Hivatalos: lemondták a Boot Düsseldorfot

Korábban áprilisra halasztották, most pedig hivatalosan is lemondták Európa legnagyobb hajós szakkiállítását és vásárát, a Boot Düsseldorfot. Az ok természetesen a járványhelyzet.

AC: Veretlenül jutott a Prada Kupa döntőjébe az INEOS Team UK

VITORLAZASMAGAZIN A Luna Rossa felett aratott, immár ötödik futamgyőzelmével az INEOS Team UK veretlenül zárta az Amerika Kupa felvezető versenysorozatát, Sir Ben Ainslie gárdája ezzel simán bejutott a Prada Kupa döntőjébe. Az olaszoknak ehhez még meg kell mérkőzniük az American Magic-kel – ha az amerikaiaknak sikerül megjavítaniuk az AC75-ös hajót a jövő héten.  

Jönnek az új hajók a Bahart flottájába

VITORLAZASMAGAZIN Felvidéki, komáromi székhelyű cég nyerte a Balatoni Hajózási Zrt. kompjainak és hajóinak gyártására kiírt közbeszerzést. A négy vízi jármű várhatóan 2022 tavaszán készül el.

Újra úton a jótékony iskolahajó

VITORLAZASMAGAZIN Véget értek a Tenacious nevű háromárbócos tall ship tengeri próbaútjai, így hamarosan ismét szolgálatba állhat a Jubilee Sailing Trust fa/epoxy testű klasszikusa.

Amerika Kupa: a britek visszatértek

VITORLAZASMAGAZIN Komoly meglepetést okozva, két meglehetősen sima győzelemmel nyitott az INEOS Team UK a 36. Amerika Kupa második elő-szériáján, a Round Robin első két párbaján.

G. L. Watson – A szél és a gőzhajtás mestere

VITORLAZASMAGAZIN Kevés olyan hajótervező van, aki a legnagyobbak közé tudott emelkedni – méghozzá úgy, hogy tevékenységét nem egy szűk területre koncentrálta. George Lennox Watson ezen kivételes emberek egyike, aki nemcsak vitorláshajók, hanem gőzüzeműek és motoros jachtok terén is maradandót alkotott. És egyik hajója mindmáig vígan szeli a Balaton hullámait…

Milyen fűtést szereljünk a hajóba?

VITORLAZASMAGAZIN Sokan bátorodhattak fel az enyhe téli időjáráson, hogy ha vízen hagyták a hajójukat, akkor januárban és februárban is hajózzanak néhány alkalommal. És persze ilyenkor jut az eszünkbe, hogy talán fűtésre is szükségünk lenne a hajón. Íme, néhány megoldás a hideg ellen!

Új-zélandi sikerrel zárult az Amerika Kupa első felvezető versenye

VITORLAZASMAGAZIN Az utolsó versenynap utolsó futamán dőlt el, ki nyeri a 36. Amerika Kupa első felvezető versenyét, a Prada Christmas Race-t az új-zélandi Auckland partjainál. A nyitónapon erősen bekezdő American Magic és a címvédő Emirates Team New Zealand között ugyanis pontegyenlőség alakult ki, így a kiwik és az olasz Luna Rossa összecsapása döntött a győzelemről.

Komoly modernizációba vág a Bahart – interjú az új vezérigazgatóval

VITORLAZASMAGAZIN 10-12 milliárdos fejlesztési forrás, üzemeltetésre átadott vitorláskikötő-lánc, vadonatúj katamaránok és kompok. Ezek már nem csak tervek, hanem konkrét folyamatok a 2021-ben 175. évfordulóját ünneplő Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) életében. Mindezek levezényléséhez céltudatos, ugyanakkor higgadt és közvetlen természetű vezetőt választott a vállalat közgyűlése. 2020. december 16-tól Veigl Gábor a társaság vezérigazgatója, aki a BAHART-nál eltöltött öt éve alatt pontos képet alkotott a fejlesztési lehetőségekről. A Likebalaton.hu interjúja a frissen kinevezett gazdasági szakemberrel.

Tanakodás és fordulás – videó a Sodebo Ultim fedélzetéről

VITORLAZASMAGAZIN A kísérlet vége – a csapat tanakodik, vizsgálgat, majd a visszafordulás mellett dönt. Videó a Jules Verne Trophy elhódítására indult Sodebo Ultim trimaránról.

Új vezérigazgató a Bahart élén

VITORLAZASMAGAZIN

Bővíti flottáját a Bahart

VITORLAZASMAGAZIN Két új komppal és két katamaránnal bővül hamarosan a Balatoni Hajózási Zrt. hajóparkja, ezzel egy időben a szegecselt testű, elöregedett vízi járműveket eladná vagy nyugdíjazná a siófoki székhelyű részvénytársaság.

