INTERJÚ:Vándor Róbert és a repülő Zélandi

A repülő egytestűvel győzedelmeskedő Új-Zélandiak sikerét hozó 36. Amerika Kupát a Magyar Televízió is közvetítette. Meghívott szakkomentátorként Vándor Róbertet, a tavalyi Kék Szalag győztesét hívták meg a stúdióba, hogy élőben tudósítsa a nézőket a világ legrangosabb vitorlás versenyéről. A döntők után élménybeszámolóra kértük Robit.

Új rekord a Fastneten

VITORLAZASMAGAZIN Több mint három órát faragott az Edmond de Rothschild korábbi idejéből az eredeti pályán a Power Play.

Lefóliázták a siófoki zsilipet

VITORLAZASMAGAZIN Elzárták a vízleeresztő zsilipet Siófoknál, amely január vége óta volt nyitva. Azonban a zsilip nem megfelelően zárt, ezért a szakemberek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának búvárait kérték meg a víz alatti munkák elvégzésére.

Repülő hajó Argentínából

VITORLAZASMAGAZIN Nagyon attraktív repülő hajót tervezett egy argentin páros. Az MW40OF várhatóan meg is valósul, további lökést adva a foilerek terjedésének.

AC 2025: A britek már bejelentkeztek, maradnak az egytestűek

VITORLAZASMAGAZIN Továbbra is egytestű, foilos prototípus hajókkal rendezik meg a következő Amerika Kupát 2024-2025-ben, de a csapatoknak egyetlen vitorlással kell végigcsinálniuk a sorozatot. A Team UK már jelezte részvételét kihívóként, sőt nemzeti büszkeségüket félredobva a címvédő új-zélandiakhoz fordultak szakmai segítségért.

AC: Új-Zélandon marad a kupa!

VITORLAZASMAGAZIN Egyetlen győzelemre volt szüksége az Emirates Team New Zealandnek ahhoz, hogy megvédje az Auld Mugot, vagyis az Amerika Kupát. A Peter Burling kormányozta Te Rehutai szerdán végig uralta a regattát a Luna Rossával szemben, és hetedik futamsikerével  negyedszer is Új-Zélandon tartotta a világ legrégibb sporttrófeáját.

AC döntő, 3. nap: A VERSENY CSAK MOST KEZDŐDIK!

VITORLAZASMAGAZIN Mintha Hollywoodban írták volna a 36. Amerika Kupa forgatókönyvét: egymás után a harmadik versenynapon is döntetlent játszott egymással a döntő két résztvevője! A címvédő Emirates Team New Zealand és a kihívó Luna Rossa megint egy-egy futamgyőzelmet aratott szombaton, így a fej-fej melletti csata folytatódik...

Megjelent a Vitorlázás Magazin idei első száma!

VITORLAZASMAGAZIN A Jaguártól a fekete tó hattyújáig, a nyolcvannapos földkerülés őrületétől a vitorlás világ legértékesebb bádogkupájáig – a holtszezon legérdekesebb témái egy lapszámban. Részletek kicsit lejjebb!

A Kékszalag tiszteletére épül sétány Balatonfüreden

VITORLAZASMAGAZIN Balatonfüred nem tétlenkedik: szabadon bejárható partszakaszt tesz rendbe, új sétányt épít, hogy még egységesebb arculata legyen az északi part egyik legkedveltebb településének. Az új sétány egy 550 méter hosszú, a Kékszalag versenyt idéző látványelemekkel teli sétálóút lesz sok zöldfelülettel és pihenőpadokkal.

5 tipp kezdő vitorlázóknak

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A vitorlázás nem csak egy sport, hanem életstílus, hobbi, kikapcsolódási lehetőség és természetesen szerelem.

Hatalmas lángokkal égett a fonyódi nádas

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy 20 hektárnyi nádas, bozótos terület kapott lángra szombaton késő délután Fonyód és Balatonfenyves között. 7 településről 11 tűzoltógépjármű érkezett a helyszínre.

Új hajóosztály lehet a NAU TEN

VITORLAZASMAGAZIN A NAU 311-es és 330-as osztályok nyomdokaiba lépne Soponyai Géza legújabb fejlesztése, a NAU TEN, amelyet a korábbi modellekhez hasonlóan a szlovén Andrej Justin tervezett Sopiék elképzelései szerint. A hunsail.hu cikke bemutatja az új modell és egy kicsit a NAU és Soponyai Géza történetét is.

Amerika Kupa: az olaszok repültek be a döntőbe

VITORLAZASMAGAZIN A halasztások után végül csak lezajlott a 36. Amerika Kupa Prada Cup-sorozata. A kihívók hét győzelemig tartó párharcát az olaszok nyerték, méghozzá fölényes, 7:1-es eredménnyel.

