Életmentő tipp: ezért jó a Balaton app

A vízimentők hangsúlyozzák a megfelelő felszerelést, a felkészülést és az életmentő app használatát a biztonság balatoni vízi sportoláshoz.

Minden, ami tavasszal kell…

VITORLAZASMAGAZIN Hajó a sufniból, Szélábécé mindenkinek, Jégbe fagyva és eltemetve, Ha egy nő egy vízesés hátán kerüli meg a Földet – íme néhány idei első lapszámunk változatos cikkeinek címei közül. Egy kis ízelítő a friss magazinból.

Magyar siker a 29er EK első versenyén!

VITORLAZASMAGAZIN A Kereked színeiben versenyző Kis-Szölgyémi Soma/Juhász András Sámuel páros nyerte U17-ben és abszolútban is a spanyolországi Port Balísban rendezett 29er szkiffek Európa-kupa sorozatának idei első versenyét.

Mégis hajózhatunk itthon horvát jogsival!

VITORLAZASMAGAZIN Egy kacifántos bírósági eljárás után újra elfogadottak a horvát ICC okmányok. Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a lakcímkorlátozást, a korábbi ügyeket felülvizsgálják. Minderről lapunk állandó jogi szakértője, dr. Csicsely Tamás számol be cikkében.

Kék sál-rekord szültett

VITORLAZASMAGAZIN Immár hagyomány, hogy télen is rendeznek egy nem hivatalos Kékszalagot: a Kék sál versenyt, amely a nyári tókerülő fagyos párja, és akadnak olyan elszánt vitorlázók, akik végigküzdik a távot. Sőt, az idén új rekord is született.

Haranghy Csaba az MVSZ új elnöke

VITORLAZASMAGAZIN Megválasztották a Budaörsön rendezett tisztújító közgyűlésen a Magyar Vitorlás Szövetség új elnökét. A testületet a következő ciklusban Haranghy Csaba vezeti.

Vitorlás partyval kezdték az évet Szegeden

VITORLAZASMAGAZIN Az idén sem maradt el a tiszai hajósok évnyitó rendezvénye: a Szegedi Vitorláskikötőben vízre szálltak a vitorlázás szerelmesei az év első napján, hogy együtt ünnepeljék meg az új szezon kezdetét.

Szárazföldi sebességrekord vitorlással

VITORLAZASMAGAZIN Megdöntötte a vitorlás járművel felállított szárazföldi sebességrekordot az Emirates Team New Zealand: 22 csomós széllel 222,4 km/h-s tempót értek el guruló szánkójukkal.

Magyar sikerek Hyéresben

VITORLAZASMAGAZIN Komoly magyar sikereket hozott a Hyéresben rendezett ILCA Európa-bajnokság és nylt Európa Kupa: Vadnai Jonatán negyedik, Éri Mári pedig nyolcadik lett a nagyon erős mezőnyben.

Szabi Ocean Racing – Frontról frontra délnyugat felé

VITORLAZASMAGAZIN Egy hete rajtolt a Route du Rhum – Destination Guadeloupe szóló Atlanti-óceán átkelő vitorlásverseny, amelynek győztese, Charles Caudrelier már be is ért a célba. Weöres Szabolcs első magyarként rajtolt a valaha volt legnagyobb, 137 hajót számláló mezőnyben. Hét versenynap elteltével Szabi a teljes táv hozzávetőleg 40 százalékát tette meg, menete stabil, kedve jó, küzdőszelleme töretlen, arra koncentrál, hogy behozza a hajót a Gaudeloupe-i célba.

Elrajtolt a Route du Rhum!

VITORLAZASMAGAZIN Viharjelzés miatt a tervezetthez képest háromnapos csúszással, de elrajtolt szerdán az Atlanti-óceánt átszelő Route du Rhum (Rum-út) szóló vitorlásverseny mezőnye. A Guadeloupe szigetéig tartó 3542 tengeri mérföldes tengeri kalandnak 138 hajós mezőny vágott neki, és idén először magyar résztvevőnek is szurkolhatunk: Weöres Szabolcs egy, a Földet már többször megkerült hajóval fogta be a szelet.

Vadnai Joni negyedik lett az ILCA 7 francia bajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN A november 14-21. között megrendezendő Európa-bajnokság helyszínén tartották a francia nemzeti bajnokságot, amely így gyakorlatilag az EB előversenyének volt tekinthető. Vadnai Jonatán remekül ment, éppen csak lecsúszott a dobogóról a hamarosan kezdődő EB előtt.

Ilyen volt az idei Rudi Trans négykezes

VITORLAZASMAGAZIN A beígért esős időjárás ellenére komoly létszámú mezőny nevezett az idei XVII. Rudi Trans 4kezes EAST versenyre. 67 hajó és két fős legénysége vállalta, hogy mielőbb megpróbálják teljesíteni a nem rövid versenytávot. Az indulók az alap YS-I.-II.-III. hajóosztályokon kívül még YS Open, 8M Open és BAV32 osztályokba tudtak nevezni. Az utóbbi kettő ranglista versenyként is kezelte a 4kezest.

