Változó motorszabályzás: Húsz lóerőig jogsi nélkül

Az év elején újabb fontos változás történt a hajós jogszabályokban: immár 20 lóerős motorral felszerelt csónakot is vezethetünk hajólevél és kishajó vezetői engedély nélkül. A törvénymódosítás január közepén lépett életbe. A szabályváltozásból a Balatonon elsősorban az elektromos hajóforgalmazók és gyártók profitálhatnak.

Megvan mikor lesz az idei Kékszalag!

VITORLAZASMAGAZIN Készül az idei versenynaptár, a Magyar Vitorlás Szövetség közzétette a legfontosabb versenyek időpontjait. Már hivatalos az is, hogy mikor lesz a Kékszalag.

Vitorlázó a MOB élén?

VITORLAZASMAGAZIN Eséllyel indul Dr. Hajdú Balázs olimpikon vitorlázó a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztségéért. Az MVSZ elnöke nyílt levélben fordult ezzel kapcsolatban a vitorlázókhoz.

Katalógus: Wia CC

VITORLAZASMAGAZIN Rövid kivonat ízelítőül a Vitorlázás Magazin Hajókatalógus Extra Különkiadványából – egy a 175 hajóbemut

Csak 2023-ban rajtol az Ocean Race

VITORLAZASMAGAZIN A járványhelyzet továbbra is bünteti a vitorlázást: bár a Sydney-Hobartot megrendezték az idén, de az Ocean Race kezdését még fél évvel eltolták, egészen 2023-ig.

Sydney-Hobart: beért az abszolút győztes is

VITORLAZASMAGAZIN A járványhelyzet miatt elmaradt a 2020-as Rolex Sydney-Hobart verseny, így 2021-ben egy év várakozás után vágott neki a szokásos karácsonyi regattának a déli félteke legjobbjainak mezőnye. Az erős széllel és viharos hullámokkal induló viadal elég sok kiesést hozott, de szerencsére ezúttal (eddig legalábbis) mindenki megúszta baj nélkül. Abszolútban Peter Harburg Black Jack-je vitte el a pálmát, míg összetettben immár harmadszor is Matt Allen hajója, az Ichi Ban győzött.

Előkarácsonyi évadzárás a 420-asoknál

VITORLAZASMAGAZIN Az alsóörsi BYC1912 fiatal 420-as vitorlázói belekóstoltak a nagy hagyományú palamosi Christmas Race hangulatába. Gyapjas Balázs edző vezetésével a Siklósi Mór-Szaplonczay Balázs, a Csőregh András-Érdi Ferenc Vince és az Érdi Félix Vazul-Simó András páros utazott a katalóniai vitorlásközpontba.

Katalógus: Fountaine Pajot Astréa 42

VITORLAZASMAGAZIN Rövid kivonat ízelítőül a Vitorlázás Magazin Hajókatalógus Extra Különkiadványából – egy a 175 hajóbemutató cikk közül.

Katalógus: Hanse 460

VITORLAZASMAGAZIN A 2022-es modellév egyik legújabb hajója a Hanse új arculatát is felvillantó 460-as, amely hatalmas sikerrel debütált a barcelonai szakvásáron. A francia Berret-Raceupeau stúdió által tervezett új zászlóshajó franciásan elegáns és németesen racionális lett.

Jön egy újabb EVO120-as

VITORLAZASMAGAZIN Akadt megrendelő, zöld utat kapott a Tecnomarnál egy újabb EVO 120-as építése.

Hajókatalógus: Bente 24

VITORLAZASMAGAZIN Üdítően egyedi hajó a hazai kínálatban a két éve immár Magyarországon is forgalmazott német Bente legkisebb modellje, a 24-es. Az egyszerű, könnyen kezelhető és fürge kis daysailer számos egyedi vonással rendelkezik.

Jön a Mikulás Regatta!

VITORLAZASMAGAZIN A 2021/22-es Téli Vitorlás Versenysorozat újabb szezonjának első állomása december 4-én a Mikulás Regatta.

Már a téli menetrend szerint árnak a kompok

VITORLAZASMAGAZIN Életbe lépett a téli menetrend. Tovább rövidül egy órával a balatoni kompok üzemideje.

Megújul a Bahart Regatta!

VITORLAZASMAGAZIN A Balatoni Hajózási Zrt. és a Yacht Charter Guru az idei sikeres futamokat követően már megkezdte a 2022. évi Bahart Regatta versenyek tervezését. A szervezők a támogatói és együttműködő kör bővítésével, a parti programok megújításával, illetve modern megoldásokkal kívánják elindítani a futamokat a jövő évben is.

