Élményvitorlázás a Mihálkovics Kupán

Ragyogó napsütés, majd másnap felhők és az azzal járó 10-12 csomós szél fogadta az 53. Mihálkovics Kupa – Internorm Nagydíj népes mezőnyét. A 128 nevező egység idén először versenyezhetett hamisítatlan vitorlázó időben a Balatonon, ezért nemcsak az értékes díjak, hanem az élmények miatt is csupa mosolygós arcot láthattunk a díjkiosztón.

Laser ranglista verseny sok indulóval

VITORLAZASMAGAZIN Tekintélyes, mintegy 73 fős Laser mezőny állt rajthoz az MVM SE rendezésében zajló jubileumi 10. Laser Flottabajnokságon. Az időjárás ezúttal nem könnyítette meg a versenyrendezők dolgát, a hétvégére beköszöntő kánikula mellett sajnos nem sok szél maradt a három napos Ranglista verseny lebonyolításához.

Álmodjuk magunkat az America’s Cup-ra!

VITORLAZASMAGAZIN Mertünk egy nagyot álmodni. Arról, hogy milyen hatalmas dicsőség lenne, ha egy magyar csapat is részt vehetne a világ legfejlettebb vitorlás versenyén, az America’s Cup-on. Nagy álom ez, hiszen ebben a jelenlegi pillanatban aligha állunk készen erre. Mégis érdemes végig gondolni a dolgot. Ezt tettük idei 3-as lapszámunkban mintegy 9 cikkben, különböző aspektusból vizsgálva a kérdést.

VG: változóban az emberi tényező – Gladiátorokból médiasztárok

VITORLAZASMAGAZIN Számos új vonása volt a nemrégiben lezárult 2020-/21-es Vendée Globe-nak. Az egyik legérdekesebb ezek közül az volt, hogy a hajók, a felszerelések és a versenyzőket segítő szolgáltatások rohamos fejlődése alapvetően megváltoztatta a szóló földkerülő kihívást is. A klasszikus, a kezdeti felálláshoz képest a versenyzők élete kényelmesebbé vált, sőt, bizonyos értelemben a szerepük is csökkent az eredményességben.

A Fifty-Fifty nyerte a Pünkösdi Regattát

VITORLAZASMAGAZIN A Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte a nem éppen nyárias időben lezajlott Pünkösdi Regattát az RSM és az MKB-Euroleasing-Prospex előtt. Képes beszámoló.

Új szabályokat vezet be az MVSZ

VITORLAZASMAGAZIN Sok olyan változás lépett életbe, vagy lép majd életbe a jövőben, ami figyelemre méltó és a vitorlázók érdekeit képviselve, akár a sporttársak, osztálykapitányok javaslatai alapján került átgondolásra, bevezetésre. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb szabálymódosításokat – adta hírül a Magyar Vitorlás Szövetség.

Az RSM nyerte az évadnyitót

VITORLAZASMAGAZIN A tavalyi Kékszalag győztes RSM katamarán futott be elsőként, 14:19:00 – kor az idei évadnyitó vitorlásversenyen. Másodikként a New Black Jack, harmadikként pedig a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett célba

Újszerű filmmel népszerűsítik a vitorlázást

VITORLAZASMAGAZIN Látványos, romantikus, a Balatonról szól, ugyanakkor megismerhetjük, hogyan is vitorlázhatunk a legnagyobb tavunkon.

Fountaine Pajot Astréa 42: a racionális francia

VITORLAZASMAGAZIN A nagy szakmai elismerést kiváltó SAOna 47-es után új modellt dobott piacra a francia Fountaine Pajot. Az Astréa 42-es majdnem mindent tud, amit a nagyobb testvére, ráadásul nálunk is forgalmazzák már. Előzetes bemutató egy racionális francia katamaránról.

Laser kvalifikációs verseny: Vadnai Benjamin is jegyet váltott Tokióba

VITORLAZASMAGAZIN A három magyar egység közül csak kettő számára volt tétje az április végén rendezett laser európai kvalifikációs versenynek. Érdi Mári futamokat nyert, de a legnagyobb nyertes Vadnai Benjamin lett, aki 24. helyével váltotta meg a jegyét a tokiói olimpiára.

Új rekord a La Manche-átkelésen

VITORLAZASMAGAZIN Harminc csomós átlagsebességgel száguldott át a La Manche csatornán az olasz Maserati trimarán.

Sokszínű szerepekben a BAHART

VITORLAZASMAGAZIN Mentősöket és egészségügyi dolgozókat és családjaikat segíti, véradást szervez, szemétszedési kezdeményezést és faültetési akciót is támogat a BAHART a társadalmi szerepvállalás jegyében – és természetesen a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet is kiemelt fontoságú területként kezeli a vállalat – derül ki a cég a Föld Napja alkalmából kiadott tájékoztatójából.