HAJÓBEMUTATÓ: HY 5.0 Fish SC – Egy új világ felfedezése

VITORLAZASMAGAZIN Az októberi remek idő lehetőséget kínált arra, hogy kipróbáljunk valami szokatlant: egy egészen újfajta hajóosztállyal ismerkedtünk meg egy egészen újfajta vízi világban. A Hírös Yacht HY 5.0 Fish SC tökéletes társ volt egy kis kirándulásra a Tisza-tavon. Mindjárt eláruljuk, hogy miért.

Érdi Mári ötödik lett az ILCA6 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Az első nap után összetettben az élen állt, az érdemfutamnak pedig a második helyről vághatott neki Érdi Mári az ILCA 6 hajóosztály Texas partjai előtt rendezett októberi világbajnokságon. A magyar vitorlázó végül az ötödik helyen zárt.

Kettős magyar siker az L30-asok között

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar csapatok az EUROSAF L30 Európa bajnokságon: a Tranquilo az aranyérmet, a Present Perfect az ezüstöt hozta haza Sanremoból.

Megvan, kik nyerték az idei 29ER magyar bajnokságát

VITORLAZASMAGAZIN Az Európa Kupa fordulót az olasz világbajnoki ezüstérmes Demurtas-Santi páros nyerte, az ezüst a magyaroknak, a bronz az ír van Steenberge testvérpárnak jutott.

Bajnok lett a Nyári Mikulás

VITORLAZASMAGAZIN Kiváló versenyben, tíz remek futamban dőlt el az elmúlt héten Balatonföldváron a bajnoki cím sorsa a Dragon és a Folkboat osztályokban. A Dragon osztály bajnoka a Nyári Mikulás lett Gömbös Lóránd kormányzásával, a legénységi tagok Horgos Tamás, Bartos Zoltán és Lukáts Csaba voltak. A Folkboat osztályban a Natalie győzedelmeskedett, a csapat: Kovács János kormányos, Mészáros Ákos és Faragó Gábor.

Kiderült, ki nyerte az idei 70-es cirkáló bajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN Izgalmas és kemény versenyben győzött Jordán Balázs és csapata a Pannóniával az idei 70-es cirkáló bajnokságban. A második az Irokéz, a harmadik az Anna.

Az első képek a Hanse 510-esről

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton Boat Show forgatagában pénteken délelőtt még egy elforgatott molinón takargatták, aztán délután megmutatták a Hanse újdonságát, az 510-est. Immáron tucatnyi képen is megcsodálhatjuk. Íme!

Ilyen volt az idei Artesz Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Balatonfüred előtti vízterületen véget ért a 25. ARTESZ KUPA. A négynapos regatta egyben a KALÓZ osztályban JUNIOR MAGYAR BAJNOKSÁG is volt.

Véget ért a nagyhajós bajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Változatos volt az idei Nagyhajós Országos Bajnokság, amely vasárnap a díjkiosztóval ért véget. 

A hétvégén rajtol a Csillagtúra!

VITORLAZASMAGAZIN Augusztus 13-án rajtol el ismét a Balaton legrégebbi teljesítménytúra versenyeinek egyike, a Csillagtúra. 

Családi nappal népszerűsítették a vitorlázást

VITORLAZASMAGAZIN Rengeteg ember került közelebb a vitorlázáshoz, köszönhetően a Magyar Vitorlás Szövetség és partnerei, támogatói által szervezett családi napnak, amelynek keretében számtalan vízi és parti program várta az érdeklődőket július közepén.

Több mint száz kalóz versenyzett

VITORLAZASMAGAZIN A Kalóz hajóosztály cseppet sem vesztett népszerűségéből – erről tanúskodnak a Procelero SE által július 21-24 között megrendezett két verseny nevezési számai. A juniorok kontinensbajnokságára 4 nemzet 33 párosa nevezett, míg a Magyar Nyílt Kalóz Bajnokságon 3 nemzet 71 hajója indult.

Lezárult az 54. Kékszalag

VITORLAZASMAGAZIN Összesen 516 hajó nevezett be a július 14-én csütörtök reggel Balatonfüredről induló, majd július 16-án szombaton reggel véget érő 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A végeredmény szerint az induló hajók csaknem 90 százaléka ért be a szombati limitidő lejártáig, ami kiemelkedő arány és a Kékszalag-történelem egyik legjobbja.

Lezajlott a fiatalok „Kékszalagja”, a Kékpántlika

VITORLAZASMAGAZIN Vasárnap a gyerekek, fiatalok kapták a főszerepet a Balatonfüred előtti vízterületen: itt rendezte meg a Magyar Vitorlás Szövetség a 15. Kékpántlika – EGIS Nagydíjat. Öt hajóosztályban (Nacra 15., RS Feva, Optimist, 29er, 420) mérték össze tudásukat kedvező, a szombati bő 20 csomós szélnél valamivel gyengébb szélben – szép számú közönség előtt.