Magyar TOP5-ös eredmény 29er-ben

VITORLAZASMAGAZIN Tóth Attila és Borda Levente, a földvári Spartacus fiataljai 200 induló közül szerezték meg az ötödik helyet az október 23-27 között a Garda tavon rendezett Zhik 29er Európa-bajnokságon. Az idei az első közös évük ebben a hajóosztályban, ezért a kitűzött cél az aranycsoportba kerülés volt. Ezt alaposan túlteljesítették, a selejtező futamok összesítésében az első helyen végeztek (két futamot is nyertek a mamut-mezőnyben), így elsőként kerültek az ötven hajós arany csoportba. A két egykori Optimist bajnok közül a legénységet, Borda Levit értem el whatsappon.

Elúszóban a Perini Navi esélyei

VITORLAZASMAGAZIN A második aukció is sikertelenül zárult, senki sem tett ajánlatott a világ egyik legszebb hajóit gyártó Perini Navi megvásárlására, így az év elején csődöt jelentő olasz cég túlélése immár felettébb kétségesnek tűnik. Holott a korábban jónevű gyártó nemrég még olyan sikerkorszakot élt meg, amelyről a legtöbb riválisának vezetői legfeljebb álmodni mernek. Felidézzük a Perini legújabbkori történetét és felvillantjuk néhány gyönyörű alkotásukat.

A Trentasette nyerte a négykezest

VITORLAZASMAGAZIN A Trentasette nyerte meg abszolút kategóriában a XV. Rudi Trans négykezes East vitorlásversenyt, amelyen közel ötven hajó versenyzett. Ez volt a Flaar 37-es harmadik diadala ezen a versenyen.

Magyar bronz a várnai Laser Európa bajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN Harmadik helyen zárta Vadnai Jonatán a bulgáriai Várnában rendezett Laser Európa bajnokságot.  

Csodahajó Kápolnásnyékről

VITORLAZASMAGAZIN Különleges, karbon rudazatú 72 lábas hajó épült a kápolnásnyéki Pauger Carbonnál.

James Bond új hivatalos hajója

VITORLAZASMAGAZIN A legújabb Bond-filmben a világ leghíresebb titkosügynöke megint vitorlázik egy kicsit – és ezúttal is egy Spirit-modellel. Íme a gyönyörű 46-os!

Véget ért a klasszikusok idei sorozata

VITORLAZASMAGAZIN A Klasszikus Kupa-versenysorozat azzal a céllal jött létre 2017-ben, hogy népszerűbbé tegye a klasszikus hajóosztályokat, vitorláshagyományokat és -kultúrát, emellett ösztönözze a hajótulajdonosokat, csapatokat a klasszikus hajók állagának megóvására, valamint az osztályok sajátosságainak, előírásainak megfelelő fejlesztésére. 

A kishajók óriása

VITORLAZASMAGAZIN A hazai kishajópiac egyik legnagyobb forgalmazója az olasz Saver hajóknak köszönheti sikerét – az olasz márka pedig annak, hogy jó minőségű, de olcsó tömeghajókat gyárt. A kecskeméti Hírös Yacht horgászcsónkjairól és elektromos kishajóiról már többször is írtunk magazinunkban, most magát a gyártó céget mutatjuk be, azt vizsgálva, hogy mégis hogyan nőhetett egy kis családi vállalkozás csakis kishajókkal óriásira?

HAJÓBEMUTATÓ: 22-es Versenyjolle története és feltámadása

VITORLAZASMAGAZIN Az orrfűi tavon került vízre hosszú idő után először egy gyönyörű Binnenjolle. Az egykor szebb napokat látott (még Kékszalag-győzelemeket is arató), régen még oly’ népszerű hajók történetét elevenítjük fel.

INTERJÚ: Fekete László

VITORLAZASMAGAZIN Nem kell tengerész nemzet fiának lenni ahhoz, hogy valaki annyi mindent tudjon a hajókról, mint a világon kevesen. Még csak külföldre sem kell mennünk ahhoz, hogy ilyen embert találjunk. Mert itt van közöttünk, sőt, könnyen lehet, hogy valamelyik kikötőben már el is mentünk mellette, ahogy laptopja fölé hajolva elmélyülten dolgozott egy hajó elektronikus rendszerén. Tanulságos beszélgetés egy csodálatos elmével, akinek hozzáértését nem csak a hajósok, hanem a hajógyártók is nagyra tartják.

Látványos flottafelvonulás készül

VITORLAZASMAGAZIN Olyan kivételes eseményt láthatunk a balatonfüredi Tagore sétányról, amelyet legközelebb csak 25 év múlva rendeznek meg. A BAHART és más személyhajózási társaságok hajóinak nagyszabású együttállása és felvonulása az őszi Balaton egyik legérdekesebb látványosságának ígérkezik.