Berecz Zsombor Európa-bajnok!

VITORLAZASMAGAZIN A zárónapon is remekelt Berecz Zsombor a portugáliai Vilamourában megrendezett Finn dingi Európa-bajnokságon: az előző napi két győzelme és 11 pontos előnye után ma az első futamon ötödik lett, és ezzel már biztosan ő végzett az élen összetettben.

Új rekord a Fastneten

VITORLAZASMAGAZIN Több mint három órát faragott az Edmond de Rothschild korábbi idejéből az eredeti pályán a Power Play.

Lefóliázták a siófoki zsilipet

VITORLAZASMAGAZIN Elzárták a vízleeresztő zsilipet Siófoknál, amely január vége óta volt nyitva. Azonban a zsilip nem megfelelően zárt, ezért a szakemberek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának búvárait kérték meg a víz alatti munkák elvégzésére.

Repülő hajó Argentínából

VITORLAZASMAGAZIN Nagyon attraktív repülő hajót tervezett egy argentin páros. Az MW40OF várhatóan meg is valósul, további lökést adva a foilerek terjedésének.

AC 2025: A britek már bejelentkeztek, maradnak az egytestűek

VITORLAZASMAGAZIN Továbbra is egytestű, foilos prototípus hajókkal rendezik meg a következő Amerika Kupát 2024-2025-ben, de a csapatoknak egyetlen vitorlással kell végigcsinálniuk a sorozatot. A Team UK már jelezte részvételét kihívóként, sőt nemzeti büszkeségüket félredobva a címvédő új-zélandiakhoz fordultak szakmai segítségért.

AC: Új-Zélandon marad a kupa!

VITORLAZASMAGAZIN Egyetlen győzelemre volt szüksége az Emirates Team New Zealandnek ahhoz, hogy megvédje az Auld Mugot, vagyis az Amerika Kupát. A Peter Burling kormányozta Te Rehutai szerdán végig uralta a regattát a Luna Rossával szemben, és hetedik futamsikerével  negyedszer is Új-Zélandon tartotta a világ legrégibb sporttrófeáját.

AC döntő, 3. nap: A VERSENY CSAK MOST KEZDŐDIK!

VITORLAZASMAGAZIN Mintha Hollywoodban írták volna a 36. Amerika Kupa forgatókönyvét: egymás után a harmadik versenynapon is döntetlent játszott egymással a döntő két résztvevője! A címvédő Emirates Team New Zealand és a kihívó Luna Rossa megint egy-egy futamgyőzelmet aratott szombaton, így a fej-fej melletti csata folytatódik...

Megjelent a Vitorlázás Magazin idei első száma!

VITORLAZASMAGAZIN A Jaguártól a fekete tó hattyújáig, a nyolcvannapos földkerülés őrületétől a vitorlás világ legértékesebb bádogkupájáig – a holtszezon legérdekesebb témái egy lapszámban. Részletek kicsit lejjebb!

A Kékszalag tiszteletére épül sétány Balatonfüreden

VITORLAZASMAGAZIN Balatonfüred nem tétlenkedik: szabadon bejárható partszakaszt tesz rendbe, új sétányt épít, hogy még egységesebb arculata legyen az északi part egyik legkedveltebb településének. Az új sétány egy 550 méter hosszú, a Kékszalag versenyt idéző látványelemekkel teli sétálóút lesz sok zöldfelülettel és pihenőpadokkal.

5 tipp kezdő vitorlázóknak

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A vitorlázás nem csak egy sport, hanem életstílus, hobbi, kikapcsolódási lehetőség és természetesen szerelem.

Hatalmas lángokkal égett a fonyódi nádas

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy 20 hektárnyi nádas, bozótos terület kapott lángra szombaton késő délután Fonyód és Balatonfenyves között. 7 településről 11 tűzoltógépjármű érkezett a helyszínre.

Új hajóosztály lehet a NAU TEN

VITORLAZASMAGAZIN A NAU 311-es és 330-as osztályok nyomdokaiba lépne Soponyai Géza legújabb fejlesztése, a NAU TEN, amelyet a korábbi modellekhez hasonlóan a szlovén Andrej Justin tervezett Sopiék elképzelései szerint. A hunsail.hu cikke bemutatja az új modell és egy kicsit a NAU és Soponyai Géza történetét is.

Amerika Kupa: az olaszok repültek be a döntőbe

VITORLAZASMAGAZIN A halasztások után végül csak lezajlott a 36. Amerika Kupa Prada Cup-sorozata. A kihívók hét győzelemig tartó párharcát az olaszok nyerték, méghozzá fölényes, 7:1-es eredménnyel.