Amerika Kupa: kivételért lobbiznak a folytatáshoz

VITORLAZASMAGAZIN Előbb elhalasztották, most pedig hivatalosan felfüggesztették a holnaptól tervezett párharcokat a 36. Amerika Kupáért folytatott küzdelemsorozaton Új-Zélandon a járványhelyzet miatt életbe lépett helyi korlátozások miatt. A szervezők vizsgálják a lehetőségeket. Eredmény még nincs, kivételért lobbiznak.

Érdi Mári edzőtábort szervez

VITORLAZASMAGAZIN Itt a nagy lehetőség, ha valaki egy olimpikontól szeretné eltanulni a radiálozás és a vitorlás versenyzés fortélyait: Érdi Mári edzőtábort szervez.

Hivatalos: csak virtuális Budapest Boat Show lesz az idén

VITORLAZASMAGAZIN Nem is lesz meg lesz is Budapest Boat Show az idén – nagyjából így foglalható össze röviden a rendező Hungexpo Zrt. bejelentése, amelynek értelmében fizikailag nem kerül sor az idén a szokásos évnyitó seregszemlére, de virtuális kiállítást azért rendeznek.

Yannick Bestaven nyerte a Vendée Globe-ot!

VITORLAZASMAGAZIN Bár a célba elsőként Charlie Dalin (Apvia) futott be, végül a szintén francia Yannick Bestaven (Maitre CoQ IV) nyerte a 2020/21-es Vendée Globe földkerülő versenyt.

AC: Veretlenül jutott a Prada Kupa döntőjébe az INEOS Team UK

VITORLAZASMAGAZIN A Luna Rossa felett aratott, immár ötödik futamgyőzelmével az INEOS Team UK veretlenül zárta az Amerika Kupa felvezető versenysorozatát, Sir Ben Ainslie gárdája ezzel simán bejutott a Prada Kupa döntőjébe. Az olaszoknak ehhez még meg kell mérkőzniük az American Magic-kel – ha az amerikaiaknak sikerül megjavítaniuk az AC75-ös hajót a jövő héten.  

Jönnek az új hajók a Bahart flottájába

VITORLAZASMAGAZIN Felvidéki, komáromi székhelyű cég nyerte a Balatoni Hajózási Zrt. kompjainak és hajóinak gyártására kiírt közbeszerzést. A négy vízi jármű várhatóan 2022 tavaszán készül el.

Újra úton a jótékony iskolahajó

VITORLAZASMAGAZIN Véget értek a Tenacious nevű háromárbócos tall ship tengeri próbaútjai, így hamarosan ismét szolgálatba állhat a Jubilee Sailing Trust fa/epoxy testű klasszikusa.

Amerika Kupa: a britek visszatértek

VITORLAZASMAGAZIN Komoly meglepetést okozva, két meglehetősen sima győzelemmel nyitott az INEOS Team UK a 36. Amerika Kupa második elő-szériáján, a Round Robin első két párbaján.

G. L. Watson – A szél és a gőzhajtás mestere

VITORLAZASMAGAZIN Kevés olyan hajótervező van, aki a legnagyobbak közé tudott emelkedni – méghozzá úgy, hogy tevékenységét nem egy szűk területre koncentrálta. George Lennox Watson ezen kivételes emberek egyike, aki nemcsak vitorláshajók, hanem gőzüzeműek és motoros jachtok terén is maradandót alkotott. És egyik hajója mindmáig vígan szeli a Balaton hullámait…

Milyen fűtést szereljünk a hajóba?

VITORLAZASMAGAZIN Sokan bátorodhattak fel az enyhe téli időjáráson, hogy ha vízen hagyták a hajójukat, akkor januárban és februárban is hajózzanak néhány alkalommal. És persze ilyenkor jut az eszünkbe, hogy talán fűtésre is szükségünk lenne a hajón. Íme, néhány megoldás a hideg ellen!

Új-zélandi sikerrel zárult az Amerika Kupa első felvezető versenye

VITORLAZASMAGAZIN Az utolsó versenynap utolsó futamán dőlt el, ki nyeri a 36. Amerika Kupa első felvezető versenyét, a Prada Christmas Race-t az új-zélandi Auckland partjainál. A nyitónapon erősen bekezdő American Magic és a címvédő Emirates Team New Zealand között ugyanis pontegyenlőség alakult ki, így a kiwik és az olasz Luna Rossa összecsapása döntött a győzelemről.

Komoly modernizációba vág a Bahart – interjú az új vezérigazgatóval

VITORLAZASMAGAZIN 10-12 milliárdos fejlesztési forrás, üzemeltetésre átadott vitorláskikötő-lánc, vadonatúj katamaránok és kompok. Ezek már nem csak tervek, hanem konkrét folyamatok a 2021-ben 175. évfordulóját ünneplő Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) életében. Mindezek levezényléséhez céltudatos, ugyanakkor higgadt és közvetlen természetű vezetőt választott a vállalat közgyűlése. 2020. december 16-tól Veigl Gábor a társaság vezérigazgatója, aki a BAHART-nál eltöltött öt éve alatt pontos képet alkotott a fejlesztési lehetőségekről. A Likebalaton.hu interjúja a frissen kinevezett gazdasági szakemberrel.