Bajnokot avattak a „finn családban”

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy 64 induló közül, hat futam után Lukács Ákos, az SVSC vitorlázója lett a finn osztály bajnoka az idén. Berecz Zsombor sérülése miatt nem indult.

Lement a 8M OD és Sudár Regatta OB is

VITORLAZASMAGAZIN Sikeresen zajlott le a 2021. évi 8M OD, J/24 és Sudár Regatta Országos Bajnokság amelyet a Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Vitorlás Szövetség szervezett.

Vitorlás etikett – filmsorozaton

VITORLAZASMAGAZIN A vitorlás etikettről készül filmsorozat a Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film közös produkciójában azzal a céllal, hogy minél több hajós tartsa és tartassa be az illemszabályokat.

István a Király a Keszthelyi-öbölben

VITORLAZASMAGAZIN Minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben augusztus 20-án várhatóan 200 nevező és 60-70 hajó küzd majd Szekszárdi Borok Nagydíjáért.

Nagyhajós bajnokság többnyire jó szélben

VITORLAZASMAGAZIN Szerencsére az időjárás jól alakult a Magyar Vitorlás Szövetég Nagyhajós Bajnokságán, amelyet augusztus 5-8. között rendeztek meg Balatonfüreden nyolc hajóosztálynak (X-35, Nautic, 33-as, Scholtz 22, Regina, Sudár Sport, 15-ös jolle, B25).

Elektromos SUP-deszkával nyerték a 10. Zöldszalag Regattát!

VITORLAZASMAGAZIN Bár a Zöldszalag Regattát éppen azzal a céllal hívta éltre a szervező Balatonfői Yacht Club, hogy demonstrálják a technika fejlődését, még ők is meglepődtek azon, hogy micsoda fejlődés zajlott le 10 év alatt: immár elektromos hajóra sincs szükség a zöldhajós verseny megnyeréséhez! Az idén ugyanis egy Lampuga típusú e-SUP-pal induló versenyző ért elsőként célba…

Maiden a Balatonon: filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozót szervezett a WOW

VITORLAZASMAGAZIN Különleges vitorlás programra invitál mindenkit 2021. augusztus 6-án pénteken 19:00-tól a Pont Csopak és a Women On Water Hungary: a Balatonon is bemutatják a nagyszerű vitorlás dokumentumfilmet, a MAIDEN-t. Az eseményt nem csak egy szimpla filmvetítésnek, sokkal inkább egy örömteli találkozásnak és komplex programnak szánják a szervezők. Vetítés előtt koncert és fröccsözés, a film után pedig többek között Kopár István és Weöres Márta részvételével beszélgetés is várja a közönséget.

Olimpia: Vadnai Benji 18. lett

VITORLAZASMAGAZIN Egy 21. és egy 25. helyet hozott Vadnai Benjamin számára a Laser hajóosztály (számára) utolsó két futama a tokiói olimpián, ezzel nem jutott tovább a Mdeal Race-be és a 18. helyen zárt összetettben.

Olimpia: Érdi Mári a 13. helyen zárta szereplését

VITORLAZASMAGAZIN Nem sok sikert, de annál több küzdelmet hozott Érdi Márinak a Laser Radial hajóosztály 9. és 10. futama az olimpián: egy 15. és egy 25. helyezéssel nem jutott be a tíz leggyorsabb közé, így a 13. helyen zárta a tokiói szereplését.

Új versenyrendelkezések jönnek

VITORLAZASMAGAZIN A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége január 19-i ülésén elfogadta az idei évre érvényes VR-t, néhány lényeges változtatást itt ismertetünk.

TOP 10: 2021 óriásai

VITORLAZASMAGAZIN A járványhelyzet mellékhatásaként soha annyi elképesztő luxusjacht nem készült még egyetlen évben, mint 2021-ben. Felvillantjuk a legnagyobbakat – hadd gyönyörködjünk vagy háborogjunk vérmérsékletünk szerint.

Hajókatalógus: Moody DS45

VITORLAZASMAGAZIN Rövid kivonat ízelítőül a Vitorlázás Magazin Hajókatalógus Extra Különkiadványából – egy a 175 hajóbemutató cikk közül.

Elmarad a Boot Düsseldorf

VITORLAZASMAGAZIN Az omikron variáns egészségügyi kockázatai miatt elmarad az idei Boot Düsseldorf – közölték a szervezők sajtóközleményükben. A következő kiállítás 2023-ban lesz.

Pink Gin, az eklektikus csoda

VITORLAZASMAGAZIN

Katalógus: Bavaria C38

VITORLAZASMAGAZIN Rövid kivonat ízelítőül a Vitorlázás Magazin Hajókatalógus Extra Különkiadványából – egy a 175 hajóbemutató cikk közül.