VG: Thomson feladja

VITORLAZASMAGAZIN A korábbi hajósérüléssel még csak megbirkózott, de az egyik kormánylapát törése már sok volt: Alex Thomson hivatalosan is feladta a Vendée Globe-ot.

„Szkippeli” több nagy gyártó a Budapest Boat Show-t!

VITORLAZASMAGAZIN Kihagyják a nagyobb hazai vitorláshajó forgalmazók az elhalasztott időpontban megrendezendő tavaszi Budapest Boat Show-t – derül ki a márkakereskedések nyilatkozataiból. A háttérben egyszerre áll a járvány és az annak ellenére (pontosabban: jórészt éppen amiatt) túlságosan felfutó kereslet-növekedés.

Idősebb és ifjabb Scholtz Imre: „Hűek maradunk a vitorlázás alapértékeihez”

VITORLAZASMAGAZIN A Scholtz Imre által alapított, majd családi vállalkozásban működő manufaktúra több mint 50 év alatt közel 500 hajót készített. Az ország egyik legrégebbi hajóépítő famíliája – a trendekkel szembe menve – ragaszkodik a Balatonhoz illő daysailing vitorlások gyártásához, amelyeket azonban trendi elektromotorokkal szerelnek. Sikereikről, tévedéseikről és a jövőre vonatkozó terveikről meséltek a Vitorlázás Magazinnak.

VG: Thomson bajban, Ruyant az árbócon

VITORLAZASMAGAZIN Ismét bukott egy helyet a Vendée Globe-on sokáig vezető Alex Thomson, aki sérülést talált a hajóján. Még kérdéses, hogy tovább tud-e menni. Közben az élen vitorlázó Ruyant is technikai gondokkal küzdött, de ő csak árbócot mászott.

VG: Thomson már a déli féltekén, Tripon megint az árbócon

VITORLAZASMAGAZIN Az élmezőny hajói immár a déli féltekén vitorláznak Thomsonnal az élen. Le Cam-ot már Dalin is megelőzte, Tripon befejezte a szerelést, Beyou ismét a tengeren ébredt, de furcsa számára a dolog. A részletek lejjebb.

VG: sima nap + egy árbóctörés

VITORLAZASMAGAZIN Nagyjából három részre szakadva, 17-21 csomós tempóval vitorlázik a passzátszéllel a Vendée Globe mezőnye. A körülmények ideálisak, mégis újabb komoly műszaki gond akadt az egyik hajóval: eltört Nicolas Troussel árbóca.

VG: Ismét élen a korelnök

VITORLAZASMAGAZIN Újra a 60 éves Jean Le Cam vette át a vezetést a Vendée Globe-on: a veterán francia a hírhedten vakmerő Thomsonnál is meredekebben vágtatott be a Theta nevű viharba, és bevállalt egy elképesztően kemény menetet. Még legfőbb riválisának is elállt a szava tőle.

VG: vezet a veterán, nyomában a Veszélyember

VITORLAZASMAGAZIN Minden elismerés megilleti a hatvanéves Jean Le Cam-et: immár két napja vezeti a Vendée Globe mezőnyét. Meglepetés: ma (még?) senkit sem ért újabb csapás.

Nincs több verseny, kikötőzár jön

VITORLAZASMAGAZIN Nem lesz több verseny a Balatonon és a kikötőket is be kell zárni – ez derül ki a Magyar Vitorlás Szövetség állásfoglalásából, amelyet a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben kedden bejelentett új kormányintézkedések értelmezésével kapcsolatban adtak ki.

VG: élen a paralimpiai bajnok

VITORLAZASMAGAZIN Túl van a második délutánon és az első éjszakán a Vendée Globe 33 hajót számláló mezőnye. Az élen a paralimpiai bajnok Damien Seguin.

Vendée Globe: kihajózott a mezőny

VITORLAZASMAGAZIN Itt a nagy nap: indul a Vendée Globe, a világ legkeményebb szóló földkerülő regattája. Így hajózott ki a mezőny a Sables d'Olonne-ban berendezett versenyfaluból a rajthoz.

A VG hősei: Jérémie BEYOU (Charal)

VITORLAZASMAGAZIN A 2018-as Volvo Ocean Race-et megnyerő Dongfeng csapatban is aktív tagként közreműködő Beyou sosem félt attól, hogy úttörő legyen, ha a vitorlázásról volt szó. Még mielőtt célba ért volna a 2016-2017-es Vendée Globe mezőnye, elhatározta, hogy új hajót épít a 2020-2021-es viadalra.

VG-hősök: Alex THOMSON – HUGO BOSS

VITORLAZASMAGAZIN Ki ne ismerné fel akár harminc másik hajó közül a csoda szép fekete (és idén rózsaszínű szárnyakon repülő) Hugo Bosst, amely az elmúlt évek során egybeforrt Alex Thomson nevével? A 46 éves walesi vitorlázó ötödször vág neki a Vendée Globe-nak, és miután a viadal két legutóbbi kiadásán a 3. és a 2. helyen végzett, nem kérdés, hogy ezúttal a győzelemre hajt.