Amerika Kupa: kivételért lobbiznak a folytatáshoz

VITORLAZASMAGAZIN Előbb elhalasztották, most pedig hivatalosan felfüggesztették a holnaptól tervezett párharcokat a 36. Amerika Kupáért folytatott küzdelemsorozaton Új-Zélandon a járványhelyzet miatt életbe lépett helyi korlátozások miatt. A szervezők vizsgálják a lehetőségeket. Eredmény még nincs, kivételért lobbiznak.

Érdi Mári edzőtábort szervez

VITORLAZASMAGAZIN Itt a nagy lehetőség, ha valaki egy olimpikontól szeretné eltanulni a radiálozás és a vitorlás versenyzés fortélyait: Érdi Mári edzőtábort szervez.

Hivatalos: csak virtuális Budapest Boat Show lesz az idén

VITORLAZASMAGAZIN Nem is lesz meg lesz is Budapest Boat Show az idén – nagyjából így foglalható össze röviden a rendező Hungexpo Zrt. bejelentése, amelynek értelmében fizikailag nem kerül sor az idén a szokásos évnyitó seregszemlére, de virtuális kiállítást azért rendeznek.

Yannick Bestaven nyerte a Vendée Globe-ot!

VITORLAZASMAGAZIN Bár a célba elsőként Charlie Dalin (Apvia) futott be, végül a szintén francia Yannick Bestaven (Maitre CoQ IV) nyerte a 2020/21-es Vendée Globe földkerülő versenyt.

AC: Veretlenül jutott a Prada Kupa döntőjébe az INEOS Team UK

VITORLAZASMAGAZIN A Luna Rossa felett aratott, immár ötödik futamgyőzelmével az INEOS Team UK veretlenül zárta az Amerika Kupa felvezető versenysorozatát, Sir Ben Ainslie gárdája ezzel simán bejutott a Prada Kupa döntőjébe. Az olaszoknak ehhez még meg kell mérkőzniük az American Magic-kel – ha az amerikaiaknak sikerül megjavítaniuk az AC75-ös hajót a jövő héten.  

Jönnek az új hajók a Bahart flottájába

VITORLAZASMAGAZIN Felvidéki, komáromi székhelyű cég nyerte a Balatoni Hajózási Zrt. kompjainak és hajóinak gyártására kiírt közbeszerzést. A négy vízi jármű várhatóan 2022 tavaszán készül el.

Újra úton a jótékony iskolahajó

VITORLAZASMAGAZIN Véget értek a Tenacious nevű háromárbócos tall ship tengeri próbaútjai, így hamarosan ismét szolgálatba állhat a Jubilee Sailing Trust fa/epoxy testű klasszikusa.

Amerika Kupa: a britek visszatértek

VITORLAZASMAGAZIN Komoly meglepetést okozva, két meglehetősen sima győzelemmel nyitott az INEOS Team UK a 36. Amerika Kupa második elő-szériáján, a Round Robin első két párbaján.

G. L. Watson – A szél és a gőzhajtás mestere

VITORLAZASMAGAZIN Kevés olyan hajótervező van, aki a legnagyobbak közé tudott emelkedni – méghozzá úgy, hogy tevékenységét nem egy szűk területre koncentrálta. George Lennox Watson ezen kivételes emberek egyike, aki nemcsak vitorláshajók, hanem gőzüzeműek és motoros jachtok terén is maradandót alkotott. És egyik hajója mindmáig vígan szeli a Balaton hullámait…

Magyarok az AC-n: mi várható a kupa közeljövőjében?

VITORLAZASMAGAZIN Mostani lapszámunkban nem kevesebb, mint 20 oldalnyi terjedelemben járjuk körbe azt a témát, hogy vajon reális lehet-e egy magyar csapatot indítani az America's Cup-on. A 9 cikkből álló sorozat most teljes terjedelemben közzétett része az AC jövőjével foglalkozik.

A hétvégén lesz a Mihálkovics Kupa

VITORLAZASMAGAZIN Június első hétvégéjén rendezik a Balaton második legrégebbi vitorlás versenye, a Mihálkovics Kupa. A várhatóan népes egytestű mezőny mellett lesz külön katamaránok számára kiírt külön viadal is.

MET Klasszikus Kupa: csúnya időben szép verseny

VITORLAZASMAGAZIN Nem volt éppen szép idő a hétvégén, de gond nélkül lement a Spartacus VE rendezésében a MET Klasszikus Kupa. Rövid összefoglaló.

Izgalmas lehet a Pünkösdi Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Pünkösd vasárnap 9 órakor kor rajtol el Balatonföldvárról az idei Helly Hansen Pünkösdi Regatta mezőnye – emlékeztet az MVSZ hivatalos oldalának cikke. A versenyre a csütörtök reggeli adatok szerint már több mint száz egység nevezett, köztük Kékszalag-győztes és -rekorder katamarán, a versenyen debütáló új fejlesztések és persze a klasszikusok.