Állták a sarat a magyar ifik az ománi vébén

VITORLAZASMAGAZIN Kitettek magukért a magyar ifik az 56 nemzet 433 ifjú vitorlázójának rendezett ománi világbajnokságon.

Csodahajó Kápolnásnyékről

VITORLAZASMAGAZIN A Pauger Carbon műhelyében nem hétköznapi hajók születnek. Leginkább karbon kompozit testek: a legutóbbi Vendée Globe-ra a L’Occitane IMOCA 60-as, korábban két másik 60 lábas hajó vagy a kompletten ott épült 50 lábas foileres tengeri katamarán. A legnagyobb, a Black Legend 6 névre hallgató Maxi 72-es pedig most augusztus végén szállt vízre az Atlanti-óceán partján Franciaországban

Katamarán-invázió

VITORLAZASMAGAZIN A világjárvány nagy lökést adott az egész hajóiparnak, de a katamarán-eladások valóságos lórugást kaptak: semmilyen más kategóriában sem tapasztalható akkora növekedést, mint a többtestűeknél. És ez nemcsak a távoli vizeken van így, hanem a magyar piacon is. De vajon miért, és meddig tarthat a boom? Ennek jártunk utána.

175 hajó egy kiadványban!

VITORLAZASMAGAZIN Nagy fába vágtuk a fejszénket amikor elkészítettük Magyarország első hajókatalógusát, amely a legfontosabb gyártók és forgalmazók vitorlás- és elektromos egységeit listázza, és amely egyben bemutatja a hazai piacot is. A december 8-tól kapható kiadványban igyekeztünk átfogó gyűjteményt összeállítani és a lehetőségekhez mérten egységesen kezelni minden modellt – de bizonyos háttér-információkat a hajóbemutatók mellett nem tudunk márkánként vagy modellenként közreadni. Ezt pótoljuk ebben a cikkben.

Osztálybeszámolók: az 50-es cirkálók

VITORLAZASMAGAZIN Ahogy korábban is volt rá példa, a Magyar Vitorlás Szövetség felkérte a hajókosztályokat, hogy értékeljék az évet. A beszámolókat a hunsail.hu-n publkikálja a Szövetség, a sorozat az 50-es cirkálókkal indul. 

Sikeres magyar szereplés a Nacra 15 világbajnokságon

VITORLAZASMAGAZIN A résztvevő 11 nemzet között az erős hatodik helyet szerezte meg a három egységből álló magyar csapat a 2021-es franciaországi Nacra 15-ös világbajnokságon.

November 8-tól óránként közlekednek a balatoni kompok.

VITORLAZASMAGAZIN Téli menetrendre vált a kompközlekedés, november 8-tól a kompok óránként egyszer indulnak Szántódrévből 7:00 – 18:00 között, Tihanyrévből pedig 7:15 – 18:15 között.

Csodahajók és sok más

VITORLAZASMAGAZIN Egy 72 lábas csodahajó készült Magyarországon, és hozzá egyedülálló, karbon rudazat és állókötélzet is – többek között erről írunk a Vitorlázás Magazin 2021/6-os számában. De bemutatunk Litkey Farkas segítségével egy másik magyar hajót is, amelyre szintén méltán lehetünk büszkék: a Dolphin 30-ast, amely egy igazi performance cruiser. Utánajártunk annak is, hogy miért hódítanak már nálunk is a katamaránok, és Böröczky Bulcsú remek fotóin felvillantjuk a Balaton őszi arcát is.

Komoly magyar siker optimistben

VITORLAZASMAGAZIN Majdnem háromszáz versenytársat legyőzve nyerte a jövő évi világbajnokság helyszínén rendezett Optimist-verseny Héder Benedek Barna.

Szuper versenyt hozott a Szüreti Regatta

VITORLAZASMAGAZIN Mintegy másfél órára volt szüksége a Józsa Márton kormányozta Raiffeisen 5050 Fifty-Fiftynek, hogy megtegye az idei Szüreti Regatta – Hegyi Dénes Emlékverseny első napjának távját. A szombaton 9:00-kor Alsóörsről rajtoló verseny badacsonyi céljába 10:30-kor futott be a magyar fejlesztésű kétárbócos katamarán. Az egytestű mezőny leggyorsabb hajója, a Makara Tamás kormányozta Nelson 8m Open fél tizenkettő után néhány perccel ért Badacsonyba. Makara Tamás egységét a NAU 330-as Kacor Király követte, harmadikként pedig a Honfoglaló 70-es cirkáló ért célba.

Új kikötőhelyek a BFYC-ben

VITORLAZASMAGAZIN Legalább részben enyhíti az utóbbi idők krónikus balatoni kikötőhely-hiányát a Balatonfői Yacht Club fejlesztése: tavasztól további több mint nyolcvan hajót tudnak elhelyezni.