Tanakodás és fordulás – videó a Sodebo Ultim fedélzetéről

VITORLAZASMAGAZIN A kísérlet vége – a csapat tanakodik, vizsgálgat, majd a visszafordulás mellett dönt. Videó a Jules Verne Trophy elhódítására indult Sodebo Ultim trimaránról.

Új vezérigazgató a Bahart élén

VITORLAZASMAGAZIN

Bővíti flottáját a Bahart

VITORLAZASMAGAZIN Két új komppal és két katamaránnal bővül hamarosan a Balatoni Hajózási Zrt. hajóparkja, ezzel egy időben a szegecselt testű, elöregedett vízi járműveket eladná vagy nyugdíjazná a siófoki székhelyű részvénytársaság.

VG: Thomson feladja

VITORLAZASMAGAZIN A korábbi hajósérüléssel még csak megbirkózott, de az egyik kormánylapát törése már sok volt: Alex Thomson hivatalosan is feladta a Vendée Globe-ot.

„Szkippeli” több nagy gyártó a Budapest Boat Show-t!

VITORLAZASMAGAZIN Kihagyják a nagyobb hazai vitorláshajó forgalmazók az elhalasztott időpontban megrendezendő tavaszi Budapest Boat Show-t – derül ki a márkakereskedések nyilatkozataiból. A háttérben egyszerre áll a járvány és az annak ellenére (pontosabban: jórészt éppen amiatt) túlságosan felfutó kereslet-növekedés.

Idősebb és ifjabb Scholtz Imre: „Hűek maradunk a vitorlázás alapértékeihez”

VITORLAZASMAGAZIN A Scholtz Imre által alapított, majd családi vállalkozásban működő manufaktúra több mint 50 év alatt közel 500 hajót készített. Az ország egyik legrégebbi hajóépítő famíliája – a trendekkel szembe menve – ragaszkodik a Balatonhoz illő daysailing vitorlások gyártásához, amelyeket azonban trendi elektromotorokkal szerelnek. Sikereikről, tévedéseikről és a jövőre vonatkozó terveikről meséltek a Vitorlázás Magazinnak.

VG: Thomson bajban, Ruyant az árbócon

VITORLAZASMAGAZIN Ismét bukott egy helyet a Vendée Globe-on sokáig vezető Alex Thomson, aki sérülést talált a hajóján. Még kérdéses, hogy tovább tud-e menni. Közben az élen vitorlázó Ruyant is technikai gondokkal küzdött, de ő csak árbócot mászott.

VG: Thomson már a déli féltekén, Tripon megint az árbócon

VITORLAZASMAGAZIN Az élmezőny hajói immár a déli féltekén vitorláznak Thomsonnal az élen. Le Cam-ot már Dalin is megelőzte, Tripon befejezte a szerelést, Beyou ismét a tengeren ébredt, de furcsa számára a dolog. A részletek lejjebb.

VG: sima nap + egy árbóctörés

VITORLAZASMAGAZIN Nagyjából három részre szakadva, 17-21 csomós tempóval vitorlázik a passzátszéllel a Vendée Globe mezőnye. A körülmények ideálisak, mégis újabb komoly műszaki gond akadt az egyik hajóval: eltört Nicolas Troussel árbóca.

Megkezdődött a 175. hajózási szezon a Balatonon 

VITORLAZASMAGAZIN Immár negyvenpercenként közlekednek a kompok Szántód és Tihanyrév között, mivel április elsejétől már hivatalosan is megkezdődött a 175. balatoni hajózási szezon – derül ki a Bahart Zrt. tájékoztatásából.

Megy a viharjelzés a nagy tavakon

VITORLAZASMAGAZIN Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a nagyobb magyarországi tavakon. Ezt jelentik a különféle fokozatok, érdemes rájuk figyelni, hogy megelőzzük a bajt – számolt be róla a hirado.hu.

A csatorna után a Balatonba szorult virtuálisan az Ever Given

VITORLAZASMAGAZIN Egy mókás weboldal segítségével Veszprém megye bármely pontjára lerakhatjuk a Szuezi-csatornába beszorult hajót. Kipróbáltuk, hogyan nézne ki az Ever Given a Balatonon!

Felújítva – avagy kis hajóval nagy vízen

VITORLAZASMAGAZIN Egy hajó felújítása rengeteg energiát és pénzt emészt fel – hát még ha nem a Balatonra, hanem a tengerre szánjuk. A dolog azonban nem lehetetlen küldetés, sőt, még élvezni is lehet. Ez derül ki magazinunk korábbi főszerkesztőjének beszámolójából a világ egyik legnagyobb sorozatú vitorlásának, az eredetileg Catalina márkanéven született Jaguar 27-es újjávarázsolásának és tengeri használatainak tapasztalatairól szól.