Prospex-Delta Team: 6 év, 4 hajó és 3 dobogó

VITORLAZASMAGAZIN Hat év alatt négy új hajó. Ez a tény önmagában a győzni akarásról szól. És ezalatt a hat év alatt három dobogós hely a Kékszalagon. Az elsőség azonban még várat magára... Beszélgetés dr. Kaiser Kristóffal, az idén vízre bocsájtott Prospex-Delta katamarán kormányosával.

Újabb csalódást hozott Szabinak a VG-kvalifikáció második felvonása

VITORLAZASMAGAZIN Nem alakult jól a második kvalifikációs próbálkozás sem a 2024-ben rajtoló Vendée Globe-ra készülő Weöres Sabolcs számára: a magyar vitorlázó nem sokkal a rajt után a billenthető tőkesúlyrendszer meghibásodása miatt kénytelen volt kiállni a Vendée Arctiqe versenyről.

200-220 nevezőt várnak az alsóörsi 420-as világbajnokságra

VITORLAZASMAGAZIN A 420-as osztály legjobb vitorlázói Alsóörsön adnak egymásnak randevút augusztus 5. és 13. között – itt tartják ugyanis a hajóosztály világ vezető ifjúsági hajóosztályának világbajnokságát, amelyre az előzetes visszajelzések alapján 200-220 indulópárost vár a szervező Balatoni Yacht Club.

Jön a Bahart Regatta első fordulója!

VITORLAZASMAGAZIN Június 11-én, Fonyódon rajtol az első futam a Yacht Charter Guru és a Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesülettel közös rendezésében. Így a BAHART Regatta és a Kormorán Kupa mezőnye együtt, a hagyományos Kormorán útvonalon vitorlázik majd a szombati túraversenyen, és közösen vesznek részt a futamot követő parti eseményeken.

Hamarosan jön az éjszakai rohanás!

VITORLAZASMAGAZIN Idén ötödjére vághat neki a mezőny az egyetlen balatoni éjszakai vitorlás versenynek. A június 11-én rendezendő Ezüst szalag távja ezúttal is Földvár-Györök-Földvár lesz.

Magyar siker az olimpiai ILCA7 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Vadnai Jonatán a 6. Benjamin pedig a 26. lett az igencsak népes mezőny részvételével megtartott ILCA7 világbajnokságon Mexikóban.

Rekordnevezés várható a hétvégi 54. Mihálkovics Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Minden korábbinál nagyobb szabásúnak ígérkezik a 2022. május 28–29-én megrendezendő 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíj, mind maga a verseny, mind a vízparti programok és a nyeremények szempontjából.

Érdi Mári bronzérmet szerzett a kontinensviadalon

VITORLAZASMAGAZIN Újabb világversenyen szerzett bronzzal gyarapította már amúgy is tekintélyes gyűjteményét Érdi Mári az olaszországi Andorában megrendezett ILCA kontinensbajnokságon. A férfi mezőnyben pedig Vadnai Jonatán Európa-bajnoki nyolcadik, bátyja Vadnai Benjamin pedig a 23. helyen végzett.

Napelemes hajók versenye a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Különleges, a nemzetközi vizeken már ismert hajós versenysorozat egyik állomásának ad otthont augusztusban a Balaton: nálunk rendezik a napelemes elektromos hajók bajnokságának egyik versenyét.

Leégett egy jacht a Dunán

VITORLAZASMAGAZIN Kigyulladt egy hajó az Óbudai-sziget déli részénél, az Árpád híd közelében kedd délután. A III. kerületi tűzoltóság munkatársai több mint egyórás megfeszített munkával eloltották a lángokat.

Ezüsttel kezdte az évet Németh Domonkos

VITORLAZASMAGAZIN A Finn Gold Cup-on, azaz a Finn dingi osztály világbajnokságán, Miamiban született meg a magyar vitorlássport első idei nemzetközi sikere.

Kishajós viziturisztikai megállópontok Füreden és Keszthelyen

VITORLAZASMAGAZIN Kishajós víziturisztikai megállópontok létesültek Balatonfüreden valamint Keszthelyen, amelyeket tavasszal már birtokba is vehetnek a látogatók – hangzott el a Balatoni Megállópontok létesítése projekt záróünnepségén Balatonfüreden. A balatonfüredi, központi létesítmény számára a város Önkormányzata biztosított helyet, a Balatonfüredi Camping területén. A fejlesztés keretében új sétányt is létesítettek, ugyanis a látogatók az új, 140 férőhelyes kikötőnek, víziturisztikai szabadidőközpontnak és kajak-kenu pontnak is otthont adó Kékszalag PORT-ot a Kékszalag-sétányon keresztül tudják megközelíteni. Keszthelyen a frissen létesült Kajak-Kenu Pont a Keszthelyi Yacht Kikötő melletti Libás strandon, a város keleti részén várja a látogatókat.

A franciák is ringbe szállnak a 37. Amerika Kupáért

VITORLAZASMAGAZIN Váratlan bejelentéssel kezdte az évet a francia K-Challenge Racing: Stephane Kandler és Bruno Dubois vezetésével és szervezésével ringbe szállnak a 37. Amerika Kupáért folytatandó küzdelembe. A nevezés nem csak kacsa: az America’s Cup rendezői is megerősítették a hírt.

