata vonul fel augusztus 21-én a Balaton keleti medencéjében, hiszen nagyjából félszáz hajóból álló flottát és 250-300 fős legénységet vár a szervező Balatonfői Yacht Club az elektromos hajók nagy futamára, a 9. Zöldszalag Regattára.

Mári tarol az MVM Flottabajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Kettőből kettő futamot nyert meg Érdi Mári az idén már kilencedik alkalommal megrendezett MVM Flottabajnokságban.

A hét nővér, avagy a balatoni 40-es cirkálók

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton igazi királynői a cirkálók – még ha kevés is van belőlük. Dióhéjban bemutatjuk a méltatlanul ritkán említett 40-es klasszikusokat.

Jön a fiatalok viadala!

VITORLAZASMAGAZIN A Laser, a Laser Radial, a Laser 4.7, az  Optimist és az RS Feva osztályokban versenyző fiatalok mérik össze tudásukat péntektől a Balatonfüred, Alsóörs, Siófok, Zamárdi és Tihany közötti vízterületen a BYC Kupán.

Felfedezőhajó fél Hollandia összefogásával

VITORLAZASMAGAZIN Hollandia fél hajóipara összefogott egy új szuperjacht építéséért. Az eredmény nem annyira látványos és hivalkodó, inkább egyszerűen csak remek.

Meglepetés-győzelem az Ezüst szalagon

VITORLAZASMAGAZIN Hosszú ideig úgy tűnt: az RSM2 simán bezsebeli az idei Ezüst szalagot is, de végül a papíron kevésbé esélyes IRF Ventilo 28-as (Diószegi Zoltán Székely András, Hunfalvy Csaba, Antal Gábor) nyerte a éjszakai versenyt. Az MKB-Prospex Team pedig versenyen kívül száguldozott a mezőny élén. Összefoglaltuk a versenyt az SVE tudósítása alapján.

Itt az új versenynaptár!

VITORLAZASMAGAZIN Néhány hete még az sem tűnt valószínűnek, hogy akár csak egyetlen versenyt is meg lehet rendezni az idén – ehhez képest végül nem kevesebb, mint 146 regattára kerülhet sor 2020-ban. (Igaz, ebben benne van néhány, még a vészhelyzet előtti futam is.) Az MVSZ közzétette a módosított idei forgatókönyvet.

Antila 26CC: Igazi crossover

VITORLAZASMAGAZIN Az Antila 26-os igazi crossover – vagyis átmenet a daysailer és a teljesértékű túrahajó között, ráadásul erősen sportos beütéssel. Vajon mennyire lehet megfelelni egy ilyen összetett szempontrendszernek? Cikkünkből kiderül.

Film készült a nagy kalandról

VITORLAZASMAGAZIN Jóformán egy dióhéjban, egy hatméteres hajóval kerülte meg a földet Méder Áron. A különleges kalandról nemrégiben készült el egy eredeti felvételekből összevágott, roppant érdekes film, amelyet előző lapszámunkban mi is részletesen méltattunk. Most pedig itt a film is. Jó szórakozást hozzá!

Itt vannak a legújabb lazítások a vitorlázásban

VITORLAZASMAGAZIN Már Pest megyében és Budapesten is lehet sportorvoshoz menni és indulhatnak a bentlakásos táborok.

Kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni az MVSZ

VITORLAZASMAGAZIN Megviselte az MVSZ költségvetését is a koronavírus járvány: akár harmadával kevesebb pénzből lehet kénytelen idén gazdálkodni a szervezet, mint tavaly – derült ki Holczhauser András főtitkár tájékoztatásából.

Megújult a Yardstick-számítás

VITORLAZASMAGAZIN Az idei évben megtörtént a korábbi előnyszámítási rendszer – közismertebb nevén YS-rendszer – felülvizsgálata és módosítása. Íme a részletek!

Berecz Zsombor a Balatonon edz

VITORLAZASMAGAZIN Olimpikon világbajnok vitorlázónk Berecz Zsombor egy egészen új perspektívát mutat fel a versenyzésben a módszereivel és kitartásával. Távolabbi céljai is a sportághoz és a Balatonhoz kötik.

Elsőként mennek vízre az Optimistek

VITORLAZASMAGAZIN Júniustól elsőként az utánpótlás versenyek indulnak. A hétvégén a legtöbb klub már megkezdi az edzéseket.

Hol lehet Budapesten vitorlázni?