Amerika Kupa: Karnyújtásnyira a győzelemtől a kiwik

VITORLAZASMAGAZIN Régen alakult olyan izgalmasan az Amerika Kupa döntője, mint az idén. A hatodik versenynapon csak egy futamot tudtak megrendezni (a másodikat szél hiányában lefújták), amit nagy csatában az Emirates Team New Zealand nyert. Ezzel a kiwik 6-3-ra elhúztak az összesítésben, így Peter Burling gárdája szerdán megvédheti az Aould Mugot.

AC döntő, 2. nap: Ez szorosabb lesz, mint vártuk!

VITORLAZASMAGAZIN Gyűrte és dagasztotta egymást a címvédő Emirates Team New Zealand és a kihívó Luna Rossa az Amerika Kupa döntőjének második napján, de ezúttal sem sikerült meglépnie egyik csapatnak sem. Mindkét legénység egy-egy futamsikert ért el, ezzel 2:2 eddig a döntő állása.

AC döntő első nap: az olaszok letették a névjegyüket

VITORLAZASMAGAZIN Szoros versenyeket és döntetlen eredményt hozott a 36. Amerika Kupa döntő-sorozatának első napja. Az első versenyt a címvédő kiwik nyerték, a másodikat viszont az olaszok. Az első összecsapások fényében alighanem izgalmas folytatásra számíthatunk…

Mit akarnak a vitorlázók?

VITORLAZASMAGAZIN Online kérdőív segítségével szeretné megtudni az MVSZ, hogy milyen ügyekben nyújthat a szervezet segítséget a nem versenyengedélyes vitorlázók számára. Ha tudjuk, min szeretnénk változtatni, itt a lehetőség elmondani !

Vitorlások, csónakok tisztítása és takarítása – Minden amit tudni érdemes

VITORLAZASMAGAZIN Hirdetés – A jó idő beköszöntével hamarosan kezdetét veszi a vitorlásszezon, s ezzel egyetemben egyre sűrűbben kerülnek elő szeretett csónakjaink is.

Ripityára tört az exatlonos windsurf-bajnok szörfje 

VITORLAZASMAGAZIN Spanyolországban kezdte volna meg olimpiai felkészülését Bors Máté windsurf magyar bajnok, azonban már az első napon partra kényszerült az Exatlon Hungary bajnoka. A légi szállítás során szörfjének fontos tartozékai törtek össze, majd a lábát kellett összevarrni egy vágás miatt.  

175 éves a BAHART – kezdődik a flotta megújítása

VITORLAZASMAGAZIN A 2021-es jubileumi év első negyedévében a tervek szerint halad a BAHART hajóflottájának felújítása, fejlesztése és arculatának egységesítése.

Amerika Kupa: zöld út a versenynek, piros a tömegnek

VITORLAZASMAGAZIN Folytatódhat a 36. Amerika Kupa kihívóinak párbaja Új-Zélandon szombattól – de nézők nem lehetnek a parton. Szél pedig vagy lesz, vagy nem.

Szünetel az Amerika-kupa döntőjéért vívott csata

VITORLAZASMAGAZIN A koronavírus-járvány miatt életbe lépett új-zélandi lezárások miatt elmaradnak a hétvégére tervezett párharcok a két talpon maradt kihívó csapat között.

VG: A befutó Fa Nándor szemével

VITORLAZASMAGAZIN Szívszorító élmény volt. Az éjszakai sötétben, ködben, nagy hullámok közepette, számtalan kis világító motoros kíséretében bukkantak fel a hajók. A kikötőcsatorna mellett végig, ahol egyébként több százezer ember köszönti ovációval, dudaszóval a célbaérkezetteket, idén, a járványveszély miatt köztársasági elnöki engedéllyel, négy méterenként fáklyások fogadták a hajókat – számolt be Fa Nándor a Vendée Globe befutójáról a hunsail.hu-nak.

SZÁZZAL HASÍTOTT A PATRIOT, MÉGSEM TUDTA MEGVERNI A LUNA ROSSÁT

VITORLAZASMAGAZIN Két tökéletes rajt – két sima győzelem. Ez a Luna Rossa Prada Pirelli Team mérlege a Prada Kupa második elődöntőjéből, amelyben az olaszok az éppen csak versenykész állapotba hozott Patriottal (American Magic) csaptak össze, magyar idő szerint péntek hajnalban Auckland partjainál. A jenkik új sebességrekorddal vigasztalódhattak.

Yannick Bestavien nyerte a Vendée Globe-ot!