Megvannak az év vitorlázói

VITORLAZASMAGAZIN A versenyengedélyes sportolók és az elnökség szavazatai alapján eldőlt, hogy kik lettek 2022-ben az Év Vitorlázói és az Év Ifjúsági Vitorlázói.

MIKULÁS REGATTÁVAL ROBBAN BE A TÉLI SZEZON BALATONLELLÉN

VITORLAZASMAGAZIN Idén december 3-án nyit Balatonlelle legnagyobb téli rendezvénye, az Adventi Fesztivál, ami több rendezvényből tevődik össze, sőt, a rezsiválság nehézségei ellenére ezen a napon kezdi meg hatodik szezonját a műjégpálya is Balatonlellén. A pálya mellett ahogy az eddigi években, idén is lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya és fakutya bérlés, korcsolya élezés, korcsolya oktatás és számtalan különleges program is. Nem utolsó sorban itt indul az idei, jubileumi Téli Vitorlás Versenysorozat, mégpedig a Mikulás Regattával. -írja Vitorlázz Itthon.hu

Rute du Rhum: Caudreier új rekorddal nyert!

VITORLAZASMAGAZIN Mostantól fogva 6 nap 19 óra 47 perc és 25 másodperc az Atlanti-óceánt átszelő Rum-út (Route du Rhum) vitorlásverseny új időrekordja. A 48 éves francia Charles Caudrelier ennyi idő alatt tette meg a 3542 tengeri mérföldes távot az északnyugat-franciaországi Saint Malo és a Karib-tengeri Guadeloupe között, első sikerét aratva ezzel egy szóló Atlanti-óceáni regattán.

Lezajlott az idei Dér Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Egy napos csúszással indult, de aztán a kellemetlen időjárás ellenére egészen népes mezőnnyel zajlott le az idei év egyik utolsó nagyhajós versenye, a Dér Kupa.

Jön, de csúszik a Dér Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Az eredeti tervektől eltérően nem szombaton, hanem vasárnap rajtol az Orfűi Vitorlás Egyesület és a Compass Sailing Club közösen versenye, a XVI. Dér Kupa a Siófok és Tihany közötti vízterületen.

Jön a Vihar 2.0

VITORLAZASMAGAZIN Felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető. Elsősorban ez a célja az új VIHAR 2.0 rendszernek, amelynek egyebek közt a felhasználóbarát, könnyen használható új hajóregisztrációs adatbázisa előzheti meg az előnyszámításos mezőnyökben időről-időre fellángoló vitákat.

Újabb elképesztő eredmény a Wild Joe csapattól!

VITORLAZASMAGAZIN Ismét remekelt a Wild Joe csapat egy offshore regattán: a Rolex Middle Sea Race-en az idén sem csupán a létszámot növelte, hiszen abszolútban az elismerést érdemlő negyedik helyen futott be az egytestűek mezőnyében Józsa Márton és csapata.

Szuper őszi versenyt hozott a Szüreti Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Kettős győzelmet aratott a Király Zsolt által kormányzott Sponsor Wanted az idei Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékversenyen – legalábbis abban az értelemben, hogy mindkét napon ők végeztek az élen, szombaton ráadásul rekordidővel. De a népes és lelkes mezőny minden tagja remek örömvitorlázásban vehetett részt a csodálatos októberi időben.

Hatalmas nemzetközi verseny Orfűn

VITORLAZASMAGAZIN Hétvégén rendezi az Orfűi Vitorlás Egyesület hazánk legrangosabb nemzetközi rádió-távirányítású modellvitorlás-versenyét a Hungarian IOM Opent. Október 22-23-án a Pécsi-tó ad otthont, nyolc nemzet csaknem harminc versenyzőjét felvonultató regattának.

Edzésben a magyar SSL-csapat

VITORLAZASMAGAZIN Berecz Zsombor világbajnok, olimpiai ezüstérmes vitorlázónk válogatta össze a Star Sailors League (SSL) avagy a Nemzetek Kupája sorozatra a legjobb hazai vitorlázókat.

HAJÓBEMUTATÓ: Wia 450 Cabrio

VITORLAZASMAGAZIN Ha a szépség a részletek és az arányok összhangja, akkor érthető, hogy miért és mitől lett még fenségesebb a Wia zászlóshajója, amely hivatalosan a kenesei Boat Show alkalmával mutatkozik be. A régebben 435-ös típusnév alatt futó modell szűk 60 centiméteres nyújtáson esett át, méghozzá pont ott, ahol a leginkább szükséges. Az eredmény egy még arányosabb és formásabb hajó lett, amely igazi luxusjachtos funkciókat is kínál.

Újabb bronzzal gazdagodott Mathényiék gyűjteménye

VITORLAZASMAGAZIN Pár nappal ezelőtt fejeződött be a repülő hollandisok Garda-tavon megrendezett világbajnoksága, amelyen rendkívüli dolog történt. A többszörös világbajnok Majthényi Szabolcs – Domokos András  párosból Domokos Andrásnak haza kellett utaznia, ezért Horgos Tamás ugrott be a helyére. A három vitorlázó végül harmadik helyen zárta a világbajnokságot. A többi magyar egység pedig egy 13., egy 18., egy 23. és egy 30. helyet szerzett. 