Remek magyar szereplés a Soling Eb-n

VITORLAZASMAGAZIN Mindkét magyar csapat dobogós helyen végzett az Olaszországban rendezett Soling Európa bajnokságon.

Beneteau First 36: Izgalmas új verseny-cruiser érkezik

VITORLAZASMAGAZIN A 2022-es Boot Düsseldorf alkalmával mutatkozik be a világ legnagyobb hajógyártó cégének egyik legizgalmasabb, a Balatonra is tökéletesnek tűnő modellje, a First 36-os. Összefoglaltuk, mit lehet eddig tudni a hajóról.

Majthényiék már 14 vb-győzelemnél járnak!

VITORLAZASMAGAZIN Megszerezte a 14. aranyérmét is a Majthényi Szabolcs-Domokos András páros a spanyolországi Alteában, a Földközi tengeren megrendezett idei Repülőhollandi világbajnokságon.

JOG: Adásvételi szerződés házilag

VITORLAZASMAGAZIN Korábbi lapszámunkban írtunk arról, hogy január elsejétől a hazai hajó adásvételek nagyrésze immár ügyvéd nélkül, két tanús szerződéssel is megoldható. Ez a régóta várt és fontos könnyítés többlet feladatokat is hozott: mostantól a feleknek kell gondoskodniuk arról, hogy formai és tartalmi szempontból is megfelelőek legyenek az iratok. Állandó jogi szakértőnk segítségével csokorba szedtük, mire figyeljünk eközben.

A „kétéltűek” titka, avagy a félig sikló hajótestek filozófiája

VITORLAZASMAGAZIN A sikló és az úszótestű hajók előnyös tulajdonságait ötvözik az olyan úgynevezett félig sikló testtel készülő elektromos hajók, mint amilyenek a Stickl Yachts gyárt. De ha ezek valóban minden téren jobbnak tűnnek, akkor miért nem gyárt mindenki ilyeneket? Ennek jártunk utána újabb technikai elemzésünkben.

Magyar siker a Finn Masters Eb-n

VITORLAZASMAGAZIN Hazai győzelem született Tihanyban a Finn Masters Európa-bajnokságon. Az első két nap után a második helyen álló Lukáts Ákos harmadik napi versenyzésével az élre állt és miután a verseny utolsó napján nem volt futamokra alkalmas szél, megnyerte az Eb-t. Így az egy hete megnyert magyar bajnoki cím mellé begyűjtötte a Masters Európa-bajnokság első helyét is.

Hogyan állítsuk össze a megfelelő vitorlakészletet?

VITORLAZASMAGAZIN Itt a nyár vége, ami a hajózásban általában a legjobb rendelési időszakot jelenti, nem csak a hajókra, de a vitorlákra is most lehet elcsípni a legjobb kedvezményeket. Nem beszélve arról, hogy a most megrendelt vitorlák garantáltan megérkeznek a következő szezon kezdetére. A Quantum Sails szakembereinek közreműködésével szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az megfelelő vitorlakészlet összeállításához. 

A maxikkal készül csatázni a Wild Joe

VITORLAZASMAGAZIN A legnagyobb versenyjachtok, a maxik világbajnokságára készül a mediterrán versenyeken sikert sikerre halmozó magyar csapat.

Tíz futammal ment le a 25-ös jollék bajnoksága

VITORLAZASMAGAZIN A Fabatka nyerte a 25ös Jolle országos bajnokságát, miután mind a tíz kiírt futamot sikerült megtartani a TVSK rendezte ábrahámhegyi versenyen. Különdíjat kapott az Orion, amely a – Yardstick nélkül számolt – abszolút értékelésben volt a legjobb.

INTERJÚ: Berecz Zsombor: „Valami bekapcsol, ha hátul vagyok”

VITORLAZASMAGAZIN Az olimpiáról hazatérő Berecz Zsomborral az érkezése után beszélgettünk Csopakon, Procelero SE kikötőjében, többszáz barát és szurkoló társaságában.

Idén is felvonulnak a klasszikus autók és hajók

VITORLAZASMAGAZIN A hétvégén rendezik meg a klasszikus hajókat felvonultató Tabu kupát, amely előtt szokás szerint veteránautós felvonulás is lesz pénteken Aliga és Almádi között.

Magyar junior-siker a Garda-tavon

VITORLAZASMAGAZIN Bányai Attila (Callberg Sportiskola) szerezte meg az RS Aero 5 hajóoszály Európa-bajnoki címét mind összetettben mind juniorban kategóriában a Garda-tavon július 31-augusztus 6. között megrendezett RS Aero Európa-bajnokságon.