Új szuperjacht 40 emelet magas árbóccal

VITORLAZASMAGAZIN Megdöbbentően impozáns hajótervet mutatott be a Malcolm McKeon Design.

Támogatókat keresnek a napelemes hajóhoz

VITORLAZASMAGAZIN A Solar Boat Team projektje azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy Magyarországon elsőként építsen meg egy ember által vezetett, napelemes versenyhajót. A továbbfejlesztéshez most szponzorokat keres a főként egyetemistákból álló, lelkes csapat.

Június első hétvégéjén jön a Mihálkovics Kupa

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton egyik legrégibb regattájának hagyományaihoz méltó komoly díjazás és meglepetések várják a 2021. június 5–6. között megrendezendő 53. Mihálkovics Kupa – Internorm Nagydíj és Mihálkovics Speed Race résztvevőit. Már megkezdődött az előnevezés a Magyar Vitorlás Szövetség VIHAR rendszerében.

Rekord dőlt a balatoni személyhajózásban az első májusi hétvégén

VITORLAZASMAGAZIN Rekordszámú utas közlekedett a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) járatain az első májusi hétvégén. A társaság csaknem 15.000 utast szolgált ki a kompokon és a legforgalmasabb balatoni útvonalakon közlekedő személyhajókon.

A vitorlázás is virtuális olimpiai szám lett

VITORLAZASMAGAZIN A Nemzetközi Olimpiai Bizottság öt Nemzetközi Sportszövetséggel és játékkiadóval együttműködésben megkezdi az Olimpiai Virtuális Sorozat (OVS) elkészítését. A tokiói olimpiai játékok előtt induló sorozat 2021 május 13-án kezdődik és 2021. június 23-ig tart. A sorozat része a World Sailing – Virtual Regatta is.

Gyapjas Balázs a folytatásról

VITORLAZASMAGAZIN Hiába mentek fantasztikusan a portugáliai 470-es világbajnokságon a Gyapjas testvérek, hiába kerültek be és nyerték is meg az éremfutamot, végül mégsem sikerült bebiztosítaniuk az olimpiai kvótaszerzést. Vajon hogyan tovább? Erről kérdeztük Gyapjas Balázst.

Fahajó a Balatonra spanyol szabásmintából

VITORLAZASMAGAZIN Hogyan lett egy kezdetleges gumicsónak-vitorlásból 4,7 méter hosszú, négyszemélyes fa túravitorlás? A kicsi fehérvári műhelyben minden titokra fény derül! Mutatjuk!

Ezért jön később a tavaszi vitorlázóidő

VITORLAZASMAGAZIN Magyar kutatók az elmúlt öt évtizedet vizsgálva megállapították, hogy az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült hazánkban. A nyár viszont ötven nappal hosszabb lett, mint a hetvenes években volt. A klímaváltozás a Balatonnál is megfigyelhető.

Megkezdődött a 175. hajózási szezon a Balatonon 

VITORLAZASMAGAZIN Immár negyvenpercenként közlekednek a kompok Szántód és Tihanyrév között, mivel április elsejétől már hivatalosan is megkezdődött a 175. balatoni hajózási szezon – derül ki a Bahart Zrt. tájékoztatásából.

Megy a viharjelzés a nagy tavakon

VITORLAZASMAGAZIN Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a nagyobb magyarországi tavakon. Ezt jelentik a különféle fokozatok, érdemes rájuk figyelni, hogy megelőzzük a bajt – számolt be róla a hirado.hu.

A csatorna után a Balatonba szorult virtuálisan az Ever Given

VITORLAZASMAGAZIN Egy mókás weboldal segítségével Veszprém megye bármely pontjára lerakhatjuk a Szuezi-csatornába beszorult hajót. Kipróbáltuk, hogyan nézne ki az Ever Given a Balatonon!

Felújítva – avagy kis hajóval nagy vízen

VITORLAZASMAGAZIN Egy hajó felújítása rengeteg energiát és pénzt emészt fel – hát még ha nem a Balatonra, hanem a tengerre szánjuk. A dolog azonban nem lehetetlen küldetés, sőt, még élvezni is lehet. Ez derül ki magazinunk korábbi főszerkesztőjének beszámolójából a világ egyik legnagyobb sorozatú vitorlásának, az eredetileg Catalina márkanéven született Jaguar 27-es újjávarázsolásának és tengeri használatainak tapasztalatairól szól.