Kivezetik a papíralapú „hajós jogsikat”

VITORLAZASMAGAZIN Érvényességi idejük lejártával modern, kártya alapú okmányra kell cserélni a 2014 előtt kiállított belvízi és a 2016 előtti tengeri kedvtelési célú engedélyeket – derül ki a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont hirdetményéből.

Két magyar bronz a Nacra 15 vb-ről

VITORLAZASMAGAZIN Litkey Árpád vitorlázó szakedző nevéhez már számos mérföldkő fűződik a magyar vitorlázásban. Az általa létrehozott és vezetett PÖFF SE sikeressége megkérdőjelezhetetlen. Célja a vitorlázás megszerettetése és egy életen át tartó kapcsolat kialakítása a sporttal.

Pöffös szélben indult a 420-as világbajnokság

VITORLAZASMAGAZIN Pöffös, trükkös, forgolódó, közepes erősségű, klasszikus balatoni északi szélben tartották meg a 420-as világbajnokság első napját Alsóörsön. 

Hajókötél a gyártótól!

VITORLAZASMAGAZIN A Galco Kft. Ez a név egy 50 éves kötélgyártó tradíciót jelent. Szinte minden területen, ahol kötelet használnak, megtalálhatók a termékeink. Mi nem csak értünk hozzá, de azt is tudjuk, hogy mire kell odafigyelni, ha professzionálissá fejlesztenénk egy kötél tulajdonságait. Eddig azon dolgoztunk, hogy a világ élvonalába kerülhessünk hajóköteleink minőségével – most ezeket mutatjuk be: A fedélzetre lépnek prémium minőségű vitorlás köteleink, amelyeket itt, Magyarországon gyártunk.

WASZP Games: szárnyaltak a magyarok

VITORLAZASMAGAZIN Remekül szerepeltek a magyar versenyző a Garda-tavon rendezett WASZP Games-en: Szamódy Tamás kategóriájában negyedik, abszolútban 14., Demjén Olivér 15., abszolútban 44. lett a 148 hajós mezőnyben.

Gyapjas Balázs csapata nyerte az Asso bajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN Nagy csatában sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az Asso osztályban Gyapjas Balázs csapatának: a füredi BYC rendezésében megtartott Nagyhajós Bajnokságon a Proligy nevű egység pontegyenlőséggel, csak a több nyert futamnak köszönhetően utasította maga mögé a Fantomassót.

Különleges előadások a Kékszalag mellett

VITORLAZASMAGAZIN Füreden folytatódik a BalatONkoncert ingyenes minifesztivál-sorozat, amelynek keretében számos zenei programra kerül sor Balatonfüreden, a Tagore sétány előtti vízterületen felállított vízi színpadon. A hétvégén fellép többek között a The Biebers és a New Level Empire – a nézők számára teljesen ingyen.

A KÉKSZALAG ÚTVONALÁT IS ÉRINTIK AZ ÚJ METEOROLÓGIAI MÉRŐÁLLOMÁSOK

VITORLAZASMAGAZIN Balatonszemes, Szigliget, valamint Keszthely térségében kell figyelnie az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnyének, ugyanis ezeken a helyszíneken találhatóak az idén márciusban telepített mérőállomások.

Az Ezüst Szalag is a Team Kaálié let

VITORLAZASMAGAZIN Valósággal tarolt a Virág Flóra által kormányzott Team Kaáli az idén: az Ezüst Szalagon immár az ötödik nagy győzelmét húzta be a csapat.

Út a fedélzetre – vitorlás nyílt nap sérült gyerekeknek

VITORLAZASMAGAZIN A Pető Intézet óvodájába és iskolájában járó sérült gyermekek ismerkedhettek meg a sportággal az Ábrahámhegyen tartott vitorlás nyílt nap keretében. A fiataloknak nem csupán megmutatták a vitorlázás alapjait, hanem testközelből is kipróbálhatták az élményt. A szervezők folytatásban gondolkodnak, a nyár folyamán vitorlástábort terveznek mozgássérült gyermekek részére – írja a VitorlázzItthon.hu

Weöres Szabolcs a Vendée Globe küszöbén

VITORLAZASMAGAZIN Weöres Szabolcs azt a célt tűzte ki magának, hogy második magyarként rajthoz áll a Vendée Globe-on 2024-ben. Ehhez szerzett hajót, megismerte, versenyzésre alkalmassá tette, megtanulta a kezelését, hatalmas munkát beletéve. Most a második versenye előtt áll, a vasárnap rajtoló Vendée Arctic rajtjánál ő is ott lesz. Ez már kvalifikációs verseny a Vendée Globe 2024-re.

Ezt lehet eddigi tudni az idei Kékszalagról

VITORLAZASMAGAZIN Minden eddiginél több indulót várnak a július 14-én, 9.00 órakor rajtoló 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A Regatta az idei esztendőben is több napos vitorlás ünnep lesz, a verseny ideje alatt kiállítókkal, parti programokkal, és óriás kivetítővel várják az érdeklődőket Balatonfüreden.