VITORLAZASMAGAZIN Városi hajózás, ha a fővárosi karanténból nem tudunk kimenni. Budapesten vitorlázásra a Városligeti-tavat, a Dunát, vagy a viccesebbek a Járda-szigeteket javasolták a budakalászi tavak mellett.

Karantén regatták és éledező vitorlás edzések a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Számos értelmezése van a legutóbbi kormányrendeletnek, ami a Magyar Közlönyben jelent meg. A Magyar Vitorlás Szövetség még nem nyilatkozott a témában, a legtöbb vitorlás egyesület előjelentkezéssel meghirdette a táborait és amatőr összemérések indultak el – betartva a rekreációs kereteket.

Elektronika segíti a ETNZ edzésein a távolságtartást

VITORLAZASMAGAZIN Kiment edzeni az Emirates Team New Zealand Aucklandban, bébifigyelő rendszer segíti őket a távolságok betartásban.

Ismét használhatók az elektromos hajók a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Hamarosan nyithatnak a strandok, kerthelységek és még további lazítások várhatóak a korlátozásokon a jövő héten.

Balatonlelle kinyitott a bérlőinek

VITORLAZASMAGAZIN A balatonlellei BL Yachtclubban az étterem és a szálloda  elsőként zárt be a pandémia miatt, de a kikötő zavartalanul működik és szolgáltat.

Újabb 70 lábas karbon csoda épül itthon

VITORLAZASMAGAZIN Sam Manuard tervező jegyzi azt az új 25 méteres karbon vitorlást is ami a vírus miatt teljesen elzárt műhelyben épül Kápolnásnyéken.

Vitorlás turizmus – mentőöv a Balatonnak?

VITORLAZASMAGAZIN Hoffmann Henrikkel a Balaton Turizmus Szövetség elnökével beszélgettünk, a turizmus járvány utáni időszakáról és a Balaton újraindulásáról.

A VOR bajnok is karanténban

VITORLAZASMAGAZIN A Wild Joe magyar versenyjachton egy évig vett részt a munkában Stuart Bannatyne. Mai születésnapja alkalmából kerestük meg a négyszeres földkerülő győztest és a vitorlázás vírus utáni jövőképéről kérdeztük aucklandi otthonában.

Három milliárd strandfejlesztésre, 20 000 szállásfoglalás eddig

VITORLAZASMAGAZIN A későn induló szezon nem töri meg az utazási vágyat, húszezer nyári szállásfoglalást regisztráltak eddig. Közben több mint hatvan strand újul meg idén a Balatonnál – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Összefognak a vitorlázók a sportágért

VITORLAZASMAGAZIN Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt összefogásra szólítják fel a hazai vitorlás társadalmat. A levelet Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnökének kezdeményezésére eddig a sportág 22 ismert személyisége látta el aláírásával.

Vitorlázz otthon!

VITORLAZASMAGAZIN Online előadások, feladatok, játékok az iskolabezárások után otthon ragadt utánpótlásnak.

Nyárias idő, kiürült partok a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN A balatonparti önkormányzatok közül többen szigorú tiltásokkal várták a húsvéti ünnepekre a tóhoz látogatókat. Lezárt strandok és parkolók a tó mellett – sokan betartják a helyi rendelkezéseket, több forgalmas turisztikai látványosság a nyárias idő ellenére is kiürült. Sajnos erre van szükség most, hogy minél hamarabb élettel telhessen meg kis tengerünk és az összes hazai tó.

Hajódömping a 2024-es olimpiára

VITORLAZASMAGAZIN Bizonyos szempontból máris sikeresnek lehet minősíteni a sokat vitatott döntését a finn dingi kipenderítésével 2024-től megjelenő offshore vegyespáros hajóosztály olimpiai bevezetéséről: a gyártók hatalmas érdeklődést mutatnak iránta. Nyolc cég is verseng, hogy ő szállíthassa a hajókat. A Vitorlázás Magazin 2020/2-es számában megjelent cikkben bemutatjuk a pályázókat és protezsáltjaikat.

Szerencse fel, a szerencsétlenségben – Glückauf a Balaton

VITORLAZASMAGAZIN A vírus is hajtja a 91 éves cirkáló felújítását

Virág Flóra is „ringbe száll” a Kékszalagon

VITORLAZASMAGAZIN Újabb esélyest írhatunk fel a kis listánkra az idei Kékszalag lehetséges dobogósai közé: Virág Flóra katamarán versenyző viszi a The Red Extreme 40-est az idei nagy viadalon – jelentette be a Women on Water Hungary.

Okoshajók és okos hajósok – néhány hasznos app

VITORLAZASMAGAZIN Adatgyűjtés és mesterséges intelligencia a hajózásban.