MVSZ, azaz Minden Vitorlázó Szövetsége? Interjú Gerendy Zoltánnal

VITORLAZASMAGAZIN Egyedüli jelöltként nyerte el az Magyar Vitorlázók Szövetségének elnöki tisztségét Gerendy Zoltán szeptemberben. A BYC korábbi elnöke pénzügyi területről érkezett, tele energiákkal és jókedvűen. De vajon elég lesz a lendület ahhoz, hogy újra életet leheljen az elmúlt években elindított folyamatokba? És mit tervez az új elnökség? Interjúnkból kiderül.

A legenda, az ifjú titán, a veszélyember és a többiek

VITORLAZASMAGAZIN Hogyan ül meg egy katamarános menő egy klasszikus cirkálót? És hogyan boldogul egy Kékszalag-győztes egy elektromos hajóversenyen? Ki a veszélyember és ki az, aki a szó szoros értelemben egykezesként fogja végigcsinálni a hamarosan rajtoló Vendée Globe-ot? Mik az MVSZ új elnökének tervei? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Vitorlázás Magazin most megjelent 2020/6-os száma. Ízelítő a tartalomból.

Az élmezőnyben a Wild Joe

VITORLAZASMAGAZIN Alig pár órával a rajt után még eléggé együtt van a Rolex Middle Sea Race mezőnye, az élen a Maserati multi 70-es, de az egytestűek között jól áll Józsa Márton csapata, a Wild Joe is.

LUXUSHAJÓ: Nautor’s Swan 98

VITORLAZASMAGAZIN Ha maxikra gondolunk, akkor a Wally mellett alighanem mindenkinek a Swan elegáns, sportos hajói ugranak be. És azokon belül is a legszebb a két éve debütált 98-as, amely az egyik legnépszerűbb az osztályában. Nem is véletlenül!

Jövőre is kiállítással indul a hajós szezon

VITORLAZASMAGAZIN Harmincadik alkalommal nyitja meg kapuit az ország legnagyobb hajókiállítása, a 2021 február 25-28. között zajló Budapest Boat Show. A kiállítás megrendezésére jelentős igény mutatkozik a hazai hajópiac meghatározó szereplőitől, amit jól mutat, hogy számos cég már most jelezte részvételi szándékát az év eleji rendezvényre.

Genova legjobbjai

VITORLAZASMAGAZIN A genovai hajókiállítás esetében már az is nagy szó volt, hogy egyáltalán megtartották – de még egy sor újdonság is felvonult, és megválasztották a legjobb hajókat is.

Nagy csapatást hozott az Unitef Kupa második napja

VITORLAZASMAGAZIN Nagyon durva szélet kapott a második napon a Spartacus VE versenye, az Unitef Kupa mezőnye. Beszámoló a látványos csapatással színesített regattáról.

263 nap a Föld körül – Kopár István a nagy versenyről

VITORLAZASMAGAZIN A Balatonnál tanult meg vitorlázni, a Golden Globe Racen 18 versenyző közül, 4. helyezettként ért célba. Az amerikai és magyar zászlóval fellobbogozott Puffin nevű hajójával 263 napig tartott magányos és emberfeletti utazása 2018-ban, amelyről magazinunkban már több alkalommal is beszámoltunk. Most a likebalaton.hu-n jelent meg egy interjú vele – íme!

Késsel támadt a vitorlázóra a horgász

VITORLAZASMAGAZIN Új fejezet a vitorlázók és a horgászok örökös ellenségeskedésében: ezúttal fegyveres garázdaságig, sőt, majdnem vérig fajult a vita Alsóörsön.

Ismét kormánysérülés vetett véget a Gitana rekordkísérletének

VITORLAZASMAGAZIN Második nekifutásra sem jött össze a földkerülő rekord elhódítása a Gitana csapatnak: 12 napnyi út után a 70 lábas trimarán kormánylapátjának sérülése kényszerítette feladásra a francia gárdát.

Ilyen volt régen a téli Balaton!

VITORLAZASMAGAZIN Közel száz évvel ezelőtt nem volt olyan tél, amikor ne esett volna a hó és ne fagyott volna be a Balaton vize. Akkoriban a tó környékén hónapokig élvezték a síelés, szánkózás és korcsolyázás örömeit, sőt a téli motorverseny vagy jégvitorlázás is olyan program volt, amit szinte minden évben megrendeztek – idézi fel a múltat a Likebalaton.hu cikke.