Ian Ainslie nyerte a dragonosok nagy versenyét

VITORLAZASMAGAZIN Nagyszerű küzdelmet vívtak a Csopak előtt kirakott up and down pályán a Dragon flotta hajói a május végén rendezett idei Johan Anker Kupán, amelyet ezúttal is az EGIS SE rendezett. Komoly párharcok, szoros rajtok és éles befutók jellemezték a küzdelmet.

Sikeres Steering the Course napokat zártak a hölgyek

VITORLAZASMAGAZIN A World Sailing Steering the Course nevű nemzetközi női vitorlás fesztiváljának mayarországi rendezvényeként a Magyar Vitorlás Akadémia május 27-én Női Vitorlás Workshopot tartott az érdeklődő hölgyeknek, míg a Magyar Vitorlás Szövetség másnap, május 28-án női csapatoknak szervezett versenynapot az Alsóörs Marinában.

Vadnai Jonatán vezet az ILCA7 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN A május 23-án, hétfőn megkezdődött világbajnokság helyszíne a mexikói Vallartában a  Banderas Bay, ahol 126 laseres küzd egészen május 28-ig, minden napra terveznek futamokat.

A Flaar hajója nyerte a BBS Újdonság Pályázatát

VITORLAZASMAGAZIN Egy igazi hazai fejlesztésű és sokoldalúan használható vitorlást, a Flaar 24-est választotta a szakzsűri a Budapest Boat Show Újdonság pályázatának nyertesének.

Ha egy lány a vízesés hátán kerüli a Földet

VITORLAZASMAGAZIN Alaposan megritkult a mezőny a táv kétharmadnál járó Golden Globe versenyen. A múlt század technikájával folytatott versengés sokak szerint a legkomolyabb kihívás a vitorlázás világában, ahol csak a legkeményebb legények maradnak talpon. No és egy nő...

Komoly hajógyár épül Dunavecsén

VITORLAZASMAGAZIN A HES-TDL egy regionális szinten is kiemelkedő hajójavító és -gyártó üzemet létesít Dunavecse területén.

Túl szép, hogy igaz legyen… online átverések a hajós piacon

VITORLAZASMAGAZIN Az elmúlt években többször találkoztam kihagyhatatlannak tűnő hajóvételi lehetőséggel. A használt motorost vagy vitorlást külföldi eladó hirdette. A hajó kiváló állapotnak örvendett, ezt bizonyítandó az eladó számos képet is küldött a leendő vevőnek. A vételár jóval a piaci érték alatt volt, és az eladó még a Magyarországra szállítás költségét is vállalta volna, garanciákkal. Hihetetlen ajánlat! Jobb is, ha nem hisszük el – tanácsolja lapunk állandó jogi szakértője, dr. Csicsely Tamás.

Kikötőhelyek átruházása – lehet vagy hogy lehet?

VITORLAZASMAGAZIN Évek óta jelentős kereslet mutatkozik a kikötőhelyekre, a kínálat az új fejlesztések és a növekvő díjak ellenére sem tudja kielégíteni a piaci igényeket. A hajóvásárlások alapvető kérdése a kikötőhely megszerzése lett, gyakorlatilag mindenütt várólistákkal találkozunk. A meglévő hely jelentős értéknövelő tényező, kérdés azonban, hogy a hajóvásárlással automatikusan jogot szerzünk-e a kikötőhelyre is? Állandó jogi szakértőnk, dr. Csicsely Tamás segítségével jártuk körbe a kérdést.  

Egész évben Balaton – vízparti kalandok télen-nyáron vitorlázás

VITORLAZASMAGAZIN A balatonfüredi Kékszalag PORT-ban egész évben lehetőségetek van arra, hogy a nyári szezonon kívüli hosszú hónapokban is úgy érezzétek: mégis nyár van!  Mindezt természetesen nem az időjárás, hanem az aktív élmények teszik lehetővé.

Hagyományteremtő kikötői adventi vásár Füreden

VITORLAZASMAGAZIN Hagyományteremtő jelleggel rendezik meg 2022. december 10-én szombaton az I. Kékszalag PORT adventi vásárt Balatonfüreden, a Balaton idén átadott kikötőjében. Az ingyenes rendezvényen helyi és környékbeli kézművesek, gasztronómiai szolgáltatók mellett különböző, a vízi sportokhoz kapcsolódó aktivitásokkal, valamint jégvitorlás kiállítással is készülnek a szervezők.

Megcsinálta Szabi az egykezes Transat-versenyt!

VITORLAZASMAGAZIN Magyar vitorlázó először teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni egyszemélyes vitorlásversenyét, az Atlanti-óceán átkelő, négyévente megrendezett Route du Rhum-ot. Weöres Szabolcs (Szabi Ocean Racing) 14 nap 22 óra 19 perc alatt ért végig a légvonalban 3543 tengeri mérföldes távon a franciaországi Saint Malo és a karib-térségi Guadeloupe legnagyobb kikötője, Pointe-á-Pitre között. Ezzel nagy lépést tett célja, a 2024-es Vendée Globe egyszemélyes földkerülő versenyre való kvalifikáció felé.