Amerika Kupa: Karnyújtásnyira a győzelemtől a kiwik

VITORLAZASMAGAZIN Régen alakult olyan izgalmasan az Amerika Kupa döntője, mint az idén. A hatodik versenynapon csak egy futamot tudtak megrendezni (a másodikat szél hiányában lefújták), amit nagy csatában az Emirates Team New Zealand nyert. Ezzel a kiwik 6-3-ra elhúztak az összesítésben, így Peter Burling gárdája szerdán megvédheti az Aould Mugot.

AC döntő, 2. nap: Ez szorosabb lesz, mint vártuk!

VITORLAZASMAGAZIN Gyűrte és dagasztotta egymást a címvédő Emirates Team New Zealand és a kihívó Luna Rossa az Amerika Kupa döntőjének második napján, de ezúttal sem sikerült meglépnie egyik csapatnak sem. Mindkét legénység egy-egy futamsikert ért el, ezzel 2:2 eddig a döntő állása.

AC döntő első nap: az olaszok letették a névjegyüket

VITORLAZASMAGAZIN Szoros versenyeket és döntetlen eredményt hozott a 36. Amerika Kupa döntő-sorozatának első napja. Az első versenyt a címvédő kiwik nyerték, a másodikat viszont az olaszok. Az első összecsapások fényében alighanem izgalmas folytatásra számíthatunk…

Mit akarnak a vitorlázók?

VITORLAZASMAGAZIN Online kérdőív segítségével szeretné megtudni az MVSZ, hogy milyen ügyekben nyújthat a szervezet segítséget a nem versenyengedélyes vitorlázók számára. Ha tudjuk, min szeretnénk változtatni, itt a lehetőség elmondani !

Vitorlások, csónakok tisztítása és takarítása – Minden amit tudni érdemes

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A jó idő beköszöntével hamarosan kezdetét veszi a vitorlásszezon, s ezzel egyetemben egyre sűrűbben kerülnek elő szeretett csónakjaink is.

Ripityára tört az exatlonos windsurf-bajnok szörfje 

VITORLAZASMAGAZIN Spanyolországban kezdte volna meg olimpiai felkészülését Bors Máté windsurf magyar bajnok, azonban már az első napon partra kényszerült az Exatlon Hungary bajnoka. A légi szállítás során szörfjének fontos tartozékai törtek össze, majd a lábát kellett összevarrni egy vágás miatt.  

175 éves a BAHART – kezdődik a flotta megújítása

VITORLAZASMAGAZIN A 2021-es jubileumi év első negyedévében a tervek szerint halad a BAHART hajóflottájának felújítása, fejlesztése és arculatának egységesítése.

Amerika Kupa: zöld út a versenynek, piros a tömegnek

VITORLAZASMAGAZIN Folytatódhat a 36. Amerika Kupa kihívóinak párbaja Új-Zélandon szombattól – de nézők nem lehetnek a parton. Szél pedig vagy lesz, vagy nem.

Szünetel az Amerika-kupa döntőjéért vívott csata

VITORLAZASMAGAZIN A koronavírus-járvány miatt életbe lépett új-zélandi lezárások miatt elmaradnak a hétvégére tervezett párharcok a két talpon maradt kihívó csapat között.

VG: A befutó Fa Nándor szemével

VITORLAZASMAGAZIN Szívszorító élmény volt. Az éjszakai sötétben, ködben, nagy hullámok közepette, számtalan kis világító motoros kíséretében bukkantak fel a hajók. A kikötőcsatorna mellett végig, ahol egyébként több százezer ember köszönti ovációval, dudaszóval a célbaérkezetteket, idén, a járványveszély miatt köztársasági elnöki engedéllyel, négy méterenként fáklyások fogadták a hajókat – számolt be Fa Nándor a Vendée Globe befutójáról a hunsail.hu-nak.

SZÁZZAL HASÍTOTT A PATRIOT, MÉGSEM TUDTA MEGVERNI A LUNA ROSSÁT

VITORLAZASMAGAZIN Két tökéletes rajt – két sima győzelem. Ez a Luna Rossa Prada Pirelli Team mérlege a Prada Kupa második elődöntőjéből, amelyben az olaszok az éppen csak versenykész állapotba hozott Patriottal (American Magic) csaptak össze, magyar idő szerint péntek hajnalban Auckland partjainál. A jenkik új sebességrekorddal vigasztalódhattak.

Yannick Bestavien nyerte a Vendée Globe-ot!

VITORLAZASMAGAZIN Bár a célba elsőként Charlie Dalin (Apvia) futott be, végül a szintén francia Yannick Bestavien (Maitre CoQ IV) nyerte a 2020/21-es Vandée Globe földkerülő versenyt.

Ismét kormánysérülés vetett véget a Gitana rekordkísérletének

VITORLAZASMAGAZIN Második nekifutásra sem jött össze a földkerülő rekord elhódítása a Gitana csapatnak: 12 napnyi út után a 70 lábas trimarán kormánylapátjának sérülése kényszerítette feladásra a francia gárdát.