AC: Újratervezték a Prada Kupa menetrendjét

VITORLAZASMAGAZIN Miután az NYYC American Magic hajója vasárnap felborult és megsérült, a csapat arról tájékoztatta az Amerika Kupa versenyigazgatóját, hogy nem vesznek részt a hétvégi körversenyeken. A 36. Amerika Kupa felvezető regattájának (round robin) következő futamai ezért az alábbiak szerint módosulnak.

Gitana: száguldás után csordogálás a rekordkísérleten

VITORLAZASMAGAZIN A kezdeti száguldás után a Doldrumban való lassú csordogálás jellemzi a Gitana csapat nemrég újrakezdett rekordhajszolását. Még van esélyük, de a kilátások romlanak….

Amerika Kupa: Megvan a jövő heti „táncrend”

VITORLAZASMAGAZIN Több mint három év várakozás és a decemberben futott Karácsonyi Kupa után a jövő héten megkezdődik a 36. Amerika Kupa felvezető versenyeinek azon szakasza, amikor már tétre mennek a győzelmek és a vereségek.

AC: Olasz szakértők hozhatják helyre a Britannia félrekalibrált szárnyait

VITORLAZASMAGAZIN Rosszul kalibrálták az INEOS Team UK hajójának szárnyait, ezért gyenge szélben a Britanniának túl nagy a kilengése, ami komoly sebességvesztést okoz – állapították meg szakértők az Amerika Kupa felvezető versenyének, a Karácsonyi Kupának az elemzése alapján. Az olasz Quantum Sails csapata felajánlotta, hogy segít versenyképessé tenni a brit AC75-öst – amennyiben a vetélytársak megengedik.

Elindult a jegyvásárlás a Budapest Boat Show-ra

VITORLAZASMAGAZIN A tavalyinál is kedvezményesebb early bird jegyek szerezhetők be a 2021. március 18-21 között zajló Budapest Boat Show-ra.

Perini Navi Victoria: a korral érő ketch

VITORLAZASMAGAZIN Nem fiatal, mégis egyre jobb hajó a Perini Navi egyik legpompásabb alkotása, a Victoria. A luxusvitorlás nemrégiben esett át a harmadik felújításán, és bátran kijelenthetjük, hogy szebb és jobb, mint új korában.

Jules Verne Tophy: vége a rekordkísérletnek, a Sodebo is feladta

VITORLAZASMAGAZIN Volt olyan pillanat, amikor 600 mérföldnél is nagyobb előnnyel vezetett a világ eddigi leggyorsabb földkerülő csapata, az IDEC Sport előtt a Sodebo Ultim, de Thomas Coville kénytelen volt feladni a rekordkísérletet, miután megsérült a trimarán egyik kormánylapátja.

Magyar siker az Olympic Week Regattán

VITORLAZASMAGAZIN Berecz Zsombor úgy nyert, hogy a zárófutamon már rajthoz sem kellett állnia, Érdi Mári három győzelemmel kezdett, és végül csupán egyetlen ponttal csúszott le a dobogóról Gran Canarián.

Vándor Róbert és az RSM már a duplázásra készül

VITORLAZASMAGAZIN A balatonfűzfői Vándor Róbert hároméves korától édesapja jóvoltából mindig valamilyen hajón vagy azok közelében töltötte a nyarakat. 11 évesen kezdett el vitorlázni, most pedig arra a legbüszkébb, hogy beérett 10 évnyi munkája, és csapatával sikerült megnyerni a hőn áhított Kékszalagot. 2020. július 31-én hajnalban az RSM2 haladt át elsőként az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán. Élményekről, tervekről kérdezte a Likebalaton.hu a neves versenyzőt.

Összefogás a hajóipari szakemberképzésért

VITORLAZASMAGAZIN Magyarország komoly hajóipari potenciállal rendelkezik, ezt azonban számos tényező miatt mind nehezebb kihasználni. Az egyik legnagyobb kihívás a szakemberhiány, ezért a legnagyobb hazai hajóipari vállalkozás aktív szerepet vállal a hazai kishajóépítő- és karbantartó szakmai képzés támogatásában. Erről a napokban állapodott meg a balatonfűzfői Wia hajógyár és a balatonfűzfői Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) Öveges József Technikum és Kollégium. Az ifjú szakemberek képzése a jövő tanévtől indul.

Sűrű szezon van a vízimentők mögött

VITORLAZASMAGAZIN Idén 3901 könnyű sérültet láttak el, illetve segítettek a strandi mentők, ami 3,11 százalékkal több, mint tavaly – közölte Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

VG: Thomson javít, Dalin vezet

VITORLAZASMAGAZIN Átvette a vezetést Charlie Dalin (Apvia) Thomas Ruyant-tól a Vendée Globe-on. Ez volt a tizedik helycsere az élen a rajt óta, és Dalin a hatodik, aki az élre állt. Thomson másfél napja javít, ha minden igaz, sikerülni fog a dolog – és érdekes, hogy háromszor is négykor előzték meg. Rövid összefoglaló a Vendée Globe-ról.