VITORLAZASMAGAZIN Bár a célba elsőként Charlie Dalin (Apvia) futott be, végül a szintén francia Yannick Bestavien (Maitre CoQ IV) nyerte a 2020/21-es Vandée Globe földkerülő versenyt.

Ismét kormánysérülés vetett véget a Gitana rekordkísérletének

VITORLAZASMAGAZIN Második nekifutásra sem jött össze a földkerülő rekord elhódítása a Gitana csapatnak: 12 napnyi út után a 70 lábas trimarán kormánylapátjának sérülése kényszerítette feladásra a francia gárdát.

Ilyen volt régen a téli Balaton!

VITORLAZASMAGAZIN Közel száz évvel ezelőtt nem volt olyan tél, amikor ne esett volna a hó és ne fagyott volna be a Balaton vize. Akkoriban a tó környékén hónapokig élvezték a síelés, szánkózás és korcsolyázás örömeit, sőt a téli motorverseny vagy jégvitorlázás is olyan program volt, amit szinte minden évben megrendeztek – idézi fel a múltat a Likebalaton.hu cikke.

AC: Újratervezték a Prada Kupa menetrendjét

VITORLAZASMAGAZIN Miután az NYYC American Magic hajója vasárnap felborult és megsérült, a csapat arról tájékoztatta az Amerika Kupa versenyigazgatóját, hogy nem vesznek részt a hétvégi körversenyeken. A 36. Amerika Kupa felvezető regattájának (round robin) következő futamai ezért az alábbiak szerint módosulnak.

Gitana: száguldás után csordogálás a rekordkísérleten

VITORLAZASMAGAZIN A kezdeti száguldás után a Doldrumban való lassú csordogálás jellemzi a Gitana csapat nemrég újrakezdett rekordhajszolását. Még van esélyük, de a kilátások romlanak….

Amerika Kupa: Megvan a jövő heti „táncrend”

VITORLAZASMAGAZIN Több mint három év várakozás és a decemberben futott Karácsonyi Kupa után a jövő héten megkezdődik a 36. Amerika Kupa felvezető versenyeinek azon szakasza, amikor már tétre mennek a győzelmek és a vereségek.

AC: Olasz szakértők hozhatják helyre a Britannia félrekalibrált szárnyait

VITORLAZASMAGAZIN Rosszul kalibrálták az INEOS Team UK hajójának szárnyait, ezért gyenge szélben a Britanniának túl nagy a kilengése, ami komoly sebességvesztést okoz – állapították meg szakértők az Amerika Kupa felvezető versenyének, a Karácsonyi Kupának az elemzése alapján. Az olasz Quantum Sails csapata felajánlotta, hogy segít versenyképessé tenni a brit AC75-öst – amennyiben a vetélytársak megengedik.

Elindult a jegyvásárlás a Budapest Boat Show-ra

VITORLAZASMAGAZIN A tavalyinál is kedvezményesebb early bird jegyek szerezhetők be a 2021. március 18-21 között zajló Budapest Boat Show-ra.

Perini Navi Victoria: a korral érő ketch

VITORLAZASMAGAZIN Nem fiatal, mégis egyre jobb hajó a Perini Navi egyik legpompásabb alkotása, a Victoria. A luxusvitorlás nemrégiben esett át a harmadik felújításán, és bátran kijelenthetjük, hogy szebb és jobb, mint új korában.

Jules Verne Tophy: vége a rekordkísérletnek, a Sodebo is feladta

VITORLAZASMAGAZIN Volt olyan pillanat, amikor 600 mérföldnél is nagyobb előnnyel vezetett a világ eddigi leggyorsabb földkerülő csapata, az IDEC Sport előtt a Sodebo Ultim, de Thomas Coville kénytelen volt feladni a rekordkísérletet, miután megsérült a trimarán egyik kormánylapátja.

Magyar siker az Olympic Week Regattán

VITORLAZASMAGAZIN Berecz Zsombor úgy nyert, hogy a zárófutamon már rajthoz sem kellett állnia, Érdi Mári három győzelemmel kezdett, és végül csupán egyetlen ponttal csúszott le a dobogóról Gran Canarián.

Vándor Róbert és az RSM már a duplázásra készül

VITORLAZASMAGAZIN A balatonfűzfői Vándor Róbert hároméves korától édesapja jóvoltából mindig valamilyen hajón vagy azok közelében töltötte a nyarakat. 11 évesen kezdett el vitorlázni, most pedig arra a legbüszkébb, hogy beérett 10 évnyi munkája, és csapatával sikerült megnyerni a hőn áhított Kékszalagot. 2020. július 31-én hajnalban az RSM2 haladt át elsőként az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán. Élményekről, tervekről kérdezte a Likebalaton.hu a neves versenyzőt.