Kényszerszünet után

VITORLAZASMAGAZIN Két év Covid diktálta kényszerszünet után újra megrendezik a vizisportok egyik legnagyobb európai seregszemléjét, a düsseldorfi Boot kiállítást. A rendezvény igazgatójával Bécsben találkoztunk.

Magyar vitorlázó a Route du Rhum-on!

VITORLAZASMAGAZIN Folytatja a felkészülést a 2024-es Vendée Globe-ra Weöres Szabolcs, újabb kvalifikációs versenyen vesz részt, a november 6-án rajtoló Route du Rhum-on, amelyen magyar vitorlázó még nem állt rajthoz.

Vitorlázók kiáltványa

VITORLAZASMAGAZIN Valóságos kiáltványt tett közzé Szentandrási-Szabó Attila vitorlás Facebook-megmondóember a kis- és túrahajós vitorlázók sérelmeit, kívánságait és érdekeit felsorolva az MVSZ-en belül kitört belviszályok apropóján. Mivel ezek döntő többségét mi is többségi érdeknek tekintjük, megosztjuk a szerző legfontosabb gondolatait, a szövetség belügyeire vonatkozó részek kihagyásával. Lássuk hát a lényeget!

Remek magyar eredmények a 29er páros Európa Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Három arany és egy bronzérem, négy hajónk az abszolút első tízben a 327 egységet megmozgató versenysorozatban – ez a magyar egysége mérlege az október végén a Garda-tavon rendezett 29er páros Európa Kupán.

Ők nyerték a Klasszikus Kupa osztályait

VITORLAZASMAGAZIN Az idén is öt nagyverseny eredményei alapján alakult ki Klasszikus Kupa hajóinak rangsora. A nyertesek: a Glória, a Pannónia, a Betadine, a Kékmadár, a Zarándok, a Grünhilda, a Nemecsek, a Csér, a Vica és a Szeszély.

49er és 49er FX Eb a Balatonon lengyel sikerrel

VITORLAZASMAGAZIN Magyar vizeken először rendeztek nemzetközi versenyt az olimpiai high-performance vitorlázó hajóosztályoknak és mindjárt egy Európa-bajnokságot. A 49er és a 49er FX osztályok október 16-án zárult négynapos balatonfüredi U23 korosztályú Európa-bajnokságán mindkét kategóriában lengyel aranyérem született – mellettük a 49er osztályban harmadik helyet szerzett a magyar-belga kettős állampolgár Arthur de Jonghe ezúttal belga színekben. 13 országból 33 egység 66 versenyzővel vett részt a junior kontinens viadalon.

Finn OB rendhagyó módon Agárd helyett a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Utoljára 1998-ban rendeztek Finn OB-t Balatongyörökön – de most ismét a Balatonra került az egyébként hagyományosan ötévente Agárdon rendezett bajnokság. Beszámoló az idei nagy versenyről.

Bemutatjuk az idei szóló Balatonkerülő győztesét

VITORLAZASMAGAZIN Fazekas Gábor bizonyult a leggyorsabb szóló tókerülőnek az idén. A Spartacus szólóvitorlázója Tantál nevű Pauger P26 8mOpen hajójával lett első. Interjú a győztessel a különleges verseny kihívásairól.

31 sztárral hajózták körbe a Balatont

VITORLAZASMAGAZIN Összesen 270 hajóúttal szállították a 31 fellépő zenekar tagjait az idén először megrendezett BalatONkoncert-sorozat vízi színpadára – ami nagyjából annyit tesz, mintha másfélszer körbehajózták volna a tavat a sztárokkal a szervezők. Mindemellett még 9-10 autó súlyának megfelelő felszerelést is meghajókáztattak a 18 napos minifesztivál miatt. A 40 ezres nézősereg csak a műsorokat élvezhette, de a rendezők most közzétett összesítésének segítségével betekintést adunk a kulisszák mögé.

Komoly mezőny a Félszigetkerülőn

VITORLAZASMAGAZIN A viszonylag kedvezőtlennek ígérkező időjárás ellenére szép nagy mezőny érkezett a szombaton 10-kor rajtoló Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjra 

Egészségtippek: Reflux diéta: hogyan étkezzünk, ha mar a torkunk

VITORLAZASMAGAZIN Fájdalmas nyelés, keserű szájíz: a reflux egy elég alattomos betegség, ami sajnos emberek millióinak életét keseríti meg. Ha nincs komolyabb egészségügyi probléma a háttérben, tudatos étkezéssel is sokat segíthetünk magunkon. Szinte minden második felnőtt tapasztal rendszeresen átmeneti gyomorégést. Ha Önt is érinti, ezt a cikket mindenképpen olvassa el!

Támogassuk együtt a legnagyobb küzdőt!

VITORLAZASMAGAZIN Példaértékű kezdeményezést indított a Vitorlás Tudattágítás blog: a most induló Optimist Bajnokság legkeményebben küzdő versenyzőjének különleges gyűjtést szerveztek. Alább az eredeti felhívás.