VG: Ruyant felhajrázta magát az élre

VITORLAZASMAGAZIN Nagyot hajtott Thomas Ruyant (LinkedOut) az előző 24 órában: megfutotta a verseny kezdete óta regisztrált legjobb egynapos időt (21,5 csomós átlag), és átvette a vezetést Thomsontól.

Később lesz a Budapest Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN A járványügyi helyzet miatt több kiállítás időpontját áthelyezi, későbbre csúsztatja a Hungexpo Zrt. Köztük van a Budapest Boat Show is: március második felére került az évadnyitó seregszemle.

VG: Végre normális kerékvágásban, Thomson újra az élen

VITORLAZASMAGAZIN Az első hét viharokkal tarkított időjárása után végre normális kerékvágásban halad a Vendée Globe, immár a kereskedelmi szelekkel hajózik a mezőny, és Thomson ismét az élre állt. Az első 4-ből csak egyetlen hajó foileres.

VG 6. nap: Thomson az élen, újabb viharos éjszaka jön

VITORLAZASMAGAZIN Átvette és egyelőre őrzi a vezetést a Vendée Globe-on Alex Thomson. A brit hajós kimaradt az Apvia, a PRB és a LinkedOut közötti fej-fej melletti meccsből, és taktikusan rövidebb utat választva hamarabb fordult délnyugatnak, mint a többiek. A terv eddig bejött – de egy újabb viharos éjszaka vár a mezőnyre, és Thomson épp a Theta közepét célozta meg…

A Sámánokkal készül a keszthelyi vitorlázó

VITORLAZASMAGAZIN A jó vitorlázó legnagyobb fegyvere az alázat, itt sosem szabad elfelejteni, hogy a természet az úr! – vallja Büki Gábor, aki nemrég meghívót kapott a magyar vitorlás válogatottba. A sportág csúcseseményének szánt Nemzetek Kupájában hazánkat a Sámánok képviselik.

Hajót külföldről – de hogyan?

VITORLAZASMAGAZIN A szezon vége a hajóeladások legaktívabb időszaka. Megélénkül a használt hajók piaca, a külföldi behozatal és az új hajók eladása is. A szezonzáró hajókiállításokon tudjuk utoljára vízen áttekinteni a kínálatot, kipróbálni és kiválasztani a számunkra ideális típust. Ilyenkor érdemes a nemzetközi használt hajós hirdető oldalakat is aktívan böngészni álmaink hajója után – tanácsolja jogi szakértőnk.

Mári és Zsombi ismét nyert – de ezúttal nem a vízen

VITORLAZASMAGAZIN Idén is Érdi Mári és Berecz Zsombor lett az Év Vitorlázója.

Rajt előtti utolsó előzetes a Vendée Globe-ról

VITORLAZASMAGAZIN November nyolcadikán, vasárnap délben harminchárom 60 lábas vitorlás vág neki a világ túlzás nélkül legkeményebb vitorlásversenyének: egyedül, segítség és kikötés nélkül kell megkerülni a Földet. A legfontosabb tudnivalók még egyszer a közvetítések linkjeivel.

A VG hősei: Samantha DAVIES (Initiatives-Coeur)

VITORLAZASMAGAZIN Amióta Ellen MacArthur másodikként futott be a Kingfisherrel a Vendée Globe-on 2001-ben, egy nőnek sem sikerült felállnia a dobogóra. Ezen akar változtatni a szintén angol Samantha Davies, aki a harmadik startjára készül a földkerülő regattán.

VG: A szárnyasok, a szárnyatlanok és a „betétek” – esélylatolgatás

VITORLAZASMAGAZIN A világot sújtó járvány ellenére november 8-án elrajtol a 9. Vendée Globe szóló földkerülő, a világ talán legkeményebb vitorlásversenye. Ruják István esélylatolgatója a korábbi magyar résztvevő, Fa Nándor véleményével színesítve.

VG-arcképcsarnok: Miranda Merron

VITORLAZASMAGAZIN Elég elkötelezettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ígéretes reklámipari karriert hagyjon hátra az offshore vitorlázás szenvedélyéért – pont ezt tette Miranda Merron 15 évvel ezelőtt. Jól indult a karrierje: először 9 évesen, családi hajójukon szelte át az Atlanti-óceánt, aztán később még párszor megismételte ezt az utat. Az útvonaltervezésben igazi szakértő és szigorú analitikus – kijárta az utat magának, hogy kiváló navigátor lehessen. A VG hőseinek bemutatását a hölgyekkel kezdjük a Women on Water Hungary segítségével.

Győzelemmel felérő második helyen ért be a Wild Joe!