Összefogás a hajóipari szakemberképzésért

VITORLAZASMAGAZIN Magyarország komoly hajóipari potenciállal rendelkezik, ezt azonban számos tényező miatt mind nehezebb kihasználni. Az egyik legnagyobb kihívás a szakemberhiány, ezért a legnagyobb hazai hajóipari vállalkozás aktív szerepet vállal a hazai kishajóépítő- és karbantartó szakmai képzés támogatásában. Erről a napokban állapodott meg a balatonfűzfői Wia hajógyár és a balatonfűzfői Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) Öveges József Technikum és Kollégium. Az ifjú szakemberek képzése a jövő tanévtől indul.

Sűrű szezon van a vízimentők mögött

VITORLAZASMAGAZIN Idén 3901 könnyű sérültet láttak el, illetve segítettek a strandi mentők, ami 3,11 százalékkal több, mint tavaly – közölte Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

VG: Thomson javít, Dalin vezet

VITORLAZASMAGAZIN Átvette a vezetést Charlie Dalin (Apvia) Thomas Ruyant-tól a Vendée Globe-on. Ez volt a tizedik helycsere az élen a rajt óta, és Dalin a hatodik, aki az élre állt. Thomson másfél napja javít, ha minden igaz, sikerülni fog a dolog – és érdekes, hogy háromszor is négykor előzték meg. Rövid összefoglaló a Vendée Globe-ról.

VG: Ruyant felhajrázta magát az élre

VITORLAZASMAGAZIN Nagyot hajtott Thomas Ruyant (LinkedOut) az előző 24 órában: megfutotta a verseny kezdete óta regisztrált legjobb egynapos időt (21,5 csomós átlag), és átvette a vezetést Thomsontól.

Később lesz a Budapest Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN A járványügyi helyzet miatt több kiállítás időpontját áthelyezi, későbbre csúsztatja a Hungexpo Zrt. Köztük van a Budapest Boat Show is: március második felére került az évadnyitó seregszemle.

VG: Végre normális kerékvágásban, Thomson újra az élen

VITORLAZASMAGAZIN Az első hét viharokkal tarkított időjárása után végre normális kerékvágásban halad a Vendée Globe, immár a kereskedelmi szelekkel hajózik a mezőny, és Thomson ismét az élre állt. Az első 4-ből csak egyetlen hajó foileres.

MVSZ: Késve indul a versenyszezon, egyéb tudnivalók

VITORLAZASMAGAZIN A COVID-19 járvány harmadik hulláma miatt el kell halasztani a hagyományosan április elején induló versenyszezon kezdetét – közölte a Magyar Vitorlás Szövetség. Atz is kiadták, mit és hogyan szabad csinálniuk a vitorlázóknak a jelenlegi helyzetben.

A szezonra már villanyvonatok járnak az északi parton

VITORLAZASMAGAZIN Május legvégén indulhat meg a vasúti forgalom az észak-balatoni vonalon, június második felében pedig elkezdődhet a pályaszakaszon a villamos üzem.

Legendás balatoni hajók: a Sirocco

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton vizét számos nevezetes hajó szelte az idők során, és szeli a mai napig. A Sirocco az egyike a legnagyobb és legszebb vitorlásoknak, és a második a három magyar építésű 75-ös cirkálók sorában – írja a Likebalaton.hu.

Magyar szoftverrel repültek az Amerika Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Érdekes tény, hogy a 36. Amerika Kupa döntőjében ugyan az olasz és az új-zélandi csapat mérkőzött egymással, mégis hazánk is képviselte magát. Az AC75-ösök ugyanis egy magyar kutatók által kifejlesztett szoftvert használtak.

AC 5. nap: a kiwik fölénybe kerültek

VITORLAZASMAGAZIN Három versenynap hozott döntetlen, aztán egy szélcsendes kényszerpihenő után az Emirates Team New Zealand dobbantott, és zsinórban két futamot nyert. De ez azért nem ment éppen könnyen.

Okosruha atomhálóból – a jövő anyaga a vitorlázásban

VITORLAZASMAGAZIN Grafénnal készülő profi vitorlásruhával törne be a világpiacra egy hazai gyártó. A Berecz Zsombor olimpikon/világbajnokkal bemutatott ruházat számos szempontból újszerű – akárcsak maga az anyag, amiből készül. De mi is az a grafén, és miért éppen a vitorlázásban terjedhet el a közeljövőben? Ennek jártunk utána.

Kezdődnek a kupameccsek!

VITORLAZASMAGAZIN Elkezdődnek a várva várt végső összecsapások a címvédő új-zélandi és a kihívó olasz csapat között a 36. Amerika Kupáért. Mutatjuk a menetrendet.

Mit akarnak a vitorlázók?

VITORLAZASMAGAZIN Kérdőívvel fordul a Magyar Vitorlás Szövetség a hazai vitorlázókhoz annak érdekében, hogy pontosabban fel tudja mérni, mit is várnak a szervezettől a hajósok.