Ilyen volt régen a téli Balaton!

VITORLAZASMAGAZIN Közel száz évvel ezelőtt nem volt olyan tél, amikor ne esett volna a hó és ne fagyott volna be a Balaton vize. Akkoriban a tó környékén hónapokig élvezték a síelés, szánkózás és korcsolyázás örömeit, sőt a téli motorverseny vagy jégvitorlázás is olyan program volt, amit szinte minden évben megrendeztek – idézi fel a múltat a Likebalaton.hu cikke.

AC: Újratervezték a Prada Kupa menetrendjét

VITORLAZASMAGAZIN Miután az NYYC American Magic hajója vasárnap felborult és megsérült, a csapat arról tájékoztatta az Amerika Kupa versenyigazgatóját, hogy nem vesznek részt a hétvégi körversenyeken. A 36. Amerika Kupa felvezető regattájának (round robin) következő futamai ezért az alábbiak szerint módosulnak.

Gitana: száguldás után csordogálás a rekordkísérleten

VITORLAZASMAGAZIN A kezdeti száguldás után a Doldrumban való lassú csordogálás jellemzi a Gitana csapat nemrég újrakezdett rekordhajszolását. Még van esélyük, de a kilátások romlanak….

Amerika Kupa: Megvan a jövő heti „táncrend”

VITORLAZASMAGAZIN Több mint három év várakozás és a decemberben futott Karácsonyi Kupa után a jövő héten megkezdődik a 36. Amerika Kupa felvezető versenyeinek azon szakasza, amikor már tétre mennek a győzelmek és a vereségek.

Újraértékelték a balatoni kikötőket

VITORLAZASMAGAZIN A Magyar Vitorlás Akadémia NKft. május hónapban elvégezte a Balaton körüli Vitorláskikötők újraminősítését a Kék Csillag Kikötőminősítési rendszerben. Az adatok kiértékelése után szembetűnő, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően több Marina legalább egy szinttel magasabb kategóriába került. A felmérésben hangsúlyos pontok a kikötési lehetőségek, a szolgáltatások színvonala és a természetvédelem.  

Megjelent az idei harmadik lapszám!

VITORLAZASMAGAZIN Friss lapszámunk fő témája elég sok mást háttérbe szoríthat – hiszen azt jártunk körbe, hogy vajon elképzelhető lenne-e összerakni egy Magyar csapatot az America’s Cup-ra? De írunk még sok minden másról is... Rövid tartalmi kivonat.

Vitorlázás és jóga

VITORLAZASMAGAZIN Nemcsak nyáron fontos számunkra a vitorlás sport szeretete és az aktív életmód: fontosnak tartjuk, hogy a vitorlázás nélkül töltött időszakban is egészségesen éljünk és felkészüljünk a következő szezonra. A vitorlázás szempontjából csendesebb hónapok remek alkalmat nyújtanak a sport kihívásaira való fizikai és mentális felkészülésre, egyúttal a szükséges képességek, készségek fejlesztésére. A Women On Water Hungary partnere, a MERU Sportcare támogatásával újabb cikkben nyújthatunk betekintést nektek az egészséges test és lélek megőrzésének egyik legkíméletesebb, ugyanakkor kimagaslóan hatékony mozgásformájának alapjaiba: ismerkedjetek meg a jóga jótékony hatásaival!

Hajós programok a pünkösdi hosszúhétvégére

VITORLAZASMAGAZIN Számos hajózási szolgáltatással és megújult hajóparkkal várja a vendégeket a pünkösdi hosszúhétvégén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART). A társaság idén ünnepli a balatoni hajózás 175. évfordulóját, a jubileumi évben nagyszabású rendezvénysorozat indul.

Az RSM nyerte az évadnyitót

VITORLAZASMAGAZIN A tavalyi Kékszalag győztes RSM katamarán futott be elsőként, 14:19:00 – kor az idei évadnyitó vitorlásversenyen. Másodikként a New Black Jack, harmadikként pedig a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett célba.

Gyerekjátékok lettek Király Zsolt százezres sapkájából

VITORLAZASMAGAZIN A veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház gyerekosztályának támogatására támogatására árverezték el a Raffica kormányosának sapkáját.

Mentális felkészülés a vitorlázásban

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlázás szempontjából csendesebb hónapok remek alkalmat nyújtanak a sport kihívásaira való fizikai és mentális felkészülésre, egyúttal a szükséges képességek, készségek fejlesztésére. A Women On Water Hungary cikkében a mentális felkészülés kérdéskörét járja körbe.