VITORLAZASMAGAZIN Elképesztő menet végén sikerült felülmúlnia még a tavalyi remek eredményét is a Wild Joe csapatnak a Rolex Middle Sea Race-en: Józsa Mártonék az egytestű mezőny abszolút második helyezettjeként értek célba!

Tedd kényelmesebbé az életed

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – Minden egy helyen!

Önbizalomfejlesztés a vízen: 5 tanács, hogy hogyan hozd ki magadból a legtöbbet

VITORLAZASMAGAZIN

Indul a Laser Európa-bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN A hét második felében indul a Gdanskban rendezett Laser Európa-bajnokság. A lengyelországi helyszínen Érdi Mária és a Vadnai-testvérek képviselik a magyar színeket és bár harmincnyolc nemzet vitorlázói neveztek a rangos eseményre, bízhatunk abban, hogy kiválóan szerepelnek majd. Érdi Mária már néhány hete a helyszínen készül, így a körülmények nem lesznek újak számára, ráadásul kiváló formában van és nagy tervei vannak.

Eldőlt, kik a legjobb északi hajósok a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Immár harmadik alkalommal rendezték meg együtt a Dragonos és a Folkboat Országos Bajnokságot. Összesen 26 gyönyörű hajó versenyzett egy jót a címért – beszámoló.

Itt az őszi kompmenetrend

VITORLAZASMAGAZIN Hétfőtől őszi menetrend szerint közlekednek majd a kompok Szántód és Tihany között.

Északi hajók nagy versenye

VITORLAZASMAGAZIN Balatonfüreden, a Hungária Yacht Club (HYC) rendezésében kezdődik a két északi klasszikus hajóosztály, a Dragon és a Folkboat országos bajnoksága. A két osztály már tavaly is nagy sikerrel rendezett közös bajnokságot, egy betétbójával hidalva át a két hajó közötti sebességkülönbséget.

Őszi Pünkösdi Regatta – ez lett a végeredmény

VITORLAZASMAGAZIN Szuper idővel, változatos széllel és izgalmas csatákkal zajlott a tavaszi koronavírus-helyzet miatt szeptember végére halasztott Őszi Pünkösdi Regatta. Összefoglaló a második nap után.

Megdőlt a melegrekord és a Balaton

VITORLAZASMAGAZIN Néhány napja még a befagyófélben lévő víztükörről pörögtek a képek a közösségi médiában, a felmelegedés viszont újabb különleges természeti jelenségeket hozott a Balatonon.

Szörf a város szívében

VITORLAZASMAGAZIN Különös látványban volt részük azoknak, akik január végén a budapesti Hősök terén jártak: a sok mindent látott téren alighanem első alkalommal tartottak szörfbemutatót.

Mégis maradnak a BAHART-nál a vitorlás kikötők

VITORLAZASMAGAZIN Közleményben tudatta a BAHART Zrt., hogy a társaság igazgatósága kezdeményezte a 11 vitorláskikötőre kiírt pályázat visszavonását.

Budapest Boat Show: több idő az innovációkra

VITORLAZASMAGAZIN Meghosszabbította a Budapest Boat Show-n észtvevő hajóipari cégek újdonságainak bemutatkozási hivatott Innovációs Pályázat beadási határidejét a szervező Hungexpo.   

Új startra vár a Gitana

VITORLAZASMAGAZIN Immár a közvetlenül a rajtot megelőző citromsárga készültségi fokozatba kapcsolt a Gitana csapata, ami azt jelenti, hogy 24-48 órán belül indulhat az újabb kísérlet a Jules Verne Trophy elhódításáért.

Hivatalos: elmarad a 76. Rolex Sydney-Hobart verseny

VITORLAZASMAGAZIN Hosszú tradíciót tört meg a Covid-19: évtizedek óta először nem izgulhat a vitorlázóvilág a Rolex Sydney-Hobart regattáért. A rendezők hivatalosan is bejelentették: a verseny elmarad.

Amerika Kupa: Az amerikai csapat vitte az első napot

VITORLAZASMAGAZIN Talán kevesen tippelték volna meg az első futamok előtt, hogy a New York Yacht Club csapata, az American Magic mutatkozik be a legsikeresebben a 36. Amerika Kupáért folytatott küzdelemsorozat első napján. De így volt, a jenkik két futamot is nyertek, és az első nap után vezetnek.

Bavaria Vision 42: Formabontó klasszikus

VITORLAZASMAGAZIN Amennyire klasszikus formavilágot türköz a Bavaria hazai zászlóshajója, a Vison 42-es, annyira formabontó is számos részletét tekintve – mindjárt eláruljuk, miért. Bemutatjuk a kategória szerintünk egyik legjobb típusát.

Űj vezérigazgató a Bahart élén

VITORLAZASMAGAZIN A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közgyűlésének döntése értelmében 2020. december 16-tól Veigl Gábor a társaság vezérigazgatója.