Hajó adásvétel ügyvéd nélkül 

VITORLAZASMAGAZIN Január elsején fontos változás történt a hajós jogszabályokban: az adásvételek egy részéhez már nem kötelező az ügyvédi ellenjegyzés. A közösségi fórumokon számos információ kering, ezért jogi szakértőnk segítségével alaposan körbejárjuk a témát, a változás előzményeit, előnyeit és hátrányait is.  

Kishajók vizsgáztatásával trükköztek, vádat emelt az ügyészség

VITORLAZASMAGAZIN Kishajók műszaki vizsgáztatásával trükközők ellen, korrupciós ügyben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, a közlekedési hatóság egyik volt alkalmazottja is érintett. A vád szerint némi kenőpénz ellenében a tulajdonosoknak el sem kellett vinniük a hajóikat a vizsgára.

Havária belülről nézve: Kevin Escoffier hajótörése és megmenekülése 

VITORLAZASMAGAZIN A 2020/2021-es Vendée Globe nem szűkölködött izgalmakban. Szinte az utolsó pillanatig nyitva állt, hogy mi lesz a befutók sorrendje, és az időjóváírások után ki lesz a valódi győztes. A jóváírások, és ezáltal a különleges végjáték oka Kevin Escoffier drámai hajótörése volt, amit a PRB skipperének, és a mentésben részt vevők interjúinak alapján rekonstruáltunk.

Amerika Kupa: bizonytalan folytatás, halasztott döntő

VITORLAZASMAGAZIN Nagy a bizonytalanság a 36. Amerika Kupa küzdelem-sorozatának folytatásával kapcsolatban. De annyi már biztos, hogy a február 17-re tervezett folytatás csúszik, a dönt összecsapások kezdetét pedig egy héttel elhalasztották.

Legendás hajók 1. A Rabonbán

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton vizét számos nevezetes hajó szelte az idők során, és szeli a mai napig. A legnagyobb legendák sorában az első a méltán híres Rabonbán nevű vitorlás, ami megnyerte az első Kékszalagot, később pedig Bujtor István ült a kormányánál. A hajó történetéről a Likebalaton.hu közölt cikket nemrégiben.

Tanulj velünk vitorlázni! 1. A szélrózsa

VITORLAZASMAGAZIN Kezdőknek, még gyakorlóknak vagy csak egyszerűen ismételni vágyóknak indítottuk el Tanul Velünk Vitorlázni sorozatunkat Sticz Tamás, a Második Hullám vitorlás iskola vezetőjének videós és szöveges anyagaival. Az egyes részek a Vitorlázás Magazin számaiban is olvashatók lesznek a 2021-es évfolyamtól kezdve, de online is közzétesszük az anyagot.

Bizonytalan a Budapest Boat Show megrendezése – virtuális kiállítás biztosan lesz

VITORLAZASMAGAZIN Hivatalos közleményben tájékoztatta a Hungexpo Zrt. a partnereit arról, hogy a cég jelenlegi előzetes helyzetmegítélése szerint a Budapest Boat Show elmaradásának valószínűsége jelentős. Virtuális kiállítás viszont biztosan lesz.

Hivatalos: lemondták a Boot Düsseldorfot

VITORLAZASMAGAZIN Korábban áprilisra halasztották, most pedig hivatalosan is lemondták Európa legnagyobb hajós szakkiállítását és vásárát, a Boot Düsseldorfot. Az ok természetesen a járványhelyzet.

Megdőlt a melegrekord és a Balaton

VITORLAZASMAGAZIN Néhány napja még a befagyófélben lévő víztükörről pörögtek a képek a közösségi médiában, a felmelegedés viszont újabb különleges természeti jelenségeket hozott a Balatonon.

Szörf a város szívében

VITORLAZASMAGAZIN Különös látványban volt részük azoknak, akik január végén a budapesti Hősök terén jártak: a sok mindent látott téren alighanem első alkalommal tartottak szörfbemutatót.

Mégis maradnak a BAHART-nál a vitorlás kikötők

VITORLAZASMAGAZIN Közleményben tudatta a BAHART Zrt., hogy a társaság igazgatósága kezdeményezte a 11 vitorláskikötőre kiírt pályázat visszavonását.

Budapest Boat Show: több idő az innovációkra

VITORLAZASMAGAZIN Meghosszabbította a Budapest Boat Show-n észtvevő hajóipari cégek újdonságainak bemutatkozási hivatott Innovációs Pályázat beadási határidejét a szervező Hungexpo.   

Új startra vár a Gitana

VITORLAZASMAGAZIN Immár a közvetlenül a rajtot megelőző citromsárga készültségi fokozatba kapcsolt a Gitana csapata, ami azt jelenti, hogy 24-48 órán belül indulhat az újabb kísérlet a Jules Verne Trophy elhódításáért.