Elektromos tókerülő rekord született

VITORLAZASMAGAZIN Hat hajóból álló flotta kerülte meg a Balatont az első Türkiz Regattán  

Olimpia: Berecz Zsombor történelmi jelentőségű ezüstöt szerzett

VITORLAZASMAGAZIN Minden idők legjobb magyar vitorlázó eredményét érte el Berecz Zsombor a tokiói olimpián. Zsombi megígérte, hogy küzdeni fog – és meg is tette, hiszen megnyerte az éremfutamot! Ennél többet nem tehetett az aranyért, amelyről éppen csak lemaradva végül a második helyre rangsorolták az összetettben.

Olimpia: két újabb remek futam után őrzi 3. helyét Zsombi

VITORLAZASMAGAZIN Egy harmadik és egy ötödik helyet szerzett Berecz Zsombor a finnesek mai olimpiai futamain, ezeknek köszönhetően őrzi az összetett harmadik helyét, és még csökkent is a lemaradása az éllovasok mögött!

Olimpia: küzdős napjuk volt a magyar vitorlázóknak

VITORLAZASMAGAZIN Nem a mai volt a magyar vitorlázók legkiemelkedőbb napja az olimpián: Vadnai Benjamin egy 17. és egy 21. helyet szerezve a 18. helyen áll összetettben, Érdi Mári egy 11. és egy 14. hellyel a 15., míg Berecz Zsombor két küzdelmes futamon a 6. és a 7. helyet szerezte meg, ezeknek köszönhetően az összetett 3. helyén várja a folytatást.

Újabb gigavitorlás a szomszédból

VITORLAZASMAGAZIN Két szuperjacht építését kezdi meg az idén a horvát Brodosplit. Ezek közül az egyik a világ harmadik legnagyobb vitorlás hajója lesz – jelentette be a cég.

Hajókatalógus: Stickl E-spirit

VITORLAZASMAGAZIN Rövid kivonat ízelítőül a Vitorlázás Magazin Hajókatalógus Extra Különkiadványából – egy a 175 hajóbemutató cikk közül.

Magyar bronzérem a Laser Európa Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Jól végződött az előző év a magyar vitorlássport számára, hiszen egy magyar versenyző, Nagy Bendegúz még december végén is szállított egy jelentősebb világversenyen szerzett érmet: az ifjú laseres a horvátországi Hvarban a harmadik helyen végzett az Európa Kupán.

Megmenekült a Perini Navi

VITORLAZASMAGAZIN Megmenekült a csődtől a Perini Navi: karácsony előtt két nappal 80 millió euróért elkelt a patinás olasz hajógyártó. A vevő az olasz The Italian Sea Group (TISG), a világ egyik legnagyobb szuperjacht-gyártója.

Gyorshír: a Black Jack nyerte a ’21-es Sydney-Hobart versenyt

VITORLAZASMAGAZIN Peter Harburg Black Jack-je haladt át elsőként a célvonalon a 2021-es Rolex Sydney Hobart versenyen. A győztes ideje két nap, 12 óra 37 perc.

Téli teendők a vitorlákkal

VITORLAZASMAGAZIN Érdemes már most elkezdeni készülődni a következő szezonra, hogy tavasszal vitorláink és minden egyéb felszerelésünk is menetkészen várhassa az új kihívásokat! A vitorlák olyanok, mint az autók: rendszeres karbantartást igényelnek. Minél jobban gondoskodunk róluk, annál tovább fognak minket legjobb formájukban szolgálni! Adunk pár tippet, hogyan tehetjük ezt meg.

Berecz, Majthényi és Érdi a legjobb vitorlázók között

VITORLAZASMAGAZIN Szezonon kívül is aratnak a magyar vitorlázók: a sportág nemhivatalos ranglistáján Berecz Zsombor az előkelő 5. helyet szerezte meg, de Majthényi Zsombor és Érdi Mári neve is szerepel a legjobbak között.

Katalógus: J/112 Elegence

VITORLAZASMAGAZIN A hazai hajópiac legújabb szereplője a világ egyik legelismertebb performance cruiser-gyártója, az amerikai J/Boats itthoni képviselete, amely három modellt is kínál: a belépőkategóriás J/24-est, az elegáns J/112-est és a fenséges J/45-öst.

Új gazdánál a Rosehearty

VITORLAZASMAGAZIN Értékesítették a Perini Navi 55,7 méteres csodáját, a Rosehearty nevű luxus-vitorlást. Igaz, tulajdonosváltás leginkább formai ügyletnek tűnik, hiszen házon belül, az Edminston kötelékében cserélt gazdát a hajó – számolt be róla a Superyacht Times.

E-volúciós robbanás előtt?