Best of Vitorlázás

VITORLAZASMAGAZIN Megjelent a Vitorlázás Magazin Hajó Extra különszáma, benne 33 hajó bemutatójával és tesztjével. A hiánypótló kiadvány különleges gyűjtemény, a piac legfontosabb modelljeivel – és elektromos hajós melléklettel.

VG: eltűnt, de már megvan az egyik vitorlázó

VITORLAZASMAGAZIN Süllyedni kezdett a hajója, ezért a mentőcsónakba szállt Kevin Escoffier. 11 és fél órát hánykolódott a tengeren. Nem volt éppen sima ügy, de megmentették.

Budapest Boat Show: „Nem veszteség, új lehetőség”

VITORLAZASMAGAZIN Nem veszteség, hanem éppen új lehetőségek nyitánya az, hogy néhány nagyobb hazai hajóforgalmazó kihagyja a jövő évi Budapest Boat Show-t – vélik a rendezők. Ezúttal ugyanis előtérbe kerülhetnek azok a sokkal szélesebb vásárlói kört célzó forgalmazók és termékek, amelyeket minden évben kicsit beárnyékolnak a csak kevesek számára reális alternatívát kínáló nagyok .

Nem lesznek vitorlások a Budapest Boat Show-n!

VITORLAZASMAGAZIN Egyetlen nagyobb hazai vitorláshajó forgalmazó sem vesz részt az elhalasztott időpontban megrendezendő tavaszi Budapest Boat Show-n – derül ki a Hungexpo és a gyártók nyilatkozataiból. A cégek sajnálják, de kénytelenek voltak meghozni ezt a döntést. A háttérben egyszerre van a járvány és az annak ellenére (jórészt éppen amiatt) túlságosan felfutó kereslet-növekedés.

Zöld hajó lett az év legjobb szuperjachtja a vitorlások között

VITORLAZASMAGAZIN A Baltic Yacht szépsége, a Canova bizonyult a legjobb hajónak a Boat Intenational zsűrije szerint. A 43 méteres csoda nem a szépségével hódított.

VG: tucatnyian már Délen, Le Cam 5 perccel verte meg magát

VITORLAZASMAGAZIN Tucatnyi hajó, vagyis az élboly nagyja már a Déli féltekén vitorlázik a Vendée Globe-on. Thomson továbbra is vezet, Le Cam hősiesen kitart a 4. helyen. Nem lehet eléggé méltatni a teljesítményét – úgyhogy méltatjuk még egy kicsit, ezúttal a számok tükrében.

VG: egy kiállt, egy visszaállt, Le Cam vesztésben a technikával szemben

VITORLAZASMAGAZIN Alex Thomson továbbra is vezet a Vendée Globe-on. Ahogy az várható volt, Jean Le Cam hősies küzdelme ellenére bukott egy helyet, Thomas Ruyant megelőzte, így János király már csak harmadik. Az élmezőny kicsit belassult, a követők pedig érkeznek, kicsit összetorlódhat a mezőny. Troussel a törött árbócával kiállt, Beyou a javítás után újraindult.

A legenda és az ifjú titán

VITORLAZASMAGAZIN Időutazást szerveztünk, méghozzá nem is akármilyet. Egy napfényes kora októberi hétvégén felültettük a hazai nagyhajós vitorlázás új generációját megtestesítő Kaiser Kristófot – az übehájtech MKB-Prospex DC35-ös katamarán kormányosát – a Balaton egyik legemblematikusabb hajójára, a 76. évét taposó, ötszörös Kékszalag-győztes, és évtizedekig gyorsasági rekordot tartó Nemere II-re.

Mit lehet és mit nem a korlátozások alatt?

VITORLAZASMAGAZIN Az elmúlt napokban sorra jelentek meg különféle állásfoglalások – az MVSZ-től, a kikötőktől, kluboktól – azzal kapcsolatban, hogy ki hogyan értelmezi a koronavírus-járvány miatt szerda óta érvényben lévő korlátozásokat. Mi is értelmeztük a rendeletet, íme, mire jutottunk!

HAJÓBEMUTATÓ: Bali Catspace – Tényleg nagyterű

VITORLAZASMAGAZIN Tavasszal érkezik a Balatonra az első Bali Catspace katamarán – adta hírül a márka forgalmazója. Már alig várjuk, hogy alkalmunk nyíljon kipróbálni egy ilyen különleges hajót, de szerencsére már volt alkalmunk kicsit körülnézni a hajón. Előzetes bemutatónkból kiderül, miért különleges a Bali újdonsága.

VG: 4. nap – a balszerencse áradása

VITORLAZASMAGAZIN Ha így megy tovább, akkor nem a leggyorsabb hajó vagy a legügyesebb vitorlázó nyeri a Vendée Globe-ot, hanem az, amely és aki legtovább marad vitorlázóképes. A negyedik nap ugyanis tovább ritkította a mezőnyt – legalábbis átmenetileg.