Hivatalos: elmarad a 76. Rolex Sydney-Hobart verseny

VITORLAZASMAGAZIN Hosszú tradíciót tört meg a Covid-19: évtizedek óta először nem izgulhat a vitorlázóvilág a Rolex Sydney-Hobart regattáért. A rendezők hivatalosan is bejelentették: a verseny elmarad.

Amerika Kupa: Az amerikai csapat vitte az első napot

VITORLAZASMAGAZIN Talán kevesen tippelték volna meg az első futamok előtt, hogy a New York Yacht Club csapata, az American Magic mutatkozik be a legsikeresebben a 36. Amerika Kupáért folytatott küzdelemsorozat első napján. De így volt, a jenkik két futamot is nyertek, és az első nap után vezetnek.

Bavaria Vision 42: Formabontó klasszikus

VITORLAZASMAGAZIN Amennyire klasszikus formavilágot türköz a Bavaria hazai zászlóshajója, a Vison 42-es, annyira formabontó is számos részletét tekintve – mindjárt eláruljuk, miért. Bemutatjuk a kategória szerintünk egyik legjobb típusát.

Űj vezérigazgató a Bahart élén

VITORLAZASMAGAZIN A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közgyűlésének döntése értelmében 2020. december 16-tól Veigl Gábor a társaság vezérigazgatója.

Best of Vitorlázás

VITORLAZASMAGAZIN Megjelent a Vitorlázás Magazin Hajó Extra különszáma, benne 33 hajó bemutatójával és tesztjével. A hiánypótló kiadvány különleges gyűjtemény, a piac legfontosabb modelljeivel – és elektromos hajós melléklettel.

VG: eltűnt, de már megvan az egyik vitorlázó

VITORLAZASMAGAZIN Süllyedni kezdett a hajója, ezért a mentőcsónakba szállt Kevin Escoffier. 11 és fél órát hánykolódott a tengeren. Nem volt éppen sima ügy, de megmentették.

Budapest Boat Show: „Nem veszteség, új lehetőség”

VITORLAZASMAGAZIN Nem veszteség, hanem éppen új lehetőségek nyitánya az, hogy néhány nagyobb hazai hajóforgalmazó kihagyja a jövő évi Budapest Boat Show-t – vélik a rendezők. Ezúttal ugyanis előtérbe kerülhetnek azok a sokkal szélesebb vásárlói kört célzó forgalmazók és termékek, amelyeket minden évben kicsit beárnyékolnak a csak kevesek számára reális alternatívát kínáló nagyok .

Nem lesznek vitorlások a Budapest Boat Show-n!

VITORLAZASMAGAZIN Egyetlen nagyobb hazai vitorláshajó forgalmazó sem vesz részt az elhalasztott időpontban megrendezendő tavaszi Budapest Boat Show-n – derül ki a Hungexpo és a gyártók nyilatkozataiból. A cégek sajnálják, de kénytelenek voltak meghozni ezt a döntést. A háttérben egyszerre van a járvány és az annak ellenére (jórészt éppen amiatt) túlságosan felfutó kereslet-növekedés.

Zöld hajó lett az év legjobb szuperjachtja a vitorlások között

VITORLAZASMAGAZIN A Baltic Yacht szépsége, a Canova bizonyult a legjobb hajónak a Boat Intenational zsűrije szerint. A 43 méteres csoda nem a szépségével hódított.

VG: tucatnyian már Délen, Le Cam 5 perccel verte meg magát

VITORLAZASMAGAZIN Tucatnyi hajó, vagyis az élboly nagyja már a Déli féltekén vitorlázik a Vendée Globe-on. Thomson továbbra is vezet, Le Cam hősiesen kitart a 4. helyen. Nem lehet eléggé méltatni a teljesítményét – úgyhogy méltatjuk még egy kicsit, ezúttal a számok tükrében.

VG: egy kiállt, egy visszaállt, Le Cam vesztésben a technikával szemben

VITORLAZASMAGAZIN Alex Thomson továbbra is vezet a Vendée Globe-on. Ahogy az várható volt, Jean Le Cam hősies küzdelme ellenére bukott egy helyet, Thomas Ruyant megelőzte, így János király már csak harmadik. Az élmezőny kicsit belassult, a követők pedig érkeznek, kicsit összetorlódhat a mezőny. Troussel a törött árbócával kiállt, Beyou a javítás után újraindult.

A legenda és az ifjú titán

VITORLAZASMAGAZIN Időutazást szerveztünk, méghozzá nem is akármilyet. Egy napfényes kora októberi hétvégén felültettük a hazai nagyhajós vitorlázás új generációját megtestesítő Kaiser Kristófot – az übehájtech MKB-Prospex DC35-ös katamarán kormányosát – a Balaton egyik legemblematikusabb hajójára, a 76. évét taposó, ötszörös Kékszalag-győztes, és évtizedekig gyorsasági rekordot tartó Nemere II-re.