VITORLAZASMAGAZIN I. Miklós orosz cár facsodájától indul az elektromos hajók majdnem 200 éves története. A környezetbarát vízi járművek sokat köszönhetnek a hadiiparnak, de talán még többet néhány barkácsoló kedvű vállalkozónak. És sehol a világon nem olyan elterjedtek, mint nálunk. Bemutatjuk az elektromos hajók evolúcióját, és megvizsgáljuk, miért lehet övék a jövő.

Kikötőgondok a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Továbbra is drámai a helyzet a kikötőhelyeket illetően a Balatonon, de jövőre talán beindul némi mozgás. Hiába készül el nagyjából félezer új hely, ez biztosan nem lesz elég és a rohamos drágulási tendenciát sem töri meg. Az ínséget nemcsak az okozza, hogy mind több a hajó a Balatonon, hanem az is, hogy az újak egyre nagyobbak. Kikötői helyzetképünk következik.

Ismét Mári és Zsombi az év vitorlázója

VITORLAZASMAGAZIN Nem hozott meglepetést az idei Év Vitorlázója választás sem: ismét Érdi Mári és Berecz Zsombor nyert.

Homokpadra futott vitorlást mentettek ki Fonyód közelében

VITORLAZASMAGAZIN A rendőrség ügyeletére a szorult helyzetbe került vitorlás vezetője 2021. október 30-án, reggel 9 óra körül tett bejelentést. A vízirendőrök a Fonyód – Bélatelep előtti vízterületen rekedt hajó mentését elvégezték, majd biztonságban a badacsonyi kikötőbe vontatták.

Zöld vízrendszer a hajón

VITORLAZASMAGAZIN Új, környezetbarát szennyvíz- és ivóvíz tisztító innovációkat mutatott be a Catana Group. A cég által fejlesztett új vízszűrő megoldás teljes mértékben megtisztítja és ihatóvá teszi a csapvizet a hajókon, így nincs szükség több ásványvizes műanyag palackra.

Nevet vált a Black Jack

VITORLAZASMAGAZIN Mostantól Team Kaáli néven áll rajthoz a balatoni vitorlás versenyeken évek óta meghatározó szereplőnek számító Black Jack nevű katamarán, amelynek eddigi legjobb eredménye a Kékszalagon 2020 évben elért második helyezése volt.

Harmadik lett az SSL Gold Cup tesztversenyén a magyar csapat

VITORLAZASMAGAZIN Harmadik lett a magyar csapat a Star Sailors League október elején tartott svájci tesztversenyén.

Vízügyes tervek a Balatonra

VITORLAZASMAGAZIN Novemberben folytatódik a Balaton kotrása. A térség vízellátórendszere is felújításra és fejlesztésre szorul, és több csónakkikötőre lenne szükség, a meglévők jogi helyzetét rendezni kell, illetve több sólyázót kellene létrehozni. A vízügyes tervekről a Likebalaton.hu készített összeállítást.

UNITEF Kupa: szuper idő, szuper verseny

VITORLAZASMAGAZIN Remek időben rednzték meg október első hétvégéjén Földváron az UNITEF Kupát.

Szuper szezont zárt a Bahart Regatta

VITORLAZASMAGAZIN A Balaton legrégebbi vitorlás túrabajnoksága fesztiválhangulattal, food truckokkal, DJ-vel, stand-up comedy-vel és koncerttel zárta a szezont.

A „három nővér” csatája

VITORLAZASMAGAZIN Igazi matchrace -hangulatú különversenyt vívott egymással a három nővér , vagyis a Nemere II, a Sirocco és a Lillafüred a szeptember végi Benacsek Jenő Emlékversenyen.

Az igazi mindenes vitorla

VITORLAZASMAGAZIN Szezon végén és szezon előtt mindenki rendszerint vizsgálja a lehetőségeit, hogy vajon milyen vitorlával tudná még egy kicsit fürgébbé tenni a hajóját. A mostanában mind inkább elterjedő könnyűszeles vitorlák, a code zerók és reacherek kézenfekvő opciónak tűnnek – de mi a különbség közöttük, és mitől lesz a reacher egy túrahajón is sokoldalúan használható? Ennek jártunk utána a Qauntum Sails szakértőinek segítségével készült cikkünkben.

175 éves a balatoni hajózás

VITORLAZASMAGAZIN Azt mondják, minden kezdet nehéz. Nos, a balatoni hajózásra ez minden szempontból igaz volt, mégis közel két évszázada élvezhetjük a tavon suhanó hajókat a személy- és teherforgalomban egyaránt. Visszatekintés a 175 éves balatoni hajózás történetére.

Vitorlás etikett: itt az első rész!

VITORLAZASMAGAZIN A kikötőbe, valamint a hajóra érkezés szabályainak bemutatásával kezdődik a hajózás, ezen belül is a vitorlázás illemtanának bemutatásáról szóló rövidfilmsorozat első része, mely a napokban jelent meg.A Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film közös produkciójában az alkotók szándéka az volt, hogy humoros jelenetekkel átszőve, a negatív példákat is megjelenítve mutassák be az Etikai Kódex egyes pontjait.