Vitorlás kvízzel  és mancsaft adatbázissal készül a szezonra a Women On Water Hungary

VITORLAZASMAGAZIN Egy éve ilyenkor otthon ültünk home office-ban és vártuk, mikor és hogyan mehetünk majd vízre: most is hasonló helyzetben vagyunk, így addig is – miközben az MVSz közleményeit figyelitek arról mikor és hogyan vitorlázhatunk – hangolódjatok velünk együtt a szezonra és töltsétek ki a Women On Water Hungary vitorlás kvízjátékát!

Robotizált modellhajóval fürkészik a balatoni időjárást

VITORLAZASMAGAZIN Egészen meglepő eszközt vet be a balatoni időjárás pontosabb megfigyelése érdekében az idokep.hu stábja: egy kamerával felszerelt modellhajót és repülőgépet, amelyek a viharokat is élőben fogják közvetíteni.

Cammogó idő, száguldó hajók

VITORLAZASMAGAZIN Megjelent a Vitorlázás Magazin 2021/2-es száma. Íme egy kis kivonat a tartalomból!

Zsombi hivatalosan is Európa-bajnok!

VITORLAZASMAGAZIN A portugáliai Vilamourában, az olimpiai Finn dingi osztály Európa-bajnokságának zárónapján már az utolsó előtti, kilencedik futamban elért ötödik hely elég volt Berecz Zsombornak, hogy a tizedik futam eredményétől függetlenül zsebében érezhesse az aranyat (nem is indult el a tizedik futamban). Győzelme a végleges eredménylista publikálásával hivatalossá vált.

INTERJÚ:Vándor Róbert és a repülő Zélandi

VITORLAZASMAGAZIN A repülő egytestűvel győzedelmeskedő Új-Zélandiak sikerét hozó 36. Amerika Kupát a Magyar Televízió is közvetítette. Meghívott szakkomentátorként Vándor Róbertet, a tavalyi Kék Szalag győztesét hívták meg a stúdióba, hogy élőben tudósítsa a nézőket a világ legrangosabb vitorlás versenyéről. A döntők után élménybeszámolóra kértük Robit.

MVSZ: Késve indul a versenyszezon, egyéb tudnivalók

VITORLAZASMAGAZIN A COVID-19 járvány harmadik hulláma miatt el kell halasztani a hagyományosan április elején induló versenyszezon kezdetét – közölte a Magyar Vitorlás Szövetség. Atz is kiadták, mit és hogyan szabad csinálniuk a vitorlázóknak a jelenlegi helyzetben.

A szezonra már villanyvonatok járnak az északi parton

VITORLAZASMAGAZIN Május legvégén indulhat meg a vasúti forgalom az észak-balatoni vonalon, június második felében pedig elkezdődhet a pályaszakaszon a villamos üzem.

Legendás balatoni hajók: a Sirocco

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton vizét számos nevezetes hajó szelte az idők során, és szeli a mai napig. A Sirocco az egyike a legnagyobb és legszebb vitorlásoknak, és a második a három magyar építésű 75-ös cirkálók sorában – írja a Likebalaton.hu.

Magyar szoftverrel repültek az Amerika Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Érdekes tény, hogy a 36. Amerika Kupa döntőjében ugyan az olasz és az új-zélandi csapat mérkőzött egymással, mégis hazánk is képviselte magát. Az AC75-ösök ugyanis egy magyar kutatók által kifejlesztett szoftvert használtak.

AC 5. nap: a kiwik fölénybe kerültek

VITORLAZASMAGAZIN Három versenynap hozott döntetlen, aztán egy szélcsendes kényszerpihenő után az Emirates Team New Zealand dobbantott, és zsinórban két futamot nyert. De ez azért nem ment éppen könnyen.

Okosruha atomhálóból – a jövő anyaga a vitorlázásban

VITORLAZASMAGAZIN Grafénnal készülő profi vitorlásruhával törne be a világpiacra egy hazai gyártó. A Berecz Zsombor olimpikon/világbajnokkal bemutatott ruházat számos szempontból újszerű – akárcsak maga az anyag, amiből készül. De mi is az a grafén, és miért éppen a vitorlázásban terjedhet el a közeljövőben? Ennek jártunk utána.

Kezdődnek a kupameccsek!

VITORLAZASMAGAZIN Elkezdődnek a várva várt végső összecsapások a címvédő új-zélandi és a kihívó olasz csapat között a 36. Amerika Kupáért. Mutatjuk a menetrendet.

Mit akarnak a vitorlázók?

VITORLAZASMAGAZIN Kérdőívvel fordul a Magyar Vitorlás Szövetség a hazai vitorlázókhoz annak érdekében, hogy pontosabban fel tudja mérni, mit is várnak a szervezettől a hajósok.