30-asok bajnokai

VITORLAZASMAGAZIN Összesen nyolc futam alapján hirdettek végeredményt a 30-as cirkálók és az Európa 30-asok bajnokságán. Előbbiek versenyét összetettben a Trinidad, utóbbiakét pedig az Ábránd nyerte. 

WS Ifjúsági Világbajnokság, Hága: Sigmond Soma sikere

VITORLAZASMAGAZIN Sigmond Soma tizennegyedik lett a 61 hajós ILCA 6 világmezőnyben , a 19 év alatti vitorlázók legnagyobb versenyén.

ILCA 6 junior EB: Bravó, magyarok!

VITORLAZASMAGAZIN Thesszalonikiben Nagy Bendegúz 19., Sigmond Soma 26. lett 283 induló közül, Vida Róza 35. lett a 106 lány között.

Verseny a hőségben

VITORLAZASMAGAZIN Volt gyenge, közepes és erős szél az öt futam során Földváron. A Nagymágus nyerte a Ripka László Emlékversenyt.

Jön az idei Zöldszalag is!

VITORLAZASMAGAZIN Már csak 17 nap van hátra az idei, immár 11. Zöldszalag Regattáig. Az elektromos hajók minden évben megrendezett nagy versenyére az idén nagyjából 50 hajót várnak a rendezők. A verseny ezúttal is a megszokott helyen az idei évre teljesen megújult Balatonfői Yacht Clubban kap helyet. 

Utazás kutyával – tippek a stresszmentes utazáshoz

VITORLAZASMAGAZIN Nem számít, ki mit mond, a kutyák ma már családtagoknak számítanak. Szóval egyáltalán nem furcsa, hogy vele együtt akarsz nyaralni, és vele akarod tölteni a szabadidődet.

Tramontana-Sennebogen Kupa remek szélben

VITORLAZASMAGAZIN Gyönyörű napsütésben, igazi Trami szélben rajtolt június végén a 2022. évi Tramontana-Sennebogen Kupa 120 hajós mezőnye. Az idei évben megdőlt minden korábbi nevezési rekord annak ellenére, hogy a nevezést technikai problémák nehezítették.

Raffica: 6. győzelem a Bol d’Or-on!

VITORLAZASMAGAZIN Király Zsolt, a Raffica kormányosa bekerült abba az exkluzív, mindössze öt remek vitorlázót magába foglaló társaságba, akik mindannyian hatszor nyerték meg a Bol d'Or Mirabaud regattát, a Genfi tó tókerülő versenyét.

JÖN A IV. BORREGATTA!

VITORLAZASMAGAZIN Újra lesz Borregatta a Balatonon. A vitorlázó borászok és borkedvelő vitorlázók nagypresztízsű versenye hagyományosan rengeteg indulót vonz, így a rendezők az idén is nagy érdeklődésre számítanak. Most először elektromos hajóval is lehet nevezni, a fő szabály, hogy legyen borász a fedélzeten. A regattát színvonalas parti programok és a széles hazai kínálatot felvonultató bormóló emeli a rangos társasági összejövetelek közé.  

A hétvégén Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN 2022 június 4-én rajtol el a Subaru Solterra Pünkösdi Regatta mezőnye a Balatonföldvár előtti vízterületről, a célvonal Keszthelyen lesz. Másnap az Öböl Kupára és a Keszthely Nagydíjra kerül sor, majd Pünkösd hétfőn keszthelyi rajttal Ábrahámhegy a cél, itt zárul a szezon egyik legnépszerűbb vitorlás túraversenye. A verseny házigazdája Keszthely, ahol színes programok, kiállítók, esti koncertek, élő beszélgetések és versenyközvetítés várja a látogatókat.

MESTERHÁRMASSAL NYITOTTA A SZEZONT VIRÁG FLÓRA CSAPATA

VITORLAZASMAGAZIN A korábbi junior világbajnoki helyezett Virág Flóra kormányzásával a Team Kaáli D35-ös katamaránja nyerte az 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíjat, megelőzve a látványosan hajrázó RSM2 legénységét. Az egytestűek között – a Raffica visszalépése után – Cittel Lajos legendás cirkálója, a Sirocco diadalmaskodott.

Patrik Pollak nyerte a balatonföldvári raceboard-világbajnokságot

VITORLAZASMAGAZIN A pénteki kényszerpihenő után szombaton három futammal fejeződött be a raceboard-világbajnokság Balatonföldváron. Patrik Pollak magabiztosan, a 12 futamból 9-et megnyerve gyűjtötte be a világbajnoki címet a cseh Petr Kucera előtt. A legjobb magyar, Sánta Bence a nyolcadik helyen zárt.

Kucera nyerte a szerdai futamot, de továbbra is Pollak vezet

VITORLAZASMAGAZIN Egy futamot tartottak a balatonföldvári raceboard-világbajnokság szerdai napján, azt viszont erős szélben, ami az eddig a negyedik helyen álló cseh Petr Kucera malmára hajtotta a vizet. Az összetettben továbbra is a szlovák Patrik Pollak vezet.