Rekordokkal zárta a főidényt a BAHART

VITORLAZASMAGAZIN Az év első nyolc hónapja remekül sikerült utasforgalom szempontjából a balatoni hajózási vállalatnak, hiszen bő 75 ezerrel több, csak a főidényben mintegy 360 ezer utast szállítottak.

Hétvégén Balaton Boat Show!

VITORLAZASMAGAZIN Ismét felpezsdül a balatonkenesei Kenese Marina-Port kikötő: szeptember 3-5. között itt lesz Magyarország legnagyobb vízen és vízparton rendezett hajókiállítása, az évek óta egyre több látogatót és kiállítót vonzó Balaton Boat Show. A kiállítás jelentőségét mutatja, hogy az érdeklődők közel 100 hajót nézhetnek meg természetes közegében, a vízen. A kiállítás nem csak rendszeresen vitorlázóknak, hajózóknak nyújt különleges programot, hanem mindenkinek, aki szeret vízközelben lenni, legyen szó a Balatonról vagy a többi magyarországi tóról, folyóról. 

Rekordszámú vitorlás versenyzett az István a Király Kupán

VITORLAZASMAGAZIN Minden eddiginél több, 74 hajó indult az idén a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben tartott versenyen 194 vitorlázó mérte össze tudását, ami ugyancsak csúcsnak számít.

Hamarosan kezdődik a Balaton Boat Show

VITORLAZASMAGAZIN Rengeteg újdonságot, vízi és parti látnivalókat, felejthetetlen időtöltést ígér az idei Balaton Boat Show. A Balatonkenesén 2021. szeptember 3-5. között megrendezésre kerülő rendezvényen a korábbinál nagyobb területen várják azokat, akik érdekelődnek a hajózás és a vízi sportok iránt. A vitorlás és elektromos hajók, kiegészítők és felszerelések nézegetése mellett a látogatók kipróbálhatják a BMW autók és motorok tesztvezetésére is jelentkezhetnek, sőt: akár csobbanhatnak egyet a Balatonban is.

Kereszttűzben az RSM csapat

VITORLAZASMAGAZIN Az 53. Kékszalag történelmi győzelmet hozott az RSM-nek: nem csak győztek, hanem dupláztak is, amire rajtuk kívül eddig csak egy vitorlázó volt képes katamaránnal. A második győzelem azonban nem csak ünneplést és rajongást, hanem kétkedő, győzelmüket relativizálni próbáló felhangokat is hozott. Ezért megkérdeztük Vándor Róbert kormányost, és Kalocsai Zsolt csapatfőnököt, beleállnának-e abba, hogy hozsannázó versenybeszámoló helyett kereszttűzbe vegyük őket ezekkel az állításokkal. Ismervén őket nem meglepetés: beleálltak.

Új időpontban a Szüreti Regatta!

VITORLAZASMAGAZIN A hagyományos, kétnapos rendezvény formájában, október 9-10-én tartják meg az idei Szüreti Regattát.

Már egymillió komputas volt eddig az idén a Balatonon

VITORLAZASMAGAZIN Augusztus 29-ig tart a főidény, sűrített menetrendi járatokkal, valamint séta- és programhajó kínálattal. A kompszolgáltatás július közepén érte el a félmilliós utasszámot, július végére pedig már a hétszázezer főt is meghaladta. A személyhajók is népszerűek, az utasok száma július végére elérte a háromszázezer főt, ami ötvenezerrel több, mint egy évvel korábban.

Olimpia: Berecz Zsombor második helyen került az érdemfutamba!

VITORLAZASMAGAZIN Két újabb negyedik helyet szerezve egy helyezést javított összetettben Berecz Zsombor a tokiói olimpián: a magyar kiválóság a második helyen került az éremfutamba!

Pet-palackok ellen versenyeznek az e-hajósok

VITORLAZASMAGAZIN Hangsúlyos környezetvédelmi üzenettel rendezik meg a jövő héten az immár 10. e-hajós versenyt, a Zöldszalag Regattát Balatonkenesén: A hagyományos csillagtúra mellett lefutják (pontosabban inkább: lekocogják) a Kékszalag távjával felérő teljes tókerülést is, amellyel a zöld hajók növekvő hatótávját szeretnék demonstrálni, és nem mellesleg a 4Ocean számára is adakoznak a vizek tisztításának ügyéért.

Olimpia: Vadnai Benji kemény futamokon van túl

VITORLAZASMAGAZIN Egy 17. és egy 21. helyet szerzett Vadnai Benjamin a laseresek mai futamain.