Hajó adásvétel ügyvéd nélkül 

VITORLAZASMAGAZIN Január elsején fontos változás történt a hajós jogszabályokban: az adásvételek egy részéhez már nem kötelező az ügyvédi ellenjegyzés. A közösségi fórumokon számos információ kering, ezért jogi szakértőnk segítségével alaposan körbejárjuk a témát, a változás előzményeit, előnyeit és hátrányait is.  

Kishajók vizsgáztatásával trükköztek, vádat emelt az ügyészség

VITORLAZASMAGAZIN Kishajók műszaki vizsgáztatásával trükközők ellen, korrupciós ügyben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, a közlekedési hatóság egyik volt alkalmazottja is érintett. A vád szerint némi kenőpénz ellenében a tulajdonosoknak el sem kellett vinniük a hajóikat a vizsgára.

Havária belülről nézve: Kevin Escoffier hajótörése és megmenekülése 

VITORLAZASMAGAZIN A 2020/2021-es Vendée Globe nem szűkölködött izgalmakban. Szinte az utolsó pillanatig nyitva állt, hogy mi lesz a befutók sorrendje, és az időjóváírások után ki lesz a valódi győztes. A jóváírások, és ezáltal a különleges végjáték oka Kevin Escoffier drámai hajótörése volt, amit a PRB skipperének, és a mentésben részt vevők interjúinak alapján rekonstruáltunk.

Amerika Kupa: bizonytalan folytatás, halasztott döntő

VITORLAZASMAGAZIN Nagy a bizonytalanság a 36. Amerika Kupa küzdelem-sorozatának folytatásával kapcsolatban. De annyi már biztos, hogy a február 17-re tervezett folytatás csúszik, a dönt összecsapások kezdetét pedig egy héttel elhalasztották.

Legendás hajók 1. A Rabonbán

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton vizét számos nevezetes hajó szelte az idők során, és szeli a mai napig. A legnagyobb legendák sorában az első a méltán híres Rabonbán nevű vitorlás, ami megnyerte az első Kékszalagot, később pedig Bujtor István ült a kormányánál. A hajó történetéről a Likebalaton.hu közölt cikket nemrégiben.

Tanulj velünk vitorlázni! 1. A szélrózsa

VITORLAZASMAGAZIN Kezdőknek, még gyakorlóknak vagy csak egyszerűen ismételni vágyóknak indítottuk el Tanul Velünk Vitorlázni sorozatunkat Sticz Tamás, a Második Hullám vitorlás iskola vezetőjének videós és szöveges anyagaival. Az egyes részek a Vitorlázás Magazin számaiban is olvashatók lesznek a 2021-es évfolyamtól kezdve, de online is közzétesszük az anyagot.

Bizonytalan a Budapest Boat Show megrendezése – virtuális kiállítás biztosan lesz

VITORLAZASMAGAZIN Hivatalos közleményben tájékoztatta a Hungexpo Zrt. a partnereit arról, hogy a cég jelenlegi előzetes helyzetmegítélése szerint a Budapest Boat Show elmaradásának valószínűsége jelentős. Virtuális kiállítás viszont biztosan lesz.

Hivatalos: lemondták a Boot Düsseldorfot

VITORLAZASMAGAZIN Korábban áprilisra halasztották, most pedig hivatalosan is lemondták Európa legnagyobb hajós szakkiállítását és vásárát, a Boot Düsseldorfot. Az ok természetesen a járványhelyzet.

Megdőlt a melegrekord és a Balaton

VITORLAZASMAGAZIN Néhány napja még a befagyófélben lévő víztükörről pörögtek a képek a közösségi médiában, a felmelegedés viszont újabb különleges természeti jelenségeket hozott a Balatonon.

Szörf a város szívében

VITORLAZASMAGAZIN Különös látványban volt részük azoknak, akik január végén a budapesti Hősök terén jártak: a sok mindent látott téren alighanem első alkalommal tartottak szörfbemutatót.

Mégis maradnak a BAHART-nál a vitorlás kikötők

VITORLAZASMAGAZIN Közleményben tudatta a BAHART Zrt., hogy a társaság igazgatósága kezdeményezte a 11 vitorláskikötőre kiírt pályázat visszavonását.

Budapest Boat Show: több idő az innovációkra

VITORLAZASMAGAZIN Meghosszabbította a Budapest Boat Show-n észtvevő hajóipari cégek újdonságainak bemutatkozási hivatott Innovációs Pályázat beadási határidejét a szervező Hungexpo.   

Új startra vár a Gitana

VITORLAZASMAGAZIN Immár a közvetlenül a rajtot megelőző citromsárga készültségi fokozatba kapcsolt a Gitana csapata, ami azt jelenti, hogy 24-48 órán belül indulhat az újabb kísérlet a Jules Verne Trophy elhódításáért.