007-es vitorlások

VITORLAZASMAGAZIN Az új James Bond-filmre még várni kell, de azt már tudjuk, hogy lesz benne egy vitorlás hajó. De vajon milyen vitorlásokon ült még a világ leghíresebb titkosügynöke? Ennek jártunk utána a Vitorlázás Magazin 2020/3-as számában megjelent cikkünkben, amelyet teljes terjedelmében közreadunk.  

Elrajtolt a Vendée Arctique

VITORLAZASMAGAZIN Először láthattuk egyben az idei Vendée Globe mezőnyét a négy hónap múlva induló szóló földkerülő egyetlen idei hivatalos előfutamán, a Vendée Arctique versenyen. Íme a rajt videón!

Mári tarolt az MVM Flottabajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Minden futamot megnyert, így összetettben is győzött Laser Radial osztályban Érdi Mári az MVM Flottabajnokságán.

A Nanushkának fújt a Fehér Szalagon

VITORLAZASMAGAZIN A Fehér Szalag bebizonyította, hogy ha gyenge szél lengedez, akkor elemében van Váradi Szabó Jánosék Ventilo 28-asa: a Nanushka csapat simán nyert. Mögötte a magazinunk médiatámogatását is élvező MKB-Prospex Team, majd Litkey Farkas Previtalja futott be.

Jön a Fehér Szalag!

VITORLAZASMAGAZIN A hétvégén rendezik meg a Kékszalag főpróbájának is tekinthető nagy versenyt, a Fehér Szalagot, amelyen hagyományosan a teljes élmezőny rajthoz szokott állni.

A New Black Jack behúzta a Tramontanát

VITORLAZASMAGAZIN A New Black Jack nyerte abszolútban az idei Tramontana-Sennebogen Kupát. Remek a versenyről a galériában!

Átadták a második Tengeri Sast

VITORLAZASMAGAZIN A 81 méteres hajó szinte repül a három árbóc 3500 négyzetméternyi vitorlájával.

Kisebb áremelés a balatoni kompon

VITORLAZASMAGAZIN Az elmúlt években változatlan díjszabással lehetett igénybe venni a Balatoni Hajózás Zrt. (BAHART) által üzemeltetett kompot. Idén azonban kisebb áremelés történt.

Remek edzés lett a rekordkísérletből

VITORLAZASMAGAZIN Rekordkísérletre csábította a Nelson Flottalízinget a június 4-i erős szél. A csapat megpróbálta megdönteni 2015-ben felállított 3 óra 19 perces idejét a Keszthely-Kenese távon.

Jön az Ezüstszalag!

VITORLAZASMAGAZIN Az éjszakai rohanással veszi kezdetét az idei versenyszezon. Még lehet nevezni, de nem árt sietni!

Egy kép és ami mögötte van

VITORLAZASMAGAZIN Nem, nem Gulliver tévedt a csatahajók közé, és nem is trükk a fotó. Hanem pillanatkép a szovjet Hollywood hőskorából.

Pünkösdkor indulnak a balatoni sétahajók is

VITORLAZASMAGAZIN A pünkösdi hosszú hétvégétől újra hajókázhatunk a Balatonon, hiszen a kompok után most a sétahajók is munkába állnak – számolt be róla a Likebalaton.hu.

Új időpontban a Kékszalag

VITORLAZASMAGAZIN Nagyjából egy hónappal az eredetileg tervezett után, 2020. július 30. és augusztus 1. között rendezik meg az idei Kékszalagot. Az idei versenyt névadó támogatóként segíti a Raiffeisen Bank Zrt., így a verseny hivatalos neve 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj lesz.

Pünkösdkor indul a 174. balatoni hajózási szezon

VITORLAZASMAGAZIN A hagyományos húsvéti kezdés helyett pünkösdkor, 2020. május 30-án indítja a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) az első menetrendi és sétahajójáratait, igazodva a járványügyi helyzet új, enyhébb kormányzati intézkedéseihez – áll a társaság MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Berobbantak a katamaránok a Balatonra

VITORLAZASMAGAZIN Változékony, de sokszor friss szél segítette meg az első edzéseket a Balatonon. A leggyorsabbak vízre kerültek, elindultak az edzések szerte a tavon.

40 percenként indul a komp

VITORLAZASMAGAZIN

Június elsején indulhatnak a versenyek!

VITORLAZASMAGAZIN Júniustól visszatérhet a vitorlás élet a hazai vizekre: keddi ülésén a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége döntött arról, hogy június elsejétől újraindul a versenyrendszer. A Kékszalagot viszont biztosan nem rendezik meg az eredeti időpontban.