VG: itt az első helyzetjelentés!

VITORLAZASMAGAZIN Az élen Beyou, őt Dalin üldözi. Thomson a 4. helyen halad éppen, a Pauger Carbonnál épült hajóval induló Tripon a 7., a mezőny hölgyei közül pedig Davies áll a legjobban, jelenleg a tizedik. Ez első helyzetjelentés a Vendée Globe-ról a rajt utáni első adag képpel.

Vendée Globe kiskáté

VITORLAZASMAGAZIN Hamarosan indul az év legnagyobb regattája, a Vendée Globe. A november 8-án rajtoló versenyen 33 bátor vitorlázó – köztük hat nő és 18 újonc – vág neki a nagy kalandnak, hogy Les Sables d'Olonne-ból indulva kikötés nélkül megkerülje a Földet. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a nagy versenyről.

VG-hősök: Damien Seguin – Groupe Apicil

VITORLAZASMAGAZIN A Vendée Globe mezőnyében alighanem a francia Damien Seguim a legbátrabb versenyző, aki a szó szoros értelemben arra készül, hogy egy kézzel kerülje meg a Földet.

Magyar dream team 143 nemzet ellen az SSL-en!

VITORLAZASMAGAZIN Valóságos vitorlázó dream team állt össze Berecz Zsombor vezetésével a 2022-ben induló, egyfajta Nemzetek Csatája -jellegű SSL Gold Cup versenyre.

A Balaton drónfestője

VITORLAZASMAGAZIN Immár három éve csinál képeket új, különleges aspektusból a Balatonról Böröczky Bulcsú. A balatonboglari fotós drónokkal készít légfestményeket a tóról, annak legszebb tájairól, elővilágáról – és természetesen a vitorlázásról is. Ezekből válogattunk egy terjedelmes és látványos képriportot magazinunk legfrissebb, idei 6-os számában.

Ilyen volt az Őszi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Az idei rövidebb szezon és az előre jelzett szél miatt is lelkesen várták a vitorlázók az idei Őszi Regattát. A KMPVSE versenyén 57 hajó állt rajthoz. Rövid beszámoló a nyertesek listájával.

Szinte új ókori hajóroncsot találtak

VITORLAZASMAGAZIN Elképesztően jó állapotban maradt ókori hajó darabjait találták meg az Adria mélyén.

A VG hősei: Thomas Ruyant (LinkedOut)

VITORLAZASMAGAZIN Csak két dolog közös a november 8-án startoló Vendée Globe résztvevőiben: mind bátrak és remekül vitorláznak. A 33 induló mind-mind érdekes karakter, be is mutatunk közülük jó néhányat. Először is ismerjük meg a francia Thomas Ruyant!

Lökést kaphat a hajópiac – mi várható a balatoni “hajószalon” után?

VITORLAZASMAGAZIN Bőven van tér az eddig is fejlődésben lévő magyarországi, azon belüli is a balatoni hajók piacán – derült ki a koronavírus-járvány miatt sokáig kérdéses, aztán végül minden előzetes várakozást felülmúló Balaton Boat Show-n, amelyen számos teljesen új modell is bemutatkozott. Jónéhány kiállító több szemszögből is mesélt arról, hol tart most a magyarországi, balatoni hajózás és mire lehet számítani. Körkép.

A hőhullámok miatt algásodik jobban a Balaton

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton vize jobban algásodik a rövid, intenzív hőhullámok hatására, mint amit az éves átlaghőmérséklet-emelkedés okozna – derül ki a vízi mezokozmosz rendszerben végzett első átfogó kutatás előzetes eredményeiből.A hőgullámok

Bronzkori kincsek nyomában a Balaton medrében

VITORLAZASMAGAZIN Örvényesnél szonárral vizsgálták át a Balaton medrét búvárrégészek. Az első próbakutatás során kiderült: jól működik az önkéntesekkel kiegészülő, múzeumok szakmai támogatását is élvező csapatuk, ezért több merülést is terveznek. A Balatonban számos bronz- és római kori lelet lehet.

Szörfös rekord a Keszthely-Kenese távon

VITORLAZASMAGAZIN Új gyorsasági rekord született a Keszthely-Balatonkenese távon kiírt gyorsasági versenyben a Balatonon. Bors Máté szörfös a légvonalban közel 80 kilométeres távot 1 óra 36 perc alatt teljesítette.

Illik Ákos nyerte a szóló Balatonkerülőt

VITORLAZASMAGAZIN Illik Ákos nyerte a Nelson Flottalízing nevú Flaar 26-ossal a jubileumi, 20. szóló Balatonkerülő versenyt. Idén 16 hajó vágott neki a távnak.