Balatoni komp, május 4-től újra a gyalogosoknak is

VITORLAZASMAGAZIN Május 4-től újra lehet gyalogosan, kerékpáral és motorral kompozni, kötelező a távolságtartás és a szájmaszk.

Nomád kalandokat szakított meg a vírus

VITORLAZASMAGAZIN A korona vírus korlátozások előtti utolsó napokban kapott lehetőséget élete kalandjára a soproni vitorlázó-orvos – fiával hajózhatott egy 100 lábas luxus vitorláson Patagóniában.

Hamarosan indulhatnak a vitorlás edzések és versenyek?

VITORLAZASMAGAZIN A Magyar Közlöny engedi az edzéseket és zárt rendezvényeket a sportban is. Dolgozik az MVSZ a részletes tájékoztatáson, hogy mikor és milyen biztonsági intézkedésekkel indulhat újra a vitorlás élet.

Lakásában kezdte a nyolc és fél méteres hajó építését

VITORLAZASMAGAZIN Majthényi Gábor húsz éve látott meg egy nádasban ringatózó régi csónakot – még a klinker palánkos klasszikus típust – és ez a gyönyörű forma adott neki lökést, hogy belevágjon dédelgetett álmának megvalósításába: megépíti a saját tervezésű hajóját. A neve 8 és 1/2 lesz és ősszel vízre kerülhet.

Nem feminizmus, lehetőség  

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlázás világában egyre fontosabb téma a nők részvételi arányának növelése. Az elmúlt években számos, kifejezetten a nők számára szervezett vitorlás program jött létre, és sorra alakulnak a vitorlázó nőket segítő szervezetek, közösségek.

Lesz-e Kékszalag?

VITORLAZASMAGAZIN A Kékszalag a vitorlázás legtöbb visszhangot kapó versenye és hazánk legnagyobb helyszínről nézett sporteseménye.

Hogyan tovább America’s Cup?

VITORLAZASMAGAZIN Ma nyitná kapuit az America's Cup első állomása a szardíniai Cagliariban, de a vírus miatt törölték a premiert.

Bajban a World Sailing az olimpia halasztása miatt

VITORLAZASMAGAZIN Nehéz anyagi helyzetbe került a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (WS) a tokiói olimpia halasztásával, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) vár segítséget.

Juniorok pörgetik fel a finn-dinghy osztályt

VITORLAZASMAGAZIN Egy év haladékot kapott az 1952-től olimpiai osztály finn-dinghy. A finnes egy külön embertípus, gravitatív, erős és barátságos közösséget tartanak az öregek és 18 éves kiugró versenyző is érkezett az egyszemélyes hajóba.

Edzések távoktatással – az utánpótlás túlélése

VITORLAZASMAGAZIN Sok klub jogosan tart tőle, hogy az utánpótlás létszáma a jóval később induló szezon miatt akár a felére is csökkenhet és ez hosszú távon jelentős károkat okozhat a versenyvitorlázásnak.

Járvány súlytotta a francia anyahajót, kikötött

VITORLAZASMAGAZIN A legnagyobb francia repülőgép anyahajó visszatért bázisára és kikötött, miután legalább ötven pozitív korona-vírus teszt pozitív lett a fedélzeten. A hajózásból ered a karantén szó is, nem újkeletű a kikötői elkülönítés.

Lezárják a Balatont ezeken a helyeken

VITORLAZASMAGAZIN Húsvétra mindenki a Balatonhoz és tavak melletti nyaralóhelyekhez irányította az autóját, ezért itt az Önkormányzatok további lezárásokat és korlátozásokat vezetnek be. Már pénzbírsággal is szankcionáljhatják, ha az egészségügyi séta nem a lakóhely környékén, hanem autóval történik meg...

Magyar hajó a Vendée Globe-ra

VITORLAZASMAGAZIN Idén nem lesz hazai vitorlázó a híres-hírhedt egykezes földkerülő versenyen, a Vendée Globe-on – mégis lesz magyar résztvevő: méghozzá egy hajó. Armel Tripon a kápolnásnyéki Pauger Carbon műhelyben épült szárnyas IMOCA 60-assal indul a novemberben rajtoló versenyen. Cikk a Vitorlázás Magazin 2020/2-es számából.

Vízre szállhatnak az olimpikonjaink?

VITORLAZASMAGAZIN Egyre jobban körvonalazódik egy Balatonnál töltött időszak és a vízi felkészülés hazai folytatása.